Capitolul I.

ISTORICUL SI ORIGINEA REFLEXOLOGIEI
Reflexologia face parte din medicina traditionala chineza care are o vechime de peste 5000 de ani. Apare mentionata pentru prima data in lucrarea „Nei Jing” (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Acest imparat intelept, medic si om de cultura a trait in jurul anului 3000 i.e.n. In secolul IV i.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezinta reflexoterapia ca metoda, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute. Cu mai mult de 4000 de ani in urma, reflexoterapia era cunoscuta si in Egiptul antic, asa cum arata o fresca descoperita in mormantul unui medic, in localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza palmele si talpile a doi pacienti, probabil nobili. Fresca abunda in reprezentari simbolice. Formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta invatatura si intelepciunea, iar cele trei pasari albe – pacea, sanatatea si prosperitatea. Pot fi observate si reprezentari ale instrumentelor chirurgicale ale vremii. In India antica silaba sacra „AUM” reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei puncte fundamentale, reprezentand cele trei lumi: lumea telurica, demonica, umana si lumea elevata, divina. Intr-o miniatura moderna, lumea umana este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar iubita, stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-l indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexologie.

Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului. Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului reprezentate pe extremitatile corpului, indiferent de distanta fata de zona pe care o reprezinta. Organele corpului uman au legaturi energetice si nervoase directe cu punctele reflexogene corespunzatoare. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul carei se regleaza relatiile dintre organe si dintre organism si mediul inconjurator. Reflexologia sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in occident la inceputul secolului XX, de catre medicul american William Fitzgerald care demonstreaza practic cum, prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat. Cercetarile sale au fost preluate de prietenul sau, dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus reflexoterapia, asa cum este cunoscuta astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave. Tot Eunice Ingham a scris prima carte de reflexoterapie din lume si a deschis prima scoala specializata pentru pregatirea reflexoterapeutilor.

2

Componentele principale ale reflexologiei sunt reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

Capitolul II. PRINCIPIILE REFLEXOLOGIEI
1. Cele zece zone energetice Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la picioare pana la crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita de dr. W. Fitzgerald care putea ameliora durerea dintr-o parte a pacientului prin apasarea intr-o alta zona. El si-a perfectionat tehnica invatand ca, daca aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul uni bandaj elastic pe fiecare falanga mijlocie si cu ajutorul unor mici carlige pe varfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul bratelor, partilor laterale ale gatului, ochiului, urechii si fetei. In anii 1880, perioada in care practica dr. Fitzgerald, anestezia era abia la inceputuri si multi pacienti mureau din cauza anestezierii cu cloroform. Cele zece zone sunt impartite in cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau functie din aceasta zona. Zona 1 trece prin degetele mari de la maini, pe fiecare parte a corpului si parcurge linia mediana a corpului, partea interna a picioarelor, a bratelor si coloana vertebrala . Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului – nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.

3

se uneste cu punctele de la maini care incep in cele doua aratatoare. cuprind articulatiile si organele pe care le intalnesc pe traseu. parcurge picioarele.Zona 2 incepe in degetul al doilea de la picior. 4 si 5. incepand din degetele mijlocii. Cu toate aceste. fata si capul. trunchiul. 4 . nu sunt importante meridianele in sine si nici punctele identificate sau numerotate. Aceasta metoda de impartire a corpului in canale energetice sau meridiane este similara principiului care sta la baza presopuncturii si acupuncurii. pe palme si degetele de la maini. cand este vorba de reflexoterapie. strabate pieptul. gatul. In acelasi fel sunt constituite si zonele 3. coapsele. In locul lor accentul se pune pe harta corpului care arata ca fiecare zona sau organ din organism este oglindit pe talpi si degetele de la picioare. genunchii. strabatand corpul ca niste adevarate benzi energetice. soldurile. inelare si degetele mici de la maini si de la picioare care..

in urma studiului zonelor si meridianelor de acupunctura. un medic si vindecator japonez. Motoyama a pus la punct un aparat pentru detectarea blocajelor energetice prin masurarea variatiilor impulsurilor electrice la nivelul terminatiilor meridianelor. Harta electrica Hiroshi Motoyama. a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor la degetele de la maini si de la picioare. Realizarea lui Motoyama confirma 5 . pe care le-a denumit seiketsuI. Pentru aceasta .2. fiind capabil sa diagnosticheze boala inainte de instalarea manifestarilor fizice ale acesteia.

Linia diafragmei – este linia secundara ce separa toracele de abdomen.5 cm sub articulatia dintre index si mana. Linia taliei se afla la mijlocul talpii. Pe palme. la aproximati 2. linia bazinului incepe in zona moale. Este localizata pe talpi la baza calcaiului. iar simptomele si durerea vor disparea. 3. 1. deoarece culoarea tegumentelor deasupra acestei linii este mai inchisa decat cea de dedesubt. Pe maini. Dela acest sant se duce linia orizontala pe latimea talpii. linia taliei are ca reper articulatia policelui cu mana. linia diafragmei este la aproximativ 2. Ea porneste de sub mont. corespondenta cutiei torcice. carnoasa a bazei policelui. daca blocajul este indepartat prin sedite de reflexoterapie. 2. In timp. imediat sub oasele metatarsiene. 3. au fost trasate si principalele mlinii de pe maini si picioare. fluxul energetic scade sau se acumuleaza. iar in acel punct apare congestia. Linia pelviana – separa abdomenul de micul bazin. Impartirea conventionala a talpilor Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiei organelor pe extremitati. Pe palme. procesul de autovindecare poate incepe. Eficienta multora. daca nu a tuturor terapiilor complementare. O putem identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului pana ajungem la o mica proeminenta care marcheaza santul metatarsian. Este usor de localizat. aceasta congestie se paote manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv.ceea ce vindecatorii au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat. Acestea intersecteaza cele 10 zone descrise anterior si impart picioarele si mainile in sectoare largi. situat la baza trunchiului. corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale.5 cm de articulatia pumnului 6 . marcand totodata terminatia zonei mai late a labelor. Pe de alta parte. descrie o linie paralela cu linia umerilor. iar echilibrul adecvat si fuctia normala se restabilesc. se bazeaza pe principiul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de vindecare.

ca un elastic. Considerata linie principala. ea separa partea superioara a corpului de trunchi. linia linia ligamentara se afla itre al doilea si al treilea deget. Principiile logice ale acestor corelatii sunt: a) locul in care talpa se ingusteaza cel mai mult corespunde taliei corpului. impingem halucele inapoi. Linia ligamentara – pentru a gasi aceasta linie pe talpi. Pe palme. in tensiune. traversand pe latime talpa spre inceputul metatarsianului degetului mic. 4. iar in spatiul dintre primul si al doilea deget vom simti un ligament vertical. sesizam o stransa corelare intre anatomia corpului uman si harta proiectiilor organelor pe talpi si chiar in alte puncte. Linia umerilor poate fi localizata numai pe talpi si se intinde de la baza degetului mare. Partile reflexogene situate deasupra liniei imaginare a taliei corespund partii 7 . 5. Partile reflexogene ale labelor picioarelor Urmarind liniile de orientare.4. mergand paralel cu linia degetelor.

isi au proiectiile situate pe ambele talpi: partea stanga a perechii pe talpa stanga si partea dreapta a perechii pe partea dreapta. plamani. putem afirma ca zonele reflexogene ale celor doua picioare sunt identice din punct de vedere al repartizarii. d) Organele perechi. Sub linia taliei de pe talpa se oglindesc organele din partea inferioara a corpului (de sub talia reala). rana deschisa. precum rinichi. b) c) partea dreapta a corpului isi are proiectia organelor pe talpa dreapta. maini. e) coloana vertebrala. datorita incrucisarii nervilor centrali ai celor doua emisfere cerebrale: vom masa deci punctele ochi. putem masa zona sa simetrica. situata central in corp. ficat 8 . picioare. etc. urechi. traheea etc. Legatura dintre partea dreapta a corpului si cea stanga se numeste bilateralitate orizontala (ca si cea dintre partea anterioara si cea posterioara a corpului). se proiecteaza pe lateralele interioare ale talpilor. de pe partea dreapta a capului pe degetul stang si organele din partea stanga a capului – pe degetul drept. situate pe cap. degetele mari ale picioarelor simbolizeaza capul. Legatura intre partea superioara si inferioara acorpului se numeste bilateralitate verticala (si intre maini si picioare). glandele Partea stanga a corpului se oglindeste pe talpa stanga.). din cauze obiective (durere.superioare a corpului (mai sus de talia reala). cum ar fi vezica urinara. simetric. Piciorul drept: 1. Organele. Organele centrale. Concluzionand. coloana vertebrala. fractura etc. fata si creier au proiectiile pe talpa inversate. Atunci cand nu avem acces la una din partile corpului. isi impart proiectiile intre cele doua talpi. Exista totodata o bilateralitate corporala si o actiune metamerica. dar din punct de vedere al pozitionarii proiectiei punctelor reflexe exista deosebiri intre piciorul stang si piciorul drept. nas etc. bilaterala si vom obtine efecte favorabile in ambele puncte.

aflate sub piele. deci partea dreapta a capului cu organele aferente. Capitolul III.valva ileocecala – colon ascendent 5. deci partea stanga a capului. colon descendent – sigmoid . REFLEXODIAGNOSTICUL Consta in reperarea si interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene. splina 3. palpand punctul reflexogen specific. vezica biliara 3. emisfera dreapta a creierului. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. inima 2. combinat cu informatiile primite din dialogul cu pacientul despre afectiunile si starea generala de sanatate. apendice . deci dereglarilor energetice. Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorita depunerilor de toxine din zona reflexogena. stomac – pancreas – duoden 4. 9 .2. stomac – duoden – pancreas 4. Boala se manifesta la presiune ca o inflamatie. cu organele aferente acestei parti Piciorul stang: 1. emisfera stanga a creierului.rect – anus 5. si au drept consecinta o proasta circulatie sanguina si nervoasa. cristale de nisip sau boabe de orez dureroase. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent.

caz in care ori ne aflam in fata unei erori de diagnostic. In cazuri exceptionale. pana devin calde. a urmat diferite tratamente si informatiile pe care ni le poate oferi sunt foarte pretioase pentru detreminarea starii de sanatate si a cauzelor afectiunilor potentiale care urmeaza a fi tratate. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi puncte reflexogene ca si talpile. se cauta punctele reflexe. acestea fiind. un studiu amanuntit. se poate folosi examinarea si palparea partilor reflexogene ale mainilor. dupa care. deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in partile de testare (bataturi. pe care oamenii o petrec in picioare sau sezand. solide cunostinte anatomice si patologice. Reflexodiagnosticul cere deci. In acest caz. de obicei. boli dermatologice etc. Acesta isi cunoaste vechile afectiuni. traumatisme. Foarte important in diagnosticare este si dialogul preliminar cu pacientul. cele mai complexe si mai concludente puncte de proiectie organica. diagnosticarea este mai greoaie si mai putin precisa decat pe talpi. se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata. reumatism. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea zonelor de reflex. in general mare. mai in profunzime. Datorita perioadei. care pot avea 10 . nu in ultimul rand. experienta. Reflexoterapeutul nu trebuie sa se substituie medicului clasicist. ci trebuie sa fie constient ca el practica alte metode de tratament. cu apasari usoare. plagi. ca zona corespondenta bilateral. puncte corespondente organelor suferinde. malformatii. vom incepe mai intai cu cauza generatoare a dereglarilor.) Pentru diagnosticare am folosit cu precadere zonele reflexogene ale talpilor. ori zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta. neinvazive. toxinele au tendinta de a cobora spre zonele inferioare ale corpului. de persoane cu mebrele inferioare amputate sau lezate grav. Ca sa avem eficienta in tratare. localizandu-se in punctele reflexe din talpi. Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare.Este necesar sa se faca o examinare atenta. sensibilitate deosebita si. hipersensibile.

In esenta. dupa care vom putea trece la tratamentul propriu-zis al organului bolnav. sanguine. putem spune ca depunerile de toxine in zonele reflexogene. Pentru aceasta trebuie sa regularizam mai intai functionarea organelor de eliminare a toxinelor si a celor de refacere a organismului. 2. cele localizate in pancreas produc diabet. Depunerile de toxine in zonele reflexogene In reflexologie se considera ca depunerile de toxine sunt principala cauza a imbolnavirii curente prin dereglarile circulatiei energetice. in articulatii produc artritele si reumatismul etc. regeneratoare. obtinand astfel eliminarea reziduurilor toxice si alimentarea cu substante energetice noi. ne indica o defectuoasa functionare a organului aflat in corespondenta si invers. insistand prin masarea punctului sau reflex. Principalii factori care conduc la aceasta acumulare nociva de toxine sunt modul de viata.efecte favorabile acolo unde medicina clasica a esuat sau pot merge paralel cu aceasta. Folosirea de incaltaminte incomoda sau stramta timp indelungat conduce la perturbari zonale ce influenteaza negativ functiunile organice. a proceselor complexe ale asimilatiei si a functionarii generale a organismului. 11 . Putem spune ca toxinele localizate in ficat produc hepatita si ciroza. starea psihica si starea mentala. Masajul punctelor reflexe decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organe. de alimentatie. Tehnicile masajului reflexogen Conditia prealabila a unui bun masaj reflexogen este ca terapeutul si pacientul sa fie asezati comod si relaxat. 1. toxinele din rinichi duc la nefrita si guta. Piciorul persoanei tratate trebuie sa fie liber si curat. completandu-se reciproc. cele din piele la dermatite si celulita. Fracturile consolidate gresit sau calusurile vicioase la maini. Acestea pot cauza circulatie sanguina isuficienta intr-un anumit organ sau zona corporala. picioare sau coloana vertebrala conduc la perturbari circulatorii si de influx nervos zonal care afecteaza organele corespondente.

pentru a putea dirija circulatia sangelui spre zonele afectate. .urmeaza masajul punctelor pozitionate in ordine de sus in jos si din interiorul labei spre exteriorul ei sau pe sisteme. Cheia de intrare: plex solar. Nu sunt intotdeauna recomandate. cat si cu falangele celorlalte degete (avand unghiile taiate foarte scurt). dar putem sa folosim creme grase sau uleiuri aromatice pentru o buna alunecare pe piele. Ordinea de executie a traseelor in reflexoterapie cunoaste multe variante. Pentru a sti cand am ajuns la limita de suportabilitate trebuie sa observam mereu trasaturile fetei pacientului.se maseaza la inceput plexul solar. a inflamatiilor si pentru coordonarea sistemului nervos vegetativ. vom masa fie cu miscari circulare. mai putin cu instrumente alcatuite doar din fibra naturala de os sau de lemn. se maseaza punctele limfatice pentru formarea anticorpilor si cresterea vitezei de deplasare a limfei prin ganglioni si vase limfatice.Piciorul care rmeaza a fi masat poate fi asezat pe genunchii terapeutului sau acesta din urma se aseaza la picioarele bolnavului.se continua cu masarea reflexogena a capului – centrala coordonatoare a intregului organism.in final. vezica urinara si uretra. Vom prezenta in continuare cea mai simpla metoda de masaj reflexogen: 1. . In functie de pozitia piciorului. suprarenalele. pentru eliminarea toxinelor. 12 . Important! Sedintele de tratament se executa cu una-doua ore dupa si inainte de masa. .suprarenale. . fie cu miscari de tragere de sus in jos sau din interiorul labei piciorului spre exteriorul ei. Masajul poate fi executat atat cu policele. Masajul trebuie sa urmeze o anumita succesiune fiziologica: . Presiunea in timpul masajului trebuie sa fie crescatoare in intensitate: se incepe cu apasari usoare si se mareste gradat apasarea. rinichiul.se maseaza tubul digestiv. ureterul. . avand acces la ambele talpi.

. hipofiza.articulatia iliaca. 13 . Zona osteo-articulara: articulatia coxofemurala.intestin gros ficat – la piciorul drept vezica biliara – la piciorul drept sau inima – la piciorul stang splina – la piciorul stang vagin sau penis. creier mare. dureri menstruale.la piciorul drept - duoden – la piciorul drept pancreas – la piciorul drept sau .membre si articulatii. . Muschi trapez.ureter. Tiroida. paratiroida.rinichi.stomac – la piciorul stang pancreas – la piciorul stang duoden – la piciorul stang .intestin subtire . Zona genitala: ovar sau testicul. . ceafa. . . 3. ureche . . epifiza.timus 4. 7. Zona cap: sinusuri.. tampla. nas. hemoroizi. 6.coloana vertebrala.plamani 5. uter sau prostata. Zona digestiva: stomac . ochi. creier mic.vezica urinara 2.

. din fibre naturale). . indispensabile unei sedinte reusite. maxilar. Cele mai importante tehnici de masaj folosite in reflexoterapie sunt: 1. cu temperatura moderata si atmosfera linistita (meloterapie). . . Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere spatioasa.mandibula. netezirea – spre trunchi. cu o manichiura riguroasa. unei mese speciale de masaj sau doua scaune. curata. prosoape.ganglioni limfatici toracali. Cheia de iesire: ganglioni limfatici abdominali.8. . executata cu degetele mari. uleiuri etc.nu se maseaza pielea afectata de rani. 14 . 1.laringe.glandele mamare sau musculatura pectorala. .ganglioni limfatici pelvieni. . cearsafuri. o tinuta ordonata si placuta (de preferat haine deschise la culoare. Se realizeaza toate fazele pe un picior.centrul de echilibru. .trahee.faringe. Dotari: este necesara existenta unui pat. . Este bine sa se respecte urmatoarele precautii: . nerv sciatic.marea limfa. 2.nu se produce suferinta prin masaj Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila. diafragma.amigdale. creme. 10. . apoi se trece la celalalt. mainile perfect curate. .. .ganglioni limfatici inghinali. Se incepe intotdeaua cu masarea piciorului drept si apoi se continua cu stangul. . presiunea. bine aerisita.nu se lezeaza pielea.

asemanatoare miscarii masinii de cusut. Se executa doar de sus in jos sau din interiorul talpii spre exterior. este de importanta capitala folosirea corecta a policelui in timp ce efectuam tratamentul. Daca dorim sa practicam reflexoterapia cu rezultate optime. Forta de presiune exercitata cu degetul pe punctele reflexogene este si ea de mare importanta. Aceasta tehnica va avea o eficacitate sporita daca veti utiliza drept suport celelalte degeteasezate pe partea convenabila a labei piciorului. iar o apasare prea puternica ne va obosi sau luxa degetele. cu varful unghiei orientat in sus. Miscarea policelui sau a altui deget este similara miscarii unei omizi. in general.3. flexandu-l la un unghi intermediar intre 90 si 180 dupa aplicarea presiunii. tehnica pasilor sau tehnica senilei. ca si cum am pasi cu pulpa degetului. Directia de miscare a policelui este inainte in cazul pasilor si inapoi la miscarea de tragere si se executa. miscari succesive efectuate in trepte. iar pacientul va avea disconfort sau chiar dureri insuportabile. sugerand o miscare de tarare. cand se urmeaza directia tractului intestinal in colonul ascendent sau transvers. plamani. tragerea – este un masaj la care se foloseste degetul mare indoit 5. framantarea. Suucesul acestei manevre depinde cu precadere de aptitudinea reflexoterapeutului de a-si flexa si intinde alternativ articulatia degetului. pe punctele reflexogene 4. O presiune prea slaba nu va conduce niciodata la vindecare. Un alt element important este faptul ca in reflexoterapie se foloseste cu precadere pulpa degetului. Se va 15 . exceptie facand intestnul gros. masajul circular se executa de obicei cu policele sau cu mai multe degete. Permite acoperirea unor puncte reflexogene intinse (ex. diafragma) situate pe talpa si laba piciorului. nu varful. intestin subtire) 6. intestin gros. o tehnica de masare cu pumnul aplicata pe suprafete intinse (ex.5 mm odata. Ea consta in a „tara” degetul mare pe distante mici. cu deplasari ale degetului de doar 1.

o ora de masaj reflexogen. sa faca grimase sau sa-si retraga piciorul. 3. Determina imbunatatirea parametrilor vitali ai organismului prin reechilibrarea energetica. cresterea potentialului de eliminare a deseurilor toxice si o mai buna 16 . 2 minute pentru fiecare punct limfatic si 6 minute pentru o afectiune mai putin grava. nu simptomatologia si reechilibreaza bioenergetic zona afectata. astfel ca persoana tratata sa nu tresara. Poate fi aplicata la oameni din toate categoriile de varsta. nu se lucreaza mai mult de 5 min de catre nespecialisti si nu se va masa sau aplica presiune peste calculi. putandu-se merge pana la o ora. In general. In cazul calculilor biliari sau renali. reflexoterapia este o metoda neinvaziva. stimularea limfatica. cumuland astfel in medie. uretere si vezica urinara. trateaza cauzele bolilor. timpul poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol. Avantajele si beneficiile masajului reflexogen Avand la baza principiul „primum non nocere” (mai intai. In cazul unei dereglari acute sau cronice. Un bun specialist va sti sa lucreze in functie de specificul fiecarui corp. sa nu faca rau). intensificarea circulatiei sanguine in organele deficitare. Este necesar sa fim precauti doar pentru punctele reflexe ale vezicii biliare sau ale rinichilor cu calculi. reprezentand prin aceasta o punte intre medicina occidentala si cea orientala. profilactic sau curativ si permite verificarea starii de sanatate intr-un timp foarte scurt.aplica o presiune medie cu inceput mai lent si usor. daca este cazul. complet lipsita de toxicitate. 4. aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa. masajul se executa pe ambele picioare cate 5 minute pe zona rinichi. Timpul de masaj reflexogen Oricare dintre punctele reflexogene poate fi masat timp de 2-5 minute fara urmari defavorabile.

limfatica si energetica. Reactii posibile 17 . subfebrilitate. potentarea activitatii celulare si intensificare eliminarii produsilor toxici rezultati. Organismul scapa de toxine si prin transpiratii masive. • imbunatatirea metabolismului si inlaturarea tulburarilor hormonale. actionand in conformitate cu parametrii vitali ai bolnavului. varsta pacientului. • reechilibrarea neurovegetativa. tuse. Eliminarile de toxine prin tubul digestiv se observa inca de la inceput prin scaunele fetide care degenereaza pana la faza diareica. cu efect de stopare a cronicizarii afectiunilor respective. acestea avand manifestari simptomatice ale racelii: expectoratii. Intensificarea circulatiei sanguine conduce la descongestionarea zonala. rinoree. Debarasarea organismului de produsii toxici prin aparatul renal este relevata de culoarea mai intensa si mirosul accentuat al urinei. • redresarea potentialului de aparare si adaptare a organismului. terapeutul fiind obligat sa-i recunoasca limitele si posibilitatile. efectele terapeutice ale masajului reflexogen sunt: • reechilibrarea circulatorie sanguina. Intensificarea circulatiei limfatice mareste imunitatea. marirea aportului si calitatii substantelor nutritive si de reconstructie. dureri musculo-articulare etc.coordonare a activitatii fiziologice. Toxinele care se gasesc in organele de excretie sunt eliminate grada. eliminari din sinusuri si din aparatul respirator.. • inlaturarea tulburarilor viscerale. factorii psihici si aspectele particulare caracteristice. 5. transpiratii abundente. perioada de interventie a terapiei. Terapia reflexologica trebuie aplicata cu discernamant. influentate de sistemul nervos si de produsii glandelor endocrine. Concluzionand. • dezintoxicarea organismului.

Prin stimularea organelor bolnave, a sistemelor de eliminare si detoxifiere, circulatia libera in corp a toxinelor provoaca uneori stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste, rau general. Aceste reactii adverse dispar pe parcursul tratamentului, atunci cand corpul incepe sa functioneze corect. Daca punctele reflexe sunt intes solicitate prin masaj, pot aparea urmatoarele reactii pasagere: • cresterea in volum a varicelor existente; • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice; • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari circulatorii;

aparitia unor pete albastrui atunci cand exista un dezechilibru in asimilarea calciului;

• dureri vii in organele corespondente;

febra, daca in corp exista o infectie latenta;

• transpiratie greu mirositoare, mai abundenta; • urina intens colorata si puternic mirositoare

scaune fetide sau chiar diareice

Precizez ca aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii n aplicarea tratamentului reflexogen, ci impun reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor. 6. Durata tratamentului Pentru afectiuni recente si usoare, un tratament de 2-3 zile este suficient. In afectiunile acute, efectul ameliorant se produce dupa 20 min si 2-3 sedinte de reflexoterapie. O cura completa de tratament dueaza in medie 12-15 sedinte. In cazul bolilor grave si cronice, o ameliorare semnificativa se obtine dupa aproximativ 3 luni de tratament, iar vindecarea completa este atinsa dupa cel putin un an de sedinte consecutive.
18

7. Compatibiltati si restrictii Practica demonstreaza ca reflexoterapia poate fi aplicata singura sau in paralel cu alte terapii alopate sau naturiste, tinandu-se cont de unele restrictii, cum ar fi: • bolile infectioase; • afectiuni acute, susceptibile de a fi supuse actului operator; • afectiuni locale ale zonelor reflexogene: traumatisme, eczeme, bataturi, malformatii locale; • sarcini cu risc; • ulcere varicoase; • suspiciuni de hemoragie interna; • tumori maligne cu metastaze; • afectiuni psihice cronice, dependente de medicamente.
8. Reguli generale complementare reflexologiei

Concomitent cu masajul, trebuie eliminate atat cauzele interioare (alimentatia neadecvata, igiena necorespunzatoare etc.) cat si cauzele exterioare ale imbolnavirii, cum ar fi incaltamintea neadecvata sau obiecte vestimentare care produc strangulari si congestii: braul, cureaua, lenjeria intima stramta, elastice sau jambiere etc. Este foarte indicata combinarea combinarea terapiei cu o alimentatie adecvata, naturala, preferabil lacto-vegetariana, somn egulat si suficient, multa gimnastica si miscare in aer liber, cura marina sau montana, dar si reducerea viciilor daunatoare ca fumatul si alcoolul. Este recomandata o incaltaminte usoara, lejera si elastica. Hainele ideale si accesoriile vestimentare pentru cap (palarii, caciuli, etc) sunt cele confectionate din materiale naturale.

19

Capitolul IV. SISTEMUL URINAR Eliminarea substantelor toxice. Sedintele de reflexoterapie incep intotdeauna cu pregatirea cailor de eliminare a toxinelor din organism prin masarea punctelor reflexogene ale sistemului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, ajutate de plexul solar (coordonator) si suprarenalele (antiinflamator).

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism. Punctul reflex al rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor, deasupra liniei imaginare a taliei pe axa degetului doi. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, din cauza incaltamintei. Zona este destul de adanca, iar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si imbunatatirea functionarii lor. Aceasta se remarca de la prima sedinta de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei, care va deveni temporar mai colorata si puternic mirositoare.
20

Ureterele sunt canalele care realizeaza transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. dar poate intarzia pana la 6-7 ani. diverse boli oculare. Sficterul uretral este un inel muscular care mentine orificiul bine inchis. artrite. Suprasolicitarea pielii pentru eliminarea toxinelor neretinute de rinichi produce eruptii cutanate sau celulita. stres. ateroscleroza. 2. Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular. precum si blocari ale nervilor in general. Vezica urinara este un balon muscular cavitar. in cazuri patologice. producand tulburari ale vederii. Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice. fiind situata inapoia osului pubian si putin mai sus. Prin masajul liniar al punctelor reflexogene se obtine ameliorarea functionalitatii lor si indepartarea afectiunilor dureroase in maxim 4-6 sedinte de reflexoterapie. Punctele reflexe sunt pozitionate oblic. urina este blocata la nivelul rinichilor. insotite de dureri in partea inferioara a abdomenului.Stari patologice si tratamente. varice. sunt confundate de femei cu dureri ale uterului. Daca apare o indoire sau ingustare a tubului ureter. in punctele unde s-au depozitat. afectiuni psihice. in portiunea abdominala si pelviana. se deschide in partea interioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei. realizand legatura liniara intre punctele reflexe ale rinichilor si cele ale vezicii urinare. Uneori aceste tulburari. 3. uretra. iar in articulatii poate conduce la guta. Proasta functionare renala conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala. colici nefritice. Sunt asezate subperitoneal. Stari patologice si tratamente. insotita de retentie de apa in organism. calculi renali. celulita. artroze sau poliartrite. Un canal larg. afectiuni oculare. Controlul constient al sficterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani. 21 .

Toate aceste disfunctii ale vezicii urnare si ale uretrei pot fi relativ usor vindecate prin relexoterapie. Are jumatati de proiectie pe ambele talpi. Tractul digestiv este lung de 9-10 m. deoarece uretra lor e mai scurta simai expusa infectiilor locale. marcand inceputul calcaiului. Capitolul V METABOLISMUL (SISTEMUL DIGESTIV) Reflexoterapia a dovedit o eficienta deosebita in tratamentul multora dintre afectiunile frecvente ale tubului digestiv. ficatul. Tulburarile legate de functionarea defectuoasa a vezicii urinare constau in tulburari de mictiune. reflexoterapia sa este necesara la ineputul tratamentului oricarei alte afectiuni organice. intestinul subtire si intestinul gros. dureri locale sau usturimi in timpul urinarii. Zonele vitale in metabolism sunt: stomacul. Chiar daca nu exista nici o boala sau tulburare a sistemului urinar. Concluzie. cauza principala a dereglarii organismului.Punctul reflex se gaseste pe bordura interioara a talpilor. Stari patologice si tratamente. Inflamatiile si crampele uretrei (cistita) apar mai frecvent la femei. observandu-se ameliorari importante dupa doua 2-3 sedinte de masaj. stomacul. continua cu esofagul. vezica biliara. terminandu-se la anus. 22 . slabirea sfincterului etc. cistite. pancreasul si intestinele. manifestate prin slabirea sfincterului. incepe cu gura. avand in vedere efectele eliminarii toxinelor din corp. inflamatii. doudenul.

Dantura se coordoneaza in totalitate pe partea superioara a degetelor mari de la picioare. b) degetul 2: incisivii. Puncte reflexogene. la baza unghiilor. Rect Gura si dintii. mandibula. c) degetul 3: caninii. in totalitatea partii aferente.Colon descendent Anus 1. pe partea anterioara a labei. iar in particular pe celelalte degete. Dintii sunt in numar de 32 dispusi pe maxilar si mandibula si. astfel: a) degetul 1: maxilar. d) degetul 4: premolarii e) degetul 5: molarii si maseaua de minte 23 . prinr-o masticatie riguroasa si corecta au rolul de a usura procesul de digestie si munca unor organe vitale ca stomacul si intestinul.

2. Esofagul este un tub musculos de 25-30 cm lungime. Pentru durerile de dinti se vor masa punctele reflexogene corespunzatoare. descriind o linie de la baza degetelor la stomac Tulburarile se manifesta prin dureri „in capul pieptului”. Faringele e situat la intretaierea cailor respiratorii cu cele digestive. timp de 5 minute. o perioada mai indelungata de timp. 3. la baza. Punctul reflexogen este situat pe fata plantara a labei piciorului. cu ajutorul limbii. de-a lungul unui interval de 10 zile sau pana la rezolvarea totala. 24 . intre degetele 1 si 2. In cazul afectiunilor gingivale si al dificultatilor legate de purtarea protezei se vor masa falangele degetelor mari de la ambele picioare timp de 10 min zilnic. realizeaza deglutitia. Stari patologice: binecunoscutele faringite. Pentru paradontoza se vor masa punctele reflexe ale maxilarului si mandibulei zilnic. intre degetul mare si degetul 2. dupa o luna apar imbunatatiri vizibile. Prin contractiile sale. in fata coloanei cervicale.Stari patologice si tratamente. iar dupa un an si jumatate vindecarea este completa. Masarea zone reflexe amelioreaza aceste disfunctii intr-un timp relativ scurt. ce realizeaza legatura intre gura si stomac. Punctul reflexogen se gaseste pe partea anterioara a labei.

intre esofag si duoden. Intestinul subtire este cel mai lung organ al corpului uman si se intinde de la orificiul piloric pana la valva ileocecala. prima portiune a intestinului subtire. b) Jejunul este partea mediana a intestinului subtire si masoara 2. Anatomic. de fiecare data. dupa masarea zonelor specifice duodenului. Este recomandat sa masam si punctele complementare ale tractului digestiv. Un stomac balonat determina o apasare pe diafragma. El incepe la orificiul cardia si se termina la orificiul pilor. jejun si ileon.4 m.6 m lungime. 5. problemele psihice. Punctul reflex al duodenului se gaseste pe ambele talpi. Masarea zonelor reflexogene rezolva aceste probleme inca din prima saptamana de tratament. ultima parte de 3. a) Duodenul este prima parte a intestinului subtire. Stari patologice si tratamente. E asezat in regiunea epigastric. are forma de potcoava in care se insereaza capul pancreasului. Stomacul este un organ vital deosebit de important. Este compus din trei parti. Punctul reflex al stomacului se gaseste imediat sub articulatia degetului mare de la fiecare picior. sub diafragma. 25 . situat intre axa verticala adegetelor 1 si 4. O tulburare majora este ulcerul gastric. Punctul reflexogen este destul de amplu si se gaseste in scobitura din fata calcaielor. stresul. iar la piciorul drept sub pancreas. Masajul zonei reflexogene a stomacului va conduce la ameliorarea functionalitatii sale si determina vindecarea sa in timp. este organul motric al tubului digestiv. insuficienta respiratorie si tulburari cardiace. Stari patologice si tratamente. duoden. pe ambele talpi. iar ileonul. senzatii de sufocare. Tulburarile legate de duoden sunt corelate cu alimentatia. La piciorul stang este imediat sub zona stomacului.4. cuprins intre punctul reflex al rinichiului si pana la calcai.

Daca tratam apendicele inainte de perforare. 7. Stari patologice si tratamente. Apendicele este situat sub valva care uneste intestinul subtire de intestinul gros. Valva ileocecala face corespondenta intre cele doua intestine. in vecinatatea fosei iliace drepte si reperzinta un inceput de intestin gros cu rol de tesut limfatic care dreneaza limfa in zona intestinala. oprind accesul nefunctional intre cele doua organe. 6. Punctul reflex este situat deasupra apendicelui. enterite. nervozitate. nu prin reflexoterapie. in unghiul de 90 grade format de axa verticala a degetului 4 si axa laterala a inceputului calcaiului. problema se rezolva numai chirurgical. Masajul reflexogen este indicat chiar si atunci cand apendicele nu ne supara. chiar si atunci cand nu exista boli specifice ale intestinului.. colon transversal si colon descendent. Se imparte anatomic in trei segmente: colon ascendent. deci. Aceasta se va face doar in cazul perforarii lui prin grave si repetate crize inflamatorii microbiene. Punctul reflex este situat numai pe talpa dreapta. colitele si diareea sunt dintre cele mai cunoscute. Masajul reflexogen este indicat. 8. depresii psihice. indigestia. la inceputul punctului colonului ascendent. netratate prin masaj reflex. durerile abdominale. pe axa degetului 4. Colonul realizeaza ultima filtrare a substantelor de 26 . Daca apendicele este perforat. Intestinul gros (colonul) este un organ tubular cu o lungime de aproximativ 1 m. etc. maxim 3 zile. oboseala.Stari patologice: balonarile. ca: febra. Stari patologice: tulburari legate de functionalitatea intestinului subtire. rezolvam problema in 20 min. Dar functionarea defectuasa a intestinelor poate provoca simptome cu care aparent nu au nici o legatura. caderea parului si imbatranirea prematura. subtire si gros. pentru revigorarea organismului. De aceea nu este recomandata extirparea sa chirurgicala.

Rectul este bazinetul depozitar al materiei fecale. orizontal spre axa verticala a degetului 4 pe care coboara pana deasupra calcaiului. intestinul gros terminandu-se inainte de punctul vezicii urinare. La nivel digestiv produce enzime care participa la procesul de digestie din duoden. Tratamentul reflexogen este de foarte mare ajutor in toate aceste cazuri patologice. unde face o curba corespondenta zonei sigmoidale ce se indreapta spre vezica urinara. la intersectia axei verticale a degetului 2. avem senzatia specifica de golire prin defecare. cu care nu este unit. spre mijlocul intern al talpilor si intrerupandu-se sub duoden. orizontal. inainte de eacuarea produselor reziduale solide ale alimentatiei. constipatie sau diaree. suprarenale si splina. Tulburari: balonari. sub stomac. dar secreta si hormoni care participa la metabolismul zaharului. La piciorul stang se continua de sub pancreas. cotind brusc. hemoragii. Punctul reflex este situat imediat langa rect. pancreasul este asezat transversal in zona superioara a abdomenului. continuand traseul spre vezica urinara. Punctul reflexogen este reprezentat de un traseu in forma de „U” rasturnat. Punctul reflex se afla situat pe talpa stanga. colita. „glanda salivara abdominala” si cea mai voluminoasa din organism. 27 . pe traseul orizontal al colonului descendent si in continuarea acestuia. 11. 9. iar daca este incarcat. inflamatii.asimilatie si dezasimilatie. Anusul reprezinta sfincterul care controleaza defecarea. dureri abdominale. Pancreasul este o glanda anexa a tubului digestiv. 10. varice sau cancer de colon. incepand imediat deasupra calcaiului pe piciorul drept. Din punct de vedere anatomic. intre duoden. urcand de-a lungul axei degetului 4 pana in dreptul duodenului.

Este situat pe ambele talpi. la sud-est. Stari patologice si tratamente.Punct reflexogen. cel mai mic adaos de substante toxice (prajeala. respectiv sub punctul reflex al duodenului. pe partea interioara. exces de alcool.) poate declansa criza hepatica. In cazul unei functionari defectuoase carentele enzimatice produc grave indigestii. Cand functia ficatului este perturbata. pe axa degetului 4. care regleaza asimilatia (anabolismul) si dezasimilatia (catabolismul) principiilor vitale ale unui corp. aici se pot gasi depuneri in diferite faze. de o alimentatie vicioasa. 12. Ficatul si vezica biliara. sub punctul reflex al stomacului pe piciorul drept. oboseala excesiva. Indiferent de afectiunile prezentate. Criza si bolile hepatice sunt determinate de stres si emotii negative. Punctul reflex al colecistului se gaseste tot pe talpa dreapta in interiorul punctului reflex al ficatului. Stari patologice si tratamente. etc. catre exterior. sub articulatia falango-metatarsiana. Punctul reflexogen al ficatului se gaseste pe talpa dreapta. In cazul calculilor biliari sau al unei bile incarcate. acestea beneficiaza de tratament reflexogen. o tigara. lucrand pe punctele ficatului si vezicii biliare. 28 . toxicoze diverse. Cea mai frecventa afectiune este pancreatita. pe piciorul stang. Ficatul reprezinta principalul organ metabolic al organismului. Masajul reflexogen al zonei pancreasului conduce la stimularea functionarii glandei si actionand asupra punctului duodenului se deschid circuitele de eliberare a sucului pancreatic si a secretiei biliare. tutun si alte noxe.

miscarea. al constientului. trunchiul cerebral si creierul mic (cerebelul). si cel mai personalizat. Sistemul nervos central. coboara prin maduva spinarii indreptandu-se spre zonele din care duce sau aduce informatiile. creierul este unic pentru fiecare individ. gandurile.Capitolul VI SISTEMUL NERVOS Creierul este comandamentul suprem al organismului. al constiintei. deoarece. ci tocmai prin numarul acestor sinapse care indica puterea de utilizare a creierului nostru. sensibilitatea si gama larga de functii neconstientizate ale organismului. cel mai complex si mai sensibil dintre ele. El isi are originea in creier. Neuronul este calea de transmitere. totodata.Creierul uman contine mai mult de zece miliarde de celule nervoase si un numar aproape incalculabil de sinapse neuronale. Miliardele de celule nervoase care intra in structura creierului. 1. Creierul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. cuprinse in sistemul nervos vegetativ. Diferentele dintre indivizi se traduc in plan fizic nu printr-un numar mai mare de neuroni ai creierului. 29 . Partile principale ale creierului sunt creierul mare. emotiile. El este sediul informatiilor. controleaza constiinta. Este. spre deosebire de alte organe care pot fi inlocuite prin grefa sau transplant.

cortexul senzorial controleaza senzatiile. indiferent de natura lor. Una dintre cele mai grave tulburari 30 . Creierul mic Stari patologice. iar pe degetul mare de la piciorul stang se gaseste zona reflexa a partii drepte a capului. Diferitele arii ale creierului mare au functii specializate: cortexul motor controleaza miscarea voluntara. lobul frontal este legal de personalitate. spre interiorul acestuia. Este format din doua emisfere. Totalitatea punctelor reflexe ale creierului se gasesc pe degetele mari ale picioarelor. cu proiectiile incrucisate. Foarte importanta pentru reflexologie este inversarea impulsurilor receptate sau transmise de catre creier fata de restul capului la nivelul tuturor organelor de simt. coordonat la baza degetului mare. In reflexologie se traduce prin proiectii inversate pe picioare ale celor doua emisfere cerebrale. Punctul reflex al cefei se afl la partea inferioara a degetelro de la picioare. de asemenea.Creierul mare reprezinta aproximativ 70% din sistemul nervos central. Astfel emisfera dreapta coordoneaza partea stanga a capului. lobul occipital de vedere. Punctele reflexe ale lobilor temporali sunt situate pe partea interna a degetelor mari. avand multe straturi functionale si inchizand intre ele doua dintre cele mai importante glande ale corpului: hipofiza si epifiza. Creierul mic (cerebelul) indeplineste functiuni care privesc mai ales coordonarea musculara. unde coordonam tampla sau nervul trigemen. mentinerea echilibrului si vitalitatea generala a organismului. Trunchiul cerebral este un manunchi de fibre nervoase care leaga maduva spinarii de cerebel si de creierul mare. Dereglarile functionale ale creierului sunt multiple dar. Puncte reflexogene. se pot lucra. Pe degetul mare de la piciorul drept se gaseste zona reflexogena a emisferei cerebrale stangi. iar emisfera stanga partea dreapta a capului. inspre degetul al doilea. iar mezencefalul de auz si controlul vorbirii.

pentru corectarea circulatiei sanguine cerebrale. de asemenea. Vor fi masate punctele reflexe din interioarele degetelor mari. Pentru ameliorarea rezultatelor sale dezastruoase. 5 sacrale si 4-5 coccigiene. De asemenea. din zona cervicala ies nervii care deservesc bratele. Nervii maduvei ies din canalul vertebral in perechi.organele interne. 5 lombare. intestinului subtire si gros. In functie de nervul interesat se va lucra pe punctul reflex al coloanei vertebrale la nivelul vertebrei corespunzatoare. recomandata purtarea de incaltaminte lejera. 2. Coloana vertebrala si maduva spinarii. pe fetele laterale. coloanei vertebrale. ficatului. pe oasele de sustinere a boltei plantare. la punctul reflex corespunzator tamplei. Coloana este sustinuta de aproape 200 de muschi si ligamente. din zona toracala . vom masa punctele reflexe ale hipofizei. Ea este foarte flexibila in stare de sanatate. vezicii biliare.functionale este comotia cerebrala. Puncte reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe fetele interne ale talpilor. transmitand influxul nervos catre intregul corp. Canalul central din vertebre contine maduva spinarii. rinichilor. cerebelului. Astfel. un manunchi de celule nervoase. 31 . datorita unor tulburari in functiunile lobilor temporali ai creierului. Coloana vertebrala este axul central al intregului organism uman. la inceput usor. din zona lombara – picioarele. in punctele de unire a celor doua falange. se va executa un masaj reflexogen riguros al degetelor mari de la picioare. de doua ori pe zi. pentru protectia degetelor de la picioare si a punctelor lor reflexogene. Migrena si alte dureri de cap apar mai ales. asigurata de o structura vertebrla suprapusa formata din 7 vertebre cervicale. Se vor masa totodatape corp si direct ceafa si muschii trapezi. pana la aparitia simptomelor de vindecare. 12 toracale. elastica si naturala. Este. timp de doua saptamani si apoi mai intens. iar nervii din zona sacro-cocigiana coordoneaza zona genitala. Intre vertebre se gaseste cate un disc cartilaginos de amortizare s socurilor si lovitorilor pe care le preia coloana vertebrala. alaturi de punctul reflex al zonei afectate si de punctul reflex al encefalului.

Vor fi masate punctele reflexogene ale siaticului. punctele reflexe ale rinichilor si vezicii urinare pentru eliminarea toxinelor. fragmentand sau intrerupand activitatea de coordonare a nervului. Aceasta inseamna nefunctionalitata unei zone coordonate de nerul coordonator care a suferit leziune. Cea mai importanta afectiune a nervului vegetativ este paralizia. ale intestiului gros. Orice dislocare a vertebrei sau inflamatie a zonei pe unde trec acesti nervi ai sistemului nervos vegetativ pot presa. punctele cailor limfatice. etc. Aceasta duce la dereglarea functionarii zonei verificate de nervul afectat si dureri locale. Zona reflexa a nervului sciatic se afla de-a lungul tibiei si peroneului. Lumbago apare din cauza inflamatiei generate de strangulrea unui nerv din zona coloanei vertebrale lombare cauzete de ridicarea unui greutati mari.reprezentat pe toata pulpa degetului mare. blocare sau atac viral. ciupire. incepand de deasupra maleolelor. coloanei vertebrale lombare. inflamatii zonae care preseazaacest nerv. deplasarea sau slabirea ligamentelor discurilor intervertebrale lombare. Stari patologice. ficatului si suprarenalelor. In tratamentul reflexogen se va 32 . Sciatica este provocata de inflamarea sau ciupirea partilor radiculare ale nervului sciatic. Cele mai frecvente afectiuni ale nervilor maduvei spinarii la nivel de coloana vertebrala sunt sciatica si lumbago. ceea ce provoaca dureri insuportabile. degeerescenta.

33 .. circulator. sub articulatia falangiana. Contractiile acesteia sunt controlate de sistemul nervos autonom si fiecare pulsatie este influentata de respiratie. asimilare si dezasimilare – metabolism. 3. Inima este elementul central al sistemului circulator. Sistemul nervos vegetativ este sediul actiunilor ritmice. 1. eliminare de toxine. acestea sunt de competenta chiropraxiei sau neurochirurgiei. a colonului. Afectiunile coloanei vertebrale vor fi tratate reflexogen pe punctele reflexe ale coloanei vertebrale. renal. Coordoneaza sistemele: digestiv.masa partea interioara a zonei plantare. a rinichilor. mai jos cu doua degete. Capitolul VII SISTEMUL CIRCULATOR SANGUIN Acest sistem important este format din inima (ca organ motor) si intreaga retea de artere. in unghiul format de unirea cu o axa a ultimei coaste. Plexul solar este „creierul abdominal”. viata in organism. respirator. sub extremita4tea inferioara a sternului. Stari patologice. vene si vase capilare care transporta sangele in intregul organism. zona suprarenalelor. Punctul reflex al inimii este situat pe talpa stanga. ciclice si inconstiente si are rolul de a mentine vegetatia. etc. centrala energetica pentru intregul corp. deasupra liniei diafragmei. Punctul reflexogen se afla pe axa verticala a degetului 2 sub articulatia proeminenta a metatarso-falangelor. in dreptul vertebrelor lombare. Vom lucra plexul solar pentru armonizarea dereglarilor legate de digestie. Este asezat central. chiar inainte de eliminarea toxineleor pe care o dirijeaza. Deplasarile de vertebre nu se rezolva prin tratament reflex. Iata de ce plexul solar deschide masajul reflexogen. respiratie. Punct reflexogen. pe axul degetului 4. Prin plexul solar coordonam si verificam activitatea sistemului nervos vegetativ.

sinusuri. un punct reflex lucreaza din profunzime si pana la suprafata tot ce este in zona. Suprarenalele se vor masa cu precautie. Arterele transporta sangele oxigenat de la inima spre organe si tesuturi. In reflexoterapie. hipotensiune. Sunt punctele reflexe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se vor masa si punctele reflexe ale rinichilor pentru ca depunea de toxine pe peretii vaselor e cauzata si de proasta functionare a acestora. laringe. Toate aceste afectiuni sunt ameliorate prin masajul punctelro reflexe ale inimii. trahee si plamani. Capitolul VIII SISTEMUL RESPIRATOR Este format din organele: cavitate nazala. Pentru afectiunile vaselor de sange se vor masa punctele refelxe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. Puncte reflexe. hranindu-le. de exeplu. va fi lucrat vasul insusi. Stari patologice: angina pectorala. Vasele sanguine. rinichilor. aritmia sau stopul cardiac sunt cateva dintre afectiunile cardiace pentru tratamentul carora se va masa in principal zona reflexa a inimii. Angina pectorala. arterita. varice. hipertensiune arteriala. infarctul miocardic. Artera femurala.Stari patologice. Asigura respiratia. 34 . deci si vasul sanguin. Lucrand zona care cuprinde vasul. Capilarele sunt cele mai mici vase de sange si prin peretii acestora sangele trece in tesuturi si celule. deci aprovizionarea cu oxigen si energie a celulelor corpului. deci o localizam pe coapsa. faringe. tromboflebita. hipofizei si zonelor de traversare. insoteste femurul. Circulatia de intoarcere se realizeaza prin vene. 2.

Nasul este reprezentat pe degetul mare. diverse infectii si afectiuni ale corzilor vocale asupra carora masajul reflexogen actioneaza benefic. In plus. Faringele este culoarul de incalzire a aerului inspirat de nas sau de gura. respectiv partea externa a degetului mare. polipii. avand functia de protectie impotriva substantelor iritante. analizeaza aerul prin celulele senzoriale de receptie. Sinusurile sunt reprezentate pe varfurile degetelor 1-5. 2. Deviatia de sept se trateaza doar chirurgical. pe partea interna a talpii. Sinusurile sunt cavitati localizate in spatele sprancenelor. laringita. alte inflamatii ale mucoaselor nazale. in traversarea sa spre plamani. alergiile locale etc beneficiaza de masajul reflexogen cu rezultate spectaculoase. 35 . Guturaiul. in triunghiul dintre nas si ochi si comunica cu cavitatea nazala. Stari patologice: faringita.Incepe la terminatia gurii si a deschiderii foslor nazale si tine pana la deschiderea glotei si a esofagului. la unirea primelor doua degete. Puncte reflexogene. Laringele este partea superioara a traheei si reprezinta organul fonatiei. Nasul este organ primordial in alimentarea palmanilor cu aer. Punctele reflexogene se gasesc pe fetele anterioare ale labelor picioarelor.1. Faringele si laringele. prin punctul proeminent al articulatiei dintre cele doua falange ale degetelui mare. rinita. Stari patologice.

care il blocheaza in momentul inghitirii. stimularea muschilor respiratori ai cutiei toracice. Pe ambele talpi. pe perna lor. 36 . Bolile importante ale plamanilor sunt: tuberculoza. La un om sanatos determina sporirea vitalitatii. insotite de tuse.3. Stari patologice: traheite. vindecarea. Punctul reflexogen este situat pe ambele talpi. Are o forma ingusta si alungita inspre suprafata reflexa a plamanilor. denumit epiglota. Plamanii sunt principalele organe ale aparatului respirator. cea stanga din doi lobi. pneumonia. sub pliul de unire al degetului mare cu cel de-al doilea deget de la picior. Traheea este inchisa de un lambou cutanat. astmul. inflamatii locale si jena respiratorie. deasupra liniei imaginare a diafragmei. Este organ dublu: partea dreapta se compune din trei lobi. Stari patologice. care se amelioreaza prin masarea zonelor reflexe. pana la linia umerilor. Traheea se divide in doua ramuri la nivelul varfurilor plamanilor. Masarea reflexogena a zonelor corespondente plamanilor va determina o ameliorare a respiratiei. 4. Puncte reflexogene.

1. bazinul limfatic si ductul limfatic Punctele reflexogene ale ganglionilor limfatici se gasesc pe partea anterioara a picioarelor. De-a lungul cailor limfatice sunt ganglioni limfatici care au misiunea de a filtra limfa si de a produce limfocite si globule albe. in zona axilara. sub mandibula. inghinala. Ganglionii limfatici. Este alcatuit dintr-o retea de vase de dimensiuni diferite si formeaza sistemul nstru de aparare impotriva bolilor. Vasele limfatice din jumatatea inferioara a corpului aduc limfa din spatiile interstitiale catre centrul corpului. care culege limfa din partea superioara a corpului. Bazinul limftic i ductul limfatic isi au proiectiile intre primul si al doilea metatarsian. in fata gleznelor. 37 . toracala. agresiunilor si infectiilor. in „lacul lacunar” si ies din acesta spre colectorul toracic. abdominala si pelviana. Zonele cele mai bogate in ganglioni limfatici sunt: sub ureche.Capitolul IX SISTEMUL LIMFATIC Acest sistem functioneaza in stransa corelatie cu sistemul circulator sanguin.

2. Splina se gaseste anatomic intre rinichiul stang. distruge globulele rosii imbatranite si pastreaza rezerva de sange.Stari patologice si tratamente. stomac si colonul transvers. Are aceleasi functii ca si ganglionii limfatici: produce limfocite si anticorpi. 38 . filtreaza sangele. Virozele. Masajul punctelor reflexe corespunzatoare este benefic. infectiile sunt principalele afectiuni limfatice.

Masajul acestor puncte timp de 5 minute zilnic. imunitatea scazuta. timp de 2-4 saptamani. Amigdalele si apendicele sunt organe ganglionare a caror extirpare conduce la o sensibilitate generala la infectii si o slabire a sistemului imunitar. in stanga si in dreapta axului central al degetului. Puncte reflexogene. 3. pe falanga a doua. Pentru apenice. Stari patologice. durerile abdominale sunt ameliorate prin masajul reflexogen al splinei. deasupra curburii colonului transvers. pe axul degetului 4. Inflamatia si anginele sunt printre afectiunile importante ale amigdalelor. carenta de anticorpi. la fiecare picior. pe axa degetului patru. anemia. Stari patologice si tratamente: insuficienta de hemoglobina. punctul reflex este situat pe talpa dreapta. 39 .6.Punctul reflex se afla pe talpa stanga. Pentru amigdale. disfunctiile sau durerile. Se lucreaza dupa recomandarile de la punctul 5.1. deasupra calcaiului. punctele reflexogene se gasesc pe partea anterioara a halucelor. inlatura inflamatia. cu tenacitate. bazala. in 1-2 sedinte zilnice.

aproximativ la mijlocul degetelor mari. pancreasul. functionare si descrestere a organismului uman. paratiroidele. pe partea posterioara. in saua turceasca. Puncte reflexogene. cu unghia sau cu un instrument cu varf rotujit. comandand activitatea celorlalte glande. 1. epifiza. Punctele reflexe sunt foarte mici si este indicat sa fie masate cu varful degetelor. Are proiectii pe ambele talpi. Hipofiza (glanda pituitara) este glanda cu cea mai mare influenta din organism. timusul. tiroida. Principalele glande endocrine din corp sunt: hipofiza. aproximativ la nivelul spatiului intracranian dintre sprancene. suprarenalele si gonadele. Este situata la baza creierului.CAPITOLUL X SISTEMUL ENDOCRIN Sistemul glandular este un sistem de coordonare a activitatilor de crestere. 40 .

Hormonii tiroidieni sunt determinanti in dezvoltarea fizica normala. functiunilor intelectuale si spirituale. a parului. coordonand si ritmul diurn/nocturn al organismului. Epifiza (glanda pineala) este situata in mijlocul creierului si are mari influente in functionarea zonelor superioare ale creierului. imbatranire precoce. pe laringe. pentru sanatatea pielii. transpiratie abundenta sau caderea parului. conducand si la stimularea celolalte glande din corp. a sistemului nervos si regleaza consumul de oxigen din intregul corp. Stari patologice si tratamente. impotenta sexuala. chisturi. material. Punctele reflexogene se gasesc pe ambele talpi. pe fetele posterioare. in viata sexuala si ciclul gonadelor. Masajul reflexogen al hipofizei este indicat in toate aceste cazuri. spre partea interioara a halucelor. Daca hipofiza ne readuce. 3. absenteism. dereglari generale hormonale. Controleaza metabolismul bazal. tumori. Punctul reflex al acestei glande este chiar mai mic decat cel al hipofizei si este situat la cca 1 cm alaturi de punctul reflex al hipofizei. obezitate. Se va masa in corelare cu glanda hipofiza. fibroame. Toate acestea beneficiaza foarte bine de tratamentul reflxogen executat cu regularitate si perseverenta. Gusa este o ulceratie a tesutului tiroidian. frigiditate. intre primul si al doilea metatarsian.Stari patologice: lipotimia. tulburari ale tensiunii arteriale. 2. Cu toate acestea se recomanda si masajul punctelor reflexe ale celolalte glande corespondente. 41 . in corp. excitabilitate nervoasa. Disfunctii. Accelerarea sau scaderea anormala a metabolismului care conduc la slabire sau ingrasare exagerata. Tiroida este situata la baza gatului. in functiuni inversate sau comune. dureri de cap. epifiza este cea care ne deschide spre lume si exterior.

7. in vecinatatea zonelor duoden si stomac. imediat deasupra punctului reflex al stomacului 6. in spatele sternului si este alcatuit din doi lobi. Stari patologice si tratamente. Suprarenalele intervin in metabolismul bazal. 7. Toate acestea beneficiaza de tratament reflexogen. pe axa degetului 2. este situat la baza gatului. care regleaza concentratia zaharului in sange si glucagonul. Prin masaj reflexoterapeutic periodic pana la vindecare. Pancreasul. prezentat deja in paragraful 5. Puncte reflexogene. Paratiroidele sunt patru glande asezate perechi de o parte si de alta a tiroidei Punctele reflexogene se gasesc pe partea externa a celei de-a doua falange de la baza halucelui. disfunctii ale unghiilor si dintilor. la baza halucelului. responsabil de cresterea nivelului glicemiei. glanda cresterii si a tineretii. Se gasesc pe ambele talpi. Stari patologice. calculi renali sau biliari. vom obtine o cantitate sporita de insulina naturala. din punct de vedere metabolic. deasupra inimii. spasme musculare. ca glanda secreta doi hormoni: insulina. Se pare ca determina reactia organismului nostru la stres si agresiuni fizico-psihice. iritabilitate. Hipersecretia parathormonului produce cresterea exagerata a calciului si tulburari ale sistemului circulator sanguin si osos: osteita fibroasa. Puncte reflexogene. Paratiroidele regleaza metabolismul calciului. 42 . deasupra zonei rinichilor. Cea mai importanta boala pe care o declanseaza functionarea defectuoasa a pancreasului este diabetul zaharat.4. stimuleaza productia de limfocite si activitatea sistemului imunitar. Se gasesc pe ambele talpi. pe ambele talpi. circulatie periferica proasta. Timusul. Punctul reflexogen se afla pe ambele talpi. 5. deasupra montului. Hipofunctia produce tetanie.

8. responsabile de functia de reproducere. reumatism. infectii si scaderea imunitatii. Disfunctia suprarenalelor se manifesta prin aritmie. Masarea zonelor reflexe amelioreaza multe dintre aceste afectiuni. 43 .000. lipsa de curaj si initiativa. care contin aproximativ 1. astm si inflamatii articulare. de manifestarea instinctului sexual.Stari patologice si tratamente. lesinuri. Ca glanda. lipotimii. ovarul produce hormoni. Ovarele sunt gonade duble situate in bazinul femeii. Gonadele sunt cele mai importante glande ale sexualitatii feminine si masculine. Estrogenul este responsabil de forma specifica femeilor.000 de ovule.

Disfunctia ovariana genereaza: dureri menstruale. Puncte reflexogene. stimuleaza functia exocrina. ciclu meregulat. au plasare anatomica externa. determina psihicul si instinctul masculin. Disfunctia testiculara genereaza impotenta si oligospermia. spre deosebire de ovare. actioeaza asupra caracteristicilor masculine. Stari patologice si tratamente. fiind situate in scrot. pe cand punctul situat pe partile laterale. frigiditate. alterarea caracteristicilor sexuale secundare etc. determina dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare ale barbatului. actioneaza asupra metabolismului lipidelor. a celulelor uterine si previne expulzarea oului fertilizat. androsteronul si dehidroandrosteronul. Progesterolul (luteina) stimuleaza secretia glandelor mamare. vaginita. Testiculele sunt organe glandulare masculine de reproducere si. maresc volumul testiculelor. apei si glucidelor. Hormonii. In plus.metabolismul calciului. Sunt situate in mijlocul calcaielor ambelor talpi si pe partile laterale ale labelor picioarelor. Taoate aceste tulburari beneficiaza de aportul reflexoterapiei practicata competent si cu regularitate. Punctul reflex din mijlocul calcaiului stimuleaza functia endocrina. chisturi. testosteronul. 44 . intre maleolele externe si tendonul lui Ahile. Produc spermatozoizi destinati fecundarii.

1. pentru care vor fi masate punctele reflexe corespunzatoare.8. Caile spermatice si veziculele seminale. Testiculele. Veziculele seminale sunt doua ampule situate in spatele prostatei care secreta un lichid care dilueaza substanta spermatica si faciliteaza ejacularea. formeaza cordonul spermatic care strabate prostata si se continua cu uretra. care pornesc din spatele testiculelor. la ambele picioare. prostata si penisul 1. Stari patologice. Am prezentat aceste organe glandulare in paragraful 10. mai rar intalnite: inflamatii. la ambele picioare. Prostata este situata sub vezica urnara si deasupra radacinii penisului.. gazduiesc peste 300 de tubi seminiferi in care se formeaza spermatozoizii 1.2. . Sistemul genital masculin vezicule seminale. intre maleola interna si tendonul lui Ahile.1. caile spermatice cu 45 .3. jena sau dureri profunde. Puncte reflexogene ale cailor spermatice si veziculelor seminale coincid cu cele ale trompelor din aparatul genital feminin si sunt situate pe linia gleznei care uneste maleola externa si interna. fiind situate amplu pe partea interna a labei la calcai. Sunt cele mai importante glande genitale masculine. Caile spermatice sunt doua conducte in forma de ansa. Punctele reflexogene coincid cu ale uterului. cuprinde testiculele.Capitolul XI SISTEMUL DE REPRODUCERE 1.

cauze anatomice sau fiziologice. Trompele lui Fallope (trompele uterine) au forma unor antene care pornesc din uter si fac legatura cu coarnele uterine.1. insotita de inflamarea acesteia. La nivelul trompelor are loc fecundarea ovulului. este situat pe partea interioara a labelor picioarelor. 1. avand o parte interna (deasupra perineului) si o parte externa terminata prin gland. Aplicand un masaj reflexogen competent. descriind o forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna. uterul.2. corelate frecvent cu andropauza. trompele lui Fallope. pe axa de unire oblica a vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara Stari patologice. care parcurge distanta pana la uter in 3-6 zile. Aceasta tulburare are. Punctul reflexogen. poate provoca infectii. 46 . conducand chiar si la vindevarea completa. cu sedinte de circa 2 minute zilnic. Hipertrofia prostatei. 2. manifestata prin lipsa sau insuficienta erectiei.Stari patologice. Este strabatut de uretra pe tot parcursul sau. Am prezentat aceste importante glande in paragraful 10. la barbati in varsta de peste 45 de ani. glandele sexuale si glandele cu secretie interna. situat in partea inferioara a abdomenului. deschizandu-se sub forma de palnii franjurate la extremitatile dinspre ovare.8 2. pe ambele picioare. De cele mai multe ori are cauze psihice. Penisul este organul masculin al reproducerii. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. Pentru ameliorare vor fi masate punctele reflexe legate de sistemul nervos central. sange in urina si usturimi la mictiune. in general. Se gasesc pe partea exterioara a calcaiului. de putine ori. circulatia sanguina. prostatita se va ameliora mult. la calcai.4. 2. Ovarele. acelasi ca pentru vagin. de minim 4-6 saptamani. Disfunctiile prostatei apar. Puncte reflexogene. Sistemul genital feminin cuprinde: ovarele. retentie urinara. Cea mai importanta disfunctie a sa este impotenta. vaginul si vulva. mictiune saraca si frecventa.

In mijlocul sanului este pozitionat anatomic mamelonul.Stari patologice si tratamente. Este compus din: glande mamare. fibroame. Punctele reflexogene pentru vagin si penis sunt comune. Punctele sunt destul de dureroase la pipait. pe traiectele diagonale care unesc punctul vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara. Masajul bland al zonei reflexe. inflamatii. cai limfatice si sistem nervos central. 2. in parte si datorita sensibilitatii deosebite a organului. menstre dureroase. gasindu-se pe partea interioara alabelor picioarelro. Disfunctiile trompelor uterine pot genera afectiuni usoare ca inflamatii. chisturi limfatice (mioame).5. 47 . Este un conduct muscular aponevrotic in permanenta umectat de mucus si secretii glandulare anexe. Sanul (mamelele sau glandele mamare) este organ dublu genital cu specific de lactatie. 2.3. are frecvent cauze psihosomatice. are forma unei pere mari pozitionate cu varful in jos. prolaps uterin si avortul spontan. inchis la exterior prin vulva. Bolile si suferintele asociate disfuctiei vaginului sunt infectii diverse. prevazut cu un in stm si un col. Vaginul reprezinta un organ important al vietii sexuale si libidoului. Este gol in interior si poseda doua orificii laterale superioare care se deschid spre trompe si un orificiu in zona inferioara. Punctele reflexogene sunt situate pe partea interioara a labelor picioarelor (comune cu cele ale prostatei). tesut adipos si tesut conjunctiv. dar si con 2. Uterul. Vaginita. facut zilnic si pentru o perioada indelungata conduce la ameliorarea afectiunilor si chiar la vindecare. organul central al feminitatii.4. starea de iritabilitate sporita sau contractie a vaginului in timpul actului sexual. Afectiunile grave constau in chisturi. vagin. infectii. Starile patologice usoare sunt: ciclu neregulat. Vor fi masate punctele reflexe: uter. infectii si dureri la ovulatie.

vor fi masate punctele reflexogene ale sistemului limfatic. Stari patologice. glandular. de obicei. hipofizei. Scheletul osos uman este. pe perioade lungi de timp (2-6 luni) pentru ameliorare si vindecare. ganglionilor axilari si suprarenalelor. are un important rol de sustinere si protectie pentru tesuturi si organe. La baza formarii unui chist este o staza limfatica si totodata o disfunctie hormonala ovariana. tiroidei. trunchiul si membrele. In acest caz. douasprezece perechi de coaste si 48 . Masajul reflexogen se va executa zilnic. impartit anatomic in trei mari grupe osoase: capul. Tulburarile cele mai frecvente sunt stazele premergatoare menstruatiei si chisturile mamare. Scheletul osos reprezinta structura de rezistenta a organismului.Puncte reflexogene. iar fata din 14 oase. Trunchiul osos cuprine:coloana vertebrala. Capitolul XII SISTEMUL LOCOMOTOR APARATUL OSTEOMUSCULAR SI ARTICULAR 1. zona pieptului. Sunt de dimensiunile unor mici monede. Craniul este alcatuit din opt oase importante. Se gasesc pe fata anterioara a labelor picioarelor. deasupra celui de-al doilea si al patrulea metatarsian.

49 . Scheletul este o importanta rezerva de minerale pentru sange. la ambele glezne. pana la diafragma. Soldul are proiectia pe partile interioare si exterioare ale gleznei. cotului. Muschii viscerali sunt albi. paratiroide si hipofiza. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si. altul se relaxeaza. imediat sub articulatiile falangelor. pe grupe: cand unul se contracta. Afectiunile sistemului osos sunt: durerile si excrescentele degenerative (monturi si ciocuri). gamba. de la haluce pana la calcai. intre zona reflexa a gatului si diafragma. externa si interna. Sistemul osos este hranit de sange. un organism viu care se reface continuu. osteoporoza. Punctele reflexe ale muschilor pectorali si intercostali se afla pe fetele superioare ale picioarelor. la baza degetelor.sternul. Membrele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara si cele inferiare se insereaza la bazin prin centura pelviana. Punctele reflexogene ale umarului. numita aponevroza. Puncte reflexogene. genunchiului. coapsa sunt situate pe fetele laterale ale picioarelor. care actioneaza alternativ. elastice. se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca. cu rol deosebit in producerea globuelor rosii din sange. Muschii scheletici au culoarea rosie. Punctele coastelor sunt amplu situate pe fata anterioara. favorizand miscarea. cu exceptia cordului care este de culoare rosie. Punctele reflexe pentru antebrat. gleznei. Muschii sunt organe contractile. Punctele reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe marginile interioare ale talpilor. Stari patologice. practicat cu perseverenta. Proiectia reflexa a abdomenului se afla pe arcadele care unesc cele doua maleole. sub articulatiile degetelor 25. brat. la ambele picioare. va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor 2. articulatiei mainii sunt pozitionate pe lateralele exterioare ale talpilor. coxartroza etc. coordonat de sistemul nervos si in stransa legatura cu glandele: tiroida.

coatelor. febra musculara. articulatiile umerilor. soldurilor. spasme. intinderi si rupturi de muschi. 3. reumatismul. In interiorul cartilajelor articulare se afla lichidul sinovial. genunchilor. de la haluce la calcai. dureri musculare.Stari patologice. 50 . Punctele reflexe ale soldurilor se gasesc pe partile laterale ale labelor. Punctul reflex al umarului se afla sub articultia falangiana metatarsiana a degetului 5. elastice si rezistente: cartilajele si tendoanele. Punctele reflexogene ale articulatiilor intervertebrale se gasesc pe acelasi traiect cu cele ale coloanei vertebrale. Cele mai importante articulatii din corp sunt: articulatiile intervertebrale. Masajul reflexogen al zonelor corespondente sau a intregului sistem reflex conduce la ameliorari majori si vindecari in timp. pe marginile interne ale talpilor. slabirea sistemului muscular (la batranete). Aparatul articular realizeaza legatura mobila dintre doua oase. Afectiunile sistemului muscular sunt diverse: crampe. doi muschi sau dintre os si muschi. gleznelor etc. Este format din tesuturi anatomice speciale.

tratamentul ideal implica sa se completeze cu un masaj local direct al articulatiei suferinde. Penru o eficienta crescuta. endocrine si sistemului circulator sau general. 51 . febre reumatismale. de multe ori. cu rol fundamental in perceperea vizuala.sub glezne. Intretinerea si dezvoltarea lor ne consolideaza starea generala de sanatate. bursite. simturile sunt deosebit de importante. spondilite. globii oculari sunt alcatuiti din mai multe straturi: sclerotica. Punctele reflexogene ale ochilor se gasesc pe talpile picioarelor. artroze. Ameliorarile si vindecarile se obtin prin masaj reflexogen al zonelor corespondente articulare. avand proiectia inversata. 1. Stari patologice. hernie de disc etc. Capitolul XIII ORGANELE DE SIMT Pentru om. Organe de o mare complexitate. grave. Ochii si simtul vazului. la baza degetelor 2-3. mergand pana la anchilozarea completa a corpului: artrita reumatoida. retina si coroida si deserviti de numeroase glande care le asigura functionarea. Afectiunile sunt multiple si. Punctele pentru genunchi sunt situate sub articulatia metatarsiana a degetului 5.

gimnastica oculara etc. unul membranos si endolimfa.Stari patologice. Nasul si fosele nazle au multiple functiuni in respiratie. Nasul si simtul olfactiv. durerile acute locale. 2. urechea medie este compusa din trompa lui Eustachio. ionizarea si filtrarea aerului. toate beneficiaza de efectele terapeutice ale reflexologiei. nicovala si scarita. Urechea este un organ complex. periodic. dar ea trebuie completata cu micsorarea timpului de vizionare la televizor. mastoidele. hipotensiunea si agorafobia (cauzata de afectarea centrului de echilibru din ureche) s. si trei oscioare mobile: ciocanul. Zgomotele in urechi (cauzate de inflamatia nervului acustic si tulburari circulatorii). Reflexologia are un aport deosebit in pastrarea sanatatii oculare sau vindecarea diferitelor afectiuni. aplicata competent. miopie. in perceptii olfactive. absorbtia energetica a oxigenului. hipermetropie. la timp. timpan. strabism. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern. otita. hipoacuzia si surditata. cataracta. Stari patologice si tratamente. enerizarea creierului (prin osul ciuruit) si. glaucom. mentinerea presiunii interne si pastrarea echilibrului psihomotor al omului. Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale.a. Urechile si simtul auditiv. greturile. Punctele reflexe se gasesc intre baza degetelor 4-5. conjunctivita. iar urechea interna este formata dintr-un labirint osos. Cele mai importante afectiuni oculare sunt: ulcior. 3. identificarea 52 . ametelile. menajarea ochilor de eforturi excesive. cu rol fundamental in perceptia sunetelor. in proiectie inversa. blefarite. binenteles.

Limba este si un indicator al starii generale de sanatate. sarat. de cele mai multe ori. caliciforme si coroliforme sunt situate pe mucoasa linguala si discern diferentiat patru tipuri de gusturi: dulce. Din combinatia acestor gusturi de baza pot rezulta zeci de mii de savori perceptibile diferite. Carentele vitaminice (mai ales vitamina B) sunt semnalate aici prin modificari de culoare. Pierderea simtului olfactiv este cauzata. acru. sporite si nuantate fin de miros. vaz si. inflamatii. Sistemul digestiv este deservit de miros. raceala. Limba decolorata (albicioasa). Stari patologice.deosebit de uscata. filiforme. la baza articulatiei primei falange. de un aport insuficient de energie nervoasa la nivelul celulelor olfactive. in proiectie incrucisata. Limba si simtul gustativ. incarcata. Punctul reflex al nasului este amplasat pe partea externa a degetelro mari. Limba crapata adanc indica o carenta vitaminica severa si alte complicatii maladive. carenta de zinc. roz. incalzirii si filtrarii aerului. sinuzite. amar. ceea ce va conduce si la imbunatatirea respiratiei. forma si marime echilibrate. cu care se afla in stransa legatura.olfactiva realizandu-se la nivel molecular. O limba normala este curata. Puncte reflexogene. cu papilele gustative uniforme. Vor fi masate zonele reflexe ale nasului pe ambele talpi. 4. 53 . cu riduri si santuri indica o stare de sanatate care lasa de dorit. in principal de gust. Partea inferioara a foselor nazale este destinata respiratiei. Bolile de ficat isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului. alergii. Papilele gustative fungiforme..

Este formata din doua straturi. alergii. Disfunctiile sunt numeroase: acnee. pancreas. epiderma si derma. impermeabil si destul de rezistent. ficat. prurit. abcese. glandele mamare. Capitolul XIV 54 . In masajul reflexogen se insista pe punctele metionate. are functiuni complexe de proiectie. Pielea. de simt tactil. In acest caz vom masa punctele reflexe ale limbii. cele mai eficace puncte de masaj sunt cele ale plamanilor si ale sistemelor endocrin. Ca sediu al perceptiilor noastre tactile. ale sistemului circulator sanguin si limfatic. 5. Stari patologice si tratamente. urinar. Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina la incheieturi. Punctul reflex al unei zone a pielii are corespondenta pe proiectia organului sau partii anatomice respective de pe talpile picioarelor. cu grosime variabila. puncte negre. Pielea este un organ suplu. intestine). de eliminare a toxinelor. ficat. tinand cont de functile sale. metabolice si carente vitaminice grave. intestine). Anexele pielii sunt: glandele sudoripare. Stari patologice. O limba incarcata. glandele sebacee. datorita numeroaselor terminatii nervoase. Acoperind intregul corp. parul. dermatoze. alopecie. cu santuri in relief si aspect nesanatos indica sigur afectiuni digestive. Pielea si simtul tactil. elastic. dar si punctele aparatului digestiv (stomac. unghiile si terminatiile nervoase tactile (nervii receptori) Puncte reflexogene. rinichi. de respiratie cutanata si. excretor (paratiroide.Punctul reflexogen este situat sub unghiile degetelor mari de la ambele picioare. pielea are proiectii pe toata suprafata talpilor dar. cel mai extins organ al corpului. furunculi. este zona de contact cu lumea exterioara.

Conform plansei.piciorul drept (1) cu mana dreapta (1) .coapsa dreapta (3) cu bratul drept (30 55 .Alte zone reflexogene 1.gamba stanga (2) cu antebratul stang (2) .piciorul stang (1) cu mana stanga (1) . Zonele reflexe corespondente (segmente corespondente) Exista unele zone din corp care nu au proiectie reflexogena in talpi sau palme. in schimb au segmente corespondente ce se pot masa cu succes 20-30 de minute. segmentele corespondente sunt: .gamba dreapta (2) cu antebratul drept (2) . pentru a imbunatati circulatia segmentului bolnav.

Fiind punctele cele mai la indemana.soldul drept (4) cu umarul drept (4) . pana cand segmentul afectat incepe sa se incalzeasca.de pepartea respectiva. Zona palmara coincide cu zona plantara. Masajul zonei corespondente zonei afectate se va face profund. cu toata mana. cele de la mana cu cele de la picior. Masajul se face ori de cate ori dorim. se poate face si automasaj.coapsa stanga (3) cu bratul stang (3) . Zona cotului coincide cu zona genunchiului.. Zone reflexe auriculare 56 . 15-20 de minute. cu conditia sa nu iritam local zona de masat.soldul stang (4) cu umarul stang (4) Degetele coincid. 2. Zonele reflexogene in maini Zonele reflexe din palme se maseaza dependent sau independent de zonele din talpi. zona dorsala a palmei coincide cu zona dorsala a piciorului. 3.

miopie. lobul urechii – in inflamatiile cavitatii bucale. tulburari intestinale. Zona 2. Zona 4 – in dureri de maini. in raport cu afectiunea pe care urmarim sa o tratam. Zona 1. febra. de 5-6 ori. Zona 3. tulburari de digestie. conform plansei. helixul – in dureri si inflamatii ale gatului. articulatii ale coatelor si umerilor. radacina helixului – in afectiuni cardio-vasculare. Zona 6 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale toracale. de ambele parti si masati pana cand pielea se inroseste si se incalzeste. dureri de dinti. se va masa usor lobul urechii prin miscari circulatorii si se va intepa usor cu unghiile suprafata exterioara. Dupa aceea se trece la masarea zonelor. omoplati. glaucom. boli de piele si boli ale sangelui. insomnie. La inceputul masajului se va frictiona usor suprafata urechilor de la canalul auricular in sus. Se trece apoi la o alta forma de masaj: Prindeti fiecare portiune a pavilionului cu 3 degete.Masajul profilactic al urechilor poate preintampina instalarea multor boli ale organelor aflate la distanta. 57 . In stare de iritare excesiva. Zona 5 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale cervicale. in jos. apoi de la canalul auricular. de 5-6 ori. umeri.

Reflexologia vertebrala Bazele reflexologiei vertebrale moderne au fost puse de A. astm bronsic in criza. se vor combate durerile violente din ulcerele gastrice si duodenale. Prin masaj se va regla tensiunea arteriala. hipertensiune. anchiloze. scaderea acuitatii auditive. Zona 18 – punctul inimii. indiferent daca este mare sau mica. Zona 13 – in ameliorarea bronsitelor. ameteala. a afectiunilor pulmonare. ameliorari din sechele lasate de poliomielita. in general migrene. la inceputul secolului nostru. Zona 15 – in dureri abdominale. Prin masarea lui. dureri de dinti. Zona 16 – prin masaj usor se combat sindroamele durroase. insomnii (se va masa de 2-3 ori pe zi). ficat si vezica biliara. Zona 20 – punct deosebit de important. Zona 11 – in afectiuni de pancreas. Nu se vor face percutii pe vertebrele traumatizate. ischemie. dureri ale articulatiilor tibio-tarsiene si ale picioarelor. afectiuni digestive. Zona 12 – in nevralgii de trigemen. Zona 14 – in mastite si sinuzite maxilare. Metoda de tratament prin reflexoterapie vertebrala consta in percutia usoara cu varful unui deget pe apofizele spinoase (crestele dorsale ale vertebrelor). din calculi biliari. Zona 9 – in astm bronsic. Timpul de percurtie este de la cateva secunde la 1-2 minute. tuse. Zona 8 – in sciatica. vertij. Abrams (SUA). Zonele 17 si 19 – in afectiuni alergice si pulmonare. 58 .Zona 7 – in dureri musculare. afectiuni sau lovituri ale regiunii lombare sau sacrale. Zona 10 – in nevralgii de sciatic. in palpitatii si aritmii. Anexa 9.

auz. C2 – urechi. functii si boli: C1 – cap. nevralgie faciala si cervico-brahiala. vertebra dorsala 12 corespunde ultimei coaste. emfizem pulmonar. creier. cefalee. 59 . vertebra dorsala 8 se gaseste pe linia care uneste linia care uneste varfurile omoplatilor.Repere: Vertebra cervicala 7 este cea mai proeminenta. paralizia membrelor superioare. pancreas. aritmie. C4 – astm bronsic. ameteli. C3 – amigdale. corzi vocale. dinti. amnezie. gingii. glande suprarenale. Corespondentele vertebrelor cu unele organe. sughit. vertebra lombara se afla pe linia ce uneste oasele bazinului. C5 – membre superioare.

60 .C6 – boala Parkinson (reduce tremuraturile). T7 – evacueaza vezica biliara. T5 – deschide pilorul. stimuleaza functia plamanilor si plexul solar. hipertensiune arteriala. T9 – litiaza biliara. L1 – ficat. contractia colonului ascendent. Spatiul dintre T3 si T4 – hipotiroidie. T1 – contractia ansei sigmoide (dilata pupila). S3 – hemoroizi. L2 – ficat. percutia sa este contraindicata in glaucom. pancreas. S1 – favorizeaza erectia. T11 – boli de intestine. tahicardie. S5 – hemoroizi. enurezis. pancreas. S4 – hemoroizi. contractia colonului transvers. T12 – prostata. L4 – contractia colonului sigmoid si a rectului. S2 – contractia rectului. dilata canalul coledoc. hiperfunctia hipofizei. C7 – insuficienta hipofizara. stimuleaza ovarele. tahicardie paroxistica. contracta vezica biliara. functia pancreasului. diabet zaharat. edeme. T6 – litiaza biliara. calculi renali. incontinenta urinara. T8 – splina. L5 –atonia vezicii urinare. rinichi. T3 –contracta pilorul. celulita. ficat. dismenoree. boala Basedow. T2 – scade tensiunea arteriala. arterita. T4 – dilata plamanii si le amelioreaza functiile. favorizeaza erectia. L3 – contractia colonului descendent. insomnie. boli de ovare. guta. reanimare. T10 – cistita. impotenta sexuala. tremuraturi.

3. Piciorul stang se infasoara intr-un prosop. Ordinea manevrelor: Se incepe intotdeauna cu talpa dreapta. 3. Prin conventie. Pe talpa dreapta este oglindita jumatatea dreapta a corpului si jumatatea stanga a capului.Anexa 1. aratatorul. se numeste exteriorul talpii (inclusiv al segmentelor anatomice componente – degete) marginea de pe partea degetului mic si interiorul talpii. recomandata datorita efectelor in plan energetic subtil ale unei sedinte de reflexoterapie. Colon = intestin gros. CHEIA DE INTRARE Pentru eliminarea toxinelor Deschiderea piciorului drept: se apuca talpa piciorului cu doua maini si se trage spre exteriorul talpii. 2. cel mare. Schema unei sedinte complete de masaj reflexogen – model orientativ. marginea de pe partea degetului mare.vezica urinara sub pexul solar. Identificare plex solar la intretaierea axelor verticala cu orizontala. oblic pe ureter. atentie la suprarenale (primele sub plex) pentru hipertensivi!!!! 61 . timp de maxim 5 min. degetul mare de la picior. Se incepe cu un masaj general de relaxare al picioarelor. Apasari puternice cu policele (degetul mare) dinspre degete spre calcai. Maleola = oasele gleznei. Dictionar minim: Calcaneu = calcai. Manevra 1. pe talpa stanga. Inaintea inceperii sedintei ne spalam pe maini. unde linia degetului mic cuprinde articulatiile. cu degetul mare pozitionat pe talpa. Police = primul deget. Suprarenale – rinichi – uretere . datorita faptului ca ambele talpi alaturate formeaza zona reflexa a intregului corp. Haluce = primul deget. de la mana. mai ales gambele. 2. Apasari puternice cu policele spre pacient. invers. de la mana. Facem consacrarea. Precizari: 1. iar linia degetului mare – coloana vertebrala. Index = al doilea deget. oul piciorului. PICIORUL DREPT Nr. se poate folosi batul de masaj (capatul mare).

Apasari puternice cu policele. spre exteriorul degetului mare. 14. pe mijlocul talpii.4. pe ½ dinpre interiorul degetului mare. SISTEMUL DIGESTIV Stomac – pancreas – duoden. tridimensional pe lungimea lor. Apasari putenice cu policele dinspre interiorul spre exteriorul talpii. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. Hipofiza. in scobitura dinspre interiorul talpii. ½ superioara a pernutei degetelor 2-5. la baza degetelor 2-3 (ochi) si 4-5 (urechi). dinspre varful exterior al halucelui. se poate folosi batul de masaj (capatul mic). pe ½ dinspre exteriorul degetului mare. dinspre unghie spre baza. Creierul mare.baza lui – lateralul interior al talpii. 7. Apasari putenice cu policele dinspre exteriorul spre interiorul talpii. Apasari puternice cu incheietura indexului. pe ridicatura. 13. la baza halucelui. 9. pe celelalte degete. miscarea terminandu-se prin surub. capatul mic. pe sub pernita degetului mare. este la suprafata. dinspre varf spre baza. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. intre plexul solar si calcaneu. 16. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare al talpii. 2. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Tampla – Nerv trigemen – Ceafa. 1. pe bombeul halucelui si buricele degetelor 2-5. Paratiroida – tiroida – timus. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza cu grija. 6. 4. la baza lui. 15. 17. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. apoi spre lateralul intern al tapii. CAPUL Sinusuri. Epifiza. 11. Ochi. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. urechi. Nasul. in varful unghiei. pe lateral. lateralul exterior al halucelui . Apasari cu policele dinspre unghie spre baza (cu grija. 62 12. Pe haluce – miscari laterale spre exterior. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. ½ inferioara a pernutei degetelor 2-5. Intestinul subtire. se poate folosi batul de masaj. 5. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. 10. pe lateralul degetului mare. continuu. GLANDELE ENDOCRINE Paratiroida. 8. de la spatiul dintre degetele 1-2 in jos. . 3. TORACELE Muschiul trapez. Creierul mic. Plamani si bronhii. Apasari puternice cu lateralul policelui. este la suprafata). Apasari puternice cu incheietura indexului.

in dreptul montului. pe forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna Uter sau prostata – vagin/penis. mai bland pe scobitura si puternic pe mijlocul calcaiului. pe exteriorul piciorului. sub pernuta degetelor 2-5. dinspre plex spre calcai. Articulatia umarului. pe exteriorul piciorului. din mijloc spre lateralul exterior. pe ambele parti ale piciorului. cu ambele maini. 26. Apasari puternice cu policele. spre calcai. SISTEMUL OSOS Articulatia iliaca – soldul. 24. la mijloc si ceva mai jos. pentru coccis. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. pe partea exterioara a calcaiului. pe lateralul exterior al talpii. Articulatii glezna – pumn. mijlocul calcaiului. Apasari puternice cu lateralul policelui pe zona montului pentru cervicala. deasupra calcaiului. 6. pe interiorul piciorului si ovar/testicol. 28. incadrand piciorul ca bareta la sandale Apasari puternice spre talpa cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta parte Hemoroizi. pe lateralul exterior al talpii. pe sub stomac-pancreasduoden. pe sub maleola. pe interiorul piciorului. 5. pe lateralul exterior al talpii. 25. Apasari puternice cu incheietura degetului aratator. 19. spre spate. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. Valva ileocecala – apendice – colon ascendent – colon transversal. Ficat – vezica biliara. se poate folosi batul de masaj (capatul mare) Trompe uterine sau caile spermatice. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Apasari puternice spre genunchi cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta. 23. 21. la inceputul calcaiului. 22. dinspre degete spre 63 20. . spre pacient si tras. pe interiorul piciorului si dureri menstruale (relaxare abdominala). Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. in sus spre mijlocul talpii. cu varful degetului aratator. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Apasari puternice cu incheieturile degetelor 2-5. Articulatie genunchi – cot. 27. ocupand 1/3 din lungimea gambei dinspre glezna spre genunchi. PELVISUL Ovar sau testicol. unghi drept si spre lateralul interior al talpii.18. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. circular in jurul maleolei. printr-o miscare tip du-te – vino si. Coloana vertebrala: vertebre cervicale – toracale – lombare – sacrale – coccigiene. apoi toate articulatiile odata cu lateralul indexului. in dreptul diafragmei.

spre spatele calcaiului. 8.29. sub unghia halucelui. Limfa corp superior (in exterior) si limfa corp superior (in interior). Nervul sciatic. calcai. Se lucreaza prin apasare si tragere cu degetele 2-5 lipite. Nervul sciatic. dinspre varf spre baza degetului. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. dinspre glezna spre genunchi. Apasari puternice cu lateralul policelui. deasupra calcaiului. 35. la baza unghiilor degetelor 2-5. 1/3 din lungimea gambei in sus. Apasari puternice cu policele. dinspre glezne spre gamba. Limfa capului. 34. 7. CHEIA DE IESIRE Ganglionii abdominali (in interior). incadram osul in dreptul articulatiei gleznei. pe mijlocul gambei. 33. 38. 1/3 din lungimea gambei. tinand calcaiul sprijinit in cealalta mana. simultan. dinspre degete spre bolta piciorului. dinspre exterior spre interior. pe lateralul exterior al talpii. pe os. in sensul acelor de ceasornic la barbati si invers. dinspre interior spre exterior. Faringe – laringe – trahee (in adancitura dintre falangele degetelor 1-2) marea limfa (sub trahee) – urechea interna cu centrul echilibrului (in spatiul dintre falangele degetelor 4-5) Apasari puternice cu ambele policele. Dintii (incisivi-canini-premolari-molari). 39. la femei. Se inclesteaza degetele celor doau maini si se efectueaza masaj prin apasare cu pernutele exterioare ale podului palmei. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. 31. in adanciturile dintre falangele 1-2 si 4-5. Diafragma. intre degetele 2-3 si 3-4 Ciupituri cu dpua degete. GAT – TORACE Amigdalele. 41. pe lateralele gambelor. pana la genunchi. se poate lucra si impreuna cu coccisul. toracici (in exterior). 30. pe mijloc. 40. incadrand osul halucelui. dinspre interiorul spre exteriorul talpii. 64 32. Apasari puternice cu policele. in usor evantai. la baza unghiei halucelui. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. bareta superioara a sandalei (linia de demarcatie intre cele doua culori ale fetei piciorului). 36. in spatiul de deasupra degetelor 2-4 Apasari circulare cu policele. Ganglionii inghinali. Maxilar – mandibula. dinspre interior spre exteriorul talpii. Se recomanda revenirea pe marea limfa. 37. Sani – muschi pectorali. dinspre interior spre exteriorul talpii. . Se apuca gamba pe cele doua laterale si se apasa puternic pe toata lungimea ei. Apasari puternice cu policele ambelor maini.

Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. se gandeste la ceva frumos si. se face echilibrarea energiilor prin aplicarea palmelor pe talpile pacientului si spunerea unei rugaciuni. 18. Nr. 19. Masaj general. Multumim pacientului pentru ca ne-a ales. dinspre genunchi la talpa. prin trecerea palmelor relaxate la maxim 3-4 cm deasupra picioarelor. unghi drept in jos pana deasupra calcaiului si lateral stanga spre interiorul talpii.anus. sub pernuta degetelor 2-5. Se infasura si piciorul stang in prosop. inclusiv gamba. Manevra PICIORUL STANG Stomac – duoden . Se infasura piciorul drept in prosop si se trece la masajul piciorului stang. de relaxare al piciorului. Ne spalam pe maini. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. Se culeg energiile negative. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. Apasari moderate cu policele pe zona inimii. de cateva ori. Colon transversal – colon descendent – colon sigmoid – rect . dinspre interiorul talpii sub stomac-duoden-pancreas lateral spre exterior. 43. 16. daca vrea. spune si el o rugaciune.pancreas. Inima – splina. 65 . dinspre pernuta spre mijlocul talpii. se relaxeaza. puternice pe zona splinei. la mijloc si ceva mai jos. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. timp in care acesta inchide ochii.42.

Anexa 2. vedere plantara 66 . Harta Reflexogena a picioarelor.

Anexa 3. vedere laterala 67 . Harta Reflexogena a picioarelor.

I 68 . Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme.Anexa 4.

2005. Chiruta I.Anexa 5. 2. 6. 2004. 1994. Lucrare de masterat. Sanatate prin masaje si remedii naturiste. Editura Mentor Macro. Editura Polirom. 2004.. Universitatea de Stat din Bacau. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata de Universitatea de Stat din Bacau.. Bucuresti. 7.. 1999. Chiruta. Manual de reflexoterapie. Incursiune in reflexoterapie. Bulus L. Dragu L.. A. Chiruta. Contributia masajului reflex in tratamentul dismenoreei. Postolica V. 2004.. Mantak. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata la Universitatea „Petre Andrei”.I. C. Chiruta I.I.. Postolica V. Implicarea factorilor psihoafectivi in ameliorarea actului terapeutic reflexologic. 2004. Chiruta I. 16-18 septembrie. 18-21 iunie. 5. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme.. Iasi. Oradea.D.. Iasi. Stimulati-va energia vitala. 69 .. Chiruta I. A.I. Chiruta A. Chiruta E. 4. Incursiune in Reflexoterapie. 3.. Editura Antet.. II Bibliografie 1. Editura Polirom. Iasi. factorii care pot influenta diagnosticarea reflexogena corecta.

Sa ne tratam si fara medicamente.F. Editura Miracol.Ivan S.Fitzgerald H. 15.Kneipp S. 2000. Reflexologia in kinetoterapie.. 16. Bacau. Miracolul vindecarilor. Bucuresti. V. Initiere in reflexologie. 1987. Filimon D. Gillanders A. Numarul de aur in structura si energetica sistemelor vii.. Bucuresti. Editura Polirom. Bucuresti. Incursiune in acupunctura. 13.Manecuta R. Iasi. Editura Stiintifica si Enciclopedica..Vennells D. Editura Stiintifica si Enciclopedica. Retete medicale fara medicamente chimioterapeutice..Marza D. EdituraEdinter. Iasi.8. Vadun. 2004. 1975.. 1995.. Bioterapie. Alinare si vindecare prin reflexoterapie. 9. 1990. O. Editura Symbol. 70 . 10. Postolica V. Sanatosi spre viitor.. Elvetia. 12.T.. Bioenergia. 17... 1996.I. Iasi.Pascanu V. Masafret H. Farmacia verde. 14. Bucuresti.V.. Editura Polirom. 2000. Geiculescu. editura Niculescu. Tratamente integrale prin medicina naturista. darul divinitatii. Editura Trama. 11. Bucuresti. 1998. Editura Polirom. 2005.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful