Capitolul I.

ISTORICUL SI ORIGINEA REFLEXOLOGIEI
Reflexologia face parte din medicina traditionala chineza care are o vechime de peste 5000 de ani. Apare mentionata pentru prima data in lucrarea „Nei Jing” (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Acest imparat intelept, medic si om de cultura a trait in jurul anului 3000 i.e.n. In secolul IV i.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezinta reflexoterapia ca metoda, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute. Cu mai mult de 4000 de ani in urma, reflexoterapia era cunoscuta si in Egiptul antic, asa cum arata o fresca descoperita in mormantul unui medic, in localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza palmele si talpile a doi pacienti, probabil nobili. Fresca abunda in reprezentari simbolice. Formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta invatatura si intelepciunea, iar cele trei pasari albe – pacea, sanatatea si prosperitatea. Pot fi observate si reprezentari ale instrumentelor chirurgicale ale vremii. In India antica silaba sacra „AUM” reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei puncte fundamentale, reprezentand cele trei lumi: lumea telurica, demonica, umana si lumea elevata, divina. Intr-o miniatura moderna, lumea umana este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar iubita, stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-l indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexologie.

Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului. Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului reprezentate pe extremitatile corpului, indiferent de distanta fata de zona pe care o reprezinta. Organele corpului uman au legaturi energetice si nervoase directe cu punctele reflexogene corespunzatoare. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul carei se regleaza relatiile dintre organe si dintre organism si mediul inconjurator. Reflexologia sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in occident la inceputul secolului XX, de catre medicul american William Fitzgerald care demonstreaza practic cum, prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat. Cercetarile sale au fost preluate de prietenul sau, dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus reflexoterapia, asa cum este cunoscuta astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave. Tot Eunice Ingham a scris prima carte de reflexoterapie din lume si a deschis prima scoala specializata pentru pregatirea reflexoterapeutilor.

2

Componentele principale ale reflexologiei sunt reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

Capitolul II. PRINCIPIILE REFLEXOLOGIEI
1. Cele zece zone energetice Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la picioare pana la crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita de dr. W. Fitzgerald care putea ameliora durerea dintr-o parte a pacientului prin apasarea intr-o alta zona. El si-a perfectionat tehnica invatand ca, daca aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul uni bandaj elastic pe fiecare falanga mijlocie si cu ajutorul unor mici carlige pe varfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul bratelor, partilor laterale ale gatului, ochiului, urechii si fetei. In anii 1880, perioada in care practica dr. Fitzgerald, anestezia era abia la inceputuri si multi pacienti mureau din cauza anestezierii cu cloroform. Cele zece zone sunt impartite in cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau functie din aceasta zona. Zona 1 trece prin degetele mari de la maini, pe fiecare parte a corpului si parcurge linia mediana a corpului, partea interna a picioarelor, a bratelor si coloana vertebrala . Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului – nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.

3

se uneste cu punctele de la maini care incep in cele doua aratatoare. coapsele.. 4 . soldurile. incepand din degetele mijlocii. strabate pieptul. gatul. strabatand corpul ca niste adevarate benzi energetice. 4 si 5. pe palme si degetele de la maini. fata si capul. In acelasi fel sunt constituite si zonele 3. trunchiul.Zona 2 incepe in degetul al doilea de la picior. Aceasta metoda de impartire a corpului in canale energetice sau meridiane este similara principiului care sta la baza presopuncturii si acupuncurii. genunchii. cuprind articulatiile si organele pe care le intalnesc pe traseu. cand este vorba de reflexoterapie. nu sunt importante meridianele in sine si nici punctele identificate sau numerotate. In locul lor accentul se pune pe harta corpului care arata ca fiecare zona sau organ din organism este oglindit pe talpi si degetele de la picioare. parcurge picioarele. Cu toate aceste. inelare si degetele mici de la maini si de la picioare care.

un medic si vindecator japonez. Realizarea lui Motoyama confirma 5 .2. in urma studiului zonelor si meridianelor de acupunctura. Harta electrica Hiroshi Motoyama. fiind capabil sa diagnosticheze boala inainte de instalarea manifestarilor fizice ale acesteia. a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor la degetele de la maini si de la picioare. pe care le-a denumit seiketsuI. Motoyama a pus la punct un aparat pentru detectarea blocajelor energetice prin masurarea variatiilor impulsurilor electrice la nivelul terminatiilor meridianelor. Pentru aceasta .

In timp. Impartirea conventionala a talpilor Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiei organelor pe extremitati. Este usor de localizat. Dela acest sant se duce linia orizontala pe latimea talpii. iar echilibrul adecvat si fuctia normala se restabilesc. corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale. O putem identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului pana ajungem la o mica proeminenta care marcheaza santul metatarsian. marcand totodata terminatia zonei mai late a labelor. imediat sub oasele metatarsiene. 2. daca blocajul este indepartat prin sedite de reflexoterapie. daca nu a tuturor terapiilor complementare. procesul de autovindecare poate incepe. la aproximati 2. linia bazinului incepe in zona moale. corespondenta cutiei torcice. 3. Pe de alta parte. Pe maini. Eficienta multora.5 cm de articulatia pumnului 6 . au fost trasate si principalele mlinii de pe maini si picioare. Ea porneste de sub mont. 1.ceea ce vindecatorii au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat. Acestea intersecteaza cele 10 zone descrise anterior si impart picioarele si mainile in sectoare largi. situat la baza trunchiului. Linia taliei se afla la mijlocul talpii. deoarece culoarea tegumentelor deasupra acestei linii este mai inchisa decat cea de dedesubt. se bazeaza pe principiul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de vindecare. fluxul energetic scade sau se acumuleaza. Pe palme. Linia diafragmei – este linia secundara ce separa toracele de abdomen. 3. Linia pelviana – separa abdomenul de micul bazin. Este localizata pe talpi la baza calcaiului. iar in acel punct apare congestia. iar simptomele si durerea vor disparea. linia diafragmei este la aproximativ 2. aceasta congestie se paote manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv. descrie o linie paralela cu linia umerilor. linia taliei are ca reper articulatia policelui cu mana.5 cm sub articulatia dintre index si mana. Pe palme. carnoasa a bazei policelui.

Partile reflexogene ale labelor picioarelor Urmarind liniile de orientare. ea separa partea superioara a corpului de trunchi. Linia umerilor poate fi localizata numai pe talpi si se intinde de la baza degetului mare. Considerata linie principala. traversand pe latime talpa spre inceputul metatarsianului degetului mic. impingem halucele inapoi. in tensiune. iar in spatiul dintre primul si al doilea deget vom simti un ligament vertical. mergand paralel cu linia degetelor. sesizam o stransa corelare intre anatomia corpului uman si harta proiectiilor organelor pe talpi si chiar in alte puncte. 4. linia linia ligamentara se afla itre al doilea si al treilea deget.4. Principiile logice ale acestor corelatii sunt: a) locul in care talpa se ingusteaza cel mai mult corespunde taliei corpului. Partile reflexogene situate deasupra liniei imaginare a taliei corespund partii 7 . Linia ligamentara – pentru a gasi aceasta linie pe talpi. ca un elastic. Pe palme. 5.

putem masa zona sa simetrica. d) Organele perechi. se proiecteaza pe lateralele interioare ale talpilor. urechi. bilaterala si vom obtine efecte favorabile in ambele puncte. Exista totodata o bilateralitate corporala si o actiune metamerica. din cauze obiective (durere. traheea etc. simetric. isi impart proiectiile intre cele doua talpi. Sub linia taliei de pe talpa se oglindesc organele din partea inferioara a corpului (de sub talia reala). rana deschisa. b) c) partea dreapta a corpului isi are proiectia organelor pe talpa dreapta. situata central in corp. Atunci cand nu avem acces la una din partile corpului. coloana vertebrala. nas etc. degetele mari ale picioarelor simbolizeaza capul. precum rinichi. fata si creier au proiectiile pe talpa inversate.superioare a corpului (mai sus de talia reala). datorita incrucisarii nervilor centrali ai celor doua emisfere cerebrale: vom masa deci punctele ochi. Legatura intre partea superioara si inferioara acorpului se numeste bilateralitate verticala (si intre maini si picioare). de pe partea dreapta a capului pe degetul stang si organele din partea stanga a capului – pe degetul drept. maini. Concluzionand. dar din punct de vedere al pozitionarii proiectiei punctelor reflexe exista deosebiri intre piciorul stang si piciorul drept. putem afirma ca zonele reflexogene ale celor doua picioare sunt identice din punct de vedere al repartizarii. Organele centrale. Organele. Piciorul drept: 1. cum ar fi vezica urinara. situate pe cap. picioare. fractura etc. e) coloana vertebrala.). plamani. glandele Partea stanga a corpului se oglindeste pe talpa stanga. Legatura dintre partea dreapta a corpului si cea stanga se numeste bilateralitate orizontala (ca si cea dintre partea anterioara si cea posterioara a corpului). etc. isi au proiectiile situate pe ambele talpi: partea stanga a perechii pe talpa stanga si partea dreapta a perechii pe partea dreapta. ficat 8 .

combinat cu informatiile primite din dialogul cu pacientul despre afectiunile si starea generala de sanatate.valva ileocecala – colon ascendent 5. aflate sub piele. cu organele aferente acestei parti Piciorul stang: 1. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. palpand punctul reflexogen specific. stomac – duoden – pancreas 4.rect – anus 5. Boala se manifesta la presiune ca o inflamatie. deci partea stanga a capului. colon descendent – sigmoid . Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorita depunerilor de toxine din zona reflexogena. deci partea dreapta a capului cu organele aferente. emisfera stanga a creierului. inima 2. Capitolul III. emisfera dreapta a creierului.2. stomac – pancreas – duoden 4. si au drept consecinta o proasta circulatie sanguina si nervoasa. vezica biliara 3. deci dereglarilor energetice. splina 3. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent. 9 . REFLEXODIAGNOSTICUL Consta in reperarea si interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene. apendice . cristale de nisip sau boabe de orez dureroase.

sensibilitate deosebita si. diagnosticarea este mai greoaie si mai putin precisa decat pe talpi. solide cunostinte anatomice si patologice. reumatism. in general mare. traumatisme. se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata. malformatii. In cazuri exceptionale. Reflexoterapeutul nu trebuie sa se substituie medicului clasicist. cele mai complexe si mai concludente puncte de proiectie organica. care pot avea 10 . cu apasari usoare. ca zona corespondenta bilateral.Este necesar sa se faca o examinare atenta. deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in partile de testare (bataturi. Foarte important in diagnosticare este si dialogul preliminar cu pacientul. de obicei. ori zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta. dupa care. experienta. de persoane cu mebrele inferioare amputate sau lezate grav. vom incepe mai intai cu cauza generatoare a dereglarilor. boli dermatologice etc. pe care oamenii o petrec in picioare sau sezand. neinvazive. a urmat diferite tratamente si informatiile pe care ni le poate oferi sunt foarte pretioase pentru detreminarea starii de sanatate si a cauzelor afectiunilor potentiale care urmeaza a fi tratate. Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare. Ca sa avem eficienta in tratare. un studiu amanuntit. Acesta isi cunoaste vechile afectiuni. puncte corespondente organelor suferinde. se poate folosi examinarea si palparea partilor reflexogene ale mainilor. localizandu-se in punctele reflexe din talpi. caz in care ori ne aflam in fata unei erori de diagnostic. nu in ultimul rand. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea zonelor de reflex. ci trebuie sa fie constient ca el practica alte metode de tratament. toxinele au tendinta de a cobora spre zonele inferioare ale corpului. In acest caz. plagi. hipersensibile. acestea fiind. Datorita perioadei.) Pentru diagnosticare am folosit cu precadere zonele reflexogene ale talpilor. Reflexodiagnosticul cere deci. se cauta punctele reflexe. pana devin calde. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi puncte reflexogene ca si talpile. mai in profunzime.

putem spune ca depunerile de toxine in zonele reflexogene. toxinele din rinichi duc la nefrita si guta. Piciorul persoanei tratate trebuie sa fie liber si curat. cele din piele la dermatite si celulita. de alimentatie. Acestea pot cauza circulatie sanguina isuficienta intr-un anumit organ sau zona corporala. Pentru aceasta trebuie sa regularizam mai intai functionarea organelor de eliminare a toxinelor si a celor de refacere a organismului. a proceselor complexe ale asimilatiei si a functionarii generale a organismului. cele localizate in pancreas produc diabet. ne indica o defectuoasa functionare a organului aflat in corespondenta si invers. insistand prin masarea punctului sau reflex. in articulatii produc artritele si reumatismul etc. Principalii factori care conduc la aceasta acumulare nociva de toxine sunt modul de viata. sanguine. Folosirea de incaltaminte incomoda sau stramta timp indelungat conduce la perturbari zonale ce influenteaza negativ functiunile organice. Masajul punctelor reflexe decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organe. 1. Fracturile consolidate gresit sau calusurile vicioase la maini. 11 . regeneratoare. obtinand astfel eliminarea reziduurilor toxice si alimentarea cu substante energetice noi. Depunerile de toxine in zonele reflexogene In reflexologie se considera ca depunerile de toxine sunt principala cauza a imbolnavirii curente prin dereglarile circulatiei energetice. dupa care vom putea trece la tratamentul propriu-zis al organului bolnav. In esenta. 2. Tehnicile masajului reflexogen Conditia prealabila a unui bun masaj reflexogen este ca terapeutul si pacientul sa fie asezati comod si relaxat. Putem spune ca toxinele localizate in ficat produc hepatita si ciroza.efecte favorabile acolo unde medicina clasica a esuat sau pot merge paralel cu aceasta. starea psihica si starea mentala. picioare sau coloana vertebrala conduc la perturbari circulatorii si de influx nervos zonal care afecteaza organele corespondente. completandu-se reciproc.

. pentru eliminarea toxinelor.se maseaza la inceput plexul solar. . mai putin cu instrumente alcatuite doar din fibra naturala de os sau de lemn. ureterul. cat si cu falangele celorlalte degete (avand unghiile taiate foarte scurt). vezica urinara si uretra. pentru a putea dirija circulatia sangelui spre zonele afectate.urmeaza masajul punctelor pozitionate in ordine de sus in jos si din interiorul labei spre exteriorul ei sau pe sisteme. rinichiul. . dar putem sa folosim creme grase sau uleiuri aromatice pentru o buna alunecare pe piele. Masajul trebuie sa urmeze o anumita succesiune fiziologica: . Nu sunt intotdeauna recomandate. suprarenalele. fie cu miscari de tragere de sus in jos sau din interiorul labei piciorului spre exteriorul ei. Vom prezenta in continuare cea mai simpla metoda de masaj reflexogen: 1.Piciorul care rmeaza a fi masat poate fi asezat pe genunchii terapeutului sau acesta din urma se aseaza la picioarele bolnavului. a inflamatiilor si pentru coordonarea sistemului nervos vegetativ. vom masa fie cu miscari circulare.se continua cu masarea reflexogena a capului – centrala coordonatoare a intregului organism. avand acces la ambele talpi.suprarenale. Presiunea in timpul masajului trebuie sa fie crescatoare in intensitate: se incepe cu apasari usoare si se mareste gradat apasarea. .se maseaza tubul digestiv. 12 . Important! Sedintele de tratament se executa cu una-doua ore dupa si inainte de masa.in final. Cheia de intrare: plex solar. Ordinea de executie a traseelor in reflexoterapie cunoaste multe variante. Masajul poate fi executat atat cu policele. In functie de pozitia piciorului. . se maseaza punctele limfatice pentru formarea anticorpilor si cresterea vitezei de deplasare a limfei prin ganglioni si vase limfatice. Pentru a sti cand am ajuns la limita de suportabilitate trebuie sa observam mereu trasaturile fetei pacientului.

tampla.articulatia iliaca. creier mic. 13 ..coloana vertebrala. Tiroida. 7. creier mare. Zona digestiva: stomac .ureter. paratiroida. uter sau prostata.intestin subtire . 3. hipofiza. 6. dureri menstruale. Muschi trapez.stomac – la piciorul stang pancreas – la piciorul stang duoden – la piciorul stang . nas. . .intestin gros ficat – la piciorul drept vezica biliara – la piciorul drept sau inima – la piciorul stang splina – la piciorul stang vagin sau penis.vezica urinara 2. . hemoroizi. Zona cap: sinusuri.membre si articulatii. Zona osteo-articulara: articulatia coxofemurala.timus 4. ureche . ochi. ceafa. epifiza.la piciorul drept - duoden – la piciorul drept pancreas – la piciorul drept sau . . . Zona genitala: ovar sau testicul.plamani 5. .rinichi.

2.centrul de echilibru.marea limfa.nu se lezeaza pielea. Este bine sa se respecte urmatoarele precautii: . bine aerisita. 10..laringe. diafragma. . Se incepe intotdeaua cu masarea piciorului drept si apoi se continua cu stangul. . mainile perfect curate. apoi se trece la celalalt.ganglioni limfatici inghinali. nerv sciatic. . . curata.mandibula. din fibre naturale). . uleiuri etc.glandele mamare sau musculatura pectorala. prosoape. Dotari: este necesara existenta unui pat. Cele mai importante tehnici de masaj folosite in reflexoterapie sunt: 1. .faringe.nu se maseaza pielea afectata de rani. o tinuta ordonata si placuta (de preferat haine deschise la culoare. . maxilar.ganglioni limfatici pelvieni. presiunea. . .8. netezirea – spre trunchi. . cearsafuri.ganglioni limfatici toracali. executata cu degetele mari. cu temperatura moderata si atmosfera linistita (meloterapie). unei mese speciale de masaj sau doua scaune. creme.trahee. Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere spatioasa. indispensabile unei sedinte reusite. 14 . .nu se produce suferinta prin masaj Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila. .amigdale. . cu o manichiura riguroasa. Cheia de iesire: ganglioni limfatici abdominali. Se realizeaza toate fazele pe un picior. 1.

cu varful unghiei orientat in sus. Un alt element important este faptul ca in reflexoterapie se foloseste cu precadere pulpa degetului. ca si cum am pasi cu pulpa degetului. o tehnica de masare cu pumnul aplicata pe suprafete intinse (ex. asemanatoare miscarii masinii de cusut. Se va 15 . Directia de miscare a policelui este inainte in cazul pasilor si inapoi la miscarea de tragere si se executa. cu deplasari ale degetului de doar 1. tragerea – este un masaj la care se foloseste degetul mare indoit 5. Se executa doar de sus in jos sau din interiorul talpii spre exterior. Aceasta tehnica va avea o eficacitate sporita daca veti utiliza drept suport celelalte degeteasezate pe partea convenabila a labei piciorului. tehnica pasilor sau tehnica senilei. framantarea. sugerand o miscare de tarare. Ea consta in a „tara” degetul mare pe distante mici. masajul circular se executa de obicei cu policele sau cu mai multe degete. intestin subtire) 6. pe punctele reflexogene 4. diafragma) situate pe talpa si laba piciorului. miscari succesive efectuate in trepte. cand se urmeaza directia tractului intestinal in colonul ascendent sau transvers. plamani. iar pacientul va avea disconfort sau chiar dureri insuportabile. Permite acoperirea unor puncte reflexogene intinse (ex. flexandu-l la un unghi intermediar intre 90 si 180 dupa aplicarea presiunii. nu varful. Forta de presiune exercitata cu degetul pe punctele reflexogene este si ea de mare importanta. este de importanta capitala folosirea corecta a policelui in timp ce efectuam tratamentul. O presiune prea slaba nu va conduce niciodata la vindecare.5 mm odata. Suucesul acestei manevre depinde cu precadere de aptitudinea reflexoterapeutului de a-si flexa si intinde alternativ articulatia degetului. exceptie facand intestnul gros. intestin gros. iar o apasare prea puternica ne va obosi sau luxa degetele. Daca dorim sa practicam reflexoterapia cu rezultate optime.3. in general. Miscarea policelui sau a altui deget este similara miscarii unei omizi.

Un bun specialist va sti sa lucreze in functie de specificul fiecarui corp. Avantajele si beneficiile masajului reflexogen Avand la baza principiul „primum non nocere” (mai intai. stimularea limfatica. In cazul unei dereglari acute sau cronice. trateaza cauzele bolilor. Poate fi aplicata la oameni din toate categoriile de varsta. 3. intensificarea circulatiei sanguine in organele deficitare. uretere si vezica urinara. nu se lucreaza mai mult de 5 min de catre nespecialisti si nu se va masa sau aplica presiune peste calculi. profilactic sau curativ si permite verificarea starii de sanatate intr-un timp foarte scurt. reprezentand prin aceasta o punte intre medicina occidentala si cea orientala. nu simptomatologia si reechilibreaza bioenergetic zona afectata. cumuland astfel in medie. o ora de masaj reflexogen. daca este cazul. putandu-se merge pana la o ora. masajul se executa pe ambele picioare cate 5 minute pe zona rinichi. Este necesar sa fim precauti doar pentru punctele reflexe ale vezicii biliare sau ale rinichilor cu calculi. astfel ca persoana tratata sa nu tresara. In cazul calculilor biliari sau renali. cresterea potentialului de eliminare a deseurilor toxice si o mai buna 16 . reflexoterapia este o metoda neinvaziva. In general. timpul poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol. 2 minute pentru fiecare punct limfatic si 6 minute pentru o afectiune mai putin grava.aplica o presiune medie cu inceput mai lent si usor. 4. Determina imbunatatirea parametrilor vitali ai organismului prin reechilibrarea energetica. complet lipsita de toxicitate. Timpul de masaj reflexogen Oricare dintre punctele reflexogene poate fi masat timp de 2-5 minute fara urmari defavorabile. sa faca grimase sau sa-si retraga piciorul. aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa. sa nu faca rau).

marirea aportului si calitatii substantelor nutritive si de reconstructie. Terapia reflexologica trebuie aplicata cu discernamant. rinoree. Concluzionand. cu efect de stopare a cronicizarii afectiunilor respective. actionand in conformitate cu parametrii vitali ai bolnavului. limfatica si energetica. factorii psihici si aspectele particulare caracteristice. efectele terapeutice ale masajului reflexogen sunt: • reechilibrarea circulatorie sanguina. • reechilibrarea neurovegetativa. Organismul scapa de toxine si prin transpiratii masive. 5. acestea avand manifestari simptomatice ale racelii: expectoratii. Intensificarea circulatiei limfatice mareste imunitatea. subfebrilitate. perioada de interventie a terapiei. influentate de sistemul nervos si de produsii glandelor endocrine. Intensificarea circulatiei sanguine conduce la descongestionarea zonala. Reactii posibile 17 . terapeutul fiind obligat sa-i recunoasca limitele si posibilitatile. • imbunatatirea metabolismului si inlaturarea tulburarilor hormonale.coordonare a activitatii fiziologice. tuse. Debarasarea organismului de produsii toxici prin aparatul renal este relevata de culoarea mai intensa si mirosul accentuat al urinei. • redresarea potentialului de aparare si adaptare a organismului.. Eliminarile de toxine prin tubul digestiv se observa inca de la inceput prin scaunele fetide care degenereaza pana la faza diareica. eliminari din sinusuri si din aparatul respirator. dureri musculo-articulare etc. • inlaturarea tulburarilor viscerale. transpiratii abundente. potentarea activitatii celulare si intensificare eliminarii produsilor toxici rezultati. • dezintoxicarea organismului. Toxinele care se gasesc in organele de excretie sunt eliminate grada. varsta pacientului.

Prin stimularea organelor bolnave, a sistemelor de eliminare si detoxifiere, circulatia libera in corp a toxinelor provoaca uneori stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste, rau general. Aceste reactii adverse dispar pe parcursul tratamentului, atunci cand corpul incepe sa functioneze corect. Daca punctele reflexe sunt intes solicitate prin masaj, pot aparea urmatoarele reactii pasagere: • cresterea in volum a varicelor existente; • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice; • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari circulatorii;

aparitia unor pete albastrui atunci cand exista un dezechilibru in asimilarea calciului;

• dureri vii in organele corespondente;

febra, daca in corp exista o infectie latenta;

• transpiratie greu mirositoare, mai abundenta; • urina intens colorata si puternic mirositoare

scaune fetide sau chiar diareice

Precizez ca aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii n aplicarea tratamentului reflexogen, ci impun reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor. 6. Durata tratamentului Pentru afectiuni recente si usoare, un tratament de 2-3 zile este suficient. In afectiunile acute, efectul ameliorant se produce dupa 20 min si 2-3 sedinte de reflexoterapie. O cura completa de tratament dueaza in medie 12-15 sedinte. In cazul bolilor grave si cronice, o ameliorare semnificativa se obtine dupa aproximativ 3 luni de tratament, iar vindecarea completa este atinsa dupa cel putin un an de sedinte consecutive.
18

7. Compatibiltati si restrictii Practica demonstreaza ca reflexoterapia poate fi aplicata singura sau in paralel cu alte terapii alopate sau naturiste, tinandu-se cont de unele restrictii, cum ar fi: • bolile infectioase; • afectiuni acute, susceptibile de a fi supuse actului operator; • afectiuni locale ale zonelor reflexogene: traumatisme, eczeme, bataturi, malformatii locale; • sarcini cu risc; • ulcere varicoase; • suspiciuni de hemoragie interna; • tumori maligne cu metastaze; • afectiuni psihice cronice, dependente de medicamente.
8. Reguli generale complementare reflexologiei

Concomitent cu masajul, trebuie eliminate atat cauzele interioare (alimentatia neadecvata, igiena necorespunzatoare etc.) cat si cauzele exterioare ale imbolnavirii, cum ar fi incaltamintea neadecvata sau obiecte vestimentare care produc strangulari si congestii: braul, cureaua, lenjeria intima stramta, elastice sau jambiere etc. Este foarte indicata combinarea combinarea terapiei cu o alimentatie adecvata, naturala, preferabil lacto-vegetariana, somn egulat si suficient, multa gimnastica si miscare in aer liber, cura marina sau montana, dar si reducerea viciilor daunatoare ca fumatul si alcoolul. Este recomandata o incaltaminte usoara, lejera si elastica. Hainele ideale si accesoriile vestimentare pentru cap (palarii, caciuli, etc) sunt cele confectionate din materiale naturale.

19

Capitolul IV. SISTEMUL URINAR Eliminarea substantelor toxice. Sedintele de reflexoterapie incep intotdeauna cu pregatirea cailor de eliminare a toxinelor din organism prin masarea punctelor reflexogene ale sistemului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, ajutate de plexul solar (coordonator) si suprarenalele (antiinflamator).

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism. Punctul reflex al rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor, deasupra liniei imaginare a taliei pe axa degetului doi. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, din cauza incaltamintei. Zona este destul de adanca, iar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si imbunatatirea functionarii lor. Aceasta se remarca de la prima sedinta de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei, care va deveni temporar mai colorata si puternic mirositoare.
20

2. Un canal larg. varice. iar in articulatii poate conduce la guta. urina este blocata la nivelul rinichilor. colici nefritice. 21 . celulita. insotite de dureri in partea inferioara a abdomenului. Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular. in punctele unde s-au depozitat. sunt confundate de femei cu dureri ale uterului. Ureterele sunt canalele care realizeaza transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. artrite. Vezica urinara este un balon muscular cavitar. afectiuni psihice. Sficterul uretral este un inel muscular care mentine orificiul bine inchis. producand tulburari ale vederii. Sunt asezate subperitoneal. stres. diverse boli oculare. dar poate intarzia pana la 6-7 ani. Uneori aceste tulburari. Daca apare o indoire sau ingustare a tubului ureter. Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice. insotita de retentie de apa in organism. Stari patologice si tratamente. precum si blocari ale nervilor in general. Prin masajul liniar al punctelor reflexogene se obtine ameliorarea functionalitatii lor si indepartarea afectiunilor dureroase in maxim 4-6 sedinte de reflexoterapie. Controlul constient al sficterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani. Suprasolicitarea pielii pentru eliminarea toxinelor neretinute de rinichi produce eruptii cutanate sau celulita. artroze sau poliartrite.Stari patologice si tratamente. 3. se deschide in partea interioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei. in portiunea abdominala si pelviana. Proasta functionare renala conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala. calculi renali. uretra. realizand legatura liniara intre punctele reflexe ale rinichilor si cele ale vezicii urinare. in cazuri patologice. ateroscleroza. Punctele reflexe sunt pozitionate oblic. afectiuni oculare. fiind situata inapoia osului pubian si putin mai sus.

Inflamatiile si crampele uretrei (cistita) apar mai frecvent la femei. deoarece uretra lor e mai scurta simai expusa infectiilor locale. Tractul digestiv este lung de 9-10 m. 22 . doudenul. Stari patologice si tratamente. stomacul. Are jumatati de proiectie pe ambele talpi. observandu-se ameliorari importante dupa doua 2-3 sedinte de masaj.Punctul reflex se gaseste pe bordura interioara a talpilor. Capitolul V METABOLISMUL (SISTEMUL DIGESTIV) Reflexoterapia a dovedit o eficienta deosebita in tratamentul multora dintre afectiunile frecvente ale tubului digestiv. Tulburarile legate de functionarea defectuoasa a vezicii urinare constau in tulburari de mictiune. marcand inceputul calcaiului. vezica biliara. incepe cu gura. Zonele vitale in metabolism sunt: stomacul. inflamatii. dureri locale sau usturimi in timpul urinarii. Toate aceste disfunctii ale vezicii urnare si ale uretrei pot fi relativ usor vindecate prin relexoterapie. manifestate prin slabirea sfincterului. cauza principala a dereglarii organismului. cistite. ficatul. Chiar daca nu exista nici o boala sau tulburare a sistemului urinar. terminandu-se la anus. reflexoterapia sa este necesara la ineputul tratamentului oricarei alte afectiuni organice. Concluzie. intestinul subtire si intestinul gros. slabirea sfincterului etc. pancreasul si intestinele. continua cu esofagul. avand in vedere efectele eliminarii toxinelor din corp.

Puncte reflexogene.Colon descendent Anus 1. Rect Gura si dintii. c) degetul 3: caninii. b) degetul 2: incisivii. d) degetul 4: premolarii e) degetul 5: molarii si maseaua de minte 23 . mandibula. in totalitatea partii aferente. la baza unghiilor. iar in particular pe celelalte degete. Dintii sunt in numar de 32 dispusi pe maxilar si mandibula si. pe partea anterioara a labei. prinr-o masticatie riguroasa si corecta au rolul de a usura procesul de digestie si munca unor organe vitale ca stomacul si intestinul. astfel: a) degetul 1: maxilar. Dantura se coordoneaza in totalitate pe partea superioara a degetelor mari de la picioare.

in fata coloanei cervicale. Pentru durerile de dinti se vor masa punctele reflexogene corespunzatoare. de-a lungul unui interval de 10 zile sau pana la rezolvarea totala. Punctul reflexogen este situat pe fata plantara a labei piciorului. Pentru paradontoza se vor masa punctele reflexe ale maxilarului si mandibulei zilnic. 2. la baza. cu ajutorul limbii. intre degetele 1 si 2. Masarea zone reflexe amelioreaza aceste disfunctii intr-un timp relativ scurt. descriind o linie de la baza degetelor la stomac Tulburarile se manifesta prin dureri „in capul pieptului”. Faringele e situat la intretaierea cailor respiratorii cu cele digestive. realizeaza deglutitia. 3. dupa o luna apar imbunatatiri vizibile. timp de 5 minute. Stari patologice: binecunoscutele faringite. Prin contractiile sale. ce realizeaza legatura intre gura si stomac. 24 . intre degetul mare si degetul 2. In cazul afectiunilor gingivale si al dificultatilor legate de purtarea protezei se vor masa falangele degetelor mari de la ambele picioare timp de 10 min zilnic.Stari patologice si tratamente. o perioada mai indelungata de timp. iar dupa un an si jumatate vindecarea este completa. Esofagul este un tub musculos de 25-30 cm lungime. Punctul reflexogen se gaseste pe partea anterioara a labei.

Intestinul subtire este cel mai lung organ al corpului uman si se intinde de la orificiul piloric pana la valva ileocecala. sub diafragma. La piciorul stang este imediat sub zona stomacului. problemele psihice. Punctul reflex al stomacului se gaseste imediat sub articulatia degetului mare de la fiecare picior. iar ileonul. duoden. cuprins intre punctul reflex al rinichiului si pana la calcai. 5. are forma de potcoava in care se insereaza capul pancreasului. senzatii de sufocare.6 m lungime. Anatomic.4 m. E asezat in regiunea epigastric. Punctul reflexogen este destul de amplu si se gaseste in scobitura din fata calcaielor. Este compus din trei parti. pe ambele talpi. ultima parte de 3. b) Jejunul este partea mediana a intestinului subtire si masoara 2. jejun si ileon. este organul motric al tubului digestiv. Este recomandat sa masam si punctele complementare ale tractului digestiv.4. dupa masarea zonelor specifice duodenului. Tulburarile legate de duoden sunt corelate cu alimentatia. Masajul zonei reflexogene a stomacului va conduce la ameliorarea functionalitatii sale si determina vindecarea sa in timp. Punctul reflex al duodenului se gaseste pe ambele talpi. situat intre axa verticala adegetelor 1 si 4. Masarea zonelor reflexogene rezolva aceste probleme inca din prima saptamana de tratament. de fiecare data. a) Duodenul este prima parte a intestinului subtire. Stari patologice si tratamente. Stari patologice si tratamente. O tulburare majora este ulcerul gastric. iar la piciorul drept sub pancreas. intre esofag si duoden. Un stomac balonat determina o apasare pe diafragma. prima portiune a intestinului subtire. El incepe la orificiul cardia si se termina la orificiul pilor. insuficienta respiratorie si tulburari cardiace. stresul. 25 . Stomacul este un organ vital deosebit de important.

in vecinatatea fosei iliace drepte si reperzinta un inceput de intestin gros cu rol de tesut limfatic care dreneaza limfa in zona intestinala. Stari patologice si tratamente. Punctul reflex este situat numai pe talpa dreapta. in unghiul de 90 grade format de axa verticala a degetului 4 si axa laterala a inceputului calcaiului. pentru revigorarea organismului. Dar functionarea defectuasa a intestinelor poate provoca simptome cu care aparent nu au nici o legatura. enterite. oprind accesul nefunctional intre cele doua organe. nu prin reflexoterapie. Punctul reflex este situat deasupra apendicelui. Intestinul gros (colonul) este un organ tubular cu o lungime de aproximativ 1 m. chiar si atunci cand nu exista boli specifice ale intestinului. 8. pe axa degetului 4. Masajul reflexogen este indicat chiar si atunci cand apendicele nu ne supara.. Daca apendicele este perforat. Se imparte anatomic in trei segmente: colon ascendent. etc. indigestia. depresii psihice. colon transversal si colon descendent. Aceasta se va face doar in cazul perforarii lui prin grave si repetate crize inflamatorii microbiene. deci.Stari patologice: balonarile. maxim 3 zile. colitele si diareea sunt dintre cele mai cunoscute. caderea parului si imbatranirea prematura. Valva ileocecala face corespondenta intre cele doua intestine. problema se rezolva numai chirurgical. oboseala. De aceea nu este recomandata extirparea sa chirurgicala. nervozitate. Daca tratam apendicele inainte de perforare. netratate prin masaj reflex. ca: febra. durerile abdominale. 6. Stari patologice: tulburari legate de functionalitatea intestinului subtire. Masajul reflexogen este indicat. Apendicele este situat sub valva care uneste intestinul subtire de intestinul gros. subtire si gros. 7. Colonul realizeaza ultima filtrare a substantelor de 26 . la inceputul punctului colonului ascendent. rezolvam problema in 20 min.

Punctul reflexogen este reprezentat de un traseu in forma de „U” rasturnat. spre mijlocul intern al talpilor si intrerupandu-se sub duoden. urcand de-a lungul axei degetului 4 pana in dreptul duodenului. constipatie sau diaree. La piciorul stang se continua de sub pancreas. Din punct de vedere anatomic. intestinul gros terminandu-se inainte de punctul vezicii urinare. pancreasul este asezat transversal in zona superioara a abdomenului. cu care nu este unit. dureri abdominale. 11. 10. incepand imediat deasupra calcaiului pe piciorul drept. iar daca este incarcat. Rectul este bazinetul depozitar al materiei fecale. 9. orizontal spre axa verticala a degetului 4 pe care coboara pana deasupra calcaiului. cotind brusc. sub stomac. avem senzatia specifica de golire prin defecare. „glanda salivara abdominala” si cea mai voluminoasa din organism. varice sau cancer de colon. Pancreasul este o glanda anexa a tubului digestiv. la intersectia axei verticale a degetului 2. inainte de eacuarea produselor reziduale solide ale alimentatiei. colita. Tulburari: balonari. unde face o curba corespondenta zonei sigmoidale ce se indreapta spre vezica urinara. Punctul reflex este situat imediat langa rect. continuand traseul spre vezica urinara. pe traseul orizontal al colonului descendent si in continuarea acestuia.asimilatie si dezasimilatie. suprarenale si splina. inflamatii. orizontal. Anusul reprezinta sfincterul care controleaza defecarea. Tratamentul reflexogen este de foarte mare ajutor in toate aceste cazuri patologice. La nivel digestiv produce enzime care participa la procesul de digestie din duoden. 27 . intre duoden. hemoragii. Punctul reflex se afla situat pe talpa stanga. dar secreta si hormoni care participa la metabolismul zaharului.

28 . toxicoze diverse. Indiferent de afectiunile prezentate. pe partea interioara. Punctul reflexogen al ficatului se gaseste pe talpa dreapta. de o alimentatie vicioasa. la sud-est. In cazul unei functionari defectuoase carentele enzimatice produc grave indigestii.) poate declansa criza hepatica. Punctul reflex al colecistului se gaseste tot pe talpa dreapta in interiorul punctului reflex al ficatului. Cand functia ficatului este perturbata. Cea mai frecventa afectiune este pancreatita. o tigara. care regleaza asimilatia (anabolismul) si dezasimilatia (catabolismul) principiilor vitale ale unui corp. Ficatul reprezinta principalul organ metabolic al organismului. Stari patologice si tratamente. cel mai mic adaos de substante toxice (prajeala. aici se pot gasi depuneri in diferite faze. pe piciorul stang. etc. sub articulatia falango-metatarsiana. Ficatul si vezica biliara. exces de alcool. sub punctul reflex al stomacului pe piciorul drept. 12. tutun si alte noxe. catre exterior. Stari patologice si tratamente. Este situat pe ambele talpi.Punct reflexogen. In cazul calculilor biliari sau al unei bile incarcate. pe axa degetului 4. Masajul reflexogen al zonei pancreasului conduce la stimularea functionarii glandei si actionand asupra punctului duodenului se deschid circuitele de eliberare a sucului pancreatic si a secretiei biliare. respectiv sub punctul reflex al duodenului. lucrand pe punctele ficatului si vezicii biliare. oboseala excesiva. acestea beneficiaza de tratament reflexogen. Criza si bolile hepatice sunt determinate de stres si emotii negative.

si cel mai personalizat. 1. al constiintei. coboara prin maduva spinarii indreptandu-se spre zonele din care duce sau aduce informatiile. sensibilitatea si gama larga de functii neconstientizate ale organismului. creierul este unic pentru fiecare individ. ci tocmai prin numarul acestor sinapse care indica puterea de utilizare a creierului nostru. deoarece. gandurile. cel mai complex si mai sensibil dintre ele. trunchiul cerebral si creierul mic (cerebelul). al constientului. cuprinse in sistemul nervos vegetativ. Este. Neuronul este calea de transmitere.Creierul uman contine mai mult de zece miliarde de celule nervoase si un numar aproape incalculabil de sinapse neuronale. Creierul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. miscarea. Miliardele de celule nervoase care intra in structura creierului. emotiile. controleaza constiinta.Capitolul VI SISTEMUL NERVOS Creierul este comandamentul suprem al organismului. totodata. El este sediul informatiilor. El isi are originea in creier. 29 . Sistemul nervos central. spre deosebire de alte organe care pot fi inlocuite prin grefa sau transplant. Partile principale ale creierului sunt creierul mare. Diferentele dintre indivizi se traduc in plan fizic nu printr-un numar mai mare de neuroni ai creierului.

Este format din doua emisfere. In reflexologie se traduce prin proiectii inversate pe picioare ale celor doua emisfere cerebrale. Creierul mic (cerebelul) indeplineste functiuni care privesc mai ales coordonarea musculara. se pot lucra. lobul frontal este legal de personalitate. Trunchiul cerebral este un manunchi de fibre nervoase care leaga maduva spinarii de cerebel si de creierul mare. avand multe straturi functionale si inchizand intre ele doua dintre cele mai importante glande ale corpului: hipofiza si epifiza. Foarte importanta pentru reflexologie este inversarea impulsurilor receptate sau transmise de catre creier fata de restul capului la nivelul tuturor organelor de simt. Creierul mic Stari patologice. Punctul reflex al cefei se afl la partea inferioara a degetelro de la picioare. cu proiectiile incrucisate. unde coordonam tampla sau nervul trigemen. lobul occipital de vedere. Pe degetul mare de la piciorul drept se gaseste zona reflexogena a emisferei cerebrale stangi. spre interiorul acestuia. Punctele reflexe ale lobilor temporali sunt situate pe partea interna a degetelor mari. Una dintre cele mai grave tulburari 30 .Creierul mare reprezinta aproximativ 70% din sistemul nervos central. indiferent de natura lor. iar mezencefalul de auz si controlul vorbirii. mentinerea echilibrului si vitalitatea generala a organismului. iar pe degetul mare de la piciorul stang se gaseste zona reflexa a partii drepte a capului. iar emisfera stanga partea dreapta a capului. Totalitatea punctelor reflexe ale creierului se gasesc pe degetele mari ale picioarelor. Diferitele arii ale creierului mare au functii specializate: cortexul motor controleaza miscarea voluntara. cortexul senzorial controleaza senzatiile. inspre degetul al doilea. coordonat la baza degetului mare. Puncte reflexogene. Dereglarile functionale ale creierului sunt multiple dar. Astfel emisfera dreapta coordoneaza partea stanga a capului. de asemenea.

recomandata purtarea de incaltaminte lejera. pe fetele laterale. Canalul central din vertebre contine maduva spinarii. ficatului. pana la aparitia simptomelor de vindecare. vom masa punctele reflexe ale hipofizei. 5 sacrale si 4-5 coccigiene. in punctele de unire a celor doua falange. timp de doua saptamani si apoi mai intens. asigurata de o structura vertebrla suprapusa formata din 7 vertebre cervicale. pentru protectia degetelor de la picioare si a punctelor lor reflexogene. Este.organele interne. din zona lombara – picioarele. Ea este foarte flexibila in stare de sanatate. Se vor masa totodatape corp si direct ceafa si muschii trapezi. un manunchi de celule nervoase. Pentru ameliorarea rezultatelor sale dezastruoase. vezicii biliare. Coloana vertebrala este axul central al intregului organism uman. la punctul reflex corespunzator tamplei. se va executa un masaj reflexogen riguros al degetelor mari de la picioare. cerebelului. transmitand influxul nervos catre intregul corp. De asemenea. la inceput usor. pentru corectarea circulatiei sanguine cerebrale. elastica si naturala. rinichilor. Puncte reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe fetele interne ale talpilor. Nervii maduvei ies din canalul vertebral in perechi. Vor fi masate punctele reflexe din interioarele degetelor mari. de doua ori pe zi. 5 lombare. din zona toracala . Migrena si alte dureri de cap apar mai ales. 31 . In functie de nervul interesat se va lucra pe punctul reflex al coloanei vertebrale la nivelul vertebrei corespunzatoare. intestinului subtire si gros. 2.functionale este comotia cerebrala. datorita unor tulburari in functiunile lobilor temporali ai creierului. Intre vertebre se gaseste cate un disc cartilaginos de amortizare s socurilor si lovitorilor pe care le preia coloana vertebrala. Coloana vertebrala si maduva spinarii. alaturi de punctul reflex al zonei afectate si de punctul reflex al encefalului. Astfel. coloanei vertebrale. din zona cervicala ies nervii care deservesc bratele. 12 toracale. Coloana este sustinuta de aproape 200 de muschi si ligamente. iar nervii din zona sacro-cocigiana coordoneaza zona genitala. de asemenea. pe oasele de sustinere a boltei plantare.

In tratamentul reflexogen se va 32 . Zona reflexa a nervului sciatic se afla de-a lungul tibiei si peroneului. Cele mai frecvente afectiuni ale nervilor maduvei spinarii la nivel de coloana vertebrala sunt sciatica si lumbago. fragmentand sau intrerupand activitatea de coordonare a nervului. Orice dislocare a vertebrei sau inflamatie a zonei pe unde trec acesti nervi ai sistemului nervos vegetativ pot presa. Cea mai importanta afectiune a nervului vegetativ este paralizia. ceea ce provoaca dureri insuportabile. coloanei vertebrale lombare. Stari patologice. punctele cailor limfatice. ciupire. Sciatica este provocata de inflamarea sau ciupirea partilor radiculare ale nervului sciatic. incepand de deasupra maleolelor. etc. inflamatii zonae care preseazaacest nerv. Vor fi masate punctele reflexogene ale siaticului. Aceasta inseamna nefunctionalitata unei zone coordonate de nerul coordonator care a suferit leziune. degeerescenta. Aceasta duce la dereglarea functionarii zonei verificate de nervul afectat si dureri locale. Lumbago apare din cauza inflamatiei generate de strangulrea unui nerv din zona coloanei vertebrale lombare cauzete de ridicarea unui greutati mari. deplasarea sau slabirea ligamentelor discurilor intervertebrale lombare. ficatului si suprarenalelor.reprezentat pe toata pulpa degetului mare. blocare sau atac viral. punctele reflexe ale rinichilor si vezicii urinare pentru eliminarea toxinelor. ale intestiului gros.

respirator. Afectiunile coloanei vertebrale vor fi tratate reflexogen pe punctele reflexe ale coloanei vertebrale. 3. deasupra liniei diafragmei. pe axul degetului 4. Este asezat central. a rinichilor. in unghiul format de unirea cu o axa a ultimei coaste. Punct reflexogen. acestea sunt de competenta chiropraxiei sau neurochirurgiei. Punctul reflex al inimii este situat pe talpa stanga. 1. sub articulatia falangiana. Plexul solar este „creierul abdominal”. Prin plexul solar coordonam si verificam activitatea sistemului nervos vegetativ. Inima este elementul central al sistemului circulator. Coordoneaza sistemele: digestiv. Contractiile acesteia sunt controlate de sistemul nervos autonom si fiecare pulsatie este influentata de respiratie. vene si vase capilare care transporta sangele in intregul organism. circulator. Iata de ce plexul solar deschide masajul reflexogen. respiratie. asimilare si dezasimilare – metabolism. centrala energetica pentru intregul corp.. a colonului. renal.masa partea interioara a zonei plantare. mai jos cu doua degete. 33 . Deplasarile de vertebre nu se rezolva prin tratament reflex. Sistemul nervos vegetativ este sediul actiunilor ritmice. Stari patologice. Vom lucra plexul solar pentru armonizarea dereglarilor legate de digestie. sub extremita4tea inferioara a sternului. zona suprarenalelor. in dreptul vertebrelor lombare. viata in organism. chiar inainte de eliminarea toxineleor pe care o dirijeaza. eliminare de toxine. etc. Capitolul VII SISTEMUL CIRCULATOR SANGUIN Acest sistem important este format din inima (ca organ motor) si intreaga retea de artere. ciclice si inconstiente si are rolul de a mentine vegetatia. Punctul reflexogen se afla pe axa verticala a degetului 2 sub articulatia proeminenta a metatarso-falangelor.

34 . Stari patologice: angina pectorala. Capitolul VIII SISTEMUL RESPIRATOR Este format din organele: cavitate nazala. Capilarele sunt cele mai mici vase de sange si prin peretii acestora sangele trece in tesuturi si celule. 2. arterita. In reflexoterapie. infarctul miocardic. hipertensiune arteriala. Lucrand zona care cuprinde vasul. Sunt punctele reflexe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. faringe. Circulatia de intoarcere se realizeaza prin vene. Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se vor masa si punctele reflexe ale rinichilor pentru ca depunea de toxine pe peretii vaselor e cauzata si de proasta functionare a acestora. de exeplu. Asigura respiratia. Puncte reflexe. hipotensiune. deci o localizam pe coapsa. Pentru afectiunile vaselor de sange se vor masa punctele refelxe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. deci si vasul sanguin. rinichilor. Artera femurala. va fi lucrat vasul insusi. laringe. insoteste femurul. trahee si plamani. hipofizei si zonelor de traversare.Stari patologice. Arterele transporta sangele oxigenat de la inima spre organe si tesuturi. sinusuri. aritmia sau stopul cardiac sunt cateva dintre afectiunile cardiace pentru tratamentul carora se va masa in principal zona reflexa a inimii. Angina pectorala. un punct reflex lucreaza din profunzime si pana la suprafata tot ce este in zona. Vasele sanguine. Suprarenalele se vor masa cu precautie. hranindu-le. varice. deci aprovizionarea cu oxigen si energie a celulelor corpului. tromboflebita. Toate aceste afectiuni sunt ameliorate prin masajul punctelro reflexe ale inimii.

In plus. Faringele si laringele. la unirea primelor doua degete. polipii. in traversarea sa spre plamani. pe partea interna a talpii.1. Guturaiul. prin punctul proeminent al articulatiei dintre cele doua falange ale degetelui mare. Punctele reflexogene se gasesc pe fetele anterioare ale labelor picioarelor. avand functia de protectie impotriva substantelor iritante. Stari patologice: faringita. in triunghiul dintre nas si ochi si comunica cu cavitatea nazala. Nasul este reprezentat pe degetul mare. respectiv partea externa a degetului mare. Faringele este culoarul de incalzire a aerului inspirat de nas sau de gura. rinita. Sinusurile sunt reprezentate pe varfurile degetelor 1-5. 35 . Puncte reflexogene. alergiile locale etc beneficiaza de masajul reflexogen cu rezultate spectaculoase. analizeaza aerul prin celulele senzoriale de receptie. 2. Stari patologice. Deviatia de sept se trateaza doar chirurgical. laringita. diverse infectii si afectiuni ale corzilor vocale asupra carora masajul reflexogen actioneaza benefic. Nasul este organ primordial in alimentarea palmanilor cu aer. Laringele este partea superioara a traheei si reprezinta organul fonatiei. alte inflamatii ale mucoaselor nazale.Incepe la terminatia gurii si a deschiderii foslor nazale si tine pana la deschiderea glotei si a esofagului. Sinusurile sunt cavitati localizate in spatele sprancenelor.

Traheea este inchisa de un lambou cutanat. Stari patologice: traheite. deasupra liniei imaginare a diafragmei. care se amelioreaza prin masarea zonelor reflexe. La un om sanatos determina sporirea vitalitatii. Plamanii sunt principalele organe ale aparatului respirator. vindecarea. cea stanga din doi lobi. denumit epiglota. inflamatii locale si jena respiratorie. Puncte reflexogene.3. insotite de tuse. Masarea reflexogena a zonelor corespondente plamanilor va determina o ameliorare a respiratiei. Traheea se divide in doua ramuri la nivelul varfurilor plamanilor. stimularea muschilor respiratori ai cutiei toracice. pe perna lor. pana la linia umerilor. Punctul reflexogen este situat pe ambele talpi. astmul. Stari patologice. Are o forma ingusta si alungita inspre suprafata reflexa a plamanilor. Este organ dublu: partea dreapta se compune din trei lobi. 4. care il blocheaza in momentul inghitirii. pneumonia. sub pliul de unire al degetului mare cu cel de-al doilea deget de la picior. Bolile importante ale plamanilor sunt: tuberculoza. Pe ambele talpi. 36 .

toracala. 37 . Este alcatuit dintr-o retea de vase de dimensiuni diferite si formeaza sistemul nstru de aparare impotriva bolilor. 1. abdominala si pelviana. care culege limfa din partea superioara a corpului. Vasele limfatice din jumatatea inferioara a corpului aduc limfa din spatiile interstitiale catre centrul corpului. agresiunilor si infectiilor. bazinul limfatic si ductul limfatic Punctele reflexogene ale ganglionilor limfatici se gasesc pe partea anterioara a picioarelor. Zonele cele mai bogate in ganglioni limfatici sunt: sub ureche. in zona axilara. in fata gleznelor. Bazinul limftic i ductul limfatic isi au proiectiile intre primul si al doilea metatarsian. De-a lungul cailor limfatice sunt ganglioni limfatici care au misiunea de a filtra limfa si de a produce limfocite si globule albe.Capitolul IX SISTEMUL LIMFATIC Acest sistem functioneaza in stransa corelatie cu sistemul circulator sanguin. Ganglionii limfatici. sub mandibula. in „lacul lacunar” si ies din acesta spre colectorul toracic. inghinala.

38 . stomac si colonul transvers. Splina se gaseste anatomic intre rinichiul stang. distruge globulele rosii imbatranite si pastreaza rezerva de sange. Virozele. Are aceleasi functii ca si ganglionii limfatici: produce limfocite si anticorpi. filtreaza sangele.Stari patologice si tratamente. Masajul punctelor reflexe corespunzatoare este benefic. 2. infectiile sunt principalele afectiuni limfatice.

Puncte reflexogene. carenta de anticorpi.6. bazala. cu tenacitate. pe axa degetului patru. punctul reflex este situat pe talpa dreapta. imunitatea scazuta. Pentru amigdale. Stari patologice. la fiecare picior. 3. timp de 2-4 saptamani.Punctul reflex se afla pe talpa stanga. Inflamatia si anginele sunt printre afectiunile importante ale amigdalelor. Amigdalele si apendicele sunt organe ganglionare a caror extirpare conduce la o sensibilitate generala la infectii si o slabire a sistemului imunitar. in 1-2 sedinte zilnice. Se lucreaza dupa recomandarile de la punctul 5. Pentru apenice. 39 . disfunctiile sau durerile. durerile abdominale sunt ameliorate prin masajul reflexogen al splinei.1. deasupra calcaiului. Stari patologice si tratamente: insuficienta de hemoglobina. in stanga si in dreapta axului central al degetului. inlatura inflamatia. anemia. deasupra curburii colonului transvers. Masajul acestor puncte timp de 5 minute zilnic. punctele reflexogene se gasesc pe partea anterioara a halucelor. pe falanga a doua. pe axul degetului 4.

pe partea posterioara. aproximativ la mijlocul degetelor mari. timusul. 40 . cu unghia sau cu un instrument cu varf rotujit. pancreasul. aproximativ la nivelul spatiului intracranian dintre sprancene. in saua turceasca. Are proiectii pe ambele talpi. Puncte reflexogene. tiroida.CAPITOLUL X SISTEMUL ENDOCRIN Sistemul glandular este un sistem de coordonare a activitatilor de crestere. functionare si descrestere a organismului uman. comandand activitatea celorlalte glande. Punctele reflexe sunt foarte mici si este indicat sa fie masate cu varful degetelor. Hipofiza (glanda pituitara) este glanda cu cea mai mare influenta din organism. 1. Principalele glande endocrine din corp sunt: hipofiza. suprarenalele si gonadele. paratiroidele. Este situata la baza creierului. epifiza.

Daca hipofiza ne readuce. conducand si la stimularea celolalte glande din corp. Punctele reflexogene se gasesc pe ambele talpi. Stari patologice si tratamente. Toate acestea beneficiaza foarte bine de tratamentul reflxogen executat cu regularitate si perseverenta. coordonand si ritmul diurn/nocturn al organismului. functiunilor intelectuale si spirituale. Controleaza metabolismul bazal. Epifiza (glanda pineala) este situata in mijlocul creierului si are mari influente in functionarea zonelor superioare ale creierului. absenteism. intre primul si al doilea metatarsian. Gusa este o ulceratie a tesutului tiroidian. chisturi. 41 . imbatranire precoce. excitabilitate nervoasa. Cu toate acestea se recomanda si masajul punctelor reflexe ale celolalte glande corespondente. dureri de cap. in corp. a parului. material. obezitate. Masajul reflexogen al hipofizei este indicat in toate aceste cazuri. Accelerarea sau scaderea anormala a metabolismului care conduc la slabire sau ingrasare exagerata. Tiroida este situata la baza gatului. impotenta sexuala. 2. pe fetele posterioare. transpiratie abundenta sau caderea parului. pentru sanatatea pielii. dereglari generale hormonale. a sistemului nervos si regleaza consumul de oxigen din intregul corp. Se va masa in corelare cu glanda hipofiza. spre partea interioara a halucelor. tumori. Punctul reflex al acestei glande este chiar mai mic decat cel al hipofizei si este situat la cca 1 cm alaturi de punctul reflex al hipofizei. in functiuni inversate sau comune.Stari patologice: lipotimia. frigiditate. pe laringe. fibroame. 3. in viata sexuala si ciclul gonadelor. Disfunctii. tulburari ale tensiunii arteriale. epifiza este cea care ne deschide spre lume si exterior. Hormonii tiroidieni sunt determinanti in dezvoltarea fizica normala.

Stari patologice. Puncte reflexogene. Se pare ca determina reactia organismului nostru la stres si agresiuni fizico-psihice.4. 7. Prin masaj reflexoterapeutic periodic pana la vindecare. disfunctii ale unghiilor si dintilor. care regleaza concentratia zaharului in sange si glucagonul. Toate acestea beneficiaza de tratament reflexogen. in vecinatatea zonelor duoden si stomac. 42 . stimuleaza productia de limfocite si activitatea sistemului imunitar. deasupra montului. in spatele sternului si este alcatuit din doi lobi. din punct de vedere metabolic. Stari patologice si tratamente. Paratiroidele regleaza metabolismul calciului. Puncte reflexogene. spasme musculare. Hipersecretia parathormonului produce cresterea exagerata a calciului si tulburari ale sistemului circulator sanguin si osos: osteita fibroasa. circulatie periferica proasta. vom obtine o cantitate sporita de insulina naturala. calculi renali sau biliari. imediat deasupra punctului reflex al stomacului 6. glanda cresterii si a tineretii. Suprarenalele intervin in metabolismul bazal. pe axa degetului 2. Timusul. Paratiroidele sunt patru glande asezate perechi de o parte si de alta a tiroidei Punctele reflexogene se gasesc pe partea externa a celei de-a doua falange de la baza halucelui. deasupra zonei rinichilor. Pancreasul. deasupra inimii. este situat la baza gatului. ca glanda secreta doi hormoni: insulina. Cea mai importanta boala pe care o declanseaza functionarea defectuoasa a pancreasului este diabetul zaharat. Se gasesc pe ambele talpi. Punctul reflexogen se afla pe ambele talpi. iritabilitate. la baza halucelului. prezentat deja in paragraful 5. 5. Se gasesc pe ambele talpi. Hipofunctia produce tetanie. responsabil de cresterea nivelului glicemiei. pe ambele talpi.7.

lipotimii. ovarul produce hormoni. reumatism. Disfunctia suprarenalelor se manifesta prin aritmie. Gonadele sunt cele mai importante glande ale sexualitatii feminine si masculine.Stari patologice si tratamente. lesinuri. 43 . 8. lipsa de curaj si initiativa. Masarea zonelor reflexe amelioreaza multe dintre aceste afectiuni. care contin aproximativ 1. de manifestarea instinctului sexual. infectii si scaderea imunitatii.000. Ca glanda. Ovarele sunt gonade duble situate in bazinul femeii. responsabile de functia de reproducere. Estrogenul este responsabil de forma specifica femeilor. astm si inflamatii articulare.000 de ovule.

chisturi. alterarea caracteristicilor sexuale secundare etc. Sunt situate in mijlocul calcaielor ambelor talpi si pe partile laterale ale labelor picioarelor. actioeaza asupra caracteristicilor masculine. Disfunctia ovariana genereaza: dureri menstruale. maresc volumul testiculelor. In plus. spre deosebire de ovare. stimuleaza functia exocrina. Puncte reflexogene.metabolismul calciului. Progesterolul (luteina) stimuleaza secretia glandelor mamare. a celulelor uterine si previne expulzarea oului fertilizat. 44 . Disfunctia testiculara genereaza impotenta si oligospermia. apei si glucidelor. Testiculele sunt organe glandulare masculine de reproducere si. frigiditate. vaginita. Hormonii. Produc spermatozoizi destinati fecundarii. intre maleolele externe si tendonul lui Ahile. androsteronul si dehidroandrosteronul. Punctul reflex din mijlocul calcaiului stimuleaza functia endocrina. determina psihicul si instinctul masculin. fiind situate in scrot. pe cand punctul situat pe partile laterale. Stari patologice si tratamente. determina dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare ale barbatului. au plasare anatomica externa. Taoate aceste tulburari beneficiaza de aportul reflexoterapiei practicata competent si cu regularitate. ciclu meregulat. testosteronul. actioneaza asupra metabolismului lipidelor.

pentru care vor fi masate punctele reflexe corespunzatoare. care pornesc din spatele testiculelor.8. Caile spermatice si veziculele seminale. gazduiesc peste 300 de tubi seminiferi in care se formeaza spermatozoizii 1. 1.1.. Prostata este situata sub vezica urnara si deasupra radacinii penisului. la ambele picioare. Stari patologice. Punctele reflexogene coincid cu ale uterului. la ambele picioare. Testiculele. mai rar intalnite: inflamatii.Capitolul XI SISTEMUL DE REPRODUCERE 1. Am prezentat aceste organe glandulare in paragraful 10. caile spermatice cu 45 . prostata si penisul 1. Veziculele seminale sunt doua ampule situate in spatele prostatei care secreta un lichid care dilueaza substanta spermatica si faciliteaza ejacularea. Caile spermatice sunt doua conducte in forma de ansa. jena sau dureri profunde.2. cuprinde testiculele.3. Sunt cele mai importante glande genitale masculine. intre maleola interna si tendonul lui Ahile. Puncte reflexogene ale cailor spermatice si veziculelor seminale coincid cu cele ale trompelor din aparatul genital feminin si sunt situate pe linia gleznei care uneste maleola externa si interna. . fiind situate amplu pe partea interna a labei la calcai. Sistemul genital masculin vezicule seminale. formeaza cordonul spermatic care strabate prostata si se continua cu uretra.

cu sedinte de circa 2 minute zilnic. conducand chiar si la vindevarea completa. La nivelul trompelor are loc fecundarea ovulului. de minim 4-6 saptamani. in general. 2. circulatia sanguina. manifestata prin lipsa sau insuficienta erectiei. Punctul reflexogen. pe axa de unire oblica a vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara Stari patologice. este situat pe partea interioara a labelor picioarelor. Penisul este organul masculin al reproducerii. corelate frecvent cu andropauza. 1. deschizandu-se sub forma de palnii franjurate la extremitatile dinspre ovare.4. Aceasta tulburare are. Sistemul genital feminin cuprinde: ovarele. vaginul si vulva. Pentru ameliorare vor fi masate punctele reflexe legate de sistemul nervos central. mictiune saraca si frecventa.1. care parcurge distanta pana la uter in 3-6 zile. trompele lui Fallope. 46 . Am prezentat aceste importante glande in paragraful 10. prostatita se va ameliora mult. Puncte reflexogene. pe ambele picioare. uterul. de putine ori. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. sange in urina si usturimi la mictiune. descriind o forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna. poate provoca infectii. Aplicand un masaj reflexogen competent. 2. Se gasesc pe partea exterioara a calcaiului. acelasi ca pentru vagin.Stari patologice. la calcai. Ovarele. Este strabatut de uretra pe tot parcursul sau. Cea mai importanta disfunctie a sa este impotenta. De cele mai multe ori are cauze psihice. retentie urinara. Trompele lui Fallope (trompele uterine) au forma unor antene care pornesc din uter si fac legatura cu coarnele uterine. situat in partea inferioara a abdomenului. insotita de inflamarea acesteia.8 2.2. cauze anatomice sau fiziologice. avand o parte interna (deasupra perineului) si o parte externa terminata prin gland. Disfunctiile prostatei apar. la barbati in varsta de peste 45 de ani. Hipertrofia prostatei. glandele sexuale si glandele cu secretie interna.

dar si con 2. Masajul bland al zonei reflexe. organul central al feminitatii. fibroame. pe traiectele diagonale care unesc punctul vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara. prolaps uterin si avortul spontan. inflamatii.Stari patologice si tratamente. gasindu-se pe partea interioara alabelor picioarelro. 47 . Vaginita. prevazut cu un in stm si un col. 2. facut zilnic si pentru o perioada indelungata conduce la ameliorarea afectiunilor si chiar la vindecare. Sanul (mamelele sau glandele mamare) este organ dublu genital cu specific de lactatie. in parte si datorita sensibilitatii deosebite a organului. vagin. Este un conduct muscular aponevrotic in permanenta umectat de mucus si secretii glandulare anexe. Disfunctiile trompelor uterine pot genera afectiuni usoare ca inflamatii.4. Vaginul reprezinta un organ important al vietii sexuale si libidoului. cai limfatice si sistem nervos central. inchis la exterior prin vulva. infectii. 2. Uterul. In mijlocul sanului este pozitionat anatomic mamelonul. Este gol in interior si poseda doua orificii laterale superioare care se deschid spre trompe si un orificiu in zona inferioara. Starile patologice usoare sunt: ciclu neregulat. Punctele sunt destul de dureroase la pipait. Este compus din: glande mamare. are forma unei pere mari pozitionate cu varful in jos. Punctele reflexogene pentru vagin si penis sunt comune. infectii si dureri la ovulatie. are frecvent cauze psihosomatice. Afectiunile grave constau in chisturi. Bolile si suferintele asociate disfuctiei vaginului sunt infectii diverse. tesut adipos si tesut conjunctiv. Punctele reflexogene sunt situate pe partea interioara a labelor picioarelor (comune cu cele ale prostatei). Vor fi masate punctele reflexe: uter. starea de iritabilitate sporita sau contractie a vaginului in timpul actului sexual.5. menstre dureroase. chisturi limfatice (mioame).3.

Sunt de dimensiunile unor mici monede. de obicei. Stari patologice. ganglionilor axilari si suprarenalelor. Scheletul osos reprezinta structura de rezistenta a organismului. deasupra celui de-al doilea si al patrulea metatarsian. pe perioade lungi de timp (2-6 luni) pentru ameliorare si vindecare. Craniul este alcatuit din opt oase importante. hipofizei. glandular. are un important rol de sustinere si protectie pentru tesuturi si organe. Se gasesc pe fata anterioara a labelor picioarelor. In acest caz.Puncte reflexogene. Trunchiul osos cuprine:coloana vertebrala. trunchiul si membrele. impartit anatomic in trei mari grupe osoase: capul. Capitolul XII SISTEMUL LOCOMOTOR APARATUL OSTEOMUSCULAR SI ARTICULAR 1. zona pieptului. tiroidei. Scheletul osos uman este. Masajul reflexogen se va executa zilnic. Tulburarile cele mai frecvente sunt stazele premergatoare menstruatiei si chisturile mamare. iar fata din 14 oase. vor fi masate punctele reflexogene ale sistemului limfatic. douasprezece perechi de coaste si 48 . La baza formarii unui chist este o staza limfatica si totodata o disfunctie hormonala ovariana.

pe grupe: cand unul se contracta. Stari patologice. Muschii viscerali sunt albi. practicat cu perseverenta. la ambele picioare. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. coxartroza etc. se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca. Punctele reflexe ale muschilor pectorali si intercostali se afla pe fetele superioare ale picioarelor. coapsa sunt situate pe fetele laterale ale picioarelor. la baza degetelor. Punctele reflexe pentru antebrat. favorizand miscarea. osteoporoza. Punctele reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe marginile interioare ale talpilor. Soldul are proiectia pe partile interioare si exterioare ale gleznei. Scheletul este o importanta rezerva de minerale pentru sange. va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor 2.sternul. care actioneaza alternativ. un organism viu care se reface continuu. numita aponevroza. coordonat de sistemul nervos si in stransa legatura cu glandele: tiroida. altul se relaxeaza. Sistemul osos este hranit de sange. Membrele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara si cele inferiare se insereaza la bazin prin centura pelviana. Puncte reflexogene. sub articulatiile degetelor 25. de la haluce pana la calcai. pana la diafragma. genunchiului. gleznei. cotului. externa si interna. Muschii sunt organe contractile. Punctele coastelor sunt amplu situate pe fata anterioara. paratiroide si hipofiza. intre zona reflexa a gatului si diafragma. imediat sub articulatiile falangelor. Punctele reflexogene ale umarului. Afectiunile sistemului osos sunt: durerile si excrescentele degenerative (monturi si ciocuri). Proiectia reflexa a abdomenului se afla pe arcadele care unesc cele doua maleole. cu exceptia cordului care este de culoare rosie. Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si. cu rol deosebit in producerea globuelor rosii din sange. brat. articulatiei mainii sunt pozitionate pe lateralele exterioare ale talpilor. Muschii scheletici au culoarea rosie. elastice. gamba. 49 . la ambele glezne.

de la haluce la calcai. soldurilor. genunchilor. Masajul reflexogen al zonelor corespondente sau a intregului sistem reflex conduce la ameliorari majori si vindecari in timp. Aparatul articular realizeaza legatura mobila dintre doua oase. pe marginile interne ale talpilor. doi muschi sau dintre os si muschi. dureri musculare. articulatiile umerilor. Punctele reflexogene ale articulatiilor intervertebrale se gasesc pe acelasi traiect cu cele ale coloanei vertebrale. In interiorul cartilajelor articulare se afla lichidul sinovial. 3. elastice si rezistente: cartilajele si tendoanele. Cele mai importante articulatii din corp sunt: articulatiile intervertebrale. intinderi si rupturi de muschi.Stari patologice. reumatismul. coatelor. febra musculara. slabirea sistemului muscular (la batranete). Afectiunile sistemului muscular sunt diverse: crampe. spasme. Punctele reflexe ale soldurilor se gasesc pe partile laterale ale labelor. 50 . Este format din tesuturi anatomice speciale. gleznelor etc. Punctul reflex al umarului se afla sub articultia falangiana metatarsiana a degetului 5.

1. endocrine si sistemului circulator sau general. Penru o eficienta crescuta. simturile sunt deosebit de importante. retina si coroida si deserviti de numeroase glande care le asigura functionarea. artroze. hernie de disc etc. bursite. cu rol fundamental in perceperea vizuala. Intretinerea si dezvoltarea lor ne consolideaza starea generala de sanatate. mergand pana la anchilozarea completa a corpului: artrita reumatoida. avand proiectia inversata. tratamentul ideal implica sa se completeze cu un masaj local direct al articulatiei suferinde. Organe de o mare complexitate. Stari patologice. de multe ori. la baza degetelor 2-3. spondilite.sub glezne. Punctele reflexogene ale ochilor se gasesc pe talpile picioarelor. globii oculari sunt alcatuiti din mai multe straturi: sclerotica. Ochii si simtul vazului. Punctele pentru genunchi sunt situate sub articulatia metatarsiana a degetului 5. 51 . febre reumatismale. Ameliorarile si vindecarile se obtin prin masaj reflexogen al zonelor corespondente articulare. Capitolul XIII ORGANELE DE SIMT Pentru om. grave. Afectiunile sunt multiple si.

toate beneficiaza de efectele terapeutice ale reflexologiei. identificarea 52 . hipoacuzia si surditata. 2. greturile. ionizarea si filtrarea aerului. menajarea ochilor de eforturi excesive. Zgomotele in urechi (cauzate de inflamatia nervului acustic si tulburari circulatorii). gimnastica oculara etc. Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale. binenteles. absorbtia energetica a oxigenului. si trei oscioare mobile: ciocanul. Cele mai importante afectiuni oculare sunt: ulcior. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern. cataracta. Nasul si fosele nazle au multiple functiuni in respiratie. cu rol fundamental in perceptia sunetelor. Reflexologia are un aport deosebit in pastrarea sanatatii oculare sau vindecarea diferitelor afectiuni. periodic. mastoidele. dar ea trebuie completata cu micsorarea timpului de vizionare la televizor. 3. enerizarea creierului (prin osul ciuruit) si. in perceptii olfactive. Punctele reflexe se gasesc intre baza degetelor 4-5. conjunctivita. hipermetropie.a. la timp. hipotensiunea si agorafobia (cauzata de afectarea centrului de echilibru din ureche) s. nicovala si scarita. strabism. unul membranos si endolimfa. durerile acute locale. Stari patologice si tratamente. urechea medie este compusa din trompa lui Eustachio.Stari patologice. otita. glaucom. Nasul si simtul olfactiv. blefarite. Urechea este un organ complex. timpan. mentinerea presiunii interne si pastrarea echilibrului psihomotor al omului. aplicata competent. in proiectie inversa. Urechile si simtul auditiv. ametelile. miopie. iar urechea interna este formata dintr-un labirint osos.

alergii. acru. roz. inflamatii. cu riduri si santuri indica o stare de sanatate care lasa de dorit. Partea inferioara a foselor nazale este destinata respiratiei. sinuzite. forma si marime echilibrate. Papilele gustative fungiforme. caliciforme si coroliforme sunt situate pe mucoasa linguala si discern diferentiat patru tipuri de gusturi: dulce. incarcata. de un aport insuficient de energie nervoasa la nivelul celulelor olfactive. filiforme.deosebit de uscata. Bolile de ficat isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului. Limba si simtul gustativ. 53 . Sistemul digestiv este deservit de miros. in proiectie incrucisata. Limba decolorata (albicioasa). Limba crapata adanc indica o carenta vitaminica severa si alte complicatii maladive. in principal de gust.. cu care se afla in stransa legatura. raceala. Pierderea simtului olfactiv este cauzata. vaz si.olfactiva realizandu-se la nivel molecular. la baza articulatiei primei falange. 4. Puncte reflexogene. cu papilele gustative uniforme. ceea ce va conduce si la imbunatatirea respiratiei. Limba este si un indicator al starii generale de sanatate. Punctul reflex al nasului este amplasat pe partea externa a degetelro mari. Din combinatia acestor gusturi de baza pot rezulta zeci de mii de savori perceptibile diferite. carenta de zinc. amar. incalzirii si filtrarii aerului. O limba normala este curata. sporite si nuantate fin de miros. Vor fi masate zonele reflexe ale nasului pe ambele talpi. sarat. Stari patologice. Carentele vitaminice (mai ales vitamina B) sunt semnalate aici prin modificari de culoare. de cele mai multe ori.

Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina la incheieturi. Este formata din doua straturi. abcese. Pielea. de respiratie cutanata si.Punctul reflexogen este situat sub unghiile degetelor mari de la ambele picioare. glandele mamare. cel mai extins organ al corpului. excretor (paratiroide. metabolice si carente vitaminice grave. 5. intestine). In masajul reflexogen se insista pe punctele metionate. epiderma si derma. prurit. Pielea si simtul tactil. Stari patologice. tinand cont de functile sale. Capitolul XIV 54 . puncte negre. alopecie. de eliminare a toxinelor. este zona de contact cu lumea exterioara. Anexele pielii sunt: glandele sudoripare. cu santuri in relief si aspect nesanatos indica sigur afectiuni digestive. ale sistemului circulator sanguin si limfatic. Disfunctiile sunt numeroase: acnee. Pielea este un organ suplu. dar si punctele aparatului digestiv (stomac. elastic. ficat. datorita numeroaselor terminatii nervoase. parul. de simt tactil. Acoperind intregul corp. In acest caz vom masa punctele reflexe ale limbii. Punctul reflex al unei zone a pielii are corespondenta pe proiectia organului sau partii anatomice respective de pe talpile picioarelor. Stari patologice si tratamente. pielea are proiectii pe toata suprafata talpilor dar. urinar. pancreas. furunculi. Ca sediu al perceptiilor noastre tactile. alergii. unghiile si terminatiile nervoase tactile (nervii receptori) Puncte reflexogene. O limba incarcata. rinichi. cele mai eficace puncte de masaj sunt cele ale plamanilor si ale sistemelor endocrin. dermatoze. are functiuni complexe de proiectie. ficat. intestine). glandele sebacee. cu grosime variabila. impermeabil si destul de rezistent.

Conform plansei.piciorul drept (1) cu mana dreapta (1) .Alte zone reflexogene 1. Zonele reflexe corespondente (segmente corespondente) Exista unele zone din corp care nu au proiectie reflexogena in talpi sau palme.piciorul stang (1) cu mana stanga (1) .gamba dreapta (2) cu antebratul drept (2) . pentru a imbunatati circulatia segmentului bolnav. segmentele corespondente sunt: .gamba stanga (2) cu antebratul stang (2) . in schimb au segmente corespondente ce se pot masa cu succes 20-30 de minute.coapsa dreapta (3) cu bratul drept (30 55 .

soldul stang (4) cu umarul stang (4) Degetele coincid. Masajul zonei corespondente zonei afectate se va face profund. zona dorsala a palmei coincide cu zona dorsala a piciorului. 2. Zonele reflexogene in maini Zonele reflexe din palme se maseaza dependent sau independent de zonele din talpi. Masajul se face ori de cate ori dorim.soldul drept (4) cu umarul drept (4) . 15-20 de minute. cu conditia sa nu iritam local zona de masat.. 3. pana cand segmentul afectat incepe sa se incalzeasca.coapsa stanga (3) cu bratul stang (3) . cu toata mana. Zona palmara coincide cu zona plantara. Fiind punctele cele mai la indemana. Zona cotului coincide cu zona genunchiului. se poate face si automasaj. cele de la mana cu cele de la picior. Zone reflexe auriculare 56 .de pepartea respectiva.

se va masa usor lobul urechii prin miscari circulatorii si se va intepa usor cu unghiile suprafata exterioara. de 5-6 ori. conform plansei. de ambele parti si masati pana cand pielea se inroseste si se incalzeste. helixul – in dureri si inflamatii ale gatului.Masajul profilactic al urechilor poate preintampina instalarea multor boli ale organelor aflate la distanta. miopie. tulburari intestinale. de 5-6 ori. Zona 1. lobul urechii – in inflamatiile cavitatii bucale. in jos. apoi de la canalul auricular. insomnie. Zona 5 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale cervicale. Zona 3. febra. La inceputul masajului se va frictiona usor suprafata urechilor de la canalul auricular in sus. glaucom. Zona 4 – in dureri de maini. in raport cu afectiunea pe care urmarim sa o tratam. omoplati. Se trece apoi la o alta forma de masaj: Prindeti fiecare portiune a pavilionului cu 3 degete. Dupa aceea se trece la masarea zonelor. umeri. articulatii ale coatelor si umerilor. Zona 2. Zona 6 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale toracale. dureri de dinti. radacina helixului – in afectiuni cardio-vasculare. tulburari de digestie. boli de piele si boli ale sangelui. 57 . In stare de iritare excesiva.

astm bronsic in criza. Zona 13 – in ameliorarea bronsitelor. Zona 8 – in sciatica. Abrams (SUA). Zona 15 – in dureri abdominale. tuse. din calculi biliari. a afectiunilor pulmonare. Zona 10 – in nevralgii de sciatic. Prin masaj se va regla tensiunea arteriala. Prin masarea lui. Timpul de percurtie este de la cateva secunde la 1-2 minute. Zona 20 – punct deosebit de important. scaderea acuitatii auditive. ameteala. dureri ale articulatiilor tibio-tarsiene si ale picioarelor. Zonele 17 si 19 – in afectiuni alergice si pulmonare. indiferent daca este mare sau mica. Anexa 9. ficat si vezica biliara. Zona 12 – in nevralgii de trigemen. Zona 14 – in mastite si sinuzite maxilare. Nu se vor face percutii pe vertebrele traumatizate. Zona 9 – in astm bronsic. anchiloze. dureri de dinti. vertij. la inceputul secolului nostru. in palpitatii si aritmii. hipertensiune. insomnii (se va masa de 2-3 ori pe zi). Zona 16 – prin masaj usor se combat sindroamele durroase. se vor combate durerile violente din ulcerele gastrice si duodenale. ameliorari din sechele lasate de poliomielita. afectiuni sau lovituri ale regiunii lombare sau sacrale. Reflexologia vertebrala Bazele reflexologiei vertebrale moderne au fost puse de A. 58 . in general migrene. Zona 18 – punctul inimii. afectiuni digestive. Metoda de tratament prin reflexoterapie vertebrala consta in percutia usoara cu varful unui deget pe apofizele spinoase (crestele dorsale ale vertebrelor).Zona 7 – in dureri musculare. Zona 11 – in afectiuni de pancreas. ischemie.

nevralgie faciala si cervico-brahiala. glande suprarenale. aritmie. vertebra dorsala 8 se gaseste pe linia care uneste linia care uneste varfurile omoplatilor. functii si boli: C1 – cap. corzi vocale. cefalee. vertebra lombara se afla pe linia ce uneste oasele bazinului. pancreas. gingii. auz. paralizia membrelor superioare. dinti. C5 – membre superioare. amnezie. vertebra dorsala 12 corespunde ultimei coaste. C3 – amigdale. C2 – urechi.Repere: Vertebra cervicala 7 este cea mai proeminenta. ameteli. emfizem pulmonar. Corespondentele vertebrelor cu unele organe. creier. sughit. C4 – astm bronsic. 59 .

favorizeaza erectia. T6 – litiaza biliara. rinichi. percutia sa este contraindicata in glaucom. T2 – scade tensiunea arteriala. insomnie. tahicardie. tahicardie paroxistica. S2 – contractia rectului. T9 – litiaza biliara. L2 – ficat. celulita. T1 – contractia ansei sigmoide (dilata pupila). reanimare. boli de ovare. S4 – hemoroizi. C7 – insuficienta hipofizara. pancreas. S1 – favorizeaza erectia. L1 – ficat. hiperfunctia hipofizei. calculi renali. L4 – contractia colonului sigmoid si a rectului. S5 – hemoroizi. tremuraturi. functia pancreasului. T12 – prostata. stimuleaza functia plamanilor si plexul solar. enurezis. diabet zaharat. L3 – contractia colonului descendent. incontinenta urinara. contractia colonului transvers. T11 – boli de intestine. T3 –contracta pilorul. T7 – evacueaza vezica biliara. 60 . T10 – cistita. T4 – dilata plamanii si le amelioreaza functiile. dismenoree. Spatiul dintre T3 si T4 – hipotiroidie. pancreas. contractia colonului ascendent. guta. impotenta sexuala. stimuleaza ovarele. S3 – hemoroizi. hipertensiune arteriala. ficat.C6 – boala Parkinson (reduce tremuraturile). edeme. boala Basedow. arterita. T8 – splina. contracta vezica biliara. T5 – deschide pilorul. dilata canalul coledoc. L5 –atonia vezicii urinare.

invers.Anexa 1. Police = primul deget. mai ales gambele. oblic pe ureter. Maleola = oasele gleznei. Piciorul stang se infasoara intr-un prosop. marginea de pe partea degetului mare. Suprarenale – rinichi – uretere . PICIORUL DREPT Nr. cel mare. se poate folosi batul de masaj (capatul mare). CHEIA DE INTRARE Pentru eliminarea toxinelor Deschiderea piciorului drept: se apuca talpa piciorului cu doua maini si se trage spre exteriorul talpii. oul piciorului. Index = al doilea deget. atentie la suprarenale (primele sub plex) pentru hipertensivi!!!! 61 . Dictionar minim: Calcaneu = calcai. 3. aratatorul. recomandata datorita efectelor in plan energetic subtil ale unei sedinte de reflexoterapie. de la mana. unde linia degetului mic cuprinde articulatiile. Manevra 1.vezica urinara sub pexul solar. Inaintea inceperii sedintei ne spalam pe maini. 2. cu degetul mare pozitionat pe talpa. Haluce = primul deget. Facem consacrarea. iar linia degetului mare – coloana vertebrala. Colon = intestin gros. Schema unei sedinte complete de masaj reflexogen – model orientativ. 2. Apasari puternice cu policele spre pacient. se numeste exteriorul talpii (inclusiv al segmentelor anatomice componente – degete) marginea de pe partea degetului mic si interiorul talpii. 3. Ordinea manevrelor: Se incepe intotdeauna cu talpa dreapta. Se incepe cu un masaj general de relaxare al picioarelor. Precizari: 1. timp de maxim 5 min. datorita faptului ca ambele talpi alaturate formeaza zona reflexa a intregului corp. de la mana. Prin conventie. degetul mare de la picior. pe talpa stanga. Apasari puternice cu policele (degetul mare) dinspre degete spre calcai. Identificare plex solar la intretaierea axelor verticala cu orizontala. Pe talpa dreapta este oglindita jumatatea dreapta a corpului si jumatatea stanga a capului.

la baza halucelui. 8.4. lateralul exterior al halucelui . 3. 7. . pe sub pernita degetului mare. Epifiza. 14. continuu. ½ inferioara a pernutei degetelor 2-5. in varful unghiei. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare. Apasari puternice cu incheietura indexului. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. Ochi. de la spatiul dintre degetele 1-2 in jos. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza (cu grija. Apasari puternice cu lateralul policelui. Apasari putenice cu policele dinspre exteriorul spre interiorul talpii. pe bombeul halucelui si buricele degetelor 2-5. pe ridicatura. 11. Apasari puternice cu incheietura indexului. tridimensional pe lungimea lor. spre exteriorul degetului mare. 15. 4. 62 12. pe ½ dinpre interiorul degetului mare. apoi spre lateralul intern al tapii. pe celelalte degete. Hipofiza. pe lateral. Apasari putenice cu policele dinspre interiorul spre exteriorul talpii. SISTEMUL DIGESTIV Stomac – pancreas – duoden. Pe haluce – miscari laterale spre exterior. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. Apasari puternice cu policele. 5. este la suprafata. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. Plamani si bronhii. in scobitura dinspre interiorul talpii. 10. Paratiroida – tiroida – timus. 16. dinspre varf spre baza. pe mijlocul talpii. miscarea terminandu-se prin surub. capatul mic. ½ superioara a pernutei degetelor 2-5. dinspre unghie spre baza. pe lateralul degetului mare. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. intre plexul solar si calcaneu. este la suprafata). Creierul mare. urechi. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza cu grija. 13. 6. CAPUL Sinusuri. la baza degetelor 2-3 (ochi) si 4-5 (urechi). Apasari puternice cu lateralul degetului mare.baza lui – lateralul interior al talpii. TORACELE Muschiul trapez. Intestinul subtire. la baza lui. 17. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. 9. Creierul mic. se poate folosi batul de masaj (capatul mic). 2. 1. Nasul. se poate folosi batul de masaj. GLANDELE ENDOCRINE Paratiroida. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare al talpii. Tampla – Nerv trigemen – Ceafa. dinspre varful exterior al halucelui. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui.

28. spre calcai. pe interiorul piciorului si dureri menstruale (relaxare abdominala). PELVISUL Ovar sau testicol. Articulatia umarului. 26. Articulatie genunchi – cot. circular in jurul maleolei. pentru coccis. cu ambele maini. pe partea exterioara a calcaiului. pe interiorul piciorului. pe lateralul exterior al talpii. pe exteriorul piciorului. dinspre plex spre calcai. ocupand 1/3 din lungimea gambei dinspre glezna spre genunchi. Apasari puternice cu policele. se poate folosi batul de masaj (capatul mare) Trompe uterine sau caile spermatice. la inceputul calcaiului. 25. Valva ileocecala – apendice – colon ascendent – colon transversal. apoi toate articulatiile odata cu lateralul indexului. pe sub stomac-pancreasduoden. in sus spre mijlocul talpii. mijlocul calcaiului. 27. Coloana vertebrala: vertebre cervicale – toracale – lombare – sacrale – coccigiene. Apasari puternice cu incheietura degetului aratator. deasupra calcaiului. spre spate. spre pacient si tras. 6. pe forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna Uter sau prostata – vagin/penis. 21. 23. 19. pe ambele parti ale piciorului. Apasari puternice spre genunchi cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta. la mijloc si ceva mai jos. in dreptul diafragmei. dinspre degete spre 63 20. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. sub pernuta degetelor 2-5. din mijloc spre lateralul exterior. 5. mai bland pe scobitura si puternic pe mijlocul calcaiului. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. pe sub maleola. Ficat – vezica biliara. in dreptul montului. cu varful degetului aratator. pe interiorul piciorului si ovar/testicol. intre maleola externa si tendonul lui Ahile.18. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Articulatii glezna – pumn. . pe lateralul exterior al talpii. SISTEMUL OSOS Articulatia iliaca – soldul. Apasari puternice cu lateralul policelui pe zona montului pentru cervicala. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. unghi drept si spre lateralul interior al talpii. 22. Apasari puternice cu incheieturile degetelor 2-5. pe lateralul exterior al talpii. pe exteriorul piciorului. printr-o miscare tip du-te – vino si. 24. incadrand piciorul ca bareta la sandale Apasari puternice spre talpa cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta parte Hemoroizi.

29. 37. 7. dinspre glezne spre gamba. la baza unghiei halucelui. CHEIA DE IESIRE Ganglionii abdominali (in interior). incadrand osul halucelui. Apasari puternice cu policele. 1/3 din lungimea gambei. pe mijlocul gambei. Ganglionii inghinali. pe mijloc. dinspre interior spre exterior. 33. 31. pe lateralul exterior al talpii. Apasari puternice cu lateralul policelui. Se lucreaza prin apasare si tragere cu degetele 2-5 lipite. dinspre varf spre baza degetului. Nervul sciatic. dinspre interior spre exteriorul talpii. se poate lucra si impreuna cu coccisul. calcai. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. tinand calcaiul sprijinit in cealalta mana. Limfa capului. Faringe – laringe – trahee (in adancitura dintre falangele degetelor 1-2) marea limfa (sub trahee) – urechea interna cu centrul echilibrului (in spatiul dintre falangele degetelor 4-5) Apasari puternice cu ambele policele. 8. pe lateralele gambelor. Maxilar – mandibula. Limfa corp superior (in exterior) si limfa corp superior (in interior). pana la genunchi. la baza unghiilor degetelor 2-5. in adanciturile dintre falangele 1-2 si 4-5. 36. 64 32. dinspre interior spre exteriorul talpii. dinspre degete spre bolta piciorului. dinspre exterior spre interior. in usor evantai. in spatiul de deasupra degetelor 2-4 Apasari circulare cu policele. Apasari puternice cu policele. spre spatele calcaiului. Dintii (incisivi-canini-premolari-molari). 34. pe os. Se apuca gamba pe cele doua laterale si se apasa puternic pe toata lungimea ei. 39. Sani – muschi pectorali. Se inclesteaza degetele celor doau maini si se efectueaza masaj prin apasare cu pernutele exterioare ale podului palmei. toracici (in exterior). incadram osul in dreptul articulatiei gleznei. 35. 30. dinspre glezna spre genunchi. la femei. dinspre interiorul spre exteriorul talpii. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Se recomanda revenirea pe marea limfa. GAT – TORACE Amigdalele. Nervul sciatic. 38. Apasari puternice cu policele ambelor maini. bareta superioara a sandalei (linia de demarcatie intre cele doua culori ale fetei piciorului). intre degetele 2-3 si 3-4 Ciupituri cu dpua degete. simultan. . 1/3 din lungimea gambei in sus. sub unghia halucelui. Diafragma. 41. 40. in sensul acelor de ceasornic la barbati si invers. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. deasupra calcaiului.

Nr. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. Se infasura si piciorul stang in prosop. la mijloc si ceva mai jos. 43. se face echilibrarea energiilor prin aplicarea palmelor pe talpile pacientului si spunerea unei rugaciuni. Se infasura piciorul drept in prosop si se trece la masajul piciorului stang. sub pernuta degetelor 2-5. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros.anus. se gandeste la ceva frumos si.pancreas. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. Masaj general. Manevra PICIORUL STANG Stomac – duoden . Multumim pacientului pentru ca ne-a ales. puternice pe zona splinei. unghi drept in jos pana deasupra calcaiului si lateral stanga spre interiorul talpii. 16. dinspre genunchi la talpa. de cateva ori. Apasari moderate cu policele pe zona inimii. de relaxare al piciorului. spune si el o rugaciune. Colon transversal – colon descendent – colon sigmoid – rect . prin trecerea palmelor relaxate la maxim 3-4 cm deasupra picioarelor. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. daca vrea. Se culeg energiile negative. Ne spalam pe maini. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. Inima – splina. inclusiv gamba. 18. 65 .42. se relaxeaza. timp in care acesta inchide ochii. dinspre interiorul talpii sub stomac-duoden-pancreas lateral spre exterior. 19.

Anexa 2. Harta Reflexogena a picioarelor. vedere plantara 66 .

Harta Reflexogena a picioarelor. vedere laterala 67 .Anexa 3.

Anexa 4. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. I 68 .

. Contributia masajului reflex in tratamentul dismenoreei. Dragu L. Editura Polirom. Chiruta I. 69 . 16-18 septembrie.D. 4. 2005. 2004. Incursiune in Reflexoterapie.. 2004. Sanatate prin masaje si remedii naturiste. Postolica V.I. 5. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. Oradea. C. Chiruta A.. Chiruta I.. A. 1999. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata de Universitatea de Stat din Bacau. Editura Antet. Iasi..I.. Chiruta. Stimulati-va energia vitala. Bucuresti. II Bibliografie 1. 2004. Manual de reflexoterapie. Incursiune in reflexoterapie. Iasi. Chiruta I. Lucrare de masterat. Editura Polirom. Bulus L. 7. 6. Chiruta I. Iasi. 1994.. 3. Mantak. Universitatea de Stat din Bacau. Chiruta E. 2. 18-21 iunie.. Implicarea factorilor psihoafectivi in ameliorarea actului terapeutic reflexologic. Postolica V. factorii care pot influenta diagnosticarea reflexogena corecta.Anexa 5. Chiruta. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata la Universitatea „Petre Andrei”..I. A. Editura Mentor Macro.. 2004..

.I. Gillanders A. Retete medicale fara medicamente chimioterapeutice. 1987. editura Niculescu. Editura Stiintifica si Enciclopedica. 17. Bucuresti. Farmacia verde. 1990. 1998. Bucuresti. 2000. Bioenergia. Postolica V. Bacau. 1995.Manecuta R.V. EdituraEdinter.Fitzgerald H. Editura Symbol. Bioterapie. 9. 14. Tratamente integrale prin medicina naturista. 15. V. Bucuresti. Iasi. Editura Stiintifica si Enciclopedica. Editura Polirom. 2004.F. Iasi.T. Alinare si vindecare prin reflexoterapie.Kneipp S. 13... Initiere in reflexologie. 1975. Editura Polirom.8. Sa ne tratam si fara medicamente..... Miracolul vindecarilor. Editura Trama. Sanatosi spre viitor. 11. Bucuresti.Ivan S. Geiculescu. Elvetia. Incursiune in acupunctura. Reflexologia in kinetoterapie. darul divinitatii. Vadun.. 10. Iasi.. Masafret H. 1996. 16.Pascanu V. Numarul de aur in structura si energetica sistemelor vii. O. 70 ... 12. Editura Polirom. 2000. Editura Miracol. 2005. Bucuresti.Marza D.Vennells D. Filimon D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful