You are on page 1of 4

1 Missie DELTA in december 2002 werd Kuipers geselecteerd als boordingenieur voor de Sojoez TMA-4 vlucht naar het

Internationale Ruimtestation. Op 4 november 2003 maakten de Nederlandse ministers van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de naam van Kuipers vlucht bekend: missie DELTA. DELTA is een acroniem voor Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research. Kuipers is ruim een week gebleven aan boord van het ISS en heeft daar een aantal wetenschappelijke experimenten uitgevoerd op het gebied van biologie, geneeskunde,technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. De missie was gefinancierd door de Nederlandse ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De lancering vond plaats op 19 april 2004 vanaf Baikonoer in Kazachstan om exact 05.19uur. Hij ging samen met de Rus Gennadi Padalka en de AmerikaanMichael Fincke de lucht in.
De Delta missie was een 10-daagse ruimtemissie naar het International Space Station (ISS), waarin de ESA ruimtevaarder André Kuipers uit Nederland een belangrijke rol speelt.

Doelen Deze missie had drie doelen :

y y

y

Een programma van wetenschappelijke experimenten, uit te voeren door André Kuipers. (zie hieronder) Het vervangen van de Sojoez TMA-3 dat aan het ISS is gekoppeld voor het Sojoez TMA-4 ruimtevaartuig. De Sojoez ruimtevaartuigen zijn in geval van nood een "reddingsboot" van het ISS. Deze worden om de zes maanden vervangen, omdat de werking van de systemen van de Sojoez voor een beperkte periode gegarandeerd zijn. De Sojoez TMA-3 werd op 20 oktober 2003 aan het ISS gekoppeld toen het de 8e Expeditie-bemanning naar het ruimtestation bracht. De Sojoez TMA-4 koppelde in april 2004 aan het ISS met aan boord André Kuipers en de 9e Expeditie-bemanning. De Sojoez TMA-3 keerde 8 dagen later terug naar de aarde met André Kuipers en de 8e Expeditie-bemanning. Het aflossen van de 8e Expeditie bemanning van het ISS door de 9e Expeditie bemanning. Dit zou normaal gesproken met een Spaceshuttle gebeuren, maar sinds het ongeluk op 1 februari 2003 met de Spaceshuttle Columbia worden alle Space Shuttles aan de grond gehouden. Het aflossen van de Expeditie bemanningen moet dus met de Sojoez-ruimtevaartuigen gebeuren. De 8e Expeditie bemanning arriveerde in het ISS op 20 oktober 2003.

anders kon ik die lijst niet mooi op 1 pagina krijgen . een nieuwe generatie lampen die op aarde nog niet optimaal functioneert. De vraag daarbij is of raketsla omhoog groeit door licht of door zwaartekracht. de zogenaamde BugNRG ("Bugenergy"). maar ook bij brandweerlieden die zich moeten kunnen oriënteren wanneer ze niets kunnen zien door de rook. Ook zal Kuipers zogenaamde plasmalampen onderzoeken. vooral jongeren. Een voorbeeld hiervan is het experiment "Seeds in Space". Op aarde zouden trilvesten kunnen worden toegepast bij piloten. geneeskunde. technologische ontwikkeling. Tevens test hij een bacteriëlebrandstofcel.Experimenten Tijdens de missie voerde André Kuipers experimenten uit op het gebied van biologie. Een voorbeeld is het testen van een trilvest met 56 trilelementen (vergelijkbaar met die uit een mobiele telefoon) dat oriëntatie in ruimte vergemakkelijkt en mogelijk kan helpen tegen ruimteziekte. Doe hier maar mooi ploatje ofzo :P . waarbij scholen op de grond en André Kuipers in de ruimte tegelijkertijd raketsla (rucola) kweken. Verder zal hij deelnemen aan activiteiten die bedoeld zijn om het Europese bemande ruimtevaartprogramma en ruimteonderzoek onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Deze is bedacht door twee eerstejaars studenten van de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft. natuurkunde en aardobservatie.

Monitoren van ruimtemuizen SUIT: Oriënteren door een trillend vest Educatieve projecten: y y y y y ARISS: Amateur Radio on ISS BugNRG: Effecten van gewichtloosheid op een bacteriële brandstofcel.Hieronder zie je een lijst van alle experimenten die zijn uitgevoerd: Fysiologische experimenten: y y y y y CIRCA: Astronaut aan de hartbewaking HEART: Meer inzicht in bloeddrukregeling MOP: Oorzaken van ruimteziekte MUSCLE: Rugpijn in de ruimte ETD: Onderzoek naar de oriëntatie in gewichtloosheid (Eye Tracking Device) Biologische experimenten: y y y y y ACTIN: Invloed van zwaartekracht op zoogdiercellen FLOW: Botontkalking in de ruimte en op aarde ICE-first:First International C. . Elegans Experiment KAPPA: Invloed van zwaartekracht op ontstekingsreacties TUBUL: Het interne skelet van plantencellen Microbiologie: y y y y y SAMPLE: Speuren naar bacteriën in het ISS Natuurkundige experimenten: ARGES: Energiezuinige lampen voor de toekomst Aardobservatie: LSO: Observatie van bliksems en ³Sprites³ Technologische experimenten: y y y HEAT: Efficiënter koelen in de ruimte MOT: Mouse telemeter . GraPhoBox:De invloed van licht en zwaartekracht op de groeirichting van wortels en spruit van een plant SEEDS: "Seeds in Space" VIDEO-3:Het in beeld brengen van een aantal effecten van gewichtloosheid op het menselijk lichaam.

Cultuur en Wetenschappen maken bekend dat de vlucht van Kuipers missie DELTA zal heten.Koppeling van de Sojoez TMA-4 met het International Space Station. 29 april 2004 .De Nederlandse ministers van Economische Zaken en van Onderwijs. Verenigde Staten).Een Progress bevoorradingsraket wordt gelanceerd die alvast de eerste lading experimenten naar het ISS brengt. wordt de ruimtevlucht van André Kuipers uitgesteld tot april 2004. 19 april 2004 . De vlucht wordt gepland voor oktober 2003. y y y y y y . Daarom worden alle Spaceshuttles voorlopig aan de grond gehouden. 21 april 2004 .Ontkoppeling tussen ISS en de Sojoez TMA-4 met aan boord André Kuipers en de 8e Expeditie bemanning (Alexander Kaleri. Rusland en Michael Foale.Bij haar terugkeer in de atmosfeer wordt de Spaceshuttle Columbia uiteen gereten en alle zeven bemanningsleden komen om het leven. en het aantal zitplaatsen beperkt is. Kazachstan om 5:18 Nederlandse tijd.André Kuipers wordt geselecteerd als boordingenieur voor een vlucht naar het International Space Station. Rusland en Michael Fincke. met aan boord André Kuipers en de 9e Expeditie bemanning (Gennadi Padalka. Landing op aarde vindt enkele uren later plaats in Kazachstan om 2:40 Nederlandse tijd. Omdat verder alleen de Russische Sojoez-ruimtevaartuigen in staat zijn om ruimtevaarders van en naar het International Space Station te brengen. om 6:25 Nederlandse tijd. Verenigde Staten).Tijdschema Hieronder zie je een tijdschema van hoe de missie is verlopen y december 2002 . 1 februari 2003 . 4 november 2003 . 29 januari 2004 .Lancering van de Sojoez TMA-4 vanaf Baikonoer.