P. 1
Calitatea Vietii de Student

Calitatea Vietii de Student

|Views: 93|Likes:
Published by Andreea Voicu

More info:

Published by: Andreea Voicu on Jan 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/02/2012

pdf

text

original

UNIVERSITATEA BUCUREŞTI FACULTATEA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ

PROIECT DE CERCETARE
Calitatea vieţii de student Studiu comparativ între studenţii cazaţi în cămin şi cei care au domiciliul în Bucureşti

Profesor coordonator : Szabo Ana

Studentă : Voicu Andreea Maria Anul : II Modul: ASFC

2008-2009

condiţiile de viaţă. există şi o latură msurabilă şi aici mă refer la condiţiile concrete de viaţă ale subiectului. o persoană pentru care traiul de zi cu zi reprezintă o sursă de insatisfacţii. E adevărat faptul că gradul de satisfacţie al individului în raport cu propria viaţă este subiectiv. va fi o persoană frustrată. Acest termen este utilizat în multe ştiinţe. Referitor la aceste 2 laturi ale termenului.livrescă Termenul de « calitate a vieţii » este un termen complex. psihologia. viaţa profesională. filozofia ş. mediul social şi se referă la fiecare dintre aceste aspecte şi măsura în care ele răspund nevoilor individului. medicina. economia. Calitatea vieţii noastre este cea care ne cladeşte ca oameni. cu putere de muncă şi curaj de a aborda domenii noi. Studiu comparativ între studenţii cazaţi în cămin şi cei care au domiciliul în Bucureşti ⇒ Obiectivul cercetării: Găsirea unei corelaţii între situaţia locativă a studenţilor şi calitatea vieţii lor ⇒ Cadrul teoretic: Documentarea prealabilă: . pentru care cel mai important lucru va fi să-şi rezolve problemele personale. Deşi există şi această latură subiectivă a termenului. O persoană mulţumită de viaţa pe care o duce. oferindu-ne satisfacţii sau insatisfacţii. va fi o persoana agreabilă. Mult timp. . nici nu a existat o definiţie clară a acestui termen pentru că era văzut ca ceva ambiguu şi cât se poate de subiectiv.a. Un individ poate fi mulţumit cu foarte puţin.internet . în timp ce un altul nu poate fi mulţumit nici cu foarte mult. Dimpotrivă. fară a mai avea puterea de a contribui la viaţa societăţii şi nici măcar la dezvoltarea lui ca persoană.de teren .⇒ Tema: Calitatea vieţii de student. printre care amintim : sociologia. cuprinzând mai multe aspecte: viaţa personală. Zapf în 1984 realizează un tabel pentru a explica efectele diferite asupra individului : CALITATE OBIECTIVĂ CALITATE SUBIECTIVĂ + Deprivare Adaptare + Disonanţă Bunăstare Pentru cercetarea de faţă ne interesează gradul de satisfacţie al studentului în raport de condiţiile de viaţă.

Viaţa socială = întreţinerea relaţiilor cu prietenii (timpul alocat acestei activităţi) şi ieşirile la diverse evenimente. studenţi în anul II la zi din Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti Unităţile de analiză şi de înregistrare: Unitatea de analiză: studenţi Unitatea de înregistrare: studenţi ⇒ Ipoteze de lucru: 1). pentru ei existând alte prime opţiuni pe scara intreselor şi anume : serviciul. . viitorii părinţi. Şi totul devine si mai intrigant pentru că. lipsită de inhibiţii. 3). Pe când. cei care stau în tihna unui cămin. lipsa de linişte şi de un somn odihnitor. ştim cu toţii. Cămin = bloc in care locuiesc studenţii pe perioada efectuării studiilor. 2). de interes faţă de şcoală. Dacă studenţii stau la cămin.. Situaţii stresante = situaţii de incertitudine.Studenţii sunt o categorie aparte pentru că ştim că ei sunt viitorii oameni de ştiinţă. de odihnă. distracţia. Dacă studenţii stau la cămin. se presupune că au mai mult timp pentru învăţat nefiind nevoiţi să muncească. Mă refer aici la faptul că viaţa celor din cămin este dezorganizată. relaţiile sociale. ⇒ Universul cercetării : cercetarea se realizează pe un număr de …. atunci ei se confruntă cu multe situaţii stresante. studenţii care stau la cămin se confruntă cu probleme suplimentare. care cer un efort suplimentar pentru rezolvarea lor. atunci ei vor avea performanţe şcolare mai bune decât cei care stau la cămin. Dacă studenţii au domiciliul în Bucureşti. Acestea sunt reprezentate de: obligativitatea de a munci pentru a se întreţine. Scopul prezentei cercetări este tocmai verificarea acestor « mituri ». ⇒ Operaţionalizarea conceptelor: Student = persoană care urmează cursurile unei universităţi. atunci ei sunt satisfăcuţi de viaţa lor socială. Există multe idei preconcepute în ceea ce priveşte viaţa la cămin. lipsa de intimitate.

