ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

Diagnosticul intern al firmei.

Avram Anamaria SeriaA, Grupa 665

motel. prezentarea optiunilor de privatizare si a planului de privatizare. care se desfiinţează. Bucureşti se desfăşoară pe bază de buget propriu de venituri şi cheltuieli. Activitatea Societăţii Naţionale a Petrolului „Petrom” .. prin reorganizarea REGIEI AUTONOME A PETROLULUI PETROM SA BUCUREŞTI. concretizata intr-un studiu de fezabilitate a privatizarii.A. complex care include benzinarie.1. MOL şi Occidental. Guvernul României a emis atunci Ordonanţa de Urgenţă nr. In 2000 s-au demarat negocierile pentru infiintarea unei aliante strategice intre PETROM.A. pus in evidenta in Platoul continental al Marii Negre prin sonda Pescarus 60. restaurant.S.S. o societate puternică. KAZAHOIL si KAZTRANSOIL pentru realizarea unui coridor de transport titei din Kazahstan catre Europa Centrala si de Est. Prezentarea societatii Petrom În data de 15 septembrie 1997 a fost înfiinţată Societatea Naţională a Petrolului „PETROM” .A. 12 banci de investitii depunand expresii de interes dintre care au fost selectate 7. prezentând o ofertă mai bună decât a celeorlalte două companii selectate pentru negocieri. In 1998 au fost infiintate filiala PETROM Ungaria KFT si reprezentantele Petrom din Azerbaidjan si Republica Moldova. inclusiv evaluarea Companiei. parcari. In aprilie 2002 are loc demararea procesului de privatizare prin publicarea in presa internationala si din Romania a anuntului pentru selectarea consultantului. magazin de produse complementare. In mai 2003 are loc finalizarea primei etape a procesului de privatizare. persoană juridică română. 49 privind înfiinţarea SNP PETROM . spalatorii auto. modernă şi complet integrată. 2|Page .S. In 1999 a fost anuntata public descoperirea celui mai mare zacamant petrolier romanesc din ultimii 25 de ani.. s-a semnat contractul cu Universal Oil Products SUA in vederea modernizarii sucursalelor Arpechim si Petrobrazi si s-a deschis primul Complex comercial din Ungaria. Un moment important în istoria Petrom îl reprezintă achiziţionarea în 2004 de către compania austriacă OMV a pachetului majoritar de acţiuni.

Petrom dezvolta în prezent un portofoliu de proiecte de generare electricitate. Pe lângă rezervele însemnate de petrol. având un număr de 553 benzinării. precum Tasbulat.rafinarea ţiţeiului. bep. . deţine o cotă de piaţă de aproximativ 35% pe segmentul de rafinare şi distribuţie. Obiectivele si strategia: Conversia de gaz în energie electrică extinde lanţul valoric şi asigură. Petrom este cel mai important operator integrat în domeniul petrolier din România şi din sud estul Europei. o platformă de marketing importantă şi profitabilă.Petrom este cea mai mare companie românească. . Profilul de activitate Petrom: Domeniul principal de activitate al OMV PETROM SA il reprezinta Extractia petrolului brut Societatea Comercială Petrom . fiind urmată de Lukoil (25%) si Rompetrol (20%). atât din surse 3|Page . Extinderea activităţii Petrom către sectorul energetic constituie o componentă importantă pentru dezvoltarea durabilă a companiei.transportul petrolului şi al produselor petroliere. echipamente şi tehnologii specifice. produse petroliere. . pe lângă vânzarea şi comercializarea de gaz. . cât şi din surse regenerabile. cu scopul creşterii valorii gazelor naturale prin dezvoltarea propriei activităţi de energie electrică.exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale de pe uscat şi din platoul continental al Mării Negre.alte activităţi stabilite şi detaliate prin statutul societăţii comerciale. cu o capacitate maximă de rafinare de 8 milioane tone metrice pe an. compania deţine pentru exploatare zone petroliere importante. desfăşoară activităţi de explorare a zăcămintelor şi producţie de ţiţei şi gaze naturale.obţinerea produselor petroliere şi petrochimice. Rezervele de petrol şi de gaz ale companiei sunt de 940 mil. atât din surse convenţionale. Turkmenoy şi Aktas din Kazahstan. compania extinde lanţul valoric.importul şi exportul de ţiţei.comercializarea produselor prin reţelele proprii de distribuţie . Bucureşti are ca obiect de activitate: . utilaje. . Ca parte a acestui proces. rafinare şi petrochimie precum şi comercializare de carburanţi şi produse complemetare.A.S. În acest scop.

in principal datorita diviziei de exploatare si datorita procesului de restructurare si eficientizare a companiei. Rompetrol Evolutia celor doua companii a fost legata strans de evolutia pretului pentru barilul de petrol si de perspectivele pe care le are “aurul negru” pe pietele internationale. mult mai mica decat a indicelui BET). de peste 50%. RRC va afisa pierderi si in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Influenta pe care a avut-o petrolul s-a manifestat in sens invers pentru SNP si RRC. Atât parcul eolian Dorobanţu. iar SNP va continua sa afiseze profituri record. adoptată la începutul anului 2011. In vreme ce Petrom a avut de castigat din cresterea cotatiei titeiului. de la 21 de milioane de lei in perioada similara a anului trecut la circa 34 de milioane in primele trei luni ale acestui an. prin atingerea unei Dezvoltarea unui portofoliu de proiecte de producere de electricitate din surse cote de piaţă de până la 10% în România. Petrom a avut cea mai buna evolutie dintre companiile cu lichiditate crescuta (scadere de numai 10%. în vederea reducerii emisiilor de carbon. cât şi regenerabile. Direcţiile Petrom strategice • • Transformarea într-un producător important de energie electrică. regenerabile. 4|Page . In aceste conditii. cu accent pe proiectele eoliene. Politica de preţuri a Petrom. prin intermediul diviziei de explorare si productie. Obiectivul Petrom este de a pune în funcţiune cu succes cele două centrale electrice aflate actualmente în fază de construcţie. cât şi centrala pe gaze de la Brazi sunt programate să intre în operare comercială în a doua jumătate a anului 2011.convenţionale. Concurentii Petrom Petrom vs. Rompetrol Rafinare si-a adancit pierderile in primul trimestru al acestui an. ţine seamă de evoluţiile internaţionale ale preţului produselor petroliere dar şi de contextul pieţei interne. evolutia bursiera a celor doua companii a reflectat exact performantele economice ale fiecareia. in vreme ce Rompetrol Rafinare a avut una dintre cele mai mari scaderi dintre toate companiile cotate.

Deţinerea certificatelor Da ISO Tehnologia modernă Da folosită în -exploatarea zăcămintelor de petrol Reţelele proprii de Da distribuţie Da Nu Da Tehnologia modernă folosită în exploatarea zacamintelor de petrol dă valoare societăţii deoarce cu ajutorul acestora se generează profit suplimentar prin importul şi exportul de ţiţei. DIAGNOSTICUL INTERN 2. echipamente şi tehnologii specifice obţinute datorită tehnologiei folosite. produse petroliere. pe care le exploatează în scopul creşterii veniturilor. utilaje.1Analiza VRIO În cazul societăţii Petrom analiza VRIO poate fi făcută pentru mai multe resurse ale organizaţiei. ceea ce semnifică un dezavantaj pentru firmă. însă am ales numai câteva resurse pentru a le analiza. însă alte resurse sunt uşor imitate de către alte societăţii de acelaş fel. Această resursă nu este una rară printre firmele concurente deoarece standardele impuse de Uniunea Europeană prevăd implementarea unei tehnologii moderne de exploatare. 5|Page . Societatea dispune de resurse care dau valoare întreprinderii şi sunt rare.nu este rară printre societăţile cu acelaş obiect de activitate. Deţinerea retelelor de distribuţie propii este o resursă ce conferă întreprinderii valoare. Aceste resurse sunt expuse succint în figura de mai jos: Resursă Personal obţinerea petroliere Valoare în Da şi Da Nu Da Nu Da Da Raritate Nu Inimitabilitate Nu Organizaţie Da calificat produselor petrochimice.2.

Prin stabilirea unui Centru intern de competenţe SAP şi prin includerea consultanţilor locali în echipa proiectului. Societatea are încheiate contracte cu diferiţi furnizori pentru materii prime. Pentru stocarea materiilor prime. Integrarea sistemului de planificare a resurselor este necesară pentru îndeplinirea cerinţelor pieţelor internaţionale. Activitatile principale ale companiei sunt: Logistica operaţiunilor interne. cel mai important sistem de planificare a resurselor (ERP) SAP. SAP. ca principală aplicaţie software. Petrom susţine dezvoltarea şi 6|Page utilajelor . Deci. dar nu pot fi corelate direct cu nici una din părţile individuale. stocarea lor pe perioada impusă de exploatare.2. gestiunea şi transportarea lor în perimetrul companiei. iar transportarea acestora în perimetrul firmei se face cu ajutorul adecvate. care se referă la domeniile răspunzătoare de recepţia bunurilor de la furnizori. societatea dispune de camere special amenajate.2 Analiza lanţului valorii Infrastructura fimei Mnagementul resurselor umane Dezvoltarea tehnoligiei Profit Aprovizionarea Logistica internă Exploatarea Logistica externă Marketingul şi Serviciile vânzările Compania Petrom este divizată în activităţi principale de producţie şi activităţi auxiliare care creează cadrul general necesar pentru funcţionarea firmei. cum ar fi standardele de raportare financiară internaţionale (IFRS).Petrom a introdus in iunie 2007. se examinează modul în care se poate considera că fiecare parte contribuie la generarea valorii în companie şi diferenţa faţă de concurenţii din acest domeniu.

soluţia Cisco contribuie la evitarea duplicării resurselor pe parcursul procesului de modernizare. a organizat o licitatie pentru selectia furnizorului de energie. Ca lider de piaţă la nivel mondial în ceea ce priveşte aplicaţiile software. după privatizarea din anul 2004. 7|Page .cel mai mare distribuitor de stat si Petpro -aflat in lista primilor zece comercianti cu electricitate de pe piata libera autohtona. Energy Holding. Procesul de modernizare este susţinut de dezvoltarea unei infrastructuri IT performante. După finalizarea primei faze de instalare a sistemului Cisco de comunicaţii IP. de timp şi de resurse.reprezinta furnizorul de energie electrica a companiei Petrom. control. pentru a contribui la optimizarea proceselor de lucru. managementul materialelor. insa contractual cu acest furnizor expira la sfarsitul lunii aprilie. capabile să suporte aplicaţii convergente de date şi voce pentru toate activităţile companiei Petrom. Adoptarea acestei soluţii a avut drept consecinţă reduceri semnificative de costuri.actionarul majoritar al fostei sucursale Electrica Oltenia. Instalarea soluţiei Cisco de telefonie IP reprezintă una dintre componentele programului complex de modernizare a companiei Petrom. vânzări şi distribuţie ca şi resurse umane.A. bazat pe IP şi pe elemente standardizate. Petrom a eliminat costurile aferente apelurilor efectuate între cele opt locaţii conectate. a ales o soluţie Cisco pentru implementarea unui sistem de telefonie IP (Internet Protocol). SAP furnizează şi susţine standardele internaţionale pentru soluţii şi procese de afaceri. Sistemul Cisco de telefonie IP pentru Petrom este conceput în vederea unei configurări şi a unei administrări centralizate. Electrica .Petrom S. Enel. Aplicaţia va fi introdusă pentru a susţine procesele de bază din domeniile financiar. În plus. motiv pentru carei compania controlata de OMV. permiţând supervizarea de la distanţă a instalării aplicaţiilor necesare la nivelul tuturor locaţiilor. introducerea SAP este una dintre premisele pentru ca Petrom să devină lider al pieţei de ţiţei şi gaze din Sud Estul Europei. deoarece întregul trafic de voce se realizează prin reţeaua IP.ON. deoarece telefoanele IP Cisco pot fi reinstalate cu uşurinţă oriunde în reţea. De aceea.calificarea pieţei româneşti a locurilor de muncă. E. atât pentru instalarea şi iniţializarea sistemului de comunicaţii IP. Printre potentialii furnizori de energie amintim Grupul CEZ . la sporirea eficienţei operaţionale şi la reducerea costurilor de comunicaţii. Cisco Systems .cel mai mare distribuitor privat de electricitate din Romania. cât şi parcursul proceselor administrative aferente schimbării locaţiilor utilizatorilor şi adăugării de noi posturi telefonice.

Petrom va conduce operatiunile fazei initiale de explorare care va include achizitia seismica si studiile geologice efectuate in zona de mare adanca. Petrom livrează produse petroliere către mai bine de 5500 de clienţi comerciali. Industria. Prin reţeaua depozitelor regionale sau direct prin cele 2 rafinării. Exploatarea. Serviciile sunt reprezentate de garanţia produselor şi de preţul acestora. Mol şi Agip. Exxon este recunoscuta pentru experienta in explorarea zonelor de mare adanca in intreaga lume si au dezvoltat o serie de tehnologii.Petrom (SNP) si ExxonMobil Explorare si Productie Romania Ltd.ExxonMobil Explorare. dar şi prin canale specializate de vânzări. Construcţiile şi Mineritul. utilaje. produse petroliere. Petrom este lider pe piaţa românească de vânzări cu amănuntul. în sensul că firma poate executa fiecare activitate mai bine sau mai 8|Page . Fiecare activitate de mai sus va adauga valoare. in timp ce ExxonMobil va finanta cea mai mare parte a lucrarilor si va furniza expertiza in procesul de evaluare a datelor seismice nou achizitionate. Distribuţia produselor se face prin retele proprii. Petrom este un partener major pentru companiile şi instituţiile din cadrul sectoarelor economice cum sunt Transporturile. Agricultura sau Autorităţile Publice şi Civile. au semnat o intelegere referitoare la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi al zonei de mare adanca din perimetrul Neptun. În cadrul unei pieţe în care există o concurenţă din ce în ce mai mare din partea Rompetrol. adică domeniul de producţie a firmei este compus din utilaje şi linii de producţie construite special pentru obţinerea produselor petroliere şi petrochimice. Marketingul si vanzarile: Divizia Marketing din cadrul Petrom reprezintă interfaţa companiei cu clienţii. de pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre. Divizia Marketing furnizează produse de înaltă calitate atât clienţilor privaţi cât şi comerciali. Petrom are un avantaj categoric prin faptul că oferă cel mai bun raport calitate-preţ în cadrul celor mai bine plasate staţii de distribuţie. Logistica operaţiunilor externe se referă la importul şi exportul de ţiţei. Lukoil. având o reţea de aproximativ 500 de staţii de distribuţie. o sucursala a grupului american ExxonMobil. Prin intermediul unei largi reţele naţionale de staţii de distribuţie. Pe piaţa En gross. echipamente şi tehnologii specifice.

Cele doua rafinarii au o capacitate de rafinare anuala nominala de aproximativ 14 milioane tone pe an. fiind calificati ca fiind unul din cei mai mari procesatori de titei din Romania alaturi de companii de renume ca Rompetrom. Dezvoltarea tehnologiei: Petrom investeste substantial în noi sisteme de tehnologie informatica. respectiv organizarii IT. pacura. Ca urmare. incluzand procese ca fabricarea de fenol si acetona. aplicatiilor. capacitatea activa fiind de aproximativ 8 milioane tone pe an. Activităţile auxiliare ale companiei sunt: Aprovizionare: Principalele materii prime utilizate sunt titeiul. Tehnologia informatiei este un domeniu cheie ce va facilita companiei indeplinirea viitoarelor cerinte de afaceri si 9|Page . diversele categorii de activităţi pot constitui domenii de avantaj concurenţial pentru organizaţie. produse etoxiliate. Sectorul de petrochimie a fost conceput astfel incat sa utilizeze ca materii prime in principal. produse provenite din rafinarie. Lukoil si Imperial Oil.A.In prezent in cadrul sectorului de fabricare a produselor obtinute prin rafinarea petrolului din Romania opereaza 10 rafinarii. Ltd pentru constructia unei centrale de co-generare la Petrobrazi in vederea reducerii costurilor cu electricitata. gazele naturale. fara a exclude insa utilizatea materiilor prime provenide din surse externe. Ambele rafinarii sunt conectate la reteaua nationala de energie electrica si cumpara 100% din electricitatea consumata de la Electria S. de cloruri de colina. în vederea îmbunatatirii operatiunilor comerciale si financiare ale Petrom. Centrala va avea in componenta sa doua grupuri energetice de cate 25 MW. capacitate comparabila cu cea a rafinariilor din Europa De Vest si SUA. din care Petrobrazi si Arpechim apartin SNP Petrom. Petrom a semnat un contract cu Hyundai Engineering& Construction Co. Rafinaria Petrobrazi are o capacitate de prelucrare de 5 milionae tone/an titei provenit din productia interna si import. Valoarea totala a investitiei este cotata la circa 40 milioane de dolari. turbinele de gaz urmand a fi furnizate de firma Nuovo Pignone din Italia. fiecare rafinarie avand cate o unitate de productie inchisa. Investitiile sunt destinate infrastructurii.rău decât concurenţii.

Compania îşi extinde în mod constant portofoliul de locuri de muncă din care angajaţii noştri pot alege. precum si consolidarea pozitiei pe piata. Petrom a investit 200 milioane în 2005 pentru activitati de explorare si productie. modul de a pune ideile în practică şi de rentabilitate. Obiectivul este de a promova un management profesionist. De asemena benediciaza de sisteme care reduc gradul de poluare al mediului. 10 | P a g e . Scopul este de a atinge cel mai inalt nivel de pregătire atât în domeniul tehnic cât şi în cel ce ţine de conducere. Strategia Petrom îşi propune ca fiecare loc de muncă din companie să fie o provocare. respectiv introducerea studiilor seismice 3D cât si managementul performant al sondelor. cât şi pentru reducerea la minim a cantităţii emisiilor şi a deşeurilor. Managementul resurselor umane. avand in curs de derulare proiecte atât pentru creşterea eficienţei energetice şi a gradului de reciclare. Acestea sunt capacitatea de cooperare. ce a avut în vedere atât modernizarea tehnologiilor. de inovaţie. Astfel pentru a raspunde cerintelor clientilor si frunizorilor dispune de cel mai performant sistem de telefonie ( internet si protocol) si planificare a resurselor. la sporirea eficienţei operaţionale şi la reducerea costurilor de comunicaţii. Atât directorii companiei cât şi specialiştii în Resurse Umane îţi oferă sprijin în alegerea unei cariere. implementari care contribuie la optimizarea proceselor de lucru. Se acordă o atenţie deosebită dezvoltării în conformitate cu competenţele ce susţin succesul companiei noastre. Aceste investitii sunt destinate atât sistemelor cât si perfectionarii angajatilor. dar şi un spirit întreprinzător. Investitiile au fost destinate implementarii unei vaste strategii de explorare. iar acest lucru necesită un studiu constant din partea fiecăruia dintre noi. de conducere. Oamenii şi cerinţele lor personale de dezvoltare sunt un factor decisiv pentru succesul companiei Petrom.financiare.

Influenţa numărului de salariaţi asupra cifrei de afaceri Indice UM 2009 2010 20010/2009 (%) prin promovarea unor modernizări tehnologice 11 | P a g e . numărul de persoane a înregistrat o scădere. formarea şi dezvoltarea acestora. . În intervalul celor trei ani. lucru ce a determinat şi acoperirea unora dintre pierderilor anilor precedenţi.Au parteneriate cu şcolile de afaceri recunoscute internaţional. cu companii ce asigură cursuri de pregătire. Angajaţii PETROM sunt integraţi într-un sistem organizatoric care permite operarea instalaţiilor. centrul de calcul şi alte sectoare.conservarea resurselor de materii prime şi secundare. ca dimensiune şi structură şi pe de altă parte. . scădere care este normală datorită numărului mare de disponibilizări pe care societatea le-a încheiat în 2006 şi în 2007 si a crizei financiare. protecţia mediului. cum ar fi: . de pe poziţia eficienţei utilizării personalului.protejarea resurselor umane prin motivaţie. marketing. Pentru o dezvoltare eficace a carierei conform cerinţelor companiei. Politica de disponibilizări a fost implementată o dată cu privatizarea companiei.creşterea performanţelor tehnice şi economice ale proceselor tehnologice. Pe de o parte.protejarea mediului înconjurător corespunzătoare. management. dând o importanţă deosebită calităţii muncii în toate domeniile. dar şi cu consultanţii locali de vârf pentru programele de dezvoltare managerială şi domeniile de pregătire. echipamentelor. procesul de îmbunătăţire şi de pregătire cu privire la programele locurilor de muncă la nivel de grup cu cele mai bune programe de pregătire de pe piaţa locală şi globală. pregătirea.asigurarea de servicii de calitate ridicată şi prompte tuturor clienţilor interni şi externi. combinăm procesul de rotaţie internă a locurilor de muncă. drept criteriu principal fiind calitatea produselor şi eficienţa lor. . Petrom fiind în momentul 2004 o companie supradimensionată din punct de vedere al salariatilor. . activitate financiar-contabilă. Resursele umane pot fi abordate din cel puţin două puncte de vedere.

Prin investiţii semnificative in activitatea de marketing.Cifra de afaceri Fond de salarii Numar salariati Mil. Petrom se pregăteşte pentru stabilirea unor noi standarde de calitate. Cele aproximativ 500 de staţii de distribuţie de pe teritoriul României vă vor oferi toate produsele de care aveţi nevoie în călătorie.ron 12 284 1 268 26 397 16 750 1 807 33 311 136. Clienti Persoane Fizice Petrom pune la dispozitia clientilor sai cea mai mare reţea de staţii de distribuţie. siguranţă. loc de joacă pentru copii). precum şi prezenţa unui brand consacrat cum este Viva. serviciile complexe. detinatoare de autoturisme. variind de la serviciile de bază ale unei benzinării la servicii suplimentare (restaurant. de cca 450 milioane euro până în anul 2010. astfel putându-se afirma că influenţa favorabilă asupra ei a venit pe căi intensive şi nu extensive. 2. terasa. 12 | P a g e . cat si persoanelor juridice. încredere şi confort pentru clienţi.19 Din corelaţiile de mai sus se observa o crestere a numărului de salariaţi care a avut un efect pozitiv asupra cifrei de afaceri. Relaţia dintre indicele cifrei de afaceri şi cel al numărului de salariaţi indică faptul că productivitatea muncii a influenţat pozitiv cifra de afaceri. ron Mil. Serviciile sunt oferite fără întrerupere. reprezintă atuurile noilor benzinării.5 126. inaugurat în 2005. majoritatea acestor staţii fiind deschise non-stop. reprezintă expresia orientării către client a companiei. precum şi un amplu portofoliu de produse. care a crescultlui.35 142. Designul şi caracteristicile moderne. Conceptul de staţie PETROMV. Infrastructura firmei include planificarea şi sistemele de control de bază care permit firmei Petrom să-şi administraze şi orienteze dezvoltarea.3 Matricea BCG Prezentarea categoriilor de produse ale firmei: Compania Petrom se adreseaza atat persoanelor fizice.Ron Mil. Facilităţile pe care le oferă sunt inedite pentru segmentul de distribuţie. fiind cea mai mare companie din Romania producatoare de petrol si gaze natural.

Mai mult. 13 | P a g e .Gama de produse pentru Persoane Fizice: Carburanti Noul portofoliu de produse din carburanţi Petrom lansat în Ianuarie 2009 este creat pentru o mai mare satisfacţie a clientului. particulele de praf sunt îndepărtate indiferent de cât sunt de întărite. Prin curăţarea cu spumă. folosind astfel echipamente performante şi produse de curăţat de ultimă generaţie. la uleiuri hidraulice sau de transmisie care fluidizeaza funcţionarea componentelor maşinii tale. care protejează motorul. garantând astfel o întreţinere continuă a maşinii. de la uleiuri multigrad sau monograd. stimulând puterea maximă de funcţionare printr-un consum redus de carburant. pentru o perioadă suficient de îndelungată până la următoarea spălare. care este un proces necesar dată fiind starea drumurilor din România. Spalatorie auto Petrom acordă o atenţie deosebită calităţii serviciilor pe care le oferă clienţilor. sunt eliminate punctele ascunse de coroziune. Peria rotativă asigură protecţie printr-o curăţare uniformă automată într-un timp mult mai scurt decât cel alocat procesului manual. conţinutul redus de sulf (până la 10 ppm pentru toţi carburanţii Petrom) reduce poluarea. Gama cuprinde 15 tipuri de ulei de înaltă calitate. Prin opţiunea de curăţare a maşinii pe dedesubt. Prin procedurile de tratament cu ceară şi cele de uscare. se creează un strat de protecţie rezistent împotriva tuturor intemperiilor. Carburanţii Petrom îmbunătăţiţi ajută la protecţia motorului. contribuind la protecţia mediului. cu grijă deosebită pentru mediu. Procesul de curăţare din cadrul spălătoriilor auto include tratament cu ceară fierbinte ce protejează caroseria indiferent de vreme. Lubrifianti Compania ofera o gamă largă de lubrifianţi destinaţi atât sectorului auto. cât şi sectorului industrial sau diverselor aplicaţii în domeniul feroviar.

economic şi sigur mod cu putinţă. precum şi siguranţa furnizării. respectiv prin propria sa reţea. motorină diesel şi benzină. • Gaze naturale .ofera produse de înaltă calitate – carburanţi. toate serviciile provenind dintr-o singură sursă. ulei hidraulic. pentru a oferi clienţilor cea mai bună asistenţă.produsele aviatice sunt livrate utilizatorilor finali prin intermediul unei reţele de parteneri ce folosesc propriile sisteme logistice în cadrul aeroporturilor.Divizia Gaze Naturale a fost înfiinţată în anul 2005 cu scopul dezvoltării afacerii de gaze naturale Petrom în România şi în ţările vecine. • • • • Industrie. În anul 2007 Divizia Gaze Naturale a raportat un profit operaţional de 123 mil. Petrom. ulei de transmisie. lubrifianţi – precum şi serviciile de primă clasă asociate cu PetromCard. iar calitatea acestora este verificată în mod constant. Marfa transportata trebuie să ajungă la destinaţie în cel mai rapid. Produsele Petrom răspund cerinţelor internaţionale. Dezvoltarea şi fabricarea de produse din cadrul Petrom asigură un standard înalt şi consecvent. Organizarea produselor se face în funcţie de proprietăţile tehnice. Divizia Gaze Naturale comercializează gazele naturale asigurate de către Divizia E&P Petrom şi de către furnizorii externi de gaze naturale locali şi din import. Pe lângă faptul că este principalul furnizor de combustibil pentru avioane cu reacţie în România. lei. şi să poziţioneze Petrom ca unul dintre liderii de pe piaţa de gaze naturale din România. păcură şi agenţi antigel. Petrom se implică şi în cercetarea şi dezvoltarea de noi produse şi îmbunătăţirea calităţii. datorită cantităţilor vândute de gaze naturale. peste nivelul anului 2006. Agricultură şi Construcţie Transport rutier comercial şi parcuri auto Autorităţi şi Municipalităţi Aviatie.Clienti Persoane Juridice Petrom s-a organizat pe specializări tehnice. ulei de motor. lubrifianţi. Petrom 14 | P a g e . pentru a putea asigura astfel cea mai adecvată asistenţă clienţilor şi pentru a putea oferi totul din aceeaşi sursă. Combustibili şi lubrifianţi Petrom de cea mai înaltă calitate. Volumul de gaze naturale vândute de către Petrom în 2007 a crescut cu 6% faţă de 2006 deşi nivelul consumului total de gaze naturale în România a scăzut.

Arpechim este cel mai important distribuitor de produse petrochimice şi unicul distribuitor de etilenă. cât şi pe cea externă. Serbia. Macedonia. acid azotic. dar şi în Slovacia. produsele Petrom sunt la fel de variate precum sfera lor de aplicaţie şi produsele derivate care se pot obtine. produselor organice de bază: metanol. ingrăşămintelor chimice: azotat. • Produse speciale pentru cerinţe speciale Pentru a îndeplini în mod optim cerintele clienţilor. Cocsul de petrol are un rol important în producţia de anozi pentru industria aluminiului şi oţelului. • Produse Chimice Activităţile principale ale Doljchim constau în producerea şi comercializarea: produselor anorganice de bază: amoniac. Alte produse • Produse petrochimice de calitate Petrochimia din Arpechim are capacitatea de a produce o gamă largă de produse petrochimice obţinute prin procesarea fracţiilor petroliere din rafinării. Italia. 15 | P a g e hârtiei şi în agricultură.demonstrează o mare responsabilitate în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător. uree (cu posibilitatea de producere şi a îngrăşămintelor lichide cu azot). Sulful este utilizat în industria fertilizatorilor.Divizia Gaze Naturale dezvoltă un proiect care va converti deşeurile biodegradabile – casnice şi excrementele animale. nitrocalcar. precum Ungaria. În România. Înalta calitate a produselor petrochimice contribuie la renumele internaţional al mărcii Petrom. în biogaz . Produsele Doljchim sunt în principal exportate în ţări învecinate. Îngrăşămintele chimice produse de Combinatul Doljchim sunt cunoscute şi apreciate calitativ atât pe piaţa internă. Spania şi Turcia.un combustibil ecologic. Bulgaria. Austria. pentru producerea .

ele nemaifiind considerate o noutate găsindu-se într-o perioadă de maturitate a ciclului de viaţă sunt motorina Euro-Diesel. gradul lor de acceptare pe piaţă. aflându-se în faza de iniţiere.Produsele ce au şi ele o rată de creştere a pieţei.Pe langa toate produsele prezentate anterior Petrom a creat special pentru clientii sai Petrom Card. GPL Auto. Pentru a întocmi o analiză de portofoliu vom prezenta matricea Boston Consulting Group (BCG) pe sectorul de produse petroliere. ele fiind vedetele. dar poziţia lor pe piaţă scade . Dilemele Produsele nou introduse pe piaţă la care le urmărim evoluţia. benzina ECO premium 95 benzina OMV Carrera 95 ele fiind vaci de muls. le-am considerat dileme neputând intui evoluţia lor. benzina OMV Carrera 100. o tehnologie care facilitează utilizarea sigură şi managementul eficient al flotei auto. OMV Sprint Diesel . dar cu o creştere modestă a industriei. Stele • Benzina Premium 95 fara plumb • Benzină OMV Carrera 100 • GPL Auto • OMV Sprint Diesel Dileme • Euro Diesel 5 / OMV Premium Diesel • TOP Euro Diesel 4 / OMV Sprint Diesel • Benzină OMV Carrera 100 Vaci de muls • • • Motorină Euro-Diesel ( EN 590/350 ppm) Benzină ECO Premium 95 Benzină OMV Carrera 95 Stelele: Produsele cu cea mai mare rată de creştere a pieţei şi poziţie pe piaţă fiind cunoscute şi apreciate sunt benzina premium 95 neetilată. prezentând un risc mare. Vacile de muls sunt reprezentate de produsele cu un segment de piaţă important. Nevoi financiare Pietre de moară • • • Motorină Euro-Diesel ( EN 590/350 ppm) Benzină ECO Premium 95 Benzină OMV Carrera 95 16 | P a g e . economisind timp si bani.

ca urmare a identificării cererii de noi bunuri. puţin costisitoare şicalitativ superioare.Întrucât. poziţii slabe pe piaţă din cauza lipsei avantajelor competitive. diminuarea costurilor totale de cumpărare a mărfurilor. creşterea productivităţii muncii.Pietrele de moară sunt: benzina COR 90 şi Benzina COR 92. prin rentabilitatea lor. menţinerea în structura producţiei a produselor care. şi nu pe seama creşteriicomponenţei producţiei stocate. contribuie în mod semnificativ la obţinerearezultatului exerciţiului şi renunţarea la produsele la care nu se înregistrează marje pe produssemnificative. prin mărirea productivităţii medii anuale a 17 | P a g e . prin reducerea fluctuaţieivolumului de producţie. a cărei creştere ar putea fi consecinţa necorelării între cererea şioferta de produse. să urmărească diminuarea cheltuielile financiare şi/saucreşterea veniturilor financiare.O evoluţie ascendntă a valorii adăugate se poate determina prin: creşterea producţieiexerciţiului. prin realizarea de produse la un cost mai scăzut. Masuri si propuneri pentru imbunatatirea activitatii firmei: Pentru limitarea diminuării cifrei de afaceri.. reducereacheltuielilor de producţie. optimizarea stocurilor de materii prime şi materiale consumabile. în structura vânzărilor. etc. întreprinderea trebuie să adopte măsuri ce pot privi: găsirea de noi pieţe de desfacere.Pentru creşterea eficienţei cheltuielilor totale. cu consecinţe favorabile asupra foarfecelui preţ-cost. schimbarea strategiei de produs. creşterea.cum ar fi: o mai bună utilizare a capacităţilor de producţie existente.îmbunătăţirea calităţii produselor pentru a deveni competitive cu cele ale concurenţilor. datorită gradului mic de acceptare pe piaţă privind respectarea normelor de poluare impuse de Uniunea Europeană. întreprinderea trebuie să promoveze măsuricare să aibă drept rezultat creşterea mai rapidă a veniturilor totale comparativ cu cheltuielile totale. reducereaconsumului specific pe unitatea de produs. întreprinderea trebuie să urmărească creşterea producţiei vândute. a ponderii mărfurilor care asigură rate ale marjeicomerciale semnificative. determinând creşterea veniturilor din exploatare ale companiei.cum ar fi: diversificarea gamei mărfurilor oferite pieţei. dar şi apariţiei vehiculelor EURO. concurenţaagresivă. precum şicele de produse finite destinate vânzării. trebuie avute învedere următoarele măsuri care ar avea drept efect creşterea veniturilor din vânzarea mărfurilor. utilizarea de materiale substituibile. marja comercială a înregistrat o scădere în perioada analizată. dezvoltării de noi pieţe. achiziţionarea dematerii prime şi materiale la preţuri mai avantajoase.În ceea ce priveşte producţia exerciţiului. controlul dinamicii costurilor. ca urmare a politicii de produs. strategii de piaţă neeficiente. alegerea clienţilor care să aibă o cerere stabilă astfel încât să se asiguredesfacerea produselor.

prin antrenarea lor în activitatea deexploatare. optimizarea consumului de resurse. modernizarea tehnologiilor de fabricaţie şi diminuarea pe cât posibil a ponderii consumurilor intermediare în producţia exerciţiului.com 18 | P a g e . astfel încât să se asigure utilizarea integrală a capacităţilor de producţie existente. creşterea în structura vânzărilor a ponderii produselor care aduc marje semnificative de profit.petrom.Creşterea ratei rentabilităţii economice. să seutilizeze cât mai eficient unele elemente de active imobilizate.ro www.O mai mare rentabilizare a vânzărilor întreprinderii ar putea fi realizată printr-o mai bunăadaptare a portofoliului de produse la cerinţele consumatorilor. s-ar putea realiza prin creşterea performanţei activităţilor de exploatare şi financiare. procurarea factorilor de producţie la preţuri şi în condiţii avantajoase de la furnizori. Bibliografie: Support de curs www.wikipedia. întreprinderea ar trebui să îşi diminuezegradul de îndatorare. de către companie. controlulcalităţii materiilor prime utilizate în porcesul de fabricaţie. veniturile financiare să fie superioare cheltuielilor financiare. astfel încât să se reducă dificultăţile devalorificare a producţiei. diminuarea obligaţiilor faţă de participanţila activitatea sa. astfel încât cheltuielile financiare să se diminueze. practicarea unei politici de stocare eficiente.muncii. ca urmare a creşterii motivării şicalificării personalului. pentru ca în caz contrar săse evite diminuarea raportului dintre rezultatul net şi rezultatul din exploatare.În ceea ce priveşte rata rentabilităţii financiare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful