Kisah Nabi Ayub `Alaihis Salam yang tabah

Bismillahir Rahmanir Rahim. Assalamu `Alaikum wa RahmatulLahi wa Barakatuh. Terima kasih kepada Pengerusi Majlis. Yang dihormati barisan panel hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, rakan-rakan, hadirin dan hadirat, muslimin dan muslimat yang diRahmati Allah sekalian. Pada hari ini, saya ingin menyampaikan sebuah kisah yang bertajuk “Ketabahan Nabi Ayub `Alaihis Salam”. Nabi Ayub `Alaihis Salam terkenal dengan kekuatan imannya. Sehingga ianya telah menimbulkan rasa cemburu kepada iblis laknatulLah. Iblis juga berasa sakit hati apabila mendengar para malaikat asyik memuji Nabi Ayub `Alaihis Salam. Iblis lalu menggoda dan merayu kepada Nabi Ayub `Alaihis Salam supaya meninggalkan suruhan Allah dan berhenti beribadat. Setelah semua godaan yang dilakukan oleh iblis itu tidak berjaya, iblis telah menemui Allah lalu berkata, “Tuhan, Ayub itu sebenarnya tidak ikhlas sujud kepada-Mu. Dia cuma inginkan nikmat kekayaan dan anak-anak sebagai pewarisnya sahaja”. lk Mendengar kata-kata iblis itu, maka Allah ingin membuktikan kepada iblis bahawa Nabi Ayub `Alaihis Salam itu sememangnya seorang yang beriman, sabar dan tabah dalam menghadapi sebarang dugaan. Lalu, Allah telah memberikan kebenaran kepada iblis supaya menghasut Nabi Ayub `Alaihis Salam agar lalai dalam beribadat. Lihatlah kawan-kawan! Walaupun iblis berkali-kali menghasut dan menggoda Nabi Ayub `Alaihis Salam untuk meninggalkan suruhan Allah, namun ia tetap

kerana cintakan pemuda berlainan agama. semua yang aku miliki selama ini. “Wahai iblis. “Wahai Ayub. yang telah mendidik jiwa dan raganya agar tidak tunduk kepada hasutan iblis dan syaitan. Namun Nabi Ayub `Alaihis Salam tahu lelaki yang bertanya kepadanya itu adalah iblis. seorang anak gadis sanggup keluar daripada agama Islam yang dianuti serta sanggup untuk membuang keluarga yang mengasihinya selama ini. sedangkan engkau adalah hamba Allah yang kuat beribadat. Tidak guna engkau kuat beribadat kerana Allah Yang Maha Berkuasa itu pun tidak mahu menyelamatkanmu”. Namun kita sungguh berasa sedih. Ini semua adalah hasil keimanan yang dimiliki oleh Nabi Ayub `Alaihis Salam. Dan ada kes menyebutkan. adalah pinjaman daripada Allah sahaja. Hanya Allah sahaja yang berkuasa di atas segala-galanya”. lihatlah keadaanmu sekarang. iblis menyamar sebagai seorang lelaki dan bertanya kepada Nabi Ayub `Alaihis Salam. Apa yang berlaku seterusnya ya? Untuk pengetahuan kawan-kawan. Lalu Nabi `Alaihis Salam menjawab. manusia yang hidup di dunia ini tidak akan dapat lari daripada menerima qada’ dan qadar yang ditentukan Allah.mempertahankan hak dan prinsip yang dianutinya. seperti musibah- . Kini sudah tiba masanya Allah mengambilnya semula. iblis telah memusnahkan segala harta benda Nabi Ayub `Alaihis Salam sehingga Nabi Ayub `Alaihis Salam menjadi seorang muflis. Sesungguhnya kawan-kawan. Anak-anak Nabi Ayub `Alaihis Salam yang berada di dalam rumah itu kesemuanya meninggal dunia dalam keadaan yang sungguh mengerikan. Apa yang berlaku kepada pemuda-pemudi hari ini. Setelah berjaya memusnahkan semuanya. demi rasa cintanya kepada Allah Yang Maha Agung. Hilang segala harta benda dan anak-anak yang kau miliki selama ini. mereka terlalu mudah untuk terpengaruh dengan kuasa jahat iblis dan syaitan yang menyesatkan seperti pengaruh black metal. skinhead dan sebagainya lagi yang boleh merosakkan aqidah. Iblis juga berjaya memusnahkan kediaman Nabi Ayub `Alaihis Salam sehingga roboh dan binasa.

lk Tidak seperti masyarakat pada hari ini. sehingga mereka melakukan perkara-perkara yang tidak sewajarnya demi untuk menghilangkan rasa kekecewaan yang dialami seperti mengambil pil khayal. Iblis datang kepada Nabi Ayub `Alaihis Salam dan membawa bersamanya satu penyakit yang tidak ada ubat atau penawar untuk menyembuhkannya. Sekali lagi iblis menemui Allah untuk menyatakan perasaan kecewanya itu. lihatlah Nabi Ayub `Alaihis Salam. Perlu juga diingat. apa yang dapat kita lihat. Yang lebih teruk lagi. bahawa apabila menghadapi kesengsaraan. Namun segala kesakitan itu tidak menghalang Nabi Ayub `Alaihis Salam untuk sujud kepada Allah. sebagai contohnya apabila kita menziarahi orang . lk Seterusnya apa ya? Iblis sungguh marah dan kecewa apabila usahanya untuk memesongkan akidah Nabi Ayub `Alaihis Salam menemui jalan kegagalan. janganlah mudah kecewa dan putus asa. Bukan hanya ketika senang sahaja kita mengingati Allah. menghisap dadah dan sebagainya lagi. namun apabila kita ditimpa kesusahan. kerana menyangka Allah turut mengingati kita dengan memberikan nikmat kesenangan. ia tetap tidak lupa untuk sujud menyembah Allah kerana Allah itulah yang perlu diingati selalu di kala senang mahupun susah. Untuk kali ketiganya Allah telah mengizinkan iblis berbuat apa sahaja terhadap kesihatan Nabi Ayub `Alaihis Salam. ianya harus dihadapi dengan penuh kesabaran. mereka mudah berasa kecewa dan tertekan. kita melupakan-Nya. kerana menyangka Allah telah melupakan kita dengan memberikan kita kesusahan. ada yang sanggup untuk membunuh diri kerana menyangka perbuatan itulah yang dapat mengakhiri segala kekecewaan yang mereka dialami. Kawan-kawan. segelintir daripada mereka apabila ditimpa musibah dan kesusahan. Kulit tubunhya habis hancur di makan ulat-ulat Nabi Ayub `Alaihis Salam terpaksa menghadapi kesakitan itu bertahun-tahun lamanya. Walaupun menanggung kesakitan yang tiada perinya. Namun.musibah yang menyebabkan penderitaan dan kesusahan. Sebagai cabaran dan ujian dari Allah.

kita boleh menunaikan solat secara duduk. Iblis telah berjaya menghasut isteri Nabi Ayub `Alaihis Salam supaya meninggalkan Nabi Ayub `Alaihis Salam seorang diri. ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata : “Sesungguhnya aku ditimpa penyakit. lk Apa kesudahannya ya? Melihat ketabahan Nabi Ayub `Alaihis Salam itu. Nabi Ayub `Alaihis Salam pun melaksanakan suruhan Allah itu dan penyakitnya . tidak boleh berdiri dan sebagainya. Bukankah Islam itu agama yang mudah. lk Allah lalu mewahyukan kepada Nabi Ayub `Alaihis Salam supaya menghentakkan kakinya ke tanah supaya keluar air daripada tanah tersebut. Pelbagai alasan diberikan. kita dapati ramai di antaranya yang tidak bersolat. (setelah ia melakukannya maka terpancarlah air. Nabi Ayub `Alaihis Salam telah berdoa kepada Allah supaya disembuhkan penyakitnya. Sebagaimana firman Allah di dalam surah al-Anbiyaa’ ayat 83 : Yang maksudnya : “Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Ayub. iblis semakin kecewa kerana segala usahanya selama ini tidak juga berhasil. sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihi daripada segala (yang lain) yang mengasihani”. Tinggallah Nabi Ayub `Alaihis Salam menanggung kesakitan itu seorang diri.sakit di hospital. baring mengiring. Satu lagi peluang yang masih ada ialah menghasut isteri Nabi Ayub `Alaihis Salam. Pada suatu hari. lalu Kami berfirman kepadanya) : “Ini ialah air sejuk untuk mandi dan untuk minum (bagi menyembuhkan penyakitmu zahir dan batin)”. Sebagaimana firman Allah di dalam surah Shaad ayat 42 : “(Maka Kami kabulkan permohonannya serta Kami perintahkan kepadanya) : “Hentakkanlah (bumi) dengan kakimu”. Jika kita sakit dan tidak boleh berdiri. dan sebagainya dan jika tidak mampu cukuplah hanya sekadar di dalam hati. Air yang keluar itu hendaklah diminum dan digunakan untuk mandi agar segala penyakit yang dideritainya menjadi sembuh. seperti sukar mengambil wudhu’.

terima kasih. Kelebihan dan kehebatannya adalah atas pertolongan dan sandaran kepada makhluk yang dikutuk Allah iaitu syaitan dan iblis laknatulLah. Kepadanyalah kita mengadu segala masalah melalui amalan doa yang sebaik-baiknya disertai dengan ibadah solat samada yang wajib mahupun yang sunat.kembali sembuh. Dan sesungguhnya dukun dan pawang itu juga merupakan manusia biasa yang nasibnya ditentukan oleh Allah. lk Bukan seperti masyarakat pada hari ini. WabilLahit taufiq wal hidayah. Sesungguhnya syirik itu merupakan perbuatan yang mendatangkan dosa besar dan tidak akan diampunkan oleh Allah. lk Ini menjadi teladan buat kita semua. Allahlah menjadi tempat untuk kita memohon pertolongan. lantaran mereka merasa bahawa dukun dan pawang itu mempunyai kelebihan dan keistimewaan berbanding manusia lain. Ilal liqo’ wa ma’as salamah . pawang dan sebagainya. Wassalamu `alaikum W. lk Sampai di sini sahajalah dapat saya sampaikan kisah “Ketabahan Nabi Ayub “Alaihis Salam”. Sesungguhnya doa itu adalah tali yang mengikat antara manusia dengan Khaliq-Nya dan sesungguhnya doa itu adalah kekuatan bagi setiap Muslim. Mereka tidak sedar yang mereka itu telah mensyirikkan Allah. bahawa apabila kita mempunyai sesuatu masalah. lk Sekian sahaja. Moga kita semua akan mendapat iktibar dan pengajaran daripada kisah yang saya sampaikan ini. yang segelintir daripada mereka lebih suka meminta pertolongan kepada dukun. Keadaan tubuhnya menjadi seperti sediakala malah lebih kuat dan bertenaga sebagaimana zaman mudanya dahulu.B.T. Isteri yang meninggalkannya dahulu telah menyesal dan mengakui kesalahannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful