You are on page 1of 12

THM

T13

Punerea in forma prin sudare
Scopul lucrarii: Insusirea cunostintelor privind modul de obtinere semifabricatelor si pieselor finite prin sudare. Alegerea procedeului de sudare.
1.1 Definitii si terminologie Sudare – procedeu de imbinare nedemontabila intre doua sau mai multe componente, prin incalzire si/sau aplicarea unei presiuni cu sau fara utilizarea unui material de adaos, in zona imbinarii. Procedeele de sudare se clasifica , in doua grupe: procedee de sudare prin topire; procedee de sudare prin presiune. Sudura(cusatura sudata) – rezultatul operaţiei de sudare. Sudare prin topire – procedeu de sudare la care materialul de adaos si cel de baza se topesc in zona imbinarii, iar prin solidificare formeaza sudura. Sudare prin presiune – procedeu de sudare la care se realizeaza prin apasarea materialelor care participa la formarea ei, cu sau fara incalzirea acestora, materialul putand ajunge in stare plastica sau chiar topita. Materialul de baza (m.b) – materialul supus operaţiei de sudare. Materialul de adaos (m.a) – metalul sau aliajul adus din afara sub forma de vergele, sarma sau granule, care se topeste in procesul de sudare si participa la realizarea sudurii. Matal depus (m.d) – metalul provenit din topirea si amestecarea metalului de baza si celui de adaos, care contribuie la realizarea sudurii. Imbinare sudata – imbinarea realizata prin sudare; se compune din sudura, zona de legatura, linia de topire (doar in cazul procedeelor de sudare prin topire), zona influentata termic (ZIT) si metalul de baza neinfluentat termic (fig 1).

1

THM T13 2 .

care ii fixeaza domeniul de utilizare. Sudabilitate – proprietatea tehnologica reprezentand capacitatea materialului de a fi sudat in conditii de fabricatie impuse. in timpul executarii sudurii(fig. 3 . Exista numeroase procedee de sudare prin topire.2. Sursa de caldura – sursa de energie folosita pentru producerea caldurii necesare sudarii.1. Fiecare procedeu are anumite particularitati distincte. Ca si procedeele de sudare prin topire si acestea sunt deosebit de variate. Principiile procedee de sudare prin topire. Caracteristica lor comuna consta in faptul ca in timpul sudarii asupra pieselor care se sudeaza se exercita o apasare care ajuta la intrepatrunderea celor doua materiale aflate in stare plastica si chiar in stare topita.3). Caracteristicile celor mai raspandite procedee de sudare prin presiune sunt redate in anexa T13. special proiectata. Principalele procedee de sudare prin presiune. 2. 3. Ele se identifica după tipul sursei de caldura. intr-o structura specifica. Toate aceste caracteristici ale procedeelor de sudare prin topire mai raspandite sunt descrise in anexa T13.THM T13 Pozitia de sudare–modalitatea de acces la rostul imbinarii. denumirea acesteia regasindu-se in denumirea procedeului de sudare.

Fiecare student va primi in continuare un desen al unei constructii sudate si va alege procedeul sau procedeele de sudare cele mai potrivite. 4 . In anexa T13. .raspandirea echipamentului de sudare.THM T13 4. si T13.2. .pozitia de sudare. La alegerea celui mai potrivit procedeu de sudare pentru o aplicatie data. Fiecare procedeu de sudare are un domeniu de aplicare mai mult sau mai putin restrans. . Pe desenul structurii sudate sudurile se vor nota cu simbolul S1…Sn.3 se prezinta caracteristicile generale ale procedeelor de sudare folosite in practica. 5. disponibile in laborator. trebuie sa se tina seama de mai multi factori: . studentilor li se vor prezenta procedeele de sudare si echipamentele aferente. Alegerea procedeului de sudare optim.1.natura materialului de baza. Toate datele se inscriu in referatul T13. Modul de lucru Dupa o prealabila documentare. folosind tabelul 1 si anexele T13.costul operaţiei de sudare. Se vor executa demonstratii practice si vor fi prezentate exemple de constructii sudate. . al carui model este anexat acestei lucrari.intinderea sudurilor si programul de productie. .grosimea materialului de baza.

THM T13 5 .

THM T13 6 .

THM T13 7 .

THM T13 8 .

THM T13 9 .

THM T13 10 .

THM T13 11 .

THM T13 12 .