Laborator clinic-biochimie.

Imunologie
LP 7

Examenul de urină

RECOLTAREA
 Examinări calitative-prima urină de dimineață  Examinări cantitative-urina de pe parcursul a 24 h(excepție

prima urină care se aruncă)  Pentru clearence creatinina urina de pe parcursul a 3h  Pentru recoltarea la copii se folosesc pungi speciale pentru recoltare

Proprietăți fizice
 1.Culoarea-normal galben pai 


  

-hematurie roșu -hemoglobinurie-ca zeama de carne -melanurie-neagră -albastru de metilen-albastru -antipiretice-portocaliu

Proprietăți fizice  2.Transparența-normal-transparentă     aspect tulbure-fosfați-nor alb sau roz -filamente de mucus -bacterii -leucocite sau hematii .

Mirosul-normal-slab aromatic datorita acizilor volatili   -in prezenta bacteriilor-hidrogen sulfurat -in cetoacidoza-acetona .Proprietati fizice  3.

EXAMENUL DE URINA  Determinarea se face cu stick-uri  Se determina 10 parametri Folie protectoare de nylon Hârtie impregnată cu reactiv Hârtie absorbantă Suport de plastic .

leucocite pH acid-cetoacidoza dar numai dacă rinichiul funcționează normal .Proprietăți fizice  pH-ul-rinichiul elimină excesul de acizi din organism prin acidifierea urinii în tubul contort proximal  pH-ul normal:5-7  Măsurarea-cu strip-uri  Intervalul de măsurare de la 5-9  Zona indicatoare conține 3 substanțe:albastru de bromtimol.fenolftaleina și roșu-metil  Culoarea virează de la galben portocaliu la albastru pH alcalin-contaminarea urinii cu bacterii.

025)-diabet.010)-diabet insipid.aport lichidian scazut Hipostenuria(<1.transpirații abundente.015-1.proteinuria.Proprietăți fizice  DENSITATEA URINARĂ  Pentru evaluarea capacității de concentrare și diluție a rinichiului și starea de hidratare a pacientului   Determinarea:-cu urodensitometrul -cu strip      Principiu-se determina concentrația ionică pe baza eliberării protonilor în prezența cationilor cu care formează un complex care modifică culoarea indicatorului albastru de bromtimol de la GALBEN la ALBASTRU Normostenuria-1.010-arată incapacitatea rinichiului de a concentra urina in IRC .025 g/cm³ Hiperstenuria-(>1.aport lichidian crescut Izostenuria-densitatea urinilor emise în 24 h este egala și în jur de 1.

 Glicozuria apare dacă: -crește glicemia peste pragul renal de absorbție(170-180 mg/dl) -scade pragul renal -sarcină -în tulburari de transport a glucozei .Oxigenul eliminat din reacție modifică culoarea tetrametilbenzidinei în albastru.GLUCOZA  Principiu:reacție specifică pentru glucoză(glucoxidaza) care nu identifica și alte zaharuri.

prezența corpilor cetonici modifică culoarea zonei indicatoare în VIOLET  În urina normală ABSENTI!!!!!  Prezenți-dacă sursa principală de energie sunt AG – cetoacidoza.regim alimentar dezechilibrat. .vărsături abundente.CORPII CETONICI  Principiu:identificarea se face cu nitroprusiatul de Na.efort intens.inaniție.

PROTEINELE Principiu:determinarea pe strip se bazează pe eroarea proteică a indicatorilor de pH.20 g/24h și nu este detectată prin această metodă Proteinuria poate fi:-selectivă-se elimină numai proteine cu GM mică -semiselectivă-se adaugă IgA și G -neselectivă-se pierd și proteine cu GM mare .03-0.culoarea indicatorului virează de la galben la albastru În mod normal cantitatea de proteine eliminata este 0.

30-2 g/24h -postrenală-1-2 g/24 h-proteine tubulare cu GM mică(beta 2 microglobulina)  Proteinele Bence-Jones-eliminare de lanțuri ușoare de Ig care precipită la încălzirea urinii la 70 ºC și pp.PROTEINELE  Cauzele proteinuriei:-prerenală-crește RFG -renală-se elimină 0.dispare când se încălzește urina la 100ºC .

ciroză.tumori hepatice .intoxicații.UROBILINOGENUL  Principiu:reacția Ehrlich-sare de diazoniu care în prezența UBG în mediu acid formează un compus ROȘU  În mod normal doar 1% din UBG ajunge în urină Crește în:-supraîncărcarea funcției hepatice .accidente transfuzionale  -alterarea funcției hepatice-hepatite acute și cronice.anemii hemolitice.

Urobilinogen – interpretare Normal 0.2-1 mg/dL Primul interval de valori (alte stripuri) Uşor sporit (+/-) 1-2 mg/dL Al doilea interval de valori (alte stripuri) Sporit (+) 2-4 mg/dL Al treilea interval de valori (alte stripuri) Pozitiv (++) 4-8 mg/dL Al patrulea interval de valori (alte stripuri) Glucoză – interpretare Absentă (-) Prezentă (+) 0-100 mg/dL Primul interval de valori (alte stripuri) Corpi cetonici – interpretare Peste 100 mg/dL Celelalte intervale de valori (alte stripuri) Absenţi (-) 0-5 mg/dL Primul interval de valori (alte stripuri) Prezenţi (+) Peste 5 mg/dL Celelalte intervale de valori (alte stripuri) .

BILIRUBINA Normal nu apare în urină dar daca este prezentă este vorba de Bi conjugată(hidrosolubilă) Principiu-identificarea cu o sare de diazoniu care în prezența Bi determină virarea culorii indicatorului în VIOLET Crește în obstrucția canalului biliar de către calculi.presiune canaliculara extrahepatică. fibroza hepatică .tumori.

C și poate arăta o predispoziție pentru formarea calculilor .ACIDUL ASCORBIC  Deși nu apare în mod normal în urină prezența lui interferă cu determinarea glucozei și hematiilor fiind un puternic agent reducător  Pozitiv-la persoanele care consuma cantități mari de vit.

dar nu și cu severitatea infecției . nitrații sunt transformați în nitriți. care împreună cu o sare de diazoniu formează un derivat azo colorat în ROȘU  Intensitatea culorii este direct proporțională cu cantitatea de nitriți.NITRIȚII  Principiu:în urina în care există bacterii.

paraziților -contaminare cu secreții genitale -leucocituria abacteriană în pielonefrite cr.levurilor.LEUCOCITELE  Principiu:esteraza leucocitară împreună cu esterul indolic aflat pe zona de test și un derivat diazo formează un compus VIOLET  Pozitiv în:-inflamații ale căilor urinare datorită bacteriilor. .

calculi.infecții .HEMATIILE  Principiu:activitatea de tip pseudoperoxidazic a Hb și Mb catalizează oxidarea substanței indicatoare de către un hidroperoxid organic la un compus verde-albastru  Testul este pozitiv dacă exista Hb dar și hematii-diferențierea pe baza sedimentului cu condiția să fie efectuat imediat  Hemoglobinuria-boli hematologice. hemoliza intravasculara. hemoglobinuria paroxistică nocturnă  Hematuria-leziuni ale rinichilor si căilor urinare.

SEDIMENTUL URINAR  Se centrifughează 10 ml urină la 2500 rpm/10 min  Se aruncă 9.cu obiectivul 20x și 40x .5 ml din supernatant iar restul se resuspendă  Se citește cu M.O.

SEDIMENTUL URINAR  Se pot folosi pentru citirea sedimentului și cititoare automate care analizează în timp mai scurt un număr mai mare de probe și o cantitate mai mare de probă .

 Majoritatea sunt PMN dar pot fi și monocite.LEUCOCITELE  Normal≤ 3/c.macrofage  Prezente în ITU.eozinofile.pielonefrite cr.v. .contaminare cu secreții genitale.

 Pot fi :-isomorfe (1)-discuri biconcave cu contur dublu de 6-7 µ -dismorfe-mărimi diferite și diametru mai mic (2)  Prezente în :-leziuni ale rinichilor sau  căilor urinare -calculi -infecții urinare .v.HEMATII  Normal < 4/c.

CELULE EPITELIALE -scuamoase-din segmentele inferioare ale căilor urinare(nu au importanță patologică) -epiteliale renale-din tubii renali.în afecțiuni ale parenchimului renal -tranziționale renale-din uroteliu.apar în procese inflamatorii .

CILINDRI HIALINI  -formați din proteinele care trec membrana bazală și coagulează la nivelul tubilor contorți distali și proximali .

) .CILINDRI GRANULOȘI ȘI CEROȘI  Cilindri granuloși sunt considerați forma de degradare a cilindrilor hialini  Cilindri ceroși se formeaza dupa stagnarea îndelungata în tubi (afectare tubulara cr.

bacterii.levuri  Arata o afectare tubulară acută .CILINDRI CELULARI  Pot fi formați din leucocite.hematii.

LEVURI.BACTERII  Dintre paraziți cel mai frecvent apare Trichomonas vaginalis  Levuri-importanța patologică deosebită Candida  Bacterii-coci sau bacili mobili .PARAZIȚI.

CRISTALE-ACID URIC  Cel mai frecvent întâlnite .

birefringente  Apar în hiperoxalurie.intoxicații cu polietilenglicol  Pot arăta un risc de nefrocalcinoză .CRISTALE-OXALAT DE CALCIU  Pot fi sub formă de mono sau dihidrat.

CRISTALE-FOSFAT AMONIACOMAGNEZIAN  În urina depozitată necorespunzător sau asociat cu infecții urinare .

CRISTALE PATOLOGICE  TIROZINA  LEUCINA-în boli hepatice grave  CISTINA-în tulburări ale metabolismului proteic Leu Tyr .

. MCF x 640 Prezenţa cristalelor de colesterol este în mod normal însoţită de o proteinurie masivă.Cristalele de colesterol CRISTALE PATOLOGICE Macrocristal de colesterol alături de leucocite şi hematii. MCF x 640 Macrocristal de colesterol. Cristalele de colesterol sunt foarte rare.

˂1/c.depozit(ob 10x) Patologice indiferent de număr .v.v. ˂2/c. Rareori semnificative doar când sunt raportate ca NUMEROASE Patologice indiferent de număr(ob 10x) 0-2 /c.numeroase.(ob 10x) Patologici indiferent de număr Semnificative când sunt raportate ca frecvente.SEDIMENTUL URINAR NORMAL Elemente Eritrocite Leucocite Celule tubulare renale Celule tranziționale Celule epiteliale plate Fragmente epiteliale Cilindrii hialini Alți cilindrii Cristale Cristale patologice Intervale de referință ˂2/c.v.v. Ob 40x ˂3/c.v.

.K 40-80 mg/24h.DETERMINĂRI CANTITATIVE  SPECTROFOTOMETRIC:-ureea -creatinina -acidul uric -glucoza -proteinele  HORMONI-FSH/LH -Progesteron.estradiol -aldosteron  PRODUȘI SECUNDARI-AVM -17-hidroxisteroizi -17-cetosteroizi -acidul 5-hidroxi-indolacetic  IONOGRAMA URINARĂ:Na 130-200 mEq/24h.

Examenul de urină .aspecte preanalitice Parametru măsurat Stabilitate în urină -200C 4-80C 20-250C Factori de influenţă Factori de interferenţă Densitate urinară - - - Ingestie de lichide. diuretice Precipitarea modifică densitatea pH > 7 pH Instabil Instabil Instabil Dietă (carnată:↓ vegetariană:↑) Creşte în cazul formării amoniacului - .

Nitriţii - 8 ore 4 ore Contaminare bacteriană Antibioticele inhibă formarea nitriţilor Culoarea intensă a urinei: ↑. Proteinele (albumina) 6 luni 1 lună 1 lună Exerciţiile fizice. Adsorbţia pe pereţii recipientelor de colectare. Valori crescute ale glucozei şi proteinelor urinare: ↓. sarcina ↑ Se conservă cu Azidă de sodiu 10 mmoli/L Hemoglobina.Leucocite - 1-4 ore 1-4 ore Secreţii vaginale Liză rapidă la densitate sub 1. Acidul ascorbic: ↓ . Unele antibiotice: ↑ sau↓.010 şi pH peste 7 Culoarea intensă a urinei: ↑. Ejacularea.

Oxidarea unor produşi exerciţiile fizice de metabolism ai unor intense Liză medicamente ↑ rapidă la densitate sub 1. dieta. febra Se conservă cu Azidă de sodiu 10 mmoli/L Fenilcetonele. compuşii sulfhidrilici Glucoza 2 zile Peste 2 ore 2 ore Bacteriile ↓ Eritrocite - 1-4 ore 1-4 ore Menstruaţia. ftaleinele.010 şi pH peste 7 Se oxidează la aer Expunerea la lumină ↓. Culoarea intensă a urinei ↑. Fenazopiridina ↑ Urobilinogenul - - 2 ore . febra Testul este sensibil în special la acidul acetoacetic Sarcina.Corpii cetonici - 6 ore 2 ore Inaniţia. vârsta.

dieta Precipitare la pH sub 7 La pH peste 8se conservă cu Azidă de sodiu 10 mmoli/L Dietă. unii conservanţi Fosfatul anorganic - 6 luni pH <5 2 zile pH <5 Dietă. vârstă Oxalatul 4 luni. pH 1. Acidul ascorbic ↓.Bilirubina - - 2 ore Se oxidează la aer Expunerea la lumină ↓. HCl 25 ml 6 mol/L sau timol 1% (vol) 5 ml per urina de 24 ore) Se conservă prin acidifiere cu HCl Celulele suferă o liză dependent de pH şi osmolaritate (osmolaritatea sub 300 mmol/Lreduce stabilitatea) Cistina Bacterii Cilindri Celule epiteliale - > 1 an 3 luni 24 ore 1-4 ore - 7 zile Instabili Ore . unele medicamente Acidul uric Instabil Instabil 4 zile Exerciţiile fizice. ritm circadian Se conservă.5 Instabil Instabil < 1 oră Vitamina C ↑ La pH sub 2 se conservă cu Azidă de sodiu 10 mmoli/L Bacteriile. Fenazopiridina ↑ pH sub 5.