Ficatul

Este cea mai mare glanda anexa a tubului digestiv, situat in etajul supramezocolic in partea dreapta, sub diafragma, deasupra colonului transvers si a mezocolonului, la dreapta stomacului.

Are o consistenta ferma si o culoare bruna datorita cantitatii mari de sange ce o contine. La cadavru cantareste 1500g, iar la individual viu se adauga inca 8001000 g , cat cantareste sangele depozitat in ficat. Are forma unui ovoid taiat oblic, avand 28cm in sens transversal si 16cm in sens antero-posterior. Locul ocupat de ficat se numeste loja hepatica.

Ficatul prezinta trei fete : a) Faţa superioară (diafragmatica)- este convexă în sus şi vine în raport cu diafragmul şi cu peretele anterior al abdomenului, de aceea i se mai spune antero-

prezinta impresiunea polirica • lobul caudat – situate posterior de hil. impresiunea suprarenala(glanda suprarenala dreapta ) si impresiunea renala ( rinichiul drept) • lobul patrat – situate anterior de hil. iar in segmental posterior vena cava. ies limfaticele si caile biliare).superioară. şanţul sagital stâng : contine in segmental anterior ligamentul rotund provenit din prin obtilierea venei ombilicale. iar inapoia acesteia impresiunea esofagiana (mica) • lobul drept – vine in raport cu o serie de organe care lasa mai multe impresiuni si anume : impresiunea colica lasata de unghiul drept al colonului. Prin intermediul diafragmei fata superioara vine in raport cu inima. Lobul stang este mai mic decat cel drept. invelita de pericard. Aceste 3 şanţuri impart fata viscerala a ficatului in 4 lobi: lobul stang – prezinta impresiunea gastrica (mare). colonul. b) Faţa inferioară (viscerala) este concavă şi vine în raport cu : stomacul. Pe această faţa se află trei şanţuri. prezinta 2 procese : unul spre stanga numit procesul papilar si altul spre dreapta numit procesul caudat. vena porta. Este divizata in 2 lobi (stang si drept) prin ligamentul falciform. reprezentand hilul ficatului locul de intrare si iesire al elementelor pedicului hepatic ( intra artera hepatica . rinichiul drept şi glanda suprarenala dreaptă. duodenul. Se întinde între cele două şanţuri sagitale. provenit din obtilierea ductului venos Aratius (care la fat face legatura intre vena ombilicala si vena cava inferioara ) şanţul transvers. intins de la suprafata superioara a ficatului la diafragma. • • • şanţul sagital drept :prezinta in segmental anterior fosa cistica in care se gaseste vezica biliara. nervii hepatici. mezocolonul transvers. impresiunea duodenala lasata de flexura superioara a duodenului . • . iar in segmental posterior cordonul fibros Arantius. si cu bazele celor 2 plamani tapetati de pleura. dintre care doua sunt sagiale (longitudinale ) iar al treilea este transvers.

dispuse radiar în ochiurile reţelei capilare intralobulare.c) Faţa posterioară o continuă pe cea superioară . Aceste spaţii conţin: ţesut conjunctiv. spaţii înguste numite canalicule biliare. care se continuă cu peritoneul parietal. o ramură a arterei hepatice. care nu au pereţi proprii. Lobulul hepatic reprezintă unitatea anatomică şi funcţională a ficatului. Ea corespunde vertebrelor T12-T11. Spre periferia lobului. Celulele hepatice sunt aşezate în cordoane Remark. Sub această tunică se află o membrană fibroasă (capsula Glisson) şi apoi parenchimul hepatic. celule hepatice. Structura ficatului Este învelit pe peritoneul visceral (tunica seroasă). prin simpla lor alăturare. triunghiular stâng. canalele biliare perilobulare. iar bila din centrul lobului spre spaţiul port. fagocite ce participă la degradarea hemoglobinei. împreună cu reţeaua vasculară împart parenchimul hepatic în lobuli. canaliculele biliare îşi constituie un perete propriu. limfatice şi filete nervoase. Între celulele endoteliului vascular se situează celulele Kupffer. din care se formează ligamentele : coronar. unul sau două canale biliare. Colangiolele din lobulii învecinaţi se unesc între ele şi formează la nivelul spaţiilor Kiernan. numit colangiola. Sângele circulă de la spaţiul port spre vena centrlobulară. În centru are o venă centroloculară. In secţiunea transversală are aspectul unui poligon cu 5-6 laturi. o ramură a venei porte. iar la periferie prin alăturarea a minim trei lobuli hepatici se formează spaţiile portale (Kiernan). canalicule biliare şi filete nervoase vegetative. În structura lui distingem: capilare sanguine. acesta din urma conţinând în marginea sa liberă ligamentul rotund. Între celulele hepatice şi peretele capilarelor se află spaţiul de trecere Disse. vena cavă inferioară şi pediculul hepatic. Între cordoane se formează. Capsula Glisson pătrunde în ficat prin hil. urmărind traiectul vaselor sanguine şi formează pereţi lamelari conjunctivi care. Are forma unei piramide aşezate cu baza spre suprafaţa ficatului şi vârful spre interior. Canalele biliare periboluare . Mijloace de fixare : Sunt reprezentate de ligamente. pe ea aflandu-se aria nuda a ficatului ( pars afixa) care este lipsita de peritoneu si adera intim la diafragma prin tracturi conjunctive. triunghiular drept şi falciform.

care părăsind ficatul.  Ramura dreapta se imparte in 2 ramuri segmentare : una pentru segmental anterior al lobului drept. care se deschide în duoden. care incepe prin capilare la nivelul tubului digstiv si sfarseste prin capilare la nivelul ficatului. Canaliculele biliare şi canalele biliare perilobulare formează căile biliare intrahepatice. Din arterele segmentare se desprind ramuri subsegmentare.  Ramura stanga a arterei hepatice se imparte si ea in 2 ramuri segmentare : una pentru segmentul medial al lobului stang. împreună cu canalul Wirsung. canalul hepatic comun se uneşte cu canalul cistic şi alcătuiesc împreună canalul coledoc.se unesc între ele şi dau naştere la două canale hepatice – drept şi stâng – corespunzătoare celor doi lobi ai ficatului. din unirea venelor mezenterica superioara . ramura din trunchiul celiac care aduce la ficat sange incarcat cu O2. terminandu-se in sinusoidal hepatic. După un traiect de 3-4 cm. Artera hepatica urca in pedicului hepatic si la nivelul hilului se divide intr-o ramura dreapta si una stanga. Este constituit din totalitatea celulelor irigate de acelaşi vas şi care îşi varsă bila în acelaşi canalicul biliar. alta pentru segmental posterior al lobului drept. Vena porta se formeaza inapoia colului pancreasului. iar canalul hepatic comun şi canalul coledoc alcătuiesc căile biliare extrahepatice. a)Vascularizatia nutritiva – este reprezentata de artera hepatica. la nivelul hilului. b) Vascularizatia functionala . Acinul hepatic reprezintă subunitatea morfofuncţională a lobului hepatic. Vascularizaţia ficatului Ficatul are dubla vascularizatie : nutritive si functionala. . se unesc şi formează canalul hepatic comun. ajunsa in hilul ficatului se imparte ca si artera hepatica intr-o ramura dreapta si o ramura stanga. Ele patrund in lobul hepatic.este realizata de vena porta. la nivelul carunculei mari. Vena porta adduce la ficat sange incarcat cu substante rezultate in urma absorbtiei intestinale. splenica si mezenterica inferioara. alta pentru segmentul lateral.Ultimele ramuri ale arterei hepatice sunt ramurile perilobulare din spatial portal. Ea urca in pedicului hepatic si.

 Ramura dreapta se imparte in 2 ramuri segmentare : una pentru segmentul anterior. Inervatia ficatului este asigurata de plexul hepatic format din fibre simpatico si parasimpatice. Sangele venos al ficatului ste colectat de 2-3 vene hepatice care ajung in vena cava inferioara. Acestea patrund in lobul ficatului. Ultimele ramificatii ale venei porte sunt ramurile perilobulare de la nivelul spatiului portal. intre cele 2 foite ale epiploonului mic. fiind situate cu celelalte elemente ale pedicului hepatic. Plexul hepatic se desprinde din plexul celiac. De la originea sa coboara spre stanga si inapoi. Limfaticele ficatului ajung in ganglionii din hilul ficatului si de aici in ganglionii celiaci. o a 2-a pentru segmentul posterior. 1.  Ramura stanga se imparte in 2 ramuri segmentare : una pentru segmentul medial. alta extrahepatica. 2. Canalul coledoc vine de la locul unde in canalul hepatic comun. Are o lungime de 4-5 cm si un calibru de 5mm. Caile biliare prezinta 2 parti : una intrahepatica. junge in duoden numai atunci cand ajung aici produsii digestiei gastrice. se deschide canalul cistic si pana la papila mare de la nivelul duodenului II. Acestea din urma formeaza 2 canale hepatice : stang si drept.Caile biliare intrahepatice – sunt canaliculele biliare intralobulare. Canalul hepatic comun se formeaza din unirea la nivelul hilului a celor 2 canale hepatices tang si drept. In traiectul sau . Face parte din elementele pedicului hepatic. Ramurile segmentare dau la randul lor ramuri subsegremnatare. colangiolele ( canalicule Hering) canaliculel perilobulare si interlobulare. alta pentru segmentul lateral al lobului stang.Căile biliare extrahepatice – cuprind un canal principal (canalul hepatopoledoc) si un aparat diverticular ( format din vezica biliara si canalul cistic). unde se cartilarizeaza formand sinosidele hepatice. Caile biliare Sunt conducte prin care bila secretata continuu de celulele hepatice.

Vascularizarea veziculei biliare este legată de vascularizarea ficatului : Venele cistice (două) sunt satelite arterei. Vezica biliara (colecistul) este un rezervor in care se depoziteaza bila in perioadele interdigestive si se concentreaza prin absorbtia de apa si secretia de mucina de catre epiteliul vezicii biliare. Trece initial inapoia portiunii superioare a duodenului. De acolo ajung la nodulii retroduodenopancreatici. El urca spre vezica biliara. si in final strabate peretele portiunii descendente a duodenului in care se deschide. vine in raport superior cu ficatul. Funcţiile veziculei biliare sunt urmatoarele : de rezervor. ocupand segmentul anterior al santului sagital drept. de secreţie şi de contractilitate. apoi pe dinapoia portiunii superioare a duodenului si a capului pancreasului. Prezinta un fund . iar inferior cu colonel transvers. Inervaţia veziculei biliare este făcută de fibre vegetative (simpatice si parasimpatice) care vin în plexul hepatic anterior. avand o lungime de 3 cm si un calibru de 4 mm. de concentrare şi resorbţie. . Se varsă în ramura dreptă a venei porte. Vezica biliara este situate pe fata viscerala a ficatului. La nivelul ampulei hepatopancreatice se afla un sfincrer muscular.descrie un arc cu concavitatea spre dreapta. Are o lungime de 5-6 cm si un calibru de 5-6mm. Canalul cistic leaga calea biliara principala cu vezica biliara. care proemina in duodenul II sub forma papilei mari. Colul vezicii se continua cu canalul cistic. Canalul cistic are rolul de a conduce bila in perioarele interdigestive spre vezica biliara. un corp si un col.Corpul vezicii a carui fata interioara este acoperita de peritoneu . Se deschide impreuna cu canalul principal al pancreasului in ampula hepatopancreatica ( Vater) . Vezica biliara are forma de para cu lungimea de 8-10 cm si latimea de 4cm. Limfaticele drenează în limfonoduluii gâtului şi limfonodulii marginii anterioare a hiatusului Winslow. Uneori evzica este invelita in intregime de peritoneu care formeaza un mezou. Funduil vezicii reprezinta extremitatea anterioara a vezicii si depaseste marginea inferioara a ficatului. mezocist ce o leaga de fata viscerala a ficatului. sfincretul Oddi. In acest caz este mobila. Capacitatea ei este de 50-60cm.

Ficatul proceseaza acest sange si metabolizeaza nutrientii si medicamentele in forme care sunt mai usor de folosit de restul organismului. . produsii rezultati sunt excretati prin sange sau prin bila. .procesarea hemoglobinei pentru obtinerea fierului (ficatul stocheaza fier).producerea anumitor proteine pentru plasma sangelui.reglarea coagularii sangelui.conversia amoniului. pentru a fi stocat (glicogenul poate fi mai tarziu reconvertit in glucoza pentru energie). .producerea bilei. care ajuta la eliminarea unor produsi de metabolism si la ruperea lanturilor trigliceridelor la nivelul intestinului subtire in timpul digestiei. care sunt caramizile in formarea proteinelor. .Ficatul regleaza nivelul majoritatii substantelor din sange si excreta un produs numit bila. Produsii excretati in bila ajung in intestin si in final parasesc organismul prin scaun.producerea de colesterol si proteine speciale care ajuta la transportul proteinelor prin corp. Functiile ficatului . in uree (ureea este un produs de metabolism al proteinelor si este excretata prin urina). Tot sangele care pleaca de la stomac si intestine trece prin ficat. Produsii sanguini sunt filtrati de catre rinichi. . Cand ficatul metabolizeaza substante periculoase. .conversia glucozei in exces in glicogen. . .reglarea nivelului plasmatic de aminoacizi. care este toxic. . Mai mult de 500 de functii vitale au fost identificate la nivelul ficatului. . si parasesc organismul sub forma urinei.curatarea sangelui de medicamente si alte substante toxice.rezistenta la infectii prin producerea factorilor imuni si indepartarea bacteriilor din fluxul sanguin. care ajuta la eliminarea produsilor de metabolism din ficat.

. . . . apare aproape intotdeauna in prezenta cirozei. de obicei determinata de virusuri precum virusul hepatitic A. un proces inca neclar distruge ductele biliare ale ficatului. Intr-un final apare ciroza hepatica.Ciroza biliara primara: In cazul acestei afectiuni rare. . din vena porta iese lichid (ascitic) in abdomen. de cauza necunoscuta.Insuficienta hepatica: insuficienta hepatica poate avea multe cauze printre care infectii.Colangita sclerozanta primara: este o afectiune rara.Ciroza hepatica: leziunile pe termen lung ale ficatului determinate de orice cauza pot duce la cicatrici permanente. producad leziuni hepatice.Ascita: ca rezultat al cirozei. afectiuni genetice si alcoolul in exces. reactii alergice sau obezitatea. care determina inflamatie si cicatrici ale ductelor biliare de la nivelul ficatului. De asemeni.C. drogurile. . carcinomul hepatocelular. In aceste conditii ficatul devine incapabil sa functioneze corect. . fierul se depoziteaza in intregul organism.Cancerul hepatic: cel mai frecvent tip de cancer hepatic.Litiaza veziculara: daca un calcul ramane blocat in ductul biliar hepatic poate apare hepatita sau infectia ductului biliar (colangita). printre care consumul excesiv de alcool. .Afectiunile ficatului . deteminand multiple alte probleme de sanatate.Hemocromatoza: inseamna depozitarea in exces a fierului in ficat.Hepatita: inflamatia ficatului. Hepatitele pot avea si cauze neinfectioase. . care devine destins si greu. numite ciroza. B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful