Capitolul I.

ISTORICUL SI ORIGINEA REFLEXOLOGIEI
Reflexologia face parte din medicina traditionala chineza care are o vechime de peste 5000 de ani. Apare mentionata pentru prima data in lucrarea „Nei Jing” (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Acest imparat intelept, medic si om de cultura a trait in jurul anului 3000 i.e.n. In secolul IV i.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezinta reflexoterapia ca metoda, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute. Cu mai mult de 4000 de ani in urma, reflexoterapia era cunoscuta si in Egiptul antic, asa cum arata o fresca descoperita in mormantul unui medic, in localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza palmele si talpile a doi pacienti, probabil nobili. Fresca abunda in reprezentari simbolice. Formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta invatatura si intelepciunea, iar cele trei pasari albe – pacea, sanatatea si prosperitatea. Pot fi observate si reprezentari ale instrumentelor chirurgicale ale vremii. In India antica silaba sacra „AUM” reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei puncte fundamentale, reprezentand cele trei lumi: lumea telurica, demonica, umana si lumea elevata, divina. Intr-o miniatura moderna, lumea umana este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar iubita, stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-l indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexologie.

Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului. Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului reprezentate pe extremitatile corpului, indiferent de distanta fata de zona pe care o reprezinta. Organele corpului uman au legaturi energetice si nervoase directe cu punctele reflexogene corespunzatoare. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul carei se regleaza relatiile dintre organe si dintre organism si mediul inconjurator. Reflexologia sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in occident la inceputul secolului XX, de catre medicul american William Fitzgerald care demonstreaza practic cum, prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat. Cercetarile sale au fost preluate de prietenul sau, dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus reflexoterapia, asa cum este cunoscuta astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave. Tot Eunice Ingham a scris prima carte de reflexoterapie din lume si a deschis prima scoala specializata pentru pregatirea reflexoterapeutilor.

2

Componentele principale ale reflexologiei sunt reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

Capitolul II. PRINCIPIILE REFLEXOLOGIEI
1. Cele zece zone energetice Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la picioare pana la crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita de dr. W. Fitzgerald care putea ameliora durerea dintr-o parte a pacientului prin apasarea intr-o alta zona. El si-a perfectionat tehnica invatand ca, daca aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul uni bandaj elastic pe fiecare falanga mijlocie si cu ajutorul unor mici carlige pe varfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul bratelor, partilor laterale ale gatului, ochiului, urechii si fetei. In anii 1880, perioada in care practica dr. Fitzgerald, anestezia era abia la inceputuri si multi pacienti mureau din cauza anestezierii cu cloroform. Cele zece zone sunt impartite in cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau functie din aceasta zona. Zona 1 trece prin degetele mari de la maini, pe fiecare parte a corpului si parcurge linia mediana a corpului, partea interna a picioarelor, a bratelor si coloana vertebrala . Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului – nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.

3

coapsele. fata si capul. cand este vorba de reflexoterapie. gatul. incepand din degetele mijlocii. parcurge picioarele. pe palme si degetele de la maini. 4 si 5. cuprind articulatiile si organele pe care le intalnesc pe traseu. inelare si degetele mici de la maini si de la picioare care. 4 . Aceasta metoda de impartire a corpului in canale energetice sau meridiane este similara principiului care sta la baza presopuncturii si acupuncurii.Zona 2 incepe in degetul al doilea de la picior. nu sunt importante meridianele in sine si nici punctele identificate sau numerotate. se uneste cu punctele de la maini care incep in cele doua aratatoare. genunchii.. strabate pieptul. trunchiul. soldurile. Cu toate aceste. In acelasi fel sunt constituite si zonele 3. strabatand corpul ca niste adevarate benzi energetice. In locul lor accentul se pune pe harta corpului care arata ca fiecare zona sau organ din organism este oglindit pe talpi si degetele de la picioare.

Harta electrica Hiroshi Motoyama. Realizarea lui Motoyama confirma 5 . a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor la degetele de la maini si de la picioare. Pentru aceasta . Motoyama a pus la punct un aparat pentru detectarea blocajelor energetice prin masurarea variatiilor impulsurilor electrice la nivelul terminatiilor meridianelor. in urma studiului zonelor si meridianelor de acupunctura.2. un medic si vindecator japonez. pe care le-a denumit seiketsuI. fiind capabil sa diagnosticheze boala inainte de instalarea manifestarilor fizice ale acesteia.

Ea porneste de sub mont. 1. Pe de alta parte. carnoasa a bazei policelui. situat la baza trunchiului. daca nu a tuturor terapiilor complementare. Acestea intersecteaza cele 10 zone descrise anterior si impart picioarele si mainile in sectoare largi. O putem identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului pana ajungem la o mica proeminenta care marcheaza santul metatarsian. Impartirea conventionala a talpilor Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiei organelor pe extremitati. Pe maini. 3. 2. corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale. Linia pelviana – separa abdomenul de micul bazin. Dela acest sant se duce linia orizontala pe latimea talpii.5 cm sub articulatia dintre index si mana. imediat sub oasele metatarsiene. Este localizata pe talpi la baza calcaiului. au fost trasate si principalele mlinii de pe maini si picioare. marcand totodata terminatia zonei mai late a labelor. se bazeaza pe principiul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de vindecare. Este usor de localizat.ceea ce vindecatorii au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat. linia taliei are ca reper articulatia policelui cu mana. linia bazinului incepe in zona moale. Pe palme. linia diafragmei este la aproximativ 2.5 cm de articulatia pumnului 6 . iar in acel punct apare congestia. Linia diafragmei – este linia secundara ce separa toracele de abdomen. daca blocajul este indepartat prin sedite de reflexoterapie. Eficienta multora. descrie o linie paralela cu linia umerilor. iar simptomele si durerea vor disparea. Linia taliei se afla la mijlocul talpii. deoarece culoarea tegumentelor deasupra acestei linii este mai inchisa decat cea de dedesubt. fluxul energetic scade sau se acumuleaza. Pe palme. In timp. la aproximati 2. procesul de autovindecare poate incepe. aceasta congestie se paote manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv. corespondenta cutiei torcice. 3. iar echilibrul adecvat si fuctia normala se restabilesc.

Principiile logice ale acestor corelatii sunt: a) locul in care talpa se ingusteaza cel mai mult corespunde taliei corpului. Partile reflexogene situate deasupra liniei imaginare a taliei corespund partii 7 . Pe palme. ca un elastic. Partile reflexogene ale labelor picioarelor Urmarind liniile de orientare. Linia ligamentara – pentru a gasi aceasta linie pe talpi. Considerata linie principala. iar in spatiul dintre primul si al doilea deget vom simti un ligament vertical. 4. 5. Linia umerilor poate fi localizata numai pe talpi si se intinde de la baza degetului mare. traversand pe latime talpa spre inceputul metatarsianului degetului mic.4. linia linia ligamentara se afla itre al doilea si al treilea deget. mergand paralel cu linia degetelor. impingem halucele inapoi. in tensiune. sesizam o stransa corelare intre anatomia corpului uman si harta proiectiilor organelor pe talpi si chiar in alte puncte. ea separa partea superioara a corpului de trunchi.

isi au proiectiile situate pe ambele talpi: partea stanga a perechii pe talpa stanga si partea dreapta a perechii pe partea dreapta.). Organele. e) coloana vertebrala. etc. putem afirma ca zonele reflexogene ale celor doua picioare sunt identice din punct de vedere al repartizarii. bilaterala si vom obtine efecte favorabile in ambele puncte. glandele Partea stanga a corpului se oglindeste pe talpa stanga. din cauze obiective (durere. Legatura intre partea superioara si inferioara acorpului se numeste bilateralitate verticala (si intre maini si picioare). rana deschisa. Piciorul drept: 1. Concluzionand. se proiecteaza pe lateralele interioare ale talpilor. simetric. d) Organele perechi. de pe partea dreapta a capului pe degetul stang si organele din partea stanga a capului – pe degetul drept. degetele mari ale picioarelor simbolizeaza capul. Exista totodata o bilateralitate corporala si o actiune metamerica. picioare. b) c) partea dreapta a corpului isi are proiectia organelor pe talpa dreapta. dar din punct de vedere al pozitionarii proiectiei punctelor reflexe exista deosebiri intre piciorul stang si piciorul drept. situata central in corp. fata si creier au proiectiile pe talpa inversate. maini. putem masa zona sa simetrica. nas etc. datorita incrucisarii nervilor centrali ai celor doua emisfere cerebrale: vom masa deci punctele ochi. ficat 8 . Organele centrale. precum rinichi.superioare a corpului (mai sus de talia reala). coloana vertebrala. Sub linia taliei de pe talpa se oglindesc organele din partea inferioara a corpului (de sub talia reala). cum ar fi vezica urinara. Legatura dintre partea dreapta a corpului si cea stanga se numeste bilateralitate orizontala (ca si cea dintre partea anterioara si cea posterioara a corpului). fractura etc. Atunci cand nu avem acces la una din partile corpului. traheea etc. isi impart proiectiile intre cele doua talpi. plamani. urechi. situate pe cap.

emisfera dreapta a creierului. colon descendent – sigmoid . deci partea stanga a capului. si au drept consecinta o proasta circulatie sanguina si nervoasa.2. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent. emisfera stanga a creierului. stomac – pancreas – duoden 4. Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorita depunerilor de toxine din zona reflexogena. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. 9 . palpand punctul reflexogen specific.valva ileocecala – colon ascendent 5. vezica biliara 3. Boala se manifesta la presiune ca o inflamatie. REFLEXODIAGNOSTICUL Consta in reperarea si interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene.rect – anus 5. splina 3. Capitolul III. apendice . combinat cu informatiile primite din dialogul cu pacientul despre afectiunile si starea generala de sanatate. deci partea dreapta a capului cu organele aferente. aflate sub piele. stomac – duoden – pancreas 4. cu organele aferente acestei parti Piciorul stang: 1. cristale de nisip sau boabe de orez dureroase. deci dereglarilor energetice. inima 2.

traumatisme. puncte corespondente organelor suferinde. solide cunostinte anatomice si patologice.Este necesar sa se faca o examinare atenta. neinvazive. Reflexoterapeutul nu trebuie sa se substituie medicului clasicist. ori zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta. deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in partile de testare (bataturi. un studiu amanuntit. se poate folosi examinarea si palparea partilor reflexogene ale mainilor. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi puncte reflexogene ca si talpile. localizandu-se in punctele reflexe din talpi. In acest caz. plagi. ca zona corespondenta bilateral. diagnosticarea este mai greoaie si mai putin precisa decat pe talpi. pana devin calde. se cauta punctele reflexe. reumatism. Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare. hipersensibile. Reflexodiagnosticul cere deci. nu in ultimul rand. in general mare. Acesta isi cunoaste vechile afectiuni. experienta. dupa care. acestea fiind. pe care oamenii o petrec in picioare sau sezand. malformatii.) Pentru diagnosticare am folosit cu precadere zonele reflexogene ale talpilor. Datorita perioadei. Foarte important in diagnosticare este si dialogul preliminar cu pacientul. se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata. de obicei. In cazuri exceptionale. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea zonelor de reflex. de persoane cu mebrele inferioare amputate sau lezate grav. a urmat diferite tratamente si informatiile pe care ni le poate oferi sunt foarte pretioase pentru detreminarea starii de sanatate si a cauzelor afectiunilor potentiale care urmeaza a fi tratate. care pot avea 10 . cele mai complexe si mai concludente puncte de proiectie organica. caz in care ori ne aflam in fata unei erori de diagnostic. vom incepe mai intai cu cauza generatoare a dereglarilor. Ca sa avem eficienta in tratare. cu apasari usoare. boli dermatologice etc. ci trebuie sa fie constient ca el practica alte metode de tratament. toxinele au tendinta de a cobora spre zonele inferioare ale corpului. sensibilitate deosebita si. mai in profunzime.

a proceselor complexe ale asimilatiei si a functionarii generale a organismului. Depunerile de toxine in zonele reflexogene In reflexologie se considera ca depunerile de toxine sunt principala cauza a imbolnavirii curente prin dereglarile circulatiei energetice. de alimentatie. Principalii factori care conduc la aceasta acumulare nociva de toxine sunt modul de viata. regeneratoare. 2. ne indica o defectuoasa functionare a organului aflat in corespondenta si invers. In esenta. Piciorul persoanei tratate trebuie sa fie liber si curat. 11 . Folosirea de incaltaminte incomoda sau stramta timp indelungat conduce la perturbari zonale ce influenteaza negativ functiunile organice. Masajul punctelor reflexe decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organe.efecte favorabile acolo unde medicina clasica a esuat sau pot merge paralel cu aceasta. in articulatii produc artritele si reumatismul etc. Acestea pot cauza circulatie sanguina isuficienta intr-un anumit organ sau zona corporala. completandu-se reciproc. cele localizate in pancreas produc diabet. dupa care vom putea trece la tratamentul propriu-zis al organului bolnav. Putem spune ca toxinele localizate in ficat produc hepatita si ciroza. putem spune ca depunerile de toxine in zonele reflexogene. sanguine. Tehnicile masajului reflexogen Conditia prealabila a unui bun masaj reflexogen este ca terapeutul si pacientul sa fie asezati comod si relaxat. Fracturile consolidate gresit sau calusurile vicioase la maini. cele din piele la dermatite si celulita. 1. obtinand astfel eliminarea reziduurilor toxice si alimentarea cu substante energetice noi. toxinele din rinichi duc la nefrita si guta. starea psihica si starea mentala. Pentru aceasta trebuie sa regularizam mai intai functionarea organelor de eliminare a toxinelor si a celor de refacere a organismului. insistand prin masarea punctului sau reflex. picioare sau coloana vertebrala conduc la perturbari circulatorii si de influx nervos zonal care afecteaza organele corespondente.

se maseaza la inceput plexul solar. pentru a putea dirija circulatia sangelui spre zonele afectate. Vom prezenta in continuare cea mai simpla metoda de masaj reflexogen: 1. Important! Sedintele de tratament se executa cu una-doua ore dupa si inainte de masa.in final. Nu sunt intotdeauna recomandate. a inflamatiilor si pentru coordonarea sistemului nervos vegetativ. suprarenalele.se maseaza tubul digestiv. Pentru a sti cand am ajuns la limita de suportabilitate trebuie sa observam mereu trasaturile fetei pacientului. . Ordinea de executie a traseelor in reflexoterapie cunoaste multe variante. pentru eliminarea toxinelor. vom masa fie cu miscari circulare. Presiunea in timpul masajului trebuie sa fie crescatoare in intensitate: se incepe cu apasari usoare si se mareste gradat apasarea. Cheia de intrare: plex solar. 12 .Piciorul care rmeaza a fi masat poate fi asezat pe genunchii terapeutului sau acesta din urma se aseaza la picioarele bolnavului. avand acces la ambele talpi. se maseaza punctele limfatice pentru formarea anticorpilor si cresterea vitezei de deplasare a limfei prin ganglioni si vase limfatice. fie cu miscari de tragere de sus in jos sau din interiorul labei piciorului spre exteriorul ei. .suprarenale. mai putin cu instrumente alcatuite doar din fibra naturala de os sau de lemn.urmeaza masajul punctelor pozitionate in ordine de sus in jos si din interiorul labei spre exteriorul ei sau pe sisteme. rinichiul. Masajul trebuie sa urmeze o anumita succesiune fiziologica: . In functie de pozitia piciorului. Masajul poate fi executat atat cu policele. ureterul. . dar putem sa folosim creme grase sau uleiuri aromatice pentru o buna alunecare pe piele.se continua cu masarea reflexogena a capului – centrala coordonatoare a intregului organism. cat si cu falangele celorlalte degete (avand unghiile taiate foarte scurt). . vezica urinara si uretra. .

rinichi.membre si articulatii.intestin gros ficat – la piciorul drept vezica biliara – la piciorul drept sau inima – la piciorul stang splina – la piciorul stang vagin sau penis.timus 4. uter sau prostata. nas. hipofiza. . . 7.la piciorul drept - duoden – la piciorul drept pancreas – la piciorul drept sau . paratiroida. tampla. creier mic.stomac – la piciorul stang pancreas – la piciorul stang duoden – la piciorul stang .coloana vertebrala..vezica urinara 2. .plamani 5. Zona digestiva: stomac . . dureri menstruale. Muschi trapez. creier mare. Tiroida. . epifiza. ochi. Zona cap: sinusuri. hemoroizi. 6. ureche . 13 . Zona osteo-articulara: articulatia coxofemurala. Zona genitala: ovar sau testicul.intestin subtire . .articulatia iliaca. ceafa. 3.ureter.

presiunea.mandibula. . . Se incepe intotdeaua cu masarea piciorului drept si apoi se continua cu stangul. maxilar. o tinuta ordonata si placuta (de preferat haine deschise la culoare. .faringe. Este bine sa se respecte urmatoarele precautii: .glandele mamare sau musculatura pectorala. . indispensabile unei sedinte reusite.trahee.nu se lezeaza pielea.. Dotari: este necesara existenta unui pat.nu se maseaza pielea afectata de rani. Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere spatioasa.ganglioni limfatici pelvieni. unei mese speciale de masaj sau doua scaune. 1. netezirea – spre trunchi.centrul de echilibru. . .laringe. cu o manichiura riguroasa. curata.ganglioni limfatici inghinali. . executata cu degetele mari.nu se produce suferinta prin masaj Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila. uleiuri etc.marea limfa. . Cele mai importante tehnici de masaj folosite in reflexoterapie sunt: 1.8. . . Cheia de iesire: ganglioni limfatici abdominali. diafragma. nerv sciatic. bine aerisita. cearsafuri. . apoi se trece la celalalt. Se realizeaza toate fazele pe un picior. 2. din fibre naturale). .ganglioni limfatici toracali. 14 . creme. cu temperatura moderata si atmosfera linistita (meloterapie). . 10.amigdale. mainile perfect curate. prosoape.

in general. O presiune prea slaba nu va conduce niciodata la vindecare. cu deplasari ale degetului de doar 1. plamani. Forta de presiune exercitata cu degetul pe punctele reflexogene este si ea de mare importanta. tehnica pasilor sau tehnica senilei. iar pacientul va avea disconfort sau chiar dureri insuportabile. intestin subtire) 6. Suucesul acestei manevre depinde cu precadere de aptitudinea reflexoterapeutului de a-si flexa si intinde alternativ articulatia degetului. tragerea – este un masaj la care se foloseste degetul mare indoit 5. Se va 15 . ca si cum am pasi cu pulpa degetului. Ea consta in a „tara” degetul mare pe distante mici. Miscarea policelui sau a altui deget este similara miscarii unei omizi. asemanatoare miscarii masinii de cusut. o tehnica de masare cu pumnul aplicata pe suprafete intinse (ex. masajul circular se executa de obicei cu policele sau cu mai multe degete. este de importanta capitala folosirea corecta a policelui in timp ce efectuam tratamentul. nu varful. diafragma) situate pe talpa si laba piciorului. cu varful unghiei orientat in sus. iar o apasare prea puternica ne va obosi sau luxa degetele. Daca dorim sa practicam reflexoterapia cu rezultate optime. Aceasta tehnica va avea o eficacitate sporita daca veti utiliza drept suport celelalte degeteasezate pe partea convenabila a labei piciorului. miscari succesive efectuate in trepte. exceptie facand intestnul gros. framantarea. sugerand o miscare de tarare.3. Permite acoperirea unor puncte reflexogene intinse (ex. cand se urmeaza directia tractului intestinal in colonul ascendent sau transvers. Un alt element important este faptul ca in reflexoterapie se foloseste cu precadere pulpa degetului. pe punctele reflexogene 4. flexandu-l la un unghi intermediar intre 90 si 180 dupa aplicarea presiunii. intestin gros. Directia de miscare a policelui este inainte in cazul pasilor si inapoi la miscarea de tragere si se executa. Se executa doar de sus in jos sau din interiorul talpii spre exterior.5 mm odata.

reflexoterapia este o metoda neinvaziva. reprezentand prin aceasta o punte intre medicina occidentala si cea orientala. complet lipsita de toxicitate. 3. putandu-se merge pana la o ora. uretere si vezica urinara. o ora de masaj reflexogen. daca este cazul. intensificarea circulatiei sanguine in organele deficitare. sa nu faca rau). 4. profilactic sau curativ si permite verificarea starii de sanatate intr-un timp foarte scurt. Poate fi aplicata la oameni din toate categoriile de varsta.aplica o presiune medie cu inceput mai lent si usor. trateaza cauzele bolilor. Este necesar sa fim precauti doar pentru punctele reflexe ale vezicii biliare sau ale rinichilor cu calculi. nu se lucreaza mai mult de 5 min de catre nespecialisti si nu se va masa sau aplica presiune peste calculi. Determina imbunatatirea parametrilor vitali ai organismului prin reechilibrarea energetica. sa faca grimase sau sa-si retraga piciorul. stimularea limfatica. cresterea potentialului de eliminare a deseurilor toxice si o mai buna 16 . aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa. In cazul calculilor biliari sau renali. Un bun specialist va sti sa lucreze in functie de specificul fiecarui corp. 2 minute pentru fiecare punct limfatic si 6 minute pentru o afectiune mai putin grava. Timpul de masaj reflexogen Oricare dintre punctele reflexogene poate fi masat timp de 2-5 minute fara urmari defavorabile. masajul se executa pe ambele picioare cate 5 minute pe zona rinichi. nu simptomatologia si reechilibreaza bioenergetic zona afectata. In general. astfel ca persoana tratata sa nu tresara. In cazul unei dereglari acute sau cronice. cumuland astfel in medie. Avantajele si beneficiile masajului reflexogen Avand la baza principiul „primum non nocere” (mai intai. timpul poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol.

5.. terapeutul fiind obligat sa-i recunoasca limitele si posibilitatile. Reactii posibile 17 . Debarasarea organismului de produsii toxici prin aparatul renal este relevata de culoarea mai intensa si mirosul accentuat al urinei. • redresarea potentialului de aparare si adaptare a organismului. • dezintoxicarea organismului. perioada de interventie a terapiei. tuse. dureri musculo-articulare etc. Organismul scapa de toxine si prin transpiratii masive. eliminari din sinusuri si din aparatul respirator. Toxinele care se gasesc in organele de excretie sunt eliminate grada. efectele terapeutice ale masajului reflexogen sunt: • reechilibrarea circulatorie sanguina. Concluzionand. rinoree. cu efect de stopare a cronicizarii afectiunilor respective. actionand in conformitate cu parametrii vitali ai bolnavului. subfebrilitate.coordonare a activitatii fiziologice. Intensificarea circulatiei sanguine conduce la descongestionarea zonala. influentate de sistemul nervos si de produsii glandelor endocrine. acestea avand manifestari simptomatice ale racelii: expectoratii. • reechilibrarea neurovegetativa. Intensificarea circulatiei limfatice mareste imunitatea. • imbunatatirea metabolismului si inlaturarea tulburarilor hormonale. transpiratii abundente. Terapia reflexologica trebuie aplicata cu discernamant. limfatica si energetica. factorii psihici si aspectele particulare caracteristice. marirea aportului si calitatii substantelor nutritive si de reconstructie. Eliminarile de toxine prin tubul digestiv se observa inca de la inceput prin scaunele fetide care degenereaza pana la faza diareica. • inlaturarea tulburarilor viscerale. varsta pacientului. potentarea activitatii celulare si intensificare eliminarii produsilor toxici rezultati.

Prin stimularea organelor bolnave, a sistemelor de eliminare si detoxifiere, circulatia libera in corp a toxinelor provoaca uneori stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste, rau general. Aceste reactii adverse dispar pe parcursul tratamentului, atunci cand corpul incepe sa functioneze corect. Daca punctele reflexe sunt intes solicitate prin masaj, pot aparea urmatoarele reactii pasagere: • cresterea in volum a varicelor existente; • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice; • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari circulatorii;

aparitia unor pete albastrui atunci cand exista un dezechilibru in asimilarea calciului;

• dureri vii in organele corespondente;

febra, daca in corp exista o infectie latenta;

• transpiratie greu mirositoare, mai abundenta; • urina intens colorata si puternic mirositoare

scaune fetide sau chiar diareice

Precizez ca aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii n aplicarea tratamentului reflexogen, ci impun reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor. 6. Durata tratamentului Pentru afectiuni recente si usoare, un tratament de 2-3 zile este suficient. In afectiunile acute, efectul ameliorant se produce dupa 20 min si 2-3 sedinte de reflexoterapie. O cura completa de tratament dueaza in medie 12-15 sedinte. In cazul bolilor grave si cronice, o ameliorare semnificativa se obtine dupa aproximativ 3 luni de tratament, iar vindecarea completa este atinsa dupa cel putin un an de sedinte consecutive.
18

7. Compatibiltati si restrictii Practica demonstreaza ca reflexoterapia poate fi aplicata singura sau in paralel cu alte terapii alopate sau naturiste, tinandu-se cont de unele restrictii, cum ar fi: • bolile infectioase; • afectiuni acute, susceptibile de a fi supuse actului operator; • afectiuni locale ale zonelor reflexogene: traumatisme, eczeme, bataturi, malformatii locale; • sarcini cu risc; • ulcere varicoase; • suspiciuni de hemoragie interna; • tumori maligne cu metastaze; • afectiuni psihice cronice, dependente de medicamente.
8. Reguli generale complementare reflexologiei

Concomitent cu masajul, trebuie eliminate atat cauzele interioare (alimentatia neadecvata, igiena necorespunzatoare etc.) cat si cauzele exterioare ale imbolnavirii, cum ar fi incaltamintea neadecvata sau obiecte vestimentare care produc strangulari si congestii: braul, cureaua, lenjeria intima stramta, elastice sau jambiere etc. Este foarte indicata combinarea combinarea terapiei cu o alimentatie adecvata, naturala, preferabil lacto-vegetariana, somn egulat si suficient, multa gimnastica si miscare in aer liber, cura marina sau montana, dar si reducerea viciilor daunatoare ca fumatul si alcoolul. Este recomandata o incaltaminte usoara, lejera si elastica. Hainele ideale si accesoriile vestimentare pentru cap (palarii, caciuli, etc) sunt cele confectionate din materiale naturale.

19

Capitolul IV. SISTEMUL URINAR Eliminarea substantelor toxice. Sedintele de reflexoterapie incep intotdeauna cu pregatirea cailor de eliminare a toxinelor din organism prin masarea punctelor reflexogene ale sistemului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, ajutate de plexul solar (coordonator) si suprarenalele (antiinflamator).

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism. Punctul reflex al rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor, deasupra liniei imaginare a taliei pe axa degetului doi. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, din cauza incaltamintei. Zona este destul de adanca, iar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si imbunatatirea functionarii lor. Aceasta se remarca de la prima sedinta de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei, care va deveni temporar mai colorata si puternic mirositoare.
20

Vezica urinara este un balon muscular cavitar. in portiunea abdominala si pelviana. Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular. Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice. urina este blocata la nivelul rinichilor. Suprasolicitarea pielii pentru eliminarea toxinelor neretinute de rinichi produce eruptii cutanate sau celulita. calculi renali. se deschide in partea interioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei.Stari patologice si tratamente. Proasta functionare renala conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala. fiind situata inapoia osului pubian si putin mai sus. celulita. varice. iar in articulatii poate conduce la guta. Stari patologice si tratamente. artrite. ateroscleroza. sunt confundate de femei cu dureri ale uterului. Ureterele sunt canalele care realizeaza transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. Sunt asezate subperitoneal. insotite de dureri in partea inferioara a abdomenului. precum si blocari ale nervilor in general. Controlul constient al sficterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani. Uneori aceste tulburari. in cazuri patologice. diverse boli oculare. 3. stres. Prin masajul liniar al punctelor reflexogene se obtine ameliorarea functionalitatii lor si indepartarea afectiunilor dureroase in maxim 4-6 sedinte de reflexoterapie. 2. 21 . Sficterul uretral este un inel muscular care mentine orificiul bine inchis. Punctele reflexe sunt pozitionate oblic. uretra. dar poate intarzia pana la 6-7 ani. realizand legatura liniara intre punctele reflexe ale rinichilor si cele ale vezicii urinare. afectiuni psihice. Daca apare o indoire sau ingustare a tubului ureter. in punctele unde s-au depozitat. producand tulburari ale vederii. insotita de retentie de apa in organism. colici nefritice. afectiuni oculare. artroze sau poliartrite. Un canal larg.

Tractul digestiv este lung de 9-10 m. Inflamatiile si crampele uretrei (cistita) apar mai frecvent la femei. Tulburarile legate de functionarea defectuoasa a vezicii urinare constau in tulburari de mictiune. Capitolul V METABOLISMUL (SISTEMUL DIGESTIV) Reflexoterapia a dovedit o eficienta deosebita in tratamentul multora dintre afectiunile frecvente ale tubului digestiv.Punctul reflex se gaseste pe bordura interioara a talpilor. manifestate prin slabirea sfincterului. intestinul subtire si intestinul gros. deoarece uretra lor e mai scurta simai expusa infectiilor locale. doudenul. 22 . vezica biliara. avand in vedere efectele eliminarii toxinelor din corp. observandu-se ameliorari importante dupa doua 2-3 sedinte de masaj. slabirea sfincterului etc. Stari patologice si tratamente. inflamatii. Toate aceste disfunctii ale vezicii urnare si ale uretrei pot fi relativ usor vindecate prin relexoterapie. terminandu-se la anus. Are jumatati de proiectie pe ambele talpi. Concluzie. reflexoterapia sa este necesara la ineputul tratamentului oricarei alte afectiuni organice. incepe cu gura. Chiar daca nu exista nici o boala sau tulburare a sistemului urinar. Zonele vitale in metabolism sunt: stomacul. dureri locale sau usturimi in timpul urinarii. cistite. marcand inceputul calcaiului. cauza principala a dereglarii organismului. ficatul. pancreasul si intestinele. stomacul. continua cu esofagul.

la baza unghiilor. mandibula. iar in particular pe celelalte degete. b) degetul 2: incisivii. Puncte reflexogene. prinr-o masticatie riguroasa si corecta au rolul de a usura procesul de digestie si munca unor organe vitale ca stomacul si intestinul. c) degetul 3: caninii. astfel: a) degetul 1: maxilar. pe partea anterioara a labei. Dantura se coordoneaza in totalitate pe partea superioara a degetelor mari de la picioare.Colon descendent Anus 1. d) degetul 4: premolarii e) degetul 5: molarii si maseaua de minte 23 . in totalitatea partii aferente. Dintii sunt in numar de 32 dispusi pe maxilar si mandibula si. Rect Gura si dintii.

Punctul reflexogen se gaseste pe partea anterioara a labei. la baza. cu ajutorul limbii. o perioada mai indelungata de timp. In cazul afectiunilor gingivale si al dificultatilor legate de purtarea protezei se vor masa falangele degetelor mari de la ambele picioare timp de 10 min zilnic. Esofagul este un tub musculos de 25-30 cm lungime. Faringele e situat la intretaierea cailor respiratorii cu cele digestive. descriind o linie de la baza degetelor la stomac Tulburarile se manifesta prin dureri „in capul pieptului”. 24 . iar dupa un an si jumatate vindecarea este completa. 3. Stari patologice: binecunoscutele faringite. realizeaza deglutitia. in fata coloanei cervicale. Pentru paradontoza se vor masa punctele reflexe ale maxilarului si mandibulei zilnic. timp de 5 minute.Stari patologice si tratamente. intre degetul mare si degetul 2. Masarea zone reflexe amelioreaza aceste disfunctii intr-un timp relativ scurt. Prin contractiile sale. Punctul reflexogen este situat pe fata plantara a labei piciorului. intre degetele 1 si 2. dupa o luna apar imbunatatiri vizibile. de-a lungul unui interval de 10 zile sau pana la rezolvarea totala. ce realizeaza legatura intre gura si stomac. 2. Pentru durerile de dinti se vor masa punctele reflexogene corespunzatoare.

Este compus din trei parti. jejun si ileon. La piciorul stang este imediat sub zona stomacului. a) Duodenul este prima parte a intestinului subtire.4 m. Intestinul subtire este cel mai lung organ al corpului uman si se intinde de la orificiul piloric pana la valva ileocecala. Punctul reflexogen este destul de amplu si se gaseste in scobitura din fata calcaielor. senzatii de sufocare. El incepe la orificiul cardia si se termina la orificiul pilor. Punctul reflex al duodenului se gaseste pe ambele talpi. este organul motric al tubului digestiv. Punctul reflex al stomacului se gaseste imediat sub articulatia degetului mare de la fiecare picior. intre esofag si duoden. Masarea zonelor reflexogene rezolva aceste probleme inca din prima saptamana de tratament. 5. insuficienta respiratorie si tulburari cardiace.4. stresul. cuprins intre punctul reflex al rinichiului si pana la calcai. Masajul zonei reflexogene a stomacului va conduce la ameliorarea functionalitatii sale si determina vindecarea sa in timp. de fiecare data. b) Jejunul este partea mediana a intestinului subtire si masoara 2. Stari patologice si tratamente. Tulburarile legate de duoden sunt corelate cu alimentatia. E asezat in regiunea epigastric. pe ambele talpi. sub diafragma. are forma de potcoava in care se insereaza capul pancreasului. dupa masarea zonelor specifice duodenului. problemele psihice. iar la piciorul drept sub pancreas. Este recomandat sa masam si punctele complementare ale tractului digestiv. prima portiune a intestinului subtire. duoden. 25 . situat intre axa verticala adegetelor 1 si 4. ultima parte de 3. Stari patologice si tratamente. Stomacul este un organ vital deosebit de important.6 m lungime. iar ileonul. Un stomac balonat determina o apasare pe diafragma. Anatomic. O tulburare majora este ulcerul gastric.

pentru revigorarea organismului. chiar si atunci cand nu exista boli specifice ale intestinului. nu prin reflexoterapie. problema se rezolva numai chirurgical. colon transversal si colon descendent. 8. Aceasta se va face doar in cazul perforarii lui prin grave si repetate crize inflamatorii microbiene. oprind accesul nefunctional intre cele doua organe. ca: febra. Intestinul gros (colonul) este un organ tubular cu o lungime de aproximativ 1 m. Daca apendicele este perforat. De aceea nu este recomandata extirparea sa chirurgicala. rezolvam problema in 20 min. Daca tratam apendicele inainte de perforare. Stari patologice si tratamente. deci. pe axa degetului 4. 6. Masajul reflexogen este indicat chiar si atunci cand apendicele nu ne supara. enterite. netratate prin masaj reflex. depresii psihice. colitele si diareea sunt dintre cele mai cunoscute. indigestia. Apendicele este situat sub valva care uneste intestinul subtire de intestinul gros. 7. la inceputul punctului colonului ascendent. durerile abdominale. maxim 3 zile. Masajul reflexogen este indicat. subtire si gros. caderea parului si imbatranirea prematura. Valva ileocecala face corespondenta intre cele doua intestine. nervozitate. in vecinatatea fosei iliace drepte si reperzinta un inceput de intestin gros cu rol de tesut limfatic care dreneaza limfa in zona intestinala. etc. Punctul reflex este situat numai pe talpa dreapta. oboseala. Punctul reflex este situat deasupra apendicelui. Stari patologice: tulburari legate de functionalitatea intestinului subtire. Se imparte anatomic in trei segmente: colon ascendent. in unghiul de 90 grade format de axa verticala a degetului 4 si axa laterala a inceputului calcaiului. Dar functionarea defectuasa a intestinelor poate provoca simptome cu care aparent nu au nici o legatura. Colonul realizeaza ultima filtrare a substantelor de 26 .Stari patologice: balonarile..

Punctul reflex este situat imediat langa rect. cotind brusc. intestinul gros terminandu-se inainte de punctul vezicii urinare. Din punct de vedere anatomic. sub stomac. orizontal spre axa verticala a degetului 4 pe care coboara pana deasupra calcaiului. Punctul reflexogen este reprezentat de un traseu in forma de „U” rasturnat. varice sau cancer de colon. Tratamentul reflexogen este de foarte mare ajutor in toate aceste cazuri patologice. constipatie sau diaree. suprarenale si splina. spre mijlocul intern al talpilor si intrerupandu-se sub duoden. continuand traseul spre vezica urinara. pe traseul orizontal al colonului descendent si in continuarea acestuia. unde face o curba corespondenta zonei sigmoidale ce se indreapta spre vezica urinara. pancreasul este asezat transversal in zona superioara a abdomenului. dureri abdominale. urcand de-a lungul axei degetului 4 pana in dreptul duodenului. dar secreta si hormoni care participa la metabolismul zaharului. hemoragii. orizontal. La nivel digestiv produce enzime care participa la procesul de digestie din duoden.asimilatie si dezasimilatie. la intersectia axei verticale a degetului 2. 27 . intre duoden. Rectul este bazinetul depozitar al materiei fecale. La piciorul stang se continua de sub pancreas. Pancreasul este o glanda anexa a tubului digestiv. „glanda salivara abdominala” si cea mai voluminoasa din organism. incepand imediat deasupra calcaiului pe piciorul drept. inflamatii. 11. cu care nu este unit. Tulburari: balonari. 10. Anusul reprezinta sfincterul care controleaza defecarea. avem senzatia specifica de golire prin defecare. colita. Punctul reflex se afla situat pe talpa stanga. iar daca este incarcat. 9. inainte de eacuarea produselor reziduale solide ale alimentatiei.

Stari patologice si tratamente. acestea beneficiaza de tratament reflexogen. la sud-est. toxicoze diverse.Punct reflexogen. Masajul reflexogen al zonei pancreasului conduce la stimularea functionarii glandei si actionand asupra punctului duodenului se deschid circuitele de eliberare a sucului pancreatic si a secretiei biliare. Cand functia ficatului este perturbata. Ficatul si vezica biliara. Punctul reflex al colecistului se gaseste tot pe talpa dreapta in interiorul punctului reflex al ficatului. Este situat pe ambele talpi. Cea mai frecventa afectiune este pancreatita.) poate declansa criza hepatica. Indiferent de afectiunile prezentate. pe axa degetului 4. In cazul unei functionari defectuoase carentele enzimatice produc grave indigestii. Ficatul reprezinta principalul organ metabolic al organismului. o tigara. 28 . exces de alcool. lucrand pe punctele ficatului si vezicii biliare. Criza si bolile hepatice sunt determinate de stres si emotii negative. aici se pot gasi depuneri in diferite faze. oboseala excesiva. In cazul calculilor biliari sau al unei bile incarcate. respectiv sub punctul reflex al duodenului. etc. pe piciorul stang. catre exterior. 12. de o alimentatie vicioasa. tutun si alte noxe. pe partea interioara. sub punctul reflex al stomacului pe piciorul drept. care regleaza asimilatia (anabolismul) si dezasimilatia (catabolismul) principiilor vitale ale unui corp. cel mai mic adaos de substante toxice (prajeala. sub articulatia falango-metatarsiana. Punctul reflexogen al ficatului se gaseste pe talpa dreapta. Stari patologice si tratamente.

deoarece. trunchiul cerebral si creierul mic (cerebelul). coboara prin maduva spinarii indreptandu-se spre zonele din care duce sau aduce informatiile. Sistemul nervos central. si cel mai personalizat. creierul este unic pentru fiecare individ. 1.Capitolul VI SISTEMUL NERVOS Creierul este comandamentul suprem al organismului.Creierul uman contine mai mult de zece miliarde de celule nervoase si un numar aproape incalculabil de sinapse neuronale. totodata. gandurile. El isi are originea in creier. ci tocmai prin numarul acestor sinapse care indica puterea de utilizare a creierului nostru. Este. emotiile. Miliardele de celule nervoase care intra in structura creierului. Diferentele dintre indivizi se traduc in plan fizic nu printr-un numar mai mare de neuroni ai creierului. El este sediul informatiilor. al constientului. spre deosebire de alte organe care pot fi inlocuite prin grefa sau transplant. Partile principale ale creierului sunt creierul mare. cel mai complex si mai sensibil dintre ele. 29 . controleaza constiinta. miscarea. cuprinse in sistemul nervos vegetativ. sensibilitatea si gama larga de functii neconstientizate ale organismului. Creierul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. al constiintei. Neuronul este calea de transmitere.

Puncte reflexogene. Astfel emisfera dreapta coordoneaza partea stanga a capului. Creierul mic (cerebelul) indeplineste functiuni care privesc mai ales coordonarea musculara. lobul occipital de vedere. spre interiorul acestuia. Trunchiul cerebral este un manunchi de fibre nervoase care leaga maduva spinarii de cerebel si de creierul mare. Diferitele arii ale creierului mare au functii specializate: cortexul motor controleaza miscarea voluntara. iar mezencefalul de auz si controlul vorbirii. cu proiectiile incrucisate. Pe degetul mare de la piciorul drept se gaseste zona reflexogena a emisferei cerebrale stangi. de asemenea.Creierul mare reprezinta aproximativ 70% din sistemul nervos central. coordonat la baza degetului mare. mentinerea echilibrului si vitalitatea generala a organismului. Totalitatea punctelor reflexe ale creierului se gasesc pe degetele mari ale picioarelor. unde coordonam tampla sau nervul trigemen. iar emisfera stanga partea dreapta a capului. Punctele reflexe ale lobilor temporali sunt situate pe partea interna a degetelor mari. Foarte importanta pentru reflexologie este inversarea impulsurilor receptate sau transmise de catre creier fata de restul capului la nivelul tuturor organelor de simt. se pot lucra. iar pe degetul mare de la piciorul stang se gaseste zona reflexa a partii drepte a capului. In reflexologie se traduce prin proiectii inversate pe picioare ale celor doua emisfere cerebrale. Dereglarile functionale ale creierului sunt multiple dar. Este format din doua emisfere. Punctul reflex al cefei se afl la partea inferioara a degetelro de la picioare. Creierul mic Stari patologice. Una dintre cele mai grave tulburari 30 . indiferent de natura lor. avand multe straturi functionale si inchizand intre ele doua dintre cele mai importante glande ale corpului: hipofiza si epifiza. inspre degetul al doilea. lobul frontal este legal de personalitate. cortexul senzorial controleaza senzatiile.

pe oasele de sustinere a boltei plantare. Canalul central din vertebre contine maduva spinarii. 12 toracale. iar nervii din zona sacro-cocigiana coordoneaza zona genitala. se va executa un masaj reflexogen riguros al degetelor mari de la picioare. de asemenea. Migrena si alte dureri de cap apar mai ales. De asemenea. coloanei vertebrale. rinichilor. datorita unor tulburari in functiunile lobilor temporali ai creierului. cerebelului. Pentru ameliorarea rezultatelor sale dezastruoase. Vor fi masate punctele reflexe din interioarele degetelor mari. un manunchi de celule nervoase. Puncte reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe fetele interne ale talpilor. Intre vertebre se gaseste cate un disc cartilaginos de amortizare s socurilor si lovitorilor pe care le preia coloana vertebrala. asigurata de o structura vertebrla suprapusa formata din 7 vertebre cervicale. de doua ori pe zi.functionale este comotia cerebrala. Astfel. 2. transmitand influxul nervos catre intregul corp. pe fetele laterale. la punctul reflex corespunzator tamplei. recomandata purtarea de incaltaminte lejera. In functie de nervul interesat se va lucra pe punctul reflex al coloanei vertebrale la nivelul vertebrei corespunzatoare. ficatului. Ea este foarte flexibila in stare de sanatate. Este. Nervii maduvei ies din canalul vertebral in perechi. la inceput usor. din zona lombara – picioarele. pentru protectia degetelor de la picioare si a punctelor lor reflexogene. din zona toracala . intestinului subtire si gros. 5 sacrale si 4-5 coccigiene. elastica si naturala. vezicii biliare. Coloana este sustinuta de aproape 200 de muschi si ligamente. vom masa punctele reflexe ale hipofizei. timp de doua saptamani si apoi mai intens. in punctele de unire a celor doua falange. pentru corectarea circulatiei sanguine cerebrale. alaturi de punctul reflex al zonei afectate si de punctul reflex al encefalului. Se vor masa totodatape corp si direct ceafa si muschii trapezi. 31 . 5 lombare. pana la aparitia simptomelor de vindecare. Coloana vertebrala este axul central al intregului organism uman. Coloana vertebrala si maduva spinarii.organele interne. din zona cervicala ies nervii care deservesc bratele.

incepand de deasupra maleolelor. coloanei vertebrale lombare. ciupire. Cea mai importanta afectiune a nervului vegetativ este paralizia. Aceasta duce la dereglarea functionarii zonei verificate de nervul afectat si dureri locale. blocare sau atac viral.reprezentat pe toata pulpa degetului mare. etc. punctele cailor limfatice. deplasarea sau slabirea ligamentelor discurilor intervertebrale lombare. ceea ce provoaca dureri insuportabile. fragmentand sau intrerupand activitatea de coordonare a nervului. Aceasta inseamna nefunctionalitata unei zone coordonate de nerul coordonator care a suferit leziune. Zona reflexa a nervului sciatic se afla de-a lungul tibiei si peroneului. Orice dislocare a vertebrei sau inflamatie a zonei pe unde trec acesti nervi ai sistemului nervos vegetativ pot presa. ficatului si suprarenalelor. In tratamentul reflexogen se va 32 . Stari patologice. Vor fi masate punctele reflexogene ale siaticului. ale intestiului gros. Lumbago apare din cauza inflamatiei generate de strangulrea unui nerv din zona coloanei vertebrale lombare cauzete de ridicarea unui greutati mari. degeerescenta. punctele reflexe ale rinichilor si vezicii urinare pentru eliminarea toxinelor. Sciatica este provocata de inflamarea sau ciupirea partilor radiculare ale nervului sciatic. inflamatii zonae care preseazaacest nerv. Cele mai frecvente afectiuni ale nervilor maduvei spinarii la nivel de coloana vertebrala sunt sciatica si lumbago.

masa partea interioara a zonei plantare. Iata de ce plexul solar deschide masajul reflexogen. Punctul reflexogen se afla pe axa verticala a degetului 2 sub articulatia proeminenta a metatarso-falangelor. Sistemul nervos vegetativ este sediul actiunilor ritmice. 3. Vom lucra plexul solar pentru armonizarea dereglarilor legate de digestie. sub extremita4tea inferioara a sternului. respirator. sub articulatia falangiana. Inima este elementul central al sistemului circulator. zona suprarenalelor. circulator. mai jos cu doua degete. respiratie. viata in organism. centrala energetica pentru intregul corp. renal. Punctul reflex al inimii este situat pe talpa stanga. deasupra liniei diafragmei.. ciclice si inconstiente si are rolul de a mentine vegetatia. acestea sunt de competenta chiropraxiei sau neurochirurgiei. asimilare si dezasimilare – metabolism. Deplasarile de vertebre nu se rezolva prin tratament reflex. 33 . in dreptul vertebrelor lombare. Capitolul VII SISTEMUL CIRCULATOR SANGUIN Acest sistem important este format din inima (ca organ motor) si intreaga retea de artere. etc. Este asezat central. chiar inainte de eliminarea toxineleor pe care o dirijeaza. a colonului. a rinichilor. Prin plexul solar coordonam si verificam activitatea sistemului nervos vegetativ. vene si vase capilare care transporta sangele in intregul organism. Stari patologice. Afectiunile coloanei vertebrale vor fi tratate reflexogen pe punctele reflexe ale coloanei vertebrale. Coordoneaza sistemele: digestiv. 1. in unghiul format de unirea cu o axa a ultimei coaste. Punct reflexogen. Plexul solar este „creierul abdominal”. pe axul degetului 4. eliminare de toxine. Contractiile acesteia sunt controlate de sistemul nervos autonom si fiecare pulsatie este influentata de respiratie.

de exeplu. Capitolul VIII SISTEMUL RESPIRATOR Este format din organele: cavitate nazala. Artera femurala. va fi lucrat vasul insusi. Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se vor masa si punctele reflexe ale rinichilor pentru ca depunea de toxine pe peretii vaselor e cauzata si de proasta functionare a acestora. Circulatia de intoarcere se realizeaza prin vene. Angina pectorala. hranindu-le. hipertensiune arteriala. Arterele transporta sangele oxigenat de la inima spre organe si tesuturi. deci o localizam pe coapsa. varice. 2. trahee si plamani. deci aprovizionarea cu oxigen si energie a celulelor corpului. hipotensiune. laringe. sinusuri. hipofizei si zonelor de traversare. aritmia sau stopul cardiac sunt cateva dintre afectiunile cardiace pentru tratamentul carora se va masa in principal zona reflexa a inimii. Stari patologice: angina pectorala. tromboflebita. deci si vasul sanguin. arterita. infarctul miocardic. In reflexoterapie. Suprarenalele se vor masa cu precautie. rinichilor. faringe. 34 . Vasele sanguine. insoteste femurul. Lucrand zona care cuprinde vasul. Puncte reflexe. Toate aceste afectiuni sunt ameliorate prin masajul punctelro reflexe ale inimii. Sunt punctele reflexe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate.Stari patologice. Asigura respiratia. Pentru afectiunile vaselor de sange se vor masa punctele refelxe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. Capilarele sunt cele mai mici vase de sange si prin peretii acestora sangele trece in tesuturi si celule. un punct reflex lucreaza din profunzime si pana la suprafata tot ce este in zona.

Incepe la terminatia gurii si a deschiderii foslor nazale si tine pana la deschiderea glotei si a esofagului. Stari patologice: faringita.1. Deviatia de sept se trateaza doar chirurgical. alte inflamatii ale mucoaselor nazale. in traversarea sa spre plamani. laringita. analizeaza aerul prin celulele senzoriale de receptie. Sinusurile sunt cavitati localizate in spatele sprancenelor. Punctele reflexogene se gasesc pe fetele anterioare ale labelor picioarelor. rinita. Stari patologice. Sinusurile sunt reprezentate pe varfurile degetelor 1-5. In plus. la unirea primelor doua degete. diverse infectii si afectiuni ale corzilor vocale asupra carora masajul reflexogen actioneaza benefic. respectiv partea externa a degetului mare. Nasul este reprezentat pe degetul mare. 35 . Laringele este partea superioara a traheei si reprezinta organul fonatiei. 2. Nasul este organ primordial in alimentarea palmanilor cu aer. Puncte reflexogene. polipii. prin punctul proeminent al articulatiei dintre cele doua falange ale degetelui mare. in triunghiul dintre nas si ochi si comunica cu cavitatea nazala. Guturaiul. Faringele este culoarul de incalzire a aerului inspirat de nas sau de gura. pe partea interna a talpii. Faringele si laringele. alergiile locale etc beneficiaza de masajul reflexogen cu rezultate spectaculoase. avand functia de protectie impotriva substantelor iritante.

cea stanga din doi lobi. pana la linia umerilor. care se amelioreaza prin masarea zonelor reflexe. Plamanii sunt principalele organe ale aparatului respirator. Bolile importante ale plamanilor sunt: tuberculoza. Traheea este inchisa de un lambou cutanat. denumit epiglota. insotite de tuse. Stari patologice. Stari patologice: traheite. astmul. 36 . Puncte reflexogene. inflamatii locale si jena respiratorie. Este organ dublu: partea dreapta se compune din trei lobi. pe perna lor. deasupra liniei imaginare a diafragmei.3. stimularea muschilor respiratori ai cutiei toracice. 4. pneumonia. vindecarea. Punctul reflexogen este situat pe ambele talpi. Masarea reflexogena a zonelor corespondente plamanilor va determina o ameliorare a respiratiei. La un om sanatos determina sporirea vitalitatii. Pe ambele talpi. Are o forma ingusta si alungita inspre suprafata reflexa a plamanilor. Traheea se divide in doua ramuri la nivelul varfurilor plamanilor. care il blocheaza in momentul inghitirii. sub pliul de unire al degetului mare cu cel de-al doilea deget de la picior.

toracala. De-a lungul cailor limfatice sunt ganglioni limfatici care au misiunea de a filtra limfa si de a produce limfocite si globule albe. care culege limfa din partea superioara a corpului. bazinul limfatic si ductul limfatic Punctele reflexogene ale ganglionilor limfatici se gasesc pe partea anterioara a picioarelor. abdominala si pelviana.Capitolul IX SISTEMUL LIMFATIC Acest sistem functioneaza in stransa corelatie cu sistemul circulator sanguin. in „lacul lacunar” si ies din acesta spre colectorul toracic. Ganglionii limfatici. Bazinul limftic i ductul limfatic isi au proiectiile intre primul si al doilea metatarsian. 1. 37 . in zona axilara. Vasele limfatice din jumatatea inferioara a corpului aduc limfa din spatiile interstitiale catre centrul corpului. in fata gleznelor. inghinala. agresiunilor si infectiilor. Este alcatuit dintr-o retea de vase de dimensiuni diferite si formeaza sistemul nstru de aparare impotriva bolilor. Zonele cele mai bogate in ganglioni limfatici sunt: sub ureche. sub mandibula.

Masajul punctelor reflexe corespunzatoare este benefic. 2. infectiile sunt principalele afectiuni limfatice. distruge globulele rosii imbatranite si pastreaza rezerva de sange. 38 .Stari patologice si tratamente. Virozele. stomac si colonul transvers. filtreaza sangele. Are aceleasi functii ca si ganglionii limfatici: produce limfocite si anticorpi. Splina se gaseste anatomic intre rinichiul stang.

Puncte reflexogene. Amigdalele si apendicele sunt organe ganglionare a caror extirpare conduce la o sensibilitate generala la infectii si o slabire a sistemului imunitar. disfunctiile sau durerile. Pentru apenice. in 1-2 sedinte zilnice. durerile abdominale sunt ameliorate prin masajul reflexogen al splinei. anemia. 39 .Punctul reflex se afla pe talpa stanga. punctul reflex este situat pe talpa dreapta. Pentru amigdale. Stari patologice si tratamente: insuficienta de hemoglobina. pe axa degetului patru. Inflamatia si anginele sunt printre afectiunile importante ale amigdalelor. 3. cu tenacitate. Se lucreaza dupa recomandarile de la punctul 5. carenta de anticorpi. Masajul acestor puncte timp de 5 minute zilnic. deasupra curburii colonului transvers. la fiecare picior. pe axul degetului 4.1. imunitatea scazuta.6. punctele reflexogene se gasesc pe partea anterioara a halucelor. pe falanga a doua. deasupra calcaiului. timp de 2-4 saptamani. inlatura inflamatia. bazala. in stanga si in dreapta axului central al degetului. Stari patologice.

40 . epifiza. cu unghia sau cu un instrument cu varf rotujit. comandand activitatea celorlalte glande. paratiroidele. timusul. Principalele glande endocrine din corp sunt: hipofiza. Puncte reflexogene. aproximativ la nivelul spatiului intracranian dintre sprancene. Are proiectii pe ambele talpi. in saua turceasca. Hipofiza (glanda pituitara) este glanda cu cea mai mare influenta din organism. functionare si descrestere a organismului uman. 1. pancreasul. aproximativ la mijlocul degetelor mari. tiroida. Este situata la baza creierului. pe partea posterioara.CAPITOLUL X SISTEMUL ENDOCRIN Sistemul glandular este un sistem de coordonare a activitatilor de crestere. Punctele reflexe sunt foarte mici si este indicat sa fie masate cu varful degetelor. suprarenalele si gonadele.

pe fetele posterioare. Disfunctii. pe laringe. Epifiza (glanda pineala) este situata in mijlocul creierului si are mari influente in functionarea zonelor superioare ale creierului. spre partea interioara a halucelor. obezitate. frigiditate. dureri de cap. absenteism. dereglari generale hormonale. epifiza este cea care ne deschide spre lume si exterior. a parului. Cu toate acestea se recomanda si masajul punctelor reflexe ale celolalte glande corespondente. in viata sexuala si ciclul gonadelor. Accelerarea sau scaderea anormala a metabolismului care conduc la slabire sau ingrasare exagerata. 41 . a sistemului nervos si regleaza consumul de oxigen din intregul corp.Stari patologice: lipotimia. transpiratie abundenta sau caderea parului. chisturi. 2. Masajul reflexogen al hipofizei este indicat in toate aceste cazuri. imbatranire precoce. intre primul si al doilea metatarsian. tulburari ale tensiunii arteriale. tumori. Punctele reflexogene se gasesc pe ambele talpi. Controleaza metabolismul bazal. coordonand si ritmul diurn/nocturn al organismului. impotenta sexuala. Daca hipofiza ne readuce. conducand si la stimularea celolalte glande din corp. in functiuni inversate sau comune. material. Gusa este o ulceratie a tesutului tiroidian. fibroame. in corp. Se va masa in corelare cu glanda hipofiza. Stari patologice si tratamente. pentru sanatatea pielii. functiunilor intelectuale si spirituale. Punctul reflex al acestei glande este chiar mai mic decat cel al hipofizei si este situat la cca 1 cm alaturi de punctul reflex al hipofizei. excitabilitate nervoasa. Toate acestea beneficiaza foarte bine de tratamentul reflxogen executat cu regularitate si perseverenta. Hormonii tiroidieni sunt determinanti in dezvoltarea fizica normala. 3. Tiroida este situata la baza gatului.

Se gasesc pe ambele talpi. glanda cresterii si a tineretii. responsabil de cresterea nivelului glicemiei. circulatie periferica proasta. ca glanda secreta doi hormoni: insulina. pe axa degetului 2. Timusul. imediat deasupra punctului reflex al stomacului 6. prezentat deja in paragraful 5. iritabilitate. la baza halucelului. Stari patologice. Toate acestea beneficiaza de tratament reflexogen. Puncte reflexogene. deasupra inimii. care regleaza concentratia zaharului in sange si glucagonul. Hipersecretia parathormonului produce cresterea exagerata a calciului si tulburari ale sistemului circulator sanguin si osos: osteita fibroasa. deasupra zonei rinichilor. Se pare ca determina reactia organismului nostru la stres si agresiuni fizico-psihice. deasupra montului. in vecinatatea zonelor duoden si stomac. stimuleaza productia de limfocite si activitatea sistemului imunitar. in spatele sternului si este alcatuit din doi lobi. din punct de vedere metabolic. 7. Cea mai importanta boala pe care o declanseaza functionarea defectuoasa a pancreasului este diabetul zaharat. Se gasesc pe ambele talpi. pe ambele talpi. 5. Paratiroidele sunt patru glande asezate perechi de o parte si de alta a tiroidei Punctele reflexogene se gasesc pe partea externa a celei de-a doua falange de la baza halucelui.7. vom obtine o cantitate sporita de insulina naturala. este situat la baza gatului. Paratiroidele regleaza metabolismul calciului. disfunctii ale unghiilor si dintilor. Pancreasul. 42 . Suprarenalele intervin in metabolismul bazal. Prin masaj reflexoterapeutic periodic pana la vindecare. Puncte reflexogene. calculi renali sau biliari. Stari patologice si tratamente. Punctul reflexogen se afla pe ambele talpi.4. spasme musculare. Hipofunctia produce tetanie.

reumatism. Disfunctia suprarenalelor se manifesta prin aritmie. Ca glanda. de manifestarea instinctului sexual. lipsa de curaj si initiativa. Masarea zonelor reflexe amelioreaza multe dintre aceste afectiuni. care contin aproximativ 1. 43 . 8. Gonadele sunt cele mai importante glande ale sexualitatii feminine si masculine. infectii si scaderea imunitatii. lesinuri.Stari patologice si tratamente. responsabile de functia de reproducere. ovarul produce hormoni. Estrogenul este responsabil de forma specifica femeilor. lipotimii.000 de ovule. Ovarele sunt gonade duble situate in bazinul femeii. astm si inflamatii articulare.000.

apei si glucidelor. chisturi. Taoate aceste tulburari beneficiaza de aportul reflexoterapiei practicata competent si cu regularitate. Puncte reflexogene. intre maleolele externe si tendonul lui Ahile. stimuleaza functia exocrina. testosteronul. Sunt situate in mijlocul calcaielor ambelor talpi si pe partile laterale ale labelor picioarelor. In plus. fiind situate in scrot. androsteronul si dehidroandrosteronul. frigiditate. Punctul reflex din mijlocul calcaiului stimuleaza functia endocrina. Testiculele sunt organe glandulare masculine de reproducere si. spre deosebire de ovare. 44 . au plasare anatomica externa. a celulelor uterine si previne expulzarea oului fertilizat. maresc volumul testiculelor. Disfunctia testiculara genereaza impotenta si oligospermia. actioeaza asupra caracteristicilor masculine. Hormonii. ciclu meregulat. Disfunctia ovariana genereaza: dureri menstruale. Progesterolul (luteina) stimuleaza secretia glandelor mamare. determina dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare ale barbatului. Produc spermatozoizi destinati fecundarii. vaginita.metabolismul calciului. pe cand punctul situat pe partile laterale. actioneaza asupra metabolismului lipidelor. Stari patologice si tratamente. determina psihicul si instinctul masculin. alterarea caracteristicilor sexuale secundare etc.

Puncte reflexogene ale cailor spermatice si veziculelor seminale coincid cu cele ale trompelor din aparatul genital feminin si sunt situate pe linia gleznei care uneste maleola externa si interna.Capitolul XI SISTEMUL DE REPRODUCERE 1. fiind situate amplu pe partea interna a labei la calcai. Punctele reflexogene coincid cu ale uterului.. care pornesc din spatele testiculelor. jena sau dureri profunde. caile spermatice cu 45 .3. prostata si penisul 1. pentru care vor fi masate punctele reflexe corespunzatoare. . mai rar intalnite: inflamatii. Caile spermatice si veziculele seminale. Am prezentat aceste organe glandulare in paragraful 10. Stari patologice.1. gazduiesc peste 300 de tubi seminiferi in care se formeaza spermatozoizii 1. cuprinde testiculele. 1. Prostata este situata sub vezica urnara si deasupra radacinii penisului. la ambele picioare.8. Sunt cele mai importante glande genitale masculine.2. formeaza cordonul spermatic care strabate prostata si se continua cu uretra. Testiculele. Caile spermatice sunt doua conducte in forma de ansa. Sistemul genital masculin vezicule seminale. intre maleola interna si tendonul lui Ahile. Veziculele seminale sunt doua ampule situate in spatele prostatei care secreta un lichid care dilueaza substanta spermatica si faciliteaza ejacularea. la ambele picioare.

1. Punctul reflexogen. care parcurge distanta pana la uter in 3-6 zile. uterul.1. trompele lui Fallope. de putine ori. insotita de inflamarea acesteia. cauze anatomice sau fiziologice. De cele mai multe ori are cauze psihice. Trompele lui Fallope (trompele uterine) au forma unor antene care pornesc din uter si fac legatura cu coarnele uterine. este situat pe partea interioara a labelor picioarelor. 46 . Aceasta tulburare are. Am prezentat aceste importante glande in paragraful 10. Sistemul genital feminin cuprinde: ovarele. la calcai. vaginul si vulva. Pentru ameliorare vor fi masate punctele reflexe legate de sistemul nervos central. descriind o forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna. pe axa de unire oblica a vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara Stari patologice. manifestata prin lipsa sau insuficienta erectiei. glandele sexuale si glandele cu secretie interna. situat in partea inferioara a abdomenului.4. Disfunctiile prostatei apar. La nivelul trompelor are loc fecundarea ovulului. Hipertrofia prostatei. poate provoca infectii. 2. Aplicand un masaj reflexogen competent. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. Penisul este organul masculin al reproducerii. conducand chiar si la vindevarea completa. cu sedinte de circa 2 minute zilnic. deschizandu-se sub forma de palnii franjurate la extremitatile dinspre ovare. circulatia sanguina. Cea mai importanta disfunctie a sa este impotenta. acelasi ca pentru vagin. Este strabatut de uretra pe tot parcursul sau.2. corelate frecvent cu andropauza.Stari patologice. de minim 4-6 saptamani.8 2. Se gasesc pe partea exterioara a calcaiului. Ovarele. Puncte reflexogene. in general. prostatita se va ameliora mult. sange in urina si usturimi la mictiune. avand o parte interna (deasupra perineului) si o parte externa terminata prin gland. pe ambele picioare. mictiune saraca si frecventa. retentie urinara. la barbati in varsta de peste 45 de ani. 2.

tesut adipos si tesut conjunctiv.3. vagin. infectii si dureri la ovulatie. gasindu-se pe partea interioara alabelor picioarelro. inflamatii.5. in parte si datorita sensibilitatii deosebite a organului. facut zilnic si pentru o perioada indelungata conduce la ameliorarea afectiunilor si chiar la vindecare. Bolile si suferintele asociate disfuctiei vaginului sunt infectii diverse. Vor fi masate punctele reflexe: uter. Vaginul reprezinta un organ important al vietii sexuale si libidoului.4. Punctele reflexogene pentru vagin si penis sunt comune. Este compus din: glande mamare. are frecvent cauze psihosomatice. In mijlocul sanului este pozitionat anatomic mamelonul. Starile patologice usoare sunt: ciclu neregulat. chisturi limfatice (mioame). are forma unei pere mari pozitionate cu varful in jos. Masajul bland al zonei reflexe. 2. starea de iritabilitate sporita sau contractie a vaginului in timpul actului sexual. Este un conduct muscular aponevrotic in permanenta umectat de mucus si secretii glandulare anexe. organul central al feminitatii. 47 . Disfunctiile trompelor uterine pot genera afectiuni usoare ca inflamatii. 2. Afectiunile grave constau in chisturi. infectii. prolaps uterin si avortul spontan. prevazut cu un in stm si un col. inchis la exterior prin vulva. fibroame. menstre dureroase. Punctele reflexogene sunt situate pe partea interioara a labelor picioarelor (comune cu cele ale prostatei). Vaginita. Uterul. Este gol in interior si poseda doua orificii laterale superioare care se deschid spre trompe si un orificiu in zona inferioara. Sanul (mamelele sau glandele mamare) este organ dublu genital cu specific de lactatie. dar si con 2. Punctele sunt destul de dureroase la pipait.Stari patologice si tratamente. cai limfatice si sistem nervos central. pe traiectele diagonale care unesc punctul vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara.

impartit anatomic in trei mari grupe osoase: capul. Masajul reflexogen se va executa zilnic. trunchiul si membrele. ganglionilor axilari si suprarenalelor. deasupra celui de-al doilea si al patrulea metatarsian. douasprezece perechi de coaste si 48 . de obicei. Craniul este alcatuit din opt oase importante.Puncte reflexogene. are un important rol de sustinere si protectie pentru tesuturi si organe. Tulburarile cele mai frecvente sunt stazele premergatoare menstruatiei si chisturile mamare. pe perioade lungi de timp (2-6 luni) pentru ameliorare si vindecare. In acest caz. Stari patologice. Trunchiul osos cuprine:coloana vertebrala. Scheletul osos uman este. glandular. tiroidei. vor fi masate punctele reflexogene ale sistemului limfatic. Scheletul osos reprezinta structura de rezistenta a organismului. Se gasesc pe fata anterioara a labelor picioarelor. Sunt de dimensiunile unor mici monede. zona pieptului. iar fata din 14 oase. hipofizei. Capitolul XII SISTEMUL LOCOMOTOR APARATUL OSTEOMUSCULAR SI ARTICULAR 1. La baza formarii unui chist este o staza limfatica si totodata o disfunctie hormonala ovariana.

pe grupe: cand unul se contracta. externa si interna. imediat sub articulatiile falangelor. la baza degetelor. Scheletul este o importanta rezerva de minerale pentru sange. se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca. Afectiunile sistemului osos sunt: durerile si excrescentele degenerative (monturi si ciocuri). cu exceptia cordului care este de culoare rosie. la ambele picioare. gamba. Proiectia reflexa a abdomenului se afla pe arcadele care unesc cele doua maleole. Muschii viscerali sunt albi. Punctele reflexe ale muschilor pectorali si intercostali se afla pe fetele superioare ale picioarelor. favorizand miscarea. Muschii sunt organe contractile. articulatiei mainii sunt pozitionate pe lateralele exterioare ale talpilor. Membrele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara si cele inferiare se insereaza la bazin prin centura pelviana. 49 . care actioneaza alternativ. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. Puncte reflexogene. osteoporoza. genunchiului. elastice. Muschii scheletici au culoarea rosie. brat. numita aponevroza. sub articulatiile degetelor 25. Sistemul osos este hranit de sange. Punctele reflexogene ale umarului. Punctele reflexe pentru antebrat. Punctele coastelor sunt amplu situate pe fata anterioara.sternul. Punctele reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe marginile interioare ale talpilor. coapsa sunt situate pe fetele laterale ale picioarelor. la ambele glezne. va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor 2. coordonat de sistemul nervos si in stransa legatura cu glandele: tiroida. cotului. practicat cu perseverenta. paratiroide si hipofiza. de la haluce pana la calcai. Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si. altul se relaxeaza. cu rol deosebit in producerea globuelor rosii din sange. un organism viu care se reface continuu. Soldul are proiectia pe partile interioare si exterioare ale gleznei. Stari patologice. pana la diafragma. coxartroza etc. gleznei. intre zona reflexa a gatului si diafragma.

doi muschi sau dintre os si muschi. spasme. dureri musculare. In interiorul cartilajelor articulare se afla lichidul sinovial. 3.Stari patologice. febra musculara. articulatiile umerilor. Punctele reflexogene ale articulatiilor intervertebrale se gasesc pe acelasi traiect cu cele ale coloanei vertebrale. genunchilor. Punctul reflex al umarului se afla sub articultia falangiana metatarsiana a degetului 5. Masajul reflexogen al zonelor corespondente sau a intregului sistem reflex conduce la ameliorari majori si vindecari in timp. reumatismul. 50 . Punctele reflexe ale soldurilor se gasesc pe partile laterale ale labelor. intinderi si rupturi de muschi. slabirea sistemului muscular (la batranete). de la haluce la calcai. Aparatul articular realizeaza legatura mobila dintre doua oase. soldurilor. pe marginile interne ale talpilor. coatelor. gleznelor etc. Cele mai importante articulatii din corp sunt: articulatiile intervertebrale. Afectiunile sistemului muscular sunt diverse: crampe. elastice si rezistente: cartilajele si tendoanele. Este format din tesuturi anatomice speciale.

globii oculari sunt alcatuiti din mai multe straturi: sclerotica. artroze. simturile sunt deosebit de importante. Ochii si simtul vazului. 51 . mergand pana la anchilozarea completa a corpului: artrita reumatoida. Ameliorarile si vindecarile se obtin prin masaj reflexogen al zonelor corespondente articulare. Afectiunile sunt multiple si.sub glezne. Stari patologice. bursite. grave. 1. endocrine si sistemului circulator sau general. Intretinerea si dezvoltarea lor ne consolideaza starea generala de sanatate. Organe de o mare complexitate. Punctele reflexogene ale ochilor se gasesc pe talpile picioarelor. tratamentul ideal implica sa se completeze cu un masaj local direct al articulatiei suferinde. Penru o eficienta crescuta. Punctele pentru genunchi sunt situate sub articulatia metatarsiana a degetului 5. hernie de disc etc. febre reumatismale. cu rol fundamental in perceperea vizuala. retina si coroida si deserviti de numeroase glande care le asigura functionarea. Capitolul XIII ORGANELE DE SIMT Pentru om. la baza degetelor 2-3. spondilite. de multe ori. avand proiectia inversata.

durerile acute locale. urechea medie este compusa din trompa lui Eustachio. 3. timpan. hipoacuzia si surditata. Urechile si simtul auditiv. Stari patologice si tratamente. enerizarea creierului (prin osul ciuruit) si. conjunctivita. otita. Nasul si fosele nazle au multiple functiuni in respiratie. strabism. identificarea 52 . 2. si trei oscioare mobile: ciocanul. blefarite. in proiectie inversa. cu rol fundamental in perceptia sunetelor. aplicata competent. nicovala si scarita. la timp. hipotensiunea si agorafobia (cauzata de afectarea centrului de echilibru din ureche) s. dar ea trebuie completata cu micsorarea timpului de vizionare la televizor. Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale. mentinerea presiunii interne si pastrarea echilibrului psihomotor al omului. mastoidele. Punctele reflexe se gasesc intre baza degetelor 4-5. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern.Stari patologice. hipermetropie. Nasul si simtul olfactiv. toate beneficiaza de efectele terapeutice ale reflexologiei. cataracta. menajarea ochilor de eforturi excesive. glaucom. ionizarea si filtrarea aerului. greturile. Zgomotele in urechi (cauzate de inflamatia nervului acustic si tulburari circulatorii). Reflexologia are un aport deosebit in pastrarea sanatatii oculare sau vindecarea diferitelor afectiuni. unul membranos si endolimfa. periodic.a. binenteles. iar urechea interna este formata dintr-un labirint osos. in perceptii olfactive. Cele mai importante afectiuni oculare sunt: ulcior. Urechea este un organ complex. miopie. gimnastica oculara etc. ametelile. absorbtia energetica a oxigenului.

cu riduri si santuri indica o stare de sanatate care lasa de dorit. amar. raceala. 53 . Limba decolorata (albicioasa). de un aport insuficient de energie nervoasa la nivelul celulelor olfactive. Limba este si un indicator al starii generale de sanatate. Sistemul digestiv este deservit de miros. Limba crapata adanc indica o carenta vitaminica severa si alte complicatii maladive. incarcata. sporite si nuantate fin de miros. in proiectie incrucisata. forma si marime echilibrate. Bolile de ficat isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului. Din combinatia acestor gusturi de baza pot rezulta zeci de mii de savori perceptibile diferite.. inflamatii. Pierderea simtului olfactiv este cauzata. la baza articulatiei primei falange. O limba normala este curata. roz. Limba si simtul gustativ. de cele mai multe ori. cu papilele gustative uniforme. caliciforme si coroliforme sunt situate pe mucoasa linguala si discern diferentiat patru tipuri de gusturi: dulce. sinuzite. sarat. Partea inferioara a foselor nazale este destinata respiratiei. alergii. Stari patologice.olfactiva realizandu-se la nivel molecular. acru. Carentele vitaminice (mai ales vitamina B) sunt semnalate aici prin modificari de culoare. cu care se afla in stransa legatura. Vor fi masate zonele reflexe ale nasului pe ambele talpi. ceea ce va conduce si la imbunatatirea respiratiei. Puncte reflexogene. carenta de zinc. 4. in principal de gust. Punctul reflex al nasului este amplasat pe partea externa a degetelro mari.deosebit de uscata. filiforme. vaz si. Papilele gustative fungiforme. incalzirii si filtrarii aerului.

elastic. cele mai eficace puncte de masaj sunt cele ale plamanilor si ale sistemelor endocrin. alopecie. Pielea si simtul tactil. puncte negre. O limba incarcata. ficat. In masajul reflexogen se insista pe punctele metionate. Este formata din doua straturi. pancreas. pielea are proiectii pe toata suprafata talpilor dar. ale sistemului circulator sanguin si limfatic. datorita numeroaselor terminatii nervoase. metabolice si carente vitaminice grave. abcese. Pielea. de eliminare a toxinelor. este zona de contact cu lumea exterioara. urinar. intestine). Disfunctiile sunt numeroase: acnee. Stari patologice. Acoperind intregul corp. dar si punctele aparatului digestiv (stomac. Stari patologice si tratamente. tinand cont de functile sale. Anexele pielii sunt: glandele sudoripare. cel mai extins organ al corpului. de respiratie cutanata si. glandele mamare. Punctul reflex al unei zone a pielii are corespondenta pe proiectia organului sau partii anatomice respective de pe talpile picioarelor. Capitolul XIV 54 . are functiuni complexe de proiectie. Ca sediu al perceptiilor noastre tactile. intestine). ficat. parul. epiderma si derma. impermeabil si destul de rezistent. Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina la incheieturi. 5. dermatoze. In acest caz vom masa punctele reflexe ale limbii. cu grosime variabila. de simt tactil. prurit. Pielea este un organ suplu. alergii. cu santuri in relief si aspect nesanatos indica sigur afectiuni digestive.Punctul reflexogen este situat sub unghiile degetelor mari de la ambele picioare. glandele sebacee. rinichi. furunculi. unghiile si terminatiile nervoase tactile (nervii receptori) Puncte reflexogene. excretor (paratiroide.

segmentele corespondente sunt: .gamba dreapta (2) cu antebratul drept (2) . Conform plansei. Zonele reflexe corespondente (segmente corespondente) Exista unele zone din corp care nu au proiectie reflexogena in talpi sau palme. in schimb au segmente corespondente ce se pot masa cu succes 20-30 de minute.piciorul drept (1) cu mana dreapta (1) . pentru a imbunatati circulatia segmentului bolnav.piciorul stang (1) cu mana stanga (1) .coapsa dreapta (3) cu bratul drept (30 55 .Alte zone reflexogene 1.gamba stanga (2) cu antebratul stang (2) .

Zona palmara coincide cu zona plantara. cu conditia sa nu iritam local zona de masat. se poate face si automasaj. cele de la mana cu cele de la picior. pana cand segmentul afectat incepe sa se incalzeasca. zona dorsala a palmei coincide cu zona dorsala a piciorului. Masajul zonei corespondente zonei afectate se va face profund..de pepartea respectiva. Zonele reflexogene in maini Zonele reflexe din palme se maseaza dependent sau independent de zonele din talpi.soldul stang (4) cu umarul stang (4) Degetele coincid. 3. Zona cotului coincide cu zona genunchiului. Fiind punctele cele mai la indemana.soldul drept (4) cu umarul drept (4) . 2. 15-20 de minute.coapsa stanga (3) cu bratul stang (3) . Masajul se face ori de cate ori dorim. Zone reflexe auriculare 56 . cu toata mana.

boli de piele si boli ale sangelui. Zona 3. in raport cu afectiunea pe care urmarim sa o tratam. In stare de iritare excesiva. in jos. umeri. de 5-6 ori. se va masa usor lobul urechii prin miscari circulatorii si se va intepa usor cu unghiile suprafata exterioara.Masajul profilactic al urechilor poate preintampina instalarea multor boli ale organelor aflate la distanta. radacina helixului – in afectiuni cardio-vasculare. Zona 1. Zona 2. glaucom. 57 . dureri de dinti. La inceputul masajului se va frictiona usor suprafata urechilor de la canalul auricular in sus. helixul – in dureri si inflamatii ale gatului. Se trece apoi la o alta forma de masaj: Prindeti fiecare portiune a pavilionului cu 3 degete. Zona 5 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale cervicale. conform plansei. Zona 4 – in dureri de maini. febra. omoplati. apoi de la canalul auricular. miopie. insomnie. articulatii ale coatelor si umerilor. Zona 6 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale toracale. de ambele parti si masati pana cand pielea se inroseste si se incalzeste. lobul urechii – in inflamatiile cavitatii bucale. Dupa aceea se trece la masarea zonelor. de 5-6 ori. tulburari intestinale. tulburari de digestie.

Zona 18 – punctul inimii. la inceputul secolului nostru. dureri de dinti. ischemie. Prin masaj se va regla tensiunea arteriala. Zona 13 – in ameliorarea bronsitelor. Zona 9 – in astm bronsic. afectiuni sau lovituri ale regiunii lombare sau sacrale. Reflexologia vertebrala Bazele reflexologiei vertebrale moderne au fost puse de A. ameteala. scaderea acuitatii auditive. Zona 12 – in nevralgii de trigemen.Zona 7 – in dureri musculare. Zona 10 – in nevralgii de sciatic. se vor combate durerile violente din ulcerele gastrice si duodenale. dureri ale articulatiilor tibio-tarsiene si ale picioarelor. Abrams (SUA). din calculi biliari. indiferent daca este mare sau mica. Zona 16 – prin masaj usor se combat sindroamele durroase. Prin masarea lui. in palpitatii si aritmii. tuse. anchiloze. ficat si vezica biliara. 58 . Zona 15 – in dureri abdominale. Zona 20 – punct deosebit de important. Timpul de percurtie este de la cateva secunde la 1-2 minute. vertij. ameliorari din sechele lasate de poliomielita. in general migrene. hipertensiune. Nu se vor face percutii pe vertebrele traumatizate. a afectiunilor pulmonare. Zona 14 – in mastite si sinuzite maxilare. Zona 11 – in afectiuni de pancreas. Anexa 9. afectiuni digestive. Zonele 17 si 19 – in afectiuni alergice si pulmonare. insomnii (se va masa de 2-3 ori pe zi). Metoda de tratament prin reflexoterapie vertebrala consta in percutia usoara cu varful unui deget pe apofizele spinoase (crestele dorsale ale vertebrelor). Zona 8 – in sciatica. astm bronsic in criza.

glande suprarenale. nevralgie faciala si cervico-brahiala. corzi vocale. C5 – membre superioare. aritmie. ameteli. paralizia membrelor superioare. emfizem pulmonar. cefalee. gingii. auz. 59 . pancreas. creier. Corespondentele vertebrelor cu unele organe. C4 – astm bronsic. C2 – urechi. vertebra lombara se afla pe linia ce uneste oasele bazinului. functii si boli: C1 – cap. amnezie. vertebra dorsala 8 se gaseste pe linia care uneste linia care uneste varfurile omoplatilor.Repere: Vertebra cervicala 7 este cea mai proeminenta. vertebra dorsala 12 corespunde ultimei coaste. dinti. C3 – amigdale. sughit.

arterita. T8 – splina. insomnie. reanimare. rinichi. T2 – scade tensiunea arteriala. percutia sa este contraindicata in glaucom. contracta vezica biliara. T4 – dilata plamanii si le amelioreaza functiile. L4 – contractia colonului sigmoid si a rectului. stimuleaza ovarele. S4 – hemoroizi. T11 – boli de intestine. favorizeaza erectia. T9 – litiaza biliara. contractia colonului ascendent. L5 –atonia vezicii urinare. S2 – contractia rectului. 60 . T6 – litiaza biliara. functia pancreasului. tahicardie paroxistica.C6 – boala Parkinson (reduce tremuraturile). boli de ovare. diabet zaharat. L1 – ficat. pancreas. C7 – insuficienta hipofizara. hiperfunctia hipofizei. impotenta sexuala. L3 – contractia colonului descendent. T10 – cistita. T3 –contracta pilorul. T7 – evacueaza vezica biliara. hipertensiune arteriala. dismenoree. ficat. pancreas. contractia colonului transvers. T1 – contractia ansei sigmoide (dilata pupila). guta. calculi renali. boala Basedow. S3 – hemoroizi. tahicardie. T12 – prostata. L2 – ficat. celulita. enurezis. incontinenta urinara. S1 – favorizeaza erectia. tremuraturi. T5 – deschide pilorul. Spatiul dintre T3 si T4 – hipotiroidie. dilata canalul coledoc. stimuleaza functia plamanilor si plexul solar. S5 – hemoroizi. edeme.

cel mare. Precizari: 1. timp de maxim 5 min.vezica urinara sub pexul solar. iar linia degetului mare – coloana vertebrala. Maleola = oasele gleznei.Anexa 1. aratatorul. de la mana. Dictionar minim: Calcaneu = calcai. Haluce = primul deget. Apasari puternice cu policele spre pacient. oul piciorului. invers. se numeste exteriorul talpii (inclusiv al segmentelor anatomice componente – degete) marginea de pe partea degetului mic si interiorul talpii. 2. Piciorul stang se infasoara intr-un prosop. Manevra 1. Suprarenale – rinichi – uretere . 3. Pe talpa dreapta este oglindita jumatatea dreapta a corpului si jumatatea stanga a capului. pe talpa stanga. cu degetul mare pozitionat pe talpa. de la mana. Prin conventie. 3. Apasari puternice cu policele (degetul mare) dinspre degete spre calcai. unde linia degetului mic cuprinde articulatiile. PICIORUL DREPT Nr. CHEIA DE INTRARE Pentru eliminarea toxinelor Deschiderea piciorului drept: se apuca talpa piciorului cu doua maini si se trage spre exteriorul talpii. Se incepe cu un masaj general de relaxare al picioarelor. Facem consacrarea. Inaintea inceperii sedintei ne spalam pe maini. Colon = intestin gros. mai ales gambele. Schema unei sedinte complete de masaj reflexogen – model orientativ. oblic pe ureter. degetul mare de la picior. Index = al doilea deget. Ordinea manevrelor: Se incepe intotdeauna cu talpa dreapta. marginea de pe partea degetului mare. 2. recomandata datorita efectelor in plan energetic subtil ale unei sedinte de reflexoterapie. Identificare plex solar la intretaierea axelor verticala cu orizontala. se poate folosi batul de masaj (capatul mare). datorita faptului ca ambele talpi alaturate formeaza zona reflexa a intregului corp. atentie la suprarenale (primele sub plex) pentru hipertensivi!!!! 61 . Police = primul deget.

6. pe mijlocul talpii. Apasari putenice cu policele dinspre interiorul spre exteriorul talpii. 7. GLANDELE ENDOCRINE Paratiroida. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. Apasari puternice cu lateralul policelui. Hipofiza. se poate folosi batul de masaj (capatul mic). Apasari putenice cu policele dinspre exteriorul spre interiorul talpii. SISTEMUL DIGESTIV Stomac – pancreas – duoden. Apasari puternice cu incheietura indexului. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. ½ inferioara a pernutei degetelor 2-5. la baza degetelor 2-3 (ochi) si 4-5 (urechi). Tampla – Nerv trigemen – Ceafa. lateralul exterior al halucelui . TORACELE Muschiul trapez. 13. dinspre varful exterior al halucelui. 14. 10. 5. in scobitura dinspre interiorul talpii. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. pe ½ dinpre interiorul degetului mare. miscarea terminandu-se prin surub.baza lui – lateralul interior al talpii. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. Ochi. este la suprafata. Epifiza. in varful unghiei. dinspre varf spre baza. tridimensional pe lungimea lor. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. 15. la baza lui. 11. Intestinul subtire. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. 2. dinspre unghie spre baza. este la suprafata). capatul mic. Apasari puternice cu incheietura indexului. 8. Nasul. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare al talpii. 1. Creierul mic. ½ superioara a pernutei degetelor 2-5. la baza halucelui. pe sub pernita degetului mare. de la spatiul dintre degetele 1-2 in jos. pe lateralul degetului mare. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare. Paratiroida – tiroida – timus. 62 12. apoi spre lateralul intern al tapii. spre exteriorul degetului mare. 17. intre plexul solar si calcaneu. pe celelalte degete. urechi. Plamani si bronhii. continuu. 3. Pe haluce – miscari laterale spre exterior. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza cu grija. se poate folosi batul de masaj. 4. pe ridicatura. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza (cu grija. 16. Apasari puternice cu policele. .4. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. 9. pe lateral. CAPUL Sinusuri. pe bombeul halucelui si buricele degetelor 2-5. Creierul mare.

5. pentru coccis. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. pe exteriorul piciorului. mijlocul calcaiului. din mijloc spre lateralul exterior. 27. Articulatii glezna – pumn. mai bland pe scobitura si puternic pe mijlocul calcaiului. circular in jurul maleolei. Apasari puternice spre genunchi cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta. in dreptul diafragmei. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. dinspre plex spre calcai. deasupra calcaiului. 6. pe lateralul exterior al talpii.18. in dreptul montului. . sub pernuta degetelor 2-5. cu ambele maini. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. pe sub maleola. Apasari puternice cu lateralul policelui pe zona montului pentru cervicala. pe interiorul piciorului. pe partea exterioara a calcaiului. 22. 19. Ficat – vezica biliara. in sus spre mijlocul talpii. la mijloc si ceva mai jos. incadrand piciorul ca bareta la sandale Apasari puternice spre talpa cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta parte Hemoroizi. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. pe forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna Uter sau prostata – vagin/penis. 25. 24. 26. 28. pe sub stomac-pancreasduoden. Apasari puternice cu policele. cu varful degetului aratator. Valva ileocecala – apendice – colon ascendent – colon transversal. PELVISUL Ovar sau testicol. Articulatia umarului. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. pe ambele parti ale piciorului. spre spate. pe exteriorul piciorului. Articulatie genunchi – cot. pe interiorul piciorului si dureri menstruale (relaxare abdominala). pe lateralul exterior al talpii. SISTEMUL OSOS Articulatia iliaca – soldul. apoi toate articulatiile odata cu lateralul indexului. Apasari puternice cu incheietura degetului aratator. ocupand 1/3 din lungimea gambei dinspre glezna spre genunchi. se poate folosi batul de masaj (capatul mare) Trompe uterine sau caile spermatice. printr-o miscare tip du-te – vino si. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. 21. Coloana vertebrala: vertebre cervicale – toracale – lombare – sacrale – coccigiene. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. dinspre degete spre 63 20. spre pacient si tras. pe lateralul exterior al talpii. unghi drept si spre lateralul interior al talpii. spre calcai. la inceputul calcaiului. 23. Apasari puternice cu incheieturile degetelor 2-5. pe interiorul piciorului si ovar/testicol.

bareta superioara a sandalei (linia de demarcatie intre cele doua culori ale fetei piciorului). dinspre exterior spre interior. dinspre interior spre exteriorul talpii. pe os. 64 32. toracici (in exterior). Se inclesteaza degetele celor doau maini si se efectueaza masaj prin apasare cu pernutele exterioare ale podului palmei. in sensul acelor de ceasornic la barbati si invers. Limfa capului. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. in usor evantai. simultan. pana la genunchi. Dintii (incisivi-canini-premolari-molari). dinspre varf spre baza degetului. 1/3 din lungimea gambei. . in adanciturile dintre falangele 1-2 si 4-5. spre spatele calcaiului. Se recomanda revenirea pe marea limfa. Maxilar – mandibula. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Apasari puternice cu policele. sub unghia halucelui. 35. 37. Se lucreaza prin apasare si tragere cu degetele 2-5 lipite. dinspre interior spre exteriorul talpii. dinspre degete spre bolta piciorului. dinspre interior spre exterior. Diafragma. deasupra calcaiului. incadram osul in dreptul articulatiei gleznei. la baza unghiilor degetelor 2-5. calcai. GAT – TORACE Amigdalele. pe lateralul exterior al talpii. dinspre glezna spre genunchi. se poate lucra si impreuna cu coccisul.29. Apasari puternice cu policele ambelor maini. 40. in spatiul de deasupra degetelor 2-4 Apasari circulare cu policele. Sani – muschi pectorali. Nervul sciatic. 31. incadrand osul halucelui. la baza unghiei halucelui. 33. Ganglionii inghinali. pe mijlocul gambei. Nervul sciatic. Se apuca gamba pe cele doua laterale si se apasa puternic pe toata lungimea ei. 30. Faringe – laringe – trahee (in adancitura dintre falangele degetelor 1-2) marea limfa (sub trahee) – urechea interna cu centrul echilibrului (in spatiul dintre falangele degetelor 4-5) Apasari puternice cu ambele policele. Apasari puternice cu lateralul policelui. pe mijloc. 39. intre degetele 2-3 si 3-4 Ciupituri cu dpua degete. pe lateralele gambelor. 7. 8. 1/3 din lungimea gambei in sus. 38. dinspre glezne spre gamba. 36. 41. 34. CHEIA DE IESIRE Ganglionii abdominali (in interior). dinspre interiorul spre exteriorul talpii. la femei. Apasari puternice cu policele. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. Limfa corp superior (in exterior) si limfa corp superior (in interior). tinand calcaiul sprijinit in cealalta mana.

Se culeg energiile negative. 19. puternice pe zona splinei.anus. dinspre interiorul talpii sub stomac-duoden-pancreas lateral spre exterior. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. Masaj general. daca vrea. dinspre genunchi la talpa. dinspre pernuta spre mijlocul talpii.pancreas. 16. Se infasura piciorul drept in prosop si se trece la masajul piciorului stang. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. Multumim pacientului pentru ca ne-a ales. se gandeste la ceva frumos si. timp in care acesta inchide ochii. prin trecerea palmelor relaxate la maxim 3-4 cm deasupra picioarelor. Manevra PICIORUL STANG Stomac – duoden . 43. Se infasura si piciorul stang in prosop. 65 . Inima – splina. la mijloc si ceva mai jos. sub pernuta degetelor 2-5. de cateva ori. Colon transversal – colon descendent – colon sigmoid – rect . spune si el o rugaciune. se face echilibrarea energiilor prin aplicarea palmelor pe talpile pacientului si spunerea unei rugaciuni. Nr.42. Apasari moderate cu policele pe zona inimii. se relaxeaza. de relaxare al piciorului. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. inclusiv gamba. Ne spalam pe maini. 18. unghi drept in jos pana deasupra calcaiului si lateral stanga spre interiorul talpii.

Harta Reflexogena a picioarelor. vedere plantara 66 .Anexa 2.

vedere laterala 67 .Anexa 3. Harta Reflexogena a picioarelor.

Anexa 4. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. I 68 .

I. Iasi. Iasi.. Editura Mentor Macro. Chiruta.. Manual de reflexoterapie. 69 . Postolica V. Stimulati-va energia vitala.... Chiruta I.. Editura Antet. Chiruta. 2004. Chiruta I. Postolica V. factorii care pot influenta diagnosticarea reflexogena corecta. Chiruta A. Lucrare de masterat. A.. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata de Universitatea de Stat din Bacau. Implicarea factorilor psihoafectivi in ameliorarea actului terapeutic reflexologic. Universitatea de Stat din Bacau. Mantak. 5. 2004. Bulus L.I. C...Anexa 5. Editura Polirom. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata la Universitatea „Petre Andrei”.. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. Chiruta I. A. 2005. Incursiune in reflexoterapie.D. Contributia masajului reflex in tratamentul dismenoreei. 4. 1999. Iasi.. II Bibliografie 1. 7. Incursiune in Reflexoterapie. 6. 2004. Sanatate prin masaje si remedii naturiste. Chiruta E. 18-21 iunie. 3. 16-18 septembrie. 1994.I. Chiruta I. 2004. Bucuresti. Dragu L. 2. Editura Polirom. Oradea.

Editura Stiintifica si Enciclopedica... 15. Iasi..Fitzgerald H. Numarul de aur in structura si energetica sistemelor vii. Bioterapie.. 12.. Filimon D. 16. Alinare si vindecare prin reflexoterapie. Bucuresti. Editura Trama. 17. Miracolul vindecarilor. 2004. 1996. Iasi.Manecuta R. 9..Vennells D. Initiere in reflexologie. V. 1990. Vadun. Retete medicale fara medicamente chimioterapeutice.8. Bucuresti. Editura Stiintifica si Enciclopedica.Ivan S. Editura Symbol. Editura Miracol. Bucuresti. 1995. Postolica V. Sanatosi spre viitor. 2000.. 1975.. 13. 1998. Bacau. Bucuresti. Bioenergia..F. Bucuresti.V.Pascanu V. Iasi. Sa ne tratam si fara medicamente. Farmacia verde.. editura Niculescu. O. 11.Kneipp S. Editura Polirom. Geiculescu.T.Marza D. Elvetia. Reflexologia in kinetoterapie. 70 . Editura Polirom. 2005. EdituraEdinter. Tratamente integrale prin medicina naturista. Gillanders A. Masafret H.. Editura Polirom.I. 10. 14. 1987. darul divinitatii. Incursiune in acupunctura. 2000.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful