You are on page 1of 6

Universitatea din Bucureşti Facultatea de Geografie Specializare Turism

Delta Nilului

Paleu Andreea-Sorana Anul I Grupa 109

unde se desparte în două braţe.24.fluviul şi malurile sale apar ca o lungă fâşie verde şerpuind prin deşertul arid.Nilul. în prezent agricultorii fiiind obligaţi să folosească cantităţi mari de fertilizatori chimici. datorită formei sale specifice. Acolo unde ele se întâlnesc. evident nu duce decât la poluare şi răspândirea fenomenului de eutrofizare. Ceea ce. Nilul Alb izvorăşte de dincolo de lacul Victoria şi curge spre nord. De la Khartoum. delta nu mai primeşte aportul anual de nutrienţi şi sedimente.un simbol al renaşterii şi vieţii eterne pentru egiptenii din antichitate.unde se uneşte cu Nilul Albastru.creat de mărinimia Nilului.se poate vedea confluenţa dintre apele albăstrii ale Nilului Albastru şi cele lmipezi.care a făcut posibilă înflorirea uenia dintre marile civilizaţii ale lumii. Delta fluviului sacru al vechilor egipteni este cea mai cunoscută şi mai studiată deltă din lume. Văzute de sus.în Sudan. pământul câmpiilor inundabile este din ce în ce mai steril. Delta Nilului este considerată o "deltă arcuită". fluviul curge spre nord până la Cairo. Deoarece. Din punct de vedere geo-morfologic. .mai scurt dar mai năvalnic.Nilul.altul care curge spre Rashid (pe numele vechi Rosetta). cu 6671 km este cel mai lung fluviu din lume. a fost din timpuri imemoriale seva vieţii ţinutului lor. Această fâşie este însuşi Egiptul. Între aceste două braţe se întinde Delta Nilului. Considerat de la cel mai îndepărtat izvor.000 km pătraţi de pământ agricol creat de bogatele depuneri aluvionare.unul care se varsă in Marea Mediterană la Damietta la 40 de mile de Port Said. Cele două izvoare gemene se află în inima Africii. în urma construirii barajului de la Asswan.până la Khartoum.de un verde palid ale Nilului Alb.

trăieşte în Delta Nilului. Din acest motiv. în prezent. care se vor înălţa între 30 cm şi 1 metru în acest secol. În Antichitate se întâlneau şi crocodili. la fel ca în Antichitate. Tot aici trăiesc multe broaşte. elefanţi.Delta Nilului este şi astăzi. Cele mai ridicate temperaturi se înregistrează în luna august. Câteva sute de specii de păsări de apă ierneaza aici. pe fondul încălzirii globale. leoparzi şi lei. Specialiştii estimează că în anul 2550. dar. Aici creşte nufărul de Nil şi celebra trestie de papirus. jumătate din populaţia Egiptului. precum şi oraşul Alexandria. când mercurul termometrelor urcă până la 48 grade. Alte specii de păsări des întâlnite sunt egretele. ibisii şi stârcii. ţestoase şi varani de Nil. grânarul Egiptului şi singura speranţă pentru agricultura din această ţară deşertică. toate aceste specii au dispărut de aici cu desăvârşire. hipopotami. adică peste 80 de milioane de oameni. Delta Nilului este în pericol de a fi înghiţită de apele Mării Mediterane. sunt în pericol de eroziune din cauza creşterii nivelului apei mării. .delta străvechilor faraoni va dispărea fără urmă. Mai mult de jumătate din Delta Nilului. printre care şi cea mai mare concentraţie de pescăruşi pitici din lume.

care adăposteşte una dintre rarele statui ale lui Tutankhamon. Vasele de croazieră alunecă apoi în sus.dincolo de care se găseşte graniţa cu Sudanul.pe celebrul ţărm vestic.pe Nil.cu ale sale muzee pline de opere de artă. Esna sau Kom Ombo – înainte de a ajunge la Aswan.se găseşte Abu Simbel.O croazieră pe Nil Orice croazieră pe Nil trebuie să înceapă din aglomerata capitală a Egiptului.la graniţa dintre vechile regate ale Egiptului şi Nubiei. de-a lungul numeroaselor repezişuri ale Nilului. Şi mai în amonte. se află una dintre cele mai impresionante concentrări de situri arheologice din lume.de asemenea. Impozantul Templu de la Karnak este un uriaş complex ce se dezvoltă în jurul unei adevărate păduri de coloane (134 mai sunt astăzi în picioare). se poate admira peisajul inedit sau se paote face o excursie până la marele baraj. .mai ales în zona cataractelor de la Aswan. Aici se poate naviga cu o felucca (o barcă cu pânze). Croazierele pe Nil sunt deja considerate clasice printre vacanţele de astăzi.situl de lângă fosta capitală antică Theba.acoperite de hieroglife. Croaziera efectivă începe însă de la Luxor.fiind prilejul perfect pentru a vizita uluitoarele monumente ale Egiptului antic.Cairo. nu trebuie să ocolească piramidele. Aici Nilul se pierde în apele lacului Nasser. Pe malul celălalt al fluviului.şi. care găzduieşte cele patru statui gigantice ale lui Ramses al II-lea. O alee străjuită de sfincşi duce către Templul Luxor.situate în apropiere.oprind la alte temple înşirate pe malul fluviului – Edfu.la carierele antice de granit sau la Templul Philae. Îmbarcarea pe o felucca tradiţională este cel mai bun mod de a simţi vraja râului şi de a te apropia de mirificele sale insuliţe.

Nilul a fost artera ce alimenta viaţa Egiptului. În credinţa populară. Azi. să nu fie prea multă( inundaţie) dar nici prea puţină(secetă).zeul Nilului. El mai era numit „stăpân al fluviului ce aduce vegetaţia”. În ţinutul hrănit de apele sale a înflorit marea civilizaţie a Egiptului antic.Timp de mai multe secole. era reprezentat ca un bărbat cu barbă şi sâni de femeie ca simbol al fertilităţii.cu piramidele şi templele sale aurite.între malurile cu palmieri. Egiptenii credeau că Hapi stătea într-o peşteră. Hapi.apa revărsărilor anuale provenea din vasul fără fund al zeului. .prilejuieşte o călătorie în trecut. Au ajuns să se roage acestui Hapi sa fie grijuliu cu apa pe care o toarnă. Datoria lui este ca Nilul să curgă continuu. turnând în fiecare zi apă din ulciorul său.o croazieră pe fluviu.

Bucureşti . 1989. 100 de Călătorii Memorabile. Legendary Places. 2009.Bibliografie: James Harpur şi Jennifer Westwood. Marshall Editions Limited. Londra Keith Lye ( traducere în limba română de Ionuţ Popa). Editura Niculescu.