Capitolul I.

ISTORICUL SI ORIGINEA REFLEXOLOGIEI
Reflexologia face parte din medicina traditionala chineza care are o vechime de peste 5000 de ani. Apare mentionata pentru prima data in lucrarea „Nei Jing” (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Acest imparat intelept, medic si om de cultura a trait in jurul anului 3000 i.e.n. In secolul IV i.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezinta reflexoterapia ca metoda, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute. Cu mai mult de 4000 de ani in urma, reflexoterapia era cunoscuta si in Egiptul antic, asa cum arata o fresca descoperita in mormantul unui medic, in localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza palmele si talpile a doi pacienti, probabil nobili. Fresca abunda in reprezentari simbolice. Formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta invatatura si intelepciunea, iar cele trei pasari albe – pacea, sanatatea si prosperitatea. Pot fi observate si reprezentari ale instrumentelor chirurgicale ale vremii. In India antica silaba sacra „AUM” reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei puncte fundamentale, reprezentand cele trei lumi: lumea telurica, demonica, umana si lumea elevata, divina. Intr-o miniatura moderna, lumea umana este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar iubita, stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-l indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexologie.

Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului. Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului reprezentate pe extremitatile corpului, indiferent de distanta fata de zona pe care o reprezinta. Organele corpului uman au legaturi energetice si nervoase directe cu punctele reflexogene corespunzatoare. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul carei se regleaza relatiile dintre organe si dintre organism si mediul inconjurator. Reflexologia sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in occident la inceputul secolului XX, de catre medicul american William Fitzgerald care demonstreaza practic cum, prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat. Cercetarile sale au fost preluate de prietenul sau, dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus reflexoterapia, asa cum este cunoscuta astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave. Tot Eunice Ingham a scris prima carte de reflexoterapie din lume si a deschis prima scoala specializata pentru pregatirea reflexoterapeutilor.

2

Componentele principale ale reflexologiei sunt reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

Capitolul II. PRINCIPIILE REFLEXOLOGIEI
1. Cele zece zone energetice Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la picioare pana la crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita de dr. W. Fitzgerald care putea ameliora durerea dintr-o parte a pacientului prin apasarea intr-o alta zona. El si-a perfectionat tehnica invatand ca, daca aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul uni bandaj elastic pe fiecare falanga mijlocie si cu ajutorul unor mici carlige pe varfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul bratelor, partilor laterale ale gatului, ochiului, urechii si fetei. In anii 1880, perioada in care practica dr. Fitzgerald, anestezia era abia la inceputuri si multi pacienti mureau din cauza anestezierii cu cloroform. Cele zece zone sunt impartite in cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau functie din aceasta zona. Zona 1 trece prin degetele mari de la maini, pe fiecare parte a corpului si parcurge linia mediana a corpului, partea interna a picioarelor, a bratelor si coloana vertebrala . Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului – nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.

3

cand este vorba de reflexoterapie. soldurile. se uneste cu punctele de la maini care incep in cele doua aratatoare. 4 . trunchiul. inelare si degetele mici de la maini si de la picioare care. Cu toate aceste. nu sunt importante meridianele in sine si nici punctele identificate sau numerotate. In acelasi fel sunt constituite si zonele 3.Zona 2 incepe in degetul al doilea de la picior. cuprind articulatiile si organele pe care le intalnesc pe traseu. fata si capul. coapsele. 4 si 5.. gatul. parcurge picioarele. strabatand corpul ca niste adevarate benzi energetice. In locul lor accentul se pune pe harta corpului care arata ca fiecare zona sau organ din organism este oglindit pe talpi si degetele de la picioare. Aceasta metoda de impartire a corpului in canale energetice sau meridiane este similara principiului care sta la baza presopuncturii si acupuncurii. strabate pieptul. genunchii. pe palme si degetele de la maini. incepand din degetele mijlocii.

fiind capabil sa diagnosticheze boala inainte de instalarea manifestarilor fizice ale acesteia.2. pe care le-a denumit seiketsuI. Pentru aceasta . Realizarea lui Motoyama confirma 5 . Harta electrica Hiroshi Motoyama. un medic si vindecator japonez. Motoyama a pus la punct un aparat pentru detectarea blocajelor energetice prin masurarea variatiilor impulsurilor electrice la nivelul terminatiilor meridianelor. a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor la degetele de la maini si de la picioare. in urma studiului zonelor si meridianelor de acupunctura.

iar in acel punct apare congestia. situat la baza trunchiului.ceea ce vindecatorii au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat.5 cm de articulatia pumnului 6 . Linia diafragmei – este linia secundara ce separa toracele de abdomen. daca blocajul este indepartat prin sedite de reflexoterapie. Impartirea conventionala a talpilor Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiei organelor pe extremitati. Linia taliei se afla la mijlocul talpii. 1. Ea porneste de sub mont. corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale. au fost trasate si principalele mlinii de pe maini si picioare. deoarece culoarea tegumentelor deasupra acestei linii este mai inchisa decat cea de dedesubt. Dela acest sant se duce linia orizontala pe latimea talpii. fluxul energetic scade sau se acumuleaza. Eficienta multora. In timp. la aproximati 2. Linia pelviana – separa abdomenul de micul bazin. iar simptomele si durerea vor disparea. carnoasa a bazei policelui. Este usor de localizat. marcand totodata terminatia zonei mai late a labelor. linia taliei are ca reper articulatia policelui cu mana. procesul de autovindecare poate incepe. corespondenta cutiei torcice. iar echilibrul adecvat si fuctia normala se restabilesc. aceasta congestie se paote manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv. imediat sub oasele metatarsiene. daca nu a tuturor terapiilor complementare. Pe de alta parte. linia diafragmei este la aproximativ 2. Pe maini.5 cm sub articulatia dintre index si mana. Pe palme. se bazeaza pe principiul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de vindecare. Este localizata pe talpi la baza calcaiului. 2. 3. Pe palme. 3. descrie o linie paralela cu linia umerilor. linia bazinului incepe in zona moale. O putem identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului pana ajungem la o mica proeminenta care marcheaza santul metatarsian. Acestea intersecteaza cele 10 zone descrise anterior si impart picioarele si mainile in sectoare largi.

4. Pe palme. mergand paralel cu linia degetelor. Linia umerilor poate fi localizata numai pe talpi si se intinde de la baza degetului mare. iar in spatiul dintre primul si al doilea deget vom simti un ligament vertical. Considerata linie principala. sesizam o stransa corelare intre anatomia corpului uman si harta proiectiilor organelor pe talpi si chiar in alte puncte. impingem halucele inapoi. 5. linia linia ligamentara se afla itre al doilea si al treilea deget. 4. ea separa partea superioara a corpului de trunchi. ca un elastic. traversand pe latime talpa spre inceputul metatarsianului degetului mic. in tensiune. Linia ligamentara – pentru a gasi aceasta linie pe talpi. Principiile logice ale acestor corelatii sunt: a) locul in care talpa se ingusteaza cel mai mult corespunde taliei corpului. Partile reflexogene situate deasupra liniei imaginare a taliei corespund partii 7 . Partile reflexogene ale labelor picioarelor Urmarind liniile de orientare.

situata central in corp. Piciorul drept: 1. isi au proiectiile situate pe ambele talpi: partea stanga a perechii pe talpa stanga si partea dreapta a perechii pe partea dreapta. etc. Sub linia taliei de pe talpa se oglindesc organele din partea inferioara a corpului (de sub talia reala). traheea etc. de pe partea dreapta a capului pe degetul stang si organele din partea stanga a capului – pe degetul drept. Exista totodata o bilateralitate corporala si o actiune metamerica. simetric. e) coloana vertebrala. dar din punct de vedere al pozitionarii proiectiei punctelor reflexe exista deosebiri intre piciorul stang si piciorul drept. b) c) partea dreapta a corpului isi are proiectia organelor pe talpa dreapta. datorita incrucisarii nervilor centrali ai celor doua emisfere cerebrale: vom masa deci punctele ochi. Concluzionand.superioare a corpului (mai sus de talia reala). precum rinichi. Atunci cand nu avem acces la una din partile corpului. bilaterala si vom obtine efecte favorabile in ambele puncte. Legatura intre partea superioara si inferioara acorpului se numeste bilateralitate verticala (si intre maini si picioare). Organele. se proiecteaza pe lateralele interioare ale talpilor. coloana vertebrala. putem afirma ca zonele reflexogene ale celor doua picioare sunt identice din punct de vedere al repartizarii. Organele centrale. plamani. urechi. fractura etc. ficat 8 . glandele Partea stanga a corpului se oglindeste pe talpa stanga. fata si creier au proiectiile pe talpa inversate. nas etc.). isi impart proiectiile intre cele doua talpi. degetele mari ale picioarelor simbolizeaza capul. din cauze obiective (durere. picioare. d) Organele perechi. rana deschisa. Legatura dintre partea dreapta a corpului si cea stanga se numeste bilateralitate orizontala (ca si cea dintre partea anterioara si cea posterioara a corpului). cum ar fi vezica urinara. putem masa zona sa simetrica. situate pe cap. maini.

stomac – pancreas – duoden 4. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent. colon descendent – sigmoid . stomac – duoden – pancreas 4. si au drept consecinta o proasta circulatie sanguina si nervoasa. deci partea dreapta a capului cu organele aferente. inima 2. vezica biliara 3. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. Boala se manifesta la presiune ca o inflamatie. REFLEXODIAGNOSTICUL Consta in reperarea si interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene. combinat cu informatiile primite din dialogul cu pacientul despre afectiunile si starea generala de sanatate. aflate sub piele.valva ileocecala – colon ascendent 5. Capitolul III. emisfera dreapta a creierului. 9 .rect – anus 5. Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorita depunerilor de toxine din zona reflexogena. deci partea stanga a capului.2. apendice . emisfera stanga a creierului. cu organele aferente acestei parti Piciorul stang: 1. cristale de nisip sau boabe de orez dureroase. splina 3. deci dereglarilor energetice. palpand punctul reflexogen specific.

In acest caz. hipersensibile. plagi. puncte corespondente organelor suferinde. caz in care ori ne aflam in fata unei erori de diagnostic. vom incepe mai intai cu cauza generatoare a dereglarilor. Acesta isi cunoaste vechile afectiuni. In cazuri exceptionale. Reflexoterapeutul nu trebuie sa se substituie medicului clasicist. se cauta punctele reflexe. reumatism. pana devin calde.) Pentru diagnosticare am folosit cu precadere zonele reflexogene ale talpilor. care pot avea 10 . Foarte important in diagnosticare este si dialogul preliminar cu pacientul. traumatisme. Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare. toxinele au tendinta de a cobora spre zonele inferioare ale corpului. in general mare. de persoane cu mebrele inferioare amputate sau lezate grav. malformatii. mai in profunzime.Este necesar sa se faca o examinare atenta. dupa care. Datorita perioadei. acestea fiind. ci trebuie sa fie constient ca el practica alte metode de tratament. solide cunostinte anatomice si patologice. diagnosticarea este mai greoaie si mai putin precisa decat pe talpi. cele mai complexe si mai concludente puncte de proiectie organica. sensibilitate deosebita si. Ca sa avem eficienta in tratare. boli dermatologice etc. deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in partile de testare (bataturi. ca zona corespondenta bilateral. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi puncte reflexogene ca si talpile. de obicei. se poate folosi examinarea si palparea partilor reflexogene ale mainilor. Reflexodiagnosticul cere deci. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea zonelor de reflex. nu in ultimul rand. pe care oamenii o petrec in picioare sau sezand. se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata. neinvazive. localizandu-se in punctele reflexe din talpi. experienta. un studiu amanuntit. ori zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta. cu apasari usoare. a urmat diferite tratamente si informatiile pe care ni le poate oferi sunt foarte pretioase pentru detreminarea starii de sanatate si a cauzelor afectiunilor potentiale care urmeaza a fi tratate.

sanguine. in articulatii produc artritele si reumatismul etc. a proceselor complexe ale asimilatiei si a functionarii generale a organismului. Fracturile consolidate gresit sau calusurile vicioase la maini. 2. Tehnicile masajului reflexogen Conditia prealabila a unui bun masaj reflexogen este ca terapeutul si pacientul sa fie asezati comod si relaxat. cele din piele la dermatite si celulita. obtinand astfel eliminarea reziduurilor toxice si alimentarea cu substante energetice noi. 1. Folosirea de incaltaminte incomoda sau stramta timp indelungat conduce la perturbari zonale ce influenteaza negativ functiunile organice. dupa care vom putea trece la tratamentul propriu-zis al organului bolnav. Piciorul persoanei tratate trebuie sa fie liber si curat. putem spune ca depunerile de toxine in zonele reflexogene. Putem spune ca toxinele localizate in ficat produc hepatita si ciroza. Masajul punctelor reflexe decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organe. ne indica o defectuoasa functionare a organului aflat in corespondenta si invers. starea psihica si starea mentala. cele localizate in pancreas produc diabet. regeneratoare. 11 . Depunerile de toxine in zonele reflexogene In reflexologie se considera ca depunerile de toxine sunt principala cauza a imbolnavirii curente prin dereglarile circulatiei energetice. In esenta. Pentru aceasta trebuie sa regularizam mai intai functionarea organelor de eliminare a toxinelor si a celor de refacere a organismului. insistand prin masarea punctului sau reflex. Principalii factori care conduc la aceasta acumulare nociva de toxine sunt modul de viata. picioare sau coloana vertebrala conduc la perturbari circulatorii si de influx nervos zonal care afecteaza organele corespondente. toxinele din rinichi duc la nefrita si guta. de alimentatie. completandu-se reciproc.efecte favorabile acolo unde medicina clasica a esuat sau pot merge paralel cu aceasta. Acestea pot cauza circulatie sanguina isuficienta intr-un anumit organ sau zona corporala.

In functie de pozitia piciorului. . . Masajul trebuie sa urmeze o anumita succesiune fiziologica: . 12 . Important! Sedintele de tratament se executa cu una-doua ore dupa si inainte de masa. ureterul.se maseaza tubul digestiv. pentru eliminarea toxinelor. Pentru a sti cand am ajuns la limita de suportabilitate trebuie sa observam mereu trasaturile fetei pacientului. rinichiul. avand acces la ambele talpi. Presiunea in timpul masajului trebuie sa fie crescatoare in intensitate: se incepe cu apasari usoare si se mareste gradat apasarea.se maseaza la inceput plexul solar. suprarenalele. Ordinea de executie a traseelor in reflexoterapie cunoaste multe variante. fie cu miscari de tragere de sus in jos sau din interiorul labei piciorului spre exteriorul ei. vezica urinara si uretra. Vom prezenta in continuare cea mai simpla metoda de masaj reflexogen: 1.suprarenale. se maseaza punctele limfatice pentru formarea anticorpilor si cresterea vitezei de deplasare a limfei prin ganglioni si vase limfatice. . a inflamatiilor si pentru coordonarea sistemului nervos vegetativ. mai putin cu instrumente alcatuite doar din fibra naturala de os sau de lemn. pentru a putea dirija circulatia sangelui spre zonele afectate.se continua cu masarea reflexogena a capului – centrala coordonatoare a intregului organism. Nu sunt intotdeauna recomandate. vom masa fie cu miscari circulare.in final.urmeaza masajul punctelor pozitionate in ordine de sus in jos si din interiorul labei spre exteriorul ei sau pe sisteme. Cheia de intrare: plex solar. dar putem sa folosim creme grase sau uleiuri aromatice pentru o buna alunecare pe piele.Piciorul care rmeaza a fi masat poate fi asezat pe genunchii terapeutului sau acesta din urma se aseaza la picioarele bolnavului. . cat si cu falangele celorlalte degete (avand unghiile taiate foarte scurt). . Masajul poate fi executat atat cu policele.

7. Zona osteo-articulara: articulatia coxofemurala.la piciorul drept - duoden – la piciorul drept pancreas – la piciorul drept sau .coloana vertebrala. 6. Zona cap: sinusuri. nas.stomac – la piciorul stang pancreas – la piciorul stang duoden – la piciorul stang . paratiroida. tampla.intestin subtire . creier mic.timus 4.articulatia iliaca. dureri menstruale. . ochi. hipofiza. 13 . Zona genitala: ovar sau testicul.ureter.intestin gros ficat – la piciorul drept vezica biliara – la piciorul drept sau inima – la piciorul stang splina – la piciorul stang vagin sau penis. Tiroida.. . . ureche . ceafa. .plamani 5. 3. .membre si articulatii.vezica urinara 2. Muschi trapez. hemoroizi.rinichi. creier mare. epifiza. uter sau prostata. Zona digestiva: stomac . .

. . unei mese speciale de masaj sau doua scaune. . .ganglioni limfatici pelvieni. bine aerisita.centrul de echilibru.nu se produce suferinta prin masaj Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila. creme. . maxilar. Cele mai importante tehnici de masaj folosite in reflexoterapie sunt: 1.marea limfa. apoi se trece la celalalt. . . 10. indispensabile unei sedinte reusite. netezirea – spre trunchi. 14 .trahee.laringe. . Se incepe intotdeaua cu masarea piciorului drept si apoi se continua cu stangul. executata cu degetele mari. cu temperatura moderata si atmosfera linistita (meloterapie).glandele mamare sau musculatura pectorala. 2. mainile perfect curate.ganglioni limfatici inghinali.amigdale.mandibula. Este bine sa se respecte urmatoarele precautii: . diafragma. . curata. Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere spatioasa. presiunea.. nerv sciatic.faringe.8. din fibre naturale). Cheia de iesire: ganglioni limfatici abdominali.ganglioni limfatici toracali. . o tinuta ordonata si placuta (de preferat haine deschise la culoare. uleiuri etc. cearsafuri. Se realizeaza toate fazele pe un picior. prosoape. 1. . . . cu o manichiura riguroasa. Dotari: este necesara existenta unui pat.nu se lezeaza pielea.nu se maseaza pielea afectata de rani.

tehnica pasilor sau tehnica senilei. Miscarea policelui sau a altui deget este similara miscarii unei omizi. iar o apasare prea puternica ne va obosi sau luxa degetele. Un alt element important este faptul ca in reflexoterapie se foloseste cu precadere pulpa degetului. pe punctele reflexogene 4. este de importanta capitala folosirea corecta a policelui in timp ce efectuam tratamentul. Directia de miscare a policelui este inainte in cazul pasilor si inapoi la miscarea de tragere si se executa. nu varful. asemanatoare miscarii masinii de cusut. tragerea – este un masaj la care se foloseste degetul mare indoit 5. sugerand o miscare de tarare. miscari succesive efectuate in trepte. cand se urmeaza directia tractului intestinal in colonul ascendent sau transvers. plamani. Se executa doar de sus in jos sau din interiorul talpii spre exterior. intestin gros. Se va 15 . in general. masajul circular se executa de obicei cu policele sau cu mai multe degete. Aceasta tehnica va avea o eficacitate sporita daca veti utiliza drept suport celelalte degeteasezate pe partea convenabila a labei piciorului. Forta de presiune exercitata cu degetul pe punctele reflexogene este si ea de mare importanta. ca si cum am pasi cu pulpa degetului. iar pacientul va avea disconfort sau chiar dureri insuportabile. cu deplasari ale degetului de doar 1. framantarea. O presiune prea slaba nu va conduce niciodata la vindecare. Ea consta in a „tara” degetul mare pe distante mici. o tehnica de masare cu pumnul aplicata pe suprafete intinse (ex. Daca dorim sa practicam reflexoterapia cu rezultate optime. cu varful unghiei orientat in sus. diafragma) situate pe talpa si laba piciorului. exceptie facand intestnul gros. Permite acoperirea unor puncte reflexogene intinse (ex. intestin subtire) 6. Suucesul acestei manevre depinde cu precadere de aptitudinea reflexoterapeutului de a-si flexa si intinde alternativ articulatia degetului.3. flexandu-l la un unghi intermediar intre 90 si 180 dupa aplicarea presiunii.5 mm odata.

complet lipsita de toxicitate. In general. profilactic sau curativ si permite verificarea starii de sanatate intr-un timp foarte scurt. 2 minute pentru fiecare punct limfatic si 6 minute pentru o afectiune mai putin grava. 3. daca este cazul. astfel ca persoana tratata sa nu tresara. timpul poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol. 4. trateaza cauzele bolilor. reprezentand prin aceasta o punte intre medicina occidentala si cea orientala. Timpul de masaj reflexogen Oricare dintre punctele reflexogene poate fi masat timp de 2-5 minute fara urmari defavorabile.aplica o presiune medie cu inceput mai lent si usor. cresterea potentialului de eliminare a deseurilor toxice si o mai buna 16 . Poate fi aplicata la oameni din toate categoriile de varsta. In cazul calculilor biliari sau renali. uretere si vezica urinara. Este necesar sa fim precauti doar pentru punctele reflexe ale vezicii biliare sau ale rinichilor cu calculi. reflexoterapia este o metoda neinvaziva. In cazul unei dereglari acute sau cronice. nu simptomatologia si reechilibreaza bioenergetic zona afectata. sa faca grimase sau sa-si retraga piciorul. nu se lucreaza mai mult de 5 min de catre nespecialisti si nu se va masa sau aplica presiune peste calculi. Avantajele si beneficiile masajului reflexogen Avand la baza principiul „primum non nocere” (mai intai. sa nu faca rau). stimularea limfatica. intensificarea circulatiei sanguine in organele deficitare. o ora de masaj reflexogen. Determina imbunatatirea parametrilor vitali ai organismului prin reechilibrarea energetica. Un bun specialist va sti sa lucreze in functie de specificul fiecarui corp. masajul se executa pe ambele picioare cate 5 minute pe zona rinichi. aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa. putandu-se merge pana la o ora. cumuland astfel in medie.

subfebrilitate. factorii psihici si aspectele particulare caracteristice. tuse. Concluzionand. transpiratii abundente.. Debarasarea organismului de produsii toxici prin aparatul renal este relevata de culoarea mai intensa si mirosul accentuat al urinei. varsta pacientului. dureri musculo-articulare etc. Intensificarea circulatiei sanguine conduce la descongestionarea zonala. • dezintoxicarea organismului. Reactii posibile 17 . efectele terapeutice ale masajului reflexogen sunt: • reechilibrarea circulatorie sanguina.coordonare a activitatii fiziologice. rinoree. • redresarea potentialului de aparare si adaptare a organismului. actionand in conformitate cu parametrii vitali ai bolnavului. eliminari din sinusuri si din aparatul respirator. acestea avand manifestari simptomatice ale racelii: expectoratii. potentarea activitatii celulare si intensificare eliminarii produsilor toxici rezultati. limfatica si energetica. Eliminarile de toxine prin tubul digestiv se observa inca de la inceput prin scaunele fetide care degenereaza pana la faza diareica. marirea aportului si calitatii substantelor nutritive si de reconstructie. 5. influentate de sistemul nervos si de produsii glandelor endocrine. • imbunatatirea metabolismului si inlaturarea tulburarilor hormonale. Organismul scapa de toxine si prin transpiratii masive. perioada de interventie a terapiei. • reechilibrarea neurovegetativa. Toxinele care se gasesc in organele de excretie sunt eliminate grada. • inlaturarea tulburarilor viscerale. terapeutul fiind obligat sa-i recunoasca limitele si posibilitatile. Terapia reflexologica trebuie aplicata cu discernamant. Intensificarea circulatiei limfatice mareste imunitatea. cu efect de stopare a cronicizarii afectiunilor respective.

Prin stimularea organelor bolnave, a sistemelor de eliminare si detoxifiere, circulatia libera in corp a toxinelor provoaca uneori stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste, rau general. Aceste reactii adverse dispar pe parcursul tratamentului, atunci cand corpul incepe sa functioneze corect. Daca punctele reflexe sunt intes solicitate prin masaj, pot aparea urmatoarele reactii pasagere: • cresterea in volum a varicelor existente; • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice; • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari circulatorii;

aparitia unor pete albastrui atunci cand exista un dezechilibru in asimilarea calciului;

• dureri vii in organele corespondente;

febra, daca in corp exista o infectie latenta;

• transpiratie greu mirositoare, mai abundenta; • urina intens colorata si puternic mirositoare

scaune fetide sau chiar diareice

Precizez ca aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii n aplicarea tratamentului reflexogen, ci impun reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor. 6. Durata tratamentului Pentru afectiuni recente si usoare, un tratament de 2-3 zile este suficient. In afectiunile acute, efectul ameliorant se produce dupa 20 min si 2-3 sedinte de reflexoterapie. O cura completa de tratament dueaza in medie 12-15 sedinte. In cazul bolilor grave si cronice, o ameliorare semnificativa se obtine dupa aproximativ 3 luni de tratament, iar vindecarea completa este atinsa dupa cel putin un an de sedinte consecutive.
18

7. Compatibiltati si restrictii Practica demonstreaza ca reflexoterapia poate fi aplicata singura sau in paralel cu alte terapii alopate sau naturiste, tinandu-se cont de unele restrictii, cum ar fi: • bolile infectioase; • afectiuni acute, susceptibile de a fi supuse actului operator; • afectiuni locale ale zonelor reflexogene: traumatisme, eczeme, bataturi, malformatii locale; • sarcini cu risc; • ulcere varicoase; • suspiciuni de hemoragie interna; • tumori maligne cu metastaze; • afectiuni psihice cronice, dependente de medicamente.
8. Reguli generale complementare reflexologiei

Concomitent cu masajul, trebuie eliminate atat cauzele interioare (alimentatia neadecvata, igiena necorespunzatoare etc.) cat si cauzele exterioare ale imbolnavirii, cum ar fi incaltamintea neadecvata sau obiecte vestimentare care produc strangulari si congestii: braul, cureaua, lenjeria intima stramta, elastice sau jambiere etc. Este foarte indicata combinarea combinarea terapiei cu o alimentatie adecvata, naturala, preferabil lacto-vegetariana, somn egulat si suficient, multa gimnastica si miscare in aer liber, cura marina sau montana, dar si reducerea viciilor daunatoare ca fumatul si alcoolul. Este recomandata o incaltaminte usoara, lejera si elastica. Hainele ideale si accesoriile vestimentare pentru cap (palarii, caciuli, etc) sunt cele confectionate din materiale naturale.

19

Capitolul IV. SISTEMUL URINAR Eliminarea substantelor toxice. Sedintele de reflexoterapie incep intotdeauna cu pregatirea cailor de eliminare a toxinelor din organism prin masarea punctelor reflexogene ale sistemului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, ajutate de plexul solar (coordonator) si suprarenalele (antiinflamator).

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism. Punctul reflex al rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor, deasupra liniei imaginare a taliei pe axa degetului doi. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, din cauza incaltamintei. Zona este destul de adanca, iar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si imbunatatirea functionarii lor. Aceasta se remarca de la prima sedinta de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei, care va deveni temporar mai colorata si puternic mirositoare.
20

ateroscleroza. precum si blocari ale nervilor in general. colici nefritice. Prin masajul liniar al punctelor reflexogene se obtine ameliorarea functionalitatii lor si indepartarea afectiunilor dureroase in maxim 4-6 sedinte de reflexoterapie. producand tulburari ale vederii. Punctele reflexe sunt pozitionate oblic. Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular. stres. sunt confundate de femei cu dureri ale uterului. 21 . Sunt asezate subperitoneal. 3. Suprasolicitarea pielii pentru eliminarea toxinelor neretinute de rinichi produce eruptii cutanate sau celulita. se deschide in partea interioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei. fiind situata inapoia osului pubian si putin mai sus. Vezica urinara este un balon muscular cavitar. Un canal larg. Ureterele sunt canalele care realizeaza transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. uretra. 2. in punctele unde s-au depozitat. Daca apare o indoire sau ingustare a tubului ureter. urina este blocata la nivelul rinichilor. Uneori aceste tulburari. Proasta functionare renala conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala. iar in articulatii poate conduce la guta. Controlul constient al sficterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani. varice. diverse boli oculare. Sficterul uretral este un inel muscular care mentine orificiul bine inchis.Stari patologice si tratamente. insotita de retentie de apa in organism. afectiuni psihice. Stari patologice si tratamente. afectiuni oculare. in cazuri patologice. insotite de dureri in partea inferioara a abdomenului. dar poate intarzia pana la 6-7 ani. artroze sau poliartrite. Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice. in portiunea abdominala si pelviana. celulita. artrite. realizand legatura liniara intre punctele reflexe ale rinichilor si cele ale vezicii urinare. calculi renali.

Zonele vitale in metabolism sunt: stomacul. Tulburarile legate de functionarea defectuoasa a vezicii urinare constau in tulburari de mictiune. ficatul. pancreasul si intestinele. Tractul digestiv este lung de 9-10 m. intestinul subtire si intestinul gros. 22 . avand in vedere efectele eliminarii toxinelor din corp. cauza principala a dereglarii organismului. terminandu-se la anus. stomacul.Punctul reflex se gaseste pe bordura interioara a talpilor. Are jumatati de proiectie pe ambele talpi. vezica biliara. doudenul. incepe cu gura. Chiar daca nu exista nici o boala sau tulburare a sistemului urinar. observandu-se ameliorari importante dupa doua 2-3 sedinte de masaj. Capitolul V METABOLISMUL (SISTEMUL DIGESTIV) Reflexoterapia a dovedit o eficienta deosebita in tratamentul multora dintre afectiunile frecvente ale tubului digestiv. manifestate prin slabirea sfincterului. slabirea sfincterului etc. dureri locale sau usturimi in timpul urinarii. Toate aceste disfunctii ale vezicii urnare si ale uretrei pot fi relativ usor vindecate prin relexoterapie. marcand inceputul calcaiului. cistite. continua cu esofagul. inflamatii. Stari patologice si tratamente. deoarece uretra lor e mai scurta simai expusa infectiilor locale. Concluzie. Inflamatiile si crampele uretrei (cistita) apar mai frecvent la femei. reflexoterapia sa este necesara la ineputul tratamentului oricarei alte afectiuni organice.

Puncte reflexogene. iar in particular pe celelalte degete. Dintii sunt in numar de 32 dispusi pe maxilar si mandibula si. pe partea anterioara a labei. Rect Gura si dintii. in totalitatea partii aferente. prinr-o masticatie riguroasa si corecta au rolul de a usura procesul de digestie si munca unor organe vitale ca stomacul si intestinul. b) degetul 2: incisivii. Dantura se coordoneaza in totalitate pe partea superioara a degetelor mari de la picioare. c) degetul 3: caninii. d) degetul 4: premolarii e) degetul 5: molarii si maseaua de minte 23 . la baza unghiilor.Colon descendent Anus 1. astfel: a) degetul 1: maxilar. mandibula.

Masarea zone reflexe amelioreaza aceste disfunctii intr-un timp relativ scurt.Stari patologice si tratamente. Faringele e situat la intretaierea cailor respiratorii cu cele digestive. In cazul afectiunilor gingivale si al dificultatilor legate de purtarea protezei se vor masa falangele degetelor mari de la ambele picioare timp de 10 min zilnic. realizeaza deglutitia. o perioada mai indelungata de timp. Pentru paradontoza se vor masa punctele reflexe ale maxilarului si mandibulei zilnic. la baza. Stari patologice: binecunoscutele faringite. ce realizeaza legatura intre gura si stomac. Pentru durerile de dinti se vor masa punctele reflexogene corespunzatoare. timp de 5 minute. 3. Punctul reflexogen se gaseste pe partea anterioara a labei. dupa o luna apar imbunatatiri vizibile. intre degetele 1 si 2. Prin contractiile sale. descriind o linie de la baza degetelor la stomac Tulburarile se manifesta prin dureri „in capul pieptului”. intre degetul mare si degetul 2. Punctul reflexogen este situat pe fata plantara a labei piciorului. 2. cu ajutorul limbii. Esofagul este un tub musculos de 25-30 cm lungime. in fata coloanei cervicale. 24 . iar dupa un an si jumatate vindecarea este completa. de-a lungul unui interval de 10 zile sau pana la rezolvarea totala.

a) Duodenul este prima parte a intestinului subtire. de fiecare data. situat intre axa verticala adegetelor 1 si 4. problemele psihice. prima portiune a intestinului subtire.4 m. b) Jejunul este partea mediana a intestinului subtire si masoara 2. Stomacul este un organ vital deosebit de important. La piciorul stang este imediat sub zona stomacului. Un stomac balonat determina o apasare pe diafragma. senzatii de sufocare.4. Anatomic. pe ambele talpi. E asezat in regiunea epigastric. cuprins intre punctul reflex al rinichiului si pana la calcai. Masarea zonelor reflexogene rezolva aceste probleme inca din prima saptamana de tratament. are forma de potcoava in care se insereaza capul pancreasului. jejun si ileon. intre esofag si duoden. Tulburarile legate de duoden sunt corelate cu alimentatia. El incepe la orificiul cardia si se termina la orificiul pilor. este organul motric al tubului digestiv. Este compus din trei parti. 25 . Este recomandat sa masam si punctele complementare ale tractului digestiv. iar la piciorul drept sub pancreas. stresul. Punctul reflexogen este destul de amplu si se gaseste in scobitura din fata calcaielor. Punctul reflex al stomacului se gaseste imediat sub articulatia degetului mare de la fiecare picior. Intestinul subtire este cel mai lung organ al corpului uman si se intinde de la orificiul piloric pana la valva ileocecala. Punctul reflex al duodenului se gaseste pe ambele talpi. sub diafragma. dupa masarea zonelor specifice duodenului. 5.6 m lungime. O tulburare majora este ulcerul gastric. insuficienta respiratorie si tulburari cardiace. Stari patologice si tratamente. Stari patologice si tratamente. duoden. Masajul zonei reflexogene a stomacului va conduce la ameliorarea functionalitatii sale si determina vindecarea sa in timp. iar ileonul. ultima parte de 3.

colon transversal si colon descendent. in unghiul de 90 grade format de axa verticala a degetului 4 si axa laterala a inceputului calcaiului. netratate prin masaj reflex. maxim 3 zile. deci. Se imparte anatomic in trei segmente: colon ascendent. Masajul reflexogen este indicat. in vecinatatea fosei iliace drepte si reperzinta un inceput de intestin gros cu rol de tesut limfatic care dreneaza limfa in zona intestinala. rezolvam problema in 20 min.. Intestinul gros (colonul) este un organ tubular cu o lungime de aproximativ 1 m. la inceputul punctului colonului ascendent. Punctul reflex este situat deasupra apendicelui. 7. 8. Stari patologice si tratamente. Apendicele este situat sub valva care uneste intestinul subtire de intestinul gros. Daca tratam apendicele inainte de perforare. nervozitate.Stari patologice: balonarile. enterite. subtire si gros. Aceasta se va face doar in cazul perforarii lui prin grave si repetate crize inflamatorii microbiene. nu prin reflexoterapie. pentru revigorarea organismului. indigestia. etc. Stari patologice: tulburari legate de functionalitatea intestinului subtire. oprind accesul nefunctional intre cele doua organe. Dar functionarea defectuasa a intestinelor poate provoca simptome cu care aparent nu au nici o legatura. chiar si atunci cand nu exista boli specifice ale intestinului. durerile abdominale. pe axa degetului 4. De aceea nu este recomandata extirparea sa chirurgicala. problema se rezolva numai chirurgical. colitele si diareea sunt dintre cele mai cunoscute. caderea parului si imbatranirea prematura. ca: febra. Valva ileocecala face corespondenta intre cele doua intestine. 6. Colonul realizeaza ultima filtrare a substantelor de 26 . depresii psihice. oboseala. Punctul reflex este situat numai pe talpa dreapta. Masajul reflexogen este indicat chiar si atunci cand apendicele nu ne supara. Daca apendicele este perforat.

Rectul este bazinetul depozitar al materiei fecale. colita. la intersectia axei verticale a degetului 2. pancreasul este asezat transversal in zona superioara a abdomenului. dureri abdominale. cu care nu este unit. unde face o curba corespondenta zonei sigmoidale ce se indreapta spre vezica urinara. avem senzatia specifica de golire prin defecare. 27 . suprarenale si splina.asimilatie si dezasimilatie. intre duoden. urcand de-a lungul axei degetului 4 pana in dreptul duodenului. La piciorul stang se continua de sub pancreas. iar daca este incarcat. spre mijlocul intern al talpilor si intrerupandu-se sub duoden. Din punct de vedere anatomic. varice sau cancer de colon. sub stomac. constipatie sau diaree. pe traseul orizontal al colonului descendent si in continuarea acestuia. 11. La nivel digestiv produce enzime care participa la procesul de digestie din duoden. Tulburari: balonari. intestinul gros terminandu-se inainte de punctul vezicii urinare. Punctul reflexogen este reprezentat de un traseu in forma de „U” rasturnat. Pancreasul este o glanda anexa a tubului digestiv. „glanda salivara abdominala” si cea mai voluminoasa din organism. cotind brusc. Punctul reflex este situat imediat langa rect. hemoragii. orizontal. Tratamentul reflexogen este de foarte mare ajutor in toate aceste cazuri patologice. inflamatii. continuand traseul spre vezica urinara. Anusul reprezinta sfincterul care controleaza defecarea. orizontal spre axa verticala a degetului 4 pe care coboara pana deasupra calcaiului. 9. Punctul reflex se afla situat pe talpa stanga. dar secreta si hormoni care participa la metabolismul zaharului. inainte de eacuarea produselor reziduale solide ale alimentatiei. 10. incepand imediat deasupra calcaiului pe piciorul drept.

catre exterior. etc. sub articulatia falango-metatarsiana.) poate declansa criza hepatica. respectiv sub punctul reflex al duodenului. aici se pot gasi depuneri in diferite faze. care regleaza asimilatia (anabolismul) si dezasimilatia (catabolismul) principiilor vitale ale unui corp. exces de alcool. 12. In cazul unei functionari defectuoase carentele enzimatice produc grave indigestii. Criza si bolile hepatice sunt determinate de stres si emotii negative. acestea beneficiaza de tratament reflexogen. toxicoze diverse. pe partea interioara. Indiferent de afectiunile prezentate. o tigara. sub punctul reflex al stomacului pe piciorul drept. 28 . Punctul reflexogen al ficatului se gaseste pe talpa dreapta. Cand functia ficatului este perturbata. Cea mai frecventa afectiune este pancreatita. pe piciorul stang. Punctul reflex al colecistului se gaseste tot pe talpa dreapta in interiorul punctului reflex al ficatului. cel mai mic adaos de substante toxice (prajeala. Este situat pe ambele talpi. lucrand pe punctele ficatului si vezicii biliare. tutun si alte noxe. Masajul reflexogen al zonei pancreasului conduce la stimularea functionarii glandei si actionand asupra punctului duodenului se deschid circuitele de eliberare a sucului pancreatic si a secretiei biliare. Stari patologice si tratamente. Ficatul si vezica biliara. In cazul calculilor biliari sau al unei bile incarcate. la sud-est. de o alimentatie vicioasa. Stari patologice si tratamente. pe axa degetului 4. Ficatul reprezinta principalul organ metabolic al organismului. oboseala excesiva.Punct reflexogen.

El este sediul informatiilor.Capitolul VI SISTEMUL NERVOS Creierul este comandamentul suprem al organismului. gandurile. Diferentele dintre indivizi se traduc in plan fizic nu printr-un numar mai mare de neuroni ai creierului. El isi are originea in creier. trunchiul cerebral si creierul mic (cerebelul). al constiintei. creierul este unic pentru fiecare individ. Este. miscarea. Miliardele de celule nervoase care intra in structura creierului. ci tocmai prin numarul acestor sinapse care indica puterea de utilizare a creierului nostru. 1. si cel mai personalizat. Partile principale ale creierului sunt creierul mare. deoarece. sensibilitatea si gama larga de functii neconstientizate ale organismului. 29 . al constientului. cel mai complex si mai sensibil dintre ele. coboara prin maduva spinarii indreptandu-se spre zonele din care duce sau aduce informatiile.Creierul uman contine mai mult de zece miliarde de celule nervoase si un numar aproape incalculabil de sinapse neuronale. totodata. Sistemul nervos central. Neuronul este calea de transmitere. controleaza constiinta. Creierul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. spre deosebire de alte organe care pot fi inlocuite prin grefa sau transplant. emotiile. cuprinse in sistemul nervos vegetativ.

Creierul mic (cerebelul) indeplineste functiuni care privesc mai ales coordonarea musculara. avand multe straturi functionale si inchizand intre ele doua dintre cele mai importante glande ale corpului: hipofiza si epifiza. lobul occipital de vedere. lobul frontal este legal de personalitate. Pe degetul mare de la piciorul drept se gaseste zona reflexogena a emisferei cerebrale stangi. iar mezencefalul de auz si controlul vorbirii. coordonat la baza degetului mare. Puncte reflexogene. se pot lucra. unde coordonam tampla sau nervul trigemen. Foarte importanta pentru reflexologie este inversarea impulsurilor receptate sau transmise de catre creier fata de restul capului la nivelul tuturor organelor de simt. Dereglarile functionale ale creierului sunt multiple dar. spre interiorul acestuia. Este format din doua emisfere. cortexul senzorial controleaza senzatiile. Trunchiul cerebral este un manunchi de fibre nervoase care leaga maduva spinarii de cerebel si de creierul mare. Punctul reflex al cefei se afl la partea inferioara a degetelro de la picioare. In reflexologie se traduce prin proiectii inversate pe picioare ale celor doua emisfere cerebrale. mentinerea echilibrului si vitalitatea generala a organismului. Punctele reflexe ale lobilor temporali sunt situate pe partea interna a degetelor mari. Diferitele arii ale creierului mare au functii specializate: cortexul motor controleaza miscarea voluntara. Totalitatea punctelor reflexe ale creierului se gasesc pe degetele mari ale picioarelor. inspre degetul al doilea. Creierul mic Stari patologice. cu proiectiile incrucisate. indiferent de natura lor. iar emisfera stanga partea dreapta a capului.Creierul mare reprezinta aproximativ 70% din sistemul nervos central. Astfel emisfera dreapta coordoneaza partea stanga a capului. de asemenea. iar pe degetul mare de la piciorul stang se gaseste zona reflexa a partii drepte a capului. Una dintre cele mai grave tulburari 30 .

Puncte reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe fetele interne ale talpilor. alaturi de punctul reflex al zonei afectate si de punctul reflex al encefalului. In functie de nervul interesat se va lucra pe punctul reflex al coloanei vertebrale la nivelul vertebrei corespunzatoare. Este. 5 sacrale si 4-5 coccigiene. pe oasele de sustinere a boltei plantare. in punctele de unire a celor doua falange. Astfel. vezicii biliare. Canalul central din vertebre contine maduva spinarii. coloanei vertebrale. un manunchi de celule nervoase. de doua ori pe zi. din zona lombara – picioarele. Nervii maduvei ies din canalul vertebral in perechi. la inceput usor. Migrena si alte dureri de cap apar mai ales. Intre vertebre se gaseste cate un disc cartilaginos de amortizare s socurilor si lovitorilor pe care le preia coloana vertebrala. cerebelului. recomandata purtarea de incaltaminte lejera. Ea este foarte flexibila in stare de sanatate. Coloana vertebrala si maduva spinarii. 31 . Se vor masa totodatape corp si direct ceafa si muschii trapezi. transmitand influxul nervos catre intregul corp. intestinului subtire si gros. elastica si naturala. iar nervii din zona sacro-cocigiana coordoneaza zona genitala. 5 lombare. pana la aparitia simptomelor de vindecare. se va executa un masaj reflexogen riguros al degetelor mari de la picioare. din zona cervicala ies nervii care deservesc bratele. timp de doua saptamani si apoi mai intens. Coloana vertebrala este axul central al intregului organism uman. din zona toracala . ficatului.organele interne. 12 toracale. Coloana este sustinuta de aproape 200 de muschi si ligamente. 2. de asemenea. Pentru ameliorarea rezultatelor sale dezastruoase. la punctul reflex corespunzator tamplei. asigurata de o structura vertebrla suprapusa formata din 7 vertebre cervicale. pe fetele laterale.functionale este comotia cerebrala. De asemenea. rinichilor. pentru corectarea circulatiei sanguine cerebrale. Vor fi masate punctele reflexe din interioarele degetelor mari. pentru protectia degetelor de la picioare si a punctelor lor reflexogene. datorita unor tulburari in functiunile lobilor temporali ai creierului. vom masa punctele reflexe ale hipofizei.

ficatului si suprarenalelor. Orice dislocare a vertebrei sau inflamatie a zonei pe unde trec acesti nervi ai sistemului nervos vegetativ pot presa. deplasarea sau slabirea ligamentelor discurilor intervertebrale lombare.reprezentat pe toata pulpa degetului mare. inflamatii zonae care preseazaacest nerv. Aceasta inseamna nefunctionalitata unei zone coordonate de nerul coordonator care a suferit leziune. Cea mai importanta afectiune a nervului vegetativ este paralizia. fragmentand sau intrerupand activitatea de coordonare a nervului. Zona reflexa a nervului sciatic se afla de-a lungul tibiei si peroneului. ale intestiului gros. Vor fi masate punctele reflexogene ale siaticului. Sciatica este provocata de inflamarea sau ciupirea partilor radiculare ale nervului sciatic. coloanei vertebrale lombare. In tratamentul reflexogen se va 32 . degeerescenta. Stari patologice. ciupire. Lumbago apare din cauza inflamatiei generate de strangulrea unui nerv din zona coloanei vertebrale lombare cauzete de ridicarea unui greutati mari. blocare sau atac viral. punctele reflexe ale rinichilor si vezicii urinare pentru eliminarea toxinelor. etc. punctele cailor limfatice. ceea ce provoaca dureri insuportabile. Cele mai frecvente afectiuni ale nervilor maduvei spinarii la nivel de coloana vertebrala sunt sciatica si lumbago. Aceasta duce la dereglarea functionarii zonei verificate de nervul afectat si dureri locale. incepand de deasupra maleolelor.

acestea sunt de competenta chiropraxiei sau neurochirurgiei. 1. eliminare de toxine. in unghiul format de unirea cu o axa a ultimei coaste. Deplasarile de vertebre nu se rezolva prin tratament reflex. in dreptul vertebrelor lombare. renal. chiar inainte de eliminarea toxineleor pe care o dirijeaza. Contractiile acesteia sunt controlate de sistemul nervos autonom si fiecare pulsatie este influentata de respiratie. zona suprarenalelor. respiratie. Prin plexul solar coordonam si verificam activitatea sistemului nervos vegetativ. sub extremita4tea inferioara a sternului. Este asezat central. Plexul solar este „creierul abdominal”. centrala energetica pentru intregul corp. Vom lucra plexul solar pentru armonizarea dereglarilor legate de digestie. Iata de ce plexul solar deschide masajul reflexogen. Punctul reflex al inimii este situat pe talpa stanga. Afectiunile coloanei vertebrale vor fi tratate reflexogen pe punctele reflexe ale coloanei vertebrale. mai jos cu doua degete. viata in organism. ciclice si inconstiente si are rolul de a mentine vegetatia.masa partea interioara a zonei plantare. Stari patologice. deasupra liniei diafragmei. a colonului. 3. circulator. asimilare si dezasimilare – metabolism. pe axul degetului 4. vene si vase capilare care transporta sangele in intregul organism. Punct reflexogen. Inima este elementul central al sistemului circulator. etc. Coordoneaza sistemele: digestiv. Sistemul nervos vegetativ este sediul actiunilor ritmice. Capitolul VII SISTEMUL CIRCULATOR SANGUIN Acest sistem important este format din inima (ca organ motor) si intreaga retea de artere. respirator.. 33 . a rinichilor. sub articulatia falangiana. Punctul reflexogen se afla pe axa verticala a degetului 2 sub articulatia proeminenta a metatarso-falangelor.

hipotensiune. infarctul miocardic. faringe. Circulatia de intoarcere se realizeaza prin vene. Puncte reflexe. sinusuri. 34 . deci aprovizionarea cu oxigen si energie a celulelor corpului. In reflexoterapie.Stari patologice. Pentru afectiunile vaselor de sange se vor masa punctele refelxe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. hipertensiune arteriala. insoteste femurul. laringe. hipofizei si zonelor de traversare. arterita. Capitolul VIII SISTEMUL RESPIRATOR Este format din organele: cavitate nazala. un punct reflex lucreaza din profunzime si pana la suprafata tot ce este in zona. deci si vasul sanguin. Lucrand zona care cuprinde vasul. Artera femurala. va fi lucrat vasul insusi. tromboflebita. de exeplu. rinichilor. Capilarele sunt cele mai mici vase de sange si prin peretii acestora sangele trece in tesuturi si celule. Angina pectorala. deci o localizam pe coapsa. aritmia sau stopul cardiac sunt cateva dintre afectiunile cardiace pentru tratamentul carora se va masa in principal zona reflexa a inimii. 2. hranindu-le. Asigura respiratia. Sunt punctele reflexe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. Suprarenalele se vor masa cu precautie. Vasele sanguine. trahee si plamani. Stari patologice: angina pectorala. varice. Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se vor masa si punctele reflexe ale rinichilor pentru ca depunea de toxine pe peretii vaselor e cauzata si de proasta functionare a acestora. Toate aceste afectiuni sunt ameliorate prin masajul punctelro reflexe ale inimii. Arterele transporta sangele oxigenat de la inima spre organe si tesuturi.

avand functia de protectie impotriva substantelor iritante. la unirea primelor doua degete.Incepe la terminatia gurii si a deschiderii foslor nazale si tine pana la deschiderea glotei si a esofagului.1. rinita. Laringele este partea superioara a traheei si reprezinta organul fonatiei. Faringele si laringele. alergiile locale etc beneficiaza de masajul reflexogen cu rezultate spectaculoase. alte inflamatii ale mucoaselor nazale. pe partea interna a talpii. Nasul este reprezentat pe degetul mare. Deviatia de sept se trateaza doar chirurgical. Nasul este organ primordial in alimentarea palmanilor cu aer. In plus. Stari patologice. prin punctul proeminent al articulatiei dintre cele doua falange ale degetelui mare. in traversarea sa spre plamani. laringita. diverse infectii si afectiuni ale corzilor vocale asupra carora masajul reflexogen actioneaza benefic. 35 . Stari patologice: faringita. Sinusurile sunt cavitati localizate in spatele sprancenelor. Guturaiul. 2. Puncte reflexogene. Faringele este culoarul de incalzire a aerului inspirat de nas sau de gura. polipii. in triunghiul dintre nas si ochi si comunica cu cavitatea nazala. respectiv partea externa a degetului mare. analizeaza aerul prin celulele senzoriale de receptie. Punctele reflexogene se gasesc pe fetele anterioare ale labelor picioarelor. Sinusurile sunt reprezentate pe varfurile degetelor 1-5.

Traheea este inchisa de un lambou cutanat.3. Pe ambele talpi. insotite de tuse. Masarea reflexogena a zonelor corespondente plamanilor va determina o ameliorare a respiratiei. Puncte reflexogene. Este organ dublu: partea dreapta se compune din trei lobi. 4. astmul. 36 . La un om sanatos determina sporirea vitalitatii. care il blocheaza in momentul inghitirii. denumit epiglota. Traheea se divide in doua ramuri la nivelul varfurilor plamanilor. Are o forma ingusta si alungita inspre suprafata reflexa a plamanilor. cea stanga din doi lobi. Plamanii sunt principalele organe ale aparatului respirator. sub pliul de unire al degetului mare cu cel de-al doilea deget de la picior. care se amelioreaza prin masarea zonelor reflexe. pana la linia umerilor. vindecarea. pe perna lor. deasupra liniei imaginare a diafragmei. stimularea muschilor respiratori ai cutiei toracice. pneumonia. inflamatii locale si jena respiratorie. Bolile importante ale plamanilor sunt: tuberculoza. Stari patologice. Punctul reflexogen este situat pe ambele talpi. Stari patologice: traheite.

agresiunilor si infectiilor. Bazinul limftic i ductul limfatic isi au proiectiile intre primul si al doilea metatarsian. in zona axilara. Este alcatuit dintr-o retea de vase de dimensiuni diferite si formeaza sistemul nstru de aparare impotriva bolilor. Zonele cele mai bogate in ganglioni limfatici sunt: sub ureche. De-a lungul cailor limfatice sunt ganglioni limfatici care au misiunea de a filtra limfa si de a produce limfocite si globule albe. abdominala si pelviana. 1.Capitolul IX SISTEMUL LIMFATIC Acest sistem functioneaza in stransa corelatie cu sistemul circulator sanguin. Ganglionii limfatici. Vasele limfatice din jumatatea inferioara a corpului aduc limfa din spatiile interstitiale catre centrul corpului. in fata gleznelor. care culege limfa din partea superioara a corpului. bazinul limfatic si ductul limfatic Punctele reflexogene ale ganglionilor limfatici se gasesc pe partea anterioara a picioarelor. in „lacul lacunar” si ies din acesta spre colectorul toracic. toracala. inghinala. sub mandibula. 37 .

distruge globulele rosii imbatranite si pastreaza rezerva de sange.Stari patologice si tratamente. 38 . Virozele. Masajul punctelor reflexe corespunzatoare este benefic. Are aceleasi functii ca si ganglionii limfatici: produce limfocite si anticorpi. filtreaza sangele. infectiile sunt principalele afectiuni limfatice. Splina se gaseste anatomic intre rinichiul stang. stomac si colonul transvers. 2.

Puncte reflexogene. Stari patologice. Pentru amigdale. 3. punctul reflex este situat pe talpa dreapta. carenta de anticorpi. durerile abdominale sunt ameliorate prin masajul reflexogen al splinei. Se lucreaza dupa recomandarile de la punctul 5. cu tenacitate. pe axul degetului 4. imunitatea scazuta. Masajul acestor puncte timp de 5 minute zilnic. disfunctiile sau durerile.6. inlatura inflamatia. deasupra curburii colonului transvers. pe falanga a doua. 39 . Stari patologice si tratamente: insuficienta de hemoglobina. la fiecare picior. bazala. Pentru apenice. punctele reflexogene se gasesc pe partea anterioara a halucelor.Punctul reflex se afla pe talpa stanga. pe axa degetului patru. anemia. deasupra calcaiului. in stanga si in dreapta axului central al degetului. in 1-2 sedinte zilnice. Inflamatia si anginele sunt printre afectiunile importante ale amigdalelor. timp de 2-4 saptamani.1. Amigdalele si apendicele sunt organe ganglionare a caror extirpare conduce la o sensibilitate generala la infectii si o slabire a sistemului imunitar.

pe partea posterioara. suprarenalele si gonadele. Puncte reflexogene. in saua turceasca. 40 . Este situata la baza creierului. Are proiectii pe ambele talpi. aproximativ la nivelul spatiului intracranian dintre sprancene.CAPITOLUL X SISTEMUL ENDOCRIN Sistemul glandular este un sistem de coordonare a activitatilor de crestere. tiroida. timusul. pancreasul. paratiroidele. 1. functionare si descrestere a organismului uman. epifiza. Hipofiza (glanda pituitara) este glanda cu cea mai mare influenta din organism. aproximativ la mijlocul degetelor mari. comandand activitatea celorlalte glande. cu unghia sau cu un instrument cu varf rotujit. Principalele glande endocrine din corp sunt: hipofiza. Punctele reflexe sunt foarte mici si este indicat sa fie masate cu varful degetelor.

Gusa este o ulceratie a tesutului tiroidian. dereglari generale hormonale. imbatranire precoce. pe laringe. excitabilitate nervoasa. 41 . a parului. Toate acestea beneficiaza foarte bine de tratamentul reflxogen executat cu regularitate si perseverenta. intre primul si al doilea metatarsian. Cu toate acestea se recomanda si masajul punctelor reflexe ale celolalte glande corespondente. material. tulburari ale tensiunii arteriale. a sistemului nervos si regleaza consumul de oxigen din intregul corp. Controleaza metabolismul bazal. Daca hipofiza ne readuce. obezitate. epifiza este cea care ne deschide spre lume si exterior. Punctele reflexogene se gasesc pe ambele talpi. in corp. tumori. Epifiza (glanda pineala) este situata in mijlocul creierului si are mari influente in functionarea zonelor superioare ale creierului. pentru sanatatea pielii. impotenta sexuala. fibroame. Punctul reflex al acestei glande este chiar mai mic decat cel al hipofizei si este situat la cca 1 cm alaturi de punctul reflex al hipofizei. transpiratie abundenta sau caderea parului. spre partea interioara a halucelor. absenteism. Accelerarea sau scaderea anormala a metabolismului care conduc la slabire sau ingrasare exagerata. Se va masa in corelare cu glanda hipofiza. Masajul reflexogen al hipofizei este indicat in toate aceste cazuri. conducand si la stimularea celolalte glande din corp. coordonand si ritmul diurn/nocturn al organismului. dureri de cap. in functiuni inversate sau comune. frigiditate. 2. Stari patologice si tratamente.Stari patologice: lipotimia. 3. functiunilor intelectuale si spirituale. pe fetele posterioare. chisturi. Tiroida este situata la baza gatului. Disfunctii. Hormonii tiroidieni sunt determinanti in dezvoltarea fizica normala. in viata sexuala si ciclul gonadelor.

Se gasesc pe ambele talpi. care regleaza concentratia zaharului in sange si glucagonul. Se gasesc pe ambele talpi. vom obtine o cantitate sporita de insulina naturala. iritabilitate. Cea mai importanta boala pe care o declanseaza functionarea defectuoasa a pancreasului este diabetul zaharat. pe ambele talpi. Stari patologice. Puncte reflexogene.7. Hipofunctia produce tetanie. circulatie periferica proasta. Timusul. deasupra montului. Suprarenalele intervin in metabolismul bazal. la baza halucelului. 42 . Se pare ca determina reactia organismului nostru la stres si agresiuni fizico-psihice. Prin masaj reflexoterapeutic periodic pana la vindecare. Toate acestea beneficiaza de tratament reflexogen. deasupra inimii. 7. Paratiroidele sunt patru glande asezate perechi de o parte si de alta a tiroidei Punctele reflexogene se gasesc pe partea externa a celei de-a doua falange de la baza halucelui. responsabil de cresterea nivelului glicemiei. din punct de vedere metabolic. pe axa degetului 2. Pancreasul. disfunctii ale unghiilor si dintilor. Puncte reflexogene. Punctul reflexogen se afla pe ambele talpi. glanda cresterii si a tineretii. Stari patologice si tratamente. imediat deasupra punctului reflex al stomacului 6. in vecinatatea zonelor duoden si stomac. este situat la baza gatului.4. ca glanda secreta doi hormoni: insulina. in spatele sternului si este alcatuit din doi lobi. calculi renali sau biliari. deasupra zonei rinichilor. 5. prezentat deja in paragraful 5. Hipersecretia parathormonului produce cresterea exagerata a calciului si tulburari ale sistemului circulator sanguin si osos: osteita fibroasa. spasme musculare. stimuleaza productia de limfocite si activitatea sistemului imunitar. Paratiroidele regleaza metabolismul calciului.

Masarea zonelor reflexe amelioreaza multe dintre aceste afectiuni. lesinuri. lipotimii. reumatism. de manifestarea instinctului sexual.000. Ovarele sunt gonade duble situate in bazinul femeii. 43 . Ca glanda. 8. Gonadele sunt cele mai importante glande ale sexualitatii feminine si masculine. lipsa de curaj si initiativa. Disfunctia suprarenalelor se manifesta prin aritmie.Stari patologice si tratamente. Estrogenul este responsabil de forma specifica femeilor. infectii si scaderea imunitatii. responsabile de functia de reproducere. care contin aproximativ 1.000 de ovule. ovarul produce hormoni. astm si inflamatii articulare.

fiind situate in scrot. Disfunctia ovariana genereaza: dureri menstruale. Produc spermatozoizi destinati fecundarii. au plasare anatomica externa. frigiditate. Stari patologice si tratamente. ciclu meregulat. a celulelor uterine si previne expulzarea oului fertilizat. intre maleolele externe si tendonul lui Ahile. testosteronul. apei si glucidelor. Sunt situate in mijlocul calcaielor ambelor talpi si pe partile laterale ale labelor picioarelor. Taoate aceste tulburari beneficiaza de aportul reflexoterapiei practicata competent si cu regularitate. actioeaza asupra caracteristicilor masculine. vaginita. In plus. Puncte reflexogene. determina dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare ale barbatului. maresc volumul testiculelor. spre deosebire de ovare. androsteronul si dehidroandrosteronul. chisturi. determina psihicul si instinctul masculin. stimuleaza functia exocrina. Progesterolul (luteina) stimuleaza secretia glandelor mamare. Testiculele sunt organe glandulare masculine de reproducere si. 44 . Punctul reflex din mijlocul calcaiului stimuleaza functia endocrina. Hormonii. pe cand punctul situat pe partile laterale. actioneaza asupra metabolismului lipidelor. alterarea caracteristicilor sexuale secundare etc.metabolismul calciului. Disfunctia testiculara genereaza impotenta si oligospermia.

Testiculele. la ambele picioare. la ambele picioare.Capitolul XI SISTEMUL DE REPRODUCERE 1. . Punctele reflexogene coincid cu ale uterului. intre maleola interna si tendonul lui Ahile.. Sunt cele mai importante glande genitale masculine. Caile spermatice sunt doua conducte in forma de ansa. caile spermatice cu 45 .3. Sistemul genital masculin vezicule seminale. formeaza cordonul spermatic care strabate prostata si se continua cu uretra. Caile spermatice si veziculele seminale. Stari patologice. cuprinde testiculele. care pornesc din spatele testiculelor. Veziculele seminale sunt doua ampule situate in spatele prostatei care secreta un lichid care dilueaza substanta spermatica si faciliteaza ejacularea. Prostata este situata sub vezica urnara si deasupra radacinii penisului. pentru care vor fi masate punctele reflexe corespunzatoare. mai rar intalnite: inflamatii. Puncte reflexogene ale cailor spermatice si veziculelor seminale coincid cu cele ale trompelor din aparatul genital feminin si sunt situate pe linia gleznei care uneste maleola externa si interna. gazduiesc peste 300 de tubi seminiferi in care se formeaza spermatozoizii 1.8.1. jena sau dureri profunde. 1. prostata si penisul 1. Am prezentat aceste organe glandulare in paragraful 10.2. fiind situate amplu pe partea interna a labei la calcai.

mictiune saraca si frecventa. Cea mai importanta disfunctie a sa este impotenta. este situat pe partea interioara a labelor picioarelor. insotita de inflamarea acesteia. 46 . Sistemul genital feminin cuprinde: ovarele. cu sedinte de circa 2 minute zilnic. corelate frecvent cu andropauza. Se gasesc pe partea exterioara a calcaiului. Am prezentat aceste importante glande in paragraful 10. 2. de putine ori. circulatia sanguina. sange in urina si usturimi la mictiune. glandele sexuale si glandele cu secretie interna. Punctul reflexogen. situat in partea inferioara a abdomenului. 1.1. acelasi ca pentru vagin. descriind o forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna. Disfunctiile prostatei apar.8 2. deschizandu-se sub forma de palnii franjurate la extremitatile dinspre ovare. uterul.2. trompele lui Fallope. la barbati in varsta de peste 45 de ani. prostatita se va ameliora mult. Pentru ameliorare vor fi masate punctele reflexe legate de sistemul nervos central. Aceasta tulburare are. pe axa de unire oblica a vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara Stari patologice. in general. care parcurge distanta pana la uter in 3-6 zile. Ovarele. La nivelul trompelor are loc fecundarea ovulului. De cele mai multe ori are cauze psihice. Penisul este organul masculin al reproducerii. la calcai. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. manifestata prin lipsa sau insuficienta erectiei. de minim 4-6 saptamani. retentie urinara. pe ambele picioare. Hipertrofia prostatei. poate provoca infectii. 2. Trompele lui Fallope (trompele uterine) au forma unor antene care pornesc din uter si fac legatura cu coarnele uterine. cauze anatomice sau fiziologice.Stari patologice. vaginul si vulva. avand o parte interna (deasupra perineului) si o parte externa terminata prin gland. Puncte reflexogene. Aplicand un masaj reflexogen competent. conducand chiar si la vindevarea completa.4. Este strabatut de uretra pe tot parcursul sau.

Disfunctiile trompelor uterine pot genera afectiuni usoare ca inflamatii. gasindu-se pe partea interioara alabelor picioarelro. fibroame.Stari patologice si tratamente. inchis la exterior prin vulva. dar si con 2. organul central al feminitatii. Este un conduct muscular aponevrotic in permanenta umectat de mucus si secretii glandulare anexe. Afectiunile grave constau in chisturi. chisturi limfatice (mioame). menstre dureroase.5. 47 . 2. facut zilnic si pentru o perioada indelungata conduce la ameliorarea afectiunilor si chiar la vindecare. prevazut cu un in stm si un col. Vaginita. are forma unei pere mari pozitionate cu varful in jos. pe traiectele diagonale care unesc punctul vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara. Uterul. Vor fi masate punctele reflexe: uter. are frecvent cauze psihosomatice. inflamatii. tesut adipos si tesut conjunctiv. Bolile si suferintele asociate disfuctiei vaginului sunt infectii diverse. Punctele reflexogene pentru vagin si penis sunt comune. Masajul bland al zonei reflexe. Punctele sunt destul de dureroase la pipait.3. infectii si dureri la ovulatie. Starile patologice usoare sunt: ciclu neregulat. infectii. prolaps uterin si avortul spontan. Sanul (mamelele sau glandele mamare) este organ dublu genital cu specific de lactatie. cai limfatice si sistem nervos central. Este gol in interior si poseda doua orificii laterale superioare care se deschid spre trompe si un orificiu in zona inferioara. starea de iritabilitate sporita sau contractie a vaginului in timpul actului sexual. Vaginul reprezinta un organ important al vietii sexuale si libidoului.4. Punctele reflexogene sunt situate pe partea interioara a labelor picioarelor (comune cu cele ale prostatei). Este compus din: glande mamare. 2. vagin. in parte si datorita sensibilitatii deosebite a organului. In mijlocul sanului este pozitionat anatomic mamelonul.

Sunt de dimensiunile unor mici monede. are un important rol de sustinere si protectie pentru tesuturi si organe.Puncte reflexogene. Se gasesc pe fata anterioara a labelor picioarelor. La baza formarii unui chist este o staza limfatica si totodata o disfunctie hormonala ovariana. ganglionilor axilari si suprarenalelor. Tulburarile cele mai frecvente sunt stazele premergatoare menstruatiei si chisturile mamare. Stari patologice. pe perioade lungi de timp (2-6 luni) pentru ameliorare si vindecare. hipofizei. glandular. trunchiul si membrele. In acest caz. iar fata din 14 oase. zona pieptului. Trunchiul osos cuprine:coloana vertebrala. impartit anatomic in trei mari grupe osoase: capul. Scheletul osos uman este. de obicei. Capitolul XII SISTEMUL LOCOMOTOR APARATUL OSTEOMUSCULAR SI ARTICULAR 1. deasupra celui de-al doilea si al patrulea metatarsian. Scheletul osos reprezinta structura de rezistenta a organismului. Craniul este alcatuit din opt oase importante. Masajul reflexogen se va executa zilnic. douasprezece perechi de coaste si 48 . tiroidei. vor fi masate punctele reflexogene ale sistemului limfatic.

Muschii viscerali sunt albi. Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si. gamba. favorizand miscarea. Puncte reflexogene. 49 . practicat cu perseverenta. un organism viu care se reface continuu. cotului. de la haluce pana la calcai. elastice. Stari patologice. pana la diafragma. osteoporoza. Punctele coastelor sunt amplu situate pe fata anterioara. coxartroza etc. va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor 2. numita aponevroza. la baza degetelor.sternul. coapsa sunt situate pe fetele laterale ale picioarelor. articulatiei mainii sunt pozitionate pe lateralele exterioare ale talpilor. se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca. Sistemul osos este hranit de sange. Punctele reflexe ale muschilor pectorali si intercostali se afla pe fetele superioare ale picioarelor. Soldul are proiectia pe partile interioare si exterioare ale gleznei. imediat sub articulatiile falangelor. la ambele glezne. paratiroide si hipofiza. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. altul se relaxeaza. Muschii scheletici au culoarea rosie. cu exceptia cordului care este de culoare rosie. gleznei. Proiectia reflexa a abdomenului se afla pe arcadele care unesc cele doua maleole. coordonat de sistemul nervos si in stransa legatura cu glandele: tiroida. brat. genunchiului. pe grupe: cand unul se contracta. care actioneaza alternativ. cu rol deosebit in producerea globuelor rosii din sange. Scheletul este o importanta rezerva de minerale pentru sange. Muschii sunt organe contractile. Punctele reflexe pentru antebrat. Punctele reflexogene ale umarului. Afectiunile sistemului osos sunt: durerile si excrescentele degenerative (monturi si ciocuri). sub articulatiile degetelor 25. intre zona reflexa a gatului si diafragma. Punctele reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe marginile interioare ale talpilor. Membrele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara si cele inferiare se insereaza la bazin prin centura pelviana. externa si interna. la ambele picioare.

doi muschi sau dintre os si muschi. Cele mai importante articulatii din corp sunt: articulatiile intervertebrale. elastice si rezistente: cartilajele si tendoanele. Aparatul articular realizeaza legatura mobila dintre doua oase. reumatismul. 3. In interiorul cartilajelor articulare se afla lichidul sinovial. Masajul reflexogen al zonelor corespondente sau a intregului sistem reflex conduce la ameliorari majori si vindecari in timp. Afectiunile sistemului muscular sunt diverse: crampe. 50 . gleznelor etc. articulatiile umerilor. Este format din tesuturi anatomice speciale. spasme. Punctele reflexogene ale articulatiilor intervertebrale se gasesc pe acelasi traiect cu cele ale coloanei vertebrale. intinderi si rupturi de muschi. dureri musculare. de la haluce la calcai. Punctele reflexe ale soldurilor se gasesc pe partile laterale ale labelor.Stari patologice. coatelor. soldurilor. Punctul reflex al umarului se afla sub articultia falangiana metatarsiana a degetului 5. febra musculara. pe marginile interne ale talpilor. slabirea sistemului muscular (la batranete). genunchilor.

retina si coroida si deserviti de numeroase glande care le asigura functionarea. Penru o eficienta crescuta. 1. febre reumatismale. Punctele pentru genunchi sunt situate sub articulatia metatarsiana a degetului 5.sub glezne. 51 . avand proiectia inversata. Afectiunile sunt multiple si. globii oculari sunt alcatuiti din mai multe straturi: sclerotica. Ochii si simtul vazului. Ameliorarile si vindecarile se obtin prin masaj reflexogen al zonelor corespondente articulare. tratamentul ideal implica sa se completeze cu un masaj local direct al articulatiei suferinde. Stari patologice. Punctele reflexogene ale ochilor se gasesc pe talpile picioarelor. simturile sunt deosebit de importante. spondilite. Organe de o mare complexitate. grave. Capitolul XIII ORGANELE DE SIMT Pentru om. mergand pana la anchilozarea completa a corpului: artrita reumatoida. de multe ori. endocrine si sistemului circulator sau general. la baza degetelor 2-3. Intretinerea si dezvoltarea lor ne consolideaza starea generala de sanatate. bursite. cu rol fundamental in perceperea vizuala. hernie de disc etc. artroze.

Punctele reflexe se gasesc intre baza degetelor 4-5. absorbtia energetica a oxigenului. 2. Nasul si simtul olfactiv. hipotensiunea si agorafobia (cauzata de afectarea centrului de echilibru din ureche) s. Cele mai importante afectiuni oculare sunt: ulcior. ametelile.a. mastoidele. Stari patologice si tratamente. Nasul si fosele nazle au multiple functiuni in respiratie.Stari patologice. enerizarea creierului (prin osul ciuruit) si. durerile acute locale. binenteles. Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale. nicovala si scarita. identificarea 52 . 3. otita. Urechile si simtul auditiv. Urechea este un organ complex. ionizarea si filtrarea aerului. aplicata competent. glaucom. in perceptii olfactive. conjunctivita. dar ea trebuie completata cu micsorarea timpului de vizionare la televizor. unul membranos si endolimfa. gimnastica oculara etc. periodic. Zgomotele in urechi (cauzate de inflamatia nervului acustic si tulburari circulatorii). si trei oscioare mobile: ciocanul. hipermetropie. miopie. Reflexologia are un aport deosebit in pastrarea sanatatii oculare sau vindecarea diferitelor afectiuni. blefarite. urechea medie este compusa din trompa lui Eustachio. la timp. toate beneficiaza de efectele terapeutice ale reflexologiei. cataracta. in proiectie inversa. iar urechea interna este formata dintr-un labirint osos. strabism. hipoacuzia si surditata. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern. greturile. menajarea ochilor de eforturi excesive. mentinerea presiunii interne si pastrarea echilibrului psihomotor al omului. timpan. cu rol fundamental in perceptia sunetelor.

Limba crapata adanc indica o carenta vitaminica severa si alte complicatii maladive. Sistemul digestiv este deservit de miros. O limba normala este curata. sporite si nuantate fin de miros. Partea inferioara a foselor nazale este destinata respiratiei. roz.olfactiva realizandu-se la nivel molecular. in proiectie incrucisata. Limba si simtul gustativ. Papilele gustative fungiforme. raceala.. de cele mai multe ori. alergii. ceea ce va conduce si la imbunatatirea respiratiei. Limba decolorata (albicioasa). Carentele vitaminice (mai ales vitamina B) sunt semnalate aici prin modificari de culoare. 53 . incarcata. Vor fi masate zonele reflexe ale nasului pe ambele talpi. de un aport insuficient de energie nervoasa la nivelul celulelor olfactive. Stari patologice. amar.deosebit de uscata. 4. cu care se afla in stransa legatura. Pierderea simtului olfactiv este cauzata. inflamatii. Din combinatia acestor gusturi de baza pot rezulta zeci de mii de savori perceptibile diferite. Puncte reflexogene. Bolile de ficat isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului. Limba este si un indicator al starii generale de sanatate. forma si marime echilibrate. in principal de gust. incalzirii si filtrarii aerului. acru. cu papilele gustative uniforme. sarat. vaz si. caliciforme si coroliforme sunt situate pe mucoasa linguala si discern diferentiat patru tipuri de gusturi: dulce. la baza articulatiei primei falange. carenta de zinc. filiforme. sinuzite. Punctul reflex al nasului este amplasat pe partea externa a degetelro mari. cu riduri si santuri indica o stare de sanatate care lasa de dorit.

unghiile si terminatiile nervoase tactile (nervii receptori) Puncte reflexogene. cel mai extins organ al corpului. de eliminare a toxinelor. de respiratie cutanata si. glandele sebacee. glandele mamare. ale sistemului circulator sanguin si limfatic. ficat. abcese. impermeabil si destul de rezistent. pancreas. este zona de contact cu lumea exterioara. O limba incarcata. excretor (paratiroide. prurit. Este formata din doua straturi. furunculi. ficat. urinar. dermatoze. Pielea si simtul tactil. intestine). rinichi. are functiuni complexe de proiectie. metabolice si carente vitaminice grave. puncte negre. dar si punctele aparatului digestiv (stomac. epiderma si derma. Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina la incheieturi. Disfunctiile sunt numeroase: acnee. Stari patologice. pielea are proiectii pe toata suprafata talpilor dar. In acest caz vom masa punctele reflexe ale limbii. tinand cont de functile sale. elastic. alergii. cu santuri in relief si aspect nesanatos indica sigur afectiuni digestive. Anexele pielii sunt: glandele sudoripare. de simt tactil.Punctul reflexogen este situat sub unghiile degetelor mari de la ambele picioare. 5. Pielea. alopecie. Pielea este un organ suplu. Acoperind intregul corp. parul. cele mai eficace puncte de masaj sunt cele ale plamanilor si ale sistemelor endocrin. Capitolul XIV 54 . datorita numeroaselor terminatii nervoase. Punctul reflex al unei zone a pielii are corespondenta pe proiectia organului sau partii anatomice respective de pe talpile picioarelor. cu grosime variabila. In masajul reflexogen se insista pe punctele metionate. Stari patologice si tratamente. intestine). Ca sediu al perceptiilor noastre tactile.

Alte zone reflexogene 1.gamba dreapta (2) cu antebratul drept (2) . in schimb au segmente corespondente ce se pot masa cu succes 20-30 de minute.coapsa dreapta (3) cu bratul drept (30 55 . pentru a imbunatati circulatia segmentului bolnav.piciorul stang (1) cu mana stanga (1) . segmentele corespondente sunt: . Zonele reflexe corespondente (segmente corespondente) Exista unele zone din corp care nu au proiectie reflexogena in talpi sau palme. Conform plansei.piciorul drept (1) cu mana dreapta (1) .gamba stanga (2) cu antebratul stang (2) .

se poate face si automasaj. Fiind punctele cele mai la indemana. Masajul se face ori de cate ori dorim.coapsa stanga (3) cu bratul stang (3) . 2. cele de la mana cu cele de la picior. Masajul zonei corespondente zonei afectate se va face profund.. Zona cotului coincide cu zona genunchiului.soldul stang (4) cu umarul stang (4) Degetele coincid. 3. zona dorsala a palmei coincide cu zona dorsala a piciorului. Zone reflexe auriculare 56 . cu toata mana.soldul drept (4) cu umarul drept (4) . Zona palmara coincide cu zona plantara. pana cand segmentul afectat incepe sa se incalzeasca.de pepartea respectiva. 15-20 de minute. Zonele reflexogene in maini Zonele reflexe din palme se maseaza dependent sau independent de zonele din talpi. cu conditia sa nu iritam local zona de masat.

apoi de la canalul auricular. insomnie. miopie. omoplati. Zona 4 – in dureri de maini. in jos. Zona 5 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale cervicale. Zona 6 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale toracale. radacina helixului – in afectiuni cardio-vasculare. Zona 1. conform plansei. de 5-6 ori. La inceputul masajului se va frictiona usor suprafata urechilor de la canalul auricular in sus. se va masa usor lobul urechii prin miscari circulatorii si se va intepa usor cu unghiile suprafata exterioara. tulburari de digestie. dureri de dinti. Se trece apoi la o alta forma de masaj: Prindeti fiecare portiune a pavilionului cu 3 degete. articulatii ale coatelor si umerilor. de ambele parti si masati pana cand pielea se inroseste si se incalzeste. febra. de 5-6 ori. boli de piele si boli ale sangelui. helixul – in dureri si inflamatii ale gatului. Zona 2. in raport cu afectiunea pe care urmarim sa o tratam. lobul urechii – in inflamatiile cavitatii bucale. glaucom.Masajul profilactic al urechilor poate preintampina instalarea multor boli ale organelor aflate la distanta. In stare de iritare excesiva. umeri. tulburari intestinale. Zona 3. 57 . Dupa aceea se trece la masarea zonelor.

Zona 11 – in afectiuni de pancreas. afectiuni digestive. a afectiunilor pulmonare. Anexa 9. Zona 18 – punctul inimii. insomnii (se va masa de 2-3 ori pe zi). Timpul de percurtie este de la cateva secunde la 1-2 minute. Zona 20 – punct deosebit de important. Reflexologia vertebrala Bazele reflexologiei vertebrale moderne au fost puse de A. Nu se vor face percutii pe vertebrele traumatizate. scaderea acuitatii auditive. Prin masaj se va regla tensiunea arteriala. Zona 12 – in nevralgii de trigemen. in palpitatii si aritmii. ficat si vezica biliara.Zona 7 – in dureri musculare. din calculi biliari. ischemie. la inceputul secolului nostru. vertij. Zona 9 – in astm bronsic. Zonele 17 si 19 – in afectiuni alergice si pulmonare. Zona 13 – in ameliorarea bronsitelor. Zona 15 – in dureri abdominale. afectiuni sau lovituri ale regiunii lombare sau sacrale. hipertensiune. Zona 8 – in sciatica. ameteala. Metoda de tratament prin reflexoterapie vertebrala consta in percutia usoara cu varful unui deget pe apofizele spinoase (crestele dorsale ale vertebrelor). Zona 10 – in nevralgii de sciatic. ameliorari din sechele lasate de poliomielita. dureri ale articulatiilor tibio-tarsiene si ale picioarelor. dureri de dinti. Abrams (SUA). se vor combate durerile violente din ulcerele gastrice si duodenale. 58 . Prin masarea lui. in general migrene. astm bronsic in criza. Zona 14 – in mastite si sinuzite maxilare. Zona 16 – prin masaj usor se combat sindroamele durroase. indiferent daca este mare sau mica. tuse. anchiloze.

Corespondentele vertebrelor cu unele organe. vertebra lombara se afla pe linia ce uneste oasele bazinului. ameteli. amnezie. 59 . pancreas. C2 – urechi. vertebra dorsala 8 se gaseste pe linia care uneste linia care uneste varfurile omoplatilor. dinti. aritmie. gingii. vertebra dorsala 12 corespunde ultimei coaste. emfizem pulmonar. nevralgie faciala si cervico-brahiala. glande suprarenale. functii si boli: C1 – cap. cefalee. paralizia membrelor superioare. auz. C3 – amigdale. corzi vocale. sughit. C5 – membre superioare.Repere: Vertebra cervicala 7 este cea mai proeminenta. creier. C4 – astm bronsic.

T7 – evacueaza vezica biliara. L3 – contractia colonului descendent. S1 – favorizeaza erectia. L2 – ficat. L1 – ficat. contractia colonului transvers.C6 – boala Parkinson (reduce tremuraturile). S3 – hemoroizi. T5 – deschide pilorul. C7 – insuficienta hipofizara. reanimare. hipertensiune arteriala. incontinenta urinara. boli de ovare. T3 –contracta pilorul. Spatiul dintre T3 si T4 – hipotiroidie. T10 – cistita. dilata canalul coledoc. T11 – boli de intestine. pancreas. pancreas. S5 – hemoroizi. T4 – dilata plamanii si le amelioreaza functiile. celulita. T8 – splina. dismenoree. T12 – prostata. hiperfunctia hipofizei. S4 – hemoroizi. insomnie. 60 . tahicardie paroxistica. functia pancreasului. guta. rinichi. stimuleaza ovarele. T9 – litiaza biliara. stimuleaza functia plamanilor si plexul solar. L5 –atonia vezicii urinare. diabet zaharat. percutia sa este contraindicata in glaucom. tremuraturi. calculi renali. impotenta sexuala. contractia colonului ascendent. arterita. edeme. T1 – contractia ansei sigmoide (dilata pupila). favorizeaza erectia. L4 – contractia colonului sigmoid si a rectului. tahicardie. S2 – contractia rectului. enurezis. ficat. T2 – scade tensiunea arteriala. contracta vezica biliara. T6 – litiaza biliara. boala Basedow.

cel mare. datorita faptului ca ambele talpi alaturate formeaza zona reflexa a intregului corp.Anexa 1. recomandata datorita efectelor in plan energetic subtil ale unei sedinte de reflexoterapie. Dictionar minim: Calcaneu = calcai. Schema unei sedinte complete de masaj reflexogen – model orientativ. PICIORUL DREPT Nr. Prin conventie. 2. oul piciorului. Colon = intestin gros. iar linia degetului mare – coloana vertebrala. atentie la suprarenale (primele sub plex) pentru hipertensivi!!!! 61 . Precizari: 1. Se incepe cu un masaj general de relaxare al picioarelor. CHEIA DE INTRARE Pentru eliminarea toxinelor Deschiderea piciorului drept: se apuca talpa piciorului cu doua maini si se trage spre exteriorul talpii. Police = primul deget. Maleola = oasele gleznei. Haluce = primul deget. degetul mare de la picior. de la mana. unde linia degetului mic cuprinde articulatiile. se poate folosi batul de masaj (capatul mare). Facem consacrarea. Inaintea inceperii sedintei ne spalam pe maini. 2. pe talpa stanga. cu degetul mare pozitionat pe talpa. oblic pe ureter. Piciorul stang se infasoara intr-un prosop. timp de maxim 5 min. 3. se numeste exteriorul talpii (inclusiv al segmentelor anatomice componente – degete) marginea de pe partea degetului mic si interiorul talpii. Ordinea manevrelor: Se incepe intotdeauna cu talpa dreapta. invers. Apasari puternice cu policele (degetul mare) dinspre degete spre calcai. de la mana. Suprarenale – rinichi – uretere . marginea de pe partea degetului mare. Pe talpa dreapta este oglindita jumatatea dreapta a corpului si jumatatea stanga a capului. Identificare plex solar la intretaierea axelor verticala cu orizontala. aratatorul. mai ales gambele. Index = al doilea deget. Apasari puternice cu policele spre pacient.vezica urinara sub pexul solar. 3. Manevra 1.

dinspre unghie spre baza. este la suprafata). 7. pe lateral. pe lateralul degetului mare. ½ superioara a pernutei degetelor 2-5. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza cu grija. Apasari puternice cu incheietura indexului. lateralul exterior al halucelui . se poate folosi batul de masaj. 3. este la suprafata. Apasari putenice cu policele dinspre exteriorul spre interiorul talpii. CAPUL Sinusuri. la baza lui. de la spatiul dintre degetele 1-2 in jos. Ochi. 8. apoi spre lateralul intern al tapii.4. se poate folosi batul de masaj (capatul mic). pe celelalte degete. tridimensional pe lungimea lor. Apasari putenice cu policele dinspre interiorul spre exteriorul talpii. Paratiroida – tiroida – timus. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare. in varful unghiei. pe bombeul halucelui si buricele degetelor 2-5. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. Tampla – Nerv trigemen – Ceafa. pe ½ dinpre interiorul degetului mare. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza (cu grija. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. 6. 16. Hipofiza. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. la baza degetelor 2-3 (ochi) si 4-5 (urechi). capatul mic. Apasari puternice cu incheietura indexului. GLANDELE ENDOCRINE Paratiroida. 11. pe ridicatura. TORACELE Muschiul trapez. 4. urechi. 14. Plamani si bronhii. 13. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare al talpii. intre plexul solar si calcaneu.baza lui – lateralul interior al talpii. Intestinul subtire. dinspre varf spre baza. 5. pe mijlocul talpii. . Apasari puternice cu policele. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. 15. Apasari puternice cu lateralul policelui. ½ inferioara a pernutei degetelor 2-5. Pe haluce – miscari laterale spre exterior. pe sub pernita degetului mare. 1. 2. continuu. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. miscarea terminandu-se prin surub. 17. Epifiza. in scobitura dinspre interiorul talpii. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. 10. Creierul mic. 62 12. spre exteriorul degetului mare. Creierul mare. la baza halucelui. Nasul. SISTEMUL DIGESTIV Stomac – pancreas – duoden. dinspre varful exterior al halucelui. 9.

in dreptul diafragmei. Coloana vertebrala: vertebre cervicale – toracale – lombare – sacrale – coccigiene. printr-o miscare tip du-te – vino si. 28. mijlocul calcaiului. Articulatia umarului. unghi drept si spre lateralul interior al talpii. pe forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna Uter sau prostata – vagin/penis. 22. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. pe interiorul piciorului. Articulatie genunchi – cot. cu varful degetului aratator. spre spate. 23. pe interiorul piciorului si dureri menstruale (relaxare abdominala). 27. Apasari puternice cu incheieturile degetelor 2-5. 26. apoi toate articulatiile odata cu lateralul indexului. spre pacient si tras. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. pe lateralul exterior al talpii. in sus spre mijlocul talpii. pentru coccis. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Apasari puternice cu policele.18. circular in jurul maleolei. pe partea exterioara a calcaiului. pe sub maleola. spre calcai. Apasari puternice cu lateralul policelui pe zona montului pentru cervicala. cu ambele maini. 5. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. pe lateralul exterior al talpii. 19. deasupra calcaiului. in dreptul montului. la inceputul calcaiului. pe lateralul exterior al talpii. PELVISUL Ovar sau testicol. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. dinspre plex spre calcai. pe ambele parti ale piciorului. incadrand piciorul ca bareta la sandale Apasari puternice spre talpa cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta parte Hemoroizi. 21. Articulatii glezna – pumn. ocupand 1/3 din lungimea gambei dinspre glezna spre genunchi. pe interiorul piciorului si ovar/testicol. din mijloc spre lateralul exterior. la mijloc si ceva mai jos. 6. dinspre degete spre 63 20. pe sub stomac-pancreasduoden. 24. Ficat – vezica biliara. pe exteriorul piciorului. se poate folosi batul de masaj (capatul mare) Trompe uterine sau caile spermatice. 25. SISTEMUL OSOS Articulatia iliaca – soldul. Valva ileocecala – apendice – colon ascendent – colon transversal. sub pernuta degetelor 2-5. Apasari puternice spre genunchi cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta. . mai bland pe scobitura si puternic pe mijlocul calcaiului. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. pe exteriorul piciorului. Apasari puternice cu incheietura degetului aratator.

in usor evantai. Nervul sciatic. 31. Maxilar – mandibula. Dintii (incisivi-canini-premolari-molari). 37. in sensul acelor de ceasornic la barbati si invers. Se apuca gamba pe cele doua laterale si se apasa puternic pe toata lungimea ei. Se recomanda revenirea pe marea limfa. dinspre interiorul spre exteriorul talpii. dinspre degete spre bolta piciorului. se poate lucra si impreuna cu coccisul. dinspre interior spre exterior. calcai. 1/3 din lungimea gambei. 38. la femei. Apasari puternice cu policele ambelor maini. dinspre exterior spre interior. GAT – TORACE Amigdalele. 30. Apasari puternice cu policele. Diafragma. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. la baza unghiei halucelui. Faringe – laringe – trahee (in adancitura dintre falangele degetelor 1-2) marea limfa (sub trahee) – urechea interna cu centrul echilibrului (in spatiul dintre falangele degetelor 4-5) Apasari puternice cu ambele policele. 40. 34. pe lateralele gambelor. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Limfa corp superior (in exterior) si limfa corp superior (in interior). CHEIA DE IESIRE Ganglionii abdominali (in interior). dinspre glezne spre gamba. pe os. in adanciturile dintre falangele 1-2 si 4-5. dinspre interior spre exteriorul talpii. dinspre glezna spre genunchi. 33. 8. deasupra calcaiului. . 36. 41. Sani – muschi pectorali. tinand calcaiul sprijinit in cealalta mana. 39. Apasari puternice cu lateralul policelui. Ganglionii inghinali. Nervul sciatic.29. incadrand osul halucelui. spre spatele calcaiului. toracici (in exterior). simultan. 64 32. pana la genunchi. sub unghia halucelui. in spatiul de deasupra degetelor 2-4 Apasari circulare cu policele. dinspre interior spre exteriorul talpii. Limfa capului. pe mijlocul gambei. 1/3 din lungimea gambei in sus. 35. dinspre varf spre baza degetului. intre degetele 2-3 si 3-4 Ciupituri cu dpua degete. 7. pe lateralul exterior al talpii. la baza unghiilor degetelor 2-5. Apasari puternice cu policele. pe mijloc. Se lucreaza prin apasare si tragere cu degetele 2-5 lipite. bareta superioara a sandalei (linia de demarcatie intre cele doua culori ale fetei piciorului). Se inclesteaza degetele celor doau maini si se efectueaza masaj prin apasare cu pernutele exterioare ale podului palmei. incadram osul in dreptul articulatiei gleznei.

Se infasura piciorul drept in prosop si se trece la masajul piciorului stang. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. Nr. 43. se gandeste la ceva frumos si. se relaxeaza. Se infasura si piciorul stang in prosop. la mijloc si ceva mai jos. spune si el o rugaciune. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. timp in care acesta inchide ochii. Multumim pacientului pentru ca ne-a ales. prin trecerea palmelor relaxate la maxim 3-4 cm deasupra picioarelor. puternice pe zona splinei.pancreas. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. 65 . Manevra PICIORUL STANG Stomac – duoden . unghi drept in jos pana deasupra calcaiului si lateral stanga spre interiorul talpii. sub pernuta degetelor 2-5. Ne spalam pe maini. Masaj general. 18. dinspre genunchi la talpa. Colon transversal – colon descendent – colon sigmoid – rect .anus. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. 19. dinspre interiorul talpii sub stomac-duoden-pancreas lateral spre exterior.42. daca vrea. de relaxare al piciorului. se face echilibrarea energiilor prin aplicarea palmelor pe talpile pacientului si spunerea unei rugaciuni. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. de cateva ori. Inima – splina. inclusiv gamba. Se culeg energiile negative. Apasari moderate cu policele pe zona inimii. 16.

Anexa 2. vedere plantara 66 . Harta Reflexogena a picioarelor.

vedere laterala 67 . Harta Reflexogena a picioarelor.Anexa 3.

I 68 .Anexa 4. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme.

Editura Mentor Macro. II Bibliografie 1. Chiruta. 18-21 iunie. Chiruta I. Lucrare de masterat.. Contributia masajului reflex in tratamentul dismenoreei. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata de Universitatea de Stat din Bacau. Dragu L. Chiruta I. Oradea. 2004. Iasi.I. 2004. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. C. 1999. Postolica V.I. Universitatea de Stat din Bacau. 5. A. Editura Antet. Chiruta I... Incursiune in Reflexoterapie. Iasi. Editura Polirom.I.D. Chiruta I.. Postolica V. Sanatate prin masaje si remedii naturiste. Editura Polirom. Bucuresti.. Mantak. 2004.. 69 . 1994. 6. Implicarea factorilor psihoafectivi in ameliorarea actului terapeutic reflexologic. Incursiune in reflexoterapie. Chiruta E.Anexa 5. factorii care pot influenta diagnosticarea reflexogena corecta. Iasi. A. 16-18 septembrie. 3. 2.. Stimulati-va energia vitala. Chiruta. Bulus L. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata la Universitatea „Petre Andrei”.. 7... Manual de reflexoterapie. Chiruta A. 2004. 4.. 2005.

8.T. Bucuresti. Reflexologia in kinetoterapie. Editura Polirom. Numarul de aur in structura si energetica sistemelor vii. Incursiune in acupunctura.. 2000. Retete medicale fara medicamente chimioterapeutice. Editura Stiintifica si Enciclopedica. 17. 14. Alinare si vindecare prin reflexoterapie. Iasi. 1995. O. 1996. darul divinitatii. Editura Stiintifica si Enciclopedica..Fitzgerald H. 1990. 9. 12.. Sa ne tratam si fara medicamente. 10. Farmacia verde. Miracolul vindecarilor. 11. Gillanders A. 15.. Bioenergia.. Bucuresti. Masafret H.. 1998. Geiculescu. 70 .Marza D.F.Pascanu V. Editura Polirom. 2004.I. EdituraEdinter. Bioterapie.Ivan S. editura Niculescu..V.Vennells D. Bucuresti. Initiere in reflexologie.. Filimon D. Bucuresti. Postolica V. Editura Trama. 1987. 1975. Editura Miracol. Sanatosi spre viitor. Editura Symbol.Kneipp S. Bacau. Iasi. Iasi. 2005. Tratamente integrale prin medicina naturista. Bucuresti.Manecuta R. 16. Editura Polirom. 2000.. Elvetia. 13... Vadun. V.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful