Jelica Černi PRVI SLAVONSKI OBITELJSKI KUHAR VINA SLAVONIJE I PODUNAVLJA

Vina prema boji dijelimo na: bijela, crna i ružičasta.

Prema količini šećera dijelimo ih na: suha – sadrže do 0,4 dag šećera po 1 litri polusuha – sadrže 0,4-1,2 dag šećera po 1 litri poluslatka – sadrže 1,2-1,5 dag šećera po 1 litri slatka – s više od 5 dag šećera po 1 litri U većini europskih zemalja vino je uvršteno u prehrambene namirnice, smatra se hranom, a ne alkoholom. Litra vina sadrži kalorija kao 5 komada jaja, 38,5 dag mesa ili 90 dag mlijeka. Sadrži 17 vrsta alkohola, 34 različita mineralna sastojka, 29 dušićnih spojeva, 10 vrsta vitamina, 6 vrsta šećera i 31 vrstu kiselina. Sadržaj kiselina u vinu vrlo je blizak kiselini u želucu, tako da te kiseline omogućavaju, pospješuju i reguliraju probavu hrane u želucu. Utjecaj vina na krvotok je vrlo djelotvoran. Mozak i živci podnose ga bolje nego druga pića. Ako se konzumira u umjerenim količinama koristi organizmu, otvara tek, hrani i jača. Po mišljenju stručnjaka odrastao čovjek bez štete po zdravlje smije popiti dnevno na svakih 10 kg tjelesne težine po 1 dcl vina. Količinu rasporediti u više obroka i ne piti na tašte. U vinima se uživa svim osjetilima (okom, nosom i ustima). U Francuskoj, zemlji vina, uz svako jelo piju drugu vrstu vina, upravo onu koja najbolje odgovara jelu. Uz hladna predjela (šunka, salama, pršut, kobasica) nude se lagana ružičasta ili suha bijela vina. Uz predjela s mesom i jajima ili tjesteninu s mesnim umacima poslužuju se lagana crna i ružičasta vina. Uz bijelu kuhanu ribu i ribu u umaku nude se odležana i mlaña bijela vina. Uz plavu pečenu i prženu ribu poslužuju se bijela puno jača vina, ali se mogu poslužiti i crna vina. Uz svijetla mesa, perad i odojak piju se bijela suha do polu-suha vina. Uz crna mesa i tamnu perad toče se puna suha i polu-suha vina. Uz meso divljači nude se puna i jaka crna vina, ali i bijela kvalitetna vina. Uz kolače i sladolede treba ponuditi polusuhi pjenušac i slatka vina. Od bijelih vina u našoj regiji najviše se troši: rizling, graševina, burgundac, traminac, zeleni silvanac, chardonnay (šardone) i dr. Od crnih i ružičastih vina rado se konzumira: frankovka, maestozo, cabernet, šiler, crni burgundac, merlot, crni klikun, roze, crvena ružica i dr. Temperatura vina – vino mora imati odreñenu temperaturu da bi buke (aroma) vina došao do izražaja i omogućio puni užitak. - bijelo vino 8-12oC - ružičasto vino 14-18 oC - crno vino 14-18 oC - teška crna vina 18-20 oC - pjenušci 6- 9 oC Kod rashlañivanja bijelih vina ili temperiranja crnih na sobnu temperaturu, treba izbjegavati nagle promjene temperature.

SVINJSKO MESO
1. glava 2. vrat 3. plećka 4. kotlet ili kare 5. kratki kare 6. but 7. potrbušina Vrat – mramorasto protkan masnoćom. Vrlo sočan, te je prigodan za ražnjiće, odreske za roštilj, za pečenje u komadu, za gulaš, mljevenje i dr. Plećka – se može peći i puniti, mljeti, koristiti za ražnjiće, ragu, paprikaš i sl. Kotlet – se prigotovljava na roštilju, u umacima, pečen i sl. Kratki kare – kao i kotlet. But – za odreske, ragu, sote, ražnjiće, pečen u pećnici, na roštilju i dr.

IZVORNA RECEPTURA S KRAJA 19. i POČETKA 20. STOLJEĆA
(Kako ih je zabiježila Marija Kumičić) Kuhani jezik s hrenom Udjeni jezik (udjeni – prodimljeni, prethodno salamuren jezik) Starost recepta: 100 godina Naslijeñen od predaka Namirnice za 4 obraoka: 80 dag osušenog (udjenog jezika), 20 dag hrena, 8 rotkica, vezica peršina. Priprema: Udjeni jezik (osušeni) dobro se stuče, preko noći stoji u vodi, pa se onda kuha 2-3 sata, dok se lako dade oguliti koža, što se čini samo dok je jezik vruć. Mrzao se nareže, komadić komadićem do polovine se prekrije, složi na tanjur i ukrasi kupčićima nastrugana hrena, malom rotkvicom ili ružicama od maslaca, lišćem od peršina i drugim. Salata sa slaninom Šalate sa slaninom - Priprema: Male kocke slanine zažuti, ocvirke izvadi, u mast ulij octa, kad bude vruće opari tim šalatu u četiri dijela prerezanu. Nekoliko puta ocat ocijedi, pa svrućen opet polij po šalati, a najposlije metni i ocvirke, koje si držala na toplom mjestu.

Zapečena šunka s jajima i krumpirom Šunke s jaji i krumpirom Starost recepta: 100 godina. Priprema: Kuhani krumpir pločasto izreži, dodaj nekoliko komadića maslaca i nekoliko žlica skorupa, metni jedan red krumpira, jedan red jaja, onda jedan red sitno isječene šunke, na to metni malo maslaca i skorupa; opet počmi sa skorupom i maslacem, pa tako nastavljaj, dok si napunila zdjelu, posljednji red mora biti od krumpira; zatim sve dobro polij sa skorupom, metni još nekoliko komadića maslaca, finim mrvicama posuj i speci da bude lijepo žuto.

Krpice sa šunkom / Flekice sa šunkom - Starost recepta: 100 godina. Namirnice za 4 obroka: 4 dcl brašna, 4 dag maslaca, 2 jaja, 2 dcl kiselog skorupa, 16 dag šunke. Priprema: Načini tijesto za rezance od 4 dcl brašna, izreži 1 centimetar velike flekice, neka provru u slanoj vodi, ocjedi ih i neka ohlade. Zatim pomiješaj 4 dag maslaca, 2 jaja i 2 dcl kisela skorupa sa 16 dag sitno narezane šunke; pomiješaj ocijeñene krpice i metni ih u posve glatki, mrvicama pousti kalup da se speku.

IZVORNA RECEPTURA STARA 80 I VIŠE GODINA (Kako ju je zabilježila Katica Metić u Našićkom Markovcu - Slovaci i Šaptinovcima – Šokci) Žufina čorba - Osušene bundevine koštice samljeti i prosijati na sitance, sitno brašno staviti kuhati u vodu, posoliti, staviti crvene mljevene paprike u tu juhu, zakuhati trganjce. Ovo jelo najviše se priprema u vrijeme korizme. Lokšice – kolač za korizmu - Napraviti tijesto kao za mlince, peći na plotni šporeta, pečene poprskati vodom te mljevenim zašećerenim makom ili orasima, smotati kao štrudlu. Složiti na tepsiju, zaliti kajmakom i peći. Bijeli žganci - Skuhati krumpir, ocijediti pola voda iz kuhanih krumpira, ispasirati, posloiti i u tu masu polako ukuhavati bijelo krušno brašno. Politi sa: na masti ispeći sitno narezan crveni luk. Kisela praža - Na masti se isprži 2-3 češnja bijelog luka. Posebno se izmute 2 do 4 kašike bijelog brašna, mala kašikica crvene mljevene paprike, soli i malo kiska, to se izmuti s vodom i doda masti da bude fina praža. Dodaje se posebno kuhani krumpir rezan na skalice. Pita žufara - Napravi se 3-4 lista tankoga tijesta kao za rezančiće. Svaki list se premaže uljem od bundevinih koštica, te se postipa sitno mljevenim košticama. Na najgornju koricu se stavi isto sitno brašno od koštica. Ovo jelo staro je oko 70-80 godina. Kiflice «Bunarki» - Namirnice: 60 dag brašna, 20 dag masti, malo germe, 1 kašika šećera, 1 žutanjak Priprema: Brašno i mast dobro izraditi, dodati žumanjke i dignutu germu u malo mlijeka i šećera, malo soli. Sjedinjenu masu zamotati ukrpu i spustiti na špagi u vodu u bunar da odstoji 2 sata. Nakon toga tijesto valjati i praviti kiflice, punjene pekmezom od crnih šljiva. Šećer kristal – istucati u ananu za posipavanje. Čorba od hrena - Namirnice: crveni luk, krumpir, svinjske iznutrice, hren, vrhnje, sol, biber, lovor list, čipetke. Priprema: Luk pirjamo na malo masnoće, dodamo iznutrice (srce, bubreg, jetrica) sječene na kockice. Malo pirjamo i dodamo svježe ribani hren i krumpir na kockice. Začinimo: sol, biber, lovor list, zalijevamo vodom i kuhamo do 2 sata. Nakon toga zgusnemo vrhnjem i ukuhamo čipetke.

Polesnjaci - Oguljeni krumpir naribamo na sitnu rendicu, dodamo sol, biber, brašno, jaje, crvenu papriku – sveo dobro izmiješamo. Pečemo na vreloj masnoći tanke popečke. Uslužujemo popečke uz kiselo mlijeko. Zabeljeni krumpir - Izrezan krumpir na kockice, stavi se kuhati u vodu, malo se posoli. Izmuti se malo brašna, malo crvene paprike i doda krumpirima. Na kraju dosta kajmaka. Juha na kupusnom rasolu - Bistar rasol staviti kuhati s manjom glavicom crvenog luka i kašikom crvene paprike. U tu juhu netko zakuha kukuruzno brašno, a netko krupno tijesto, ako je bilo ulja od koštica isto se stavljalo malo u juhu. Žmara - U masnu i slanu kipuću vodu zakuhati kukuruzni griz i kasnije 1-2 jaja. Popara Domaći kruh izrezati na kockice. Staviti mast i sitno rezani crveni luk ispržiti, dodati sitne crvene paprike, posoliti i tome dodati malo mlake vode, te kockice kruha. Juha od suhe krmenadle - Osušena i oprana krmenadla se kuha 1-2 sata, u tu juhu stavi se crvena paprika, zatepe (zgusne) se s brašnom, malo octa i zakuha tijesto. Može se na kraju dodati i vrhnje.

I. HLADNA JELA I PREDJELA
Slavonski kulen - Povijest i izrada kulena: Prije otprilike tri stoljeća «slijepo crijevo» svinje ili takozvana kulenica počela se nadjevati brižno odabranim i začinjenim najboljim dijelovima mesa. Svinja mora biti stara od jedne do dvije godinei teška 140-160 kg, pravilno hranjena. Za kulen se odabiru prvenstveno leñni dijelovi mesa, a tek zatim but, plećka ili vrat. Mesu se doda i nešto tvrde leñne slanine. Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti (na 5oC, 1-2 dana), a zatim se melje ili još bolje istno nasjecka nožem. Od začina mesu dodajemo sol, češnjak i brižno odabranu crvenu papriku (po želji i nešto ljute). U ovom plemenitom zalogaju skrivene su i male tajne. Mesna se masa dobro izradi (izmiješa) i ostavi odležati nekoliko sati, zatim se proba ukus i puni crijevo. Kulen mora ležati 8 dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže uzicom i stavlja na hladni dim od bukovine, grabovine ili jasena. Dovoljno ga je prodimiti desetak puta (svaki drugi dan). Zbog debljine traži i posebne uvjete zrenja. Dobro mu godi temperatura oko 16oC, a vlaga zraka 75-85%. Treba ga čuvati u hladnoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji zaštičenoj od insekata i glodavaca. Namirnice potrebne za izradu 5 kg kulena: 5 kg mesa bez kostiju, 10 dag soli, 8 dag slatke paprike, 7 dag ljute paprike, 5 dag češnjaka. (Količina dostatna za dva manja kulena ili jedan veći i jednu kulenovu seku.)

Kulenova seka: - Masa za kulen se nadjene u debelo, ravno svinjsko crijevo. Budući je puno tanja od kulena brže sazrije za upoterbu. Namirnice za 4 obroka: 40 dag kulena, 5 dag svježe paprike 10 dag svježe rajčice, 4 mlada luka Način posluživanja: Kulen oguliti i tanko narezati, složiti na odgovarajuću pliticu i dopuniti paprikom, rajčicom i mladim lukom. Danas se kulen (ili kulen ili kulin, kako ga zovu u ñakovačkom raju) teže sasvim tanko, iako se ranije rezao prst debelo.

Slavonske krvavice . pluća. Priprema: Šunku narezati. Pri pečenju koristi se aluminska folija jer se inače zalijepi na podlogu. 20 dag satrice. 1 dag pimenta. jezika. 2 dag papra. 8 dag soli. meso glave. razna variva ili kiseli kupus. 10 dag soli. a može se koristiti pečena i kuhana. lovor i papar u zrnu. češnjak. Priprema: Domaće kobasice se pripremaju od mljevene svinjetine kojoj se od začina dodaje sol. dodati malo masnoće i vode i ispeći u pećnici ili na ploči štednjaka.Slavonska šunka . paprikom i rajčinom. kožice. te se može lakše osušiti. Mast mora biti 2 cm iznad da štiti od zraka. pluća. Kobasica zalivena u mast (zatopljena) . a zatim oko 8 tjedana salamuriti. Svježa pečena domaća kobasica . ohladiti. 2 kg sv. rašiti na mesarski stol da se ohlade. te kao dodatak salatama i td. češnjak. dobro izradi i nadjeva u pripremljena tanka svinjska crijeva. Poslužuje se s kuhanim obojenim jajima – pisanicama. 1 dag mažurana. Možemo ih trošiti svježe ili malo prodimiti. Ispečene su uredno slagane u veći lonac i odozgo zalivene mašću. Za jelo se može koristiti svježa pečena na masnoći. po želji dodati satricu i ukrasiti mladim lukom. hrasta ili četinjača. zalivena u mast i prodimljena (kao trajni suhomesnati proizvod).). srce. srce. papar. 5 dag paprike. Domaće kobasice . Na ovaj način šunka se stanji. 20 dag luka. Prokuha se par minuta u vodi u kojoj su kuhane obarine (kuhano svinjsko meso namjenjeno izradi krvavice ili tlačenica).Proizvodnja šunke: Kod rasijecanja svinje treba odvojiti but s kožom. papriku. S površine oprati ostatske soli i stavljati na presanje izmeñu dvije daske koje su pritisnute teretom do 50 kg težine. graba.Namirnice potrebne za izradu 5 kg krvavice: 2 kg svinjskih kožica. Šunku treba poslužiti svježu. . kuhana ili pak pečena u kruhu.Ovo je jedan od načina konzerviranja kobasica. Kod kuhanja dodati sol. papar. 5 dag češnjaka. 10 dag paprike. mažuran. a dio samljeti nešto krupnije na stroj. Šunka se naizmjenično suši hladnim dimom i propuhom oko 5 tjedana. 8 komada mladog luka. Priprema: Skuhati svinjsku glavu. Za jelo su se koristile hladne ili podgrijane. Može se konzumirati svježa. obraditi da dobije željeni izgled. bukve. Sve se dobro promiješa i puni u debela svinjska crijeva. 3-5 m crijeva. Uz pečenju kobasicu dobro odgovaraju prilozi od krumpira. a zatim je staviti na lim. Namirnice za 4 obroka: 50 dag šunke. berba grožña i sl. uredno složiti. 1 kg svinjske krvi.Namirnice za 5 kg kobasica: 5 kg svinjskog mesa. Za Uskrs se neizostavno priprema u svakoj obitelji i nosi n blagoslov u crkvu. Dio skuhanog mesa izrezati. Kobasice su se obično stavljale na 2-3 lagana dima. 10 dag rajčice. Sastojcima dodati sol. Najčešće su se trošile u vrijeme teških poljskih radova kad je trebalo nahraniti nadničare (žetva. Poseban miris i boju daje joj dim odabranog drveta. piment i samljeveni prethodno poprženi luk i svinjsku krv. tanko narezanu i pedantno složenu na pliticu.Kobasicu na kratko spustiti u vrelu vodu (da ne pucaju crijeva). jezik i dio jetre. 2 dag papra. Poveže se celofanom. paprika i češnjak. a zatim su se rezale na dužinu od desetak centimetara i na više masnoće pekle na štednjaku.

Može se jesti svježa ili se 5-6 puta prodimi i čuva na hladnom i zračnom mjestu. Ako su jetrice teleće ili svinjske prije pirjanja ih treba narezati na listiće debljine malog prsta. Kad se jetrice malo rashlade samljeti ih dva-tri puta sitno na stroju. Šunku skuhati (po želji može ostati i sirova) ohladiti i izrazati jednako kao i piletinu. ukrasiti rotkvicama.Tlačenica. 10 dag suhe slanine. papra. 10 dag mariniranih gljiva. Luk izrezati na kockice i posoliti.2 dag papra. Tvrdo kuhana jaja takoñer izrezati na kockice. zelena paprika. Ohlañeno narezati na kockice veličine 1 cm. dodati jetricu. . Priprema: Pileća prsa odvojiti od kostiju i kože.5 dcl ulja.Namirnice za 4 obroka: 40 dag pačenog mesa divljači. 0. 2 kuhana jaja. 15 dag luka. Marinirane (ukiseljene) gljive takoñer narezati na kockice. 80 dag svinjskog srca. 1 dag papra. 60 dag svinjskih ušiju. Priprema. 2 jaja. Svježu papriku baburu (po mogućnosti u broji) narezati na kockice 1 cm i nasoliti. teleće ili pileće jetre. 2 dag soli. Krastavce oguliti i izrezati. 20 dag krumpira.5 dcl ulja.5 kg mesa svinjske glave. oguliti. češnjak i po želji malo krvi. vezica rotkvica. 0. Lovačka salata . 5 dag sjemenki bundeve. 10 dag svježe rajčice. dodati sol. kožica.Namirnice za 4 obroka: 50 dag jetre. 1.3 dcl octa. 2 dag soli. 2 dag papra. Rajčicu i tvrdo kuhana jaja takoñer izrezati na kocke. vezina peršinovog lista. papar.Namirnice potrebne za izradu 5 kg švargla: 80 dag svinjskog jezika. 0. Ostatke pečenog ili kuhanog mesa pernate ili dlakave divljači odvojiti od kostiju i narezati na sitnije kockice. Na moguće je paštetu prigotoviti od svinjske. 1. dodati sjemenke suncokreta i bundeva i preliti mješavinom octa.Namirnice za 4 obroka: 40 dag bijelog pilećeg mesa. crvena paprika.5 dcl masnoće Priprema: Luk i slaninu narezati na listiće i ispirjati na masnoći da blago porumeni. dobro izmiješati i po želji dodati žlicu kvalitetne domaće masti ili maslaca. dodati malo papra i posuti sjeckanim peršinom. Pašteta će biti puno bolja ako se upotrijebi jetra kljukane guske ili patke. ohladiti i izrezati na kockice iste veličine kao i meso. 0.3 dcl jabučnog octa. Sve sastojke lagano spojiti. srca. 20 dag suhe šunke. Sve sastojke zajedno lagano promiješati i preliti octom i uljem. vezica peršinova lista. 10 dag svježih krastavaca. 10 dag luka. Povremeno probosti iglom. Šokačka salata . jezika i drugih dijelovima sjeckanjem pripremiti meso za tlačenicu. Mrkvu skuhati i izrezati kao i krumpir. 2-3 svinjska želuca Priprema: Od kuhane svinjske glave. 0. sol i papar i nastaviti pirjati desetak minuta. sjeckanog peršina i ulja. mažuran i timijan. Salatu je moguće poslužiti i u izdubljenoj rajčici ili baburi paprici. posliti i ispeći na masnoći. 3 dag češnjaka. Kuhanu tlačenicu pritisnuti daskom opteretiti težim predmetom i ostaviti 2 dana da se spreša. Svinjski želudac napuniti nadjevomi staviti kuhati u obarine kojima se doda lovorov list. 10 dag soli. 5 dag sjemenki suncokreta. papriku. Pašteta od jetrica . 0. papar.2 dag papra. Švargl . Jelo ukrasiti rotkvicama i lepezama od crvene i zelene paprike. uha. 20 dag svježe paprike. 0. 4 rotkvice. Krumpir skuhati u ljusci. soli.2 kg svinjskih kožica. 20 dag mrkve. 2 dag soli. Može se poslužiti u staklenoj zdjeli obloženoj listovima zelene salate i kolutićima jaja.

Pred kraj pečenja tijesto premazati umućenim jajima da dobije rumenu boju i sjajnu površinu. jezik i pokoju kožicu dobro očistiti od sotataka dlaka. Meso nogu odvojiti od kostiju. Hladetinu se može pripremati od prodimljenih nogu i drugih mesnih sastojaka. Šunku sjeći kad se ohladi. Manju šunku neće biti potrebno prethodno kuhati. Staviti u podmazani lim i peći u pećnici oko 1. Na stroju samljeti i čvarke. mrkvu. a zatim ga razvaljati prst debljine i u njega umotati ohlañenu šunku bez kosti. Kad se hladetina počne stezati po površini lagano posuti sitnom paprikom. Nakon nekoliko sati zgrušano mlijeko staviti u vrećicu za sir i pustiti da se dobro ocijedi. Drži se na sobnoj temperaturi pri čemu se masnoća iz mlijeka digne na površinu i dobiva se kiselo vrhnje. 1 dag češnjaka. 0. Ovisno o temperaturi mlijeko se kiseli od 1-2 dana. papar i po želji žlicu-dvije majoneze. Noge rasjeći po sredini i sve slamuriti oko 2 tjedna. Sve sastojke dobro izmiješati. ušiju. 0. ali će postupak pečenja trajati duže. Domaći sir s vrhnjem . Ljeti kad su visoke temperature mlijeko je bolje kiseliti na hladnijoj podrumskoj temperaturi. 1 kvasac. Tijesto se mijesi stisnutim šakama dok ne postane jednolično i čvrsto. Tako se dobiva kvalitetni namaz za kruh ili precivo.2 dag papra u zrnu. Najčešće se priprema za uskrsni doručak. tvrdo kuhana jaja i češnjak. Priprema: Domaći sir se priprema od svježeg kravljeg mlijeka koje se procijedi i izlije u tegle (posuda posebnog oblika i namjene izrañena ručno od gline. Brašno prosijati. Posluži je dobro rashlañenu i po želji posutu kosanim češnjakom i octom. paće . kožica. Priprema: Nakon obavljene svinjokolje svinjske noge. 4 jaja. jezika. Danas se umjesto vrećice za sir koristi cjediljka pokrivena gazom. Priprema: Šunku dobro oprati i staviti je kuhati u vodu (2-3 sata ovisno o veličini). brašna i mlijeka promješati i staviti na toplo da naraste. Rashlañeni sir poslužiti s dodatkom kiselog vrhnja. Tijesto ostaviti da naraste. 3-4 l vode.Namirnice za 4 obroka: 80 dag svježeg sira. . Sve pomiješati s lukom. uši. lovorov list. Hladetinu kuhati na sasvim tihoj vatri 4-5 sati. češnjak. U vodu dodati papar u zrnu.Namirnice za 4 obroka: 70 dag brašna. Napola skuhanu šunku izvaditi iz vode i staviti ohladiti. malo soli i umijesiti čvršće (tvrñe) tijesto kao za kruh.Namirnice za 4 obroka: 40 dag čvaraka. 2 dag soli. gubice. Sastojke oprati u hladnoj vodi i pristaviti kuhati u hladnu vodu na sasvim laganu vatru da se ne zamuti. 15 dag luka. celer. 25 dag kiselog vrhnja.2 dag papra. pečena i glazirana) za kiseljenje.Namirnice za 4 obroka: 2 kg svinjskih nogu. Malo rashladiti i sasvim sitno samljeti. 6 kg šunke. 1 dag češnjaka. 2 dag soli. Hladetina. U meñuvremenu kvasac s malo šećera. razdijeliti ga s ostalim mesom u odgovarajuće posude i zaliti ocijeñenom hladetinom s koje je skinuta suvišna masnoća. a mlijeko uz rub štednjaka malo smlačiti da se ubrza zgrušavanje bjelančevina. 1 dag soli. 3 dag luka. luk. 5 dag majoneze. Sulc. dodati sol. 30 dag korjenastog povrća.5 sat na temperaturi od 180oC. peršin. dodati dignuti kvasac i ovisno o kvaliteti brašna 2-3 dcl vode.Pašteta od čvaraka . gubicu. S površine skinuti vrhnje. list lovora i soli po potrebi. repa. Šunka u kruhu . Priprema: Luk narezati na tanke listiće i propirjati na masnoći da porumeni.

Dodati soli kosani češnjak. 2 dag soli. manju svježu papriku i rajčicu. Juha od pileće sitneži . soli po želji. 1 kom. 3 dag svježe paprike. 3 dag korabice. 3 dag crvenog luka. 2 dag vegete.Zavežljajčići . Desetak minuta pred kraj dodati vegetu. rižu i slične dodatke. Ako juha nema lijepu žutu boju tada polovicu manje mrkve izribati sitno na ribež. Priprema: Meso i kosti dodati u kipuću vodi i par minuta prokuhati. lista kelja ili kupusa. 5 dag tjestenine. 2 dag kelja. 3 dag luka. 1 režanj češnjaka.Namirnice za 4 obroka: 50 dag pileće sitneži. papar u zrnu. 20 dag korjenastog povrća.Namirnice za 4 obroka: 15 dag tanko narezane šunke. Juha će biti ukusnija i žuća ako prije dodavanja u juhu polovice luka propeku na ploči štednjaka do tamnosmeñe boje. 2 dag maslaca.Namirnice za 4 obroka: 80 dag mlade kokoši. list-dva kelja ili kupusa. JUHE I DODACI JUHAMA Bistra goveña juha . Uobičajeno je juhi dodati na kockice izrezano kokošje meso i korjenasto povrće. Juhu kuhati na laganoj vatri 2-3 sata. peršina.2 dag papra. celera. 10 kom. 20 dag korjenastog povrća. krišku korabice. zeleni listovi mladog luka. ribanu kašicu (taranu). žlica vegete. do svjetlo smeñe boje popržiti na ulju i ubaciti u juhu tijekom kuhanja. Vodu odbaciti. 2 dag luka. . papra u zrnu. Desetak minuta pred kraj dodati vegetu. Meso vratiti u lonac. Kokošja juha . 3 dag svježe rajčice. Dobivenu smjesu mazati na odreske šunke. Pustiti da se juha malo istaloži i ocijediti je kroz gusto cjedilo. žljičnjake od krupine (griz noklice) ili neki drugi dodatak po želji. Sve zajedno kuhati na sasvim laganoj vatri (da se ne zamuti) 2-3 sata. 10 dag svježeg sira. 5 dag svježe rajčice. očišćeno i na četvrtine presječeno korjenasto povrće (mrkvu. celer i pastrnjak). 20 dag korjenastog povrća. Lonac skinuti s vatre. 1 kg goveñih kostiju. Ocijediti. Vodu odbaciti. krajeve skupiti i povezati listovima mladog luka (listove mladog luka preliti vrelom vodom da omekšaju. nadoliti hladnom vodom (da pokrije meso).). Pristaviti ponovno u hladnu vodu uz dodatak mrkve. Ocijediti juhu i unutra ukuhati jušnu tjesteninu. 2 dag soli. 2 dag vegete.Namirnice za 4 obroka: 25 dag goveñeg mesa. peršin. luka i papra u zrnu. a meso isprati pod mlazom vode. 2 dag soli. 3 dag kelja. papra u zrnu. II. 0. Juhi dodati sol. pastrnjaka. Priprema: Električnom mješalicom izmiješati ocijeñeni sir i rastopljeni maslac da se poveže. Priprema: Polovicu mlañe kokoši kratko i naglo prokuhamo u kipućoj vodi. svježe paprike i rajčice. a meso i kosti isprati u vodu. 2 dag paprike. krpice (flekice). U juhu po želji ukuhati: domaće rezance. Čista goveña juha .

dodati u juhu. 5 dag masnoće. Trganci: 10 dag brašna. dodati sol. 3 dag brašna. papar. 1 dag sitne paprike. začiniti octom. Od začina dodati soli i pred kraj žlicu vegete. suhe slanine i peršinovog lista. 2 dag soli.5 dcl masnoće. Kuhati na laganoj varti i pred kraj dodati kuglicu načinjenu od iskosanog češnjaka. Suha rebra odvojiti od kostiju i narezati na sitne kockice. kad požuti dodati na male kockice ili listiće nasjeckanju mrkvu i peršin. posuti paprikom i nadoliti vodom u kojoj su se skuhala suha rebra i kobasica. dodati malo vegete i u tankom mlazu razmućena jaja. 1 dag sitne paprike. žličica kosanog peršina. Priprema: Kockice krumpira propirjati na masnoći i kosanom luku. Juhu kuhati na sasvim laganoj vatri oko 1.Namirnice za 4 obroka: 15 dag graha. Kratko prokuhati i poslužiti. piletinu i jetrica. 0. 5 dag limuna. 5 dag jetrica. 3 dag suhih kobasica. Kuhati na laganoj vatri.5 sat.2 dag papra. doliti odom u koju stavimo list lovora. vegetu i malo muškatnog oraščića. Od ostataka polovice brašna napraviti trgance i ukuhati u juhu. 0.5 dag suhe slanine. 0. papar i na kockice narezan krumpir. dodati na kockice izrezanu prasetinu. 5 dag masnoće.5 dcl vrhnja. Pomiješati vino. vrhnje i ocat i dodati u juhu. 1. sol. 0. 8 dag brašna. peršina. 15 dag korjenastog povrća. 2 dag brašna.5 dcl kiselog vrhnja. Dodati češnjak. papra u zrnu i luka (presječenog popola i propečenog na ploči štednjaka da dobije tamnosmeñu boju). 1 žumanjak. jaje. jaje. a po želji i povrće iz juhe narezano na male kockice. te dodati u juhu. 3 dag suhe slanine. Pileća ragu juha / Eingemacht (ajgemaht) -Namirnice za 4 obroka: 20 dag piletine. 2 jaja. . krila. 5 dag luka. mali feferon. Nakon desetak minuta doliti vodom. 1 dag češnjaka. žlica vegete. 8 dag krumpira. 3 dag graška. lovorov list. žlica kosanog peršina. Slavonska juha -Namirnice za 4 obroka: 15 dag prasetine. Juhu ocijediti i dodati jušnu tjesteninu. 4 dag cvjetače.5 dcl kiselog vrhnja. 0. vrat. 15 dag piletine.8 dcl kiselog vrhnja. Kada krumpir omekša u juhu dodati brašno pomiješano s vrhnjem. 0. Priprema: Na masnoći ispirjati luk. Kraće vrijeme sve zajedno propirjati.Namirnice za 4 obroka: 20 dag krumpira. želudac i srce staviti kuhati u hladnu vodu uz dodatak mrkve.3 dcl bijelog vina. Od četvrtine brašna napraviti zapršku. 1 dag sitne paprike. 5 dag luka. 0. a nešto kasnije i meso izrezano na kockice.5 dag brašna. 3 dag luka. 3 dag luka. Priprema: Na zagrijanoj masnoći ispirjati sitno nasjeckani luk.2 dag papra. Krumpirova juha na baranjski način . 1 vezice peršinova lista. 1 dag vegete. 3 dag limuna. 3 dag svinjske masti. a kobasicu na kolutiće. limunov sok. 0.Priprema: Pileću glavu.2 dcl octa. posuti paprikom. 10 dag korjenastog povrća. Grah juha s trgancima / Grah čorba s trgancima . na kraju umiješati brašno pomiješano s vrhnjem i posuti kosanim listom peršina. 1. 0. grašak i cvjetaču. 1 dag češnjaka. 8 dag suhih svinjskih rebara. 1 dag češnjaka.

0. Kad tijesto omekša poslužiti juhu s dodatkom žličice vrhnja. peršinom i kockicama suhe slanine. Kad prokuha dodati sol. a zatim poslužiti. dodati sitnu papriku.Namirnice za 4 obroka: 5 dag brašna. 0. 0.2 dag soli. Kad se grah dobro skuha. Nakon desetak minuta ukuhati domaću tjesteninu (rezance. oprati i staviti kuhati zajedno s nasjeckanim lukom i češnjakom. Juha će biti još bolja ako joj se kod kuhanja dodaju listovi celera. Prije posluživanja dodati vrhnje.5 dcl masnoće. Juhu začiniti solju. Desetak minuta pred kraj dodati vegetu i ukuhati trgance. 5 dcl mlijeka. Juha će bolje prijati ako joj didate male kockice suhog kruha lagano popržene u tavici na malo masnoće. vegetom i octom. 0. mrkvicom. (Po želji dodati i malo jabučnog octa. 1 dag vegete. Doliti malo vode i kuhati na sasvim laganoj vatri. .Namirnice za 4 obroka: 30 dag prasećih rebaraca. a po želji malo vegete i papra. 2 dag maslaca (ili svinjske masti).Namirnice za 4 obroka: 6 dag pšenične krupice (griza). Naglo nadoliti ukuhanu rajčicu i hladnu vodu. Tijekom sezone kod kuhanja graha dobro je dodati i po jednu manju svježu papriku i rajčicu.2 dag papra. Kad počne žutjeti dodati prasetinu isjeckanu na sitne kockice i propirjati. 5 dag masnoće. Ostaviti poklopljeno još kraće vrijeme. paprom i vegetom. Prije iznošenja na stol u juhu umiješati vrhnje i posuti kosanim listom peršina. 2 jaja. Juha od rajčica . 2 dag soli. kosani list peršina i krupicu i dobro sjediniti. Žlicom oblikovati žličnjake i kuhati ih na laganoj vatri u juhi 10-12 minuta. Priprema: Na zagrijanoj masnoći napraviti rumenu zapršku zajedno sa cijelom glavicom luka. Kuhati dok meso sasvim ne omekša.Priprema: Grah očistiti. doliti mlijeko.Namirnice za 4 obroka: 5 dcl ukuhane rajčice.8 dcl vrhnja. Snašina čorba . Začiniti solju. 5 dag brašna. 0. 2 dag soli. Priprema: Maslac ili domaću svinjsku mast dobro pjenasto izraditi.) Pred kraj kuhanja u juhu dodati razmućena jaja uz stalno miješanje. 3 dag crvenog luka. 5 dag crvenog luka. Hladiti u hladnjaku 20 minuta. 1 jaje. 3 dag brašna. U juhu se nekada dodavao nadrobljeni domaći kruh. Žličnjaci: 100 dag brašna. paprom. dodati jaje. prokuhati i dodati propirjanoj prasetini. vezica kopra. Priprema: Luk isjeckati na sitne kockice i propirjati na malo masnoće. trgance. a po želji ukuhati i žličnjake. Dodati sjeckani list kopra. žličnjake ili taranicu). žličica kosanog peršinovog lista.5 dcl masnoće. 0. Priprema: Od masnoće i brašna napraviti rumenu zapršku.5 dcl kiselog vrhnja. Žličnjaci od krupice / Griz-nokle . 5 dag domaćih rezanaca. 0. 1 dag sitne paprike. Prežgana juha / Zagrigana čorba .1 dcl jabučnog octa. 0. jaje. djelomično i raskuha povezati ga zaprškom sa sitnom paprikom.2 dag papra. odmah nadoliti vodom i kuhati desetak minuta. Od masnoća i brašna napraviti svijetlu zapršku.

Priprema: Napraviti čvrsto i glatko tijesto. a do tada razviti i preostala dva lista. 0. Ostaviti masu da malo odstoji. 1 dag soli. Sitno iskosani luk popržiti na ulju i dodati na jetricu. Ukuhati u juhu (bistru.Namirnice za 4 obroka: 10 dag jetrice (teleće. Tijesto podijeliti u 3 jednaka dijela i vrlo tanko razvući na dasci. Priprema: Brašno prosijati na dasku za izradu tijesta. jaje.Namirnice za 8 obroka: 10 dag pšeničnog brašna. Priprema: Jetrice sitno nasjeckati ili još bolje samljeti. Ostaviti da se prosuši.Žličnjaci ili okruglice od jetre . 2 žemlje. 2 dag luka.2 dag sitnog papra. 4 dag krušnih mrvica. uži i duži. Kašica kao i ostale vrste domaće tjestenine može se u potpunosti čuvati u platnenoj ili celofanskoj vrećici ili u odgovarajućoj kartonskoj kutiji. Od iste se mase mogu vlažnim rukama oblikovati i male okruglice. Prosušeno tijesto saviti (urolati) u valjak i izrezati na vrlo tanke rezance. začiniti solju. Žemlje natopiti u hladno mlijeko.Namirnice za 4 obroka: 10 dag pšeničnog brašna. jaje. Ukuhati u juhu i kraće vrijeme prokuhati (dok se ne dignu na površinu juhe). dobro ih ocijediti. a potom od nje oblikovati male žličnjake i kuhati ih 10-12 minuta u poklopljenoj juhi. paprom. kad opuste. Tarana (ribana kašica) . . Ribati ga na ribež po dasci za miješanje tijesta i pustiti da se posuši. kosanim listom peršina. svinjske ili od peradi). žličica peršinova lista. samljeti zajedno s jetrom. 3 dag masnoće. Od sastojaka umijesiti glatko tijesto koje se odvaja od daske (što se duže mijesti tijesto postaje kvalitetnije). jaje. od povrća) ili pak upotrijebiti za spravljanje priloga uz mesna jela. jaja i dobro izmiješati. Dodati mrvice. Domaći rezanci za juhu . U sredini napraviti udubljenje i u njega dodati jaja i dvije do 3 žlice hladne vode. Više su cijenjeni rezanci ako su tanji.

oguliti i narezati na male kockice. Jetrice staviti na tanjur. dotjerati okus i poslužiti s prilozima od krumpira. 5 dag luka. Četvrtinu namirnica staviti u tavicu na zagrijanu masnoću i zaliti s dva razmućena posoljena jaja i peći na umjerenoj vatri. 10 dag krumpira. 3 dag češnjaka. Nastaviti peći dok se tijesto ne zarumeni i odvaja od stijenki posude. 0. Krpice sa šunkom . Suhu slaninu odvojiti od kože i izrezati na male kockice. Dodati bubrege. 2 dag soli. posoliti i posuti paprom i sitno kosanim češnjakom. Priprema: Svinjske bubrege razrezati po polovici. 0. Od ostatka nadjeva i jaja napraviti još 3 kajgane. žlica kosanog peršinova lista.5 dcl mlijeka. Šunku pomiješati s tijestom i sve zajedno istresti u vatrostalnu zdjelu premazanu masnoćom i posutu mrvicama. skuhati u slanoj hladnoj vodi. Priprema: Od brašna i jaja umijesiti domaću tjesteninu. malo soli. Luk sitno nasjeckati i ispirjati na malo masnoće zajedno sa suhom slaninom. 1. Priprema: Svježu svinjsku jetru narezati na tanje listiće i umotati svaku posebno u svinjsku ovojnicu i ispržiti na plitkoj zagrijanoj masnoći.Namirnice za 4 obroka: 80 dag svinjske jetre.2 dag papra.Namirnice za 4 obroka: 80 dag svinjskih bubrega. TOPLA PREDJELA I MEðUJELA Restani bubrezi s mozgom . Bubrege narezati na rezance. 2 dag soli. papra i po želji sitnu crvenu papriku. Kad bubrezi skoro omekšaju dodati očišćen i nasjeckan mozak. 20 dag luka. Na isti način se spravlja i omlet koji se prije posluživanja preklopi. Priprema: Krumpir skuhati u ljusci. 15 dag šunke. 3x3 cm. 3 dag luka.2 dag papra. . 3 dag masnoće.Namirnice za 4 obroka: 8 jaja. Jetrice u maramici / Crne džigerice . kraće vrijeme zajedno propirjati.III. 20 dag svinjskog mozga. Za preljev: 3 jaja. Luk očistiti. Površinu poravnati i staviti u srednje ugrijanu pećnicu. papra i sjeckanog lista peršina. mokraćne kanale odvojiti. 0. 2 jaja. Sitno sjeckani luk ispirjati na masnoći. 10 dag masnoće. 1. 0.2 dag papra. 5 dag masnoće. Ovo jelo se često priprema za «fruštuk» na slavonskim svinjokoljama.Namirnice za 4 obroka: 40 dag brašna.2 dag papra. ohladiti. Nakon petnaestak minuta preliti izmiješanim jajima s mlijekom i vrhnjem. 5 dag suhe slanine. svinjska maramice (ovojnica). izrezati na listiće i ispirjati na masnoći. dodati mu sitno izrezanu šunku i po želji malo suhe slanine i sve zajedno kraće vrijeme pirjati. Ovome dodati kockice krumpira. isprati i ocijediti. Seljačka kajgana . 2 dag soli.5 dcl vrhnja. 10 dag masnoće. malo soli. razvaljati na debljinu oko 2 mm i izrezati na krpice vel.

2 dag papra. 2 jaja. Pleh premazati uljem i prekriti polovicom krumpira. 2 dcl kiselog vrhnja. 30 dag masnoće za pohanje. Priprema: Gljive oprati. Površinu poprskati masnoćom i peći u pećnici dok krumpir ne porumeni i omekša. Priprema: Patlidžane oguliti. 0. 40 dag krumpira. . Rezati na kocke i na svaku staviti po žličicu vrhnja. 0. 1 dag sitne paprike. Na isti način mogu se pripremiti i mlade tikvice. posuti s malo brašna i po želji posuti paprikom. Priprema: Na masnoći ispirjati sjeckani luk. posoliti. Trganci s krumpirom / Šterc . dodati sol. Kuhano tijesto ocijediti i preliti masnoćom da se ne slijepi. Izmiješati jaja. prokuhana cvjetača. 10 dag brašna. Priprema: Od brašna i jaja umijesiti tvrdo tijesto i prstima ga iskidati na veličinu nokta u kipuću slanu vodu. 2 jaja. dodati povremeno tek toliko vode da ne zagori. Lisičarke s jajima . dodati razmućena jaja i zagrijati dok se ne stegnu. Ponovo oprati i ocijediti (lagano pritisnuti). 3 jaja. 1 dag vegete. 15 dag masnoće. očistiti i narezati na listiće. 5 dag luka. gljive i dr. 2 dag soli. 3-4 jaja. Ako tijekom pirjanja sok kojeg gljive puste bude ispario. jaja i mrvice i pohati u dubokoj zagrijanoj masnoći. doliti vodom i zajedno prokuhati nekoliko minuta. posuti propirjanim mesom i prekriti drugom polovicom krumpira. gljive. povrće. kad porumeni dodati mu gljive i polagano prijati dvadesetak minuta. 2 dag soli.2 dag papra.2 dag papra. posoliti i staviti na cjediljku da se cijede i omekšaju. Za spravljanje gulaša mogu se koristiti: šampinjoni. a zatim uvaljati u brašno. 2 dag soli. Krumpir skuhati na grubo izgnječiti i dodati na pirjani kosani luk posut paprikom. Ako su patlidžani gorki nakon rezanja ih namočite sat vremena u hladnom mlijeku. 1 dcl vrhnja. jablanovača i dr. vrhnje i malo soli preliti preko musake. Krumpir oguliti.Namirnice za 4 obroka: 60 dag patlidžana. 0. Pohani plavi patlidžan . Malo ih meñu dlanovima pritisnuti. 5 dag masnoće.Namirnice za 4 obroka: 80 dag lisičarki. 2 dag brašna. pečurka.Namirnice za 4 obroka: 30 dag brašna. papar. 2 dag soli. Vratiti u pećnicu da lijepo porumeni. kad porumeni dodati gljive narezane na kockice (ako su sitne ostaju cijele) i pirjati na laganoj vatri oko 20 minuta. Začiniti paprom. vegetu i kosani peršin. 1 kg krumpira.Musaka od krumpira . žličica kosanog peršinova lista. martovka. 10 dag mrvica. Na masnoći ispirjati luk narezan na listiće. vrganj. 8 dag luka.Namirnice za 4 obroka: 60 dag mljevenog mesa.Namirnice za 4 obroka: 1 kg gljiva. Priprema: Mljeveno meso ispirjati na masnoći i luku. žličica kosanog peršinova lista. 15 dag luka. 2 dag soli. 1 dag sitne paprike. 3 dag luka. narezati na deblje ploške. posoliti. Gulaš od gljiva . Pomiješati s trgancima i poslužiti uz pečeno meso ili kao samostalno jelo sa salatom. izrezati na tanke kolutiće i posoliti.

2 dag soli. 1 dag sitne crvene paprike. Zatim ih posoliti. a veće izrezati na ploške debljine prsta. 0. 30 dag masnoće.Pirjane lisičarke . Sitno sjeckani luk malo popržiti na masnoći. vrganji ili medenjače.Namirnice za 4 obroka: 1. U tom slučaju treba uzeti malo više masnoće.2 dag papra. Priprema: Gljive pažljivo pregledati. Priprema: Vrganje očistiti. a onda posipati na gljive i miješati dok se ne stegnu. dodati narezane gljive i pirjati bez dolijevanja vodom dok ne omekšaju. .Namirnice za 4 obroka: 60 dag sitnih vrganja. 0. 15 dag mrvica. žličica zelenog peršina. 1 dag masnoće. 2 jaja.Namirnice za 4 obroka: 1 kg vrganja. Posoliti. sitnije ostaviti cijele. 1 dag vegete. Posoliti ih. ali ih treba prije izmutiti i posoliti. malo pobrašniti i nadoliti malo vode. U gotove vrganje mogu se umiješati i jaja. oprati. dodati gljive bez dodavanja tekućine dok ne postanu mekane. dodati malo vrhnja i sjeckanog peršina. 2 dag soli. 5 dag brašna. dobro oprati i izrezati na listiće. Pohani vrganji . popapriti i dodati vegetu. uvaljati u brašno. Pirjani vrhanji . 15 dag luka. Kad prokuha. posuti paprikom. 5 dag vrhnja. 20 dag luka. Na isti način mogu se pripremiti pečurke. 2 dag soli.2 dag papra. Priprema: Gljive oprati i narezati na tanke listiće. 1 dag brašna. Po želji ih se može lagano posuti brašnom i dodati malo maslaca. 5 dag masnoće. Na ulju propirjati sitno nasjeckani luk. popapriti. jaja i mrvice i pržiti u zagrijanoj dubokoj masnoći.2 kg lisičarki.

žličica kosanog peršinova lista. Šaran na slavonski način . Uz riblji paprikaš preporučljivo je poslužiti domaće rezance koje treba skuhati i poslužiti posebno. Priprema: Očišćenog šarana posoliti i na najdebljem leñnom dijelu poprječno na nekoliko mjesta zarezati nožem. Tako uklještenog šarana peći na žaru i to na način da rašlje budu zabodene u zemlju pod kutom od 40% (iznad žari). Krumpir posoliti.Namirnice za 4 obroka: 1. U meñuvremenu pripremiti rašlje od lijeskove grane. 75 dag soma. Kad paprikaš prokuha dodati sol. a potom posuti paprikom. 3 dag sitne ljute paprike. Šaran se može peći i na roštilju. 2 dag soli. 5 dag luka.2 kg šarana. 2-3 ljute papričice. Preko krumpira složiti šarana. Suhu slaninu izrezati na kockice i malo popržiti. a masnoću od pečenja u dublju tavicu. Šaran u vrhnju . 1 dag sitne paprike. raskoliti po pola i u njih umetnuti šarana posoljenog i premazanog uljem. U zareze i trbušnu šupljinu složiti listiće luka. nadoliti s 3-4 l vode i pristaviti kuhati na jaču vatru. te kuhati još oko 30 minuta. . a tada dodati kosani češnjak.5 kg šarana. Šaran je pečen kada dobije lijepu rumenu boju. 1 dcl masnoće. Može se poslužiti s nekoliko kriškica limuna. 2 dcl vrhnja. Očišćeni luk naribati ili samljeti. Priprema: Ribu očistiti i izrezati na komade odgovarajuće veličine. preliti masnoćom i peći u pećnici uz češće prelijevanje sokom iz lima. pomiješati sa slaninom i isipati na odgovarajući lim. preliti vrhnjem. 25 dag štuke. Malo prokuhati da ispari tekućina. uvaljati u brašno i ispržiti na masnoći. 1 dcl masnoće. posuti paprikom i dogotoviti u pećnici da dobije lijepu rumenu boju. Posoliti ga. Pečenog šarana pažljivo prenijeti na ovalni tanjur. Kraće vrijeme zagrijavati. 15 dag sitne slatke paprike. dodati peršinov list i zaliti vrhnjem.IV. izrezati na kolutiće i 80% ispržiti u masnoći. Priprema: Očišćenog šarana rasporiti na leñnoj strani i odstraniti mu škrge i iznutrice.Namirnice za 4 obroka: 2 šarana težine po 1 kg. Nakon kraćeg kuhanja preliti preko ribe.2 dag papra. 15 dag ukuhane rajčice. 5 dag soli. te ga trebamo odvojiti od rašlji. Na vrhovima pričvrstiti špagom ili još bolje mekanom žicom.Namirnice za 4 obroka: 1. 10 dag limuna. Krumpir oguliti. Priprema: Šarana očistiti i narezati na oblik potkove. sitnu ljuti i slatku papriku. 2 dcl vrhnja. 2 dag sli. JELA OD RIBA Riblji paprikaš na način osječkih majstora kotlića . a po želji i s prilogom i nakosanim češnjakom. 10 dag suhe slanine. 3-4 glavice luka. Šaran u rašljama/Na procjep .3 dcl ulja. ali ga se tada ne stavlja u rašlje. ljute feferone i rajčicu. Na dno kotlića staviti luk.Namirnice za 10 obroka: 2 kg šarana. 2 dag soli. 2 dag češnjaka. 0. 0. 1 kg krumpira. zatim ribu. 1 dag sitne paprike.

5 kg soma. posuti paprikom. a kao prilog prženi ili kuhani krumpir. žličica kosanog peršina. a zatim koristiti za prelijevanje ribe.Namirnice za 4 obroka: 1.2 dag papra. Kao prilog odlično će pristajati kuhani krumpir. sjeckani list peršina. 2 dag soli.2 kg pastrve. Priprema preljeva: Sitno kosani češnjak preliti blagim vinskim octom. 3 dag češnjaka. 5 dag luka. dodati malo vegete i sve zajedno kratko propirjati. U meñuvremenu na masnoći ispirjati na rezance rezani luk. 1 dag sitne paprike. cijele ili narezane na manje komade potkovastog oblika. 10 dag brašna i 0. Ribu se može prigotoviti i na zagrijanoj masnoći u tavici. sjeckani peršinov list. Som na podunavski način . 2 dag soli. 10 dag brašna.2 kg šarana. 10 dag svježe paprike. složiti na lim. dodati žličicu brašna.Namirnice za 4 obroka: 1 kg soma. svježu papriku. Priprema: Očišćene pastrve posoliti. 1 dag papra. Som s pečurkama . 10 dag brašna.Namirnice za 4 obroka: 1. Isprženog soma staviti na pliticu i poslužiti s prilogom od kockica kuhanog krumpira prelivenog maslacem i pirjanim povrćem prelivenim žličicom vrhnja i posutim kosanim peršinovim listom. Priprema: Očišćenog i izrezanog soma posoliti. 2 dag soli. 10 dag limuna. Omekšane gljive posoliti.Namirnice za 4 obroka: 1. Uz ribu poslužiti krišku limuna. 2 dag češnjaka. krumpir salata i sl. Ribu složiti na pladanj i preliti s pripremljenim gljivama. dodati kosani peršin. 2 dcl masnoće.2 dag papra. 2 dag soli. 20 dag vrganja.2 kg ribe. 10 dag masnoće. 1 dag sitne paprike. Sitno sjeckani luk propirjati na masnoći i dodati listiće gljiva. ocijeñeni limun i malo ulja. prženi krumpir. Kad su pastrve pržene i lijepo rumene složiti ih na tanjur i uz njih poslužiti izmiješani sitno kosani češnjak. popapriti. nakapati limunovim sokom i pustiti da odstoji.Namirnice za 4 obroka: 1. Ribu uvaljati u brašno i ispržiti na zagrijanoj masnoći. Priprema: Očišćenog šarana nasoliti izvana i iznutra.6 dcl kiselog vrhnja. Kao prilog odlično prija pirjana riža. 2 dag soli. Priprema: Za pečenje se koriste razne vrste riba. Na debljem leñnom dijelu zarezati nekoliko puta poprečno i dobro natrljati iznutra i izvana zgnječenim češnjakom i staviti u lim za pečenje. 25 dag pečurki (šampinjona). Preliti uljem i peći u pećnici oko 20 minuta. a zatim ga preliti preljevom i nastaviti peći da dobije lijepu rumenu boju. 10 dag rajčice. Pečena riba . 10 dag masnoće. uvaljati u brašno i ispržiti na masnoći. 0. debljine oko 2 cm. sol i sitnu papriku (po želji i malo papra). . žličica kosanog peršinova lista. 10 dag brašna. 10 dag luka. Ribu posoliti. Ribu posliti. 4 žlice vinskog octa. Posoliti. 3 dag maslaca. uvaljati u brašno (može i sa žlicom sitne crvene paprike) i ispržiti na masnoći. popapriti.Pržene pastrve . 10 dag limuna. Pečeni šaran sa češnjakom . 0. žličica peršinova lista. 50 dag krumpira. Sve dobro izmiješati i pustiti stajati desetak minuta. uvaljati u brašno. vrganje i rajčicu. 25 dag masnoće. preliti masnoćom i dogotoviti u pećnici. 20 dag masnoće. Priprema: Soma odvojiti od glave i repa i izrezati na komadiće potkovastog oblika. 1 dag brašna.

vegetu i jaja. nadoliti hladnim mlijekom. meso samljeti ili sitno iskosati nožem. 2 dag soli. doliti vodu. 25 dag mrvica.3 dcl masnoće (maslaca). sol i kuhati na jačoj vatri. Priprema: Pohati možemo gotovo sve vrste slatkovodnih riba. a zatim od nje oblikovati za svaku osobu po dvije veće ili tri manje okruglice. kečige. suhi feferon. 5 dcl mlijeka. dodati sol. 2 dag soli. 0. 20 dag luka. Ribu izrezanu na manje komadiće (a po mogućnosti odvojenu od kostiju i kože) posoliti. lovorov list i nekoliko zrna papra. šećera po potrebi. na nju dodati iskosani list kopra. jaja i mrvice. nekoliko zrna šećera. Žemlju namočiti u malo hladnog mlijeka. 3 dag sitne paprike. 2 dag soli. a zatim dodati domaće rezance i nastaviti kuhati do kraja. . 0. malo muškatnog oraščića. red luka i tako naizmjenično. dodati sitnu papriku. 3 dcl masnoće. 0. Kuhati 30-4 minuta da riba omekša. U kotlić slagati red ribe. a pred kraj dodati sasvim malo octa.2 kg ribe. dodati pire od rajčice. Priprema: Očišćenu štuku filetirati (odvojiti od kostiju i kože). 2 jaja. Riblji paprikaš na baranjski način -Namirnice za 4 obroka: 1. 1 dcl kiselog vrhnja. vezica kopra. 3 dag sitne paprike.Namirnice za 4 obroka: 1. papar. Luk izrezati na tanke listiće. 10 dag brašna. nekoliko zrna papra. Priprema: Luk sitno nasjeckati i popržiti na masnoći. sol. Poslužiti s prilozima od krumpira i kriškom limuna. 1 dcl ukuhane rajčice. Na meso štuke dodati samljevenu žemlju. Prokuhati. Za pohanje se koristi duboka zagrijana masnoća da riba dobije lijepu rumenu boju. očišćenu i narezanu ribu. uvaljati ih u brašno i lagano površinski propeći na masnoći. dodati usitnjeni feferon. 3 dag pirea rajčice. sol. 24 dag štuke. Lagano prokuhati i poslužiti s prilozima od krumpira. uvaljati u brašno. 40 dag soma. pire od rajčice. 1 dcl masnoće.2 kg šarana.2 kg štuke. Od brašna i maslaca načiniti svijetlu zapršku. Kuhati da riba napola omekša. soma. Okruglice od štuke u kopar-umaku -Namirnice za 4 obroka: 1. Masu izmiješati da se sastojci meñusobno povežu.1 dcl octa. Doliti vodu da dobro pokrije ribu. nekoliko kapi octa ili limuna. Kad prokuha i zapjeni se dodati crvenu papriku i usitnjeni suhi feferon. Kada prokuha dodati kiselo vrhnje i sve preliti preko prepečenih okruglica. pa kada omekša dobro je ocijediti i samljeti.Pohana riba . 2 dag luka. feferon. 4 dag brašna. luk. mrene). Dunavski riblji paprikaš/Alas fiš -Namirnice za 4 obroka: 2 kg ribe (šarana. 30 dag luka. Priprema: Očišćenu ribu narezati na deblje komade. 1 žemlja. lovorov list. 3 jaja. 1 dag vegete. 2 dag soli.1 dcl octa.

oguliti i još topao propasirati ili naribati na ribež. 2 žumanjka. Na jaja dodati ocijeñene žličnjake. Pošto se potpuno ocijede. 2-3 jaja. 5 dag masnoće. jaja. Sve izmiješati i prije posluživanja još jedanput zagrijati. Ocijediti. Vodu posoliti. jaja. Razvaljati ga na debljinu 2-3 mm i pustiti da se malo prosuši. BEZMESNA JELA Rezanci s orasima ili makom -Namirnice za 4 obroka: 50 dag brašna. Izrezati na rezance dužine 8 cm. Kad je kuhan. Može ga se poslužiti kao samostalno jelo s nekom salatom ili kao prilog uz mesna jela. 2 dag soli. a prije posluživanja posuti šećerom. Priprema: Od brašna. stanjiti ih da napravimo pogačice debljine malog prsta i ispržiti u zagrijanoj masnoći da dobiju lijepu rumenu boju. isprati i staviti zagrijati na masnoću (domaću svinjsku mast). 15 dag masnoće. malo soli i vode zamutiti tijesto za žličnjake. 1 jaje. razvaljati na debljinu tupe strane noža i malo prosušiti. Žličnjaci s jajima/Eier-nokle -Namirnice za 4 obroka: 60 dag brašna. 15 dag oraha ili maka. jaja i malo vode zamijesiti kvalitetnu domaću tjesteninu. širine oko 1 cm i skuhati u puno slane vode. 10 dag luka. isipati na zagrijanu masnoću i miješajući pustiti da se stegnu. 2 dag soli. Pogačice od krumpirova tijesta . isprati vodom i dodati na krumpir i luk. staviti ih na zagrijanu masnoću (najbolje maslac). 3 jaja za tijesto. Priprema: Od brašna. 1 dcl masnoće. 3 dag soli. soli i malo vode umijesiti čvrsto tijesto. 4 jaja. 5 dag masnoće. 50 dag tijesta. žličica peršinova lista. Može ih se poslužiti kao glavno jelo sa salatom ili kao prilog uz mesna jela. 5 dag šećera. 30 dag brašna. izrezati na kocke i skuhati u slanoj vodi. a danas će dobro prijati uz divljač ili neko drugo jelo u umaku. U meñuvremenu preostala 4 jaja malo izlupati. ocijediti. Zamašćeni rezanci -Namirnice za 4 obroka: 60 dag oštrog brašna. Nekada su flutne bile glavno jelo. Priprema: Krumpir oguliti. 4 jaja. posuti mljevenim orasima ili makom. 3 dag soli. Oblikovati jednake loptice. izmiješati i poslužiti uz odabranu salatu. Priprema: Krumpir skuhati u ljusci. 1 dag sitne paprike. ocijediti. posuti paprikom i dodati krumpir.Namirnice za 4 obroka: 80 dag bijelog krumpira. . Luk sitno isjeckati i popržiti na masnoći da dobiej lijepu rumenu boju. Propasiranom krumpiru dodati brašno. jaja i sol i umijesiti tijesto. 10 dag masnoće. Priprema: Od oštrog pšeničnog brašna. u nju spustiti žličnjake (noklice) oblikovane na ujednačenu veličinu. Po želji se mogu mak i orasi pomiješati. prokuhati.V. ugrijati. Izrezati u nešto šire rezance koje ćete skuhati u slanoj vodi. isprati pod mlazom hladne vode. Krumpir s tijestom/Granadir marš -Namirnice za 4 obroka: 40 dag krumpira. ocijediti ga i djelomično zgnječiti. Tijesto izrezano na kvadratiće (flekice) skuhati u slanoj vodi. 3 dag soli.

Kad voda zakuha u nju spustiti kruh narezan na kriške i zajedno kuhati dok kruh ne omekša. Tupim kotačićem (kovrtačem) izrezati četverokute s pekmezom u sredini i skuhati u slanoj vodi. 1 dag papra. 1 kvasac. Umijesiti tijesto. kvasca. žličice octa. 3 jaja. ali i u ostalim danima jer je dosta zasitno da zadovolji potrebe slavonskih težaka. 5 dag maslaca. Ovo se jelo najčešće pripremalo u doba posta. 1 dcl vode. 1 dag sitne paprike. nadjevi. 2 dcl vrhnja. 3 dag masnoće. posuti naribanim sirom i zapeći u pećnici. 4 dcl vrhnja. 10 dag šećera. 2 dcl kiselog vrhnja. Saviti tijesto. Dodati brašno.2 dcl vinskog octa. 1 jaje. Tijesto vrlo tanko razviti i premazati polovicom izmiješanih jaja i vrhnja i poprskati uljem. gljive i sl. 3 dag soli. 0. 1 žlica svinjske masti. Priprema: Krumpir skuhati u ljusci. Oblikovati manji kruščić i pustiti da odstoji oko sat vremena. Sve dobro izmiješano staviti na masnoću u dublju tavicu i zapeći. .5 dcl masnoće. Prilikom posluživanja preko svake okruglice dodati žličicu vrhnja i posuti šećerom. Ako je kruh tvrñi upit će više vode koju možemo naknadno nadoliti. Ocijeñene jastučiće staviti na tanjure i preliti mrvicama zagrijanim na masnoći. Kao nadjev može poslužiti pirjano mljeveno meso. Ispeći u pećnici da dobije lijepu boju. Na polovicu tijesta u pravilnim razmacima staviti po žličicu pekmeza. masti i soli. Kod posluživanja može ih se preliti i umakom od rajčice. Kuhati ih u slanoj vodi oko 8 minuta. Odozgo posuti šećerom i kiselim vrhnjem. ocijediti i preliti mrvicama koje smo popržili na maslacu. Pokriti drugom polovicom tijesta. 3 jaja. jaje i malo masnoće. Papula -Namirnice za 4 obroka: 50 dag bijelog graha. Priprema: Od brašna i jaja zamijesiti tijesto nešto mekše nego za domaće rezance. sol. 2 dag soli. 1 žličica octa. Okruglice sa šljivama -Namirnice za 4 obroka: 50 dag krumpira. 16 komada sitnih plavih šljiva. mozak. 20 dag domaćeg pekmeza. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj dasci na debljinu pola centimetra i oblikovati krugove promjera oko 7 cm. 15 dag krušnih mrvica. vode. 2 dag soli. malo ulja i 3 komada jaja umijesiti glatko tijesto za savijače. 10 dag šećera. Šljivama izvaditi koštice i na njeno mjesto staviti komadić hladnog maslaca. 15 dag brašna. Na svaki krug staviti po jednu šljivu. Priprema: Od brašna.Jastučići s pekmezom/Taškice ili Mašnice -Namirnice za 4 obroka: 40 dag pšeničnog brašna. Moča -Namirnice za 4 obroka: 8 kriški tvrdog kruha. 1 dag soli. 2 dcl vode. Priprema: Skuhani bijeli grah ocijediti i propasirati. 10 dag mrvica. 1 dcl masnoće. kosana šunka. 0. 5 dag češnjaka. 3 jaja za nadjev. umotati je u tijesto i meñu dlanovima oblikovati o kruglice. Tanko ga razvaljati u oblik četverokuta. Priprema: U posudu se stavi vode. Masnica -Namirnice za 4 obroka: 50 dag brašna. oguliti i propasirati ga. gornji dio premazati ostatkom vrhnja i jaja i odmarati još 20-tak minuta. papar i vinski ili jabučni ocat. Propasiranom grahu dodati nasjeckai češnjak. 1 dcl uja.

a zatim mokrim rukama oblikovati okruglice veličine ping-pong loptice i kuhati u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Po želji ukuhati trgance. dodati mu otopljeni maslac. vegete i pred kraj dodati vrhnje. 5 dag maslaca. Izvanredan su prilog uz jela od divljači u umacima. 1 dag soli. Cicvara s krumpirom -Namirnice za 4 obroka: 1 kg krumpira. posoliti i lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. papra. unutra staviti tvrdi kruh narezan na kocke i lagano kuhati dok kruh ne omekša. Priprema. Na ovo spustiti kockice krumpira i kuhati uz dodatak soli. ali isto tako i uz ostala mesa. 20 dag svježeg sira. Priprema: U posudi otopiti masnoću. . Kruh se prije pekao jedanput tjedno i često je bio toliko tvrd da su ga stari i djeca teško žvakali. 5 dag maslaca za preliti. 2 jaja. «Ćoravi» paprikaš -Namirnice za 4 obroka: 40 dag krumpira. Priprema: Bijeli krumpir oguliti. a može se jesti i kao zasebno jelo preliveno vrućom mašću. Svježi kravlji sir propasirati. Od bjelanjaka izlupati snijeg. 1 dag sitne paprike.5 dcl vrhnja. 2 dag soli. vode po potrebi. 5 dag soli. Masu pustiti da odstoji u hladnjaku 2-3 sata. Ohlañenu palentu istresti na drvenu dasku i rezati koncem ili nožem na komade. 15 dag luka. Priprema: U slanu proključalu vodu dodati masnoću i polagano stalno miješaući dodati kukuruznu krupicu. 2 l vode. sir i vrhnje i dobro izraditi u pire. 2 dag soli. Ocijediti ih. 1 žlica sitne paprike. Okruglice od sira -Namirnice za 4 obroka: 35 dag svježeg sira. dodati crvenu papriku i doliti vodom. kad porumeni posuti ga paprikom i doliti vodom. mlijekom. 5 dag masnoće. Na kraju dodati brašno i na umjerenoj temperaturi kuhati da se brašno zgusne. Priprema: Na masnoći ispirjati luk. maslacem i grizom. Maslac i žumanjke pjenasto umutiti. 1 dag papra. Sir spojiti sa žumanjcima. Kada je palenta kuhana može se izliti u kalupe navlažene hladnom vodom i pustiti ohladiti. Može se poslužiti kao dodatak gulašu i sličnim jelima u umacima. 2 dag soli. narezati na kocke i skuhati u slanoj vodi. preliti otopljenim maslacem i po želji posuti naribanim sirom. 15 dag pšenične krupice (griza). Vodu ocijediti. Palenta -Namirnice za 4 obroka: 50 dag kukuruzne krupice. Kad prokuha. 2 dcl vrhnja. Ponekad se na masti propirjalo i malo luka. a krumpir propasirati. Od iste mase moguće je napraviti i žličnjake. 0.2 dcl masnoće. 10 dag brašna. 1 žlica masti. 3 dag maslaca.Krkljuš -Namirnice za 4 obroka: 8 kriški tvrdog kruha. vrhnjem i sl. 0. Uz stalno miješanje kuhati dok se palenta ne počne odljepljivati od kuhače i lonca.

1 dag sitne paprike. ali ne baciti. Kad se malo rashladi rukama umijesiti tijesto. malo soli. a po želji i posuti sitnom paprikom. gulaše.Žganci -Namirnice za 4 obroka: 50 dag kukuruznog brašna. Skuhati u slanoj vodi. Rajčicu oguliti i odvojiti sjemenke.2 dag papra. Od tijesta je moguće oblikovati i male valjčiće ili pogačice. Od kuhanih žganaca praviti veće žličnjake. 2 dag soli. krupice. masnoće po potrebi. preliti mrvicama zagrijanim na masnoći.6 dcl vode. a zatim dodati brašno. Umijesiti srednje čvrsto tijesto. ljusku oguliti i protisnuti ga. 1 žumanjak. 2 dag soli. a na kraju umiješati kiselo vrhnje. jaja i mrvice. 10 dag mrkve. 10 dag masnoće. 1 dcl vrhnja. 25 dag brašna. Grah nakiselo/Posti gra -Namirnice za 4 obroka: 40 dag graha. sol i malo masnoće. Umjesto kuhanja može ih se i ispržiti u zagrijanoj masnoći. 10 dag luka. vrhnjem. Grah naglo prokuhati i vodu baciti. 0. Priprema. uvaljati ih u brašno. Naliti čistu vodu. Okruglicu rastaviti vilicom i malo pomalo dolijevati odlivenu vodu. perkelte i sl. 3 dag pšenične krupice. Priprema: Krumpir skuhati u slanoj vodi. 2 dag soli. 50 dag rajčice. češnjak. 2 žumanjka. oguliti i odmah propasirati ili izgnječiti. 60 dag bijelog krumpira. naribanog muškatnog oraščića i protisnutog krumpira izraditi tijesto. Grah će biti gušći ako se u vrhnje pomiješa žlica brašna i prokuha desetak minuta.5 dcl jabučnog octa. 0. Od začina u sataraš dodati sol. Priprema: Kukuruzno brašno naglo istresti u lonac sa slanom kipućom vodom tako da se napravi velika okruglica koja mora plivati. po želji i sitne paprike. 2 dag soli. kuhanim mlijekom ili već prema odabiru. Valjušci od krumpirova tijesta -Namirnice za 4 obroka: 80 dag krumpira. 1. ocijediti. 0. 1 jaje. 25 dag paprike. Tijesto podijeliti u manje loptice i svaku razvaljati u valjak debljine oko 2 cm. Valjčići od krumpir-tijesta/Šufnudle -Namirnice za 4 obroka: 15 dag brašna. dodati nasjeckani luk. Kad luk malo omekša dodati papriku izlomljenu na kockice ili narezanu na rezance i pirjati dok paprika i luk ne počnu primati rumenu boju. jaje. papar. 5 dag soli. te ih pohati u zagrijanoj masnoći. narezati na kockice i sve zajedno ispirjati do kraja. Grahu dodati jabučnog octa. nekada su bili glavno jelo za objed. Poslužiti ih uz jela od divljači. Nakon toga odlijepiti od lonca i okrenuti kuhačom prema dolje. žumanjaka. Od dobivenog tijesta žlicom oblikovati valjuške i pržiti u dubokoj masnoći ili skuhati u slanoj vodi. Priprema: Luk narezati na ploške i pirjati na masnoći. Nožem izrezati valjak na komadiće debljine oko 1 cm i dlanovima ih izvaljati na dasci da se dobiju mali valjčići (kiflice). Prije posluživanja posuti ih vrućim čvarcima ili poslužiti s kiselim mlijekom. Sataraš -Namirnice za 4 obroka: 25 dag luka. Lonac poklopiti i kuhati desetak minuta. 5 dag pšenične krupice. . Ako je krumpir bio vodenast treba dodati još malo brašna. žumanjak. Priprema: Bijeli brašnasti krumpir skuhati u ljusci. Danas zahvaljujući tehnologiji pripreme kukuruznog brašna proces pripremanja traje svega nekoliko minuta. Od brašna. soli i papar i kuhati dok grah ne omekša. preliti ih vrućom svinjskom masti i ostaviti pokrivene još 20 minuta na umjerenoj vatri. nakon toga vodu treba odliti.2 dag papra. tako da se cijelo brašno prožme vodom. 2 dag češnjaka. Drškom kuhače probosti i nastaviti kuhati još 10 minuta. kolutiće mrkve.

Sve zajedno prokuhati par minuta i poslužiti s prilozima od riže i krumpira. plećke ili prsiju izrezati na kocke vel.6 kg svinjskog vrata. 20 dag gljiva. Kiseli kupus sitno narezati i staviti kuhati u vodu. narezane šampinjone i lagano propirjati. Posuti žličicom brašna. češnjak i kockice suhe slanine i kuhati dok ne omekša. vodu odbaciti i pristaviti kuhati zajedno sa narezanim svinjskim rebrima. vina. Drugom polovicom prekriti meso. 0. riža i razna variva. 0. 2 jaja. 10 dag luka. 0. 2-3 cm. Priprema: Meso od svinjskog karea odvojiti od kostiju (kosti dodati u juhu). polovicu izliti u vatrostalnu zdjelu i na njega složiti pečeno meso. 1 dag brašna.VI. 10 dag brašna.2 dag papra. 15 dag suhe slanine. Svinjetinu bez kosti od vrata. 15 dag mrvica. JELA OD MESA Suha svinjska rebrica s grahom -Namirnice za 4 obroka: 80 dag suhih svinjskih rebaraca. 1 dag sitne paprike. Sve zajedno kraće vrijeme prokuhati. 1 lovorov list. Kad su meso i grah kuhani zgusnu se tamnom zaprškom s paprikom. posoliti. Pohana svinjetina -Namirnice za 4 obroka: 80 dag svinjetine. posuti ga paprikom. Kao prilog odlično odgovara krumpir ispečen u pećnici u ljusci. limunovog soka i vrhnja. 2 dag soli. 1 dag sitne paprike. Sekeli gulaš -Namirnice za 4 obroka: 70 dag svinjetine bez kostiju. Podvarak sa svinjetinom -Namirnice za 4 obroka: 1. presjeći žilice. 50 dag graha. Priprema: Kotlete stanjiti. 1 dag sitne paprike. jaja i mrvice. poklopiti i sasvim polagano pirjati uz dodatak ukuhane rajčice. 5 dag suhe slanine. Meso pohati na srednje zagrijanoj masnoći da dobije lijepu rumenu boju. 2 dag soli. . a na ostatak masnoće dodati sitno nasjeckani luk. 5 dag brašna. Priprema. 2 dag soli. 10 dag masnoće. brašnom i tome dodati ocijeñeni kuhani kiseli kupus. 1 dag češnjaka. Podvarak se može pripremati i s mesom guske. papra. Kotlet s gljivama -Namirnice za 4 obroka: 1 kg kotleta. 1 dcl vrhnja.2 kg kiselog kupusa. patke. po potrebi posoli. 15 dag luka.5 dcl masnoće. Kad meso skoro omekša. Grahu dodati luk. Priprema: Meso nasoliti i prelivno masnoćom peći u pećnici.2 dag papra. 1.5 dcl masnoće. 2 dag soli. 2 dag soli. 0. 3 dag luka. 80 dag ksielog kupusa. 2 dag limuna. purice i dr. Kao prilog može se poslužiti krumpir. dodati malo vode. 1 žlica peršinova lista. 0.3 dcl vrhnja. Batićem meso stanjiti. Prilikom posluživanja na jelo dodati žličicu vrhnja. uvaljati u brašno. 0. poravnati i po površini poslagati listiće suhe slanine i na petnaestak minuta staviti u pećnicu. Kiseli kupus sitno izrezati na rezance i pirjati na masnoći u luku s nekoliko listića suhe slanine. Kad kupus skoro omekša (po želji ga posuti paprikom). Meso složiti u čistu posudu. umočiti u brašno i propeći na malo zagrijane masnoće. doda malo papra i prokuha još desetak minuta. 3 dag luka. 3 dag brašna. prokuhati i preliti preko mesa. posoliti.3 dcl ukuhane rajčice. Priprema: Grah prebrati i prokuhati. Luk sitno isjeckati i lagano ispirjati na masnoći. Na luk dodati meso.3 dcl vina. 0.2 dag papra. Napomena: za pohanje se mogu uzeti odresci od svinjskog buta. 1.30 dag masnoće.

Od luka. 20 dag suhih jabuka. 0. 1. Na rub ovala dolaze pečeni kolutići krumpira koji zajedno s kokicom simboliziraju prsten s dijamantom. usitnjenu zelenu papriku. U sredinu staviti još nekoliko kolutića palente. 80 dag kiselog kupusa. a zatim prasetina složena preko sataraša. Jelo se poslužuje na ovalnoj plitici. prokuhati i unutra vratiti propečeno meso i kobasice i još malo sve zajedno prokuhati i poslužiti. feferone. Umak poslužiti posebno ili na jednu stranu tanjura. 0. Palenta služi kao podloga preko koje se slaže meso. Priprema: Naribani kupus po potrebi oprati u hladnoj vodi i zajedno sa suhim rebrima i sjeckanim lukom staviti kuhati na umjerenu vatru. posoliti. 10 dag luka. 1 dag češnjaka.2 dag bijelog papra. 2 dcl masnoće. 1 dcl vina.Prodmiljeno meso s kiselim kupusom -Namirnice za 4 obroka: 1 kg suhih rebaraca. 4 para svježih kobasica. Priprema: Pisanice očistiti od masnoće i izrezati na kolutiće debljine 2 cm. 20 komada kokica. papra i malo vegete.5 dcl vina. sitnu papriku. 2 dcl mlijeka. 1 dag soli.2 dcl rakije od jabuka. 60 dag kobasice. pa tek tada dodati vodu. U ostatak masnoće doliti malo vode i vina. vino. Od stegnute palente kalupom iste veličine oblikovati kolutiće. Palentu skuhati. Tijekom ljeta umjesto sarme pravi se punjena paprika. . propirjati da porumeni. Na zagrijanoj masnoći propeći kotlete i kobasice da porumene. Umjesto rebara moguće je uzeti i druge dijelove prodimljenog mesa. 1 dag sitne paprike. Svježe kobasice takoñer ispeći.2 dag papra. Slavonski svatovac -Namirnice za 4 obroka: 1 kg prasetine. Od mljevenog mesa i potrebnih dodataka napraviti sarmu i skuhati s nešto sitnog kupusa. a zatim ih podignuti na rub lima. 10 dag luka. malo rastanjiti i posoliti. 20 dag kukuruzne krupice. Ostatke jabuka dodati na preostalu masnoću na kojoj se popržilo meso i lagano propirjati. 1 dcl vrhnja. meso i kobasice. 1 dcl masnoće. Posuti sasvim lagano brašnom. Na jedan kraj u polukrug složiti kiseli kupus i sarmicu. 0. soli. 20 dag rajčice. 1 dag vegete. Ljeljini dukati -Namirnice za 4 obroka: 80 dag svinjske pisanice. Priprema: Prasetinu ispeći na uobičajeni način. Kobasice na par sekundi prokuhati u vodi i ocijediti. Ovo je tradicionalno jelo u slavonskim svatovima.2 dag papra. 1 kg krumpira. 10 dag suhe slanine. Sasvim malo izlupati batićem. pobrašniti i prepržiti na maslacu. dodati malo vegete. 0. žlicu vrhnja. Po želji možemo na površinu staviti malo sitne paprike. 2 dag soli. Meso svinjetine izrezati na 8 komada. Jelo poslužiti složeno na tanjur kao nisku dukata. 40 dag mljevenog mesa. 2 jaja. 20 dag svježe paprike. 10 dag maslaca. Po želji se na ostatak masnoće može dodati nasjeckani luk. propasirati i dobiveni umak poslužiti uz meso. 0. češnjak ili druge dodatke po izboru. a kao prilog najbolje će odgovarati krumpir u ljusci ispečen u pećnici.2 dag krumpira. zatim u obliku stošca oblikovati pire krumpir.Namirnice za 4 obroka: 80 dag svinjskog karea. na vlažan lim razvući na debljinu od 1 cm i pustiti da se stegne. Kolutiće suhih jabuka (kalotina) prokuhati u malo vode i par kapi limuna i pomoću kalupa za male pogačice (ili čašom) oblikovati na veličinu mesa. 3 dag soli. malo bijelog vina i rakije od jabuka. 1 kg kiselog kupusa. Prokuhati. Kad se kosti mogu lagano odvojiti od rebara jelo je gotovo. a na meso kolutovi sušenih jabuka. paprike i rajčice (ili konzerviranog ñuveña) napraviti sataraš i povezati umućenim jajima. Iza krumpira dolazi pečena kobasica. Kotlovina . Priprema: U limu za pripremu kotlovine zagrijati masnoću (po mogućnosti pola ulja pola svinjske masti). 1 dag vegete.

10 dag mrvica. lovorov list. 1 jaje. 20 dag masnoće.5 dcl kiselog vrhnja. 15 dag domaće kobasice. Krvavice je prije pečenja uputno na kratko staviti u vrelu vodu da ne popucaju. 0. 1 kg krumpira. preklopiti.Bećarska večera -Namirnice za 4 obroka: 80 dag (4 komada) svinjskih odrezaka. kobasicu i rajčicu. 1 dag soli. gljive narezane na veličinu mesa. Ispohati u dubokoj masnoći. Priprema: Odreske tanko isjeći i stanjiti. Prije posluživanja dodati vrhnje. vegetu i malo juhe. dodati meso od vrata ili plećke narezano na kocke. . 2 jaja. 0. 2 dag soli. 1 dag vegete. 1 dcl vrhnja. Utvajski (naziv za šumski proplanak) ražanj -Namirnice za 4 obroka: 40 dag pačje ili guščje jetre. Tanju svježu mesnu kobasicu oblikovati na dužinu 3 cm. 20 dag mesnate prodimljene slanine. Prokuhati i preliti preko ispohanog odreska. posuti paprikom i doliti litrom vode. 0. a luk. Lagano posuti brašnom. Odozgo preliti s malo masnoće i ispeći u pećnici da dobije lijepu rumenu boju i da omekša. Slavonski paprikaš -Namirnice za 4 obroka: 80 dag svinjetine bez kostiju. ali odgovaraju i drugi prilozi od krumpira. 2 dag soli. 1 dag sitne paprike. Kad meso omekša. 10 dag luka. Petnaestak minuta pred kraj na krumpir staviti svježu ili prodimljenu krvavicu i zajedno prigotoviti.2 dag papra. 10 dag brašna. Sitniju rajčicu srcolikog oblika oprati i izrezati na četvrtine. 80 dag kiselog mlijeka. oguljenu rajčicu.1 dag papra. kocke paprike i list lovora. 10 dag svježe rajčice. 20 dag luka. 15 dag krumpira. dodati kiselo vrhnje. Opasnost od pucanja je veća ako su krvavice bile u zamrzivaču. 2 dag soli. 5 dag masnoće. paprika i rajčica se raskuhaju dodati na kolutiće narezanu domaću kobasicu. 0. Najčešći prilog su žganci. izrezati na tanke kolutiće. jaja i mrvice. Polagano pirjati uz postupno dolijevanje manjih količina vode. Priprema: Na masnoći ispirjati sitno narezani luk. 20 dag pečurki. 2 ljute papričice. Priprema: Jetra od kljukane guske ili patke izrezati na nešto tanje štapiće dužine 3 cm i svaki umotati u tanki listić suhe mesnate slanine. Po želji se paprikašu mogu dodati i mali žličnjaci ili trganci. Priprema: Krumpir oguliti. riže itd. 10 dag domaće šunke. 80 dag krumpira. posoliti i isipati u lim namazan masnoćom. Jelo se prigotovi na roštilju i posluži s krumpirom pečenim u ljusci na žaru i kiselim mlijekom.2 dag papra. Na metalnu iglu ili duži drveni štapić nizati neizmjenično jetra u slaninici. Pečene krvavice s krumpirom -Namirnice za 4 obroka: 80 dag krvavice. Kad krumpir skoro omekša u paprikaš staviti cijelo jaje bez ljuske. U meñuvremenu oprane gljive narezati na listiće i ispirjati na luku s dodatkom nasjeckane ljute papričice. kockice krumpira. 20 dag gljiva (pečurki). malo posoliti i uvaljati u brašno. 20 dag svježe rajčice. 2 dcl masnoće. Kiselo mlijeko poslužiti posebno u šalici. 40 dag svježe kobasice. Na jednu polovicu složiti listić-dva suhe šunke.

list lovora. Kad meso skoro omekša dodati ukuhanu rajčicu. Odreske staviti u posudu. malo ih batićem stanjiti. 5 dag limuna. Pirjati desetak minuta da meso sasvim omekša. 1 dag češnjaka. Priprema: Govedinu bez kostiju od plećke ili vrata narezati na manje kocke. krumpiri. 1 dag slačice (senfa). 1 dag sitne paprike. kuhano jaje. Priprema: Od svinjskog buta odrezati 4 odreska. lovorov list. 2 dag brašna. 2 dag soli. a na masnoći propirjati nasjeckanu ljutu papričicu. Sitne šampinjone pirjati na maslacu.3 dcl ukuhane rajčice. posuti paprikom. ljuta papričica. brašnom i nadoliti tekućinom na prekrije meso. 0. 10 dag masnoće. 0. 0. ukuhanu rajčicu. Po potrebi povremeno dodati nekoliko kapi vode i vina. 2. 30 dag luka. 5 dag slavonskog kulena. Kad meso omekša popraviti okus i ako luk nije raskuhan umak propasirati. 0. pričvrstiti čačkalicama. Kad luk požuti dodati meso i polagano pirjati u vlastitom soku. Kad meso omekša popraviti okus i poslužiti s kuhanim krumpirom. 0.8 dcl vrhnja. 2 dag brašna. lovorov list. 0. Kad luk požuti dodati mu propečene odreske. dodati češnjak i kosani peršin i spojiti s mesom. 1 dag vegete. posuti sitnom paprikom i sve preliti crnim vinom. palenta i slični dodaci. 30 dag luka. Prilog se sastoji od orašastog krumpira i povrća na maslacu. papra u zrnu. 0. Goveñi gulaš -Namirnice za 4 obroka: 70 dag govedine bez kostiju. 10 dag peršina. Luk sitno isjeckati i ispirjati na masnoći. Priprema: Od goveñeg buta odrezati 4 odreska.5 dcl vina. Najčešći dodati uz jelo su žličnjaci od brašna. dodati vegetu.5 dcl crnog vina. presjeći žilice. 1 dcl masnoće. posoliti. stanjiti. 10 kom. 1 dag vegete. Kad meso omekša povezati škrobnim brašnom (gustinom) izmiješanim s vrhnjem i vinom. Posudu dobro poklopiti i staviti pirjati 2-3 sata na sasvim laganoj vatri. Kao dodatak uz gulaš služi se tjestenina. Posoliti. Junetina u umaku/Meso u saftu -Namirnice za 4 obroka: 80 dag junetine bez kostiju.2 dag papra.2 dcl vina. 10 dag pirea od rajčice. 1 dcl vina.2 dag papra. žlica škrobnog brašna. 2 dag soli. nekoliko kapi vina i malo vode. 20 dag šampinjona.5 dcl masnoće. 4 dag ajvara. 3 dag suhe slanine. premazati ajvarom i prekriti sa po dvije ploškice kulena i 1 kuhanog jaja. Pijani (vinski) gulaš -Namirnice za 4 obroka: 70 dag govedine bez kostiju. 2 dag soli.Odrezak «Barun Trenk» -Namirnice za 4 obroka: 80 dag svinjskog buta bez kostiju. uvaljati u brašno i površinski propeći na jačoj vatri da porumeni i stvori se tvrda kožica. a preko nje luk i meso. 2 dag soli. 0. 25 dag luka. 1 dag sitne paprike. 30 dag luka. 1 vezica kosanog peršina. Priprema: Goveñe meso bez kostiju od vrata ili plećki izrezati na kocke veličine 3 cm. staviti u brašno i na jače zagrijanoj plitkoj masnoći samo površinski propeći.2 dcl ukuhane rajčice. U posudu s debelim dnom staviti najprije sitne kockice suhe slanine. posoliti. 10 dag suhe slanine. 2 dag soli. . dolijevati s malo vode i vina. Na sasvim laganoj vatri pirjati uz postupno dodavanje malih količina vode. Goveñi odrezak u luku -Namirnice za 4 obroka: 70 dag govedine bez kostiju. Luk sitno isjeckati i staviti pirjati na masnoći. preliti preko mesa i zajedno s odrescima pirjati.3 dcl vrhnja. 20 dag mrkve. Odrezak urolati. domaći rezanci ili krumpir. 0. Luk sitno isjeckati.

Lagano pirjati. rajčice i kvalitetne sitne paprike. paprom. 2 dag soli. 1 dag vegete. Kad se rashladi izrezati na ploške debljine malog prsta i poslužiti s pečenim ili prženim krumpirom. 0. preliti razmućenim jajima i miješati na vatri dok se ne stegne. žličica peršina. 2 jaja. Priprema: S mesa odvojiti krupnije kosti. Priprema: Teleće odreske stanjiti. unutra utisnuti komadiće suhe slanine narezane na rezance. 2 dag soli. Odrezak izvaditi. kožice suhe slanine. dodati vrhnje.2 dag papra. Meso staviti u čistu posudu. preko njega meso i doliti vodom. 0. preliti masnoćom i ispeći u pećnici. vrhnja. 2 dag sitne paprike. . Otvor sašiti ili zatvoriti čačkalicama. 1 dcl vina. 1 dag vegete. Umjesto svježe može poslužiti i ukuhana rajčica. 1 dcl masnoće. posoliti. Pirjati dok meso ne omekša. Luk naribati ili samljeti zajedno sa svježom paprikom. junetine. a na kraju začiniti solju. Nadjev: na malo masnoće ispirjati sjeckani luk i kocke suhe slanine. Doliti vinom i malo juhom ili vodom. 10 dag svježe rajčice.Priprema: Junetinu od plećke ili rozbifa (leñni dio) probosti vrhom tankog noža. Desetak minuta pred kraj u čobanac dodati kiselo vrhnje i vino i ukuhati male žličnjake od brašna. Kuhati na jačoj vatri uz dodatak soli. Dobivenom umaku okus popraviti dodavanjem slačice. a na ostatak masnoće dodati sitno kosani češnjak. uvaljati u brašno i naglo površinski propeći da se stvori tanka korica koja će sačuvati meso sočnim. 10 dag jetrica. papar. Čobanac možemo prigotoviti i od mesa divljači. 3 dag svježe paprike. 10 dag luka. Meso izrezati na ploške debljine do 1 cm. a povrće propasirati. 3 dag brašna. Čobanac od janjetine -Namirnice za 4 obroka: 1 kg janjetine. Ovo je izvorni način pripremanja jela i sastoji se samo od osnovnih namirnica u kojima dominira sklad okusa luka i paprike. okruglice od kruha ili drugi prilog po odabiru. a ostatku masnoće dodati listiće luka. rižom ili povrćem na maslacu. vegetu. 3 dag luka. presjeći žilice. žličica peršinova lista. Svi drugi dodaci osobito začini nagrñuju tu harmoniju okusa i jelu više štete nego koriste.3 dcl vrhnja. Priprema: Kroz sredinu telećih prsa načiniti vrećicu i napuniti ju nadjevom. 5 dag suhe slanine. Kao prilog poslužiti široke domaće rezance. peršina. Meso posoliti. 4 dag češnjaka. 10 dag gljiva. Posuti peršinom i nadjenuti meso. njoke od krumpira. 1 dag sitne paprike. posuti paprikom. 2 dag soli. mrkve. 0. Na dno kotlića staviti luk. a po želji i od više vrsta mesa. Meso posoliti. nekoliko kapi bijelog vina i u taj umak vratiti odreske. pa kad blago porumeni dodati na kockice veličine 1 cm izrezane jetrice i pečurke. s tučene strane pobrašniti i dopola propeći jednu i drugu stranu. 0. list lovora. papar u zrnu i lagano pirjati da povrće porumeni. Stramački odrezak -Namirnice za 4 obroka: 80 dag (4 komada) telećih odrezaka. teletine. a sitnije isjeći zajedno s mesom na kockice veličine oko 2 cm.1 dcl bijelog vina. a zatim poslužiti s različitim vrstama priloga.2 dag papra. vegete. Poklopljeno pirjati na laganoj vatri da omekša. Punjena teleća prsa na šokački -Namirnice za 4 obroka: 1 kg telećih prsa. soka od limuna i par zrna šećera ili malo džema.

1 dcl masnoće. Poklopiti i na poklopac takoñer staviti žar. preliti masnoćom i ispeći u pećnici. 5 dcl masnoće. žličica peršinova lista. Meso janjetine dobro natrljati mješavinom soli i vegete i pustiti da odstoji sat-dva. Priprema: Odabrati manje piliće. Sitno kosani luk ispirjati na masnoći.6 dcl masnoće. Meso i krumpir staviti u peku. riže ili od povrća. 1 dcl ulja. 0. Posuti paprikom. Pohana piletina -Namirnice za 4 obroka: 80 dag piletine. 1 dag vegete. 0. 1 dag soli. Pile posoliti. rajčica i drugo povrće. Juhu ocijediti i unutra ukuhati tjesteninu. 2 dag soli. 0.2 dag papra. umak od rajčice -Namirnice za 4 obroka: 1. 20 dag mrvica.Janjetina ispod peke/Cripnje -Namirnice za 4 obroka: 2 kg janjetine.2 dag papra. 3 dag soli. Posoliti po potrebi i desetak minuta prokuhati. Kad zaprška porumeni dodati pire od rajčice i zaliti s 0. Nadjev: na zagrijanoj masnoći ispirjati sitno sjeckani luk.2 kg kokošijeg mesa. 2 dag luka. Za umak: 3 dag brašna. 3 dag luka. 2 dag luka. 5 dag kruha. preliti uljem i dodati malo vode. Priprema umaka: Brašno i manju glavicu luka popržiti na masnoći. Priprema: Pileće meso isjeći na krupnije kockice. kosani list peršina i povezati razmućenim jajima. 0. 10 dag pirea od rajčice. 1 dag vegete. dodati još žara. težine oko 1 kg. Nakon 30 minuta skinuti pokopac meso okrenuti.2 kg piletine. ocijeñen i nasjeckan). 2 dag brašna. papar. 10 dag brašna. Kad luk dobije zlatno žutu boju dodati piletinu i na umjerenoj vatri pirjati dok meso ne omekša. Temperatura ne smije biti prejaka. Po želji se uz meso prije pečenja može dodati paprika. 0. sol. Pohanu piletinu poslužiti s različitim prilozima od krumpira. 10 dag jetrica. Peku položiti na žar od drva ili ugljena. luk. 2 dag soli. U odgovarajućoj posudi zagrijati masnoću i ispohati piletinu da dobije lijepu rumenu boju. Punjeno pile -Namirnice za 4 obroka: 1. 1 kg krumpira. izrezati na dijelove. peradi i sl. 20 dag luka. Na isti način se može prigotoviti meso teletine. jaja i mrvice).Namirnice za 4 obroka: 1 kg piletine.6 dcl ulja. ponovo poklopiti. dodati ukuhanu rajčicu. 10 kom papra u zrnu.3 dcl ukuhane rajčice.1 dcl kiselog vrhnja. posuti brašnom. Priprema: Očišćenu kokoš zajedno s povrćem i začinima skuhati u juhi. s povrćem na maslacu i varivima. Pustiti da se malo rashladi. dodati sol. iskosanu jetricu i kruh (prethodno natopljen hladnim mlijekom. 20 dag korjenastog povrća. a zatim pažljivo izrezati i poslužiti s prilozima od krumpira. jaje. izrezati na kriške i posoliti. Priprema: Jelo se pripremalo još od davnina kad se kuhalo na otvorenom ognjištu. 0. 1 dag sitne paprike. papar. 1 dcl mlijeka. 0. vino. Nastaviti s pirjanjem dok se nadjev ne stegne.50 l juhe ili vode.2 dcl bijelog vina. Krumpir oguliti. Kuhana kokoš. 2 dag soli. 2 jaja. riže. te peći do kraja (30-40 minuta). doliti vodom tako da prekrije meso i pirjati još desetak . Priprema: Na očišćenom piletu izmeñu kože i bijelog mesa napraviti otvor i napuniti nadjevom. promiješati. 3 dag soli. a meso nasjeći na komade i poslužiti s kašicom od krumpira ili rižom i umakom od rajčica. posoliti i panirati (uvaljati u brašno. Pileći paprikaš .

2 dag papra. 1. izrezati na listiće. 1 dag češnjaka. 0. Meso prebaciti u posudu za pirjanje. 10 kom. 2 dag soli. 100 dag jabuka. 2 dag pirea od rajčica. 8 komada mladog luka. 30 dag krumpira. Srnetina na tikveški način -Namirnice za 4 obroka: 1. Prije oblikovanja pljeskavica mesu dodati i sitno kosani luk. 10 dag suhe slanine. 5-6 zrna suhe kleke (borovice). a po potrebi i drugih dodataka dok ne dobijemo skladan slatkasto kiseli okus. češnjak i po želji ljute papričice.minuta. a na ostatak masnoće dodati na listiće izrezani luk. grančica ružmarina. . Pečenu patku izrezati i poslužiti s odabranim prilogom. 2 dag soli. Od kuhanog krumpira napraviti kašicu. papar. Pečeni zec -Namirnice za 4 obroka: 1 mladi zec. Umaku popraviti okus dodavanjem soka od limuna. prilozi od krumpirovog tijesta i sl. preliti preko propečenog mesa i u poklopljenoj posudi pirjati na laganoj vatri dok meso ne omekša. Priprema: Očišćenu patku posoliti izvana i iznutra. 5 dag limuna. Napomena: Krumpir se može zamijeniti s dvije manje žemlje natopljene u hladno mlijeko. 10 dag masnoće. korjenasto povrće i gljive. dodati nasjeckanu šunku.2 kg srnetine bez kostiju. preliti uljem i ispeći u pećnici uz češće prelijevanje. Otvor zatvoriti čačkalicama. Napomena: paprikaš se može pripremiti i kao jušno (čorbasto) jelo. 15 dag šunke.2 dcl masnoće. U sezoni pečuraka klobuke ispeći na roštilju uz pljeskavicu i zajedno poslužiti. 15 dag korjenastov povrća. 5 dag suhe slanine. Poslužiti s prilogom od domaćih širokih rezanaca. zrna suhe kleke. 2 jaja. Često se prigotovljava u kotliću na otvorenom prostoru. sjeckani peršini malo vrhnja. 10 dag luka. 8 dag džema od brusnica. Sve dobro izmiješati i ostaviti nekoliko sati u hladnjaku. pire od rajčice. ali prijat će i okruglice od kruha. dodacima. U tom slučaju se dolije više vode. Priprema: Meso divlje svinje (po mogućnosti od vrata ili plećke). 0. lovorov list. Po potrebi dodati malo tekućine. paprom i sitnom paprikom. savijutak od griza. sol. srneću plećku i suhu prodimljenu slaninu sitno samljeti dva puta. 30 dag srnetine bez kostiju.5 dcl vina. a povrće protisnuti kroz sito. Lugareva pljeskavica -Namirnice za 4 obroka: 40 dag mesa divlje svinje bez kostiju. 1 dag sitne paprike. a ako je starije na nekoliko dana staviti u salamuru. Kao prilog najbolje prijaju okruglice od sira. Punjena patka -Namirnice za 4 obroka: 2 kg pačjeg mesa. palentom i sl. prilozima od krumpira. 10 dag suhe slanine. Meso začiniti solju. papra u zrnu. 3 dag gljiva. Mekano meso malo rashladiti. Sve izmiješati i napuniti trbušnu šupljinu patke. Meso posoliti. ocijeñene i iskosane. Priprema: Meso od buta ili hrpta nabosti suhom slaninom. džema od brusnica. 5 dag luka. 3 dag soli. patku staviti na lim. 1 dcl bijelog vina. list lovora. žličnjacima od brašna. 1 dcl masnoće. malo vrhnja. 1 dcl vrhnja. Zaliti vinom. jaja. dodaju kockice krumpira i unutra se ukuhaju čličnjaci od brašna ili trganci (čipetki).2 dag papra. Pred kraj dodati vrhnje i vegetu.2 dag papra. 0. Kao ukras jelu mogu poslužiti kolutići pečenih jabuka na koje se stavi džem od brusnica. 0. uvaljati u brašno i na malo jačoj temperaturi masnoće površinski propeći. Pljeskavicu ispeći na roštilju premazanom masnoćom i poslužiti s mladim lukom i rajčicom. Kad porumeni dodati papar u zrnu.

JELEN . 5 jaja za nedjevanje. prokuhati oko pola sata i pustiti ohladiti.Priprema: Za pečenje se obično uzima leñni dio. 6-8 komada klinčića. peršinov list i žemlje (prethodno potopljene u hladno mlijeko. dodati sol. žličica brašna. češnjak. malo vegete. njoki od krumpira. Rebarca upotrijebiti za kiselu juhu. a u pleh doda grančica ružmarina. dobro ocijeñene i samljevene ili isjeckane). Srneći gulaš -Namirnice za 4 obroka: 80 dag srnetine bez kostiju. Povremeno zalijevati sokom od pečenja. 1 jaje. 1 dag češnjaka. Mesu dodati jaje i sve zajedno dobro izmiješati. lovorov list i nastaviti pirjati desetak minuta. Da meso ne ispliva na površinu treba ga pritisnuti težim predmetom (utegom. Priprema: Sitno nasjeckani luk pirjati na masnoći da porumeni. žličica kosanog peršina. Priprema: Odabrane dijelove mesa samljeti. hrbat i butovi. 0.5 dcl masnoće. 3 dag luka. Meso posoliti.2 dag papra. 1 dag sitne paprike. Savijutak od kosanog mesa «Štefani»/Faširano meso punjeno jajima -Namirnice za 4 obroka: 30 dag junećeg vrata. Meso se prije pečenja obloži listićim slanine. Lim premazati masnoćom. 0. vrhnja i žličicu brašna. 2 dcl mlijeka. Razina marinade mora biti 2 prsta iznad mesa. dodati vodu zajedno sa začinima. 1 dcl vina. 0. 30 dag peršina. 3 lovorova lista. 10 dag luka. papar. 2 dag soli. SRNA – stavlja se u vinsku marinadu. sol.2 dag papra. 2 dcl vina. vrsti i veličini mesa divljači. Čuvati na hladnom nekoliko dana ovisno o starosti. DIVLJA PATKA – nije potreban pac. premazati umućenim jajima. Na radnu površinu raširiti najlonsku ili aluminijsku foliju i preko nje meso rastanjiti na prst debljine veličine oko 20x30 cm. domaći široki rezanci i sl. Posuti paprikom i doliti vodom. papra u zrnu. 0.marinira se nekoliko dana u mlijeku (mijenjamo ga svakodnevno). luk. Marinada (pac) za divljač -Namirnice za 4 obroka: 50 dag mrkve. na njega staviti savijutak od mesa. 2 žemlje. 20 dag luka. a gubi ponekad težak miris divljači. preliti vrućom masnoćom i ispeći u pećnici uz češće prelijevanje sokom od pečenja. 10 l vode. natrljati paprom. Priprema: Povrće narezati na listiće. Tijekom mariniranja u mesu nastaju pozitivne promjene. Pečeni savijutak izrezati na ploške debljine prsta i poslužiti uz razna variva ili priloge. preliti vrućom masnoćom i peći u pećnici. Kao prilog mogu poslužiti žličnjaci od brašna. Može se ostaviti 3 dana u koži. Na dužu stranu složiti oguljena tvrdo kuhana jaja i saviti kao savijaču. poprima karakterističan miris od povrća i začina. FAZAN – do 2 tjedna u pacu. Desetak minuta pred kraj mesu dodati mješavinu vina. plastičnim kanistrom napunjenim vodom i sl. 1 dcl vrhnja. a prema potrebi vodom i bijelim vinom. 10 kom. Pečeno meso izrezati u manje komade i poslužiti s raznim prilozima. Meso divljači složiti u drvenu ili plastičnu posudu i preliti ohlañenom marinadom. Prije iznošenja na stol preliti sokom od pečenja.5 dcl vinskog octa. ZEC – nije ga preporučljivo držati u pacu jer gubi mnogo od svoga karakterističnoga okusta. 10 dag teleće plećke. lovorov list. 1 dag češnjaka. poklopiti i lagano pirjati da meso omekša. papar. 40 dag svinjske plećke. meso omekša. . 2 dag soli. dodati kockice srnećeg mesa.).

jaje. 2 jaja. žličica vegete.5 dcl masnoće.2 dag papra. jaje. Priprema: Paprike babure srednje veličine očistiti od sjemenki. nadoliti vodom i kuhati do 2 sata. češnjak. vrhove odsjeći i središnji dio sjemenki izdubiti. 0. a u sredini složiti izrezana suha rebra. vrlo malo muškatnog oraščića. vegetu. sol. papar i jedno razmućeno jaje. Napomena: tikvice se mogu prigotoviti i u umaku od rajčice. Sve dobro izmiješati i napuniti izdubljene tikvice. 8 dag suhe mesnate slanine. Debele žile stanjiti. Od masnoće i brašna napraviti svijetlu zapršku. 0. 5 dag luka. 70 dag mljevenog mesa. 70 dag mljevenog mesa. Meso razdjeliti na osam jednakih hrpica i umotati ga u listove kupusa. 6 dag riže. Priprema: Male tikvice oprati. 5 jaja. 2 dag soli. dodati rižu i jaje. kosani peršin. Meso odabrati kao i za punjenu papriku.2 dag papra. začiniti solju. Sarmice od kelja -Namirnice za 4 obroka: 8 listova kelja. 2 dag soli. paprom.Punjene tikvice u kopar-umaku -Namirnice za 4 obroka: 4 male tikvice. Izmiješati. sol. 1 dag češnjaka. Prokuhati desetak minuta.2 dag papra. 3 dag luka. 0. U obrok se poslužuju po dvije do tri manje sarmice. izrezati prema veličini lista kelja i prekriti ga. 0. 6 dag riže. 5 dag brašna. Složiti u čistu posudu. U posudi propirjati malo luka i sitnog kiselog kupusa. u umak umiješati vrhnje i poslužiti uz kašicu od krumpira. 8 listova kiselog kupusa. Na to složiti u krug sarmice. Priprema: Meso vrata samljeti. 2 dag soli. dodati luk. doliti mlijekom i tekućinom u kojoj su se kuhale tikvice. Preko kajgane staviti pirjani nadjev. Mljeveno meso (najbolje svinjski vrat i plećka s nešto junetine). Na listiće isječen luk propirjati na masnoći. 1 dcl vrhnja. žličica peršinova lista. luk. Uz ovo jelo izvanredno prijaju polutke krumpira pečene u ljusci u pećnici. Može se poslužiti kao toplo predjelo ili lakše samostalno jelo. 5 dcl domaćeg kiselog vrhnja. Od 4 jaja ispeći tanku kajganu. češnjakom. Priprema: Listove blanširanog (naglo i kratko prokuhanog) kelja rashladiti u vodi i dobro ocijediti. Dodati rasjeckani list kopra. kosanim peršinom. vegetom. složiti u plitku posudu. žlica kopra. 20 dag guščje jetrice. 0. 5 dag brašna. nadoliti ukuhanom rajčicom i vodom. 3 dcl mlijeka. Sarma -Namirnice za 4 obroka: 60 dag mljevene svinjetine. 2 dag soli. malo šećera.2 dag papra. 1 dag češnjaka. rižu i jaje. Sve izmiješati i napuniti pripremljenu papriku. lukom. 5 dag riže. 50 dag suhih rebara. 3 dag crvenog luka. žličica octa. 0. žličica kosanog peršinova lista.5 dcl masnoće. 1 dag sitne paprike. sol. vegetu i jaje. papar. dodati na kockice veličine 1 cm izrezanu slaninu. Od masnoće i brašna napraviti blago rumenu zapršku i dodati na papriku da se dobije osrednje gust umak. Listovima kiselog kupusa stanjiti žile. 3 dag luka. malo muškatnog oraščića i preliti preko tikvica. . pečurke (može i šampinjone) i guščju ili pileću jetricu. žličicu octa. zaliti domaćim vrhnjem i prigotoviti u pećnici. preliti vodom i kuhati na laganoj vatri. papar. par zrna šećera. dodati rižu. 1 l ukuhane rajčice. Sve kraće vrijeme propirjati i koristiti kao nadjev sarmicama. papriku. 1 dag vegete. Punjene paprike -Namirnice za 4 obroka: 8 paprika babura. Prokuhati desetak minuta i poslužiti s prilozima od krumpira. Kad jelo skoro omekša tekućinu ocijediti. te kuhati dok ne omekša. uviti sarmice.

. brašna (još bolje gustina). Umak će biti još bolji ako di kiselog vrhnja zamijenimo slatkim. 5 dag masnoće. 1 dcl vrhnja. Priprema: Za svaku je osobu potrebno uzeti po 2 kotleta s kostima. lagano propirjati. a na ostatak masnoće dodati na rezance izrezane suhe šljive.2 dag soli. žlica peršinova lista. Kao prilog poslužiti kašicu od krumpira (pire). 3 dcl kiselog vrhnja. 20 dag suhih šljiva. 1. 0. kratko prokuhati i poslužiti s prilogom od palente. Na ostatku masnoće popržiti sitne šampinjone (ili neku drugu vrstu gljiva). krumpirom i sl.Punjena paprika pečena u pećnici -Namirnice za 4 obroka: 8 paprika. seza. Medaljončiće staviti u stranu. 2 dag soli.1 dag bijelog papra. 0. 2 jaja. Priprema: Papriku oprati i odvojiti sjemenke. na svaku staviti po žlicu vrhnja i ispeći u pećnici. Par minuta pred kraj nadoliti šljivovicu. papra.2 dcl vina. složiti papriku. Priprema: Od svinjskih lungića (pisanice. Od mesa. jaja. prilozima. vina i malo vode. žlica kosanog peršinova lista.5 dcl šljivovice. Svinjski kotleti s gljivama -Namirnice za 4 obroka: 1 kg svinjskih kotleta. Lim premazati uljem. U gljive vratiti propečene kotlete i lagano propirjati dvadesetak minuta. doliti vrhnje i vino i lagano prokuhati zajedno s medaljonima da meso omekša. Lungići u umaku od šljivovice -Namirnice za 4 obroka: 60 dag svinjskih lungića (zec. 0. 1 dcl masnoće. svinjska pisanica).2 dag papra. 2 dag soli.2 dag papra. pobrašniti i na jačoj vatri sa svih strana naglo površinski propeći da porumeni. stave u brašno i površinski propreku na malo vruće masnoće. vegete i peršina napraviti nadjev za papriku i napuniti je. Odozgo posuti sjeckanim peršinom i poslužiti s rižom. 0. posole. bifteka) izrezati po tri okrugla medaljončića za svaku osobu. presjeku žilice. soli. kad malo porumene zaliti ih mješavinom vrhnja. 25 dag palente. 50 dag mljevenog mesa. 0. 3 dcl vrhnja. 0. 5 dag brašna. Posoliti. 20 dag svježih gljiva.5 dcl bijelog vina. Kotleti se stanje batićem. 1 dag vegete. krumpira narezanog na sitne kockice. 20 dag krumpira.

riže. Priprema: Krumpir narezan na kocke skuhati u slanoj vodi i ocijediti. grašak. Priprema: Krumpir izrazati na štapiće debljine olovke. graha. 2 dag soli. skuhati u slanoj vodi. 5 dag maslaca. slanina i krumpir kuhan u ljusci). Najčešći prilozi su: prženi krumpir. krumpirovog tijesta i sl. ako nosi ime nekog grada ili pokrajine. pečeni krumpir. Prženi štapići krumpira (pommes-frites) -Namirnice za 4 obroka: 1 kg krumpira. Slani krumpir -Namirnice za 4 obroka: 1 kg krumpira. Ocijediti od masnoće. Ako je krumpir jako mlad u svom sastavu sadrži više vode te će se tijekom pečenja smežurati. Pečeni mladi krumpir -Namirnice za 4 obroka: 1 kg mladog krumpira. ocijedi. VARIVA I PRILOZI UZ MESNA JELA Jela od povrća. 2 dag soli. kelja. graška. krumpir. 1 dag soli. njoki od krumpira. Kašica (pire) od krumpira -Namirnice za 4 obroka: 1 kg krumpira. Najpoznatije garniture su: seljačka (luk. kupusa. dužine oko 8 cm. namirnica koje čine sastavni dio jela. Otopljeni maslac preliti preko kuhanog krumpira i posuti sjeckanim peršinovim listom. proljetna (mrkvica. tjestenine. tjestenine. 2 dcl mlijeka. luk. Variva mogu biti prigotovljena samo od jedne ili više vrsta različitog povrća. ocijediti. gljiva. Preliti masnoćom i ispeći u pećnici. . cvjetača i sl. pirjana ili kuhana riža. 15 dag ulja. Priprema: Krumpir oguliti. koje često dobiva naziv po garnituri. onda ta garnitura u svom sastavu ima autohtone namirnice i spravlja se na uobičajeni način koji je karakterističan za grad ili pokrajinu. prilozi i garniture -Variva – povrće se skuha u slanoj vodi i zgusne (poveže) zaprškom. 15 dag masnoće. špinata. Ako se koristi svinjska mast krumpir će biti slatkastog okusa. Ako je krupniji prerezati ga popola. Najpoznatija variva našeg podneblja su od: mahuna. Priprema: Mladi krumpir veličine oraha ostrugati i ostaviti cijeli. ocijediti i pržiti u dubokoj masnoći. slanina) i mnoge druge. prelije masnoćom i odmah dogotovi u pećnici. protisnuti i dodati vrelo mlijeko u kojem je otopljen maslac i sve dobro izraditi da postane pjenasto. fino varivo prigotovljeno od više vrsta povrća. Gariture – su sastavljene od više različitih vrsta povrća. domaći rezanci. 5 dag maslaca. žličnjaci od brašna. a poslužuju se (prilažu) uz razne vrste mesnih jela. krumpira. okruglice od kruha. mrvice na maslacu i mnoge druge. Isprati u vodi. To se može izbjeći ako ga se desetak minuta prokuha u vodu. posoliti i staviti u lim. žličica peršinova lista. Npr. 2 dag soli. «dobra domaćica» (gljive. krumpir. riže.. iznutrica i dr. Prilozi – se prigotovljavaju od povrća. Stoga pojedine garniture moraju opravdati naziv koji nose. posoliti i poslužiti kao prilog uz meso.).VII.

Ukoliko se omjer spusti ispod 1:3 tjestenina će se slijepiti i imati brašnasti okus. Krumpir zgnječiti s ostatkom vode u kojoj se kuhao i u dobivenukašicu polagano dodavati brašno stalno miješajući. U vodu za kuhanje dobro je dodati malo masnoće. Ocijediti. Zajedno kuhati 10-15 minuta. Pirjana riža s graškom/Rizi-bizi -Namirnice za 4 obroka: 30 dag riže. Oštrim tankim nožem tijesto izrezati na trake širine 5-8 cm i složiti ih jednu na drugu. dakle na 1 kg tjestenine 5 l vode. Rižu zagrijavati tako dugo dok ne poprimi zlatno žućkastu boju.Kuhana riža -Namirnice za 4 obroka: 30 dag riže. isprati čistom vodom i preliti otopljenim maslacem. dva dijela vode). Gotovoj riži dodati konzervirani grašak. Idealan omjer bi bio 1:5. pirjanim gljivama i sl. 3 dag maslaca. Priprema: Na zagrijanu masnoću dodati manju cijelu glavicu luka i prebranu (nali neopranu) rižu. Rižu posoliti. . a zatim nadoliti dvostruko većom količinom vrele vode ili još bolje bistre juhe. 2 jaja. orasima. U rižu dodati sol i vegetu. poklopiti i na 20 minuta staviti u srednje zagrijanu pećnicu. 5 dag luka. žličica peršina. Posuti peršinom. Dakle. i skuhati u slanoj vodi. izrezati na kocke i skuhati u slanoj vodi. 1 dag soli. Domaći široki rezanci -Namirnice za 4 obroka: 40 dag brašna. 0. poslužiti uz riblji paprikaš. 8 dag graška. ocijediti. Kad omekša odliti veći dio vode i ostaviti u stranu. 1 dag soli.2 dcl masnoće. Ispirjana riža se može obogatiti dodavanjem kuhanog graška. žličica peršinova lista. Umijesiti čvrsto. Bijeli žganci -Namirnice za 4 obroka: Odabrati bijeli krumpir koji se lakše raskuha. a zatim ih rezati u rezance širine oko 12 mm. dodati rižu i dobro je zagrijati. Koristiti ih kao prilog uz mesna jela s umacima. ukuhati u grahovu juhu. Priprema: Zagrijati masnoću sa cijelom manjom glavicom luka. glatko tijesto. poklopiti i staviti 20 minuta u zagrijanu pećnicu. žličica vegete. Bijele žgance od dobivene mase oblikovati žlicom i poslužiti uz mesna jela s umakom ili za skromiji objed s odabranom salatom. 2 dag soli. Pirjana riža -Namirnice za 4 obroka: 30 dag riže. 6 dcl vode. Priprema: Prosijanom brašnu dodati jaja i sasvim malo vode koliko je nužno da se brašno poveže. dodati vegetu. kuhanom mrkvom isječenom na listiće ili male kockice. 2 dag luka. razvaljati na debljinu oko 2 mm i ostaviti da se malo posuši. Priprema: Probranu rižu skuhati u litri vode. Kod kuhanja tjestenine ne treba štedjeti vodu. Za pirjanje riže na ploči štednjaka potrebno je uzeti posudu debljeg dna. Po potrebi doliti još vode. 0. Posebno zakuhati vodu i nadoliti na rižu u omjeru 1:2 (jedan dio riže. doda sir ili jaja dobije se samostalno jelo. omjer riže i tekućine je 1:2. 1 dag vegete.5 dcl masnoće. Oguliti ga. ako ih se pospe makom. stalno miješajući da ne zagori. isprati i preliti masnoćom.

Žličnjake poslužiti uz mesna jela u pikantnijim umacima ili kao samostalno jelo uz koje će prijati salata ili neki od odabranih umaka. žličica kosanog peršina. Okruglice od kruha -Namirnice za 4 obroka: 20 dag kruha. Može ih se kuhati i na pari po 10 min sa svake strane u poklopljenoj posudi. odmotati iz ubrusa i narezati na kose ploške debljine prsta. malo rashladiti. 2 dag soli. soli i malo vode (1-2 žlice) umijesiti tijesto nešto mekše i pustiti odmarati pola sata.Žličnjaci/Noklice -Namirnice za 4 obroka: 40 dag brašna. Ocijediti. 2 jaja. kosani peršin i jaja. 20 dag brašna. jaja. poklopiti posudu i nakon 5 minuta okruglice okrenuti. malo soli. 2 jaja. pokriti ubrusom i pustiti da narastu. U slanu vodu ukuhati okruglice. 2 dag soli. sira. Način pripreme preuzet je iz češke kuhinje.5 dcl ulja. ali i sva druga jela u umacima. sol. Dobro ocijediti i kratko propeći na vrelom ulju. 0. Posebno dobro prija uz gulaš. malo ulja i mlijeka po potrebi (ovisno o kvaliteti brašna). Pustiti da se diže na toplom. Kuhati 10 minuta. žličica kosanog peršina. 2 dag soli. 4 dag brašna. 1 dag šećera. ocijediti i oslužiti kao prilog uz jela u umacima ili uz divljač. Zakuhati vodu. složiti na dasku. Bijeli platneni ubrus nakvasiti u hladnu vodu. Priprema: Oštrom brašnu dodati jaja. oprati čistom vodom. 50 dag sira. Savijutak će dobro prijati uz jela od divljači. dobro ocijediti i u njega umotati tijesto oblikovano u valjak. Priprema: Izmrvljenom kvascu dodati malo toplog mlijeka. Žličnjaci sa sirom -Namirnice za 4 obroka: 40 dag brašna. zatim otklopljene kuhati još 5 minuta. 3-4 dcl mlijeka. Priprema: Na zagrijanom ulju lagano prepržiti kockice suhe slanine i tvrdog kruha. Na kruh dodati brašno. 2 dag soli. Savijutak od sira -Namirnice za 4 obroka: 40 dag svježeg sira. Valjak prevezati špagom i uroniti u slanu kipuću vodu i kuhati 30-35 minuta. kvasac. Od tijesta odmah oblikovati okruglice. žličicu brašna i malo šećera. Okruglice od dizanog tijesta -Namirnice za 4 obroka: 1 kg brašna. a na površini se pojave mjehurići. U kipuću slanu vodu ukuhati okruglice oblikovane mokrim rukama. jaje. paprikaš i slična jela. žličica peršinova lista. dobro promiješati i ako je potrebno masu zgusnuti dodavanjem još brašna ili griza. posoliti i tijesto oblikovano žlicom spustiti u vodu i kuhati oko 20 minuta. Priprema: Od pripremljenih sastojaka i nešto malo vode i mlijeka umijesiti tijesto.2 dcl masnoće. Brašno prosijati. 0. soli. žumanjak. 2 jaja. Preliti mlijekom i pustiti odstajati. naliti hladnu vodu. Tijesto mijesiti dok se ne odvaja od ruku i posude. preliti s malo ulja da se ne zalijepe i poslužiti kao prilog uz sve vrste mesa prigotovljenog u umacima. 6 dag maslaca. kosani peršinov list i potrebnu količinu vode ili mlijeka i napraviti nešto mekše tijesto. . 1 dcl mlijeka. 2 jaja. Priprema: Od brašna. jaje. 3 dag suhe slanine. Oblikovane žličnjake skuhane u slanoj kipućoj vodi ocijediti. dodati kvasac.

Nadoliti manjom količinom vode. 2 dag češnjaka. mrkvu. 3 dcl kiselog mlijeka.2 dag papra. 5 dag luka. 2 dag češnjaka. Prema želji može im se dati i malo octa. Na zagrijanoj masnoći lagano propirjati kosani češnjak. izrezati na dužinu 1-2 cm. Grah varivo -Namirnice za 4 obroka: 60 dag graha. žličica kosanog peršinova lista. Prokuhati desetak minuta i poslužiti. sol i sitni papar. preliti preko tikvica. 1 dag sitne paprike.a 0. 5 dag brašna. Grah po želji može biti gušći ili rjeñi. 3 dag luka. češnjak. Priprema: Prebrani grah prokuhati nekoliko minuta i prvu vodu odbaciti. posoliti. dodati ocijeñene tikvice i zajedno pirjati desetak minuta da voda dobro ispari.3 dcl octa. 20 dag korjenastog povrća. Priprema: Od brašna i jaja zamijesiti tijesto nešto mekše nego za rezance. Prokuhati desetak minuta i poslužiti. tanko razvaljati. izribati na rezance. Kad porumeni dodati ocijeñene . Brašno izmiješati s kiselim vrhnjem. Napomena: mahune se mogu zgusnuti i zaprškom. 0. dodati mahune i zajedno pirjati desetak minuta. Kuhati dok grah ne omekša. Na masnoći propirjati sitno kosani luk. dodati luk. 1 dcl kiselog vrhnja. peršin. patke ili pileta. Na tikvice dodati malo ukuhane rajčice. 0. Varivo od mahuna/Ćušpajz od mahuna -Namirnice za 4 obroka: 1 kg svježih mahuna. prokuhati 10 minuta i poslužiti uz pečeno meso. Krumpir oguliti. papar i po želji sitnu papriku. Odozgo posuti peršinom. 3 dag brašna. Priprema: Mahune očistiti od končića. staviti na cjedilo i cijediti pola sata. 1 dag vegete. a kod kuhanja se može dodati i svježa paprika. Priprema: Tikvice oguliti. Priprema: Oguljene krastavce narezati na kolutiće (malo deblje nego za salatu). Omekšale mahune zaliti vrhnjem uz dodatak brašna. Mlince malo izlomiti. U meñuvremenu na masnoći propirjati sitno sjeckani luk. 5 dag soli. 0. 2 dcl kiselog vrhnja. 20 dag krumpira. posoliti i pustiti da odstoje. Varivo od tikvica -Namirnice za 4 obroka: 2 kg tikvica (bundeva). Ocijediti ihi preliti umakom od pečene purice.2 dag papra. a zatim ga povezati nešto tamnijom zaprškom s paprikom. 1 dcl masnoće. Kad puste vodu dobro iz ocijediti rukama. 1 dag sitne paprike. 0. 2 dag soli.Mlinci -Namirnice za 4 obroka: 30 dag brašna. Posuti paprikom i doliti vodom da pokrije mahune. 1-2 jaja. isjeći na kockice veličine 1 cm i dodati mahunama. 1 dag luka. 1 dcl masnoće. odvojiti sjemenke.2 dag papra. 2 dcl kiselog vrhnja. dodati iskosani kopar i kuhati dok ne omekšaju. malo vode i vegete. 5 dag masnoće.5 dcl ukuhane rajčice. 4 dag brašna. 3 dag brašna. 1 žličica kopr. suha slanina ili neko drugo suho meso. vezica kopra. natopiti u vrelu slanu vodu u koju je dodano nekoliko kapi ulja i ostaviti da omekšaju. Doliti čistom vodom. 6 dag masnoće. Varivo od krastavaca s vrhnjem/Praženi krastavci -Namirnice za 4 obroka: 1 kg krastavaca. izrezati na veće komade i svaki prepeći na ploči štednjaka ili u pećnici na limu. 3 dag soli. ocat.

. Oprati i narezati na kolutiće ili kocke i neposredno prije stavljanja na stol posoliti.5 kg graška u ljusci. VIII. 3 dag brašna. dodati sol. Kad grašak skoro omekša posuti ga brašnom. vegetu i nadoliti vodom da pokrije grašak i prokuhati još desetak minuta. Ocijediti i sitno nožem nasjeckati (ili samljeti). 1 dag soli. doliti još malo kiselog mlijeka i malo vode. Doliti mlijekom i pustiti kuhati. Prije posluživanja umiješati kiselo vrhnje.5 dag papra. preliti vrhnjem i posuti crvenom paprikom i sjeckanim listom peršina. Varivo od mladog graška -Namirnice za 4 obroka: 1. Varivo od špinata -Namirnice za 4 obroka: 1 kg špinata. . 3 dag brašna. 2 dag luka. Krastavce posuti kosanim koprom i kraće vrijeme zajedno prokuhati.2 dcl mlijeka. papar i prije posluživanja vrhnje. 0. Priprema: Krastavce oguliti i narezati na tanek kolutiće. 0. 1. papar. Na isti način pravi se varivo od mrkve. Posoliti i ostaviti odstajati. dodati kosani čenja. Priprema: Špinatu odstraniti debele peteljke. Dodati soli. ocat. 1 dag soli.krastavce i lagano pirjati uz postupno dolijevanje kiselim mlijekom.5 dcl masnoće. 5 dag maslaca. Ocat nije nužno stavljati jer u rajčici ima dosta kiseline. 2 dag češnjaka. 1 dag sitne paprike. pa kad požuti dodati sitno nasjeckani češnjak. Nakon dvadesetak minuta krastavce posuti brašnom. 1 dag češnjaka. Priprema: Na zagrijanu masnoću dodati sitno nasjeckani luk i pola male žličice šećera. a na to dodati špinat. 0. Salata od krastavaca -Namirnice za 4 obroka: 1 kg svježih krastavaca.1 dag šećera. Kad šećer karamelizira dodati očišćeni grašak i kraće vrijeme pirjati uz postupno dodavanje vode. dobro oprati i prokuhati kratko u kipućoj vodi. SALATE Salata od rajčica -Namirnice za 4 obroka: 80 dag rajčica. 2 dag soli.2 dcl kiselog vrhnja. 0. složiti u zdjelice. Priprema: Rajčicu za salatu birati zreliju i tvrñu. 1 dcl vrhnja. 1 dag soli. Nakon toga lagano istisnuti tekućinu. Od masnoće i brašna napraviti zapršku.3 dcl octa.. žličica peršinova lista. korabe.

Priprema: Mahune očistiti od konaca. U malo hladne vode dodati sol. 0. octom. papar i sve pomiješati s krumpirom. 0. oprati i narezati na kose komadiće odabrane debljine.3 dcl ulja. Priprema: Dobro opranu zelenu salatu začiniti neposredno prije iznošenja na stol. Često se poslužuje uz pečenu prasetinu. Nakon pola sata dobro ga ocijediti. Priprema: Listove odrezati. nakon odreñenog vremena dobro iscijediti i začiniti octom i uljem. 1 dag soli. odstraniti korijen i sitno ga narezati na rezance. Na luk dodati jabučni ili vinski ocat. 20 dag paprike. 1 dcl octa. nekoliko zrna kima. Ciklu poslužiti ohlañenu. Zelena salata -Namirnice za 4 obroka: 60 dag zelene salate.2 dcl ulja. ohladiti i dodati sitno kosani češnjak. Priprema: Kupus očistiti. Ako je gorkast posoliti. list peršina. Salata od mahuna -Namirnice za 4 obroka: 1 kg mahuna.2 dcl octa. Ocijediti. 20 dag krastavaca. narezati na tanke kolutiće i dok je još topao preliti uljem. 0.5 dcl octa. jela.3 dcl octa. Salata od cikle -Namirnice za 4 obroka: 1 kg cikle. a ako je jako ljut isprati vodom. uljem i ostom.5 dcl octa. 0. 0. 20 dag luka. 2 dag soli. Još toplu začiniti solju. Krumpir-salata -Namirnice za 4 obroka: 80 dag krumpira. Prije jela dobro ih je pustiti da se malo mariniraju i povremeno ih promiješati. Priprema: Crveni krumpir skuhati u ljusci i odmah oguliti. pohanu ribu i sl. Priprema: U odabranu zdjelicu ili na desertni tanjur poslužiti više vrsta povrća pomiješanih i začiniti solju. 0. 0. 2 dag soli. pola žličice šećera. 15 dag luka. a umjesto ulja dodati 100 gr majoneze. . šećerom i dodati nekoliko zrna kima. Luk oguliti. Omekšalu ciklu oguliti i narezati na kolutiće prihvatljive veličine za jedan zalogaj. 2 dag soli. Mijašana salata -Namirnice za 4 obroka: 30 dag rajčice. 3 dag soli. Skuhati ih u slanoj vodi uz dodatak nekoliko kapi octa da se ne raskuhaju.3 dcl ulja. ciklu oprati i staviti kuhati u slanu vodu. a po želji se može preliti i s malo ulja. sol. Salata se može poslužiti topla i hladna. 0. Po želji se može salatu dopuniti kolutićima tvrdo kuhanih jaja. narezati na tanke kolutiće i posoliti. 3 dag češnjaka. žličica sjeckanog peršina. ocat i ulje i preliti preko salate. 2 dcl ulja.Kupus-salata -Namirnice za 4 obroka: 80 dag kupusa. papar i ulje.2 dag papra.

. Priprema: Rotkvu oguliti i na ribež (trenicu) izribati na deblje rezance. 2 dag soli. 0. Salata od kelja -Namirnice za 4 obroka: 1 kg kelja.2 dcl octa. Posoliti i ostaviti odstajati sat vremena.2 dcl ulja. Priprema: Kelj očistiti. ocat i ulje i preliti preko matovilca. Priprema: Dobro oprani matovilac začiniti neposredno prije iznošenja na stol.2 dcl octa. Matovilac-salata -Namirnice za 4 obroka: 60 dag matovilca. 0. Odlično prija uz grah i slična jela. U malo hladne vode dodati sol.Salata od povrtnice (crne rotkve) -Namirnice za 4 obroka: 80 dag crne rotkve. Poslužiti dobro rashlañenu. 2 dag soli. 2 dag češnjaka. 0. Posuti sitno kosanim češnjakom i preliti octom i uljem. 2 dag soli.3 dcl ulja. Ocijediti ga i izrezati na kocke srednje veličine. 0.3 dcl octa. izdubiti korijen i skuhati u dosta slane vode. 0. 0.3 dcl ulja. Rotkvu dobro ocijediti da izañe gorčina i začiniti je octom i uljem.

namazati nadjevom od maka. Razvaljati tanje na dasci posutoj brašnom i izrezati na kvadratiće 10x10 cm. grožñice. Od prosijanog brašna. Mijesiti tako dugo dok se na površini ne pojave mjehurići. žumanjaka. 2. dodati malo šećera. Nadjev za orehnjaču: 50 dag mljevenih oraha. 2 dcl mlijeka. cijelo jaje. Nadjev: Samljevenom maku dodati šećer i grožñice. Ulje zagrijati i . Tako pripremljene pokladnice ostaviti pokrivene oko sat vremena da narastu. 1 dag soli. šećera. otopljenog maslaca.5 dcl mlijeka. U odgovarajuću posudu prosijati bijelo pšenično brašno.5 dcl vrhnja. 160-180oC. posuti grožñicama. 10 dag grožñica. 1. kvasac. Nadjev za makovnjaču: 40 dag maka. Pustiti ga da odmara i naraste. 1 l masnoće. 2 dcl mlijeka. Izmiješati i pustiti da se digne. 2 žumanjka. Orehnjača/Gužvara s orasima -Namirnice: 50 dag brašna. te preliti vrelim mlijekom i sasvim kratko zagrijati na štednjaku. Prije pečenja premazati masnoćom. 8 dag maslaca Priprema: Izmiješati izmrvljeni kvasac. 10 dag šećera. 10 dag šećera u prahu. 10 dag šećera. šećer. malo šećera. posuti grožñicama. žumanjke. 4 žumanjka. Priprema: Od sastojaka načiniti mekše dizano tijesto i pustiti ga da dobro naraste. Tanko ga razvaljati. dignuti kvasac i ostatak mlijeka. kvasac. izmiješati i pustiti da se digne. ruma i dignutog kvasca uz dodavanje mlakog mlijeka izraditi rukama dizano tijesto. Prije pečenja premazati masnoćom. Na pokladnice staviti komadić marmelade i posuti šećerom u pragu.5 dcl mlijeka. saviti i ostaviti u namazanom plehu da se diže. Tanko ga razvaljati. 1 dag soli.5 dcl mlijeka.IX. dodati šećer. žličicu brašna i malo mlakog mlijeka. jaje. Priprema: Kvasac namrviti. Priprema: Kvasac namrviti. šećer. Od sastojaka izraditi tijesto. 10 dag šećera. cijelo jaje. Peći oko sat vremena na temp. kvasac. u sredini napraviti udubljenje i u njeg staviti otopljeni maslac. rashladiti i koristiti za nadjev. 1 dag soli. svježi kvasac. Od sastojaka izraditi tijesto. 160-180oC. brašna i mlijeka da se dobije kašasta masa koju stavimo da naraste (površina mora ispucati poput hrastove kore). jogurt. Razvaljati na debljinu malog prsta i izrezati okruglom čašom promjera oko 8 cm. Makovnjača/Gužvara s makom -Namirnice: 50 dag brašna. a zatim ih otklopiti i okrenuti da i druga strana porumeni. prašak za pecivo. malo ruma i naribanu koricu limuna. 10 dag grožñica. žumanjke. DESERTNA JELA Pokladnice/Krafne. 5 dag maslaca. 5 dag maslaca. žličica limunove korice. preliti vrelim mlijekom. 1-1. naribane limunove korice.5 dcl mlijeka. jaje. u sredini napraviti udubljenje i u njega staviti otopljeni maslac. saviti i ostaviti u namazanom plehu da se diže. kraflini -Namirnice: 50 dag brašna. Peći oko sat vremena na temp. Langoši -Namirnice: 50 dag brašna. cimeta i ruma po želji. žlica ruma. limunove korice. 6 dag šećera. 1 l masnoće. Zagrijati ulje i pržiti pokladnice pod pokopcem dok donja strana ne porumeni. zatim rashladiti i koristiti kao nadjev. Nadjev: Samljeti orahe. pokriti čistim ubrusom i pustiti da ponovo raste. 2. žličicu brašna i malo mlakog mlijeka. 2. dodati malo šećera. dignuti kvasac i ostatak mlijeka. 1 dag soli. kratko prokuhati. namazati nadjevom od oraha. vrhnja. Mijesiti tako dugo se na površini ne pojave mjehurići. U odgovarajuću posudu prosijati bijelo pšenično brašno. 15 dag marmelade. 2 žumanjka.

5 cm debljine te ga užarenim nižem narezati na kvadratiće veličine 6x6 cm. kvasac. 6 dcl mlijeka ili sirutke. razvaljati na debljinu malog prsta i izrezati na kvadratiće veličine 8x10 cm. brašna i mlakog mlijeka. 8 žlica mlijeka. Priprema: U malo mlijeka rastopiti kvasac. Razvaljati ga prste debelo i pokriti salom takoñer razvaljanim na veličinu tijesta. 2 žumanjka. a zatim ga razvaljati 3 cm debljine i pomoću čaše promjera 6-8 cm oblikovati pogačice. a zatim donju pa gornju. te staviti na toplo da naraste. a zatim desna strana tijesta. 2. a kad porumene s jedne strane okrenuti i ostaviti otklopljene dok i druga strana ne porumeni. Brašno prosijati u zdjelu. Na pobrašnjenoj dasci. Pogačice sa čvarcima -Namirnice: 1 kg brašna. dodati sol.5 dcl kiselog vrhnja. žumanjak. Od brašna. Priprema: Kvasac izmrviti i dodati mu malo šećera. 2 dcl bijelog vina. 4 jaja. kajsija ili nadjev od oraha. U meñuvremenu zagrijati puno ulja i u njemu pržiti langošice rastegnute rukama. Lepinjice/Langošice -Namirnice: 50 dag brašna. Priprema: Kvasac izmiješati u malo mlijeka. Salenjaci/Salovnjaci -Namirnice: 50 dag brašna. soli. 2 jaja. Ispržiti rumeno s obje strane. Peći na 175-180oC i tople odmah posuti šećerom u prahu. kvasac. te pustiti da naraste. Složiti ih na lim. 4 dcl mlijeka. 5 dcl ulja. 50 dag čvaraka. vina i dignutog kvasca i preostalog mlijeka načiniti meko. Postupak odmaranja i preklapanja ponoviti još 2 puta. Salo očistiti od opne i samljeti. 2. ponovo preklopiti. šećera i brašna i ostaviti na toplom. . 2 dag soli.5 dcl mlijeka. dodati malo šećera i brašna i staviti na toplo da naraste. Postupak nakon pola sata ponoviti još jedanput. dignuti kvasac i preostalo mlijeko ili sirutku. Naraslo razvaljati 2 cm debelo. 1 dag soli. 1 dag soli. Pokriti toplim ubrusom i ostaviti na toplom da narastu. Tijesto razvaljati na 1. glatko tijesto i pustiti da dvostruko naraste. Preklopiti u trokut i zadnje kutove meñusobno slijepiti (pritiskom palca i kažiprsta). 0. 1 dag šećera. Još tople posuti s malo soli i poslužiti. vrhnja. najprije lijevu pa desnu stranu. kvasac. Ostaviti na toplom da naraste. 50 dag sala. Priprema: Kvasac razmrviti i razmutiti u malo mlijeka uz dodatak šećera i malo brašna. Pustiti 20 minuta odmoriti. odmarati 10-15 minuta i ispeći u pećnici. mlijeka i dignutog kvasca izraditi tijesto srednje čvrstoće i staviti na toplo da naraste. Staviti na hladno oko pola sata. Na sredinu staviti pekmez od šljiva. Dodati mu 10 dag brašna i umijesiti. 20 dag brašna. Slagati na cjediljku da se ocijede od masnoće. 4 dag šećera. 4 dag maslaca. Ako je tijesto pravilno preklapano kod pečenja će se razlistati. Izvanredno dobro odgovaraju uz pivo. soli. dodati malo soli i papra.u njemu pržiti langoše prethodno rastegnute prstima.2 dag papra. jaja. još malo posoliti i poslužiti tople. Uskršnji vijenac -Namirnice: 50 dag brašna. Tijesto odmarati oko pola sata zatim ga ponovo razvući i preklopiti. Brašno prosijati. Oblikovati kuglu i ostaviti do upotrebe na hladnom. a iza toga gornja pa donja. Tijesto dobro istući da se odvaja od kuhače i zdjele i da se prave mjehuri. žumanjaka. premazati čvarcima i preklopiti ga tako da se prema sredini prebaci najprije lijeva. Posudu poklopiti. Čvarke isjeckati ili samljeti. 2 dag šećera. Od brašna. svježi kvasac. a zatim ponovo razvaljati i ponovo preklopiti na isti način. Tijesto preklopiti. 2 dag soli.

1 dag domaćeg pekmeza od šljiva. . peći u pećnici. 5 dag šećera u prahu. a zatim premazati razmućenim jajetom i peći u pećnici na temperaturi od 180 oC oko 40-50 minuta. žumanjak. 2 dcl pšeničnog brašna. Nešto manji lim premazati masnoćom. mlijeka. preklopiti i pustiti odmarati pola sata. 1 dag šećera. prašak za pecivo. malo soli i umjereno toplo mlijeko. 25 dag maslaca (margarina). 15 dag šećera. jaja. Tijesto razvaljati na debljinu prsta i premazati trećinom maslaca ili margarina. Kolač se izreže kalupom (izbadačem) za pogačice u obliku polumjeseca. Peći u pećnici na umjerenoj temperaturi. 3 jaja. 1. 2 dcl šećera. masnoće. a poslužuje se topao ili ohlañen. žlicu brašna i pola decilitra mlijeka. 1 dcl mlijeka. 2 dag šećera u prahu. šećer. malo soli. 4 dag maslaca ili margarina. jaje.2 dcl slatkog vrhnja (ili kiselog). kvasac. soli i dignutog kvasca izraditi dizano tijesto koje se mora odvajati od ruku i posude. Razvaljati ga na prst debljine. Premazati ga razmućenim jajetom i u središnji dio složiti 3-4 tvrdo kuhana jaja. 15 dag maslaca. žličica limunove korice. grožñice i vrhnje.dodati kvasac. Peći u pećnici na temperaturi od 180 oC oko 50 minuta. Osječki nabujak/Kuglof -Namirice: 50 dag brašna. Na ovo dodati otopljeni maslac. 5 dcl mlijeka. žumanjak. Pustiti ga da se diže na toplom mjestu. te dobro mijesiti dok se ne naprave mjehurići. posuti grožñicama i saviti. Posudu s tijestom pokriti i staviti na toplo da raste (mora udvostručiti volumen). soli i kvasca pripremiti dizano tijesto koje se odvaja od ruku i posude. premazati drugom trećinom i pustiti mirovati na toplom. 5 jaja. Po starom običaju na uskršnje jutro domaćin iznosi vijenac i podijeli meñu ukućanima. Dobro izrañeno tijesto držati 2 sata da odstoji. Priprema: Prosijanom brašnu u sredini napraviti udubinu i u nju staviti smrvljeni kvasac. 3 dag šećera. rum. 1. 1 dag soli. Priprema: Kvasac izmrviti. posuti brašnom i u njega isipati masu. kvasac. Priprema: Od brašna. izvaljati u dugačke trake debljine palca.2 dcl mlijeka.3 dcl ruma. Ponovo ga razvaljati. malo mlijeka i šećera i zamijesiti kvas. Dikina savijača -Namirnice: 20 dag brašna. Tijesto prebaciti u namazan lim i ostaviti da se ponovo digne. otopljeni maslac. te izraditi glatko tijesto. namazati izmiješanom marmeladom. Presaviti ga na 4 sloja i pustiti da još 10-15 minuta raste. 8 dag grožñica. 2 dcl mlijeka. svježi kvasac.5 dcl ulja. žumanjak. Kad je ispečen premaže se pekmezom od šljiva i preko njega pospe šećerom u prahu. 2 dag soli. Odozgo premazati žumanjkom i staviti u pećnicu na 180-200 oC 45 minuta. limunovu koricu. Božićna pogača -Namirnice: 1 kg brašna. jaje. Pokriveno držati na toplom da naraste. žumanjaka. Priprema: Sve sastojke dobro izmiješati. Kad naraste. Od brašna. Graničarski kolač -Namirnice: 2 dcl kukuruznog brašna. i od njih isplesti vijenac. Tijesto razdijeliti na 2 dijela i njime napuniti namašćene kalupe do 2/3 visine i držati na toplom 20-30 minuta. žličica limunove korice. Dvije po dvije trake isplesti poput pletenice i složiti ih u krug u podmazan lim. Vanjsku stranu na svakih 8-10 cm zarezati nožem 2 cm duboko. Premijesiti. 1. Vijenac se nosio u crkvu na blagoslov. Razvaljati ga na debljinu oko 3 cm i izrezati na 8 traka. 10 dag grožñica. jaja. sol. mlakog mlijeka. 20 dag marmelade. I treći put ga razvaljati i premazati preostalom masnoćom. 0. šećera. te staviti na toplo da naraste. 2 dag margarina za mazanje. dodati žličicu šećera.

Kolač presjeći na dužinu lima i složiti ga u namašćeni lim. 20 dag maslaca. koso izrezati na komadiće dužine 5-8 cm. Bakina bundevara -Namirnice: Za tijesto: 60 dag glatkog brašna. par kapi octa i vode zamjesiti žilavo tijesto za savijaču (štrudlu). a zatim ga razvaljati na željenu debljinu i kalupom oblikovati pogačice željene veličine. 70 dag svježeg sira. sir. premazati uljem i ostaviti 20-30 minuta odmarati. limonove korice po potrebi. Nadjev: 1. 2 vanilin šećera. Od sastojaka umijesiti tijesto. Tijesto ostaviti odmarati 2-3 sata. -Namirnice: 2. Dobro je da odstoji preko noći. 2 žlice vrhnja. 5 dag sitnog šećera.5 dcl mlijeka. Posuti šećerom u prahu. umijesiti žilavo tijesto srednje čvrstoće. 20 dag svježeg sira. žlica svinjske masti. Debele rubove odstraniti. tijesto poprskati masnoćom i nanijeti nadjev. te na taj način kolač smotati u savijutak. 1 dag soli. 6 jaja. jaje. premazati razmućenim žumanjcima i ispeći u pećnici na temperaturi od 200-220 oC. limunovu koricu i vaniliju dobro izmiješati.5 kg brašna. Priprema: Maslac. dodati joj ulupani snijeg od bjelanjaka i lagano promiješati s ohlañenim bundevama. brašno i sol. -Namirnice: 50 dag brašna. 1 žličice soli. šećer. Pogačice sa sirom I. 1 praška za pecivo. 1 vanilin šećer. Odozgo poprskati masnoćom i ispeći u pećnici. 2. te sve umijesiti u čvršće tijesto. jaje. 22 dag šećera. 10 dag margarina. 2 dcl vrhnja. Savijača s kravljim sirom -Namirnice: 60 dag brašna. 2 žumanjka. žlica octa.Domaći keksi -Namirnice: 70 dag brašna. 15 dag šećera. vrhnje i sve zajedno umijesiti. jaja. Stolnjak uhvatiti sa strane i podignuti. 5 jaja. 1 praška za pecivo. Odmoreno tijesto sasvim tanko razvući preko pobrašnjenog stolnjaka. Oblikovati loptu. 10 dag šećera u prahu. Od preostalih 15 dag šećera i žumanjaka načiniti pjenastu kremu. žlica ruma. Pogačice sa sirom II. dodati jaje. 10 dag maslaca.5 kg svježeg sira. Rezati na štapiće 6-8 cm dužine i peći na temperaturi 200 oC u namašćenom limu oko 15 minuta. Rastanjiti ga na pobrašnjenoj dasci i pomoću čaše ili metalnog kalupa oblikovati pogačice. jaje. Priprema: Od brašna. Na stroj za mljevenje mesa staviti željeni dodatak za oblikovanje keksa i tijesto propustiti kroz stroj. Priprema: Od oštrog pšeničnog brašna. Priprema: Maslac i margarin pjenasto izmiješati. Omekšalu bundevu ohladiti. Bundevu naribati na ribež i na masnoći lagano propirjati uz dodatak 15 dag šećera i mlijeka koje dodajemo postupno. Keksi se mogu čuvati duže vrijeme. Pusiti . dodati brašno. jaja i vode kojoj je dodana žlica octa ili sok od limuna. 30 dag masti ili maslaca. 8 dag grožñica. 3 jaja.5 kg očišćene žute bundeve. dodati margarin i meñu dlanovima izmrviti. ako je pretvrdo dodati 1-2 žlice mlake vode. 2. a izvanredno prijaju uz šalicu fine bijele kave ili toplog mlijeka. 2 dcl mlake vode. Složiti u namazani lim. jaja. 1 žličice ribane limunove korice. Priprema: U brašno umiješati prašak za pecivo. prašak za pecivo. Još tople kekse uvaljati u šećer u prahu pomiješan s vanilijom. 30 dag šećera. Ovome dodati svježi sir i malo soli. 3 dag šećera u prahu. Složiti na namazani lim i ispeći u pećnici pri nešto jačoj temperaturi.

Razvaljati na dasci na debljinu 5-8 mm i pomoću specijalnih drvenih kalupa oblikovati paprenjake. 30 dag šećera. bilja. mljevene orahe. 2 jaja. prah cimeta. srca i slične oblike. 40 dag šećera. Ohlañene kore meñusobno slijepiti kremom. Sljedeći dan kad kore omekšaju izrezati na komadiće veličine 3-7 cm. 2 žlice meda. med. 0. mlijeko. Kad se ohladi premijesiti. Grožñice natopiti u vodi da nabubre. Priprema: U zdjelu staviti razmućeno jaje. Priprema: Brašno i mast izmrviti meñu dlanovima. 4 žlice meda. žumanjke. propasirani sir. skinuti s vatre i umiješati brašno. 2 bjelanj. dodati masnoću. 4 jaja. Ispeći na limu podmazanom mašću na temperaturi od 200-220 oC oko 25 minuta. Krema: 2 dcl mlijeka. 30 dag mljevenih oraha. Ohlañenu savijaču izrezati na kose komadiće dužine 5-8 cm. posuti šećerom u prahu i poslužiti. Priprema: U oštro brašno dobro pomiješati prašak za pecivo i dodati maslac ili margarin narezan na listiće i dobro izmrviti s brašnom. klinčiće.5-6 žlica meda. cimet po ukusu. Ovome dodati šećer. križa i sl. stoljeća. načinjeni duborezom koji predstavlja simbole poput ribe. 3 dag masti (ili margarina).a 1 praška za pecivo. jaja. a po njemu je i dobila ime. posuti ocijeñenim grožñicama. 15 dag šećera. saviti savijaču. 30 dag maslaca. motivi koji povezuju pogansko i kršćansko. Paprenjaci -Namirnice: 90 dag oštrog brašna. limunovu koricu i malo nastruganog muškatnog oraščića i zamijesiti tijesto. 15 dag maslaca. 3 žlice mlijeka. Receptura za pripremu datira još iz 16. 6 žumanjaka. a odozgo posuti šećerom u prahu. jaje. pijetla. limunova korica po želji. med. Medenjaci -Namirnice: 70 dag brašna. klinčić. orahe. rum. 36 dag domaće masti. Peći na namašćenom limu na 220 oC oko 15 minuta.4 cm. Krema: u kipuće mlijeko zakuhati brašno razmiješano s malo hladnog mlijeka i kuhati da se zgusne. Pustiti ga odmarati 1-2 sata. vrhnje. te muškatni oraščić i umijesiti prhko tijesto. 45 dag brašna. Tijekom pečenja tijesto će narasti i otvrdnuti. 15 dag šećera. Danas se paprenjaci često pripremaju i bez papra. Rashladiti i dodati pjenasto umućen maslac i šećer. 20 dag oraha ili badema. cimet. papar. žumanjke. šećer i sodu bikarbonu. podijeliti na 3 jednaka dijela i na pobrašnjenoj dasci razviti na oblik četverokuta veličine 20x30 cm i ispeći u pećnici. muškatni oraščić u malim količinama. Od bjelanjaka izraditi snijeg i lagano spojiti sa sirom. a zatim ga tanko razvući preko stola prekrivenog pobrašnjenim stolnjakom. staviti u namašćeni lim premazati masnoćom i ispeći u pećnici. janjeta. . Napomena: Umjesto šećera može se dodati odgovarajuća količina soli. Može se konzumirati toplo. Ovo je rijetka slastica koja sadrži papar. Debele krajeve tijesta odstraniti i pustiti da se malo prosuši. cimet. žličica sode bikarbone.5x6.5 dcl ruma. a umjesto domaće svinjske masti koristi se maslac ili margarin. Pita s medom -Namirnice: Tijesto: jaje. a zatim ga na pobrašnjenoj dasci razvući na debljinu oko 1 cm i pomoću čaše ili metalnih kalupa oblikovati krugove. Pjenasto umiješanom maslacu dodati šećer. med. Ovako pripremljenim nadjevom premazati tijesto. naribanu limunovu koricu i sve dobro izmiješati. Pustiti odmarati na hladnom mjestu 1 sat. Pred kraj pečenja ih se može premazati bjelanjcima ili ohlañene preliti čokoladom. papar. 2 žlice brašna.ga odmarati 20 minuta. Sve zakuhati. dodati šećer. Drveni kalupčići su veličine 4.

da porumene. 3 rebra (7. tanko ga razvaljati (2-3 mm). 10 dag šećera. Priprema: Od glatkog brašna. 25 dag marmelade. Od tijesta oblikovati manje loptice i na namašćenom limu peći u pećnici na nižoj temperaturi (160-170 oC). prašak za pecivo. 10 dag maslaca. a one cijele premazati marmeladom od kajsija. Kad se ohladi. Krema: 15 dag maslaca. Ohlañene loptice po dvije meñusobno zalijepiti kremom. Zvjezdice s rupicama odmah obilato posuti šećerom u prahu s dodatkom vanilin šećera. Medvjeñe šape/Pracne -Namirnice: 3 šalice oštrog brašna. a može i domaća svinjska mast i razmrviti zajedno s brašnom. 20 dag šećera. 6 dag brašna. Pustiti oko pola sata odmarati na hladnom mjestu. 2 vrećice vanilin šećera. Raditi brzo da se maslac u tijestu od topline ruku ne otopi i previše omekša tijesto. na listiće narezanog maslaca (ili margarina). vanilin šećer. 15 dag šećera u prahu. Premazanu zvjezdicu poklopiti posutom zvjezdicom. šalica svinjske masti. Rezati na ploške veličine 2. a svakoj drugoj napraviti na sredini rupicu promjera oko 1. šalica šećera u prahu. žlica kakaa.Breskvice -Namirnice: 6 kuhanih žumanjaka. 8 dag badema ili lješnjaka. 1-2 žlice meda. tanko ih premazati mašću. šalica šećera. Krema: u pjenasto izrañeni maslac i šećer dodati samljevene orahe. Brašno razmutiti s malo . 20 dag maslaca.5 dag) čokolade. pa se sve mjerilo čašama ili šalicama.5 do 2 cm. 10 dag šećera. jaje. 28 dag maslaca. Ova receptura datira još iz vremena kada naše domaćice nisu imale vagu. Čokoladna ocaklina: 3 žlice šećera. Priprema: Od svih ovih sastojaka (osim šećera u prahu) umijesiti tijesto. Ispeći u plitkom limu ili na prevrnutoj strani dubokog lima. 15 dag mljevenih oraha. jaje. Jednu stranu breskvice obojiti eksraktom jagode. 18 dag oštrog brašna. 20 dag kristal šećera. Peći u pećnici na 220 oC oko 20 minuta. 15 dag šećera u prahu. Mañarica -Namirnice: Tijesto: 30 dag brašna. premazati kremom. šećer u prahu i rakiju breskovaču. mljevenih badema. 2 ekstrakta jagode. te umijesiti tijesto. Nakon što je 1 sat odstajalo na hladnom podijeliti u četiri jednaka dijela i svaki razvaljati na debljinu oko 2 mm i veličinu 20x30 cm. 1-2 žličice rakije breskovače. Ovome dodati jaje. prokuhati da se otopi. 3 žlice vode. 2 ekstrakta mente. Priprema: Iz tvrdo kuhanih jaja odvojiti žumanjke i propasirati ih kroz cjedilo. 1 žlica ruma. vrhnje i šećer. posuti brašnom i puniti pripremljenim tijestom (malo ispod ruba). Pripremiti limene oblike (kalupe) u obliku medvjeñih šapica ili nekog drugog prikladnog oblika. šećera i žumanjaka umijesiti prhko tijesto. Karamel zaliti mlijekom. Kalupom oblikovati zvjezdice. slagati jednu na drugu. Krema: šećeru dodati malo vode da ga pokrije i staviti na štednjak dok voda ne ispari a šećer se pretvori u karamel crvenkasto-smeñe boje. dodati maslac ili margarin. 1 praška za pecivo. 4 žumanjka. Priprema: Prašak za pecivo pomiješati s oštrim brašnom. a drugu ekstraktom mente i uvaljati u kristal šećer. Pustiti oko pola sata odmarati na hladnom mjestu. Složiti u namazani lim i peći u pećnici 10 minuta na 200 oC. a gornju koru preliti glazurom od čokolade. Dodati im brašno pomiješano s praškom za pecivo. 15 dag maslaca.5x7 cm. 17 dag glatkog brašna. Nakon sat vremena odmaranja tijesta na hladnom. maslac. Krema: % dcl mlijeka. 10 dag šećera. 3 žlice vrhnja. 1 žlice praška za pecivo. Zvjezdice od prhkog tijesta -Namirnice: 30 dag glatkog brašna. Od svih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti odmarati sat vremena. 10 dag šećera u prahu. 1 vrećica vanilin šećera. Još vruće izvaditi iz kalupčića i uvaljati u šećer u prahu. 8 dag maslaca. 2 šalice mljevenih oraha.

Ohladiti. 1 dag maslaca za kalup. Tortu ohladiti. jaje. U meñuvremenu pjenasto umiješati šećer. a gornji malo opteretiti (kuhinjskom daskom. žumanjak. . 3 dag grožñica. 3 dcl vrhnja. Kad se ohladi spojiti s pjenasto izrañenim maslacem i ocijeñenim sokom limuna. Ispeći tanke palačinke. 10 dag šećera u prahu. 3 dag grožñica. žumanjak. 10 dag čokolade. 2 jaja. dodati omekšanu čokoladu i sve izmiješati. 2 žumanjka. žumanjak. malo šećera. malo šećera. Namirnice za 4 obroka: 30 dag brašna. 7 dag maslaca. 30 dag maslaca. 6 bjelanjaka. posuti ga brašnom i unutra sipati masu za tortu. Površinu preliti glazurom od čokolade. 10 dag šećera.) da se listovi dobro meñusobno slijepe. Krema: maslac. lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Preko palačinki preliti vrhnje. 15 dag čokolade. dodati ohlañenoj kremi. Kalup za tortu premazati tankim slojem maslaca ili margarina. pustiti da se stegne i rezati na ploške odgovarajuće veličine. 5 dcl mlijeka. mljevenih oraha i mrvica. 1 dag brašna. Oko torte posuti grublje samljevene orahe. 7 dag šećera. 5 dcl mlijeka. poslagati jedan na drugi. žumanjke i šećer istući na pari. Svaku premazati nadjevom od sira. a površinu ukrasiti polovicama orahovih jezgri. Priprema: Svaki list oblatni premazati kremom. 5 dag mrvica. 2-3 po osobi. Peći na temperaturi od 180 oC oko pola sata. kad se počne stezati dodati čokoladu i još kraće vrijeme tući. šećer i jaja dobro izraditi električnom mješalicom. Krema: cijela jaja. mlijeka. žlica oraha. dodati u karamel i kuhati miješajući da se zgusne. 3 dcl vrhnja. 10 dag šećera. 10 dag limuna. Torta od oraha -Namirnice: 6 žumanjaka. 30 dag šećera. sasvim malo soli. vrećica vanilin šećera. 17 dag šećera. Ocaklina (glazura) od čokolade: šećer i vodu prokuhati da se dobije šećerni sirup. prerezati na dva dijela i kroz sredinu i izvana premazati kremom. grožñice.mlijeka. malo soli i šećera izraditi tekuće tijesto za palačinke. vrećica vanilin šećera. Umjesto mlijeka može se uzeti mineralna voda. Krema: 3 jaja. žlica oraha. Nadjev: 30 dag svježeg sira. šećera. Zapečene palačinke sa sirom Namirnice za 4 obroka: 30 dag brašna. teškom knjigom i sl. Dodati izlomljenu čokoladu i čim se otopi skinuti s vatre i umiješati maslac. maslac i kakao prah. Glazura: 10 dag čokolade. 12 dag mljevenih oraha. 2 jaja. nasjeckane orahe. Priprema: Žumanjke i cijelo jaje sa šećerom pjenasto izmiješati električnom mješalicom. umotati i složiti u vatrostalnu zdjelu premazanu maslacem. Nadjev: 30 dag svježeg sira. sasvim malo soli. Nadjev: Propasiranom siru dodati malo vrhnja. 4 žlice vode. Priprema: Od jaja. Pišinger torta -Namirnice: 1 veće pakovanje tankih oblatni Krema: 4 jaja. brašna. Glazura: Prokuhanoj vodi i šećeru dodati čokoladu i na kraju maslac. posuti šećerom i zapeći u dobro zagrijanoj pećnici da dobiju lijepu rumenu boju. 10 dag maslaca. vrećicu vanilin šećera i izmiješati.

malo soli i šećera izraditi tekuće tijesto za palačinke. Svaku premazati nadjevom od sira. vrećicu vanilin šećera i izmiješati. posuti šećerom i zapeći u dobro zagrijanoj pećnici da dobiju lijepu rumenu boju. 2-3 po osobi.Priprema: Od jaja. žumanjak. umotati i složiti u vatrostalnu zdjelu premazanu maslacem. Nadjev: Propasiranom siru dodati malo vrhnja. . grožñice. Preko palačinki preliti vrhnje. nasjeckane orahe. Ispeći tanke palačinke. mlijeka. šećera. Umjesto mlijeka može se uzeti mineralna voda. brašna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful