Capitolul I.

ISTORICUL SI ORIGINEA REFLEXOLOGIEI
Reflexologia face parte din medicina traditionala chineza care are o vechime de peste 5000 de ani. Apare mentionata pentru prima data in lucrarea „Nei Jing” (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Acest imparat intelept, medic si om de cultura a trait in jurul anului 3000 i.e.n. In secolul IV i.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezinta reflexoterapia ca metoda, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute. Cu mai mult de 4000 de ani in urma, reflexoterapia era cunoscuta si in Egiptul antic, asa cum arata o fresca descoperita in mormantul unui medic, in localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza palmele si talpile a doi pacienti, probabil nobili. Fresca abunda in reprezentari simbolice. Formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta invatatura si intelepciunea, iar cele trei pasari albe – pacea, sanatatea si prosperitatea. Pot fi observate si reprezentari ale instrumentelor chirurgicale ale vremii. In India antica silaba sacra „AUM” reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei puncte fundamentale, reprezentand cele trei lumi: lumea telurica, demonica, umana si lumea elevata, divina. Intr-o miniatura moderna, lumea umana este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar iubita, stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-l indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexologie.

Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului. Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului reprezentate pe extremitatile corpului, indiferent de distanta fata de zona pe care o reprezinta. Organele corpului uman au legaturi energetice si nervoase directe cu punctele reflexogene corespunzatoare. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul carei se regleaza relatiile dintre organe si dintre organism si mediul inconjurator. Reflexologia sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in occident la inceputul secolului XX, de catre medicul american William Fitzgerald care demonstreaza practic cum, prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat. Cercetarile sale au fost preluate de prietenul sau, dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus reflexoterapia, asa cum este cunoscuta astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave. Tot Eunice Ingham a scris prima carte de reflexoterapie din lume si a deschis prima scoala specializata pentru pregatirea reflexoterapeutilor.

2

Componentele principale ale reflexologiei sunt reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

Capitolul II. PRINCIPIILE REFLEXOLOGIEI
1. Cele zece zone energetice Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la picioare pana la crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita de dr. W. Fitzgerald care putea ameliora durerea dintr-o parte a pacientului prin apasarea intr-o alta zona. El si-a perfectionat tehnica invatand ca, daca aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul uni bandaj elastic pe fiecare falanga mijlocie si cu ajutorul unor mici carlige pe varfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul bratelor, partilor laterale ale gatului, ochiului, urechii si fetei. In anii 1880, perioada in care practica dr. Fitzgerald, anestezia era abia la inceputuri si multi pacienti mureau din cauza anestezierii cu cloroform. Cele zece zone sunt impartite in cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau functie din aceasta zona. Zona 1 trece prin degetele mari de la maini, pe fiecare parte a corpului si parcurge linia mediana a corpului, partea interna a picioarelor, a bratelor si coloana vertebrala . Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului – nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.

3

genunchii. inelare si degetele mici de la maini si de la picioare care. parcurge picioarele. cuprind articulatiile si organele pe care le intalnesc pe traseu.Zona 2 incepe in degetul al doilea de la picior. In acelasi fel sunt constituite si zonele 3. Aceasta metoda de impartire a corpului in canale energetice sau meridiane este similara principiului care sta la baza presopuncturii si acupuncurii. soldurile. Cu toate aceste. strabatand corpul ca niste adevarate benzi energetice. coapsele. pe palme si degetele de la maini. fata si capul. strabate pieptul. gatul. se uneste cu punctele de la maini care incep in cele doua aratatoare. 4 .. incepand din degetele mijlocii. 4 si 5. cand este vorba de reflexoterapie. trunchiul. In locul lor accentul se pune pe harta corpului care arata ca fiecare zona sau organ din organism este oglindit pe talpi si degetele de la picioare. nu sunt importante meridianele in sine si nici punctele identificate sau numerotate.

Motoyama a pus la punct un aparat pentru detectarea blocajelor energetice prin masurarea variatiilor impulsurilor electrice la nivelul terminatiilor meridianelor. a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor la degetele de la maini si de la picioare. in urma studiului zonelor si meridianelor de acupunctura. Realizarea lui Motoyama confirma 5 . pe care le-a denumit seiketsuI. Pentru aceasta . fiind capabil sa diagnosticheze boala inainte de instalarea manifestarilor fizice ale acesteia. Harta electrica Hiroshi Motoyama.2. un medic si vindecator japonez.

2.5 cm sub articulatia dintre index si mana. descrie o linie paralela cu linia umerilor. Pe maini. 3. situat la baza trunchiului. aceasta congestie se paote manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv. Dela acest sant se duce linia orizontala pe latimea talpii. linia taliei are ca reper articulatia policelui cu mana. linia bazinului incepe in zona moale. Este localizata pe talpi la baza calcaiului. O putem identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului pana ajungem la o mica proeminenta care marcheaza santul metatarsian. linia diafragmei este la aproximativ 2. iar simptomele si durerea vor disparea. Linia taliei se afla la mijlocul talpii. carnoasa a bazei policelui. daca nu a tuturor terapiilor complementare. iar echilibrul adecvat si fuctia normala se restabilesc. marcand totodata terminatia zonei mai late a labelor. daca blocajul este indepartat prin sedite de reflexoterapie. Pe palme. Linia diafragmei – este linia secundara ce separa toracele de abdomen. iar in acel punct apare congestia. Impartirea conventionala a talpilor Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiei organelor pe extremitati. deoarece culoarea tegumentelor deasupra acestei linii este mai inchisa decat cea de dedesubt. se bazeaza pe principiul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de vindecare.ceea ce vindecatorii au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat.5 cm de articulatia pumnului 6 . corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale. Pe de alta parte. 1. Acestea intersecteaza cele 10 zone descrise anterior si impart picioarele si mainile in sectoare largi. Pe palme. 3. Linia pelviana – separa abdomenul de micul bazin. Ea porneste de sub mont. au fost trasate si principalele mlinii de pe maini si picioare. fluxul energetic scade sau se acumuleaza. Eficienta multora. In timp. imediat sub oasele metatarsiene. corespondenta cutiei torcice. la aproximati 2. Este usor de localizat. procesul de autovindecare poate incepe.

Principiile logice ale acestor corelatii sunt: a) locul in care talpa se ingusteaza cel mai mult corespunde taliei corpului. ca un elastic. Partile reflexogene ale labelor picioarelor Urmarind liniile de orientare. mergand paralel cu linia degetelor. sesizam o stransa corelare intre anatomia corpului uman si harta proiectiilor organelor pe talpi si chiar in alte puncte. ea separa partea superioara a corpului de trunchi. linia linia ligamentara se afla itre al doilea si al treilea deget. Considerata linie principala. 4. impingem halucele inapoi. traversand pe latime talpa spre inceputul metatarsianului degetului mic. iar in spatiul dintre primul si al doilea deget vom simti un ligament vertical. Pe palme. 5. in tensiune. Partile reflexogene situate deasupra liniei imaginare a taliei corespund partii 7 . Linia umerilor poate fi localizata numai pe talpi si se intinde de la baza degetului mare.4. Linia ligamentara – pentru a gasi aceasta linie pe talpi.

isi impart proiectiile intre cele doua talpi. urechi. plamani. putem masa zona sa simetrica. d) Organele perechi. fractura etc. de pe partea dreapta a capului pe degetul stang si organele din partea stanga a capului – pe degetul drept. cum ar fi vezica urinara. traheea etc. glandele Partea stanga a corpului se oglindeste pe talpa stanga. Legatura intre partea superioara si inferioara acorpului se numeste bilateralitate verticala (si intre maini si picioare). putem afirma ca zonele reflexogene ale celor doua picioare sunt identice din punct de vedere al repartizarii.superioare a corpului (mai sus de talia reala). se proiecteaza pe lateralele interioare ale talpilor. simetric. fata si creier au proiectiile pe talpa inversate. Concluzionand. situate pe cap. datorita incrucisarii nervilor centrali ai celor doua emisfere cerebrale: vom masa deci punctele ochi. Organele. Atunci cand nu avem acces la una din partile corpului. Piciorul drept: 1. etc.). precum rinichi. situata central in corp. nas etc. b) c) partea dreapta a corpului isi are proiectia organelor pe talpa dreapta. isi au proiectiile situate pe ambele talpi: partea stanga a perechii pe talpa stanga si partea dreapta a perechii pe partea dreapta. maini. Sub linia taliei de pe talpa se oglindesc organele din partea inferioara a corpului (de sub talia reala). rana deschisa. picioare. din cauze obiective (durere. degetele mari ale picioarelor simbolizeaza capul. dar din punct de vedere al pozitionarii proiectiei punctelor reflexe exista deosebiri intre piciorul stang si piciorul drept. Organele centrale. ficat 8 . coloana vertebrala. Legatura dintre partea dreapta a corpului si cea stanga se numeste bilateralitate orizontala (ca si cea dintre partea anterioara si cea posterioara a corpului). bilaterala si vom obtine efecte favorabile in ambele puncte. e) coloana vertebrala. Exista totodata o bilateralitate corporala si o actiune metamerica.

deci partea stanga a capului. Boala se manifesta la presiune ca o inflamatie.2. colon descendent – sigmoid . si au drept consecinta o proasta circulatie sanguina si nervoasa. stomac – duoden – pancreas 4. deci partea dreapta a capului cu organele aferente. palpand punctul reflexogen specific. cristale de nisip sau boabe de orez dureroase. splina 3. stomac – pancreas – duoden 4. 9 .rect – anus 5. emisfera stanga a creierului. vezica biliara 3. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent. combinat cu informatiile primite din dialogul cu pacientul despre afectiunile si starea generala de sanatate. aflate sub piele. deci dereglarilor energetice. emisfera dreapta a creierului. Capitolul III.valva ileocecala – colon ascendent 5. inima 2. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorita depunerilor de toxine din zona reflexogena. apendice . cu organele aferente acestei parti Piciorul stang: 1. REFLEXODIAGNOSTICUL Consta in reperarea si interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene.

cele mai complexe si mai concludente puncte de proiectie organica. ca zona corespondenta bilateral. cu apasari usoare. Acesta isi cunoaste vechile afectiuni. Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare.) Pentru diagnosticare am folosit cu precadere zonele reflexogene ale talpilor. pana devin calde. se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata. nu in ultimul rand. hipersensibile. mai in profunzime. care pot avea 10 . traumatisme. diagnosticarea este mai greoaie si mai putin precisa decat pe talpi. Datorita perioadei. solide cunostinte anatomice si patologice. de persoane cu mebrele inferioare amputate sau lezate grav. un studiu amanuntit. vom incepe mai intai cu cauza generatoare a dereglarilor. neinvazive. Foarte important in diagnosticare este si dialogul preliminar cu pacientul. Ca sa avem eficienta in tratare. de obicei.Este necesar sa se faca o examinare atenta. reumatism. in general mare. ori zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta. dupa care. Reflexodiagnosticul cere deci. plagi. boli dermatologice etc. Reflexoterapeutul nu trebuie sa se substituie medicului clasicist. In acest caz. pe care oamenii o petrec in picioare sau sezand. acestea fiind. experienta. localizandu-se in punctele reflexe din talpi. a urmat diferite tratamente si informatiile pe care ni le poate oferi sunt foarte pretioase pentru detreminarea starii de sanatate si a cauzelor afectiunilor potentiale care urmeaza a fi tratate. caz in care ori ne aflam in fata unei erori de diagnostic. se poate folosi examinarea si palparea partilor reflexogene ale mainilor. se cauta punctele reflexe. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi puncte reflexogene ca si talpile. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea zonelor de reflex. deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in partile de testare (bataturi. toxinele au tendinta de a cobora spre zonele inferioare ale corpului. ci trebuie sa fie constient ca el practica alte metode de tratament. malformatii. In cazuri exceptionale. sensibilitate deosebita si. puncte corespondente organelor suferinde.

Piciorul persoanei tratate trebuie sa fie liber si curat. cele localizate in pancreas produc diabet. Pentru aceasta trebuie sa regularizam mai intai functionarea organelor de eliminare a toxinelor si a celor de refacere a organismului. in articulatii produc artritele si reumatismul etc. insistand prin masarea punctului sau reflex. 11 . toxinele din rinichi duc la nefrita si guta. Principalii factori care conduc la aceasta acumulare nociva de toxine sunt modul de viata. Depunerile de toxine in zonele reflexogene In reflexologie se considera ca depunerile de toxine sunt principala cauza a imbolnavirii curente prin dereglarile circulatiei energetice. a proceselor complexe ale asimilatiei si a functionarii generale a organismului. sanguine. Putem spune ca toxinele localizate in ficat produc hepatita si ciroza. Acestea pot cauza circulatie sanguina isuficienta intr-un anumit organ sau zona corporala. regeneratoare. ne indica o defectuoasa functionare a organului aflat in corespondenta si invers. dupa care vom putea trece la tratamentul propriu-zis al organului bolnav. picioare sau coloana vertebrala conduc la perturbari circulatorii si de influx nervos zonal care afecteaza organele corespondente. completandu-se reciproc. cele din piele la dermatite si celulita.efecte favorabile acolo unde medicina clasica a esuat sau pot merge paralel cu aceasta. de alimentatie. In esenta. putem spune ca depunerile de toxine in zonele reflexogene. obtinand astfel eliminarea reziduurilor toxice si alimentarea cu substante energetice noi. starea psihica si starea mentala. 2. Fracturile consolidate gresit sau calusurile vicioase la maini. Folosirea de incaltaminte incomoda sau stramta timp indelungat conduce la perturbari zonale ce influenteaza negativ functiunile organice. Tehnicile masajului reflexogen Conditia prealabila a unui bun masaj reflexogen este ca terapeutul si pacientul sa fie asezati comod si relaxat. Masajul punctelor reflexe decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organe. 1.

se maseaza tubul digestiv. ureterul. 12 .se continua cu masarea reflexogena a capului – centrala coordonatoare a intregului organism. mai putin cu instrumente alcatuite doar din fibra naturala de os sau de lemn. Important! Sedintele de tratament se executa cu una-doua ore dupa si inainte de masa. vom masa fie cu miscari circulare.Piciorul care rmeaza a fi masat poate fi asezat pe genunchii terapeutului sau acesta din urma se aseaza la picioarele bolnavului. . . . dar putem sa folosim creme grase sau uleiuri aromatice pentru o buna alunecare pe piele.suprarenale. Nu sunt intotdeauna recomandate. fie cu miscari de tragere de sus in jos sau din interiorul labei piciorului spre exteriorul ei. Vom prezenta in continuare cea mai simpla metoda de masaj reflexogen: 1. vezica urinara si uretra. pentru a putea dirija circulatia sangelui spre zonele afectate. In functie de pozitia piciorului. Presiunea in timpul masajului trebuie sa fie crescatoare in intensitate: se incepe cu apasari usoare si se mareste gradat apasarea. Ordinea de executie a traseelor in reflexoterapie cunoaste multe variante. Masajul poate fi executat atat cu policele.se maseaza la inceput plexul solar. Pentru a sti cand am ajuns la limita de suportabilitate trebuie sa observam mereu trasaturile fetei pacientului. cat si cu falangele celorlalte degete (avand unghiile taiate foarte scurt). . avand acces la ambele talpi. Masajul trebuie sa urmeze o anumita succesiune fiziologica: . suprarenalele. a inflamatiilor si pentru coordonarea sistemului nervos vegetativ.urmeaza masajul punctelor pozitionate in ordine de sus in jos si din interiorul labei spre exteriorul ei sau pe sisteme. Cheia de intrare: plex solar. pentru eliminarea toxinelor. se maseaza punctele limfatice pentru formarea anticorpilor si cresterea vitezei de deplasare a limfei prin ganglioni si vase limfatice. .in final. rinichiul.

dureri menstruale.stomac – la piciorul stang pancreas – la piciorul stang duoden – la piciorul stang . uter sau prostata. tampla. epifiza. .articulatia iliaca.rinichi. .membre si articulatii. Zona genitala: ovar sau testicul. . 6. . 3. 13 . Tiroida. Zona cap: sinusuri. paratiroida.intestin gros ficat – la piciorul drept vezica biliara – la piciorul drept sau inima – la piciorul stang splina – la piciorul stang vagin sau penis.la piciorul drept - duoden – la piciorul drept pancreas – la piciorul drept sau . ceafa. nas. ochi.intestin subtire . Muschi trapez.plamani 5. ureche .vezica urinara 2. hemoroizi. Zona osteo-articulara: articulatia coxofemurala. .coloana vertebrala. creier mic. .ureter.. hipofiza. creier mare. Zona digestiva: stomac . 7.timus 4.

10. cu o manichiura riguroasa. .nu se lezeaza pielea.trahee. o tinuta ordonata si placuta (de preferat haine deschise la culoare.. netezirea – spre trunchi.mandibula. .laringe. Cheia de iesire: ganglioni limfatici abdominali. . mainile perfect curate.marea limfa.faringe. .nu se produce suferinta prin masaj Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila. .amigdale.centrul de echilibru.ganglioni limfatici pelvieni. nerv sciatic. 2. Este bine sa se respecte urmatoarele precautii: . diafragma. . . . indispensabile unei sedinte reusite. cearsafuri. Cele mai importante tehnici de masaj folosite in reflexoterapie sunt: 1. . Se incepe intotdeaua cu masarea piciorului drept si apoi se continua cu stangul. Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere spatioasa. . apoi se trece la celalalt. bine aerisita. creme. uleiuri etc. Dotari: este necesara existenta unui pat. presiunea. curata.glandele mamare sau musculatura pectorala.ganglioni limfatici inghinali.ganglioni limfatici toracali.8. Se realizeaza toate fazele pe un picior. . maxilar.nu se maseaza pielea afectata de rani. din fibre naturale). prosoape. executata cu degetele mari. . 14 . 1. unei mese speciale de masaj sau doua scaune. cu temperatura moderata si atmosfera linistita (meloterapie). .

cand se urmeaza directia tractului intestinal in colonul ascendent sau transvers. asemanatoare miscarii masinii de cusut. tehnica pasilor sau tehnica senilei. nu varful. exceptie facand intestnul gros. Forta de presiune exercitata cu degetul pe punctele reflexogene este si ea de mare importanta. miscari succesive efectuate in trepte. Permite acoperirea unor puncte reflexogene intinse (ex. framantarea. intestin subtire) 6.3. iar pacientul va avea disconfort sau chiar dureri insuportabile. O presiune prea slaba nu va conduce niciodata la vindecare. intestin gros. in general. o tehnica de masare cu pumnul aplicata pe suprafete intinse (ex. este de importanta capitala folosirea corecta a policelui in timp ce efectuam tratamentul. plamani. Se va 15 . pe punctele reflexogene 4. sugerand o miscare de tarare. ca si cum am pasi cu pulpa degetului. flexandu-l la un unghi intermediar intre 90 si 180 dupa aplicarea presiunii. Miscarea policelui sau a altui deget este similara miscarii unei omizi. masajul circular se executa de obicei cu policele sau cu mai multe degete. cu deplasari ale degetului de doar 1. Suucesul acestei manevre depinde cu precadere de aptitudinea reflexoterapeutului de a-si flexa si intinde alternativ articulatia degetului. Ea consta in a „tara” degetul mare pe distante mici. diafragma) situate pe talpa si laba piciorului. cu varful unghiei orientat in sus.5 mm odata. Aceasta tehnica va avea o eficacitate sporita daca veti utiliza drept suport celelalte degeteasezate pe partea convenabila a labei piciorului. Daca dorim sa practicam reflexoterapia cu rezultate optime. Se executa doar de sus in jos sau din interiorul talpii spre exterior. Directia de miscare a policelui este inainte in cazul pasilor si inapoi la miscarea de tragere si se executa. Un alt element important este faptul ca in reflexoterapie se foloseste cu precadere pulpa degetului. tragerea – este un masaj la care se foloseste degetul mare indoit 5. iar o apasare prea puternica ne va obosi sau luxa degetele.

In cazul calculilor biliari sau renali. aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa. o ora de masaj reflexogen. cresterea potentialului de eliminare a deseurilor toxice si o mai buna 16 . profilactic sau curativ si permite verificarea starii de sanatate intr-un timp foarte scurt. putandu-se merge pana la o ora. intensificarea circulatiei sanguine in organele deficitare. nu se lucreaza mai mult de 5 min de catre nespecialisti si nu se va masa sau aplica presiune peste calculi. Un bun specialist va sti sa lucreze in functie de specificul fiecarui corp. trateaza cauzele bolilor. daca este cazul.aplica o presiune medie cu inceput mai lent si usor. nu simptomatologia si reechilibreaza bioenergetic zona afectata. Determina imbunatatirea parametrilor vitali ai organismului prin reechilibrarea energetica. In cazul unei dereglari acute sau cronice. 2 minute pentru fiecare punct limfatic si 6 minute pentru o afectiune mai putin grava. sa faca grimase sau sa-si retraga piciorul. complet lipsita de toxicitate. 3. In general. cumuland astfel in medie. stimularea limfatica. uretere si vezica urinara. astfel ca persoana tratata sa nu tresara. sa nu faca rau). reflexoterapia este o metoda neinvaziva. reprezentand prin aceasta o punte intre medicina occidentala si cea orientala. Este necesar sa fim precauti doar pentru punctele reflexe ale vezicii biliare sau ale rinichilor cu calculi. masajul se executa pe ambele picioare cate 5 minute pe zona rinichi. timpul poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol. Timpul de masaj reflexogen Oricare dintre punctele reflexogene poate fi masat timp de 2-5 minute fara urmari defavorabile. 4. Avantajele si beneficiile masajului reflexogen Avand la baza principiul „primum non nocere” (mai intai. Poate fi aplicata la oameni din toate categoriile de varsta.

tuse. factorii psihici si aspectele particulare caracteristice. efectele terapeutice ale masajului reflexogen sunt: • reechilibrarea circulatorie sanguina. dureri musculo-articulare etc. Toxinele care se gasesc in organele de excretie sunt eliminate grada. • reechilibrarea neurovegetativa. Organismul scapa de toxine si prin transpiratii masive. Reactii posibile 17 . Concluzionand. limfatica si energetica. • dezintoxicarea organismului. • redresarea potentialului de aparare si adaptare a organismului. • imbunatatirea metabolismului si inlaturarea tulburarilor hormonale. subfebrilitate.. acestea avand manifestari simptomatice ale racelii: expectoratii. varsta pacientului. actionand in conformitate cu parametrii vitali ai bolnavului. 5. Intensificarea circulatiei limfatice mareste imunitatea. marirea aportului si calitatii substantelor nutritive si de reconstructie. • inlaturarea tulburarilor viscerale. perioada de interventie a terapiei. transpiratii abundente. potentarea activitatii celulare si intensificare eliminarii produsilor toxici rezultati.coordonare a activitatii fiziologice. Intensificarea circulatiei sanguine conduce la descongestionarea zonala. influentate de sistemul nervos si de produsii glandelor endocrine. Terapia reflexologica trebuie aplicata cu discernamant. cu efect de stopare a cronicizarii afectiunilor respective. terapeutul fiind obligat sa-i recunoasca limitele si posibilitatile. Debarasarea organismului de produsii toxici prin aparatul renal este relevata de culoarea mai intensa si mirosul accentuat al urinei. Eliminarile de toxine prin tubul digestiv se observa inca de la inceput prin scaunele fetide care degenereaza pana la faza diareica. rinoree. eliminari din sinusuri si din aparatul respirator.

Prin stimularea organelor bolnave, a sistemelor de eliminare si detoxifiere, circulatia libera in corp a toxinelor provoaca uneori stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste, rau general. Aceste reactii adverse dispar pe parcursul tratamentului, atunci cand corpul incepe sa functioneze corect. Daca punctele reflexe sunt intes solicitate prin masaj, pot aparea urmatoarele reactii pasagere: • cresterea in volum a varicelor existente; • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice; • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari circulatorii;

aparitia unor pete albastrui atunci cand exista un dezechilibru in asimilarea calciului;

• dureri vii in organele corespondente;

febra, daca in corp exista o infectie latenta;

• transpiratie greu mirositoare, mai abundenta; • urina intens colorata si puternic mirositoare

scaune fetide sau chiar diareice

Precizez ca aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii n aplicarea tratamentului reflexogen, ci impun reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor. 6. Durata tratamentului Pentru afectiuni recente si usoare, un tratament de 2-3 zile este suficient. In afectiunile acute, efectul ameliorant se produce dupa 20 min si 2-3 sedinte de reflexoterapie. O cura completa de tratament dueaza in medie 12-15 sedinte. In cazul bolilor grave si cronice, o ameliorare semnificativa se obtine dupa aproximativ 3 luni de tratament, iar vindecarea completa este atinsa dupa cel putin un an de sedinte consecutive.
18

7. Compatibiltati si restrictii Practica demonstreaza ca reflexoterapia poate fi aplicata singura sau in paralel cu alte terapii alopate sau naturiste, tinandu-se cont de unele restrictii, cum ar fi: • bolile infectioase; • afectiuni acute, susceptibile de a fi supuse actului operator; • afectiuni locale ale zonelor reflexogene: traumatisme, eczeme, bataturi, malformatii locale; • sarcini cu risc; • ulcere varicoase; • suspiciuni de hemoragie interna; • tumori maligne cu metastaze; • afectiuni psihice cronice, dependente de medicamente.
8. Reguli generale complementare reflexologiei

Concomitent cu masajul, trebuie eliminate atat cauzele interioare (alimentatia neadecvata, igiena necorespunzatoare etc.) cat si cauzele exterioare ale imbolnavirii, cum ar fi incaltamintea neadecvata sau obiecte vestimentare care produc strangulari si congestii: braul, cureaua, lenjeria intima stramta, elastice sau jambiere etc. Este foarte indicata combinarea combinarea terapiei cu o alimentatie adecvata, naturala, preferabil lacto-vegetariana, somn egulat si suficient, multa gimnastica si miscare in aer liber, cura marina sau montana, dar si reducerea viciilor daunatoare ca fumatul si alcoolul. Este recomandata o incaltaminte usoara, lejera si elastica. Hainele ideale si accesoriile vestimentare pentru cap (palarii, caciuli, etc) sunt cele confectionate din materiale naturale.

19

Capitolul IV. SISTEMUL URINAR Eliminarea substantelor toxice. Sedintele de reflexoterapie incep intotdeauna cu pregatirea cailor de eliminare a toxinelor din organism prin masarea punctelor reflexogene ale sistemului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, ajutate de plexul solar (coordonator) si suprarenalele (antiinflamator).

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism. Punctul reflex al rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor, deasupra liniei imaginare a taliei pe axa degetului doi. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, din cauza incaltamintei. Zona este destul de adanca, iar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si imbunatatirea functionarii lor. Aceasta se remarca de la prima sedinta de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei, care va deveni temporar mai colorata si puternic mirositoare.
20

Stari patologice si tratamente. artrite. celulita. insotita de retentie de apa in organism. Proasta functionare renala conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala. Suprasolicitarea pielii pentru eliminarea toxinelor neretinute de rinichi produce eruptii cutanate sau celulita. Prin masajul liniar al punctelor reflexogene se obtine ameliorarea functionalitatii lor si indepartarea afectiunilor dureroase in maxim 4-6 sedinte de reflexoterapie. afectiuni psihice. varice. producand tulburari ale vederii. 2. 21 . afectiuni oculare. Punctele reflexe sunt pozitionate oblic. se deschide in partea interioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei.Stari patologice si tratamente. Un canal larg. ateroscleroza. colici nefritice. iar in articulatii poate conduce la guta. sunt confundate de femei cu dureri ale uterului. dar poate intarzia pana la 6-7 ani. Uneori aceste tulburari. calculi renali. precum si blocari ale nervilor in general. Vezica urinara este un balon muscular cavitar. in punctele unde s-au depozitat. Sunt asezate subperitoneal. realizand legatura liniara intre punctele reflexe ale rinichilor si cele ale vezicii urinare. in portiunea abdominala si pelviana. 3. Ureterele sunt canalele care realizeaza transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. diverse boli oculare. artroze sau poliartrite. Sficterul uretral este un inel muscular care mentine orificiul bine inchis. insotite de dureri in partea inferioara a abdomenului. Daca apare o indoire sau ingustare a tubului ureter. uretra. stres. Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice. Controlul constient al sficterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani. urina este blocata la nivelul rinichilor. Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular. in cazuri patologice. fiind situata inapoia osului pubian si putin mai sus.

avand in vedere efectele eliminarii toxinelor din corp. Zonele vitale in metabolism sunt: stomacul. doudenul. slabirea sfincterului etc. Inflamatiile si crampele uretrei (cistita) apar mai frecvent la femei. Tulburarile legate de functionarea defectuoasa a vezicii urinare constau in tulburari de mictiune. incepe cu gura. Capitolul V METABOLISMUL (SISTEMUL DIGESTIV) Reflexoterapia a dovedit o eficienta deosebita in tratamentul multora dintre afectiunile frecvente ale tubului digestiv. manifestate prin slabirea sfincterului. observandu-se ameliorari importante dupa doua 2-3 sedinte de masaj. dureri locale sau usturimi in timpul urinarii. marcand inceputul calcaiului. deoarece uretra lor e mai scurta simai expusa infectiilor locale. Are jumatati de proiectie pe ambele talpi. Stari patologice si tratamente. intestinul subtire si intestinul gros. inflamatii.Punctul reflex se gaseste pe bordura interioara a talpilor. vezica biliara. pancreasul si intestinele. reflexoterapia sa este necesara la ineputul tratamentului oricarei alte afectiuni organice. 22 . terminandu-se la anus. Tractul digestiv este lung de 9-10 m. cistite. stomacul. continua cu esofagul. Concluzie. Toate aceste disfunctii ale vezicii urnare si ale uretrei pot fi relativ usor vindecate prin relexoterapie. cauza principala a dereglarii organismului. ficatul. Chiar daca nu exista nici o boala sau tulburare a sistemului urinar.

Rect Gura si dintii. pe partea anterioara a labei. Puncte reflexogene. d) degetul 4: premolarii e) degetul 5: molarii si maseaua de minte 23 . iar in particular pe celelalte degete. b) degetul 2: incisivii.Colon descendent Anus 1. in totalitatea partii aferente. Dantura se coordoneaza in totalitate pe partea superioara a degetelor mari de la picioare. astfel: a) degetul 1: maxilar. prinr-o masticatie riguroasa si corecta au rolul de a usura procesul de digestie si munca unor organe vitale ca stomacul si intestinul. c) degetul 3: caninii. mandibula. la baza unghiilor. Dintii sunt in numar de 32 dispusi pe maxilar si mandibula si.

de-a lungul unui interval de 10 zile sau pana la rezolvarea totala. dupa o luna apar imbunatatiri vizibile. Masarea zone reflexe amelioreaza aceste disfunctii intr-un timp relativ scurt. Punctul reflexogen este situat pe fata plantara a labei piciorului. cu ajutorul limbii. Faringele e situat la intretaierea cailor respiratorii cu cele digestive. Prin contractiile sale. la baza. intre degetul mare si degetul 2. 2. descriind o linie de la baza degetelor la stomac Tulburarile se manifesta prin dureri „in capul pieptului”. 24 . in fata coloanei cervicale. 3. In cazul afectiunilor gingivale si al dificultatilor legate de purtarea protezei se vor masa falangele degetelor mari de la ambele picioare timp de 10 min zilnic. Pentru paradontoza se vor masa punctele reflexe ale maxilarului si mandibulei zilnic. realizeaza deglutitia. timp de 5 minute. Pentru durerile de dinti se vor masa punctele reflexogene corespunzatoare. Esofagul este un tub musculos de 25-30 cm lungime. Stari patologice: binecunoscutele faringite. iar dupa un an si jumatate vindecarea este completa. intre degetele 1 si 2.Stari patologice si tratamente. o perioada mai indelungata de timp. ce realizeaza legatura intre gura si stomac. Punctul reflexogen se gaseste pe partea anterioara a labei.

Punctul reflex al duodenului se gaseste pe ambele talpi. Masarea zonelor reflexogene rezolva aceste probleme inca din prima saptamana de tratament.4 m. jejun si ileon. Intestinul subtire este cel mai lung organ al corpului uman si se intinde de la orificiul piloric pana la valva ileocecala. Tulburarile legate de duoden sunt corelate cu alimentatia. pe ambele talpi. ultima parte de 3. E asezat in regiunea epigastric. prima portiune a intestinului subtire. a) Duodenul este prima parte a intestinului subtire. Stomacul este un organ vital deosebit de important. sub diafragma. problemele psihice. Este recomandat sa masam si punctele complementare ale tractului digestiv. 25 . El incepe la orificiul cardia si se termina la orificiul pilor. stresul. de fiecare data. duoden. iar la piciorul drept sub pancreas. senzatii de sufocare. insuficienta respiratorie si tulburari cardiace. Este compus din trei parti. La piciorul stang este imediat sub zona stomacului. Punctul reflex al stomacului se gaseste imediat sub articulatia degetului mare de la fiecare picior. Punctul reflexogen este destul de amplu si se gaseste in scobitura din fata calcaielor. 5. b) Jejunul este partea mediana a intestinului subtire si masoara 2.6 m lungime. Anatomic.4. este organul motric al tubului digestiv. are forma de potcoava in care se insereaza capul pancreasului. O tulburare majora este ulcerul gastric. Un stomac balonat determina o apasare pe diafragma. Masajul zonei reflexogene a stomacului va conduce la ameliorarea functionalitatii sale si determina vindecarea sa in timp. situat intre axa verticala adegetelor 1 si 4. Stari patologice si tratamente. dupa masarea zonelor specifice duodenului. cuprins intre punctul reflex al rinichiului si pana la calcai. intre esofag si duoden. Stari patologice si tratamente. iar ileonul.

nervozitate. Stari patologice: tulburari legate de functionalitatea intestinului subtire. 6. Valva ileocecala face corespondenta intre cele doua intestine. netratate prin masaj reflex. 7. Masajul reflexogen este indicat. pe axa degetului 4. Daca tratam apendicele inainte de perforare. pentru revigorarea organismului. Colonul realizeaza ultima filtrare a substantelor de 26 . chiar si atunci cand nu exista boli specifice ale intestinului.Stari patologice: balonarile. Daca apendicele este perforat. Aceasta se va face doar in cazul perforarii lui prin grave si repetate crize inflamatorii microbiene. Intestinul gros (colonul) este un organ tubular cu o lungime de aproximativ 1 m. oboseala. oprind accesul nefunctional intre cele doua organe. enterite. la inceputul punctului colonului ascendent. subtire si gros. indigestia. colitele si diareea sunt dintre cele mai cunoscute. Apendicele este situat sub valva care uneste intestinul subtire de intestinul gros. 8. problema se rezolva numai chirurgical. durerile abdominale. in unghiul de 90 grade format de axa verticala a degetului 4 si axa laterala a inceputului calcaiului. Se imparte anatomic in trei segmente: colon ascendent. De aceea nu este recomandata extirparea sa chirurgicala. caderea parului si imbatranirea prematura.. Masajul reflexogen este indicat chiar si atunci cand apendicele nu ne supara. Punctul reflex este situat deasupra apendicelui. Stari patologice si tratamente. nu prin reflexoterapie. ca: febra. Dar functionarea defectuasa a intestinelor poate provoca simptome cu care aparent nu au nici o legatura. Punctul reflex este situat numai pe talpa dreapta. maxim 3 zile. etc. deci. in vecinatatea fosei iliace drepte si reperzinta un inceput de intestin gros cu rol de tesut limfatic care dreneaza limfa in zona intestinala. rezolvam problema in 20 min. depresii psihice. colon transversal si colon descendent.

suprarenale si splina. Tulburari: balonari. inflamatii. incepand imediat deasupra calcaiului pe piciorul drept. dar secreta si hormoni care participa la metabolismul zaharului. orizontal spre axa verticala a degetului 4 pe care coboara pana deasupra calcaiului. pancreasul este asezat transversal in zona superioara a abdomenului. „glanda salivara abdominala” si cea mai voluminoasa din organism. intestinul gros terminandu-se inainte de punctul vezicii urinare. La piciorul stang se continua de sub pancreas. pe traseul orizontal al colonului descendent si in continuarea acestuia. la intersectia axei verticale a degetului 2. Punctul reflex este situat imediat langa rect. avem senzatia specifica de golire prin defecare. constipatie sau diaree. orizontal. inainte de eacuarea produselor reziduale solide ale alimentatiei. hemoragii. urcand de-a lungul axei degetului 4 pana in dreptul duodenului. 11. dureri abdominale. colita. continuand traseul spre vezica urinara. intre duoden. 10. Punctul reflex se afla situat pe talpa stanga. unde face o curba corespondenta zonei sigmoidale ce se indreapta spre vezica urinara. La nivel digestiv produce enzime care participa la procesul de digestie din duoden. varice sau cancer de colon. cotind brusc. Anusul reprezinta sfincterul care controleaza defecarea. iar daca este incarcat. spre mijlocul intern al talpilor si intrerupandu-se sub duoden. Punctul reflexogen este reprezentat de un traseu in forma de „U” rasturnat. Pancreasul este o glanda anexa a tubului digestiv. 9.asimilatie si dezasimilatie. Din punct de vedere anatomic. cu care nu este unit. sub stomac. Rectul este bazinetul depozitar al materiei fecale. 27 . Tratamentul reflexogen este de foarte mare ajutor in toate aceste cazuri patologice.

Este situat pe ambele talpi. In cazul unei functionari defectuoase carentele enzimatice produc grave indigestii. la sud-est.Punct reflexogen. Ficatul si vezica biliara. etc. 28 . Cand functia ficatului este perturbata. o tigara. aici se pot gasi depuneri in diferite faze. lucrand pe punctele ficatului si vezicii biliare. sub articulatia falango-metatarsiana. Masajul reflexogen al zonei pancreasului conduce la stimularea functionarii glandei si actionand asupra punctului duodenului se deschid circuitele de eliberare a sucului pancreatic si a secretiei biliare. sub punctul reflex al stomacului pe piciorul drept. pe partea interioara. Stari patologice si tratamente. catre exterior. Indiferent de afectiunile prezentate. Ficatul reprezinta principalul organ metabolic al organismului. toxicoze diverse. cel mai mic adaos de substante toxice (prajeala. de o alimentatie vicioasa. oboseala excesiva. respectiv sub punctul reflex al duodenului. tutun si alte noxe. exces de alcool. 12. Punctul reflexogen al ficatului se gaseste pe talpa dreapta. care regleaza asimilatia (anabolismul) si dezasimilatia (catabolismul) principiilor vitale ale unui corp.) poate declansa criza hepatica. Stari patologice si tratamente. pe piciorul stang. Cea mai frecventa afectiune este pancreatita. In cazul calculilor biliari sau al unei bile incarcate. Punctul reflex al colecistului se gaseste tot pe talpa dreapta in interiorul punctului reflex al ficatului. acestea beneficiaza de tratament reflexogen. Criza si bolile hepatice sunt determinate de stres si emotii negative. pe axa degetului 4.

emotiile. cuprinse in sistemul nervos vegetativ. controleaza constiinta. Sistemul nervos central. sensibilitatea si gama larga de functii neconstientizate ale organismului.Creierul uman contine mai mult de zece miliarde de celule nervoase si un numar aproape incalculabil de sinapse neuronale. totodata. Creierul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. Diferentele dintre indivizi se traduc in plan fizic nu printr-un numar mai mare de neuroni ai creierului. ci tocmai prin numarul acestor sinapse care indica puterea de utilizare a creierului nostru. Miliardele de celule nervoase care intra in structura creierului. cel mai complex si mai sensibil dintre ele. gandurile. 1. Este. spre deosebire de alte organe care pot fi inlocuite prin grefa sau transplant. coboara prin maduva spinarii indreptandu-se spre zonele din care duce sau aduce informatiile. si cel mai personalizat. al constiintei. Neuronul este calea de transmitere. al constientului. Partile principale ale creierului sunt creierul mare. El este sediul informatiilor. creierul este unic pentru fiecare individ. El isi are originea in creier. 29 . deoarece.Capitolul VI SISTEMUL NERVOS Creierul este comandamentul suprem al organismului. trunchiul cerebral si creierul mic (cerebelul). miscarea.

Punctele reflexe ale lobilor temporali sunt situate pe partea interna a degetelor mari. Creierul mic Stari patologice. de asemenea. Este format din doua emisfere. Astfel emisfera dreapta coordoneaza partea stanga a capului. mentinerea echilibrului si vitalitatea generala a organismului. unde coordonam tampla sau nervul trigemen. avand multe straturi functionale si inchizand intre ele doua dintre cele mai importante glande ale corpului: hipofiza si epifiza. Puncte reflexogene. cu proiectiile incrucisate. iar mezencefalul de auz si controlul vorbirii. Trunchiul cerebral este un manunchi de fibre nervoase care leaga maduva spinarii de cerebel si de creierul mare. In reflexologie se traduce prin proiectii inversate pe picioare ale celor doua emisfere cerebrale.Creierul mare reprezinta aproximativ 70% din sistemul nervos central. spre interiorul acestuia. se pot lucra. Totalitatea punctelor reflexe ale creierului se gasesc pe degetele mari ale picioarelor. indiferent de natura lor. Creierul mic (cerebelul) indeplineste functiuni care privesc mai ales coordonarea musculara. iar pe degetul mare de la piciorul stang se gaseste zona reflexa a partii drepte a capului. Diferitele arii ale creierului mare au functii specializate: cortexul motor controleaza miscarea voluntara. cortexul senzorial controleaza senzatiile. Dereglarile functionale ale creierului sunt multiple dar. inspre degetul al doilea. lobul occipital de vedere. Punctul reflex al cefei se afl la partea inferioara a degetelro de la picioare. Foarte importanta pentru reflexologie este inversarea impulsurilor receptate sau transmise de catre creier fata de restul capului la nivelul tuturor organelor de simt. Una dintre cele mai grave tulburari 30 . iar emisfera stanga partea dreapta a capului. lobul frontal este legal de personalitate. Pe degetul mare de la piciorul drept se gaseste zona reflexogena a emisferei cerebrale stangi. coordonat la baza degetului mare.

pe fetele laterale. rinichilor. Vor fi masate punctele reflexe din interioarele degetelor mari. timp de doua saptamani si apoi mai intens.organele interne. De asemenea. pentru corectarea circulatiei sanguine cerebrale. din zona cervicala ies nervii care deservesc bratele. 5 sacrale si 4-5 coccigiene. pentru protectia degetelor de la picioare si a punctelor lor reflexogene. coloanei vertebrale. ficatului. elastica si naturala. Intre vertebre se gaseste cate un disc cartilaginos de amortizare s socurilor si lovitorilor pe care le preia coloana vertebrala. iar nervii din zona sacro-cocigiana coordoneaza zona genitala. de asemenea. 2. alaturi de punctul reflex al zonei afectate si de punctul reflex al encefalului. asigurata de o structura vertebrla suprapusa formata din 7 vertebre cervicale. Ea este foarte flexibila in stare de sanatate.functionale este comotia cerebrala. in punctele de unire a celor doua falange. transmitand influxul nervos catre intregul corp. Coloana vertebrala este axul central al intregului organism uman. 5 lombare. Nervii maduvei ies din canalul vertebral in perechi. Puncte reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe fetele interne ale talpilor. pana la aparitia simptomelor de vindecare. la inceput usor. la punctul reflex corespunzator tamplei. pe oasele de sustinere a boltei plantare. de doua ori pe zi. un manunchi de celule nervoase. Coloana este sustinuta de aproape 200 de muschi si ligamente. Coloana vertebrala si maduva spinarii. din zona toracala . Canalul central din vertebre contine maduva spinarii. Este. 31 . intestinului subtire si gros. Pentru ameliorarea rezultatelor sale dezastruoase. In functie de nervul interesat se va lucra pe punctul reflex al coloanei vertebrale la nivelul vertebrei corespunzatoare. 12 toracale. Astfel. datorita unor tulburari in functiunile lobilor temporali ai creierului. Migrena si alte dureri de cap apar mai ales. cerebelului. se va executa un masaj reflexogen riguros al degetelor mari de la picioare. Se vor masa totodatape corp si direct ceafa si muschii trapezi. recomandata purtarea de incaltaminte lejera. din zona lombara – picioarele. vezicii biliare. vom masa punctele reflexe ale hipofizei.

Zona reflexa a nervului sciatic se afla de-a lungul tibiei si peroneului. In tratamentul reflexogen se va 32 . blocare sau atac viral. Lumbago apare din cauza inflamatiei generate de strangulrea unui nerv din zona coloanei vertebrale lombare cauzete de ridicarea unui greutati mari. inflamatii zonae care preseazaacest nerv. Orice dislocare a vertebrei sau inflamatie a zonei pe unde trec acesti nervi ai sistemului nervos vegetativ pot presa. ceea ce provoaca dureri insuportabile. Cele mai frecvente afectiuni ale nervilor maduvei spinarii la nivel de coloana vertebrala sunt sciatica si lumbago. Stari patologice.reprezentat pe toata pulpa degetului mare. ciupire. ale intestiului gros. degeerescenta. deplasarea sau slabirea ligamentelor discurilor intervertebrale lombare. punctele cailor limfatice. coloanei vertebrale lombare. Sciatica este provocata de inflamarea sau ciupirea partilor radiculare ale nervului sciatic. incepand de deasupra maleolelor. fragmentand sau intrerupand activitatea de coordonare a nervului. etc. Cea mai importanta afectiune a nervului vegetativ este paralizia. Aceasta inseamna nefunctionalitata unei zone coordonate de nerul coordonator care a suferit leziune. Vor fi masate punctele reflexogene ale siaticului. Aceasta duce la dereglarea functionarii zonei verificate de nervul afectat si dureri locale. ficatului si suprarenalelor. punctele reflexe ale rinichilor si vezicii urinare pentru eliminarea toxinelor.

1. 33 . Sistemul nervos vegetativ este sediul actiunilor ritmice. a rinichilor. Stari patologice. deasupra liniei diafragmei.masa partea interioara a zonei plantare. 3. Este asezat central. Prin plexul solar coordonam si verificam activitatea sistemului nervos vegetativ. acestea sunt de competenta chiropraxiei sau neurochirurgiei. viata in organism. Punctul reflex al inimii este situat pe talpa stanga. in dreptul vertebrelor lombare. respiratie. a colonului. zona suprarenalelor. Inima este elementul central al sistemului circulator. sub extremita4tea inferioara a sternului. Contractiile acesteia sunt controlate de sistemul nervos autonom si fiecare pulsatie este influentata de respiratie. in unghiul format de unirea cu o axa a ultimei coaste. eliminare de toxine. circulator. pe axul degetului 4. Punctul reflexogen se afla pe axa verticala a degetului 2 sub articulatia proeminenta a metatarso-falangelor. ciclice si inconstiente si are rolul de a mentine vegetatia.. vene si vase capilare care transporta sangele in intregul organism. centrala energetica pentru intregul corp. Vom lucra plexul solar pentru armonizarea dereglarilor legate de digestie. Iata de ce plexul solar deschide masajul reflexogen. Plexul solar este „creierul abdominal”. renal. asimilare si dezasimilare – metabolism. mai jos cu doua degete. respirator. etc. Deplasarile de vertebre nu se rezolva prin tratament reflex. Coordoneaza sistemele: digestiv. Punct reflexogen. Capitolul VII SISTEMUL CIRCULATOR SANGUIN Acest sistem important este format din inima (ca organ motor) si intreaga retea de artere. Afectiunile coloanei vertebrale vor fi tratate reflexogen pe punctele reflexe ale coloanei vertebrale. chiar inainte de eliminarea toxineleor pe care o dirijeaza. sub articulatia falangiana.

Circulatia de intoarcere se realizeaza prin vene. Sunt punctele reflexe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. infarctul miocardic. Capitolul VIII SISTEMUL RESPIRATOR Este format din organele: cavitate nazala. 2. tromboflebita. faringe. Lucrand zona care cuprinde vasul. aritmia sau stopul cardiac sunt cateva dintre afectiunile cardiace pentru tratamentul carora se va masa in principal zona reflexa a inimii. arterita. varice. deci o localizam pe coapsa. Artera femurala. Asigura respiratia. hipertensiune arteriala. un punct reflex lucreaza din profunzime si pana la suprafata tot ce este in zona. Vasele sanguine.Stari patologice. 34 . rinichilor. Stari patologice: angina pectorala. deci aprovizionarea cu oxigen si energie a celulelor corpului. sinusuri. va fi lucrat vasul insusi. laringe. Pentru afectiunile vaselor de sange se vor masa punctele refelxe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. Toate aceste afectiuni sunt ameliorate prin masajul punctelro reflexe ale inimii. Angina pectorala. Puncte reflexe. insoteste femurul. In reflexoterapie. Suprarenalele se vor masa cu precautie. de exeplu. Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se vor masa si punctele reflexe ale rinichilor pentru ca depunea de toxine pe peretii vaselor e cauzata si de proasta functionare a acestora. Capilarele sunt cele mai mici vase de sange si prin peretii acestora sangele trece in tesuturi si celule. hipofizei si zonelor de traversare. trahee si plamani. deci si vasul sanguin. Arterele transporta sangele oxigenat de la inima spre organe si tesuturi. hranindu-le. hipotensiune.

In plus. 35 . prin punctul proeminent al articulatiei dintre cele doua falange ale degetelui mare. Guturaiul. polipii. analizeaza aerul prin celulele senzoriale de receptie. diverse infectii si afectiuni ale corzilor vocale asupra carora masajul reflexogen actioneaza benefic. Sinusurile sunt reprezentate pe varfurile degetelor 1-5. Nasul este reprezentat pe degetul mare. Laringele este partea superioara a traheei si reprezinta organul fonatiei. Sinusurile sunt cavitati localizate in spatele sprancenelor. Deviatia de sept se trateaza doar chirurgical. Faringele si laringele. alte inflamatii ale mucoaselor nazale. respectiv partea externa a degetului mare. rinita. alergiile locale etc beneficiaza de masajul reflexogen cu rezultate spectaculoase. Nasul este organ primordial in alimentarea palmanilor cu aer. pe partea interna a talpii. 2. Punctele reflexogene se gasesc pe fetele anterioare ale labelor picioarelor. in triunghiul dintre nas si ochi si comunica cu cavitatea nazala. Puncte reflexogene.Incepe la terminatia gurii si a deschiderii foslor nazale si tine pana la deschiderea glotei si a esofagului.1. in traversarea sa spre plamani. Faringele este culoarul de incalzire a aerului inspirat de nas sau de gura. laringita. la unirea primelor doua degete. Stari patologice. avand functia de protectie impotriva substantelor iritante. Stari patologice: faringita.

care il blocheaza in momentul inghitirii. astmul. stimularea muschilor respiratori ai cutiei toracice. inflamatii locale si jena respiratorie. Plamanii sunt principalele organe ale aparatului respirator. vindecarea. pana la linia umerilor. care se amelioreaza prin masarea zonelor reflexe. insotite de tuse. denumit epiglota. Pe ambele talpi. pneumonia. Traheea este inchisa de un lambou cutanat. sub pliul de unire al degetului mare cu cel de-al doilea deget de la picior. Bolile importante ale plamanilor sunt: tuberculoza.3. 36 . Punctul reflexogen este situat pe ambele talpi. Puncte reflexogene. pe perna lor. Traheea se divide in doua ramuri la nivelul varfurilor plamanilor. Are o forma ingusta si alungita inspre suprafata reflexa a plamanilor. La un om sanatos determina sporirea vitalitatii. deasupra liniei imaginare a diafragmei. Este organ dublu: partea dreapta se compune din trei lobi. Stari patologice. Stari patologice: traheite. 4. cea stanga din doi lobi. Masarea reflexogena a zonelor corespondente plamanilor va determina o ameliorare a respiratiei.

toracala. in fata gleznelor. Ganglionii limfatici. 37 . Bazinul limftic i ductul limfatic isi au proiectiile intre primul si al doilea metatarsian.Capitolul IX SISTEMUL LIMFATIC Acest sistem functioneaza in stransa corelatie cu sistemul circulator sanguin. agresiunilor si infectiilor. in zona axilara. in „lacul lacunar” si ies din acesta spre colectorul toracic. De-a lungul cailor limfatice sunt ganglioni limfatici care au misiunea de a filtra limfa si de a produce limfocite si globule albe. Vasele limfatice din jumatatea inferioara a corpului aduc limfa din spatiile interstitiale catre centrul corpului. Zonele cele mai bogate in ganglioni limfatici sunt: sub ureche. bazinul limfatic si ductul limfatic Punctele reflexogene ale ganglionilor limfatici se gasesc pe partea anterioara a picioarelor. Este alcatuit dintr-o retea de vase de dimensiuni diferite si formeaza sistemul nstru de aparare impotriva bolilor. inghinala. 1. abdominala si pelviana. care culege limfa din partea superioara a corpului. sub mandibula.

Masajul punctelor reflexe corespunzatoare este benefic. Are aceleasi functii ca si ganglionii limfatici: produce limfocite si anticorpi. distruge globulele rosii imbatranite si pastreaza rezerva de sange. filtreaza sangele. stomac si colonul transvers. infectiile sunt principalele afectiuni limfatice. Splina se gaseste anatomic intre rinichiul stang. 2.Stari patologice si tratamente. 38 . Virozele.

6. cu tenacitate. Pentru apenice. punctele reflexogene se gasesc pe partea anterioara a halucelor. 39 . Se lucreaza dupa recomandarile de la punctul 5. carenta de anticorpi. Puncte reflexogene. punctul reflex este situat pe talpa dreapta. durerile abdominale sunt ameliorate prin masajul reflexogen al splinei. Stari patologice si tratamente: insuficienta de hemoglobina. deasupra calcaiului. in stanga si in dreapta axului central al degetului. Stari patologice. Pentru amigdale.1. 3. la fiecare picior. inlatura inflamatia. deasupra curburii colonului transvers. timp de 2-4 saptamani. imunitatea scazuta. pe axa degetului patru. bazala. Inflamatia si anginele sunt printre afectiunile importante ale amigdalelor. in 1-2 sedinte zilnice. disfunctiile sau durerile. pe axul degetului 4. anemia.Punctul reflex se afla pe talpa stanga. Masajul acestor puncte timp de 5 minute zilnic. pe falanga a doua. Amigdalele si apendicele sunt organe ganglionare a caror extirpare conduce la o sensibilitate generala la infectii si o slabire a sistemului imunitar.

in saua turceasca. Principalele glande endocrine din corp sunt: hipofiza. cu unghia sau cu un instrument cu varf rotujit.CAPITOLUL X SISTEMUL ENDOCRIN Sistemul glandular este un sistem de coordonare a activitatilor de crestere. 40 . pancreasul. timusul. paratiroidele. Punctele reflexe sunt foarte mici si este indicat sa fie masate cu varful degetelor. 1. aproximativ la mijlocul degetelor mari. comandand activitatea celorlalte glande. tiroida. suprarenalele si gonadele. epifiza. Are proiectii pe ambele talpi. Hipofiza (glanda pituitara) este glanda cu cea mai mare influenta din organism. functionare si descrestere a organismului uman. pe partea posterioara. Este situata la baza creierului. aproximativ la nivelul spatiului intracranian dintre sprancene. Puncte reflexogene.

2. frigiditate. pe fetele posterioare. in viata sexuala si ciclul gonadelor. imbatranire precoce. pe laringe. obezitate. Tiroida este situata la baza gatului. absenteism. dereglari generale hormonale. 41 . intre primul si al doilea metatarsian. fibroame. 3. Toate acestea beneficiaza foarte bine de tratamentul reflxogen executat cu regularitate si perseverenta. tumori. excitabilitate nervoasa. a parului. Disfunctii. coordonand si ritmul diurn/nocturn al organismului. material. tulburari ale tensiunii arteriale. pentru sanatatea pielii. Daca hipofiza ne readuce. impotenta sexuala. spre partea interioara a halucelor. Punctul reflex al acestei glande este chiar mai mic decat cel al hipofizei si este situat la cca 1 cm alaturi de punctul reflex al hipofizei. chisturi. Accelerarea sau scaderea anormala a metabolismului care conduc la slabire sau ingrasare exagerata. conducand si la stimularea celolalte glande din corp. transpiratie abundenta sau caderea parului. Masajul reflexogen al hipofizei este indicat in toate aceste cazuri. dureri de cap. in functiuni inversate sau comune. functiunilor intelectuale si spirituale. Epifiza (glanda pineala) este situata in mijlocul creierului si are mari influente in functionarea zonelor superioare ale creierului.Stari patologice: lipotimia. in corp. Se va masa in corelare cu glanda hipofiza. Hormonii tiroidieni sunt determinanti in dezvoltarea fizica normala. epifiza este cea care ne deschide spre lume si exterior. a sistemului nervos si regleaza consumul de oxigen din intregul corp. Stari patologice si tratamente. Gusa este o ulceratie a tesutului tiroidian. Punctele reflexogene se gasesc pe ambele talpi. Cu toate acestea se recomanda si masajul punctelor reflexe ale celolalte glande corespondente. Controleaza metabolismul bazal.

pe ambele talpi. Prin masaj reflexoterapeutic periodic pana la vindecare. in spatele sternului si este alcatuit din doi lobi. 42 . deasupra zonei rinichilor. calculi renali sau biliari. circulatie periferica proasta. Stari patologice si tratamente. Se gasesc pe ambele talpi. pe axa degetului 2. Se gasesc pe ambele talpi. iritabilitate. este situat la baza gatului.7. stimuleaza productia de limfocite si activitatea sistemului imunitar. Hipofunctia produce tetanie. disfunctii ale unghiilor si dintilor. deasupra inimii. Suprarenalele intervin in metabolismul bazal. imediat deasupra punctului reflex al stomacului 6. din punct de vedere metabolic. deasupra montului. Toate acestea beneficiaza de tratament reflexogen. Se pare ca determina reactia organismului nostru la stres si agresiuni fizico-psihice. 7. Punctul reflexogen se afla pe ambele talpi. prezentat deja in paragraful 5. Stari patologice. vom obtine o cantitate sporita de insulina naturala. Cea mai importanta boala pe care o declanseaza functionarea defectuoasa a pancreasului este diabetul zaharat.4. Puncte reflexogene. Timusul. Paratiroidele regleaza metabolismul calciului. in vecinatatea zonelor duoden si stomac. glanda cresterii si a tineretii. care regleaza concentratia zaharului in sange si glucagonul. Hipersecretia parathormonului produce cresterea exagerata a calciului si tulburari ale sistemului circulator sanguin si osos: osteita fibroasa. Puncte reflexogene. Pancreasul. Paratiroidele sunt patru glande asezate perechi de o parte si de alta a tiroidei Punctele reflexogene se gasesc pe partea externa a celei de-a doua falange de la baza halucelui. ca glanda secreta doi hormoni: insulina. spasme musculare. 5. responsabil de cresterea nivelului glicemiei. la baza halucelului.

Stari patologice si tratamente. infectii si scaderea imunitatii. de manifestarea instinctului sexual. Disfunctia suprarenalelor se manifesta prin aritmie. lipotimii. Gonadele sunt cele mai importante glande ale sexualitatii feminine si masculine. lipsa de curaj si initiativa. 43 . Estrogenul este responsabil de forma specifica femeilor. 8. ovarul produce hormoni. responsabile de functia de reproducere. care contin aproximativ 1.000. Ovarele sunt gonade duble situate in bazinul femeii. astm si inflamatii articulare. reumatism. Ca glanda. Masarea zonelor reflexe amelioreaza multe dintre aceste afectiuni. lesinuri.000 de ovule.

determina psihicul si instinctul masculin. determina dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare ale barbatului. Punctul reflex din mijlocul calcaiului stimuleaza functia endocrina. alterarea caracteristicilor sexuale secundare etc. ciclu meregulat. stimuleaza functia exocrina. a celulelor uterine si previne expulzarea oului fertilizat. actioeaza asupra caracteristicilor masculine. Testiculele sunt organe glandulare masculine de reproducere si. Produc spermatozoizi destinati fecundarii. maresc volumul testiculelor. vaginita. testosteronul.metabolismul calciului. In plus. Sunt situate in mijlocul calcaielor ambelor talpi si pe partile laterale ale labelor picioarelor. Hormonii. Taoate aceste tulburari beneficiaza de aportul reflexoterapiei practicata competent si cu regularitate. au plasare anatomica externa. Puncte reflexogene. fiind situate in scrot. 44 . Stari patologice si tratamente. Progesterolul (luteina) stimuleaza secretia glandelor mamare. actioneaza asupra metabolismului lipidelor. Disfunctia testiculara genereaza impotenta si oligospermia. apei si glucidelor. androsteronul si dehidroandrosteronul. intre maleolele externe si tendonul lui Ahile. Disfunctia ovariana genereaza: dureri menstruale. chisturi. frigiditate. spre deosebire de ovare. pe cand punctul situat pe partile laterale.

Caile spermatice sunt doua conducte in forma de ansa. pentru care vor fi masate punctele reflexe corespunzatoare. Sunt cele mai importante glande genitale masculine. jena sau dureri profunde. formeaza cordonul spermatic care strabate prostata si se continua cu uretra. caile spermatice cu 45 . Puncte reflexogene ale cailor spermatice si veziculelor seminale coincid cu cele ale trompelor din aparatul genital feminin si sunt situate pe linia gleznei care uneste maleola externa si interna.1. la ambele picioare. Veziculele seminale sunt doua ampule situate in spatele prostatei care secreta un lichid care dilueaza substanta spermatica si faciliteaza ejacularea. Prostata este situata sub vezica urnara si deasupra radacinii penisului. . Caile spermatice si veziculele seminale.Capitolul XI SISTEMUL DE REPRODUCERE 1. prostata si penisul 1. Stari patologice. fiind situate amplu pe partea interna a labei la calcai. mai rar intalnite: inflamatii. care pornesc din spatele testiculelor.. Sistemul genital masculin vezicule seminale. Testiculele. la ambele picioare.3. gazduiesc peste 300 de tubi seminiferi in care se formeaza spermatozoizii 1. Am prezentat aceste organe glandulare in paragraful 10. 1. Punctele reflexogene coincid cu ale uterului.2. cuprinde testiculele. intre maleola interna si tendonul lui Ahile.8.

deschizandu-se sub forma de palnii franjurate la extremitatile dinspre ovare. poate provoca infectii. la barbati in varsta de peste 45 de ani. Trompele lui Fallope (trompele uterine) au forma unor antene care pornesc din uter si fac legatura cu coarnele uterine. prostatita se va ameliora mult. Cea mai importanta disfunctie a sa este impotenta. de putine ori. Hipertrofia prostatei. de minim 4-6 saptamani. Punctul reflexogen. Ovarele. care parcurge distanta pana la uter in 3-6 zile. avand o parte interna (deasupra perineului) si o parte externa terminata prin gland. trompele lui Fallope. sange in urina si usturimi la mictiune. De cele mai multe ori are cauze psihice. glandele sexuale si glandele cu secretie interna. Pentru ameliorare vor fi masate punctele reflexe legate de sistemul nervos central. uterul. acelasi ca pentru vagin.1. pe axa de unire oblica a vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara Stari patologice.8 2.4. Penisul este organul masculin al reproducerii. situat in partea inferioara a abdomenului. cu sedinte de circa 2 minute zilnic. conducand chiar si la vindevarea completa. 2. Sistemul genital feminin cuprinde: ovarele. 2. Se gasesc pe partea exterioara a calcaiului. Am prezentat aceste importante glande in paragraful 10. insotita de inflamarea acesteia. La nivelul trompelor are loc fecundarea ovulului. 1. pe ambele picioare. corelate frecvent cu andropauza. mictiune saraca si frecventa. Aplicand un masaj reflexogen competent. descriind o forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna. in general. cauze anatomice sau fiziologice.Stari patologice. manifestata prin lipsa sau insuficienta erectiei. Puncte reflexogene. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. la calcai.2. Disfunctiile prostatei apar. 46 . retentie urinara. Aceasta tulburare are. circulatia sanguina. este situat pe partea interioara a labelor picioarelor. vaginul si vulva. Este strabatut de uretra pe tot parcursul sau.

Vaginita.5. 2. 2. 47 . infectii si dureri la ovulatie. fibroame. Punctele reflexogene sunt situate pe partea interioara a labelor picioarelor (comune cu cele ale prostatei). facut zilnic si pentru o perioada indelungata conduce la ameliorarea afectiunilor si chiar la vindecare. prolaps uterin si avortul spontan. Este gol in interior si poseda doua orificii laterale superioare care se deschid spre trompe si un orificiu in zona inferioara. Starile patologice usoare sunt: ciclu neregulat.4. inflamatii.Stari patologice si tratamente. Vor fi masate punctele reflexe: uter. Disfunctiile trompelor uterine pot genera afectiuni usoare ca inflamatii. Punctele sunt destul de dureroase la pipait. chisturi limfatice (mioame). in parte si datorita sensibilitatii deosebite a organului. starea de iritabilitate sporita sau contractie a vaginului in timpul actului sexual. tesut adipos si tesut conjunctiv. Bolile si suferintele asociate disfuctiei vaginului sunt infectii diverse. Punctele reflexogene pentru vagin si penis sunt comune. inchis la exterior prin vulva. Este un conduct muscular aponevrotic in permanenta umectat de mucus si secretii glandulare anexe. Masajul bland al zonei reflexe. Afectiunile grave constau in chisturi. cai limfatice si sistem nervos central.3. menstre dureroase. vagin. are forma unei pere mari pozitionate cu varful in jos. Vaginul reprezinta un organ important al vietii sexuale si libidoului. Uterul. pe traiectele diagonale care unesc punctul vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara. Este compus din: glande mamare. In mijlocul sanului este pozitionat anatomic mamelonul. organul central al feminitatii. gasindu-se pe partea interioara alabelor picioarelro. Sanul (mamelele sau glandele mamare) este organ dublu genital cu specific de lactatie. dar si con 2. infectii. are frecvent cauze psihosomatice. prevazut cu un in stm si un col.

hipofizei. zona pieptului. douasprezece perechi de coaste si 48 . In acest caz. ganglionilor axilari si suprarenalelor. Tulburarile cele mai frecvente sunt stazele premergatoare menstruatiei si chisturile mamare. de obicei. Se gasesc pe fata anterioara a labelor picioarelor. trunchiul si membrele. Capitolul XII SISTEMUL LOCOMOTOR APARATUL OSTEOMUSCULAR SI ARTICULAR 1.Puncte reflexogene. Craniul este alcatuit din opt oase importante. pe perioade lungi de timp (2-6 luni) pentru ameliorare si vindecare. iar fata din 14 oase. tiroidei. Scheletul osos reprezinta structura de rezistenta a organismului. Scheletul osos uman este. are un important rol de sustinere si protectie pentru tesuturi si organe. Masajul reflexogen se va executa zilnic. vor fi masate punctele reflexogene ale sistemului limfatic. impartit anatomic in trei mari grupe osoase: capul. La baza formarii unui chist este o staza limfatica si totodata o disfunctie hormonala ovariana. glandular. deasupra celui de-al doilea si al patrulea metatarsian. Stari patologice. Trunchiul osos cuprine:coloana vertebrala. Sunt de dimensiunile unor mici monede.

Muschii viscerali sunt albi. la ambele picioare. Scheletul este o importanta rezerva de minerale pentru sange. Punctele coastelor sunt amplu situate pe fata anterioara. articulatiei mainii sunt pozitionate pe lateralele exterioare ale talpilor. osteoporoza. Punctele reflexogene ale umarului. elastice. se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca. Stari patologice. Muschii scheletici au culoarea rosie. brat. Proiectia reflexa a abdomenului se afla pe arcadele care unesc cele doua maleole. coxartroza etc. cu exceptia cordului care este de culoare rosie. Soldul are proiectia pe partile interioare si exterioare ale gleznei. practicat cu perseverenta. pe grupe: cand unul se contracta. Membrele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara si cele inferiare se insereaza la bazin prin centura pelviana. gleznei. Afectiunile sistemului osos sunt: durerile si excrescentele degenerative (monturi si ciocuri). Sistemul osos este hranit de sange. cotului. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. numita aponevroza. care actioneaza alternativ. 49 . gamba.sternul. favorizand miscarea. altul se relaxeaza. Muschii sunt organe contractile. coordonat de sistemul nervos si in stransa legatura cu glandele: tiroida. Punctele reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe marginile interioare ale talpilor. un organism viu care se reface continuu. cu rol deosebit in producerea globuelor rosii din sange. intre zona reflexa a gatului si diafragma. Punctele reflexe pentru antebrat. Punctele reflexe ale muschilor pectorali si intercostali se afla pe fetele superioare ale picioarelor. va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor 2. externa si interna. la ambele glezne. coapsa sunt situate pe fetele laterale ale picioarelor. imediat sub articulatiile falangelor. sub articulatiile degetelor 25. Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si. paratiroide si hipofiza. genunchiului. Puncte reflexogene. de la haluce pana la calcai. la baza degetelor. pana la diafragma.

soldurilor. intinderi si rupturi de muschi. Punctele reflexogene ale articulatiilor intervertebrale se gasesc pe acelasi traiect cu cele ale coloanei vertebrale. elastice si rezistente: cartilajele si tendoanele. Afectiunile sistemului muscular sunt diverse: crampe. reumatismul. genunchilor. Punctul reflex al umarului se afla sub articultia falangiana metatarsiana a degetului 5. 50 . Aparatul articular realizeaza legatura mobila dintre doua oase. Cele mai importante articulatii din corp sunt: articulatiile intervertebrale. Punctele reflexe ale soldurilor se gasesc pe partile laterale ale labelor. doi muschi sau dintre os si muschi. dureri musculare. de la haluce la calcai. In interiorul cartilajelor articulare se afla lichidul sinovial. 3.Stari patologice. Masajul reflexogen al zonelor corespondente sau a intregului sistem reflex conduce la ameliorari majori si vindecari in timp. spasme. pe marginile interne ale talpilor. Este format din tesuturi anatomice speciale. articulatiile umerilor. coatelor. febra musculara. slabirea sistemului muscular (la batranete). gleznelor etc.

51 . grave. Penru o eficienta crescuta.sub glezne. Organe de o mare complexitate. 1. Ameliorarile si vindecarile se obtin prin masaj reflexogen al zonelor corespondente articulare. tratamentul ideal implica sa se completeze cu un masaj local direct al articulatiei suferinde. Stari patologice. Punctele reflexogene ale ochilor se gasesc pe talpile picioarelor. endocrine si sistemului circulator sau general. globii oculari sunt alcatuiti din mai multe straturi: sclerotica. la baza degetelor 2-3. de multe ori. simturile sunt deosebit de importante. avand proiectia inversata. mergand pana la anchilozarea completa a corpului: artrita reumatoida. febre reumatismale. Intretinerea si dezvoltarea lor ne consolideaza starea generala de sanatate. hernie de disc etc. cu rol fundamental in perceperea vizuala. bursite. retina si coroida si deserviti de numeroase glande care le asigura functionarea. spondilite. Capitolul XIII ORGANELE DE SIMT Pentru om. Punctele pentru genunchi sunt situate sub articulatia metatarsiana a degetului 5. Ochii si simtul vazului. Afectiunile sunt multiple si. artroze.

cataracta. conjunctivita. unul membranos si endolimfa. greturile. Punctele reflexe se gasesc intre baza degetelor 4-5. blefarite. miopie. durerile acute locale. Stari patologice si tratamente. gimnastica oculara etc. Reflexologia are un aport deosebit in pastrarea sanatatii oculare sau vindecarea diferitelor afectiuni. nicovala si scarita. Cele mai importante afectiuni oculare sunt: ulcior. hipoacuzia si surditata. hipermetropie. periodic. Zgomotele in urechi (cauzate de inflamatia nervului acustic si tulburari circulatorii). in proiectie inversa. iar urechea interna este formata dintr-un labirint osos. absorbtia energetica a oxigenului. in perceptii olfactive. urechea medie este compusa din trompa lui Eustachio. ametelile. 2. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern. la timp. strabism. Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale. Urechea este un organ complex. otita. hipotensiunea si agorafobia (cauzata de afectarea centrului de echilibru din ureche) s. dar ea trebuie completata cu micsorarea timpului de vizionare la televizor. si trei oscioare mobile: ciocanul. cu rol fundamental in perceptia sunetelor. binenteles. timpan. identificarea 52 . ionizarea si filtrarea aerului. Nasul si fosele nazle au multiple functiuni in respiratie. aplicata competent. Urechile si simtul auditiv. enerizarea creierului (prin osul ciuruit) si. toate beneficiaza de efectele terapeutice ale reflexologiei. mentinerea presiunii interne si pastrarea echilibrului psihomotor al omului. 3.Stari patologice. mastoidele. menajarea ochilor de eforturi excesive.a. glaucom. Nasul si simtul olfactiv.

de un aport insuficient de energie nervoasa la nivelul celulelor olfactive. Pierderea simtului olfactiv este cauzata. Papilele gustative fungiforme. O limba normala este curata. cu riduri si santuri indica o stare de sanatate care lasa de dorit. Limba crapata adanc indica o carenta vitaminica severa si alte complicatii maladive. amar. ceea ce va conduce si la imbunatatirea respiratiei. forma si marime echilibrate. Stari patologice. alergii. roz. Din combinatia acestor gusturi de baza pot rezulta zeci de mii de savori perceptibile diferite. Vor fi masate zonele reflexe ale nasului pe ambele talpi. Carentele vitaminice (mai ales vitamina B) sunt semnalate aici prin modificari de culoare. incalzirii si filtrarii aerului. cu papilele gustative uniforme. Partea inferioara a foselor nazale este destinata respiratiei.deosebit de uscata. Limba este si un indicator al starii generale de sanatate. cu care se afla in stransa legatura. la baza articulatiei primei falange. incarcata. inflamatii. 4. Punctul reflex al nasului este amplasat pe partea externa a degetelro mari. carenta de zinc. Bolile de ficat isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului. de cele mai multe ori. acru.. in proiectie incrucisata. caliciforme si coroliforme sunt situate pe mucoasa linguala si discern diferentiat patru tipuri de gusturi: dulce.olfactiva realizandu-se la nivel molecular. Limba decolorata (albicioasa). sarat. in principal de gust. Sistemul digestiv este deservit de miros. filiforme. raceala. vaz si. sporite si nuantate fin de miros. Puncte reflexogene. Limba si simtul gustativ. sinuzite. 53 .

glandele mamare. pancreas. dermatoze. cel mai extins organ al corpului. glandele sebacee. pielea are proiectii pe toata suprafata talpilor dar. intestine). Stari patologice. Stari patologice si tratamente. de respiratie cutanata si. cu santuri in relief si aspect nesanatos indica sigur afectiuni digestive.Punctul reflexogen este situat sub unghiile degetelor mari de la ambele picioare. cele mai eficace puncte de masaj sunt cele ale plamanilor si ale sistemelor endocrin. Pielea este un organ suplu. unghiile si terminatiile nervoase tactile (nervii receptori) Puncte reflexogene. impermeabil si destul de rezistent. de simt tactil. puncte negre. metabolice si carente vitaminice grave. ficat. epiderma si derma. 5. intestine). Anexele pielii sunt: glandele sudoripare. elastic. Punctul reflex al unei zone a pielii are corespondenta pe proiectia organului sau partii anatomice respective de pe talpile picioarelor. In acest caz vom masa punctele reflexe ale limbii. alopecie. parul. Este formata din doua straturi. rinichi. ale sistemului circulator sanguin si limfatic. In masajul reflexogen se insista pe punctele metionate. dar si punctele aparatului digestiv (stomac. alergii. de eliminare a toxinelor. abcese. urinar. este zona de contact cu lumea exterioara. excretor (paratiroide. Ca sediu al perceptiilor noastre tactile. Disfunctiile sunt numeroase: acnee. cu grosime variabila. prurit. tinand cont de functile sale. Pielea. Acoperind intregul corp. Capitolul XIV 54 . datorita numeroaselor terminatii nervoase. Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina la incheieturi. ficat. O limba incarcata. are functiuni complexe de proiectie. furunculi. Pielea si simtul tactil.

Conform plansei.gamba stanga (2) cu antebratul stang (2) . segmentele corespondente sunt: . pentru a imbunatati circulatia segmentului bolnav.piciorul stang (1) cu mana stanga (1) . in schimb au segmente corespondente ce se pot masa cu succes 20-30 de minute.gamba dreapta (2) cu antebratul drept (2) .Alte zone reflexogene 1. Zonele reflexe corespondente (segmente corespondente) Exista unele zone din corp care nu au proiectie reflexogena in talpi sau palme.piciorul drept (1) cu mana dreapta (1) .coapsa dreapta (3) cu bratul drept (30 55 .

cu toata mana. 3. Zona palmara coincide cu zona plantara. pana cand segmentul afectat incepe sa se incalzeasca. cu conditia sa nu iritam local zona de masat. Zona cotului coincide cu zona genunchiului.soldul drept (4) cu umarul drept (4) . Zone reflexe auriculare 56 . Masajul zonei corespondente zonei afectate se va face profund. zona dorsala a palmei coincide cu zona dorsala a piciorului.coapsa stanga (3) cu bratul stang (3) . se poate face si automasaj. Fiind punctele cele mai la indemana.de pepartea respectiva. 2.soldul stang (4) cu umarul stang (4) Degetele coincid. Masajul se face ori de cate ori dorim. cele de la mana cu cele de la picior.. 15-20 de minute. Zonele reflexogene in maini Zonele reflexe din palme se maseaza dependent sau independent de zonele din talpi.

Dupa aceea se trece la masarea zonelor. articulatii ale coatelor si umerilor. in raport cu afectiunea pe care urmarim sa o tratam. dureri de dinti. in jos. Zona 5 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale cervicale. apoi de la canalul auricular. Se trece apoi la o alta forma de masaj: Prindeti fiecare portiune a pavilionului cu 3 degete. Zona 1. miopie. se va masa usor lobul urechii prin miscari circulatorii si se va intepa usor cu unghiile suprafata exterioara. In stare de iritare excesiva. de 5-6 ori. glaucom. tulburari de digestie. 57 .Masajul profilactic al urechilor poate preintampina instalarea multor boli ale organelor aflate la distanta. Zona 4 – in dureri de maini. umeri. tulburari intestinale. conform plansei. helixul – in dureri si inflamatii ale gatului. Zona 2. febra. insomnie. boli de piele si boli ale sangelui. omoplati. de ambele parti si masati pana cand pielea se inroseste si se incalzeste. La inceputul masajului se va frictiona usor suprafata urechilor de la canalul auricular in sus. de 5-6 ori. radacina helixului – in afectiuni cardio-vasculare. lobul urechii – in inflamatiile cavitatii bucale. Zona 6 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale toracale. Zona 3.

Anexa 9. Abrams (SUA). Prin masaj se va regla tensiunea arteriala.Zona 7 – in dureri musculare. afectiuni sau lovituri ale regiunii lombare sau sacrale. tuse. Zona 12 – in nevralgii de trigemen. Zona 8 – in sciatica. Zona 13 – in ameliorarea bronsitelor. dureri de dinti. ficat si vezica biliara. Zona 14 – in mastite si sinuzite maxilare. Zona 18 – punctul inimii. Metoda de tratament prin reflexoterapie vertebrala consta in percutia usoara cu varful unui deget pe apofizele spinoase (crestele dorsale ale vertebrelor). din calculi biliari. Nu se vor face percutii pe vertebrele traumatizate. dureri ale articulatiilor tibio-tarsiene si ale picioarelor. Timpul de percurtie este de la cateva secunde la 1-2 minute. afectiuni digestive. se vor combate durerile violente din ulcerele gastrice si duodenale. Reflexologia vertebrala Bazele reflexologiei vertebrale moderne au fost puse de A. ameliorari din sechele lasate de poliomielita. Zona 9 – in astm bronsic. Prin masarea lui. Zona 20 – punct deosebit de important. Zona 10 – in nevralgii de sciatic. in general migrene. ischemie. ameteala. 58 . hipertensiune. Zona 11 – in afectiuni de pancreas. Zona 15 – in dureri abdominale. la inceputul secolului nostru. indiferent daca este mare sau mica. in palpitatii si aritmii. Zonele 17 si 19 – in afectiuni alergice si pulmonare. astm bronsic in criza. a afectiunilor pulmonare. scaderea acuitatii auditive. anchiloze. Zona 16 – prin masaj usor se combat sindroamele durroase. insomnii (se va masa de 2-3 ori pe zi). vertij.

C2 – urechi. C4 – astm bronsic. C3 – amigdale. auz. nevralgie faciala si cervico-brahiala. corzi vocale. sughit. Corespondentele vertebrelor cu unele organe. aritmie. C5 – membre superioare. dinti. vertebra dorsala 8 se gaseste pe linia care uneste linia care uneste varfurile omoplatilor. glande suprarenale. vertebra dorsala 12 corespunde ultimei coaste. amnezie. pancreas.Repere: Vertebra cervicala 7 este cea mai proeminenta. functii si boli: C1 – cap. ameteli. emfizem pulmonar. gingii. cefalee. creier. vertebra lombara se afla pe linia ce uneste oasele bazinului. paralizia membrelor superioare. 59 .

pancreas. diabet zaharat. percutia sa este contraindicata in glaucom. contracta vezica biliara. contractia colonului transvers. S4 – hemoroizi. edeme. tremuraturi. 60 . T10 – cistita. stimuleaza functia plamanilor si plexul solar. boala Basedow. hipertensiune arteriala. tahicardie paroxistica. T6 – litiaza biliara. hiperfunctia hipofizei. T2 – scade tensiunea arteriala. T9 – litiaza biliara. T4 – dilata plamanii si le amelioreaza functiile. L1 – ficat. insomnie. L3 – contractia colonului descendent. T11 – boli de intestine. S5 – hemoroizi. boli de ovare. guta. T5 – deschide pilorul. reanimare. T1 – contractia ansei sigmoide (dilata pupila). arterita. calculi renali. functia pancreasului. impotenta sexuala. L2 – ficat. dismenoree. ficat. S1 – favorizeaza erectia. stimuleaza ovarele. T12 – prostata.C6 – boala Parkinson (reduce tremuraturile). C7 – insuficienta hipofizara. Spatiul dintre T3 si T4 – hipotiroidie. tahicardie. S2 – contractia rectului. pancreas. enurezis. contractia colonului ascendent. dilata canalul coledoc. L4 – contractia colonului sigmoid si a rectului. S3 – hemoroizi. rinichi. T7 – evacueaza vezica biliara. L5 –atonia vezicii urinare. favorizeaza erectia. T3 –contracta pilorul. incontinenta urinara. celulita. T8 – splina.

2. Ordinea manevrelor: Se incepe intotdeauna cu talpa dreapta. CHEIA DE INTRARE Pentru eliminarea toxinelor Deschiderea piciorului drept: se apuca talpa piciorului cu doua maini si se trage spre exteriorul talpii. de la mana. oul piciorului. mai ales gambele. Schema unei sedinte complete de masaj reflexogen – model orientativ. Manevra 1. 3. degetul mare de la picior. PICIORUL DREPT Nr. aratatorul. cel mare. Dictionar minim: Calcaneu = calcai. Colon = intestin gros. Facem consacrarea. Index = al doilea deget. marginea de pe partea degetului mare. iar linia degetului mare – coloana vertebrala. Pe talpa dreapta este oglindita jumatatea dreapta a corpului si jumatatea stanga a capului. timp de maxim 5 min. 3. Identificare plex solar la intretaierea axelor verticala cu orizontala. Se incepe cu un masaj general de relaxare al picioarelor. Apasari puternice cu policele (degetul mare) dinspre degete spre calcai. cu degetul mare pozitionat pe talpa. recomandata datorita efectelor in plan energetic subtil ale unei sedinte de reflexoterapie. 2. Haluce = primul deget. de la mana. atentie la suprarenale (primele sub plex) pentru hipertensivi!!!! 61 . unde linia degetului mic cuprinde articulatiile. pe talpa stanga. Apasari puternice cu policele spre pacient. Prin conventie. Maleola = oasele gleznei. oblic pe ureter. Police = primul deget. datorita faptului ca ambele talpi alaturate formeaza zona reflexa a intregului corp. se poate folosi batul de masaj (capatul mare). Piciorul stang se infasoara intr-un prosop. se numeste exteriorul talpii (inclusiv al segmentelor anatomice componente – degete) marginea de pe partea degetului mic si interiorul talpii. Suprarenale – rinichi – uretere .Anexa 1. Precizari: 1. invers. Inaintea inceperii sedintei ne spalam pe maini.vezica urinara sub pexul solar.

Tampla – Nerv trigemen – Ceafa. se poate folosi batul de masaj (capatul mic). SISTEMUL DIGESTIV Stomac – pancreas – duoden. Ochi. continuu. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. Creierul mic. 11. la baza degetelor 2-3 (ochi) si 4-5 (urechi). 7.baza lui – lateralul interior al talpii. tridimensional pe lungimea lor. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza (cu grija. 6. pe mijlocul talpii. Apasari puternice cu lateralul degetului mare.4. Nasul. 1. 10. urechi. pe ridicatura. Pe haluce – miscari laterale spre exterior. Apasari puternice cu incheietura indexului. 13. dinspre unghie spre baza. Apasari puternice cu policele. in scobitura dinspre interiorul talpii. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza cu grija. se poate folosi batul de masaj. intre plexul solar si calcaneu. 62 12. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare al talpii. Apasari puternice cu incheietura indexului. lateralul exterior al halucelui . grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. GLANDELE ENDOCRINE Paratiroida. ½ inferioara a pernutei degetelor 2-5. la baza halucelui. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. dinspre varful exterior al halucelui. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. ½ superioara a pernutei degetelor 2-5. pe bombeul halucelui si buricele degetelor 2-5. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. Hipofiza. dinspre varf spre baza. este la suprafata. in varful unghiei. spre exteriorul degetului mare. Intestinul subtire. CAPUL Sinusuri. pe lateralul degetului mare. 4. miscarea terminandu-se prin surub. . Apasari putenice cu policele dinspre interiorul spre exteriorul talpii. Plamani si bronhii. pe lateral. 16. pe ½ dinpre interiorul degetului mare. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare. pe sub pernita degetului mare. Paratiroida – tiroida – timus. 17. 9. Apasari putenice cu policele dinspre exteriorul spre interiorul talpii. 3. capatul mic. Epifiza. de la spatiul dintre degetele 1-2 in jos. 5. Creierul mare. este la suprafata). apoi spre lateralul intern al tapii. pe celelalte degete. Apasari puternice cu lateralul policelui. 8. 2. 15. TORACELE Muschiul trapez. la baza lui. 14.

24. 6. Apasari puternice spre genunchi cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta. 25. pentru coccis. la inceputul calcaiului. in dreptul diafragmei. Valva ileocecala – apendice – colon ascendent – colon transversal. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. pe ambele parti ale piciorului. Apasari puternice cu incheietura degetului aratator. dinspre degete spre 63 20. spre calcai. 21. 5. pe exteriorul piciorului. cu varful degetului aratator. circular in jurul maleolei. 27. 28. Articulatii glezna – pumn. din mijloc spre lateralul exterior. pe interiorul piciorului si dureri menstruale (relaxare abdominala). pe lateralul exterior al talpii. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. pe lateralul exterior al talpii. 23. pe forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna Uter sau prostata – vagin/penis. pe partea exterioara a calcaiului. incadrand piciorul ca bareta la sandale Apasari puternice spre talpa cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta parte Hemoroizi. printr-o miscare tip du-te – vino si. Articulatia umarului. pe interiorul piciorului si ovar/testicol. sub pernuta degetelor 2-5. . dinspre pernuta spre mijlocul talpii. cu ambele maini. spre spate. intre maleola externa si tendonul lui Ahile.18. PELVISUL Ovar sau testicol. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Ficat – vezica biliara. deasupra calcaiului. pe sub maleola. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. spre pacient si tras. Articulatie genunchi – cot. la mijloc si ceva mai jos. pe interiorul piciorului. mai bland pe scobitura si puternic pe mijlocul calcaiului. 26. Apasari puternice cu lateralul policelui pe zona montului pentru cervicala. pe exteriorul piciorului. unghi drept si spre lateralul interior al talpii. ocupand 1/3 din lungimea gambei dinspre glezna spre genunchi. in sus spre mijlocul talpii. Apasari puternice cu incheieturile degetelor 2-5. se poate folosi batul de masaj (capatul mare) Trompe uterine sau caile spermatice. 22. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. Apasari puternice cu policele. dinspre plex spre calcai. Coloana vertebrala: vertebre cervicale – toracale – lombare – sacrale – coccigiene. 19. pe lateralul exterior al talpii. mijlocul calcaiului. pe sub stomac-pancreasduoden. SISTEMUL OSOS Articulatia iliaca – soldul. in dreptul montului. apoi toate articulatiile odata cu lateralul indexului.

bareta superioara a sandalei (linia de demarcatie intre cele doua culori ale fetei piciorului). pe mijloc.29. in usor evantai. pe lateralele gambelor. tinand calcaiul sprijinit in cealalta mana. dinspre interiorul spre exteriorul talpii. pana la genunchi. Diafragma. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. 64 32. Sani – muschi pectorali. Se apuca gamba pe cele doua laterale si se apasa puternic pe toata lungimea ei. Apasari puternice cu lateralul policelui. dinspre varf spre baza degetului. Ganglionii inghinali. Nervul sciatic. calcai. Nervul sciatic. la baza unghiei halucelui. dinspre exterior spre interior. 41. Limfa corp superior (in exterior) si limfa corp superior (in interior). simultan. Se recomanda revenirea pe marea limfa. Se lucreaza prin apasare si tragere cu degetele 2-5 lipite. Apasari puternice cu policele ambelor maini. 1/3 din lungimea gambei. incadram osul in dreptul articulatiei gleznei. Apasari puternice cu policele. CHEIA DE IESIRE Ganglionii abdominali (in interior). 38. 39. in sensul acelor de ceasornic la barbati si invers. 35. Dintii (incisivi-canini-premolari-molari). sub unghia halucelui. in spatiul de deasupra degetelor 2-4 Apasari circulare cu policele. la femei. toracici (in exterior). Faringe – laringe – trahee (in adancitura dintre falangele degetelor 1-2) marea limfa (sub trahee) – urechea interna cu centrul echilibrului (in spatiul dintre falangele degetelor 4-5) Apasari puternice cu ambele policele. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. 1/3 din lungimea gambei in sus. 33. Limfa capului. deasupra calcaiului. 40. 7. dinspre glezna spre genunchi. spre spatele calcaiului. pe lateralul exterior al talpii. dinspre degete spre bolta piciorului. Se inclesteaza degetele celor doau maini si se efectueaza masaj prin apasare cu pernutele exterioare ale podului palmei. Maxilar – mandibula. dinspre interior spre exterior. pe os. Apasari puternice cu policele. . intre degetele 2-3 si 3-4 Ciupituri cu dpua degete. 34. 8. dinspre glezne spre gamba. 31. 37. 30. pe mijlocul gambei. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. dinspre interior spre exteriorul talpii. GAT – TORACE Amigdalele. la baza unghiilor degetelor 2-5. in adanciturile dintre falangele 1-2 si 4-5. se poate lucra si impreuna cu coccisul. 36. incadrand osul halucelui. dinspre interior spre exteriorul talpii.

Manevra PICIORUL STANG Stomac – duoden . dinspre pernuta spre mijlocul talpii. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. Apasari moderate cu policele pe zona inimii. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. 18. spune si el o rugaciune. Multumim pacientului pentru ca ne-a ales.anus. Se culeg energiile negative. Masaj general. Inima – splina. Colon transversal – colon descendent – colon sigmoid – rect . Nr. 16. daca vrea. 43. Se infasura si piciorul stang in prosop. Ne spalam pe maini.pancreas. dinspre genunchi la talpa. prin trecerea palmelor relaxate la maxim 3-4 cm deasupra picioarelor. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. se relaxeaza. unghi drept in jos pana deasupra calcaiului si lateral stanga spre interiorul talpii. timp in care acesta inchide ochii. Se infasura piciorul drept in prosop si se trece la masajul piciorului stang. se face echilibrarea energiilor prin aplicarea palmelor pe talpile pacientului si spunerea unei rugaciuni. 19. 65 . de cateva ori. inclusiv gamba. la mijloc si ceva mai jos. se gandeste la ceva frumos si. sub pernuta degetelor 2-5. dinspre interiorul talpii sub stomac-duoden-pancreas lateral spre exterior. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. puternice pe zona splinei.42. de relaxare al piciorului.

Anexa 2. vedere plantara 66 . Harta Reflexogena a picioarelor.

Anexa 3. Harta Reflexogena a picioarelor. vedere laterala 67 .

Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. I 68 .Anexa 4.

. Iasi. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata de Universitatea de Stat din Bacau. Stimulati-va energia vitala. Incursiune in reflexoterapie. Incursiune in Reflexoterapie. Postolica V.. 2004. Editura Polirom. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. Chiruta E. 2004. Editura Polirom. Dragu L. A. 4. Manual de reflexoterapie. A.. Chiruta I. Chiruta. 1994. 7. Editura Antet... 1999.. Lucrare de masterat. factorii care pot influenta diagnosticarea reflexogena corecta. 5. II Bibliografie 1. Chiruta I. 2. Oradea. Chiruta. 69 . 3. 16-18 septembrie.. Universitatea de Stat din Bacau.. Chiruta I. Implicarea factorilor psihoafectivi in ameliorarea actului terapeutic reflexologic. Bucuresti. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata la Universitatea „Petre Andrei”.I. Iasi. Contributia masajului reflex in tratamentul dismenoreei. Iasi. Postolica V. Editura Mentor Macro. Sanatate prin masaje si remedii naturiste. Mantak. 18-21 iunie. Chiruta A.I. 2004.I. Bulus L... C.Anexa 5.D.. 2004. Chiruta I. 6. 2005.

11. Retete medicale fara medicamente chimioterapeutice.. Editura Polirom. 13. Sa ne tratam si fara medicamente. Miracolul vindecarilor. O.V. 12. Geiculescu. 70 ..Vennells D. Iasi..Ivan S. 1998. 14. Editura Polirom. Iasi. 1990. Numarul de aur in structura si energetica sistemelor vii.. Reflexologia in kinetoterapie.Fitzgerald H. Bucuresti. Sanatosi spre viitor. Postolica V. 1996. 9. 2005.. 2000. Incursiune in acupunctura. Bioterapie. 1975.Kneipp S. V. Editura Miracol. Farmacia verde.I. Iasi. Bioenergia..Manecuta R.. 2000. Bacau.Marza D.8. Bucuresti. Vadun. Initiere in reflexologie. Bucuresti. 17. Filimon D. 15. EdituraEdinter. Tratamente integrale prin medicina naturista. Editura Stiintifica si Enciclopedica.. Bucuresti. Editura Stiintifica si Enciclopedica. Gillanders A. 2004.T. 16.... 1987. 1995. 10. Alinare si vindecare prin reflexoterapie. Masafret H.Pascanu V. editura Niculescu. darul divinitatii. Bucuresti.F. Editura Polirom. Editura Symbol. Editura Trama. Elvetia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful