KAUM MELANAU

Sarawak

PENGENALAN

Masyarakat Melanau adalah antara masyarakat yang terdapat di Sarawak. Umumnya masyarakat Melanau mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu baik dari segi kepercayaan, kebudayaan dan adat resam. Justeru itu masyarakat ini merupakan satu cabang dalam masyarakat Melayu. Namun begitu masyarakat Melanau tetap mempunyai budaya dan adat resam mereka yang tersendiri dan antaranya dalam aspek kelahiran. Adat dan pantang larang tersebut adalah seperti berikut: i. Amalan Seharian ii. Kekeluargaan iii. Perkahwinan iv. Kehamilan v. Kelahiran vi. Kematian

 Sebagai contoh. maka dia perlu berpatah balik kerana bagi mereka tikus adalah jelmaan iblis atau amow.AMALAN SEHARIAN Hampir sama dengan masyarakat Melayu. sekiranya seseorang itu hendak pergi menebang dan terserempak dengan tikus di pertengahan jalan. Oleh itu. kaum Melanau dianggap sebagai Orang Melayu. . b) bangsa sembilan Pikul (A-Metahei) pangkat tertinggi Melanau c) bangsa Tuju' pikul : bangsa kelas pertangahan d) bangsa Tuju' Betirih: orang tahanan dan hamba e) Dipen : golongan hamba abdi3. a) bangsa Pengeran: pangkat tertinggi dan merupakan bangsawan Brunei yang mewakili sultan Brunei dan bertugas mengumpul cukai.

suami tidak boleh menetak bumbung rumah dengan parang kerana cara ini boleh menyebabkan hubungan renggang antara suami dan isteri.KEKELUARGAAN Setelah menjadi pasangan suami isteri. Suami tidak boleh memerah kelapa yang sudah diparut kerana boleh menyebabkan perut isteri sakit atau memulas. Pakaian yang dipakai semasa upacara perkahwinan tidak boleh dijahit walaupun koyak kerana boleh menyebabkan penyakit di kalangan suami isteri. .

o Masyarakat Melanau juga begitu mementingkan status sosial mereka iaitu sembilan pikul. o Namun begitu. tujuh betirih dan lima betirih. o Aspek pangkat dititikberatkan dalam institusi perkahwinan berbanding dengan institusi yang lain. asas adat perkahwinan adalah sama seperti masyarakat lain iaitu merisik. adat mebin dan pakan juga dikira berdasarkan status sosial ini. Jenis barangan dan hadiah yang perlu dibawa untuk tanda tunang dan barang yang mengiringi mas kahwin seperti adat menuga. . meminang dan majlis perkahwinan.PERKAHWINAN o Perkahwinan dalam masyarakat Melanau mengandungi beberapa istiadat yang sangat diambil berat kerana implikasi sosial yang terdapat padanya. tujuh pikul.

. Haiwan buruan yang dibunuh di dalam hutan tidak boleh diberikan kepada wanita hamil kerana diyakini anak dalam kandungan akan melecur seluruh badan. Sekiranya terdapat sebarang kematian. si suami tidak boleh melihat kerana anak di dalam kandungan akan mendapat penyakit.KEHAMILAN Ibu yang hamil Kebanyakan larangan yang dikenakan banyak bergantung kepada faktor pemakanan seperti tidak boleh memakan buah-buahan yang berbau kuat seperti durian atau ulam seperti petai kerana badan akan menjadi busuk. Suami Si suami tidak boleh memotong kayu yang bertindan atau memakan ikan pari kerana dikhuatiri bibir anak akan menjadi sumbing. Si suami juga tidak boleh mengecat kerana dikhuatiri anak di dalam kandungan akan diiringi minyak. Wanita hamil tersebut juga tidak boleh makan pucuk-pucuk paku kerana susu badan akan menjadi masam.

 Selepas bersalin. Bagi bayi perempuan. ibu tersebut dikehendaki mengeringkan badannya di puyan dan tidak boleh makan sembarangan. Sesiapa yang ingin bermalam di dalam rumah tersebut hendaklah bermalam selama tiga hari. Dalam tempoh berpantang juga. Proses ini sudah menjadi identiti khas di kalangan masyarakat Melanau . makanan dan barang-barang di dalam rumah tidak boleh dipinjam atau dibawa keluar. Sebaliknya mereka lebih senang jika bayi itu dikatakan hodoh dan sebagainya. jika tidak anak akan jatuh sakit atau meninggal. si ayah tidak dibenarkan memegang anak itu selepas balik dari hutan atau balik dari laut kerana bau laut dan hutan masih melekat di badannya sehingga boleh menjejaskan kesihatan anak tersebut.KELAHIRAN Masyarakat Melanau juga dilarang daripada memuji bayi yang baru dilahirkan. semasa kecilnya dahinya dipipihkan dengan sejenis alat iaitu jak. Ini bertujuan untuk mencantikkan dahinya.

. Kematian perlu diuruskan dengan sebaik mungkin dengan mengikuti adat-adat tertentu. kenduri dan sebagainya. Bantuan ini adalah dari segi mengadakan majlis berkabung.KEMATIAN Upacara kematian merupakan satu upacara yang penting mengikut kepercayaan masyarakat Melanau. si mati perlu dibantu dalam perjalanannya menuju ke akhirat atau dipanggil likow matai. Masyarakat Melanau juga percaya jika seseorang itu meninggal dunia.

http://malaysiana. 2.pnm.htm .com/CollegePark/campus/8690/arti kel/melanau.SUMBER 1.my/01/010402swkmlnau_pen genalan.html http://reocities.com/2010/09/ masyarakat-melanau.htm http://bmpengurusan2010. 3.blogspot.

PANTANG LARANG ORANG INDIA .

Amalan Seharian ‡ Jika ingin ke rumah tetamu. ‡ Tetamu kebiasaannya akan masuk dengan kaki kanan. tidak baik jika tidak membawa buah tangan sebagai tanda terima kasih. ‡ Tangan kanan mesti digunakan semasa menerima sesuatu sebagai tanda kebaikan dan kesyukuran. .

Kekeluargaan ‡ Ibu adalah umpama Tuhan dan harus dihormati dan dianggap mulia. . ‡ Anak dara haruslah dijaga dengan baik.

‡ Upacara perkahwinan harus dilakukan di rumah pengantin perempuan atau di kuil. .Semasa Perkahwinan ‡ Upacara perkahwinan dilakukan pada waktu tengah malam atau waktu matahari naik bagi mengelakkan berlakunya malapetaka dan nasib buruk.

. ‡ Mempelai tidak dibenarkan bertemu selama 3-5 hari sebelum tarikh perkahwinan. ‡ Tarikh perkahwinan ditentukan oleh sami. Daging lembu adalah haram sama sekali. ‡ Jika perkahwinan dilakukan di kuil.‡ Kad jemputan perkahwinan yang diedarkan haruslah disapu dengan serbuk kunyit cair sebagai lambang keharmonian. tetamu hanya dihidangkan dengan sayur-sayuran sahaja.

. Pokok ini dibiarkan selama seminggu sebelum dibuang sepenuhnya ke dalam sungai.‡ Pokok pisang dijadikan sebagai pintu gerbang dan dihias dengan cantik dan tidak boleh dibuang sesuka hati kerana dianggap suci.

‡ Ibu dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu malam. menfitnah serta menyembelih binatang kerana bimbang kuasa jahat akan mempengaruhi kelakuan serta pemikiran anak yang bakal dilahirkan.Semasa hamil ‡ Ibu dilarang melakukan perbuatan buruk seperti mengumpat. . ‡ Ibu dilarang mengamalkan tidur waktu siang atau tidur berlebuhan bagi menjaga kecerdasan bayi dan ibu.

‡ Ibu yang hamil harus dipakaikan sebentuk gelang tangan bagi melindungi bayi dalam kandungan dan mengelakkan kesukaran bersalin.‡ Suami dilarang menebang pokok pisang dan menyembelih binatang semasa isteri hamil. .

Semasa kelahiran ‡ Ahli keluarga tidak dibenarkan melakukan upacara agama selama 16 hari selepas kelahiran bayi. . ‡ Ibu harus mengamalkan minum arak serta mandi dengan air rebusan daun-daun tertentu semasa berpantang.

garam dan pinang.‡ Tali pusat akan dipotong dan ditanam bersama kunyit. . ‡ Ketua agama harus dirujuk semasa menamakan anak. duit tembaga.

‡ Ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan.Kematian ‡ Gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi harus diterbalikkan. ‡ Barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruang tamu. ‡ Sedikit makanan berupa beras disuapkan kepada si mati sebagai pemberian terakhir .

wordpress.com/pembinaan-bangsa-dan- negara-malaysia-yang-berdaulat/adat-dalam-masyarakatmalaysia-dan-kepentinganya/ ‡ http://www.scribd.Rujukan ‡ http://zanas.com/doc/38334338/Pantang-LarangKaum-India ‡ http://www.net/myongdae88/masyarakatpelbagai-kaum-malaysia .slideshare.