P. 1
pengucapan awam

pengucapan awam

|Views: 165|Likes:
Published by Nadia Hairi

More info:

Published by: Nadia Hairi on Jan 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/25/2012

pdf

text

original

Disediakan oleh : Nadia Bte Hairi Kolej Komuniti Bentong

Pernahkah anda terlibat dalam insiden atau peristiwa seperti berikut?
y Diminta memperkenalkan diri dalam suatu majlis y Diminta menjadi pengerusi majlis y Diminta menjadi wakil kumpulan untuk pembentangan y Diminta menjadi wakil bagi rombongan keluarga untuk merisik bagi majlis pertunangan y Diminta memberi pandangan dalam mesyuarat y Dijemput menyampaikan ucapan berkaitan dengan pengalaman anda

y Pengucapan Awam ialah satu bidang

yang perlu dikuasai bukan sahaja oleh pimpinan masyarakat, organisasi, agensi-agensi kerajaan dan swasta tetapi juga individu yang sentiasa berhadapan dengan orang ramai yang memerlukan ia berkomunikasi dengan lebih dari seorang

Jenis-jenis ucapan Pengkelasan Ucapan Majlis Khas Menghibur Berdasarkan Tujuan Pemujukan Berdasarkan Cara Informatif/ pemberitahuan Impromptu Menghafal Membaca Teks Ekstemporaneous .

Informatif / pemberitahuan y Matlamat perucap adalah untuk memaklumkan atau menerangkan kepada audiens tentang sesuatu konsep. fenomena. proses. y Contoh : ceramah motivasi. perkara. pengumuman . idea dan sebagainya.

kepercayaan. fahaman atau tindakan. ahli politik . peguam. y Contoh : jurujual.Memujuk y Perucap cuba mempengaruhi audiens untuk menghasilkan perubahan dari segi citarasa. sikap.

y Contoh : di majlis keraian .Menghibur y Tujuan untuk membangkitkan suasana ceria dan menyeronokkan.

. y Kebiasaannya teks ucapan disediakan oleh AJK untuk tetamu yang dijemput berucap.Majlis Khas y Ucapan berlangsung dalam sesuatu majlis yang bersifat rasmi.

Impromptu y Disampaikan secara spontan. . pengetahuan dan kemahiran. y Isi ucapan berdasarkan pengalaman. y Perucap hanya berbicara isu-isu ringan.

Menghafal teks y Ucapan disediakan dengan lengkap y Perucap hafal teks y Contoh : perbahasan. pidato .

Membaca teks y Membaca sebuah skrip atau teks y Ucapan ini dilakukan sekiranya terdapat fakta-fakta yang penting y Setiap perkataan tercatat perlu dibaca y Contoh : Pembentangan Bajet Tahunan .

Ekstemporenous y Ucapan yang cukup persediaan y Menggabungkan ketiga-tiga jenis ucapan y Perucap hanya hafal bahagian-bahagian tertentu y Contoh : penceramah agama. pengacara TV .

y Body language. y Jangan panik.Kunci Utama y Confident. . y Eye contact. y Penampilan.

pilih tajuk yang dekat di hati anda.Tips pengucapan awam y Apa-apa sekalipun mulakan dengan bismillah sebagai pembuka kata. Jangan memandai mencari tajuk yang cukup sukar kononnya nak mencabar diri sendiri. . y Perlu ada mukadimah yang sesuai. y Kalau anda diberi pilihan untuk membuat ucapan berdasar tajuk sendiri.

y Jangan memasukkan perkataan yang susah nak disebut. y Buat lawak .y Kalau anda gemuruh berhadapan dengan penonton. cuba halakan pandangan pada audiens yang cun/hensem.

Petua Dalam Ucapan Bahasa Badan Penggunaan Mikrofon Petua Dalam Ucapan Pengawalan Suara Kaedah Jawab Soalan .

Bahasa Badan y Pergerakan non-verbal Kepala Mimik muka Mata Bahu Tangan/jari .

Pengawalan Suara Kelantangan Nada Pengulangan Sebutan tepat Jeda .

Penggunaan Mikrofon Jarak sejengkal Kedudukan Mikrofon Laraskan volume Audiens dapat lihat muka Biarkan tiangnya .

Kaedah Jawab Soalan y Dengar soalan y Ulang sebut soalan y Definisi istilah .

Langkah-langkah penyediaan dan persembahan ucapan yang berkesan Mengawal gugup Menganalisis diri Mengumpul bahan Menyusun bahan Merancang pengenalan Merancang penutup Berlatih Menyampaikan ucapan Audiens Situasi .

ceria Mulakan ucapan tanpa memandang nota Mulakan dengan terimakasih kepada pengacara majlis Perkenalkan diri. harapan dan jangkaan terhadap pendengar .Memulakan ucapan y Gaya tersendiri y Berkeyakinan berjalan dengan y y y y y y tenang Adakan hubungan dengan audiens Tunjukkan senyuman. kumpulan Nyatakan perasaan.

Ketika Ucapan y Nyatakan kerangka isi ucapan y Mulakan dengan isu hangat / isu y y y y y y y y y y semasa Nyatakan betapa pentingnya audiens mendengar ucapan anda hari ini Buat jenaka. sekali sekala Ajukan soalan. data dan statistik untuk menguatkan hujah anda Nada suara Perkatakan sesuatu mengenai majlis Berkaitan dengan sejarah Tunjukkan bahawa kita gemar berucap Memuji pendengar dengan ikhlas .kaitkan dengan pendengar Gunakan kata-kata hikmat Selitkan contoh.

Tanda-tanda Gugup Fisiologi Jantung kencang Pitam Berpeluh Suara lemah Sesak nafas Tubuh kaku Ketar lutut Bibir kering Psikologi Takut audien Bimbang lupa idea Malu Allergik kepada ucapan Tidak berani bertentang mata .

. y Jangan berhenti bercakap walaupun gugup. y Jangan pentingkan gaya penyampaian.Teknik Mengawal Gugup y Pilih audien yang mesra sebagai tumpuan di awal bicara. y Wujud dan kekalkan eye contact. y Bergerak. y Berlagak seperti yakin walaupun tidak yakin.

Bercakap VS Roustrum Alahan yang tiba-tiba Umpama Mimpi siang hari Orang lain banyak lagi Rela ponteng kelas Bagai plastik disimbah air panas Macam tak ada orang lain .

pergerakan melampau  Bergerak terlalu kerap  Menggaru.Hati-hati  Bergayut pada rostrum  Berdiri senget. patah jari. menenggek  Berpeluk tubuh. memperbetulkan pakaian. bermain lidah / bibir  Bermain dengan alatan menulis  Kerap menyelakkan nota . rambut. menggaru misai / janggut. tangan dalam poket. gosok hidung. menggaru kepala .

Penutup dan rumusan ucapan y Rumusan apa yang telah disampaikan y Selitkan mutiara kata y Harapan kepada audiens y Ucapan terima kasih pada penganjur y Ucapan terimakasih pada pendengar y Berjalan ketempat duduk dengan sopan dan bersemangat .

melakukannya. menentukan tidak melakukannya.ySelagi seseorang itu mengimaginasikan bahawa dia tidak boleh melakukannya. maka akibatnya mustahil baginya untuk melakukannya. . melakukannya. selagi dia melakukannya.

Terima Kasih daun keladi. ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->