P. 1
Balint Agnes - Szeleburdi Csalad PDF

Balint Agnes - Szeleburdi Csalad PDF

|Views: 129|Likes:
Published by Kata749

More info:

Published by: Kata749 on Jan 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/11/2013

pdf

text

original

NNCL1785-5DDv1.

0

BÁLINT ÁGNES SZELEBURDI CSALÁD

A SZERZŐ RAJZAIVAL SIRÁLY KÖNYVEK MÓRA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST 1968

Szeptember 22. Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta. Ezt a szót, hogy derülünk, a Radótól gyűjtöttem. Az ő papája nyelvész. A mamája meg színésznő, és otthon mindig szerepeket tanul. Ezért nálunk az osztályban Radónak van a leggazdagabb szókincse. De én már sokat loptam belőle. Radó majdnem mindig hosszúnadrágban jár. Anyu Jenőkének hívja, apu meg hámozott gilisztának. Radóval hosszasan tárgyaltunk arról, hogyan írjuk a naplót. Csak arról írjunk-e bele, ami

igazából megtörtént, vagy olyat is írjunk bele hogy érdekesebb legyen -, amiről csak olvastunk. És hogy csak a vasár- meg ünnepnapokról írjunke, amikor kirándulni szokott az ember, meg moziba menni. Végül is a Radó azt mondta, hogy a hétköznapok érdekesek igazán, mert abból látszik, milyen egy család élete. És én elsősorban a családomról akarok naplót írni. Én is egyik tagja vagyok a családomnak. Életben sokkal szebb vagyok, mint a rajzon, és életben nekem csupa piros csíkos ingem van, a Ferinek meg kék csíkos, hogy meg lehessen különböztetni, de a bátyám, a Feri nem adta ide a négyszínű golyóstollát, pedig kértem tőle. Az én golyósommal meg csak fekete csíkos inget lehet rajzolni.

A Feri életben nagyobb, mint én. Mérgemben rajzoltam kisebbre, amiért olyan irigy. A szüleim is szebbek, mint ahogyan lerajzoltam őket, de különben ilyenek, mikor sétálni mennek a húgunkkal. Elölről egészen olyanok, mint más gyereknek a szülei. Oldalról már nem olyanok, mert oldalról látszik Barika is.

Barika a kis húgom játéka, anyu varrta neki, mikor én még másodikba jártam. Valami régi báránybőr bundának a gallérjából varrta. Anyu nagyon szeret játékállatokat varrni, csak sohasem sikerül neki. Barika sem sikerült, már új korában roggyant volt a lába, és nem látszott rajta, hogy bárány akar lenni. De a kis húgom, a Picurka nagyon szereti. Soha nem megy sétálni Barika nélkül. Pedig Barika már csak olyan, mint egy lábtörlő. Még olyanabb. Ahogy Picurka húzza

Picurka azonban nem engedi. A bátyám. és olyan házban lakik. ahová a mamája. kemény sapkát kell hordania. Három nővére már dolgozik. és . és nem törődnek vele. pénzért vett játékai. nem hordhatja a megszokott sapkáját. folyton az eszét fitogtatja. Más biztosan nem menne végig az utcán Barikával. akivel egy padban ül. amelyik már jól a fejéhez idomult. Radó azt mondja. és következő vasárnap megint mennek vele sétálni. az is olyan hiú. ha sétálni mennek. hogy Barika a gyerekük kedvenc játéka. Az ő barátja a Novák. Jól tanul. De ők tudják. Ő például vasárnap. mint a Radó szülei. Mind a Fonóba járnak. nehogy azt higgyék. hogy Picurkának nincsenek rendes. ha mások azt hiszik.maga után az utcán. Azt szeretem a szüleimben. Ferinek is van barátja. a Feri. A legidősebb nővére már férjnél is van. Például egyszer forrasztott drótból egy nagy pókhálót. a Füzesi Andris. A második emeleten lakik egy fiú. hanem egy kiállhatatlan. A Novák tud drótból lámpaernyőt forrasztani. hogy az ilyen szülők sokat érnek. mint én a Radóval. Apu már sokszor be akarta dobni a szemétbe. az is mindenfélét forraszt. hogy nem kényesek. ahol egyszer leugrott egy ember az emeletről. Így hát csak kiporolják. Novákék hatan vannak testvérek. hogy nincs neki. a szőrébe beleakad minden villamosjegy meg almahéj.

a házfelügyelőnk le akarta söpörni. A sarokban két idős néni lakik. a harmadikon majdnem csupa öregek laknak. mint a mi emeletünkön. de a mamájának a régi fürdőruhájából kiváló csúzligumit szokott nekünk kihúzogatni.felerősítette a lépcsőházban a falra. És a kutyáját. Mert a sógornője. hogy behív bennünket a lakásba. nem jött le. a Fifit sem viszi magával. de Olgi nénire nagyon haragszik. özvegy Serédinének hívják. de a Lehocki Jancsi is hozzánk jár fel játszani a húgával. Egyébként itt nálunk. az Olgi néni nem szereti. mert itt nálunk tovább süt a nap a folyosón. Csak olyankor látogatja meg Hetti nénit. a Verával. az jóban van Hetti nénivel. Mikor Annus néni. Olgi néni folyton takarít. Az első emeleten is lakik egy öreg néni. reggeltől estig a parkettet fényesíti és a kilincseket. és megvárja. míg leesszük róla. mindig ad nekünk is belőle. ha a sógornője nincs otthon. ha gyerek megy be hozzájuk. A második emeleten több gyerek van. A Füzesi Andris nővére. hanem kihoz egy tányér süteményt a folyosóra. a Hetti néni és az Olgi néni. De nem úgy. A Hetti néni nagyon finom süteményeket tud sütni. mióta egyszer Olgi néni az egész házat telekürtölte azzal. . hogy másfél napig szedegette a Fifi szőrét a perzsaszőnyegről. a Kati nem tud forrasztani.

Régen, fiatalkorában Fifi díjat nyert egy kutyakiállításon. Láttuk az érmet is. Nem tudom, hogy akkor milyen volt a Fifi, de biztos, hogy nem ilyen, mint most, mert akkor nem adtak volna neki érmet. Még nem írtam le, hogy kik laknak itt mellettünk, a másik oldalon. A Belvíziék. Sajnos. Mi a Ferivel meg a Picurkával meg a Radóval meg a Novákkal ki nem állhatjuk őket. Egy gyerek sem szereti őket a házból. Pedig nekik is van egy ötéves lányuk, az Andrea. A mamája azt hiszi, hogy szép. Pedig csak olyan, mint az a porcelán egér, amit a Serédi néninél láttam egyszer a vitrinben. És borzalmasan kényes. Nem jár sehová játszani, hogy őhozzájuk se járjon senki játszani. Ugyanolyan kényesek a lakásra, mint Olgi néni. Meg is értik egymást nagyszerűen.

Radó egyszer együtt jött fel a liften Olgi nénivel meg a Belvízi nénivel, akik arról beszélgettek, hogy a parkettjük ma nincs jó színben, kicsit sápadt, talán az időjárás miatt. Különben Olgi néni mindenkinek meséli, milyen gyönyörű lakásuk van Belvíziéknek, tele modern kerámiával és mindenféle drága, külföldi holmival. Belvízi néninek indiai aranypapucsa van, Belvízi bácsi pedig amerikai pipadohányt szív. Azt is Olgi néni híresztelte el, hogy Andreának a szobájában látható minden játék, amit csak a boltokban kapni lehet, meg olyan is, amit nem lehet kapni, mert Belvízi bácsinak nagyon sok ismerőse van, és aki jár hozzájuk, az mind hoz külföldről valami drága játékot Andreának. Mondta is a Novák, hogy jó volna egyszer a mi szobánkból alagutat fúrni Belvízi Andrea szobájába, és mikor nincsenek otthon, akkor átmásznánk, és játszanánk a játékaival. Nálunk a Feri ágya alatt volna az alagút bejárata, odaát meg parkettszínűre festett lemezzel takarnánk el a kijáratát. Vagyis takarnók, ahogy a Radó szokta mondani. Azt is mondta a Radó, hogy inkább a szekrény alatt lyukadjunk ki, átvágva mindjárt a szekrény alját is. A szekrények aljában mindig szokott papír lenni, az takarná a lyukat. Mi pedig a szekrényajtón keresztül kibújhatnánk. Ez jó ötlet, de a Ferinek nem tetszik, mert fél,

hogy ha egyszer az Andrea valami nehezebb dolgot dob le a szekrény aljára, mondjuk, egy kirándulócipőt vagy egy sporttáskát, azt a papír nem bírja meg, az Andrea holmija leesne a lyukba, és minden kiderülne. Azt is el szoktuk képzelni, hogy bekormoznánk a cipőnk talpát, és jól összejárnánk a parkettjüket. Nagyon haragszunk rájuk, mert borzalmas csúnyán tudnak nézni, ha ott játszunk a folyosón. És mindig ránk szólnak, hogy miért nem a játszótérre megyünk játszani. Tegnap is, mikor egy percre kiderült, szaladtunk Picurkával a folyosóra fogócskázni, de a Belvízi bácsi, az a két lábon járó, csúnya krumpli mindjárt szólt, hogy ez nem játszótér, miért nem oda megyünk, ha ugrálhatnékunk van. Pedig mire lementünk volna, már újra esett az eső. De ő persze nem bánja, ha a más gyereke bőrig ázik, tüdőgyulladást kap és meghal. Bezzeg az Andrea, annak szabad a folyosón tologatnia a babakocsiját! Mert a Belvízi néni szerint az Andrea csak levegőzik egy kicsit. És nem rendetlenkedik úgy, mint mi. Most már több lakót nem írok le, mert kezdek éhes lenni. Azt hiszem, szilvalekváros kenyeret eszem. A szilvalekvárt nagymamáéktól hoztuk, mikor hazajöttünk a nyaralásból. Radónak is nagyon ízlik.

mert a Feri meg a Novák biológiai szakkörbe jár. mert nem lehetett fürdenünk. akkor most mindenféle színes békákat rajzolhatnék. hogy mikor ő nyaralni volt. de azt nem találtuk. Egy jó kis zsákban hozta a békákat. egy feketét. Kellett volna egy különleges. és hozott egy csomó falevelet. fehér mintával. Szeretett volna gyíkot hozni. hogy legyen benne valami. mikor kezdik fölfújni magukat. hogy figyeljem az unkákat. De olyan irigy az a Feri. mint amekkorák. Nagyon örültünk Picurkával. kacskaringós. Biztosan kimászott a zsákból. meg szalamandrát is. azért gyűjtött a Feri békákat. azt beleszórta a fürdőkádba. azután kiengedte a békákat. és azok felfújták magukat kétszer akkorára. Feri meg békákat. ami mozog. hogy borzasztó! Azt sem akarta engedni. aminek a hasa fehér. látott unkákat. Feriék kirándulni voltak Vácrátóton. és elkezdtek . és hoztak haza állatokat meg növényeket. üres terráriuma.Szeptember 25. mielőtt még bekötötte. A Novák növényeket gyűjtött. Van a szakkörnek egy nagy. az is a szakköré. A békáknak is örültünk. hozott a Feri egy mohazöldet. zsemleszínű békának is lennie. hogy éjszakára szabadon legyenek. de azt nem talált. Ha Feri ideadta volna a golyóstollát. A Lehocki Jancsi mondta nekem. két csíkos lábú kecskebékát és két vörös hasú unkát.

Olgi néni a folyosó másik végén ájuldozott. irigyelt is érte a Radó! Náluk egész álló nap nem történt más. a házfelügyelőnk mosta a lépcsőt. kígyót-békát tartunk a lakásunkban. És ott ült szegény egész éjjel a hideg kövön. mi még akkor aludtunk a Picurkával.vartyogni. Sajnos. a lépcsőházban. hanem itt. Én nem hallottam. az mind kirohant a folyosóra. Vagy unkogni? Mindegy. Szeptember 27. Tegnap mozgalmas napunk volt. hogy Annus néni. és meglátta a mi zsemleszínű békánkat. de aki már ébren volt. És Annus néni megijedt tőle. A nagy visítás az volt. hogy felhozza. Apu méregbe gurult. és mondta. nálunk meg már korán reggel volt egy borzasztó nagy visítás. hogy senki sem kénytelen a mi szomszédságunkban . Mikor a Feri lement a békáért. akkor a Belvízi néni is elkezdett visítani. csak az. hogy micsoda szomszédság. Mi csak az ajtócsapkodásra ébredtünk föl. megöltek valakit. csak a Feri hallotta. és ő kénytelen ilyen népekkel egy házban lakni. hogy a papáját idegesítette a szomszédból áthallatszó rádió. mert azt hitték. mert még aludtam. ahogy a Feri gondolta. Mert az nem Vácrátóton ugrott ki a zsákból.

és éppen ebédeltek. mikor Picurkával . hogy valamelyikünk nyitva felejtette a kádnak a csapját. Én értem haza elsőnek a napköziből. Neki a Szentesi bácsi szólt. Olyan nagy volt a nyüzsgés. hogy egyszer. és segítettek zsákba rakni őket. cirmos macskája. Mindig kiül a folyosóra. ha süt a nap. a Karcsi. ezt onnét tudom. már holnap el lehet költözni mellőlünk. mikor a mennyezetről csöpögni kezdett a levesükbe a víz. mert Ferinek kosárlabdaedzése volt. Szentesiék alattunk laknak. mert mind feljöttek békanézőbe. és elzárta a csapot.lakni. A tegnapi napon több gyerek elkésett az iskolából. A lakásunk teljesen teli volt vízzel. pedig Annus néni addigra már bement az ő kulcsával. köztük én is meg a házbeli barátaink. Szentesi néninek van egy nagy. A vizet nem szereti.

hanyatt esett a vízbe. mert neki az a szokása. míg ő nem jön. Radó csudára megörült. nem lehetett olyan nagy pancsolást csapni. Mikor anyu hazaért a munkából. mert mikor a Füzesi Andris kirántotta alóla a szőnyeget. és bement a lakásba. Hát nehezemre esett várni. Kért.szappanbuborékot fújtunk. ami nem kell. Ferinek mind szétáztak a füzetei. és rácsöpögött a szappanos víz. egy csomó cipőt meg zoknit látott az ajtó előtt. bedobálja az aznapi . hogy addig ne csináljak semmit. csak a Lehocki Jancsiéknak szóltam közben. akkor nagyon mérges volt. és mondtam neki. Jaj. hanem szemétlapáttal meregettük vödörbe a vizet. hogy nálunk árvíz van. mikor felhívtam. de kivártam. hogy reggelenként kirázza a táskájából azt. A Radó meg csuromvíz volt. de jól mulattunk! Persze mikor már anyu is otthon volt.

amiért Hetti néni csak négyszer húzza . Most. Lehet hallani. ablakot nyitva lehet hagyni. nyárias idő van. Már teljesen fölszáradt a parkettünk. hogy olyan szép. hogy nem győz Karcsinak tejet adni. amit anyu kikészített nekünk az asztalra. és megette a rántott halat. hogy az ajtók meg az ablakok is nyitva vannak. a többit pedig ott hagyja a padlón. mikor Olgi néni pöröl Hetti nénivel. Most majd szép tiszta lesz. a szőnyegek is megszáradtak. Szerencse. Szeptember 30. hanem lemegyek a parkba kicsit focizni a Lehocki Jancsiékkal. hogy legyen vacsoránk. meg a cipők is mind. Nem is írok most tovább. Barika jól teleszívta magát vízzel. Szentesi néni még ma is panaszkodik. annyira szomjas a halra. minden szó behallatszik a folyosóról.könyveket meg füzeteket. míg ő fodrásznál van. ajtót. Radó végül az én tréningruhámban ment haza. Szeptember 29. Tegnap délután a Szentesi Karcsi beugrott a nyitott konyhaablakon.

ingyen. külön szobája van. amit ki lehet mosni a kádban. hogy Belvízi Andreának saját. Aztán mérgében azzal hencegett. mikor nálunk árvíz volt. és megmutatta neki a játékait. Most ő is szeretne külön szobát. és mindig mindent megjavít meg szerel a Belvíziéknél. Andrea nagyon irigykedett. És azt is hallottam. amiben csak ő lakik a danulon bárányával meg a babáival. ahol az Andrea papája dolgozik. hogy Barika viszont tud úszni. amiben azzal a rusnya . Legalábbis Hetti néni azt mondja. hogy az ő danulon bárányának a Pirtyán bácsi istállót készít. amiért náluk még sohasem volt árvíz. hogy neki danulon báránya van. Pirtyán bácsi azért dolgozik náluk mindenfélét. hogy a játék istállót villannyal lehet világítani. és nem nyolcszor. hogy a legközelebbi fizetésemelésnél rá is gondolnak. A húgunk látta a játék istállót. mikor Belvízi Andrea azzal hencegett a mi Picurkánknak. mert Belvízi bácsi megígérte.végig a cipője talpát a lábtörlőn. A húgunk mondta neki. A Pirtyán bácsi hivatalsegéd vagy micsoda ott. Jó volna megnézni. hogy Belvíziék soha semmiért nem fizetnek egy fillért sem. Picurka azóta folyton sír. Andrea azt mondja. Október 1. mert Andrea behívta. láttuk.

fűrészporral. hogy Picurka ne érhesse el. nagy bajuszú cincér válik belőle. hogy az nem hernyó. bebábozódik. Magyaráztuk neki. akkor a Feri csak föltette a pondrós dobozt a szekrény tetejére. Mindenáron a hernyóval akart játszani. De Picurka egyre csak óbégat. Szerencsére tegnap Feri egy kis dobozban hozott cincérpondrót. a miénk meg csak két szobából áll. Most mindenütt a pondrót keressük. hogy lakjunk mi is négyszobás lakásban. és majd ha itt lesz az ideje. Ez annyira érdekelte a húgunkat. Csak jó helyet kell neki csinálni. hogy kedve legyen bebábozódni. Mire eszébe jutott. Feri mondta. Az ember húga mindig csak bömböl. hanem pondró. aztán tavaszra pompázatos. mert mikor tegnap elkezdődött a televízióban a film. addigra a . hogy elfeledkezett a sírásról is. hogy a Belvíziék lakása négyszobás. uborkásüvegben. és szépen ott is felejtette.Barikával lakhatna. falevéllel.

doboz már üres volt. mert Radóval már megbeszéltük. Na. Majd úgy csináljuk. hogy ellopjuk a Feritől. hogy egyikünk fönt belekiabál a kéménybe. Azonkívül vannak rablók. Nagyon érdekes lehet fönt járkálni a tetőkön. A pondró kirágta magát. eszem egy kis süteményt. akik a háztetőn keresztül menekülnek. csak elfelejtettem. és elszökött. Kár. és . hogyan mondta a . Mi a Radóval megfognánk egy ilyen rablót. a kis vasajtón át visszahuhog neki. Október 4.mit is csinálnánk vele? Mondta a Radó. Nem baj. már eszembe is jutott. Radóval elhatároztuk. és tavaszra lesz egy nagybajuszú cincérünk. hogy kéményseprők leszünk. a másikunk meg lentről.

amivel hétvégeken kirándulni lehet a Balatonhoz meg mindenhová. De azért ő sem akar innen elmenni. mert apunak igaza van abban. Még annál is kevesebbet. hogy jó . míg mi egy távolabbi szobában játszunk. mint amit így félreteszünk. és akkor kevesebbet tudunk autóra félretenni. hogy bizony. Anyu mondta is. hogy ő is szeretne külön szobát. hát kitaláltuk. akkor én alszom legfelül. Emeletes ágyunk lesz! Háromemeletes! Legalul fog aludni a Feri.Radó: "Az igazságszolgáltatás kezére juttatnók a rablót. hogy autónk legyen. Márpedig mi a Ferivel inkább azt választjuk. jó volna nagyobb lakásban lakni. hogy egy nagy lakásnak a bére is nagyobb. Azért lesz emeletes ágyunk. és legfelül Picurka. mint Andrea. ahol lehet vasárnap délutánonként aludni. de közben feljött a Novák meg Füzesi Andris is. hogy nekiadom a tőrömet. Október 7. minthogy ő a legkönnyebb. Mi a szobánkban tanultunk. középütt én. De ha a Picurka beleegyezik abba." Szegény szüleinknek elegük lehet a húgunkkal! Folyton nyafog. mert tegnap itt volt látogatóban Serédi néni a Fifivel.

A Feri találta ki. könyvekkel meg almacsutkákkal.volna pingpongozni. hogy Serédi néni iszonyúan megdöbbent. mert nem is figyeltünk arra. Átlöktük hát Picurka ágyát a másik szobába. sapkákkal.ahogy Radó mondaná - . hogy vendég van. hogy Olgi néni minden este megnézi. akkor előbbre lehet húzni az asztalt. A mi asztalunkat szét lehet nyitni. nincs-e betörő az ágy alatt. Ugyanis nagymamáék múlt héten küldtek egy kosár almát. Serédi néni el is ment . Anyu mondta aztán. Éppen azt mesélte. és Nováknak is lesz helye ugrálni. táskákkal. teli kabátokkal. egészen oda volt lapítva a falhoz. és most azt fogyasztjuk. viszont akkor elveszi a szobából a helyet. A Novák nem is tudott mozogni. és akkor elég nagy a pingpongozáshoz. hogy ha a Picurka ágyát áttoljuk anyuék szobájába. mikor odacsúszott eléje Picurka ágya.

de most már gyereke is van. nagyon egyszerű az egész ügy.kiabáltuk kórusban. és almát evett. hogyan kell vasalódeszkából emeletes gyerekágyat készíteni. és udvariasan kérte. egymás fölött. hogy az Ezermester című folyóirat valamelyik számában le van írva. .Nem lehet pingpongozni olyan szobában. . csak az a baj. közben összeveszett a férjével. Meg is találtuk azt a számot. Holnap vesszük meg a vasalódeszkákat. aki már férjhez ment. miért nem csináltatnak Feri bácsiék emeletes ágyat. Ugyanis. Ferinek eszébe jutott. hogy a csutkák csak azért voltak. hogy a csutkákkal telidobált ágyat áttoltátok a vendég orra elé. ha náluk vendég van. ahol három ágy terpeszkedik! Akkor mondta a Novák: . Meg sem tudnánk mozdulni különben.Mert kellett a hely! . Apu meg bejött hozzánk. mert aki nézte a játékot. hogy szóljunk a papájának. hogy máskor.mondta erre az apu -. Nálunk is otthon úgy vannak az ágyak. és most megint otthon lakik a Novákéknál. Novák ugyan mondta. Ugyanis az a nővére."egy megrázó élménnyel gazdagabban". az . . ne taszigáljunk át hozzájuk egy szemétdombot. az fent ült a Picurka ágyán. miután Novák említette ezt a dolgot. Magyaráztuk neki.Nem is értem.Teljesen érthető! .

Október 12. mikor ez történt. mert én Picurkával a legfelső ágyon . mert az az emeletes ágy. Apu először bizonygatta. mikor a csillárjuk himbálódzni kezdett. Mégis szóltunk a Novák bácsinak. hogy az emeletes ágyra liften kell fölmenni. csak a Picurka Barikáját. mikor ezt mi magunk is meg tudjuk csinálni.szívesen eljön nekünk segíteni. hogy azért dőlt össze az ágy. még fogat mosott. de minek szóljunk. Szentesi bácsiék azt hitték. Picurka egyébként azt hitte. Szerencsére a Feri még nem volt ágyban. így őt nem lapítottuk össze. hogy földrengés van. összedőlt alattunk. amit mi magunk építettünk.

hogy anyu paradicsomkonzervet bontott vele. hogy csak kétemeletes ágyunk lesz. hogy övé lehet a tőröm. aminek két igazi csorbulás is van a pengéjén! Olyan. azt mondja. Azért is én alszom felül! . mintha sziklabörtönöm falait vájtam volna vele. Meg különben is csak a Feri ágya maradt ki az építkezésből. Az én tőröm. biztosan minden egyébre gondol. hogy Novák bácsi bélyeggyűjtő. Egyébként Novák bácsi. hogy neki nem kell a tőröm. mikor nem találta a konzervnyitót. viszonzásul a segítségért. Pedig nem is birkóztunk. akinek végül mégis szóltunk. De ez nincs sehol sem ráírva.birkóztam. Közben kiderült. Igazában attól csorbult ki. mert így is nagyobb helyünk van a pingpongozáshoz. és aki hozzáértő ember látja azt a szépen kicsorbult pengét. És most ő segít megépíteni egy masszív kétemeletes ágyat. csak paradicsomkonzervre nem. mert túl sok volt a három emelet. csak meg akartam értetni azzal a fafejű húgunkkal. viszont én alszom a legfelső ágyban. Apu már össze is állított neki néhány szép sort. Az nem baj. Október 15. azért dőlt össze az ágy. Egyre azt kiabálta.

Az egyiket Gézának hívják.Anyu nem engedi Picurkát fent aludni. Picurka először sírt. akivel osztozkodnia kellene a helyen. Én is szeretnék ilyen kis hörcsögöket. kutatóintézetben dolgozik. Csakhogy én nem tudom. hogy a felső ágyon alszik. hogy Belvízi Andrea így is nagyon irigykedik Picurkára. úgysem szoktunk soha orvosságot bevenni. a másikat Rózának. akinek mindenbe bele kell ütnie azt a vacak kis orrát. Az orvosságos fiolákból kiszórtuk. és mindenáron emeletes ágyat szeretne. hogy ő már Belvízi Andreának elhencegett azzal. hogy leesik. Persze neki nem csinálnak. mert nincs testvére. azután az üres fiolákba festékes vizet töltöttünk. mert fél. és az egész asztal csupa festék lett. ami benne volt. De Hetti néni megvigasztalta. Az a bácsi. és melyik a Róza. Tegnap mi is kutatóintézetet játszottunk Radóval. Nagyon szépen mutatott. mert teljesen egyformák. melyik a Géza. feldöntötte a fiolákat. . akitől Gézáék származnak. csak a húgom. Radó kapott egy pár szíriai aranyhörcsögöt.

Andrea dicsekedett. hogy Pirtyán bácsi csinál a babáinak emeletes babaágyat. mikor azt mondja. Pirtyán bácsi mindent megcsinál neki. Szerinte. azzal szép sikereket érhetnék el. . amit csak kér. nagyon érdekesnek találja. mivel érjek el sikereket. Mutattam ezt a cikket anyunak. Igaza van apunak. azt mondta: tanuljak jobban. elolvastattam vele is a cikket. A Pirtyán bácsi telis-teli lehet sikerélményekkel. Megbeszéltem ezt a dolgot Radóval. De nincs. mert ő mindig már nyolc órakor el akar engem zavarni a televízió elől azzal. mert olvastam az Élet és Tudományban. Olyan jó ennek a penészvirágnak. mert mikor kérdeztem tőle. Lehocki Jancsival is tárgyaltam a cikkről. hogy aki este a napközben elért sikerektől föllelkesülve alszik el.Október 20. De úgy látszik. ha volna énekhangom. a modern lélektanhoz nincs érzéke. az rövidebb idő alatt alussza ki magát. Most én is sikerélményeket gyűjtök. hogy a Radó kicsit koravén. hogy másnapra ki kell aludnom magamat. Október 20.

ez a rögeszméje . azután írta még. képzőművészet. és éppen el akarta dobni. hogy például ha futva elérek a megállóban egy autóbuszt. hogy szerinte miben érhetnék el sikereket. Első helyen megint a tanulást említette. Szerintem ez tulajdonképpen sport.Ma nyelvtanórán. elhatároztam. különféle dudorokkal. az szép siker. és most ott tenyésztem. közlekedés. Amellett persze végzek természettudományos megfigyeléseket is. Anyutól már kaptam egy nagy kanál penészt. Radó megmagyarázta. Belehelyeztem egy sajtosdoboz födelébe amelyet előzőleg vastagon bekentem baracklekvárral -. aláhúzva . És minthogy mostanában sehol sem hirdetnek gyermekrajzkiállítást. a kettő nem zárja ki egymást. zöld penész. Radó egy cédulára fölírta nekem. Nagyon szép. hogy: sport. . hogy a sportban fogok sikereket elérni. mikor én elkértem. míg a Baumgarten felelt. még szívdobogást is kap tőle az ember. A közlekedést nem értettem. baracklekvárról szedte le. természettudományos megfigyelések. amire benevezhetnék.

hogy ezentúl iskola után mindig futok néhány kört a parkban. készakarva később indulok el. megbeszéltem Radóval. mint ők. mint a pinty. Tegnap. Kezdeti sikerélménynek ez is elég lesz. ahogy a harmadik körömet futottam a . olyanokat. mikor meccsre megyünk a Ferivel és Novákkal.Ami a sportot illeti. de ha tovább trenírozok. Október 24. egyszer. második. érhetek el még nagyobb sikereket is. és úgy behozom őket a megállóban. esetleg első foka. mint például dobogó harmadik. Ha majd jól belejöttem a futásba.

mikor annak kezdett rosszabbul menni. mert apu sokat ül a hivatalban. és kell neki a mozgás. tegnap meg csokoládé szivar fityegett a szájában. Például az ő nagynénje elvált a férjétől. A húgunk teljesen behálózza az apánkat.egy fa mögül lestem őket csokoládé ceruzát szopogatott séta közben. Tegnapelőtt . mikor a cukorkásbodé felől jönnek. de csalódtam. Pedig most már egyre közelebb van a hónap vége. Most már értem. hogy a nők ilyenek.parkban. hogy hónap vége van. és ő mondta. felfedeztem a szomszédos sétányon aput Picurkával. mert Picurka . azt mondta. Beszéltem erről Radóval. hogy mikor én tegnap vagy tegnapelőtt kértem pénzt aputól egy új bűnügyi regényre. hogy Picurka egy hosszú csokoládé rudat evett. Ha Picurka rendszeresen vetet apuval csokoládét. miért jár Picurka olyan szívesen sétálni az apánkkal! De azért felháborító. és azt is láttam. de én láttam őket. Ma úgy osztottam be a köreimet. Ők minden délután szoktak sétálni. Sikerült is velük szembetalálkoznom. akkor majd én is járok velük sétálni. hogy egyenesen szembetalálkozzam apuékkal. Most figyelni fogom őket edzés közben. Október 27. Nem láttak engem.

hogy egy kis kövér. hogy gyorsan hozzak valami édességet Picurkának. Apuval együtt magyaráztuk neki. Akkor azért kezdett bömbölni.nem szopogatott sem cukrot. hogy apu vegyen neki kiskutyát. mert apu nem vett neki édességet. Először azt hittem. fehér kutyus miatt sír. sem csokoládét. nem valami minden emberi érzésből kivetkőzött fenevad veri-e a gyerekét. amit egy fiú sétáltatott a parkban. Azután kiderült. mert apu adott pénzt. hogy a rendőr is odajött megnézni. . Végeredményben nem jártam rosszul ezzel a találkozással. hanem torkaszakadtából bömbölt. Olyan borzasztóan sírt. De Picurka még akkor sem hallgatott el. hogy nem vihetjük haza. mert nem a miénk. azért sír. és természetesen magamnak is. mikor már a szájába akartam dugni egy gyönyörű csokoládé pipát. Mindenáron haza szerette volna vinni.

hogy kellene egy kiskutya. Sajnos. nemhogy még kutya is legyen a láb alatt. Tegnap este szó volt erről. nem kellett neki a csokoládé pipa. Azt mondja. hogy kutyát tartsunk. apánk ebben a kérdésben kérlelhetetlen. ami tokajival van töltve. Feri rögtön jelentkezett. mert Picurka még otthon is bömbölt.Én olyan csokoládé butykost vettem magamnak. Uszkárt. mert az olyan okos. Már sokszor emlegettük Radóval. egy ilyen csöpp lakásban éppen elég egymást kerülgetnünk. Nem engedi. Kiskutyát egyébként én is nagyon szeretnék. Meg az enyém sem. Az olyan . De az ő apja sem enged kutyát tartani. Én meg boxert. Szerintem egy tacskó elférne nálunk. Az osztályban az egyik fiú mamájának van boxerja. hogy ő is szeretne kutyát.

Szerinte nem egykönnyen találnánk még egy ilyen lakást. még a villamossíneken sem kell keresztülmennünk. hogy anyu sem akar kutyát. iskolához meg az ő munkahelyéhez. hát még ha messzebbről járna munkába. Így is mindig elkésik reggelente. Feri meg kijelentette. Radó villamossal jár iskolába.alacsony. Azonkívül attól szokott rettegni. Legalábbis Zoli bácsi. a kutya úgyis odavarázsolja a természetet a városi ember lakásába. hogy másik lakásba költözzünk. Már legalábbis azon az áron nem. Az az érdekes. A múltkor látott a villamoson egy nénit. Most végül is nem emlékszem: megette Picur a csokoládé pipát vagy sem? Csak nem a Feri kaparintotta meg? November 3. nem fog hiányozni az autó. és tartsunk kutyát. Óriási nagy újság van: . Feriék élővilág tanára így mondta. Ha kutyánk lesz. mert ők messzebb laknak. amivel hétvégi kirándulásokra mehetnénk. hogy inkább ne gyűjtsünk autóra. Ezért örül. hogy elüt bennünket valami. amelyik ennyire közel legyen óvodához. hanem költözzünk nagyobb lakásba. akinek lilára volt festve a haja. hogy itt az iskola. a másik sarkon.

aztán Radó kérdezte. Tegnap mostunk Radóval. azután keresni kezdtük. mielőtt munkába ment. Mindjárt fel is fújtunk egy gumimatracot. Nem is tudtam. hogy ha majd már elég nagyok lesznek. pedig kutatóintézetben dolgozik. egészen csupaszok. Egyébként csodálkozik. és mi a Radóval megtaláltuk. Radó megmagyarázta. Eredetileg csak a gumimatracokat akartuk a kádban a víz alá nyomni. Megragasztottuk Picurka gumizsiráfját. tudniillik a Feri kapott Nováktól valami igen jó gumiragasztót. . egy régi futballbelsőt. hogy ereszteni mindegyik ereszt. az a bácsi nem jól tudta.Rózának öt kishörcsöge született! Akkorák csak. Úgy látszik. és ahol lyukas. mert az a bácsi. hogy a gumimatracot felfújva a víz alá kell nyomni. A kád azonban tele volt szennyes ruhával. hogy anyu még reggel. mint egy babszem. ott apró buborékok jönnek fel a víz színére. hogy mit lehetne ragasztani. és nem látnak. de nem látni rajtuk lyukat. Mondtam. azt mondta neki. nincsenek-e lyukas gumimatracaink. nekem is juttat belőlük. akitől a Rózát meg a Gézát kapta. hogy a hörcsögök csak tavasztól őszig szaporodnak. Radó megígérte.

Radó az én ünneplő nadrágomban ment haza. Olyan kedvet csinált nekem a centrifugázáshoz. mert teljesen összefröcsköltük egymást. Csak mikor fölfedezte. akkor hitte el. amiért hozzá mertünk nyúlni a gumiragasztójához. ami ott hevert az előszobában. szerinte az teljesen tiszta volt. csak véletlenül került a földre. hogy a fürdőszobában el van repedve az üvegpolc. és akkor neki kellett állnunk kiszedni a sok ruhát a kádból. Mikor anyu hazajött és meglátta. a szék alatt. Az is baj volt. ha kimosnánk a ruhát? Akkor lehetne centrifugázni. Abban akart edzésre menni. hogy otthon ők szoktak mosni az apjával. és veszekedett velünk. De a ruha nagyon szép lett.beáztatta a szennyest. És mondta. Így azután kimostunk. hogy nagyon szeret centrifugázni. hogy a Radó odasúgta nekem: . A nagy lavórba dobáltuk át. hogy a piszkos részeket be kell dörzsölni mosószerrel. Mutatta. Mérgesek voltunk. hogy lássuk a buborékokat felszállni a víz színére. meg annyira dicsért bennünket. meg hogy a centrifugának is levált a teteje. Mert olyan egy irigy. hogy kimostuk a lila csíkos zokniját. Radó azt mondta. De annyira örült. hogy gondolkozni kezdtem: mi volna. Radó közben mesélte. hogy mi mostuk ki. hogy ő mosni is szeret. mert már alig vártuk. Közben hazajött Feri. nem akarta elhinni.

és olyankor ő nézi helyette tovább a filmet. mert az apja mindig elalszik a televízió előtt. hát én akkor emlékeztettem arra a bizonyos cikkre.. nem tudok majd figyelni az órák alatt. épp aznap este olyan szörnyűségesen unalmas film ment a televízióban. Illetve majd az egyikünk lövi a prémes állatokat. és ha nem alszom ki magamat. nem bánja. szóval. Lehet. ami arról szól..Te. A hasznot megfelezzük. hogy menjek lefeküdni. Nagyon mérges voltam. ahogy szokta. hiszen ez igazi siker! Használd föl az esti filmnél! Radónak nincs szüksége sikerélményekre.. a másikunk meg kikészíti a bundájukat. hogy a napi sikerektől föllelkesült ember rövidebb idő alatt is kitűnően ki tudja magát aludni. . mikor anyu elkezdte. Én viszont este. Csak sajnos. November 8. és azt mondta. hogy prémvadászok leszünk a Radóval. Folyton énekeltek benne. hogy jó. mert korán kell kelnem. A mamája meg esténként mindig játszik a színházban. hogy nem bírtam végignézni. Anyu nevetett. nézzem végig a filmet.

két teljes hétig kell áztatni. csak valami kis piszok. Az ő papája jár vadászni. hogy eladogatja a MÉH-nek. Sajnos. Pedig milyen . nehogy megbüdösödjék. Mi is vettünk tőle egy bőrt a Radóval. A televízióban volt egy műsor. ahol megmondták. Teljesen összeszáradt szegényke. És már be is áztattuk a páclébe. Ez mind volt is itthon. csak állatbőrünk nem volt. ezért vannak az Andrisnak nyúlbőrei.Most tanuljuk a prémek kikészítését. Nem is penész már. De már azt is kaptunk a Füzesi Andristól. ahogy a televízióban mondták. mi kell ehhez: egy liter vízhez húsz deka só meg hat deka nyers timsó. Abból van neki zsebpénze. Ejnye. erről jut eszembe: mi lehet a penészemmel? Megnéztem. pedig már nagyon szeretném kiszedni és megszárítani. úgy. Közben mindig forgatni is kell a bőrt.

mint azelőtt. Persze. szerencsétlen szerelmeseket. Ez a levél is a szőre közé volt akadva. és aki fölveszi. és egészen lapos lett. . de kinevetett bennünket. hogy: "Egyetlenem. mikor anyu leszedte a lekvárról. Megbeszéltük. hogy mióta nem találkozhatnak. mert mindennap találkoznak az iskolában. Valami Ica írta egy fiúnak. hogy ők nem irkálnak egymásnak az udvarlójával. Barika tegnap szerelmes levelet hozott haza. Mióta rádőlt az ágy. mikor az új szerepet tanulja.gyönyörűen burjánzott. majd ha legközelebb szerzek anyutól penészt. melyben megláttalak. azt mondja. Kértünk Füzesi Katitól szerelmes leveleket. Radóval mi is nagyon szeretnénk szerelmes leveleket írni. fodrászhoz sincs kedve járni. No. Nagyon száraz lehetett neki a levegő a szobánkban. el kell szakadnunk egymástól!" Meg hogy: "Átkozom a percet. hogy elolvassa. a központi fűtés! Kár. azt a fürdőszobában fogom tartani. még több papírt szed össze az utcán. csak szenvedés azóta az életem!" A Radó mamája szokta ezt mostanában harsogni. az borzasztóan fogja sajnálni a szegény. Mert majd csupa olyat írunk. November 13. hogy majd eldobáljuk az utcán.

hosszú szakállt ragasztottunk magunknak. mint Olgi néni. mert Feri meg Novák dolgoznak az úttörő-bábszakkörnek. Picurkának pedig piros orrot. amelyeket annak idején váltottak. szalmapapucsból. Ő kikéri magának. Mikor jöttünk visszafelé. és anyu fél. Most jó dolgunk van. mert a küszöbükre odafújt a szél egy szál kócot valamelyikünk szakállából. Az Andrea mamája öregkorára majd éppen olyan lesz. ami nem sikerült. hogy majd az ő kalapjai is sorra kerülnek. Andrea mamája rettenetesen leszidott bennünket. aki már teljesen belebolondult a folytonos takarításba. nekünk adják. köcsögből. Így mentünk le a második emeletre. majd a Radó szerez otthonról. hogy teliszemeteljék a lakását. Radóval szép. Mi meg örülünk. súrolókeféből.Nem baj. Hetti néni . Már csináltak bábot főzőkanálból. Ha ugyan az öregei elrakták azokat a leveleket. mert a maradék anyagokat meg azt. és nálunk készítik a bábokat. hogy megmutassuk magunkat Jancsinak és Verának.

Még nem tudom. hogy a vizes bőrt jól ki kell nyújtani. nehogy a szél besodorjon egy porszemet a tésztára. Végre kivehettük a nyúlbőrt a pácléből. Olgi néni mindig ráparancsol Hetti nénire. akármilyen meleg van. mit varrunk a nyúlbőrből. hogy neki csak kesztyűben szabad a kilincsekhez nyúlnia. Mert a bőr szeret zsugorodni. November 23.mesélte. de megmagyaráztuk neki. mert valahányszor Belvíziékhez vendégek jönnek. Olgi néni annyira irtózik a bacilusoktól. nem nyithat ablakot. és mikor süt valamit a konyhában. Méghozzá elég gyakran. ezt apu is elismerte. hogy süssön finom pogácsákat meg sós rudakat az ő drága barátnőjének. mint senki a világon a mi nagymamánkon kívül. hogy az már kész nevetség. és Belvíziné ezzel henceg a vendégeinek. Tegnap szegeztük fel Radóval a fürdőszobaajtóra. . Ő ott verejtékezhet a meleg konyhában. Persze Hetti néninek nincs kedve ezen nevetni. Hetti néni olyan pogácsákat meg sajtos-sós rudakat tud sütni. és csak szegekkel lehet úgy rögzíteni. hogy össze ne ugorjék. Apu nem örült a szegezésnek.

úgyis hallottam. fekete szemük és kurta farkuk.Lehet. csak nem hozhatta el. hozott nekem két kishörcsögöt. fényes. mert a papája észrevette. hogy anyunak kucsmát. mikor mondta apunak. Világosbarna bundájuk van. Radó talált otthon szerelmes leveleket. hogy a tavalyi kucsmája már kiment a divatból. De hogy ne jöjjön üres kézzel. November 28. . és visszaszedte tőle.

. Ha unalmas a tévéműsor.A nagyobbik a Guszti. és akkor kezdenek ébredezni. Olyankor ki kell venni őket az uborkásüvegből. akkor inkább őket nézegetjük az üveg fenekén keresztül. mikor a televízióban már a jobb műsorok mennek. nehogy szívelhájasodást kapjanak. Őt a Radó iránti tiszteletből neveztük el így. vagyis egész nap alszanak. és sétáltatni kell őket. A kisebbiket Jenőkének hívják. ahol nappal vatta közé bújva alszanak. Az ilyen hörcsögök éjszakai életmódot folytatnak. ahogy alszanak.

mint a kámfor. hogy mennyi minden van az üvegükben. Gusztiék eltűntek. Mindenütt kerestük őket. Nagyszerű szőnyeg a babáinak.A rajzon nem látszik. kelkáposztalevél. Pedig a prémes oldala nagyon szép. Csak éppen nem hajlik. mint az igazi nyúlprém. hol járhattak éjszaka. mit csináljunk vele. de úgy eltűntek. Ma reggel találtuk meg őket a Picurka prémes papucsában. De az a kis undok azt mondta. kockára vágott sárgarépa és egy kis darab palacsinta. Nem tudom. Ezt mind séta közben gyűjtötték össze. akkor övé lehet a nyúlbőr. Fogalmunk sincs róla. Tegnap nagyon megijedtünk. hogy . Mondtam Picurkának. sajtdarabkák. és megvacsoráztunk. teljesen olyan. azután leültünk televíziót nézni. elhúztuk a rekamiét is a faltól. mintha bádogból volna. Mire vége lett a műsornak. és eldugták a vattafészkükben egy külön kis lyukba. a vatta között: mogyoró. a Picurka babatányérjairól. és olyan kemény. A nyúlbőr megszáradt. November 30. hogy ha az esti sétákról mindig hoz nekem haza egy kis csokoládét. Este hat óra tájban kiengedtük Gusztit és Jenőkét sétálni. dió.

Ez a cserzéstől van. mikor mi a filmet néztük. hogyan mehettek át Gusztiék Andreához. soha nem gondoltuk volna! Mindenesetre összesöpörtük. de ma délután. hol jártak Gusztiék akkor este! Andrea mesélte Picurkának. merre mennek. A domb mellett volt egy lyuk. Egyáltalán nem büdös! Sajátos szaga van. ez átvezet Andrea . Akkor fúrhatták. ahogy Radó megjegyezte. ahogy kiengedtük őket az uborkásüvegből. hogy megijedtünk tőle. Nem értettük. Először nem értettük. mielőtt anyuék észrevették volna. honnan került az oda. ezt soha. Utánuk világítottunk zseblámpával. Vagyis attól. December 3. De hogy ennyi maltert kikaparjanak a falból. Tudjuk már. és ettek a tálból. amelyikben Andrea süteménymorzsát tálalt a babáinak. figyeltük. hát először is egy akkora malterdombot láttunk. hogy olyan sokáig állt abban az áporodott lében. de hiszen minden bőrnek van valami szaga. mert büdös.neki nem kell a nyúlbőr babaszőnyegnek. abban tűntek el a hörcsögeink. És hát ez a lyuk a falban. Egyenesen a Feri ágya alá osontak. hogy két kis barna egér volt nála egyik nap.

és kotortuk lapátra a sok maltert. Ezt onnan tudjuk. és a bábjátékban mi is szerepeltünk. Nem is csodálom. hogy azok nem egerek. Elhatároztuk Radóval. . Kérte. akkor azt mondják: . Egész nap egyedül kuksol abban a szobában. Mi voltunk a birkák.Kisegerek. hogy színészek leszünk. ha szól hozzájuk. nem is tudtam tovább bégetni. Szerencsére senki sem vette észre. mikor még ott mocorognak az üvegben. Nagyon örült. csak az volt a baj. a süket babái között. hogy behunyja a szemét. de esténként majd mindig átengedjük őket őhozzá is egy picit. a vatta között. mikor béget. aranyos kisegerek! Átkiabáltunk neki a lyukon. Mondtuk. hogy közben ránéztem a Radóra. hadd maradhassanak nála. csak brekegtem egyet-egyet. hanem szíriai aranyhörcsögök. hogy mikor ott hasaltunk a szőnyegen.szobájába. hogy arról szó sem lehet. hallottuk odaátról Andrea hangját: . És ha bedugom hozzájuk az ujjamat. akik bégetnek. Borzalmasan rám jött a nevetés. Gyönyörűen bégettünk.Pffffffzzzzzssss! December 7. Tegnap Télapó-ünnepély volt a kisdobosoknak. Gusztiék legalább hallják. de még nincs kedvük sétálni. és láttam.

pedig a Feri meg a Novák éppen táncdalokat hallgattak a rádióban. hogy mi is meghallottuk. hogy milyen lelkesek vagyunk. December 13. hogy a színészi pályát választjuk. hogy a hörcsögeink átjárnak hozzájuk. és akkorát sikított.Inkább még meg is dicsértek bennünket. az gyűjtött ilyeneket. Kígyóbőrrel van bevonva a tokjuk. hogy a Színművészeti Főiskolán vívni is tanítják a hallgatókat. egerek. Ezért határoztuk el Radóval. Serédi néni lakásában vannak mindenféle régi kardok. Először ő is azt hitte. Andrea mamája észrevette. Csak akkor még azt . Nagy baj van. Radó úgy tudja. Még a nagyapjától maradtak rá.

Feri ágya alatt Novák begipszelte a lyukat. hogy ezt Olgi néni is aláírta. hogy nem tenyésztünk undok férgeket. Apu ugyanis kapott idézést a kerületi tanácshoz. és szerencsére volt még egy hörcsöge. patkánnyal. Apu meghívta hozzánk a szabályügyi előadót. és nem lehet megtűrni a házban ilyen lakókat. Most rémesen féltjük Gusztiékat. mint amilyenek mi vagyunk. megmutattuk neki Gusztit és Jenőkét az uborkásüveg fenekén keresztül.hittük. Belvíziék följelentettek bennünket. Az előadó bácsi nagyon örült. Gusztiék most csak akkor sétálhatnak. hogy nézzen körül a lakásunkban. hogy a lakásunk teli van egérrel. ő is szeretne karácsonyra a kisfiának. mert akkor még aludtak. Fölhívtam a Radót. hogy vigyázzunk Gusztiékra. ha valamelyikünk vigyáz rájuk. A bácsi el is jött. mindenféle undok féreggel. ne engedjük őket kényükkedvük szerint furkálni. mert Belvíziék biztosan raknak patkánymérget a lyukba. Másnap aztán megtudtuk. de mondta. kígyóval. hogy Gusztiék miatt volt a visítás. hogy a Belvízi bácsi öli a Belvízi nénit. Amikor kiengedem őket. hol lehet ilyen aranyhörcsögöket szerezni. négykézláb . békával. Hetti néni úgy tudja. Mindjárt kérdezte. és győződjék meg saját szemével arról. amit nem ajándékozott el.

nem állnak-e neki valahol lyukat fúrni a falba. A maradék gipszet vizes tányérba öntöttem. és zöld-fehér csíkos ruhája. Megnéztük Radóval azt a babát. és apu nagyon mérges volt. .megyek utánuk. kivettem. amibe domborművet fogok vésni. mikor apu kijelentette. Pedig már anyu is kezd gondolkozni rajta. hogy megéri azt a pénzt. El is vitte Picurkát hazulról. és miután megkeményedett. Radó is mondta. December 16. hogy kutyát ne kérjen. Most van egy kerek valamim. Elég jó baba. hogy ahol annyian elférünk. elmentek sétálni a játéküzlet felé. Picurka egyébként kiskutyát szeretett volna karácsonyra. és figyelem. szőke kontya van. ott még egy kisebb kutya is elférne. és megint nagy sírás volt. hogy Picurka válasszon magának egy szép babát. amit Picurka választott ki magának a játékbolt kirakatából. Hangosan gondolkozott. amibe kerül.

mit választottam magamnak. hogy mi legyen az a meglepő. Minél meglepőbb. akkor csak összecsücsöríti a száját. Tanácskoztam Radóval. kézinyomdát. de nem drága ajándék. hogy drága legyen az az ajándék. és nagy kopácsolást hallottunk. vegyészdobozt. Hallgatództunk Picurkával. mert nappalra Feri bezárja a szekrényét. ródlit. úgy . Mikor azután kérdezem tőle. Radó mindig azt mondja. hogy ajándéknál a meglepetés a fő. Nem kell. De tőlem senki sem kérdi. Ő is tanácskozott velem ugyanerről. és hallgat. Nem tudom. társasjátékot. annál jobb. hogy csak a főbbeket említsem. rádióépítőt. de föltétlenül legyen meglepő. fémépítőt. mit csinálhatnak.Radóval mi is mindenfélét választottunk magunknak a kirakatból: sílécet. a kulcsot pedig. hogy mit ajándékozzak karácsonyra a szüleimnek. A Feri meg a Novák minden este kizavarnak bennünket a szobából. szerszámos ládát.

Vagyis talán sikerült volna. isten végez. de ez az első művem. hogy: "Ember tervez. Apu és anyu képmását fogom belevésni. ez a gipsz dombormű. de ez nem hangzik olyan szépen.látszik. abból az időből. az ember mindig jobbra törekszik -. Most. Régen ilyenkor azt mondták. De mikor már harmadszor faragtam le róla a szüleim nem egészen tökéletes képmását . Lehet. azután kifestem és belakkozom. akkor egyszerűen elrepedt.hiába. hogy ajándékozhatnék a szüleimnek egy szép domborművet. mikor még fiatalok voltak. Már azt is tudom. Ha már vesződöm. hogy mit. ha vastagabb lett volna a plakett. csak vésni kell bele valamit." Radó szerint ez annyit jelent. legyenek nagyon szépek! December 19. Gyönyörű lesz! Most keresek a fiókjaikban régi fényképeket. magával viszi mindenhová. hirtelen az jutott eszembe. ez nem sikerült. mert képtelen vagyok megtalálni. ahogy itt ülök és gondolkozom. Önthetnék magamnak új . és nehéz megcsinálni. hogy valamikor még híres szobrász lesz belőlem. Gipszplakettem már van. hogy könnyű valamit elképzelni.

kemény bőröket dörgölni. Már egy hete folyton dörgölöm. meglátogatni anyu beteg kolléganőjét.plakettet. hogy lehet keresni. Pedig mennyi mindent varrhatnék belőle anyunak karácsonyra. ahogyan Radó mondja. hová dugták Picurka babáját. Nem tudom. ha sikerülne időben megpuhítanom! Muff volna a legegyszerűbb. hogy ilyen kővel kell a cserzett. Feri lenéz bennünket ezért. miért nem hordanak manapság muffot a nők. Kiderült. Most inkább tovább dörgölöm a nyúlbőrt azzal a dörzskővel. de nem akarok megint eltörni egy tányért. Vagyis karmantyút. azt mondja. és még csak akkorka darabon puhult meg a bőr. A szüleink kórházba mentek. mint a tenyerem. A kirakatból ugyanis már eltűnt. és most nyugodtan kereshetjük. amit Novák szerzett a papájától. mert Picurka szólt. Most abbahagyom az írást. Karácsony előtt mindig kutatni szoktunk. tehát biztosan megvették. ő nem rontja . Csak nagyon lassú munka.

hogy: KARÁCSONY I VÁSÁR. Annyiba került csak. mostanában összetörtem vagy hatot. MÉRSÉKELT ÁRAK. csak háromra futotta volna a pénzemből. holott én. LEÉRTÉKELT ÁRUK Tányérokat akartam venni mérsékelt áron anyunak. ha jól emlékszem. Elmentünk Radóval egy edényboltba.el a meglepetését kíváncsiságból. milyen sokat török az utóbbi időben. December 21. Majdnem akkorát. ahol ki volt írva. Szerencsére megláttam a leértékelt áruk polcán egy jó nagy bödönt. mert mikor legutóbb a gipszöntésnél összetörtem azt a levesestányért. fölhánytorgatta. De a tányérok drágák voltak. Hát persze hogy inkább ezt vettem meg. . mint a Radó. mint három tányér.

hogy nagyon olcsó volt. A parkett tele lesz olyan kis fehér szeméttel. fehér kacskaringókkal. Gyalog vittem haza.Azért ilyen olcsó. hogy szembeötöljék az a csorbaság. ott finom hajlékony. December 23. Most a szekrényem aljában áll. hogy padlóváza. Pedig a Novák is utazik a nagymamájához disznóölésre. le Somogyba. hogy dörgölés után mindig sepernem kell. mert nem mertem vele fölszállni a zsúfolt villamosra. apu néha olyan különös! Mikor mondtuk neki. Nagyon elfáradtam a vásárlásban. tele tornacipővel meg zoknival. Nekem mindegy. mint anyu kesztyűje. Igazán. hogy karácsonyra utazzunk le nagymamáékhoz. egyszerűen kinevetett bennünket. mert másképp nem férne el. Csak az a rossz. de szeretem dörgölni. Nem mintha azzal áltatnám magamat. hogy karácsonyig sikerül végigpuhítanom. Mikor eladták. hogy ahol már eleget dörgöltem. De nem kell úgy állítani. egészen messzire. fő. Azért még puhítom egy kicsit ezt az átkozott bőrt. A mi nagyszüleink meg nem is . azt mondták rá. mert egy helyen kicsit lecsorbult. puha. Olyan jó érzés. Szép barna mázas bödön.

de hogy mit. tisztítva. lehetne korcsolyázni. az majd csak karácsonyeste derül ki. Pulykát is küldött nekünk a nagymama. Magyaráztuk apunak. egy hatalmas nagy pulykát. hogy még disznót sem vágnak ilyenkor. hogy ez nem érdekes. Igaz. Apu azért nevetett. a kertajtóból egyenesen rászaladhatnánk a jégre. hogy ilyet nem lehet csinálni. Érdekes dolgokat. sárga körtéket. hogy nagymamáék mást is küldtek.laknak olyan nagyon messze. És megsúgta. Mi a Ferivel még egy borjút is képesek volnánk ezért cipelni. . mi azt is szeretjük. nem egy nyamvadt pulykát! De apu mindenre csak azt mondja. Anyu is csak nevetett rajtunk. hogy nagymamáéknál olyan jó! Ha kicsikét meghidegszik az idő. Nagymamáék ott laknak mindjárt a holtág partjánál. mi meg leutazunk hozzájuk. Meg mákos kalácsot meg birsalmasajtot meg szép. mert nincs elég hideg. Megéri azt a kis cipekedést. és magunkkal visszük. beletesszük a pulykát a Feri sporttáskájába. hogy nagymama felküldi nekünk a pulykát. hogy hajlandók vagyunk azokat az érdekes dolgokat is levinni magunkkal. Mondtuk Ferivel. nagymamáék maguk is szűken vannak a szobakonyhás kis házukban. mulatságos volna. mert azt mondta. de nagymama mindig hizlal kacsákat.

őalatta meg nem. Feri emlékszik rá. Feri már semmi másra nem emlékszik. Csak mert apu nem hajlandó karácsonykor gumimatracon aludni. és nagyapa lépései alatt betöredezett a jég. És ott a jég alatt. akkor egyszer télen leutaztunk nagymamáékhoz. Az a baj. ahol nem volt víz. Azért töredezett a jég. hogy apu szeret ünnepnapokon sokáig aludni.nem csődülhetünk a nyakukra télvíz idején még mi is. Mintha télen nem lehetne gumimatracokat meg takarókat vinni. futkosott egy pici fekete állat. jó lakás. mint egy macska. csak arra. Picurka még meg sem született. A cickány. mert ő akkor még olyan könnyű volt. Olyan bosszantó. hogy mentek a jégen. hogy én semmire nem emlékszem. Ilyenkor bezzeg kényelmes. A bőrömből tudnék kiugrani. jó lakás! Mikor arról van szó. hogy nagymama már reggel öt órakor végiggyalogolna rajtunk a sötétben. és nagyapa fogott neki a jég alatt egy kis fekete cickányt. hogy mikor még egészen kicsik voltunk. Abban apunak igaza van. mert leapadt alóla a víz. ugyanúgy.itt a kényelmes. mikor . Nagymama meg korán kelő. mint nyáron. hogy kutyát szeretnénk tartani.azt mondja . valahányszor hallom ezt a télvíz idejét. pedig akkor már én is a világon . csak egy lyuk. akkor nem is lakás.

Úgy szeretnék én is cickányt fogni a jég alatt! Olyan önző szüleim vannak. mert hazautazunk nagymamáékhoz. de karácsonykor már nem leszünk itthon. mert rengeteg sok minden történt velünk az utóbbi időben. december 23-án este . amibe tették. ha már így áll a helyzet. de később apu gondolkozni kezdett a dolgon. hogy az ünnepen átjönnek hozzánk.én éppen nagy mérgesen befejeztem a naplóírást . Január 10.telefonáltak a Lenke néniék. és szalonnát meg sonkát adtak neki enni. hogy még az elmúlt évben. Azt is mondta apu. és előbb-utóbb rá fognak jönni. csak még pólyában. Halat szeret enni leginkább. és azt mondta. Nagyapa kesztyűjében vitték haza a cickányt. kizárólag csak a saját kényelmükre gondolnak. Anyu ettől annyira megijedt. mert húsevő. Mert Lenke néniék levelezésben állnak az egész otthoni rokonsággal. borzasztóan sajnálja. hogy azt mondta.voltam. Most rengeteg sokat fogok írni. hogy egyszerűen csak le akartuk őket rázni. Először is ott kezdem. hogy ő inkább alszik . Anyu ezt persze csak úgy mondta. Másnapra megszökött az üvegből. csakugyan haza kell utaznunk nagymamáékhoz.

hogy Feri az ő ajándékaival még nagyobb bajban volt. Jövő karácsonyra csak sótartót veszek anyuéknak. mint én. hogy tányérok helyett azt a padlóváza nevű bödönt vettem meg. de nagyon gyorsan csomagolni! A süteményekből mindjárt fölfaltunk annyit. Akkor szálltunk csak le róla. akkor mi már mind a hárman rajta lógtunk.karácsonykor gumimatracon – azt sem bánja. Olyan kis pici helyeset. semmint hogy Lenke néniék végeérhetetlen locsogását hallgassa ünnepi műsor gyanánt. Nagyon megbántam. Mikor az apánk ezt mondta.anyu éppen akkor vette ki a sütőből -. nem fértek el semmiféle táskában. Mert azok a bambusz virágtartók meg folyóirattartók. piros műanyag kupakkal. mikor anyu kiadta a jelszót. Valamennyit csomagolópapírba kellett göngyölgetni. majdnem megfojtottuk örömünkben. amennyit bírtunk. hogy kevesebbet kelljen visszacipelnünk. A pulykának is leettük a két combját meg a szárnyát . . Az vigasztalt csak. de még így is alig lehetett belegyömöszölni a Feri sporttáskájába. de a bambuszrudak mindenhol kibökték a papírt. Mikor beleerőltettem a táskámba. amiket a Novák hatására eszkábált. hogy hanem most aztán nagyon. ha nagymama már reggel négykor végigmasírozik rajta -. szétszakadt a villámzár.

de a mamájuk megígérte. hogy Gusztiékkal mi legyen. mert azzal kellett törődnünk. De akkor már nem volt időnk találgatni. A csomagokat. Róluk ugyanis teljesen megfeledkeztünk a nagy kapkodásban. meg a Vera is. hogy mi ne mehessünk be.ez anyu volt -. Az az apánk volt. amíg mi nem leszünk itthon. Hallgatództunk Picurkával. hol meg káromkodást. Először magunkkal akartuk vinni őket. Fogtam hát az üveget. Karácsonykor mindig halszálkákat rajzolnak. és lerohantam vele Lehockiékhoz. amiket ők csináltak. . Apuék a másik szobában csomagoltak.Picurka gurult a nevetéstől. amiket az óvodában rajzoltatott velük az óvónéni. és ráfogják. hogy az fenyőfa. Anyunak jutott eszébe. de ezt nem lehetett. csak reggel láttuk meg az előszobában. bezárták az ajtót. mert nagymamáéknál van macska. Persze az a lusta Jancsi még aludt. hogy ők is vannak a világon. mikor látta. Ő egyébként könnyen nevetett. és hol nevetést hallottunk . mert neki csak azokat a rajzokat kellett elcsomagolnia. mi lehet bennük. hogy ő személyesen fog Gusztiékkal törődni.

és ezóta. hogy a virágoknak úgyis csak a helyük volt ott. hogy szálljunk le mi is. $s jegy nélkül. de akkor úgy elkezdtünk sivalkodni. Egész . Mi is kiabáltunk. és torkaszakadtából elkezdett kiabálni: . kiderült. hogy Picurkát várják szülei az ötös kocsiállásnál. várjuk meg a következő buszt. ki tudja. Az utasok morogtak. de legszívesebben földhöz vágta volna . és ölben hozta.Majdnem lekéstük Gusztiék miatt az autóbuszt. Azért is maradt le tőlünk. Azután mikor már mind bepréseltük magunkat abba a zsúfolt buszba. Közben apu megtalálta Picurkát az épület mögött. hogy miért nem indul már a busz. de borzasztó volt! Apu valahogyan kiverekedte magát a buszból. A pályaudvari hangszóró is bemondta. és azt szerette volna. Kezdték mondogatni. Közben elindították az autóbuszunkat.Picurka ! Hol vagy. nélkülünk. Picurka? Csak úgy visszhangzott. hogy Picurkát a nagy embertömeg benyomta egy másik buszba. Szerencse. mert Picurka a fülébe trombitált valami kutya miatt. hogy a vezető ijedtében belekormányozott a virágágyásba. ha az is velünk utazik. anyu meg sírt. mert a pénztárnál meglátott egy bernáthegyit. merre robog szegényke. hogy Picurkát valahol elvesztettük. mindenki sietni szeretett volna.ezt utólag mesélte nekünk -. Jaj. mert attól félt.

Szegény anyunak azután egész úton a szőke kontyos babáról kellett mesélnie. Szidtam is a Ferit. akkor legszívesebben mind a hárman . A buszban is szörnyű kényelmetlen volt. és a rengeteg csomagot. hogy a szemünk nem találkozhatott szegény apu pillantásával. Picurkám? És mikor Picurka válasz helyett csak az orrát szívogatta.Na. A sok kabát. mint valami drágaságot. csak a hangját hallottuk néha. hanem mikor kiszálltunk. hol van. hanem ölben hozta. mind kézbe kellett vennünk. sál.úton sírt a kutya miatt.Szőke kontyos. szatyor meg csomag miatt a tájból nem láttunk semmit. A kalauz sem tudott csokoládét árulni. Ezen mulattunk. Az utasok már mind nevettek. akkor az utasok kórusban ráfeleltek: . de amúgy igazán szörnyű utazás volt. mikor anya újra meg újra rákezdte: . amit eddig az autóbusz cipelt. A nagy zsúfoltságból mindössze annyi jó származott. Nem is tudtuk. hol az előttünk ülő néni haját kuszálták szét. Mert az biztosan telis-teli lett volna szemrehányással. A kis keskeny hálóból állandóan potyogtak a fejünkre a csomagok. A Feri bambuszrúdjai hol a szememet akarták kiszúrni. mint nyáron. amiért nem merte feladni a vackait poggyászként. hogy valamivel elhallgattassa. selymes szempillájú. milyen baba is lesz a karácsonyfa alatt.

. amelyekről . hogy útközben mindent összezsírozzunk a pulykával. amit nagymamáék beiglinek neveznek..a Ferié . a takarókat. " Szerencsére a mi szüleink sohasem mondják azt." Hát csak cipeltük megadással azt a rettenetes nehéz sült pulykát. akkor egy nehéz csomaggal mindjárt kevesebb lesz. Meg apu sem engedte volna.sírva fakadtunk volna. de nagyon formátlan ajándékcsomagokat. Feri ajánlgatta. mert Radó nyelvművelő hatása rájuk még nem terjedt ki. Cipeltük a sok nehéz diós meg mákos patkót is. és a csontjait szórjuk el. a bőröndöket a meleg ruhákkal. hogy együk meg.. megmondtuk. de hát ti. hogy : "Ugye.. a korcsolyacipőket és a különféle titokzatos. hogy: "Ugye. Picurka bőgött is. Más szülők ilyenkor rá szokták kezdeni. És cipeltük a gumimatracokat. mi megmondtuk előre. de nem volt hozzá kenyerünk.

mikor mi árkon-bokron át bandukoltunk a rév felé. azért. hogy egész nap ólmos eső esett. nagyapa papucsa ott állt a kályha mellett. amit nagymamának vettek karácsonyra. Picurka persze egész úton sírt. A Feriéről már egészen lemállott a csomagolópapír. sohasem érünk már oda. Apu egész úton annak örült. és a húsz kiló zöld zománcfestéket. arra számítva.kivételével . Ki sem lehet mondani. Egy üveg tejet is cipeltünk. hogy szomjas. Más nem is törött el útközben. hogy mire megérkezünk. Komolyan azt hittem. És hogy kiskutyát szeretne. csak ez a tejesüveg. Ami nagy szó. mit tartalmaznak. mennyire meglepődtek. a macska az ágyterítőn aludt egy gömbölyű mélyedésben. ha figyelembe vesszük. Nagymamáék csudára meglepődtek. hogy tavasszal befesthesse majd a drótkerítést. és éppen akkor kezdett szállingózni a hó.nem lehetett kitalálni. ahol nagymamáék laknak. mikor megláttak bennünket. Az asztal már szépen meg volt terítve kettejüknek. mert anyu még Pesten vett tejet Picurkának. a faluban esetleg már nem lehet tejet kapni. és éppen készültek . amit nagypapának vettek karácsonyra. De egyszer csak odaértünk. hogy a fütyülő tejforraló lábost. már másfél héttel ezelőtt postán hazaküldték.

hogy teát kér. mert gyorsan ki akarták csomagolni az ajándékokat. ami egyenest a holtágra nyílik. a kesztyűket és a csomagokat. mekkora? Akkora. amiben tündérek laknak. bár nem örültünk neki. szegény kis karácsonyfából nem is látszott semmi. akkor azért sírna. Bennünket kiküldtek a konyhába. velünk jöhet. Mit is mondjak. a sálakat. hogy elmegyünk cickányt fogni. a sapkákat. hogy ha sikerülne cickányt fogni. Leszaladtunk a dunai kapuhoz. akkor azért kezdett sírni. és ahogy lentről fölnéztünk. Nagyon pici karácsonyfájuk volt. mint egy mesebeli házikó. a csúcsa sem látszott volna ki belőle. Idegesítő is volt az a folytonos óbégatás. mondtuk hát neki. hogy ha beledugtam volna a padlóváza nevű bödönömbe.meggyújtani a gyertyákat a karácsonyfán. Picurka sírt. leraktuk a kabátokat. Nagymamáék háza egy kis dombocskán áll. Miután már lepakoltunk. hogy Picurka elhallgasson. Jött is. és ha akar. mert tudtuk a Ferivel. . hogy kiskutyát szeretne. ólyan volt a kivilágított ablakaival. hogy adjuk neki. Kapott teát.

Mondták. nem mi csomagoltuk-e el a Picurka babáját. Javában magyaráztuk neki. mert a parti jég még gyönge volt. Pedig ott volt a szennyesláda legfenekén.Nagyon összesároztuk magunkat. És cickányt nem láttunk sehol. szőke kontyosat. de csak azért hívtak. mikor egyszer csak apu kiabált. hogy azt a szép. nem szeretik a beiglit. hogy a cickányok húsevők. hogy a cickányok már biztosan otthon ülnek. Kérdeztem. és mákos beiglit esznek.Jaj. csak azt nem tudtam biztosan. Emlékeztem én arra a babára. Lacikám! . hogy megkérdezzék.mondta anyu a kezét tördelve. hogy menjek be. folyton beszakadt a lábunk alatt. . én már kapom is az ajándékokat. egy . Nagyon örültem. amelyiket Picurka választott magának a kirakatból. hogy melyik babáját. mert azt hittem. hogy megvették. sehol sem találtuk. Mert hiába kerestük Picurkával. Picurka azt mondta.

mikor majd keresi a fa alatt a szép alvóbabát. hogy ezt a helyet nem jutott eszembe megnézni. . Azzal már szaladtunk is a szomszédba.kiáltottam én mérgesen. Ő is azt választotta. hogy siessünk. Most itt ül. hogy ajándékozzunk Picurkának egy kölyökkutyát. mert Picurka álmos. amit fenyőmintás selyempapírba csomagoltak. és folyton csak sír. Egész úton azzal a babával tartottuk Picurkában a lelket. ha az a drága. kiskutyáért. Erre nagymama is zokogni kezdett. mi lett volna velünk. . Apu utánunk kiabált.Hát akkor most is ott van! . a legvirgoncabbnak. hogy a legkisebbet válasszuk. kövér kiskutyákat.Ott van. mondtam nagyapának. aranyos nagypapa ki nem találja. Hogy most mi lesz? Mit mondunk annak a szegény gyereknek. mert a szennyes között nem kerestünk ajándékokat! Anyu erre sírva fakadt. milyen karácsonyunk lett volna. és a cipőt szeretné lerágni a . de mikor megláttam azokat a helyes. és nem találja? Hát bizony nem tudom. Az van a szomszédban.szép dobozban. mert az látszott a legerősebbnek. és úgyis azért nyafogott egész úton. hogy a legnagyobbikat hozzuk el. és pont az a baba maradt Pesten! A Feri meg már zörgött a konyhaajtón. Én is majdnem elbőgtem magamat.

Végeredményben nagyon jó karácsonyunk volt. Folyton csak Gombóckát dögönyözi. Ugyanis Gombócnak neveztük el. hogy eszébe sem jutott a baba. Mégis le kell írnom. amiket anyu vett neki. merthogy olyan dundi. Pedig mennyire ellenezte. Radótól egy négyszínű golyóstollat kaptam karácsonyra. hogy ki sem mondhatom. hol karácsonyozunk. Feri hozta le nagymamáékhoz. amit nekünk vettek. Apu is folyton csak vele játszott. leírjam-e. ha majd sok-sok év múltán lapozgatja ezt a naplót. hogy apu nem hagyja őt Gombóckával játszani. Nem is tudom. mint ahogy a kirakatban állt. Picurka annyira örült a kiskutyának. hogy ha tudták volna. Egész este . Erről jut eszembe egy igen szomorú dolog. de jóformán úgy van az a baba most is. és odatette nekem a fa alá. még karácsony este. Picurka a végén már sírt. Annyira örültem neki. Picurka talán egyszer sem játszott még vele. mindegyikünk csak egy-egy töltőtollat kapott volna. úgy érzem.lábamról. Mondták ők is. hogy kutyánk legyen! Aztán egész karácsonyeste bele sem nézett a könyvekbe. Azóta már kibányásztuk a dobozt a szennyesládából. mert fájdalmat fogok okozni vele Radónak. Meg a sílécet. Nagyapáék ródlit küldtek nekünk a csomagban. azt cipelték anyuék a buszon.

Ott. Reggel viszont senki sem akar . Január 13. az anorákom felső zsebéből kicsúszott a golyóstoll. hogy ne menjek oda. félkör alakú lék. ahol a víz lezuhog a köveken. mert látta. úgyis mennek sétálni Picurkával meg Gombóccal. Ha tudnám. cifra betűket írtam vele. hogy anélkül is le vagyok törve. mert a növésben levő kutyának rengeteg sok mozgásra van szüksége. sohasem fagy be." De nem szólt semmit. Feri mondta. Aztán mikor kicsit előrehajoltam. egészen fent a zuhogónál. azt mondta. Azt szeretem a Feriben. hogy Gombóckát sokat kell sétáltatnunk.rajzolgattam vele mindenféle szép. de én mégis odamerészkedtem. színes képet. Serédi néni. és bele a vízbe. mert mikor apu hazajön a hivatalból. Pedig rákezdhette volna. aki ért a kutyákhoz. Aztán másnap vagy harmadnap. könnyebb volna a szívem. megmondtam. egészen a lék széléig. mert belecsúszhatok. hogy ő sem szól ilyenkor semmit. Este nem érdekes.. hogy: "Ugye. korcsolyázni voltunk Ferivel. Meg gyönyörű. mikor már rá lehetett menni a jégre. Én egy jó kis tőrt vettem Radónak karácsonyra.. van egy nagy. hogy már elvesztette.

Vasárnap fent voltunk a hegyen Füzesi Andrissal meg a nővérével és annak az udvarlójával. hogy nem leszünk síbajnokok. Borzasztó izomlázam van a síeléstől. csak lapul fent az emeletes ágyon. többet kell aludnia. és anyu mégis minden reggel bennünket hajkurász a Ferivel. Én nagyokat estem.korábban kelni azért. Megbeszéltük. Ő kapta ajándékba. hogy sétáljon. Szörnyű hideg van! Mi a Ferivel már napok óta . Közben Picurka olyankor már régen nem is alszik. hogy szaladjunk le Gombóccal az utcára. Azok már egészen jól síelnek. és pislog. Mert Picurka még kicsi. És olyan égbekiáltó igazságtalanságok vannak ezzel kapcsolatban! Gombóc a húgunk kutyája. Radó is.

ma reggel anyánk rájött erre. Feri azt mondja. Sajnos. hogy a lányuk is kanyarós. mint amilyen a sarkkutatóknak van. hogy: . Ferivel ma egész nap azt énekeltük. hogy csak ez az egy nyúlbőröm van. Össze is szedett nekünk egy csomó könyvet. A Kocsisék mindig látogatják. varrhatnék magamnak olyan prémöltönyt. hogy szerinte negyven-ötven fokos hidegben Amundsen sem mosakodott minden reggel. Január 19. és sétáltatom kicsit a hörcsögöket. ami mind sarkkutatókról szól. Hogy lássuk.nem is mosdunk reggel. Az osztályunkban egy Kocsis nevű fiú kanyarót kapott a nővérétől. Kár. Ha több volna. és énekelünk. hogy milyen elpuhult gyermekei vannak. milyen egy igazi férfi: nem riad vissza a negyven-ötven fokos hidegektől sem. A nővére javítóintézetben van. és csak most. tudták meg. és most nagyon szomorkodik. mert másnak a kabátjában ment haza a gimnáziumból. hogy a fiukon kijöttek a kiütések. Most megyek. csak még nem lehetett tudni. Már a legutóbbi látogatáskor benne lappangott. csak megeresztjük a csapot a fürdőszobában.

most élem gyöngyéletem. Tejkonzervet adott. és nem hoz tőle kanyarót. és nincs szünet. Anyutól kértünk tejkonzervet és csokoládét. akkor nem kerül javítóintézetbe. mert a Kocsis nevű osztálytársunk nővére kaphatott volna kanyarót anélkül is. mert a hidegben sok kalória kell. de csokoládét nem. Picurkára ráhúztuk anyunak egy opart pulóverét.. hogy kabátot lop.. és ő lett a pingvin. Ha a Kocsis nevű osztálytársunk nővére nem kívánja meg a másnak a divatos kabátját. Ugyanis szünet van. és akkor az osztálytársunk nem megy őt látogatni. Délután sarkkutatósdit játszottunk Radóval.Vörös bársony süvegem. hogy szamárság. hogy milyen kiszámíthatatlanok a sors útjai. Beszéltük is Radóval. mert többen elkapták Kocsistól a kanyarót. Feri erre azt mondta. Január 21 .

csak úgy a negyedik-ötödik naptól kezdve. amit egész télen nem fűtött senki. hóban mosdani! Ott mindig hóban mosakodtunk. a ródlit és soksok ennivalót. Ott majd megedződünk. anyu.Hurrá. vagyis nem mindig. A mamája ugyanis most éppen külföldön van. indulunk az Északi-sarkra! Vagyis a Radóék vikendházába. hogy itt Pesten nem lehet hóban mosdani. Radó meg én. hogy megbetegszünk abban a kis házban. Holnap indulunk. Már egy hete ott laktunk. Mert ha lehetne. Apu nem akart elengedni bennünket. akkor a hideg vidékeken mindenki beteg volna. Addig fáztunk. az mindjárt bekormozódik. Január 31 Az a kár. mikor mondta. mert fél. De anyu azt tartja. Szerencsére a Radó papája is ezt tartja. és nem tud az egész ügyről. Apunak igaza volt. Pedig az az igazi így télen. hogy egy ilyen lakatlan. Majdnem megfagytunk. pedig éppen hogy ott a legegészségesebbek az emberek. hogy a hidegtől nem lehet megbetegedni. egész télen át nem fűtött ház nagyon hideg. azért jöhet velünk a Radó. Visszük a léceket. Mert ami hó az erkélyen van. eltüzeltünk rettenetes sok fát. és még mindig befagyott .

Anyu forralt teát. Csak mindjárt az is eszünkbe jutott. már megint majdnem megfagytunk. csak olyan kis kunyhó. emeletes ágy meg egy asztal két lócával. vagy söpörjünk havat. fölül fa. ahogy megérkeztünk. és anyu befűtött. rá akartunk ülni Radóval a tűzhelyre. mert neki sok dolga volt a fűtéssel meg a takarítással. de ha egy pillanatra elmozdultunk a tűzhely tégláitól. attól valamennyire átmelegedtünk.reggelre a víz. Szerettünk volna kimelegedni. Anyu nem fázott annyira. . hogy jó volna hazautazni. Ajánlotta nekünk is. mindig megtárgyaltuk. Rettenetes volt. hogy apuék kinevetnének bennünket. Ahányszor anyu kiment fáért. Persze nem is igazi ház az. attól majd kimelegszünk. Mindent ki kellett porolni. de nem bírtuk rászánni magunkat. Első nap. Téglából rakott tűzhely van benne. hogy otthagyjuk a tűzhely meleg tégláit. olyan borzasztóan fáztunk. hogy vágjunk egy kis fát. Alul kő.

De hol volt ott meleg. vagyis csapóajtó. Persze mi a Radóval nem értük volna fel. hogy biztosan jég van a szalmazsákban.A rajzomon lehet látni anyut. ahova egy négyszögletes nyíláson át lehetett fölmászni. hogy ki ne menjen a kunyhóból a meleg. odaadta nekünk. csak a szalma a téli hidegben annyira átfagyott. Olyan volt. De nem jég volt benne. A nyílást deszkalap fedi. ami kimenjen? A legborzasztóbb volt első nap a lefekvés. Radó mondta. pedig anyu takarókat is terített alánk. A kis kunyhónak padlása is volt. Anyu két téglát rakott a sütőbe. mintha jégre feküdtünk volna. hogy a mi kis gyönge testünk nem bírta fölmelegíteni. amint mászik fel a padlásra. Soha nem hittem . aztán mikor már átforrósodtak. ha az ember ráállt a padra.

élelemért. Érdekes. és sült szalonnát evett. mert valahányszor kicsit arrébb csúsztam a bemelegített csíkról. mint máskor. nagyon szerettük a sült szalonnát meg a sült tojást sonkával. anyu az asztalnál ült. Úgy ugráltunk le az ágyról.volna. hogy egy meleg téglának ennyire lehessen örülni. Tojással. hogy reggelre halálos betegek leszünk. és hogy milyen nehéz a fagyos földbe sírt ásni. hogy jégtáblán fekszem. Összebújtunk a Radóval. de sokkal többet. nincs-e eladó . amit magunkkal vittünk. mert lakodalom készül. mint a szöcskék. Mérgesek voltunk a Radóval. mert ott nem volt. Mondta a boltos bácsi. Éjszaka rengetegszer fölébredtem. az az érzésem támadt. hogy hidegben mennyit tud enni az ember. amiért dupla borravalót kell adni a sírásónak. és megkérdeztük. hogy két nap alatt elfogyott minden. Sokkal. hát bementünk egy házba. Radó egyszer elesett a tojásokkal. Örültünk neki. ahol sok tyúkot láttunk az udvaron. Reggel besütött a nap az ablakon. Radó azt mondta. A tojást nem boltban vettük. De előbb még megbeszéltük. Annyit ettünk. hogy minden tojást fölvásároltak a faluban. a meleg téglát a hátunk mögé raktuk. mert így legalább lejárhattunk sítalpon a faluba. hogy az apja majd biztosan mérges lesz. és nagy vacogva elaludtunk.

. . tortákkal. és neki elmagyarázták. Én még annyi süteményt életemben nem láttam. hogy itt a faluban nem is lagzi a lagzi pesti vendég nélkül. hogy Budapestről. azok mind megnéztek bennünket. És rengeteg sok néni volt ott. Szerencsére anyu mindjárt utánunk jött.tojás. kérdezgették. mint száz. már az egész háznép azon búsult. mind kimentette magát: az egyiknek a férjét operálták éppen. hogy mi pestiek vagyunk. vannak itt pestiek! Nem tudtuk. hová valók vagyunk. nagyon megörültek. De akárki fővárosi rokont hívtak. a másiknál a gyerek beteg: egy szó. A szobából minden bútort kihordtak.Lesz már pesti vendég. hogy szégyenszemre pesti vendég nélkül kell a lakodalmat megtartani. kuglófokkal. miért olyan nagy öröm az. mint ott. Hát éppen az volt a lakodalmas ház. és mikor mondtuk. csak asztalok voltak. tele süteményestálakkal.

mert éreztük. hogy nézzek rá. mert tőle mindenféléket kérdezgettek. csak a szervezetünk birkózik azzal a sok mindennel. hogy ha csak egy pillantást vetek arra az ünnepélyes képére. igaz. hogy sokkal kevesebbet. hogy nem vagyunk igazán betegek.Hát mi aztán a Radóval még a menyasszony uszályát is vittük. melyik híres színésznőnek ki a férje. Vagyis először csak hógolyóztunk. de sokat ettünk a lakodalomban! Meg táncoltunk is. Sőt hóban mosakodtunk a Radóval. De azért anyu is jól mulatott. mint a képernyőn. Másnapra már kutya bajunk sem volt. Bár a Radó szerint csak a likőr ártott meg. akármennyire is ösztökélt egy belső hang. mikor látta. De én egész idő alatt rá nem néztem a Radóra. akkor kirobban belőlem a nevetés. hogy sápadozunk és szédelgünk. Tudtam. Akart táviratozni a Radó papájának. . Jaj. csakugyan olyan szép-e. és melyik híres labdarugónak ki a felesége. hogy tudja-e. és hogy látott-e már televíziós bemondónőt életben. Másnap mi aztán betegek voltunk a Radóval a sok töltött káposztától meg kacsapecsenyétől meg tejszínhabos tortától. Anyu nagyon megijedt. De mi nem engedtük. és ha látott. hogy jöjjön értünk. Anyunak nem volt nagy élvezet a lakodalom. amit megettünk és megittunk. azután ő havat szórt a nyakamba.

akkor mi már csak trikóban szaladgáltunk. akkor már a hideget egyáltalán nem érzi hidegnek.erre én megmosdattam hóval. meg havat söpör. városi ember. És ha sokat eszik. A Radó papája meg apu és Feri . a sok elpuhult.majdnem megfagytak. azután nekivetkőztünk. Annyit nevettünk rajtuk a Radóval. Mint mi. ahogyan ott ültek sorban a meleg tűzhelyhez támaszkodva. Mikor a Radó papája értünk jött a kocsival. Február 9. olyan melegünk volt. mert két jó befőttesüvege . Anyu mérges. Ha az ember fát hasogat.akik szintén eljöttek értünk . és még hemperegtünk is a hóban.

Egyelőre örülünk a napsütésnek. az egész befőttesüveg tele lett gyönyörű kékeszöld tornyocskákkal-bornyocskákkal. Mi mindenesetre . mi az. hogy a kutyánk nem lehet kint a folyosón. Csak hát persze a vízüveg be-lekeményedett a befőttesüvegekbe. azután rézgálicot szórt bele. mint egy miniatűr cseppkőbarlang. A Feri megtöltötte őket vízüveggel. ha már síelni nem lehet. Javában játszottunk Gombóckával a folyosón. hogy kristályok képződjenek. Képződtek is. egészen kivörösödve. hogy nem látjuk. Láttam. hogyan épülnek a kristálytornyocskák. olyan az egész. Február 13 Tegnap nagy cirkusz volt. hogy Annus néni is feljött megnézni.tönkrement. Hetti néni szerint majd megjön ennek a böjtje. mikor egyszer csak kirohant az Andrea mamája. Olyan hirtelen jött a meleg. Vitatkoztak Belvízi nénivel. hogy azonnal vigyük be a kutyát a folyosóról. meg apu is. Hát valamivel csak el kell tölteni az időt. mikor azt hitte. hogy még a hegyekben is tönkrement a hó. Anyu persze nem igazából mérges. akkor fél óra hosszat leste. Olyan kiabálást csapott. Anyu is kijött aztán. csak úgy mondja. aki azt állítja.

az egész szerelését az előszobában. ami fertőtlenít. No de csak vegyenek ők egyszer kutyát! Csak merjék azt kihozni a folyosóra! Pedig tudom.bevittük. aki a múltkor itt járt. hogy az ő Andreájuk is nagyon szeretne kiskutyát. Nehogy az Andrea. mert most legalább Feri nem szórja szét a tornacipőit. Február 18. elkapjon valami kutyabetegséget. Ma azután a Pirtyán bácsinak a felesége az egész folyosót felmosta valami szagos folyadékkal. Apu megint kapott idézést a tanácstól. mert Belvízi néni bele akart rúgni. Szétrágta Feri atlaszát meg anyu egyik kesztyűjét. Pedig Gombócka nem is beteg. Apu nagyon örül. és aki szintén . Meg rág. a zoknijait. De most az a bácsi. hogy Gombócka mindent megrág. ha kijön a folyosóra. Folyton játszik.

mint egy igazi kutya. Azért az érdekes. hanem csak egy játék kutyát. ha ehhez valamennyi lakó hozzájárul. mint a Szentesiéknél. . A Szentesi Karcsi. azt mondta apunak. mint a miénk. hogy betegségeket terjeszt. És a Karcsit mégis mindig fölédesgetik az emeletükre. hogy Gombócka a folyosón legyen. adnak neki tejet meg májkrémet. Karcsi már többet ül az ő ajtajuk előtt. Pedig annak is van szőre. Jaj. hogy Gombócka csakugyan nem tartózkodhat a folyosón. csak akkor lehet a kutyát a lakáson kívül. mert Andrea nem igazi kutyát kapott a születésnapjára. Teljesen olyan. de utálom ezeket a Belvíziéket! És még a kutyájukat sem rúghatom meg. amin bacilusokat szállíthat ide-oda. vagyis a folyosón és az udvaron tartani. Van valami rendelet. hogy ilyen házban. hogy Belvíziék csak a mi Gombócunktól féltik a lányukat. a nyakörve is igazi.kapott hörcsögöt a Radótól. Belvíziék viszont nem járulnak hozzá. az nyugodtan jöhet-mehet az egész házban. arra nem mondja Belvízi néni.

Február 20. Feri meg a Novák el akarta vinni a nyúlbőrömet, hogy valami szőrös bábot - medvét vagy farkast, mit tudom én! - készítsenek belőle. Hát hogyne! Nem azért vesződtem annyit azzal a bőrrel, egész télen dörgöltem, puhítottam, és most, mikor már igazi, puha, finom prém lett belőle, most elszabdalnák valami vacak bábnak! Cserezzenek maguknak, ha ilyenre fáj a foguk! Február 23. Most már tudjuk, miért kedveskedtek annyira Belvíziék Karcsinak! Azt akarták, hogy ideszokjék a mi emeletünkre, és mindenhová beugráljon a konyhaablakon. Mert tudták, hogy nekünk vannak hörcsögeink, és azt is tudták, hogy az ilyen buta macska nem tud különbséget tenni rágcsáló meg rágcsáló között, az ilyen macska mindent megfog, ami mozog. Karcsi is megfogta szegény Jenőkét. Mikor észrevettük, kivettük a szájából, de már nem élt. Pedig nem volt rajta semmi sérülés. Apu azt mondja, hogy biztosan szívszélhüdést kapott az ijedtségtől. Anyu sírt. Nagyon szerette Jenőkét. Az volt a szelídebbik. Elfeküdt anyu tenyerében, hagyta magát vakargatni, televíziónézés közben meg mindig felkuporodott anyu vállára.

És most nincs többé. Radóval tanácskoztunk, nem kellene-e Gusztinak fekete cipőpertliből kis gyászkarszalagot varrni. Azt hiszem, úgysem hordaná. Szegény kicsi Jenőke! A parkban ástuk el, egy aranyesőbokor tövében, a Picurka homoklapátjával. Ejnye, most jut eszembe, hogy a bőrét ki lehetett volna készíteni! Picurka valamelyik apró babájának lett volna szép hörcsögbundája. No, mindegy! Feri kapott a Nováktól lopótökmagot. Február 27. Nálunk most annyi baj van! Gombócka elronthatta a gyomrát, mert már három napja nem eszik. Nem is játszik, csak fekszik folyton, és ha szálunk neki, szomorúan néz ránk. A számtandolgozatom egyes lett. Február 28 Hetti néni szerint Gombócka attól a szendvicstől betegedhetett meg, amit Andrea adott játék közben Picurkának, de Picurka nem ette meg, hanem Gombóckának adta. Azt mondja Hetti néni, hogy a szendvics biztosan állott volt, már

megromlott rajta a szardínia, és az ilyen fiatal kutyák nagyon érzékenyek a romlott ételre. Lehocki Jancsi papája ugyan csak emberorvos, de ő is azt mondja, hogy valószínűleg gyomormérgezés. Szentesi bácsi feljött szólni, hogy vigyük Gombóckát állatkórházba. Nem is tudtuk, hogy a Karcsi már volt kórházban. Most mesélte a Szentesi bácsi, milyen beteg volt a Karcsi kétéves korában. Most már nyolcéves. Egy napon elkezdett körbeforogni, mindig csak körbe. Szentesi néni nagyon megijedt, még sírt is, azt hitte, vége a Karcsinak. De Szentesi bácsi beletette a beteg macskát egy dobozba, és elvitte az állatkórházba. Ott derült ki, hogy középfülgyulladása van a Karcsinak, azért forgott mindig körbe, mert a gyulladás egyensúlyzavarokat okozott a fülében.

Szeretném tudni, milyen lehet egy állatkórház. Picurka is szeretné tudni. Majd ha hazajönnek anyuék, szólunk, hogy vigyük Gombócot kórházba.

Egyikünk sem felelt. mert mindegyikünk azt várta. hányan vagyunk . hogy ugye. Picurka sírva fakadt. hogy majd a másikunk szólal meg. Egy nagy fekete kutyának kötés volt a . talán még harap is. A vizsgálat után Gombóckát átvitték egy másik épületbe. visít. hogy bemehessünk a rendelőbe. és a Radó is velünk jött -. hogy Gombócka majd vonít. körös-körül istállókkal meg ólakkal. Anyu sírva diktálta. és majdnem mindegyik ketrecből kutya nézett ki ránk. Míg ott vártunk. ahol sorban ketrecek voltak. Azt hittük. és milyen névre hallgat. Úgy vonultunk be. és pislogtunk. borzasztóan aggódott Gombóckáért.ott volt az egész család. De meg sem nyikkant. Csak később kérdezte. Olyan okos. nagy zokogással. Az állatorvos bácsi megnézett bennünket. Csak álltunk ott. nagyon szeretjük a kiskutyát. be hogy Gombócka hány éves. Egy nagy-nagy udvar az egész. és már vizsgálták is. mint ahogyan megrajzoltam. Gombócot meg közben föltették egy asztalra. Mert addigra már anyu is sírt. de nem szólt semmit.Március 29 Nem olyan az állatkórház. meg is számolta. Egyáltalán nincsenek is ott ágyak.

Kupírozni a dobermannokat szokták. mi is viszünk a betegtársainak kolbászt.fején. Az ápoló bácsi magyarázta meg. autóbaleset. hogy a dobermannok találták ki. . Ilyenek kupírozás előtt: És ilyenek utána: Nem tudnám eldönteni. hogy csak kupírozás. Csak azt tudom. Nem hiszem. és minden kutyának adott egy darab kolbászt. Egy öreg néni sorra járta a ketreceket. Majd ha megyünk Gombócot látogatni. mert azt hittük. Nagyon sajnáltuk. hogy most kupírozás a divat. melyik szebb.

amiért elvittük a fél rúd szalámit is. Veszekedés volt ma itthon. hogy nem kell Gombócot annyira elkényeztetni. hogy nem figyelünk oda. Apu is szereti a kókuszosat. mikor mondtuk. hogy Gombócka egyedül csak a sajtos párnácskákból evett. tápláló a kórházi kosztja. kolbászt nem tudtunk venni. Hetti néni sajtos párnácskákat küldött Gombócnak. Tegnap kenőmájast vittünk a kis betegnek meg kókuszos habcsókot. De a zsebpénzünk már elfogyott.Március 4. macska már . hogy ha csak ránéztünk. Az a sok kutya. Kora reggeltől késő estig. Március 6. mikor azt hitte. olyan könnyű tésztából. de akkor adta oda neki. üres kézzel viszont nem mehettünk. hogy ő is vitt Gombóckának két krémest. mondta is. Nagyszerű hely ez az állatkórház. Az a jó. nagyon jó. hogy Gombóckát mindennap lehet látogatni. és milyen olcsó! Jóformán fillérekért kezelik a beteg állatokat. Azért láttuk. már majdnem elrepült. mert azt nagyon szereti. És nagyon jólesett neki.

mert látta. sokat szenvedhetett. Ha vacsoránál Kamilla nem ugrik fel az ölébe. Apu eleinte nagyon haragudott. akkor körülnéz és keresi. vacsoráznak Gombóckával. mint más nyúl. És mikor Gombóc leheveredik aludni. Általában együtt reggeliznek. . mint hogy a mellső lábacskájáról az első ízületet le kellett operálni. csak hát biceg. Valami ráesett. hogy Gombóc milyen jóízűen lefetyeli. Van ott a kórházban egy helyes kis nyúl. akkor Kamilla is melléje heveredik. Most már jókedvű. Sőt. Nem is tud olyan gyorsan szaladni. olyan nagy farkcsóválást rendeznek. Most már kezdi megszokni. és összeroncsolta neki. azután egymáshoz bújva alszanak el. Szabadon jön-megy. de ma már belekóstolt a tejbe is. Március 9. amiért Gombóckával együtt Kamillát is hazahoztuk az állatkórházból. Olyan szelíd kis állat. Kamilla először csak zöldet evett. Szegényke. Kamilla nagyon szereti a palacsintát és a lekváros gombócot. ha megjelenünk.mind ismer bennünket. mert nincs más baja. a Kamilla.

mintha egy darabka rétre mennénk. a másik oldalon meg Ilonka néni lakik. Március 17. Kamilla is nagyon élvezi. miért vagyunk mi ilyen szerencsétlenek a szomszédainkkal. ami szól. Nem tudom.Ma hoztunk sok gyeptéglát . hogy melyik filmet érdemes . A Lehocki Jancsiék egyik oldalán egy rendőr lakik. amit legelhet. Most. akitől mindig sípokat kapnak. és mindig szól Lehockiéknak. ha kimegyünk az erkélyre. és az egész erkélyt kiraktuk gyeptéglával. különösen mikor odasüt a nap. még olyat is. Ilonka néni ruhatáros a moziban.csuda nagy munka volt -. hogy Kamillának mindig legyen friss füve. olyan.

mikrobákat meg ilyesmit. kötekedő emberek mindenütt vannak. Apuék helyében én már régen elköltöztem volna innét. de gyönge filmeknél nincs kabát. a rengeteg könyvet ládákba rakni. mert olyankor minden csészét meg poharat külön papírba kell göngyölgetni. Igaz. Csak a mi apánk nem szeret költözködni.megnézni. csak ha kitérünk az útjukból. Szerintem Belvíziék útjából legokosabb volna költözködéssel kitérni. Nekünk meg ezek a Belvíziék még azt sem akarják eltűrni. és Andrea esetleg megbetegszik attól. apu azt szokta mondani. azután az új lakásban mindent megint . hogy kiállhatatlan. mert ha jó film megy. hogy Kamilla az erkélyen sütkérezzék! Belvízi néni most kitalálta. azok elől nincs más menekvés. akkor rengeteg kabátot adnak le a ruhatárba. Ő tudja. hogy a mi erkélyünkről a szél mindenféle szemetet hordhat át az ő erkélyükre.

külön elmegyek vele a múzeumba. az ember szinte érzi. Majd ha Radó meggyógyul. de olyan szép fényes. . amelyiknek lócsontból faragták a markolatát. vagyis a mi őrsünk ma múzeumban volt. mert nagyon jó régi fegyvereket láttunk. ha neki kellene egész nap egy ládában kuporognia. de Radó nem jöhetett velünk. mert elrontotta a gyomrát. mit szólna hozzá Belvízi néni. Szeretném tudni. A lakáson belül csak ládában tarthatjuk. milyen jó fogás eshet rajta.egyenként kiszedni. Már egészen megsárgult a csont. Március 22 A Sirály őrs. mert különben mindent megrág. Kár pedig. Azt a handzsárt akarom megmutatni neki. mi lesz szegény kis Kamillával. Most nem tudom.

ugyanis hónap végére esik. hogy elrontotta tőle a gyomrát. . hogy mi is tartsunk házassági évfordulót. csak lócsontot kellene valahonnét szereznünk.Ilyet mi is faraghatnánk magunknak. És biztosan hoznak sok csokoládét is. hogy lepjék meg anyuékat. mert megírtuk nekik. ugyanis akkor van a házassági évfordulójuk. mert ha nagymamáék jönnek. Pengét meg forrasztana bele a Novák. Biztosan lesz egy hétig mit ennünk. hogy házassági évforduló volt náluk. nem szokták megtartani az évfordulót. szólok nekik. azt nem szeretem. hogy írtunk. Radó persze azt mondja. Ha anyuék hazajönnek. amikor már nem szokott pénzük lenni. akkor úgyis hoznak mindenféle finom falatot. Radó egyébként attól rontotta el a gyomrát. csak a csokoládét meg a rumos meggyet. és jöjjenek fel harmincadikára. Anyuék nem tudják. Likőr nem kell. Nem baj. hogy csak a likőr ártott meg neki. Március 23 Írtunk nagymamáéknak levelet. hogy Radónak annyi csokoládét összehordtak a rokonok. Mindig ezt mondja. A rokonok rengeteg csokoládét hoztak neki meg rumos meggyet.

kitagad bennünket. kotyvaléknak nevez. Talán akkor is azt írta volna. vagy nem tudom milyen akar lenni. Anyuék először szidtak bennünket a levél miatt. azután anyu rájött. hogy kár volt a Radó gyomorrontásáról írni.mint Radó mondja . vehet új szőnyeget az előszobába. ha még egyszer házassági évfordulót szervezünk. Apu azt mondta. Elég lett volna csak annyi. De hát a Feri mindig olyan diplomatikus. ami nem az ő konyháján készül. hogy nem hoz nekünk gyári pancsot. hogy . amire ilyeténképpen úgysincs szükség. hogy Radónak rengeteg csokoládét összehordtak a rokonok.orvul írtunk. Most mindenesetre az a fő. hogy nagymama minden olyan édességet. ha nem tud a Radó betegségéről. Mert apu nem szereti a grenadírmarsot. De hát honnan tudhattuk mi azt előre.Március 28 Mondtam én Ferinek. A régit Gombócka már teljesen szétrágta. Április 2. amit . Igaz. gyári pancsnak. hogy a maradék kosztpénzből. és most két napig folyton azt kellett ennie. ami kell az ünnepi ebédhez meg még a vacsorához is. hogy hoznak mindenféle jót.

hogy ó. és így mindent meg lehetett szervezni. Nagymama csak nevetett. ismeri ő már az ilyet. aztán mikor már tálon van a pipi.talán rájuk sem ismerünk. minden gyerek ezt mondja. hogy ezt akkor senki sem vette komolyan. akkor mind csak a tányérját nyújtogatja. Picurka Lizája alaposan meghízott tavaly óta . hát mi mást mondhattunk. És nagyon sajnálom. Nem mondom.nagymama pont a Jakabot meg a Lizát akarja nekünk föltálalni? És ha legalább otthon levágta volna és megkopasztotta volna őket . amelyik tavaly nyáron. jérce korában minden ebéd után együtt aludt vele a lugasban.. Szerencse. mint hogy nem engedjük őket levágni.. mint az én Jakabom. . szelíd jószág. hogy Radó mamája megint éppen vendégszerepelt valahol. De mikor itt kiemeli a kosárból az én kedvenc kakasomat meg a Picurka kedves tyúkját. Olyan szépen ettek a tenyerünkből. de még most is ugyanolyan kedves.nagymama azért is szánta éppen őt kés alá -.

akkor nem herdálták volna el a pénzüket Operettszínházra meg utána . a mogyorós pitét és a habcsókot. mert Jakab és Lizuska nagyon szereti a diós szeletet. Mikor Radó mondta. Mondtuk.szerinte . Ezért kellett két napig grenadírmarsot enniük. Picurka a sütemény-félét hozta egy táskában. hogy a papája él-hal a jó házi süteményért. Lizuskáékat pedig azzal a túrós gombóccal etesse. hogy a kedvenceinket nem engedjük levágni. mikor már kitört a háborúság baromfiügyben. Ha ugyanis számoltak volna azzal. hogy azért kényszerültünk erre rá. és úgyis nehéz melegíteni. akkor megbeszéltük vele.rútul félrevezettük őket. és átvittük őket Radóékhoz. azután kosárba raktuk Lizuskát meg Jakabot. míg az idősebb nemzedék elvonul az Operettszínházba. hogy .Megvártuk. mikor mondtuk. Másnap. hogy Jakab és Lizuska helyett más pecsenyéről kell gondoskodni. csak alszik. hogy a süteményt inkább a papájának adja. azt higgyék. azután hazamentünk. nagymama szemünkre is vetette. A konyhájuk sarkában helyeztük el Lizuskáékat. Nem vették komolyan. hogy ha szüleink és nagyszüleink hazajönnek. és otthon is mindent szépen elrendeztünk. mert ők viszont nem vettek bennünket komolyan. ami már két napja aszalódik a hűtőszekrényükben. Jakab és Lizus ott van.

hogy ilyen bátran kiálltunk a kedvenceinkért. Az a szerencse. hogy hónap végén se pénz a zsebben. hogy ő már idefelé is vásári kofának érezte magát a kakas és a tyúk miatt. Szidta anyuékat. olyan jó volt. hogy őt tulajdonképpen meghatja a mi ragaszkodásunk meg az. hogy nagyapa rögtön mellénk állt. és most kaparászhat az üres kamrában. Persze ezen mindenki csak nevetett. De azért nagyon jó helyet készített Kamillának abban a dobozban. Nagyapa morgott. . Mert a rántott leves meg a grenadírmars. amiért ilyen rosszul gazdálkodnak. amiben idefelé a torta utazott. hogy ő hét országra szóló ünnepi ebédet akart főzni. Nagymama dohogott csak végül. hogy Radó egy kislábosban vitt haza a papájának. se ennivaló a kamrában.cigányzenére. Azt mondta. most meg még egy nyulat is cipelhet ráadásul. Ők ugyanis többnyire csak konzervet meg mindenféle előregyártott tálakat esznek. Április 3. Kamilla elutazott nagymamáékkal. amit nagymama főzött.

Olyan rendes nagyszüleink vannak. . Ma van a húgunk ötödik születésnapja. Április 5. Gombóckának egész nap világoskék szalag volt a nyakában. hogy ünnepélyesebb legyen. Nagymamának még a könnyei is potyogtak a nevetéstől. hogy micsoda világlátott baromfiakkal utazhatnak haza. Ezek vagyunk mi a születésnapi tortával hat órakor. A végén már csak nevettek.

negyed hétkor. aki. Azt kérdezte. és ott sétáltatja. De nem ezért telefonált a bácsi. ott kedvére fúrhat. meg piros kabátot és piros sapkát. hogy életben olyan elegáns. Új fehér ruhát kapott Picurka a születésnapjára. Mert már megint . akkor nagyon szépen le tudnám most rajzolni. hogy az új kabát és új sapka tiszteletére ma délután Barika nem megy velük sétálni.. csengett a telefon.Ezek is mi vagyunk. vagyis ha nem veszítettem volna el azt. ha egy kicsit feltört. De hát a húgunk nem az a fajta. már megfeledkezik kopott barátairól. ezért délutánonként a fia leviszi a parkba. amit a Radótól kaptam. Az a bácsi telefonált a tanácstól. De hát az a fő. mint valami baba. Éppen akkor.. Apu reménykedett is. Ha a Feri ideadná a négyszíníí golyóstollát. Az ő hörcsögük is fúrja a falat. ezt csak mellékesen mesélte el. hogy csakugyan baromfitartásra rendezkedtünk-e be fővárosi bérleményünkben. mikor anyu vágta fel a születésnapi tortát. aki Radótól a hörcsögöt kapta.

és elmondta a bácsinak. Nagyon kedves bogár. és az egyik Filu-levélen ült egy ilyen: Ez lett abból a hernyó formájú pondróból.följelentettek bennünket. Nem mintha hívtuk . Apu hamar lenyelte a tortát. amit Feri ősszel hazahozott. hogy a szóban morgó baromfiak csak átutazóban töltöttek nálunk néhány napot. adtunk neki reszelt almát. A bácsi nagyon nevetett. Andrea is bejött megnézni. és ette. különösen mikor apu elmesélte neki az ünnepi ebéd történetét. Vitte Barikát legeltetni a Filuhoz . Picurka megtalálta a Feri cincérjét. Április 8.Filu a nagy filodendron anyuék szobájában -.

hogy kikelt a lopótök.volna. Ez a nagy. Feri először vízben áztatta a magot. csak hallotta.mondaná Radó. akkor dugta földbe a Filu ládájában. Azért is kell előbb vízben áztatni. megöntözi a drótot. ami a rovarpreparáláshoz kell. amiért nevetgéléssel zavartam az órát. hol telelhetett át ez a cincér. hogy nagyon nehezen kel ki. Mert ott van ölőüveg meg minden. Filu a társadalmi élet központja . hogy Feriék be akarták vinni a szakkörbe a cincért. Szeretném tudni. rossz kis rádiója. és hol bábozódott be. Radóval ma egész nap a Ferin és a Novákon mulattunk. Nagyon örülünk. Irén néni be is írt az ellenőrzőmbe. Azt meséltem el Radónak. Útközben eszükbe jutott. Ferinek van egy régi. annak a földelését is Filu ládájába vezette. és csak miután már szétnyílt a héja. Novák somogyi rokonai mondták. hogy jöjjenek cincérnézőbe. mikor a Lehocki gyerekeknek mondtuk. földdel teli láda mindenre jó. Filu ládájában kikelt a lopótök is. és ha nem szól. Április 11. Mert papucsállatkákat is tenyésztenek a szakkörben. Egyik tízpercben már nekünk is megmutatta . hogy a papucsállatkáknak lótrágya kellene.

majd az istállóban kapnak egy dobozra való lótrágyát. Ott már a kocsis ideges lett. egészen a hegy tövéig. azután hívta őket. hogy tépnek a parkban füvet. hogy üljenek fel a kocsira. nagyot nevetett. hogy miért követik a kocsiját ilyen kitartóan. Lótrágyát viszont az utcán kell keresgélniük. Mikor Feriék elmondták.Novák a tenyészetet. Pedig átgyalogoltak a kocsi után Budára. Az istálló meg egészen fönt van a hegyen. Itt a mi környékünkön ló is kevés van meg széna is. a fenyves szélén. először csak mindig hátrafordult. ha a vizükben széna meg lótrágya ázik. Az ilyen papucsállatkák akkor szaporodnak jól. Szénát. Én a ballal. utána mentek. amiben . Feriék a kisebbik dobozt. és megszárítják. Tegnap is majdnem egy órát vártak. de hiába. de nagyon ritkán találnak. hogy jöjjön már egy lovas kocsi. miért gyalogolnak a kocsi után. azután meg is kérdezte. Radó a jobb szemével nézett a mikroszkópba. azt tudnak Feriék csinálni úgy. Mikor végre jött.

hogy az oldala teljesen össze van rágva. amit még decemberben dugott el előlünk. Mikor apu meg Feri elhúzták a szekrényt a faltól. Azon nevettünk a Radóval. ahol a cincér télen át bebábozódott. Azért ennek a Ferinek olyan szerencséje van némelykor! Apu máskor a sárga földig leszidta volna a cincérrágás miatt. Most meg egy árva szót sem szólt. letették egy kőre. Nagytakarítás volt nálunk.a cincér volt. attól támadt honvágya. A kamrában. ugyanis anyu pont a cincérrágás miatt mondott le arról. Ezalatt a cincér szépen kirágta magát a dobozból. és kereket oldott. nemcsak csokoládét talált anyu. Ez a hely a nagyszekrényünk oldala. a krumplis láda mögött anyu talált három tábla csokoládét. a nagyobbik dobozzal meg mentek az istállóba. hogy a szobát . amit apu nem szeret. akkor derült ki. De sajnos. pedig már tudhatná. hogy a Feri megint kartondobozba rakta a cincért. Április 13. mint a semmi. mert olyankor mindig érdekes dolgok kerülnek elő. hogy az annyi a cincérnek. Biztosan megérezte a fenyves illatát. hanem megtalálta azt a helyet is. de mi szeretünk.

Délután. mikor Lopókát öntöztem. Nagymama írta. Nagyon gyorsan nő. ha Olgi néni nincs otthon. mert ragályokat hurcolhat haza. Hetti néni csak akkor mer átjönni hozzánk. Olgi néni tudtával sehová sem szabad járnia. hogy Kamilla nagyszerűen érzi . De hát így hogy a szekrényt nem lehet elhúzni a faltól. nemsokára indát fog ereszteni.átrendezze. Április 23. A lopótökünknek már négy levele van! Már nem Filunál lakik albérletben. hanem saját ládája van kint az erkélyen. marad minden a régiben. anyu és Hetti néni beszélgettek a szobában. Valahogyan másképp akarta volna állítani a szekrényt. meg a többi bútort is összevissza. Apu nagy-nagy örömére. Április 20.

megbarátkozott a macskával. meg nem is érdemes. aki mindig szokott telefonálni. hogy a tanács kötelezzen bennünket féregirtásra. és az a bácsi. Jó volna. Az előadó bácsi azt mondta. hogy Belvíziék beadványából ő arra következtet. Apu először nem értette. Április 25. Kár. olyannyira. miféle férgekről van szó. hogy most azért nem akart telefonálni.8-at így is megkapom. valahányszor Belvíziék följelentenek bennünket. mert ezt az ügyet okosabb személyesen megbeszélni. Tanulni semmi kedvem. hogy nem számoltuk meg. Aput behívták a tanácshoz. A hagyományos 3. Lopóka úgy nő. hányszor jelentettek már föl bennünket a kedves szomszédaink. Megmértem centiméterrel: két nap alatt huszonkét centit nőtt. hogy Belvíziék talán valami iskolai rovargyűjteményt vagy . A Belvíziék ugyanis most beadványt intéztek a tanácshoz. hogy az most a saját kölykeivel együtt Kamillát is mindig végigmosdatja. Nem tudom. mondta. hogyan bírom ki odáig. ha már vakáció lenne.magát náluk. mintha húznák.

ahol édességet árulnak. Apunak erre eszébe jutott a cincér. hogy nem gyűjtöttünk Radóval svábbogarakat . s ez adta nekik az ötletet a férgekhez. hogy Belvíziék ki akarnak piszkálni bennünket a lakásból.mint ahogy azt egyszer. addig meg nem játszunk sem az erkélyen. Ha van egy kis időnk. ne húzzunk ujjat Belviziékkel. hogy ott lehet fagylaltot kapni meg különféle szörpöket.ilyesmit láthattak nálunk. Az iskolaév végén úgyis elutazunk nagymamáékhoz. Ez mind Belvíziék miatt van. szaladunk le a parkba. egy szép tavaszi alkonyatkor elterveztük -. és nem eregettük őket át Belvíziékhez. csak a Radóékén. amibe beleköthetnének. hogyan is volt ez. hogy nem ez a lényeg. Csak az a baj. Meg az is. Milyen jó. . Azt ajánlják nekünk. hogy legyünk nagyonnagyon óvatosak. Kezdte magyarázni. ők is tudják ott a tanácsnál. és ott az a bódé is. amit többek között Andrea is megcsodált. Most mindenesetre nagyon vigyázunk. hogy Áprilist nem tarthatjuk a saját erkélyünkön. így aztán minden pénzünk elmegy ilyenekre. Áprilist Feri nyerte egy biológiai vetélkedőn. de az előadó bácsi csak bólogatott. sem a folyosón. És már ők is észrevették a sok nevetséges följelentésből. ne tegyünk semmi olyat.

Van neki lépcső hozzá. a Radó csinálta. Rossz időben oda vonul be.Radóék erkélyén el van kerítve neki egy sarok. A szénát a parkból hoztuk. . mert ha túlságosan közel motoszkálunk egy padhoz. ott lakik. Gilisztát. belemászik egy lavór vízbe. mert a parkőr majd adna nekünk. Április 28. olyankor mindig kapunk pénzt csokira meg fagylaltra. Gilisztát is ott szoktunk ásni. és ha éhes. ahol szerelmespár csókolódzik. hogy odébbállunk. az azt jelenti. mert azt a teknősök jobban szeretik. persze csak sötétben. Olyankor enni kell neki adni. ha látna! Azért is jobb sötétben ásni. hogy éhes. Mikor Április benne ül a lavórban. mint a nyers húst. telitömködve szénával. Van egy kis sufnija is Áprilisnak. ott most éppen nyírják a füvet. azzal a feltétellel.

nem is vesszük észre. mikor Filut vittük. mert az ő nagynénje már ajándékozott pálmákat meg fikuszokat az Állatkertnek. Laci bácsi nagyon ügyes.egy félidő alatt hatszor kellett lemásznom a rekamiéról. és telefonált az Állatkertbe. Mert Belvízi bácsi mind a kétszer találkozott velünk a lépcsőházban. de mondta. állítsa be a készüléket. valósággal elárasztották őket filodendronokkal. nincs helyük. Folyton nekimentünk. mindenhez ért. . mert már nagyon nagy. Elhúztuk Filut a helyéről. útban volt. és csakugyan jobb volt így a kép. akkor élesebb képet adna. Lehet. mint itt a belső falnál. hogy ajándékozzuk az Állatkertnek. És mikor azt mondták neki. hogy a Radó volt. Ezt is megjavította. mikor folyton szaladt a kép . akkor apu nagyon csalódott képet vágott. és sok helyet foglal. odatoltuk a tévét. ki találta ki azt. hogy ha a készülék az ablak melletti sarokban állna. hogy legyen szíves. hogy a Novák megsajnálta. mert mióta divatba jöttek ezek a modern kislakások. és odamennem a tévéhez megigazítani -. Azért vittük le az öreg Filut a parkba. hogy sajnos. Mindenesetre apunak tetszett az ötlet. ahova húztuk. Úgy. Csak a múltkor. Már nem emlékszem. hogy bolondok vagyunk. de Filu ott. Igen ám.Belvíziék most azt terjesztik rólunk. Vagyishogy ilyenkor. a Laci bácsit. mikor a megszokott helyén áll. apu felhívta Annus néni férjét.

és azt ajánlotta. hogy hová visszük a filodendronunkat. Belvízi bácsival a kapuban találkoztunk. Addig magyaráztuk ezt. és kérdezte. Majd csak akad gazdája. De mind mondtuk neki. Akkor nekiestünk Filunak.Levegőzni . vigyük le Filut a parkba. Éppen kiszállt a vállalati autóból. Anyu nevetett. hogy milyen bolondság kitenni Filut az utcára. Ha más nem. . mert semmi kedve sem volt éppen Belvízi bácsinak megmondani az igazat.felelt neki apu. Hanyatt-homlok rohant volna rendőrért. a Parkfenntartó Vállalat fogja gondozásába venni. és letoloncoltuk az utcára. sőt nagyon is jó ötlet. mint egy macskakölyköt. és hagyjuk ott. míg be nem sötétedett. hogy ez nem bolondság. .

hogy egy kis tavaszi eső sem árthat neki többet. hogy mi közveszélyes őrültek vagyunk. mint mikor anyu ráteregeti Filu ágaira a vizes harisnyákat. mikor hoztuk haza Filut. mikor Andrea mamája mondta az ő mamájának. megint pont vele találkoztunk. hogy megfázik ott lent a nyirkos parkban. Mégis újra felöltöztünk. akkor már mind nagyon sajnáltuk Filut. Novák is hiányzott. mindenesetre megkérdezte: . hova mehetett olyan későn.Mi az. aki orvos. hogy ki. Pici kora óta födél van a feje fölött. hogy Filut azért cipeltük vissza. és Vera mamája megkérdezhetné a férjét. hogyan lehet közveszélyes őrültektől rövid úton . csak ne találkoztunk volna éppen a Belvízi bácsival! Lehocki Vera már hallotta. hacsak nem patikába. kisétálta magát a filodendronjuk? Mondtuk. Pedig már pizsamában voltunk. De akármit is mondott. fölösleges volt a nagy elővigyázatosság. hogy leskelődjék utánunk. mint odafelé. mert kilenc óra után esni kezdett az eső. mert aztán este tíz órakor. És anyu megijedt. Visszafelé sokkal nehezebb volt. Nem tudom. Persze apu is jött. hogy segítsünk anyunak Filut visszahozni. Nem akartuk. Apu erre azt mondta. Mert Filu szobanövény. Nem mondhattuk meg neki.Meg is vártuk. De ezt mind nem bántuk volna. Sajnos. hogy fölmenjen a lifttel.

aki nagyon jóban volt a Serédi nénivel. De hát a Belvízi úr nem tűri a Gizi nénit. hogyan nő ki a lábuk. és hogyan veszítik el a farkukat meg a kopoltyújukat. De most már évek óta valahol vidéken él szegény Gizi néni. aki mögöttem ül. Nagyon finom így együtt. akkor beállított özvegy Serédiné is a kövér Fifijével. hogy ő tavaly nyáron a nagymamájánál ebihalakat tartott uborkásüvegben. a Gizi néni. hogy valamikor régen még itt lakott a Belvízi néni mamája is. Mert ha ránk jön a dühöngés. Április 29 Soha nem lesz már vége az iskolaévnek. a baracklekvár nagymamáéktól származik. aztán mesélték anyunak. akkor esetleg kiirtjuk az egész házat. Mikor itt volt Hetti néni. Nagymamáéknál a holtágban mindig vannak ebihalak. . Pedig ma mondta nekem a Szénási. hogy városban éljen. ahol nagyon rosszul érzi magát. és figyelte. majd én is rakok egy uborkásüvegbe. mert kicsit rosszul hall. tudniillik ő világéletében megszokta. és hangosan kell vele beszélni.megszabadulni. az egész ház érdekében. Talán már holnap. Most fánkot eszem baracklekvárral. A fánkot Hetti néni hozta.

hogy idén nyaralhatnánk együtt nagymamáéknál. de azt hiszem. mikor Andrea épp az előbb hencegett Picurkának. hogy mi meg minden évben a nagymamánál nyaralunk. Lehet.És most az Annus néni meg többen a házból. hogy hol játszódik. ahol ő majd szebbnél szebb kagylókat és csigákat gyűjt. akik ismerték Gizi nénit. és a nagymama annyiszor főz nekünk barátfülét. igen vidám hölgy. egyre bennünket emlegetnek Belvízi néninek: hogy lám. hogy nyáron vígjátékot fog írni. Azt most még nem lehet tudni. A főszerepet a mamája játssza majd benne. igen vidám hölgy lesz a Radó vígjátékában. ezek után élvezettel megfojtanának bennünket egy kanál vízben. Május 3 Már a múltkor megbeszéltem Radóval. ezért a főszereplő is egy kövérkés. Radó atyafi . hogy a tenger mellett.ezt most gyűjtöttük. aki kövérkés.Belvíziék eddig sem állhattak bennünket. mi még egy növényt is sajnálunk a megszokott környezetéből kizökkenteni. Hallottam. Mikor anyu ezt hallotta. és nagyon örülünk neki . azt mondta: . Nagyon . Erre a húgunk mondta neki. hogy idén ők a tengernél fognak nyaralni.mondta tegnap. ahányszor csak akarjuk.

hogy kis hámozott giliszta! És különben is. a Radó hozná a gumimatracát meg a túristaevőeszközét és két takarót is. akkor anyut biztosan rá tudtam volna venni. hogy hadd jöhessen a Radó.örült. áruló módon viselkedett. ott a Radó nélkül is éppen elég szűken leszünk. hogy akkor jöhessen a Radó. hogy erről szó sem lehet. hogy puhítsa meg aput. De a Feri olyan alávaló. Azt javasolta apuéknak. amilyenre csak a legsötétebb korokban volt példa. aki a Radót mindig csak úgy hívja. Ha nincs a Feri. mi volt erre! Apu a másik szobából rohant át mondani. ha jeles lesz a . és évről évre másutt nyaralnak. mert nagymamáék háza nem vendégfogadó. de mindig vadidegenek között. Híí. És ezt apu mondta. Tirolban vagy Jugoszláviában. Tegnap aztán szóltam anyunak. mert neki nincs nagymamája.

Nincs nagy kedvem ahhoz. hogy ilyen rövid idő alatt ezt már nem lehet jelesre javítani.. és azt is tudja. Mert tudja. Most erre alapozzuk a tervünket. nevetgélés földrajzórán. Május 4. Radó viszont annyira szeretne velünk nyaralni. .... Egyáltalán semmi kedvem sincs hozzá. számtanfüzet elvesztése.. Még négyesre sem igen. ha most hirtelen elkezdek mindenből javítani. Neki nincsen ilyen undok bátyja. . házi feladat otthon felejtése ... de talán éppen ezért még hatásosabb lesz. tiszteletlen viselkedés történelemórán. Radóval átnéztük az ellenőrzőmet. hogy most folyton csak tanuljak és tanuljak. és ehhez hasonlók. hogy jó tanulóknál az ilyen egyeseket nem szokták beszámítani. Jó a Radónak... és most nagyon izgatottak vagyunk. Kiderült ugyanis. hogy az egyeseim javarészt ilyen esetekből adódtak: tornacipő otthon felejtése. Elkezdek? Ez a nagy kérdés...bizonyítványom. Én ugyan nem vagyok úgynevezett jó tanuló. Radó azt tapasztalta. súgás magyarórán. hogy számtanból és földrajzból hármasra állok.

Ezért rossz. hogy éppen addigra lesznek megint kiskutyák a szomszédban. másodszor is azt hitte. Mikor beírta az ötöst az ellenőrzőmbe. mert először azt hitte. mi lehet az ember tanulás nélkül. Nem jutott eszembe semmi olyan. ami nekem megfelelne. mikor földrajzból beírta nekem az ötöst. a darázsfészkeket is. hogy csakugyan tudom. .Mindig tudtam. Majd felmászunk Radóval a létrán. hogy a vér nem válik vízzé. amit tudok. ahová a bátyja. Pedig már borzalmasan unom a tanulást. ha az ember ugyanabba az iskolába jár. azt mondta: . Május 19. akik Ferit is tanították. Este azon gondolkoztam. Az tartja csak bennem a lelket.Nagymama írta. súgtak. harmadszorra azután megnyugodott. Kati néni háromszor egymás után hívott ki felelni matekból. hogy mindenki menynyire csodálkozik. mert Feri mindig kitűnő tanuló volt. Géza bácsi is pontosan ugyanezt mondta. és megmutatok neki mindent. mire hazamegyünk. Kismacskák is szoktak lenni a padláson. Mind ezt mondják.

hogy nagyon vigyázzunk. amiből kis lopótökök lettek volna! Meg fogják ők ezt még bánni! Keservesen! Csak most nem érünk rá. víz fröccsenne a szeme közé.Május 27. mert mindenki tanul. ami vért kíván. Ami már kezdett átkúszni az ő erkélyükre. Tegnap végre összeültünk megbeszélni. A Belvíziék úgyis mindenáron belénk akarnak kötni. Valahányszor Belvízi úr a mázsás súlyával ránehezednék a küszöbre. hogy égbekiáltó szörnyűség történt. ami csőben folytatódnék. Novák nagyon jókat mondott. Esetleg más. És az indán már virágok voltak. Például lehetne a küszöbük alá olyan gumilabdát szerelni. Csak azt lesik. Feri mindenre azt mondta. hogyan álljunk bosszút Belvíziéken. Május 30. hogyan piszkálhatnának ki . Mert ott több a fény. Persze a Novák akármit ajánlott. Belvíziék levágták Lopóka indáját. A szemközti háztetőről meg záptojásokat lehetne a lakásukba behajigálni. mert aput figyelmeztették a tanácstól. Ez azt jelenti. hogy nem lehet. bűzös folyadék.

hogy pukkadjon meg.mondta az az undok kis béka .az is itt lakik az első emeleten . és máris megindul bosszúnk finom művű kis gépezete. Andrea majd elmondja az öregeinek.elhitették.Nem tolhatod! . Végül mégis jó volt.) Picurkának ez nagyon tetszett. (Radó gyűjtése. hogy ők vágták le a . hogy mégsem költözünk el. Picurkáék meg gurultak a nevetéstől. Picurkát mindjárt be is tanítottuk. hogy mikor lesz már kisbabája. a napszemüvegével meg az új. És hogy úgyis tudjuk.bennünket a lakásból. az csak csodálkozott. nagy lesz a csalódásuk. gyorsan kiküldtük Picurkát. . Ez meg a Novák ötlete volt. hogy Feri ezt hajtogatta. Picurka megkérdezte Andreát. Mikor aztán Incike ment az óvó nénihez kérdezni. Mikor Andrea kijött a folyosóra. hogy a költözésünket Picurka mesélje be Andreának. mert Radónak így jutott eszébe a legzamatosabb bosszú: hitessük el Belvíziékkel. és bacilusokat kensz rá a kocsim rúdjára. mert a te kezed biztosan kutyás. mi meg a konyhaablakból lestük őket. hogy az óvó néninek kisbabája lesz. Múltkor a Pákozdi Incikével . Erre a húgunk azt mondta neki. hadd örüljenek. Szoktak ilyet az óvodában is játszani. Aztán majd ha már alaposan beleélték magukat ebbe. sportos babakocsijával hencegni. hogy elköltözünk. hogy tolhatja-e a babakocsiját.

mert még meg kell rajzolnom a hirdetést. Picurka azt mondja. amit kiteszünk a parkban egy fára: . hogy tőletek mindenféle gizgazok nőjenek át a mi erkélyünkre! Radó ki akart menni. mert mi úgyis elköltözünk. Azt meg se beszéltük vele. hogy Andrea figyelmébe ajánlja az "átburjánzani" szót. Most már nem írok tovább.Mert átnőtt a mi erkélyünkre ! . hogy "átnőni". hogy mit mondjon. ha Andrea megkérdezné. hogy bennünket ők nem fognak sokáig piszkálni. Meg azt is mondta. Radó is dicsérte. Mihelyt visszajöttünk a nyaralásból.Anyukám nem fogja hagyni. ami sokkal nyomatékosabb. hogy milyen ügyes.lopótökünket. . mert a húgunk éppen visszanyelvelt. de visszafogtuk. hogy így fölvágták a húgunk nyelvét. . azonnal el fogunk költözni.sipogott Andrea. hogy: "Beeee. mikor költözünk el. Ezt már ő magától eszelte ki." Csak bámultuk. mint az. hogy Andreának tetszik a Radó.

hogy állandóan csengeni fog a telefon. Feltétlenül helyet kell találnunk Gusztikának. Otthon már hetek óta azt hiszik. Pedig Gusztika nagyon megnyerte nagymama rokonszenvét. apuék mit szólnak majd.Nem tudom. hogy ez van: . ha öt óra után viharos csöngetés kezdődik. Nagymamáékhoz nem vihetjük le magunkkal. Legalábbis remélem. mert mindig annyi macska van. Június 1.

Kati néni viszont csodálatos dolgokat írt bele az ellenőrzőmbe. anyukádnak remegett a keze a meghatottságtól. Mi csak álltunk ott szemlesütve. Anyu helyett Radó írta alá. Nem is mutattam meg otthon. Kati néni mégis megjegyezte: .Miközben a szomorú valóság: Nem. Elég ügyesen csinálta. mert akkor kiderült volna. Még a leírásához sem találok szavakat.Látom. nem is tudom ezt élethűen lerajzolni. Június 3 Már csak napok kérdése! Már csak napok . hogy egyszer végre ilyen nagy dicséretet írhat alá. Laci. hogy délutánonként nem úszni járunk a Radóval. Talán csak annyit mondanék: már három hete nem értem rá bajnoki meccseket nézni a televízióban. hanem tanulunk.

Magányos nénik. és keszegekre horgászunk. azt hiszem. kutyát nem tarthatnak a szomszédok vagy a társbérlők miatt. és belevethessük magunkat a szabadság hömpöjgő. hogy a folyam is elipszilonnal íródik. Nem baj. Nagy bajban vagyunk.kérdése. akihez néha egy szót . mert rengeteg sokan kérik Gusztikát. amiről mostanában mindig énekelek. melynek fényében majd ott ülünk Radóval a holtág partján. akik teljesen egyedül élnek. Hömpöjgő? Nem. Az zavart meg. mint a vér. mint a muskátli a nagymama kertjében. bácsik. és hirtelen túl soknak éreztem. Ez az a vörös bársonysüveg. és mint a lenyugvó nap. és macskát.. Délután sorra jártuk Radóval a hörcsögvállalókat. hogy lerázhassuk láncainkat. hogy fekete tollal rajzoltam. valójában vörös.. mégis inkább hömpölygő. és nincs senkijük.

szólhatnának. Azt hiszem, mégis ahhoz a kisfiúhoz adjuk nyárra Gusztit, akinek gépben van a lába, és még az Állatkertbe sem járhat ki. Strandra sem mehet. Majd megmondom neki, hogy délutánonként, mikor Guszti felébred, tegye át az uborkásüvegből egy fiókba, amit maga elé vehet a takaróra, és akkor nem kell izgulnia, hogy Guszti elmászkál falat fúrni. Anyu már kezdi a csomagolást. Előszedte a fürdőruhákat, és kiderült, hogy az övé teljesen összepenészedett attól a három kiló narancstól, amit még karácsony előtt a fürdőruhák közé dugott előlünk. Apu szidott is bennünket Picurkával, hogy olyan felületesen kutakodtunk annak idején. Három kiló narancsot nem tudtunk ebben a csöpp lakásban megtalálni. Azzal védekeztünk, hogy keresési kedvünk azért lohadt le, mert gyanakodtunk, hogy az ajándékok ismerősöknél vannak szétosztva. A három kiló narancsot mindenesetre ki kellett dobni, a fürdőruhával együtt, mert a penésztől az is teljesen szétmállott. Anyu csak a narancsot sajnálta, mert azt ilyenkor nem lehet kapni. Fürdőruhát úgyis akart újat venni magának. Úgy látszik, Belvíziék már nagyban készülődnek világ körüli útjukra. Legalábbis Pirtyán bácsi már két hete szöszmötöl itthoni, vagyis saját autóján. Annyit dolgozik rajta, hogy az már fölér egy nagyjavítással. Laci bácsi kérdezte is tőle

múltkor lent az udvaron, hogy mit fizetnek neki ezért a Belvíziék, de Pirtyán bácsi csak azt morogta, hogy megegyeztek. Ne felejtsek el Gusztihoz használati utasítást írni. (Uborkásüveg takarítása, élelmezés stb.) Június 6. Kedves Naplóm, ha majd vén koromban újra elolvaslak, itt, ennél a lapnál el fogja homályosítani szememet a meghatottság könnye. Mert olyan történt, amit magam sem hittem: sikerült mindent jelesre kijavítanom. Anyuék még nem tudják, nekem is csak Kati néni súgta meg, aki rettenetes nagyon örül. Olyan helyes az a Kati néni. Mikor faggatott, hogy hogyan csináltam, mondtam neki, hogy ez volt az ára annak, hogy együtt nyaralhassunk a Radóval. Majdnem elpityeregte magát, annyira tetszett ez neki. Hát még nekem mennyire tetszik! Radóval már meg kellett osztanom az örömömet - hiszen tulajdonképpen neki köszönhetem életem első jeles bizonyítványát -, de itthon még nem tudják. Majd holnap. Már előre mulatok, milyen képet fog vágni a Feri, ha megtudja, hogy mégis, mégis, csak azért is

JÖHET A RADÓ! Június 23. "Kelt levelem a padlásföljárón..." Ha levelet írnék, most így kezdeném. Ugyanis itt ülök fent, a padláslépcső tetején, mert itt még ilyenkor sincsenek szúnyogok. Odalent már az egész kert árnyékban van.

Nem is tudom, hol kezdjem, olyan régen nem írtam már a naplómba. Először is ott kezdem, hogy odaadtam anyunak az ellenőrzőmet, amiben csak úgy hemzsegtek az ötösök. Anyu nézte, nézte, egészen kerekre nyitotta a szemét, azután átment a másik szobába apuhoz,

Úgy örült mindenki.. ő meg egy kolléganőjét hozta le magával. Sőt örültek neki. egészen magasra. És anyu. Radó papája le akart néhányunkat hozni kocsival. kulacsot. és megkérdezte: . amit én? Erre belőlem kitört a nevetés. . evőeszközt. aki nem kapott beutalót. hálózsákot. hogy nagyon szép nyarunk lesz. Hát igen. Nagymamáék különben is ott laknak a révben. poharat. Annyira megszoktuk. hát igen. aztán egyszer csak a levegőben kalimpáltam. hogy anyu már nem bírta tovább. mert apu fölemelt. Tudniillik Áprilist nem volt kire hagyni. és olyan sokáig nem szólt semmit. egészen közel a hajóállomáshoz. ha már lesz kocsink. mint óvodáskoromban szokott. de mindenki a hajóra szavazott. nézte. vízipisztolyt és a teknősbékának egy felfújható gumimedencét. Mert tudták. Apu is csak nézte. ezért őt is lehoztuk magunkkal nagymamáékhoz. Radó hozott magával gumimatracot. mi akkor is hajóval járunk majd nagymamáékhoz. Olyan jó volt. távcsövet. Azt hiszem. főleg a Radó. takarókat.és odatartotta eléje az ellenőrzőt. És már egyáltalán nem bánták.Te is azt látod.. hogy jön a Radó. aki dunai hajón még nem is igen utazott. és olyan jó már a hajóról megismerni a kis piros tetejű házukat.

Emlékezett rá. de most előbb azt írom le. ahhoz bizony idő kell. apu találkozott a hajón két volt osztálytársával. hogy szegény Magdit erről meggyőzze. mert éppen mostanában hagyta faképnél a vőlegénye. . Míg mi jöttünk-mentünk. mert folyton horgászni járnak. a Géza bácsival és az Oszkár bácsival. mikor ezt a Magdikával megbeszélték. hol szálljanak ki. hol lehet málnaszörpöt venni. éppen arról vitatkoztak. mikor apu találkozott velük. megmutattam neki. amin Feri szokott aludni. Gondolta. Akkor is. hol vannak a hajógépek. mikor a hidak alatt lehajtják a kéményt. Anyu remélte. de hát ahhoz. hogy megszabadult tőle. nem lehetett tudni. és csak örülni lehet neki. és hogy hova csapódik le a korom. Bejártuk az elejétől a végéig. Meg akkor még. anyu szerint egy csélcsap szélhámos.pedig nagyon ráfért volna egy kis kikapcsolódás. hol van több hal. hogy legfeljebb majd Feri alszik velük a sátorban. hogy nagymama majd valahogyan szorít helyet Magdinak. És még sok mindent nem lehetett tudni. hogy jön a Radó. hogy a konyhában van egy összecsukható vaságy. hogy a Radónak nagyon tetszett a hajó. Biztosan azért nem házasodnak meg. Mind a ketten agglegények.

a Gombóc -. . Ott van jó horgásztanya . a halőr hajnalonként mindig fog egy vödör apró halat. A Józsi bácsi. hogy végül is kiszálltak velünk.Apu döntötte el közöttük a vitát.onnét származik a mi kutyánk. Nagypapa és nagymama a parton álltak és számoltak. ahol mi. ugyanis rábeszélte őket. hogy szálljanak ki ott. kosztot is. Egy fél óráig csak mi jöttünk ki a hajóból. Apu olyan kedvet csinált a Géza bácsinak meg az Oszkár bácsinak. hogy a horgászoknak ne kelljen csalétek szerzésével fecsérelniük a drága időt. ott lehet kapni szállást is. Nagyon sokan szálltunk ki.

a két utolsó a horgásztanyán fog megszállni. akkor ők már tudták. Nagypapa és nagymama akkor ijedt csak meg igazán. de valahol másutt vár rájuk szállás. . Mikor azonban apu említette a horgásztanyát.Apu nevetett. hogy a két idegen férfi velünk szállt ugyan ki. hogy nem kell megijedni. mondta nekik. Ugyanis addig azt hitték.

Azon a disznóólon nem látszik. Nagyapa építette. amelyiken mi Picurkával olyan jókat szoktunk minden nyáron ugrálni. cégtábla. . uszadékfából. hogy van benne csónak-deszka. De hát Géza bácsiék többnyire úgyis kint éjszakáznak a vízen. elalszanak ők bárhol" és hogy: "igazán nem szeretnénk alkalmatlankodni" . Az egész be van festve gyönyörű világoszöldre. hogy: "úgye. azoknak nem kell paplanos ágy. mintha a régi már nem volna jó. Kiderült. Ők alszanak a padláson. és van kis udvara is. szorítasz helyet Magdikának is?" meg hogy: "az én barátaim vérbeli horgászok. és találtunk egy vadonatúj disznóólat. Persze amit nagypapa megcsinál. amelyiknek tavaly óta ereszt a fejrésze. gyümölcsösláda. Nem azért építette. Mert a horgásztanyán már nem volt hely.hogy a két idegen férfinak helyet kell szorítaniuk. Nekünk van a legjobb helyünk a Radóval. hogy még azon a gumimatracon is aludt egy pesti horgász. anyukám. az meg van csinálva. amit az árvíz sodort a kert aljába. a ladikban. kabinpadló. Mert mikor volt a nagy hangzavar.akkor mi a Radóval körülnéztünk az udvarban. hanem mert szereti hasznosítani a hulladékot. Így hát most Géza bácsi és Oszkár bácsi is velünk lakik nagymamáéknál. azon a régi ágybetéten.

bekerítve. A tetején vannak az érett tökök.

Hát mi ezt a Radóval azonnal kiszemeltük magunknak. Nagy sietve behordtuk a Radó gumimatracát, hálózsákját, minden holmiját, meg amit én hoztam magammal, mindent. Olyan jó kis tanyát csináltunk magunknak, hogy Feri és Picurka majdnem megpukkadtak az irigységtől. Szaladtak is mindjárt nagymamához árulkodni, hogy mi az új disznóólban akarunk aludni. Nagymama ezen borzasztóan fölháborodott. Hogy mit fognak szólni a Radó szülei, ha megtudják, hogy az egyetlen gyermekük disznóólban aludt. És nagymama kitalálta, hogy mi ketten a Radóval járjunk föl mindennap a Manci néniékhez aludni. Manci néni a nagymama nővére. Hasonlítanak is egy-máshoz, csak Manci néni kövérebb, mert ő nem futkos annyit, mint nagymama. Őhozzá

nyaranta nem érkezik olyan sok vendég, mint nagymamáékhoz. Pedig nekik vendégszoba is van a padlásukon, vagyis manzárd, nagymamáéknál meg csak darázsfészek. És Manci nénéknél van fürdőszoba, parkett meg televízió. Mégis mindenki inkább nagymamáéknál tanyázik nyáron, mert nagymamáék a víz partján laknak, itt egész nap fürdőruhában ugrálhat az ember, és a konyhaajtóból lehet látni a hajókat. Persze hogy mi nem akartunk följárni a faluba. Azért gyalogoljunk minden este két kilométert, hogy parkettás szobában aludjunk? Ezt Pesten gyaloglás nélkül is megtehetjük. Mondtuk anyunak, hogy aludjon Manci néniéknél a Feri a Picurkával. Jaj, de hát a Picurka még kicsi ahhoz, hogy esténként akkora utakat tegyen meg! Neki különben is van helye egy matracon nagypapáék szobájában, az asztal alatt. Nem gumimatracon - mert sajnos, a gumimatracok, amiket lecipeltünk, mind eresztenek, úgy látszik, már állott a szövetük -, hanem rendes, igazi matracon, ami csíkos vászonnal van bevonva. A Feri, az meg elalszik a ladikban a halőr fiával együtt, akinek az ágyában szintén pesti rokon alszik. Kaptak egy ponyvát, azzal sátorozzák be maguknak a ladikot. Nagyon mérgesek voltunk a Ferire, hogy ilyen jó helyet talált magának, tőlünk meg irigyli a disznóólat. Mondtuk, hogy járjanak fel aludni a

faluba apu barátai. Anyu erre azt felelte, hogy hogyisne, azok nem azért szálltak ki velünk itt, hogy gyalogoljanak, hanem hogy horgásszanak. Azok nem hagyják itt a vizet. Hát akkor aludjon a Manci néninél a Magdika. Mikor ezt ajánlottuk, anyu rögtön a fülünkbe súgta, amit már ők nagymamával szépen kiterveltek, hogy a Géza bácsi majd elveszi a Magdikát. Apu szerint Géza bácsi nagyon jó férj lesz, nem dohányzik, és sohasem csinál majd otthon rendetlenséget, mert folyton horgászni jár. De ha a Magdika minden este elmegy innét, akkor alig fog találkozni a Géza bácsival, mert az nappal csak horgászik. Beláttuk Radóval, hogy anyunak ebben igaza van, és mindjárt mondtuk is neki, hogy akkor aludjék ő a Manci néninél, apuval. Anyu szerint ezt nem lehet. Neki itt kell lennie, hogy segítsen nagymamának, és apunak is itt kell lennie, hogy ha a Picurka nyafog, atyai szigorával hasson rá. Mindenki azt mondta, hogy nekünk kell a Manci néniéknél aludnunk. Mi meg nagyon elkeseredtünk, és azt mondtuk a Radóval, hogy akkor inkább hazautazunk. Kiszedtük Áprilist a gumimedencéjéből - pedig már felfújtuk neki, és vízzel is telihordtuk -, és elkezdtük törölgetni, hogy belerakjuk a Radó sporttáskájába.

hogy amíg ezzel bíbelődik. hogy ősszel az egész osztálynak el fogjuk mesélni. Egész úton a haját fésülgette. és semmit nem féltünk tőle. Tegnap nagyon jó napunk volt. és már tizenhat éves. azzal a föltétellel. abban bámulta magát. hanem visszaeresztettük a medencéjébe.Végül mégsem raktuk be. Velünk jött a Manci néni unokája is. fekete kandisznóval laktunk együtt. Evés azután megbeszéltük a Radóval. És különben is nagyapa csak azért építette. ha ezentúl senki sem fogja azt a csinos kis faházacskát disznóólnak nevezni. micsoda remek helyünk volt egy disznóólban. mert nagymama kijelentette. és ezek után már nem is fognak. csavargatta. hogy egy nagy. alhatunk az új disznóólban. abba bennünket. . Két nagy ladikkal eveztünk föl a zuhogóhoz. Mert abban még soha nem tartottak disznót. gyerekeket nem engedtek beszállni. az egyik ladikban nagymama ült az elemózsiás kosarakkal. Radó úgy akarja ezt terjeszteni. ne kelljen gyomlálnia meg kapálnia. hogy nem bánja. akit Jutkának hívnak. Június 26. nehogy felborítsuk. hozott magával egy kistükröt. Így mi mind a másik ladikban voltunk Gombóckával.

az is csak az . amiért Gombócot annyira elkényeztette. megpróbálunk a hálós részével kis halat fogni. Ezzel vigasztaltuk magunkat. amiért senki felnőtt sem jött velünk hintázni a fatörzsre. Pedig olyan fürdőruhát vett magának. Az a kényes majom. hogy jöjjön hintázni. új fürdőruháját. vízre hajló fűzfa alatt. a Magdika.Nagymama meg egész úton anyut szidta. ami már így is csupa lyuk. hogy a püspökök is megehetnék. Mikor eleveztünk a nagy. Már kinéztük a Radóval. Pedig mi nem vagyunk elég nehezek ahhoz. Pedig nagymama olyan levest főz. ő nem szaggatja el a faágakon a drága. De idén azt mondta. hívtuk anyut. hogy jól meg tudjuk himbálni. hintázzunk csak egyedül. Minden nyáron itt szokott hintázni velünk. hogy nem eszi meg a levest. hogy ha leveti.

mikor úszott el anyu fürdőruhája. Arra már egyáltalán nem emlékszem. nagymama mikor sütötte-főzte mindezt. onnét hoztuk el. csak ettek. de nagyon lassan ment a gyűjtés. Mi is egész nap ettünk meg fürödtünk. mikor hívtuk. már a kosarak a ladikban voltak. Fent a zuhogónál van egy nagy. kerek homokzátony. májpástétom. mi van a kosarakban. . csak arra emlékszem. hát inkább abbahagytuk. mert mikor mi fölkeltünk. Vittük magunkkal Picurka vödrét. Nem tudom. A sekély vízben ott mindig rengeteg apró kis hal sütkérezik. hogy anyu keresni kezdte. De nem értünk vele semmit. mert száraz ruhát vett magára. a kis halak mind átcsúsztak rajta. amiből éppen kibújt. meg anyu vizes fürdőruháját. fehér csigákat gyűjteni. A ladikokból mindent kihordtunk a partra. ott kötöttünk ki. hogy nagymama főz az egész világon a legjobban. mert annak a vacak hálónak túlságosan nagyok voltak a lyukai. Nagyon jó dolgok voltak: rántott csirke. tejfölös uborkasaláta. meggyes rétes és hideg citromos tea. és eladjuk. Akartunk kis apró. és elmentünk Radóval a zátony déli oldalára kis halakat fogni. hogy nyakláncot fűzzünk belőle. Egy fűzfaágon lógott a fürdőruha. azután megnéztük. Géza bácsi meg Oszkár bácsi kijelentették. Nem is mentek át horgászni a szigetre. és nem találta sehol.orrát húzogatta.

mert Géza bácsi folyton csak horgászik. és más egész nyáron a fejünkhöz vagdosta volna. akit . és jókat hintázunk itt a fűzfán. Azt mondta. Megbeszéltük a Radóval. hanem többet. ha elúsztatják a drága. új fürdőruháját. aztán a hullámok elsodorhatták. mert úgyis túl drága volt ahhoz. amit majd akkor kapni lehet. és dolgozni fogunk. Anyu meg csak egyetlenegyszer emlegette az elúsztatott fürdőruháját: mikor hazafelé eveztünkben megint a vízre hajló fűzfához értünk. Nagymama mérges. ha megvesszük neki azt a sok gyönyörű fürdőruhát! Június 28. Radó is mondta. hogy milyenek vagyunk. hogy ha nagyok leszünk. megvesszük anyunak a legszebb és legdivatosabb fürdőruhát. és nem törődik Magdikával. Nem is egyet veszünk neki. fakult fürdőruháját.Akkor jutott eszünkbe a Radóval. Mert anyu olyan rendes. De most majd előkeresi a tavalyelőtti ócska. hogy biztosan ottfelejtettük a parton. hogy tulajdonképpen nem is kár érte. mindenféle színben. Más kiugrott volna a bőréből. hogy fákon mászkáljon vele az ember. Csodálkozni fog. a vízben. mikor jött a hajó.

és gyerekei lesznek. amiket Áprilisnak gyűjtöttünk. Ezt nagymamától gyűjtötte a Radó. szintén ellopott egyet. És ha nincsenek a közelben fiúk. És Radó észrevette. Mert a Jutkának minden unalmas. hogy anyu nem ilyen volt lánynak. . Azért játszik most velünk is. szegényeknek. mikor anyu meghimbálja! Ha a Jutka férjhez megy. Nagymama nagyon szereti Radót. akkor nem érdekli semmi. Nagymama azt mondja. Azt hiszi.feleségül szeretnének adni hozzá. azt mindig szidja. mikor gilisztát ásunk a teknősnek. amiért mindig kétszer vesz a levesből. Pedig Magdika mindig jön velünk. miért nem hintázik velünk a fűzfán. nagyon unalmas lesz az életük. hogy a lótetűkből. A Manci néni unokáját. ha itt van nálunk. az mindig játszott. miért nem eprészik velünk. akkor megül. Hogy miért nem labdázik velünk. Olyan jókat potyogunk a fűzfáról a vízbe. hogy amiért ő már tizenhat éves. a Jutkát. azoknak. mint a tapló a rönkön. és a legszebbeket kiválogatja Géza bácsi számára. miért nem csónakázik velünk. most már mindig csak a fiúkra kell gondolnia.

Szerencse. Lehet. mi volt a hajó neve meg ilyeneket. hogy hajószakácsok leszünk. hány uszályt vontattak. ha levest főz nekik! . milyen zászló lengett rajtuk. Radó azt is följegyzi.Radó unokatestvére írt. hogy Radó a noteszébe följegyezte az összes címeket. ahova hörcsögöt kérnek. hogy Rózának kilenc kishörcsöge született. hogy naponta hány teherhajó halad el előttünk. Nagymamától már megtanultunk halat sütni és tejfölös zöldbablevest főzni. Majd csodálkoznak otthon a Radó szülei. ha megnövünk.

elvitte a pontyoknak. lehet megint följárni ugrálni a rugós ágybetéten. Oszkár bácsi nem volt ilyen házsártos. Géza bácsi nem azt nézte.Július 14. amin eddig Magdika aludt. mert náluk ezt nem szokták főzni. Picurka mondta. Mikor fölvette a legeslegszebbik fürdőruháját . és milyen szép benne a Magdika. mert mind összekuszálja az ő damiljait. Fent a padláson nem alszik már senki. mert a felnőttek mind hazautaztak. ő viszont egyik délután bement az éléskamrába. De nemsokára elmegy táborba. Most Picurka alszik az összecsukható vaságyon. Feri pedig egyedül uralja apuék sátrát. hogy Magdika valaha az életben is horgászhoz megy feleségül. Áprilissal együtt. Mi ugyanis maradtunk az új disznóólban. Nem hiszem. és a maradék túrós lepényt. A mamája nem ér rá bajlódni vele. Radó három tányérral evett. hogy milyen szép a fürdőruha. és . amit mi akartunk megenni. ő sem megy soha horgászhoz férjhez. Ma barátfüle volt ebédre. Rengeteg helyünk van. A halőr fia látta.ugyanis hármat hozott magával. hogy Magdika nézzen a lába elé. De most majd a Radó megtanul nagymamától tésztát gyúrni. hogy ha nagy lesz. és lement a partra. hanem kiabált.

hogy majd le lehessen kefélni róla a sarat. és mert olyan magas. egyszerűen az asztalról eszik. Picurka nagyon boldog. de Picurka haza akarja vinni. aki bemegy a baromfiudvarba. De ott ilyen babrás ételeket nem főzünk. Nagyon csúnya. .a valódi disznóól tetején -. Jakab már nem olyan szelíd. aki barátfülét főzzön. Máskülönben szelíd. hanem csupa laktatót. mint tavaly ilyenkor. bejár a konyhába. kopott. mert a víz hozott egy félszemű mackót. Különösen Gombóckára haragszik. Mindenkit megkerget.lesz otthon. inkább nagyon is vad. és mi leszünk a szakácsok. Most a disznóól tetején szárad . ha mérges. a Tódor megtámadta Radót. nincs semmi szőre. Tegnap a nagymama pulykakakasa. Radó a kacsaólba menekült előle. Mert nagyon tud csípni és karmolni a Tódor. Július 21. Jövőre majd úttörőtáborba megyünk a Radóval.

Nagymama azt mondja. hogy Kamilla elveszett.Már nem ő a kedvencem. ablakokat is. és már van rajta három kistök. utazgatnak Olaszországban. Jó a Belvíziéknek. itthon meg szorgos kezek újjávarázsolják a lakásukat. Már olyan kövér. de csak a horgásztanyára ment át látogatóba. Feri elutazott. A Pirtyán néni meg kitakarította. Picurka Gazsinak nevezi a kacsát. Azt is írják. A fáskamrában . mert azt hittük. Azt írják. hogy Belvíziéknél a Pirtyán bácsi kifestette gyönyörűen az egész lakást. Megint át akart kúszni a Belvíziék erkélyére. hogy már nem fog beérni a lopótök. mi van a konyhában. és együtt pancsolnak a lavórban. egy kacsát. hogy lépni alig tud. de apu visszahúzta. hogy a lopótök új indát nevelt. Kaptunk levelet anyuéktól. és napnyugtakor szépen hazajött. Július 25. hanem egy kis kopasz nyakú csirke. mert rájön a dér. Picurka is választott magának új kedvencet Lizuska helyett. mert Lizuska nagyon tolakodó és falánk. még az ajtókat. Most miénk a sátor is. a Döme. Tegnap nagyon megijedtünk. de mindig kiszökik a baromfiudvarból. és szalad nézni.

alszik. hogy most mi lesz. de hazahajtani nagyon nehéz volt őket. és természetes környezetben strandolhat. A középső Duna-ágban van egy sziget. Bele is estem miattuk a vízbe tréningruhástul. Gombócot is magunkkal visszük. Radóval ladikon mentünk őket keresni. hogy folyton ugrál meg forgolódik.A kutyátok kullancsot szedett össze. legalábbis az esti etetéskor hiányoztak. hogy főzhessünk. Nem is vettük észre. Mikor azután hazaértünk. mert már sötétedett. mi baja Gombócnak. Augusztus 1. ami odaát a szigeten tapadt rá. és csak hápogtak. de nagymama nem enged el olyan messzire. csak csodálkoztunk. Két kacsa is el akart veszni. Meg Áprilist. A zuhogónál jobb volna. meg úszkáltak összevissza. mert nagymama annyira meghatódott. Ott majd elkerítünk neki egy kis öblöt. odamegyünk. Nagyapa kiszedte Gombóc nyakából a kullancsot. Nagyon megijedtünk. hogy elenged bennünket sátorozni. Kiúsztak a középső Duna-ágba. nagyapa csak ránézett. Ad bográcsot is. Megérte. ott találtunk rájuk. nem tudtuk. és már mondta: . de nagyapa először megkereste Gombóc szőre .

akkora. hogy majd kórházba kell vinni.között a kis barna kullancsot . De az a két nap is nagyon jó volt. Hogy ott mi van! Állandóan raktuk a tüzet. és a kullancs mindjárt leesett. Gornbócka olyan jókedvű azóta. Most olyan szagunk van. mint a Szentesiék Karcsiját. De amúgy nagyon jó volt. mert nem tudtuk. jóformán rajta ültünk. Bennünket meg a szúnyogok csíptek rettenetesen össze. és főztünk . és féltünk. mi történt Gombóccal. már ezer szúnyog lakmározott rajtunk. de így jobban látni. mint a füstölt oldalasnak. mint egy lencse -. rácsöppentett egy kis benzint. mint amekkorát rajzoltam. Akkora halat egyszer sem fogtam. mert ha egy percre kiléptünk a füstből. Fogtunk egy csomó keszeget meg törpeharcsát. csak két napig maradtunk. Igaz.

Nem is tudom. és olyankor meggyullad az ágyuk. Nem is bírtuk az egészet megenni. semmi. Feri írt. de már úgyis vége a táborozásnak. Most leköltöztek a faluba. Radó azt is mondta. Áprilist elengedtük a szigeten. de még több jött be. Ebben a nagy melegben egész mélyre le kell ásni utánuk. Meg aztán unjuk is már folyton a sok gilisztát szedni neki. jöttek a szúnyogok. csak én nem tudtam. Ki akartuk őket hajtani. úgyhogy nagyon erősre sikerült. Annyi víz zúdult le a hegyoldalról. mindenki utazik . Este. Igaz. hogy nem volt szívünk visszahozni abba a vacak gumimedencébe. és döngicséltek. hogy a Radó már tett bele paprikát. Az is jó volt. pedig a cigarettafüstöt nem szeretik a szúnyogok. Augusztus 5. Úgy kellett mindent összekeresgélniük a sötétben. Radó mondta. hogy a felhőszakadás elmosta az egész tábort. az iskolába. és én is tettem bele. mikor lefeküdtünk a sátorban.magunknak halászlét. ugyanis annyira jól érezte magát a természetes környezetben. amiben nincs sem ebihal. hogy sokan szoktak cigarettázás közben elaludni. sem szitakötőlárva. hogy a sátrakat is mindenestül magával vitte. miért nem jutott eszünkbe. hogy kellett volna magunkkal hozni cigarettát.

hogy mit teszünk a múzeumba. amit üveg alatt láttunk. . amelyeken turbános fej volt kifaragva.haza. hogy nagyapa nem tart méheket. ő már sok múzeumban járt a szüleivel külföldön is. és mi is mintázhatnánk mindenfélét.meg aranylevelekből. abból az időből. Csak még nem tudjuk. a Novák nagymamájához. Feri még nem jön haza. Most kérhetnénk tőle viaszt. Legjobban tetszett nekünk egy menyasszonyi koszorú. Sok szép régi ruha is van a múzeumban. ezek akkor kerültek elő. Mindenesetre bementünk. hogy mi is csinálunk múzeumot. mert a Novákkal együtt Somogyba utazik. rezgőkből és szép. és apróra végignéztük. Radó ehhez nagyon ért. Csupa ezüst. Tegnap fölmentünk a Radóval fagylaltozni a falusi cukrászdába. és egy házon láttuk kiírva. csak kivasalják a gondnok néni vasalójával a gyűrött ingeket. Azt azért elhatároztuk a Radóval. amit csak lehetett. hogy múzeum. mikor a falusiak még népviseletben jártak. mert tavaly ilyenkor ezen a házon még nem volt kiírva semmi. színes viaszvirágokból volt. Ezek még a török időkből maradtak meg. Nagyon csodálkoztam. Kár. Voltak pattintott kőszerszámok. mikor az új országutat építették. római korból való cserépedény-maradványok és olyan sírkövek.

mondjuk. Ruhát nem akar adni a nagymama. Nagyapától kaptunk egy helyes kis fűrészt. azt mondja. hogy rókafarkfűrész. A révvendéglő tetejéről lefújt a szél egy hódfarkcserepet. hogy lerajzolom. és volt benne egy másik. pedig vannak régi ruhái. hagymáért. Pedig volt egy olyan érdekes csavarhúzó. de azokat visszavette. Az igazi majd Pesten lesz. mert nem is . Ez nagyon tetszett nekünk. aminek a nyele belül üreges volt. Először azt gondoltam.Augusztus 9. nagyapa még szokta használni. Egyelőre gyűjtjük a hozzávalót. de úgy látszik. az neki is kell. régi szerszámokat is elhoztunk a szerszámos kamrájából. Ezt már nem szokta használni. annak is le is lehetett csavarni a végét. hogy a feje már nincs meg. a végét le lehetett csavarni. nagyon régi. persze csak ideiglenesen. és abban egy egészen kicsi. rádiószereléshez használnak. mert ilyet ma már nem gyártanak. még kislánykorában hozták neki a vásárból. Kár. kisebb csavarhúzó. mikor fönt járt a padláson. Nagymama adott egy fejetlen Szent Antal-szobrot. Más szép. de nem érdemes. nagyon elvékonyodott a pengéje. de azt mondja. azt is elhoztuk. A padláson rendeztük be a múzeumot. úgy hívják. amilyet. vékony kis csavarhúzó volt.

hogy a hódnak ilyen a farka. miután laposra kalapáltuk a Radóval. (Lerajzoltam oldalról meg szemből is. Visított. mint a gólya. Úgy jutottunk hozzá. Augusztus 13. játékból teszi. Fél lábon ugrált. mint egy malac. Nagyapa elmagyarázta nekünk. mert ennek a régiségnek iszkába a neve. azt hitte. Múzeumunk gyűjteménye értékes darabbal szaporodott. nagymama majdnem leejtett egy tál levest ijedtében. mire használták . hogy Picurka belelépett a bokrok között.) Gyarapodott a szókincsünk is.hiszem. Gombóckának nagyon tetszett. Az ilyen iszkába nagyon meg tudja szúrni az ember talpát! Picurka három napig nem fürödhetett miatta. mikor fürdeni ment.

hogy mikor ő még gyerek volt. Egész csomó tövet ki kellett tépnünk. Ez is jó lesz a múzeumunkba. hogy ne folyhasson be a ladikba a víz. Augusztus 15. egy kis domb alján. Kiástuk egy nefelejcses bögre oldalát. Radóval elhatároztuk. és ilyen iszkábákkal szögelték egymáshoz az oldaldeszkákat. Nagymama emlékszik rá. és Radó azt mondja. hogy legyen egy kis levegőnk. amelyikre a nefelejcs van festve. hogy megkeressük az illetőnek a csontvázát. hogy egy révész megölte a gazdag utasát a pénzéért. rozsdás rugókat meg régi edények darabjait találtuk. mert itt a legmagasabb a bürök. A horgásztanya mögött kezdtünk ásni. majdnem rosszul lettünk tőle. Először csak fazékfüleket. éppen azt. A büröknek nagyon kellemetlen szaga van. álltak ennek a műhelynek a falai. . mert azt beszélték. a növényzet ott tenyészik ilyen dúsan. Teteje már akkor sem volt. Jó erős deszkából építették a ladikokat.az iszkábát. a rések közé meg kócot tömtek. és itt ásta el valahol. ahol valamikor holt embert ástak el. és mindenki messze elkerülte ezt a helyet. Régen volt itt a parton egy ladiképítő műhely.

De én már most is nagyon izgatott vagyok. mert jöttek a szúnyogok. A Radónak már csak a feje búbja látszott ki a gödörből. Nagyon izgalmas és szép munka a régészeké. mert Radó szerint ezek a csontok kicsik ahhoz. hogy felnőtt emberé lehessenek. ami a Radónak a melléig ért. Augusztus 16. Attól kezdve már félretettük az ásót. Borzasztó. ahogy a híradóban láttuk a régészektől. Lehet.Délig ástunk egy olyan mély gödröt. hogy felnőttkorunkban mi is foglalkozunk majd régészeti kutatásokkal. és ebéd után folytattuk a munkát. és csak söprögettük el a földet. mikor csontot ért az ásóval. meg kézzel kapirgáltunk. talán egy elásott gyermekre bukkantunk? Öt órakor abba kellett hagynunk az ásást. . Akkor hazamentünk szilvás gombócot enni.

Nagyon jó lesz az a mi kis múzeumunkba. Arra gondoltam . Nem mertük megmondani. nem az én ásómat használták-e azok a kölykök. hogy hol az ásója. Azért a koponyáját kiássuk holnap. hogy valami haszontalan kölykök félig-meddig kiásták az öreg Burkusnak a csontvázát. Mondtuk nagyapának.Panaszkodott a Józsi bácsi. Nagyapa meg csak nevetett. de azt nem vallottuk meg neki. Akkor jöttem rá. hogyan lehet azt szállítani. Ismertem az öreg Burkust: a horgásztanyán volt házőrző kutya. Vissza is hoztuk. Akkor pedig szét kellett . Nekem csak úgy borsódzott a hátam attól a gondolattól. Mi a Radóval egymásra néztünk. Radó szerint az apja nem lett volna hajlandó csontvázzal kocsikázni. hogy nem igazi.Tegnap este a vacsoránál nagyapa kérdezte tőlünk. hogy hol ástunk vele. hogy sötétben menjek vissza az elásott gyermek csontvázához. hogy vacsora után vissza kell osonnunk a gödörhöz az ásóért. hogy mi a Radóval a Burkust ástuk ki. hogy visszacsempészhessük a helyére a kamrába. csontvázat találtunk. Nem is tudom.és biztosan Radónak is ez járt az eszében -. Tulajdonképpen örülök. Nem tudom. és azt mondta: . hogy vacsora után majd visszahozzuk az ásót. hogy minek hittük szegény öreg Burkust. de már három éve kimúlt végelgyengülésben.

volna szednünk. finom. Délelőtt Radó rétest nyújtott. hogy hátha éppen azt keressük majd. Hernyópetéket gyűjtenek. csapkodtuk. Augusztus 19. Feri írt Somogyból. El is kezdte. és nem biztos. A tésztáját együtt csináltuk. És segítenek a cséplésnél. és visszarakott a fiókokba. Anyu is írt. először mindent kidobált a papírkosárba. ahogy nagymama . Nagyon irigylem őket. gondolván. gyömöcköltük. hólyagos lett. hogy beleférjen a sporttáskákba. szép. hogy majd a szakkörben kikeltessék. hogy újra össze tudtuk volna állítani. amit ő kidobott. rendet akart csinálni a fiókjainkban. hogy távollétünket felhasználva. azután minden vicket-vackot egyenként visszaszedegetett.

de a hetedikben nem őröltetett soha senki gabonát. Kislánykorában hallotta a nagymamájától. . mint a többi malomnak. De a nyújtásban én nem vettem részt. Az kérte az apját. még abból az időből. A molnár ki is fogott egy tuskót a vízből. Volt a molnárnak egy szép lánya. Kézzel faragott liszteslapát. mikor nagymama maga dagasztotta a kenyeret. legkopottabb. a Vikus. Ha a többi malmon van. hogy hét malom volt itt sorban. kitől. hanem kint. De nagymama megharagudott rám. hogy valami uszadékfából faragjon figurát a malmuk elejére. Akkor még vízimalmok őröltek a Dunán. Nem itt. és ahol a víznek sodra van. a csöndes holtágban. és a víz forgatta a kereküket. legyen az övékén is.mutatta. csak nevettem azon. Még faragott figura sem díszelgett az orrán. a Nagy-Dunán. Nagymama adományozott a múzeumunknak egy falapátot. A lapátról nagymamának eszébe jutott egy érdekes régi történet. Nagymamának úgy mesélték. Az meg nem tudom. Ott álltak sorjában a lehorgonyzott vízimalmok. ahol a hajók járnak. hogy a Radó rétese milyen lett. mert az volt mind között a legöregebb. Augusztus 22. legrozogább.

Aztán mikor egy téli napon Vikus egyedül volt otthon. Igen ám. Mikor a Dunába akarták dobni. mint a tollpehely. falábon kopogva. Az apja meg elment világot látni. hogy egykettőre meggazdagodtak.megfaragta embernek. utazni. ijesztő figura jött. mert kenyérsütéshez készültek. hogy majdnem a Duna fenekére süllyesztette Vikusékat. s mert festéke nem volt. Gyönyörű házat építtettek a faluban. és a jégzajlás elől téli kikötőbe kellett vontatni a malmot. egyszer csak kopogtak az ajtón. egyszerűen belökte hát a tuskóból faragott csúf . hogy nem merték kitenni. mindenestül. kip-kop. hanem elrejtették a malomfenékre. ahol a tocsogó vízben békák ugrálnak. Hát a moszattal és halvérrel festett csúf. Ettől azután a figura olyan csúf. ha kosarat kap. Hanem mikor Vikus azt mondta az apjának. hogy Vikust feleségül kérje. Azt mondta neki. és mikor jött a tél. És csodák csodája: annyi gabonát hordtak attól kezdve őrletni a népek Vikusék malmába. akkor Vikus ebbe a házba költözött. mintha a Duna közepén volnának. Kip-kop. A tuskó úgy megnehezedett ott a vízben. de még akkor éjjel süllyedni kezdett a malom. elsüllyeszti az egész házat. olyan könnyű lett hirtelen. ijesztő lett. A molnárlány nem ijedt ám meg! A kemencében nagy tűz égett. hogy mégiscsak ki kellene tenni ezt a figurát a malom elejére. meg sem bírták mozdítani. zöld moszattal meg vörös halvérrel színezte ki.

Ez jobban beleillik a jelenlegi érdeklődési körünkbe. Radó úgy határozott. Nem is volt attól kezdve senki. meg amiért nekem jeles lett a bizonyítványom miatta. amit fel akar velünk küldeni Pestre. Nagymama sok ilyen történetet tud. Nagyon örülök. mint idén.figurát a tűzbe. Nagymama nagyon megszerette Radót. Holnap értünk jön a Radó papája kocsival. hogy jöhessen a Radó. Nagymama már kikészített néhány apróságot. hogy most már . Persze nem volna rossz megmaradni ezen a szinten. hogy egyelőre nem ír vígjátékot. Augusztus 26. amiért olyan sokat eszik.mondaná Radó atyámfia . ahhoz. aki ijesztgetni merte volna. Már meghívta jövő nyárra. hanem inkább hátborzongató történeteket gyűjt. meg különben is.nem kell összetörnöm magamat a tanulásban. mert ilyeténképpen . Kati néni annyira örült.

A gyűjteményünk nem fért el a sporttáskákban. hosszú Duna-part. a baromfiudvar. Augusztus 28. a sóderes vagonok. amit ő mindig mondott. amiben a kiskacsák laktak egyhetes korukig. a disznóólunk. A labdát is elcsomagoltuk. de annyi helyünk volt: a padlás. Radónak még utoljára a talpába ment egy szálka. mert nem tudtuk meghimbálni. amelyek labdázás folytán kitörtek. aki átalakította számunkra régészeti szekrénnyé azt a ládát. igénybe kellett vennünk nagyapa segítségét. ez az egész hosszú. Hát itthon vagyunk. Ma még búcsúzóul föleveztünk a ferde fűzfához. Csak egy szilvalekváros üvegnek nyomódott be . az egész rév. Furcsa lesz most majd otthon a két kis szobában. a kert. de ugráltunk róla fejeseket. a gyümölcsös. ahol olyan jókat játszhattunk. a hajóállomás. Otthon meg azoktól az undok szomszédoktól még a folyosóra sem mehetünk ki Gombóckával.mások is elhiszik. miután nagyapa beüvegezte azokat az ablakokat. a szigetek. hogy van nekem azért eszem. Itt annyi. és amit mi előzőleg jól kisúroltunk a kútnál. Hintázni ugyan nem lehetett rajta.

és fintorgatta az orrát. pedig már úgy megszokta ezt a nevet. Belvízi Andrea is bejött megnézni.az oldala. és három tojás törött el. és Radó mondja. hogy majdnem van a múzeumunkban egy megölt ember csontváza. Már majdnem az egész ház látta. de a mamájuk nem enged tartani. Mikor aztán elmondtuk neki. hogy Radó papája ijedtében félrerántotta a kormányt. mint a szüleik. ugyanúgy teliszedik a pofazacskójukat ennivalóval. Én meg teljesen ráfelejtettem . hogy rá hárulna a továbbiakban a hörcsöglakosztály tisztán tartása. mindjárt más szemmel nézett ránk. és Gombócka akkorát visított. Róza gyerekei már egészen nagyok. ha elköltözünk. meg a nővére udvarlója is. És hogy mikor költözünk már el. A múzeumot a szobánk sarkában rendeztük be. A legértékesebb darab az iszkába. Füzesi Andris is kért belőlük. hogy a mi múzeumunkban nincsenek festmények. mert úgy érzi. hogy külföldi múzeumokban is a vérfoltos fegyvereket nézi mindenki a legnagyobb érdeklődéssel. A Radó papája alig ismerte meg a Radót. Kérdezte. mikor Picurka véletlenül rálépett Gombócka farkára. Meg a Lehocki gyerekek unokatestvére. Most már apu sem meri hámozott gilisztának hívni. hogy elvisszük-e magunkkal a múzeumot. Jancsi és Vera is szeretne kishörcsögöt. mert arra rászáradt Picurka vére.

mert az Ilonka néni jött a kis unokahúgával. hogy eszünk ágában sincs elköltözni. Én erre csak vállat vontam. Radó-féle szemöldökkel. Mintha valahol enyvet . hogy van iszkábánk.Biztos? . mi meg nem tettünk semmit. viszont az emeletünk megtelt szörnyűséges bűzzel. Feri is kifőzte tavalyelőtt karácsonykor a halkoponyákat. A Burkus koponyáját pedig kifőztük.kérdezte bambán. és meg akarta nézni. Nem is lett sokkal fehérebb. . Mondtam. Azt hitte. Augusztus 31. hogy egy rozsdás vasdarab. valami játék. hogy neki a Picurka mást mondott. Igaz. Radóval megrajzoltuk a szép molnárlány és a vízből kihalászott tuskó történetét. Nagyon csalódott. és nagyon szép fehérek lettek. hogy ő tett valamit a vízbe. a következő oldalra. Most már van képanyaga a múzeumunknak. nyaralás alatt sok minden kimegy az ember fejéből -. Lerajzolom még egyszer. Mondtam neki. aki már hallotta. és csak néztem rá felvont. hogy őszre elköltözünk.a bosszútervünkre . és többet nem is törődtem az Andreával. Azt.hiába. mikor látta. hogy fehérebb legyen. hogy holtbiztos. Erre elkezdte húzogatni a száját.

Erre Annus néni ingerült hanghordozásából következtettünk a Radóval. csak nem volt kedvem írni róla. Elsőnek "A szép molnárlány és a csúnya tuskó" című három felvonásos bábjátékot írja meg. Beléptünk Radóval az úttörő-bábszakkörbe. . Ugyanis megkezdődött az iskola. csak a háttért fogom festeni.égettek volna oda. Én nem szerepelek. mert a szakkörben jól fogunk szórakozni. Később leereszkedett a szag egészen Annus nénékig. Szeptember 10. Már régen. De lehet. De most már van. Biztosan kapunk majd megint idézést a tanácstól. hogy Belvíziék egyenesen a rendőrségre vagy a tűzoltóknak telefonálnak. A Radó meg majd darabokat ír különböző ünnepi alkalmakra.

Most mindig festünk és ragasztunk. megbotlottam a lábtörlőben. Gyönyörűség ragasztani vele. mint a selyem. de . Keményítőből olyan ragasztót tudunk főzni. Mindjárt hoztam a felmosórongyot. hogy vigyünk neki a ragasztónkból. és pont a Belvíziék ajtaja elé löttyentettem. Vera is kért. Aztán mikor vittem egy kislábosban.

maradt ott folt. A Belvízi néni meg éppen jött haza valahonnét. nagyon sok vizet önthetett hozzá. mint a nagymama-féle zöldbablevesek.akárhogyan dörgöltem azt a vacak követ. Egyet Radónak ígértem. Majd segítek neki megpucolni a halat. egyet Annus néninek. pedig ott tenyereltem a lábtörlőjükön. és bement. De azért bátorítottam. Biztosra vettem. Róla jut eszembe. Azt hiszem. mivel! Szeptember 13. de nem szólt semmit. átlépte a felmosórongyot. egy pedig marad a múzeumunk számára. sőt mondhatnám. hogy nagy sápítozás lesz. És a kezemre sem lépett rá. hogy a lopótökjeink már sárgulnak. Radó otthon zöldbablevest főzött a szüleinek. egészen más lett. hogy ne csüggedjen. . Olyan élvezet lesz kivájni! Csak tudnám. Suli után fölmentem hozzá megkóstolni a maradékot. Jövő héten halászlét fog főzni. Nem lett egészen olyan.

hogy a főnöke házában lesz a lakás. és hát a Belvízi úr neki azt mondta: . és megkapja. és panaszkodott. és rettenetesen érdekes dolgokat mesélt. az akadozó redőnyök és . A Pirtyán bácsi járt nála. kétszobás lakást. a megvetemedett ajtók. Annus néni tegnap feljött hozzánk megnézni a lopótökjét. egy szavamba kerül. hogy a Belvíziék őt csúnyán becsapták. mert gondolta. mert Pilisen az anyósával laknak együtt. tudok én magának egy igen alkalmas. különösen mikor hallotta. Pirtyán bácsi persze nagyon örült. aki egy mindenbe beleszóló természet.Szeptember 15.Pirtyán. akkor majd mindig tehet apróbb szívességeket a főnökének az autó. Ő tudniillik már régen szeretne beköltözni a fővárosba. maga csak ne töltse az idejét lakáskeresgéléssel.

hogy ez lesz belőle. kezdtem kérdezgetni. De anyu csak nevetett. miért akart mindenáron bevágódni a főnökénél. Nagyon sajnáljuk szegény Pirtyán bácsit. a felesége meg takaríthat nekik. Meg az autójukat is generálozta. mert ő már az elején kitalálta. nem mondattuk volna Picurkával az Andreának. amit itt évek óta végeztek nekik. Mindent ingyen. Vízcsapot is cserélt nekik a fürdőszobában. Szeptember 20. Annyira biztosan ígérték a Pirtyán bácsinak. hogy Belvíziék ennyire komolyan veszik a gyerek-beszédet? Apu egyébként azt mondja. Azt akarják. hogy Pirtyánék bepörölték a Belvíziéket. hogy melyik lakást ígérte Belvízi bácsi a Pirtyánéknak. az ilyen dolgok pedig elmélyítik a barátságot főnök és beosztottja között.ehhez hasonlók terén. hogy az hálából már az ő egész lakásukat is kifestette. hogy úgy kell a Pirtyán bácsinak. hogy elköltözünk. hogy a mi lakásunkról volt szó. . Óriási újságok vannak! Serédi néni jött fel anyunak elmondani. hogy Belvíziék fizessék ki nekik azt a sok munkát. De hát ki gondolta. Mikor Annus néni ezt mesélte. Ha tudtuk volna. és azután Annus néni is mondta.

hogy éppen itt volt a Radó és a Novák is. És nemcsak pénzt szokott kapni az ügyfelektől.Még szerencse. Azt mondja Hetti néni. Holnap meccsre megyek Ferivel és Novákkal. miért nem szóltak. És most már tudjuk. meg lehetett beszélni velük ezt a nagy szenzációt. És hogy ő ezek után Belvíziéknek még a köszönésüket sem . Olyan szokatlan. amikért nem volna szabad pénzt elfogadnia. meg ő különben is csak sakkozni szeret. hogy most nem ők jelentgetnek föl másokat. Tegnap kivittük Gombóckát a folyosóra. hanem őket jelentik fel. Szeptember 23. ha Gombóc a folyosóra merészkedett. mikor a kutyakoponyát főztük. és Belvíziék nem szóltak semmit. Ma is egész délután kint ugráltak Picurkával. drága ajándékokat is. hogy ki sem dugták az orrukat. Radó nem jön. hogy az Andrea különleges játékai is ilyen ajándékok. hanem mindenféle más. de azelőtt a falon keresztül is megérezték. Igaz. Hetti néni mesélte anyunak. hogy Pirtyán bácsi a vállalatnál is följelentette Belvízi urat. mert neki próbája van "A szép molnárlány és a csúnya tuskó" című izgalmas bábjátékból. amiért pénzt fogad el olyasmikért.

hogy nagyon szívesen. amit eddig csináltunk. Arról pedig ne is álmodjék Olgi néni. mint a ragasztott vatta.fogadja. hogy tanítson meg bennünket horgolni. Ugyanis a szomszéd iskolában úgy horgolják a bábjátékban szereplő bárányok gyapját. mikor Hetti néni morzsát szórt a párkányra a galamboknak. Hetti néni azt mondta. Szeptember 29. mióta Belvíziék így leszerepeltek. és az sokkal jobb. Még azért sem mert szólni. Nem győzzük emlegetni Radóval. Máskor ezért másfél óra hosszat méltatlankodott volna. hogy ő még egyszer az életben pogácsát vagy sajtos rudat süt a drágalátos barátnőjének! Radó megkérte Hetti nénit. most akármikor átjöhet hozzánk. Olgi néninek a hangját sem lehet hallani. hogy milyen jól .

mikor megpillantja az új kőházat . Október 1. nem kell villamosoznunk a sulihoz. Ha ők akkor nem vágják le a lopótökünket. a költözködés sem kerül pénzbe. tudniillik költözünk. és én is vágtam ki a padlásablakokkal együtt -. Felmondták a lakást. Füzesi Andris hallotta a papájától. sokkal több lakbért sem kell fizetnünk. az egész erkély végig lopótökkel lesz tele. a Belvíziék helyére. És nem kell iskolát változtatnunk. No.Álom ez vagy való? Mi is ezt kérdezzük. az egész házat elláthattuk volna. ha az isten háta mögül járhat haza a kocsiján. Annyian kérnek. mint a Radó bábjátékában a szép molnárlány.sikerült a bosszúnk. mert el . tudniillik csak ide költözünk át a szomszédba. hogy Belvízi úr sürgősen vidékre helyezteti magát. a különféle javításokért pedig majd mindig fizetnie kell. és felkiált: . Most mi is úgy vagyunk. Pedig ott sokkal kevesebbet fog keresni. mert az ingyen reparatúráknak már vége. az egész család vidékre költözik. itt nem maradhat. majd jövőre! Lesz sok magunk. Hát majd furcsa lesz neki. De a vállalatnál nagyon piszkálják a dolgait.én festettem kartonpapírra.

Apu egyébként azt mondja. Ez volt azelőtt . mert így most nem kell minden csészét. Most külön szobánk van a Ferivel. hogy belefér az ember zsebébe. Október 7. poharat külön papírba göngyölgetni. Szép új poharaink vannak. Szerencsésen túl vagyunk a költözködésen.kellett adni az autót. amitől egy egész lakás berendezése annyira összezsugorodik. hogy ő innét már csak akkor hajlandó kiköltözni. Az új lakásban azután visszanőne az eredeti nagyságára. hanem egyszerűen áthordjuk tálcán. amiket apu hordott át tálcán az új lakásba. hogy csak ide a szomszédba hurcolkodunk át. Apu örül a legjobban. hogy a Pirtyánékat kifizethessék. ha időközben feltalálnak valami olyan szert. azok helyett.

Október 10 . amit Andrea mázolt . de elfér benne a játékaival meg Gombóckával. hogy kicsi. Gusztika nem lakik velünk. Azért a bajok az új lakásba is elkísérik az embert. Most már nekünk is van olyan szobánk. az íróasztalom fölött.a falra. A bolha is rovar. talán van bolhája. őt odaajándékoztam annak a beteg lábú fiúnak. ami mindig rendes. apu kimondhatatlan örömére. nagyon jó helye van. igaz.talán mérgében . amit a Dunából halászott ki. Feri fiókjaiban mindössze egy tört csápú szarvasbogarat találtam.az Andrea szobája. Abból a foltból képeztem ki. Emlékét egy teknősbéka őrzi a falon. Teljesen ráfelejtettem a rovargyűjtésre. Mert minden jobb példányt elhord a szakkörbe. ha kicsi is. vagyis olyan kidudorodás. Nekünk úgyis annyi más szórakozásunk van. Filu is abban a szobában lakik. Filu reggeltől estig fürödhet a napfényben. hanem felváltva szokta vinni a félszemű mackót is. Picurka most már nemcsak a Barikájával jár sétálni. ha jön hozzánk valaki. egy egész sarok. Picurkának is van külön szobája. és holnap már be kell adnunk a rovargyűjteményt. Megnézem Gombóckát. aminek minden fala üveg.

amelyiknek az arca meg a két keze elefántcsontból van. az csak neki érdekes. hogy ha neki fáj valami. mert nem tud a lakók szemébe nézni. amiért ilyen emberekkel barátkozott. . milyen szép holmijai vannak. Olyan helyes az arcocskája. Segítettünk Hetti néninek átrendezni a lakást. mert későn jött haza. hogy fogorvosnál volt. másnak nem.Újabb szenzáció: Olgi néni is elköltözött! Teljes csöndben és titokban átköltözött Budára. Még a szekrényt is felemeltük. ha az ő papájának fáj a foga. Eddig mozdulni sem tudott a pici szobában. nevetett. a másik sógornőjéhez. mint Belvíziék. Hetti néni szerint azért megy el. Nekünk a Radóval egy kis bronz iskolás fiú tetszett. Apu lemaradt a rendezkedésről. Azt képzeli. hogy mindenki rajta nevet. Nem is mondta. Kiderült. Radó azt mondja. Most viszontlehet látni. Mikor ezen csodálkoztunk. hogy már egy hete fájt a foga. csak a költözködés miatt nem ért rá törődni vele. ahova Olgi néni bezsúfolta őt.

Pedig biztosan eszébe jutott. Október 13 Most már nem írom tovább a naplómat. és láttam. mert nagyon sok a tanulnivaló meg a bábozás.akkor mindenkinek lábujjhegyen kell osonnia. és rádiózni sem szabad. Már láttuk. de igaz. hogyan kell a vajas tésztát hajtogatni. Amíg eszembe nem jut. mikor én kiszedtem a dobozomból a nyúlbőrt. hogy most át lehet járni hozzá. akkor derült ki. van egy kisbabájuk. Feri is látta. De nem szólt semmit. Aztán majd Hetti néninél horgoljuk. Még mikor költözködtünk. akik a régi lakásunkba költöztek. Karácsonyra horgolunk Picurkának egy gyönyörű bárányt. Olyan rendes fiú ez a Feri. Befejezésül valami nagyon szépet kellene írnom. Feri éppen könyveket rakott táskába. Már egészen jól tudunk horgolni a Radóval. hogy izmosak legyünk. hogy a nyúlbőrömet megették a molyok. már alig van szőre. addig leírok valamit. hogy tavasszal kérte tőlem. akit kocsiban lehet tologatni. meg úszni is járunk a Radóval. Az új szomszédainknak. ami nem nagyon szép. és én sajnáltam odaadni. Olyan jó. csak még fonalat kell vennünk. .

Meg én egyedül is ki szoktam menni a folyosóra. Ezért inkább csak lerajzolom. hogy milyen lesz Radó nyolcvan év múlva. mikor nagyon unom estét. Akkorra már majd tudjuk. tologatni.Mi is szoktuk tologatni a Radóval. Most már igazán kellene valami szép befejezést írni! Nem jut eszembe semmi. hogy mik lettünk. Hogy fogunk nevetni a Radóval! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->