Teknologjia e Komunikimit

Si teknikën e komunikimit dhe teknologjive të komunikimit është e njohur kolektivisht teknika për komunikim bazuar teknologjikisht. Për të telekomunikacionit, të tilla si komunikimet mobile, komunikimi satelitor dhe telefonia, këto janë të telekomunikacionit, teknologjisë wireless, switching teknologji, teknologjia e transmetimit, teknologji RF, Mikroelektronika, shkenca kompjuterike dhe teknologji teknike printim. Pjesërisht rrjetet e komunikimit e teknologjisë së komunikimit janë të përfshira. Për shkak të kufijve lëngun e teknologjive të tyre dhe gjithashtu për të teknologjisë së informacionit, ata shpesh janë të grupuara sipas informacionit gjatë dhe teknologjive të komunikimit (i shkurtuar "e informacionit dhe teknologjive të komunikimit" ose "TIK").

Teknologjia e Informacionit dhe Telekomunikimit 

Programi Studiues INFORMIMI DHE KOMUNIKIMI KANE NDRYSHUAR ME SE TEPERMI JETEN TONE TE PERDITSHME. NDERTHUARJA GJITHNJE E ME E MADHE E KETYRE DY TEKNOLOGJIVE E BENE NDIKIMIN E TYRE EDHE ME TE RENDESISHEM, duke filluar nga procesimi I sigurtë elektronik i parave, autoindustria e deri te operatorët e hekurudhave dhe sistemet e rrugëve. Përpunimi i të Dhënave dhe Dërgimi i Informatave kërkojnë vazhdimisht produkte të reja dhe shtigje të reja të punës. Për shkak të kërkesave enorme për resurse profesionale dhe të kualifikuara, studentët tanë kanë mundësi të shkëlqyeshme për punë të përhershme brenda dhe jashtë vendit. 

Kush duhet te studioj kete drejtim?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur? JENI I PASIONUAR DHE DESHIRONI TE SJELLNI RISI NE TEKNOLOGJINE E IT-SE. ATEHERE TEK NE GJENI MJETET DHE DIJEN E NEVOJSHME PER TU JE BERE TE SUKSES'SHEM. Programi Teknologjia e Informacionit dhe Telekomunikimi është posaçërisht i dizajnuar për studentët e talentuar që dëshirojnë të fitojnë njohuri në Sigurinë e të dhënave, Rrjetat e sigurta të komunikimit, Dërgimi elektronik i parave, Autoindustria, Teknika rregulluese, Software Developer, ICT Shërbime etj . Përveq interesave teknike që të jeni të sukses'shëm duhet të posedoni edhe të menduarit sistematik-analitik, të dini të krijoni lidhjet në mes disiplinave të ndryshme si dhe të dini të bashkpunoni si ekip. Me karrierën si Absolvent Bachelor mund të filloni menjëher në fushën operative si bashkpunëtor i projekteve, si asistent apo edhe si përpunues i të dhënave. Pas një praktike disavjeqare mund të llogarisni edhe në pozicionet udhëheqëse . Mundësia që puna juaj të jetë pjesë edhe e projekteve ndërkombëtare paraqet gjithashtu një nxitje shtesë për ju. 

Objektivat studimore

SI ALTERNATIVE JU MUNDESOHET EDHE QE TE THELLOHENI NE STUDIMET MASTER. Nga semestri i 5-të mund të specializoheni në IT-Security. matematika si dhe ekonomia. Web-Engineering ose Telecommunication. (IT-Security. TCP / IP teknologjitë. microcontrollerët.  Permbajtja 1. Komunikim dhe Menaxhment. Technical Management) brenda apo jasht vendit. Në vitin e dytë të studimeve studentët do të njihen me: ‡ Matematika e avancuar (analiza. Distributed Systems. menaxhimin e projekteve.. 1. Matematikë si dhe në Menaxhim Biznesi. në bashkveprim edhe me kompetencat dhe praktikat e juja të fitura sociale ju mundëson që të merrni përsipër detyra të rëndësishme dhe komplekse në fushën e zhvillimit të produkteve të përpunimit të informacioneve si dhe produkteve të shërbimit. inxhinierimi softuerik). sistemet e portaleve etj Telekomunikimi: Studentët do të jenë në gjendje bëjnë projektimin e rrjeteve të komunikimit për zë. Ata do të mësojnë edhe dobësitë e sigurisë në rrjetat. teknologjitë e avancuara të IP-ve) ‡ Programimi i avancuar (analza dhe dizajnimi i bazuar në objekte. studentët do të pajisen me diplomë që do të njihet ndërkombëtarisht dhe do të jenë në gjendje të vazhdojnë studimet postdiplomike në vende me sistem të avancuar të edukimit . Gjithashtu. Ju mund të vendosni të thelloni dituritë e juaja posdiplomike në këto drejtime. NJOHURITE E JUAJA TE FITUARA PRAKTIKE JU MUNDESOJNE NJE QASJE TE MENJEHERSHME NE BOTEN PROFESIONALE. video dhe shërbimet e të dhënave.  Vleresimi perfundimtar Pas përfundimit të studimeve. Në vitin e parë të studimeve studentët do të njihen me: ‡ Bazat e teknologjisë së informacionit me fokus sensorët. muzikës dhe filmave. do të jetë në gjendje të zhvillojnë zgjidhje për transaksionet e biznesit elektronik dhe procedurat për-mbrojtjen ndaj kopjeve të softuerëve. Gjuha e integruar angeze gjatë gjithë studimit është parakusht për qasjen e juaj globale në fushën e industrisë. Studentët do të jenë në gjendje për të analizuar dhe interpretuar nevojat e përdoruesve dhe zhvillimin e zgjidhjeve të posaçme. 3. statistika. Web-Inxhinierimi: Studentët do të jenë në gjendje të zhvillojnë dhe të aplikojnë web faqe dinamike dhe komplekse. POR NJE RENDESI E VEQANTE I KUSHTOHET EDHE AFTESIVE PER TE VENDOSUR DHE PER TE UDHEHEQUR NE BOTEN E BIZNESIT. kodimi) ‡ Teknologjia e avancuar e Informacionit (metodat e transemetimit të telekomunikimit. programimi. IT-Security Distributed Systems Technical Management . 2. Elektronikë. Studimi juaj shkencor. Objektiv themelor i Programit Teknologjia e Informacionit dhe Telekomunikimi është të mësuarit e teknologjisë së informacionit. pasi që ato janë gjithnjë e më shumë të kërkuara për Web aplikime Interaktive. si dhe bazat e elektronikës. ‡ Bazat e matematikës dhe programimit ‡ Bazat e anglishtës së biznesit 2.STUDIMI JUAJ JU OFRON NJOHURI TE SHKELQYESHME TEKNIKE . Teknikën Digjitale. Ju do të merrni njohuritë bazike në Inormatikë. ‡ Bazat e Ekonomisë (kontabilitetit. kontabiliteti i kostove) Në semestrin e katërt studentët duhet të zgjedhin një nga specializimet në vijim (për të marrë pjesë gjatë semestrit të pestë dhe të gjashtë): IT-Sigurimi Aplikativ: Studentët do të mësojnë sigurinë e procedurave të enkriptimit.

Aktivitetet ‡ Në kontekstin e mbështetjes ndaj kompanive të TIK me qëllim përmirësimin e shërbimeve ndaj sipërmarrjeve shqiptare. Gjithashtu. Zhvillimi i softwear: për shembull. veshjesh. stafi i Rritje Albania rishikoi gjetjet e firmes bullgare. TIK është një sektor i vetë-pozicionuar sikurse dhe shpërndares i teknologjisë për industri të tjera. ‡ Përpos mbështetjes së kërkimit RCI. si për shembull përdorimi i makinerive CAD/CAM në sektorin e veshjeve. për zyrat e mbështetjes dhe logjistikës sikurse dhe për qendra telefonike. afërsia me BE dhe tregje të tjera rajonale e bën Ballkanin Perëndimor. si dhe vendosjen dhe manaxhimin e industrisë dhe websitet e kompanisë per veshjet dhe këpucët. Rritje Albania u bashkua me seminarin e GTZ për të përfunduar një plan veprimi për sektorin e TIK në Shqipëri për 14 muajt vijues ‡ Takime Biznes-me-Biznes u organizuan nga RCI në Shkup.087. financiar.1% e kësaj i referohet përdorimit të internetit nga përdorues të rregullt dhe përvetësimi shumë i vogël i teknologjisë së re në nivel firmash e rendit Shqipërinë të 109 nga 133 vende dhe të 126 për inovacion. Përpos këtyre sfidave. kapaciteti linguistik është goxha i zhvilluar në rajon. sidomos anglisht. pjesë e të cilës është edhe Shqipëria. një vendë strategjik për kompani të interesuara në marrjen e disa prej proçeseve. takoi dhe vlerësoi nevojat fillestare që bizneseset kryesore të TIK kanë. spitalor.Teknologjia e Informacionit Sektori i Internetit dhe Teknologjisë së Komunikimit është duke u rritur shumë shpejtë në Shqipëri si pasojë e faktit që është një sektor i vetëm dhe është duke përshirë dhe sektorët e tjerë. 15 % është penetrim shumë i vogël i internetit (në total u vlerësua që popullsia e Shqipërisë ishte 3. rezervim online për hotele dhe operator turistik.000 përdorues në Shqipëri. Zhvillues të website dhe ofrues të shërbimeve për aplikime bazuar në web . Bashkimi i Internetit dhe Telekomunikacionit (BIT). Maqedoni në fillim të prillit. e cila gjithashtu ka studiuar tregun e TIK në Shqiperi ‡ Në shkurt 2010. Rritje Albania kontaktoi direkt dhe punoi nëpërmjet GTZ dhe AITA për të favorizuar firmat shqiptare të TIK. Inovacioni është i dëmtuar nga niveli i ulët i bashkëpunimit në kërkim dhe zhvillim ndërmjet bizneseve dhe universiteteve. ESI Bullgari. Studimi i Opinionit ekzekutivë i drejtuar nga Forumi i Ekonomisë Botërore e rankoi Shqipërinë të fundit (të 133-tën nga 133 shtete) për këtë faktor konkurrues. Ofrues të shërbimit të internetit c. vlerësoi që në 2007 kishte 471. konsulentja e tregu dhe investimesh e Rritje Albania.159) krahasuar me mbulimin e vendit në krahasim me vendet e tjera europiane. të rrisin produktivitetin dhe të zhvillojnë një forcë punëtore konkuruese n sektorët në të cilët Rritje Albania është fokusuar. të Hungarisë dhe Polonisë. Strategjitë ‡ Studimi i sektorit të TIK dhe krijimi i një databazë për shërbimet e ofruara nga TIK duke i klasifikuar ato në bazë të segmenteve të tregut që mbulojnë. si për shembull: a. Vetëm 1. ose specifike për këpucë b. Kostoja e fuqisë punëtore në sektorin e TIK është pesë herë më pak krahasuar me ekonomitë e vendeve të Ballkanit. gjermanisht dhe italisht. ka mundësi për aplikimin e TIK nga bizneset e vogla dhe të mesme si një mjetë për t¶u rritur. Mjetet e TIK mund të ndihmojnë bizneset të rrisin penetrimin në treg.

Në klasën e dhjetë nxënësit gjithashtu marrin dituri nga programi aplikativ për përpunim tabelar dhe grafik të të dhënave. demonstrimi i shkathtësive në përdorimin e këtyre pajisjeve dhe programeve përkatëse. për te kompletuar mbështetjen e tyre për zhvillimin e TIK dhe elementët teknik të Rritje Albania për tregti dhe investime. ftimi i firmave me rendësi në evente për takime Biznes-me-Biznes të financuara nga Rritje Albania dhe partnerët e saj. ‡ Tabelat. QËLLIMET Qëllimet kryesore të mësimit të TIK-ut tek nxënësit janë: ‡ Zhvillimi dhe thellimi i njohurive në lëminë e TIK-ut dhe rëndësia e saj në shërbim të njeriut. ‡ Përdorimi i metodës së Aleancës për Zhvillim Global (GDA). mundësitë multimediale në sistemet kompjuterike si dhe nga programi aplikativ për përgatitjen e prezentimeve.TIK për klasën e dhjetë është vazhdimësi dhe zgjerim i njohurive paraprake nga kjo fushë. ‡ Identifikimi i mundësive për bashkëpunim dhe implementimin e strategjive të përbashkëta me shoqatën e IT shqiptare ‡ Koordinim me Projektin e GTZ për Zhvillimin e Bizneseve dhe Rritjen e Punësimit (EDEP). ‡ Mbështetje për pjesëmarrësit në konferenca rajonale të IT dhe evente të kësaj natyre. aparati digjital. ruajtjen. etj. aftësive të kërkimit të informacioneve nga fusha e TIK-ut. ‡ Zhvillimi dhe fillimi i stazheve me trajnime dhe edukime për TIK me firmat e këtij sektori me qëllim ofrimin e mundësive për studentët të hyjnë në tregun e punës.d. grafikët dhe vizatimi me përdorimin e programeve aplikative kompjuterike janë gjithashtu thelbësore në praktikat teknologjike . Përfshinë gjithashtu sistemet që mundësojnë grumbullimin. skaneri. GTZ dhe shoqata të tjera lokale dhe rajonale. kamera digjitale. rritjen dhe zhvillimin e fuqisë punëtore.. me qëllim krijimin e lidhjeve me kompani të tjera IT dhe klientë të mundshëm. ‡ Krijimi i shprehive dhe shkathtësive gjatë punës teorike dhe praktike. si dhe firma shqiptare të TIK dhe të tjera. Sistemet Microsoft dhe Cisco. si dhe përdorimin e multimediave interaktive. TEKNOLOGJIA E INFORMIMIT DHE E KOMUNIKIMIT HYRJE Teknologjia e informimit dhe e komunikimit . Shitës dhe shpërndarës hardwear-ash ‡ Drejtimi i shpejtë i vlerësimit të firmave me shumë potencial të TIK dhe gjetja e mundësive për mbështetje me qëllim përmirësimin e konkurencës dhe rritjen e kërkesës së tregut. organizimin. përdorimin dhe transmetimin e informacioneve në forma të ndryshme. puna me pajisjet tjera përcjellëse: DVD. Konsulentët e biznesit do të punojnë me këto firma për të zhvilluar Planin për Rritjen e Clientit. Kjo përfshin komunikimet audio (zëri) dhe video (grafika). eksplorimi i fizibilitetit për mbështetjen e një inkubatori të sektorit të TIK në bashkëpunim me struktura si Universiteti i New York në Tiranë. Kjo lëndë nxënësit i familjarizon me tektologjitë moderne të informimit dhe të komunikimit siç janë: puna me kompjuter. Ofrues të shërbimit të integrimit të sistemit e. i cili adreson problemet në lidhje me punësimin dhe shitjet. përfshi projektin rajonal të USAID. RCI. Në vecanti.

. datotekave. ‡ Të zhvillojë mundësitë për lidhjen e teorisë me praktikën në fushën e TIK-ut në veprimtarinë e njeriut. POWER POINT) për realizimin e tabelave. grafikëve. procedurave dhe teknikave kompjuterike me qëllim të zgjidhjes së problemeve në mënyrë krijuese në situatat e jetës së përditshme. ‡ T¶i njohin mundësitë e pajisjeve multimediale që komunikojnë përmes kompjuterit dhe të jenë në gjendje t¶i përdorin kombinimin e tyre në funksion të një prezentimi multimedial. ‡ Që nxënësit të jenë në gjendje t¶i përdorin aplikacionet softverike (EXCEL. OBJEKTIVAT E PËRGJITHSHME Objektivat e përgjithshme të mësimit të lëndës mësimore TIK janë: ‡ Të njohë nxënësit me dimensionin e TIK-ut në veprimtarinë e njeriut. prezentimeve. ‡ Të ushtrojë përdorimin e mjeteve. ‡ Fuqizimi për t¶i kontribuar shoqërisë teknologjike. administrimin e të dhënave.për përcaktimin dhe sqarimin e ideve dhe zgjidhjeve të propozuara.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful