Newsletter N.

46

13/01/2012

Solidaritat presenta el pressupost alternatiu d'una Catalunya estat

Els pressupostos de l'Estat propi es presenten amb èxit a Barcelona
SI omple de gom a gom la primera presentació pública dels números de l’Estat català i que dóna el tret de sortida a tot un seguit d’actes que es faran arreu de Catalunya Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha donat el tret de sortida aquest vespre a l'Hotel AB Viladomat de Barcelona a tot un seguit de presentacions públiques que s'aniran fent en les properes setmanes arreu de Catalunya per donar a conèixer l'alternativa que planteja la coalició independentista als comptes de l‟autonomisme: els Pressupostos de l'Estat Propi. En una sala que s'ha vist desbordada per l'assistència de públic amb més d'un centenar de persones, el secretari general i diputat de SI al Parlament, Uriel Bertran, i el professor d'Economia de l'IESE, Jaume Argerich, han estat els encarregats de confrontar els números de la independència amb els pressupostos de l'autonomisme presentats pel conseller Mas-Colell. Uriel Bertran ha destacat que és la segona vegada que presenten aquests pressupostos alternatius al Parlament "per deixar de ser la Catalunya autònoma i mostrar quin és l'escenari que tindrem quan gaudim d'un estat propi”. En paraules del diputat independentista, "volem dibuixar l'escenari de futur que el nostre país necessita i constatar els efectes negatius que suposa que Catalunya només recapti el 4,65% dels impostos que genera, mantenint-se un robatori fiscal de 20.650 milions d'euros". Per Bertran, això suposa un escenari de “decreixement econòmic i recessió”, increment d'impostos i taxes, fet que provoca "una detracció de recursos a l'economia que incapacita per sortir de la crisi". Bertran ha denunciat que fins que no hi hagi un “canvi de fons a la política catalana que capgiri la situació”, l'evolució del deute i el dèficit

suposarà que els recursos que dedica la Generalitat a pagar els interessos del deute sigui superior al que es destina al Departament d'Empresa i Ocupació".

Contra uns pressupostos de l'autonomisme "ficticis basats en hipòtesis errònies" Bertran ha advocat pel “canvi de paradigma” que suposarà la independència. N'ha destacat alguns beneficis: “es posa fi al robatori fiscal de l‟estat espanyol i es poden injectar aquests 20.650 milions d'euros d'espoli a l‟economia i el benestar dels catalans”. “També es pot destinar un 5% del PIB a inversió i frenar el creixement del deute tot equilibrant „un pressupost amb dèficit zero‟ situant el sector públic català entre els més sanejats d‟Europa „en un any‟”. Bertran ha apuntat que fins i tot la Seguretat social catalana tindria un superàvit de 2.500 milions d'euros que permetria incrementar les pensions i disposar d'un fons de reserva específic.

Per la seva banda, l'economista format a l'IESE, Jaume Argerich, ha destacat que els pressupostos de l‟autonomisme són uns “pressupostos sense autonomia financera” i també ha alertat de la situació de tresoreria de la Generalitat “amb un greu risc de fallida que ha datat per setembre de 2012”. En aquest sentit, Argerich ha anotat que “aquesta situació es veurà salvada per un crèdit-pont o un petit flotador que vindrà de Madrid a canvi de que CiU no incomodi el PP”. Per Argerich el govern de CiU està lligat de mans i peus perquè si intenta plantar cara a Madrid “el PP els deixarà amb caixa zero i no podran pagar els sous dels funcionaris”. Finalment Argerich ha reblat que “sense l‟espoli, el sector públic català tindria un superàvit del 7%, equiparable a Noruega, país que disposa de petroli”.

Uriel Bertran a Els matins de TV3
Uriel Bertran ha assistit avui a l'entrevista del dia del programa Els Matins de TV3 que condueix la periodista Ariadna Oltra i ha començat la seva intervenció carregant contra CiU ja que "no entenem el vot afirmatiu de Convergència i Unió als ajustos de Mariano Rajoy, ni Solidaritat ni cap català. De fet, el senyor Artur Mas deia que aquestes mesures de Rajoy, d‟apujar els impostos i d‟apujar l‟IRPF, suposaven una asfíxia per a Catalunya, i el que fa l‟endemà és votar l‟asfíxia econòmica de Catalunya a Madrid." Tanmateix Uriel Bertran ha recordat que CiU fa un any es presentava a les eleccions amb el dret a decidir, la transició nacional, el plantar cara al govern espanyol...: "aquest era el projecte que deia Artur Mas que defensaria i un any després, CiU no està per aquest projecte". Uriel Bertran ha aprofitat l'entrevista per presentar la campanya #Espanyaensroba que justifica atès que "de tots els impostos que paguem els catalans, 20.000 milions d‟euros ens els roba l‟estat espanyol. Catalunya és un país amb potencialitats enormes" ha afirmat. Segons el diputat, "hem d‟escollir si defensem un país lliure o ens mantenim apuntalant un Partit Popular que el que fa és prendre‟ns cada any 20.000 milions d‟euros i apujar-nos els impostos." El secretari general de SI ha anunciat que "hem calculat que, d‟aquests 20.000 milions d‟euros que recuperaríem, 4.000 milions els hauríem de destinar a la creació d‟estructures d‟estat (ambaixades, banc central, tribunal constitucional...)” i ha reclamat "valentia política" a CiU ja que "a l‟estat espanyol ja li va bé una Catalunya que es vagi empobrint, que vagi perdent pes, que vagi perdent força, perquè això ja ho guanya Madrid." Finalment el diputat independentista ha recordat que els pressupostos de la Generalitat "ens portaran a una situació molt complicada donat que incrementar impostos i retallades farà que hi hagi més crisi econòmica i ha acusat el govern de la Generalitat de mentir: "van dir que amb aquestes retallades donaríem tranquil·litat als mercats internacionals, cosa que no està passant."

Per això des de Solidaritat Catalana per la Independència s'ha recollit el guant que va llançar ahir Oriol Pujol reclamant a l'oposició que presentés uns pressupostos alternatius: "aquí els té" ha reblat.

SI respon el repte de CiU amb els pressupostos de l'Estat propi
Uriel Bertran anuncia que seguiran presentant-los fins que el Parlament tingui el coratge i la valentia d'aprovar-los Uriel Bertran ha presentat aquest matí els Pressupostos de l‟Estat propi al Parlament de Catalunya avisant que “seguirem presentant aquests pressupostos fins que el Parlament sigui valent i tingui coratge i abandoni els pressupostos de l‟autonomisme que empobreixen el país”. El diputat de SI ha demanat “gosadia i valentia” al Parlament per aprovar uns pressupostos que segons el propi Bertran “permeten recuperar els 20.650 milions d‟euros que ens roba Espanya”.D‟aquesta manera, Uriel Bertran recull el guant llançat aquesta setmana per Oriol Pujol i el president Mas que van demanar “que si algú tenia uns pressupostos millors que els del govern que els presentés”. “Solidaritat ha respost a aquest repte que ens va fer el govern perquè tenim un projecte millor que els pressupostos de les retallades i de l‟espoli: els nostres pressupostos alternatius de l‟Estat propi” ha afirmat Bertran. El diputat de SI ha assegurat que el PP ens ha deixat sense la minsa autonomia que tenia Catalunya ja que en aquests moments “la Generalitat no té el control dels ingressos i Espanya passa a controlar les despeses” i ha destacat que els números que presenta SI busquen generar un “escenari d‟il·lusió i optimisme per iniciar el procés de transició a la independència i acabar el robatori fiscal d‟Espanya i els greus atacs a la nostra llengua i institucions per poder, d‟aquesta manera, viure amb normalitat”.

Presentació dels Pressupostos de l'Estat propi 2012 Pressupostos de l’Estat Propi Uriel Bertran als Matins de TV3 (12-01-12) Els pressupostos de l'Estat Propi al TN de TV3

Catalunya News
Edita: Relacions Polítiques Internacionals de SI
Conxita Bosch Blandine Giraud Tomàs Callau Jordi Miró Ada Vidal (Traducció) Eugènia Bentanachs (Traducció) Carles Quintana (Fotografia)

Relacions Polítiques Internacionals de Solidaritat Catalana per la Independència
relacionspolitiquesinternacional@solidaritatcatalana.cat http://www.solidaritatcatalana.cat/