UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

FACULTATEA DE SILVICULTURĂ ŞI EXPLOATĂRI FORESTIERE Programul de studii universitare de masterat

MANAGEMENT ŞI SISTEME TEHNICE ÎN EXPLOATĂRI FORESTIERE

Fondul forestier şi consumul de lemn in Republica Congo
ECOTEHNOLOGII DE EXPLOATARE A PĂDURILOR

DRĂGAN VALENTIN Grupa 5611

2011

1 Resurse: 2.3 Administrare: 3.Bazinul tropical Congo (The Congo Basin Rainforest) 4.Fondul forestier şi consumul de lemn in Republica Congo 2.2 Produse şi comerţ: 2.Bibligrafie .Cuprins: 1.Fondul forestier mondial si consumul de lemn 2.

Din totalul suprafeţei împădurite 3069 milioane hectare revin pădurilor de foioase.8 hectare. .2 si 0. padurile Terrei totalizeaza 4285 milioane hectare. iar 1216 milioane hectare celor de conifere. .Suprafata cea mai redusa revien regiunilor tropicale.6 hectare. Pe plan mondial. intre 0. cat si de defrisarile de padure .1. ceea ce reprezenta 29 % din suprafata de 13064 milioane hectare a uscatului. suprafata medie de padure pe cap e locuitor este de 0. efectuate pe mari intinderi.Fondul forestier mondial si consumul de lemn Conform estimarilor. determinata atata de cresterea rapida a populatiei din aceste regiuni.

păduri tropicale (52%) şi subtropicale (9%) . două grupe mari de păduri îşi înpart domeniul forestier mondial: .păduri boreale (26%) şi temperate(13%) Topul mondial silvic * Federaţia Rusă 809 * Brazilia 478 * Canada 310 * SUA 303 * China 197 * Australia 164 * Republica Democratică Congo 130 * Indonezia 88 * Peru 80 * India 68 .În ansamblu.

având în vedere un potenţial de producţie estimată de aproximativ 6 milioane de metri cubi. 220 specii de amfibieni.1 Resurse: Republica Democrată Congo are circa 135 milioane de hectare de păduri naturale -10% din pădurile tropicale ale lumii şi aproximativ 45% din cele din Africa. 350 de specii dereptile şi mai mult de 10 000 de specii de angiospermelor.2. mai puţin de 100 000 ha de pădure sunt în prezent alocate în fiecare an pentru recoltare. păduri montane închise. 2. galerii deschise de păduri. Astfel. Aceste păduri deţin o mare varietate de specii de plante şi animale. Din păcate. Această rată scăzută de recoltă este legată nu numai de o lipsă de acces şi a infrastructurii. probabil. aproximativ 3 000 din care sunt endemice. dintre care 8 parcuri naţionale. 87550 ha în 1997 şi 68 609 ha în 1998. Aceaste sunt în întregime sau parţial protejate şi gestionate într-un sistem de arii protejate şi alte unităţi de management. făcându-le un atu major pentru ţară si dezvoltare. faţă de 87 924 ha în 1996. 1 090 de specii de păsări. 117 rezerve de paduri de producţie. dar mai ales la starea de conflict şi instabilitate pe care ţara a cunoscut-o în ultimii 10 ani. Această viaţă vegetală bogată a fost înregistrată şi se întinde pe 11 ecosistemelor forestiere .Fondul forestier şi consumul de lemn in Republica Congo 2. Cota de operatori industriali a fost estimata la aproximativ 98%. Astfel. 3 rezervaţii ale biosferei. păduri de tranziţie si savane. la mai puţin de 100 000 m³ pe an. 3 grădini zoologice şi 3 grădini botanice. faţă de mai mult de 500 000 m³ de exploatare forestieră ilegală. ele conţin aproximativ 480 de specii demamifere. recoltarea a devenit constant concentrat în zonele mai accesibile (Mayombé şi pădurile care sunt situate în principal în Congo Bas şi Provinciile Bandundu).2 Produse şi comerţ: Rata de recoltare este scăzută. Volumele recoltate şi declarate au scăzut de la 450 000 m³ în 1990 la 225 000 m³ în 1995 şi. 57 rezervele de vânătoare şi alte domenii. precum şi în . Pădurile sunt compuse din păduri de şes. iar cea a întreprinderilor mici (cu ferăstraie groapă) este de 2%.

Conservarea Naturii. dar în special de la mutarea culturilor pentru producţia de alimente. care este responsabil de supravegherea şi monitorizarea activităţilor forestiere. apoi la Institutul .zonele locuite.6 milioane dolari. Conservarea acestor păduri este o prioritate pe scara planetara. Pescuitului şi Pădurilor îşi îndeplineşte mandatul prin intermediul serviciilor sale principale şi direcţii. în special în marile centre urbane. la Kasai şi Kivu). Consumul de lemn de foc a fost estimat la aproximativ 6 milioane m³.sectorul forestier contribuie la produsul naţional brut şi produsul intern brut. nu numai pentru dezvoltarea socio-economică. în 1975. aceste păduri sunt în pericol de degradare. pădurile îndeplinesc aproximativ 90% din cerinţele oamenilor de combustibil. În 1998. În ceea ce priveşte locul său în economia naţională şi de generare de venituri. precum şi gestionarea activităţilor de vânătoare. care preia o suprafaţă de pădure estimat la aproximativ 532 000 ha în fiecare an. despre care Organizaţia Naţiunilor Unite este ingrijorata. volumul total de lemn exportat ca busteni si cherestea a fost 40. Conservarea Naturii şi Turismului gestionează ariile protejate şi Institutul National este responsabil pentru Conservarea Naturii. Departamentul de Mediu. situaţia continuă si astăzi cu conflictul inter-congolez. Din păcate. Trebuie remarcat faptul că există o situaţie endemică de extracţie ilegala. implicând pierderi majore de biodiversitate. 2. În ceea ce priveşte conservarea. cum ar fi Direcţia de Pădure şi de gestionare de vanatoare. Pe langa cherestea.5 milioane de refugiaţi în partea de est şi de vest a tarii. estimate la 10% şi 20% în 1997. în 1994 (cu mai mult de 2. Acest fenomen a fost exacerbat de afluxul mare de refugiaţi în urma evenimentelor tragice din Rwanda. care a devenit Institutul Zair pentru Conservarea Naturii.3 Administrare: Ministerul Mediului. nu numai din exploatarea forestieră necontrolata. ci şi pentru conservarea diversităţii biologice şi de reglementare a climei (absorbţie de gaze cu efect de seră). cum ar fi Kivu (în care mai mult de 50 000 m³ pe an sunt în prezent extrase). cum ar fi Kinshasa.

si lunga sa istorie de războaie tribale. Amplasarea indicativă a pădurilor. Cunoscuta sub numele de inima întunericului de Joseph Conrad. cu peste 600 specii de arbori şi 10 000 specii de animale. Congo are cel de-al doilea râul ca volum de pe Pământ şi cea de-a doua padure tropila ca marime (18% din pădurile tropicale ale planetei rămase). Este o tara facuta celebra de aventurile lui Stanley si Livingstone şi cunoscuta ca un loc de brutalitate şi violenţă.Bazinul Congoreprezintă cuprinde 70% din plantele continentul african şi face mare parte a biodiversităţii din Africa. fiare mitice. regiunea Congo a fost mult timp evocat gândului de pigmei.Institutul de grădini zoologice şi botanice din Congo este responsabil pentru conservarea ex situ. şi canibali. a comerţului cu fildeş. .Congolez pentru Conservarea Naturii.

Republica Democratică Congo.Camerun. Republica Congo. . Republica Centrafricană.5 milioane de mile² bazinul fluviului Congo.cota de 1. Congo este unul dintre cele mai ameninţate ecosistemele din lume. Guineea Ecuatorială şi Gabon .Şase Naţiuni .

De asemenea. dar si la zone întinse din Gabon.3. Republica Centrafricană şi Republica Congo.3 milioane de kilometri patrati. cea mai mare pădure tropicală din lume. Întinzându-se în Africa Centrala.ar aduce plantele şi animalele pe cale de dispariţie şi ar elibera miliarde de tone de emisii de carbon în atmosferă. In ultimii 20 de ani defrisarile excesive. adica aproximativ o treime din suprafata toatala a bazinului Oamenii de stiinta britanici considera ca in ritmul actual de neglijare a padurii. Mai bine de 40% din cantitatea globala de oxigen este produsa de padurea tropicala din bazinul Congo. minerale si plante unice care sunt folosite la nivel interantional in foarte multe ramuri ale industriei. . bazinul reprezinta o sursa incredibila de fructe. iar acest lucru va schimba definitiv climatul zonei si al Pamantului. Camerun. Dacă acest bazin este distrus ar lăsa milioane de persoane fără adăpost. Bazinul tropical Congo (The Congo Basin Rainforest) In timp ce toti ochii sunt pe Amazon. mineritul si constructia drumurilor au afectat aproximativ 1. inca o treime din suprafata bazinului Congo o sa fie afectata categoric. braconajul. Guineea Ecuatorială. pana in anul 2040. (The Congo Basin Rainforest) acopera 180 milioane hectare si aproximativ două treimi din pădurea intactă din regiune se găseşte in Republica Democratică Congo(RDC).in bazinul fluviului Congo se afla cea de-a doua pădure tropicala din lume.

4.org .Bibliografie www.FAO.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful