You are on page 1of 17

UNIVERZITET U NIŠU

FAKULTET SPORTA I FIZIČKOG VASPITANJA

Predmet: Teorija fizičke kulture
Tema: Ženski fudbal

Predmetni profesor:

Student:

Doc.Dr. Nenad Zivanović

Marinković Ana
Broj indeksa 6431

Predmetni asistent:

Prof.Dr. Nebojša Randjelović

Niš, Januar 2011.
1

.....................................4 2........................11 3...... TEORETSKI I PRAKTIČNI ZNAČAJ............................16 2 ............................... Najpopularnije igračice u proteklih 10 godina....................... NASTANAK ŽENSKOG FUDBALA.................9 3......................1.....................1........ ŽFK MAŠINAC KAO NAJUSPEŠNIJI KLUB SA PROSTORA SFRJ....................................................3 1..........................................3...................................................................................... LITERATURA..................................13 4...........................5 2...................SADRŽAJ: UVOD......................8 2.....................11 3.......... Dominacija ŽFK Masinac................. POČECI ŽENKOG FUDBALA U JUGOSLAVIJI................................ Svetska i Evropska prvenstva...........2.................... ZAKLjUČAK................................... Razvoj ženskog fudbala u Srbiji..............5 2..................14 5.15 7...................... CILj I ZADATAK RADA..2...................................................................................................15 6................ Pravila igre...................

Најстарија игра о којој постоје важећи документи јесу Цују. год. На 3.Фудбал се званично почео играти 1863. у Енглеској. Тврдње појединаца да фудбал као спортска грана не одговара женским конституционалним карактеристикама и функционалним способностима. на финалној утакмици између САД и Кине.000 гледалаца. пне). У Кини се овај спорт играо са кожном лоптом која је била напуњена перјем и длакама. "ЖЕНСКИ ФУДБАЛ ЈЕ ОСВОЈИО НАШУ ПЛАНЕТУ " 3 .40 цм у малу мрежицу која је била окачена на два бамбусова штапа. Сада је преко 45 милиона жена као фудбалерке регистровано у ФИФА.УВОД Игре које су се темељиле на шутирању лопте одигравале су се у многим земљама током историје.Већ тада је било одређено да се руке не смеју користити. И циљ је био пребацити лопту кроз отвор од 30 .-206.било је преко100. помиње се током војних вежби за време Династије Чин у Кини (255. Појава све већег бројa женских екипа и организација. натерали су фудбалске спортске раднике да се озбиљније позабаве питањем женског фудбала. свакодневно се негирају успесима које жене постижу у фудбалу. Светском првенству за жене у САД.У игра је остала наредних 700 800 година популарна и римљани су је донели на просторе Велике Британије.

Задаци рада: • Настанак женског фудбал • Најбоље играчице • Светска и европска првенствa • Женски фудбал у Југославији • ЖФК Машинац ПЗП • Клубови и репрезентација на међународној сцени 4 .1. догађајима и чињеницама везаним за женски фудбал. Циљ и задатак рада Циљ рада је упознати се са развојем женског фудбала и са свим историјским подацима.

децембра 1921. Између удатих и неудатих жена. али је популарно познат као "Мунитионеттес куп".Финској.Шведској. одиграна је 23. Алжира. Забрана је отказан у јулу 1971. године.. Иако женски фудбал имао своје прво златно доба у Великој Британији почетком 1920-их. па и на Балкану: у Румунији. Европска првенства се играју од 1982.Стиче популарност и у другим земљама. Осваја просторе Бразила. Белгији.врло популаран у Кини. 5 . Кореји.. Јапану. претећи данашњег фудбала. Хрватској . Број играчица у последњих пет година је утростручен. Перуа. Док се Европска првенства играју од 1989.Јордана.. БиХ. Израела.. Ирана. Бугарској. маја 1918. као и мушкарци.године. Munitionettes kup У август 1917. Прва званична утакмица фудбалерки је. коју су удате госпође добиле у своју корист.000 људи.000 гледаоца. Први освајачи трофеја су биле Блитх Спартанс. Уругваја. Аустралији. Сада је Женски фудбал најпопуларнији у САД у.године. века у шкотском граду Инвереск. завршила је резултатом 7:1 и пратило ју је око 10. Немачкој. које су поразиле Болцков Ваугхан са 5-0 у утакмици одиграној у Миддлесброу 18. Настанак женског фудбала Већ у 12. а веома масован је и у Норвешкој.Аргентине. Русије. Француској . Северна Енглеска против Јужне Енглеске. Његов званични назив је био "Тине & Веар ТеесАлфред Воод Мунитион Гирл Цуп". учествовале у игри званој соул. Турнир је одржаван две године заредом. 5. веку су и жене.енглески фудбалски савез изгласао је забрану игре. када су неке утакмице имале више од 50.2. Прво Светско првенство за жене организовано је 1991.марта 1895. Србији. одиграо се турнир између женских екипа чије су играчице биле раднице оружаног складишта на северо-истоку Енглеске. године у Кини. Прва незванична утакмица за жене одиграна је крајем 17. Данској. Италији.

Будући да у том случају нема четвртог судије.правило). па чак ни венчани прстен. који има пуна овлшћења да спроводи сва фудбалска правила током утакмице за коју је изабран да суди (5. Голман се може користити руком или дланом те се кретати с лоптом у рукама. а свуда би требао бити и четврти судија. иако број замена може варирати у неким другим лигама или пријатељским утакмицама. који ускаче на место четвртог судије. Правило: Трајање утакмице и одређивање победника 4. Главном судији помажу помоћне судије. тј треба носити сат. опрема и судије Свака се екипа састоји од највише 11 играча (без резерви).1 Правила игре Правила игре женског фудбала су иста као и правила мушког фудбала. не противничког. Правило: Прекршаји и казне 6. Више играча може бити замењено током утакмице. замењен играчне сме више ући у игру за време те утакмице.2. види се да постоји и пети судија. Одлука главног судије је коначна. на СП-у 2006. Главна је улога четвртог судије помагање осталој тројици судија и.чарапе (штуцне). опрема и судије 2. нема никаквог ограничења што се тиче њихових позиција и кретања. Утакмицу суди главни судија. Игралиште 6 . шорц. ако је потребно и замени једног од тројице судија. Према прописима ФИФА . Правило: Офсајд Играчи. Имамо 6 основних правила. Максималан број замена током међународне тачмичарске утакмице или лигашке утакмице је три. Правило: Играчи. Правило: Игралиште 3. Голмани морају имати друкчију опрему од саиграча. никакав накит. али само унутар шеснаестерца испред властитог гола.противничких играча и судија. Основна опрема која је потребна за наступ укључује мајицу. копачке и адекватне штитнике за потколеницу. иако ФИФА то не захтева. Не смеју носити ништа што је опасно за противничког играча или тог самог играча. Иако су остали играчи (не голмани) распоређени од тренера. Само судија сме. Правило: Лопта у игри и изван игре 5. а то су: 1. од којих један мора бити голман. на његово место ускаче четврти судија.е. Ако се озледи један од тројице судија.

лопта је у игри. (некада дужине 90-110 метара и ширине 45-90 метара). Утакмице у лиги могу завршити и нерешено. попречна линија спаја две вертикалне линије дуге 16. лопта је додељенаекипи супро тној од оне која је задња дотакла лопту. Стативе се морају уздизати 2. Слободан ударац: додељен је екипи чији је играч над којим је извршенпрекршај. а данас тачно 105м са 68м -по прописима УЕФЕ). Када лопта није у игри. предуго држање лопте у рукама голмана . 7 . Корнер: када лопта целим обимом пређе гол линију. На гол-линији постављени су голови. те под условом да је екипа која је нападала задња играла(дотакла) лоптом. лопта је додељена екипи која напада. дужина не сме прелазити 90 до 100 метара. но у нокаут (мора се добити победник) фази такмичења нерешена утакмица после одиграних 90минута решава се продужецима. Трајање утакмице и одређивање победника Стандардна утакмица за одрасле састоји се од два дела од 45 минута познатих као полувреме. Једанаестерац: додијељен је екипи чији је играч претрпео прекршај у шеснаестерцу противника. утакмица траје 90 минута. а ако је и тада нерешено. илинакон г ола противничке екипе. а ширина би требала бити између 65 и 75 метара. осим када лопта изађе ван граница игралишта или судија заустави игру. онда се приступа извођењу једанаестераца.5 метара. За међународне утакмице. Гол-аут: када лопта целим обимом пређе гол линију. Индирект: лопта се додељује екипи супротној од оне која је направила прекршај који није ометао противника (офсајд. Обично јеизмеђу два полувремена одмор од 15 минута. Дужина аут-линије мора бити већа од дужине гол-линије.).44метра од терена. Он доноси одлуку колика ће бити надокнада изгубљеног времена. Пречка мора бити дуга тачно 07:32 метара..Игралиште је облика правоугаоника.Ове дуже линије називају се аут-линије. Лопта у игри и ван игре У Правилима. гол-аут је додељен екипи која се до краја те акције бранила. а краће гол-линије. Испред сваког гола је шеснаестерац. полувремена или продужетка. Аут: када лопта целим обимом пређе аут-линију. Гол се састоји од пречке и две стативе. Све време од почетног ударца па до краја полувремена. још познат и под називима казнени простор. а да гол није постигнут. под условом да је лоптом последња играла екипа која се бранила.Главни судија је једини службени мерилац времена на утакмици. Видљиво из слике. а да гол није постигнут.. два су основна дела игре лопта у игри и лопта ван игре. Дакле. она се враћа на један од осам следећих начина: Почетни ударац: на почетку утакмице.

Офсајд Играч је у офсајду ако је ближи гол-линији од супарника и лопте. судија задржава право казнити играча након одласка лопте изван границе терена. Тренутак у којем помоћни судија мора одредити имали офсајда је тренутак упућивања лопте према играчу. Ако је лопта упућена играчу који је у офсајду. 2. Ако је играч у линији. те особље (физиотерапеута. тј у равни са супарником. и то ако јеиграч направио прекршај који је кажњив према правилима фудбала. додавати се. тада се офсајд не досуђује. Право (изворно правило) је да нападач у трeнутку упућивања лопте мора имати минимум два противничка играча ближе противичком голу где је углавном један голман а други одбранбени играч.) жутим или црвеним картоном. Ако се ради о прекршају који захтева казну. Ретка је ситуација да голман истрчи и интервенише а противник одмах врати лопту ка голу где се налазе нападач и одбранбени играч. замену (чак и ако замена није у игри). а неки други играч слободно може играти лоптом те. играч слободно може доћи до гол-линије.1 Светска и европска првенства 8 . наравно. Најчешћи је разлог казне неспортско понашање. Казнити се може било када. Судија може одлучити пустити прекршај ако сматра да екипа над којом је прекршај направљен може остварити предност из наставка акције. под условом да нема офсајда. а екипа над којом је прекршај направљен може остварити предност... За такве врсте прекршаја досуђује се слободан ударац или једанаестерац. које се кажњава свакипут када се нарушава дух игре. Судија. тада офсајда нема.. Остали прекршаји кажњавају се индиректом. осим ако је у свом делу игралишта. а он очито показује да ненамерава играти лоптом или ометати бека у добијању поседа лопте назад. може вратити игру и досудити прекршај који се изводи на месту гдје се прекршај догодио.Прекршаји и казне Прекршај у фудбалу настаје када играч угрози супарничког играча на један од бројних начина: играње руком. зависно где је прекршај направљен. ако предност није остварена. тј ако екипа над којом је прекршај направљен није остварила неки значајни помак у акцији. и зато долази до протеста код судија и картона. Ако у том тренутку офсајда није било. рушење противника (фаул) . па чак и кратко после утакмице. гурање противника. тада је офсајд али то правило ретко ко од играча зна. Судија може казнити играча.. тренера .

Светска првенства Светско првенство за жене једно је од најмлађих међународних фудбалских такмичења.1987 -1989: Западна Немачка . Кина: Бразил . Енглеска је поравнала резултат.1993: Норвеска .Немачка 1:1.на амбициозну иницијативу тадашњег ФИФА председника Др Жоао Авеланж.-1984. - 1991. У реваншу.05. Учествовало је дванаест репрезентација.него су репрезентације играле по групама кући иу гостима против свакога из групе.1995: Немацка .1987: Норвешка .Шведска 1:0.2003 . год. није било организовано турнирски.1984.1984: Шведска .Немачка 2:0 1999.Немачка 2:6 2.1991 . Након продужетака 3:1 заНемачку . Прва финална утакмица играла се у Гетеборгу 21.1991: Норвешка .1995 .1984 .Шведска 3:2 . али су Швеђанке ипак славиле након једанаестераца.Шведска 1:0 . УСА: Кина . -1982 . год.1997: Немачка .2005: Немачка . Шведска: Норвешка . год.Немачка 0:2 Европска првенства Европско првенство за жене 1982.Шведска 2:1 . победивши Норвешку са 2:1 пред 65.УСА 4:5 2003.3 Најпопуларније играчице у протеклих 10 година 9 .1991 .Италија 1:0 . Американке су освојиле титулу првака. УСА: Шведска .2009: Енглеска .000 гледалаца на стадиону Тианхе у Гуангџоу. када је рођено Светско фудбалско првенство за жене.1989 . Прво светско првенство за жене играло се у најмногољуднијој земљи Кини.2001: Немачка .1993 .Енглеска 1:0 Енглеска .Италија 2:0 . Женски фудбал је славио истински долазак у новембру 1991.Норвешка 4:1 . год.2007 . те и само финале. Након једанестераца Шведска осваја титулу . год. Кина: Америка .Немачка 1:2 2007. године и сјајна Пиа Сундхаге постиже једини гол и доноси Шведској победу. Тако су биле организоване и полуфиналне утакмице.Норвешка 3:1 .Норвешка 2:1 1995.

у Монтреалу. и 2002. год. октобра 2004. Њена изјава након повратка у немачку гласила је: "Довољно је било само погледати ту децу да би се знало да је то био прави корак". 2002.Миа Хамм (УСА) је проглашена за најбољу играчицу 2000. Основала је породицу са својим дечком. али и њен посао вантерена није за поценити...год. опроштајну. самим тим 27 погодака више. Заједно са ФИФА-ом Се ангажовала у борби против расизма.год.07. утакмицу.мин постигла погодак за победу од 2:1.год. Норманом Гарсијапаром (Норман Гарциаппар) и дочекала принову. Биргит Принц (Немачка) је проглашена за најбољу 2003.год. изван терена Биргит се показује у најбољем светлу. путује 5 дана у Авганистан у склопу пројекта "Леарн анд плаи". У августу 2005. 2005. То јој на жалост није баш пошло за руком. Основала је организацију под називом "МиаХамм Фоундатион". 10 . Миа је апсолутна звезда америчког фудбала. Након што је 2001. обара рекорд дотадашњег најбољег стрелца Немачке Хајди Мохр постигавши 110голова у 169 утакмица. након једне године паузе поново је желела стајати на врху. 2001. у Лос Анђелесу одиграла своју последњу. 2004.. јер је 08. организација која се бори против рака костију.Тада као 16-tо годишњакиња је ушла као измена у утакмици против Канаде и у 88. Своју интернационалну каријеру започиње 27. звездом бејзбола. 2005.добила ту награду..1994.

.год. што одликује најбољег играча и стрелца. За овакав учинак адидас је наградио са златном лоптом.год. спаковала своје кофере и отишла у Шведску као 18-то годишњакиња. Као 16-то годишњакиња. у којој је било грешно да девојчице попут Марте играју фудбал.. Чак је и њена породица била против тога. 2007. на Светском првенству у америци појавила у саставу А селекције Бразилске репрезентације. Ова бразилка иако није освојила Светско првенство у Кини 2007. Након ове две манифестације на којима је важила за подмладак. 2008.год. Марта по први пут наступа у дресу Бразила на Светском првенству за жене У-19 у Канади.. 2002. када је у Бразилу фудбал сматран једном врстом религије. Марта2004. На самом почетку њене каријере. Да бина следећем Светском првенству У-19 за жене уствари показала да представља мотор своје екипе. у Атини показује свој квалитет у утакмици против САД-а. чиме је иза себе оставила славну немачку звезду Биргит Принз. 2004.год. она је открила своју љубав према фудбалу.год. Тако је ова млада бразилка.Репрезентација Немачке са Биргит Принц као капитеном репрезентације Марта (Бразил) је проглашена за најбољу 2006. 2009 и 2010. Да би се већ у 2003. 11 ..Адидас је по други пут наградио златном лоптом и златном копачком.

1972. Године 1969.. godine i broji 12 klubova. Године 1978. Пре тога је женска фудбалска репрезентација Југославије прву незваничну утакмицу одиграла 28. 05. Niži rang takmičenja je Druga ženska liga.3. Naša je prednost što vi još uvijek ne razmišljate o ulaganju i razvoju. Зенски фудбал је званично признат. До 2006 та лига се одржала мењајући само једном име у женска лига Србије и Црне горе. Почеци женског фудбала у Југославији У Београду 1968. nema a to je talenat igračica. 3. vodećim zemljama kada je u pitanju ženski fudbal“. Liga je formirana 2007. Prvak Srbije ima obezbeđeno učešće u Ligi šampiona za žene. Под окриљем тог савеза налазила се и прва женска лига Југославије у којој су учествовали углавном клубови из Србије.(Karen Espelund) Прва женска лига Србије у фудбалу Prva ženska liga Srbije je najviši rang fudbalskih takmičenja za žene u Srbiji.. Након расформирања државне заједнице Србије и Црне горе. a ni većina država. Mi u Norveškoj 30 godina smo ulagali da bi danas imali kvalitet. дошло је до формирања Фудбалског савеза Србије и оквиру њега и Прва женска лига Србије у фудбалу и Куп Србије. До 1992. формиран је фудбалски савез СР Југославије. године. a vama je potrebno samo par godina jer imate ono što mi. године на Скупштини ФСЈ.. ИЗЈАВА КАРЕН ЕСПЕЛУНД ЗА НАШ ФУДБАЛ КАРЕН ЕСПЕЛУНД.1 Развој женског фудбала у Србији Након распада СФРЈ. године се није појављивала на званичним такмичењима. учествовала је на незваничном првенству у Италији. и заузела 3. као саставни део фудбалске организације 15. јула 1972. жене која је на челу Комитета за женски фудбал у УЕФА-. односно годину касније. a kad to počnete onda ćete sigurno biti među najboljim. 12 . године званично је формиран женски фудбалски савез. Жељезничар из Сарајева . формирани су женски фудбалски клубови: Машинац из Ниша. место. Слога из Земуна. прва жена Генерални секретар националног савеза (Норвешка) потврђује да Србија може имати врхунски женски фудбал: „Vi u vašoj državi imate i uvijek ste imali kvalitetne i dobre fudbalerke.

.ŽFK Sloga Zemun 1996/97. .ŽFK Mašinac Klasik Niš 1979/80. . . Турнир је окупљао најбољебалканске екипе. који се организује под покровитељством Градоначелника Ниша од 1992.ŽFK Mašinac Niš Srbija i Crna Gora 1986/87.ŽFK Železničar Subotica 1991/92. . . .ŽNK Zagreb 1993/94 . .ŽFK Mašinac Niš 2003/04.ŽFK Mašinac Niš 2002/03.Куп Србије Куп Србије је национални фудбалски куп Србије за жене који се одржава у организацији Фудбалског савеза Србије. . До сада је организовано 15 турнира. .ŽFK Mašinac Niš 2000/01.ŽFK Mašinac Niš 2005/06.ŽNK Maksimir Zagreb 1998/99. .ŽFK Mašinac Niš 1990/91.ŽFK Mašinac Klasik Niš 1987/88. .. Куп Србије је правни наследник Купа Србије и Црне Горе. .ŽFK Mašinac Klasik Niš 1984/85. са жељом да у наредном периоду окупи и најбоље европске клубове. . године.ŽFK Mašinac Niš 2004/05. након што се Државна заједница Србија и Црна Гора раздвојила на Србију и Црну Гору.ŽFK Mašinac Klasik Niš 1976/77.ŽFK Mašinac Klasik Niš 1985/86.ŽFK Mašinac Niš 1988/89. . . .ŽFK Željezničar Sarajevo 1999/00.ŽFK Sloga Zemun 1995/96.ŽNK Zagreb 1992/93.ŽFK Mašinac Klasik Niš 1982/83. . Šampioni bivših liga SFR Jugoslavija SR Jugoslavija 1974/75.ŽFK Mašinac Klasik Niš 1978/79. . . . .ŽFK Mašinac Niš 1989/90.ŽFK Mašinac Klasik Niš 1983/84.ŽFK Mašinac Niš 2001/02. . .ŽNK Sloboda '78 Zagreb 1997/98.ŽFK Sloga Zemun 1977/78. . .ŽNK Zagreb 1994/95.ŽFK Mašinac Klasik Niš 1981/82.ŽFK Mašinac Klasik Niš 1975/76. . . . Такмичење је формирано2006.ŽNK Maksimir Zagreb 13 . . Наисус Куп Наисус Куп је традиционални интернационални турнир женских фудбалских екипа. .ŽFK Mašinac Klasik Niš 1980/81.

3.Oradei (1998). а и минулом периоду ЖФК Машинац је остварио импозантне такмижчарске резултате. od 16 odrzanih. Francuska * 6. godine. што га сврстава у ужи круг најуспешијих спортских колектива Републике Србије. godine * titula nezvanicnog prvaka Evrope. Sandanskom (2008) * 13 trijumfa. mesto na rang listi UEFA. Припада му и позиција лидера у женском фудбалу овог дела Европе. материјалним и такмичарским вредностима представља институцију женског фудбала. 1989. godine 14 . Becu (1991). ostvareno 2004. Prvih 15 klubova na UEFA-inoj listi klubova iz 2009. godine * pobede na turnirima u Siciliji (1991). 1972. Zagrebu (2005).2 Доминација ЖФК Машинац Узимајући у обзир Женске лиге и СР Југославије и Женске лиге Србије и Црне горе. јер по својим организационим.sto je ostvareno pobedom na velikom medjunarodnom turniru u Mentonu. na tradicionalnom turniru Naisus cup-u. Najveci uspesi kluba su: * 23 titule prvaka drzave * 13 trofeja pobednika kupa * titula nezvanicnog prvaka Jugoslavije.

2007. у нове организационе и такмичарске успехе. Клуб је од 1974. које су са осамнаестогодишњим Перицом Крстићем. године свом имену додаје Классик. до 1980. Нови генерални спонзор је Предузеће за путеве Ниш од 01. Од 1987. Почиње од групе девојака Машинске Техничке школе `15. ЖФК Машинац као најуспешнији клуб са простора СФРЈ 5.чланом омладинске екипе ФК Раднички из Ниша. формиран је септембра1970. године прелази се на нови локалитет Делијски вис. па Клуб улази у фазу стабилизације. године развијао допунску делатност у раду. њихове љубави према фудбалској лопти и бројним отпорима на сваком кораку. СЦГ и Србије. кога нико није подржао нити прихватио. Бавио се пословима осигурања и регистрације возила. успешно превели и развили у велики и успешни фудбалски колектив. Fudbalerke Masinca u sezoni 2010/2011 15 . који постаје клупски дом. због примене закона о рекламирању дувана. Од 1981. Женски фудбалски клуб Машинац ПЗП је високо рангиран на листи УЕФА (15.постаје генерални спонзор и чврст ослонац такмичарских успеха.године. Женски фудбалски клуб МАШИНАЦ ПЗП. као секција СД Машинац. што је омогућило извесну материјалну сигурност. када Фабрика дувана Ниш. а потом прерастао у спортски клуб.године.године Машинац је егзистирао. Од 1991. уговор је раскинут 2005.године. Прича о стварању једног од најтрофејнијих спортских колектива је романтична. Клуб је од 1975. обезбедио бесплатан превоз.мај`у Нишу. Када је Филип Морис купио ово предузеће. Последњих година Машинац ПЗП је неприкосновен у домаћем шампионату. До 1972. као шампион Југославије. чиме је стекао право да седам пута учествује у Купу европских шампиона. место). године креће се у већу експанзију афирмације Клуба.4. у проширење привредне делатности.01. а Машинац од бескућника постаје колектив са јасном визијом свог развоја. године носио име Железнички женски фудбалски клуб Машинац и као члан спортске породице железничких клубова Југославије.

ТЕОРЕТСКИ И ПРАКТИЧНИ ЗНАЧАЈ Овим радом сам покушала приказати један велики покрет који се зове «женски фудбал». па и у фудбалу. фаир-плаи.него и људима који не учествују активно у овој игри. 6. фудбалерима. ЗАКЉУЧАК Фудбал је и за девојчице! ¬ Девојчице ће у свакој спортској игри. постићи значајну предност у друштвеним односима. уредност. ¬ Препоручила бих свим девојчицама. а што је најбоље слободно време се не проводити на улицама него на терену! 16 . које воле фудбал. спортским радницима. ¬ Девојчице у фудбалу игру уносе машту. без обзира на предрасуде.5. социјализовати своју личност. фудбал. остварити бољи психо-физички развој. и са теоретске и са практичне стране. не само да може да помогне тренерима. у којем осим такмичења се упознају нови људи. приближи и са стране лепшег пола. ¬ Девојчице редовним тренинзима стичу самодисциплину. Рад носи изузетне податке о женском фудбалу и дотиче се података који нису присутни у литератури или часописима јер је познато да нема много писаних радова и литературе о овој тематици. фудбалеркама. Овај рад.обогаћују је. да се почну бавити овим спортом. на тај начин да им овај спорт. грациозност и лепоту покрета . фудбалским клубовима и другим спортским институцијама.правилан однос према личној хигијени као и многе друге позитивне навике. Ово је здрав спорт.

Internet : http://www.zfkmasinac. Internet : www.fifa.zfprvaliga. Keir Radnedge ENCIKLOPEDIJA NOGOMETA 3. 4.com 5.com 6. 2001. Internet : www.7. DNEVNE NOVINE „SPORT“ Beograd 2010.uefa.com 7.com 17 . Krstić P. ЛИТЕРАТУРА 1. Blažić M. : FUDBAL ZA DJEVOJČICE Niš. Internet : http://www. 2.