P. 1
proiect1

proiect1

|Views: 428|Likes:
Published by Elena Coarfă

More info:

Published by: Elena Coarfă on Jan 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2014

pdf

text

original

UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE INGINERIE “HERMANN OBERTH” MASTER, SPECIALIZAREA MANAGEMENT INDUSTRIAL

PROIECT LA DISCIPLINA MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI

COORDONATOR Lector .dr. ec. NICOLETA DAN INTOCMIT: DOICAN (NICULESCU) MARCELA BALTES DIANA

2008

MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI

CUPRINS

PREZENTAREA INTREPRINDERII PREZENTARE GENERALA SC COMPA SA SIBIU……………………..............................3 SCURT ISTORIC………………………………......................................................................3 ANALIZA DIAGNOSTIC A INTREPRINDERII.....................................................................8 DIAGNOSTICUL COMERCIAL…………………………………….........................................8 DIAGNOSTICUL RESURSELOR- UMANE…………............……......................................11 DIAGNOSTICUL SISTEMULUI MANAGERIAL……..........................................................12 DIAGNOSTIC FINANCIAR................................................................................................14 DIAGNOSTICUL SISTEMULUI INFORMATIONAL...........................................................18 DIAGNOSTICUL DE PRODUCTIE…………………….......................................................19 BUGETAREA ACTIVITATII CENTRULUI DE RESPONSABILITATE...............................21 CONTROLUL BUGETAR..................................................................................................23 BIBLIOGRAFIE..................................................................................................................27 ANEXA...............................................................................................................................28

2

casete de directie mecanica si hidraulica pentru autoturisme.SA SIBIU Societatea comerciala COMPA-S.3. 3 . cod postal 550234. cilindri de frana pentru autocamioane si autobuze.C. str. brate oscilante pentru autocamioane. dar si producatorii de utilaje agricole si material rulant. promovarea unor actiuni care sa contribuie la dezvoltarea afacerii si obtinerea profitului. pentru unele produse fiind unic producator intern. coloane de directie si axe volan pentru autoturisme.COMPA S. inele de siguranta. arcuri spirale infasurate la rece pentru producatorii de autovehicule si pentru alte destinatii.Henri Coanda nr. PRINCIPALELE PRODUSE SI SERVICII REALIZATE IN SOCIETATE S.A. autoutilitare si autocamioane. Principalele grupe de produse : aparatura pneumatica de frana pentru autocamioane si autobuze. PREZENTARE GENERALA A SC COMPA. SCURT ISTORIC AL FIRMEI 1. transmisii cardanice.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI PREZENTARE INTREPRINDERII 1. este liderul producatorilor de componente pentru autovehicule. autoutilitare. amortizoare hidraulice pentru autocamioane si material rulant.A.8. Societatea a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului din judetul Sibiu. competitive pe plan intern si international. Sibiu a fost infiintata prin Hotararea Guvernamentala nr. principalii beneficiari fiind producatorii de autoturisme. stergatoare parbriz si oglinzi retrovizoare.1990 si provine din “INTREPRINDEREA DE PIESE AUTO” Sibiu. Sediul societatii este in Sibiu. sub nr.32/129 din 1991. autocamioane si tractoare. SCOPUL SOCIETATII Scopul societatii este proiectarea. producerea si comercializarea de componente si piese in domeniul constructiilor de masini si domenii conexe. Produsele firmei sunt destinate echiparii autovehiculelor din productia interna.1256 din 13 dec.J.

Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor este intalnirea conducerii cu actionarii. acoperiri de suprafata. piese turnate sub presiune. expertize si analize chimice pentru oteluri. aer comprimat etc. incercari functionale si de anduranta pentru componente auto.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI - elemente stantate. CONTROL Adunarea Generala a Actionarilor reprezinta actionarii si are drept suprem de conducere si decizie asupra activitatii societatii. medie si mare capacitate. proiectare si constructii utilaje. energie electrica. reparatii utilaje. tratamente termice. ADMINISTRARE.). Principalele servicii oferite de COMPA sunt: transport intern si international. inchizator usa. Adunarea Generala a Actionarilor poate fi ordinara si extraordinara. permite actionarilor sa-si exprime punctul de vedere in scopul crearii unei relatii bazate pe incredere si fidelitate. fonte si neferoase. informeaza actionarii asupra activitatilor si strategiei societatii. verificari si reconditionari aparate de masura si control. este un moment privilegiat de informare si dialog cu acestia. executia si reconditionarea SDV-urilor. 4 .chimice. Competentele Adunarii Generale a Actionarilor cuprind in principal dreptul de a adopta hotarari la cel mai inalt nivel in orice situatie care intereseaza societatea. Adunarea Generala a Actionarilor raspunde obligatiilor legale si permite actionarilor sa isi exercite drepturile. apa industriala. permite acestora sa cunoasca mai bine societatea dandu-le acces la situatiile financiare. analize si incercari fizico . gaz metan. asigurare utilitati ( apa potabila. ansamble mecano-sudate. remorci de mica. agent termic. servicii sociale CONDUCERE.

desfasoara functii de suveranitate. participa la definirea politicii si strategiei generale si pe functiuni si urmaresc aplicarea acestora. conducerea este asigurata de inginerii coordonatori ai fabricatiilor care sunt organizate pe centre de profit.C. definind si urmarind realizarea propriei strategii de dezvoltare. convocarea Adunarii Generale a Actionarilor ori de cate ori este cazul.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor este singura abilitata sa modifice statutul societatii si sa decida cu privire la schimbarea conditiilor de functionare a societatii. la nivel central. Presedintele Consiliului de Administratie este si directorul general al societatii. Obligatiile si raspunderile administratorilor sunt reglementate de lege si de statutul societatii si cuprind in principal asigurarea gestiunii si coordonarii activitatii societatii comerciale. La nivel divizional. conform legislatiei in vigoare. Consiliul de Administratie administreaza societatea. de a verifica daca bilantul si contul de profit si pierderi sunt corect intocmite si in concordanta cu registrele. Compartimentele de la nivelul central. compartimentele de suveranitate. care are obligatia de a supraveghea gestiunea societatii. cu autonomie limitata) si din compartimente functionale.A. actioneaza ca girant pentru a proteja interesele actionarilor. Impreuna participa la definirea politicii si strategiei societatii si conduc activitatea curenta a societatii. ofera servicii de specialitate si monitorizeaza performantele unitatilor productive.COMPA S. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA S. Gestiunea societatii este controlata de un auditor independent. functii suport sau prestari servicii . SIBIU ORGANIZAREA SOCIETATII Structura organizatorica – este prezentata in Anexa Structura organizatorica a societatii comerciale COMPA. daca evaluarea patrimoniului s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea bilantului. integreaza activitatile desfasurate in celelalte compartimente ale societatii. 5 . aprobarea Contractului Colectiv de Munca si a Regulamentului de Ordine Interioara. Acestia sustin eforturile conducerii executive. este alcatuita din unitati de productie (unitati mixte pentru bunuri si servicii si unitati prestatoare de servicii. Conducerea executiva este asigurata de directorul general si directorii pe functiuni.

MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI - compartimentele suport ajuta unitatile de productie si cele prestatoare de servicii sa-si desfasoare activitatea. - compartimentele activitatii si prestatoare de servicii acestor asigura compartimente servicii se tuturor compartimentelor si modulelor societatii precum si in exterior. sunt sub aceeasi autoritate a Directiei Productie si sunt coordonate de un director adj. in scopul eficientizarii cresterii profabilitatii urmareste externalizarea acestora. fabricatie piese stantate fabricatie inele de siguranta fabricatie aparate frana turnatorie fabricatie ansamble mecano-sudate fabricatie transmisii cardanice fabricatie arcuri infasurate la rece acoperiri galvanice fabricatie arcuri infasurate la cald fabricatie inchizator fabricatie casete de directie tratamente termice Afacerile noi. Unitatile de productie se subordoneaza Directiei Productie si sunt create pe urmatoarea structura: • • • • • • • • • • • • • prelucrari pe strunguri automate. Sunt compartimente care ar putea functiona la nivelul fiecarui modul in cazul unei mai puternice descentralizari sau ar putea fi externalizate.de productie: • • • • • • • Atelier Compa Bosch – lame Atelier Compa Bosch – prindere aluminiu Atelier Compa Koyo Atelier Compa Honeywell Atelier Compa STI Atelier Compa Daikin Ansamblu tub rezervor 6 .

pentru unitatile de productie sau pentru terti si presteaza diferite servicii. asigura utilitati.MEDIU DIRECTIA ECONOMICA DIRECTIA PRODUCTIE STRUCTURA DE PERSONAL 7 .MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI Unitati mixte pentru bunuri si servicii: • Baza Energetica. este unitate prestatoare de servicii si asigura servicii in favoarea compartimentelor societatii DIRECTIILE SOCIETATII DIRECTIA GENERALA DIRECTIA MANAGEMENT DIRECTIA VANZARI DIRECTIA CUMPARARI DIRECTIA TEHNICA DIRECTIA LOGISTICA DIRECTIA CALITATE . • Mentenanta.

MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI ANALIZA DIAGNOSTIC Organizarea societatii pe centre de responsabilitati a presupus: a b constituirea unei echipe pentru efectuarea analizei diagnostic culegerea datelor necesare efectuarii analizei prin: . cresterea cifrei de afaceri 2. bugetul de venituri si cheltuieli.consultarea documentelor interne.observatii directe Obiectivele analizei diagonostic: evaluarea potentialului societatii comerciale de a aplica managementul bazat pe centre de responsabilitate cunoasterea situatiei reale in domeniul resurselor si utilizarii acestora identificarea si evaluarea culturii organizationale Directiile asupra carora s-a orientat analiza diagnostic sunt: diagnosticul comercial diagnosticul de productie diagnosticul resurse.umane diagnosticul sistemului informational diagnosticul sistemului managerial diagnosticul financiar DIAGNOSTICUL COMERCIAL Obiectivele generale ale societatii sunt: 1. satisfacerea cerintelor clientilor 4. fise ale posturilor .interviuri cu toate categoriile de personal pe baza unui chestionar structurat .bilanturi contabile. cresterea competitivitatii produselor pentru a satisface nevoile si cerintele pietei 3. eficientizarea activitatilor 8 .

consolidarea sistemelor de management al calitatii si mediului Ponind de la obiectivele generale ale societatii. Pe piata interna obiectivul principal este mentinerea cotei de piata. PIATA SOCIETATII COMERCIALE Societatea detine o pozitie puternica pe piata interna a pieselor de schimb.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI 5. Productia de componente auto destinate exportului reprezinta peste 50% din cifra de afaceri a societatii. furnizare energie) orientarea spre noi piete de export STRATEGIA FIRMEI: Puncte tari. 9 . Pentru pietele de export strategia urmareste: dezvoltarea de afaceri pe principalele procese tehnologice pe care COMPA le stapaneste dezvoltarea de produse pe domenii in care consideram ca suntem competitivi dezvoltarea de servicii ( proiectare asistata. Departamentul Marketing si Vanzari prioritatea este furnizarea de produse/ servicii de calitate care sa satisfaca asteptarile clientilor. realiste. recomandări Nr. realizabile. transport. masurabile. Crt PUNCTE TARI CAUZE EFECTE 1 2 3 Orientare catre dezvoltare Dezvoltarea de noi produse Diminuarea dependentei energetice PUNCTE SLABE Obţinere de profit Orientarea catre noi piete Adoptarea unor procedee si metode performante CAUZE Creştere economică Cresterea cifrei de afaceri Independenta energetica EFECTE 1 2 Strategia firmei nu este cunoscuta de toti Canale de angajatii comunicare necorespunzatoare Obiectivele derivate si planurile de Management actiune nu sunt detaliate neperformant RECOMANDARI Actiunile manageriale nu-si ating obiectivele Managementul pe baza de obiective nusi atinge scopul 1 2 Utilizarea canalelor de comunicare adecvate pentru a avea impact maxim la toate nivelurile Stabilirea de obiective clare. de asemenea si a componentele auto destinate prim montajului . puncte slabe.

Calitate produselor concurentei costurile si serviciile sunt superioare fata de oferta noastra. COMERCIAL: Puncte tari.50%. orientarea catre client. 58. o cunoastere mai buna a tendintelor care se manifesta atat in mediul intern cat si cel extern. Piata externa Piata interna In prezent strategia este orientata spre realizare de parteneriate cu firme puternice din domeniul auto.50%. recomandări Nr. Crt PUNCTE TARI CAUZE EFECTE 1 2 3 4 1 2 1 2 Raportul calitate/ prêt foarte bun Consolidarea pozitiei pe piata Legaturi stranse cu clientii Cunoasterea concurentilor PUNCTE SLABE Specialisti competenti Management performant Orientarea politicii societatii catre clienti Viziune strategica CAUZE Imagine buna a firmei Cresterea portofoliului de clienti Noi piete Cresterea veniturilor Elaborare de strategii realizate EFECTE Activitatea de marketing nu este suficient Lipsa fonduri de focalizata pe cercetarea de piata Lipsa specialisti Activitatea promotionala nu este corespunzatoare RECOMANDARI Buget insuficient pentru promovare Pierderea unor oportunita pentru a penetra in alte piete Dificultati in vanzarea produselor Training in domeniul marketingului Dezvoltarea acrivitatii promotionale 10 .MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI 2006 41. puncte slabe. CONCURENTA La ora actuala concurenta in domeniul componentelor auto este foarte puternica atat pe plan intern cat si pe plan extern datorata infuziei de capital strain .

recomandări Nr.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI DIAGNOSTICUL RESURSELOR. Crt PUNCTE TARI CAUZE EFECTE 1 2 3 Imbunatatire climatului social si de munca Imbunatatirea competentelor salaritilor Cresterea gradului de implicare a salariatilor Preocupare pentru mentinerea capacitatii de munca a salariatilor Asigurarea unei forte de munca capabile sa faca fata noilor tehnologii de fabricatie Cunoasterea responsabilitatilor necesare pentru atingerea obictivelor organizatiei CAUZE Satisfactia angajatilor Personal flexibil bine pregatit Apartenenta la cultura organizationala EFECTE PUNCTE SLABE 1 Mentallitatea angajatilor neadaptata noilor sisteme de organizare si productie Comunicarea si lucrul in echipa deficitara Lipsa unor recompense de alta natura decat cea financiara Responsabilitatile si autoritatile operatorilor nu sunt definite RECOMANDARI Lipsa unei strategii de apartenenta a fiecarui angajat la organiztie Canalele de comunicare nu sunt alese corespunzator iar rolul fiecarui individ in echipa nu este cunoscut Lipsa unor strategii si obiective individuale realiste Inexistenta fiselor de post 2 3 4 Neimplicarea angajatilor pentru atingerea obiectivelor organizatiei Obiectivele si indicatorii de performanta nu sunt cunoscuti Neimplicare si insatisfactie fata de munca depusa Ineficienta in activitate a managementului 1 2 3 4 Elaborarea fiselor de post pentru personalul direct productiv Elaborarea unui sistem de retribuire bazat pe competentele si performantele individuale Reorganizarea activitatii pe centre de responsabilitati Eficientizarea activitatilor de personal 11 .umane a scos in evidenta urmatoarele: Obiectivele individuale nu sunt cunoscute Implicarea salariatilor in atingerea obiectivelor este scazuta Lipsa de interes pentru procesul de formare Sistemul de recompensare nu stimuleaza implicarea si atasamentul fata de organizatie RESURSE UMANE puncte slabe.UMANE Analiza diagnosticului de resurse.

dialog Referitor la procesul decizional se remarca urmatoarele: Referitor la procesul de comunicare: Referitor la metodele de management: COMPA a inceput sa dezvolte si sa aplice metode moderne de management respectiv: managementul schimbarii si inovarii pentru a face fata interactiunii cu un mediu extern deosebit de dinamic si pentru a. - - 12 .si crea abilitatea de a sesiza si rezolva rapid problemele si pentru eficientizarea proceselor managementul pe baza de obiective pentru mobilizarea intregului potential intelectual si practic al colaboratorilor de la toate nivelurile in vederea atingerii performantelor organizatiei managementul strategicin scopul realizarii legaturii intre oportunitatile mediului si posibilitatile firmei si conducerii actiunilor spre indeplinirea telurilor strategice managementul prin proiecte spre a dinamiza dezvoltarea si a gestiona eficient resursele management participativ in scopul accenturarii participarii active a salariatilor la functionarea organizatiei.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI DIAGNOSTICUL SISTEMULUI MANAGERIAL Factorii care influenteaza sistemul managerial sunt: procesul decizional procesul informational comunicarea stilul de management practicat metodele de conducere folosite centralizarea luarii deciziei deciziile conducerii se comunica prin sedintele de analiza de dimineata conducerea intreprinderii este accesibila comunicarii directe cu angajatii sai predomina comunicarea de sus in jos comunicarea de jos in sus se efectueaza pe linie ierarhica situtiile conflictuale care apar sunt rezolvate prin negociere.

MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI SISTEMUL MANAGERIAL Puncte slabe. recomandări Nr. Crt PUNCTE TARI CAUZE EFECTE 1 2 3 4 1 2 Cunoasterea mediului in care firma isi desfasoara activitatea Echipa manageriala angajata sa imbunatateasca comunicarea si eficienta angajatilor Inexistenta conflictelor de munca Aplicarea metodelor performante de conducere prin obiective PUNCTE SLABE Necesitatea de adaptare la mediul concurential Competenta manageriala Competenta manageriala Competenta manageriala CAUZE Mentinerea pozitiei pe piata Performanta Imaginea firmei Management performant EFECTE Lipsa indicatorillor de performant pentru manageri Utilizarea ineficienta a timpului 3 Sistemul informational pentru monitorizarea obiectivelor ineficient RECOMANDARI Concentrarea pe probleme de productie Pierderea esentei problemei in favoarea detaliilor nesemnificative Lipsa unui soft adecvat urmaririi eficiente a acestora Evaluarea necorespunzatoare a performantelor Rezolvarea ineficienta a problemei Timp suplimentar necesar culegerii de informatii 1 2 3 4 Evaluarea periodica a performantelor managerilor Soft corespunzator pentru monitorizarea oiectivelor Introducerea managementului pe centre de responsabilitati Delegarea de responsabilitati si aplicarea sistemului decizional care presupune implica rea intregului personalul in luarea deciziilor 13 .

cum ar fi : sectorul de activitate al firmei. care se poate intocmi pornind de la patru activitati de baza : bilantul bugetul de venituri si cheltuieli fluxurile de venituri nete fluxul de fonduri factori obiectivi. maximizare profit ) solicitarile ( legislative. calitatea personalului. parteneriat. cum ar fi : interesele celor implicate in tranzactie disponibilitatea informatiilor asupra societatii evaluate logistica si experienta evaluatorului rezultatele diagnosticului Diversitatea si mai ales alegerea celei mai bune metode de evaluare – este conditionata de: FUNDAMENTAREA BUGETULUI DE VENITURI SI CHELTUIELI PE ANUL 2007 .Volumul cheltuielilor de investitii impuse pentru asigurarea de capacitati noi si modernizari de hale si utilaje existente – a fost semnificativ 14 .S-a sustinut capitalizarea firmei cu surse proprii. respectiv posibilitatea majorarii capitalului social al SC Compa SA prin exprimarea dreptului de preferinta al actionarilor . incluzand : pozitia concurentiala pe piata. ale clientului ) marimea si structura capitalului natura activelor societatii factori subiectivi.Activitatea SC COMPA SA a fost orientata spre consolidarea relatiilor cu partenerii externi reprezentativi si a cresterii volumului exportului S-au inregistrat cresteri substantiale ale cererilor clientilor cei mai semnificativi si cresterea cifrei de afaceri concomitant cu valorificarea personalului existent . climatul social intern si calitatea conducerii si gestionarii patrimoniului disponibilitatea informatiilor referitoare la tranzactii privind firmele similare existente scopul evaluarii ( vanzare.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI DIAGNOSTIC FINANCIAR ANALIZA ECONOMICA SI FINANCIARA Cadrul analitic al analizei financiare si economice SC COMPA SA este reprezentat de un set de documente.

6 127.4 103 FUNDAMENTAREA PRINCIPALELOR ELEMENTE DE PATRIMONIU [mii lei] ACTIVE IMOBILIZATE .3 -514. precum si a cresterii capitalului de lucru corelat cu cresterea cifrei de afaceri - capitalul propriu creste cu aproape 14% prin cresterea capitalului social 15 .9 cresc semnificativ imobilizarile financiare prin sporirea capitalului social cresc imobilizarile corporale prin aportul substantial al investitiilor volumul stocurilor creste proportional cu cresterea cifrei de afaceri datoriile cresc cu 5. pe de o parte.4 119.2% ca urmare a neacoperirii cu resurse proprii a cletuielilor.1 54. din exploatare Chelt.9 102.9 151.4 108.5 109.7 120.2 119.3 105.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI FUNDAMENTAREA CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE : 2006 2007 Venituri totale Venituri din exploatare din care cifra de afaceri: Venituri financiare Cheltuieli totale Clelt.8 115.6 103.6 219.3 [mii lei] 114. financiare Rezultatul brut al exercitiului Rezultatdin exploatare (profit) Rezultat financiar Impozit pe profit Rezultatul net al exercitiului 259 730 244 0250 241 841 15 480 249 040 234 337 14 703 10 690 9 913 777 2 245 8 445 298 000 294 000 290 000 4 000 287 000 279 000 8 000 11 000 15 000 -4000 2 300 8 700 % col4/ col. din care : Stocuri Creante Casa si conturi la banci Plati in avans si alte active DATORII < 1 AN DATORII >1 AN CAPITAL SI REZERVE TOTAL ACTIV : 242 519 Concluzii: 2006 156 758 14 152 994 3 749 85 554 26 260 57 096 2 198 207 65 111 59 378 116 850 2007 171 295 15 163 050 8 230 93 805 29 000 62 000 2 805 67 300 63 700 133 100 % [ col3/ col2] 109.4 102. din care : Imobilizari necorporale Imobilizari corporale Imobilizari financiare ACTIVE CIRCULANTE .6 110.4 103.8 106.4 113.9 25.

sume debitoare.3 52.) Productivitatea muncii Rata de rulaj a creantelor ( R.54 1.69 32. Zile Zile Zile % Realizari Prevederi % 2006 2007 col4/ col3 3.4 96.2 1.39 66.25 2.69 109.3 33.83 37.96 105. Rata lichiditatii curente R L C = Active (curente) circulante / Obligatii (pasive ) curente Activele curente includ : Rata lichiditatii imediate R L I = Active (curente) circulante .S.) Rata de rulaj a stocurilor (R.C.8 97. este un semn de nesiguranta Solvabilitatea exprima capacitatea firmei de a-si onora obligatiile fata de terti din activele sale .1 0.5 Lichiditatea exprima capacitatea firmei de a face fata datoriilor pe termen scurt din activele curente.8 68.25 73.8 156.) Gradul de indatorare Lichiditatea curenta (LC.9 108. Daca este prea mica.I.7 130.A.3 126.FINANCIARI indicatori de lichiditate: de solvabilitate de gestiune de rentabilitate ai valorii de piata .) Lichiditatea imediata (L. stocuri Pasivele curente include: sume creditoare si imprumuturi pe termen scurt .9 89.39 106.2 1.) Rata de rulaj a datoriilor ( R.) U/M % mii lei/sal.Stocuri / Obligatii (pasive ) curente stocurile se scad din activele curente deoarece acestea constituie imobilizari ( nu se pot transforma rapid in numerar) aceasta rata este folosita de bancile comerciale.rezultati din fundamentarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli Denumire indicator Rata rentabilitatii financiare Viteza de rotatie a activelor (R.5 38.8 119.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI PRINCIPALII INDICATORI ECONOMICO. Indicatorii de apreciere a gestiunii reflecta : eficienta conducerii din punct de vedere al platii datoriilor politica de creditare a companiei fata de clienti 16 numerar.D.91 0.31 1.

MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI - viteza cu care firma isi roteste stocurile necesare pentru a sustine un nivel al vanzarilor viteza de rotatie a stocurilor pot fi specifici in general sectorului de activitate. Este necesara adoptarea aceastei politici pentru a asigura sursele necesare investitiilor noi. este de 21. Descrierea politicii societatii comerciale cu privire la dividende.103. cu valoarea nominala de 0. dar reflecta si pozitia pe piata a firmei - Indicatori de rentabilitate Marja de profit = Profit net/ Vanzari * 100 = 3.C.038 actiuni. iar pe de alte parte pentru a nu se mari gradul de indatorare al societatii.821. pe de o parte .971 actiuni noi subscrise .C.Sibiu din perioada 25. politica COMPA este de a nu se mai repartiza profitul pentru plata de dividende. echivalentul a 218.153. in exercitiul atributiilor delegate de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din data de 27.07.2007.8 lei .COMPA S.5 Indicatorii valorii de piata In baza Comunicatului Consiliului de Administratie al S.1 lei. intreg profitul urmand a se repartiza la surse proprii de dezvoltare.A.2007 – 29.015.06.05.882. Sibiu. 17 .2007. echivalentul unui numar de 70.5 % Rentabilitatea activelor totale = Net/ total active * 100 = 3.A.10 lei / actiune.2007 si in baza Raportului privind rezultatul participarii la actiunea de majorare a capitalului social al S. Cunoscand expunerea societatii fata de banci si firme de leasing.COMPA S. intrunit in data de 11.04. s-a adoptat : o valoarea totala a capitalului social rezultat in urma majorarii cu suma de cu 7.397.

construit din mai multe aplicatii specializate ce lucreaza impreuna pentru atingerea unui tel comun: administrarea avantajoasa a resurselor firmei. Folosind serviciile unei echipe de specialisti. introduce si directioneaza toate procesele relevante pentru asigurarea calitatii. indisciplinar.. Aplicatia cuprinde toate tipurile de lichidari corespunzatoare legislatiei in vigoare si Codului Muncii: demisie. avand ca scop declarat optimizarea proceselor de afaceri cu un sistem avansat de management informational. 18 . Managementul calitatii Monitorizeaza. utilizatorii avand acces la diverse module si in cadrul modulelor numai la anumite operatiuni: acces simultan al mai multor utilizatori la baza de date. plecat in armata. pensie. transfer. Preturile nou adaugate sau modificate sunt stocate intr-o baza de date cu oferte si raman in asteptare pana la noi negocieri urmarindu-se si evolutia acestora in timp. date ce vor fii folosite la urmarirea carierei si evolutia angajatilor. Este solutie strategica. pensie de invaliditate etc. pe parcursul intregului lant de furnizare. iar informatiile se pot obtine indiferent de localizare. in care informatia trebuie procesata rapid si mai ales corect. Compa si-a implementat propriul sistem informational – in ceea ce priveste legaturile interne dar si de proiectare a unui spectru larg si in continua crestere pentru relatiile directe de colaborare stabilite cu firme externe. cum ar fi: Managementul resurselor umane Se actualizeaza schimbarile survenite in datele personale ale angajatilor sau modificarile in situatia sa ca angajat al societatii exact cele prevazute in actul aditional la contractul individual de munca. si este foarte flexibil la modificarile survenite in lege. Sistemul are multiple niveluri de securitate. Strategia EXOD este de a integra toate operatiunile de afaceri într-un sistem total pentru planificarea. fara aparitia blocajelor integritatea datelor si a tranzactiilor si posibilitatea obtinerii unor informatii de sinteza ce au la baza acumularea in timp a datelor introduse securitatea datelor si protejarea sistemului la acces neautorizat lucrul in medii distribuite: datele pot fi introduse in diverse puncte aflate in locuri diferite. fiind aplicabil si permitand urmarirea principalilor indicatori de activitate. controlul si supravegherea afacerii.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI DIAGNOSTICUL SISTEMULUI INFORMATIONAL Fiind o companie cu importanti clienti. EXOD este mai mult decat un program. s-a dezvoltat si imbunatatit continuu un program care integreaza multe informatii. initiaza masurile de corectie si integreaza sistemele de coordonare. Sistemul este distribuit.Adminstreaza baza de date cu preturile produselor companiei. determinarea unui pret facandu-se pe baza tehnologiei acestora. Vanzari si distributie Vanzari si facturi emise Preturi . somaj. coordoneaza inspectiile. Acest sistem informational constituie o adevarata oglinda a activitatii intregii societati.

urmareste crearea obligatiei de plata spre furnizor si urmarirea platilor Creante si obligatii Vanzari Contabilitate generala Reparatii si intretinere Pe baza unui calcul se pot planifica revizii si reparatii. pentru aplicarea strategiilor. in functie de pretul de intrare al produsului sau materialului la momentul operarii in stocuri. in acelasi timp firma consolidand imaginea si recunoasterea pe plan international. in functie de numarul de ore efective de functionare.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI Managementul materialelor Evidentiat prin controlul stocurilor Stocurile sunt tinute separate pe trei criterii: in functie de spatiul fizic in care este depozitat produsul . pret. rolul urmatoarelor elemente sunt clar definite in cadrul politicii operationale: o Caracteristicile procesului de proiectare Flexibilitatea proiectarii produsului Capacitati de livrare Localizarea facilitatilor Tehnologiile de fabricatie Sisteme de control Dezvoltarea nivelului de tehnicitate al dotarilor concomitent cu formarea grupurilor de operatori de elita. Evaluarea riscurilor in acivitatea de productie este determinata tocmai in ideea diminuarii sau eliminarii acestora. la o calitate mai buna. 19 . in functie de data intrarii produsului sau materialului in stoc. au condus la realizarea de produse noi. Folosirea acestui sistem de administrare a stocurilor permite ca scoaterea materialelor sau produselor din magazie sa fie facuta pe mai multe criterii (data intrarii. pozitie). utilajele aflate in exploatare (pe baza normativelor in vigoare) Productie Planificarea si controlul productiei Codificarea materialelor Tehnologii Productie DIAGNOSTICUL DE PRODUCTIE Pentru indeplinirea obiectivelor organizatiei. Contabilitate financiara .

structura constructiva cu evidentierea fiselor de consum de materiale pentru fiecare reper component.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI Dintre toate riscurile.primirea comenzii ferme de la client asigurarea unui stoc necesar de semifabricate si scule care sa asigure productia contractuala lansarea fabricatiei urmarirea si controlul productiei in diferite momente si puncte din cadrul fluxului tehnologic pentrul loturile de comenzi lansate in fabricatie se emit automat bonurile de consum precum si fisa de urmarire a produsului. de unde poate intra in circuitul comercial Mecanismul de codificare a reperelor este foarte flexibil. implica : . existand astfel posibilitatea de evidentiere in orice moment a stadiului de executie a fiecarei comenzi. desfacere sau profit. acoperind practic orice categorie de material existent. Toate compartimentele au acces la toate legaturile care definesc: structura constructiva cu evidentierea fiselor tehnologice pentru fiecare reper component. fara comenzi nu exista productie. 20 . lansarea si urmarirea unui produs din momentul contractarii acestuia cu un client si pana la intrarea in magazia de produse finite. a manoperei consumate pana la acel moment ambalarea. ele se genereaza pe baza unor nomenclatoare. cel mai important este clientul : fara client nu exista comenzi. ceea ce asigura unicitatea unui cod. control final si etichetare Ca idee generala: se vizeaza programarea. Planificarea si controlul productiei.

oficiul calcul) COSTURI ADMINISTRATIVE COSTURI GENERALE PE SOCIETATE TOTAL REGII PROFIT DIN EXPLOATARE PROFIT DIN EXPLOATARE ( Procent ) Venituri exceptionale Cheltuieli exceptionale PROFIT inainte de perceperea dobanzilor si impozitelor Venituri financiare Cheltuieli financiare PROFIT inainte de perceperea dobanzilor si impozitelor (PROFIT BRUT) Impozit pe profit PROFIT NET PROFIT MARGINAL 150 150 24 126 4.25% Atelier productie 0 2 687 0 2 687 2 687 837 736 17 14 196 62 53 0 22 0 0 130 182 2 248 439 16. Pincipalul client este firma Krupp.37% 0 0 1 850 1 000 950 1 900 500 1 400 2.Bilstein Compa. deseuri) Alte materiale utilizate in fabricatie Costuri salariale directe Costuri salariale indirecte Costuri cu energia si apa Costuri cu materiale consumabile Reparatii si intretineri utilaje in regie proprie Reparatii si intretineri utilaje executare la terti Transport si manipulare Amortizarea activelor productive Alte costuri COSTUL BUNURILOR VANDUTE MARJA BRUTA MARJA BRUTA ( Procent ) COSTURI ADMINISTRATIVE Costuri cu forta de munca si administratie Instruire Amortizarea activelor administrative Alte costuri administrative (intretinere. din care: 15 956 14 729 5 590 41 881 62 200 78 156 27 144 15 978 3 030 1 801 6 138 1 598 6 500 25 778 0 0 3 612 4 522 71 126 7 030 11.30% 3 264 45 238 1 633 5 180 3 600 5 180 1 850 2. birotica.60% Vanzari interne Vanzari prim montaj Vanzari piese de schimb Vanzari la export CIFRA DE AFACERI TOTAL VANZARI COSTUL BUNURILOR VANDUTE Materii prime si materiale Semifabricate interne Alte materiale utilizate in fabricatie (SDV.70% 21 .34% 115 1 1 4 121 168 289 150 5.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI BUGETAREA ACTIVITATII CENTRULUI DE RESPONSABILITATE La SC COMPA SA SIBIU in cadrul Atelierului de productie Ansamblu tub rezervor ( 470) se executa tubul rezervor destinat fabricatiei amortizoarelor pentru autoturisme. VENIT NET [mii RON] COMPA.

1143 3.0044 0 0.4571 0.0044 0.0381 0 0 0.4571 0.3048 0.3684 0.RA“ care se executa in cadrul Centrului de responsabilitate 470 Fisa tehnologica pentru reperul : B4 .0381 0 0.3048 0.0483 0.4571 0.0483 0.011 0.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI Fisa tehnologica pentru reperul B4.operatie Denumire operatie 10 20 30 40 50 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160 170 RECEPTIE PIESE SPALARE SUDAT REPERE (AS1) VERIFICARE DISTRUCTIVA CONTROL INTERMEDIAR (CM1) CONTROL INTERMEDIAR (CM1) SUDAT REPERE (AS2) VERIFICARE DISTRUCTIVA CONTROL INTERMEDIAR (CM1) SUDAT REPERE (AS3) VERIFICARE DISTRUCTIVA CONTROL INTERMEDIAR (CM2) SUDAT REPERE (AS4) REMANIERE DUPA SUDURA (WIG) VERIFICARE DISTRUCTIVA VERIFICARE ETANSEITATE CALIBRAT AMBALAT Total fisa Total reper Total produs Utilaj Manual Masina de spalat UPA230 Instalatie sudare MIG-MAG Manual Manual Manual Instalatie sudare MIG-MAG Manual Manual Instalatie sudare MIG-MAG Manual Manual Instalatie sudare MIG-MAG Instalatie sudare MIG-MAG Manual Manual Manual Manual 22 .0381 0 0.3684 Nr.3684 0.0044 0 0 0.0467 0.019 0.0381 0.0283 0.0483 0.0362 0.RATimp unitar 0.002 0.4571 0.0044 0 0.4571 0.5238 3.5238 3.3429 0.0333 0.0483 0.5238 Lei manopera 0.

807 1.0692 0.6577 Cost efectiv euro 1.0025 0.8711 13.539 0.3854 0 0.807 0.7262 0.0381 0.5942 0 0.5313 3.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI CONTROLUL BUGETAR Centralizatorul cheltuielilor decontate pe luna octombrie pentru reperul B4.3854 6.608 1.8175 0.0252 0.122 0.0065 3.0536 3.8826 0.0022 0.082 0.1428 0.0019 1.027 0.59 0 0.066 0 12.588 0.0148 0.0438 0. energie termica.1915 0.4903 0 13.154 0.6703 0 0 0.0256 0.5896 0.7193 13.5327 0.681 0.0518 1.03 0.0027 1.1547 0 0 1.2077 0.36 0.0077 0.0845 0.0261 0. total.0068 0.0005 1.1518 0.6797 23 ELEMENTE DE COST ( Conform calculatiei negociate ) Materiale directe.2986 0.7641 0 13.7641 0.2002 0. din care : transport material altele energie.4748 0.8711 lei 6.8175 3.287 0.6577 0.2162 0.0072 0.0176 3.1879 lei 6.0187 3.contine elementele de cost planificate conform calculatiei negociate si elementele de cost efective UNITARE Cost planificat euro 1.0032 0.5527 0.0721 12.2573 0.2162 3.0007 0.din care : material ambalaj SDV-uri Semifabricate diferente anterioare la materiale Salarii directe total: salarii directe + sporuri CAS. din care : regie generala asigurari Total costuri I Diferente de curs valutar Total costuri II Profit Pret 3.1334 0.1879 0.5045 0.5314 0.0004 0.0362 0.0009 0.7193 12.0019 3.0176 0.0455 0.0914 0.7977 1.0196 0.1279 0. aer comprimat salarii regie consumabile amortizare + amenajare hala deplasari personal imozite si atxe cheltuieli logistica dobanzi capital de lucru Investitii COMPA Cost sectie Regie generala tota.0206 3.427 0.0945 0. Sociale Rebut + remanieri Alte materiale Mentenanta Cheltuieli administrative total. chelt.0014 0.105 0. apa.4903 0.6618 0.0159 0.1894 13.6013 0.5489 .292 6.7074 0.RA: .1564 0.7878 0.

609 2. Cheltuieli administrative total.514 7.890 146.transport material.131 7. apa.663 1.070 334.SDV.565 0 3. 108 0 0 312. 569 1.808 2.680 3.variatia de sold la productia neterminata 3.amortizare + amenajare hala .034 85 23.cas. aer comprimat .altele .256 15.927 3. 879 0 95.104 7.ambalaj .526 10.161 0 0 4. Materiale directe total+ SDV-uri :Din care: .material .dobanzi capital de lucru Investitii COMPA 89. 617 0 620 5. personal . 367 3.800 36 121 3.516 440 202.819 1.118 544 47.consumabile . 292 5. Salarii directe total: . energie termica. cheltuieli sociale 4.salarii regie .189 0 0 1.254 25.320 88.805 154 13.438 11.173 2.825 9.761 433 126 57.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI Costurile efective la nivelul Centrului de Responsabilitate 470 in cursul lunii octombrie CENTARLIZATOR CHELTUIELI DECONTATE Elemente de cost TOTAL VALOARE Cost planificat Curs euro 3.647 41.148 12.194 20.955 2. ambalaj.322 41. Semifabricate .277 12. Mentenanta 6.416 25.energie.292 0 24 .53 lei 1.797 90.cheltuieli logistica . 474 0 175 1.228 0 39.129 5.uri 2.779 0 11.deplasari personal .709 25.010 24 6.408 891 3. Rebuturi+ remanieri 5.902 8.619 310.50 lei Cost efectiv Curs euro 3.672 0 992 49. din care: .salarii directe+ sporuri .787 7.045 3.impozite si taxe . 497 0 338.088 11.236 2. 801 126 423 13.505 176.254 31.508 53.663 94.

Diferenta dintre costurile realizate si cele negociate la comenzile inchise in luna octombrie este de 5 784 RON.3. 1. 1. 456 63.873 11.au decontat materialele Prevazute prin prêt Realizat Diferenta 202 228 187 946 14 282 1.4.529 205. 204 205. Regie generala total. 446 36. 873 0 221.16. efectiv realizate in nivelele negociate. 042 0 784.5. din care: .MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI Cost sectie 7. 957 0 784. 042 .asigurari Total costuri I Diferente de curs valutar Total costuri II Profit Pret 186. 777 In urma analizei comparative intre costurile planificate (negociate) si costurile efective evidentiate in Centralizatorul cheltuielilor se pot identifica cauzele care au condus la aparitia abaterilor 1. 441 0 0 187. 794 209. Influente inregistrate la inchiderea comenziilor din perioadele anterioare aferente predarilor la costul planificat In urma verificarilor s-a constatat comenzi inchise in perioadele anterioare la care s. Prevazute prin prêt Realizat Diferenta + RON 312 619 338 070 25 451 Cauzele inregistrarii diferentelor Din analiza comenziilor inchise in luna octombrie se constata in general incadrarea costului cu materialele. 655 652. 655 742.2. SEMIFABRICATE 1. 2. 544 36. 411 10. 266 726. 1. SALARII DIRECTE • • Prevazute prin prêt Realizat 39161 53322 25 .regie generala .126 12. 456 0 656.1. 860 0 221.544 0 656. MATERIALE + SDV-uri • • • 1.085 41.957 41. 3.338 719. 860 . Cauzele existentei diferentelor Diferenta la semifabricate provine din decontarea la un cost planificat mai mic fata de cel realizat la comenzile neinchise. 557 0 193.987 11.57.6.

realizarile pe primele 9 luni ale anului fiind de 6 549 RON. REBUT • • • Prevazut prin prêt Realizat Diferenta 4 955 3 148 1 807 Cresterea valorii salariilor directe este influentata de cresterea tarifului in lei cu 90% de la data negocierii pretului si pana in prezent Cauzele diferentei: nu s-au inregistrat rebuturi la nivelul planificat 5.uri necuprinse in costurile directe plus spezele bancare plus prestatiile efectuate de terti si analizele de laborator) Cauzele depasirii costurilor de regie ale atelierului • • Necorelarea numarului de personal cu volumul productiei fabricate Cresterea tarifului salarial al personalului indirect si TESA din regia atelierului 26 .MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI • Diferenta + 14161 (36%) Cauzele inregistrarii diferentelor Timpul/ buc la negocierea Ansamblului tub rezervor im anul 2002 s. CHELTUIELI DE REGIE ATELIER ( CCF) • • • • • • Prevazut in prêt Realizat Diferenta Salarii personal indirect + + 90 254 146 708 56 454 24 084 23 816 Depasirea nivelelor negociate la regia de sectie se constata la: Amortizare utilaje si constructii + Alte costuri ( SDV.a redus fata de norma de timp actuala cu 14% 4 . 6. MENTENANTA • • • • • • • Prevazuta prin prêt Realizat Diferenta 2 797 12 890 10 093 5 018 4 157 3 535 180 In structura costurilor cu mentenanta se constata urmatoarele valori: Salarii cu mentenanta Reparatii efectuate de terti Materiale pentru mentenanta Reparatii efectuate de COMPA IT In luna octombrie reparatiile effectuate de terti detin o pondere importanta.

Marketing.MANAGEMENTUL PE CENTRE DE RESPONSABILITATI • • • • • • Costul investitiilor puse in functiune sunt superioare celor acceptate prin pret si nerealizarea volumelor prevazute prin negociere. Bucuresti. Editura Universitara. REGIA GENERALA (CGI ) Cauzele depasirii Costurile societatii sunt mari comparativ cu cifra de afacei realizata BIBLIOGRAFIE 1. Bucuresti. 2003. Ion si altii. 2006. D. 1993 27 . Antoniu. Management financiar in afaceri . Brandasu. Bogdan. R. Cernusca. I. DAN NICOLETA. Editura Universitatii. P. Neagoe. Finantele intreprinderii. Management financiar. Note de curs: 2. 4. Ed. Costuri mari fata de prevederi la categoria “alte costuri” Prevazut in prêt Realizat Diferenta + 36 544 41 957 5 413 7. Sibiu. 3. D. Didactica si Pedagogica. Editura ULB. Butănescu.Nicolae. 5. 2001. Sibiu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->