. 4 srpske drzave u primorju i duz dinarskog venca 2. Prepiske dusanovog zakonika iz 19. veka 3.

Medjunarodni ugovori u srednjovekovnoj Srbiji (komada 2) 4. Koja su 2 pisana (najvaznija) izvora prava u srednjovekovnoj Bosni? 5. Krivicna dela protiv drzave i feudalnog poretka (navesti bar 6 od 9) 6. Opsti zemaljski zakonik - koje godine, broj clanova i kave su odredbe pretezno zastupljene 7. Vojno-krivicna dela i disciplinski prestupi u karadjordjevom zakonu 8.Vrste sankcija u srpskom krivicnom zakoniku iz 1860. 9. Ustavni zakoni kneza Mihajla (barem 4) 10. Centralni organi vlasti u drzavi prvog srpskog ustanka (komada 3) 11. Posle cije smrti se u 10. veku Srbija deli na dva dela i kako se zovu ti delovi? 12. Koje stranke su glasale za vidovdanski ustav (treba da se navede 7 ako se ne varam) 13. Koja 3 imuniteta uziva srpska vlastela u srednjem veku? 14. Navedi barem 4 visoka dvorska zvanja u srednjovekovnoj Srbiji 15. U 2. delu SGZ-a govori se o koje tri oblast prava? 16. Navedi 4 vrse ugovora u srednjovekovnoj Srbiji 17. Fermani Selima III (3 komada) kojih godina? 18. Cija je zasliga namesnicki ustav (koje stranke), a cija ustav iz 1888. i kako on karakterise dzravu (Ustavno/parlamentarna/nasledna monarhija) 19. Koje godine je potpisan pariski mirovni ugovor i pod ciji protektorat je stavljena Srbija tada? 20. Ne mogu da se setim 1. crkva sudi za...? 2. funkcije vladaoceve vlasti u srednjem veku u Srbiji? 3. Dusanovo zakonodavstvo se sastoji od ________, _________ i _____________. 4. krivicna dela protiv imovine u srednjevekovnoj srbiji 5. organizacija crkve bosanske (misli se na imena "funkcionera") smile.gif 6. tvrkto se krunisao za kralja _______ i _______ i koje godine? 7. odluka o vracanju milosa obrenovica na vlast donesena je na ____________ skupstini godine ____? 8. srpski gradjanski zakonik se sastoji od _____ i __ ____ (uvoda i tri dela) 9. cetiri ustavna zakona donesena nakon ustava iz 1869. 10. koja stranka je imala najveci uticaj na donosenje i sastav ustava iz 1869, a koja na donosenje i sastav ustava iz 1888? 11. navedi godine kada su donesene krfska, majska, niska deklaracija i zenevska konvencija 12. koje stranke su bile za donosenje vidovdanskog ustava (navedi 7)? 13. sudstvo je po vidovdanskom ustavu podeljeno na sledece stepene: _________, _______ i ________ sa sedistem u _________. 14. navedi imena cetiri zakona doneta za vreme diktature kralja aleksandra karadjordjevica 15. petar I njegos je doneo koji zakonik, koje godine, i koliko je clanova imao? 16. opsci imovinski zakonik je napravio ___________ i izadat je (koje godine) i za vreme kog vladara? • pa ovako kad je donesen dz i koliko clanova(oba dela)

• sintagma iz kojih prava se sastoji • kad je obnovljena pecka patrijarsija a kad ukinuta • srpski gradjanski zakonik kad je donesen i na osnovu kog i kaznelni kad i na osnovu kog • kad je srbija a kad crna gora postala kraljevina i ko je tad bio na vlasti • sudovi u srednjevekovnoj srbiji • funkcije vladaoca u srednjevekovnoj srbiji • kojim ustavom je srbija po prvi put dobila dvodomno nar. preds. • kojim se nazivom oznacavao nehat a kojim umisljaj • koja su dva zakonika donesena za vreme prvog srpskog ustanka i koje god. ona dva ustavna akta • krivicna dela protiv imovine • veliko bio turski • svetoandrejska skupstina kad je bila ko je smenjen a ko doveden zakonik opsci crnogorski i brdski kad gde,koliko clanova *funkcije vladalacke vlasti *krivicna dela protiv imovine *zavisno stanovnistvo u bosni *dokazi u srp. srvk. pravu (6) *Ustavobraniteljska kriza rešena je na __________ skupštini održanoj __________ (mesec i godina) gde je zbačen __________ i doveden __________ *_________ ustav od __________ god. nije predviđao skupštinu za razliku od prethodnog _________ ustava od __________ god. koji je predviđao skupštinu od __________ poslanika *sankcije po krivicnom zakoniku (7/11) *Mihajlovi zakoni (4/6) *Organi vlasti u CG za vreme Nikole Petrovića *2 pitanja u vezi sa Opstim cg i brskim i Opšim imovinskim zakonikom (god donošenja, donosilac, neka građanskopr. odredba(jedna )) *Kad su donete Krfska, Zenevska, Niska, Majska i njos neka deklaracija *3 nacrta vidovdanskog ustava *po cl. 1 vid. ust. država je _________, _________ i __________ monarhija *pravna područja u državi SHS * Sporazumom sa Marsali-ali pasom srbija dobija: (3 stavke) * Pariskim mirom _________ god. Srbija dobija _________ tutorstvo *neka tri ugovora Porte i Rusije 1)Prvobitno plemensko uredjenje: Kako se zovu ugledni ljudi,a kako zavisni? 2)Nabrojati 5 povelja? 3)Sta regulise Dusanov zakonik od 1 do 83 clana? 4)Zavisno stanovnistvo u sred. Srbiji? (5 crta) 5)2 naziva u krivicnom pravu sred Srbije koji oznacavaju i odredbu i kaznu? 6)Najstarija povelja o braku je, i ona reguliše____ i ____ ? 7)Bosna pod cijom je vlascu u u vreme njenog postojanja u srednjem veku, i kad i pod ciju vlast posle potpada? 8)Pecka patrijrsija kad je obnovljenja i ukinuta? 9)Mesec i godina revizije PSa i vozd imenuje (2 crte)?

10)Kojim aktom i kada Srbija dobija status vazalne knezevine sa samostalnom unutrasnjom upravom,a kada i cime postaje nezavisna i medjunarodno priznata? 11)Sudovi po Turskom ustavu ( 3 crte) ? 12)Sta regulise 2. deo Krivicnog zakonika? 13)Ustav koji je najduze bio na snazi,za vreme cije vladavine i koji je vladar maloletan? 14)Kad i kojim aktom je uvedena dvodomna skupstina,za vreme kog vladara,i kako se naziva gornji i donji dom? 15)Koji je zakonik bio uzor za donosenje Srpskog gradjanskog zakonika,a koji za Krivicni zakonik? 16)Kad i ko je doneo Opsti imovinski zakonik i 2 pokazatelja po cemu je bio imovinski? 17)2 principa Krfske deklaracije? 18)sudovi po Vidovdanskom ustavu? 1.Prepisi dushanovog zakonika iz 14 i 15 veka (bar cetiri) 2.Vladaoci u Srbiji koje su titule nosili od 1217 do 1459 (izuzev kneza) ________, _______, i ________ 3.Tvrtko se krunisao za kralja _______ i _______ koje god______ i u kom manastiru________. 4.Clanovi Saveta po sretenjskom ustavu _______________________ i ________________________________. 5.Dukljanski kraljevi, Mihajla nasledio ________ a njega ________. 6.Pecka patrijarshija ukinuta ______ god, a srpska crkva bila pod ____________. 7.Ustavni zakoni Mihajla (bar 4) 8.Skracena sintagma sadrzi odredbe ___________ i __________ , a crkveno pravo ___________. 9.Od 1842 do 1858 traje _______________ period, na vlasti je ______________, a na snazi __________ ustav. 10.Knez Milosh je pozvao koja dva Srbina iz Austrije _______________ i _____________. 11.Zakoni 6januarske diktature (sva 4) 12.Petar I je doneo ___________________________, _____ god i _______god, i ima ukupno____ clana. 13.Velika narodna skupshtina je u Novom Sadu, 25 novembra donela (dva principa) 14.Skupshtina dobija zakonodavnu vlast prvi put ustavom iz ________ (to je deo pitanja, zaboravila sam ostatak) 15.Sporazum o banovini hrvatske____________(datum i god), i organi samouprave ________, _________ i ________. 16.Vojvodina (Medjumurje), neshto u vezi bracnog prava 1.Koja dva domaca zakona su vazla u srednjevekovnoj Srbiji? 2.Justinijanov zakon je sadrzao propise iz kojih prava? 3.Vlasi su zivelu u_______, a njihove staresine su zvali ___________ i _____________. 4.Zavisno stanovnistvo u Bosni (3 crte) 5.Nadleznost drzavmog sabora srednj. Srbije (5 crta) 6.Po Sretenjskom ustavu sudovi su bili organizovani (3 crte) 7.Ustavobraniteljska kriza je resena na __________________, godine__________ (mesec i godina), kada je sa vlasti smenjen ___________________. a dosao _____________.

8.Srpski gradjanski zakonik iz ________ gosine sastojao se iz _________ i _______ dela. U prvom delu su odredbe iz ________ i __________ prava. 9. Prema Krivicnom zakoniku iz 1860. PRESTUP se kaznjavao: ___________,______________, ______________, ___________ ili _____________. 10. Prema Mihailovom zakonu o narodnoj skupstini, velika narodna skupstina se sastajala zbog (2 crte) 11. Posle reforme knjaza Nikole iz 1879. uvedene su institucije: ________, _____________ i ___________. 12.Zakonodavnu vlast prema ustvu iz 1931. su imali ________ i _____________________________ koje se sastojalo iz __________ i __________. 13. Nesto o banovini hrvatskoj... Mislim da je bilo kad je donet sporazum i ko je bio na celu, ali nisam sigurna.. 14.Dva bozija suda u srednjevekovnoj Srbiji su: .Ugledni ljudi u srpskom drustvu u prvobitnoj zajednici su___________ a zavisni________ 2.Prvi Medjunarodni ugovor izmedju Srspkog vladara______________ godine____________ i Dubrovnika i Prvi medj ug izmedju Bosanskog vladara ____________godine_____________. 3.Od 1-83 clanovi dusanovog zakonika su o ________________;_____________:__________ 4.Posle 6.januarva Alexandar Karadjordjevic je doneo 4 zakona: 5.Tvrtko 1 se krunisao za kralja__________ i_____________ godine____________. 6.Sudski organi u sredjevekovnoj srbiji 6 linija 7.Srspki gradjanski zakonik je donet godine__________po uzoru na ________koji je donet_________ 8.Vlasteli u bosni sudi____________ koji ima____________clanova 9.Kad se pvi put javlja dvodomi parlament tj u kom aktu____________ iz godine___________ i kako se zovu domovi gornji i donji________ ______________ 10.Podela seoskih popova___________ _____________ _____________ 11.U zagrebu 1918 se kraljevina _______ _______ _______ odlucila da se odcepi od _____________Carevine i ___________ kraljevine. 1. 2 domaca zakona u srednj. Srbiji 2. Zakon cara Justinijana, iz kojih se pravnih oblasti sastoji (5) 3. Podela gradova u srednj. Srbiji (3) 4. 2 naziva koja oznacavaju i krivicno delo i kaznu za to krivicno delo 5. 2 kupoprodajna ugovora 6. u XV veku u Bosni pored vladaoca, koje 3 vlasteoske porodice upravljaju nekim :S oblastima 7. Zavisno stanovnistvo u Bosni_________,___________,___________ 8. 2 ustavna akta i 2 zakona u drzavi Prvog ustanka 9. nacionalna politika ustavobranitelja je sadrzana u kom delu, koje godine je izdato i ko je autor 10. period od 1842-1858 se naziva periodom________, za vreme kog kneza_________ i kog ustava_________ 11.Nikola Petrovic je dosao na vlast ________ sa titulom_________ a onda je _________ godine postao ________

12. Zakonom o skupstini 1861, obicna skupstina se saslusavala u vezi sa kojim predmetima 13. Zakonom o ministrima 1870, ministri krivicno odgovaraju za koja dela 14.knez Milan je pored trgovinskog ugovora zakljucio sa Austro-Ugarskom i politicki sporazum___________, ___________(mesec i godina) 15. U Krivicnom zakoniku, krivicna dela su podeljena na 16. 2 principa Krfske deklaracije 17. Politicke stranke u Kraljevini SHS (6) 18. Pravna podrucja Kraljevine Jugoslavije Nabrojati 5 manastirskih povelja Zavisno stanovništvo u sr. Srbiji Ko sudi u Bosni Navedi četiri Nikoljdanska zakona Koje godine je potpisan Pariski mirovni ugovor i pod čiji protektorat je stavljena Srbija Centralni organi vlasti po Sretenjskom ustavu 3 zakona koji čine celinu Dušanove vladavine U srednjevekovnoj Srbiji, kako su bila podeljena krivična dela Prema Zakonu o Narodnoj skupštini kneza Mihaila, zašto se Velika narodna skupština sastajala Koji izvor govori o porodici i koji tipovi porodice postoje Koja dva Srbina iz Austrije su radila na donošenju nekog zakonika Prema Krivičnom zakoniku, kako se kažnjavao zločin Navedi zakone šestojanuarske diktature A. Karađorđevića Kada je ukinuta Pećka patrijaršija i pod čiju vlast potpada Posle reorganizacije vlasti 1811. ko je nadležan za sudstvo Naziv ugovora koji je kralj Milan zaključio sa Austro-Ugarskom i koje godine Prema zakonu o ministarskoj odgovornosti od 1870., za šta odgovaraju ministri Kojim odredbama Ustava od 1921 je ograničena suverenost ustavotvorne skupštine Koje godine se Tvrtko krunisao za kralja, i koje države 1. Koji vladar i kad je kom gradu uputio jedinu sačuvanu gradsku povelju? 2. Koje tri celine čine Dušanovo zakonodavstvo? 3. Nabroj sudove u srednjevekovnoj Srbiji. 4. Tvrtko I se krunisao _____ god za kralja _______ i _________. 5. Organi vlasti u Prvom ustanku (3). 6. Kako delimo Karađorđev zakon? 7. A. Karađorđević vlada od ____ i ____ i taj period se zove _______ period. 8. Sudovi poTurskom ustavu. 9. 4/6 ustavnih zakona kneza Mihaila. 10.Petar I je doneo ____________, ____ god i ____ god. 11.Organi vlasti kod Petra II? 12.Opsežnu reformu državne uprave sproveo je Nikola Petrović ____ god donošenjem _________? 13.Kad i gde su donete Majska, Krfska, Ženevska deklaracija i Prvodecembarski akt? 14.Zakoni šestojanuarske diktature. 15.Kako je podeljena država po Septembarskom ustavu iz 1931? 16.Koja su to pravna područja u KSHS?

.Za vreme vladavine cara Iraklija Srbi su se doselili na teriotorije (4 crte). Unutrashnja oblast je bila _________ 2.Iscrpna ali nepouzdana obavestenja o Duklji daje_____ 3.Dushanov zakonik je donet na Saboru _____________ (datum) u __________ i imao je _____ chlanova. Dopunjen je _____ godine i imao je ____ chlanova. 4.Bar 5 nadleznosti Drzavnog sabora 5.Obaveze vlastele su bile _____________ i _____________ (malo drugachije formulisano , ne mogu tachno da se setim ) 6.Najstarija povelja o braku je, i ona reguliše____ i ____ ? 7.U teoloshkom pogledu uchenje bogumilske jeresi se ogledalo u dualistichkom uchenju ________ sekte i uchenju ________ sekte. 8.Bosanski vladari su se nalazili u vazalnom polozaju _________ krune, u srednjevekovnom periodu sve do ______ godine, kada je Bosnu osvojila __________. 9.Organi vlasti su prema Sretenjskom ustavu bili : ___________, __________ i ______________. 10.Ustavobraniteljska kriza rešena je na __________ skupštini održanoj __________ (mesec i godina) gde je zbačen __________ i doveden __________ 11. Drugi deo Krivichnog zakona od 1860. je regulisao propise o __________ i _________. 12.Srpski gradjanski zakonik od ________ godine imao je ___________ chlanova i donet je po ugledu na ____________________ od _____ godine. 13.Organi vlasti za vreme vladavine Petra II petrovica 14.Godina donoshenja Nishke Zenevske Krfske deklaracije i godina i mesto donoshenja Majske i Prvodecembarskog akta. 15.Nabrojati shest stranaka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 16.U medjuratnom period na pravno podruchju Vojvodine sa Medjumurjem jedino je vazio brak _________, a oblast brachnog prava je bila u nadleznosti __________. 1.Srbi su dobili 4 teritorije berlniskim kongresom 4 crte 2.Bar 4 zakona MIhajla Obrenovica 4.Zakoni doneti posle 6.1.1929 5.Zakoni koje je doneo Milos obrenovic 1859-1860 bar 3 nabrojati 6.Vlasi su ziveli u _____ a njihove staresine su____- i _____ 7.Zavisno stanovnistvo u Bosni 3 crte 8.Sve za pecku patrijarsiju,Ko ju je obnovio koji vezir i kako se zvao njegov brat,kad je ukinuta i kome je podredjena konacno 9.Za crnu goru ono pravno podrucje,u cijoj su nadleznosti bili crnogorci,tj kog suda u podgorici ....koji zakonik je vladao iz oblasti bracnog a koji iz imovinskog i iz koje godine je 10.Srpski gradjanski iz koje godine se sadrzao iz ____i ____ a prvi deo su bila,ili bio iz _____ i _____ pravo/prava 11.U sretenjskom Knez i Savet su delili koje vlasti____ i _____ 12.2 principa Krfske dekla. 13. 8 Oktobra 1918 osnovano je _________________________________koje je bilo _________ predstvanistvo Jugoslovenskih naroda u A-Ugarskoj 14.Zakonodavstvo Dusana se sastojalo iz ______ _____ ______

15.Srbi su prve organe javne vlasti tj drzavu organizovali____________ i u ______________________veka(doslovno je tako glasilo pitanje) 16.Nikola Petrovic je dosao na vlast______god sa titulom _____ a od godine______ nosi titulu___________

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful