Stilul Corintic

Caracteristici generale Ordinul corintic este cel mai nou dintre cele trei ordine de arhitectură al antichitii grecesti. Evolutia sa începe în jurul anului 400 î.Hr. dar abia peste trei secole ajunge la forma sa canonică. Stilul este apropape identic cu cel ionic. Se difera de acesta doar prin cateva elemente. Fusul coloanei este asemănător cu cel ionic, dar ceva mai zvelt. Ceea ce oferă particularitate coloanei corintice este capitelul. Acesta prezintă ornamentul numit acanta, preluat ulterior si de capitelurile compozite. Soclul (fundatia) este alcătuit din: stereobat (baza) si krepis (treptele). Solul pe care se întinde fundatia are o parte vizibilă, numită euthynerie. Treapta superioară se numeste stylobat si reprezintă fundamentul pe care stau coloanele. Aparitie Stilul corintic – apărut şi răspândit în a doua jumătate a epocii clasice şi respectiv în perioada alexandrină. Odata cu cucerirea Romana, a fost folosite doar pentru monumente de mici dimensiuni, dar acest stil a fost preluat repede de romani si folosit mai cu seama decat de catre greci. Numele de "Corint" este derivat de la Greci de Corint, cu toate ca în practica romane, se numeau pocedurile stabilite în Forumul lui Augustus din Templul lui Marte Ultor (ca. 2 AD). Scriitorul roman Vitruviu (c. 75 i.Hr. - c. 15 î.Hr.), a atribuit inventia stilului Corintic unui arhitect grec şi sculptor pe nume Callimachus,( care a trait pe la mijlocucu secolului V I.Hr.). Acesta a fost inspirat de vederea unui coş votiv care a fost lăsat pe pamant de o tânără fată. Legenda inventiei sale, dupa cum se relateaza, ar fi cam asa: o data o domnisoara de Corint a iubit un tanar chipes Grecian de Sycon sau Argolis, dar a murit inainte de ziua nuntii, si in jurul ei au plans multe femei, si mai ales doica ei care a iubit-o ca pe un prunc. Aceasta a pregatit-o,ia pregatit vesmintele de inmormantare, ia pus crini pe piept, si a pus-o in mormant. Cateva dintre lucrurile din viata fetei au fost puse intr-un cos impletit, si o ţigla patrata era pusa pe cos, pentru a le proteja de intemperii. Cosul a fost lasat multa vreme langa mormant. O plantă de acant a crescut prin coşul împletit, sa amestecat prin imletiturile sale, frunzele au patruns adanc lasand un cos tesut cu frunze de acant. Contrastul de culori verde-maro si frunzele iesite prin impletiturile cosului, au fost vazute de catre Calimachus, si l-au impresionat foarte mult. Acesta a fugit in studioul lui, si a inceput sa faca schite si a uitat de vechiul stilul dorian .

Raspandire
Primele aparitii ale stilului pot fi regasite in Perioada Pericleana, si apare la Templul lui Apolo Epicurius de Phigalea (Basae). Acest templu a fost realizat in 430 i.Hr. de catre Ictinius, care a utilizat ordinul Ionic in interior ca si stalpi de sustinere in naos, unde de se gasea si o singura coloana Corintica cu un desing arhaic, care ar fi fost folosita ca si suport pentru o statuie sau loc de ofrande.

Templul lui Apollo Epicurios, Grecia

Templul lui Apollo din Basasai este cel mai vechi edificiu cu capiteluri corintice. Este unic in istoria Greciei tocmai datorita arhitecturii sale care combina o varietate de idei inedite atat in aspectul exterior , cat si aranjamentele interioare, combinand trei situluri arhitecturale diferite: ionic, doric si corintian. Perioada Alexandriana este o perioada a multiplelor schimbari. O sucesiune de razboaie dezastroase (Sicilian, Peloponnesian si Corintian) au secat energia si au distrus pacea Greciei Europene pentru saptezeci si cinci de ani, luand suprematia Atenei si puterea ei. In ultima parte a secolului patru, triumful imperiului Macedonian asupra intregii regiuni Meiditeraneene a inaugurat o noua era de monumentalitati arihitecturale, in special in Asia Mica. Cuvantul cheie pentru arta din acea perioada,

este splendare, ce pe parcursul anilor a devenit perfectiune. Ordinul Corintic a inceput sa fie folosit deoarce cel Ionic nu era suficient de bogat pentru gusturile somptuoase ale timpului. In templul lui Apollo Didimaeus din Milet, flintele de la baza au fost facute octogonal si sculptate cu bogate dungi; fatetele interioare ale piedestalilor si stalpilor li s-au dat capiteluri cu o singura dar eleganta forma, ce imbina elemente atat ale stilul Ionic cat si ale celui Corintic. Acest templu apartine unei liste cu edificii colosale; dimensiunile lui sunt 366 cu 163 feet, fiind cel mai mare din aceasta lista. Celebrul Artemisium (templul lui Artemis sau Dian) masoara 342 cu 163 feet. Numeroase columne de mai tarziu au fost imbogatite cu figuri sculptate ce incercuiau colosalii cilindrii. Cea mai perfecta expresie a Ordinului Corintic Grecesc poate fi vazut in monumentul Choragic Lysticartes din Atena. Intreaga parte a strazil este compusa in totalitate pentru temple dedicate lui Dionysus de catre diferiti victoriosi Choragi sau stapani ai artelor dramatice. Fiecare forma sau templu a fost in final surmontat, statea pe un trebied de bronz; din moment ce strada era popular cunoscuta ca Strada Trepiezilor, si daca ar fi sa judecam dupa specimenele care sunt acum la noi, ar trebui sa fie una dintre cele mai frumoase autostrazi ale lumii antice.

Monumentul din Lisicartes este o mica construtie circulara in Stil Corintic, pozitionata pe o platforma inalta compusa in totalitate din marmura pura de Pantelic. Dalele dintre columne si insasi columnele sunt cioplite dintr-un singur bloc, iar arhitravele si friziile sunt de asemenea dintr-un singur bloc.

Tholosul sau cupola, sunt impodobite cu cu scarite, forme de acoperis, care de asemenea suporta cate in tripod, iar inscriptia ii da ‚‚raison d’etre’’ intregii structuri prin faptul ca aceasta structura a fost dedicata dupa succesul corului Lysicartes in contestul Olimpian din 375 i.Hr. Se obisnueste sa se acuze Ordinul Corintic ca fiind mai somptuos si elegant cand este comparat cu Ordinul Doric sau Ionic. Aceasta este fara nici o indoiala adevarat. Dar de asemenea este adevarat ca elemente de paticularitate a monumentului tocmai descris, in comparatie cu altele asemena lui,este singur si fara rivali in alte stiluri sau timpuri, intreaga compozitie, executie si detalii sunt cele fine si mai de bun gust. Incepând din secolul al III-lea î.Hr. capitelul corintic este tot mai prezent în arhitectura monumentală a templelor. Un exemplu elocvent îl constituie Olympieion-ul din Atena (174 - 164 î.Hr.).

Dupa caderea perioadei Alexandrine, arta greciei nu a mai putut fi ridicata la gloria ei antica, dar avantul ei nu a fost pe deplin stopat. Turnul Vanturilor din Atena este un alt exemplu bine-cunoscut de ordin Corintic, datat mai tarziu. Este inferior in design sau executie, si aduce putine in intelegerea stilului, pe cand alte explemle apartin in majoritata, timpului Roman. In timpul Perioadei Romane, catre a doua parte a primului secol i.Hr, dominatia romana a acoperit intregul teritoriu grecesc, iar structurile realizate in teritoriile cucerite au imprimat caracterul si conceptiile romane si viceversa. Astfel apar elemente omogene ce imbina atat particularitati grecesti cat si romane. Ca rezultat al acestei omogenizari apre si Ordinul Roman Corintic. Ordinul Corintic Roman Proporţia este o caracteristică definitorie a ordinului din Corint: "integrare coerentă de dimensiuni şi raporturi, în conformitate cu principiile de “symmetria’’ sunt constatate de Mark Wilson Jones, care constată că raportul dintre înălţimea coloanei totale la coloana-ax, se afla in raport de 6:5, astfel încât, în al doilea rând, toată înălţimea coloanei de capitel este de multe ori un multiplu de 6 metri roman, în timp ce înălţimea coloanei în sine este un multiplu de 5. În proporţiile sale, coloana Corintica este similara cu coloana ionica, desi puteau fi mai zvelte, caracteristica ei sta in capitalul sau distinctiv sculptat.

A fost facut ca ordin independent prin designul special al bazei formata din mici tori si scotioe, si prin somptuoasele formatiuni modilions sau bracte ce imbogateau cornisele si suportau coroana de deasupra. Ordinul Corintic a devenit si a ramas ordinul favorit al arhitecturii romane.

Capitelurile Indo-Corintice Capitelurile Indo-Corintice sunt capiteluri ce incoroneaza coloane sau pilaştri, ce pot fi gasite în nord-vestul subcontinentul indian , şi combina, de obicei, elemente elenistice şi indiene. Aceste capiteluri dateaza din primele secole ale erei noastre, şi constituie elemente importante ale artei grecobudiste de Gandhara . Capitelurile Indo-Corintice afiseaza un design şi structura de frunze, care a derivat din capitelul academic Corintic dezvoltat în Grecia. Importul lui în India a urmat calea de expansiune elenistica in est în secolele după cuceririle lui Alexandru cel Mare. In special, regatul greco-Bactrian, centrat pe Bactria (nordul Afganistanului de azi), a confirmat tipul de origine, din India, în locuri cum ar fi Ai-

Khanoum până la sfârşitul secolului al doilea i.Hr.. În India, designul a fost de multe ori adaptat, luând, de obicei, o formă mai alungită şi, uneori, fiind combinate cu pergamente, în general, în contextul stupas budiste şi temple.

Figura lui Buddha, în termen de o majorare de capital din Corint, Gandhara , sec.III-IV, Musée Guimet.

Design clasic a fost de multe ori adaptat, luând, de obicei, o formă mai alungită, şi, uneori, fiind combinate cu pergamente, în general, în contextele budiste stupas şi temple. Capitelul Indo-Corint a incorporat, de asemenea figuri ale lui Buddha sau Bodhisattva , de obicei, ca figuri centrale înconjurat, şi de multe ori de umbră, de frunzişului, de desene sau modele de lux din Corint. Ordinul Corintic Ranascentist In timpul primei Renaşteri italiene, arhitectul florentin si teoretician Francesco di Giorgio a exprimat analogii umane. Adesea asociat cu forma umană cu desenele pătrate facute; a îmbrăcat capitelul Corintic cu capete umane, pentru a arăta proporţiile comune pentru ambele. Arhitravă Corintica este împărţită în două sau trei secţiuni, care poate fi egal, sau acestea pot purta relaţii interesante proporţional, unul cu altul. Deasupra neteda, pe arhitravă se află friza, care poate fi bogat sculptate cu un design simplu continuu. Coloana Corintica este aproape întotdeauna cu caneluri. Chiar şi fluiere de o coloană din Corint poate fi îmbogăţit. Acestea pot fi filetat, cu tije amplasat în cadrul flaut gol, sau a opri-caneluri, cu tije în creştere o treime din drum, pentru ca în cazul în care entasis începe. Franceziilor le place sa le numeasca pe aceste chandelles şi, uneori, le terminal literalmente cu mănunchiuri sculptate de flacără, sau cu bellflowers. Alternativ, lanţuri de coji poate avea loc de fileuri, în canelurile de Corint care este cel mai jucăuş şi flexibil la comenzi. Atmosfera sa este bogata şi festiva, cu mai multe oportunităţi pentru variaţie decât alte comenzi.

Neoclasic Neoclasic, sau "noi" clasice, arhitectura descrie clădirile care sunt inspirate de arhitectura clasică de Grecia si Roma antica. Dacă te uiţi atent la o clădire neoclasică este posibil să vedeţi ecouri alePartenonului din Atena sau Panteonului din Roma. Cladiri neoclasice au multe (deşi nu neapărat toate) dintre aceste caracteristici:
• • •

Simetrică formă Coloane înalte care conduce toată înălţimea clădirii Triunghiulară fronton Beaux Arts

1885 - 1925: Beaux Arts Combinând arhitectura clasică greacă şi romană, cu idei renascentiste, Beaux Arts a fost un stil preferat de impunere a clădirilor publice şi vile opulente. Clădiri cu coloane corintice: • • • • Panteonul din Roma Colosseumul din Roma(coloane dorice pe primul nivel, coloane ionice la nivelul al doilea, şi coloane corintice la nivelul al treilea) Curtea Supremă a SUA Vanderbilt CasaMarmura

Bibliografie
1. Hamlin A.D.F., History of Arhitecture, Colege History of Art, Edited by Jhon C. Van Dyke 2. Thompson C., The story of Architecture: an outline of the style in all countrie, D.Appleton, New York 1896. 3. Anonimus, Istoria Artelor 4. www.wikipedia.org 5. http//arhitecture.about.com

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful