Ghid informativ pentru agricultori

Ghidul buruienilor dicotiledonate

www.agricultura-romania.ro

www.agricultura-romania.ro

[GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE]

1. Abutilon theophrasti – Teisor Buruiana anuala care se inmulteste prin seminte, cu radacina pivotanta. Prefera solurile umede, bogate in sustante nutritive, in zonele cu climat cald.

Epoca de germinare: primavara; Cotiledoane: invers cordate la varf, cu petiol lung, forma cordata la insertia petiolului, culoare verde deschis; Frunzele adevarate: forma cordata lata, baza frunzei cordata, cu petiol lung, marginea frunzei fin dantelata; Tulpina: erecta, catifelata, deseori neramificata, cu inaltime pana la 100 - 200 cm; Floarea: galbena, singura sau in grupuri mici, la petiolul frunzelor; Perioada de inflorire: vara; Seminte pe planta: 100 - 200. 2. Amaranthus retroflexus – Stir salbatic Buruiana anuala cu inmultire prin seminte foarte raspandita indeosebi pe soluri permeabile, bogate in humus si in substante nutritive, in special in azot.

2

www.agricultura-romania.ro

[GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE]

Epoca de germinare: tarzie, germinatie tipic de vara; Cotiledoane: de forma alungit ovala, de cca. 10 - 12 mm, cu partea inferioara de obicei rosiatica; Frunzele adevarate: ovoidale, lung petiolate, verzi albastrui, alterne, cu varful ascutit, de obicei rosiatice pe partea inferioara; Tulpina: cu inaltime pana la 100 cm, simpla sau ramificata, verde deschis pana la rosiatica, la baza cu frunze putine, iar in partea superioara cu frunze dese, acoperite cu perisori desi; Floarea: mica, putin vizibila, grupata in manunchiuri verzui la extremitatea tulpinii principale sau a ramificatiilor, cu periant ascutit ca un ghimpe, inflorescenta intepatoare; Perioada de inflorire: iunie – septembrie; Seminte pe planta: 1.000 – 5.000.

3. Ambrosia trifida – Ambrosia Planta anuala de vara. Planta matura este robusta, 50-100 cm inaltime. Radacina pivotanta. Tulpina puternic ramificata. Frunze palmat lobate pana la fidate. Florile sunt unisexuate si planta monoica. Raspandita in principal in lungul cailor ferate si drumurilor, dar si in culturi. Buruiana de carantina venita din America de Nord.

3

Cotiledoane: sub forma de spatula. Floarea: rosu chinovar. Tulpina: culcata. ciliate. Perioada de inflorire: inceputul verii – toamna. cu patru muchii. Seminte pe planta: 150 (100 .ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 4. uneori bleu. cu marginea dreapta. Anagallis arvensis – Scanteiuta Buruiana seminifera anuala. sub forma de stea. nuda.agricultura-romania. cu o inaltime pana la 15 cm. cu sepalele fin dantelate. cu puncte brune pe partea inferioara. glanduloase. cu radacina pivotanta subtire. 4 .300). putin ramificata. foarte rar dreapta. permeabile.www. aproape culcate. asezate in cruce sau sub forma de coroana cate trei. Frunzele adevarate: rotund ovale pana la larg . cu puncte de culoare inchisa pe fata inferioara. cu pedunculul lung. Epoca de germinare: de obicei primavara tarziu. cu marginea dreapta. scurt petiolate.ovoide. care prefera soluri neutre. lucioase. ascutite. in pozitie axilara. intinse pe sol. verde inchis.

cu varfuri rotunjite. Cotiledoane: foarte mici.agricultura-romania. de culoare verde deschis. galbene si cu petale albe la baza. Atriplex patula – Loboda Buruiana anuala dioica. avand o radacina pivotanta ramificata. Floare: capitule izolate.000). sessile. Tulpina: erecta. 6. Cotiledoane: foarte lungi si subtiri. Frunze adevarate: multi-penate.000-10. Perioada de inflorire: vara timpurie – toamna.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 5. germinatie de suprafata. Mai putin raspandita decat spanacul salbatic. usor paroasa. Seminte pe planta: 4. Receptaculul conic. cu forme multiple. ovale.www. pana la 50 cm inaltime.400 (1. Epoca de germinare: primavara tarziu . se inmulteste prin seminte. humifere si profunde. Perioada de germinatie: toamna . de obicei ramificata. plin. 5 .primavara. Anthemis arvensis – Romanita de camp Planta anuala cu propagare prin seminte. acoperite de par fin. foarte asemenatoare cu spanacul salbatic. Prefera solurile fertile.toamna.

ovale. Capsella bursa-pastoris – Traista ciobanului Buruiana anuala sau annual . Perioada de inflorire: pe tot parcursul anului. glomerulele crescand la subsuoara frunzelor. frunzele tinere de obicei sunt acoperite de un strat (puf) fainos. dantelate. Seminte pe planta: 5. inalta de 80 (100) cm. alba. usor dintata. unisexuata. simpla sau deschis ramificta. Floarea: mica.6.agricultura-romania. Perioada de inflorire: iulie-toamna. scurt petiolate. Frunzele adevarate: la inceput sub forma ligulata. intregi. petiolate. Tulpina: este foarte ramificata chiar de la baza.www. intinse pe sol. umbeliforma. frunze caulinare lanceolate. preferand totusi soluri permeabile. cu radacina fusiforma. sectiunea la baza fiind aproape patrata. 50 cm inaltime. 7. alb-verzuie. etalata.000). Epoca de germinare: aproape tot anul.000 (100 . foarte mici. de forma ovala pana la lanceolata. 6 .000 – 40. Cotiledoane: lung . cu margini lobate puternic divizate.000 (2. Seminte pe planta: 1. Germineaza in stratul superficial al solului. adesea sagitate. serata.hibernanta. dar mai ales toamna. iar cele superioare pe margini sunt mai mult sau mai putin verde inchis. inflorescenta terminala. Floarea: mica. petiolate. prima frunza cu marginile intregi. Se intalneste pe toate tipurile de sol. frunzele urmatoare alungite.000). frunzele inferioare pot avea forma ascutita. Tulpina: verticala.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Frunzele adevarate: alterne. cca.

de obicei lutoase si nisipoase. nu sunt lucioase.dintate si scurt paroase. urmatoarele sunt sinuat . Seminte pe planta: 1. cu o radacina pivotanta foarte ramificata in partea superioara. Radacina este pivotanta si puternica. alba. cu peri gri. humifere.500 (1. Inainte de inflorit devin galbui. 9. Popular este denumita spanac salbatic. bogate in calciu. Primele 3 .www. Perioada de inflorire: primavara tarziu – in plina vara (la jumatatea verii).200 – 4. inalta de pana la 50 cm. Frunzele tinere (cotiledoanele) sunt acoperite cu un praf albicios. cu marginea intreaga. bogate in azot. Se intalneste pe orice tip de sol. lutoase. in cime cu petalele de doua ori mai lungi decat sepalele de culoare verde .agricultura-romania. raspandeste (emana) un miros placut. cu inmultire prin seminte. monoica. cu multe forme. Floarea: mica. eliptice pana la lanceolate. 7 . dar prefera solurile afanate. in zone cu temperaturi moderate. Frunzele adevarate: alungite. Cotiledoane: ovale. Chenopodium album – Spanac salbatic Buruiana anuala.800). ramificata in partea superioara.galbui. putin muchiata. Epoca de germinare: primavara.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 8. numeroase. rotunjite la varf. Tulpina: verticala. iar limbul se termina brusc in petiol. Cardaria draba – Urda vacii Buruiana perena. Prefera soluri scheletice.4 frunze sunt intregi si glabre.

000). ramificata si poate atinge o inaltime de 150 cm. iubitoare de azot. 10. Cirsium arvense – Palamida Buruiana perena cu radacina pivotanta profunda. cu glomerule dense pe ramificatiile foliare. cu margine intreaga.agricultura-romania. intinse pe sol. la inceput verticala. Perioada de inflorire: in plina vara – toamna. subtiri. verde inchis. Cotiledoane: lat . Seminte pe planta: 3.000 (200 – 20.ovale. albicioase. neregulat zimtate. fara latex. rotunjite in fata. Epoca de germinare: de obicei primavara. lung petiolate. apoi ramificata pe orizontala in adancime prin indoire sub forma de genunchi. Adancimea de germinare: de obicei 0.www. albastru deschis spre verde.5 – 3 cm. germinatie in stratul superficial de sol. pe partea inferioara rosiatice. Frunzele adevarate: ovale pana la triunghiulare.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Epoca de germinare: primavara tarziu – toamna. nepetiolata. 8 . verticala. mai lungi decat late. Prima pereche de frunze are marginile intregi ca si frunzele superioare lanceolate. Tulpina: are muchii tesite. Floarea: putin vizibila. carnoase. Cotiledoane: lungi. subtiate spre petiol. verzuie.

alterne.3 cm diametru si au la baza doua bractee lineare. solitare pe lungimea tulpinii.000). aproape nuda. inalta de pana la 150 cm. grupate intr-o inflorescenta corimbiforma. Perioada de inflorire: aproape tot anul. Floarea: sub forma de palnie. Au o culoare roz deschis sau alba. cu numeroase radacini pivotante adanci. Marginea frunzei usor pana la puternic ghimpata. ramificata. Cotiledoane: lat eliptice. sferice. convexe. Dimensiuni: cca 4 cm lungime si 2 cm latime. Floarea: calatidii mici. Tulpina: intinsa pe sol sau agatatoare. glabre. reniforme pana la dreptunghiulare. subtire. ondulat-crete. Tulpina: dreapta. Frunzele adevarate: triunghiular ovate. cu varful rotunjit si baza hastata. Perioada de inflorire: vara.000 (3. cu dimensiuni de 2 . cu multi muguri de crestere pe radacinile noi. care depaseste latimea. cu flori violete. cu cinci striatii exterioare rosii. trunchiata cu 6 canturi si cu o inaltime de pana la 120 cm. 11. Nervura principala si cele secundare sunt evidente. ramificata. Au lungimea de 8 – 10 cm. culcate.000 – 5. 9 . cu margini glabre si cu petiol lung. Convolvulus arvensis – Volbura Buruiana perena. Cotiledoanele sunt puternice. cu canturi. departate de floare. usoare si permeabile in adancime.www. Seminte pe planta: 4. urmatoarele de forma lanceolata simpla pana la penata. marginea intreaga. cu peduncul lung.agricultura-romania. Papusul este pena.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Frunzele adevarate: primele invers ovoide. dar in special pe soluri calde si mai uscate. Creste pe aproape toate tipurile de sol.

500.2 tije. 13. in ciorchini drepti 10 . Planta matura are radacina pivotanta. Frunzele adevarate: fine.agricultura-romania. bogate in substante nutritive.www. lungi.10 cm lungime.5 – 1 cm. Adancimea de germinare 0.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Perioada de inflorire: primavara devreme – toamna devreme. sarace in calciu. varful corolei rosu inchis pana la negru. puternic ramificate cu pozitie culcata pana la verticala. petiolate. Hipocotilul este rosu deschis. lineare. acoperita cu un strat ceros cu miros respingator. Flori solitare. corola in forma de palnie. putin ridata. cu caliciu tubulos. usor narcotic. Tulpina: are 1 . penate. putin rosiatica. petiolate. Toate partile plantei sunt toxice. rosu violet. ascutite la varf. Seminte pe planta: cca. albastru-verzuie. Floarea: mica. Ramificatiile sunt palmate si eventual petiolate. 12. alungita. Datura stramonium – Ciumafaie Planta anuala de primavara tarzie sau de vara. Fumaria officinalis – Fumarita Buruiana seminifera anuala sau anual hibernata. Prefera solurile permeabile. tulpina neparoasa. Cotiledoane: inguste. cu inaltime pana la 30 cm. fistuloasa. Epoca de germinare: primavara timpuriu si toamna. Fructul este o capsula tepoasa. 6 . de obicei solurile lutoase.

petiolate. adancimea de germinare de obicei pana la 3 cm. cu radacina pivotanta. Epoca de germinare: primavera. putand atinge cca. Pedunculele brun roscate. Seminte pe planta: 100 – 600. avand la baza doi coltisori. 14. petiolate. muchiata (trunchiata) cu noduri articulate. Seminte pe planta: 400 (300 – 1. in forma de coroana la punctul de insertie al frunzei. cu nervuri canelate. de obicei ramificata. 11 .www. Tulpina: verticala. ovale. 100 cm. Galeopsis tetrahit – Lungurica Buruiana anuala cu inmultire prin seminte. Perioada de inflorire: iunie – toamna. rosu-carmin murdar sau albicios.600). cu varful ascutit. zaimtate pe margini.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] bogati in flori. cu doua labii vizibile. cu margini intregi. cu continut ridicat de azot si cu un nivel ridicat al apei freatice.agricultura-romania. Floarea: floare labiata. cu perisori indreptati spre baza. Cotiledoane: mari. Prefera soluri bogate. Frunzele adevarate: oval alungite pana la lanceolate. Perioada de inflorire: aprilie – toamna. cu varful rotund usor concav.

cu marginea intreaga. cu varful aplatizat. iubitoare de caldura si lumina. Creste luxuriant pe soluri bogate in humus si azot. frunzele inferioare petiolate. in forma de buton.000 – 10. numeroase. iar cele superioare aproape sessile. trifurcata in mai multe puncte. Seminte pe planta: 5. Galinsoga parviflora – Busuioc salbatic Buruiana seminifera anuala. sub forma de teava. rotunde. 12 .www. verde deschis. cu marginile fin dintate. Este prezenta pe soluri nisipoase si pe cele luto-nisipoase. Epoca de germinare: primavara tarziu – vara.agricultura-romania. iar in mijloc usor retrase (concave). Frunzele adevarate: opuse (pereche). Tulpina: de obicei dreapta. avand pe margine o coroana de petale albe in forma linguala. Cotiledoane: sub forma de spatula sau chiar patratica. de forma ovala ascutita.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 15. sensibila la frig. cu o inaltime de 10 . Floarea: capitule mici.80 cm. Perioada de inflorire: vara timpuriu – toamna. cu flori galbene.000.

fertile si de asemenea pe soluri gleice si argiloase umede. lung pedunculate.www. dispuse in verticil cu 4 . Tulpina: taratoare sau cataratoare poate atinge o inaltime de 120 cm. grupate cate patru in inflorescenta tip cima multiflorala situate la subsuoara foliolelor. Creste pe soluri bogate in humus.agricultura-romania.8 frunze la fiecare nod al tulpinii.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 16. adancimea de germinare cel mai ades superficiala. Epoca de germinatie: toamna – primavara. urcatoare. verzi-albastrui. perisorii sub forma de ghimpe fiind orientati in jos (spre baza). dar putand atinge si 10 cm. albicioasa. aspra (la pipait) si lipicioasa. adesea triflorale. robuste. oval-alungite. ingustate spre baza. Frunzele adevarate: lanceolate. cu varful retras. Perioada de inflorire: inceputul verii – toamna. mai late la varf. 13 . cu sectiune patrata. Cotiledoane: carnoase. Seminte pe planta: 350 (100 – 500). ramificata cu perisori ghimpati orientati in jos. Galium aparine – Turita Buruiana seminifera anuala sau anual hibernanta. Floarea: mica.

agricultura-romania. 14 . Staminele sunt de culoare purpurie. cu radacina pivotanta adanca. Frunzele adevarate: frunzele inferioare ovale pana la adanc lobate. inca de la baza. Iubeste solurile sanatoase. rezistenta la seceta. de culoare galbena cu mijlocul (interioarul) violet. usoare.ovala. concrescute. Tulpina: puternic ramificata. bogate in elemente nutritive. bine aerisite. cu radacina pivotanta profunda.50 cm. Lamium amplexicaule – Sugel Buruiana cu inmultire prin seminte. nisipolutoase. cu limbul sub forma cordat . Perioada de inflorire: vara.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 17. Floarea: solitare. iubitoare de caldura. adesea culcate. Cotiledoane: lung petiolate. iar frunzele superioare palmate. 18. inconjurand pedunculul. anuala sau anual hibernanta. Prefera regiunile calduroase si nu se dezvolta decat rar in zonele cu clima temperata. cu o lungime de pana la 4 cm. Epoca de germinare: primavara.www. amplasate in axila frunzelor superioare. Hibiscus trionum – Zamosita Buruiana seminifera anuala. Inaltime 10 .

cu inaltimea de 10 – 20 cm.carmin. dar mai ales toamna. Radacina este curbata. cu margini neregulat canelate. cu inaltime de 25 cm. dar prefera soluri bine aerisite. dar si primavera.www. Seminte pe planta: 200 (50 – 300). Frunzele adevarate: opuse in cruce. Perioada de inflorire: martie – octombrie. are o germinatie superficiala. rosiatica in partea superioara. petiolate. ridate. Lamium purpureum – Urzica moarta Buruiana cu inmultire prin seminte. Tulpina: verticala. Raspandita pe aproape toate tipurile de sol.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Epoca de germinare: de obicei toamna. paroasa la partea superioara. anuala sau anual hibernanta cu miros neplacut. Cotiledoane: idem L. lutoase. adancimea de germinare 0. pe vreme blanda infloreste apropae tot anul. bogate in calciu. 15 . cu ciocuri care nu se ating. tuguiat la baza. petiolate. Tulpina: verticala pana la oblica.5 – 2 cm. rotund-reniforme. cu frunzele superioare acoperite cu roseata. la baza cu doi lobi care se acopera. Perechile inferioare de frunze indepartate una de alta si lung petiolate. Frunzele adevarate: opuse in cruce. Epoca de germinare: tot anul. Cotiledoane: mici. cu o nervura vizibila. rotund ovale cu varful usor retras. sunt ridate ca o retea (un fileu) si au marginile adanc canelate. in verticile dense asezate la baza axilei foliare. Frunzele superioare inconjoara tulpina. in forma de inima. ramificata in forma de tufa. patrata. ramificata la baza. cu o buna aprovizionare cu apa. Purpureum. 19. patrata. usor paroase. Floarea: roza pana la rosu .agricultura-romania.

latite. cu inaltime de 40 (50) cm. Florile au forma de bila. Tulpina: verticala sau ascendenta. cu varf ascutit indoit. 20.www. Prefera solurile bogate in elemente nutritive. Frunzele adevarate: la inceput sunt simplu penate. urmatoarele frunze sunt bi sau tri penate. Seminte pe planta: 5. neparoase sau putin paroase.000). Perioada de inflorire: mai .ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Floarea: rosie purpurie. Matricaria chamomilla – Musetel Buruiana anuala sau anual hibernanta cu radacina fusiforma si cu un miros caracteristic de mar. sarace sau lipsite de calciu.300 (1. Perioada de inflorire: martie – octombrie.august. cu pene inguste. soluri tinere. Floarea: capitule convexe izolate. Cotiledoane: lungi pana la oval . galbene si cu petale albe la baza. nuda.000-10. filiforme.5 cm adancime).agricultura-romania. golasa. indeosebi pe soluri umede mlastinoase. Perioada de germinare: toamna . in verticile multiflore. goala in interior.primavara. argiloase sau nisipo-lutoase. 16 . de obicei ramificata. Seminte pe planta: 200 (60 – 300). nepetiolate (sesile). germinare superficiala (pana la 0. fara glumele.

primele frunze adevarate doar usor lobate si de obicei paroase. late pana la rotund ovale. cu unghiuri obtuze. cele femele asezate de obicei in axila frunzei (una sau doua la un loc).www. neregulat dantelate. Mercurialis annua – Trepadatoare Buruiana anuala. Jumatatile frunzei adesea inegale. de obicei ramificata de la baza. ovale pana la alungite. nisipoase pana la lutoase cu pozitii insorite. cele mascule in glomerule lung petiolate. ascutite: verde deschis. dioica.agricultura-romania.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 21. cu inaltime de 40 . la margini de obicei ghimpata. Prefera soluri bigate in humus si in substante nutritive. 17 . Tulpina: verticala sau etalata. petiolate. Floarea: flori galben . usor latite la varf.toamna. cu nervuri albicioase fin ramificate. putin indesate la noduri. ce se inmulteste prin seminte. Are un miros neplacut. verde deschis. Cotiledoane: robuste. Planta toxica.50 cm. Frunzele adevarate: opuse.verzui. Perioada de inflorire: iunie . Epoca de germinare: primavara tarziu.

cu radacina fusiforma. Polygonum aviculare – Troscot Buruiana anuala cu inmultire prin seminte. foarte diferita ca habitus si forma a frunzelor de la un an la altul. Tulpina: simpla sau ramificata. Prefera soluri bogate in substante nutritive si in calciu. avand 18 . raspandita in zone calde si uscate. toate frunzele sunt de culoare verde albastrui. Germineaza in stratul de la suprafata.nisipoase.www. Floarea: mica. Nepretentioasa. cele de pe tulpina sesile cu marginea intreaga sau dintata. Cotiledoane: latite. Epoca de germinare: primavara – vara tarziu. de culoare galben deschis. Myagrum perfoliatum – Golicica Buruiana din familia Cruciferae. Perioada de inflorire: vara.agricultura-romania. creste aproape pe toate tipurile de sol. ceroase. lutoase spre luto . cu petiol evident. spatulate cu nervura principala alba. anuala. cu o inaltime de 20 – 50 cm. maciucate pana la cordate. 23.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 22. hibernanta. Frunzele adevarate: frunzele bazale subtiri. Epoca de germinare: primavara.

Seminte pe planta: 125 – 200. Tulpina: de obicei culcata.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] nevoie de lumina pentru germinare. pedunculate. cu jumatatile frunzei inegale. Prefera solurile bogate in substante nutritive. cu radacina fusiforma. usoare pana la mijlocii. serpuita (la dreapta si stanga). nepetiolate. Cotiledoane: foarte lungi.agricultura-romania. cu varful rotunjit. verzuie cu bordura alba. simpla sau ramificata. Polygonum convolvulus – Hrisca urcatoare Buruiana anuala cu inmultire prin seminte. Se confunda inainte de inflorire cu volbura (Convolvulus arvensis). adesea colorate cu tente de rosu. scurt pedunculata. uniforme ca latime. Cotiledoane: inguste. Floarea: mica. ramificata. avand frunze la noduri pana la varf si o lungime pana la 50 cm. de cel putin 3 ori mai lungi decat late. Tulpina: subtire. inclusiv solurile semi-turboase. respectiv inaltime de 20 – 100 cm. Frunzele adevarate: eliptice sau lanceolate pana la lineare. 24. cu varful indreptat spre baza. puternic ramificata. Perioada de inflorire: iunie – toamna. Sunt grupate 2 – 5 flori la axila frunzei. in numar de 2 sau mai 19 . care dau dintr-un tub subtire pielos.5 – 4 cm. roz sau alb-verzuie. verde intens. Floarea: mica. Frunzele adevarate: cordate si sagitate. adanca.www. scurt petiolata. cu nervuri penate. adancimea de germinare de obicei 0. despicat. Are o lungime. moderat acide. cu limb adesea lanceolat. cu nervuri penate. care inconjoara tulpina. putin vizibila. Epoca de germinare: primavara.

patata cu rosu. cu perisori scurti numai pe margine (observabile numai cu lupa). afanate. tinere.agricultura-romania. alb-verzuie pana la roz . cu hipocotil lung si. in inflorescente verticale. adancimea de germinare pana la 4 cm. de obicei rosu. Floarea: mica.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] multe la subtioara frunzei. de obicei ramificata. cu radacina fusiforma. cu inaltime pana la 100 cm. cu unele frunze cu jumatati inegale. Cotiledoane: inguste.vara timpuriu. partea inferioara puternic punctata de glande. Seminte pe planta: 140 – 200. Perioada de inflorire: iulie – toamna. Funzele adevarate: eliptic – lanceolate. glabra. Tulpina: verticala sau inclinata. cilindrice la sfarsitul sau la axila frunzei.pal. 20 . evident petiolate. de trei ori mai lungi decat late. cu tuburi membranoase la baza frunzelor. Polygonum lapathifolium – Iarba rosie (1) Buruiana anuala cu forme diverse. Seminte pe planta: 800 – 850. Epoca de germinare: primavara . Se intalneste indeosebi pe solurile bogate in substante nutritive. mai late in treimea inferioara. 25. Perioada de inflorire: iunie – toamna.www. partea superioara inrosita.

Tulpina: asemanatoare cu Polygonum lapathifolium. Frunzele adevarate: lanceolate. Pe soluri fertile. cu cili aparenti pe margine. mai late la mijloc. cu varful rotunjit. Floarea: mica.agricultura-romania.www. in inflorescente verticale. scurt petiolate sau sesile. Polygonum persicaria – Iarba rosie (2) Buruiana anuala cu inmultire prin seminte. teaca membranoasa la baza frunzelor. cu inaltime pana la 80 cm.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 26. cu pete mai inchise la partea superioara. friabile. sub forma de spic. bine aerisite. Perioada de inflorire: iulie – toamna. verde inchis sau rosii. adancimea de germinare de obicei 1 – 3 cm. Epoca de germinare: primavara – vara. roza sau albicioasa. bogate in azot. radacina fusiforma ramificata. Seminte pe planta: 200 – 800. dense la sfarsitul sau la axila frunzei. uneori usor paroase. Cotiledoane: lung-ovale. 21 .

frunze alterne trisectate. sesile. Tulpina: cilindrica. Flori mici. 28. Prefera soluri usoare. Ranunculus arvensis – Piciorul cocosului Planta anuala de primavara sau de toamna.30 cm. Radacina fasciculata. nepedunculata. adeseori culcata pe sol. carnoasa. alterne. cu o inaltime de 10 . dar dura (tare). soluri nisipoase in zone calde. de culoare verde brun. in sectiune transversala semicilindrice. Perioada de inflorire: vara.agricultura-romania. Frunzele adevarate: groase. lucioase. plasata in axila foliara. verde inchis. Portulaca oleracea – Iarba grasa Buruiana seminifera anuala. In contact cu pielea pot provoca dermatite de contact. 22 . Epoca de germinare: vara. Floarea: putin evidenta. avand numeroase stamine. separate.www. ovale. cu periantul galben. dar si cu posibilitatea de a emite tulpini verticale. cu radacina pivotanta.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 27. violete la baza. tulpina scurta (20-30 cm). bogate in substante nutritive. Seminte pe planta: 10. adesea culcata. Cotiledoane: lungi.000. Perioada de inflorire: in plina vara – toamna. ovale pana la alungit-cuneiforme. sesile. adesea rosiatica si puternic ramificata. solitara sau in grupuri mici. carnoase. alungit oblongi. Atentie: speciile de Ranunculus sunt toxice pentru animale. carnoase. cu 5 sepale verzi si 5 petale galbene.

adancimea de germinare: 1-2 cm. in ciorchini cu flori putine. cu varful puternic concav lung petiolate. cu radacina fusiforma scurta. Prefera soluri putin acide. neregulat dantelate. Tulpina: verticala. asemanatoare cu cea a mustarului salbatic.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 29. Cotiledoane: puternice.agricultura-romania. cordiforme. latindu-se spre partea superioara (varf). Perioada de inflorire: mai / iunie – toamna. Floarea: galben pal sau alba. 23 . cu lobi laterali si lobi terminali mari ovali. cu nervuri violet sau galben inchis. nelobate. sarace in calciu. sepale verticale concrescute cu petalele. frunze superioare lanceolate.www. ramificata cu perisori deschisi sau indreptati in jos. cu inaltime pana la 60 cm. Raphanus raphanistrum – Ridiche salbatica Buruiana anuala cu inmultire prin seminte. Seminte pe plante: 150 (100 – 300). late. Epoca de germinare: primavara (epoca principala de germinare). Frunzele adevarate: penate in lira.

involucrul este cilindric pe un singur rand. cele care apar mai tarziu neregulat lobate pana la penate. aplatizate la baza. linear lanceolate. in forme foarte variate. Este indicatoare de azot. cu inaltime pana la 40 cm. are germinatie superficial.agricultura-romania. primele spatulate.200). Floarea: capitule mici. Frunzele adevarate: stralucitoare verde inchis. floare tubuloasa.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 30. Seminte pe planta: 4. de obicei verticale. rosietica. bogate in humus si in substante nutritive.400 – 7. frunzele superioare inconjurand tulpina. Cotiledoane: mici. cu varf rotunjit. fata inferioara uneori de culoare purpurie. Tulpina: de obicei verticala si foarte ramificata. Perioada de inflorire: primavara – toamna. 24 . cu radacina conica. cu margini intregi. Prefera soluri tinere. galbene. Epoca de germinare: aproape tot anul. Senecio vulgaris – Spalacioasa Buruiana anuala sau anual hibernanta.000 (1.www. umede. petiolate si dentate.

Solanum nigrum – Zarna Buruiana anuala. Prefera solurile cele mai bune. Este indicatoare de azot. lobate sau bine dantelate. paroasa la partea inferioara. cu radacina pivotanta scurta. Tulpina: verticala. de obicei curbate. obcordate. Iubeste solurile bogate in humus si azot. cele superioare oval . Seminte pe planta: 1. afanate. care se inmulteste prin seminte. neregulat dantelate. Cotiledoane: puternice. Epoca de germinare: primavara. Perioada de inflorire: mai / iunie – toamna. Frunzele adevarate: frunzele inferioare petiolate.200 (200 – 2.www. cu forma aproape de lira. 32.aurii. in ciorchini umbeliformi. foarte curbate la varf. bogate in substante nutritive si calciu. Floarea: numeroase. cu inaltime pana la 60 cm. cu radacina pivotanta scurta.alungite. adancimea de germinare numai pana la 2 cm. galben . denumita uneori gresit ridiche salbatica. ramificata mai ales in partea superioara.000). scurt petiolate pana la sesile.agricultura-romania. Sinapis arvensis – Mustar salbatic Buruiana anuala cu inmultire prin seminte. 25 . de obicei nedivizate.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 31. petiolate.

produce un latex vegetal.5 – 1 cm. stelata. Sonchus arvensis – Susai Buruiana perena cu stoloni care se dezvolta rapid in sol si poseda ramificatii foarte dense. germineaza de obicei la adancimea de 0. Floarea: alba. mari. cu marginea fin dintata. dantelate pe margine. presarata cu perisori scurti. 26 . purtatoare de muguri vegetativi. numai in partea superioara ramificata. cu inaltime pana la 50 cm. Tulpina: dreapta. verde mat intens. Epoca de germinare: primavara. paroase. Perioada de inflorire: iunie / iulie – toamna. urmatoarele frunze lanceolate si apoi cu petiolul aripat. cu marginea intreaga. Cotiledoane: larg .000). usor paroase. sesile. Frunzele adevarate: primele frunze rotund .agricultura-romania. sunt reunite mai multe flori pe tije scurte (asemanatoare cu florile la cartof). Tulpina: taratoare sau inclinata.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Epoca de germinare: primavara tarziu. cordiforme. Frunzele adevarate: ovale pana la oblonge. petiolate. de cele mai multe ori simpla. spinos dintate. cu o inaltime de pana la 150 cm. Prefera soluri umede. colorata usor violet ca si petiolurile frunzelor. rar vara. asezate pe sol. adancimea de germinare pana la 3 cm.ovale. cu nervura principala vizibila. petiolate.ovale. cu margini intregi. cu varful fin alungit.www. cu un strat superficial impermeabil. cu tije scurte. cu nervura principala vizibila. 33. Seminte pe planta: 500 (100 – 1. ramificata. Cotiledoane: rotunde sau rotund ovale. lutoase.

alungita. Tulpina: groasa. toate fiind dentat – paroase. spalacit). Epoca de germinare: primavara dar si vara. 27 . adancimea de germinare pana la 2 cm.000). Perioada de inflorire: inceputul verii – toamna.www. galben – tern (sters. Seminte pe planta: 6. adesea ramificata de la baza. frunze bleu-verzi. capitulele si pedunculii fara peri glandulosi. Sonchus asper – Susai aspru Buruiana seminifera anuala. cu o inaltime de pana la 80 cm. cu o puternica radacina pivotanta.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Floarea: de culoare galben . Floarea: capitule convexe. frunzele superioare sesile infasurand la baza tija. producatoare de latex.000 – 20. Numarul de seminte pe planta: 4. in inflorescente dense cu putine flori. lucioase. soluri fertile lutoase si luto . glabra. cu petiol scurt.agricultura-romania. rosietice. Cotiledoane: de forma spatulata sau oval . Prefera soluri proaspete care sa nu fie sarace in calcar. in cime. a doua cu perisori pe dinti.400 (6.000). 34.nisipoase. goala in interior.000 – 6. Perioada de inflorire: vara – toamna. Frunzele adevarate: prima frunza adevarata numai dantelata (dintata).auriu.700 (1. involucrul si tija in general acoperite cu peri glandulosi. in spirala.

cu dentitie paroasa.agricultura-romania. Cotiledoane: rotunde. bleu – verzi. Perioada de inflorire: inceputul verii – toamna. Seminte pe planta: 4. cu radacina pivotanta puternica.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 35.000 – 5. 28 .000). bine aprovizionate cu elemente nutritive. Sonchus oleraceus – Susai moale Buruiana seminifera anuala. Epoca de germinare: in principal primavara. Frunzele adevarate: prima aproape circulara cu dentitie fina. Tulpina: dreapta. de obicei.www. verde clar. Floarea: inflorescenta galben clar sau galben verzui. groasa. capitulele convexe si pedunculii fara peri glandulosi. produce latex. bogate in calciu. ramificata. urmatoarele sesile si cu auriculele ascutite. cu marginea intreaga. penate sau nepenate. cu o inaltime de pana la 80 (100) cm. Prefera soluri humifere. petiolate. cu fata curbata cu lobi plati. inconjurand tulpina.500 (4.

cu crestere taratoare. lung pedunculata. Iubeste solurile bune. cu perisori agatatori.200 (1. inclinate in diagonala. Cotiledoane: foarte subtiri. Frunzele adevarate: liniare. humifere.3. care acopera solul in primavara cu o retea deasa. fara flori. 37.agricultura-romania. ramificata. friabile. cu radacina pivotanta scurta. 29 . incovoiate in partea superioara. cu aspect gros. dispuse in ghemotoace.000 – 10.www. Epoca de germinare: primavara. de pana la 40 cm inaltime sau lungime. Stellaria media – Rocoina Buruiana anuala sau anual . Tulpina: cu mai multe articulatii verticale sau culcate.0 cm. Perioada de inflorire: vara – toamna. bogate in azot.5 . cu cinci petale albe iar caliciul cu sepale separate in inflorescente terminale si umbelifere. confundabila cu Anagallis arvensis. ascutite la varf. liniare in forma de ace. Spergula arvensis – Hrana vacii Buruiana seminifera anuala. Floarea: mica. partea inferioara ramificata. adancimea de germinare 0.000).ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 36. Seminte pe planta: 3.hibernanta cu inmultire prin seminte. bine aprovizionate cu apa.

stelata. inguste la petiol. intinse pe sol. de obicei 0. cu peri pe un rand. mici. cu varful adesea punctat cu negru. scurt petiolate. lutoase. Epoca de germinare: primavara. adancimea de germinare 1 . pedunculata.agricultura-romania. oval .www. Thlaspi arvense – Pungulita Buruiana anuala sau uneori anual hibernanta care raspandese la frecare un miros de usturoi. cu germinatie superficiala. mica. 30 .ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Epoca de germinare: tot anul. Seminte pe planta: 15. bifurcata sau in pozitie terminala. Frunzele adevarate: pare. Prefera soluri bogate in elemente nutritive.5 – 1 cm adancime.000 – 20. verde deschis.rotunde.000).2 cm. cele inferioare sunt petiolate. rotunda. dand radacini la noduri.000 (10. Perioada de inflorire: aproape tot anul. 38. in lungime de 5 – 30 (40) cm. Tulpina: de obicei culcata. petioluri cu margini paroase. Floarea: alba. Cotiledoane: fine. Cotiledoane: oval . lanceolate. impletita adesea ca un intestin. opuse. cu margini intregi. cu reactie usor acida.ascutite.

31 . paroasa. paripenat . in culturi prasitoare si pasuni.www.000). in rozete plate pe sol. Cotiledoane: carnoase. eliptice. in inflorescente compacte. ramificata. inconjurand tulpina cu urechiusele. alba. Epoca de germinare: primavara. galbena. Perioada de inflorire: primavara tarziu – toamna timpuriu. Floarea: mica.100 cm. In tara noastra este intalnita frecvent in sudul si sud . Seminte pe plante: 900 (500 – 2.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Frunzele adevarate: primele frunze ovale late pana la alungite. Frunzele urmatoare alungite. fructul este prevazut cu spini puternici si se desface in cinci fructe partiale (mericarpii).verzui. carnos. ovale pana la lunguiete. ramificata de la baza. 39. termofila. de obicei cu inaltimi de 10 . taratoare. Tribulus terrestris – Coltii babei Buruiana anuala. Floarea: mica. plat . spatulate. Tulpina: verticala. alb.30 cm.agricultura-romania. cu o lungime de 10 . cu radacina pivotanta. petiolate. cu 4 . solitara in axul frunzei. Tulpina: culcata. mai tarziu alungite (ca un ciorchine). cu larga raspandire pe soluri usoare. muchiata. in special in veri calduroase. intregi. cu margini intregi sau usor dantelate.6 perechi de foliole mici.compuse. Perioada de inflorire: mai – toamna. Frunzele adevarate: gri .curbate la baza. cu petiol scurt.estul tarii.

putin lanceolate. triunghiular . Tussilago farfara – Podbal Buruiana perena cu frunze mari si cu o radacina pivotanta fusiforma. Seminte pe capitul: 200 – 350. petiolate. lung petiolate. galben – auriu. rosie pana la brun intens. alb . cu dentatii inegale. de 10 . apar dupa inflorire.cordate. Floarea: inflorescente izolate. cu miros de miere. carnoase. de marimea unei maini. Perioada de inflorire: la inceputul primaverii.agricultura-romania. cu margini intregi. 32 . intinse pe sol. Epoca de germinare: primavara. Frunzele adevarate: bazilare.20 cm inaltime.www. Tulpina: peduncul vertical.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 40. germinatie superficiala. cu frunze mici desfacute. in pozitie terminala. Prefera soluri lutoase si argiloase umede. Cotiledoane: mici.pasloase pe fata inferioara. Creste adeseori sub forma de cuib. dar si cu stoloni subterani care cresc orizontal.

Iubeste azotul si este specifica pentru soluri bogate in humus. obcordate.agricultura-romania. patrata. urmatoarele frunze sunt oval . Frunzele adevarate: opuse in cruce. verzui. Loburile terminale sunt net rotunde. scurt petiolate. Perioada de inflorire: mai / iunie – toamna. cu radacina pivotanta si cu peri urticanti. cu inmultire prin seminte. ramificata de la baza. Cotiledoane: mici. avand perisori urticanti ca si frunzele. Urzica mai puternic decat Urtica dioica. Floarea: flori putin vizibile. regulat lobate si puternic zimtate. dar nu asa persistent. in panicule aplecate sau verticale la subtioara frunzelor. petiolate. Epoca de germinare: primavara – vara tarziu. aflate intr-o stare culturala buna. Urtica urens – Urzica mica Buruiana anuala monoica. dantelate in zimti. Seminte pe planta: 100 – 1. 33 .300.www. primele frunze rotund-ovale.eliptice. mici. usor lobate la varf. Tulpina: poate atinge 60 cm inaltime.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 41.

primele frunze nu sunt decat putin decupate. 34 . bogate in calciu. solitara si cu un petiol destul de lung. foarte ramificata la baza.www. bogate in humus si substante nutritive. Perioada de inflorire: primavara. iubitoare de lumina. bleu clar sau violet. Tulpina: culcata. slab paroasa. plasata in axilele frunzei. Floarea: mica. rar anuala. Seminte pe planta: cca 200 – 300. Prefera soluri lutoase. rar verticala. Frunzele adevarate: cordate.agricultura-romania. ovale.3 mm latime. Veronica persica – Ventrilica Buruiana anuala cu inmultire prin seminte. Veronica hederifolia – Doritoare Buruiana care poate supravietui peste iarna.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] 42. 2 . Epoca de germinare: primavara (in culturi prasitoare). pana la forma de lira cu 3 .7 lobi. mari.lutoase pana la lutoase. Prefera soluri usoare (scheletice). bogate in elemente nutritive. petiolate. Este mare consumatoare de azot. net petiolate. pedicule glabre. 43. care formeaza multi lastari la o buna aprovizionare a solului cu azot. cu lungime de pana la 30 cm. Cotiledoane: puternice. nisipo . caliciul penat in patru.

1 cm.latite. dar mai ales toamna. 35 . cu mijlocul galben. cu perisori incretiti. Tulpina: de obicei tulpini numeroase. Epoca de germinare: tot anul. dar in conditii bune poate germina tot anul.12 mm) decat la V. Viola arvensis – Trei frati patati Buruiana anuala sau perena cu inmultire prin seminte si cu forme variate functie de inaltimea de crestere (talia). adancimea de germinare 0.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Epoca de germinare: de obicei primavara. 44. culoarea florii si marime. taratoare sau urcatoare. Inaltime pana la 40 cm. Creste mai ales pe soluri usoare nisipoase pana la mijlocii.5 . Frunzele adevarate: oval . scurt petiolate. hederifolia.www. izolate in axilele foliare. Floarea: mai mare (8 . Perioada de inflorire: martie . la extremitatile laterale regulat dantelate cu lobi rotunjiti. bleu. la baza aproape cordate. rotunjite la varf. scurt petiolate. cu peri verticali dispersati. Seminte pe planta: 50 – 100. simpla sau ramificata. Are nevoie de lumina pentru germinare. cu peduncule lungi in perioada fructificarii.agricultura-romania. Cotiledoane: spatulate pana la triunghiulare.octombrie.

scurt petiolate. cu peri densi. cu cinci petale (galben deschis. scurt petiolate. bogate in substante nutritive. de obicei remificata.www. verzui. roz pana la violet).dantelate (zimtate). albicios. prezenta pe soluri grele. Frunzele adevarate: cele inferioare cordate . Tulpina: ramificata. Floarea: florile mascule sferice. Perioada de inflorire: aproape tot anul. Xantium strumarium – Cornuti Buruiana seminifera anuala. Floarea: izolata.lanceolate. in zone cu veri calde. toate avand la baza frunze secundare penate.500 (150 – 3. lung pedunculata. subtiate la ambele capete. ingustate treptat spre petiol. neregulat lobate . cu varful ascutit. lanceolate. 36 . 45. Perioada de inflorire: vara tarziu – toamna. dupa fecundare sub forma de arici. in axila foliara. Epoca de germinare: primavara.trungiulare.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Cotiledoane: oval rotunde. dantelate la margini.60 cm. amplasate la capatul lastarilor. Tulpina: inclinata sau verticala.000).agricultura-romania. cele inferioare oval . cele femele sunt solitare sau mai multe in axila frunzei. cu o inaltime de 15 . Seminte pe planta: 2. cu inaltime de 10 . frunzele superioare lanceolate.120 cm. cele superioare alungite. Cotiledoane: pot atinge lungimea de 5 cm. cu varf concav. Frunzele adevarate: dispersate. cu peri desi si scurti pe partea inferioara.

agricultura-romania.ro [GHIDUL BURUIENILOR DICOTILEDONATE] Agricultura – Romania click aici 37 .www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful