Capitolul I.

ISTORICUL SI ORIGINEA REFLEXOLOGIEI
Reflexologia face parte din medicina traditionala chineza care are o vechime de peste 5000 de ani. Apare mentionata pentru prima data in lucrarea „Nei Jing” (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Acest imparat intelept, medic si om de cultura a trait in jurul anului 3000 i.e.n. In secolul IV i.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezinta reflexoterapia ca metoda, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute. Cu mai mult de 4000 de ani in urma, reflexoterapia era cunoscuta si in Egiptul antic, asa cum arata o fresca descoperita in mormantul unui medic, in localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza palmele si talpile a doi pacienti, probabil nobili. Fresca abunda in reprezentari simbolice. Formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta invatatura si intelepciunea, iar cele trei pasari albe – pacea, sanatatea si prosperitatea. Pot fi observate si reprezentari ale instrumentelor chirurgicale ale vremii. In India antica silaba sacra „AUM” reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei puncte fundamentale, reprezentand cele trei lumi: lumea telurica, demonica, umana si lumea elevata, divina. Intr-o miniatura moderna, lumea umana este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar iubita, stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-l indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexologie.

Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului. Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului reprezentate pe extremitatile corpului, indiferent de distanta fata de zona pe care o reprezinta. Organele corpului uman au legaturi energetice si nervoase directe cu punctele reflexogene corespunzatoare. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul carei se regleaza relatiile dintre organe si dintre organism si mediul inconjurator. Reflexologia sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in occident la inceputul secolului XX, de catre medicul american William Fitzgerald care demonstreaza practic cum, prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat. Cercetarile sale au fost preluate de prietenul sau, dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus reflexoterapia, asa cum este cunoscuta astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave. Tot Eunice Ingham a scris prima carte de reflexoterapie din lume si a deschis prima scoala specializata pentru pregatirea reflexoterapeutilor.

2

Componentele principale ale reflexologiei sunt reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

Capitolul II. PRINCIPIILE REFLEXOLOGIEI
1. Cele zece zone energetice Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la picioare pana la crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita de dr. W. Fitzgerald care putea ameliora durerea dintr-o parte a pacientului prin apasarea intr-o alta zona. El si-a perfectionat tehnica invatand ca, daca aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul uni bandaj elastic pe fiecare falanga mijlocie si cu ajutorul unor mici carlige pe varfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul bratelor, partilor laterale ale gatului, ochiului, urechii si fetei. In anii 1880, perioada in care practica dr. Fitzgerald, anestezia era abia la inceputuri si multi pacienti mureau din cauza anestezierii cu cloroform. Cele zece zone sunt impartite in cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau functie din aceasta zona. Zona 1 trece prin degetele mari de la maini, pe fiecare parte a corpului si parcurge linia mediana a corpului, partea interna a picioarelor, a bratelor si coloana vertebrala . Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului – nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.

3

strabate pieptul. 4 . trunchiul. pe palme si degetele de la maini.. gatul. incepand din degetele mijlocii.Zona 2 incepe in degetul al doilea de la picior. In acelasi fel sunt constituite si zonele 3. cand este vorba de reflexoterapie. soldurile. coapsele. strabatand corpul ca niste adevarate benzi energetice. fata si capul. genunchii. parcurge picioarele. inelare si degetele mici de la maini si de la picioare care. cuprind articulatiile si organele pe care le intalnesc pe traseu. Cu toate aceste. In locul lor accentul se pune pe harta corpului care arata ca fiecare zona sau organ din organism este oglindit pe talpi si degetele de la picioare. nu sunt importante meridianele in sine si nici punctele identificate sau numerotate. Aceasta metoda de impartire a corpului in canale energetice sau meridiane este similara principiului care sta la baza presopuncturii si acupuncurii. se uneste cu punctele de la maini care incep in cele doua aratatoare. 4 si 5.

2. a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor la degetele de la maini si de la picioare. in urma studiului zonelor si meridianelor de acupunctura. fiind capabil sa diagnosticheze boala inainte de instalarea manifestarilor fizice ale acesteia. Harta electrica Hiroshi Motoyama. Motoyama a pus la punct un aparat pentru detectarea blocajelor energetice prin masurarea variatiilor impulsurilor electrice la nivelul terminatiilor meridianelor. Pentru aceasta . Realizarea lui Motoyama confirma 5 . un medic si vindecator japonez. pe care le-a denumit seiketsuI.

linia bazinului incepe in zona moale. Acestea intersecteaza cele 10 zone descrise anterior si impart picioarele si mainile in sectoare largi. daca nu a tuturor terapiilor complementare. 3. marcand totodata terminatia zonei mai late a labelor. Ea porneste de sub mont. 2. Este usor de localizat. 3. carnoasa a bazei policelui. au fost trasate si principalele mlinii de pe maini si picioare. imediat sub oasele metatarsiene.5 cm de articulatia pumnului 6 . se bazeaza pe principiul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de vindecare. Este localizata pe talpi la baza calcaiului. Pe palme. Pe maini. 1. Linia diafragmei – este linia secundara ce separa toracele de abdomen. iar simptomele si durerea vor disparea. linia diafragmei este la aproximativ 2. corespondenta cutiei torcice. deoarece culoarea tegumentelor deasupra acestei linii este mai inchisa decat cea de dedesubt. Eficienta multora. situat la baza trunchiului. procesul de autovindecare poate incepe. iar echilibrul adecvat si fuctia normala se restabilesc. fluxul energetic scade sau se acumuleaza. descrie o linie paralela cu linia umerilor. Pe palme.ceea ce vindecatorii au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat. Pe de alta parte. daca blocajul este indepartat prin sedite de reflexoterapie. In timp. corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale.5 cm sub articulatia dintre index si mana. linia taliei are ca reper articulatia policelui cu mana. Linia pelviana – separa abdomenul de micul bazin. Linia taliei se afla la mijlocul talpii. iar in acel punct apare congestia. Dela acest sant se duce linia orizontala pe latimea talpii. la aproximati 2. Impartirea conventionala a talpilor Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiei organelor pe extremitati. aceasta congestie se paote manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv. O putem identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului pana ajungem la o mica proeminenta care marcheaza santul metatarsian.

5. Considerata linie principala. impingem halucele inapoi.4. ea separa partea superioara a corpului de trunchi. Linia ligamentara – pentru a gasi aceasta linie pe talpi. in tensiune. mergand paralel cu linia degetelor. Linia umerilor poate fi localizata numai pe talpi si se intinde de la baza degetului mare. Partile reflexogene situate deasupra liniei imaginare a taliei corespund partii 7 . ca un elastic. sesizam o stransa corelare intre anatomia corpului uman si harta proiectiilor organelor pe talpi si chiar in alte puncte. iar in spatiul dintre primul si al doilea deget vom simti un ligament vertical. Partile reflexogene ale labelor picioarelor Urmarind liniile de orientare. linia linia ligamentara se afla itre al doilea si al treilea deget. Pe palme. 4. traversand pe latime talpa spre inceputul metatarsianului degetului mic. Principiile logice ale acestor corelatii sunt: a) locul in care talpa se ingusteaza cel mai mult corespunde taliei corpului.

ficat 8 .superioare a corpului (mai sus de talia reala). coloana vertebrala. putem masa zona sa simetrica. b) c) partea dreapta a corpului isi are proiectia organelor pe talpa dreapta. se proiecteaza pe lateralele interioare ale talpilor. rana deschisa. picioare. Concluzionand. cum ar fi vezica urinara. fata si creier au proiectiile pe talpa inversate. putem afirma ca zonele reflexogene ale celor doua picioare sunt identice din punct de vedere al repartizarii. traheea etc. Atunci cand nu avem acces la una din partile corpului. nas etc. din cauze obiective (durere. bilaterala si vom obtine efecte favorabile in ambele puncte. e) coloana vertebrala. etc. glandele Partea stanga a corpului se oglindeste pe talpa stanga. Organele. Legatura intre partea superioara si inferioara acorpului se numeste bilateralitate verticala (si intre maini si picioare). Exista totodata o bilateralitate corporala si o actiune metamerica. Organele centrale. urechi. isi au proiectiile situate pe ambele talpi: partea stanga a perechii pe talpa stanga si partea dreapta a perechii pe partea dreapta. dar din punct de vedere al pozitionarii proiectiei punctelor reflexe exista deosebiri intre piciorul stang si piciorul drept. situate pe cap. fractura etc. d) Organele perechi. maini. Sub linia taliei de pe talpa se oglindesc organele din partea inferioara a corpului (de sub talia reala). precum rinichi. plamani. de pe partea dreapta a capului pe degetul stang si organele din partea stanga a capului – pe degetul drept. Legatura dintre partea dreapta a corpului si cea stanga se numeste bilateralitate orizontala (ca si cea dintre partea anterioara si cea posterioara a corpului). isi impart proiectiile intre cele doua talpi. datorita incrucisarii nervilor centrali ai celor doua emisfere cerebrale: vom masa deci punctele ochi. simetric.). degetele mari ale picioarelor simbolizeaza capul. situata central in corp. Piciorul drept: 1.

stomac – duoden – pancreas 4. stomac – pancreas – duoden 4. palpand punctul reflexogen specific. vezica biliara 3. deci partea dreapta a capului cu organele aferente. Boala se manifesta la presiune ca o inflamatie. colon descendent – sigmoid . deci partea stanga a capului. 9 . REFLEXODIAGNOSTICUL Consta in reperarea si interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene.rect – anus 5. cu organele aferente acestei parti Piciorul stang: 1. Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorita depunerilor de toxine din zona reflexogena. apendice . splina 3.valva ileocecala – colon ascendent 5. cristale de nisip sau boabe de orez dureroase.2. emisfera dreapta a creierului. emisfera stanga a creierului. Capitolul III. aflate sub piele. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent. si au drept consecinta o proasta circulatie sanguina si nervoasa. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. deci dereglarilor energetice. combinat cu informatiile primite din dialogul cu pacientul despre afectiunile si starea generala de sanatate. inima 2.

a urmat diferite tratamente si informatiile pe care ni le poate oferi sunt foarte pretioase pentru detreminarea starii de sanatate si a cauzelor afectiunilor potentiale care urmeaza a fi tratate. experienta. reumatism. pana devin calde. de obicei.Este necesar sa se faca o examinare atenta. boli dermatologice etc. dupa care. se cauta punctele reflexe. acestea fiind. Ca sa avem eficienta in tratare. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea zonelor de reflex. de persoane cu mebrele inferioare amputate sau lezate grav. hipersensibile. vom incepe mai intai cu cauza generatoare a dereglarilor. ci trebuie sa fie constient ca el practica alte metode de tratament. puncte corespondente organelor suferinde. traumatisme. plagi. ca zona corespondenta bilateral. solide cunostinte anatomice si patologice. cele mai complexe si mai concludente puncte de proiectie organica. diagnosticarea este mai greoaie si mai putin precisa decat pe talpi. Reflexodiagnosticul cere deci. toxinele au tendinta de a cobora spre zonele inferioare ale corpului. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi puncte reflexogene ca si talpile. localizandu-se in punctele reflexe din talpi. cu apasari usoare. sensibilitate deosebita si.) Pentru diagnosticare am folosit cu precadere zonele reflexogene ale talpilor. se poate folosi examinarea si palparea partilor reflexogene ale mainilor. Reflexoterapeutul nu trebuie sa se substituie medicului clasicist. ori zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta. deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in partile de testare (bataturi. se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata. In cazuri exceptionale. pe care oamenii o petrec in picioare sau sezand. Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare. un studiu amanuntit. Acesta isi cunoaste vechile afectiuni. In acest caz. Datorita perioadei. Foarte important in diagnosticare este si dialogul preliminar cu pacientul. care pot avea 10 . caz in care ori ne aflam in fata unei erori de diagnostic. nu in ultimul rand. mai in profunzime. in general mare. neinvazive. malformatii.

insistand prin masarea punctului sau reflex.efecte favorabile acolo unde medicina clasica a esuat sau pot merge paralel cu aceasta. regeneratoare. de alimentatie. Principalii factori care conduc la aceasta acumulare nociva de toxine sunt modul de viata. Masajul punctelor reflexe decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organe. Folosirea de incaltaminte incomoda sau stramta timp indelungat conduce la perturbari zonale ce influenteaza negativ functiunile organice. starea psihica si starea mentala. a proceselor complexe ale asimilatiei si a functionarii generale a organismului. in articulatii produc artritele si reumatismul etc. Tehnicile masajului reflexogen Conditia prealabila a unui bun masaj reflexogen este ca terapeutul si pacientul sa fie asezati comod si relaxat. completandu-se reciproc. cele localizate in pancreas produc diabet. Acestea pot cauza circulatie sanguina isuficienta intr-un anumit organ sau zona corporala. Putem spune ca toxinele localizate in ficat produc hepatita si ciroza. obtinand astfel eliminarea reziduurilor toxice si alimentarea cu substante energetice noi. picioare sau coloana vertebrala conduc la perturbari circulatorii si de influx nervos zonal care afecteaza organele corespondente. cele din piele la dermatite si celulita. sanguine. In esenta. Fracturile consolidate gresit sau calusurile vicioase la maini. Depunerile de toxine in zonele reflexogene In reflexologie se considera ca depunerile de toxine sunt principala cauza a imbolnavirii curente prin dereglarile circulatiei energetice. Piciorul persoanei tratate trebuie sa fie liber si curat. 2. putem spune ca depunerile de toxine in zonele reflexogene. ne indica o defectuoasa functionare a organului aflat in corespondenta si invers. Pentru aceasta trebuie sa regularizam mai intai functionarea organelor de eliminare a toxinelor si a celor de refacere a organismului. 1. toxinele din rinichi duc la nefrita si guta. 11 . dupa care vom putea trece la tratamentul propriu-zis al organului bolnav.

Masajul trebuie sa urmeze o anumita succesiune fiziologica: . . pentru eliminarea toxinelor.se continua cu masarea reflexogena a capului – centrala coordonatoare a intregului organism. cat si cu falangele celorlalte degete (avand unghiile taiate foarte scurt). Presiunea in timpul masajului trebuie sa fie crescatoare in intensitate: se incepe cu apasari usoare si se mareste gradat apasarea. Masajul poate fi executat atat cu policele.se maseaza la inceput plexul solar. vezica urinara si uretra. rinichiul.Piciorul care rmeaza a fi masat poate fi asezat pe genunchii terapeutului sau acesta din urma se aseaza la picioarele bolnavului.se maseaza tubul digestiv. Cheia de intrare: plex solar. 12 . se maseaza punctele limfatice pentru formarea anticorpilor si cresterea vitezei de deplasare a limfei prin ganglioni si vase limfatice. In functie de pozitia piciorului. dar putem sa folosim creme grase sau uleiuri aromatice pentru o buna alunecare pe piele. mai putin cu instrumente alcatuite doar din fibra naturala de os sau de lemn. Vom prezenta in continuare cea mai simpla metoda de masaj reflexogen: 1. Ordinea de executie a traseelor in reflexoterapie cunoaste multe variante. avand acces la ambele talpi. .in final. . pentru a putea dirija circulatia sangelui spre zonele afectate. . ureterul.suprarenale. Pentru a sti cand am ajuns la limita de suportabilitate trebuie sa observam mereu trasaturile fetei pacientului. fie cu miscari de tragere de sus in jos sau din interiorul labei piciorului spre exteriorul ei.urmeaza masajul punctelor pozitionate in ordine de sus in jos si din interiorul labei spre exteriorul ei sau pe sisteme. a inflamatiilor si pentru coordonarea sistemului nervos vegetativ. Important! Sedintele de tratament se executa cu una-doua ore dupa si inainte de masa. suprarenalele. . vom masa fie cu miscari circulare. Nu sunt intotdeauna recomandate.

Tiroida.plamani 5. . 7. 13 . nas.stomac – la piciorul stang pancreas – la piciorul stang duoden – la piciorul stang . .articulatia iliaca.la piciorul drept - duoden – la piciorul drept pancreas – la piciorul drept sau .. hipofiza.coloana vertebrala. .intestin subtire . creier mare.intestin gros ficat – la piciorul drept vezica biliara – la piciorul drept sau inima – la piciorul stang splina – la piciorul stang vagin sau penis. ceafa. ureche . Zona genitala: ovar sau testicul.membre si articulatii. dureri menstruale. creier mic. tampla. . paratiroida.rinichi. epifiza. 6. uter sau prostata. Muschi trapez. Zona osteo-articulara: articulatia coxofemurala. .vezica urinara 2. hemoroizi. .timus 4. ochi. Zona digestiva: stomac . Zona cap: sinusuri.ureter. 3.

ganglioni limfatici pelvieni. Cheia de iesire: ganglioni limfatici abdominali.amigdale. . 10. . nerv sciatic. . netezirea – spre trunchi. Cele mai importante tehnici de masaj folosite in reflexoterapie sunt: 1. cearsafuri. 14 . indispensabile unei sedinte reusite.mandibula.8. Se realizeaza toate fazele pe un picior.ganglioni limfatici toracali. . Dotari: este necesara existenta unui pat. apoi se trece la celalalt. Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere spatioasa. .ganglioni limfatici inghinali. unei mese speciale de masaj sau doua scaune. diafragma. . prosoape. bine aerisita. .nu se maseaza pielea afectata de rani. . 2. mainile perfect curate.. . cu temperatura moderata si atmosfera linistita (meloterapie). creme. o tinuta ordonata si placuta (de preferat haine deschise la culoare. maxilar. din fibre naturale). Este bine sa se respecte urmatoarele precautii: .glandele mamare sau musculatura pectorala. uleiuri etc. Se incepe intotdeaua cu masarea piciorului drept si apoi se continua cu stangul. presiunea.nu se produce suferinta prin masaj Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila. .faringe. .laringe. cu o manichiura riguroasa.trahee.marea limfa.nu se lezeaza pielea. 1.centrul de echilibru. . curata. executata cu degetele mari. .

pe punctele reflexogene 4. cu varful unghiei orientat in sus. ca si cum am pasi cu pulpa degetului.5 mm odata. Ea consta in a „tara” degetul mare pe distante mici. O presiune prea slaba nu va conduce niciodata la vindecare. Aceasta tehnica va avea o eficacitate sporita daca veti utiliza drept suport celelalte degeteasezate pe partea convenabila a labei piciorului. iar o apasare prea puternica ne va obosi sau luxa degetele. Directia de miscare a policelui este inainte in cazul pasilor si inapoi la miscarea de tragere si se executa. Permite acoperirea unor puncte reflexogene intinse (ex. Suucesul acestei manevre depinde cu precadere de aptitudinea reflexoterapeutului de a-si flexa si intinde alternativ articulatia degetului. tehnica pasilor sau tehnica senilei. intestin gros. Se va 15 . exceptie facand intestnul gros. Miscarea policelui sau a altui deget este similara miscarii unei omizi. Daca dorim sa practicam reflexoterapia cu rezultate optime. sugerand o miscare de tarare. Se executa doar de sus in jos sau din interiorul talpii spre exterior. este de importanta capitala folosirea corecta a policelui in timp ce efectuam tratamentul. in general. nu varful. plamani. Forta de presiune exercitata cu degetul pe punctele reflexogene este si ea de mare importanta. diafragma) situate pe talpa si laba piciorului. flexandu-l la un unghi intermediar intre 90 si 180 dupa aplicarea presiunii. o tehnica de masare cu pumnul aplicata pe suprafete intinse (ex. intestin subtire) 6. tragerea – este un masaj la care se foloseste degetul mare indoit 5. masajul circular se executa de obicei cu policele sau cu mai multe degete. cu deplasari ale degetului de doar 1. Un alt element important este faptul ca in reflexoterapie se foloseste cu precadere pulpa degetului. framantarea. asemanatoare miscarii masinii de cusut. iar pacientul va avea disconfort sau chiar dureri insuportabile.3. cand se urmeaza directia tractului intestinal in colonul ascendent sau transvers. miscari succesive efectuate in trepte.

o ora de masaj reflexogen. nu se lucreaza mai mult de 5 min de catre nespecialisti si nu se va masa sau aplica presiune peste calculi. 2 minute pentru fiecare punct limfatic si 6 minute pentru o afectiune mai putin grava. Poate fi aplicata la oameni din toate categoriile de varsta. In cazul unei dereglari acute sau cronice.aplica o presiune medie cu inceput mai lent si usor. cumuland astfel in medie. sa faca grimase sau sa-si retraga piciorul. Timpul de masaj reflexogen Oricare dintre punctele reflexogene poate fi masat timp de 2-5 minute fara urmari defavorabile. profilactic sau curativ si permite verificarea starii de sanatate intr-un timp foarte scurt. reflexoterapia este o metoda neinvaziva. stimularea limfatica. putandu-se merge pana la o ora. Determina imbunatatirea parametrilor vitali ai organismului prin reechilibrarea energetica. nu simptomatologia si reechilibreaza bioenergetic zona afectata. 3. In general. masajul se executa pe ambele picioare cate 5 minute pe zona rinichi. Un bun specialist va sti sa lucreze in functie de specificul fiecarui corp. 4. Este necesar sa fim precauti doar pentru punctele reflexe ale vezicii biliare sau ale rinichilor cu calculi. In cazul calculilor biliari sau renali. intensificarea circulatiei sanguine in organele deficitare. cresterea potentialului de eliminare a deseurilor toxice si o mai buna 16 . aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa. sa nu faca rau). reprezentand prin aceasta o punte intre medicina occidentala si cea orientala. timpul poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol. complet lipsita de toxicitate. daca este cazul. trateaza cauzele bolilor. Avantajele si beneficiile masajului reflexogen Avand la baza principiul „primum non nocere” (mai intai. uretere si vezica urinara. astfel ca persoana tratata sa nu tresara.

terapeutul fiind obligat sa-i recunoasca limitele si posibilitatile. rinoree. potentarea activitatii celulare si intensificare eliminarii produsilor toxici rezultati. limfatica si energetica. cu efect de stopare a cronicizarii afectiunilor respective. • dezintoxicarea organismului. • inlaturarea tulburarilor viscerale. • redresarea potentialului de aparare si adaptare a organismului. varsta pacientului. Eliminarile de toxine prin tubul digestiv se observa inca de la inceput prin scaunele fetide care degenereaza pana la faza diareica. Concluzionand. eliminari din sinusuri si din aparatul respirator. acestea avand manifestari simptomatice ale racelii: expectoratii.coordonare a activitatii fiziologice. Organismul scapa de toxine si prin transpiratii masive. dureri musculo-articulare etc. • imbunatatirea metabolismului si inlaturarea tulburarilor hormonale. influentate de sistemul nervos si de produsii glandelor endocrine.. Intensificarea circulatiei limfatice mareste imunitatea. • reechilibrarea neurovegetativa. efectele terapeutice ale masajului reflexogen sunt: • reechilibrarea circulatorie sanguina. 5. factorii psihici si aspectele particulare caracteristice. Debarasarea organismului de produsii toxici prin aparatul renal este relevata de culoarea mai intensa si mirosul accentuat al urinei. transpiratii abundente. perioada de interventie a terapiei. tuse. Toxinele care se gasesc in organele de excretie sunt eliminate grada. actionand in conformitate cu parametrii vitali ai bolnavului. Reactii posibile 17 . subfebrilitate. Intensificarea circulatiei sanguine conduce la descongestionarea zonala. marirea aportului si calitatii substantelor nutritive si de reconstructie. Terapia reflexologica trebuie aplicata cu discernamant.

Prin stimularea organelor bolnave, a sistemelor de eliminare si detoxifiere, circulatia libera in corp a toxinelor provoaca uneori stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste, rau general. Aceste reactii adverse dispar pe parcursul tratamentului, atunci cand corpul incepe sa functioneze corect. Daca punctele reflexe sunt intes solicitate prin masaj, pot aparea urmatoarele reactii pasagere: • cresterea in volum a varicelor existente; • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice; • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari circulatorii;

aparitia unor pete albastrui atunci cand exista un dezechilibru in asimilarea calciului;

• dureri vii in organele corespondente;

febra, daca in corp exista o infectie latenta;

• transpiratie greu mirositoare, mai abundenta; • urina intens colorata si puternic mirositoare

scaune fetide sau chiar diareice

Precizez ca aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii n aplicarea tratamentului reflexogen, ci impun reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor. 6. Durata tratamentului Pentru afectiuni recente si usoare, un tratament de 2-3 zile este suficient. In afectiunile acute, efectul ameliorant se produce dupa 20 min si 2-3 sedinte de reflexoterapie. O cura completa de tratament dueaza in medie 12-15 sedinte. In cazul bolilor grave si cronice, o ameliorare semnificativa se obtine dupa aproximativ 3 luni de tratament, iar vindecarea completa este atinsa dupa cel putin un an de sedinte consecutive.
18

7. Compatibiltati si restrictii Practica demonstreaza ca reflexoterapia poate fi aplicata singura sau in paralel cu alte terapii alopate sau naturiste, tinandu-se cont de unele restrictii, cum ar fi: • bolile infectioase; • afectiuni acute, susceptibile de a fi supuse actului operator; • afectiuni locale ale zonelor reflexogene: traumatisme, eczeme, bataturi, malformatii locale; • sarcini cu risc; • ulcere varicoase; • suspiciuni de hemoragie interna; • tumori maligne cu metastaze; • afectiuni psihice cronice, dependente de medicamente.
8. Reguli generale complementare reflexologiei

Concomitent cu masajul, trebuie eliminate atat cauzele interioare (alimentatia neadecvata, igiena necorespunzatoare etc.) cat si cauzele exterioare ale imbolnavirii, cum ar fi incaltamintea neadecvata sau obiecte vestimentare care produc strangulari si congestii: braul, cureaua, lenjeria intima stramta, elastice sau jambiere etc. Este foarte indicata combinarea combinarea terapiei cu o alimentatie adecvata, naturala, preferabil lacto-vegetariana, somn egulat si suficient, multa gimnastica si miscare in aer liber, cura marina sau montana, dar si reducerea viciilor daunatoare ca fumatul si alcoolul. Este recomandata o incaltaminte usoara, lejera si elastica. Hainele ideale si accesoriile vestimentare pentru cap (palarii, caciuli, etc) sunt cele confectionate din materiale naturale.

19

Capitolul IV. SISTEMUL URINAR Eliminarea substantelor toxice. Sedintele de reflexoterapie incep intotdeauna cu pregatirea cailor de eliminare a toxinelor din organism prin masarea punctelor reflexogene ale sistemului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, ajutate de plexul solar (coordonator) si suprarenalele (antiinflamator).

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism. Punctul reflex al rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor, deasupra liniei imaginare a taliei pe axa degetului doi. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, din cauza incaltamintei. Zona este destul de adanca, iar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si imbunatatirea functionarii lor. Aceasta se remarca de la prima sedinta de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei, care va deveni temporar mai colorata si puternic mirositoare.
20

2. Un canal larg. artrite.Stari patologice si tratamente. Punctele reflexe sunt pozitionate oblic. dar poate intarzia pana la 6-7 ani. colici nefritice. 3. producand tulburari ale vederii. urina este blocata la nivelul rinichilor. ateroscleroza. se deschide in partea interioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei. Suprasolicitarea pielii pentru eliminarea toxinelor neretinute de rinichi produce eruptii cutanate sau celulita. insotite de dureri in partea inferioara a abdomenului. calculi renali. artroze sau poliartrite. Prin masajul liniar al punctelor reflexogene se obtine ameliorarea functionalitatii lor si indepartarea afectiunilor dureroase in maxim 4-6 sedinte de reflexoterapie. afectiuni psihice. Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular. precum si blocari ale nervilor in general. uretra. Sficterul uretral este un inel muscular care mentine orificiul bine inchis. stres. Stari patologice si tratamente. Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice. Controlul constient al sficterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani. in portiunea abdominala si pelviana. sunt confundate de femei cu dureri ale uterului. realizand legatura liniara intre punctele reflexe ale rinichilor si cele ale vezicii urinare. insotita de retentie de apa in organism. Uneori aceste tulburari. in cazuri patologice. Sunt asezate subperitoneal. diverse boli oculare. 21 . Proasta functionare renala conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala. fiind situata inapoia osului pubian si putin mai sus. celulita. Vezica urinara este un balon muscular cavitar. Ureterele sunt canalele care realizeaza transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. afectiuni oculare. in punctele unde s-au depozitat. iar in articulatii poate conduce la guta. Daca apare o indoire sau ingustare a tubului ureter. varice.

Chiar daca nu exista nici o boala sau tulburare a sistemului urinar. ficatul. Inflamatiile si crampele uretrei (cistita) apar mai frecvent la femei. dureri locale sau usturimi in timpul urinarii. Toate aceste disfunctii ale vezicii urnare si ale uretrei pot fi relativ usor vindecate prin relexoterapie. vezica biliara. Are jumatati de proiectie pe ambele talpi. Zonele vitale in metabolism sunt: stomacul. stomacul. doudenul. Capitolul V METABOLISMUL (SISTEMUL DIGESTIV) Reflexoterapia a dovedit o eficienta deosebita in tratamentul multora dintre afectiunile frecvente ale tubului digestiv. Stari patologice si tratamente. observandu-se ameliorari importante dupa doua 2-3 sedinte de masaj. Concluzie. deoarece uretra lor e mai scurta simai expusa infectiilor locale. incepe cu gura. reflexoterapia sa este necesara la ineputul tratamentului oricarei alte afectiuni organice. Tractul digestiv este lung de 9-10 m. marcand inceputul calcaiului. intestinul subtire si intestinul gros. cauza principala a dereglarii organismului. pancreasul si intestinele. avand in vedere efectele eliminarii toxinelor din corp. Tulburarile legate de functionarea defectuoasa a vezicii urinare constau in tulburari de mictiune. cistite. continua cu esofagul. manifestate prin slabirea sfincterului. 22 . slabirea sfincterului etc. inflamatii.Punctul reflex se gaseste pe bordura interioara a talpilor. terminandu-se la anus.

mandibula. Dantura se coordoneaza in totalitate pe partea superioara a degetelor mari de la picioare. c) degetul 3: caninii. pe partea anterioara a labei. Dintii sunt in numar de 32 dispusi pe maxilar si mandibula si. d) degetul 4: premolarii e) degetul 5: molarii si maseaua de minte 23 . iar in particular pe celelalte degete. b) degetul 2: incisivii. Puncte reflexogene.Colon descendent Anus 1. astfel: a) degetul 1: maxilar. prinr-o masticatie riguroasa si corecta au rolul de a usura procesul de digestie si munca unor organe vitale ca stomacul si intestinul. Rect Gura si dintii. la baza unghiilor. in totalitatea partii aferente.

intre degetele 1 si 2. Punctul reflexogen se gaseste pe partea anterioara a labei. 24 . de-a lungul unui interval de 10 zile sau pana la rezolvarea totala. ce realizeaza legatura intre gura si stomac.Stari patologice si tratamente. Stari patologice: binecunoscutele faringite. In cazul afectiunilor gingivale si al dificultatilor legate de purtarea protezei se vor masa falangele degetelor mari de la ambele picioare timp de 10 min zilnic. iar dupa un an si jumatate vindecarea este completa. intre degetul mare si degetul 2. realizeaza deglutitia. in fata coloanei cervicale. Esofagul este un tub musculos de 25-30 cm lungime. 3. Faringele e situat la intretaierea cailor respiratorii cu cele digestive. Prin contractiile sale. la baza. o perioada mai indelungata de timp. cu ajutorul limbii. Pentru durerile de dinti se vor masa punctele reflexogene corespunzatoare. Masarea zone reflexe amelioreaza aceste disfunctii intr-un timp relativ scurt. Punctul reflexogen este situat pe fata plantara a labei piciorului. 2. Pentru paradontoza se vor masa punctele reflexe ale maxilarului si mandibulei zilnic. descriind o linie de la baza degetelor la stomac Tulburarile se manifesta prin dureri „in capul pieptului”. dupa o luna apar imbunatatiri vizibile. timp de 5 minute.

Stari patologice si tratamente.6 m lungime. O tulburare majora este ulcerul gastric. dupa masarea zonelor specifice duodenului. de fiecare data. are forma de potcoava in care se insereaza capul pancreasului. Punctul reflex al duodenului se gaseste pe ambele talpi. insuficienta respiratorie si tulburari cardiace. Punctul reflexogen este destul de amplu si se gaseste in scobitura din fata calcaielor. Este compus din trei parti. intre esofag si duoden. Un stomac balonat determina o apasare pe diafragma. sub diafragma. Este recomandat sa masam si punctele complementare ale tractului digestiv. b) Jejunul este partea mediana a intestinului subtire si masoara 2. prima portiune a intestinului subtire. Tulburarile legate de duoden sunt corelate cu alimentatia. iar ileonul. E asezat in regiunea epigastric. senzatii de sufocare. iar la piciorul drept sub pancreas. ultima parte de 3. a) Duodenul este prima parte a intestinului subtire. Punctul reflex al stomacului se gaseste imediat sub articulatia degetului mare de la fiecare picior.4 m. stresul. Stomacul este un organ vital deosebit de important. cuprins intre punctul reflex al rinichiului si pana la calcai. La piciorul stang este imediat sub zona stomacului. este organul motric al tubului digestiv. duoden. Stari patologice si tratamente. jejun si ileon. pe ambele talpi. problemele psihice. Intestinul subtire este cel mai lung organ al corpului uman si se intinde de la orificiul piloric pana la valva ileocecala. Anatomic. 25 . Masarea zonelor reflexogene rezolva aceste probleme inca din prima saptamana de tratament. situat intre axa verticala adegetelor 1 si 4. 5.4. Masajul zonei reflexogene a stomacului va conduce la ameliorarea functionalitatii sale si determina vindecarea sa in timp. El incepe la orificiul cardia si se termina la orificiul pilor.

Punctul reflex este situat deasupra apendicelui.Stari patologice: balonarile. deci.. indigestia. ca: febra. pentru revigorarea organismului. caderea parului si imbatranirea prematura. enterite. netratate prin masaj reflex. colon transversal si colon descendent. Se imparte anatomic in trei segmente: colon ascendent. maxim 3 zile. Intestinul gros (colonul) este un organ tubular cu o lungime de aproximativ 1 m. in unghiul de 90 grade format de axa verticala a degetului 4 si axa laterala a inceputului calcaiului. oprind accesul nefunctional intre cele doua organe. la inceputul punctului colonului ascendent. rezolvam problema in 20 min. nu prin reflexoterapie. 7. Aceasta se va face doar in cazul perforarii lui prin grave si repetate crize inflamatorii microbiene. pe axa degetului 4. durerile abdominale. Stari patologice: tulburari legate de functionalitatea intestinului subtire. etc. Punctul reflex este situat numai pe talpa dreapta. Stari patologice si tratamente. chiar si atunci cand nu exista boli specifice ale intestinului. Valva ileocecala face corespondenta intre cele doua intestine. colitele si diareea sunt dintre cele mai cunoscute. De aceea nu este recomandata extirparea sa chirurgicala. Apendicele este situat sub valva care uneste intestinul subtire de intestinul gros. Colonul realizeaza ultima filtrare a substantelor de 26 . oboseala. problema se rezolva numai chirurgical. in vecinatatea fosei iliace drepte si reperzinta un inceput de intestin gros cu rol de tesut limfatic care dreneaza limfa in zona intestinala. depresii psihice. Dar functionarea defectuasa a intestinelor poate provoca simptome cu care aparent nu au nici o legatura. Daca tratam apendicele inainte de perforare. Daca apendicele este perforat. Masajul reflexogen este indicat. 8. subtire si gros. 6. Masajul reflexogen este indicat chiar si atunci cand apendicele nu ne supara. nervozitate.

Tratamentul reflexogen este de foarte mare ajutor in toate aceste cazuri patologice. Punctul reflex se afla situat pe talpa stanga. Punctul reflexogen este reprezentat de un traseu in forma de „U” rasturnat. iar daca este incarcat. 11. hemoragii. sub stomac.asimilatie si dezasimilatie. „glanda salivara abdominala” si cea mai voluminoasa din organism. urcand de-a lungul axei degetului 4 pana in dreptul duodenului. varice sau cancer de colon. colita. continuand traseul spre vezica urinara. cotind brusc. inainte de eacuarea produselor reziduale solide ale alimentatiei. Punctul reflex este situat imediat langa rect. inflamatii. pe traseul orizontal al colonului descendent si in continuarea acestuia. Din punct de vedere anatomic. spre mijlocul intern al talpilor si intrerupandu-se sub duoden. dureri abdominale. Rectul este bazinetul depozitar al materiei fecale. intestinul gros terminandu-se inainte de punctul vezicii urinare. orizontal spre axa verticala a degetului 4 pe care coboara pana deasupra calcaiului. incepand imediat deasupra calcaiului pe piciorul drept. orizontal. 10. la intersectia axei verticale a degetului 2. constipatie sau diaree. dar secreta si hormoni care participa la metabolismul zaharului. La piciorul stang se continua de sub pancreas. avem senzatia specifica de golire prin defecare. intre duoden. pancreasul este asezat transversal in zona superioara a abdomenului. 9. Pancreasul este o glanda anexa a tubului digestiv. Tulburari: balonari. suprarenale si splina. unde face o curba corespondenta zonei sigmoidale ce se indreapta spre vezica urinara. La nivel digestiv produce enzime care participa la procesul de digestie din duoden. cu care nu este unit. Anusul reprezinta sfincterul care controleaza defecarea. 27 .

oboseala excesiva. care regleaza asimilatia (anabolismul) si dezasimilatia (catabolismul) principiilor vitale ale unui corp. In cazul unei functionari defectuoase carentele enzimatice produc grave indigestii. Criza si bolile hepatice sunt determinate de stres si emotii negative. 28 . Ficatul reprezinta principalul organ metabolic al organismului. Stari patologice si tratamente. catre exterior. 12. etc. tutun si alte noxe. pe partea interioara. pe piciorul stang. Punctul reflex al colecistului se gaseste tot pe talpa dreapta in interiorul punctului reflex al ficatului. sub punctul reflex al stomacului pe piciorul drept. o tigara. In cazul calculilor biliari sau al unei bile incarcate. sub articulatia falango-metatarsiana. Indiferent de afectiunile prezentate. de o alimentatie vicioasa.) poate declansa criza hepatica.Punct reflexogen. Este situat pe ambele talpi. lucrand pe punctele ficatului si vezicii biliare. Punctul reflexogen al ficatului se gaseste pe talpa dreapta. Masajul reflexogen al zonei pancreasului conduce la stimularea functionarii glandei si actionand asupra punctului duodenului se deschid circuitele de eliberare a sucului pancreatic si a secretiei biliare. la sud-est. Stari patologice si tratamente. Cand functia ficatului este perturbata. cel mai mic adaos de substante toxice (prajeala. toxicoze diverse. pe axa degetului 4. exces de alcool. Cea mai frecventa afectiune este pancreatita. respectiv sub punctul reflex al duodenului. acestea beneficiaza de tratament reflexogen. aici se pot gasi depuneri in diferite faze. Ficatul si vezica biliara.

Neuronul este calea de transmitere. 29 .Creierul uman contine mai mult de zece miliarde de celule nervoase si un numar aproape incalculabil de sinapse neuronale. spre deosebire de alte organe care pot fi inlocuite prin grefa sau transplant. Diferentele dintre indivizi se traduc in plan fizic nu printr-un numar mai mare de neuroni ai creierului. emotiile.Capitolul VI SISTEMUL NERVOS Creierul este comandamentul suprem al organismului. controleaza constiinta. Este. 1. gandurile. El isi are originea in creier. sensibilitatea si gama larga de functii neconstientizate ale organismului. creierul este unic pentru fiecare individ. coboara prin maduva spinarii indreptandu-se spre zonele din care duce sau aduce informatiile. miscarea. si cel mai personalizat. Creierul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. deoarece. al constientului. El este sediul informatiilor. cel mai complex si mai sensibil dintre ele. ci tocmai prin numarul acestor sinapse care indica puterea de utilizare a creierului nostru. Sistemul nervos central. al constiintei. Partile principale ale creierului sunt creierul mare. totodata. cuprinse in sistemul nervos vegetativ. trunchiul cerebral si creierul mic (cerebelul). Miliardele de celule nervoase care intra in structura creierului.

Totalitatea punctelor reflexe ale creierului se gasesc pe degetele mari ale picioarelor. spre interiorul acestuia. se pot lucra. Puncte reflexogene. cu proiectiile incrucisate. Punctele reflexe ale lobilor temporali sunt situate pe partea interna a degetelor mari. In reflexologie se traduce prin proiectii inversate pe picioare ale celor doua emisfere cerebrale. Dereglarile functionale ale creierului sunt multiple dar. Trunchiul cerebral este un manunchi de fibre nervoase care leaga maduva spinarii de cerebel si de creierul mare. Pe degetul mare de la piciorul drept se gaseste zona reflexogena a emisferei cerebrale stangi. indiferent de natura lor. iar mezencefalul de auz si controlul vorbirii. avand multe straturi functionale si inchizand intre ele doua dintre cele mai importante glande ale corpului: hipofiza si epifiza. de asemenea. iar emisfera stanga partea dreapta a capului. iar pe degetul mare de la piciorul stang se gaseste zona reflexa a partii drepte a capului. unde coordonam tampla sau nervul trigemen. Punctul reflex al cefei se afl la partea inferioara a degetelro de la picioare.Creierul mare reprezinta aproximativ 70% din sistemul nervos central. lobul frontal este legal de personalitate. cortexul senzorial controleaza senzatiile. Creierul mic Stari patologice. lobul occipital de vedere. Astfel emisfera dreapta coordoneaza partea stanga a capului. Creierul mic (cerebelul) indeplineste functiuni care privesc mai ales coordonarea musculara. coordonat la baza degetului mare. inspre degetul al doilea. Una dintre cele mai grave tulburari 30 . Foarte importanta pentru reflexologie este inversarea impulsurilor receptate sau transmise de catre creier fata de restul capului la nivelul tuturor organelor de simt. mentinerea echilibrului si vitalitatea generala a organismului. Diferitele arii ale creierului mare au functii specializate: cortexul motor controleaza miscarea voluntara. Este format din doua emisfere.

2. De asemenea. la inceput usor. vom masa punctele reflexe ale hipofizei. in punctele de unire a celor doua falange. 5 sacrale si 4-5 coccigiene. Coloana vertebrala si maduva spinarii. Nervii maduvei ies din canalul vertebral in perechi. ficatului. Intre vertebre se gaseste cate un disc cartilaginos de amortizare s socurilor si lovitorilor pe care le preia coloana vertebrala. Astfel. pentru protectia degetelor de la picioare si a punctelor lor reflexogene. Este. la punctul reflex corespunzator tamplei. Ea este foarte flexibila in stare de sanatate. pana la aparitia simptomelor de vindecare. Canalul central din vertebre contine maduva spinarii. transmitand influxul nervos catre intregul corp. rinichilor. de doua ori pe zi. alaturi de punctul reflex al zonei afectate si de punctul reflex al encefalului. Puncte reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe fetele interne ale talpilor. se va executa un masaj reflexogen riguros al degetelor mari de la picioare. un manunchi de celule nervoase. In functie de nervul interesat se va lucra pe punctul reflex al coloanei vertebrale la nivelul vertebrei corespunzatoare. 5 lombare. datorita unor tulburari in functiunile lobilor temporali ai creierului. vezicii biliare. intestinului subtire si gros. Migrena si alte dureri de cap apar mai ales.functionale este comotia cerebrala. iar nervii din zona sacro-cocigiana coordoneaza zona genitala. elastica si naturala. asigurata de o structura vertebrla suprapusa formata din 7 vertebre cervicale. cerebelului. de asemenea. Coloana este sustinuta de aproape 200 de muschi si ligamente. timp de doua saptamani si apoi mai intens. coloanei vertebrale. pe fetele laterale. din zona toracala . pe oasele de sustinere a boltei plantare. din zona cervicala ies nervii care deservesc bratele. pentru corectarea circulatiei sanguine cerebrale.organele interne. 12 toracale. din zona lombara – picioarele. 31 . Vor fi masate punctele reflexe din interioarele degetelor mari. recomandata purtarea de incaltaminte lejera. Se vor masa totodatape corp si direct ceafa si muschii trapezi. Coloana vertebrala este axul central al intregului organism uman. Pentru ameliorarea rezultatelor sale dezastruoase.

In tratamentul reflexogen se va 32 . fragmentand sau intrerupand activitatea de coordonare a nervului. coloanei vertebrale lombare. Sciatica este provocata de inflamarea sau ciupirea partilor radiculare ale nervului sciatic. ale intestiului gros. ciupire. Orice dislocare a vertebrei sau inflamatie a zonei pe unde trec acesti nervi ai sistemului nervos vegetativ pot presa. Stari patologice. Lumbago apare din cauza inflamatiei generate de strangulrea unui nerv din zona coloanei vertebrale lombare cauzete de ridicarea unui greutati mari. incepand de deasupra maleolelor. punctele cailor limfatice. Zona reflexa a nervului sciatic se afla de-a lungul tibiei si peroneului. etc. Vor fi masate punctele reflexogene ale siaticului. Cea mai importanta afectiune a nervului vegetativ este paralizia. degeerescenta. ficatului si suprarenalelor. deplasarea sau slabirea ligamentelor discurilor intervertebrale lombare. Aceasta duce la dereglarea functionarii zonei verificate de nervul afectat si dureri locale. blocare sau atac viral. punctele reflexe ale rinichilor si vezicii urinare pentru eliminarea toxinelor. Aceasta inseamna nefunctionalitata unei zone coordonate de nerul coordonator care a suferit leziune.reprezentat pe toata pulpa degetului mare. Cele mai frecvente afectiuni ale nervilor maduvei spinarii la nivel de coloana vertebrala sunt sciatica si lumbago. ceea ce provoaca dureri insuportabile. inflamatii zonae care preseazaacest nerv.

sub articulatia falangiana. viata in organism. circulator. 1. zona suprarenalelor. in unghiul format de unirea cu o axa a ultimei coaste. eliminare de toxine. Punctul reflex al inimii este situat pe talpa stanga. mai jos cu doua degete. Coordoneaza sistemele: digestiv. Punct reflexogen. Iata de ce plexul solar deschide masajul reflexogen. Sistemul nervos vegetativ este sediul actiunilor ritmice. a rinichilor. Inima este elementul central al sistemului circulator. ciclice si inconstiente si are rolul de a mentine vegetatia. respirator. 33 .. centrala energetica pentru intregul corp. etc. a colonului. chiar inainte de eliminarea toxineleor pe care o dirijeaza. sub extremita4tea inferioara a sternului. Deplasarile de vertebre nu se rezolva prin tratament reflex. 3. Prin plexul solar coordonam si verificam activitatea sistemului nervos vegetativ. Este asezat central. Capitolul VII SISTEMUL CIRCULATOR SANGUIN Acest sistem important este format din inima (ca organ motor) si intreaga retea de artere. Vom lucra plexul solar pentru armonizarea dereglarilor legate de digestie. Afectiunile coloanei vertebrale vor fi tratate reflexogen pe punctele reflexe ale coloanei vertebrale. vene si vase capilare care transporta sangele in intregul organism. Plexul solar este „creierul abdominal”. deasupra liniei diafragmei. Punctul reflexogen se afla pe axa verticala a degetului 2 sub articulatia proeminenta a metatarso-falangelor. pe axul degetului 4. acestea sunt de competenta chiropraxiei sau neurochirurgiei. in dreptul vertebrelor lombare.masa partea interioara a zonei plantare. asimilare si dezasimilare – metabolism. renal. respiratie. Contractiile acesteia sunt controlate de sistemul nervos autonom si fiecare pulsatie este influentata de respiratie. Stari patologice.

tromboflebita. deci aprovizionarea cu oxigen si energie a celulelor corpului. va fi lucrat vasul insusi. hipotensiune. deci o localizam pe coapsa. Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se vor masa si punctele reflexe ale rinichilor pentru ca depunea de toxine pe peretii vaselor e cauzata si de proasta functionare a acestora. infarctul miocardic. Lucrand zona care cuprinde vasul. varice. sinusuri. Circulatia de intoarcere se realizeaza prin vene. Pentru afectiunile vaselor de sange se vor masa punctele refelxe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. 2. deci si vasul sanguin. hranindu-le. Sunt punctele reflexe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. In reflexoterapie. faringe. arterita. trahee si plamani. Arterele transporta sangele oxigenat de la inima spre organe si tesuturi. laringe. Artera femurala. hipofizei si zonelor de traversare. Puncte reflexe. Vasele sanguine. Capitolul VIII SISTEMUL RESPIRATOR Este format din organele: cavitate nazala. insoteste femurul. hipertensiune arteriala. de exeplu. Suprarenalele se vor masa cu precautie. aritmia sau stopul cardiac sunt cateva dintre afectiunile cardiace pentru tratamentul carora se va masa in principal zona reflexa a inimii.Stari patologice. Asigura respiratia. Angina pectorala. Toate aceste afectiuni sunt ameliorate prin masajul punctelro reflexe ale inimii. Capilarele sunt cele mai mici vase de sange si prin peretii acestora sangele trece in tesuturi si celule. 34 . Stari patologice: angina pectorala. rinichilor. un punct reflex lucreaza din profunzime si pana la suprafata tot ce este in zona.

Nasul este reprezentat pe degetul mare. 2. laringita. polipii. Punctele reflexogene se gasesc pe fetele anterioare ale labelor picioarelor. respectiv partea externa a degetului mare. rinita. Faringele si laringele. la unirea primelor doua degete. avand functia de protectie impotriva substantelor iritante. pe partea interna a talpii.Incepe la terminatia gurii si a deschiderii foslor nazale si tine pana la deschiderea glotei si a esofagului. in traversarea sa spre plamani. In plus. prin punctul proeminent al articulatiei dintre cele doua falange ale degetelui mare.1. Guturaiul. analizeaza aerul prin celulele senzoriale de receptie. alte inflamatii ale mucoaselor nazale. Puncte reflexogene. Sinusurile sunt reprezentate pe varfurile degetelor 1-5. Stari patologice: faringita. Stari patologice. Laringele este partea superioara a traheei si reprezinta organul fonatiei. Sinusurile sunt cavitati localizate in spatele sprancenelor. alergiile locale etc beneficiaza de masajul reflexogen cu rezultate spectaculoase. Nasul este organ primordial in alimentarea palmanilor cu aer. 35 . Deviatia de sept se trateaza doar chirurgical. in triunghiul dintre nas si ochi si comunica cu cavitatea nazala. diverse infectii si afectiuni ale corzilor vocale asupra carora masajul reflexogen actioneaza benefic. Faringele este culoarul de incalzire a aerului inspirat de nas sau de gura.

Masarea reflexogena a zonelor corespondente plamanilor va determina o ameliorare a respiratiei. pana la linia umerilor. La un om sanatos determina sporirea vitalitatii. astmul. Stari patologice: traheite. sub pliul de unire al degetului mare cu cel de-al doilea deget de la picior. stimularea muschilor respiratori ai cutiei toracice. pe perna lor. Traheea se divide in doua ramuri la nivelul varfurilor plamanilor. Stari patologice. Punctul reflexogen este situat pe ambele talpi. care il blocheaza in momentul inghitirii. Este organ dublu: partea dreapta se compune din trei lobi. Pe ambele talpi. inflamatii locale si jena respiratorie. insotite de tuse. Are o forma ingusta si alungita inspre suprafata reflexa a plamanilor. pneumonia. denumit epiglota. 4. Traheea este inchisa de un lambou cutanat. Bolile importante ale plamanilor sunt: tuberculoza. Puncte reflexogene. Plamanii sunt principalele organe ale aparatului respirator. 36 . vindecarea. deasupra liniei imaginare a diafragmei.3. cea stanga din doi lobi. care se amelioreaza prin masarea zonelor reflexe.

toracala. bazinul limfatic si ductul limfatic Punctele reflexogene ale ganglionilor limfatici se gasesc pe partea anterioara a picioarelor. care culege limfa din partea superioara a corpului. Vasele limfatice din jumatatea inferioara a corpului aduc limfa din spatiile interstitiale catre centrul corpului. inghinala. 1. in „lacul lacunar” si ies din acesta spre colectorul toracic. Bazinul limftic i ductul limfatic isi au proiectiile intre primul si al doilea metatarsian. agresiunilor si infectiilor. De-a lungul cailor limfatice sunt ganglioni limfatici care au misiunea de a filtra limfa si de a produce limfocite si globule albe. Este alcatuit dintr-o retea de vase de dimensiuni diferite si formeaza sistemul nstru de aparare impotriva bolilor. abdominala si pelviana. Zonele cele mai bogate in ganglioni limfatici sunt: sub ureche. in fata gleznelor. sub mandibula. 37 .Capitolul IX SISTEMUL LIMFATIC Acest sistem functioneaza in stransa corelatie cu sistemul circulator sanguin. Ganglionii limfatici. in zona axilara.

Masajul punctelor reflexe corespunzatoare este benefic. infectiile sunt principalele afectiuni limfatice. Virozele. filtreaza sangele. distruge globulele rosii imbatranite si pastreaza rezerva de sange. 38 . 2. Are aceleasi functii ca si ganglionii limfatici: produce limfocite si anticorpi.Stari patologice si tratamente. stomac si colonul transvers. Splina se gaseste anatomic intre rinichiul stang.

Punctul reflex se afla pe talpa stanga. deasupra curburii colonului transvers. Stari patologice. timp de 2-4 saptamani. pe axa degetului patru. pe falanga a doua. Se lucreaza dupa recomandarile de la punctul 5. Masajul acestor puncte timp de 5 minute zilnic. Pentru amigdale. inlatura inflamatia.6.1. in 1-2 sedinte zilnice. deasupra calcaiului. punctele reflexogene se gasesc pe partea anterioara a halucelor. carenta de anticorpi. 39 . durerile abdominale sunt ameliorate prin masajul reflexogen al splinei. Puncte reflexogene. anemia. 3. la fiecare picior. pe axul degetului 4. Stari patologice si tratamente: insuficienta de hemoglobina. Pentru apenice. Inflamatia si anginele sunt printre afectiunile importante ale amigdalelor. punctul reflex este situat pe talpa dreapta. imunitatea scazuta. cu tenacitate. Amigdalele si apendicele sunt organe ganglionare a caror extirpare conduce la o sensibilitate generala la infectii si o slabire a sistemului imunitar. in stanga si in dreapta axului central al degetului. disfunctiile sau durerile. bazala.

CAPITOLUL X SISTEMUL ENDOCRIN Sistemul glandular este un sistem de coordonare a activitatilor de crestere. Punctele reflexe sunt foarte mici si este indicat sa fie masate cu varful degetelor. pancreasul. 1. Are proiectii pe ambele talpi. Puncte reflexogene. suprarenalele si gonadele. tiroida. paratiroidele. cu unghia sau cu un instrument cu varf rotujit. Principalele glande endocrine din corp sunt: hipofiza. in saua turceasca. aproximativ la nivelul spatiului intracranian dintre sprancene. pe partea posterioara. Este situata la baza creierului. aproximativ la mijlocul degetelor mari. 40 . timusul. comandand activitatea celorlalte glande. functionare si descrestere a organismului uman. Hipofiza (glanda pituitara) este glanda cu cea mai mare influenta din organism. epifiza.

a parului. pentru sanatatea pielii. in functiuni inversate sau comune. dereglari generale hormonale. 3. Disfunctii. Epifiza (glanda pineala) este situata in mijlocul creierului si are mari influente in functionarea zonelor superioare ale creierului. impotenta sexuala. spre partea interioara a halucelor. Controleaza metabolismul bazal. transpiratie abundenta sau caderea parului. in viata sexuala si ciclul gonadelor. epifiza este cea care ne deschide spre lume si exterior. functiunilor intelectuale si spirituale. 41 . 2.Stari patologice: lipotimia. material. chisturi. Cu toate acestea se recomanda si masajul punctelor reflexe ale celolalte glande corespondente. in corp. Toate acestea beneficiaza foarte bine de tratamentul reflxogen executat cu regularitate si perseverenta. absenteism. conducand si la stimularea celolalte glande din corp. Accelerarea sau scaderea anormala a metabolismului care conduc la slabire sau ingrasare exagerata. Hormonii tiroidieni sunt determinanti in dezvoltarea fizica normala. pe laringe. tulburari ale tensiunii arteriale. a sistemului nervos si regleaza consumul de oxigen din intregul corp. intre primul si al doilea metatarsian. excitabilitate nervoasa. Masajul reflexogen al hipofizei este indicat in toate aceste cazuri. Gusa este o ulceratie a tesutului tiroidian. imbatranire precoce. Tiroida este situata la baza gatului. dureri de cap. frigiditate. coordonand si ritmul diurn/nocturn al organismului. Se va masa in corelare cu glanda hipofiza. fibroame. Stari patologice si tratamente. Punctul reflex al acestei glande este chiar mai mic decat cel al hipofizei si este situat la cca 1 cm alaturi de punctul reflex al hipofizei. tumori. pe fetele posterioare. Punctele reflexogene se gasesc pe ambele talpi. obezitate. Daca hipofiza ne readuce.

pe axa degetului 2. imediat deasupra punctului reflex al stomacului 6. deasupra montului. deasupra zonei rinichilor. in spatele sternului si este alcatuit din doi lobi. in vecinatatea zonelor duoden si stomac. Paratiroidele sunt patru glande asezate perechi de o parte si de alta a tiroidei Punctele reflexogene se gasesc pe partea externa a celei de-a doua falange de la baza halucelui. prezentat deja in paragraful 5. glanda cresterii si a tineretii. Stari patologice. spasme musculare. Toate acestea beneficiaza de tratament reflexogen. Suprarenalele intervin in metabolismul bazal. Puncte reflexogene. 42 . la baza halucelului. Cea mai importanta boala pe care o declanseaza functionarea defectuoasa a pancreasului este diabetul zaharat. este situat la baza gatului. 5. disfunctii ale unghiilor si dintilor. Pancreasul. circulatie periferica proasta. din punct de vedere metabolic. Se gasesc pe ambele talpi. Hipersecretia parathormonului produce cresterea exagerata a calciului si tulburari ale sistemului circulator sanguin si osos: osteita fibroasa. pe ambele talpi. 7. Paratiroidele regleaza metabolismul calciului. Hipofunctia produce tetanie. Puncte reflexogene. calculi renali sau biliari. vom obtine o cantitate sporita de insulina naturala. care regleaza concentratia zaharului in sange si glucagonul. deasupra inimii. Se gasesc pe ambele talpi.7. stimuleaza productia de limfocite si activitatea sistemului imunitar. ca glanda secreta doi hormoni: insulina. Timusul. Punctul reflexogen se afla pe ambele talpi. Se pare ca determina reactia organismului nostru la stres si agresiuni fizico-psihice. Stari patologice si tratamente. iritabilitate.4. Prin masaj reflexoterapeutic periodic pana la vindecare. responsabil de cresterea nivelului glicemiei.

Stari patologice si tratamente.000 de ovule. Masarea zonelor reflexe amelioreaza multe dintre aceste afectiuni. responsabile de functia de reproducere. ovarul produce hormoni. lipsa de curaj si initiativa. infectii si scaderea imunitatii. Estrogenul este responsabil de forma specifica femeilor. lesinuri. Gonadele sunt cele mai importante glande ale sexualitatii feminine si masculine. astm si inflamatii articulare. de manifestarea instinctului sexual. Disfunctia suprarenalelor se manifesta prin aritmie. Ovarele sunt gonade duble situate in bazinul femeii. 8. 43 .000. reumatism. lipotimii. care contin aproximativ 1. Ca glanda.

a celulelor uterine si previne expulzarea oului fertilizat. Progesterolul (luteina) stimuleaza secretia glandelor mamare. alterarea caracteristicilor sexuale secundare etc. testosteronul. determina psihicul si instinctul masculin. fiind situate in scrot. Hormonii. Sunt situate in mijlocul calcaielor ambelor talpi si pe partile laterale ale labelor picioarelor. pe cand punctul situat pe partile laterale. stimuleaza functia exocrina. vaginita. Disfunctia testiculara genereaza impotenta si oligospermia. Disfunctia ovariana genereaza: dureri menstruale. Stari patologice si tratamente. apei si glucidelor. Taoate aceste tulburari beneficiaza de aportul reflexoterapiei practicata competent si cu regularitate.metabolismul calciului. 44 . actioneaza asupra metabolismului lipidelor. Punctul reflex din mijlocul calcaiului stimuleaza functia endocrina. determina dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare ale barbatului. Produc spermatozoizi destinati fecundarii. frigiditate. androsteronul si dehidroandrosteronul. intre maleolele externe si tendonul lui Ahile. maresc volumul testiculelor. In plus. ciclu meregulat. au plasare anatomica externa. Puncte reflexogene. spre deosebire de ovare. Testiculele sunt organe glandulare masculine de reproducere si. chisturi. actioeaza asupra caracteristicilor masculine.

Veziculele seminale sunt doua ampule situate in spatele prostatei care secreta un lichid care dilueaza substanta spermatica si faciliteaza ejacularea. Caile spermatice sunt doua conducte in forma de ansa. Testiculele. jena sau dureri profunde. 1. Puncte reflexogene ale cailor spermatice si veziculelor seminale coincid cu cele ale trompelor din aparatul genital feminin si sunt situate pe linia gleznei care uneste maleola externa si interna.1.8. cuprinde testiculele.Capitolul XI SISTEMUL DE REPRODUCERE 1. mai rar intalnite: inflamatii. formeaza cordonul spermatic care strabate prostata si se continua cu uretra. Stari patologice. la ambele picioare. Punctele reflexogene coincid cu ale uterului. care pornesc din spatele testiculelor.2. Sunt cele mai importante glande genitale masculine. Prostata este situata sub vezica urnara si deasupra radacinii penisului. fiind situate amplu pe partea interna a labei la calcai. pentru care vor fi masate punctele reflexe corespunzatoare. Am prezentat aceste organe glandulare in paragraful 10. prostata si penisul 1. la ambele picioare. Sistemul genital masculin vezicule seminale. intre maleola interna si tendonul lui Ahile.. gazduiesc peste 300 de tubi seminiferi in care se formeaza spermatozoizii 1. . Caile spermatice si veziculele seminale.3. caile spermatice cu 45 .

sange in urina si usturimi la mictiune. Disfunctiile prostatei apar. 46 . De cele mai multe ori are cauze psihice. glandele sexuale si glandele cu secretie interna. Sistemul genital feminin cuprinde: ovarele. 2. la barbati in varsta de peste 45 de ani. avand o parte interna (deasupra perineului) si o parte externa terminata prin gland. care parcurge distanta pana la uter in 3-6 zile. Punctul reflexogen. Pentru ameliorare vor fi masate punctele reflexe legate de sistemul nervos central. Este strabatut de uretra pe tot parcursul sau. Aplicand un masaj reflexogen competent. vaginul si vulva. Cea mai importanta disfunctie a sa este impotenta. 1. in general. descriind o forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna. situat in partea inferioara a abdomenului. Se gasesc pe partea exterioara a calcaiului. 2. Aceasta tulburare are. acelasi ca pentru vagin. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. retentie urinara.8 2. Am prezentat aceste importante glande in paragraful 10.2. mictiune saraca si frecventa. circulatia sanguina. manifestata prin lipsa sau insuficienta erectiei. poate provoca infectii. La nivelul trompelor are loc fecundarea ovulului. conducand chiar si la vindevarea completa. Puncte reflexogene. Ovarele. Hipertrofia prostatei. Penisul este organul masculin al reproducerii. corelate frecvent cu andropauza. de minim 4-6 saptamani. cu sedinte de circa 2 minute zilnic. este situat pe partea interioara a labelor picioarelor. uterul. prostatita se va ameliora mult. deschizandu-se sub forma de palnii franjurate la extremitatile dinspre ovare. insotita de inflamarea acesteia. trompele lui Fallope. la calcai. pe axa de unire oblica a vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara Stari patologice. pe ambele picioare.Stari patologice.4. de putine ori.1. Trompele lui Fallope (trompele uterine) au forma unor antene care pornesc din uter si fac legatura cu coarnele uterine. cauze anatomice sau fiziologice.

dar si con 2. starea de iritabilitate sporita sau contractie a vaginului in timpul actului sexual. are forma unei pere mari pozitionate cu varful in jos. in parte si datorita sensibilitatii deosebite a organului.3. tesut adipos si tesut conjunctiv. Este compus din: glande mamare. chisturi limfatice (mioame). Disfunctiile trompelor uterine pot genera afectiuni usoare ca inflamatii. 2.Stari patologice si tratamente. Uterul. Bolile si suferintele asociate disfuctiei vaginului sunt infectii diverse. 2. Starile patologice usoare sunt: ciclu neregulat.4. Este un conduct muscular aponevrotic in permanenta umectat de mucus si secretii glandulare anexe. Vaginita. gasindu-se pe partea interioara alabelor picioarelro. Este gol in interior si poseda doua orificii laterale superioare care se deschid spre trompe si un orificiu in zona inferioara. are frecvent cauze psihosomatice. pe traiectele diagonale care unesc punctul vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara. Afectiunile grave constau in chisturi. In mijlocul sanului este pozitionat anatomic mamelonul.5. prevazut cu un in stm si un col. Vaginul reprezinta un organ important al vietii sexuale si libidoului. facut zilnic si pentru o perioada indelungata conduce la ameliorarea afectiunilor si chiar la vindecare. fibroame. cai limfatice si sistem nervos central. menstre dureroase. Punctele sunt destul de dureroase la pipait. infectii. inflamatii. infectii si dureri la ovulatie. prolaps uterin si avortul spontan. Punctele reflexogene sunt situate pe partea interioara a labelor picioarelor (comune cu cele ale prostatei). 47 . Masajul bland al zonei reflexe. Sanul (mamelele sau glandele mamare) este organ dublu genital cu specific de lactatie. Punctele reflexogene pentru vagin si penis sunt comune. Vor fi masate punctele reflexe: uter. organul central al feminitatii. inchis la exterior prin vulva. vagin.

Trunchiul osos cuprine:coloana vertebrala. hipofizei. Se gasesc pe fata anterioara a labelor picioarelor. tiroidei. In acest caz. iar fata din 14 oase. douasprezece perechi de coaste si 48 . de obicei.Puncte reflexogene. Stari patologice. Scheletul osos uman este. impartit anatomic in trei mari grupe osoase: capul. Sunt de dimensiunile unor mici monede. are un important rol de sustinere si protectie pentru tesuturi si organe. Tulburarile cele mai frecvente sunt stazele premergatoare menstruatiei si chisturile mamare. pe perioade lungi de timp (2-6 luni) pentru ameliorare si vindecare. zona pieptului. Capitolul XII SISTEMUL LOCOMOTOR APARATUL OSTEOMUSCULAR SI ARTICULAR 1. ganglionilor axilari si suprarenalelor. Scheletul osos reprezinta structura de rezistenta a organismului. vor fi masate punctele reflexogene ale sistemului limfatic. Craniul este alcatuit din opt oase importante. Masajul reflexogen se va executa zilnic. deasupra celui de-al doilea si al patrulea metatarsian. glandular. trunchiul si membrele. La baza formarii unui chist este o staza limfatica si totodata o disfunctie hormonala ovariana.

Membrele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara si cele inferiare se insereaza la bazin prin centura pelviana. Punctele reflexe ale muschilor pectorali si intercostali se afla pe fetele superioare ale picioarelor. Soldul are proiectia pe partile interioare si exterioare ale gleznei. intre zona reflexa a gatului si diafragma. Punctele reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe marginile interioare ale talpilor. externa si interna. coapsa sunt situate pe fetele laterale ale picioarelor. pana la diafragma. pe grupe: cand unul se contracta. Punctele reflexe pentru antebrat. Muschii sunt organe contractile. genunchiului. se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca. cu rol deosebit in producerea globuelor rosii din sange. Sistemul osos este hranit de sange. altul se relaxeaza. brat. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. Stari patologice. gamba. articulatiei mainii sunt pozitionate pe lateralele exterioare ale talpilor. coordonat de sistemul nervos si in stransa legatura cu glandele: tiroida. la ambele picioare. Punctele reflexogene ale umarului. favorizand miscarea. coxartroza etc. Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si. un organism viu care se reface continuu. Muschii scheletici au culoarea rosie. elastice. Proiectia reflexa a abdomenului se afla pe arcadele care unesc cele doua maleole. osteoporoza. la ambele glezne. imediat sub articulatiile falangelor. Punctele coastelor sunt amplu situate pe fata anterioara. numita aponevroza. la baza degetelor. care actioneaza alternativ. de la haluce pana la calcai. practicat cu perseverenta. gleznei. 49 . Muschii viscerali sunt albi. Afectiunile sistemului osos sunt: durerile si excrescentele degenerative (monturi si ciocuri). cotului. paratiroide si hipofiza.sternul. cu exceptia cordului care este de culoare rosie. Scheletul este o importanta rezerva de minerale pentru sange. Puncte reflexogene. va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor 2. sub articulatiile degetelor 25.

de la haluce la calcai.Stari patologice. febra musculara. Punctele reflexogene ale articulatiilor intervertebrale se gasesc pe acelasi traiect cu cele ale coloanei vertebrale. intinderi si rupturi de muschi. Punctul reflex al umarului se afla sub articultia falangiana metatarsiana a degetului 5. Cele mai importante articulatii din corp sunt: articulatiile intervertebrale. 3. coatelor. doi muschi sau dintre os si muschi. soldurilor. slabirea sistemului muscular (la batranete). Este format din tesuturi anatomice speciale. Afectiunile sistemului muscular sunt diverse: crampe. genunchilor. Punctele reflexe ale soldurilor se gasesc pe partile laterale ale labelor. spasme. elastice si rezistente: cartilajele si tendoanele. dureri musculare. articulatiile umerilor. In interiorul cartilajelor articulare se afla lichidul sinovial. reumatismul. gleznelor etc. Aparatul articular realizeaza legatura mobila dintre doua oase. pe marginile interne ale talpilor. Masajul reflexogen al zonelor corespondente sau a intregului sistem reflex conduce la ameliorari majori si vindecari in timp. 50 .

Organe de o mare complexitate. Afectiunile sunt multiple si. Capitolul XIII ORGANELE DE SIMT Pentru om. Ochii si simtul vazului. tratamentul ideal implica sa se completeze cu un masaj local direct al articulatiei suferinde. artroze. de multe ori. cu rol fundamental in perceperea vizuala. 1. mergand pana la anchilozarea completa a corpului: artrita reumatoida. hernie de disc etc. avand proiectia inversata. febre reumatismale. la baza degetelor 2-3. simturile sunt deosebit de importante. retina si coroida si deserviti de numeroase glande care le asigura functionarea. Punctele pentru genunchi sunt situate sub articulatia metatarsiana a degetului 5. Intretinerea si dezvoltarea lor ne consolideaza starea generala de sanatate. 51 .sub glezne. grave. endocrine si sistemului circulator sau general. globii oculari sunt alcatuiti din mai multe straturi: sclerotica. bursite. spondilite. Punctele reflexogene ale ochilor se gasesc pe talpile picioarelor. Stari patologice. Ameliorarile si vindecarile se obtin prin masaj reflexogen al zonelor corespondente articulare. Penru o eficienta crescuta.

timpan. ionizarea si filtrarea aerului. binenteles.Stari patologice. enerizarea creierului (prin osul ciuruit) si. greturile. gimnastica oculara etc. glaucom. Stari patologice si tratamente. Cele mai importante afectiuni oculare sunt: ulcior. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern. in perceptii olfactive. ametelile. Nasul si simtul olfactiv. periodic.a. hipoacuzia si surditata. unul membranos si endolimfa. dar ea trebuie completata cu micsorarea timpului de vizionare la televizor. conjunctivita. Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale. in proiectie inversa. cataracta. cu rol fundamental in perceptia sunetelor. mentinerea presiunii interne si pastrarea echilibrului psihomotor al omului. la timp. Nasul si fosele nazle au multiple functiuni in respiratie. otita. iar urechea interna este formata dintr-un labirint osos. aplicata competent. 2. strabism. menajarea ochilor de eforturi excesive. Zgomotele in urechi (cauzate de inflamatia nervului acustic si tulburari circulatorii). Urechile si simtul auditiv. Reflexologia are un aport deosebit in pastrarea sanatatii oculare sau vindecarea diferitelor afectiuni. hipermetropie. blefarite. Punctele reflexe se gasesc intre baza degetelor 4-5. hipotensiunea si agorafobia (cauzata de afectarea centrului de echilibru din ureche) s. toate beneficiaza de efectele terapeutice ale reflexologiei. miopie. si trei oscioare mobile: ciocanul. 3. durerile acute locale. absorbtia energetica a oxigenului. identificarea 52 . mastoidele. Urechea este un organ complex. nicovala si scarita. urechea medie este compusa din trompa lui Eustachio.

amar. cu care se afla in stransa legatura. incarcata. 53 . alergii. Papilele gustative fungiforme. sarat. Partea inferioara a foselor nazale este destinata respiratiei. Limba si simtul gustativ.. cu riduri si santuri indica o stare de sanatate care lasa de dorit. de un aport insuficient de energie nervoasa la nivelul celulelor olfactive. Carentele vitaminice (mai ales vitamina B) sunt semnalate aici prin modificari de culoare. caliciforme si coroliforme sunt situate pe mucoasa linguala si discern diferentiat patru tipuri de gusturi: dulce. filiforme.olfactiva realizandu-se la nivel molecular. acru. Limba este si un indicator al starii generale de sanatate. ceea ce va conduce si la imbunatatirea respiratiei. 4. Punctul reflex al nasului este amplasat pe partea externa a degetelro mari. Din combinatia acestor gusturi de baza pot rezulta zeci de mii de savori perceptibile diferite. carenta de zinc. Sistemul digestiv este deservit de miros. Limba decolorata (albicioasa). sporite si nuantate fin de miros. sinuzite. roz.deosebit de uscata. Vor fi masate zonele reflexe ale nasului pe ambele talpi. de cele mai multe ori. O limba normala este curata. cu papilele gustative uniforme. la baza articulatiei primei falange. forma si marime echilibrate. in proiectie incrucisata. Puncte reflexogene. Pierderea simtului olfactiv este cauzata. Limba crapata adanc indica o carenta vitaminica severa si alte complicatii maladive. Stari patologice. Bolile de ficat isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului. vaz si. incalzirii si filtrarii aerului. inflamatii. raceala. in principal de gust.

Pielea si simtul tactil. cu santuri in relief si aspect nesanatos indica sigur afectiuni digestive. O limba incarcata. dermatoze. abcese. Stari patologice. Este formata din doua straturi. de eliminare a toxinelor. glandele sebacee. Disfunctiile sunt numeroase: acnee. puncte negre. intestine). prurit. Capitolul XIV 54 . Punctul reflex al unei zone a pielii are corespondenta pe proiectia organului sau partii anatomice respective de pe talpile picioarelor. Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina la incheieturi. elastic. Stari patologice si tratamente. furunculi. cu grosime variabila. de simt tactil. cel mai extins organ al corpului. dar si punctele aparatului digestiv (stomac. cele mai eficace puncte de masaj sunt cele ale plamanilor si ale sistemelor endocrin. rinichi. pancreas. In acest caz vom masa punctele reflexe ale limbii. excretor (paratiroide. are functiuni complexe de proiectie. ale sistemului circulator sanguin si limfatic. ficat. Anexele pielii sunt: glandele sudoripare. Pielea este un organ suplu. glandele mamare. alopecie. alergii. ficat. este zona de contact cu lumea exterioara. urinar. Ca sediu al perceptiilor noastre tactile. In masajul reflexogen se insista pe punctele metionate. datorita numeroaselor terminatii nervoase. 5. epiderma si derma. pielea are proiectii pe toata suprafata talpilor dar. impermeabil si destul de rezistent. tinand cont de functile sale. de respiratie cutanata si. metabolice si carente vitaminice grave. intestine). Pielea. parul. Acoperind intregul corp. unghiile si terminatiile nervoase tactile (nervii receptori) Puncte reflexogene.Punctul reflexogen este situat sub unghiile degetelor mari de la ambele picioare.

segmentele corespondente sunt: .coapsa dreapta (3) cu bratul drept (30 55 .piciorul stang (1) cu mana stanga (1) .gamba dreapta (2) cu antebratul drept (2) . in schimb au segmente corespondente ce se pot masa cu succes 20-30 de minute. pentru a imbunatati circulatia segmentului bolnav.Alte zone reflexogene 1. Zonele reflexe corespondente (segmente corespondente) Exista unele zone din corp care nu au proiectie reflexogena in talpi sau palme.piciorul drept (1) cu mana dreapta (1) .gamba stanga (2) cu antebratul stang (2) . Conform plansei.

. Zona cotului coincide cu zona genunchiului. cele de la mana cu cele de la picior.de pepartea respectiva. Masajul se face ori de cate ori dorim. pana cand segmentul afectat incepe sa se incalzeasca.soldul drept (4) cu umarul drept (4) . Fiind punctele cele mai la indemana.soldul stang (4) cu umarul stang (4) Degetele coincid. Zonele reflexogene in maini Zonele reflexe din palme se maseaza dependent sau independent de zonele din talpi. cu toata mana. 15-20 de minute. zona dorsala a palmei coincide cu zona dorsala a piciorului. Zone reflexe auriculare 56 . Zona palmara coincide cu zona plantara. cu conditia sa nu iritam local zona de masat. se poate face si automasaj. 3.coapsa stanga (3) cu bratul stang (3) . 2. Masajul zonei corespondente zonei afectate se va face profund.

Masajul profilactic al urechilor poate preintampina instalarea multor boli ale organelor aflate la distanta. de 5-6 ori. umeri. Zona 3. apoi de la canalul auricular. Zona 2. glaucom. lobul urechii – in inflamatiile cavitatii bucale. omoplati. insomnie. In stare de iritare excesiva. Zona 5 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale cervicale. miopie. tulburari de digestie. 57 . de 5-6 ori. Dupa aceea se trece la masarea zonelor. Zona 6 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale toracale. in jos. La inceputul masajului se va frictiona usor suprafata urechilor de la canalul auricular in sus. dureri de dinti. Zona 4 – in dureri de maini. se va masa usor lobul urechii prin miscari circulatorii si se va intepa usor cu unghiile suprafata exterioara. Zona 1. febra. de ambele parti si masati pana cand pielea se inroseste si se incalzeste. articulatii ale coatelor si umerilor. helixul – in dureri si inflamatii ale gatului. conform plansei. in raport cu afectiunea pe care urmarim sa o tratam. boli de piele si boli ale sangelui. Se trece apoi la o alta forma de masaj: Prindeti fiecare portiune a pavilionului cu 3 degete. radacina helixului – in afectiuni cardio-vasculare. tulburari intestinale.

Anexa 9. Zona 18 – punctul inimii. in general migrene. Abrams (SUA). Reflexologia vertebrala Bazele reflexologiei vertebrale moderne au fost puse de A. afectiuni digestive. Prin masarea lui. afectiuni sau lovituri ale regiunii lombare sau sacrale. se vor combate durerile violente din ulcerele gastrice si duodenale. vertij. ameliorari din sechele lasate de poliomielita. anchiloze. astm bronsic in criza. Zona 9 – in astm bronsic. hipertensiune. ischemie. a afectiunilor pulmonare. Zona 12 – in nevralgii de trigemen. Zonele 17 si 19 – in afectiuni alergice si pulmonare. indiferent daca este mare sau mica. Timpul de percurtie este de la cateva secunde la 1-2 minute. Zona 11 – in afectiuni de pancreas. Zona 20 – punct deosebit de important. Zona 14 – in mastite si sinuzite maxilare. Zona 15 – in dureri abdominale. din calculi biliari. in palpitatii si aritmii. Nu se vor face percutii pe vertebrele traumatizate. la inceputul secolului nostru. Zona 8 – in sciatica. Prin masaj se va regla tensiunea arteriala. insomnii (se va masa de 2-3 ori pe zi). 58 . ficat si vezica biliara. scaderea acuitatii auditive. Metoda de tratament prin reflexoterapie vertebrala consta in percutia usoara cu varful unui deget pe apofizele spinoase (crestele dorsale ale vertebrelor). Zona 16 – prin masaj usor se combat sindroamele durroase. Zona 10 – in nevralgii de sciatic. dureri ale articulatiilor tibio-tarsiene si ale picioarelor. tuse.Zona 7 – in dureri musculare. ameteala. Zona 13 – in ameliorarea bronsitelor. dureri de dinti.

C3 – amigdale. functii si boli: C1 – cap. glande suprarenale. C4 – astm bronsic. creier. nevralgie faciala si cervico-brahiala. pancreas. dinti. paralizia membrelor superioare. vertebra dorsala 8 se gaseste pe linia care uneste linia care uneste varfurile omoplatilor. auz. C2 – urechi. gingii. Corespondentele vertebrelor cu unele organe. amnezie. ameteli. vertebra lombara se afla pe linia ce uneste oasele bazinului. sughit. cefalee. corzi vocale. aritmie.Repere: Vertebra cervicala 7 este cea mai proeminenta. vertebra dorsala 12 corespunde ultimei coaste. C5 – membre superioare. emfizem pulmonar. 59 .

reanimare. L2 – ficat. C7 – insuficienta hipofizara. T10 – cistita. celulita. L4 – contractia colonului sigmoid si a rectului. L1 – ficat. guta. T6 – litiaza biliara. ficat. 60 . T1 – contractia ansei sigmoide (dilata pupila). stimuleaza functia plamanilor si plexul solar. hiperfunctia hipofizei. arterita. rinichi. contractia colonului transvers. T7 – evacueaza vezica biliara. T2 – scade tensiunea arteriala. L3 – contractia colonului descendent. percutia sa este contraindicata in glaucom. T8 – splina. tahicardie paroxistica. contractia colonului ascendent. boala Basedow. dilata canalul coledoc. enurezis. incontinenta urinara. insomnie. favorizeaza erectia. functia pancreasului. T11 – boli de intestine. hipertensiune arteriala. T9 – litiaza biliara. T3 –contracta pilorul. stimuleaza ovarele. calculi renali.C6 – boala Parkinson (reduce tremuraturile). pancreas. diabet zaharat. dismenoree. S4 – hemoroizi. pancreas. T4 – dilata plamanii si le amelioreaza functiile. L5 –atonia vezicii urinare. T5 – deschide pilorul. S3 – hemoroizi. S2 – contractia rectului. T12 – prostata. tahicardie. S5 – hemoroizi. impotenta sexuala. tremuraturi. contracta vezica biliara. S1 – favorizeaza erectia. edeme. boli de ovare. Spatiul dintre T3 si T4 – hipotiroidie.

Identificare plex solar la intretaierea axelor verticala cu orizontala. Police = primul deget. Se incepe cu un masaj general de relaxare al picioarelor. Suprarenale – rinichi – uretere . se numeste exteriorul talpii (inclusiv al segmentelor anatomice componente – degete) marginea de pe partea degetului mic si interiorul talpii. CHEIA DE INTRARE Pentru eliminarea toxinelor Deschiderea piciorului drept: se apuca talpa piciorului cu doua maini si se trage spre exteriorul talpii. Pe talpa dreapta este oglindita jumatatea dreapta a corpului si jumatatea stanga a capului. atentie la suprarenale (primele sub plex) pentru hipertensivi!!!! 61 . Piciorul stang se infasoara intr-un prosop. se poate folosi batul de masaj (capatul mare). pe talpa stanga. mai ales gambele. marginea de pe partea degetului mare.vezica urinara sub pexul solar. Manevra 1. timp de maxim 5 min. iar linia degetului mare – coloana vertebrala. 3. Apasari puternice cu policele (degetul mare) dinspre degete spre calcai. cu degetul mare pozitionat pe talpa. aratatorul. invers. Dictionar minim: Calcaneu = calcai. de la mana. Colon = intestin gros. Prin conventie. PICIORUL DREPT Nr. 2. Index = al doilea deget. 3. unde linia degetului mic cuprinde articulatiile. Schema unei sedinte complete de masaj reflexogen – model orientativ. de la mana. Ordinea manevrelor: Se incepe intotdeauna cu talpa dreapta. cel mare. Inaintea inceperii sedintei ne spalam pe maini. recomandata datorita efectelor in plan energetic subtil ale unei sedinte de reflexoterapie. Apasari puternice cu policele spre pacient. Haluce = primul deget. oblic pe ureter. 2. Maleola = oasele gleznei. oul piciorului. degetul mare de la picior. Precizari: 1.Anexa 1. datorita faptului ca ambele talpi alaturate formeaza zona reflexa a intregului corp. Facem consacrarea.

dinspre varf spre baza. Apasari putenice cu policele dinspre exteriorul spre interiorul talpii. tridimensional pe lungimea lor. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare al talpii. Apasari putenice cu policele dinspre interiorul spre exteriorul talpii. Pe haluce – miscari laterale spre exterior. ½ superioara a pernutei degetelor 2-5. intre plexul solar si calcaneu. Creierul mic. pe ridicatura. 3. Hipofiza. 16. in varful unghiei. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza (cu grija. pe celelalte degete. la baza lui. in scobitura dinspre interiorul talpii. 7. 14. TORACELE Muschiul trapez. este la suprafata. 2. . grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. pe ½ dinpre interiorul degetului mare. Apasari puternice cu incheietura indexului. pe lateral. urechi. 6. 13. este la suprafata). Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. 8. Ochi. miscarea terminandu-se prin surub. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. lateralul exterior al halucelui . spre exteriorul degetului mare. 4. GLANDELE ENDOCRINE Paratiroida. ½ inferioara a pernutei degetelor 2-5. Paratiroida – tiroida – timus. SISTEMUL DIGESTIV Stomac – pancreas – duoden. CAPUL Sinusuri. dinspre varful exterior al halucelui. se poate folosi batul de masaj. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. la baza degetelor 2-3 (ochi) si 4-5 (urechi). Apasari puternice cu policele. 11. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. dinspre unghie spre baza. 1. Tampla – Nerv trigemen – Ceafa. 15. pe lateralul degetului mare. 17. 9. Apasari puternice cu lateralul policelui. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza cu grija. Intestinul subtire. Creierul mare. pe mijlocul talpii. Nasul. 10. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. capatul mic. Epifiza. continuu. de la spatiul dintre degetele 1-2 in jos. Apasari puternice cu incheietura indexului. 62 12.baza lui – lateralul interior al talpii. la baza halucelui. se poate folosi batul de masaj (capatul mic). pe ½ dinspre exteriorul degetului mare.4. Plamani si bronhii. 5. pe bombeul halucelui si buricele degetelor 2-5. pe sub pernita degetului mare. apoi spre lateralul intern al tapii.

Apasari puternice cu lateralul policelui pe zona montului pentru cervicala.18. se poate folosi batul de masaj (capatul mare) Trompe uterine sau caile spermatice. 6. pe ambele parti ale piciorului. Apasari puternice spre genunchi cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta. spre spate. sub pernuta degetelor 2-5. Apasari puternice cu policele. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. apoi toate articulatiile odata cu lateralul indexului. in sus spre mijlocul talpii. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. . Valva ileocecala – apendice – colon ascendent – colon transversal. 21. mai bland pe scobitura si puternic pe mijlocul calcaiului. pe lateralul exterior al talpii. in dreptul diafragmei. Articulatia umarului. spre calcai. pe interiorul piciorului si dureri menstruale (relaxare abdominala). PELVISUL Ovar sau testicol. 19. 5. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Articulatii glezna – pumn. in dreptul montului. la mijloc si ceva mai jos. dinspre degete spre 63 20. pe forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna Uter sau prostata – vagin/penis. pe partea exterioara a calcaiului. 27. la inceputul calcaiului. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. pe exteriorul piciorului. Articulatie genunchi – cot. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. mijlocul calcaiului. pentru coccis. 25. 24. pe sub maleola. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. incadrand piciorul ca bareta la sandale Apasari puternice spre talpa cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta parte Hemoroizi. pe lateralul exterior al talpii. pe lateralul exterior al talpii. cu varful degetului aratator. circular in jurul maleolei. ocupand 1/3 din lungimea gambei dinspre glezna spre genunchi. pe interiorul piciorului. Coloana vertebrala: vertebre cervicale – toracale – lombare – sacrale – coccigiene. 22. pe exteriorul piciorului. Ficat – vezica biliara. din mijloc spre lateralul exterior. Apasari puternice cu incheieturile degetelor 2-5. pe sub stomac-pancreasduoden. printr-o miscare tip du-te – vino si. unghi drept si spre lateralul interior al talpii. SISTEMUL OSOS Articulatia iliaca – soldul. deasupra calcaiului. dinspre plex spre calcai. Apasari puternice cu incheietura degetului aratator. 23. pe interiorul piciorului si ovar/testicol. 26. 28. spre pacient si tras. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. cu ambele maini.

la femei. Diafragma. Apasari puternice cu lateralul policelui. la baza unghiei halucelui. dinspre interior spre exteriorul talpii. 7. pe mijloc. Apasari puternice cu policele. dinspre glezne spre gamba. 30. pana la genunchi. Nervul sciatic. 40. 38. tinand calcaiul sprijinit in cealalta mana. incadrand osul halucelui. pe os. deasupra calcaiului. simultan. dinspre interiorul spre exteriorul talpii. dinspre interior spre exterior. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. . Nervul sciatic. in adanciturile dintre falangele 1-2 si 4-5. 34. Limfa corp superior (in exterior) si limfa corp superior (in interior). spre spatele calcaiului. Faringe – laringe – trahee (in adancitura dintre falangele degetelor 1-2) marea limfa (sub trahee) – urechea interna cu centrul echilibrului (in spatiul dintre falangele degetelor 4-5) Apasari puternice cu ambele policele. 35. in sensul acelor de ceasornic la barbati si invers. in usor evantai. Se apuca gamba pe cele doua laterale si se apasa puternic pe toata lungimea ei. in spatiul de deasupra degetelor 2-4 Apasari circulare cu policele. dinspre exterior spre interior. GAT – TORACE Amigdalele. Maxilar – mandibula. Se recomanda revenirea pe marea limfa. 37. 8. sub unghia halucelui. se poate lucra si impreuna cu coccisul. 33. bareta superioara a sandalei (linia de demarcatie intre cele doua culori ale fetei piciorului). Sani – muschi pectorali. Apasari puternice cu policele ambelor maini. Se inclesteaza degetele celor doau maini si se efectueaza masaj prin apasare cu pernutele exterioare ale podului palmei. dinspre interior spre exteriorul talpii.29. 39. 64 32. 1/3 din lungimea gambei in sus. pe mijlocul gambei. 31. pe lateralele gambelor. pe lateralul exterior al talpii. CHEIA DE IESIRE Ganglionii abdominali (in interior). Apasari puternice cu policele. 36. dinspre varf spre baza degetului. 41. Dintii (incisivi-canini-premolari-molari). Limfa capului. Se lucreaza prin apasare si tragere cu degetele 2-5 lipite. calcai. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. intre degetele 2-3 si 3-4 Ciupituri cu dpua degete. incadram osul in dreptul articulatiei gleznei. dinspre glezna spre genunchi. toracici (in exterior). Ganglionii inghinali. 1/3 din lungimea gambei. la baza unghiilor degetelor 2-5. dinspre degete spre bolta piciorului.

prin trecerea palmelor relaxate la maxim 3-4 cm deasupra picioarelor. unghi drept in jos pana deasupra calcaiului si lateral stanga spre interiorul talpii. Colon transversal – colon descendent – colon sigmoid – rect . 16. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. se gandeste la ceva frumos si. Inima – splina. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. 18. Manevra PICIORUL STANG Stomac – duoden . Multumim pacientului pentru ca ne-a ales. Se culeg energiile negative. Nr. dinspre interiorul talpii sub stomac-duoden-pancreas lateral spre exterior.42. la mijloc si ceva mai jos. Apasari moderate cu policele pe zona inimii. sub pernuta degetelor 2-5. se face echilibrarea energiilor prin aplicarea palmelor pe talpile pacientului si spunerea unei rugaciuni. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. Se infasura si piciorul stang in prosop. 19. puternice pe zona splinei. de relaxare al piciorului. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. 43. inclusiv gamba.pancreas. daca vrea. Ne spalam pe maini. 65 . Se infasura piciorul drept in prosop si se trece la masajul piciorului stang.anus. timp in care acesta inchide ochii. Masaj general. se relaxeaza. de cateva ori. dinspre genunchi la talpa. spune si el o rugaciune.

vedere plantara 66 . Harta Reflexogena a picioarelor.Anexa 2.

Anexa 3. vedere laterala 67 . Harta Reflexogena a picioarelor.

I 68 . Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme.Anexa 4.

.. Iasi. Sanatate prin masaje si remedii naturiste.. 2. 2004. 6. 3.. Chiruta I. Chiruta E. Editura Mentor Macro. Postolica V. Chiruta I. 69 . Iasi. Contributia masajului reflex in tratamentul dismenoreei. Universitatea de Stat din Bacau.. 2004. A..I. Chiruta. Chiruta. Oradea. Incursiune in Reflexoterapie. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. 18-21 iunie. Editura Antet.I. Mantak.Anexa 5. Implicarea factorilor psihoafectivi in ameliorarea actului terapeutic reflexologic. Iasi. II Bibliografie 1. Chiruta I. 2005. factorii care pot influenta diagnosticarea reflexogena corecta.. Lucrare de masterat. Bulus L... 5.D. 2004. Postolica V. Stimulati-va energia vitala. 7. A. Incursiune in reflexoterapie. Bucuresti. Editura Polirom.. Chiruta I. 16-18 septembrie.I. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata la Universitatea „Petre Andrei”.. Manual de reflexoterapie. Chiruta A. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata de Universitatea de Stat din Bacau. 1994. Dragu L. Editura Polirom. 4. 2004. C. 1999.

70 . Elvetia. Tratamente integrale prin medicina naturista. Filimon D. Editura Stiintifica si Enciclopedica.Fitzgerald H... Editura Trama. Initiere in reflexologie. 1998. 13. Editura Symbol... 14. 2000. 11. darul divinitatii. Miracolul vindecarilor. 16. 1987..Kneipp S. Sa ne tratam si fara medicamente.Vennells D. 1975. Bucuresti. Reflexologia in kinetoterapie. 1995..T. Geiculescu. Editura Polirom. Editura Stiintifica si Enciclopedica.I... 12.Marza D. 1996. 2004. Numarul de aur in structura si energetica sistemelor vii. editura Niculescu.Pascanu V. 10. Editura Polirom. Alinare si vindecare prin reflexoterapie. Iasi.F. 9. Vadun. Editura Miracol. Postolica V.. Masafret H. 17.Manecuta R..8.V. Bucuresti. O. EdituraEdinter. Bucuresti.. 1990. 2005. Sanatosi spre viitor. 2000. V. Farmacia verde. Iasi. Editura Polirom. Gillanders A. Bucuresti. Iasi.Ivan S. Bioenergia. Retete medicale fara medicamente chimioterapeutice. Bucuresti. 15. Bacau. Bioterapie. Incursiune in acupunctura.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful