Ne-am obi nuit deseori atunci când vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie s mergem cu gândul

la glanda tiroid . Pentru mul i dintre noi expresia Åai probleme cu glandaµ inseamn in mod automat glanda tiroid i o consider m poate, ca fiind cea mai important gland endocrin . Fiziologia,ins ,ne spune altceva. i anume c Ådirijorulµ activit ii întregului sistem endocrin este o gland mic pe care cei mai mul i dintre noi o ignor m:HIPOFIZA.

Glanda Hipofiz (Pituitar ) este cartierul general al sistemului endocrin i secret hormonul HGH (Hormonul Uman de Cre tere) care controleaz cre terea organismului prin stimularea diviziunii celulare. Glanda hipofiz este denumit i "glanda ef " datorit rolului important pe care îl au unii din hormoni secreta i de ea în controlul secre iei celorlalte glande,ca i a leg turii directe pe care o are cu centrul de control al sistemului nervos ± hipotalamusul.

Cantitatea maxim e produs la adolescen i apoi scade treptat. La adul i,când nivelul HGH este restabilit la nivelul adolescen ei ei se simt i arat mai tineri i plini de vitalitate, pielea devine mai sub ire i mai rezistent , iar oasele lombare cresc în densitate. Acest hormon este acum folosit la reversarea proceselor de îmb trânire reducând obezitatea trunchiului, crescând vitalitatea, îmbun t ind performan ele sexuale, memoria i vederea, crescând masa osoas i revitalizând sistemul imunologic.

Hipofiza este organizat în 2 structuri: 1. hipofiza anterioar (adenohipofiza) , alcatuit din: a. lob anterior (75%) b. lob intermediar (1%) c. lob tuberal 2. hipofiza posterioar (neurohipofiza) , alcatuit din: a. lob posterior b. tija pituitar c. eminen a median

Hipofiza este un organ localizat în zona central a creierului, într-o forma iune anatomic osoas numit aua turceasc . Hipofiza are un rol foarte important în organism, fiind un centru de comand al sistemului endocrin. Ea este responsabil pentru func ia celorlalte glande din organism prin substan ele de control ale secre iei celorlal i hormoni, pe care ea le produce. Astfel, ea comand nivelul de hormoni secretat de tiroid , de glandele suprarenale i de ovare sau testicule. Hipofiza joac un rol important în organism atât prin prisma hormonilor secreta i de ea, cât i prin leg tura direct pe care o are cu hipotalamusul, centrul de control al sistemului nervos.

Hormonii hipofizari sunt implica i în cre tere Printre hormonii secreta i de glanda hipofiz se num r cel de cre tere (STH), care are un rol esen ial în dezvoltarea oaselor. De asemenea, hipofiza secret i prolactin . Asigur func ionarea normal a tiroidei Hormonul tireotrop (TSH) stimuleaz sinteza i secre ia de hormoni tiroidieni, iar cel adenocorticotrop (ACTH) activeaz metabolismul lipidic, glucidic i proteic.

Favorizeaz absorb ia apei Glanda hipofiz secret i hormonul antidiuretic (ADH sau vasopresin ), implicat în absorb ia apei la nivelul rinichilor.

Oxitocina, un alt hormon eliberat de hipofiz , stimuleaz contrac ia musculaturii uterine în timpul na terii i, al turi de prolactin , asigur lacta ia. De asemenea, glanda hipofiz secret i hormonul melanostimulant (MSH), care determin sinteza de melanin , intervenind în pigmentarea pielii dup expunerea la soare.

Hormonii au rol catalizator în corpul uman,iar o modificare a valorilor normale nu mai permite func ionarea metabolismului în parametrii normali. Putem afirma c orice afec iune este precedat de prezen a unui dezechilibru endocrin. Dup stres, deregl rile hormonale sunt al doilea factor care duc la apari ia bolilor in organism.

Iatã câteva boli cauzate de deregl rile hormonale ale hipofizei.

Nanismul sau piticismul este de obicei consecin a secre iei insuficiente de hormon de cre tere. Deficitul de hormon de cre tere este determinat de leziuni tumorale sau netumorale. Simptomatologie: în general, copiii cu nanism au o greutate normal la na tere. Dup vârsta de 1 an, cre terea încetine te, copilul r mânând mereu în urm celor de aceea i vârst .În l imea definitiv nu dep e te 1,20 sau 1,50 m. Nanicii par totdeauna mai tineri decat sunt in realitate. Deseori, ajunsi la varsta pubertatii, nanicii nu se maturizeaza sexual.

Tratament: intre mijloacele terapeutice, locul principal il detine hormonul de crestere, dar cum acesta se procura greu si este scump, in practica medicala se aplica tratamentul cu hormoni periferici (insulina, extracte tiroidiene - Tiroxina sau Tiroton - si hormoni steroizi anabolici).

Diabetul insipid este o afectiune caracterizata prin emisia abundenta de urina (poliurie) si sete intensa datorata secretiei insuficiente de hormon antidiuretic (vasopresina) de la nivelul hipofizei.Este o afectiune rara in care rinichii isi pierd capacitatea de conservare a apei. Tratamentul diabetulului insipid presupune utilizarea unui medicament numit desmopresina, o forma modificata de vasopresina. Desmopresina este administrata pentru controlul volumului de urina, mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si prevenirea deshidratarii.

Acromegalia este o tulburare hormonala care se dezvolta atunci cand glanda hipofiza produce prea mult hormon de crestere la o persoana de varsta adulta. Acromegalia se manifesta prin cresterea in dimensiuni a oaselor, inclusiv cele de la maini, picioare si fata. Acromegalia de obicei afecteaza adultii de varsta medie. La copiii care sunt inca in crestere excesul de hormon de crestere poate provoca o boala numita gigantism, care se caracterizeaza prin dezvoltarea exagerata a oaselor si cresterea anormala in inaltime. Majoritatea cazurilor de acromegalie sunt cauzate de o tumora benigna (adenom) a glandei hipofize. Tumora secreta cantitati excesive de hormon de crestere care provoaca semne si simptome de acromegalie.

Tratament: Scoaterea tumorii poate normaliza secretia de hormon de crestere si elimina presiunea asupra tesuturilor inconjuratoare pentru ameliorarea semnelor si simptomelor asociate acromegaliei.

Medicamente precum octreotid si lanreotid sunt analogi (variante) sintetici ai somatostatinei, hormon secretat de catre hipotalamus si care inhiba secretia de GH. Radioterapia distruge eventualele celule tumorale ramase dupa interventia chirurgicala si reduce nivelul seric de hormon de crestere.

Prolactina,secretata in exces,duce la probleme de fertilitate. Tot la infertilitate poate duce i secre ia anormal a hormonilor hipofizari, care sunt implica i în reglarea ciclului menstrual i în procesul de formare a spermatozoizilor.

Hormonul adrenocorticotrop,secretat in exces, poate duce la apari ia bolii Cushing.Ea este caracterizat prin sl biciune muscular , obezitate i hipertensiune, diabet.

Simptome:
-cre tere în greutate-simptomele includ fa a rotund i greutateumflat ,depunerea de gr sime în jurul gâtului i în zona interscapular superioar (ceafa de bizon) i o talie cu dimensiuni m rite;cre terea în greutate este cel mai frecvent simptom în cadrul sindromului Cushing -modific ri ale tegumentelor:acestea devin mai sub iri,fragile i pot fi r nite cu u urin ; r nile se vindec cu greutate;apar vergeturi,acnee sau facies congestiv(fa ro ie) -sl biciune la nivelul mu chilor(diminuarea for ei musculare i amiotrofie) i a oaselor(osteoporoza) Modific ri ale hormonilor sexuali,cum ar fi:dereglarea ciclului menstrual, hirsutism,disfunc ie erectil sau pierderea apetitului sexual -hipertensiune arterial i diabet zaharat

Tratamentul in boala Cushing determinata de tumori ale glandei hipofize este chirurgical. Cu toate acestea, tratamentul chirurgical nu este intotdeauna eficient in cazul unei tumori canceroase, mai ales daca aceasta a determinat metastaze la distanta afectand si alte organe. In cazul in care tratamentul chirurgical nu este posibil, se poate incerca terapia medicamentoasa, pentru a reduce productia excesiva de cortizol de catre tumora,cu ajutorul corticosteroizilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful