You are on page 1of 76

Dirgahayu

Tingkatan 5

Bahasaku

Nor Azita binti Umar

Kandungan
Puisi Tradisional y y y y y y Sajak y y y y y y Dirgahayu Bahasaku ( Ahmad Sarju ) Kecek ± (V) ( Awang Abdullah ) Bangkitlah ( Rejab F.I ) Pasar Perasaan ( T. Alias Talib ) Di Bawah Langit Yang Sama ( Lim Swee Tin ) Arkitek Kota ( Muhammad Haji Salleh ) Pantun Enam Kerat ( Md. Ali Bachik ) Pantun Lapan Kerat ( Harun Mat Piah ) Syair Makna Riak ( Mohd Yusof Md Nor & Abd Rahman Kaeh ) Syair Pemberontakan Patani ( Mohd Yusof Md Nor & Abd Rahman Kaeh ) Gurindam Tonggak Dua Belas ( Mohd Sidek Mohd Dollah ) Seloka Si Luncai ( Md. Ali Bachik )

Prosa Tradisional y y y y Cerpen y y y y y y Drama y y y Novel y Kabus Di Perbukitan ( Mohamad Kholid Hamzah ) Tiang Cengal Dinding Sayung ( Suriani Mohd. Yusof ) 1440 ( Noordin Hassan ) Dato` Onn ( Othman Haji Zainuddin ) Pahlawan Buntung ( S. Othman Kelantan ) Pungut Alias Zahara Alias Yap Siew Hong ( Mohamed Latif Mohamed ) Idola ( Zaen Kasturi ) Penanggungan ( Wijaya Mala ) Hutan Rimba ( Sasjira ) Tanggar Amanat ( Amaruszati Noor Rahim ) Hikayat Langlang Buana ( Mohd Yusof Md Nor ) Hikayat Siak ( Muhammad Yusoff Hashim ) Dua Geliga Hikmat ( Ali Haji Ahmad ) Hikayat Opu Daeng Menambun ( Rogayah A. Hamid )

Puisi Tradisional
( Pantun Enam Kerat )

Maksud Rangkap 1 Kelukaan di hati disembunyikan daripada pengetahuan orang lain walaupun pedihnya amat mendalam. Rangkap 2 Sesuatu yang berlaku kepada kita harus diterima dengan perasaan yang reda kerana itu semua sudah suratan takdir bukannya salah ibu yang melahirkan kita. Rangkap 3 Sudah menjadi kelaziman manusia sering melebihkan orang yang baru sehingga orang lama terasa disisihkan dan tidak diperlukan lagi. Kekecewaan dalam hidup. Persoalan Persoalan menyembunyikan hati yang terluka (rangkap 1) Persoalan menerima suratan takdir (rangkap 2) Persoalan mengutamakan yang baru berbanding yang lama. (rangkap 3) Bentuk Mempunyai 3 rangkap Mempunyai 6 baris bagi setiap rangkap Jumlah perkataan antara 4 hingga 5 perkataan sebaris Putik kelapa menjadi muda ( 4 perkataan ± rangkap 1) Sudah mendapat orang yang baru (5 perkataan ± rangkap 3) Terdiri daripada 8 hingga 12 suku kata. Rima abcabc Bentuk pantun terikat. Gaya Bahasa Unsur bunyi Asonansi ± hati luka pura tiada ( rangkap 1 baris 4) ± pengulangan vokal µa¶ Aliterasi ± kail tersangkut di tepi batang ( rangkap 3 baris 3) ± pengulangan konsonan µt¶  Peribahasa Ibarat kaca jatuh ke lantai ( rangkap 1 baris 6) Ibarat melukut di tepi gantang (rangkap 3 baris 6) Sinkope Rasa pedih buat tak tahu (rangkap 1 baris 5) 

Repitisi Sudah takdir sudah suratan (rangkap 2 baris 5) Unsur alam Haiwan ± ikan cencaru, ikan gelama Tumbuhan ± kelapa, kedondong, buluh 

Nilai 

Nilai keredaaan. Contohnya reda dengan suratan takdir. Nilai ketabahan. Contohnya sentiasa tabah dengan kesedihan yang menimpa diri.

Pengajaran Kita janganlah terlalu menunjukkan rasa kecewa. Kita janganlah sesekali menyalahkan takdir. Kita janganlah melupakan orang yang pernah berjasa kepada kita.

( Pantun Lapan Kerat )
Maksud Rangkap 1 Bersifat sabar ialah tanda orang yang beriman. Orang yang beriman tidak akan terpedaya dengan bisikan iblis dan itu sebagai tanda kejayaan. Keturunan manusia berasal daripada Nabi Adam. Dipilih menjadi menjadi khalifah/ pemimpin di muka bumi Allah. Kelalaian manusia menyebabkan bumi rosak binasa. Kebudayaan Timur telah dicemari oleh budaya Barat malah bahasa ibunda juga turut diabaikan.

Rangkap 2 

Rangkap 3 

Persoalan  Kunci kejayaan ialah bersabar. (rangkap 1) Keistimewaan sebagai seorang manusia. (rangkap 2) Pencemaran budaya dan bahasa . (rangkap 3)

Bentuk  Mempunyai 3 rangkap. Mempunyai 8 baris dalam setiap rangkap. Jumlah perkataan antara 3 hingga 5 patah perkataan. Ikan teluk parang-parang ( 3 perkataan ± rangkap 2) 

 

Biarlah sabar dengan perlahan ( 4 perkataan ± rangkap 1) Di tepi halaman menanam kubis ( 5 perkataan ± rangkap 1) Terdiri daripada 8 hingga 13 suku kata. Rima akhir abcdabcd Bentuk pantun terikat.

Gaya Bahasa Unsur bunyi Asonansi - kerana lalai rosak binasa (rangkap 3 baris 6) Aliterasi ± bumi kandungan nenek moyangku (rangkap 3 baris 5) Sinkof Bumi kandungan nenek moyangku (rangkap 3 baris 5) Kata ganda   Anak ketam disangka lelabi (rangkap 2 baris 2) Dapat buruan dibelah-belah (rangkap 2 baris 4) Bukan makhluk sebarang-barang (rangkap 2 baris 5) Lengkang-lengkung apa dipaku (rangkap 3 baris 1)

Unsur alam Tumbuhan ± kubis, papaya Haiwan ± ikan , ketam, lelabi Alam ± hutan, langit, bumi Nilai  Nilai kesabaran. Kesabaran amat penting untuk menepis segala hasutan iblis. Nilai kesyukuran.Bersyukurlah kita dengan segala anugerah Allah kepada kita. Nilai keimanan. Keimanan penting dalam mengharungi kehidupan.

Pengajaran  Kita hendaklah sabar dalam menjalani kehidupan agar kita beroleh kejayaan. Kita hendaklah bersyukur apabila dipilih sebagai pemimpin. Kita janganlah merosakkan budaya dan bahasa Melayu.

( Syair Makna Riak )
Maksud Rangkap 1 Riak merupakan satu perbuatan atau sifat baik untuk menunjuk-nunjuk kepada orang ramai. Perbuatan ini dibenci oleh tuhan kerana mendatangkan syirik. Rangkap 2 Kadang-kadang perbuatan riak ini ditunjukkan dengan cara berpuasa, bercakap dengan lemah lembut dan melakukan sesuatu perkara tanpa menghiraukan kepentingan diri. Rangkap 3 Dia melakukan perkara itu agar orang menganggap dirinya wali yang tidak peduli hal dunia. Perbuatannya nampak baik tetapi sebenarnya dia sekadar berpura-pura. Rangkap 4 Kadang-kadang riaknya dilakukan dengan meninggi-ninggikan kelebihan ilmunya. Dia sentiasa membaca al-quran dan memberi ceramah. Namun perkara yang betul dan salah semua dicampur aduk. Rangkap 5 Kadang-kadang dia bercakap seolah-olah idea/fikirannya logik. Seolah-olah telah membuat penyelidikan supaya dia disangka cerdik. Oleh itu, banyak orang ingin menjadikannya sebagai menantu. Rangkap 6 Kadang-kadang orang riak dengan cara berpakaian. Mereka berserban dan sejadah sentiasa terletak di bahunya serta di tangannnya memegang tasbih. Rangkap 7 Duduk bersila dan mata terpejam sambil berzikir menyebut nama Allah. Gayanya keterlaluan seolah-olah dialah ketua. Rangkap 8 Riak boleh mendatangkan bala. Amalan kita akan ditolak dan Allah tidak suka dengan sifat riak. Tema Syair ini mengemukakan tema tentang sifat-sifat manusia yang riak. Persoalan Persoalan sifat riak merupakan sifat yang dibenci oleh tuhan. Persoalan terdapat golongan manusia yang suka menunjuk-nunjuk tentang kelebihan diri. Persoalan ilmu yang dimiliki digunakan untuk kepentingan diri Persoalan kehidupan orang yang riak pasti tidak mendapat keberkatan ± amalan tidak diterima oleh Allah. Bentuk Rima akhir aaaa. 

 

Syair ini mengandungi lapan rangkap. Setiap rangkap mengandungi empat baris. Jumlah perkataan antara empat hingga lima patah kata setiap baris. Jumlah suku kata antara 7 hingga 14 suku kata setiap baris.

Gaya Bahasa Diksi (Bahasa Arab) syirik, jazbah, Allah, zikir dan sebagainya. Simile Terkadang jazbah seperti gila. Asonansi Supaya disangkanya ianya wali (pengulangan vokal ¶a¶) Aliterasi Tetapi hatinya ke dunia bertali (pengulangan konsonan µt) Inversi Akan dunia tidak peduli. Nilai 

Nilai kesyukuran bersyukur dengan ilmu yang dimiliki. Nilai kesederhanaan bersederhana dalam segala perbuatan tanpa menunjuk-nunjuk.

Pengajaran   Kita janganlah bersifat riak. Kita janganlah suka menunjuk-nunjuk kelebihan yang ada pada diri kita. Kita haruslah menggunakan ilmu yang dimiliki ke arah jalan benar. Kita hendaklah melakukan sesuatu perkara dengan ikhlas. Kita janganlah melakukan perkara yang membawa kepada syirik.

( Syair Pemberontakan Patani )
Maksud Rangkap 1 Laksamana telah dititahkan oleh betara ke negeri Patani dengan segera untuk pergi mendapatkan panji-panji atau perintah daripada Raja Senggora tentang peraturan dan hukuman.

Rangkap 2 Mereka yang dikenakan hukuman harus menerimanya. Mereka boleh memohon agar diberikan pengampunan daripada pegawai yang berkenaan. Rangkap 3 Setelah mendengar titah betara, laksamana tidak lagi risau kerana negeri yang ditinggalkannya akan tetap terpelihara daripada huru-hara. Rangkap 4 Pada masa yang sama bonda Duli Mahkota Indera iaitu emak saudara laksamana, sudah lama gering dan laksamana tidak sanggup meninggalkan baginda. Rangkap 5 Walaupun dengan berat hati, laksamana tetap menjunjung perintah betara. Rangkap 6 Laksamana tidak dapat berkata apa-apa kerana dia terpaksa menurut perintah dan laksamana menyerahkan segala-galanya pada Allah. Rangkap 7 Harapan laksamana agar dapat mendaulatkan nama baginda demi keamanan negara walaupun laksamana terpaksa berkorban. Rangkap 8 Dalam menjalankan tugas, laksamana tetap tidak melupakan bonda yang gering meskipun dalam hati kecilnya kemungkinan tidak dapat bertemu dengan bondanya. Rangkap 9 Sudah tersurat bahawa masalah yang dihadapi dalam negeri lebih berat berbanding dengan masalah bondanya yang sakit seorang diri kerana melibatkan rakyat jelata. Rangkap 10 Maka laksamana melaksanakan titah seri betara dengan segera bagi mendapat panjipanji/perintah Raja Senggora.

Tema Syair ini mengemukakan tema tentang tanggungjawab seorang laksamana melaksanakan perintah raja. Persoalan Persoalan kesetiaan terhadap pemimpin. Persoalan mematuhi arahan pemerintah. Persoalan kepentingan negara menjadi keutamaan bagi setiap rakyat. Persoalan keamanan negara tanggungjawab kita. Bentuk Rima akhir aaaa Syair ini mengandungi sepuluh rangkap. Setiap rangkap mengandungi empat baris. Jumlah perkataan antara tiga hingga lima patah kata setiap baris. Jumlah suku kata antara sembilan hingga tiga belas suku kata setiap baris.

Gaya Bahasa Diksi (Bahasa Melayu Klasik) masyghul, dura, pegari, peri dan sebagainya. Asonansi Laksamana dititahkan betara (pengulangan vokal ¶a¶) Aliterasi Barang yang hendak dihukumkan (pengulangan konsonan ¶n¶) Kata ganda Huru-hara, terkata-kata, bersegera-segera. Nilai Nilai kesetiaan Setia kepada pemerintah dan negara Nilai amanah Laksamana melaksanakan amanah betara. Nilai cinta akan Negara Laksamana sanggup tinggalkan bondanya yang sakit demi negara. Pengajaran Kita hendaklah melaksanakan amanah yang diberikan. Kita haruslah akur dengan arahan pemimpin demi kepentingan negara. Kita perlulah mengutamakan kepentingan negara daripada kepentingan diri. Kita hendaklah setia kepada raja dan negara. Kita janganlah bersedih dengan keputusan yang diambil sekiranya mendatangkan kebaikan kepada orang lain.

( Gurindam Tonggak Dua Belas )
Maksud Rangkap 1 Masa yang ada hendaklah digunakan dengan sebaik-baiknya dan jangan membazirkan masa.

Rangkap 2 Kejayaan akan dikecapi jika kita berusaha dengan tekun dan gigih. Rangkap 3 Apabila kita seronok bekerja, hidup kita akan lebih gembira. Rangkap 4 Kesederhanaan dituntut dalam kehidupan dan semua tindakan perlu dilakukan dengan bijaksana. Rangkap 5 Peribadi unggul dan kejujuran hati.perlu diterapkan dalam kehidupan . Rangkap 6 Sifat baik hati, bertimbang rasa dan bersimpati jadikan amalan. Rangkap 7 Pemimpin yang baik menjadi ikutan. Rangkap 8 Tanggungjawab yang diamanahkan perlu dilaksanakan dengan sempurna. Rangkap 9 Pembaziran perlu dielakkan dalam melaksanakan sesuatu kerja. Rangkap 10 Kesabaran dan ketenangan fikiran perlu dalam menghadapi sebarang situasi. Rangkap 11 Kebolehan diri yang ada perlu ditonjolkan sebagai motivasi. Rangkap 12 Pemikiran kreatif dapat menjana idea yang lebih inovatif. Tema Nilai-nilai murni dalam kehidupan Gurindam ini menekankan penghayatan nilai-nilai murni yang perlu ada dalam diri seseorang. Persoalan   Persoalan menghargai masa penting dalam kehidupan ( rangkap 1) Persoalan tekun berusaha membawa kejayaan ( rangkap 2) Persoalan kepimpinan melalui teladan (rangkap 7) Persoalan berfikiran tenang dalam membuat keputusan (rangkap 10) Persoalan berfikiran kreatif dan inovatif (rangkap 12)

Bentuk Mempunyai 12 rangkap. Setiap rangkap mengandungi 2 baris Hendak pandai menghargai masa Jangan dinanti esok lusa Mengandungi 4 patah perkataan dalam satu baris Nikmat mencipta budaya kreatif: Suku kata antara 9 hingga 14 suku kata 

Ja/ngan di/nan/ti e/sok lu/sa ± 9 sukukata sebaris Hi/dup da/lam ke/mu/lia/an ke/se/der/ha/na/an ± 14 sukukata sebaris Rima akhir aa Nikmat mencipta budaya kreatif, Kembangkan bakat semoga aktif Pemikiran kreatif dapat menjana idea yang lebih inovatif.

Gaya Bahasa  Simpulan bahasa ± baik hati (rangkap 6 baris 1) Unsur Bunyi Asonansi ± pengulangan vokal a Kekuatan sifat baik hati ( rangkap 6 baris 1) Nikmat mencipta budaya kreatif (rangkap 12 baris 1) Aliterasi ± pengulangan bunyi konsonan n Bertindak dengan penuh kebijaksanaan (rangkap 4 baris 2) 

Nilai  

Nilai kegigihan, Contohnya kegigihan apabila bekerja. Nilai kebijaksanaan, Contohnya kebijaksanaan dalam melaksanakan tanggungjawab. Nilai kesederhanaan, Contohnya kesederhanaan dalam kehidupan.: Nilai kesabaran, Contohnya kesabaran menghadapi cabaran.

Pengajaran Kita hendaklah bertindak secara bijaksana Kita hendaklah menghargai masa Kita haruslah menunjukkan teladan yang baik Kita janganlah suka membazir. Kita hendaklah tekun berusaha untuk mencapai kejayaan.

( Seloka Si Luncai )
Maksud Sikap Si Luncai yang tidak bertanggungjawab menyebabkan kehilangan harta benda. Sebagai contoh ada rumah tetapi tidak dijaga dengan baik. Ada anak tetapi tidak diasuh, ada ternakan tidak dibela, tidak bercucuk tanam walaupun ada kebun. Kesimpulannya,Si Luncai kerugian kerana tidak memanfaatkan segala yang dimiliki. Tema Sikap negatif menyebabkan kerugian. Persoalan Persoalan sikap tidak bertanggungjawab membawa kerugian Persoalan tidak mengamalkan ilmu yang diperoleh. Persoalan tidak menggunakan kudrat yang ada.

Bentuk  Mempunyai satu rangkap sahaja. Mempunyai 12 baris. Jumlah perkataan antara dua hingga enam perkataan dalam satu baris. biarkan, biarkan...! (2 perkataan - baris 11) Ada kuat tiada buat (4 perkataan ± baris 10) Sikap Si Luncai, biarkan, biarkan (5 perkataan ± baris 1)

Gaya Bahasa Anafora  Ada rumah tidak dijaga, Ada anak tidak dilataih

Repitisi Biarkan...biarkan Unsur bunyi Asonansi ± Ada mata tiada kuasa (baris 9) (pengulangan vokal µa¶) Aliterasi ± Si Luncai pun terjun dengan labu-labunya (baris 12) (pengulangan konsonan µn¶) Nilai 

Nilai bertanggungjawab. bertanggungjawab terhadap diri, keluarga dan masyarakat. Nilai kebijaksanaan Kebijaksanaan dalam menjalankan apa jua kerja.

Pengajaran Kita hendaklah menjaga harta benda dengan sebaik-baiknya. Kita hendaklah bijak menggunakan akal. Kita janganlah membiarkan perkara yang salah tanpa menegur kesalahan itu.

Sajak
( Dirgahayu Bahasaku )

Maksud Rangkap 1 Bahasa Melayu tetap bersemadi di sanubari orang-orang Melayu. Bangsa Melayu sememangnya terkenal sebagai bangsa yang berbudi bahasa, setia dan amanah.

Rangkap 2 Bahasa dilihat sebagai simbol maruah bangsa yang perlu dipertahankan agar terus kukuh dan menjadi keutamaan dalam banyak hal. Bahasa hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin terutama dalam usaha mengeratkan hubungan silaturahim.

Rangkap 3 Para cendiakawan dan penggiat bahasa terus berjuang demi mendaulatkan bahasa. Sebenarnya setiap orang perlu memainkan peranan ini tidak kira di mana-mana sahaja mereka berada. Rangkap 4 Suatu ketika dahulu, bangsa Melayu pernah mencatat sejarah sebagai pelayar hebat. Mereka begitu berani menjelajah dari sebuah pulau ke sebuah pulau dan dari sebuah benua ke benua yang lain. Dari situ bahasa Melayu mula tersebar. Rangkap 5 Bahasa Melayu tetap di hati. Dalam masa yang sama, bahasa Melayu mula diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa. Bangsa Melayu turut dikenali. Kini bangsa Melayu menempa kejayaan demi kejayaan. Tema Semangat cinta akan bahasa Melayu. Bahasa Melayu perlu dimartabatkan supaya mampu bersaing dengan bahasa-bahasa yang lain. Peranan ini perlu dimainkan oleh semua pihak. Persoalan 1. Persoalan kepentingan memartabatkan bahasa Melayu. Bahasa Melayu perlu dimartabatkan di negara ini. 2. Persoalan perjuangan memartabatkan bahasa. Perjuangan memartabatkan bangsa dipertanggungjawabkan kepada semua orang Melayu. 3. Persoalan sejarah kegemilangan Bahasa Melayu. Bahasa Melayu mempunyai sejarah kegemilangannya yang tersendiri. 4. Persoalan kepentingan Bahasa Melayu sebagai alat komunikasi. Bahasa Melayu berperanan sebagai alat komunikasi yang penting. Bentuk 1. Bebas 2. Terdapat 5 rangkap 3. Rima akhir baris-baris ayat Rangkap 1 terdapat 4 baris ayat. Rima akhirnya abcd. Rangkap 2 terdapat 5 baris ayat. Rima akhirnyanya aabab Rangkap 3 terdapat 5 baris ayat. Rima akhirnya abbcc Rangkap 4 terdapat 5 baris ayat. Rima akhirnya aaabb Rangkap 5 terdapat 7 baris ayat. Rima akhirnya abaccaa

Nada Patriotik Gaya Bahasa 1. Ayatnya pendek-pendek Contohnya : setia dan amanah 2. Diksi ± mudah difahami dan puitis Contohnya : warga yang berbudi 3. Aliterasi ± perulangan konsonan¶m¶ Contohnya : hak bangsaku memilikimu 4. Asonansi ± perulangan vokal ¶a¶ Contohnya : Sejarah bangsa mencatatkan kegemilangan 5. Sinkope . Contohnya: mu, ku, tak 6. Metafora Contohnya : lautan bijaksana, mutiara silam, lagu bahasamu 7. Perlambangan Contohnya : pejuangku, pelautku, pulau 8. Personifikasi Contohnya : bahasaku mencengkam, suaramu tumbuh. 9. anafora Contohnya ; hak bangsaku memilikimu hak bangsaku mendaulatkanmu 10. Epifora Contohnya ; hak bangsaku memilikimu hak bangsaku mendaulatkanmu Nilai 1. Nilai bersopan santun. Penggunaan bahasa yang betul membolehkan nilai budi bahasa dapat dilahirkan dalam komunikasi. 2. Nilai setia pada bangsa. Apabila memartabatkan bahasa maka nilai setia dapat ditunjukkan. 3. Nilai amanah dalam meneruskan warisan bangsa.Warisan bangsa perlu dipertahankan. 4. Nilai mencintai bahasa bangsa sendiri. Sesuatu bangsa bertanggungjawab mencintai bahasanya sendiri. 5. Nilai bersatu padu semasa menggunakan bahasa yang sama Penggunaan bahasa yang sama dapat memupuk nilai bersatupadu..

6. Nilai kegigihan dalam memastikan bahasa Melayu terus digunakan.Sifat ini penting agar penggunaan bahasa Melayu dapat diteruskan. Pengajaran 1. Kita hendaklah mencintai bahasa Melayu hendaklah sepenuh jiwa. 2. Kita hendaklah bertanggungjawab mempertahan dan memartabatkan bahasa Melayu . 3. Kita perlu berusaha gigih untuk mendaulatkan bahasa Melayu. 4. Kita mestilah memartabatkan bahasa Melayu supaya berkembang dan mendapat perhatian masyarakat dunia.

( Kecek - ( V ) )
Maksud Rangkap 1 Seorang yang berjawatan pengarah dalam sebuah bank sibuk mengumpul kekayaan dengan hasil simpanan pelanggan. Semasa menjalankan tugas dia begitu licik pecah amanah dan menggelapkan wang. Perbuatan jenayah itu telah lama dilakukan. Rangkap 2 Di kampung pula, seorang petani hidup dalam serba daif dan kekurangan. Dia tabah dalam membesarkan anak-anak dan menyara keluarga. Namun dia tidak pernah mengambil hak orang lain dalam usaha untuk keluar dari belenggu kemiskinan. Rangkap 3 Di kawasan pantai, seorang nelayan juga terus dibelenggu kemiskinan. Anak-anaknya turut dibesarkan dalam keadaan serba kekurangan. Namun dia juga tidak pernah menggunakan hasil titik peluh orang lain sepanjang meniti kehidupan yang semakin lama semakin menghimpit. Rangkap 4 Setiap dosa dan pahala, kebaikan dan kejahatan setiap individu itu akan dicatatkan. Mereka akan mendapat pembalasan dari Tuhan seperti yang telah dijanjikan. Tema Sikap amanah. Dalam mencari rezeki kita perlu amanah kerana wang yang diperoleh digunakan untuk menyara keluarga. Golongan yang berjawatan didapati seringkali pecah amanah untuk hidup mewah berbanding golongan yang berpendapatan rendah. 

Persoalan 1. Persoalan sikap pecah amanah oleh golongan berjawatan tinggi. 2. Persoalan golongan miskin terus dibenggu kemiskinan dan hidup susah. 3. Persoalan setiap perbuatan pasti mendapat balasan seperti yang dijanjikan oleh Allah Bentuk 1. Bentuk bebas

2. Jumlah rangkap - 4 rangkap Rangkap 1 - 8 baris ayat Rangkap 2 - 11 baris ayat Rangkap 3 - 12 baris ayat Rangkap 4 - 5 baris ayat 3. Rima akhir setiap rangkap Rangkap 1 ± abbcddba Rangkap 2 ± abcdccedccb Rangkap 3 ± abcccdebcfg Rangkap 4 ± abcbd Nada Sinis. Gaya Bahasa i. Ayatnya pendek-pendek Contohnya : di kampung ii. Diksi ± mudah difahami Contohnya : seorang nelayan Aliterasi ± perulangan konsonan¶n¶ Contohnya : dan mengunci sedozen anak-anaknya Asonansi ± perulangan vokal ¶a¶ Contohnya : di dalam pagar sengsara Perulangan perkataan ¶di¶ Contohnya : di sebuah, di pantai Metafora Contohnya : akaun kemiskinan, ruang kedaifan, pagar sengsara, akaun sengsara, pusaran nasib, papan hidupnya, rumah keadilan Perlambangan Contohnya ; akaun, musim berlumut.

iii.

iv.

v.

vi.

vii.

Nilai i. ii. iii.

Nilai amanah dalam menjalankan tugas. Apabila menjalankan tugas, laksanakan dengan penuh amanah. Nilai bertanggungjawab dalam mencari rezeki yang halal.Bertanggungjawablah untuk mencari yang halal. Nilai kegigihan berusaha walaupun mengalami kesusahan. Walaupun kesusahan melanda, kita perlu gigih berusaha mencari rezeki.

iv. v.

Nilai simpati terhadap nasib golongan kurang berada.Perasaan ini perlu wujud terhadap golongan kurang berada. Nilai rasional dalam peredaran kehidupan.Untuk menjalani kehidupan, kerasionalan amat diperlukan.

Pengajaran i. Kita hendaklah amanah semasa menjalankan tugas. ii. Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab mencari rezeki yang halal. iii. Kita tidak boleh mencari kekayaan dengan menindas orang lain.

( Bangkitlah )
Maksud Rangkap 1 Penyajak menyeru anak bangsanya agar sedar daripada terlena dibuai kelalaian. Negara sudah lama merdeka dan semakin maju. Rangkap 2 Negara kita semakin makmur dan bangsa-bangsa asing sibuk merebut kekayaan tanah air. Penyajak tertanya-tanya mengapa anak bangsanya masih leka. Rangkap 3 Penyajak menyeru anak bangsanya supaya bangkit dari lena agar mereka tidak menyesal. Kekayaan hasil bumi negara semakin berkurangan dek pembangunan. Rangkap 4 Penyajak berasa risau akan masa depan bangsanya yang mungkis terus ketinggalan dan hidup dalam kesusahan. Beliau tidak mahu bangsanya berputih mata. Rangkap 5 Jikalau bangsanya tidak mahu perkara itu berlaku, mereka perlu bangkit dan berusaha. Masih ada waktu dan kesempatan mereka untuk maju dan mengejar arus pembangunan. Tema Kesedaran anak bangsa perlu untuk bangkit daripada leka dalam mengejar arus pembangunan selepas kemerdekaan. Mereka harus merebut kemakmuran negara agar tidak menyesal. 

Persoalan i. Persoalan kepentingan mengejar arus pembangunan.Arus pembangunan perlu disedari dan diikuti oleh anak-anak. ii. Persoalan kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapa yang leka.Kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapapun. iii. Persoalan sumber bumi dan khazanah negara semakin berkurangan.Hal ini perlu disedari oleh semua orang. iv. Persoalan masa depan anak bangsa yang masih leka. Kelekaan anak bangsa merunsingkan penyajak tentang masa depan mereka.

Bentuk i. Bebas ii. Terdapat 5 rangkap iii. Rima akhir baris-baris ayat Rangkap 1 terdapat 4 baris ayat. Rima akhirnya abcd. Rangkap 2 terdapat 4 baris ayat. Rimanya abbbc Rangkap 3 terdapat 5 baris ayat. Rima akhirnya abccd Rangkap 4 terdapat 5 baris ayat. Rima akhirnya abcde Rangkap 5 terdapat 4 baris ayat. Rima akhirnya abcd Nada Patriotik Gaya Bahasa 1. Ayatnya pendek-pendek Contohnya : bangkitlah 2. Diksi ± mudah difahami dan puitis Contohnya : Anak-anak yang sedang lena 3. Aliterasi ± perulangan konsonan¶n¶ Contohnya : burung-burung berterbangan di udara 4. Asonansi ± perulangan vokal ¶a¶ Contohnya : Anak-anak yang sedang lena 5. Sinkope Contohnya : kau 6. Perlambangan Contohnya : anak-anak, matahari, puncak gunung, madu bumi, perut belantara 7. Personifikasi Contohnya : burung-burung belum menjamah awan. Nilai 1. Nilai kegigihan.. Kegigihan diperlukan untuk mengejar kekayaan.. 2. Nilai kerjasama ..Semangat ini diperlukan untuk merebut peluang yang ada. 3. Nilai kerajinan. Kerajinan diperlukan untuk memajukan diri. Pengajaran 1. 2. 3. 4. Kita tidak boleh leka walaupun telah merdeka. Kita perlulah merebut peluang yang ada. Kita perlulah bersaing dengan bangsa lain untuk maju. Kita janganlah leka kerana kelekaan menyebabkan kita menderita dan terus dihimpit kemiskinan.

( Pasar Perasaan )
Maksud Rangkap 1 Penulis mendapati warung atau kedai kopi menjadi gelanggang untuk pengunjung melontarkan pendapat dan berdebat. Perdebatan yang berlaku pula dikuasai oleh emosi. Rangkap 2 Semasa berdebat, kata-kata yang dilontarkan lebih luahan perasaan dan bukannya hasil daripada pertimbangan akal fikiran.

Rangkap 3 Mereka juga melontarkan pelbagai hujah sesuka hati tanpa sebarang makna dan fakta kukuh. Hujah-hujah yang sebegitu rapuh dan mudah disangkal. Rangkap 4 Di warung jugalah para pengunjung silih berganti dan kerap menjadi tumpuan. Di sinilah mereka kerap berbual-bual dan berdebat kosong tanpa kesudahan. Rangkap 5 Di warung jugalah, para pengunjungnya memperlihatkan kelemahan mereka yang kurang ilmu pengetahuan. Perdebatan kosong terus menjadi agenda walaupun tidak membawa kebaikan. Rangkap 6 Penyajak cuba terlibat dan menyelami intipati perdebatan tersebut. Beliau mendapati pendebat-pendebat itu lebih dikuasai emosi ketika berbicara berbanding fakta dan ilmu. Rangkap 7 Bagi penyajak perdebatan di warung atau kedai kopi hanya sesuai untuk mereka bercakap tanpa berfikir dahulu. Perdebatan nampak menarik tetapi tidak membawa makna. Tema Perbincangan kosong di kedai kopi. Seringkali dikatakan kedai kopi sebagai tempat perdebatan pengunjungnya. Hujah mereka kosong tanpa fakta dan ilmu. Hanya sekadar meluahkan perasaan. Seringkali juga berlaku perdebatan yang sia-sia kerana dikuasai emosi.

Persoalan 1. Persoalan perbincangan kosong dan tidak ilmiah hanya sekadar menghamburkan kata-kata dan meluahkan perasaan. 2. Persoalan luahan pendapat akan menjadi sia-sia kerana kurangnya kebijaksanaan. 3. Persoalan pendapat tanpa ilmu dan fakta mudah dipatahkan dan ditepis. 4. Persoalan kepentingan ilmu pengetahuan dalam menyampaikan hujahan. Bentuk 1. Bebas 2. Terdapat 7 rangkap 3. Rima akhir baris-baris ayat 

   Nada Sinis

Rangkap 1 terdapat 3 baris ayat. Rima akhirnya abb Rangkap 2 terdapat 4 baris ayat. Rimanya abcd Rangkap 3 terdapat 5 baris ayat. Rima akhirnya abbcd Rangkap 4 terdapat 3 baris ayat. Rima akhirnya abc Rangkap 5 terdapat 3 baris ayat. Rima akhirnya abc Rangkap 6 terdapat 5 baris ayat. Rima akhirnya aaabb Rangkap 7 terdapat 2 baris ayat. Rima akhirnya ab

Gaya Bahasa 1. Ayatnya pendek-pendek Contohnya : ini pasar perasaan 2. Diksi ± mudah difahami dan puitis. Contohnya : bagai ranting kering 3. Aliterasi ± perulangan konsonan¶n¶ Contohnya : di tengah-tengah penjual dan pembeli 4. Asonansi ± perulangan vokal ¶i¶ Contohnya : kususuri sungai sibuk ini 5. Personifikasi Contohnya : ini pasar tidak berakal 6. Metafora Contohnya : pasar perasaan , sungai manusia 7. Simile Contohnya : bagai kayu buruk. 8. Epifora Contohnya ; kumasuki pasar ini, kususuri sungai sibuk ini Nilai 1. 2. 3. 4. 5.

Nilai rasional . Kerasionalan diperlukan dalam menyampaikan maklumat. Nilai kerajinan. Kerajinan diperlukan untuk mencari ilmu untuk menguasai kemahiran Nilai kebijaksanaan. Nilai ini diperlukan untuk mengemukakan maklumat Nilai kesabaran . Kesabaran diperlukan dalam menghadapi cabaran hidup. Nilai keprihatinan . Keperihatinan terhadap persekitaran amat diperlukan.

Pengajaran 1. Kita hendaklah mendengar dengan teliti sebelum memberi pendapat. 2. Kita mestilah mengemukakan pendapat yang bernas dan berfakta

3. Kita janganlah beremosi ketika berdebat kerana ini akan mendedahkan kelemahan diri sendiri.

( Di Bawah Langit Yang Sama ) Maksud Rangkap 1 Penyajak menggambarkan bahawa walau di manapun kita berada, kita menghirup udara yang sama dan berada di bumi ciptaan Tuhan. Taraf manusia pun sama. Rangkap 2 Penyajak kagum akan gerimis di kota London dan terpesona dengan tiupan bayu dingin di Washington. Namun aneka warna tumbuh-tumbuhan tetap serupa. Tempat-tempat lain yang mempunyai keisimewaan tersendiri juga didiami oleh manusia. Rangkap 3 Penyajak ingin menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan berkongsi impian yang sama iaitu melihat keamanan dan keharmonian dunia. Beliau ingin melihat dunia bersama-sama bagi memperjuangkan keamanan. Rangkap 4 Penyajak mendapati manusia sering dipisahkan oleh sempadan negara dan untuk memasuki negara tersebut perlu ada dokumen rasmi seperti pasport dan visa. Penyajak menyeru rakyat di dunia agar sama-sama berjuang mencapai keamanan dunia serta mengikis rasa benci dan dendam . Tema Kesamatarafan manusia walau di mana-mana mereka berada. Walaupun manusia itu berada dan dipisahkan oleh sempadan, mereka setaraf dan mengimpikan kehidupan yang aman dan harmoni. 

Persoalan 1. Persoalan keindahan alam semula jadi di sesuatu tempat. Setiap tempat mempunyai keindahan alam semulajadi yang tersendiri. 2. Persoalan harapan dan impian manusia sejagat untuk kehidupan yang aman dan harmoni.Setiap orang mempunyai impian dan harapan untuk kehidupan yang aman dan harmoni. 3. Persoalan garis sempadan seringkali memisah dan membezakan manusia.Manusia dipisahkan oleh faktor geografi. 4. Persoalan kepentingan nilai hormat dan menghormati antara manusia. Nilai ini penting dalam kehidupan. Bentuk 1. Bebas 2. Terdapat 4 rangkap dalam sajak ini. 3. Rima akhir baris-baris ayat Rangkap 1 terdapat 6 baris ayat. Rima akhirnya aabbaa. Rangkap 2 terdapat 7 baris ayat. Rimanya aabbbca Rangkap 3 terdapat 8 baris ayat. Rima akhirnya abcabbbb 

Nada Sinis

Rangkap 4 terdapat 9 baris ayat. Rima akhirnya aabbbcdeb

Gaya Bahasa 1. Ayatnya pendek-pendek Contohnya : Di bawah langitnya 2. Diksi ± mudah difahami dan puitis Contohnya : Aku suka gerimis di Kota London. 3. Kata pinjaman bahasa Inggeris Contohnya : i visa, passport 4. Aliterasi ± perulangan konsonan¶n¶ Contohnya : pohon-pohon hijau atau aneka warna 5. Asonansi ± perulangan vokal ¶i¶ Contohnya : berkongsi siang miliki malam 6. Sinkope Contohnya : mu, ku 7. Perulangan Contohnya : Di bawah langit ini. 8. Kata ganda Contohnya : pohon-pohon, peta-peta Nilai 1. 2. 3. 4.

Nilai menghargai keindahan alam. Keindahan alam perlu dihargai. Nilai hormat- menghormati sesama manusia. Nilai ini penting dalam kehidupan seharian. Nilai bertoleransi antara masyarakat. Toleransi penting dalam kehidupan bermasyarakat. Nilai bekerjasama dalam menjayakan sesuatu.Kerjasama penting untuk menjayakan sesuatu.

Pengajaran 1. Kita mestilah menganggap manusia sebenarnya sama taraf walau di manapun mereka berada. 2. Kita mestilah menganggap setiap tempat mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. 3. Kita hendaklah sedar bahawa manusia seringkali dipisah dan dibezakan oleh sempadan waktu dan tempat 4. Kita mestilah mewujudkan hubungan harmoni sesama negara dan rakyatnya. 5. Kita hendaklah mengimpikan kehidupan yang lebih baik dan harmoni.

( Arkitek Kota )
Maksud Rangkap 1 Kawasan kota sepatutnya dibangunkan oleh golongan yang benar-benar bertanggungjawab. Mereka merupakan golongan yang arif dan banyak pengetahuan tentang selok belok dan keadaan serta keperluan semasa kota yang hendak dibangunkan. Rangkap 2 Hal ini demikian kerana, mereka merupakan penghuni yang mendiaminya. Banyak kajian dibuat dan mengambil kira pandangan dan kepentingan pelbagai pihak yang menghuni kota tersebut. Rangkap 3 Perancang kota juga seharusnya seorang yang mencintai alam sekitar. Kehidupan flora dan fauna perlu dipelihara. Keindahan alam semula jadi perlu dipertahankan malah perlu diperindah dengan landskap yang mempesona. Rangkap 4 Orang yang membina kota merupakan generasi muda yang bukan sahaja luas ilmu pengetahuannya malah sarat dengan idea-idea yang bernas. Keperluan pengetahuan dan pengalaman dalam melaksanakan pembangunan di kota. Persoalan 1. Persoalan keprihatinan penting dalam memahami sesuatu keadaan. Nilai ini penting supaya sesuatu keadaan dapat difahami. 2. Persoalan pembangunan kota perlu dilihat daripada pelbagai aspek. Pembangunan kota perlu dilihat menerusi pelbagai sudut. 3. Persoalan kepentingan menjaga alam sekitar. Alam sekitar perlu dijaga. 4. Persoalan generasi muda memiliki pelbagai idea bernas. Golongan ini mempunyai idea-idea baru yang bernas. Bentuk 1. Bentuk bebas 2. Jumlah rangkap - 4 rangkap Rangkap 1 - 7 baris ayat Rangkap 2 - 6 baris ayat Rangkap 3 - 5 baris ayat Rangkap 4 - 2 baris ayat 3. Rima akhir setiap rangkap Rangkap 1 ± abacdea Rangkap 2 ± aabcdd Rangkap 3 ± abcad Rangkap 4 ± ab Nada Sinis

Gaya Bahasa Ayatnya pendek-pendek : perasaan musim Diksi ± mudah difahami : pemerhati tasik Aliterasi ± perulangan konsonan¶p¶ : perenung di perpustakaan Asonansi ± perulangan vokal ¶i¶ : fiil langit dan sabar bumi Kata ganda : berbagai-bagai Metafora : jiwa laut,diam batu, perasaan musim Perlambangan : pengadil, pemancing, pengawas, pendekar Nilai 1. 2. 3. 4. 5. Nilai cintakan alam sekitar. Alam sekitar perlu disayangi. Nilai bertoleransi. Nilai ini penting dalam menjalani kehidupan seharian.terutama di kota. Nilai bertanggungjawab Bertanggungjawab menjaga keindahan alam sekitar. . Nilai bijaksana dalam membuat keputusan Kebijaksanaan penting apabila membuat keputusan. Nilai rasional dalam semua aspek.Kerasionalan penting dalam semua aspek.

Pengajaran 1. Kita hendaklah mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang luas semasa merancang pembangunan. 2. Kita hendaklah mengambil kira kepentingan rakyat ketika membangunkan negara.. 3. Kita perlulah membuat pertimbangan yang bijaksana sebelum membuat keputusan. 4. Kita hendaklah memikirkan bencana alam yang mungkin timbul akibat pembangunan kota.. 5. Kita hendaklah menjadi perancang yang baik yang mempunyai pelbagai idea bernas dan alternatif.

Prosa Tradisional
( Hikayat Langlang Buana )
Sinopsis Kisah bermula apabila Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bersama-sama dayang inang pengasuhnya pergi ke taman untuk bersiram. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tidak mengetahui bahawa semasa dia bersiram, dia telah diperhatikan oleh Raja Indera Bumaya yang bersembunyi di balik pokok kemunting. Raja Indera Bumaya telah bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik lalu hinggap di dahan pokok kemunting dan mengeluarkan bunyi yang sangat merdu. Bunyian tersebut telah menarik perhatian Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Tuan Puteri telah mengarahkan dayang untuk menangkap burung bayan tersebut tetapi tidak berjaya. Apabila kesemua dayang gagal menangkap burung bayan itu, dayang mencadangkan Tuan Puteri menangkap burung bayan itu sendiri. Tiba-tiba burung bayan terbang dan hinggap pada lengan Tuan Puteri. Tuan Puteri bertanya tentang asal-usul bayan. Bayan menceritakan dia berasal dari Negeri Lela Gambar dan mempunyai tuan yang bernama Raja Indera Bumaya. Bayan bercerita tentang kehebatan tuannya yang menyebabkan Tuan Puteri ingin sekali bertemu dengan tuannya itu. Bayan akhirnya menukarkan dirinya menjadi Raja Indera Bumaya dan akhirnya mereka saling berkasihan. Berita tentang adanya suara lelaki di istana Tuan Puteri telah menyebabkan ayahanda Tuan Puteri iaitu Raja Bahrum Dewa menjadi murka. Baginda telah mengarahkan 40 orang hulubalang dan rakyat untuk menangkap Raja Indera Bumaya. Perintah tersebut telah menyebabkan Tuan Puteri berasa sedih dan bimbang akan keselamatan Raja Indera Bumaya. Namun Raja Indera Bumaya berjaya menewaskan

angkatan serangan Raja Bahrum Dewa dengan bantuan 4 orang hulubalang yang dijelmakan daripada batu geliga. Raja Bahrum Dewa sangat murka dengan kekalahan tersebut lalu mengarahkan pula seluruh rakyat menangkap Raja Indera Bumaya sekali lagi. Kali ini Raja Indera Bumaya dibantu oleh empat ribu jin. Pertempuran tersebut menyebabkan berlakunya pertumpahan darah yang dahsyat. Tema Percintaan anak raja Raja Indera Bumaya sanggup menukarkan dirinya menjadi bayan semata-mata untuk menarik perhatian Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tidak sanggup kehilangan Raja Indera Bumaya. Persoalan 1. Persoalan Keberanian Menghadapi Cabaran. Raja Indera Bumaya Tidak Gentar Untuk Menentang Hulubalang Raja Bahrum . 2. Persoalan Kebijaksanaan Mencari Peluang. Raja Indera Bumaya Menjelmakan Diri Menjadi Seekor Burung Bayan Agar Dapat Menghampiri Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. WATAK PERWATAKAN 1.      Raja Indera Bumaya Anak raja dari Negeri Lela Gambar Bijaksana. Raja Indera Bumaya menjelmakan dirinya sebagai burung bayan agar dia dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Berani. Raja Indera Bumaya berani duduk bersama-sama Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi dalam istananya memadu kasih. Mempunyai kuasa sakti ( bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik ) matanya daripada intan, bulunya daripada pusparagam dan kakinya daripada emas. Gagah perkasa. Raja Indera Bumaya tidak dapat ditangkap oleh hulubalang yang mengepungnya . Baik budi bahasa. Dia memuji-muji keelokkan paras rupa Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi.

2. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi Puteri Raja Bahrum Dewa Periang. Tuan puteri suka bergurau senda. Seorang yang cantik. Raja Indera Bumaya terpesona dengan kecantikan Tuan Puteri ketika berbedak dan berlangir Suka akan binatang. Tuan Puteri terlalu sukacita apabila mendapat burung Bayan Sangat mencintai kekasihnya.. Tuan Puteri tidak sanggup hidup lagi jika Raja Indera Bumaya mati. 3. Raja Bahrum Dewa 

  

Seorang raja yang tegas. Dia tidak suka lelaki luar berada bersama-sama puterinya. Pemarah. Baginda mengarahkan hulubalang mengepung Raja Indera Bumaya yang memadu kasih dengan anakandanya sehingga mencetuskan kemarahannya. Mengambil berat akan anakandanya. Baginda menganggap perbuatan Tuan Puteri Ratna Dewi yang memadu kasih dengan Raja Indera Bumaya sebagai celaka dan memalukan baginda.

Latar Masa Waktu malam. Tuan Puteri bergurau senda dengan dayang-dayang inang pengasuhnya. Bayan dikeluarkan dari sangkar emas. Waktu pagi . Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi berbedak dan berlangir Latar Tempat Kolam tempat Tuan Puteri mandi Mahligai tempat didengar suara Tuan Puteri bersama suara laki-laki tertawa. Luar kota. Raja-raja dan menteri hulubalang mengepung Raja Indera Bumaya. Latar Masyarakat Masyarakat feudal. Masyarakat yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja. Masyarakat saling mengasihi. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi amat mengasihi Raja Indera Bumaya dan begitulah sebaliknya. Masyarakat yang tidak bertolak ansur. Raja Bahrum Dewa amat marah kepada Raja Indera Bumaya yang berkasih-kasihan dengan Puterinya. Nilai 1. Nilai keberanian Raja Indera Bumaya berani menghadapi serangan daripada Raja Bahrum Dewa. 2. Kasih sayang Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi amat menyayangi Raja Indera Bumaya sehingga sanggup mati bersama-samanya. 3. Nilai bekerjasama Rakyat bekerjasama dengan hulubalang menyerang Raja Indera Bumaya. 4. Nilai kebijaksanaan Raja Indera menukarkan dirinya menjadi bayan untuk memikat hati tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. 5. Nilai ketaatan Jin-jin mematuhi arahan Raja Indera Bumaya berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa. Pengajaran 1. Kita hendaklah berani menghadapi apa-apa rintangan..Raja Indera Bumaya sanggup melakukan apa sahaja demi mendekati Tuan Puteri . 2. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua. Empat ribu jin telah berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa setelah diarahkan Raja Indera Bumaya.

3. Kita hendaklah menggunakan akal dengan bijaksana. Raja Indera Bumaya menjelma sebagai burung agar dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri.

(Hikayat Siak)
Sinopsis Kisah bermula dengan pelayaran Tuan Bujang setelah mendapat perkenan daripada Sultan Palembang. Tuan Bujang dibekalkan oleh Sultan Palembang dengan pakaian keemasan dan keris kebesaran. Tuan Bujang sampai ke Rawas dan berkahwin dengan anak Dipati Batu Kuching. Tuan Bujang mendapat seorang anak lelaki dan dinamakan Raja Alang. Di Pagar Ruyung, Tuan Bujang telah ditabalkan sebagai Yamtuan Sakti. Tuan Bujang juga telah diuji bagi membuktikan bahawa baginda ialah daripada keturunan kesultanan Johor. Tuan Bujang telah diberi gelaran Yang Dipertuan Raja Kecik. Yang Dipertuan Raja Kecik telah pergi ke Siak namun tiada sesiapa yang mengenali baginda malah baginda terpaksa bekerja sebagai Nakhoda Penangguk . Kemudian baginda pergi ke Mengkalis dan di sana telah digelar oleh orang Minangkabau sebagai Yang Dipertuan. Baginda berhajat hendak menyerang negeri Johor. Pada masa yang sama, Raja Bugis iaitu Daheng Parani, Daheng Calak dan Raja Tuha telah datang ke Mengkalis. Mereka ingin membantu menyerang Johor. Daheng Parani telah membuat perjanjian sekiranya baginda berjaya menawan Johor, maka baginda akan menjadi Yang Dipertuan Besar dan Daheng Parani dilantik sebagai Yang Dipertuan Muda. Sepucuk surat telah dihantar kepada Yang Dipertuan Johor memaklumkan bahawa paduka anakanda Marhum Mangkat Dijulang ingin menuntut bela atas kematian ayandanya. Berita kedatangan Yang Dipertuan Raja Kecik anakanda Marhum Mangkat Dijulang di negari Johor menjadi perbualan rakyat. Bagi membuktikan bahawa baginda ialah anakanda Marhum Mangkat Dijulang , rakyat Johor telah meminta supaya baginda menawarkan air masin menjadi air tawar. Dengan izin-Nya, maka air masin telah bertukar menjadi air tawar. Rakyat Johor terus bersorak dan menyebut Yang Dipertuan Raja Kecik sebagai Tuanku Yang Maha Mulia. Baginda juga bertitah kepada rakyat Johor agar menyembah dengan ucapan ³daulat´. Baginda kemudian menyerang Johor. Yang Dipertuan Johor bersama anakanda baginda telah pulang ke kampung lama Bendahara. Sesampai Yang Dipertuan Raja Kecik ke dalam Kota Johor, baginda telah masuk ke istana. Baginda hairan kerana tidak ada Bendahara di dalam Istana. Baginda dimaklumkan bahawa Bendahara sudah melarikan diri. Yang Dipertuan Raja Kecik dimaklumkan bahawa bondanya Encik Apung telah meninggal dunia. Baginda berasa sugul dengan berita tersebut. Baginda telah bertunang dengan anak Bendahara yang bernama Tengku Tengah tetapi telah memutuskan pertunangan tersebut kerana terpikat dengan anak bongsu Bendahara iaitu Tengku Kamariah. Akhirnya baginda berkahwin dengan Tengku Kamariah dan ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Tema Pengembaraan anak raja. Yang Dipertuan Raja Kecik telah mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang sehinggalah baginda ditabalkan menjadi Sultan Johor.

Persoalan 1. Persoalan kesabaran akan membuahkan kejayaan. 2. Persoalan kebenaran tetap terbukti apabila tiba masanya. WATAK DAN PERWATAKAN

Yang Dipertuan Raja Kecik. Keturunan Raja Johor Nama asalnya Tuan Bujang. Berkahwin dengan Tengku Kamariah Ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Berani Contoh : Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah. Gigih Contoh : Yang dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang. LATAR Latar Masyarakat 1. Golongan masyarakat feudal Contoh : Masyarakat yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja. 2. Golongan masyarakat istana. Contoh : Masyarakat yang tinggal di istana . Latar Masa Latar masa tidak dinyatakan dengan terperinci namun peristiwa berlaku pada zaman Kesultanan pemerintahan Raja Siak. Latar Tempat 1. Rawas Contoh : Tempat Tuan Bujang berkahwin dengan anak Dipati Batu Kuching. 2. Siak Contoh : Tempat Yang Dipertuan Raja Kecik tetapi tiada siapa mengenali baginda malah baginda terpaksa bekerja sebagai Nahkhoda Penangguk. 3. Johor Contoh : Yang dipertuan Raja Kecik telah ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Gaya bahasa 1. Penggunaan bahasa Arab Contoh : Allah Ta¶ala, 2. Penggunaan bahasa istana Contoh : Patik, baginda,hulubalang, titah 3. Penggunaan kata ganda Contoh : Kaya-kaya, besar-besar,masing-masing NILAI 1. Nilai kegigihan Yang dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang.

2. Nilai keberanian Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah. 3. Nilai ketaatan Rakyat negeri Johor menunjukkan taat setia kepada Yang Dipertuan Raja Kecik setelah mengetahuai baginda ialah keturunan raja. PENGAJARAN 1. Kita hendaklah gigih berusaha untuk mencapai kejayaan. 2. Kita janganlah cepat berputus asa sekiranya gagal dalam sesuatu hal. 3. Kita hendaklah patuh akan perintah ketua.

( Dua Geliga Hikmat )
Sinopsis Mengisahkan seorang anak raja bernama Inderaputera yang mengembara sehingga berjumpa dengan Tasik Semendera Jin yang amat besar. Pasir di sekeliling tasik daripada emas urai dan batunya daripada permata yang sangat indah. Inderaputera berasa amat takjub. Semasa Inderaputera berjalan di tepi tasik, Inderaputera mendengar suara memberi nasihat agar dia berhati-hati sedangkan tiada manusia yang kelihatan. Inderaputera menuju ke sepohon pokok dan dilihatnya banyak mayat yang bergelimpangan. Suara itu datang daripada mayat-mayat. Mayat tersebut memberitahu Inderaputera bahawa ada raksaksa di tasik itu namun Inderaputera tidak berasa gentar. Kemudian keluarlah raksaksa dari tasik. Inderaputera pura-pura tidur. Apabila raksaksa ingin menindih Inderaputera, Inderaputera bingkas bangun dan mencengkam rambut raksaksa. Raksaksa merayu agar Inderaputera melepaskannya dan sanggup memenuhi permintaan Inderaputera. Raksaksa telah memberikan batu geliga Mayan Bedi kepada Inderaputera. Batu geliga itu boleh digunakan untuk menghasilkan angin, ombak, kilat atau petir dengan cara menyeru nama raksasa itu.Inderaputera telah melepaskan rambut raksasa. Inderaputera menyatakan bahawa dia ingin pergi ke Berma Sakti. Raksaksa memberitahu di situ tempat seorang puteri yang cantik iaitu Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran dan dayang-dayangnya datang bersiram. Raksaksa berpesan agar Inderaputera menyorokkan baju tuan puteri semasa tuan puteri mandi. Inderaputera melakukan perkara yang disuruh oleh raksaksa. Tuan puteri merayu agar Inderaputera memulangkan bajunya. Inderaputera meminta tuan puteri bersumpah sebelum dia memulangkan baju tersebut. Inderaputera meminta tuan puteri memberikan gemala hikmat yang ada di mahligai tuan puteri. Tuan puteri berjanji akan menyerahkannya dan meminta Inderaputera datang ke mahligainya. Istana tuan puteri dikawal rapi oleh seekor harimau, seekor badak, seekor naga, seekor geroda dan seekor raksaksa yang terlalu hebat. Inderaputera berjaya mengatasi semua halangan itu dan berjaya sampai ke mahligai Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. Seperti yang dijanjikan, tuan puteri telah memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera. Tema Pengembaraan seorang anak raja Inderaputera sangggup menghadapi segala rintangan untuk sampai ke Berma Sakti bagi mendapatkan batu gemala hikmat. Persoalan 1. Persoalan kebijaksanaan dalam mencapai sesuatu hasrat. Inderaputera telah mengambil baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemal Nehran agar dia dapat bertemu dengan Tuan Puteri.

2. Persoalan keberanian menghadapi musuh. Inderaputera bukan sahaja tidak takut dengan peri yang berada di dalam tasik malah dengan tangkas dapat menangkap rumbut peri tersebut. 3. Persoalan berpegang kepada janji. Peri telah menunaikan janjinya kepada Inderaputera untuk memberikan geliga kepada Inderaputera. Watak dan Perwatakan 1. Inderaputera Ayahandanya Maharaja Bikrama Puspa Bondanya Puteri Jamjam Ratna Dewi Paras rupa yang menarik Bijaksana. Inderaputera telah mengambil baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemal Nehran agar dia dapat bertemu dengan Tuan Puteri. Berani. Inderaputera bukan sahaja tidak takut dengan peri yang berada di dalam tasik malah dengan tangkas dapat menangkap rumbut peri tersebut. Berpegang pada janji. Peri telah menunaikan janjinya kepada Inderaputera untuk memberikan geliga kepada Inderaputera. 2. Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran Ayahandanya Maharaja Syah Tokan Tunangan Raja Mengerna Lela Dewa Rupa paras yang amat cantik Berpegang pada janji. Tuan Puteri telah menyerahkan gemala hikmat kepada seperti yang dijanjikannya Latar Tempat Tasik - tempat peri tinggal. Mahligai - tempat tinggal Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehra. Balai Rangga Puspa Berahi - Tempat yang disediakan oleh Tuan Puteri kepada Inderaputera untuk beradu. Latar Masa Waktu fajar - Tuan Puteri datang ke tepi tasik untuk kali ke tujuh Waktu malam - Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran mengenakan baju antakesuma dan pakaian yang sangat cantik. Tengah malam - Inderaputera duduk bersembunyi di tepi tasik menunggu kedatangan Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran. Latar masyarakat 1. Masyarakat feudal. Masyarakat yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja. 2. Masyarakat yang menepati janji. Peri telah menyerahkan gemala hikmat kepada Inderaputera seperti yang dijanjikannya jika Inderaputera melepaskannya. Nilai 1. Nilai keberanian Indeputera berani menghadapi raksasa walaupun telah diberi amaran oleh mayat.

2. Nilai kebijaksanaan Inderaputera berpura-pura tidur semasa raksasa keluar dari tasik dan mengambil peluang mencengkam rambut raksasa semasa raksasa ingin menindihnya. 3. Nilai menepati janji Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran menepati janji dengan memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera. Pengajaran 1. Kita hendaklah berani dalam menghadapi situasi yang mencabar. Inderaputera tidak gentar menghadapi peri sehingga dapat menangkap peri tersebut. 2. Kita hendaklah menggunakan akal dalam apa-apa situasi. Inderaputera mencuri baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dapat bertemu Tuan Puteri. 3. Kita hendaklah berpegang pada janji. Tuan Peteri Seri Ratna Gemala Nehran telah mengembalikan gemala hikmat kepada Inderaputera seperti yang dijanjikannya.

( Hikayat Opu Daeng Menambun )
Sinopsis Bab III Kisah bermula dengan pelayaran Upu Deang dengan lima bersaudara. Pelayaran Upu Daeng disertai juga Sultan Muhammad Zainuddin. Baginda berkenan menjodohkan anakanda puteri baginda dengan Upu Daeng dan lima saudaranya. Daeng Perani menolak kerana telah berkahwin. Daeng Perani mencadangkan Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba anakanda Sultan Muhammad Zainuddin. Upu Daeng Menambun bersetuju. Bab IV Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba. Sultan Muhamad Zainudin bertitah kepada Upu Daeng dan lima bersaudara menyerang Panembahan Agung. Upu Daeng dan lima bersaudara sampai ke pengkalan negeri Matan. Berita kedatangan Upu Daeng sampai ke pengetahuan Panembahan Agung. Menantu Panembahan Agung, Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berjumpa Upu Daeng berlima. Mereka bersalaman dan bertanya khabar. Selepas itu mereka menghunus keris untuk bertikaman. Upu Deang Menambun berkata kepada Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz bahawa mereka semua orang Bugis. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berasa serba salah kerana arahan Panembahan Agung agar menghalang Upu Daeng berlima daripada masuk ke dalam kota sama ada secara lembut ataupun kekerasan. Tuan Hj Hafiz mencadangkan agar tidak ada pertumpahan darah. Upu Daeng berlima telah masuk ke kota dan menawan Panembahan Agung. Panembahan Agung telah dibawa mengadap Sultan Muhamad Zainudin oleh Upu Daeng berlima. Bab V Upu Daeng berlima telah berlayar ke Riau berjumpa dengan Sultan Raja Sulaiman. Baginda meminta pertolongan Upu Daeng berlima pergi menyerang Siak kerana Yang Amtuan Raja Kecil telah menculik saudara perempuannya dan dijadikan isteri. Upu Daeng berlima bersetuju dengan syarat apabila menjadi Yang Amtuan Besar, baginda harus melantik antara mereka berlima menjadi Yamtuan Muda. Maka berperanglah orang Siak dengan orang Bugis. Yang Amtuan Raja Kecil terpaksa berundur ke hulu negeri Siak. Sultan Raja Sulaiman mengucapkan terima kasih kepada Upu Daeng berlima kerana berjaya

mengalahkan Yang Amtuan Raja Kecil. Seperti yang dijanjikan, Yang Amtuan Raja Sulaiman memilih Upu Daeng Merewah dilantik menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. Upu Daeng Chelak dijodohkan dengan adinda Yang Amtuan Raja Sulaiman bernama Tengku Puan. Bab VI Raja Kedah telah berbalah dengan saudaranya berkaitan takhta lalu meminta pertolongan daripada Upu Daeng lima bersaudara. Upu Daeng lima bersaudara sanggup menolong Yam Amtuan Raja Kedah untuk mendapatkan takhtanya dan berjanji akan memberikan setiap seorang lima belas bahara sebagai balasan. Upu Daeng telah meminta agar pedagang yang ada di negeri Kedah terutamanya dari Bugis, Mangkasar dan Mandura di bawah perintahnya namun Raja Kedah berkata bahawa dia memerlukan masa untuk mengumpul orang tersebut untuk Upu Daeng. Upu Daeng berjaya mengumpulkan pedagang dari Timur untuk membantu Raja Kedah ditabalkan menjadi Yang Dipertuan Raja Kedah. Setelah tiga hari, rombongan Upu Daeng lima bersaudara bersetuju menabalkan Raja Kedah menjadi Yam Amtuan negeri Kedah. Namun begitu, ada saudara Raja Kedah yang tidak bersetuju dengan pelantikan baginda ingin menyerangnya dan peperangan berlarutan sehingga tiga hari tiga malam dan berterusan sehingga lapan hari yang akhirnya kemenangan berpihak kepada orang Bugis. Raja Kedah yang baru mengahwinkan Upu Daeng Perani dengan saudara perempuan dan membayar tiga bahara seperti yang dijanjikan kepada mereka. Bab VII Upu Daeng lima bersaudara telah dijemput oleh Raja Sambas dan ingin menjodohkan antara mereka dengan adik perempuannya yang bernama Urai Tengah seterusnya dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di Sambas. Upu Daeng Menambun menerima pelawaan tersebut lalu pergi ke Sambas bersama-sama Upu Daeng Kemasi. Kedatangan mereka berdua telah disambut oleh Sultan Adil dan anakandanya dan disediakan satu rumah dalam sebuah kampung. Setelah tiga hari, Sultan Adil menyuruh pangeran dan kiai bertujuh untuk berjumpa Upu Daeng Menambun dan Upu Daeng Kemasi bagi menyampaikan hajat untuk mengahwinkan salah seorang daripada mereka dengan adiknya Raden Tengah. Upu Daeng Menambun mencadangkan agar Upu Daeng Kemasi dikahwinkan dengan Raden Tengah dan sultan Adil bersetuju lalu mereka berkahwin. Upu Daeng Kemasi telah dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di dalam daerah negeri Sambas. Bab VIII Setelah sekian lama di negeri Sambas, Upu Daeng Menambun teringin untuk balik ke negeri Matan. Hal ini menggembirakan Sultan Muhamad Zainuddin lalu mengadakan sambutan yang hebat untuk menyambut ketibaannya. Setelah setahun, Sultan Muhamad Zainuddin mengumpulkan anak-anaknya serta saudaranya dan pangeran dan kiai untuk membincangkan hal berkaitan penggantinya. Pangeran dan Menteri penggawa meminta tangguh untuk memilih orang yang layak menjadi pengganti Sultan Muhammad Zainuddin. Seluruh penduduk Matan tidak bersepakat untuk memilih pengganti Sultan Muhammad. Sultan Muhammad Zainuddin akhirnya berkahwin dengan anak Raja Mempawah. Bab IX Khabar berita telah sampai ke Sultan Muhammad Zainuddin bahawa Duli Panembahan Sangkawak telah mangkat. Lalu anakanda Puteri Kesumba dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun dan diraikan dengan besar-besarann di negeri Matan. Setelah acara keraian selama tujuh hari tujuh malam, rombongan diraja berangkat balik ke Kuala Mempawah bersama-sama hamba perempuan dan pengirng raja perempuan. Mereka kemudiannya sampai ke Sebukit lalu membuka negeri di situ. Setelah selesai segala urusan membuka negeri, mereka berangkat ke makam Marhum Panembahan Sangkawak. Tema Kepahlawanan 

Kepahlawan Upu Daeng lima bersaudara dalam menakluki dan menawan negeri-negeri Melayu dan akhirnya menjadi raja di negeri-negeri Melayu.

Persoalan 1. Persoalan keberanian dalam menegakkan keadilan 2. Persoalan menunaikan janji yang telah dibuat. 3. Persoalan perebutan takhta kerajaan membawa kepada pertelingkahan. Watak dan Perwatakan 1. Upu Daeng Menambun anak raja mempunyai 4 saudara yang lain iaitu Daeng Parani, Daeng Kemasi, Daeng Merewah dan Daeng Celak. berkahwin dengan Puteri Kesumba dari Riau dilantik menjadi raja di Mempawah 2. Daeng Perani saudara yang tertua antara lima bersaudara beristerikan anak Nakhoda Alang dari Siantan mempunyai dua orang anak iaitu Daeng Kemboja dan Daeng Khatijah 3. Daeng Kemasi beristerikan anak Raja Mempawah dilantik menjadi raja di Sambas 4. Daeng Chelak dilantik menjadi raja di Riau berkahwin dengan Tengku Puan, adinda Sultan Raja Sulaiman 5. Daeng Merewah menjadi Yang Amtuan Muda di Riau berkahwin dengan Ungku Encik Ayu, anakanda Ungku Datuk Temenggung Latar Masyarakat 1. Masyarakat feudal Contoh : Masyarakat yang mengamalkan sistem pemerintahan beraja . 2. Masyarakat Istana Contoh : Masyarakat yang tinggal di istana seperti raja.

Latar Tempat

1. Riau Contoh : Upu Daeng Menambun lima bersaudara membantu Sultan Raja Sulaiman menyerang Siak. 2. Siak Contoh : Peperangan antara Upu Daeng berlima dengan orang Siak. 3. Negeri Matan Contoh : Tempat Puteri Kesumba diraikan dengan besar-besaran setelah dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun. Latar Masa 1. Tujuh hari tujuh malam Contoh : Meraikan Puteri Kesumba yang dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun. 2. Hari Jumaat Contoh : Rombongan Ratu Agung Senuhun mula belayar. Gaya Bahasa 1. Bahasa istana Contoh : sultan, ayahanda, patih,paduka.dayang-dayang 2. Bahasa pinjaman bahasa Arab Contoh : warith, Allah Subhanahu Wa Ta¶ala, tulisan jawi, Rahmatullah Ta¶ala 3. Kata ganda Contoh : berkasih-kasihan, dibagi-bagi, betul-betul Nilai 1. Nilai keberanian Contoh : Upu Daeng berlima berani menentang musuh. 2. Nilai tolong-menolong Contoh : Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. 3. Nilai menepati janji Contoh : Raja Kedah memberikan wang sebanyak 3 gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu Daeng berlima kerana membantunya mendapatkan takhta. 4. Nilai bekerjasama Contoh : Upu Daeng lima berkerjasama dalam menyelesaikan sesuatau masalah. Pengajaran 1. Kita hendaklah berani menghadapi musuh . Upu Daeng berlima berani menentang musuh. 2. Kita hendaklah bermusyawarah dalam membuat keputusan. Ratu Sultan bermesyuarat dengan menantunya orang Bugis yang bernama Upu Daeng Menambun. 3. Kita hendaklah membantu orang lain yang memerlukan. Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. 4. Kita hendaklah menepati janji.Raja Kedah memberikan wang sebanyak tiga gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu daeng berlima kerana membantu mendapatkan taktha.

Cerpen
( Pahlawan Buntung )
Sinopsis Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama 30 tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman Jepun sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung Pulau Pak Amat. Hal ini menyebabkan mereka terpaksa berpindah apabila kampung mereka diserang tentera Jepun. Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang, orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai nelayan. Selepas itu, Pak Husain terkena serpihan bom tentera Jepun yang mengakibatkan kakinya dipotong. Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai wira atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi keselamatan penduduk Kampung Pulau Pak Amat. Tema Kesengsaraan hidup akibat peperangan terhadap penduduk kampung serta mengakibatkan kecacatan anggota tubuh badan dan juga kematian. Persoalan 1. Persoalan kasih sayang yang terjalin antara ahli keluarga terutama semasa kesusahan hidup. 2. Persoalan keberanian dan kecekalan dalam mempertahankan hak dan menentang musuh. 3. Persoalan kerjasama anggota masyarakat dalam menghadapi kesulitan. 4. Persoalan mengenang jasa tokoh yang telah berjasa. 5. Persoalan berusaha membina semula kehidupan selepas kesengsaraan hidup. 6. Persoalan hormat kepada warga tua atau warga emas Plot Secara keseluruhannya plot cerpen ini mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu : (i) Permulaan Watak Pak Husain diperkenalkan melalui imbas kembali Khalid akibat peperangan yang telah berlaku berdasarkan fizikal. Perkembangan Dialog antara Pak Husain dengan Khalid dan imbas kembali Khalid terhadap peperangan yang menyebabkan keluarganya berpindah. Pada ketika itu Pak Husain berusia 30 tahun dan dia telah membantu orang-orang kampung Pulau Pak Amat yang diserang oleh tentera Jepun. Konflik Adik beradik Khalid memeluk ibu mereka kerana perasaan takuat yang amat sangat. Pak Husain hilang semasa mengetuai perpindahan orang-orang kampung. Pak Husain ditahan askar Jepun untuk menggali kubur ketika dalam perjalanan memeriksa barang-barang di rumahnya. Klimaks Sewaktu Pak Husain melarikan diri dari tahanan askar Jepun dan semangat Pak Husain hilang dan sentiasa meracau apabila teringat kembali tentang mayat-mayat yang dikebumikannya. Ketika pendaratan perompak di kampung Pak Amat, dia telah membedil para perompak dengan

(ii)

(iii)

(iv)

senapang yang diambil dari askar Punjabi dan menyebabkan rumah Pak Ngah Isa terselamat termasuklah penduduk kampung. (v) Peleraian Setahun selepas Jepun menyerah kalah, Pak Husain terkena saki baki bom yang ditanam dan mengakibatkan kaki Pak Husain dipotong. Khalid mengimbas kembali segala peristiwa yang menimpa Pak Husain dan keberaniannya menentang musuh serta berharap hubungannya dengan Pak Husain terus terjalin.

Teknik Penceritaan 1. Pemerian ketika kami melangkah ke pintu tadi, cahaya Subuh sudah terpancar dari sebelah timur. Kemerah-merahan. Keheningan malam selalunya masa begini telah membawa langkah para nelayan ke gigi ombak« 2. Dialog ³Jemputlah ke rumah kami, kataku. ³ kami tinggal di Jalan ayam. Abang dan Adik kebetulan ada.´ ³Terima kasih Khalid!´ Pak Hussain menanamkan matanya ke dalam mataku. Teknik Plot 3. Suspens Dia jugalah mengumpulkan ke pengkalan. Dia segala-galanya. Dan dia tetinggal dalam saat akhir bila Pak Ngah memerintahkan kami meninggalkan pengkalan. Tidak seorang pun di antara kami yang sedar bahawa Pak Husain belum turun ke pengkalan. Dan ketika perahu kami melewati Tuk Lukup, Pulau Tukang Dolah, Pulau Panjang dan Sungai Gali, kami belum sedar akan kehilangan Pak Husain. Mak Bidah, isterinya juga tidak sedar. Dan sekarang. Mak Bidah pula meraung« 4. Imbas kembali «usianya baru kira-kira tiga puluh tahun. Aku berusia lebih sedikit empat belas tahun. Pak Husain tegap sasa. Dia berani. Dia banyak dicintai oleh gadis-gadis kampungnya« Latar Latar Masa 30 tahun lalu (situasi perang) Tahun 1941 ± 1973 Semasa sambutan ulang tahun kemerdekaan Semasa zaman penjajahan Jepun Latar Tempat Kampung Pulau Pak Amat Kampung Tok Lukup Sungai Gali Kampung Dal Jalan Bayam Latar Masyarakat Masyarakat kampung iaitu Kampung Pulau Pak Amat 

 

Masyarakat nelayan yang bekerja menangkap ikan Masyarakat yang hormat menghormati sesama jiran tetangga Masyarakat yang setiakawan dalam memberi pertolongan

Watak Utama Pak Hussain Berusia 60 tahun Dahinya berparut dan kaki kudung (terkena serpihan bom) Berpakaian sederhana (keperibadian desa ± suci murni) Mengetuai orang kampung semasa peperangan dengan Jepun. Pak Hussain telah mengetuai penduduk kampung berpindah ketika Jepun menyerang Kampong Pulau Pak Amat. Berpengalaman dan pernah diseksa oleh tentera Jepun. Pak Hussain dipaksa menggali kubur besar dan menguburkan mayat orang kampung sehari suntuk oleh pihak Jepun sehingga semangat beliau hilang dan dia meracau ± racau. Berjasa kepada orang ±orang kampong. ( Pak Hussain dengan berani telah memberitahu pihak jepun bahawa semua penduduk telah melarikan diri. ) Pak hussain juga pernah membedil kawanan perompak bagi menyelamatkan orang kampong. Watak Sampingan Khalid (aku)  Anak Pak Hasan Menghormati pak Husain. Khalid bergitu mengagumi keberanian dan sikap Pak Hussain yang sanggup membohongi tentera Jepun untuk menyelamatkan penduduk kampong

Fatimah Ibu Khalid Seorang yang penyayang. Semua anak Fatimah memeluk ibu mereka kerana ketakutan apabila Jepun menyerang kampung mereka. Gaya Bahasa   Nilai   Kata ganda : berjabu-jabu Metafora : gebar kebingungan Hiperbola : diselubungi oleh raksasa ketakutan dan putus asa Personifikasi : ombak pagi yang malas

Nilai keberanian contohnya Pak Husain berani menghadapi tentera Jepun Nilai kebijaksanaan, contohnya Pak Husain bijak menggunakan tipu daya untuk menyelamatkan diri daripada askar Jepun. Nilai kasih sayang, contohnya Mak Da yang menangisi kehilangan Pak Husain ketika mereka berpindah. Nilai patriotisme, contohnya Pak Husain yang sanggup menggadai nyawa untuk mempertahankan tanah air.

Pengajaran Kita hendaklah berani mempertahankan hak di tanah air sendiri. Kita hendaklah bijak memebuat keputusan bagi menyelesaikan masalah. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga dan jiran tetangga. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua semasa menjalankan sesuatu tugas.

( Pungut Alias Zahara Alias Yap Siew Hong )
Sinopsis Perjalanan kehidupan Mak Timah dalam membesarkan anak angkatnya yang cacat selama 24 tahun. Kisah bermula dengan imbas kembali peristiwa Mak Timah yang mengambil anak angkatnya yang digelar Pungut (diberi nama Zahara, nama asal Yap Siew Hong) yang diambil dari keluarga Bibik yang berketurunan Cina. Pada peringkat awal Mak Timah berharap saiz Pungut akan berubah apabila dia besar dan boleh membantunya apabila dewasa tetapi sebaliknya pula berlaku malah Pungut jadi bisu dan pekak serta tidak boleh menguruskan dirinya sendiri. Hal ini disebabkan Pungut mengalami kecacatan kekal hingga dewasa dan Mak Timah terpaksa menguruskan segalanya. Mak Timah berdoa agar Tuhan mengambil nyawa Pungut dahulu sebelum dia meninggal dunia. Tema Kesabaran seorang ibu angkat (Mak Timah) menjaga anak yang cacat anggota (Pungut) Persoalan 1. Persoalan kepincangan masyarakat terhadap penerimaan anak yang cacat. Siew Lan tidak menyukai anaknya kerana anak tersebut cacat dan dikatakan membawa sial. 2. Persoalan ketabahan dalam menjalankan tanggungjawab yang berat. Mak Timah tetap menguruskan Pungut yang cacat walaupun ketika Mak Timah sedang sakit. 3. Persoalan keikhlasan dalam menerima amanah dan takdir Tuhan. Mak Timah hairan memikirkan orang sekarang yang tidak ikhlas dalam membantu orang lain. Dia tidak membenarkan anak lelakinya menghantar Pungut ke rumah kanak-kanak cacat. 4. Persoalan kejujuran dalam memberi kebajikan tanpa mengharapkan balasan. Mak Timah selalu berdoa kepada Tuhan agar mengambil nyawa Pungut dahulu sebelum mengambil nyawanya kerana dia tahu tidak ada sesiapapun akan memelihara Pungut. Plot Secara keseluruhannya, plot cerpen ini disusun secara kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu : i. Permulaan Pembaca diperkenalkan dengan watak Pungut yang bertingkah laku seperti orang kurang upaya dan dijaga keperluannya oleh Mak Timah sepanjang masa. ii. Perkembangan Mak Timah terkenangkan peristiwa 24 tahun lalu bagaimana dia mengenali Bibik dan mengambil anak Siew Lan yang baru dilahirkan sebagai anak angkat yang sah kerana tidak sampai hati apabila mengetahui bayi itu akan dibuang. iii. Konflik

Konflik timbul apabila anak Mak Timah mula bertengkar tentang Pungut dan mencadangkan agar Pungut dihantar ke rumah kebajikan. iv. Peleraian Mak Timah terus menjaga Pungut dan berdoa agar Pungut mati terlebih dahulu sebelum dirinya. Teknik Plot / Teknik Penceritaan 1. Pemerian Dia tergigil-gigil. Mulutnya mengeluarkan bunyi macam suara nyamuk, berdenggung-denggung. Kepalanya di geleng-gelengkan ke kiri dan ke kanan dengan pantas. Kemudian dia meluru masuk bilik« 2. Monolog ³Mungkin Tuhan nak uji kesabaran aku, menjaga dia, ³fikir Mak Timah. 3. Dialog ³Mengapa Bik?´ Mak Timah bertanya. ³Siew Lan.´ Jawabnya lambat. Imbas kembali ..Mak Timah terbayangkan kisah yang berlaku dua puluh empat tahun lalu«

4.

Watak dan Perwatakan Watak Utama Mak Timah Perempuan tua Selalu sakit-sakit Ibu angkat Pungut Ikhlas menjaga Pungut. Mak Timah sanggup menjaga Pungut selagi dia masih hidup. Tabah dan sabar menghadapi dugaan. Mak Timah tetap menjaga makan minium dan kencing berak Pungut walaupun dia tidak bermaya kerana sakit. Watak Sampingan Pungut / Zahara bt Muhamad @ Yap Siew Hong Berusia 24 tahun. Cacat fizikal dan mental (terpaksa semua dibantu) dijangkakan tidak hidup lama oleh doktor. Anak angkat Mak Timah. Bertubuh sangat kecil (pekak dan bisu). Bibik  Nenek Pungut. Berbangsa Cina peranakan. Percaya kepada ramalan loktang. Bibik tidak suka akan Pungut kerana dia percaya kata-kata loktang bahawa Pungut membawa sial.

Latar Latar Masa Tahun 1957 ketika Pungut dilahirkan 

24 tahun selepas Pungut dewasa

Latar Tempat Rumah sewaan Bibik tempat tinggal Mak Timah Rumah lelaki anak bongsu Mak Timah. Latar Masyarakat Masyarakat majmuk (bangsa Cina dan Melayu) . terdapat keluarga Siew Lan an keluarga Mak Timah. Masyarakat yang percaya kepada bomoh (ramalan Loktang). Bibik amat percaya dengan ramalan Loktang tentang Siew Lan. Masyarakat yang simpati terhadap golongan kurang upaya. Mak Timah kasihan dengan nasib Siew Lan yang akan di buang lalu sanggup memeliharanya Gaya Bahasa 1. Kata ganda Contoh : digeleng-gelengkan 2. Bahasa pasar Contoh : sueh, loktang 3. Sinkope Contoh : nak, kau 4. Personifikasi Contoh : kelakuannya tak ubah macam wayang patung Nilai 1. Nilai kasih sayang, contohnya seorang ibu angkat (Mak Timah) mengasihi anak angkatnya Pungut. 2. Nilai keikhlasan, contohnya Mak Timah menguruskan dan menjaga Pungut dengan ikhlas. 3. Nilai simpati terhadap golongan yang kurang upaya, contohnya Mak Timah simpati dengan nasib Pungut. 4. Nilai setiakawan, contohnya semangat setiakawan di antara iaitu Mak Timah bertegur sapa dengan Bibik. 5. Nilai hormat-menghormati iaitu anak-anak Mak Timah menghormati pendirian emak mereka. Pengajaran 1. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga sungguhpun statusnya hanya anak angkat sahaja, contohnya Mak Timah yang menyayangi Pungut dan memeliharanya sehingga sudah berusia 24 tahun. 2. Kita mestilah ikhlas memberikan pertolongan, contohnya Mak Timah begitu ikhlas memelihara Pungut sehingga mencapai umur dewasa. 3. Kita haruslah bersimpati terhadap golongan kurang upaya, contohnya Mak Timah yang bersimpati dengan nasib Pungut. 4. Kita hendaklah mengamalkan setiakawan, contohnya Mak Timah yang bertegur sapa dengan Bibik. 5. Kita wajarlah menghormati keputusan ibu bapa, contohnya anak-anak Mak Timah yang menghormati keputusannya menjadikan Pungut anak angkat.

( Idola )
Sinopsis Kehidupan si penjaga panggung yang menjadikan hero sebagai idola hidupnya. Pendiriannya bercanggah dengan pendapat isterinya yang meminta dia mengubah cara hidup agar kehidupan mereka yang miskin dapat diubah. Pada suatu petang dia berjumpa dengan si hero yang mengisahkan realiti kehidupannya sebenar dan menasihatinya agar sedar dengan realiti hidup. Hal ini menyedarkan si penjaga panggung bahawa idola yang ideal hanya wujud dalam pementasan sandiwara dan dia perlu melakukan perubahan diri. Tema Kekeliruan hidup antara fantasi dan realiti iaitu antara pementasan sandiwara dengan kehidupan sebenar. Persoalan 1. Persoalan kesempitan hidup dan kemiskinan kerana pendapatan yang rendah. Si penjaga panggung dan keluarganya hanya mampu tinggal di sebuah rumah kecil . 2. Persoalan suka berkhayal untuk menjadi seperti idola. Si penjaga panggung sentiasa beranganangan menjadi hero. 3. Persoalan kejujuran memberi pengertian kehidupan yang sebenar. Hero meminta si penjaga panggung kembali pada diri sendiri kerana kehidupan sebenar lebih menuntut perjuangan yang sesungguhnya. 4. Persoalan kesedaran diri untuk mengubah nasib diri. Isteri Si penjaga panggung cuba menyedarkan suaminya bahawa pentas sandiwara tidak sama dengan pentas kehidupan sebenarnya. Plot Secara keseluruhannya, plot cerpen ini digarap mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu: i. Permulaan Pembaca diperkenalkan dengan watak penjaga panggung yang tinggal seorang diri setelah panggung kosong dan akan menyusun kerusi-kerusi yang ditinggalkan begitu sahaja oleh orang sebelum panggung dibuka, datang berbondong-bondong dari segenap penjuru kota sedangkan ketika itu jam sudah menunjukkan jam dua belas tengah malam. ii. Perkembangan Pada bahagian ini, watak penjaga panggung memerhatikan setiap gerak-geri hero sepanjang pementasan dan berangan-angan menjadi watak hero. Sambil bekerja selepas pementasan tamat dia terkenangkan isteri dan sepuluh orang anak-anaknya yang tinggal di rumah kecil kawasan setinggan. Dia juga memikirkan nasib diri yang masih belum berubah sehinggakan isterinya mula mempersoalkan pekerjaannya kini yang belum mampu membawa sebarang perubahan walaupaun anak lelakinya sudah menjelang remaja. iii. Konflik Pada peringkat ini, watak penjaga panggung datang ke panggung pada suatu petang walaupun tidak bertugas waktu itu kerana terlalu ingin bertemu dengan watak hero yang menjadi idolanya selama ini. Penjaga panggung berjabat salam dan berdialog serta memuji lakonan hero. Hero telah menyambut pujian dengan menyatakan lakonannya bukan gambaran sebenar kehidupannya dan meminta penjaga panggung

kembali menjalankan tugasnya dan menerima kenyataan hidup walaupun mengetahui penjaga panggung amat teringin menjadi seperti hero. iv. Klimaks Pada tahap ini watak penjaga panggung yang bertugas pada waktu malam selepas pementasan tamat seperti tidak ada kemahuan menyusun kerusi-kerusi seperti biasa kerana dia teringatkan kata-kata hero pada waktu siang semasa mereka bercakap yang sekaligus membuatkan dia berfikir tentang kekuatan dirinya sendiri. v. Peleraian Penjaga panggung telah bertindak melemparkan kerusi-kerusi panggung ke dinding sebagai tanda melepaskan amarah dan rasa bersalah yang terpendam dalam dirinya. Teknik Plot 1. Pemerian Jam di belakang pentas berdentang dua belas kali. Si penjaga panggung membelingas matanya ke sekeliling panggung, menatap dinding. Lamanya ditenungnya dinding kaku bercat kelabu itu« 2. Monolog ³aku«aku berupaya menjadi hero kepada diriku sendiri,´ bisik si penjaga panggung kepada dirinya sendiri, antara dengan tidak. 3. Dialog ³Err« tidak,´ ³Bercakap benarlah saudara.´ Err« ya«ya«´ 4. Suspens Dengan bantuan tangan sasanya, si penjaga panggung mencapai kerusi di sisinya. Dengan sekuat tenaga, kerusi itu dijulangnya, kemudian dilemparkannya ke dinding. Satu demi satu di dalam panggung itu dilemparkannya ke dinding.

Watak Utama Si Penjaga Panggung Bekerja sebagai penjaga panggung. Mempunyai seorang isteri dan sepuluh orang anak. Keliru dengan pendirian diri terhadap idola. Si Panjaga Panggung selalu mengagumi kehebatan hero tanpa mengetahui bahawa Si Hero bukan hanya mahu memegang watak hero. Watak Sampingan 1. Si Hero Suka menyindir. Si Hero menyuruh Si Penjaga Panggung berhenti memuji dirinya dan meminta memuji diri sendiri. Seorang pelakon yang memegang watak utama (hero) Berterus terang tentang realiti kehidupan yang dilaluinya. Si Hero menyatakan bahawa kehidupan di sini hanya sementara. Dia meminta Si Penjaga Panggung melupakan kehidupan di dalam panggung.

2. Isteri Penjaga Panggung Berfikiran terbuka dan ingin mengubah nasib. Isteri penjaga panggung cuba menyedarkan suaminya tentang pekerjaan suaminya. Mempunyai 10 orang anak. Latar Masa Waktu malam semasa si penjaga panggung menjalankan kerja. Waktu pementasan sandiwara, contohnya pementasan dilakukan sebelum hari menjelang tengah malam. Latar Tempat Panggung sandiwara dipersembahkan yang menjadi tempat kerja si penjaga panggung. Rumah penjaga panggung di lorong sempit dan longkang yang tersumbat oleh sampah. Latar Masyarakat Masyarakat yang terlibat dengan pementasan, contohnya hero yang menjadi pelakon pentas. Masyarakat yang tinggal di perkampungan setinggan, contohnya keluarga penjaga panggung. Masyarakat yang sukakan hiburan, contohnya penonton yang membanjiri panggung semasa pementasan. Masyarakat yang suka berkhayal, contohnya penjaga panggung yang berkhayal ingin menjadi seperti hero. Gaya Bahasa 1. Kata ganda Contoh : putera-puteri 2. Metafora Contoh : kawah lupa diri 3. Simpulan Bahasa Contoh : merendah diri 4. Hiperbola Contoh : suaranya bak halilintar 5. Personifikasi Contoh : kerusi-kerusi tetap kaku 6. Falsafah Contoh : seberkas sampah yang hanya layak digilai lalat dan gagak Nilai 1. Nilai kejujuran, contohnya hero menyampaikan realiti kehidupan yang dilalui adalah berbeza dengan lakonannya. 2. Nilai kesabaran, contohnya isteri penjaga panggung yang sabar menghadapi kemiskinan hidup dan masih lagi tinggal di rumah kecil. 3. Nilai ketabahan, contohnya isteri penjaga panggung yang tabah menghadapi cabaran hidup dan membesarkan sepuluh orang anak dalam keadaan miskin san tinggal di kawasan setinggan. Pengajaran 1. Kita hendaklah jujur dalam pekerjaan, contohnya hero dengan jujur memberitahu kenyataan hidupnya berbeza dengan dunia lakonan. 2. Seorang isteri mestilah bersabar menjalankan tanggungjawabnya dalam rumahtangga. Isteri Si penjaga panggung sabar dengan karenah suaminya yang terlalu mengagong-agongkan hero.

3. Seorang isteri hendaklah tabah melalui cabaran membesarkan dan mendidik anak-anak. Isteri Si penjaga panggung menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu walaupun dalam keadaan hidup mereka yang susah.

( Penanggungan )
Sinopsis Kapten Mamat menanggung penyesalan atas tragedi maut yang meragut nyawa Baharum seorang kelasi kapal. Ekoran itu, Masnah janda Baharum terpaksa menanggung penderitaan hidup kehilangan suami serta dua orang anaknya. Kapten Mamat cuba menenangkan perasaan Masnah dengan mengandaikan segala yang berlaku perlu ditanggung kerana sudah ketentuan Allah. Tema Tanggungjawab pada amanat kehidupan yang terpaksa dilalui oleh Kapten Mamat dan Masnah atas ketentuan Ilahi. .Kapten Mamat bertanggungjawab terhadap kematian Baharum, suami Masnah. Baharum yang menjadi kelasi kapal yang diketuai oleh Kapten Mamat telah meninggal dunia kerana terjatuh dari atas tiang agung ke atas geladak.Kapten Mamat bertanggungjawab terhadap kehidupan Masnah dan dua anaknya setelah kematian Baharum.Masnah terpaksa bertanggungjawab terhadap kehidupan diri dan dua orang anaknya setelah kehilangan suaminya.. Persoalan 1. Persoalan kesengsaraan hidup janda setelah kematian suami. Masnah terpaksa mengharungi kehidupan tanpa seorang suami. 2. Persoalan rasa bersalah yang menghantui jiwa. Kapten Mamat rasa bersalah kerana Baharum,, suami Masnah telah menemui ajal di atas kapal yang diterajuinya.. 3. Persoalan simpati atas penderitaan hidup orang lain. Isteri Kapten Mamat simpati terhadap penderitaan yang ditanggung oleh Masnah setelah kehilangan suami . 4. Persolan keredhaan menghadapi ketentuan Allah. Masnah akhirnya reda dengan ketentuan Allah, iaitu setiap yang hidup pasti akan mati. Plot Secara keseluruhannya, plot drama ini digarap mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu: i. Permulaan Plot dimulakan dengan memperkenalkan Kapten Mamat yang sedang duduk berehat di rumahnya ketika cuaca panas terik dengan tidak berbaju sambil terkenangkan peristiwa kematian Baharum, seorang kelasi yang terjatuh dari atas tiang geladak lalu terhempas ke petak besi dan mati serta-merta. ii. Perkembangan Kapten Mamat terus mengimbas kembali suasana ketika tragedi itu berlaku. Dia terkenangkan anak-anak yang menjadi yatim dan isteri yang menjadi balu terutamanya isteri Baharum. Dia juga mengimbas kembali saat-saat getir ketika menjalankan tugas syarikat semasa menjadi Kapten kapal. Tiba-tiba dia dikunjungi Masnah dan anaknya. Masnah masih merengek-rengek bertanyakan hal ayahnya yang sudah meninggal dunia sambil dipujuk Masnah. Memandangkan anak Masnah yang menangis itu cukup menyentuh hati lelakinya. iii. Konflik

Pada peringkat ini konflik timbul akibat Kapten Mamat yang cuba menasihati dan memberikan motivasi kepada Masnah agar jangan terlalu mengikut perasaan sedih setelah kematian suami kerana nasibnya sedang diperjuangkan oleh kesatuan. Ketika dialog berlangsung, Masnah menegaskan bahawa dia tidak mahu anak-anaknya bekerja di atas kapal seperti bapa mereka. iv. Klimaks Percakapan antara Kapten Mamat dan Masnah telah memberikan tekanan terhadap dirinya sehingga dia telah pitam tambahan pula dalam cuaca yang panas terik ketika itu. Keadaan agak cemas namun Kapten Mamat berjaya memulihkan Masnah berdasarkan pengalamannya ketika mengemudi kapal walaupun Masnah pulih buat sementara waktu. v. Peleraian Peringkat peleraian berlaku selepas Masnah sedar dari pitam dan Kapten Mamat berjanji untuk membela nasibnya di samping menasihatinya agar membuat pemeriksaan doktor. Masnah pula menyatakan hasratnya untuk pulang ke kampung dan digambarkan dia mula menerima takdir Allah.. Teknik Plot / Teknik Penceritaan 1. Imbas kembali Kapten Mamat mengingat kembali bagaimana kecelakaan berlaku dalam kapalnya. Baharum seorang kelasi ± terjatuh atas tiang agung ke atas geladak. « 2. Suspens ³Perkhidmatannya tidak berpanjangan dan itu sebabnya dia dilupakan. Tetapi saya berasaskan sesuatu yang kejam berlaku terhadap suami saya dan kekejaman itu berpanjangan kepada anaknya.´. Watak dan Perwatakan Watak Utama Kapten Mamat Bekerja sebagai kapten kapal. Seorang pesara. Seorang prihatin terhadap masalah anak buahnya. Kapten Mamat prihatin terhadap nasib yang menimpa Masnah sekeluarga setelah kematian suaminya Baharum.. Berasa bertanggungjawab atas kematian Baharum. Kapten Mamat berjanji kepada Masnah bahawa selagi dia masih hidup keluarga Masnah tiadak akan disia-siakan. Watak Sampingan 1. Masnah Janda Baharum. Mempunyai dua orang anak. Seorang yang setia dan penyayang terhadap suami dan anak-anaknya. Masnah amat menyayangi suaminya meskipun Baharum sudah meninggal dunia. Hidup susah selepas kematian suami. Masnah merasa keperitan hidup setelah dia kehilangan suami yang menjadi tempat bergantungnya selama ini. 2. Isteri Kapten Mamat Simpati kepada nasib orang lain. Dia amat simpati terhadap nasib yang menimpa Masnah. 

Percaya kepada perubatan bomoh.Dia menyuruh suaminya memanggil bomoh untuk mengubati penyakit yang dihidapi oleh Masnah.

3. Bahar Anak Baharum Masih kecil, tetapi sudah boleh bercakap Latar Latar Masa Tengah hari yang panas terik dan berangin sehingga langsir rumah Kapten Mamat berterbangan dan dia membuka bajunya. Latar Tempat Rumah Kapten Mamat.Ketika itu membuka baju dan membiarkan tubuhnya dihembus angin. Anjung rumah Kapten Mamat. Ketika Masnah memimpin tangan anaknya naik ke anjung. Kapal . Tempat Baharum terjatuh kerana memanjat geladak ketika laut bergelora. Latar Masyarakat Masyarakat yang cekap menghadapi cabaran. Hal ini ditonjolkan Kapten Mamat ketika berdepan dengan isteri dan anak-anak arwah Baharum. Masyarakat yang bertanggungjawab menjaga kebajikan.Setelah kematian Baharum, kesatuan kerjanya akan membayar pampasan. Masyarakat yang simpati atas penderitaan orang lain.Kapten Mamat terharu dan prihatin terhadap penderitaan Masnah dan anak-anaknya yang telah hilang tempat bergantung... Masyarakat yang menghormati tetamu yang berkunjung ke rumah. Tetamu dihidangkan minuman seperti dilakukan isteri Kapten Mamat. Gaya Bahasa 1. Kata ganda . Contoh : tulang-tulang. 2. Simpulan bahasa Contoh : tulang belakang, mengikat perut. 3. Penggulangan kata Contoh : yang malang, yang melinang air mata, yang menanggung rindu. 4. Personifikasi Contoh : badannya dihembus angin. 5. Simile Contoh : jantung saya terasa bagai ditikam-tikam Nilai 1. Nilai simpati, Contohnya Kapten Mamat yang simpati atas nasib yang menimpa Masnah dan anak-anaknya. 2. Nilai kasih sayang, Contohnya Masnah yang amat mengasihi suaminya dan amat sukar menerima kematian suaminya. 3. Nilai berani, Contohnya Kapten Mamat yang berani menghadapi cabaran bekerja di laut.

Pengajaran 1. Kita hendaklah bersimpati atas nasib malang yang menimpa ahli keluarga dan juga sahabat handai, Contohnya Kapten Mamat yang bersimpati dengan nasib Masnah dan anak-anaknya setelah kematian Baharum. 2. Kita hendaklah saling menyayangi antara suami isteri.Seorang isteri hendaklah mengasihi suaminya yang dikahwini sepenuh hati, Contohnya Masnah tetap mengasihi suaminya walaupun suaminya telah pergi buat selama-lamanya. 3. Kita mestilah menjadi pemimpin yang memiliki keberanian terutama dalam keadaan genting, Contohnya Kapten Mamat yang bijak mengemudi kapal di lautan terutama ketika laut bergelora.

( Hutan Rimba )
Sinopsis Pak Tua sebagai pemandu traktor menyesali pekerjaannya yang mengakibatkan kemusnahan alam sekitar. Harapannya agar kawasan hutan kembali merimbun. Hasil pekerjaannya dia berjaya membesarkan anakanaknya dengan kerjaya masing-masing. Atas nasihat anak-anaknya Pak Tua dapat dipujuk agar reda dengan pekerjaannya yang banyak membantu menyara keluarga dan pendidikan anak-anaknya. Akhirnya Pak Tua dan anak-anaknya berjaya menceburi bidang pelancongan dengan membuat resort keluarga di hutan simpan miliknya. Tema Kemusnahan alam semulajadi untuk pembangunan. Kawasan bekas aktiviti pembalakan akhirnya telah menjadi kawasan perladangan. Estet-estet kelapa sawit luas saujana mata memandang. Persoalan 1. Persoalan kemusnahan flora dan fauna alam. Aktiviti pembalakan yang dilakukan telah memusnahkan kehidupan flora dan fauna. 2. Persoalan kekesalan atas kemusnahan khazanah alam. Pak Tua menyesal kerana pekerjaannya sebagai pemandu jentolak dengan syarikat pembalakan menyebabkan khazanah hutan musnah, 3. Persoalan kepentingan pendidikan anak-anak. Empat orang anak Pak Tua telah berjaya dalam bidang pendidikan dan kerjaya masing-masing.. 4. Persoalan kepentingan pembangunan dalam memajukan negara.Pembangunan dalam bidang pertanian dapat memberi sumber pendapatan kepada negara. Plot Secara keseluruhannya plot drama digarap mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu: i. Permulaan Pada peringkat ini watak Pak Tua digambarkan sedang memandu jentolak Caterpillar yang mengeluaran asap hitam dan bunyi bising di dalam hutan dara. Jentolak tersebut menumbangkan pokok-pokok dan mengakibatkan binatang-binatang hilang habitat semulajadi. Kawasan hutan dara menjadi gondol dalam sekelip mata. ii. Perkembangan Pada bahagian ini watak Pak Tua dipenuhi perasaan kesal sehingga menitiskan air mata ketika mengimbas kembali pekerjaannya selaku pemandu jentolak 30 tahun yang lalu telah mengakibatkan kemusnahan alam sekitar. Pak Tua berazam untuk mengembalikan kehijauan hutan dara dan flora serta

faunanya. Mak Tua pula cuba memujuk Pak Tua dengan menjelaskan bahawa pekerjaan yang dia lakukan dahulu telah membuahkan hasil kerana keempat-empat orang anaknya telah bekerjaya. Sepanjang membesarkan anak-anak juga dia tidak membuat sebarang pinjaman untuk anak-anaknya melanjutkan pelajaran di universiti. Pak Tua terkenangkan zaman mudanya sewaktu dia meninggalkan kampung halamannya untuk mencari pekerjaan. Semasa di kampungnya dia menggunakan bom buatan sendiri untuk menangkap ikan walaupun perbuatan tersebut memusnahkan terumbu karang. Mak Tua terus memujuk Pak Tua agar jangan terlalu menyesali kemusnahan hutan kerana mereka bertemu jodoh dan hidup bahagia sehingga kini kerana dia bekerja di dalam hutan itu. iii. Konflik Peringkat ini bermula setelah Pak Tua mewarisi tanah pusaka ibu bapa mentuanya. Pada waktu ini Pak Tua masih lagi dengan rutinnya pada setiap malam Jumaat menghantar juadah ke masjid sambil terus melakukan solat fardhu dan membaca surah Yasin. Tanah pusaka itu dipenuhi buah-buahan tempatan dan buah-buah itu dipungut oleh Pak Tua untuk anak cucunya, namun begitu untuk mendapatkan buahbuahan hutan dia terpaksa meredah belantara. Digambarkan juga dusun Pak Tua didatangi pelawat yang menaiki bas mini dan kereta kerana jalan yang sudah berturap. Konflik timbul apabila Ajam mempersoalkan tindakan bapanya yang menjadikan tanah dusun itu menjadi hutan simpan di samping ada tanah untuk tapak rumah dan dusun buah-buahan. Melati pula mempertahankan tindakan bapanya yang sebenarnya menolong negara melaksanakan pembangunan dan hal ini disokong oleh Budi. iv. Klimaks Apabila Bakar mencari pekerja untuk menjaga dusun dan hutan daripada pencuri kayu balak yang semakin menjadi-jadi. Melati menyatakan rnacangan mereka adik beradik untuk menjadikan dusun dan hutan itu sebagai kawasan pelancongan.

v. Peleraian Pak Tua tidur di ruang utama dengan dikelilingi cucu-cunya sambil bercerita tentang kehidupan sebuah hutan rimba yang indah dan damai. Pada ketika itu juga dia sudah bergelar haji dan berasa lega dengan keputusannya melestarikan harta warisan alam. Watak Utama Pak Tua Pemandu jentolak jenama Caterpillar. Seorang yang bertanggungjawab terhadap keluarga. Bertanggungjawab membiayai perbelanjaan pendidikan anak-anaknya. Berjaya membesarkan anak-anak dengan pendidikan tinggi. Anaknya yang sulung Ajam berjaya dalam bidang perniagaan pengangkutan bas antarkota. Anaknya yang kedua, Bakar bekerja sebagaipengurus ladang sebuah estet kelapa sawit. Anaknya yang ketiga, Melati menjadi seorang pensyarah di sebuah IPT dan anaknya yang bongsu seorang guru yang memegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Bangga dengan kejayaan anak-anak.Dia bangga kerana kesemua anaknya sudah Berjaya dalam bidang akademik dan mempunyai kerjaya yang baik. Watak dan Perwatakan Bersyukur dengan pembangunan. Pembangunan yang telah dilakukan telah menyebabkan anakanaknya dapat menikmati kehidupan yang sempurna. Kesal atas pencerobohan hutan.Pak Tua kesal kerana ketika mudanya dia telah terlibat dengan aktiviti pembalakan.

Watak Sampingan 1. Mak Tua Isteri Pak Tua. Tinggal di tepi sungai berdekatan hutan dara.. Pandai memasak.Menyediakan makanan yang enak untuk keluarganya. Pandai mendidik anak-anak. Anak-anaknya saling menyayangi dan menghormati kedua orang tua mereka. 2. Ajam   

Anak sulung Pak Tua Seorang pengusaha pengangkutan bas antarkota.. Pakar dalam dunia perniagaan. Gigih. Kegigihannya menyebabkan dia telah menjadi ahli perniagaan yang berjaya. Berfikiran terbuka. Menerima cadangan adik-adiknya yang mahu membuka kawasan pelancongan

3. Bakar Anak kedua Pak Tua. Berkelulusan Sarjana Pertanian. Pengurus ladang estet kelapa sawit. 4. Melati Anak ketiga Pak Tua. Pensyarah IPT. 5. Budi  Anak bongsu Pak Tua. Seorang guru ijazah Sarjana Muda Pendidikan.

Latar Masa 30 tahun yang lalu sepanjang usia Pak Tua membesarkan anak-anak. Malam Jumaat . Majlis bacaan Yasin diadakan. Latar Tempat Hutan tempat diteroka oleh Pak Tua Sungai tempat Mak Tua mencari ikan. Sungai Kinabatangan, Sabah Latar Masyarakat Masyarakat penyayang keluarga masing-masing Contohnya Pak Tua menyayangi semua ahli keluarganya. Masyarakat beriman.., Contohnya Pak Tua yang rajin bersolat di masjid. Masyarakat inginkan pendidikan bagi mencorakkan kehidupan baru, Contohnya anak-anak Pak Tua yang semuanya berpendidikan tinggi.. Masyarakat yang inginkan pembangunan bagi memajukan kawasan penempatan, Contohnya Pak Tua yang tidak menghalang hasrat anak-anaknya yang ingin menjadikan kawasan dusun mereka sebagai kawasan pelancongan.

Teknik Penceritaan / Teknik Plot 1. Pemerian Contoh : Kera dan monyet melompat bergayutan lari meninggalkan habitatnya. Begitu juga dengan gajah, babi hutan, payau dan kijang, namun ada yang tak sempat menyelamatkan diri« 2. Dialog Contoh : ³Bapa telah melestarikan harta warisan alam.´ Bakar mencelah kagum. ³Hanya dengan cara inilah bapa dapat menebus kesalahan bapa kerana pernah terlibat dalam pemusnahan hutan suatu masa dahulu.´« 3. Imbas Kembali Contoh: Pak Tua cuba meraih kembali ingatannya sewaktu tiga puluh tahun yang lalu.Jari jemarinya terketar-ketar mengurut kerut di dahinya yang menyimpan begitu banyak memori« 4. Suspens Contoh : ³Tapi kenapa semua kesenangan ini harus terhasil dari sebuah kehancuran. Kehancuran hutan rimba.´ Akhirnya kesesakan di dada Pak Tua ikut terluah bersama linangan air matanya. Dia menangis kini. Dia menangis setelah menyedari bahawa tanpa sedar, dia sekali lagi ikut terlibat dalam pemusnahan alam« Gaya Bahasa 1. Kata ganda Contohnya pohon-pohon 2. Metafora Contohnya ;hutan dara, busana hijau 3. Hiperbola Contohnya«jentolak yang dipandu oleh Pak tua telah merobek dan mengoyak hasil busana hutan« 4. Personifikasi Contohnya ; bunyi mengaum keras mendengung, membingitkan suasana 5. Repetisi Contohnya : Dia menangis kini. Dia menangis setelah« 6. Paradoks Contohnya : «kesenangan ini harus terhasil dari sebuah kehancuran« Nilai 1. Nilai tanggungjawab. Contohnya Pak Tua yang bertanggungjawab membesarkan keempat-empat orang anaknya sehingga mereka berjaya dengan kerjaya masing-masing.. 2. Nilai kasih sayang sesama ahli keluarga. Contohnya anak-anak Pak Tua yang saling menyayangi antara satu sama lain dan berbincang dahulu sebelum membuat sebarang keputusan. 3. Nilai kegigihan. Contohnya Pak Tua yang gigih mencari rezeki untuk menyara kehidupan keluarganya. 4. Nilai kerajinan. Contohnya Pak Tua rajin berusaha untuk meningkatkan diri dengan berhijrah meninggalkan kampung halamannya. Pengajaran 1. Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab. Pak Tua bertanggungjawab untuk membesarkan dan member pendidikan yang sempurna kepada anak-anaknya.. 2. Kita hendaklah saling berkasih sayang antara adik-beradik.Ini yang ditonjolkan oleh anak-anak Pak Tua yang sama-sama berbincang sebelum mengambil keputusan untuk menjadikan dusun buah-buahan bapa mereka sebagai kawasan pelancongan. 3. Kita mestilah menjadi ketua keluarga yang memiliki sifat gigih bekerja. Hal ini dapat dilihat menerusi watak Pak Tua yang begitu gigih bekerja untuk menyara anak-anak dan isterinya. 4. Kita hendaklah rajin berusaha untuk membaiki taraf hidup.Contohnya Pak Tua yang rajin bekerja sejak zaman mudanya lagi.

( Tanggar Amanat )
Sinopsis Di Yellowstone Hawa dan Adam iaitu sepasang suami isteri tinggal di situ. Hawa yang sedang hamil menghadapi konflik apabila Adam suaminya mengajaknya pulang ke Malaysia sedangkan dia ingin terus mempertahankan perusahaan warisan Taman Nasional Melayu Ahmad Abdullah yang pertama di situ. Tambahan lagi kawasan Yellowstone merupakan kawasan lingkaran gunung berapi. Dalam keadaan kebingungan ditinggalkan Adam, Hawa berhalunisasi dengan janin dalam kandungannya yang berdialog dengannya tentang kemusnahan yang akan dihadapi jika terus tinggal di situ. Atas nasihat dan pandangan yang diberikan olah janin dalam kandungannya, Hawa mengambil keputusan untuk mengikut Adam pulang ke Malaysia. Tema Semangat patriotik yang disuntik bagi meneruskan warisan keluarga.Halunisasi janin dan Hawa menyebabkan Hawa mengambil keputusan kembali ke Malayisa mengikut suaminya Adam yang mahukan mereka meneruskan perusahaan warisan Taman Nasional Melayu Ahmad Abdullah. Persoalan 1. Persoalan kegigihan mencari rezeki di tempat orang. Adam gigih mencari rezeki di Yellowstone, Amerika Syarikat.. 2. Persoalan perkahwinan campur di luar negara. Adam berasal dari Malaysia berkahwin dengan Hawa gadis kelahiran Yellowstone, Amerika Syarikat.. 3. Persoalan kepincangan hidup di tempat orang. Kehidupan di luar negara tidak sama dengan kehidupan di tanah air sendiri. 4. Persoalan kepercayaan atas kuasa Yang Maha Besar. Hawa mengaku segala yang berlaku adalah ketentuan Allah. Plot Secara keseluruhannya, plot cerpen ini digarap mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu: i. Permulaan Plot dimulakan dengan memperkenalkan watak Hawa yang mengalami alahan semasa mengandung. Dia terkenangkan Adam yang entah ke mana setelah gagal memujuknya agar meninggalkan tempat itu setelah ada ramalan bahawa Yellowstone akan dilanda bencana. ii. Perkembangan Setelah ditinggalkan Adam, Hawa mula berhalusinasi bahawa dia berada di alam rahim dan berkomunikasi dengan janinnya sendiri. iii. Konflik Konflik timbul apabila janin membangkang keputusan Hawa untuk kekal di tempat itu. iv. Klimaks Hawa mula sedar bahawa keselamatan janinnya lebih penting berbanding kepentingan mempertahankan perusahaan di Yellowstone. v. Peleraian Hawa tersedar dari halusinasinya kerana mendengar Adam memanggil namanya berkali-kali.

Teknik Plot / Teknik Pemerian 1. Pemerian Contohnya : ..Roma tengkuknya meremang. Topi jaket di tarik ke kepala yang pening semenjak subuh tadi. Dunia bagai diayun. Berdiri bagai tidak jejak bumi. Loya menganggu tekak, tetapi dia. 2. Suspens Contohnya : Istighfarnya berenang dalam lautan merah. Hangat terasa. Di mana? Dalam lahar Yellowstone? Tidak mungkin. Ini bukan hangat kawalan api Yellowstone. Tidak mungkin dia hidup dalam tumbuhan gelegak lava. Kalimah Lailahaillallah terdengar« Watak dan Perwatakan Watak Utama Hawa   

Keturunan Ahmad Abdullah dan Maria Cruz Abdullah Seorang yang penyayang. Dia amat menyayangi anak dalam kandungannya dan suaminya, Adam. Seorang yang setia dengan hubungan keluarga. Amat menyayangi Adam suaminya. Seorang yang penakut. Dia takut kehilangan suaminya yang akan balik ke Malaysia. Isteri kepada Adam

Watak Sampingan 1. Adam Suami Hawa Seorang yang penyabar.Sabar memujuk Hawa supaya mengikutnya kembali ke Malaysia. Mempunyai sifat patriotik yang tinggi . Ingin kembali dan menetap ke Malaysia.. 2. Janin   Generasi ke-8 Ahmad Abdullah. Mempunyai keberanian yang tinggi untuk menyatakan pendiriannya.Berani memberi pandangan terhadap ibunya supaya mengikut ayahnya kembali ke Malaysia. Ikhlas memberi pandangan.Dia ikhlas member pandangan kepada ibunya. Mempunyai semangat patriotik yang tinggi.Mempunyai semangat patriotik terhadap tanah tumpah darah ayahnya, Adam.

Latar Latar Masa Lapan tahun menunggu zuriat. Generasi kelapan Ahmad Abdullah. Latar tempat Yellowstone. Devils Tower. Canyon Village. Latar Masyarakat Masyarakat yang penyayang terhadap hubungan kekeluargaan, iaitu Hawa yang menyayangi janinnya. Masyarakat yang memperjuangkan warisan keluarga, Contohnya Hawa yang berkeras mahu mempertahankan perusahaan keluarganya. Masyarakat yang maju dalam bidang perniagaan, Contohnya Perusahaan Taman Nasional Yellowstone yang sudah bertahan sehingga generasi kelapan. Masyarakat yang percaya kepada kekuasaan Tuhan, Contohnya janin yang mendengar degupan jantung yang berzikir kepada Tuhan.

Gaya Bahasa 1. Kata ganda Contohnya : tiba-tiba. 2. Metafora Contohnya : perut bumi. 3. Hiperbola Contohnya : kita akan terpelanting, lebur, berkecai entah ke mana. 4. Simile Contohnya : lidah merah melahap bagai naga menyemburkan api. 5. Personifikasi Contohnya : kita kembangkan sayap warisan di tempat lain. 6. Kata pinjaman Contohnya : Bahasa Arab ( Kun Fayakun ). Nilai 1. Nilai kasih sayang, Contohnya Hawa menyayangi perusahaan keluarganya yang telah diwarisi turun-temurun. 2. Nilai kesabararan. Contohnya Adam masih bersabar dengan Hawa semasa menghadapi pertentangan pendapat. 3. Nilai ketabahan. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menghadapi cabaran hidup di tempat orang. Pengajaran 1. Kita hendaklah menyayangi sebarang usaha yang menjadi warisan keluarga. Contohnya Hawa yang sanggup mempertahankan perusahaan keluarganya di Yellowstone. 2. Kita hendaklah sabar menghadapi tekanan. Contohnya Adam yang bersabar dengan kedegilan Hawa. 3. Kita mestilah tabah. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menempuh dugaan hidup di perantauan.

Drama
( Tiang Cengal Dinding Sayung )
Sinopsis Mak Jimah isteri Pak Jumaat menghadapi kesedihan apabila Pak Jumaat didapati hilang semasa kejadian ombak tsunami di Kedah. Anak-anak Jimah iaitu Sabri, Shahrul, Sabriah dan Salmah, manakala Sani anak angkatnya cuba menenangkan perasaan Jimah agar sabar dengan takdir Tuhan. Shahrul meminta

pertolongan Sani agar menyatakan hasratnya pulang ke Kuala Lumpur kepada emaknya kerana telah tamat cuti, sebaliknya Sani meminta Shahrul sendiri memberitahunya. Sabriah yang panas baran baru balik dari London menyalahkan bapaknya (Jumaat) yang terus turun ke laut untuk menangkap ikan. Sebenarnya dia telah mengirim wang kepada ibu bapanya supaya mereka tidak perlu bekerja. Sikapnya ditegur oleh Pak Man jiran mereka yang tidak memahami Jimah. Salmah merupakan anak Jimah yang baru balik dengan pakaian seksi dimarahi Sabriah supaya menukar pakaian sebelum berjumpa emaknya. Berlaku pertengkaran antara Sabri dan Sabriah untuk menyerahkan tugas menjaga emak mereka. Sikap mereka ditegur Pak Man. Sikap anak-anaknya menyebabkan Jimah menyerahkan kembali buku bank hasil pemberian mereka. Sabriah memarahi Jimah yang masih berharap bapa mereka akan selamat. Dalam keadaan kecoh itu Wahid dan Senin mengambil kesempatan untuk menipu serta mencuri barangan mangsa tsunami. Akhirnya Jumaat dijumpai dan dikhabarkan oleh Man Bengap serta menyatakan Sani sahaja diminta menemani Jimah menjemput Jumaat di balai polis. Walau bagaimanapun, atas sikap bertolak ansur Sani maka mereka sama-sama menjemput Jumaat. Sabriah, Salmah, Shahrul memohon maaf kepada Jimah. Pak Man dan Mak Jah terharu dengan peristiwa itu. Atas pengajaran peristiwa yang menimpa Mak Jah, maka Pak Man berfikir bahawa dia harus bersyukur mempunyai Man Bengap walaupun hanya sebagai cucu angkat tetapi dapat menghiburkannya terutama dalam masa dia dan isterinya sunyi. Tema Kesetiaan isteri dan kasih sayang isteri dan anak-anak terhadap ketua keluarga (suami/bapa) serta kepincangan sikap anak-anak dalam menjalankan tanggungjawab mereka sebagai anak-anak.

Persoalan 1. Persoalan kasih sayang isteri kepada suami yang tidak berbelah bagi. 2. Persoalan sikap hormat menghormati antara ahli keluarga. 3. Persoalan simpati atas nasib malang yang menimpa seseorang. 4. Persoalan jujur dan amanah dalam menyampaikan maklumat. 5. Persoalan sikap sabar dan tabah dalam menghadapi dugaan dan cabaran hidup. 6. Persoalan kepincangan masyarakat yang mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain. Plot Secara keseluruhan drama ini disusun mengikut kronologi iaitu mengikut urutan cerita bermula dengan permulaan dan diakhiri dengan peleraian. Pembinaan Plot Secara keseluruhan drama ini digarap mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu : i. Permulaan Dialog Pak Man dengan Sani yang bertanya khabar dan menyatakan simpati atas nasib keluarga Jimah yang kehilangan Pak Jumaat semasa kejadian tsunami. ii. Perkembangan Nasihat Pak Man terhadap nasib Sani walaupun sebagai anak angkat dalam keluarga Mak Jimah tetapi telah dibesarkan dengan mendapat pendidikan yang sempurna. 

Berlaku pertengkaran antara Shahrul dan Sani mengenai sikap Shahrul yang mementingkan kerjayanya dan hendak pulang ke kuala Lumpur walaupun bapa mereka belum ditemui lagi.

iii.

Konflik Arahan Shahrul agar Sani menasihati Jimah (ibu mereka) agar menerima kenyataan bahawa bapa mereka telah meninggal di laut semasa kejadian tsunami. Sabriah yang tidak puas hati atas sikap bapanya yang terus turun ke laut walaupun dia telah mengirimkan wang kepada bapanya untuk menyara kehidupan mereka. Mak Jah menyatakan perasaannya yang mengambil berat terhadap anak-anak Jimah kepada Sani dan dia menganggap mereka sebagai anak-anaknya juga. Sabriah menyindir sikap Sani yang hanya sebagai anak angkat menumpang kehidupan mereka. Jimah memahami sikap anak-anaknya terutama Sabriah yang hanya mementingkan kerjaya dan diri sendiri sahaja.

iv. Klimaks Jimah memulangkan wang anak-anaknya yang disimpan di dalam bank dan meminta mereka pulang ke tempat masing-masing walaupun Pak Jumaat belum ditemui. v. Peleraian Jumaat dijumpai terselamat dalam kejadian tsunami. Dengan penemui itu memberi banyak kesedaran kepada anak-anak Jimah bagi memohon maaf atas kesalahan masing-masing. Jimah meminta anakanaknya juga memohon maaf daripada Sani yang banyak dihina oleh mereka. Pak Man bersyukur dengan situasi yang ceria itu dan dia juga bersyukur dikurniakan cucu angkat seperti Man Bengap. Teknik Plot / Teknik Penceritaan 1. Pemerian Dia budak lurus. Putih, putihla yang dia kata. Kalau hitam, hitamlah yang dia kata. Dia manusia yang tidak ada kepentingan langsung«( ms 439 ) 2. Suspens Man : Orang sudah jumpa tuk, sudah jumpa dah. 3. Kejutan « Kita ni sibuk dengan kerja, dengan laki, dengan bini, dengan perniagaan. Beginilah, kalau sudah semua tidak mahu, kita hantar ke rumah welfare. Mahu? (ms 434) Watak dan Perwatakan Watak Utama 1. Jimah Isteri Jumaat, berusia 55 tahun Seorang yang setia, penyayang dan bertanggungjawab. Setiap hari Jimah ke tepi pantai menanti kepulangan suaminya yang hilang di tengah laut. 

Sabar dengan dugaan dengan berdoa. Jimah sentiasa berfikir dan berdoa pada Tuhan sejak kejadian suaminya hilang di laut.

2. Sani  3. Sabri  

Anak angkat Jimah ± seorang doktor dan telah beristeri Seorang yang bertanggungjawab dan sabar. Sangat mengambil berat akan emaknya terutama ketika bapanya hilang di laut.

Anak sulung Jimah Mengetuai ahli keluarga Penyabar. Sabri mahu semua adik beradiknya memujuk emaknya selagi mayat bapa mereka tidak dijumpai.

4. Sabariah Graduan ekonomi bekerja di London Panas baran, anak kedua dalam keluarga. Dia menyalahkan bapanya kerana tidak berhenti pergi ke laut walaupun wang belanja bulanan dikirim setiap bulan. Tidak sukakan Sani. Sabariah memarahi kepada Sani supaya tidak memandai-mandai dan berdolak dalik tentang soal kematian. Dia juga menginggatkan bahawa Sani bukanlah ahli keluarga mereka. 5. Shahrul Anak ketiga dalam keluarga Seorang akauntan di Kuala Lumpur Mementingkan kerjayanya. Shahrul hendak balik ke Kuala Lumpur walaupun mayat bapanya belum dijumpai. Berselisih faham dengan Sani. Shahrul sindir menyindir dengan Sani ketika dia pulang ke rumah emaknya. 6. Salmah Seorang pereka fesyen Seorang yang mengikut fesyen terkini. Salmah pulang ke rumah dengan hanya memakai skirt. Lebih mementingkan kerjayanya. Salmah lewat pulang ke kampung atas urusan pekerjaan. 7. Wan Malin Isteri Sani Banyak membantu Sani menjaga Jimah. Wan Malin berjanji dengan Jimah akan bersamasama mentuanya itu menunggu bapa mentuanya sehingga pulang. 8. Man Bengap Pemuda kurang akal tetapi lurus bendul. Dia menyebut mayat untuk bangkai ikan dugong sehingga menyebabkan Pak man ketawa. Cucu angkat Pak Man

9. Pak Mat Jiran Jimah yang prihatin dengan kelurga Jimah. Pak Man menyuruh isterinya Mak Jah memujuk Jimah yang begitu sedih dengan kehilangan suaminya. Beliau bimbang akan kesihatan Jimah yang setiap hari pulang lewat malam dari pantai. Banyak memberi nasihat kepada anak-anak Jimah. Pak Man menasihati anak-anak Jimah supaya bertanggungjawab apabila musibah menimpa ketua keluarga. 10. Mak Jah Isteri Pak Man Seorang yang penyayang. Mak Jah sanggup bersama-sam keluarga Jimah menenangkan mereka ketika mereka bersedih kehilangan bapa mereka di laut. 11. Wahid dan Senin Penjahat yang mengambil kesempatan. Mereka berpura-pura ditugaskan membanci kerugian yang di hadapi mangsa Tsunami. Mencuri harta mangsa tsunami. Mereka hendak mencuri barang di rumah Jumaat semasa ketiadaan orang di rumah tersebut. Latar Latar masa Siang, tepi pantai berhampiran dengan sebuah perahu yang telah rosak Pagi, semasa Man mencuci kereta Abang Sabri Senja di rumah Jimah Latar tempat Tepi pantai, Jimah berdiri di gigi air sambil memandang ke tengah laut Rumah Jimah semasa Sabariah memarahi Salmah. Anak tangga rumah Jimah semasa Sabariah duduk termenung memikirkan nasib emaknya Latar masyarakat Masyarakat penyayang iaitu menyayangi anak-anak contohnya sikap Jimah dan Jumaat yang tidak mahu menyusahkan anak-anak mereka dalam mencari rezeki pada usia emas. Masyarakat yang prihatin dalam memberi bantuan, misalnya Pak Man yang datang menziarahi keluarga Jimah semasa kehilangan Jumaat. Masyarakat yang berpendidikan, misalnya anak-anak Jimah yang berjaya dengan kerjaya masingmasing, Salmah sebagai pereka fesyen, Sani sebagai doktor, Shahrul sebagai akauntan. Masyarakat yang mementingkan kerjaya misalnya Shahrul yang ingin kembali ke Kuala Lumpur setelah tamat cutinya. Masyarakat yang menghormati orang yang lebih tua misalnya Sani dan Wan Malini yang menghormati Jimah dan Jumaat. Gaya Bahasa 1. Diksi Kata pinjaman bahasa Inggeris ( survey, HQ )

2. Falsafah Daun dapat dilayang, getah jatuh ke perdu juga 3. Simile .. air matanya itu macam anak air mengalir 4. Metafora Ombak susu, gigi ombak 5. Repetisi Putih, putihlah yang dia kata kalau hitam, hitamlah Nilai 1. Nilai kasih sayang kepada suami. Jimah menangisi kehilangan suaminya berterusan. 2. Nilai kesetiaan seorang isteri kepada suami. Misalnya Jimah tetap setia menanti suaminya yang hilang. 3. Nilai hormat-menghormati orang yang lebih tua. Misalnya Sani tetap menghormati Sabariah walaupun kerap dimarahinya. 4. Nilai nasihat-menasihati. Pak Man menasihati Sabariah supaya tidak menghina Sani anak angkat emaknya. 5. Nilai tanggungjawab anak-anak kepada ibu bapa. Misalnya Sani dan Wan Malini terus menjaga Jimah dan Jumaat setiap hari.

Pengajaran 1. Kita hendaklah menjalankan tanggungjawab dengan sebaik memberi pendidikan kepada anakanaknya. Contohnya Pak Jumaat dan Mak Jah memberi pendidikan kepada anak-anaknya sehingga ke universiti. 2. Kita hendaklah mengenang jasa ibu bapa yang telah membesarkan kita. Misalnya menyayangi mereka sepenuh hati walaupun dibesarkan oleh keluarga angkat sahaja. 3. Kita perlu menyesal dan insaf terhadap kelemahan kita. Contohnya Sabariah insaf atas kesilapannya yang tidak dapat meluangkan masa dengan ibu bapanya. 4. Kita perlu bertsyukur dengan apa-apa yang kita miliki, misalnya Man Bengap bersyukur dengan kehidupannya yang serba kekurangan. 5. Kita perlu menjaga hubungan yang baik dalam keluarga. 6. Kita perlu berjimat cermat dalam berbelanja. Misalnya Pak Jumaat menyimpan duit yang dikirim oleh anak-anaknya.

( 1400 )
Sinopsis Dollah yang capik menyuarakan rasa tidak puas hati atas sikap masyarakat yang menolaknya disebabkan harta dan kecacatannya. Dia berazam untuk menjadi kaya dan mengubah pendirian orang kampung. Dollah bertemu dukun dengan menggunakan azimat daripada mayat ibunya. Hasil pertolongan dukun

Dollah mendapat harta karun dengan pertolongan Jin. Dollah bertukar corak dengan memakai kaki palsu dan pakaian mahal serta mempunyai pembantu bernama Doli. Pada peringkat awal peminangannya ditolak. Walaupun begitu dengan kekayaanya Dollah telah membina empayar yang luas dengan membeli tanah orang kampung. Dollah juga telah berkahwin dengan Intan Siti Rahimah yang beriman dan baik perangainya. Sikap Intan Siti Rahimah itu menyebabkan dia disayangi oleh orang surau dan orang kampung. Sebaliknya Dollah dibenci orang kampung kerana Dollah menindas orang kampung dan memelihara kuda yang banyak serta mengotorkan sungai dengan najis kuda yang menjadi sumber air penduduk kampung. Akibat pencemaran tersebut, penyakit merebak dan ramai penduduk kampung yang menggunakan air sungai yang tercemar itu mendapat zuriat yang cacat. Dollah suka berburu, dia gembira dengan kehamilan isterinya dan meminta Intan Siti Rahimah makan makanan yang baik sahaja dan tidak mengambil makanan dari kampung tersebut. Apabila anaknya lahir, anak itu cacat. Anak tersebut dibuang dan isterinya dihalau. Dollah telah bertemu dengan mayat ibunya yang minta dia bertaubat. Akhirnya semua harta kekayaannya hilang dan balik kepada keadaan asal. Dollah bertemu semula dengan isterinya di kampung lain yang memperjuangkan Islam. Akhirnya Dollah hilang di laut dan Siti Rahimah mendoakan keselamatannya. Tema Kekayaan mengubah sikap manusia ke arah kemungkaran dan menindas golongan yang lemah. Dollah seorang pemuda yang asalnya miskin dan capik. Dia dipandang hina oleh masyarakat . justeru dia berazam untuk menjadi kaya. Malangnya setelah hajatnya untuk menjadi kaya termakbul, sikap Dollah terus berubah. Dia sering menindas orang kampung. Dollah langsung tidak mempedulikan akibat pencemaran sumber air penduduk kampung yang berpunca dari najis kuda yang dipeliharanya. Dia juga tidak membenarkan isterinya bergaul dengan golongan susah. Dollah lupa daratan. Persoalan 1. Persoalan kepincangan masyarakat memilih kepada orang yang berharta 2. Persoalan keimanan yang kukuh menjadi panduan pada kebaikan 3. Persoalan pencemaran sungai memberi kesan yang buruk kepada pengguna dan membawa penyakit 4. Persoalan penindasan kepada golongan yang lemah 5. Persoalan penipuan kepada orang yang kurang berilmu Plot Secara keseluruhannya, plot ini digarap mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu: i. Permulaan Memperkenalakan watak Dollah yang tempang, tiada berharta tetapi baik budi bahasa serta suka membantu. Dollah sering ditindas atas kelemahan dirinya menyebabkan dia ingin menjadi kaya. Nasihat Soud kepada Dollah supaya ikhlas membantu dan jangan mencari rezeki haram. ii. Perkembangan Dollah bertemu bomoh yang membantunya menggunakan azimat mayat ibunya bagi mendapatkan harta karun. Dollah berubah menjadi kaya dan berperwatakan orang yang mewah. iii. Konflik Pinangannya ditolak pada peringkat permulaan walaupun Dollah sudah kaya. Dollah mengambil tanah orang kampung dan memelihara kuda yang mencemar sungai dan membawa penyakit kepada penduduk kampung. Dollah disondol binatang ganjil dan Siti Rahimah melahirkan anak cacat lalu dibuang.

iv. Klimaks Dollah hilang kekayaan dan harta benda dan pertemuan dengan mayat ibunya yang meminta dia bertaubat atas segala perbuatan syiriknya. v. Peleraian Dollah insaf dengan kesalahan dan kembali beriman dengan bantuan Siti Rahimah yang ditemui semula di kampung lain. Walau bagaimanapun Dollah hilang di laut. Teknik Plot / Teknik Penceritaan 1. Kejutan Dollah bertemu dengan mayat ibunya Siti Rahimah melahirkan anak yang cacat dan hodoh 2. Suspens Dollah disondol binatang ganjil 3. Pemerian Manusiakah? Jinkah? Jembangkah! Apa dia! Kepalanya besar, telinganya panjang, matanya halus, berbulu di sana, berbulu di sini, tabik-tabik cakap ... 4. Imbas Kembali Dollah: Imah pernah tak ke tepi laut? Siti Rahimah: Pernah, tapi lewat petang saja, apabila matahari hampir terbenam, sebelum maghrib. Waktu itu angin kerap kali sayu dan laut beranak ombak di gigi air. Pantai tak jauh. 5. Monolog Dollah: (Agak kehilangan akal pada mulanya, tetapi tiba-tiba dia berkata) Ya Allah, ampunlah dosaku. Berilah aku rahmat-Mu. Watak dan Perwatakan Dollah Capik, miskin dan dihina masyarakat Seorang yang bertukar haluan apabila mempunyai kekayaan. Dollah sudah tidak mengambil berat tentang solat setelah dia menjadi kaya. Seorang yang menindas orang lemah. Dollah tidak membenarkan isterinya membantu orangorang kampung mengajar anak-anak jirannya yang susah.. Seorang yang sombong apabila mempunyai kekayaan. Dollah marah apabila semua pinangannya ditolak walaupun dia mempunyai harta yang banyak. Intan Siti Rahimah Isteri Dollah Perempuan yang cantik Beriman dan baik tingkah laku disukai oleh semua orang. Intan Siti Rahimah menerima jemputan ke surau daripada isteri dan ibu-ibu pekerja mereka. Abu Lahab Broker tanah 

Menipu orang kampung menjual tanah mereka untuk mengaut keuntungan. Abu Lahab hampirhampir dikenakan hukuman ditanam hidup-hidup kerana menipu orang-orang kampung.

Pak Sudin Pekerja Dollah yang setia kepadanya. Pak Sudin terlalu setia kepada Dollah sehingga dianggap sebagai tali barut Tuan Dollah. Latar masa Lewat petang (sebelum Maghrib) Siti Rahimah pergi ke tepi laut Minggu depan ± Intan Siti Rahimah pergi mengajar anak-anak orang kampung di surau Petang ± di surau, Dollah berbual dengan Pak Long Latar tempat Kampung Kuala dan Kampung Kenanga ± tempat Dollah membeli tanah dan memelihara kudakuda Sungai Nenek±airnya yang jernih telah tercemar dan dipanggil Sungai Kuda Surau ± tempat Intan Siti Rahimah mengajar anak-anak orang kampung mengaji Di rumah pawang ± Dollah meminta pertolongan mendapat azimat untuk menjadi kaya Latar masyarakat Masyarakat yang mementingkan harta benda. Abu Lahab sanggup menipu orang kampung demi mengumpul harta kekayaan. Masyarakat yang sombong dengan kekayaan / kuasa. Dollah bangga dan sombong dengan kekayaan yang dimiliki . Masyarakat yang beriman dan taat pada perintah Tuhan. Maulana mengingatkan Dollah supaya menjadikan Al-Quran sebagai petunjuk. Masyarakat yang mementingkan diri . Dollah tidak membenarkan isterinya Intan Siti Rahimah membantu bergaul dengan orang susah. Masyarakat yang saling membantu. Intan Siti Rahimah ingin membantu keluarga pekerja Dollah yang susah dengan mengajar anak-anak mereka. Gaya Bahasa 1. Simpulan Bahasa Besar hati, naik kepala, duri dalam daging 2. Repetisi Mereka, merekalah« Cakap, cakap, cakap, cakap ... 3. Personifikasi Kambing-kambing tersenyum 4. Kata Pinjaman Bahasa Inggeris : Order, secret,you, I Bahasa Arab : Fajar, sidik, hijrah Nilai 1. Nilai kesabaran Contoh : Soud meminta Dollah agar bersabar dengan hinaan orang kampung. 2. Nilai tolong-menolong Contoh : Intan Siti Rahimah menolong anak orang kampung mengajar mengaji.

3. Nilai menghargai barangan tempatan Contoh : Dollah yang tidak menggunakan batu mamar dari Langkawi untuk membuat rumah sebaliknya memilih batu mamar dari Itali. 4. Nilai kasih sayang antara suami isteri Contoh : Tuan Dollah menjaga isterinya yang sedang mengandung dengan baik. 5. Nilai ketaatan Contoh : Intan Siti Rahimah mendengar arahannya suaminya iaitu Dollah semasa mengandung. Pengajaran 1. Kita hendaklah mencari rezeki atau harta yang halal. Abu Lahab mengumpul harta dengan menipu orang kampung dan akhirnya mereka telah dimasukkan dalam tahanan. 2. Kita janganlah menindas golongan yang lemah atau miskin. Dollah dihina oleh masyarakat kampung sehingga tidak ada orang yang mahu menerima pinangannya kerana dia capik dan miskin. 3. Kita perlu menjaga keindahan alam sekitar.Dollah mencemarkan sungai dengan najis-najis kuda yang dipeliharanya. 4. Kita hendaklah taat dan menunaikan perintah Allah. Maulana mengingatkan Dollah supaya mentaati Allah dan bukannya menurut nafsu. 5. Kita hendaklah insaf dan bertaubat atas segala kesalahan yang telah kita lakukan. Abu Lahab dan isterinya insaf atas perbuatan mereka menipu orang kampung. Mereka berjanji akan memulangkan harta orang kampung semula.

( Dato' Onn )
Sinopsis Drama ini mengisahkan sejarah hidup Dato¶ Onn yang berjuang menentang penjajahan dan menuntut kemerdakaan sehinggalah ke akhir hayatnya. Selepas kematian isteri, Dato¶ Onn berkahwin dengan anak panggung iaitu Cik Kah tetapi jodoh mereka tidak panjang. Dato¶ Onn mengahwini Halimah, balu adiknya. Dato¶ Onn dipecat dari jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. Rumah dan tanah keluarganya dirampas. Mereka sekeluarga berhijrah ke Singapura. Di sana Dato Onn dan Syed Hussien Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat, membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersama-sama Dato Onn. Penentangan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. Kemudian Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. Selepas Jepun menyerah kalah, berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kekerasan. Banyak nyawa yang terkorban dan kerugian harta benda yang banyak. Kemudian Dato Onn dilantik menjadi pegawai daerah Muar. Satu pertemuan diatur bersama pemimpin MPAJA dan KMM, ketua kampung, Kiai Salleh dan lain-lain. Masing-masing tidak mahu mengalah. Dato Onn menegah mereka berpecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Pada tahun 1946 dalam Kongres Melayu, UMNO telah lahir untuk memperjuangkan hak orang Melayu. Dato Onn keluar parti lantaran cadangan untuk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. Tanah Melayu diistiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. Dato¶ Onn menghembuskan nafasnya pada usia 67 tahun di Larkin, Johor Bahru.

Tema Drama ini mengetengahkan pemikiran betapa pentingnya anak watan bangkit menentang sebarang bentuk penjajahan. Drama ini menyorot kisah perjuangan Dato¶ Onn menentang penjajah yang menguasai negeri Johor. Walaupun menghadapi pelbagai dugaan berat dan hidup melarat, tidak melunturkan semangat juangnya menentang Inggeris. Penentangan dibuat dengan pelbagai kaedah seperti melalui akhbar, penubuhan parti dan mengadakan permuafakatan dengan matlamat mencapai kemerdekaan tanpa menggunakan kekerasan. Dalam keadaan genting Dato¶ Onn tetap bersama anakanak buahnya. Perjuangan diteruskan melalui penentangan Malayan Union. Walaupun menjadi pengasas UMNO, Dato¶ Onn terpaksa keluar parti kerana berlainan pendapat. Persoalan 1. Persoalan golongan bangsawan yang berjiwa rakyat. Persoalan ini dapat dilihat melalui watak Dato¶ Onn yang sanggup hidup susah dan tidak akan meninggalkan anak-anak buahnya dalam keadaan genting sekalipun. 2. Persoalan kepentingan perpaduan dalam kalangan rakyat. Perpaduan amat penting untuk kesepakatan dan mewujudkan sebuah negara yang kukuh dan kuat. Dalam drama ini, rakyat jelata khususnya orang Melayu bersatu padu bersama Dato¶ Onn menentang penjajah demi mencapai kemerdekaan. Kesannya Malayan Union dibatalkan. 3. Persoalan pengorbanan seorang pemimpin. Dato¶ Onn sanggup dipecat daripada menjadi pemungut cukai lantaran tidak bersetuju dengan dasar penjajah yang menindas rakyat Johor. Rumahnya dilelong oleh Inggeris dan beliau terpaksa berpindah ke Singapura dan menjalani kehidupan getir sebagai seorang nelayan. 4. Persoalan keganasan pihak komunis di Tanah Melayu. Dalam novel ini, pihak komunis sanggup melakukan pelbagai keganasan jika ada pihak yang enggan memberikan kerjasama. Banyak nyawa terkorban dan tidak kurang yang kehilangan harta benda. 5. Persoalan menjaga kepentingan dan maruah keluarga. Demi menyelamatkan keluarganya dan demi menyelamatkan anak-anak adiknya, Dato¶ Onn sanggup mengahwini Halimah iaitu balu kepada arwah adiknya, Muhammad. Dia tidak sanggup melihat Halimah dan anak-anaknya yang juga anak saudaranya hidup terbiar dan merempat. 6. Persoalan kesenian bangsa yang pupus ditelan dek kemunculan teknologi terkini. Dalam drama ini, banyak kumpulan bangsawan yang terkubur dengan kemunculan wayang-wayang gambar. Orang ramai tidak mahu lagi menonton pementasan bangsawan. Secara tidak langsung ramai penggiat bangsawan pada ketika itu hilang pekerjaan. 7. Persoalan kezaliman penjajah menindas rakyat jelata. Pihak Inggeris melalui tipu daya berjaya mendapatkan perintah Sultan Johor untuk memungut cukai di negeri ini. Mana-mana rakyat yang gagal menjelaskan cukai akan ditindas. Rumah dan tanah keluarga Dato¶Onn di Bukit Senyum turut dirampas kerana kononnya bapanya banyak berhutang dengan kerajaan Johor sedangkan harta benda itu semuanya anugerah Sultan Johor kepada bapa Dato¶ Onn. 8. Persoalan akhbar dalam membentuk minda rakyat. Dato¶ Onn berjaya membentuk fikiran bangsanya yang jauh ketinggalan melalui akhbar Warta Malaya. Melalui akhbar Warta Malaya, rakyat mula sedar akan kepentingan menentang penjajah dan menuntut kemerdekaan. Akhirnya mereka bangkit menentang Malayan Union. Plot Secara keseluruhannya, plot drama ini digarap mengikut kronologi. Terdapat empat peringkat garapan plot iaitu : i. Permulaan

Pada peringkat ini, watak Dato¶ Onn digambarkan sebagai pemimpin orang-orang Melayu yang berasal dari keturunan bangsawan. Beliau seorang yang berpendidikan tinggi dan berjiwa rakyat. Dato¶ Onn juga pernah berkahwin dengan perempuan daripada kumpulan bangsawan, tetapi perkahwinan mereka gagal. ii. Perkembangan Pada bahagian ini, watak Dato¶ Onn sebagai pejuang kemerdekaan tanah air berkembang. Adiknya meninggal dunia dan beliau telah mengahwini balu adiknya Halimah demi menyelamatkan keluarganya. Beliau telah dilantik menjadi pemungut cukai oleh Inggeris tetapi menentangnya dengan keras. Beliau telah dipecat dan hartanya dirampas dengan cara licik. Selepas berhijrah ke Singapura, beliau dan beberapa orang rakan menerbitkan akhbar sendiri untuk menyuarakan penentangan dan menyedarkan bangsanya. Banyak pihak bangkit menentang Inggeris apabila ada ura-ura akan diwujudkan gagasan Malayan Union. Keadaaan tanah air menjadi huru-hara semasa penjajahan Jepun dan Komunis. Dato¶ Onn tetap berusaha menyatupadukan rakyat jelata untuk mendapatkan kemerdekaan tanpa menggunakan kekerasan. iii. Konflik Perkahwinan Dato¶ Onn tidak mendapat restu keluarga dan akhirnya terpaksa berpisah. Dato¶ Onn menentang sekeras-kerasnya tindakan Inggeris untuk memungut cukai di negeri itu. Akhirnya dia dipecat daripada tugasnya sebagai pemungut cukai. Tanah dan rumah keluarganya dirampas. MPAJA dan orang-orang di bawah pimpinan Kiai Salleh berperang. MPAJA bertindak zalim dengan membunuh dan membakar kampung. Orang-orang Kiai Salleh bertindak balas. Huru-hara berlaku. MPAJA berkonflik dengan pemimpin KMM tentang isu hak sama rata antara orang-orang Melayu dan bukan Melayu selepas merdeka. Dato¶ Onn tidak bersetuju dengan pendapat pemimpin KMM Burhanuddin dan Ahmad Boestamam yang ingin mengangkat senjata dan menyertai MPAJA menentang Inggeris untuk menuntut kemerdekaan. iv. Klimaks Dato¶ Onn menubuhkan UMNO untuk memperjuangkan nasib orang Melayu yang jauh ketinggalan. v. Peleraian Oleh sebab dasar yang diperkenalkan dalam UMNO tidak dipersetujui banyak pihak, Dato¶ Onn meninggalkan UMNO. Sebelum ajalnya, Dato¶ Onn sempat mendengar berita kemerdekaan tanah air. Teknik Plot / Teknik Penceritaan 1. Pemerian Dato Onn Jaafar, nama yang menghias setiap bibir bangsa Melayu, nama yang harum bermadu menjadi penawar keresahan dan kesengsaraan hidup di bawah penjajahan« 2. Imbas Kembali Tapi, semalam dia sihat walafiat. Kawan tengok dia macam biasa. Tak Nampak pun tanda-tanda dia sakit. Oh Muhammad adikku«

3. Dialog Onn: ³Apakah ertinya ini? Inggeris ingin merampas tanah saya di Bukit Senyum. Watak dan Perwatakan Watak Utama Dato¶ Onn b Jaafar seorang reformis dan pemimpin Melayu yang terulung Menteri Besar Pengasas kemerdekaan Seorang yang bertanggungjawab. Dato¶Onn b Jaafar tidak melepaskan adik iparnya Halimah keluar dari rumah membawa anak-anaknya setelah kematian suaminya kerana mereka kerabat dan darah daging beliau. Seorang yang berani. Beliau senggup menegur Tuan Campbell yang menekan pegawai-pegawai Melayu dengan sikapnya yang bakhil. Watak Sampingan 1. Halimah Isteri Dato Onn Seorang yang tegas, rajin berusaha. Halimah membantu Dato¶ Onn mancari nafkah dengan menjual kuih selepas Dato¶ Onn diberhentikan kerja. 2. Cik Kah Seri panggung Penari yang dapat menarik perhatian Dato¶ Onn 3. DJ Campbell Pegawai Inggeris Sukar menerima teguran. DJ Campbell menuduh Dato¶ Onn menentang pentadbiran British selepas menerima teguran dari Dato¶ Onn. 4. Dr Burhanuddin Pemimpin KMM Pengasas Parti PAS Seorang yang tidak berfikiran jauh. Beliau menyangka Dato¶ Onn. Lebih rela dijajah Inggeris di bawah Malayan Union apabila Dato¶ Onn.tidak bersetuju bergabung dengan MPAJA menentang Inggeris. Latar Latar Masa 1927, Dato Onn menjadi nelayan 21 Ogos 1945 Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM. 14 Mac 1946 semasa penentangan Malayan Union. 1947 peanugerahan Darjah Kerabat Kelas Dua 1951 Dato Onn berucap 

31 Ogos1957 tarikh pengisytiharan kemerdekaan

Latar Tempat Singapura Dato Onn menjadi nelayan. Bukit Pasir, Muar Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM. Kuala Lumpur, Kongres bersama pemimpin Melayu menentang Malayan Union Istana Johor, Dato Onn dianugerahkan Darjah Kerabat Kelas Dua Hotel Majestic, KL, Dato Onn berucap Bandar Hilir, Melaka, pengisytiharan kemerdekaan tanah air Latar Masyarakat Masyarakat golongan bangsawan yang berjiwa rakyat dan sayang akan tanah air Contohnya Dato Onn. Masyarakat Melayu negeri Johor dan Tanah Melayu yang dijajah, ditindas dan jauh ketinggalan. Masyarakat penjajah yang suka menindas dan mengaut kekayaan negara yang dijajah, contohnya DJ. Campbell dan Maxwell Masyarakat yang inginkan kemerdekaan melalui kekerasan seperti MPAJA dan KMM Gaya Bahasa 1. Diksi Kata pinjaman (bahasa Inggeris) Contoh: miss ,cabaret night club , Johor Sport Club Kata pinjaman (bahasa Arab) Contoh: Masya-Allah, Insya-Allah 2. Peribahasa Bagai melukut di tepi gantang, Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang Nilai 1. Nilai taat kepada ibu bapa. Contohnya , lantaran tidak mendapat restu keluarga, akhirnya perkahwinan Dato¶ Onn dan Cik Kah tidak bertahan lama. 2. Nilai bertanggungjawab. Contohnya Dato¶ Onn bertanggungjawab terhadap keluarga dan negaranya. Dia sanggup mengahwini balu adiknya. Dia juga bertanggungjawab memimpin rakyat jelata untuk menuntut kemerdekaan. 3. Nilai bersatu padu . Contohnya rakyat jelata bersatu padu agar menjadi lebih kuat. Dato¶ Onn menegah sama sekali perbalahan dalam kalangan rakyat sehingga berlakunya pergaduhan dan pertumpahan darah. 4. Nilai kesetiaan. Contohnya rakyat jelata perlu menyatakan kesetiaan pada tanah air tanpa berbelah bagi dalam apa keadaan sekalipun. Keadaan inilah yang ditunjukkan oleh orang-orang Melayu di bawah pimpinan Dato¶ Onn 5. Nilai menghargai jasa. Contohnya Sultan Johor menganugerahkan Darjah Kerabat kelas Dua kepada Dato¶ Onn dan beberapa orang pemimpin lain yang berjasa kepada tanah air. 6. Nilai muafakat. Contohnya dalam menyelesaikan sesuatu masalah, muafakat amat penting. Tanpa muafakat masalah tidak dapat diselesaikan. Dato¶ Onn telah mengaturkan pertemuan dengan pelbagai pihak untuk menyatupadukan mereka demi menuntut kemerdekaan.

Pengajaran 1. Pemimpin hendaklah sanggup berkorban demi kepentingan rakyat dan negaranya. 2. Kita hendaklah sanggup mempertahankan tanah air dari sebarang bentuk penjajahan. 3. Kita hendaklah bersatu padu supaya lebih kuat dalam menentang penjajah. 4. Kita perlu pandai memilih maklumat daripada media massa agar tidak terpengaruh dengan unsur negatif. 5. Kita perlu pandai memilih jalan penyelesaian yang terbaik dan jangan menggunakan kekerasan yang banyak merugikan. 6. Kita perlu berbincang secara rasional untuk mendapatkan keputusan yang terbaik berbanding perbincangan yang disertai emosi.

NOVEL
( Kabus Di Perbukitan )
Sinopsis Novel ini memaparkan kisah pasangan suami isteri, Kamarudin seorang tentera dan Salmah,yang mempunyai sepasang anak kembar Faridah dan Rahayu. Apabila Kamarudin ditugaskan sebagai Pegawai Pemerintah di Pengkalan Hulu di Perak, dia telah berkahwin dengan Hamidah. Kamarudin diarahkan bertugas sebagai Atase Keselamatan di Pejabat Kedutaan Malaysia di Pontianak, Indonesia. Di sinilah bermulanya perpisahan pasangan kembar tersebut. Kamarudin telah membawa Rahayu tinggal bersamasamanya, manakala Faridah dijaga oleh Salmah. Setelah dewasa, Rahayu berkawan dengan Azrul yang sama-sama belajar di Fakulti Ekologi Manusia, UPM. Faridah menjadi Sukarelawan PDK Suria. Rahayu telah dikejarkan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia kerana pengsan di perpustakaan. Rahayu disahkan menghidap kanser. Faridah pula membawa kanak-kanak istimewa ke Bukit Fraser. Sebelum pulang Faridah pergi ke Raub untuk mengisi minyak van dan membeli beberapa keperluan untuk perjalanan pulang pada pukul 2 petang nanti. Akibat terkejut dengan kehadiran Iqbal di dalam van, Faridah gagal mengawal pergerakan van, dan melanggar tembok pengadang jalan lalu menjunam ke dalam gaung. Faridah dan Iqbal tidak dapat dikesan oleh pasukan penyelamat. Setelah dua minggu usaha menyelamat gagal, operasi menyelamat dihentikan. Namun, bapanya, Kamarudin dan rakannya, Buyung berusaha meredah hutan mencari Faridah dan Iqbal. Mereka dijumpai di perkampungan orang Asli di Sungai Dua. Faridah dimasukkan ke hospital yang sama dengan Rahayu dalam keadaan koma. Rahayu melawat Faridah dan dia menghembuskan nafasnya yang terakhir di sisi Faridah. Selepas kematian Rahayu dan tamat pengajian di universiti, Azrul berhasrat menjadi penternak kambing yang berjaya, sebagaimana yang dicita-citakan oleh Rahayu semasa mereka sama-sama belajar. Setelah sihat, Faridah berkahwin dengan Pegawai Kebajikan Masyarakat bernama Ghazali. Tidak lama kemudian Salmah, ibu kepada Faridah dan Rahayu meninggal dunia kerana terlalu rindu akan Rahayu. Selepas itu, Ghazali pula meninggal dunia akibat kemalangan. Kemudian Faridah ditawarkan mengikuti kursus Community Services for Disable People di New Zealand selama enam bulan. Di situlah dia berkahwin dengan Soleh Johnsons dan dia terus menetap di sana. Mereka mendapat sepasang anak kembar, iaitu Melina dan Anne. Melina berkenalan dengan Jabbar al ± Anbia atau dikenali sebagai ÄBenny . Secara tidak sengaja, Anne pula bertemu dengan Zain yang membantunya semasa keretanya rosak. Akhirnya Melina berkahwin dengan Benny di Masjid al-Noor, Christchurch. Mereka berpindah ke Malaysia kerana Benny ditugaskan menerajui operasi minyak di situ. Mereka menetap di Terengganu. Di Malaysia, Benny berkawan baik dengan Mohamed Attar dan Mehmood yang cenderung mencapai sesuatu matlamat berhubung dengan

Islam secara kekerasan. Muhamed Attar telah ditangkap oleh pihak berkuasa Interpol kerana disyaki terlibat dengan aktiviti pengganas. Benny yang bimbang akan keselamatan dirinya telah melarikan diri ke Dubai dengan bantuan keluarganya. Faridah dan Soleh pulang ke Malaysia untuk berbincang tentang perkahwinan Anne dan Zain. Mereka menginap di Cameron Highlands. Di situlah Faridah mengetahui bahawa Zain ialah anak lelaki bekas teman lelaki adiknya, arwah Rahayu. Majlis perkahwinan mereka berlangsung dengan meriah. Akhirnya, Melina yang sedang sarat mengandung ke Dubai bersama-sama dengan ayahnya, Soleh untuk berjumpa dengan Benny. Melina dan Benny menetap di Dubai. Anne dan Zain pula mengambil alih syarikat penternakan keluarga Johnson di New Zealand. Datuk Azrul dan Soleh Johnsons membuka perniagaan kotej di Cameron Highlands. Tema Novel ini bertemakan jati diri orang Melayu. Tema ini diserlahkan melalui watak utama Faridah yang merantau ke New Zealand selama 25 tahun. Walaupun begitu lama tinggal di negara orang, akhirnya dia dan keluarganya kembali membina kehidupan yang lebih bermakna di Malaysia. Persoalan 1. Persoalan ikatan kekeluargaan yang erat. Persoalan ini digambarkan melalui Faridah dan Rahayu yang merupakan pasangan kembar tetapi dibesarkan secara berasingan oleh ibu bapa mereka. Hal ini demikian kerana Rahayu dijaga oleh ayah dan ibu tirinya, manakala Faridah dibela oleh ibunya sendiri. Namun demikian Rahayu sentiasa merindui kakaknya, Faridah. 2. Persoalan perpisahan ibu bapa menyebabkan anak-anak menjadi mangsa. Perkara ini dipaparkan melalui tindakan Kamarudin meninggalkan Salmah tetapi membawa bersama-samanya Rahayu ke Indonesia menyebabkan pasangan kembar tersebut terpisah dan merindui satu sama lain. 3. Persoalan kecintaan terhadap alam sekitar. Persoalan ini digambarkan melalui watak Azrul yang aktif dalam program-program pemeliharaan alam sekitar. 4. Persoalan kasih sayang. Persoalan ini digambarkan antara ibu dengan anaknya, iaitu kasih sayang Salmah terhadap anaknya Rahayu yang telah meninggal dunia. Akibat terlalu rindu, ibu ini menderita sehingga menemui ajalnya. Persoalan kasih sayang antara isteri dan suami pula tergambar melalui tindakan Melina yang berusaha dengan pelbagai cara mencari suaminya, Benny yang tidak pulang ke rumah. 5. Persoalan sikap berdikari golongan siswazah. Golongan ini tidak seharusnya menunggu tawaran kerja yang diberikan oleh pihak kerajaan atau swasta. Sebagai contoh, Azrul bertekad untuk menjadi penternak kambing dan hasratnya itu dipersetujui oleh bapanya. 6. Persoalan kahwin campur. Fenomena kahwin campur dalam kalangan masyarakat telah menjadi perkara biasa pada zaman ini. Hal ini dibuktikan melalui perkahwinan watak utama Faridah dengan Samuel Kirkby Johnsons atau nama Islamnya Soleh Johnsons. Faridah ialah orang Melayu

Malaysia yang bekerja di New Zealand, manakala Soleh pula orang Inggeris rakyat New Zealand. 7. Persoalan peranan bomoh dalam masyarakat Melayu. Hal ini dipaparkan ketika operasi pencarian kehilangan Faridah dan Iqbal menemui jalan buntu dan terpaksa dihentikan. Beberapa pihak termasuk pihak polis yang terlibat dalam operasi tersebut mencadangkan penggunaan bomoh untuk mengesan Faridah dan Iqbal. 8. Persoalan semangat kerjasama yang masih utuh dalam masyarakat. Operasi mencari Faridah dan Iqbal yang dinamakan OPS PDK melibatkan banyak pihak seperti Bomba dan Penyelamat, Hospital Daerah, RELA, Perhilitan dan Pejabat Daerah Raub serta Hulu Selangor. 9. Persoalan pejuangan secara kekerasan. Novel ini memaparkan adanya beberapa pihak yang mahu mencapai sesuatu matlamat dengan kekerasan. Hal ini digambarkan melalui Muhammad Attar yang cuba mencari pengaruh daripada kalangan rakan-rakannya termasuklah Benny, suami Melina dalam matlamatnya untuk menegakkan perjuangan Islamnya. 10. Persoalan prejudis masyarakat Barat terhadap Islam (Islamofobia). Tangkapan Mohamed Attar oleh Interpol ada kaitan dengan isu keganasan yang dilakukan oleh umat Islam. Plot Plot ialah sesuatu yang menghubungkan antara peristiwa dalam sebuah cerita yang rapat pertaliannya dengan gerak laku lahiriah dan batiniah watak. Setiap peristiwa dan gerak laku itu dari awal hingga akhir adalah berdasarkan kepada hukum sebab dan akibat. Plot novel Kabus di Perbukitan bersifat kronologi. Plot kronologi ialah plot yang disusun mengikut urutan, iaitu waktu atau peristiwa yang berlaku dahulu akan didahulukan manakala yang berlaku kemudian akan dikemudiankan. Tindakan Mejar (B) Kamarudin berkahwin lain dan memisahkan anaknya, Rahayu daripada pasangan kembarnya telah menimbulkan pelbagai konflik, kepada Rahayu, Faridah, dan isterinya atau ibu mereka. Walaupun plot novel ini banyak disisipkan dengan unsur imbas kembali, namun pembaca masih mudah untuk memahami dan menelusuri peristiwa-peristiwa penting dalam novel. Binaan Plot Terdapat empat peringkat binaan plot, iaitu: i. Permulaan Pengarang memperkenalkan watak Rahayu menunaikan solat subuh dan Rahayu merasa kelainan atau sakit pada lehernya. Pada bahagian ini diperkenalkan juga Rahayu dan Azrul sebagai penuntut Fakulti Ekologi Manusia, UPM. Perkembangan Pada bahagian ini Rahayu dan Azrul sedang mengulang kaji pelajaran di perpustakaan. Semasa di perpustakaan, tiba-tiba Rahayu pengsan dan dia dikejarkan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia. Pada masa yang sama, Faridah kembarnya juga telah ditimpa kemalangan bersama-sama dengan kanak-kanak istimewa, Iqbal dalam perjalanannya ke pekan Raub. Faridah hilang dari tempat kemalangan. Selepas dua minggu, Faridah ditemui di Perkampungan Orang Asli di Pahang yang diketuai oleh Tok Batin Senik dalam keadaan koma.

ii. 

    iii.

Akhirnya Rahayu meninggal dunia di sisi Faridah di hospital yang sama mereka ditempatkan. Azrul berjaya menamatkan pengajiannya dan berhasrat menjadi penternak kambing. Faridah berkahwin dengan Ghazali. Ibunya meninggal dunia dan diikuti dengan kematian Ghazali dalam kemalangan jalan raya. Faridah bersetuju ke New Zealand untuk mengikuti suatu kursus. Faridah menetap di New Zealand dan berkahwin dengan seorang pemuda New Zealand yang bernama Samuel Kirkby Johnsons atau Soleh Johnsons. Mereka dikurniakan sepasang anak kembar, Anne dan Melina. Zain berkenalan dengan Anne semasa Anne menghadapi masalah keretanya yang rosak. Melina berkahwin dengan Jabbar al ± Anbia atau dikenali sebagai Benny dan Melina berpindah ke Malaysia serta menetap di Terengganu. Benny sibuk dengan urusan peniagaannya bersama-sama dua orang kawannya, Muhammad Attar dan Mehmod. Melina yang sedang mengandung rasa sunyi. Anne memperkenalkan Zain kepada ibunya, Faridah. Muhamed Attar, Mehmod, dan Benny cuba mempengaruhi Ustaz Hassan Syukri agar menyertai perjuangan mereka.

Konflik Mejar (B) Kamarudin curang kepada isterinya Salmah dan berkahwin dengan Hamidah. Faridah dan Rahayu dipisahkan apabila Kamarudin dan isteri keduanya berpindah ke Pontianak, Indonesia. Faridah putus tunang dengan Azman. Rahayu pengsan di perpustakaan dan disahkan menghidap barah paru-paru. Faridah dan Iqbal terlibat dalam kemalangan dan mereka hilang selama dua minggu. Melina berkonflik dengan dirinya kerana sering ditinggalkan oleh Benny yang sibuk dengan urusannya. Benny, Muhammad Attar tidak sependapat dengan Ustaz Hassan Syukri dalam cara perjuangan mereka dalam menegakkan agama Islam. Muhamed Attar ditangkap oleh Interpol, Benny pula melarikan diri ke Dubai. Klimaks Faridah, Soleh, dan Anne pulang bercuti di Malaysia untuk melawat Melina, dan membincangkan perkahwinan Zain dan Anne. Muhammad Attar ditangkap oleh pihak Interpol dan Melina membuat laporan ke balai polis kerana suaminya tidak pulang ke rumah. Perkahwinan Anne dengan Zain berlangsung dengan meriah. Soleh dan Melina ke Dubai berjumpa Benny dan Melina bersetuju menetap di Dubai. Peleraian Anne dan Zain menetap di New Zealand untuk menerajui syarikat penternakan keluarga Johnsons. Azrul dan Soleh menjalankan perniagaan kotej di Cameron Highlands. Faridah dan Soleh mengambil keputusan menetap di Malaysia.

iv.

v.

Teknik Plot / Teknik Penceritaan 1. Pemerian Contoh : Gambaran Azrul dan Rahayu yang sedang menikmati sarapan pagi sambil memerhatikan gelagat siswa dan siswi UPM yang lalu lalang di hadapan mereka.

2. Dialog Contoh : Dialog yang pendek-pendek dan pantas antara Azrul dan Rohaya. Mereka bersoal jawab tentang tugasan yang diberi oleh pensyarah dan program Kempen Save Our River. 3. Imbas kembali Contoh :  «´Cukup. Malam tadi dah keluar dengan kawan-kawan ke Kajang Tentang peranan dan sejarah Rumah Rehat Sri Berkat suatu masa dahulu. Semasa zaman kolonial, rumah tersebut digunakan untuk berehat oleh pengurus-pengurus ladang.

4. Imbas Muka Contoh :  ada kemungkinan mereka meredah hutan dan sesat?´ tanya Chief Inspektor Aznil. «Buyong membuat andaian bahawa Mejar (B) Kamarudin pasti akan terpesona dengan kawasan Bukit Kutu.

5. Suspens Contoh: Pihak-pihak yang terlibat dalam operasi pencarian Faridah dan Iqbal tertanya-tanya ke manakah hilangnya jasad kedua-dua mangsa. Kehilangan Benny menimbulkan tanda tanya. Melina membuat laporan polis. Azrul menyatakan bahawa dia sudah memiliki gadis pilihannya. 6. Monolog Dalaman Contoh: ³Tidak mungkin boleh bertahan hingga pagi,´ desis hati kecil Buyung. 7. Kejutan Contoh : Salmah terkejut menerima berita kehilangan Faridah. Watak dan Perwatakan Faridah Faridah merupakan watak utama dan dia mempunyai saudara kembar bernama Rahayu. Ayahnya berkahwin kali kedua dengan seorang wanita bernama Hamidah. Dia terpisah daripada adik kembarnya semasa berusia tujuh tahun akibat ayahnya berpindah ke Pontianak, Indonesia. Faridah seorang yang tabah menghadapi dugaan hidup. Contohnya, dia tabah menghadapi kematian adik kembar kesayangannya, Rahayu akibat barah paru-paru. Selepas itu dia juga kehilangan ibu kesayangannya dan suaminya yang tercinta, Ghazali. Faridah seorang yang sangat prihatin akan kanak-kanak istimewa. Contohnya, dia menganggap menjalankan khidmat kepada kanak-kanak istimewa dianggap sebagai satu ibadah. Faridah seorang yang beriman. Dia bersolat Tahajud selepas mengalami mimpi Ayu dan ibunya. Dia yakin akan berasa tenang selepas menunaikan solat sunat Tahajud. Faridah juga mementingkan ilmu pengetahuan. Contohnya, dia sanggup menggadaikan tanahnya untuk perbelanjaannya semasa berkursus di New Zealand. Faridah seorang yang penyayang. Dia sentiasa berusaha memenuhi permintaan anak-anaknya, terutama yang melibatkan penyediaan makanan untuk anak-anaknya, Anne dan Melina. Dia juga seorang yang mempunyai jati diri yang tinggi. Walaupun hidupnya senang dan sudah 25 tahun di New Zealand, Faridah sanggup pulang semula ke Malaysia kerana terlalu rindu akan kampung halamannya. Dia juga berjanji akan mengekalkan kerakyatannya sebagai rakyat Malaysia sampai bila-bila.

Rahayu Rahayu ialah watak sampingan yang penting dan merupakan adik kembar kepada Faridah. Dia mengidap penyakit lelah dan dalam kalangan adik-beradiknya, dia dianggap lembik. Rahayu dikesan mengidap barah paru-paru, selapas pengsan di perpustakaan. Seorang yang suka membaca. Dia dilihat sering menghabiskan masa di kedai buku dan digelar sebagai ulat buku oleh Azrul. Rahayu juga seorang yang rajin. Contohnya dia rajin memasak dan membantu ibunya di dapur sekiranya tiada kuliah. Rahayu seorang yang penyayang. Contohnya, disebabkan dia tinggal bersama ayah dan ibu tiri, hatinya amat rindu untuk bertemu dengan ibu kandungnya Salmah. Azrul    

Seorang graduan UPM dan bekas teman lelaki Rahayu. Dia seorang mahasiswa yang mencintai alam sekitar. Azrul dan rakan-rakannya telah menaja penubuhan Penubuhan Persatuan Pencinta Alam dan Hutan yang kerap memberi pendedahan kepada murid tentang alam sekitar. Azrul seorang yang penyayang. Semasa Rahayu masih hidup Azrul amat menyayanginya dan sentiasa berada di sisi Rahayu ketika Rahayu sakit. Azrul juga seorang yang berdikari. Setelah tamat pengajian di universiti, dia tidak berharap untuk makan gaji, sebaliknya dia mahu menjadi penternak kambing. Seorang yang gigih berusaha. Dia berjaya menjadi usahawan yang berjaya dalam bidang penternakan hasil usaha gigihnya itu. Seorang yang suka menolong orang. Contohnya, Azrul telah menolong Anne ketika kereta Anne rosak. Azrul juga seorang yang menghormati orang tua. Dia telah menunjukkan rasa hormat yang tinggi terhadap Pn. Faridah dan Encik Soleh ketika bertandang ke rumah mereka. Akhirnya dipaparkan Azrul memperoleh gelaran Datuk.

Kamarudin Bapa kepada Rahayu dan Faridah. Kamarudin digambarkan sebagai lelaki yang kacak. Pada usia 21 tahun, dia telah berkahwin lain. Semasa ditugaskan ke Pontianak, Indonesia, dia sanggup memisahkan dan membawa salah seorang anak kembarnya Rahayu daripada ibunya. Dia berpangkat Mejar ketika bersara daripada angkatan tentera. Seorang yang berjimat cermat kerana dia menyimpan sejumlah wang untuk masa hadapan anakanaknya. Semasa mudanya, dia suka berfoya-foya. Seorang bapa yang tidak bertanggungjawab. Contohnya dia tidak memberikan nafkah lahir dan batin kepada Salmah, isterinya. Kamarudin pandai menyimpan rahsia. Kewujudan Faridah dirahsiakan daripada isteri keduanya, Hamidah. Seorang yanag percaya kepada bomoh. Dia sering membawa Rahayu berjumpa dengan bomoh supaya Rahayu serasi dengan keluarga barunya dan tidak rindu kepada pasangan kembar dan ibunya. Akhirnya kehilangan Faridah telah menginsafkan Kamarudin tentang kesilapannya. Kamarudin menunjukkan rasa tanggungjawabnya dengan berusaha mencari Faridah.

Salmah Ibu kepada pasangan kembar Faridah dan Rahayu. Isteri pertama kepada Kamarudin. Usianya menjangkau 50 tahun. Seorang yang rajin berdoa. Apabila ditimpa musibah kehilangan Faridah, dia memohon ke hadarat Ilahi agar menjauhi anak kesayangannya itu daripada sebarang bahaya. Setelah ditinggalkan oleh suaminya, dia menyara kehidupannya dengan bekerja di sawah. Dia sering berduka dan sakit selepas pemergian Rahayu. Seorang ibu yang penyayang. Walaupun dia tidak dapat memelihara Rahayu, dia masih tetap menyayangi Rahayu. Benny   

Berasal dari Dubai. Nama sebenarnya Jabbar al ± Anbia, tetapi dia lebih gemar dipanggil Benny. Seorang yang sangat gemar berlayar. Contohnya dia pernah belayar dari Doha hingga ke Sydney. Seorang Muslim yang tidak mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya. Contohnya, dia minum arak di luar pengetahuan ibu bapanya. Dia menunjukkan rasa tidak bertanggungjawab. Dia meninggalkan Melina yang sarat mengandung tanpa khabar berita kerana takut ditangkap oleh polis Interpol. Dia berjumpa terus dengan Soleh Johnsons dan Faridah untuk melamar Melina.

Latar Latar Masa pagi ± Rahayu terjaga dari tidur oleh deringan telefon bimbitnya. Dia teringat akan tugasan MP 3714 yang perlu dihantar pagi itu. 8.00 pagi ± Rahayu tiba di perpustakaan untuk mengulang kaji pelajaran bersama Azrul. Waktu pagi± Rahayu terjatuh dan pengsan di perpustakaan. Faridah terlibat dalam kemalangan. Malam - Pak Imam Sohod mengetuai kanak-kanak kariah membaca Yasin, memohon kepada Allah supaya diberi petunjuk terhadap kehilangan Faridah di tempat kemalangan. 1980 - Sepasang pelancong British hilang di Jalan Gap ketika berbasikal di Kuala Kubu Baharu ke Bukit Fraser. 1989 - PKM meletakkan senjata di Hatyai. Semasa bersarapan ± Kamarudin menerangkan isterinya, Hamidah bahawa kembar Rahayu, iaitu Faridah menemui kemalangan dan hilang di Bukit Fraser. Waktu pagi - Satu jam selepas Kamarudin meninggalkan rumah untuk mencari Faridah, Hamidah menerima panggilan yang memaklumkan Rahayu pengsan dan telah dihantar ke hospital UKM. - Hamidah dimaklumkan oleh Dr Susan , kemungkinan Rahayu menghidap barah paru-paru. 3.30 petang- Pihak polis menamatkan OPS PDK setelah usaha mencari Faridah dan Iqbal selama dua minggu menemui kegagalan. 

  

25 tahun- Faridah telah meninggalkan kampung halamannya selama 25 tahun dan menetap di New Zealand selepas kematian ibu dan suaminya, Ghazali. Dua minggu- Dalam masa dua minggu Benny dan Melina berkenalan, Benny sudah melamar Melina. Satu pagi - Benny dan Melina tiba di rumah Soleh dan Faridah. Waktu petang - Sebelum majlis perkahwinan Benny dan Melina, Zain berkenalan dengan Anne. Dua petang- Benny dan Melina tiba di KLIA untuk bekerja di Malaysia.

Latar Tempat Kafetaria di UPM - Rahayu dan Azrul sedang bersarapan Perpustakaan di UPM - Rahayu dan Azrul belajar dan mencari maklumat di perpustakaan. Rahayu pengsan. Rumah Rehat Sri Berkat di Bukit Fraser - Faridah dan Mastura membawa murid Sindrom Down seramai 10 orang ke Bukit Fraser. Jalan ke Pekan Raub - Faridah yang terkejut dengan kehadiran Iqbal di dalam keretanya telah terlibat dalam kemalangan. Smoke House - Rumah Tuan Cecil Renking yang wujud dalam halusinasi Faridah yang koma selepas terlibat dengan kemalangan jalanraya. Bukit Kutu - Mejar (B) Kamarudin dan Buyung mencari Faridah dan Iqbal di dalam hutan sekitar Bukit Kutu. Perkampungan orang Asli - Tempat Mejar (B) Kamarudin dan Buyong menemui Faridah dan Iqbal dijumpai selepas dua minggu hilang. Parit Satu, Sungai Besar - Faridah bertembung dengan Azrul semasa dia menziarahi kubur Rahayu di Parit Satu. Parit Dua, Sungai Besar - Kampung Azrul ± dia menjalankan projek penternakan kambing. Rosewood, New Zealand - Rumah Faridah di New Zealand. Cristchurch di New Zealand - Sebuah bandar di New Zealand. Marang, Terengganu - Tempat tinggal Benny dan Melina. Cameron Highlands - Tempat penginapan Faridah dan keluarganya ketika mereka pulang ke Malaysia untuk melawat Melina dan membincangkan perkahwinan Anne dan Zain. Latar Masyarakat    Masyarakat pelajar universiti. Contohnya, Azrul dan Rahayu merupakan penuntut Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia. Masyakat yang cinta akan alam sekitar. Contohnya, Azrul dan teman-temannya banyak mengadakan program pendedahan tentang alam sekitar kepada pelajar-pelajar. Masyarakat yang mengambil berat terhadap kanak-kanak istimewa. Contohnya Faridah, dan Mastura yang bertugas di PDK Suria menganggap berkhidmat kepada kanak-kanak istimewa ialah satu ibadah. Masyarakat yang beriman kepada Tuhan. Contohnya Faridah dan Salmah dipaparkan sentiasa berdoa apabila menghadapi tekanan atau masalah hidup. Masyarakat yang suka bersedekah. Hal ini digambarkan melalui watak Soleh Johnsons yang suka bersedekah. Masyarakat tentera. Contohnya, Mejar (B) Kamarudin bin Ahmad merupakan bekas pegawai tentera dari 4 RAMD. Masyarakat orang Asli. Tok Batin Senik merupakan Tok Batin bagi masyarakat orang asli yang menyelamatkan Faridah dan Iqbal di Bukit Fraser. 

  

Masyarakat yang rindu akan anaknya. Salmah sangat menderita kerana terlalu rindu akan anaknya Rahayu yang telah meninggal dunia. Akhirnya dia meninggal dunia. Masyarakat yang tabah menghadapi cabaran. Faridah yang kehilangan adik kembar, ibu, dan suaminya, tabah menghadapi dugaan dan memulakan hidup baharu di New Zealand. Masyarakat yang berdikari. Azrul tidak mengharapkan kerja makan gaji, sebaliknya mengusahakan penternakan kambing dan tapak semaian untuk menampung kehidupannya. Masyarakat yang cenderung menggunakan kekerasan dalam memperjuangkan Islam. Hal ini digambarkan melalui watak Muhamed Attar, dan Benny. Masyarakat yang mempercayai kemampuan bomoh untuk menyelesaikan masalah. Sarjan Yusof mencadangkan misteri kehilangan Faridah dan Iqbal diselesaikan oleh Bomoh setelah pihak polis gagal menemui mereka. Masyarakat yang mempercayai kewujudan makhluk halus. Buyong menegaskan bahawa makhluk halus memang wujud dalam masyarakat kita.

Gaya Bahasa 1. Penggunaan Bahasa Inggeris Contoh : wind breaker, sindrom down, terrace garden, Smoke House 2. Peribahasa Contoh : Peribahasa Melayu ± Masa itu emas Peribahasa Arab - Masa umpama sebilah pedang tajam, boleh memenggal kepala jika kita lambat bertindak. - Perahu sudah di air, pendayung di tangan 3. Personifikasi Contoh : cahaya di sebalik kabus yang sentiasa memberi harapan cuaca yang begitu dingin menggigit senja merangkak tua« 4. Hiperbola Contoh: dosa-dosaku sudah melaut banyaknya« tetapi kasihnya menggunung bagai anak kandung 5. Simpulan bahasa Contoh : buah mulut 6. Simile Contoh : « bersambung seperti gajah menyusu dengan rumah agam « tetapi kasihnya menggunung bagai anak kandung 7. Metafora Contoh: peti kenangan Lipatan ingatan 8. Sinkope (singkatan perkataan) Contoh : «´Cukup ke? Tak lapar nanati?´

Nilai 1. Nilai kasih sayang. Rahayu amat merindui kakaknya Faridah yang terpisah sejak mereka berusia tujuh tahun kerana kasih sayangnya yang mendalam terhadap kakak kembarnya itu. 2. Nilai ketabahan. Faridah tabah menghadapi dugaan yang bertimpa-timpa akibat kematian orang-orang yang disayanginya iaitu adiknya, Rahayu, ibunya, Salmah dan suaminya, Ghazali. 3. Nilai kegigihan. Azrul gigih berusaha memajukan projek ternakan kambing dan tapak semaiannya hingga berjaya. 4. Nilai bertanggungjawab Setelah ditinggalkan suami, Salmah bekerja di sawah untuk menampung kehidupannya sebagai memenuhi tanggungjawabnya menjaga dua orang anak lelakinya. 5. Nilai cinta akan tanah air Sungguhpun sudah 25 tahun menetap di New Zealand, Faridah tetap memegang kerakyatan Malaysia kerana dia amat cinta akan tanah airnya. 6. Nilai taat akan ajaran agama Semasa di Cameron Highlands, setiap hari Soleh menunaikan sembahyang di masjid secara berjemaah. 7. Nilai mengamalkan budaya bangsa Datuk Azrul mengenakan baju Melayu Johor dan bersongkok hitam semasa mengunjungi keluarga Faridah di Cameron Highlands. 8. Nilai berdikari Golongan siswazah tidak seharusnya menunggu tawaran kerja yang diberikan oleh pihak kerajaan atau swasta. Sebagai contoh, Azrul bertekad untuk menjadi penternak kambing dan hasratnya itu dipersetujui oleh bapanya. 9. Nilai cinta akan alam sekitar. Soleh mahu penebangan hutan untuk membina chalet peranginannya dilakukan dengan lebih terkawal serta dihiasi dengan kebun teh, padang ragut untuk kuda liar, dusun buah-buahan sitrus dan taman-taman bunga. Pengajaran 1. Kita perlulah mempunyai jati diri yang teguh. Contohnya, walaupun Faridah sudah 25 tahun tinggal di New Zealand, dia tetap mengingati dan menghargai tanah airnya, Malaysia. 2. Setiap orang perlu gigih berusaha untuk mencapai kemajuan. Contohnya, Salmah dan Azrul gigih memajukan projek ternakan kambing dan tapak semaiannya hingga berjaya. 3. Setiap ibu bapa perlu bertanggungjawab menjaga anak-anak mereka. Contohnya, Salmah sanggup bekerja di sawah bagi menampung kehidupan bersama-sama anak kembarnya, Faridah dan Rahayu setelah Kamarudin meninggalkan mereka. 4. Sebagai penganut agama yang taat, kita hendaklah mematuhi ajaran dan tuntutan agama. Contohnya, Soleh menunaikan sembahyang di masjid pada setiap hari dan selalu menderma kepada badan kebajikan. 5. Kita perlu mengamalkan budaya bangsa kita. Contohnya, Faridah mengenakan baju kurung dan berselendang semenjak balik ke tanah air. 6. Sebagai seorang siswazah, janganlah terlalu mengharapkan tawaran kerja makan gaji sahaja. Contoh, Azrul bertekad untuk menjadi penternak kambing dan hasratnya itu dipersetujui oleh bapanya.