Wiki: Talian Pelanggan Digital DSL atau xDSL ialah keluarga teknologi yang membekalkan penghantaran data digital

menerusi wayar dalam rangkaian telefon setempat. DSL pada asalnya adalah singkatan bagi digital subscriber loop (gelung pelanggan digital), namun kini istilah digital subscriber line (talian pelanggan digital) sudah diadaptasikan secara meluas sebagai istilah yang lebih mesra pemasaran untuk talian pelanggan digital asimetri (ASDL), versi DSL sedia pakai yang paling popular. DSL boleh digunakan pada masa yang sama dan atas talian telefon yang sama dengan telefon biasa, kerana ia menggunakan jalur berfrekuensi tinggi, manakala telefon biasa menggunakan frekuensi rendah.

Modem DSL Kelajuan muat turun khidmat DSL pengguna biasanya dalam lingkungan 384 kilobit sesaat (kbps) hingga 20 megabit sesaat (Mbps), bergantung kepada teknologi DSL, keadaan talian dan pelaksanaan peringkat servis. Selalunya, kelajuan muat naik adalah lebih rendah daripada kelajuan muat turun bagi ADSL manakala sama dengan kelajuan muat turun bagi talian pelanggan digital simetri (SDSL) yang lebih jarang. Isi kandungan: 1. Suara dan data 2. Tatacara biasa persediaan dan sambungan 3. Peralatan 4. Protokol dan tatarajah

5. Teknologi DSL 6. Kaedah penghantaran 7. Lihat juga 8. Rujukan 9. Pautan luar

1. Suara dan data

Membezakan DSL & Dailan DSL (VDSL) pada kebiasaanya bekerja dengan membahagikan frekuensi yang digunakan dalam talian-telefon tunggal kepada dua "jalur" utama. Data ISP menggunakan jalur frekuensi tinggi (25 kHz ke atas) manakala suara menggunakan jalur frekuensi rendah (4 kHz ke bawah). (Lihat rencana ADSL untuk maklumat mengenai pembahagian separa jalur berfrekuensi tinggi). Pengguna umumnya memasang penapis DSL pada setiap alur keluar telefon. Dengan ini, frekuensi-frekuensi tinggi daripada talian telefon ditapis supaya telefon menghantar atau menerima frekuensi-frekuensi yang lebih rendah sahaja, dan pengguna cuma akan mendengar suara manusia. Modem DSL dan peralatan telefon biasa boleh digunakan serentak pada talian tersebut tanpa sebarang gangguan antara satu sama lain, dengan syarat kesemua peranti suara menggunakan penapis.

2. Tatacara biasa persediaan dan sambungan
Sambungan fizikal mestilah didahulukan. Pada pihak pengguna, Penghantar-terima DSL, atau ATU-R, atau lebih dikenali sebagai modem DSL, disambung pada talian telefon. Syarikat telefon (telco) menyambungkan hujung talian yang satu lagi kepada DSLAM, yang menumpukan sejumlah besar sambungan DSL individu kepada satu kotak tunggal. Kedudukan DSLAM bergantung kepada telco, namun ia tidak boleh diletakkan teramat jauh daripada pengguna oleh kerana pemerosotan, kehilangan data yang disebabkan oleh rintangan elektrik dalam jumlah besar yang ditembung semasa data bergerak di antara DSLAM dan modem DSL pengguna. Adalah biasa bagi beberapa blok-blok kediaman disambungkan kepada satu DSLAM. Apabila modem DSL dihidupkan, ia akan melalui sebuah tatacara segerak. Proses sebenar berubah mengikut modem tetapi umumnya melibatkan langkah-langkah berikut: 1. Penghantar-terima DSL melakukan percubaan kendiri. 2. Penghantar-terima DSL memeriksa penyambungan di antara DSL dan komputer. Bagi variasi kediaman untuk DSL, selalunya ini ialah port Ethernet (RJ-45) atau port USB;

dalam model-model jarang, port FireWire digunakan. Modem-modem DSL lama memakai antara muka ATM tempatan (biasanya, antara muka sesiri 25 Mbit) Selain itu, beberapa variasi DSL (misalnya SDSL) menggunakan sambungan sesiri segerak. 3. Penghantar-terima DSL kemudiannya cuba untuk bersegerak dengan DSLAM. Data cuma boleh masuk ke komputer apabila DSLAM dan modem telah disegerakkan. Proses penyegerakan adalah pantas secara relatifnya (dalam lingkuanga saat) tetapi amat rumit, melibatkan banyak percubaan yang membolehkan kedua belah hujung sambungan untuk mengoptimumkan prestasi mengikut ciri-ciri talian yang digunakan. Unit modem luaran atau berdikari mempunyai penunjuk berlabel "CD", "DSL", atau "LINK", yang boleh digunakan untuk menandakan modem tersebut telah tersegerak. Semasa penyegerakan lampunya bercahaya; apabila tersegerak, lampunya terus menyala, selalunya berwarna hijau. Get laluan DSL moden mempunya kefungsian yang lebih banyak dan selalunya melalui tatacara pengawalan yang amat serupa dengan but PC. Imej sistem dimuatkan dari memori flash; sistem membut, menyegerakkan sambungan DSL dan mewujudkan sambungan IP di antara rangkaian tempatan dan pembekal khidmat, menggunakan protokol-protokol seperti DHCP atau PPPoE. Imej sistem selalunya boleh dikemaskinikan untuk membetulkan pepijat, ataupun untuk menambah kefungsian baru.

3. Peralatan
Hujung pengguna bagi talian terdiri daripada sebuah Penyesuai Terminal atau dalam istilah orang biasa "modem DSL". Ia menukar data daripada isyarat digital yang digunakan oleh komputer kepada isyarat voltan pada julat frekuensi sesuai yang kemudiannya digunakan pada talian telefon. Dalam sesetengah variasi DSL (misalnya HDSL), penyesuai terminal disambung terus kepada komputer melalui antara muka sesiri, menggunakan protokol-protokol seperti RS-232 atau V.35. Dalam keadaan lain (terutamanya ADSL), adalah biasa bagi peralatan pengguna disepadukan dengan kefungsian tahap yang lebih tinggi, seperti penghalaan, penembokapian, atau perkakasan dan perisian lain untuk penggunaan khusus. Dalam hal ini, keseluruhan peralatan dirujuk sebagai penghala DSL atau get laluan. Sesetengah jenis teknologi DSL memerlukan pemasangan penapis yang sesuai untuk mengasingkan isyarat DSL daripada isyarat suara yang berfrekuensi rendah. Pengasingan boleh berlaku sama ada di titik pemisah, atau dengan penapis dipasang pada alur keluar telefon dalam premis pengguna. Kedua-duanya mempunyai batasan dari segi praktikal dan ekonomi. Lihat ADSL untuk maklumat lanjut mengenai perkara ini. Semasa pertukaran, sebuah pemultipleks capaian talian pelanggan digital (DSLAM) menamatkan litar-litar DSL dan mengagregat mereka, di mana mereka diserahkan kepada pengangkutan rangkaian yang lain. Bagi ADSL, komponen suara turut diasingkan pada langkah ini, sama ada menggunakan penapis yang disepadukan dengan DSLAM atau menggunakan peralatan penapisan khusus yang dipasang sebelumnya. DSLAM menamatkan kesemua sambungan dan memulihkan maklumat digital asal.

4. Protokol dan tatarajah

Kebanyakan teknologi DSL melaksanakan lapisan peniskalan ATM ke atas lapisan strim bit aras rendah untuk membolehkan pengadaptasian sejumlah teknologi pada pautan yang sama. Pelaksanaan DSL boleh mencipta rangkaian titian atau halaan. Dalam tatarajah titian, kumpulan komputer pelanggan bersambung ke dalam subrangkaian tunggal. Pelaksanaan terawal menggunakan DHCP untuk membekalkan perincian rangkaian contohnya alamat IP kepada peralatan pelanggan, dengan pengesahan melalui alamat MAC atau nama penganjur yang ditugaskan. Pelaksanaan yang terkemudian sering menggunakan PPP melalui Ethernet atau ATM (PPPoE) atau PPPoA), sementara mengesahkan dengan ID pengguna serta kata laluan dan menggunakan mekanisme PPP untuk membekalkan perincian rangkaian.

5. Teknologi DSL
Had panjang talian daripada pertukaran telefon kepada pelanggan memberikan lebih banyak batasan ke atas kadar penghantaran data yang lebih tinggi. Teknologi seperti VDSL membekalkan pautan jarak dekat berkelajuan amat tinggi sebagai kaedah menghantar perkhidmatan "triple play" (biasanya dilaksanakan pada seni bina rangkaian FTTx). Teknologi seperti GDSL seterusnya boleh meningkatkan kadar data bagi DSL. Teknologi Serat Optik yang wujud pada hari ini membenarkan perbualan bagi IDSN, ADSL dan DSL yang berasaskan kuprum menerusi serat optik. Contoh teknologi DSL (kadang kala dipanggil xDSL) termasuklah:

• • • • • •

• • • • • •

Talian Pelanggan Digital ISDN (IDSL), menggunakan teknologi berasaskan ISDN untuk membekalkan aliran data yang lebih tinggi sedikit berbanding ISDN dwisaluran. Talian Pelanggan Digital Data Berkadar Tinggi (HDSL / HDSL2), teknologi DSL yang pertama menggunakan frekuensi spektrum kuprum yang lebih tinggi, kabel pasangan terpiuh. Talian Pelanggan Digital Simetri (SDSL / SHDSL), jumlah aliran data adalah sama pada kedua belah arah. Talian Pelanggan Digital Berkelajuan Tinggi Simetri (G.SHDSL), gantian yang dipiawaikan bagi SDSL proprietari yang terdahulu. Talian Pelanggan Digital Asimetri (ADSL), jumlah aliran data pada satu arah adalah lebih tinggi daripada yang lagi satu. Talian Pelanggan Digital Asimetri 2 (ADSL2), versi ADSL yang dipertingkatkan Talian Pelanggan Digital Asimetri 2 Plus (ADSL2+), versi ADSL2 yang menggandakan kadar data dengan menggunakan spektrun dua kali ganda. Talian Pelanggan Digital Asimetri Plus Plus (ADSL++), teknologi yang dibangunkan oleh Centillium Communications untuk pasaran Jepun yang meningkatkan kadar hiliran kepada 50 Mbps dengan menggunakan spektrum sehingga 3.75 MHz. Talian Pelanggan Digital Berkadar Boleh Suai (RADSL), direka untuk meningkatkan toleransi julat dan hingar dengan mengorbankan kelajuan huluan Talian Pelanggan Digital Berkelajuan Sangat Tinggi (VDSL) Talian Pelanggan Digital Berkelajuan Sangat Tinggi 2 (VDSL2), versi VDSL yang dipertingkatkan Etherloop Gelung Ethernet Setempat Uni-DSL (Uni Digital Subscriber Line or UDSL), teknologi yang dibangunkan oleh Texas Instruments, serasi patah balik dengan kesemua piawai DMT Talian Pelanggan Digital Gigabit (GDSL), berdasarkan teknologi binder MIMO.[1]

jenis yang paling banyak. atau untuk sambungan kepada rangkaian tahap tinggi dan Internet (laluan menaik). digunakan untuk HDSL DMT: Modulasi berbilang nada diskrit. Rangkaian kawasan persendirian boleh disambungkan dengan bas komputer seperti USB dan FireWire. Bluetooth. PAN boleh digunakan untuk komunikasi antara alat persendirian mereka sendiri (komunikasi intrapersendirian). walau bagaimanapun lingkungan ini boleh menjangkau sehingga 100 meter apabila berada di dalam sesuatu keadaan. kawasan. . Isi kandungan: 1. Teknologi 2. dan adalah gabungan dari 8 peralatan aktif di dalam satu hubungan.• Talian Pelanggan Digital Berkadar-Bit Tinggi Universal (UHDSL) menggunakan serat optik. Z-Wave dan ZigBee. pembawa. UWB. Teknologi Rangkaian kawasan persendirian Bluetooth (Bluetooth PAN) juga dikenali sebagai piconet. Inc. dan peralatan • • • 2B1Q: digunakan untuk IDSL dan HDSL CAP: Modulasi fasa amplitud hampa pembawa . turut dikenali sebagai OFDM (Pemultipleksan pembahagian frekuensi ortogon) 7. 6.dihentikan penggunaanya untuk ADSL pada 1996. Pautan luar 1. Jarak rangkaian PAN hanya dalam beberapa meter sahaja. Dibangunkan pada tahun 2005 oleh RLH Industries. Menukarkan HDSL-1. Piconet biasanya dalam lingkungan 10 meter. Lihat juga 3. Kaedah penghantaran Kaedah penghantaran berubah mengikut pasaran. Rangkaian kawasan persendirian tanpa wayar (WPAN) juga boleh dibina dengan menggunakan peralatan teknologi rangkaian seperti IrDA. PAN) ialah rangkaian komputer yang digunakan untuk komunikasi antara peranti komputer (termasuk telefon dan PDA) yang berhampiran dengan seseorang pengguna. 2 atau 4 khidmat kuprum kedar khidmat HDSL serat optik. Lihat juga • • • • • Capaian Internet jalur lebar Pengurusan Spektrum Dinamik (DSM) Penapis elektronik Dying Gasp Senarai lebar jalur peranti Wiki: Rangkaian kawasan persendirian Rangkaian Kawasan Persendirian (bahasa Inggeris: Personal Area Network.

Sejarah Apabila sejumlah besar universiti dan makmal penyelidikan mendapat computer pada akhir 1960-an. terdapat peningkatan tekanan bagi membenarkan sambungan berkelajuan tinggi. [1][2] memberikan petanda baik mengenai situasi masa itu. Sejarah 2.Generasi Rangkaian Kawasan Persendirian Seterusnya smartnfc. Metcalfe dan Boggs menerbitkan kertas seminal mereka. Ia biasanya digunakan untuk akses kawalan untuk kunci pintu dan kawalan untuk membuka bumbung kereta. Satu laporan pada 1970 daripada Makmal Lawrence Radiation memperincikan pertumbuhan rangkaian "Octopus" mereka. Pautan luar 1. termasuk biasanya kadar pemindahan data tinggi. dan Wi-Fi merupakan dua teknologi paling biasa digunakan masa kini.Komunikasi Intrabody dan rangkaian kawasan persendirian Wiki: Rangkaian kawasan setempat Rangkaian kawasan setempat (local area network-LAN) adalah rangkaian komputer yang merangkumi kawasan fizikal yang kecil. Pada 1976. Patent 4. juga merupakan salah satu teknologi PAN."[5] . dan tidak memerlukan talian suwa. Gelang Cambridge dikembangkan di Universiti Cambridge pada tahun 1974[3] tetapi ia tidak pernah dibangunkan menjadi keluaran perdagangan yang berjaya. atau sekumpulan kecil bangunan seperti sekolah atau lapangan terbang. Pautan luar • • • Intrabody Signalling oleh Tom Zimmerman dan Neil Gershenfeld ASPAN .15 3. selepas system tersebut dilaksanakan di PARC. Isi kandungan: 1.[4] dan memohon U. Rujukan 5.220 . Ethernet dibangunkan di Xerox PARC pada tahun 1973-1975. berbanding rangkaian kawasan luas (wide area network-WANs). gelang token dan teknologi lain telah digunakan pada masa lalu. 2. Aspek teknikal 3. kawasan geografi lebih kecil.S. pejabat. Lihat juga 4. tetapi Ethernet melalui kabel pasangan berlingkar. Skinplex boleh mengesan dan berhubung lebih dari satu meter dari pengguna. "Ethernet: Distributed Packet-Switching For Local Computer Networks.com . Ciri-ciri pentakrifan LAN. Lihat juga • • Bluetooth IEEE 802.063.Skinplex. seperti rumah. ARCNET.

dan pada 1984 StarLAN menunjukkan potensi kabel pasangan terpiuh “tidak bertebat “ Kategori 3— kabel ringkas yang sama yang digunakan bagi system telefon. NBF. Silicon Graphics. Dalam perlaksanaan. kabel serat optik semakin meluas digunakan. Aspek teknikal Ethernet bersuis merupakan perlaksanaan Lapisan Pautan Data (“Data Link Layer”) pada rangkaian kawasan setempat. dan sistem pengendalian rangkaian mereka sendiri. pendeta industri computer sering mengumumkan bahawa tahun berikutnya merupakan “tahun LAN”. Tambahan lagi. dan memiliki sistem pengendalian yang maju berbanding kebanyakan saingannya. tetapi Token Ring IBM menggunakan kabel pasangan terpiuh bertebat reka bentuk mereka sendiri. 1. Protokol Internet . tetapi Banyan tidak pernah mendapat tapak yang kukuh. 1. protocol. dan protocol lain yang digunakan oleh PC LAN dahulu. kedua-duanya amat mahal ketika itu. teknologi yang dibangunkan bagi bahagian ini terus mempengaruhi Internet dan rangkaian Linux dan Mac OS X Apple —dan protocol TCP/IP kini hampir menggantikan sepenuhnya IPX. 2. hanya Banyan Vines memiliki kekuatan teknikal yang setaraf. Evolusi piwai Perkembangan dan pertambahan computer peribadi berasaskan CP/M sejak akhir 1970-an dan kemudiannya computer peribadi berasaskan DOS sejak tahun 1981 bererti tapak tunggal kini memiliki berdozen malah beratus-ratus komputer. stesyen kerja Unix daripada pembekal seperti Sun Microsystems. dari 1983 seterusnya. Sungguhpun petak pasaran ini sudah banyak berkurangan. Biasanya.ARCNET dibangunkan oleh Datapoint Corporation pada tahun 1976 dan diumumkan pada tahun 1977. LAN Manager Microsoft dan LAN Server IBM . Intergraph. NeXT dan Apollo menggunakan rangkaian berasaskan TCP/IP.[6] Ia mendapat pemasangan perdagangan pertamanya di Chase Manhattan Bank di New York. 2. Daripada saingan kepada NetWare. Microsoft dan 3Com bekerjasama bagi mencipta sistem pengendalian rangkaian yang membentuk asas 3Com's 3+Share. Pendawaian Pendawaian LAN awal seringkali berdasarkan pelbagai gred kabel sepaksi.tetapi tidak satupun dari yang ini amat berjaya.[7] 1. pendawaian. konsep ini dicacatkan dengan perkembangan perlaksanaan Lapisan fizikal dan protocol rangkaian yang tidak serasi. AppleTalk. setiap pembekal akan memiliki kad rangkaian. Hewlett-Packard. Pada Lapisan Rangkaian (“Network Layer”). dan pelbagai kaedah berkongsikan sumber. Ini mendorong kepada pembangunan 10Base-T (dan penggantinya) dan penkabelan berstruktur yang masih merupakan asas LAN hari ini. Tarikan awal bagi rangkaian biasanya adalah untuk perkongsian ruang cakera keras dan printer laser. Netware menguasai[8] perniagaan LAN computer peribadi dari awal selepas ia diperkenalkan sejak 1983 sehingga pertengahan 1990s apabila Microsoft memperkenalkan Pelayan Lanjutan Windows NT dan ’’Windows for Workgroups’’. Penyelesaian muncul dengan kemunculan Novell NetWare yang memberikan sokongan adil kepada beberapa dozen jenis kad/kabel saingan. Terdapat minat yang tinggi bagi konsep tersebut dan untuk beberapa tahun. Pada masa yang sama.

(contohnya. TCP/IP) telah menjadi piwai. LAN lebih kecil biasanya terdiri dari satu atau lebih suis bersambung sesame sendiri—sering kali salah satunya bersambung dengan penghala, modem kabel, atau modem ADSL untuk capaian Internet. LAN lebih besar memiliki ciri kegunaannya dengan pautan berganda dengan suis menggunakan protocol pepohon rentang (“spanning tree protocol” bagi menghalang gegelung, keupayaannnya bagi mengendali pelbagai jenis trafik melalui kualiti perkhidmatan (quality of service-QoS”), dan mengasingkan trafik menggunakan VLAN. LAN lebih besar turut mengandungi pelbagai peranti rangkaian luas seperti suis, tembok api, penghala, penimbang beban, dan penderia.[9] LAN mungkin mempunyai hubungan dengan LAN lain melalui talian suwa, talian pajak, atau menerowong merentasi Internet menggunakan teknologi rangkaian persendirian maya. Bergantung kepada bagaimana sambungan itu dibuat dan diperkukuhkan di LAN, dan jarat terbabit, LAN mungkin juga dikelaskan sebagai rangkaian kawasan metropolitan (“metropolitan area network-MAN”) atau rangkaian kawasan luas (“wide area networksWAN)”

3. Lihat juga
• • • • • •

lapisan fizikal Ethernet Perutusan LAN Metropolitan area network Kad rangkaian Rangkaian kawasan peribadi (“Personal area network”) Rangkaian kawasan luas (“Wide area network”)

Wiki: Rangkaian kawasan luas Rangkaian Kawasan Luas (bahasa Inggeris: Wide Area Network, WAN) merupakan rangkaian komputer jarak jauh dan teknologi yang biasanya digunakan untuk menyambungkan komputer yang berada pada lokasi yang berbeza seperti (negeri, negara & benua).[1] WAN yang paling besar dan terkenal ialah Internet. Terdapat beberapa pilihan untuk sambungan WAN:[2]
1. 2. 3. 4.

Talian pajak Pensuisan litar Pensuisan paket Geganti sel

Wiki: Penghala Penghala (bahasa Inggeris: router) merupakan sejenis peralatan komputer yang berfungi untuk menghalakan paket-paket data dalam jaringan. Penghala biasanya menjalankan sistem pengendalian tersendiri. Penghala yang lebih mahal memiliki banyal pempropes dan ASIC dan berupaya untuk menjalankan pemprosesan selari. Walau bagaimanapun, dengan perisian yang sesuai (seperti SmoothWall, XORP atau Quagga), PC biasa juga boleh bertindak sebagai penghala.

router inti Avaya ERS-8600 Isi kandungan: 1. Fungsi 2. Kelebihan penghala 3. Jenis-jenis Penghala 4. Asas PC 5. Rujukan 6. Lihat juga

1. Fungsi
Penghala (Router) berfungsi sebagai sebuah alat penghubung di antara rangkaian komputer yang berlainan. Semasa paket dihantar, router akan menjalankan beberapa proses penting antaranya ialah: membuat terjemahan protokol, mengemaskini jadual haluan, mengirim paket, membungkus paket dan membuka bungkusan paket. Selain itu juga router berperanan untuk menapis trafik dengan membenarkan paket tertentu sahaja. Ini membolehkannya bertindak sebagai alat pelindung ringkas bagi rangkaian anda.

Penghala Cisco 1800

2. Kelebihan penghala
1. Menghubungkan dua atau lebih rangkaian untuk membentuk satu rangkaian internetwork. 2. Menghubungkan dua rangkaian yang berlainan protokol. 3. Mengawal keselamatan rangkaian dengan membuat tapisan pada paket. 4. Menghalang Ribut Siaran (broadcast storm) dari tersebar keseluruh bahagian jaringan 5. lagi..

3. Jenis-jenis Penghala 4. Asas PC
Setiap sistem operasi sama ada Windows mahupun Linux menyokong fungsi routing terbina dalam. Jika anda mengaktifkan Internet Connection Sharing (ICS) di dalam Windows, anda telah menjadikan komputer anda sebagai sebuah router ringkas. Begitu juga dengan Linux yang boleh bertindak sebagai router IP atau IPX. Wiki: Kad antara muka rangkaian Kad antara muka rangkaian merupakan satu peranti yang digunakan oleh komputer untuk berkomunikasi di dalam rangkaian. Ia bertindak sebagai antara muka fizikal atau penyambung di antara komputer anda dengan kabel rangkaian. Antara muka rangkaian ini ada yang berbentuk kad dan ada yang berupa komponen dalam papan induk komputer. Kad rangkaian ini juga menerima data input dari kabel dan menterjemahkannya kepada byte yang difahami oleh unit pemprosesan pusat komputer. Kad rangkaian mengandungi perkakasan dan program firmware (aturcara rutin yang tersimpan dan ROM) yang mengimplemen fungsi-fungsi logikal link control (LLC) dan media access control (MAC) pada lapisan pautan data model OSI.

1. Fungsi

Fungsi kad antara muka rangkaian ialah:

Kad kawalan antara muka rangkaian Ethernet yang menyambungkan papan induk melalui bas ISA yang kini lapuk.
• • •

Menyediakan data dari komputer untuk kabel rangkaian Menghantar data ke komputer yang lain Mengawal aliran data di antara komputer dan sistem kabel penyambung

2. Penyediaan data
Sebelum data dalam rangkaian boleh dihantar ke destinasi tertentu, kad rangkaian perlu menukarkannya kepada bentuk yang boleh bergerak dalam kabel rangkaian. Dalam kabel rangkaian, data bergerak dalam rentetan bit tunggal. Apabila data bergerak dalam kabel rangkaian ia dikatakan bergerak sebagai transmisi siri kerana satu bit yang bergerak akan diekori oleh bit yang lain. Dengan kata lain kabel ini merupakan laluan sehala. Data dalam laluan ini sentiasa bergerak dalam satu arah sahaja iaitu sama ada ia menghantar atau menerima data. Kad rangkaian mengambil data yang bergerak secara selari dalam satu kelompok dan menstrukturkannya semula supaya ia boleh dialirkan melalui laluan siri 1-bit pada kabel rangkaian. Ini boleh dilaksanakan dengan menterjemahkan isyarat digital komputer kepada isyarat yang boleh bergerak dalam kabel rangkaian iaitu isyarat elektrik dan isyarat optik. Komponen yang bertanggungjawab menukarkan bentuk isyarat ini dikenali sebagai tranceiver (transmitter/receiver). Wiki: Penguat (rangkaian)

sekiranya ia melebihi dari had yang dibenarkan kemungkinan isyarat tersebut akan terus menyusut dan hilang. Ia tidak mempunyai kepintaran memilih data. ia juga turut dikuatkan. Repeater tidak melihat pada kualiti data sebaliknya ia hanya melihat denyut data digital secara individu dan terus menguatkannya.Penguat atau Repeater adalah sebuah peranti yang mempunyai dua port penguat isyarat. Repeater akan menerima isyarat digital dari salah satu portnya kemudian menguatkan isyarat tersebut sebelum menghantar isyarat tersebut keluar. Fungsi repeater sebagai penguat isyarat hampir sama dengan sistem stereo di rumah Repeater akan menguatkan dan mengulang semula apa saja isyarat yang diterima sebelum ia dihantar keluar. Fungsi Fungsi repeater ini sama dengan Stereo Amplifier di rumah di mana isyarat dari pemain CD. Kekuatan isyarat akan semakin menyusut apabila ia melalui kabel yang panjang. 1. Sekiranya isyarat tersebut mengandungi frame data yang tidak baik atau hingar. . atau pemain Kaset akan memasuki amplifier. isyarat tersebut kemudian dikuatkan sebelum dihantar keluar ke pembesar suara. Ia digunakan untuk memanjangkan sambungan rangkaian (kabel atau wayarles) yang melebihi dari had maksima yang dibenarkan.

Jumlah aliran data pada satu arah (lazimnya muat turun) adalah lebih tinggi daripada yang lagi satu (muat naik). Ini berbeza dengan talian pelanggan digital simetri (SDSL). 1. iaitu ia hanya akan menghantar trafik tertentu sahaja. dengan dua penyambung rangkaian yang disambung kepada dua rangkaian yang terpisah. • Rupa bentuk bridge adalah seperti sebuah kotak kecil. Setiap penyambung ini direka bentuk supaya boleh memuatkan satu kabel pasangan terpiuh (twisted pair) melalui penyambung male RJ45. Pembahagi. Kategori hab Terdapat dua kategori hab iaitu: • • Hab kotak (Hub chasis) Hab bertindan (Hub stackable) Wiki: Jambatan (rangkaian) • Untuk kegunaan lain. Operasi Bridge menggunakan maklumat di kepala frame untuk memantau sumber dan destinasi alamat MAC pada setiap frame data. Dengan memantau alamat sumber-sumber ini.Penguat wayarles Wiki: Hab (rangkaian) Hab atau (Hub) merupakan sebuah peranti yang terdapat dalam rangkaian komputer. Ia mempunyai beberapa bilangan penyambung female RJ45 yang dikenali sebagai port. teknologi komunikasi data yang membolehkan penghantaran data lebih cepat melalui talian telefon tembaga berbanding modem jalur suara konvensional. Di dalam LAN. Talian Pelanggan Digital Asimetri (ADSL) ialah satu bentuk teknologi Talian Pelanggan Digital (DSL). • Jambatan atau (Bridge) merupakan penghubung kepada beberapa segmen rangkaian di lapisan kedua model OSI. bridge akan dapat mengecam semua lokasi sistem rangkaian. biasanya kurang dari 4 km (2 • . Ia kemudian menggunakan maklumat tersebut untuk menyelaras aliran data dalam rangkaian. Bridge kemudiannya akan membina satu jadual yang menyenaraikan alamat MAC yang boleh dicapai oleh setiap port. atau penapis DSL. Hab secara fizikalnya berbentuk seperti kotak dari berbagai saiz. ADSL umumnya hanya boleh diedarkan melalui jarak pendek dari pejabat pusat. Hab digunakan dalam rangkaian ethernet yang menggunakan kabel jenis UTP. Bridge digunakan untuk menghantar data di antara rangkaian yang menggunakan protokol yang sama. membolehkan sambungan telefon tunggal yang akan digunakan untuk kedua-dua perkhidmatan ADSL dan panggilan suara pada masa yang sama. sila lihat: Jambatan (nyahkekaburan). Hab adalah titik penyambungan di antara stesen dengan stesen dan di antara stesen dengan pelayan. • • 1. Bridge boleh digunakan untuk menapis peket. frame adalah merupakan satu unit lapisan-MAC yang mengandungi maklumat kawalan dan data. Hal ini dilakukan dengan memanfaatkan frekuensi yang tidak digunakan oleh panggilan telefon suara.

Suis rangkaian ialah sejenis peranti yang menghubungkan beberapa segmen rangkaian komputer. Fungsinya hampir sama dengan hab tetapi ia lebih bijak dari segi penghantaran data ke stesen. tetapi hanya menghantar data ke port atau stesen destinasi sahaja. tetapi telah diketahui melebihi 8 kilometer (5 batu) jika tolok dawai yang diletakkan pada awalnya membenarkan edaran lebih lanjut.batu). Suis tidak menghantar data ke semua stesen. • • • Get laluan seringkali digunakan untuk membuat sambungan ADSL Di ibu sawat telefon. saluran pada umumnya berakhir pada sebuah Digital Subscriber Line Access Multiplexer (DSLAM) di mana pembahagi frekuensi lain memisahkan isyarat jalur suara untuk rangkaian telefon konvensional. lebih banyak stesen dapat menghantar dan menerima data serentak. . Setiap port dalam suis juga boleh beroperasi dengan kelajuan berbeza. Pada masa yang sama. Data yang dibawa oleh ADSL biasanya diarahkan melalui rangkaian data syarikat telefon dan akhirnya mencapai rangkaian Protokol Internet konvensional.

kini terdapat suis lapisan ketiga dan keempat. iaitu suis lapisan rangkaian dan suis lapisan pengangkutan. iaitu lapisan pautan data.• • • Suis yang biasa digunakan di rumah Kebanyakan suis beroperasi pada lapisan kedua model OSI. . Penyambungan 8P8C biasanya dilakukan pada kabel pasangan berlingkar. Bagaimanapun. • • Pandangan belakang suis dengan port Ethernet Wiki: 8P8C 8P8C (Inggeris: 8 Position 8 Contact) dulu dikenali sebagai RJ45 adalah plag dan soket yang biasa digunakan untuk penyambungan ethernet di dalam rangkaian komputer.

Konduktor pada plag adalah rata dan kedudukannya adalah selari dengan badan penyambung. konduktor tadi akan bersambung dan menyebabkan ada pengaliran arus elektrik. Penyambungan 8P8C adalah terbaik untuk digunakan pada ethernet. Dawai konduktor di dalam soket seperti spring memastikan antara muka plag lebih baik dan membolehkan perjalanan keluar dan masuk lebih mudah. . Penyambung terdahulu ada juga ada yang tidak digunakan lagi seperti kabel modem memerlukan kuasa dan voltan tinggi untuk setiap penyambungan yang banyak.Plag 8P8C sebelum dipasang pada kabel 8P8C mempunyai dua komponen iaitu plag masukkan (male plug) dan soket terima (female socket). Apabila satu plag 8P8C dijodohkan dengan soket 8P8C. Sekitar tahun 2000. setiapnya mempunyai lapan dawai konduktor. ia digunakan secara meluas untuk penyambungan kabel rangkaian ethernet dan menggantikan jenis-jenis sambungan terdahulu seperti penyambung BNC. Di dalam soket pula konduktor adalah tergantung secara berpenjuru menghala ke dalam.

Ia biasanya digunakan untuk menghubungkan hab dengan komputer. Kabel yang dipasang sebagai T568A dan di hujung satu lagi sebagai T568B dipanggil kabel pemasangan terbalik ("crossover" cable). Ia biasanya digunakan untuk penyambungan antara peralatan seperti hab. Pemasangan Ia biasanya ditamatkan menggunakan T568A atau T568B pin/pasangan merujuk TIA/EIA568-B. Pemasangan 2. Kabel yang dipasang sama di hujung dipanggil kabel pemasangan lurus ("straight-through" cable).Plag dan kabel Isi kandungan: 1. . Warna wayar pada 8P8C mengikut piawai EIA/TIA-568A/B 3. penghala dan suis. Lihat juga 1.

Pemasangan EIA/TIA-568B . 1. Warna wayar pada 8P8C mengikut piawai EIA/TIA-568A/B Pin Kod warna T568A Kod warna T568B 1 putih-hijau putih oren 2 hijau oren 3 putih-oren putih-hijau 4 biru biru 5 putih-biru putih-biru 6 oren hijau 7 putih-perang pulih-perang 8 perang perang 2.Penyambung dan soket 2.

hab 2.Sambungan komputer .komputer 3. Lihat juga • • • • • RJ11 RJ48 RJ49 RJ61 Pasangan berlingkar . 100Base-TX) Sambungan komputer . Pemasangan cross-over EIA/TIA-568A/B (10Base-T. Pemasangan EIA/TIA-568A 2. 3. 2.

kedua-dua biasanya diperbuat dari wayar tembaga halus. seperti dalam talian pemancar berfrekuensi tinggi. Dielektrik juga mungkin penuh atau berlubang dengan ruang udara. dikelilingi oleh penebat. seperti penerima satelit pemancar langsung. A:Sarung plastik luar B:skrin tembaga C:penebat dalam eletrik D:teras tembaga Isi kandungan: 1. Kabel coaxial boleh jadi tegar atau mudah lentur. mempunyai kesan jelas pada ciri-ciri kabel. Parameter penting 3. Kabel ini direka bagi membawa isyarat jalur lebar atau berfrekuensi tinggi. Elektromagnetik 2. Disebabkan medan elektromagnetik yang membawa isyarat wujud (secara ideal) hanya antara ruang antara pengalir dalam dan luar. sementara jenis mudah lentur mempunyai pembalut berjalin. Kabel coaxial boleh lentur gred radio. Penebat dalam.Wiki: Kabel sepaksi Kabel sepaksi adalah kabel elektrik yang terdiri daripada wayar pengalir bulat. Jenis kabel piawai 4. dikelilingi sarung pengalir silinder. dan biasanya dibalut oleh lapisan akhir penebat. seperti ciri-ciri galangan (impedance) dan (attenuation). ia tidak mengganggu atau diganggu gangguan daripada medan elektromagnetik luar. Sambungan pada hujung kabel coaxial biasanya dibuat dengan penyambung RF. Pautan luar . juga dikenali sebagai dielektrik. Kadang kala arus terus (direct current) (dipanggil bias) ditambah kepada isyarat bagi membekalkan kuasa kepada peralatan dihujung. Jenis tegar mempunyai pembalut pejal.

dengan itu menyebabkan kebanyakan talian coaxial kurang berkesan berbanding talian wayar terdedah. Talian itu sendiri membentuk pemandu gelombang sepaksi. dan ia boleh dilekatkan pada bahan penyokong pengalir tanpa menghasilkan arus tidak diingini pada bahan pengalir tersebut. Malangnya. Kabel ini menggunakan spesifikasi 10BaseT di dalam kebanyakan jenis rangkaian kabel twisted pair yang popular. Talian coaxial menyelesaikan masalah ini dengan menghadkan gelombang eletromagnetik pada kawasan dalam kabel. dan pengaliran tenaga dalam talian dengan itu hanya berlaku sepenuhnya melalui gelombang yang mengalir dalam kabel antara pengalir. Talian ini kurang kehilangan kuasa. semua dielektrik meningkatkan galangan. Ia juga tidak boleh dipasang sepanjang atau dilekatkan pada sebarang bahan pengalir. antara teras pengalir dan penghadang. . Panjang segmen maksimum bagi kabel ini ialah 100 meter. Elektromagnetik Penyaluran wayar terbuka mempunyai ciri-ciri yang gelombang elektromagnetik bergerak melalui talian terserak kepada ruang mengelilingi wayar selari. twisted pair mengandungi dua wayar kuprum yang berpenebat. Ia tidak boleh dibengkokkan.1. kerana medan yang terserak akan menghasilkan arus dalam pengalir berhampiran menyebabkan radiasi yang tidak diingini dan talian tidak sempurna (detuning). Parameter penting 3. tetapi mempunyai kesan sampingan. Talian coaxial dengan itu boleh dibengkokkan dan dipilin tanpa kesan negatif. dipilin atau dibentuk tanpa mengubah ciri-ciri galangan (impedance) mereka. Spesifikasi twisted pair bergantung kepada jumlah bilangan pintal bagi setiap 12 inci panjang kabel. Twisted pair juga banyak digunakan di dalam pendawaian telefon. Pautan luar • Kabel Coaxial Wiki: Pasangan berlingkar Kabel Pasangan berlingkar atau Twisted pair adalah kabel yang digunakan di dalam rangkaian komputer. 2. Jenis kabel piawai 4. Talian sepaksi diisi dengan bahan dielektrik yang mengekalkan jarak antara teras pengalir dan pelindung.

kabel twisted pair yang biasa digunakan adalah kabel yang terdiri dari 4 pasang kabel yang terpilin. Kabel UTP Isi kandungan: 1. Twisted pair digunakan untuk sambungan ethernet. hanya 4 sahaja yang diguna untuk mengirim dan menerima data. RJ45 adalah penyambung kepada kabel twisted pair. Pemasangan 3. Kategori 2. Lihat juga .Setiap pasangan berlingkar. Dari 8 buah kabel yang ada pada kabel ini.

Kategori Piawai EIA/TIA 568 menetapkan spesifikasi kabel twisted pair dalam penyambungan rangkaian komputer.1. Ia mengandungi 4 pasang wayar dengan 3 pintal bagi setiap 12". 2. Ia mengandungi 4 pasang wayar. Pemasangan . Perumah RJ45 menyediakan penyambungan lapan kabel berbanding dengan RJ11 yang menyediakan hanya empat penyambungan kabel. Digunakan untuk penghantaran data pada kelajuan 10 Mbps. Jenis-jenis twisted pair yang wujud pada masa ini adalah: Kategori (Cat) 1 2 3 4 5 6 Penerangan Biasanya digunakan untuk menghantar suara pada sambungan telefon dan bukan untuk penghantaran data. EIA/TIA menggunakan istilah kategori (Cat) untuk membezakan beberapa jenis kabel twisted pair. Ia mengandungi 4 pasang wayar. Digunakan untuk penghantaran data pada kelajuan 16 Mbps. Digunakan untuk penghantaran data pada kelajuan 4 Mbps. Ia mengandungi 4 pasang wayar. Ia mengandungi 4 pasang wayar. Kabel twisted pair menggunakan penyambung telefon RJ45 untuk sambungan ke komputer (telefon menggunakan RJ11). Digunakan untuk penghantaran data pada kelajuan 100 Mbps. Digunakan untuk penghantaran data pada kelajuan 1000 Mbps.

hijau dan perang dan berpintal pada wayar pasangan masing-masing yang berlatarbelakangkan warna putih dengan jaluran warna yang sama. . salah satu wayar dalam pasangan mempunyai warna penuh iaitu biru.Twisted pair dipasang pada RJ45 Warna pasangan wayar dengan kod warna masing-masing pasangan Setiap pasang wayar didalam kabel twisted pair dikodkan dengan warna. oren.

Lihat juga • Ethernet . Pemasangan lurus Pemasangan lurus biasanya digunakan untuk menghubungkan hab dengan komputer. Terdapat dua jenis pemasangan kabel Twisted pair iaitu: 1. Pemasangan terbalik Pemasangan terbalik digunakan untuk komunikasi antara komputer dengan komputer. 2. Piawai bagi kod-kod warna RJ45 Penyambungan dilakukan mengikut kod-warna wayar 3. Kabel pemasangan lurus mempunyai sambungan wayar kod warna yang sama di kedua hujung komputer dan hab. Pemasangan Terbalik (Cross Over) 2. 1. 2.Dua kod piawai digunakan dalam pemasangan wayar iaitu EIA/TIA 568A dan EIA/TIA 568B. Pemasangan Lurus (Straight-Through) 2.

• 8P8C Wiki: Gentian optik Gentian optik merupakan benang kaca halus yang digunakan bagi menyalur cahaya. Sejarah 5. cahaya yang digunakan biasanya cahaya infra. Kegunaan gentian optik 2. Dalam kegunaan telekomunikasi. Walaupun gentian boleh diperbuat daripada plastik lutsinar atau kaca. pada gelombang cahaya menghampiri penyerapan jarak gelombang minima bagi gentian yang digunakan. Pautan luar 1. kerana penyerapan optik yang lebih rendah. Lain-lain penggunaan gentian optik 6. gentian yang digunakan dalam telekomunikasi jarak jauh hampir selalunya menggunakan kaca. Cahaya yang dipancarkan melalui gentian disimpan disebabkan pantulan dalam penuh (total internal reflection) dalam bahan tersebut. . Kelemahan gentian optik berbanding wayar 4. Isi kandungan: 1. Kelebihan gentian optik berbanding wayar 3. Kegunaan gentian optik Gentian optik boleh digunakan sebagai perantaraan (medium) bagi telekomunikasi dan jaringan komputer kerana ia sangat mudah lentur dan boleh diikat sebagai kabel. Ini adalah ciri penting yang menyingkirkan silang isyarat antara gentian dalam kabel dan membenarkan pemasangan kabel dengan belokan dan pusingan. Gentian optik dalam pemandu gelombang ( waveguide ) 7. Lihat juga 8.

seperti pemandu gelombang. sementara kebanyakan gentian pelbagaimod mempunyai jarak pemancaran 300 hingga 500 meter. menyebabkan penyelerakan optik (dispersion (optics)) isyarat yang dipancarkan. bagaimanapun komunikasidwi arah boleh menggunakan satu utas kabel dengan menggunakan dua jarak gelombang (warna) dan peranti pengapuh/pemisah. dengan satu gentian membawa isyarat satu hala. kerana ia mempunyai hanya satu mod penghasilan yang kuat.(single mode). Ini menghasilkan prestasi yang tinggi berbanding gentian modpelbagai . Gentian. Gentian yang digunakan dalam telekomunikasi biasanya mempunyai ukurlilit 125 µm. Optikkabel mod tunggal biasa mampu mengekalkan pemancaran pada jarak 80 hingga 140 km antara penguat isyarat. di mana cahayayang dipancarkan dalam mod berlainan tiba pada masa berlainan. sementara teras pelbagai mod terdapat dalam ukurlilit 50 µm atau 62.5 µm. . boleh mempunyai pelbagai mod pengaliran (Transverse mode). Gentian yang digunakan untuk telekomunikasi jarak jauh dikenali sebagai gentian modtunggal .Gentian Optik Gentian biasanya digunakan secara berpasangan.(multi-mode) yang lain. Ambil perhatian bahawa peralatan mod tunggal biasanya lebih berbanding peralatan pelbagai mod. Teras pemancar gentian mod tunggal biasanya mempunyai ukur lilit 9 µm.

Kemajuan terkini dalam teknologi gentian telah mengurangkan rintangan sehingga tiada penggandaan isyarat diperlukan pada jarak beratus-ratus kilometer. Pembahagian multiplexing jarak gelombang (Wavelength division multiplexing) kemudiannya boleh digunakan bagi membenarkan lebih banyak jarak gelombang digunakan serentak dalam gentian tunggal. Kelebihan gentian optik berbanding wayar • • • • • • Pemancar baik. dengan itu prestasi jaringan optik mampu memenuhi permintaan untuk jalur lebar berdasarkan pada hujung-ke-hujung dengan mudah. Lebih sukar dan mahal berbanding wayar . membenarkan seutas gentian menyalur data jalur lebar sepenuhnya dengan ukuran terabit sesaat. Kelemahan gentian optik berbanding wayar • • • kos tinggi Memerlukan pemancar dan penerima yang lebih mahal. atau diselit dalam jalan berturap. pemasangan dasar laut. 2. dengan itu selamat digunakan berhampiran peralatan voltage tinggi atau antara potensi pengebumi yang berlain (different earth potentials) Ringan Isyarat yang lemah 3. Kabel moden datang dalam pelbagai sarung dan perlindungan. Bagaimanapun. termasuk nuklear denyutan eletromagnetik (electromagnetic pulse) tetapi boleh diganggu oleh radiasi partikel alpha and beta) Rintangan eletrik (electrical resistance) tinggi. Pada tahun kebelakangan. dipasang dalam penyalur. dan ia dianggarkan bahawa tidak lebih dari 1% daripada gentian optikyang dipasang pada tahun kebelakangan ini sebenarnya 'menyala'. sekata dan sifat penyelerakan yang mengkagumkan. terutamanya menyeberangi dasar laut di mana ketahanan penguat merupakan faktor penting menentukan prestasi sistem kabel sepenuhnya. dengan itu pemancaran isyarat tanpa pengganda boleh dilakukan pada jarak jauh Keupayaan membawa banyak data (beribu-ribu kali ganda) Tahan kepada gangguan elektromagnetik. kos kabel jumlah gentian kecil pemasangan di tiang menurun dengan banyaknya hasil permintaan tinggi oleh Jepun dan Korea Selatan untuk pemasangan Gentian ke Rumah (Fiber to the Home (FTTH). potensi hujung-ke-hujung tidak ditukar kepada keuntungan beroperasi. Sistem jarak jauh masih perlu menggunakan penguat optik (optical amplifier).Disebabkan ciri-ciri gentian mod tunggal sebagai pengalir cahaya yang baik. direka untuk applikasi seperti ditanam secara langsung dalam parit. diikat pada tiang telefon. pengilang kabel bawah laut telah memperkenalkan penaik taraf yang menjanjikan peningkatan empat kali ganda prestasi sistem dasar laut yang dipasang pada awal sehingga pertengahan 1990an. Initelah mengurangkan kos jaringan optik dengan banyaknya. Kabel gentian moden mampu membawa sehingga seribu gentian dalam satu kabel. Dalam beberapa tahun yang lalu. kadar data sehingga 40 gigabit sesaat adalah sesuatu yang mungkin dalam penggunaan seharian menggunakan gelombang cahaya tunggal.

4. Dalam sesetengah bangunan berteknologi tinggi. suhu. Schultz dan Zimar yang bekerja di bawah syarikat pembuat kaca Amerika Corning Glass Works. 5. tekanan. Kos penggandaan dalam sistem pemancar jarak jauh eletrik hampir tidak pratikal dalam komunikasi moden. Endoskop perindustrian (lihat fiberskope atau boreskope) digunakan untuk memeriksa sesuatu yang sukar dicapai. Kos mereka dalah lebih ekonomi berbanding kabel koaxial lama disebabkan pemancar dan penerima (laser dan fotodiodes) adalah lebih murah berbanding litar eletrik dengan keupayaan lebih tinggi. dengan mendopkan kaca silika dengan titanium. Lain-lain penggunaan gentian optik • • • • Gentian boleh digunakan sebagai pemandu cahaya dalam bidang perubatan dan penggunaan-penggunaan yang lain yang memerlukan cahaya terang untuk dibawa ke suatu sasaran yang tidak mempunyai haluan garis penglihatan yang lapang. dan sistem komunikasi kini hampir sentiasa menggunakan gentian optik. dan ia digunakan untuk melihat objek melalui lubang yang kecil. Endoskop perubatan digunakan untuk pemeriksaan minimally invasive atau prosedur pembedahan (endoskopi). Peranti perlindungan "fius gentian" pada pemancar mampu memutuskan litar untuk mengelakkan kerosakan. bencana alam. bateri sokongan yang disekalikan dengan peranti komunikasi. Sukar diperbaiki dalam keadaan darurat seperti perang. Bagaimanapun. contohnya bahagian dalam enjin jet.• • • Pada kuasa optik tinggi. jika keadaan melampau dianggap boleh berlaku. yang mula beroperasi pada tahun 1988. Telefon kabel merentasi lautan Atlantik yang diperbuat daripada gentian optik yang pertama adalah TAT-8. Mereka menghasilkan gentian yang mempunyai attenuasi optik per kilometer sebanyak 17 dB. Tidak mampu membawa kuasa eletrik untuk memberi kuasa kepada peranti terminal. dan lain-lain. dan peningkatan sistem perantaraan berasaskan gentian). gentian optik digunakan untuk menghalakan cahaya matahari daripada bumbung ke bahagian-bahagian bangunan yang lain. Gentian optik berguna yang pertama telah direka pada tahun 1970 oleh para penyelidik Maurer. Keck. dan lain-lain parameter. trend komunikasis kini menghilangkan kepentingan ini: kemudahan telefon bimbit dan pembantu peribadi digital (personal digital assistant PDA). Berkas-berkas gentian optik digunakan bersama-sama dengan kanta dalam pembuatan alat penghasilan imej yang dipanggil endoskop. . ia cenderung kepada "fiber fuse" di mana cahaya yang terlalu banyak bertembung dengan kecacatan gentian akan memusnahkan beberapa meter gentian sesaat [1][2][3][4] . ketiadaan minat bagi gabungan kabel logam-gentian. Hampir keseluruhan kelemahan ini telah diatasi atau dipingir dalam kegunaan semasa. dengan itu menyukarkan lagi perhubungan ketika ia amat diperlukan. Sejarah Tesis PhD Charles Kao pada tahun 1966 menganggarkan bahawa gentian kaca memerlukan attenuasi kurang daripada 20 dB per kilometer bagi menjadikannya berguna untuk perhubungan jarak jauh. Gentian optik boleh digunakan sebagai alat pengesan untuk mengukur keterikan.

dan pencahayaan. Sejarah 2. 6. Lihat juga Model OSI 7 Lapisan aplikasi 6 Lapisan persembahan 5 Lapisan sesi 4 Lapisan pengangkutan 3 Lapisan rangkaian 2 Lapisan pautan data • • sublapisan LLC sublapisan MAC 1 Lapisan fizikal . Lihat juga • • • • • • Senarai istilah gentian optik SDH Kabel perhubungan kapal selam mukantara SFP TOSLINK XENPAK Wiki: Model OSI Model OSI adalah satu model bagi singkatan nama (Bahasa Inggeris:Open Systems Interconnection Reference Model) ialah penerangan berlapis abstrak untuk reka bentuk komunikasi dan protokol rangkaian komputer. Sesetengah golongan masyarakat mempunyai teknologi Gentian kr Rumah yang membekalkan perkhidmatan Internet.• • Gentian optik mempunyai banyak kegunaan untuk perhiasan. Syarikat-syarikat seperti JDS Uniphase menghasilkan pemandu gelombang untuk penggunaan dalam komputer-komputer dan kotak-kotak spliting. termasuk tanda isyarat dan kesenian. Ia juga dipanggil model tujuh lapis OSI. dan pendek kata. ini membolehkan isyarat yang sama dihantar ke arah-arah yang berlainan (lihat pemandu gelombang (waveguide)). Telefon dan Televisyen Kelajuan Amat Tinggi kepada para pelanggan. 7. Isi kandungan: 1. Gentian optik dalam pemandu gelombang ( waveguide ) Pemandu gelombang (Waveguide) adalah cip silikon yang mempunyai gentian optik yang amat nipis dan amat lentur di atasnya. Kelebihan Model OSI 4. Pemandu gelombang menyerakkan warna-warna dalam cahaya. yang dibangunkan sebagai sebahagian dari inisiatif Open Systems Interconnection. Lapisan model OSI 3. pokok Krismas buatan manusia.

Lapisan OSI Rangkaian kawasan setempat atau Local Area Network (LAN) mula mendapat perhatian masyarakat dunia di sekitar tahun 1980-an. Suatu maklumat yang dihasilkan oleh seseorang dari sesebuah komputer dapat disampaikan ke komputer lain melalui rangkaian komputer.1. ARPAnet seterusnya telah berkembang menjadi Internet yang dimulakan dengan menghubungkan badan-badan pemerintah dan universiti-universiti dan kemudiannya berkembang ke dalam dunia perniagaan. Maklumat tersebut akan melalui proses yang panjang dan melalui berbagai lapisan dan rangkaian komputer. Pertama. Rangkaian ini menggunakan kaedah telefon yang membolehkan komputer-komputer berhubung antara satu dengan yang lain walaupun berada di suatu tempat yang berlainan atau negara yang jauh. Advanced Research Project Agency (ARPA). Ia berkemampuan untuk menghubungkan satu komputer dengan yang lain melalui penggunaan cakera keras (Disk Sharing) dan mesin pencetak (Printer Sharing). Ia kemudiannya dihubungkan dengan rangkaian kawasan setempat yang lain yang berjauhan di antara satu sama lain dan dikenali sebagai Rangkaian Kawasan Luas atau Wide Area Network (WAN). Untuk itu. Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (Department of Defence atau DoD) telah menjalankan kajian mengenai rangkaian komputer. komputer berfungsi secara sendirian (standalone) tanpa dapat berhubung antara satu dengan yang lain. maklumat yang . di mana maklumat dapat dihantar dengan cepat ke tempat-tempat yang memerlukan. Hanya pada akhir tahun 1960-an. Sejarah Pada peringkat awal perkembangan komputer iaitu pada tahun 1950-an. telah ditubuhkan dan kemudianya bertukar nama menjadi Defence Advanced Research Project Agency (DARPA) yang telah menghasilkan ARPAnet yang menyokong perkembangan protokol TCP/IP. DoD melihat kemampuan rangkaian komputer ini dapat digunakan sebagai satu alat untuk pertahanan Amerika Syarikat pada masa itu.

IPX. PICT. Model OSI ini menjadi terkenal kerana mempunyai banyak kebaikan. Layer Protocol email. MIDI. Lapisan Nama Lapisan 7 Aplikasi (Application) Protokol Transaksi Fail Application (File Transfer). ASCII. kemudian kepada frame dan terakhir sekali menjadi bit. UDP.dihantar akan diproses menjadi data-data yang kemudiannya dproses menjadi segmensegmen. 2. Bit-bit maklumat ini akan dapat dihantar melalui kabel rangkaian ke komputer lain dan diproses semula bagi mendapatkan maklumat yang asal. NETBEUI. akses ke pangkalan data (database access) Persembahan/Penyampaian Menterjemahkan. Fungsi Menyediakan pelayan yang menyokong aplikasi pengguna. data (data JPEG. MTU Physical (0 dan 1) menjadi Topology kumpulan logikal (logical group). Network Menentukan laluan IP. XWindows sistem Transport Membolehkan pakej TCP. ICMP. penghantaran dan RARP. Untuk memudahkan proses pengolahan data dan supaya mempunyai persamaan di antara pengusaha atau pengilang produk rangkaian. enkripsi MPEG. komunikasi diantara RPC. Model OSI ini membincangkan secara jelas cara kerja lapisan OSI serta memberikan konsep untuk menentukan proses apa yang perlu berlaku dan protokol-protokol yang boleh digunakan kepada lapisan tersebut. Data Link Mengatur data binari SUP. Di dalam model OSI yang telah dikeluarkan ini. Quicktime Sesi (Session) Mengkoordinat SQL. 6 5 4 3 2 . PPP. (compress). melanjutkan pekej ke RIP. OSFT. ARP. encryption). TIFF. proses data dibahagikan kepada tujuh (7) lapisan di mana setiap lapisan telah diberi fungsi yang tersendiri. SPX Communication data dihantar tanpa Layer Protocol kesilapan dan tanpa ulangan (without duplicate). Pertubuhan Pemiawaian Antarabangsa (ISO) telah mengeluarkan satu model lapisan rangkaian yang dikenali sebagai Open Systems Interconnection (OSI). BOP alamat peralatan lain yang berjauhan. (Presentation) memampatkan EBCDIC. Lapisan model OSI Jadual di bawah menerangkan lapisan-lapisan OSI berserta fungsi dan protokolnya . Seterusnya ia diproses menjadi paket-paket.

1 Physical Penghantaran data 10BaseT. Lapisan 5: Sesi Lapisan ini mengawal dialog (sesi) diantara komputer-komputer yang berhubung atau membuat komunikasi. Ia adalah bertangggungjawab untuk menutup dengan rapi lapisan sesi ini dimana ia adalah ciri-ciri bagi TCP dan juga bagi sesi sekatan dan pemulihan. Lapisan 6: Persembahan Lapisan ini bertanggungjawab untuk mengubah data bagi mewujudkan antaramuka (interface) yang standard untuk lapisan applikasi. enkripsi data dan manipulasi yang serupa ke atas persembahan adalah dilakukan pada lapisan ini untuk memberikan maklumat atau data tersebut sebagai suatu perkhimatan atau protokol yang boleh memenuhi kehendak pencipta.1 Jadual 2. komunikasi 1000BaseTX. Ia menjalankan operasi samaada secara duplex atau halfduplex dan mewujudkan sekatan (checkpointing). Lapisan 4: Pengangkut Lapisan ini mewujudkan pemindahan data yang transparen di antara pengguna-pengguna. 3. binari melalui laluan 100BaseTX. mengatur dan menutup sesi antara aplikasi-aplikasi yang berhubung antara satu sama lain. segmentasi/desegmentasi dan kawalan kesilapan (error control). dan biasanya tidak digunapakai oleh suit protokol internet (internet protocol). Ia mengawal keutuhan data di atas penghubung yang diberikan melalui kawalan aliran (flow control). lapisan ini akan menukar sesuatu mesej yang dihantar kepada . 2. 2. penamatan (termination) dan memulakan kembali prosedur-prosedur. X2. 4. pembatalan (adjourment). Contohnya seperti: mengubah fail teks kodEBCDIC kepada fail kod ASCII.1 Model OSI. atau serializing objects dan struktur data kepada yang lain seperti XML. File Transfer Protocol (FTP). V3. pemampatan data. dan ini bermakna lapisan pengangkut ini boleh mengawal/mengetahui paket-paket yang telah dihantar dan menghantar semula (transmisi semula) paket-paket yang gagal dihantar. Contoh yang terbaik lapisan ini ialah Transmision Control Protocol (TCP). 2. 2. Ia membuka. Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) and Hypertext Transfer Protocol (HTTP). Lapisan 7: Aplikasi Ia adalah lapisan yang bekerja untuk memberikan pengguna akses kepada maklumat didalam rangkaian melalui sesuatu program atau aplikasi. HSSI. 1. Beberapa contoh yang melibatkan lapisan aplikasi adalah seperti Telnet. dengan ini membebaskan lapisan yang berada yang berada diatasnya daripada apa-apa kebimbangan disamping dapat memberikan data yang betul dan tepat. Ia juga merupakan antaramuka (interface) yang utama bagi pengguna-pengguna untuk berhubung atau mengadakan komunikasi dari program ke program melalui rangkaian.5. Fungsi dan Protokol 2. Sesetengah protokol adalah tetap dan berorientasikan penyambungan. MIME encoding.

segmen TCP atau User Datagram Protocol (UDP).values are chosen by the network engineer. 2. Ia menyusun bit-bit dari lapisan fisikal kepada data yang bahagian-bahagian logikal yang besar yang dikenali sebagai Frames. Ini adalah termasuk susunatur pin. 2. This is a logical addressing scheme . and might also perform segmentation/desegmentation.2 Logical Link Control (LCC). Repeater. Stream Control Transmission Protocol (SCTP) paket dan sebagainya. Lapisan 3: Rangkaian Lapisan rangkaian memberikan fungsi-fungsi dan prosedur untuk menghantar pelbagai jenis aturan data daripada punca kepada destinasi melalui satu atau lebih rangkaian sambil mengekalkan kualiti perkhidmatan lapisan penghantar. Network Adapter dan Hos Bus Adapter (HBA yang digunakan pada Storage Area Networks) adalah pekakasan bagi Lapisan Fisikal. Lain-lain protokol juga mungkin terdedah diatas kerangka (frame) data untuk membentuk laluan yang dipanggil tunnels dan lapisan ke-2 iaitu forwarding domains yang secara logikal terpisah. IEEE 802 Rangkaian Kawasan Setempat(Local Area Network) dan sebahagian dari rangkaian bukan-IEEE 802 seperti FDDI. Fungsi utama dan perkhimatan oleh lapisn fisikal adalah: • • • Memulakan dan menamatkan sambungan kepada medium komunikasi. 6. The addressing scheme is hierarchical. The Network layer performs network routing functions. Lapisan 2: Sambungan Data Lapisan ini memberikan kewibawaan fungsian dan tatacara yang berkemampuan untuk menghantar data diantara entiti-entiti yang berada di rangkaian. The best known example of a layer 3 protocol is the Internet Protocol (IP) 2. Di lapisan inilah dimana bridges dan switches beroperasi. Terlibat didalam proses di mana sumber komunikasi adalah dikongsi secara efektif kepada pengguna-pengguna. Contoh paling baik ialah ethernet dan contoh yang lain pula ialah seperti HDLC dan ADCCP untuk point to point atau packet switched networks dan Aloha untuk rangkaian kawasan setempat (LAN). voltan dan spesifikasi kabel. Contohnya seperti kawalan aliran dan ketetapanketetapan. Lapisan 1: Fisikal Lapisan fisikal ini hanya menjurus kepada semua spesifikasi elektrikal dn fisikal untuk sesuatu perkakasan. 7. and report delivery errors.dan ia juga adalah untuk mengesan dan memungkinkan membetulkan kesilapan yang mungkin berlaku di dalam lapisan fisikal. Lapisan rangkaian The Network layer provides the functional and procedural means of transferring variable length data sequences from a source to a destination via one or more networks while maintaining the quality of service requested by the Transport layer. Isyarat- . lapisan ini mungkin akan dibahagikan kepada lapisan Media Acces Control (MAC)dan lapisan IEEE 802. Hub. 5. Routers operate at this layer—sending data throughout the extended network and making the Internet possible (also existing at layer 3 (or IP) are switches). Modulasi atau pertukaran diantara persembahan data digital didalam peralatan pengguna dan isyarat yang sepadan dihantar melalui saluran komunikasi.Sambungan rangkaian diberikan hanya diantara komputer-komputer atau hos-hos yang bersambung kepada nod-nod lokal membentuk lapiasan ke-2 iaitu domain untuk unicast dan broadcast forwarding.

Data diubah menjadi segmen atau data stream. SCSI bus yang selari juga beroperasi di lapisan ini. . Session Transport Network Data-link Physical Proses Pengolahan (Enscapsulation Process) Maklumat diubah menjadi data. FDDI dan IEEE 802. Pengolahan Data (Data Enscapsulation) Perlu juga diketahui proses pengolahan (enscapsulation process) data dari satu lapisan ke lapisan lain yang disebut sebagai data enscapsulation. Perkataan ini saja sudah cukup menjelaskan yang "UNI" bermaksud satu dalam bahasa Inggeris dan bahasa Perancis. Presentation. 4. Segmen diubah menjadi pakej-pakej atau datagram. Mengurangkan kerumitan dalam perancangan. dimana video terbabit disimpan dan dimainkan semula bila seseorang pengguna mahu menonton video yang diminta olehnya dari pelayan atau pangkalan data yang disediakan. Dalam transmisi video stream. Lapisan Application. Berguna untuk tujuan latihan (training purpose) . 3. Frame diubah menjadi bit. Lihat juga • • • • Model TCP/IP Protokol OSI Unicast dalam rangkaian komputer. Pelbagai jenis lapisan fisikal standard ethernet juga beroperasi di lapisan ini iaitu penggabungan kedua-dua lapisan dan lapisan sambungan data (data-link layer). Memberikan pengertian secara umum dan bukan terperinci. Perubahan di satu lapisan tidak mengganggu lapisan lain. 3. Ia juga digunapakai kepada rangkaian kawasan setempat yang lain seperti Token Ring.11.isyarat ini beroperasi melalui pendawaian fisikal (seperti pendawaian kuprum/tembaga dan gentian optik) atau melalui perhubungan radio. Mengadakan piawaian antaramuka (interface standard) . Pakej diubah menjadi frame.2 Proses Pengolahan (Enscapsulation Process) 4. Pengolahan data (data enscapsulation) adalah proses dimana penambahan maklumat depan (header information) pada suatu data di suatu lapisan. Berbanding multicasting dan broadcasting. Membolehkan modul kejuruteraan. 1. 6. Jadual 2. adalah maklumat dalam bentuk paket atau maklumat berpaket yang dihantar secara satu hala atau sehala. unicast menghantar data atau menyebar data dalam bentuk 1 ke 1. unicast lebih dirujuk seperti Video on Demand (VoD). Ia akan menghantar data kepada klien yang meminta atau memohon data yang spesifik. Kelebihan Model OSI Oleh kerana model OSI membahagikan pemprosesan data di dalam rangkaian menjadi lapisan-lapisan yang berfungsi sendiri (modular). 2. 5. maka penggunaannya dapat memberikan pelbagai kelebihan iaitu.

248). mesin faks internet. Kesemua peranti berkaitan — seperti penghala. Alamat IP dicipta dan diuruskan oleh IANA.142. Isi kandungan: 1.org) kepada alamat IP (207. www.• • Penyebaran data secara unicast Wiki: Alamat IP Alamat IP (Internet Protocol address) adalah suatu nombor unik yang digunakan oleh peranti sebagai pengenalan dan untuk berkomunikasi antara satu sama lain di dalam satu rangkaian komputer yang menggunakan piawaian Protokol Internet (IP). IP menambah satu servis di atas protokol lapisan pautan data — melalui penggunaan alamat IP . pelayan-masa. yang akan mengagihkan blok-blok yang lebih kecil kepada ISP dan syarikat-syarikat. Sistem Nama Domain menyediakan keupayaan untuk mengaliaskan nama domain (cth. IANA biasanya akan menguntukkan blok-blok kepada pejabat pendaftaran Internet wilayah.wikipedia. Oleh kerana alamat IP tidak mudah diingati. Keunikan IP IP adalah satu protokol lapisan rangkaian di dalam set protokol Internet dan adalah protokol lapisan atasan yang menyediakan alamat sejagat yang unik (cth. komputer.131. pencetak. alamat MAC untuk ethernet) tetapi kedua alamat ini tidak semestinya dapat berkomunikasi antara satu sama lain. Keunikan IP 2. dan sesetengah telefon — boleh mempunyai alamat IP sejagat unik. Versi IP 3. Pautan luar 1.

Hanya kelas A. manakala alamat IP ialah nombor telefon yang lengkap dengan kod negara dan kod kawasan (contoh +603 12345678). alamat IP adalah seperti alamat penuh untuk mel pos sementara alamat MAC sekadar nombor rumah. Walau bagaimanapun telah muncul kaedah untuk menulis IP dengan tidak terikat dengan kelas dipanggil CIDR (Class-less Inter Domain Routing). Malaysia" adalah alamat sejagat yang unik. Contoh: 2001:0db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7334 . Contoh kedua adalah seperti nombor telefon. Versi IP 2. 2. Sifat unik alamat IP membolehkan dalam banyak situasi untuk menjejak komputer mana — dan berkemungkinan. Contohnya terdapat banyak alamat dengan nombor rumah 123 tetapi hanya ada satu alamat untuk 123. piawaian IPv6 sedang giat dijalankan.0. Dalam kes ini alamat IP sebenar pengguna tidak dapat dikesan oleh pelayan. alamat MAC cuma sekadar nombor telefon biasa (contoh 12345678). Cyberjaya. Dengan kata lain. Ini difikirkan cukup untuk tempoh yang lama. yang menghadkan ruang alamat kepada 4.— yang menyediakan keupayaan untuk pengenalan secara unik dan berkomunikasi dengan peranti lain di dalam rangkaian. Jalan Utama. pengguna mana — yang menghantar mesej atau berkecimpung dalam suatu aktiviti di Internet. Piawaian IPv4 boleh dikelaskan kepada lima iaitu: A. 2.296 (232) alamat unik. IP versi 6 Rencana utama: Protokol Internet versi 6 Disebabkan alamat IPv4 dikhuatiri habis tidak lama lagi. 1. yang akan memberikan 2128. B. IP versi 4 Rencana utama: Protokol Internet versi 4 IPv4 menggunakan alamat 32-bit (4 bait). Cyberjaya.0. Jalan Utama. Manakala yang lain disimpan untuk untuk tujuan khas. C. Malaysia. Namun satu perbezaan ketara dengan dua contoh di atas ialah alamat IP seseorang itu bukan maklumat awam.294. walau bagaimanapun perkongsian alamat IP atau penggunaan alamat IP dinamik (seperti di Malaysia). Alamat IPv6 adalah sepanjang 128 bit (16 bait). atau kira-kira 3. Contoh: 127.967. Hanya sekadar pos kepada "123" tidak akan sampai ke mana tetapi "123. Maklumat ini digunakan oleh pihak berkuasa untuk mengenali penjenayah yang disyaki. D dan E. Analogi kepada sistem telefon ialah kegunaan nombor dail keluar (proksi) dan nombor sambungan (kongsi). B dan C sahaja yang biasanya digunakan.403 × 1038 alamat unik. Alamat IP boleh kelihatan dikongsi oleh beberapa peranti kerana mereka sama ada berkongsi persekitaran pelayan web hos atau pelayan proksi (contohnya ISP atau perkhidmatan ketanpanamaan) yang bertindak sebagai perantara bagi pihak pelanggannya. menyukarkan proses ini.1 2.

IPv4 masih lagi setakat ini merupakan protokol Lapisan Internet yang paling digunakan secara meluas. Protokol pembantu 7. Bersama-sama dengan IPv6. Terjemahan alamat rangkaian 4. IPv4 adalah protokol tanpa sambungan untuk digunakan pada jaringan Lapisan Pautan bersuis paket (seperti Ethernet). diuruskan oleh protokol pengangkutan protokol lapisan atas (seperti Protokol Kawalan Penghantaran). Pautan luar Suit Protokol Internet Lapisan Penggunaan BGP · DHCP · DNS · FTP · HTTP · IMAP · IRC · LDAP · MGCP · NNTP · NTP · POP · RIP · RPC · RTP · SIP · SMTP · SNMP · SSH · Telnet · TLS/SSL · XMPP · (lanjut) Lapisan Pengangkutan TCP · UDP · DCCP · SCTP · RSVP · ECN · (lanjut) Lapisan Internet . di mana ia tidak menjamin penghantaran.See your IP details with Google Maps Wiki: IPv4 (1/3) Protokol Internet versi 4 (IPv4) merupakan semakan keempat dalam pembangunan Protokol Internet (IP) dan ia merupakan veris pertama yang dilaksanakan secara meluas.rencana dalam majalah Byte Introduction to IP Address Allocation Community project to geotarget IP addresses IPcatcher. juga tidak menjamin penjujukan yang wajar. Lihat juga 8.net . Januari 1980). termasuklah kewibawaan data. IPv4 telah diperihalkan dalam RFC 791 penerbitan IETF (September 1981). Rujukan 10. atau mengelakkan penghantaran berganda. pelaksanaan IPv6 masih lagi belum matang. Struktur paket 5. Penyerpihan dan penghimpunan semula 6. Aspek-aspek ini. Isi kandungan: 1. Cara ia beroperasi adalah mengikut model penghantaran sehabis baik.3. Pautan luar • • • • • • • • Menukar Alamat IP Introduction to geolocation by IP address Articles on CircleID about IP addressing IP Spoofing: An Introduction IP-Address Management on LANs . Pengalamatan 2. ia merupakan teras kaedah antara jaringan berasaskan piawaian bagi Internet. Kehabisan ruang alamat 3. Catatan 9. Pada 2010. menggantikan takrifan yang lebih awal (RFC 760.

1. Ini mengurangkan jumlah alamat yang boleh diuntukkan bagi penghalaan pada Internet awam.235 0xC0. Pun begitu. yang sekarang ini masih berada pada takat awal pengerahan. Bentuk akhir tidak semestinya suatu tatatanda kerana ia jarang sekali ditulis dalam tatatanda rentetan ASCII. Lagi. Sebagai contoh.967. dan terjemahan alamat rangkaian (NAT) telah menyumbang kepada pelengahan dengan ketara bagi kehabisan yang tidak terhindarkan itu.2. dan merupakan satu-satunya penyelesaian jangka panjang. Jadual berikut menunjukkan format asas yang digunakan dalam penukaran: Tatatanda Tatatanda dotperpuluhan Perenambelasan berdot Perlapanan berdot Perenambelasan Perpuluhan Perlapanan Nilai 192. Sedang alamat-alamat semakin diwakilkan kepada pengguna akhir. Perbezaan ini hanyalah perbezaan perwakilan antara "0xCF8E83EB" dan nilai integer 32-bit 0xCF8E83EB. perekabentukan semula seni bina pengalamatan rangkaian melalui reka bentuk rangkaian berkelas-kelas. DSL. setiap oktet boleh dari asas yang lain. 192. yang terdiri daripada empat oktet alamat yang dinyatakan dalam perpuluhan dan dipisahkan oleh noktah.0xEB Penukaran dari dot-perpuluhan T/A Setiap oktet ditukarkan kepada bentuk perenambelasan secara satu persatu 0300. dalam format berdot.0002.0x02.0000. IPv6) · ICMP · ICMPv6 · IGMP · IPsec · (lanjut) Lapisan Pautan ARP/InARP · NDP · OSPF · Terowong (L2TP) · PPP · Kawalan Capaian Media (Ethernet. 1. FDDI) · (lanjut) Petak ini: lihat • bincang • 1. Bentuk ini dugunakan untuk penugasan ruang sumber dan destinasi dalam sesebuah atur cara perisian.0002.0x00.0x00.0353 Setiap okted ditukarkan kepada perlapanan secara satu persatu 0xC00002EB Penjeraitan oktet-oktet daripada perenambelasan berdot 3221226219 Nombor 32-bit dinyatakan dalam perpuluhan 030000001353 Nombor 32-bit dinyatakan dalam perlapanan Kebanyakan format-format ini berfungsi pada semua pelayar web.296 (232) alamat unik yang mungkin. yang menghadkan ruang alamat kepada 4. . sebahagiannya disimpan untuk tujuan-tujuan khusus misalnya rangkaian persendirian (~18 juta alamat) atatu alamatalamat multisiar (~270 juta alamat). Perwakilan alamat Alamat IPv4 biasanya ditulis dalam tatatanda dot-perpuluhan. Classless Inter-Domain Routing.294. kekurangan alamat IPv4 semakin berkembang.IP (IPv4. Pengalamatan IPv4 menggunakan alamat-alamat 32-bit (empat bait). ISDN. Batasan ini telah merangsang pembangunan IPv6. Bentuknya adalah bentuk perduaan bagi tatatanda perenambelasan dalam perduaan.235 adalah padanan yang sah (tapi tidak lazim) bagi alamat-alamat di atas.0. Namun.

0/15 Ujian tanda aras rangkaian RFC 2544 198.0/8 Loopback RFC 5735 169. sebagi lawannya.0. kaedah-kaedah telah dicipta untuk membenarkan rangkaian IP disubbahagikan. oktet berututan tinggi alamat ditakrifkan semula untuk mencipta satu set kelas rangkaian.0/24 TEST-NET-1. Bagi mengatasi had ini.0. setiap kelas rangkaian memiliki muatan berbeza untuk mengalamatkan hos. B.0. Setiap RIR menyenggara sebuah pengkalan data WHOIS boleh dicari awam yang membekalkan maklumat berkenaan penugasan alamat IP.0/16 Link-Local RFC 3927 172.0.18. Dengan cepat.0/24 TEST-NET-2. alamat IP dibahagikan kepada dua bahagian.113.0/4 Simpanan (bekas rangkaian Kelas E) RFC 1700 .0. Kelas D diperuntukkan bagi pengalamatan multisiar dan Kelas E disimpan untuk kegunaan masa hadapan. CIDR direka untuk membenarkan pemetakan semula sebarang ruang alamat supaya blokblok yang lebih kecil atau bersar boleh diperuntukkan kepada pengguna.51.0/12 Rangkaian persendirian RFC 1918 192. Konsep variable-length subnet mask (VLSM) yang membenarkan subbahagian kepada saiz rangkaian yang pelbagai telah diperkenalkan. Sistem terbabit mentakrifkan lima kelas. Alamat-alamat kegunaan khusus Blok-blok alamat simpanan Blok alamat CIDR Penerangan Rujukan 0.[1][2] Sekitar 1993. sistem kelas-kelas ini secara rasminya telah digantikan dengan Classless InterDomain Routing (CIDR).0.16. D. Kelas A. Pendokumenan dan kod contoh RFC 5735 192.0.0.0/8 Rangkaian terkini (hanya sah sebagai alamat sumber) RFC 1700 10.0.168. Pendokumenan dan contoh RFC 5737 203. B.0. dan E.0. dan skema berasaskan kelas dipanggil classful (berkelas-kelas).2.0/24 Simpanan (IANA) RFC 5735 192. Struktur hirarki yang dihasilkan oleh CIDR diurus Internet Assigned Numbers Authority (IANA) dan Regional Internet Registry (RIR). 2.0.99.0/24 TEST-NET-3. dalam satu sistem yang kemudiannya dikenali sebagai perangkaiaan berkelas-kelas.1.0. pengecam rangkaian yang diwakili oleh oktet paling bererti (urutan tertinggi) dan pengecam hos menggunakan bahagian alamat selebihnya (juga dipanggil rest field). dan C mempunyai panjang bit berbeza untuk pengecaman rangkaian yang baru.100. Pendokumenan dan contoh RFC 5737 224.0/24 Geganti IPv6 kepada IPv4 RFC 3068 192.0. 3. bermakna. Bahagian alamat yang selebihnya digunakan seperti sebelumnya untuk mengecam hos dalam sesuatu rangkaian. ia disedari tidak mencukupi.0.0. 1.0/8 Rangkaian persendirian RFC 1918 127. Bermula sekitar 1985.254. Ini membolehkan penciptaan sehingga 256 rangkaian.0.88. Kelas A.0. C. Peruntukan Asalnya.0/4 Multisiar (bekar rangkaian Kelas D) RFC 3171 240.0/16 Rangkaian persendirian RFC 1918 198.

ia tidak boleh menjadi sumber atau destinasi bagi paket-paket yang terabas Internet.255. Berikut adalah tiga julat yang disimpan untuk rangkaian persendirian (RFC 1918): Nama Julat alamat Jumlah alamat Perihal berkelas-kelas Blok CIDR terbesar Blok 24-bit 10. Rangkaian persendirian maya Rencana utama: Rangkaian persendirian maya Paket-paket yang dialamatkan dengan alamat persendirian adalah diabaikan oleh semua penghala awam secara sengaja.255 16.255.255 65.777.0/8 Blok 20-bit 172.168. Maka. Alamat-alamat ini cuma sah pada pautan pada mana sesuatu hos disambung.0. 4.0-192.31.255.255. Ini dapat dicapai dengan bantuan rangkaian persendirian maya (VPN).0.254.168. Pengalamatan link-local Rencana utama: Alamat link-local Blok alamat 169. mereka boleh melakukannya melalui terjemahan alamat rangkaian.255 1.255.16. Rangkaian persendirian Rencana utama: Rangkaian persendirian Tiga julat alamat daripada lebih kurang empat bilion alamat yang dibenarkan oleh IPv4 disimpan untuk kegunaan perangkaian persendirian.0/16 1. Alamat-alamat ini tidak boleh halakan dan macam alamat-alamat persendirian. Penghala-penghala ini mengkapsulkan atau mempakejkan paket-paket yang dialamatkan secara persendirian dengan pengepala-pengepala dalam rangkaian awam boleh hala supaya ia boleh dihantar ke penghala yang berlawanan.0. 4.0.0. Walau bagaimanapun.576 Julat berdampingan 16 blok Kelas B 172.255.16.216 Kelas A tunggal 10. melalui rangkaian awam kemudian menyingkirkan pengepala pengalamatan awamnya lalu dihantar secara setempat ke destinasinya.0.255 Siaran RFC 919 1.168. 1.0. pada hujung terowong yang satu lagi.0. VPN mewujudkan sambungan penerowongan sepanjang rangkaian awam di mana titik-titik hujung terowong berkenaan berfungsi sebagai penghala bagi paket-paket rangkaian persendirian. tidak mustahil bagi dua rangkaian persendirian untuk berhubung (contohnya dua pejabat cawangan) melalui Internet awam tanpa kemudahan khusus. 1.0. 5.0-10. Julat-julat ini adalah tidak terhalakan luar daripada rangkaian-rangkaian persendirian dan mesin-mesin persendirian tidak dapat berkomunikasi secara langsung dengan rangkaian awam. Alamat link-local .0/16 ditakrifkan oleh RFC 5735 untuk kegunaan khusus bagi pengalamatan link-local.0172.536 Julat berdampingan 256 blok Kelas C 192. Paket yang dikapsulkan boleh juga disulitkan demi keselamatan datanya sementara ia merentasi rangkaian awam. contohnya sebuah segmen rangkaian setempat atau sambungan titik-ke-titik.255.0/12 Blok 16-bit 192.048.

Pada subrangkaian Kelas A. Dalam kata lain.255.255. Localhost Rencana utama: localhost Alamat-alamat dalam julat 127. Umumnya.0. alamat siaran sering diakhiri dengan 255.5. 1. Kelas B. alamat siaran ialah 192.0/255.255. alamat siar adalah alamat yang terakhir dalam julat yang dimiliki oleh subrangkaian terbabit. IETF telah mentakrifkan piawaian formal bagi kefungsian ini.255.0. jadi untuk mengelakkan kekeliruan.255. Atas kuasa pasaran Microsoft. APIPA telah dikerahkan pada berjuta-juta mesin dan lantas menjadi piawaian de facto bagi industri berkaitan.255. Perkara ini benar hanya untuk rangkaian yang mempunyai tapisan subrangkaian sekurang-kurangnya 24 — rangkaian Kelas C dalam skema pengalamatan berkelas-kelas yang lama. alamat siaran boleh ditemui dengan mendapatkan pelengkap bit bagi tapisan subrangkaian dan melakukan pengendalian bit ATAU dengan pengenal pasti rangkaiannya. tiada sebarang piawaian wujud untuk mekanisme autokonfigurasi alamat. Sebagai contoh.0. hanya terdapat tiga tapisan subrangkaian: Kelas A. alamat ini juga tidak boleh ditugaskan kepada hos. atau dalam CIDR. ini tidak bermakna yang setiap alamat diakhiri dengan 255 tidak boleh digunakan sebagai alamat hos. RF 3927.168.168.255. 7. disingkatkan sebagai APIPA).5. berjudul Dynamic Configuration of IPv4 Link-Local Addresses (bermaksud 'tatarajah dinamik bagi alamat-alamat link-local IPv4').255. Walau bagaimanapun.0-127. dalam subrangkaian 192. Demi menyelesaikan perkara ini. bukan hanya kepada satu mesin tertentu. Pada masa blok alamat ini disimpan.255. maka ia juga boleh merujuk kepada sebuah peranti individu dalam subrangkaian berkenaan.5. 255. Alamat-alamat dalam julat ini seharusnya tidak pernah muncul luar daripada sesebuah komputer hos dan paket-paket yang dihantar kepada alamat ini dipulangkan sebagai paket-paket mendatang pada peranti rangkaian maya (dikenali sebagai loopback).0 merujuk kepada keseluruhan subrangkaian. Sebagai contoh. atau C. Alamat siaran ialah alamat yang membenarkan maklumat disampaikan kepada kesemua mesin pada subrangkaian tertentu. Dalam contoh kita. 255.255. dan Kelas C. Beberapa tahun kemudian.0 atau /16. 1. Dalam pengalamatan berkelas-kelas (sekarang ini usang dengan munculnya CIDR). B.0 atau /8.0.0 atau /24.0/24) pengenal pasti 192.0. 255.168.0.5.0/8 dalam tatatanda CIDR) adalah tersimpan untuk komunikasi localhost.168.255.255.255 (127. 6.0.0 (atau 192. Microsoft telah mencipta satu pelaksanaan yang dipanggil Automatic Private IP Addressing (bermaksud 'pengalamatan IP persendirian automatik'.0—255.255). rangkaian dengan topeng /24 ke / 32 (atau 255.digunakan terutamanya untuk autokonfigurasi alamat (Zeroconf) bila sesebuah hos tidak dapat menerima alamat IP daripada pelayan DHCP atau kaedah tatarajah dalaman lain. Alamat-alamat yang diakhiri 0 atau 255 Rencana utama: Tapisan subrangkaian Sering kali disalahtafsirkan yang alamat-alamat yang berakhir dengan oktet 0 atau 255 tidak akan pernah ditugaskan kepada hos. bagi sebuah subrangkaian Kelas B .

2.192. www.0 (atau 192. modem kabel Pantasnya pertambahan pengguna Internet Penyelesaian yang diterima dan dipiawaikan ialah penghijrahan kepada IPv6. alamat siaran tidak semestinya berakhir dengan 255.0192. dan sebagainya.2. membekalkan ruang alamat jauh lebih besar membenarkan pengagregatan hala yang lebih baik merentasi Internet dan menawarkan .255.168.com).0. Saiz alamat meningkat secara mendadak dari 32 bit ke 128 bit.google.1.168.0/16).168. 1.0. DNS sering dianalogikan kepada sistem maklumat direktori sistem telefon di mana nama pelanggan diterjemahkan kepada nombor telefon.255.com. terciptanya pengalamatan CIDR. tetapi dengan namanya (contohnya ms. PDA.168. Kehabisan ruang alamat Rencana utama: Kehabisan alamat IPv4 Semenjak 1980-an.wikipedia.2.168.255. Namun. Kini. Faktor inilah yang mendorong kepada pengenalan rangkaian berkelas-kelas.0 ialah pengenal pasti rangkaiannya dan dengan ini tidak boleh di tugaskan. alamat siarannya ialah 192. Peleraian alamat Rencana utama: Sistem Nama Domain Hos pada Internet selalunya tidak dikenal melalui alamat IPnya. sudah ketara bahawa jumlah alamat IPv4 yang tersedia semakin berkurang pada satu kadar yang tidak dijangka semasa mereka bentuk rangkaiannya.255.0. 8.168.0/255. www.0. terdapat beberapa pendorong kepada meningkatnya kehabisan alamat IPv4: • • • Peranti mudah alih — laptop.255. berasaskan format alamat yang lebih besar (IPv6). sesiapa boleh menugaskan 192. 192.0. Sistem Nama Domain (DNS) membekalkan sistem yang diperlukan untuk menukarkan nama kepada alamat dan alamat kepada nama. (walaupun ini boleh menyebabkan kekeliruan). dan sebagainya boleh ditugaskan (walaupun ini juga boleh menyebabkan kekeliruan). tapi 192.0.168. penamaan DNS juga berbentuk hirarki dan membenarkan delegasi separa bagi ruang-ruang nama ke pelayan DNS lain. Secara umum. bersamaan dengan julat alamat 192.168.255. Sebagai mana pengalamatan CIDR.org. 192. 192.1.0. Dengan munculnya CIDR. alamat pertama dan terakhir dalam sesebuah subrangkaian masing-masing digunakan sebagai pengenal pasti rangkaian dan alamat siaran. Tambahan lagi.255. telefon bimbit Peranti sentiasa terpasang — modem ADSL modems. tapi oleh nombor alamat IP yang ditugaskan kepada nama domain tadi.168. Kesemua alamat lain dalam subrangkaian boleh ditugaskan kepada hos pada subrangkaian berkenaan. Ini memerlukan penterjemahan (atau peleraian) nama domain kepada alamat.youtube.168. dan akhirnya perekabentukan semula Protokol Internet. Penghalaan bagi paketpaket IP menerusi Internet tidak diarahkan oleh nama-nama sedemikian.

Salah satunya ialah pengenalan terjemahan alamat rangkaian (NAT). Penghijrahan kepada IPv6 masih lagi dalam progres tapi dijangka mengambil masa yang lama. Medan yang ke13 adalah tidak wajib (berlatar merah dalam jadual) dan lantas dinamakan: pilihan. Kebanyakan pembekal capaian Internet pelanggan pasaran massa bergantung kepada teknik ini.peruntukan subrangkaian yang besar dengan jumlah minimum 264 alamat hos kepada pengguna akhir. jadi medan versi sebenarnya boleh ditemukan dalam empat bit paling bererti bagi bait pertama. 4. dan untuk gambar rajah dan perbincangan. 4. Terjemahan alamat rangkaian Rencana utama: Terjemahan alamat rangkaian Kerancakan peruntukan bagi alamat IPv4 dan kekurangan ruang alamat yang berlaku sejak awal 1990-an membawa kepada beberapa kaedah bagi penggunaan yang lebih cekap. sebagai contoh: ofset bit 0 32 64 96 128 0-3 4-7 8-15 16-18 19-31 Versi Panjang pengepala DiffServ Jumlah Panjang Pengenalpastian Bendera Ofset Serpihan Masa Hayat Protokol Hasil Tambah Semak Pengepala Alamat Sumber Alamat Destinasi . Medan dalam pengepala dipaketkan dengan bait paling bererti terlebih dahulu (big endian). bit paling bererti datang dulu (Penomboran bit MSB 0). Bit paling bererti dinomborkan 0. yang mana 12 diperlukan. Struktur paket Sesebuah paket IP terdiri daripada bahagian pengepala dan bahagian data. Kaedah-kaedah untuk mengurangkan kehabisan alamat IPv4 adalah: • • • • • • Terjemahan alamat rangkaian Penggunaan rangkaian persendirian Protokol Konfigurasi Hos Dinamik (DHCP) Pengehosan maya berasaskan nama Kawalan yang lebih ketat oleh Pendaftaran Internet Serantau terhadap peruntukan alamat Pendaftaran Internet Tempatan Pernomboran semula rangkaian untuk memperoleh kembali blok-blok besar bagi ruang alamat yang diperuntukkan ketika masa muda Internet Ramalan April 2008 tentang tarikh kehabisan bagi tabung IANA yang tidak teruntuk dilihat tertumpu di antara Februari 2010[3] dan Mei 2011[4] 3. 1. Penggepala Pengepala paket IPv4 terdiri daripada 13 medan. rangkaian persendirian 'di belakang' satu alamat IP awam tunggal lantas membenarkan penggunaan alamat persendirian di dalam rangkaian berkenaan. Peranti-peranti NAT menyamarkan keseluruhan.

Kerana nilainya empat bit. medan ToS tidak digunakan secara meluas. Medan Type of Service (ToS) asalnya bertujuan untuk sesebuah hos penghantar menyatakan pilihan bagi cara datagram patut dikendalikan sedang ia merentasi Internet. 100 . 110 . dengan kepanjangan 5×32 = 160 bit = 20 bait.535 — nilai maksima bagi perkataan 16-bit.Keutamaan. Nilai minimum bagi medan ini ialah 5 (RFC 791). memadankan IPv6. sementara yang lain mungkin memilih keutuhan tinggi. lapan bit berikut diuntukkan kepada medan ToS: bits 0-2: Duluan (111 . nilainya ialah 4 (maka dinamakan IPv4). Teknologi-teknologi adalah semakin maju yang memerlukan penstriman data masa sebenar dan dengan itu akan menggunakan medan DS.CRITIC/ECP.Rutin) • bit 3: 0 = Lengahan Normal. Walau bagaimanapun. Bagi IPv4. 1 = Kurangkan Kos Kewangan (ditakrifkan oleh RFC 1349) • bit 7: belum ditakrifkan • Jumlah Panjang Medan sepanjang 16-bit ini mentakrifkan keseluruhan saiz datagram. penyelidikan dan pengerahan telah tertumpu kepada cara untuk menggunakan lapan bit ini. Sebagai contoh.Kawalan Antara Rangkaian.Flash.Kawalan Rangkaian. 1 = Keutuhan Tinggi • bit 6: 0 = Kos Normal. medan ini menyatakan saiz pengepala (ini juga sekena dengan ofset kepada data). Panjang minima datagram adalah 20 bait (20-bait pengepala + 0 bait data) dan maksima adalah 65. 001 . Kadang- . panjang maksimumnya ialah 15 kata (15×32 bit) atau 480 bit = 60 bait. termasuk pengepala dan data. 011 . dalam bait. Secara praktikal. Seperti yang ditakrifkan dalam RFC 791. DiffServ (DS) Lihat juga: DiffServ dan Type of Service Asalnya ditakrifkan sebagai medan ToS. banyak kerja ujikaji. Salah satu contoh ialah Suara melalui IP (VoIP) yang digunakan untuk pertukaran suara data interaktif. Oleh kerana pengepala IPv4 boleh mengandungi bilangan pilihan tidak tetap. sesebuah hos boleh menetapkan medan ToS datagram IPv4nya untuk memilih lengahan rendah. 010 Segera. 1 = Lengahan Rendah • bit 4: 0 = Truput Normal. Saiz minima datagram yang sebarang host perlukan bagi mampu dikendali adalah 576 bait. 1 = Truput Tinggi • bit 5: 0 = Keutuhan Normal. medan ini kini ditakrifkan oleh RFC 2474 untuk DiffServ dan oleh RFC 3168 untuk Explicit Congestion Notification (ECN). tetapi kebanyakan hos moden mengendali paket lebih besar. Panjang Pengepala Internet (IHL) Medan kedua (4 bit) ialah Panjang Pengepala Internet (IHL) menguraikan bilangan 32-bit kata dalam pengepala.Penggubal Flash.160 160 or 192+ Versi Pilihan ( jika Panjang Pengepala > 5 ) Data Medan pengepala pertama dalam sesebuah paket IP ialah medan versi empat bit. 101 . 000 . lantas terhasilnya takrifan medan DS yang sekarang.

paket tidak lagi akan dimajukan oleh suis paket dan dibuang. ia dijadikan sebagai medan kiraan hop.kala subrangkaian menetapkan had tambahan pada saiz. Bila saja medan TTL mencapai sifar. Ia adalah (dalam turutan. tapi buat sela masa kurang daripada 1 saat. Serpihan dikendali pada samada suis paket atau hos dalam IPv4. Internet Assigned Numbers Authority menyenggara satu senarai nombor-nombor protokol yang asalnya ditakrifkan dalam RFC 790. Pada setiap hop. bendera MF bagi semua serpihan akan diset kecuali serpihan yang akhir. dari tahap tertinggi pada tahap terendah): • • • bit 0: Disimpan. Penerimaan mesej-mesej ICMP ini adalah kunci bagaimana traceroute berfungsi. Medan ini menghadkan jangka hayat sesebuah datagram. Biasanya.s. maka paket tersebut akan ditolak. yang tidak cocok. Ini membenarkan ofset maksimum (213 . Ofset serpihan pertama adalah sifar. Jika ada satu h. Bendera Medan tiga bit seterusnya dan digunakan bagi mengawal dan mengenal pasti serpihan.548 bait). Masa Hayat (TTL) Medan lapan bit masa hayat (TTL) membantu mengelakkan datagram daripada menetap di Internet. Ini dapat digunakan apabila menghantar paket kepada hos yang tidak memiliki sumber yang cukup untuk mengendalikan penyerpihan. Pengenalpastian Medan ini merupakan medan pengenalpastian dan digunakan khusus bagi mengenal pasti serpihan dari datagram IP asal. h. ia akan dibundarkan kepada satu. maka paket tersebut akan dibuang. dalam kes ini datagram perlu diserpihkan.528 bait yang mana lebih daripada panjang maksimum paket IP 65. Protokol Medan ini mentakrifkan protokol yang digunakan dalam bahagian data bagi sesebuah datagram IP.528 + 20 = 65. Hasil Tambah Semak Pengepala Medan hasil tambah semak (h. Ia dinyatakan dalam saat. Ofset Serpihan Medan ofset serpihan diukur dalam unit blok lapan bait. Dalam kependaman biasa dalam praktik. seperti untuk menambah maklumat penyurihan paket pada datagram bagi membantu mengesan kembali datagram dengan alamat sumber dari serangan perdayaan. Sesetengah ujian mencadangkan menggunakan medan ID bagi tujuan lain.s. mesti sifar. Setiap penghala yang direntasi sesebuah datagram mengurangkan medan TTL dengan satu.t. berkepanjangan 13 bit dan menyatakan ofset bagi serpihan tertertu relatif kepada permulaan datagram IP asal yang belum diserpihkan.1) × 8 = 65.t. Bendera MF juga tidak diset pada paket yang tidak diserpihkan — sesebuah paket yang tidak diserpihkan merupakan serpihan terakhirnya sendiri. pengepala harus dibandingkan dengan nilai medan ini.s. .535 bait termasuk pengepalanya (65. Protokol-protokol biasa dan nilai perpuluhannya ditunjukkan di bawah (lihat Data). Apabila sesebuah paket diserpihkan.t.[note 1] bit 1: Jangan Serpihkan (DF) bit 2: Lebih Serpihan (MF) Jika bendera DF disetkan dan penyerpihan diperlukan untuk menghalakan sesebuah paket. mesej ICMP (khususnya Time Exceeded) akan dihantar balik kepada penghantar yang ia telah dibuang.) 16-bit digunakan untuk pemeriksaan ralat pengepala.

alamat 10.tentu sekali. kedua-dua UDP dan TCP mempunyai medan h. maka. Option 2 Kategori pilihan yang umum.s.9. Jadi. Senarai pilihan boleh dimatikan dengan pilihan EOL (End of Options List. 0x00).t.t. alamat sumber tersebut akan diterjemahkan oleh mesin NAT kepada alamatnya sendiri.s. diisikan seharusnya satu kata yang mengandungi semua sifar (nilai 0).t.7 akan jadi 00001010000010010000100000000111. 0 untuk pilihan "control". dan 3 adalah simpanan. Alamat destinasi Serupa dengan alamat sumber tetapi untuk penerima paket. 1.s. Sebaliknya.t. Perhatikan bahawa nilai dalam medan IHL mesti menyertakan kata 32-bit tambahan yang cukup untuk memegang kesemua pilihan (termasuk sebarang pad diperlukan untuk memastikan yang pengepala mengandungi nombor integer kata 32-bit). Pilihan-pilihan yang boleh diletakkan di dalam pengepala adalah seperti berikut: Medan Saiz Huraian (bit) Copied 1 Diset kepada 1 jika pilihan perlu disalin kedalam semua serpihan bagi paket terserpih.t.s. lengkapan 1 untuk jumlah = 0100010000101110 = 442E Algoritma yang sama boleh digunakan untuk mengesahkan h. Alamat ini adalah alamat bagi penghantar paket.t. sesuatu pengepala — h. Kaedah yang digunakan untuk mengira semula h. paket-paket balasan yang dihantar oleh penerima dihalakan ke mesin NAT. Perhatikan bahawa alamat ini mungkin bukan penghantar "sebenar" paket disebabkan oleh terjemahan alamat rangkaian. namun ini jarang digunakan.t. bagi pengepala dengan medan h.s. Nilai medan hasil tambah semak adalah sifar untuk tujuan mengira hasil tambah semak. bagi Heks 45000030442240008006442e8c7c19acae241e2b (pengepala IP 20 bait): 4500 + 0030 + 4422 + 4000 + 8006 + 0000 + 8c7c + 19ac + ae24 + 1e2b = 2BBCF 2 + BBCF = BBD1 = 1011101111010001. Alamat sumber Alamat IPv4 adalah kumpulan empat oktet dengan jumlah 32 bit. Sebagai contoh. ditakrifkan dalam RFC 1071: Medan hasil tambah semak adalah pelengkap satu 16-bit bagi jumlah pelengkap satu bagi semua kata 16-bit dalam pengepala. Jumlah tadi kemudiannya dilengkapsatukan dan jumlah akhir ini disisipkan sebagai medan h.8. semua kata 16-bit dijumlahkan bersama menggunakan pelengkap satu (dengan medan h. yang menterjemahkan alamat destinasi kepada alamat asal penghantar.Perhatikan bahawa ralat dalam medan data akan ditangani oleh protokol yang dikapsulkan . dan 2 untuk Class "debugging and measurement". Pilihan Medan-medan pengepala tambahan mungkin menyusuli medan alamat destinasi.t. Number Option 8 Menunjukan saiz bagi keseluruhan pilihan (termasuk medan ini). akan dikira semula pada setiap hop.. Nilai medan ini ditentukan dengan mengambil nilai perduaan setiap oktet dan menggabungkan mereka menjadi satu nilai 32 bit tunggal.. h. Dalam kata lain. . disetkan menjadi sifar).s. Option 5 Menyatakan pilihan. Kerana medan TTL dikurangkan pada setiap hop dan penyerpihan boleh dilakukan pada setiap hop.s. Sebagai contoh. ini cuma perlu jika penghujung pilihan tidak akan sama dengan penghujung pengepala.s.

Medan ini mungkin tiada untuk pilihan mudah. Ini memperkenalkan keperluan untuk penyerpihan dari datagram IP. disifatkan oleh unit penghantaran maksimum (MTU). Rangkaian Lapisan Pautan yang berlainan rekaan perkakasan biasanya berbeza tidak hanya dari segi kelajuan penghantaran. Data Ruang terakhir bukanlah sebahagian daripada pengepala dan. Penggunaan pilihan LSRR dan SSRR tidak digalakkan kerana boleh memberi kesan terhadap keselamatan.Length Option Data Boleh ubah • • Medan ini mungkin tiada untuk pilihan mudah. ia tidak bergantung pada teknologi penghantaran dasar yang digunakan dalam Lapisan Pautan. Option Class. fungsi ini terletak di Lapisan Internet. 5. tapi juga dari segi struktur dan saiz kaedah pembingkaian sahnya.Option Type. 4. Catatan: Copied. yakni berada di antara 6-15. Dalam IPv4. dan dilakukan pada penghala IPv4. termasuk nilainya dalam ruang protokol. Catatan: Jika Panjang Pengepala lebih besar daripada 5. Data berkhususkan pilihan. 2. ini bermakna yang medan Pilihan wujud dan harus diambil kira. Untuk memenuhi peranan IP menerabas rangkaian. maka perlu dilaksanakan satu mekanisme untuk menyesuaikan ukuran unit penghantaran secara automatik supaya serasi dengan teknologi dasar. dan Option Number kadang kala dirujuk sebagai satu medan lapan bit tunggal . Antara protokol yang sering digunakan. Penyerpihan dan penghimpunan semula Rencana utama: Penyerpihan IP Protokol Internet adalah kemudahan dalam seni bina yang membolehkan rangkaian yang berbeza untuk menukar trafik dan menghala trafik di antara satu sama lain. dengan itu. paket blok kebanyakan penghala mengandungi pilihan-pilihan ini. yang dengan demikian hanya memerlukan lapisan ini sebagai yang tertinggi dilaksanakan dalam rekaan mereka. disenaraikan di bawah: • • • • • • 1: Protokol Mesej Kawalan Internet (ICMP) 2: Internet Group Management Protocol (IGMP) 6: Protokol Kawalan Penghantaran (TCP) 17: User Datagram Protocol (UDP) 89: Open Shortest Path First (OSPF) 132: Stream Control Transmission Protocol (SCTP) Lihat Senarai nombor protokol IP untuk senarai yang lengkap. . Reka bentuknya menampung rangkaian dengan pelbagai sifat fizikal. tidak disertakan dalam ruang hasil tambah semak. Kadungan ruang data dinyatakan dalam ruang pengepala protokol dan boleh jadi salah satu daripada protokol-protokol lapisan pengangkutan.

katakan MTU menurun kepada 1. 1. Antara muka ini mempunyai MTU berkaitan yang menentukan saiz data maksimum untuk muatannya. Jika MTU lebih kecil daripada saiz data. (1480/8) = 185. jika muatan data 4. hos harus menentukan MTU laluan sebelum penghantaran dan menghantar datagram penyelaras.500 bait.520 bait) dan dihantarkan menerusi sebuah link dengan MTU 2. 5. bagi pengepala IP dengan panjang 20 bait dan 1. 60 bait maksimum). Perhatikan bahawa serpihan 3 dan 4 telah diterbikan daripada serpihan asal 2. dsb. (4440/8) = 555.500 bait. Penyerpihan Apabila sesebuah peranti menerima sebuah paket IP. maka ia akan dipecahkan menjadi dua serpihan: # Jumlah Panjang Set bendera More fragments (MF)? Ofset serpihan Pengepala Data 1 2500 Ya 0 20 2480 2 2040 Tidak 310 20 2020 Sekarang. jumlah data telah dipelihara — 1480 + 1000 + 1480 + 540 = 4500 — dan ofset serpihan terakhir (495) * 8 (bait) tambah data — 3960 + 540 = 4500 — juga adalah jumlah panjangnya.500 bai MTU Ethernet. Peranti tersebut kemudiannya mensegmenkan data itu menjadi segmen-segmen di mana setiap segmen adalah kurang-dari-atau-sama-dengan MTU kurang saiz header IP (20 bait minimum. Sebagai contoh.500 bait disisipkan ke dalam sesebuah paket IP tanpa pilihan (menjadikan jumlah panjangnya 4. Apabila sesebuah peranti harus menyerpihkan serpihan terakhir maka ia harus mensetkan bendera .Sebaliknya.. maka peranti berkenaan perlu menyerpihkan data terbabit. tidak memerlukan penghala untuk melakukan penyerpihan. sebaliknya. yang diset kepada 0 Medan ofset serpihan diset sewajarnya mengikut ofset serpihan berkenaan dalam muatan data asal. ofset serpihannya adalah : 0. maka serpihanserpihan ini akan diserpihkan lagi. Contohnya. Medan hasil tambah semak pengepala dikira semula. iaitu IPv6. generasi Protokol Internet berikutnya. ia menyemak alamat destinasi dan menentukan antara muka keluar untuk digunakan. (5920/8) = 740. (2960/8) = 370. Kalau sesebuah paket menukar protokol lapisan pautan atau MTU berkurang. Ini diukur dalam unit blok lapan bait. Setiap segmen kemudian dimasukkan ke dalam pakek IPnya sendiri dengan perubahan berikut: • • • • Medan jumlah panjang diselaraskan kepada saiz segmen Bendera more fragments (MF) diset untuk semua segmen kecuali yang terakhir. Setiap serpihan akan diceraikan kepada dua setiap satu:: # Jumlah panjang Set bendera More fragments (MF)? Ofset serpihan Pengepala Data 1 1500 Ya 0 20 1480 2 1020 Ya 185 20 1000 3 1500 Ya 310 20 1480 4 560 Tidak 495 20 540 Tentu sekali.

Hos dan penghala memerlukan mekanisme tambahan untuk mengenal pasti hubungan antara antara muka peranti dan alamat IP. Alamat IP tidak terikat dari segi apapun kepada pengenalpastian perkakasan dan.untuk semua serpihan diciptanya kecuali yang akhir (dalam kes ini. Lagi. 5. Dengan contoh di atas. Penerima kemudian menyimpan data tersebut dengan medan pengenalpastian. Data dapat dihimpunkan semula dalam susunan yang benar (dengan menggunakan serpihan offset) setelah semua serpihan telah didapatkan dan menghantarnya ke tindanan untuk proses seterusnya. Bila penerima menerima sebuah serpihan dengan bendera MF diset 0. Wiki: IPv4 (3/3) 7. 6. melainkan sudah ada alamat yang ditatarajahkan oleh pentadbir.panjang data asal. serpihan 4). Ia menggunakan sistem pengalamatan logik. Serpihan akhir diset kepada nilai 0. Lihat juga • • • • • Rangkaian berkelas-kelas Classless Inter-Domain Routing Internet Assigned Numbers Authority IPv6 Pendaftaran Internet Serantau . Protokol Peleraian Alamat (ARP) melakukan terjemahan alamat IP kepada alamat perkakasan (alamat MAC) ini untuk IPv4. bila satu hos IP dibut atau disambung ke satu rangkaian. bila penerima menerima serpihan 4 ofset serpihan (495 atau 3960 bait) dan panjang data (540 bait) ditambah bersama-sama menghasilkan 4500 . inARP. korelasi terbalik biasanya perlu. Penghimpunan semula Bila sesebuah penerima mengesan paket IP di mana salah satu daripada yang berikut ini benar: • • bendera "more fragments" diset medan "fragment offset" bukan sifar maka penerima mengetahui paket tersebut adalah sebuah serpihan. supaya dapat mengirim paket IP dengan betul ke hos destinasi pada sesebuah pautan. ia perlu menentukan alamat IPnya. yang jarang. dan bendera more fragments (MF). sesebuah antara muka rangkaian boleh memiliki lebih daripada satu alamat IP. maka ia tahu panjang muatan data asal kerana ofset serpihan didarabkan dengan 8 (bait) ditambah dengan panjang data sama dengan saiz muatan data asal. Protokol pembantu Protokol Internet merupakan protokol yang mentakrifkan dan membolehkan antara rangkaian pada Lapisan Internet dan seterusnya membentuk Internet. ofset serpihan. Protokol untuk korelasi songsang sebegini wujud dalam Suit Protokol Internet. semestinya. sebagai contoh. Kaedah yang sekarang ini digunakan ialah Protokol Konfigurasi Hos Dinamik (DHCP) dan. 2.

quarterly generated". Setiap nod mampu untuk memulakan atau menamatkan sebarang transaksi yang disokong. Tony. http://www. Huston. Rakan-ke-rakan dari sudut pandangan sains komputer . 10. jauh lebih besar daripada alamat IPv4 (32 bit).net/tools/ipv4/index. Pautan luar • • • • • RFC 791 — Protokol Internet http://www.potaroo. Diambil 2007-09-30.iana.tndh. Diambil 2007-07-01. carrier-grade NAT/squeezing more out of IPv4 Wiki: Protokol Internet versi 6 • • Protokol Internet versi 6 (bahasa Inggeris: Internet Protocol version 6 atau IPv6) merupakan protokol antara rangkaian untuk komunikasi data generasi baru. Penggunaan 2. tetapi sejumlah nod rakan (peer) yang berfungsi sebagai pelanggan dan juga pelayan kepada nod lain dalam jaringan. http://www. IPv6 dibangunkan oleh IETF The Internet Engineering Task force bagi menggantikan protokol internet (IP) sekarang. IPv4 yang sudah digunakan lebih kurang 20 tahun hanya mampu menampung 4 bilion alamat IP berbanding dengan populasi dunia yang kini berjumlah lebih daripada 6 bilion. Isi kandungan: 1. Hain. http://www. diusulkan untuk digunakan dalam RFC 3514 sebagai "Evil bit". Pertelingkahan undang-undang 3. 9. Geoff.8. Wiki: Rakan-ke-rakan Secara umumnya. IPv6 mempunyai ciri 128 bit. jaringan komputer rakan-ke-rakan (atau P2P) merujuk kepada sebarang jaringan yang tidak mempunyai pelanggan dan pelayan tetap.networksorcery.htm — Penghuraian Pengepala IP.4×1038 alamat IP untuk menyokong populasi dunia dan Internet yang kian meningkat.org — Internet Assigned Numbers Authority (IANA) http://www.html. Nod rakan mungkin berbeza dalam konfigurasi tempatan. kelajuan memproses. "IPv4 Address Pool. Manakala IPv6 mampu mendaftar lebih kurang 3. lebar jaringan "network bandwidth".aspx 2.net/~tony/ietf/ipv4-pool-combined-view.pdf. Sebagai gurauan April Fool. 4.10%29.pdf 3. Model aturan jaringan ini berbeza dengan model pelayan-pelanggan (client-server). http://technet. dan kuantiti storan. Contoh popular P2P adalah jaringan perkongsian fail. "IPv4 Address Report.com/enp/protocol/ip. Rujukan 1. termasuk pilihan-pilihan khusus RFC 3344 — IPv4 Mobility IPv6 vs. Protokol Internet versi 4 (IPv4).3com. Catatan 1.microsoft.com/en-us/library/cc779089%28WS.com/other/pdfs/infra/corpinfo/en_US/501302. daily generated".

termasuk kebanyakan syarikat media . Walaupun istilah ini hanya secara teknikal boleh digunakan bagi beberapa teknologi jaringan "networking technologies" dan applikasi yang menggunakan model ini (seperti protokol NNTP yang digunakan untuk memindah berita Usenet. Apabila istilah rakan-ke-rakan digunakan untuk menggambarkan jaringan Napster.bar berwarna pada setiap klien menunjukkan satu fail. atau IRC @find. ARPANET. seperti Napster. Penggunaan Dalam animasi gambar ini. applet Java sembang terus "live chat" tersebar atau BBS FidoNet). ia pada kebiasaannya digunakan untuk merujuk kepada jaringan perkongsian fail seperti Gnutella. Penyelidik sains komputer 1. ia membayangkan protokol rakan adalah penting. Sesetengah jaringan dan saluran. 2. tetapi sebenarnya pencapaian Napster terbesar adalah pemberian kuasa kepada rakan (contoh perbatasan jaringan). Pautan luar 6. Ini telah mendorong ramai pemerhati. Jaringan/protokol dan applikasi rakan-ke-rakan 5. Jaringan seperti Gnutella atau Freenet. menggunakan struktur pelayan-pelanggan untuk sebahagian tugas (contoh pencarian) dan struktur rakan-kerakan untuk yang lain. OpenNap.4. Protokol rakan merupakan cara paling biasa untuk mencapai matlamat ini. Pertelingkahan undang-undang Fail yang paling biasa dikongsi pada jaringan sedemikian adalah fail mp3 muzik popular dan fail filem DivX. Pemilik fail asal hanya perlu menghantar satu fail untuk berkongsi dengan semua orang. menggunakan struktur rakanke-rakan untuk semua tujuan dan dirujuk sebagai jaringan rakan-ke-rakan sebenar. FastTrack. dan sekarang yang ditutup Napster yang memberikan kemudahan percuma untuk perpindahan fail (dan agak "anonymous") antara komputer peribadi bersambung dengan Internet.

applikasi rakan-ke-rakan sebenar mesti melaksanakan hanya protokol sesama rakan yang tidak menggunakan konsep "pelayan" atau "pelanggan". Trend lain kearah keimmuna dari syarikat media kelihatannya kearah jaringan tanpa wayar adhoc dimana setiap perkakasan disambungkan secara bentuk rakan-ke-rakan sebenar dengan perkakasan bersebelahan. Akibatnya. Juga.dan sebahagian penyokong rakan-ke-rakan. dan subvert operasi jaringan rakan-ke-rakan. ARPANET. Ketika serangan oleh syarikat media meningkat. dan rakan serentak atau dalam tempoh masa tertentu. 4. applikasi dunia sebenar sering menggunakan pelbagai protokol dan bertindak sebagai pelanggan. Usaha ini sekarang diteruskan dengan projek JXTA. Cadangan tersebut ditolak oleh jawatankuasa 2002. yang memberikan pemegang hak milik hak sah untuk memecah masuk kedalam sistem komputer yang dipercayai menyebarkan bahan hak cipta. Rakan-ke-rakan dari sudut pandangan sains komputer Secara teknikal. Cubaan yang paling melampau sehingga Januari 2003 adalah satu cadangan yang dikemukakan oleh wakil California. berkod dimana identiti pihak yang berkongsi tidak diketahui oleh pihak pemohon. dan sistem penyebaran kandungan CoopNet "CoopNet content distribution system" (lihat di bawah untuk pautan luar kepada projek berkenaan). Sun menambahkan objek kepada bahasa Java untuk mempercepatkan pembangunan applikasi rakan-ke-rakan dengan cepat pada akhir tahun 1990an agar pembangun perisian boleh membina applet sembang waktu sebenar tersebar dan applikasi sebelum jaringan Pesanan Segera "Instant Messaging" menjadi popular. dua contoh termasuk USENET (1979) dan FidoNet (1984). kemudahan storan PAST. Sistem dan applikasi rakan-ke-rakan telah menarik perhatian penyelidik sains komputer. pelayan. sesetengah projek penyelidik terkemuka termasuk perkhidmatan cari Chord "Chord lookup service". jaringan rakan-ke-rakan kelihatannya berubah dengan cepat dan menjadi semakin sukar dari segi teknologi untuk ditanggalkan. kedua kumpulan RIAA dan MPAA membelanjakan sejumlah besar wang untuk cuba melobi pembentuk undang-undang untuk mengemukakan kekangan perhakiman. Kebanyakan applikasi dan jaringan yang digambarkan sebagai rakanke-rakan sebenarnya mempunyai atau bergantung kepada elemen bukan-rakan. Jaringan/protokol dan applikasi rakan-ke-rakan Format: • Jaringan/protokol . jaringan rakan-ke-rakan telah menjadi sasaran oleh organisasi perdagangan seperti RIAA dan MPAA sebagai bakal menjadi ancaman. Berman. untuk memutuskan bahawa jaringan ini memberikan ancaman serious kepada model business syarikat media yang sedia ada. Applikasi dan jaringan sebegitu adalah jarang. Sesetengah pemerhati telah menjangkakan jaringan terbuka akan beransur berubah menjadi tertutup. seperti DNS. 3. Kesemua ini menyebabkan syarikat media bertukar arah dan mula menjadikan pengguna sistem tersebut sebagai sasaran. Jaringan tersebar rakan sepenuhnya talah digunakan untuk beberapa tahun. Perkhidmatan Napster telah ditutup oleh saman RIAA.

o • applikasi menggunakan jaringan tersebut • • • • • Jaringan BitTorrent network o BitTorrent o BitTorrent++ o ABC o Azureus o BitAnarch o SimpleBT o BitTorrent.Net o Shareaza o mlMac o QTorrent Jaringan Direct Connect o NeoModus Direct Connect o DC++ o BCDC++ o CZDC++ Jaringan eDonkey o Pelanggan eDonkey (tidak lagi disokong) o eMule o aMule (versi linux) o LMule o mlDonkey o Shareaza o mlMac o xMule Protokol FastTrack o Kazaa. K++ Diet Kazaa o Grokster o iMesh o giFT o Poisoned o mlMac Freenet network o Freenet o Frost o Entropy (pada jaringan sendiri) Jaringan Gnutella o Acquisition (Mac OS X) o BearShare o Gnucleus o Limewire (Java) o Morpheus o Phex o Poisoned o Swapper o Shareaza o XoloX . Kazaa Lite.

• • • • • • • mlMac gtk-gnutella (Unix) Jaringan Gnutella2 (Protokol Mike) o Shareaza o MLDonkey o Gnucleus o Morpheus o Adagio o mlMac Protokol Kademlia o eMule o mlDonkey o VarVar Jaringan MANOLITO/MP2P o Blubster o Piolet o RockItNet Jaringan Napster o OpenNap o WinMX o Napigator o FileNavigator Jaringan WPNP o WinMX Joltid PeerEnabler o Joltid o Altnet o Bullguard o Sharman Networks (KaZaA) Jaringan lain o Akamai o Alpine o Ares Galaxy o Audiogalaxy network o Carracho o Chord o The Circle o Dexter o Jaringan EarthStation 5 o Evernet o FileTopia o GNUnet o Grapevine o Groove o Hotwire o konspire2b o MUTE o OpenFT  Poisoned o o .

dan rakan-pelanggan dipautkan dalam bentuk bintang kepada rakan-super tunggal.com) MojoNation Mnet Jaringan Overnet Scour Scribe Jaringan SongSpy Soulseek SquidCam (http://www. Untul lebih terperinci berkenaan P2PDIET.tuc. sila rujuk kepada http://www. Perlesenan wajib "Compulsory licensing" 5. Generasi lebih awal sistem rakan-ke-rakan dikenali sebagai "metakomputing" atau dikelaskan "middleware".gr/p2pdiet.o o o o o o o o o o o o o IRC @find and XDCC. . Pautan luar • • • • OpenP2P Wired News: Still Plenty of Music Out There . P2P-DIET adalah sistem rakan-ke-rakan terbit/langgan yang memperalatkan kemungkinan bagi menggunakan rakan yang lebih kukuh sebagai pelayan. IBM Developer Works: The practice of peer-to-peer computing P2P Info Centre p2p news.intelligence. Penyelidik sains komputer • • • • • Chord lookup service PAST distributed storage utility CoopNet cooperative content distribution system More peer-to-peer research resources Advanced Peer-Based Technology Business Models .P2P Industry Model from M. 6. Linux P2P. paradigma rakan-ke-rakan telah digunakan untuk sistem terbit/langgan. apps.An overview of mostly peer-to-peer software. rakan lebih kukuh (rakan-super) membentuk jaringan rakan-ke-rakan lebih tulin.squidsoft. Dalam P2P-DIET. JXTA Peersites (http://www.I. Ini termasuk: • • • Legion Globus Condor Lihat juga: Servent.com/) Swarmcast Winny (Jepun) Selain itu.T.peersites. contoh sistem di mana pengguna melanggan dengan pertanyaan berterusan dan asychronously menerima pemberitahuan apabila kejadian yang serupa "matching events" berlaku.

VPN) ialah sebuah rangkaian yang menggunakan insfrastruktur telekomunikasi awam. Matlamat VPN adalah untuk membekalkan organisasi terbabit dengan kebolehan selamat yang sama tapi dengan kos yang lebih rendah. search engines. • • • Gambaran keseluruhan keterkaitan VPN Wiki: Ethernet . YouServe. copyright. seperti Internet. Freenet. routing. GNUtella.25 apabila banyak rangkaian menggunakan antara muka X.25 dan OSI Era X. 1. untuk membekalkan pejabat-pejabat jarak jauh atau pengguna persendirian dengan capaian selamat terhadap rangkaian organisasi mereka.25 Era Internet apabila sekatan terhadap sambungan kepada Internet dihilangkan.• P2P Networks (history. Tujuannya adalah untuk mengelakkan sistem talian bermilik atau berpajak yang mahal tetapi boleh digunakan untuk satu organisasi sahaja. security) Wiki: Rangkaian pensuisan paket Rangkaian pensuisan paket (bahasa Inggeris: Packet Switched Network) merujuk kepada rangkaian komputer pensuisan paket yang wujud sebelum Internet. Napster. Ia mengkapsulkan pindahan data antara dua atau lebih peranti rangkaian yang tidak berada pada rangkaian persendirian yang sama dengan tujuan supaya data yang dipindahkan kekal sulit daripada peranti-peranti lain pada satu atau lebih rangkaian kawasan setempat atau luas yang berselang. Sejarah rangkaianrangkaian ini boleh dibahagi kepada tiga era: • • • Rangkaian awal sebelum X. music. Lihat juga • • • • • Rangkaian data suis awam (PSDN) Rangkaian persendirian maya (VPN) Wiki: Rangkaian persendirian maya Sebuah rangkaian persendirian maya (virtual private network.

Token Ring. • • Contoh rangkaian kawasan setempat menggunakan Ethernet • 1. FDDI dan ARCNET. Sejak kebelakangan ini.• • Ethernet adalah teknologi rangkaian komputer berasas kerangka untuk rangkaian kawasan setempat (LAN). LAN wayarles yang dipiawaikan sebagai IEEE 802. Keterangan am • . Ia mentakrifkan pendawaian dan isyarat untuk lapisan fizikal. Keseluruhan Ethernet dipiawaikan sebagai IEEE 802. Wi-Fi. Bentuk topologi bintang dan pendawaian pasangan-terpintalnya telah menjadi teknologi LAN yang digunakan secara meluas dari 1990-an hinggalah sekarang. telah mula menggantikan Ethernet di sesetengah tempat.3. dan telah menggantikan kesemua piawai LAN yang lain seperti Ethernet kabel-sepaksi.11. dan format kerangka dan protokol untuk kawalan capaian media (MAC)/lapisan pautan data untuk model OSI. Namanya adalah berasaskan konsep fizikal eter berkilau.

Kelajuan 1 GB/s telah mula diuji dan telah terdapat rancangan untuk Ethernet 10 gigabit. kelainan-kelainan itu kelihatan tidak begiru berbeza dari pandangan pengaturcara dan mudah disaling sambungkan menggunakan perkakasan sedia ada. kebanyakan pengilang kini memasukkan fungsi kad Ethernet terus kepada papan induk PC menyebabkan pemasangan kad rangkaian tidak lagi perlu. Ethernet pada mulanya berasaskan idea komputer boleh berhubung melalui perkongsian kabel sepaksi yang berfungsi sebagai medium penghantaran penyiaran. Ini kerana format kerangkanya masih sama. setiap stesen Ethernet mempunyai satu alamat MAC 48bit. 10 tahun kemudian. yang digunakan untuk menyatakan destinasi dan sumber setiap paket. DEC dan Intel bekerjasama menghasilkan piawaian Ethernet dan kemudian diperbaiki pada 1985. Disebabkan Ethernet kekal ada. meningkatkan kebolehpercayaan. Dari konsep awal dan agak mudah ini Ethernet berkembang menjadi teknologi rangkaian kompleks yang kini memacu sebahagian besar rangkaian komputer setempat. Kabel sepaksi kemudiannya digantikan dengan hubungan titik-ke-titik yang disambungkan dengan hab dan/atau suis untuk menurunkan kos pemasangan. Kini. Pangkalan atau stesen Ethernet boleh berhubung dengan jarak 500 m dan biasanya terdiri daripada komputer. Penyesuai (adapter) biasanya telah diprogram alamat yang unik sejagat tetapi ia boleh diatasi sama ada untuk mengelakkan perubahan alamat apabila penyesuai diganti atau untuk menggunakan alamat setempat. harga perkakasan yang semakin menurun dan ruang panel yang diperlukan Ethernet pasangan terpintal semakin kecil. walaupun tatacara capaian rangkaian amat berbeza. contohnya adalah lebih senang untuk mengesan perlanggaran dalam sistem penyiaran kabel daripada penyiaran radio). Cara ini mempunyai beberapa persamaan dengan sistem radio (walaupun ada beberapa perbezaan besar. pencetak. Pada awalnya. Seterusnya Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik (IEEE) mengubahsuai versi ini menjadi piawaian sekarang 802. Ia merupakan kad kombo yang boleh menerima penyambung BNC 10BASE2 kabel-sepaksi (kiri) dan penyambung RJ-45 10BASE-T pasangan-terpintal (kanan). Meskipun telah berubah dari bas kabel sepaksi tebal selaju 10 Mbit/s kepada hubungan titik-ke-titik selaju 1 Gbit/s dan seterusnya.• • • • • • • • Kad antara muka Ethernet 1990-an.3 CSMA/CD. Kat antara muka rangkain (NIC) atau cip biasanya tidak menerima paket yang dialamatkan ke stesen Ethernet lain. Xerox. dan membolehkan pengurusan titik-ke-titik dan penyelesaian masalah. pelayan atau penghantar. StarLAN merupakan langkah pertama dalam evolusi Ethernet daripada bas kabel sepaksi kepada rangkaian pasangan terpintal/terpiuh yang diuruskan hab. Penciptaan pendawaian pasangan-terpintal merupakan kunci kejayaan komersil Ethernet. blok kecil data yang dihantar secara berasingan. kelajuan yang biasa dijumpai ialah 100 Mb/s. Ethernet berfungsi pada kelajuan 10 megabit sesaat. Di atas lapisan fizikal. stesen Ethernet berhubung antara satu sama lain dengan menghantar paket data (bingkisan). Seperti LAN IEEE 802 lain. Wiki: WiMAX . Kabel saluran komunikasi yang dikongsi itu disamakan dengan eter dan dari situlah punca nama 'Ethernet' (jaring eter). Konsep ini diperkenalkan Xerox pada akhir 1970 dan berasaskan piawaian Open System Interconnection (OSI).

Capaian jalur lebar Kebanyakan syarikat sedang mengkaji WiMAX dengan terperinci untuk kesalinghubungan "jarak paling jauh" pada kadar data yang tinggi. terdapat banyak pengendali yang selama ini menggunakan teknologi wayarles tetap proprietari untuk perkhidmatan jalur lebar. (Inggeris: Worldwide Interoperability for Microwave Access). Kegunaan Lebar jalur dan kecapaian WiMAX menjadikannya sesuai untuk aplikasi berpotensi berikut: • • • • • Menghubungkan hotspot Wi-Fi dengan satu sama lain dan tempat-tempat lain di Internet.WiMAX. Persaingan yang timbul boleh merendahkan harga untuk pengguna rumah dan perniagaan atau membawa capaian jalur lebar ke tempat yang tiada jalur lebar atas sebab ekonomi. Maklumat teknikal 3. Nama "WiMAX" direka oleh Forum WiMAX yang diasaskan pada Jun 2001 untuk memupuk kepatuhan dan saling kendali dalam piawaian berkenaan. Menyediakan perkhidmatan data dan telekomunikasi berkelajuan tinggi. khususnya dari penyedia yang berlainan sekali. 1.[1]Wateen Telecom memasang rangkaiannya di 17 buah bandar di seluruh Pakistan menggunakan perkakasan Motorola. Sebelum WiMAX. iaitu jika sesebuah perniagaan mempunyai sambungan Internet talian tetap dan wayarles.[3] Isi kandungan: 1. Melalui kajian Satellite Users Interference Reduction Group (SUIRG). maka perniagaan tidak mungkin terjejas oleh gangguan perkhidmatan yang sama. Segala prasaran komumikasi di kawasan terbabit ranap. Menyediakan pelbagai punca kesalinghubungan Internet sebagai sebahagian rancangan kesambungan perniagaan. Kegunaan 2. sama ada capaian titik ke titik atau capaian jenis selular mobil penuh. ialah satu teknologi telekomunikasi yang bertujuan menawarkan data wayarles melalui jarak jauh dengan pelbagai cara. terdapat perdebatan tentang kebahayaan penggunaan teknologi WiMAX secara meluas. selepas kejadian tsunami pada Disember 2004. Menyediarkan alternatif wayarles kepada kabel dan DSL untuk capaian jalur lebar jarak paling jauh.[2] Selain itu. Capaian WiMAX digunakan untuk membantu komunikasi di Aceh. mengakibatkan para mangsa yang terselamat tidak dapat . Rujukan 1. Pakistan sekarang mempunyai rangkaian WiMAX seluruh negara berfungsi sepenuhnya yang terbesar di dunia. WiMAX berasaskan piawaian IEEE 802. Menyediakan kesalinghubungan kembara.16 yang juga dipanggil WirelessMAN. kecuali radio amatur. teknologi ini mengganggu isyarat Satelit C-Band. Forum ini menyifatkan WiMAX sebagai "tekonologi berasaskan piawaian yang membolehkan penyampaian capaian jalur lebar wayarles 'jarak paling jauh' sebagai alternatif kepada kabel dan DSL". Indonesia. 1.

atau boleh digunakan sebagai perhentian untuk menambah keupayaan. WiMAX ialah jalur lebar mobil dan oleh itu lebih memerlukan angkut balik.[5][6] "Angkut balik" untuk pengendalian selular di kawasan terpencil lazimnya disediakan melalui satelit. Unit dalaman juga serupa saiznya dengan modem kabel atau DSL. penyelenggaraan) kerana bilangan stesen pangkalan yang banyak diperlukan untuk meliputi kawasan tertentu. para pengendali juga banyak menekankan peranti elektronik pengguna (terminal permainan.[4] 1. 1.berhubung dengan orang di luar kawasan bencana. 3. WiMAX juga telah ditimbangkan sebagai teknologi angkut balik wayarles untuk rangkaian 2G. maka tumpuan lebih diberi pada unit mudah alih. maka meningkatnya peranan angkut balik titik ke titik gelombang mikro wayarles berkapasiti amat tinggi (200 atau lebih Mbit/s dengan tunggakan biasanya 1 ms atau kurang). Selain itu. Pemasangan WiMAX di kawasan luar bandar yang kekurangan atau ketiadaan tunggak jalur lebar amat mencabar kerana kaedah dan perkakas tambahan diperlukan untuk mendapatkan lebar jalur yang cukup dari sumber terdekat -. Unit dalaman pasang sendiri amat senang.masalahnya terletak pada kadar kepada jarak antara pengguna akhir dan tunggak Internet mencukupi yang terdekat. tetapi kehilangan radio boleh memaksa pelanggan merapatkan diri dengan stesen pangkalan WiMAX berbanding unit luaran yang dipasang oleh profesional. termasuk gagang tangan (serupa dengan smartphone selular) dan persisian PC (kad PC atau anak kunci USB). Kaedah angkut balik yang lama tidak sesuai. Angkut balik gentian juga sesuai. pemain MP3 dan sebagainya). 1. Kawasan-kawasan . WiMAX digunakan oleh Intel untuk membantu FCC dan FEMA dalam usaha komunikasi di kawasan-kawasan yang terjejas oleh Taufan Katrina. WiMAX menyediakan capaian jalur lebar yang membantu menjana semula komunikasi ke Aceh. 1. sementara di kawasan bandar pula melalui satu atau lebih sambungan T1. Unit pelanggan Unit pelanggan WiMAX terdapat dalam bentuk dalaman dan luaran dari pelbagai pengilang. 1. 2. dan 4G di negara-negara maju dan membangun. Oleh sebab prasarana talian yang terhad di sesetengah negara membangun. Unit luaran pula lebih kurang sama saiz dengan komputer riba. nampaknya ini lebih kepada Wi-Fi berbanding teknologi selular 3G. Oleh itu. kos pemasangan stesen WiMAX bersempena dengan sebuah menara selular sedia ada ataupun sebagai hab tunggal mungkin kurang berbanding membangunkan kaedah bertalian. angkut balik. Aplikasi rangkaian angkut balik/capaian WiMAX merupakan calon gantian untuk teknologi telefon bimbit seperti GSM dan CDMA. 3G. dan pemasangannya serupa dengan memasang piring satelit rumah. unit dalaman memerlukan lebih banyak pelaburan prasarana dan juga kos pengendalian (sewa tapak. Aplikasi gagang mudah alih Beberapa syarikat selular sedang menilai WiMAX sebagai kaedah mengembangkan lebar jalur untuk pelbagai aplikasi yang intensif data. Dengan kedatangan WiMAX mobil.

untuk lebih daripada beberapa pengguna sewaktu. 802.16 juga lebih cekap menggunakan lebar jalur.16 MAC menggunakan algoritma penjadualan agar stesen pelanggan cuma perlu bersaing sekali (untuk kemasukan awal ke dalam rangkaian). WiMAX amat berbeza cara fungsinya dari Wi-Fi. namun kekal ditugaskan ke stesen pelanggan itu sahaja. 2. Slot masa ini boleh mengembang atau mengecut. http://www. SOFDMA) berbanding versi OFDM dengan 256 sub-pembawa (200 daripadanya digunakan) dalam 802. 1. AP) terpaksa bersaing untuk meraih perhatian AP secara sampukan rawak. Ini menyukarkan penyelenggaraan perkhidmatan seperti VoIP atau IPTV yang bergantung pada mutu perkhidmatan yang malar bergantung pada kadar data dan pendedahan kepada gangguan. yang dikemaskini pada tahun 2004 ke 802. serupa dengan cara istilah Wi-Fi digunakan untuk pelaksanaan piawaian LAN wayarles IEEE 802. Lapisan pautan lapisan/data MAC Dalam Wi-Fi.ketumpatan penduduk rendah dan daratan rata agak sesuai dengan WiMAX dan liputannya.11). Rujukan 1. 2.com.com/article. Namun begitu. kemudian diperuntukkan satu slot capaian oleh stesen pangkalan.162004 dikemaskini menjadi 802.asp? HH_ID=AR_2081. 3. telecommagazine. Diambil 2008-05-21. maka banyak menjejaskan daya pemprosesannya. senang dipasang dan berkesan. 802.16) menetapkan satu lapisan fizikal yang beroperasi dalam julat 10 hingga 66 GHz. pengawal capaian media (media access controller. iaitu pelanggan lain tidak boleh menggunakannya.16-2004. 802.telecommagazine. MAC) menggunakan capaian pertelagahan — semua stesen pelanggan yang ingin menghantar data melalui titik capaian wayarles (wireless access point. algoritma penjadualan 802. menambah tetapan untuk julat 2 hingga 11 GHz. . Algoritma penjadualan juga membolehkan stesen pangkalan mengawal parameter mutu perkhidmatan dengan meginmbangkan penugasan slot masa di kalangan keperluan aplikasi stesen pengguna. teragih. 2. Untuk negara yang menolak prasarana talian atas sebab kos mahal dan muka bumi yang kurang sesuai. "WiMAX World Europe: Motorola WiMAX Wins Pakistan’s Wateen". Maklumat teknikal WiMAX ialah istilah yang direka untuk menghuraikan pelaksanaan piawai rangkaian wayarles IEEE 802.11 yang boleh saling kendali. 2.16d.16a. Ini boleh menyebabkan stesen pelanggan yang menjauhi AP selalu diganggu oleh stesen-stesen berhampiran. WiMAX boleh meningkatkan prasarana tanpa wayar secara murah. Sebaliknya. Lapisan fizikal Versi asal piawaian yang dijadikan WiMAX sebagai dasar (IEEE 802.16 piawai dan boleh saling kendali.16e-2005 pada tahun 2005 dan menggunakan capaian berbilang bahagian frekuensi ortogon boleh skala (scalable orthogonal frequency-division multiple access. Selain mampu stabil dalam keadaan muatan dan langganan berlebihan (berbanding 802.

6. 1. Wifi. Logonya sendiri diciptakan oleh Interbrand Corporation dengan gaya yin yang. "FCC Pushes WIMax OK for Katrina Victims.lightreading. http://www.com. "Sprint Eyes WiMax Backhaul". Intel supplies the hardware". Wiki: Wi-Fi Wi-Fi (atau Wi-fi. lightreading. Diambil 2008-03-22.pdf. Produk yang berdaftar boleh menggunakan logo rasmi Wi-Fi yang juga bermakna produk tersebut boleh beroperasi dengan mana mana produk yang mempunyai logo yang sama. Ia merupakan piawai untuk rangkaian kawasan setempat tanpa wayar (WLAN .pdf.com.suirg. . wifi) dianggap merupakan singkatan untuk Wireless Fidelity. 3. manakala jarak capaian juga jauh iaitu antara 75 hingga 125 meter. WiFi.motorola. Satellite Users Interference Reduction Group.11.com/staticfiles/Business/Solutions/Industry %20Solutions/Service%20Providers/Wireless%20Operators/Wireless %20Broadband/wi4%20WiMAX/_Document/StaticFile/Wateen_Telecom_WiMAX_ Case_Study_Copy. 4. Kebanyakan komputer riba kini dilengkapi dengan kad penyesuai.com. http://www. "WiMax signals get stronger in India".Wireless Local Area Network). Diambil 2008-03-22. Kelebihan Wi-Fi ialah ia berasaskan piawaian IEEE 802.2.eetimes.asp?doc_id=104349.jhtml?articleID=206901605.com/news/latest/showArticle. "WiMAX Frequency Sharing with FSS Earth Stations". Lihat juga • • Hotspot WLAN 2. 5. tetapi sebenarnya ia dipilih mengikut pola "Hi-Fi". Motorola.org/pdf/SUIRG_WiMaxFieldTestReport. Diambil 2008-05-21. http://www. eetimes. Diambil 2008-06-08. Interbrand memiliki hubungan kerja sama dengan Wi-Fi Alliance. Dicapai pada 2008-01-08. dan manakala di sesetengah tempat kad PCMCIA ini boleh dipinjam/sewa. mobilemag.com/document. Pautan luar • • Penggunaan Wi-Fi Revolusi Wi-Fi Wiki: Hotspot Hotspot merupakan kawasan di mana orang awam boleh mendapat capaian tanpa wayar ke Internet dengan menggunakan komputer riba atau PDA menggunakan teknologi piawai WLAN (Wi-Fi). "Wateen Telecom Launches WiMAX to 17 Cities in Pakistan in Nine Months". http://www.

terdapat banyak juga hotspot yang percuma. 1. Terdapat juga "hotspot beracun" yang disediakan oleh pencuri identiti atau orang berniat jahat lain dengan tujuan untuk "menghidu" (sniff) maklumat yang dihantar oleh pengguna. ISDN 3. kompleks membeli-belah dan tempat-tempat awam lain. Hotspot komersil mungkin mempunyai: • • portal masuk untuk pengesahan dan pembayaran ciri "taman berpagar" di mana laman-laman di dalamnya boleh dilayari secara percuma Walau bagaimanapun. Pautan luar • Senarai hotspot di Malaysia Wiki: Pensuisan litar Pensuisan litar (bahasa Inggeris: circuit switching) merupakan salah satu cara penghantaran data menggunakan WAN. stesen keretapi. Sambungan fizikal perlu dibina antara dua stesen sebelum penghantaran data dapat dilakukan. lapangan terbang. perpustakaan.Hotspot boleh dijumpai berhampiran restoran. Litar suwa 2. ADSL 4. Litar suwa . Maka. sama ada oleh awam atau perusahaan komersil yang cuba menarik pelanggan.11 2. Suis ini juga berjenis sambungan berorientasi kerana wujud satu sambungan dibina sebelum penghantaran dimulakan. Lihat juga • IEEE 802. Universiti dan kolej mungkin mempunyai rangkaian tanpa wayar di kawasan kampus. Lihat juga 1. Teknologi lama sesuai untuk penghantaran data masa-nyata iaitu seperti perbualan/percakapan melalui telefon. Pensuisan litar ialah kaedah yang digunakan untuk membuat sambungan telefon (litar fizikal dikhaskan). teknologi suis litar diperkenalkan iaitu:• • • Litar suwa ISDN ADSL Isi kandungan: 1.

Talian PSTN menggunakan modem untuk membuat capaian Internet. Teknologi terkini yang menggunakan rangkaian telekomunikasi seperti talian telefon untuk penghantaran data. Keseluruhan data= 144Kbps. Caj yuran yang dikenakan bergantung kepada faktor jarak diantara 2 lokasi dan kelajuan litar. D adalah 64Kbps yang berfungsi sebagai pengawal data. D adalah 16Kbps yang berfungsi sebagai pengawal data. ADSL Teknologi ADSL membenarkan lebih banyak data dihantar melalui talian PSTN yang menggunakan wayar tembaga dan ADSL menyokong kelajuan dari 1. Yuran penggunaannya juga adalah tetap. Pengguna yang menggunakan litar ini adalah dijamin kualiti kelajuannya. Terdapat dua jenis perkhidmatan ISDN: • Kadar Asas Antaramuka (Basic Rate Interface. Ia adalah gabungan teknik pensuisan litar dan paket. BRI) . Untuk talian pajak.5Mbs sehingga 9Mbps dan apabila menerima data dan dari 16Kbps sehingga 640Kbps apabila menghantar data. tetapi bagi talian ISDN hanya perlu menggunakan ISDN Terminal Adapter. 2.048 Mbps. PRI) . Maka.Terdapat 2 cara yang digunakan iaitu dailan (dial-up) dan talian pajak (leased line). Modem perlu digunakan pada talian telefon untuk sambungan dailan. 3. keseluruhan data = 1984Kbps. • Kadar Perdana Antaramuka (Primary Rate Interface. setiap saluran B adalah 64Kbps. Litar E-1 merupakan salah satu ciri-ciri yang ada pada litar suwa yang boleh membekalkan kelajuan sehingga 2.5 km. oleh itu 2B = 128Kbps. oleh itu 30B = 1920Kbps. video dan multimedia yang berkelajuan tinggi. Istilah ISDN modem adalah salah kerana talian ISDN adalah talian digital maka tidak perlu modem untuk menukarkan isyarat digital kepada isyarat analog dan sebaliknya.2B + 1D iaitu setiap saluran B adalah 64Kbps. suara. Jarak maksima dari telefon adalah 5. Terdapat 5 jenis teknologi dalam DSL (talian pelanggan digital) iaitu: • • • Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) Rate Adapative Asymmetrical Digital Subcsriber Line (RADSL) High Bit Rate Digital Subscriber Line (HDSL) . sambungan tetap berkelajuan tinggi (tanpa perlu mendail khas) disediakan iaitu dari satu titik kepada titik yang lain (contoh dari pejabat ke ISP).30B + 1D. Kalau lebih penggunaan. pengulang (repeater) yang mahal perlu digunakan. suara dan video dihantar serentak di dalam satu talian. ISDN ISDN atau Rangkaian Digital Perkhidmatan Bersepadu (Integrated Services Digital Network) adalah talian telefon berdigital yang membolehkan perkhidmatan data. Sebagai contoh.

Digital Subscriber Line ialah koleksi teknologi untuk menghantar data pada kelajuan tinggi melalui talian biasa. Pautan luar 1.544 Mbps hingga 6 Mbps (downstream) SDSL: Kadar bit tetap pada kedua-dua hala HDSL: Kadar bit 1.• • Symmetric Digital Subsriber Line (SDSL) Very High Bit Rate Digital Subscriber Line (VDSL) xDSL .544 Mbps kedua-dua arah VDSL: Kadar bit dari 12. Setiap paket yang akan dihantar turut disertakan dengan pengepala yang menyimpan maklumat destinasi dan kedudukan asal paket di dalam data asalnya.640 kbps (upstream) dan 1. Rujukan 4.2 Mbps 4. Contoh: • • • • ASDL: mengoptimumkan pengguna yang menerima banyak maklumat berbanding dengan yang dihantar (high-bit downstream dan low-bit upstream) dengan kelajuan antara 16 . Oleh sebab itu.96 Mbps hingga 55. Lihat juga 3. Jenis pensuisan paket 2. Isyarat jalur asas menggunakan kesemua spektrum kabel dan hanya satu isyarat dapat dihantar pada seketika. Protokol Kawalan Pencapaian Media (Media Access Control Protocol) digunakan untuk mengawal pencapain bas . hanya satu stesen kerja haruslah menghantar data pada sesuatu ketika supaya mengelakkan perlanggaran isyarat (signal collision). Jenis pensuisan paket Pensuisan paket boleh dibahagikan kepada dua jenis asas iaitu: • • Rangkaian pensuisan paket litar maya Rangkaian pensuisan paket datagram Wiki: Jalur asas • Penghantaran data jalur asas (baseband) menggunakan Pengekodan Manchester untuk menghantar data melalui bas tersebut. Lihat juga • • Pensuisan mesej Pensuisan paket Wiki: Pensuisan paket Pensuisan paket adalah merujuk kepada sebuah protokol di mana data dipecahkan kepada beberapa bahagian kecil yang dipanggil paket (apabila ia melebihi panjang maksimum yang ditentukan rangkaian) sebelum dihantar. Isi kandungan: 1.

Oleh itu. Dalam hal data eletronik pula. di mana 'suara' dan data berkongsi bahagian yang berlainan dalam dawai kuprum ('suara' dikendalikan di bawah frekuensi 3. Kelebihan 2.• tersebut. Fesyen adalah untuk meningkatkan tahap definasi jalur lebar ketika pasaran melancarkan perkhidmatan yang lebih pantas. kita perlu sedar bahawa dunia semakin berubah dengan pelbagai inovasi hasil sains dan teknologi.0 Mbit/s[1]. atau 768. kesan yag sama boleh diperolehi dengan teknologi kabel yang maju. Ia membolehkan kita menghantar maklumat ataupun menerima dengan pantas sehingga 40 kali ganda lebih pantas jika dibandingkan dengan modem berkeupayaan 56kbps. Sungguhpun pelbagai jalur lebar minima telah digunakan bagi mentakrif jalur lebar. Isi kandungan: 1. Kelebihan Dengan menggunakan jalur lebar. Internet jalur lebar 3. lihat lebar jalur untuk kelajuan rangkaian. Wiki: Jalur lebar Artikel ini mengenai jalur lebar iaitu medium komunikasi capaian tinggi. Kadar data ditakrifkan dari segi muat turun maksima kerana beberapa teknologi jalur lebar pengguna biasa seperti ADSL adalah "asymmetric"—menyokong kadar data muat naik maksima yang lebih perlahan berbanding muat turun. Internet jalur lebar .000 bit se saat. julat antara 64 kbit/s sehingga 2. Jalur lebar (broadband) adalah medium yang menyambungkan komunikasi berkeupayaan tinggi. "Kadar penembusan jalur lebar" kini dianggap sebagai petunjuk ekonomi utama. gelombang frekuensi radio dan sistem satelit. Lihat juga 1. 2. sesuatu laman boleh dimuat turun lebih pantas berbanding talian dail. kedua istilah merujuk kepada kelebaran spektrum frekuensi tersedia untuk penggunaan komunikasi. sementara United States (US) Federal Communications Commission (FCC) pada 2009. Namun.3 kHz manakala data dikendalikan di atas 138 kHz). dan isyarat daripada sesuatu stesen kerja dihantar melalui kedua-dua hala kabel yang disambung kepadanya. mentakrifkan "Jalur lebar Asas" sebagai kelajuan penghantaran data melabihi 768 kilobit se saat (Kbps). lapuran OECD 2006 adalah biasa mentakrifkan jalur lebar sebagai memiliki kadar pemindahan data muat turun sama atau melebihi 256 kbit/s. Multiplexing 4. Contoh yang nyata adalah ADSL. penghantaran isyarat secara jalur asas adalah dwihala (bidirectional). Ini berlawanan dengan jalur lebar (broadband) yang membenarkan penghantaran dua atau lebih isyarat secara serentak. Ia berbeza dengan jalur sempit (narrowband). sekurang-kurangnya satu arah: muat turun (dari Internet kepada komputer pengguna) atau muat naik (daripada komputer pengguna ke Internet).

walaupun sesetengah Internet Service Provider (ISP) telah mengiklankan perkhidmatan dengan lebar jalur (bandwidth) yang kurang kerana tidak terdapat kadar bit (bitrate) yang ditakrifkan dalam industri komunikasi. 3. manakala jika seluruh saluran dilihat secara sekaligus dan digunakan untuk tujuan komunikasi yang sama. Internet (singkatan perkataan bahasa Inggeris.multiplexer pembahagian masa (time division multiplexing) atau TDMA.multiplexer pembahagian frekuensi (frequency division multiplexing) atau FDMA. biasanya sesebuah syarikat dan hanya boleh dicapai oleh ahli-ahli organisasi tersebut. Setiap saluran yang mengambil bahagian dalam multiplexing exercise adalah dari segi takrifan merupakan jalur sempit (kerana tidak menggunakan seluruh lebar jalur medium).Jalur lebar juga digunakan untuk merujuk kepada capaian Internet jalur lebar. . 4. inter-network) ialah rangkaian komputer yang berhubung menerusi beberapa rangkaian. Manakala Internet (huruf 'I' besar) ialah sistem komputer umum. yang berhubung secara sejagat dan menggunakan TCP/IP sebagai protokol pertukaran paket (packet switching communication protocol). Saluran sedemikian boleh dibezakan setiap satunya melalui masa . Istilah jalur lebar digunakan bagi merujuk kepada sambungan 512 kbit/s atau lebih tinggi. atau multiplexer pembahagian panjang gelombang (wavelength division multiplexing) WDM. Lihat juga • • • • • • • • • Jalur asas (baseband) Radio jalur lebar (broadband radio) Penerima jalur lebar (broadband receiver) Jalur sempit (narrowband) Talian Pelanggan Digitan (Digital Subscriber Line) DSL Asynchronous DSL (ADSL) WiMAX Wiki: Intranet Intranet merujuk kepada jaringan rangkaian tertutup yang menghubungkan komputer di dalam sesuatu organisasi. Ia tidak terbuka bagi capaian umum. di mana sambungan untuk capaian adalah lebih tinggi berbanding modem telefon (56 kbit/s). Multiplexing Komunikasi boleh menggunakan beberapa saluran fizikal berlainan serentak. Rangkaian intranet boleh juga dihubungkan ke internet dan biasanya dibatasi oleh pelayan proksi ataupun dinding api untuk mengawal keluar/masuk data. Cara menghubungkan rangkaian dengan kaedah ini dinamakan internetworking. Wiki: Internet Secara amnya. atau dalam kaedah capaian multiplexer pembahagian kod (code division multiplexing) atau CDMA. maka ia boleh dipanggil sebagai jalur lebar. Rangkaian internet yang terbesar dinamakan Internet. dalam frekuensi pembawa . ini adalah multiplexer capaian pelbagai (multiplexing for multiple access). pekerja atau mana-mana pihak yang dibenarkan.

yang dibangunkan oleh ARPA (United States Department of Defense Advanced Research Projects Agency). Isu moral dan undang-undang 5. Budaya Internet 4. Capaian Internet 6. dan kaedah pertukaran paket (packet switching). Internet hari ini 3. Daripada 'Projek Opte' Isi kandungan: 1. Kemunculan Internet Rencana utama: Sejarah internet Rangkaian pusat yang membentuk Internet bermula pada tahun 1969 sebagai ARPANET. Beberapa penyelidikan awal yang disumbang oleh ARPANET termasuk kaedah rangkaian tanpa-pusat (decentralised network).Visualisasi pelbagai laluan melalui suatu bahagian Internet. Kemunculan Internet 2. teori queueing. Rujukan 8. Penggunaan Internet di tempat awam 7. . Pautan luar 1.

2.Gambaran grafik maklumat struktur jaringan WWW pada Wikipedia. daripada NCP kepada TCP/IP. Internet hari ini Pelbagai aplikasi internet. seperti pelayar web. Ini merupakan permulaan Internet yang kita kenali hari ini. ARPANET menukar protokol rangkaian pusatnya. sebagaimana digambarkan sebagai pautan Pada 01 Januari 1983. Pada sekitar 1990-an. Internet telah berkembang dan merangkaikan kebanyakan daripada rangkaian-rangkaian komputer yang sedia ada. FTP dan Telnet .

SMTP. Sebuah pembekal maklumat Internet sejagat comScore melaporkan bahawa jumlah pengguna unik Internet mecapai aras 1 bilion pada Disember 2008. Protokolprotokol ini disediakan berdasarkan perbincangan Pasukan Petugas Kejuruteraan Internet (Internet Engineering Task Force . finger. curian identiti. Gopher. diikuti oleh Eropah (28 peratus). Badan ini mengeluarkan dokumen yang dikenali sebagai RFC (Request for Comments). Internet memungkinkan adanya perkhidmatan masa-sebenar seperti radio web dan siar web. SSH. Google berada di kedudukan teratas dengan 778 juta pelawat unik. dan lebih banyak perkhidmatan yang dibina berasaskannya. dan MUSH. Telnet. Budaya Internet Bilangan pengguna Internet yang besar dan semakin berkembang. Berbanding dengan buku dan perpustakaan. Dengan hanya berpandukan enjin gelintar seperti Google. DNS. Asia-Pasifik mempunyai bilangan pengguna Internet paling ramai dengan 41 peratus. LDAP dan SSL. AOL dan Wikipedia dengan projek kembarnya. AIM. telah mewujudkan budaya Internet.[3] 3. Yahoo. WAIS.IETF) yang terbuka kepada umum. seperti senarai mel dan blog. . IRC. ialah e-mel. dan dimakan oleh Armin Meiwes setelah menjawab iklan dalam internet. IMAP. Sebahagian daripada RFC dijadikan piawaian Internet oleh Lembaga Rekabentuk Internet (Internet Architecture Board . Isu moral dan undang-undang Terdapat kebimbangan masyarakat mengenai Internet yang berpunca daripada beberapa bahan kontroversi di dalamnya. Ini diikuti dengan Microsoft. adalah biasa dan sukar hendak dikawal selia. FTP. HTTPS.Internet dikuatkuasa oleh perjanjian komersil dwi. SLIP. ICMP.[1] Mengikut perangkaan penyelidikannya. Internet juga mempunyai kesan yang besar ke atas ilmu.8 peratus pelayar Internet sedunia. Shawn Woolley membunuh diri kerana ketagihan dengan permainan online iaitu Everquest. POP3. pengguna di merata dunia mempunyai capaian serta-merta kepada bermacam-macam maklumat. yang boleh dicapai di seluruh dunia. Di antara semua ini. Jaringan Sejagat (WWW). MUD.atau berbilang pihak dan spesifikasi teknikal (protokol yang menerangkan tentang pemindahan data antara rangkaian). ICQ. Torrent dan Gnutella. 4. Protokol-protokol Internet yang sering digunakan adalah seperti TCP/IP. Usenet. Amerika Utara (18 peratus). Brandes ditikam bunuh. UDP. PPP. Newsgroup. Amerika Latin (7 peratus) dan akhir sekali Timur Tengah & Afrika (bersama 5 peratus). China menggungguli senarai mengikut negara dengan 17. Beberapa perkhidmatan popular di Internet yang menggunakan protokol di atas.[2] Mengikut senarai tapak web yang dilawati pula. Kematian juga telah disalah gunakan di dalam penggunaan Internet oleh sesetengah pihak. dan pandangan dunia. Pelanggaran hakcipta. Brandon Vedas meninggal dunia akibat pengambilan dadah yang berlebihan setelah rakanrakan sembang IRCnya memberikan semangat. perkongsian fail. e-mel dan Jaringan Sejagat paling kerap digunakan. Beberapa perkhidmatan Internet popular yang berdasarkan sistem proprietari ialah seperti IRC. CDDB. Internet melambangkan penyebaran(decentralization) maklumat dan data secara ekstrem. dan fitnah.IAB). bahan lucah. HTTP.

video ataupun lagu berformat MP3 secara percuma dengan mudah melalui beberapa laman web tertentu ataupun melalui perisian rakanke-rakan seperti Bittorrent. banyak syarikat rakaman serta syarikat penerbitan filem melahirkan kebimbangan mereka mengenai gejala cetak rompak yang semakin menjadi-jadi menerusi internet. Rujukan 1. Terdapat juga kedai atau restoran yang menyediakan capaian Wi-Fi atau Hotspot. Pautan luar • • • • • Portal web di dalam Bahasa Melayu (Melayu) Ensiklokamus Teknologi Maklumat: Internet secara ringkas Kenali Internet interaktif. Terdapat juga tempat awam yang menyediakan pusat perkhidmatan berinternet. Kandungan yang bersifat fitnah dan maklumat palsu amat mudah mempengaruhi pemikiran masyarakat. Economic Times. 7. Masyarakat sepatutnya menilai sesuatu yang dipaparkan di internet mempunyai kesahihan atau tidak. dan Internet Cafe (dikenali juga sebagai Cyber Cafe). comScore. dan Telefon web.com/press/release. Mereka tidak menilai sama ada sesuatu itu benar atau palsu. 23 Jan 2009. "Global Internet Audience Surpasses 1 billion Visitors. Pengguna hanya perlu membawa komputer riba (notebook) atau PDA. 23 Jan 2009. Beberapa tempat awam yang menyediakan perkhidmatan Internet termasuk Perpustakaan. Pengguna internet boleh memuat turun filem. Terdapat dua bentuk capaian Internet yang umum. yang mempunyai kemampuan WiFi untuk capaian ke Internet. Selain itu. 3. The Telegraph. According to comScore". Penggunaan Internet di tempat awam Internet juga semakin banyak digunakan di tempat awam. seperti WiFi-cafe.Masyarakat hari ini mudah terpengaruh dengan paparan yang terdapat melalui laman web.comscore. Terminal Capaian Awam (Public Access Terminal). http://www. dan jalur lebar. Pada tahun 2004. Melihat IP address anda Mengenalpasti fungsi-fungsi network anda . 5. Jangan menerimanya secara membabi buta.asp? press=2696. Persatuan Industri Rakaman Amerika (RIAA) telah memfailkan saman terhadap lebih 250 individu yang menawarkan muat turun lagu yang dicetak rompak. Dicapai pada 2009-01-24. Diambil 2009-01-24. Dicapai pada 2009-01-24.com. iaitu capaian dial-up. 2. seperti Internet Kiosk. "Global internet users cross 1 bn-mark in Dec: comScore". Capaian Internet Negara dengan capaian internet yang terbaik termasuk Korea Selatan (50% daripada penduduknya mempunyai capaian jalur lebar (Broadband). 6. dan Sweden. 8. "More than 1 billion internet users now online". 23 Jan 2009.

Komunikasi Setiap komputer di dalam topologi bintang berkomunikasi dengan hab pusat yang akan menghantar utusan sama ada kesemua komputer (dalam rangkaian bintang broadcast) atau hanya kepada destinasi komputer tertentu sahaja (dalam rangkaian bintang switch). 1. Hab aktif Hab jenis aktif menjana semula isyarat elektrik dan menghantarnya kesemua komputer dalam rangkaian. 1. di mana semua akan disambungkan ke peranti yang dikenali sebagai hab. Hab dalam rangkaian bintang broadcast terdiri dari dua jenis iaitu jenis aktif atau pasif. . 1. Hab dan switch jenis aktif memerlukan bekalan kuasa untuk berfungsi.• • Bagaimana Internet Berfungsi Penggunaan internet dalam menyalurkan maklumat korporat Wiki: Topologi bintang Topologi bintang ialah topologi di mana semua kabel penyambung dari komputer akan masuk ke satu lokasi pusat. Topologi bintang ini juga boleh dikembangkan untuk membentuk rangkaian yang dikenali sebagai topologi bintang hibrid iaitu sambungan dengan beberapa hab. Hab ini juga dikenali sebagai multiport repeater.

Boleh menggunakan beberapa jenis kabel dalam rangkaian yang sama. Kelebihan • • • • Mudah untuk diubahsuai dan menambah komputer dalam bintang tanpa mengganggu rangkaian. . topologi ini mungkin akan terganggu jika berlaku kegagalan di antara satu pautan. Hab jenis pasif tidak memerlukan bekalan kuasa untuk berfungsi. Harga lebih tinggi kerana semua kabel perlu ditarik daripada pusat. 2. dengan hab yang boleh menerima jenis-jenis kabel yang berlainan. Kelebihan dan kelemahan topologi bintang 2. 1. setiap laluan nod yang dilalui akan menerima setiap paket data. Satu nod gagal berfungsi atau kerosakan kabel berlaku menyebabkan semua nod akan terasing dari topologi cincin. membentuk satu laluan sejajar tunggal untuk penghantaran isyarat terus ke setiap nod. Satu komputer rosak tidak semestinya menjejaskan rangkaian. Hab pasif Hab jenis pasif hanya bertindak sebagai punca penyambungan yang akan menguatkan atau menjana semula sebarang isyarat yang melaluinya. Rangkaian FDDI dapat mengatasi kelemahan dengan penghantaran data mengikut arah jam dan arah lawan jam membentuk cincin: jika berlaku kegagalan data akan dihantar balik untuk melengkapkan cincin sebelum ia sampai dihujung kabel. Wiki: Topologi cincin Topologi cincin adalah satu topologi rangkaian komputer di mana setiap nod disambungkan dengan dua nod yang lain. Baik pulih rangkaian mudah dilakukan di pusat bintang.juga mengelak kelemahan tersebut: mereka menggunakan topologi bintang pada lapisan fizikal dan unit akses pelbagai stesen untuk meniru cincin pada lapisan pautan data. 2.5 -.juga dikenali sebagai rangkaian gelang token IBM -. 2.Imej menunjukan gambaran topologi bintang 1. Data akan melalui dari setiap nod ke setiap nod seterusnya. Memerlukan peranti di pusat bintang untuk rebroadcast atau tukarkan(switch) trafik rangkaian. ia bertindak menyelenggarakan sepanjang setiap nod seperti "cincin C". 2. Protokol rangkaian 802. Kelemahan • • • Rangkaian tidak dapat berfungsi jika hab gagal berfungsi. Oleh kerana topologi cincin menyediakan hanya satu laluan di antara dua nod.

Imej menunjukan gambaran topologi cincin Banyak rangkaian cincin menambah satu "kaunter cincin berputar" untuk membentuk satu topologi berlebihan. 1. Kelemahan • • • • Satu komputer tidak berfungsi menyebabkan masalah dalam rangkaian Tidak mudah untuk membaik pulih jika berlaku kerosakan Kad rangkaian jenis MAU mahal dari kad rangkaian jenis ethernet Lebih perlahan dari rangkaian ethernet 2. 2. Topologi lain • • • • Topologi bintang Topologi bas Topologi mesh Gelang token . Kelebihan dan kelemahan topologi cincin 1. 1. Kelebihan • • Rangkaian ini tidak memerlukan komputer pelayan Rangkaian boleh dibina lebih luas menggunakan gelang token 1.

ia dihantar kepada semua komputer dalam rangkaian. 3 konsep perlu diambil kira supaya komputer dapat berkomunikasi di dalam rangkaian bas. Imej menunjukan gambaran topologi bas Data dihantar ke semua komputer. Komunikasi Komputer di dalam topologi ini berkomunikasi dengan cara mengalamatkan data kepada satu komputer tertentu dan kemudian meletakkan data tersebut pada kabel dalam bentuk isyaratisyarat elektronik. tetapi hanya diterima oleh komputer beralamat serupa . juga dikenali sebagai bas linear. ialah topologi rangkaian komputer yang paling mudah.Wiki: Topologi bas Lihat juga: Bas Topologi bas. Penghantaran Isyarat Data dalam rangkaian berada dalam bentuk isyarat elektronik. 1. 1. 1. yang menyambungkan semua komputer dalam rangkaian ke dalam satu barisan. Ia terdiri dari satu kabel yang dikenali sebagai segmen atau tulang belakang. Hanya satu komputer sahaja yang boleh menghantar isyarat atau data dalam tempoh satu masa. Maklumat ini hanya akan diterima oleh komputer yang mempunyai alamat yang sepadan dengan alamat yang dikodkan oleh isyarat asal.

2. Penamat ini berfungsi untuk menyerap isyarat yang telah dihantar agar ia tidak melantun dan mengganggu komputer lain yang sedang menunggu giliran untuk menghantar data. 1. Penamat Untuk menghentikan isyarat ini dari melantun. 2. 3. Kelebihan dan kelemahan topologi bas 2. Semakin banyak komputer yang tersambung maka semakin lama komputer menunggu giliran untuk menghantar data dan rangkaian akan menjadi semakin perlahan. penamat (terminator) diperlukan pada keduadua hujung kabel tersebut. ada juga faktor lain yang mempengaruhi kelajuan rangkaian. isyarat ini akan melantun ke hadapan dan ke belakang di sepanjang talian tersebut. Selain itu. 2. Lantunan isyarat Data yang berupa isyarat elektronik yang dihantar ke seluruh rangkaian akan bergerak dari pangkal hingga ke hujung kabel rangkaian. Ini akan menyebabkan komputer lain tidak dapat menghantar isyarat atau data. 1. Kelemahan • • • Jika satu kabel rosak atau terputus. Ini kerana berlakunya lantunan isyarat di dalam rangkaian. Jika isyarat ini tidak dihentikan. Maka dengan itu isyarat ini harus dihentikan setelah ia sampai ke alamat yang dituju. antaranya: • • • • • Keupayaan perkakasan komputer dalam rangkaian. 1. Jenis aplikasi yang sedang dilaksanakan dalam rangkaian. Jenis kabel yang digunakan dalam rangkaian. Kelebihan • • • • • Mudah dilaksanakan Sesuai untuk rangkaian sementara atau rangkaian kecil yang tidak memerlukan kelajuan tinggi (pemasangan segera) Kos yang murah Lebih efektif kerana menggunakan satu kabel Kerosakan mudah dikesan 2. Jumlah kekerapan komputer menghantar data.Oleh kerana hanya satu komputer sahaja yang boleh menghantar data dalam satu masa. Jarak di antara satu komputer dengan komputer yang lain dalam rangkaian. maka keseluruhan rangkaian tidak dapat berfungsi. Panjang kabel dan bilangan komputer terhad Menjadi perlahan apabila banyak komputer disambungkan Wiki: Topologi mesh . maka ini akan memberi kesan kepada prestasi rangkaian apabila bilangan komputer dalam rangkaian bertambah.

bunyi dan kaedah dihalakan antara nod rangkaian. Ia merupakan rangkaian boleh dipercayai. Satu rangkaian mesh mempunyai beberapa nod di mana semuanya tersambung satu sama lain adalah sebuah sambungan rangkaian lengkap. tetapi MANET selalunya membahagi setiap masalah yang dikenal pasti dengan pergerakan setiap nod. Ia membolehkan sambungan dan konfigurasi kerosakan atau sekatan laluan diteruskan semula dengan loncatan dari nod ke nod sehingga tiba ke destinasi. Konsep ini dapat digunakan kepada rangkaian tanpa wayar. Imej menunjukan gambaran topologi mesh . Rangkaian mesh boleh juga dilihat sebagai sejenis rangkaian ad hoc. Rangkaian mesh adalah rangkaian yang boleh dibaiki sendiri (self-healing) di mana rangkaian masih boleh beroperasi bila satu nod tidak dapat berfungsi atau kerosakan pada sambungan. rangkaian berkabel dan perisian yang bertindak. Rangkaian ad hoc bergerak (mobile ad-hoc network atau MANET) dan rangkaian mesh oleh itu mempunyai hubungan rapat. Gambar animasi menunjukkan gambaran bagaimana rangkaian mesh tanpa wayar diperbaiki.Topologi mesh ialah satu cara di mana data. Rangkaian mesh berbeza dari rangkaian lain dalam setiap bahagian komponennya yang membolehkan setiap sambungan ke sambungan lain melalui loncatan dan ia biasanya tidak bergerak.

Kelemahan • • • • Agak susah untuk dipasang dan konfigurasi semula jika melibatkan komputer yang banyak Kos penyelenggaraan sambungan berulang adalah tinggi Wiki: Gelang token Teknologi gelang token merupakan satu teknologi untuk menghubungkan rangkaian kawasan setempat (LAN).5 oleh Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik. teknologi ini amat berjaya. Ia dicipta pada akhir 1960-an oleh Olof Söderblom. populariti gelang token jatuh mendadak. Asalnya rangkaian ini dibina untuk aplikasi untuk tentera tetapi telah menjadi evolusi penting sedekat kemudian. jika berlaku kegagalan ia tidak begitu mengganggu rangkaian jika dibandingkan dengan topologi yang lain Mudah untuk diperbaiki 1. Kelebihan dan kelemahan topologi mesh 1. dan kemudian dipiawaikan sebagai IEEE 802. yang ketika itu bekerja dengan IBM [1]. 1. Kelebihan • • Tahan lasak. Usaha pemasaran hebat dari IBM mendakwa prestasi dan kebolehpercayaan yang lebih baik dari Ethernet untuk aplikasi genting. Paten AS diberikan pada 1981. namun ia gagal. . Pada awalnya.Animasi menunjukkan rangkaian mesh diperbaiki Rangkaian mesh tanpa wayar adalah aplikasi yang paling kerap dibincangkan di dalam seni bina mesh. 1. 2. namun selepas kemunculan 10BASE-T untuk Ethernet dan piawai kabel EIA/TIA 568 pada awal 1990-an. lalu IBM memaju dan mempromosikannya pada awal 1980-an.

jika tiada data untuk dihantar atau menandakan token sebagai 'sedang digunakan' dan menghantar datanya. Oleh itu ia dapat menghapuskan perlanggaran data dalam rangkaian. Satu alatan dalam rangkaian boleh menghantar data hanya jika ia mempunyai token kawalan tersebut. • • • • • Lebar jalur (bahasa Inggeris: bandwidth) merujuk kepada kelajuan sesuatu rangkaian komputer. pelayan percetakan. dan pelayan pangkalan data. Contoh: Komputer A menerima token. Komputer pelayan. Banyak pelayan telah berfungsi seperti pelayan web. Contoh: Stesen C menerima token tetapi berlaku kerosakan sistem. Dalam proses ini. Bila data yang dihantar diterima semula oleh A (selepas satu pusingan penuh) A akan menandakan token sebagai 'tidak digunakan' dan menghantarnya ke stesen seterusnya dalam gelung. Ia mempunyai pilihan untuk menghantar token ke B. Pelayan perusahaan umumnya adalah sangat tahan lasak. Contohnya rangkaian Gigabit Ethernet dapat menyokong kelajuan maksimum atau lebar jalur sehingga 1000 Mbps atau 1 Gbps berbanding teknologi Fast Ethernet hanya menyokong lebar jalur 100 Mbps. untuk pengguna-pengguna persendirian dalam sebuah organisasi besar atau untuk penggunapengguna awam dalam internet. jika berlaku kerosakan kecil boleh mengakibatkan kos lebih tinggi membeli dan memasang sistem itu dan boleh menyebabkan kerugian.• • Rangkaian gelang token • • 1. Bit paten khas dipanggil token dihantar mengelilingi gelang. stesen pengawal akan menjana token baru.stesen pengawal dalam rangkaian supaya tugasnya ialah sentiasa mengesan penghantaran token. 1. Oleh itu token akan hilang. adalah perlu untuk memastikan token sentiasa bergerak. Untuk mengatasinya perlu ada satu atau lebih stesen . Lihat juga • • Kadar bit Jalur lebar . sebelum ia boleh menghantar token semula. Jika token tidak tiba hingga masa maksima yang ditetapkan. Gambaran keseluruhan Stesen dalam LAN gelang token disusun mengikut topologi rangkaian gelang. Lebar jalur disukat dalam unit bit per second atau bit sesaat. juga dipanggil seorang pelayan pengurusan adalah satu sistem komputer yang menyediakan perkhidmatan penting merentasi satu rangkaian.

Kelebihan 2. kedua istilah merujuk kepada kelebaran spektrum frekuensi tersedia untuk penggunaan komunikasi. lapuran OECD 2006 adalah biasa mentakrifkan jalur lebar sebagai memiliki kadar pemindahan data muat turun sama atau melebihi 256 kbit/s. Internet jalur lebar Jalur lebar juga digunakan untuk merujuk kepada capaian Internet jalur lebar.Wiki: Jalur lebar Artikel ini mengenai jalur lebar iaitu medium komunikasi capaian tinggi. sekurang-kurangnya satu arah: muat turun (dari Internet kepada komputer pengguna) atau muat naik (daripada komputer pengguna ke Internet). Dalam hal data eletronik pula. Contoh yang nyata adalah ADSL. Kadar data ditakrifkan dari segi muat turun maksima kerana beberapa teknologi jalur lebar pengguna biasa seperti ADSL adalah "asymmetric"—menyokong kadar data muat naik maksima yang lebih perlahan berbanding muat turun. Sungguhpun pelbagai jalur lebar minima telah digunakan bagi mentakrif jalur lebar. kesan yag sama boleh diperolehi dengan teknologi kabel yang maju.000 bit se saat. . di mana 'suara' dan data berkongsi bahagian yang berlainan dalam dawai kuprum ('suara' dikendalikan di bawah frekuensi 3. Ia membolehkan kita menghantar maklumat ataupun menerima dengan pantas sehingga 40 kali ganda lebih pantas jika dibandingkan dengan modem berkeupayaan 56kbps.0 Mbit/s[1]. lihat lebar jalur untuk kelajuan rangkaian. Multiplexing 4. kita perlu sedar bahawa dunia semakin berubah dengan pelbagai inovasi hasil sains dan teknologi. atau 768. mentakrifkan "Jalur lebar Asas" sebagai kelajuan penghantaran data melabihi 768 kilobit se saat (Kbps). Istilah jalur lebar digunakan bagi merujuk kepada sambungan 512 kbit/s atau lebih tinggi. Fesyen adalah untuk meningkatkan tahap definasi jalur lebar ketika pasaran melancarkan perkhidmatan yang lebih pantas. julat antara 64 kbit/s sehingga 2. sesuatu laman boleh dimuat turun lebih pantas berbanding talian dail. Internet jalur lebar 3. sementara United States (US) Federal Communications Commission (FCC) pada 2009. Isi kandungan: 1. gelombang frekuensi radio dan sistem satelit. Lihat juga 1. Oleh itu. di mana sambungan untuk capaian adalah lebih tinggi berbanding modem telefon (56 kbit/s). Jalur lebar (broadband) adalah medium yang menyambungkan komunikasi berkeupayaan tinggi. 2. walaupun sesetengah Internet Service Provider (ISP) telah mengiklankan perkhidmatan dengan lebar jalur (bandwidth) yang kurang kerana tidak terdapat kadar bit (bitrate) yang ditakrifkan dalam industri komunikasi. Kelebihan Dengan menggunakan jalur lebar. Ia berbeza dengan jalur sempit (narrowband).3 kHz manakala data dikendalikan di atas 138 kHz). "Kadar penembusan jalur lebar" kini dianggap sebagai petunjuk ekonomi utama.

dalam frekuensi pembawa . Multiplexing Komunikasi boleh menggunakan beberapa saluran fizikal berlainan serentak. ini adalah multiplexer capaian pelbagai (multiplexing for multiple access). Saluran sedemikian boleh dibezakan setiap satunya melalui masa . manakala jika seluruh saluran dilihat secara sekaligus dan digunakan untuk tujuan komunikasi yang sama. maka ia boleh dipanggil sebagai jalur lebar.multiplexer pembahagian masa (time division multiplexing) atau TDMA. atau multiplexer pembahagian panjang gelombang (wavelength division multiplexing) WDM. Setiap saluran yang mengambil bahagian dalam multiplexing exercise adalah dari segi takrifan merupakan jalur sempit (kerana tidak menggunakan seluruh lebar jalur medium).multiplexer pembahagian frekuensi (frequency division multiplexing) atau FDMA. atau dalam kaedah capaian multiplexer pembahagian kod (code division multiplexing) atau CDMA. Lihat juga • • • • • • • Jalur asas (baseband) Radio jalur lebar (broadband radio) Penerima jalur lebar (broadband receiver) Jalur sempit (narrowband) Talian Pelanggan Digitan (Digital Subscriber Line) DSL Asynchronous DSL (ADSL) WiMAX .3. 4.