transversală ⇒ Surse de informare: Populaţia studiată ⇒ Alegerea metodelor de cercetare: Pentru această cercetare.” (Cătălin Zamfir în http://www. grupuri sociale. satisfăcătoare este viaţa pe care diferitele persoane.obligativitatea de a munci .întâlniri cu prietenii .dictsociologie. la necesităţile.com/C/CTermeni/CalitateaVieti i. relaţiilor interpersonale.activităţi de timp liber Performanţe şcolare bune: . vieţii de familie. c.prezenţa la cursuri şi seminarii . mediul ambiant.satisfacţia oferită de viaţa actuală Satisfacţie cu viaţa socială: .Calitatea vieţii = “este un concept evaluativ.lipsa unui somn odihnitor . aspiraţiile umane. colectivităţi o duc).htm ) Dimensiuni si indicatori: Situaţia locativă: .a domicilia în Bucureşti . valorile.participarea la proiecte şcolare . Se referă atît la evaluarea globală a vieţii (cît de bună. vieţii de muncă).netfirms. Chestionarul va fi aplicat faţă în faţă de către operatorul de anchetă.lipsa de linişte . vom utiliza metoda anchetei sociologice pe bază de chestionar.notele obţinute .existenţa unui cerc de prieteni . umană a muncii (c.lipsa intimitaţii . c.existenţa timpului liber .a locui la cămin Situaţii stresante: . fiind rezultanta raportării condiţiilor de viaţă şi a activităţilor care compun viaţa umană. cît şi la evaluarea diferitelor condiţii sau sfere ale vieţii: c.activităţi extracurriculare ⇒ Tipul de cercetare utilizat: Vom utiliza o cercetare neexperimentală. . c.existenţa unui partener de viaţă .

CHESTIONAR Tema cercetării: Calitatea vieţii de student Perioada de desfăşurare a cercetării: 1. Întotdeauna b). dar în general sunt prezent c). Nu merg niciodată la cursuri 5. În funcţie de preferinţe d). Nu prea ajung pe la cursuri d). Salariul meu b). Cum alegi seminariile la care mergi: a). Merg doar la cele la care contează prezenţa c). Merg la toate. Nu merg niciodată la seminarii 6. III (interviul se incheie aici) 3. Burse (ce fel de burse?………………………………. La cursuri mergi: a). Acasă la mine sau la părinţii mei (sunt din Bucureşti) b). dar în general sunt prezent c). Nu prea ajung pe la seminarii d). Veniturile tale provin din: a). fără excepţie 7. La cămin 4. II c). Mai lipsesc uneori. La seminarii mergi: a). I (interviul se incheie aici) b). Frecventezi cursurile unei instituţii de învăţămînt superior? (întrebare filtru) a). Nu (interviul se incheie aici) 2. Mai lipsesc uneori. De la părinţi c). În ce an de studii eşti: (întrebare filtru) a). În funcţie de ora la care au loc b). Unde locuieşti? a). Da b). Întotdeauna b). merg la care pot e).) . Nu am nici o regulă de alegere a lor.

. 8 ore e). În afară de strictul necesar îţi poţi satisface şi alte trebuinţe c). De fapt. Câte ore lucrezi în fiecare zi? a). Nu (treci la întrebarea 9) 8. 4 ore c). Îţi întâlneşti prietenii: a). ai acces la: DA Aragaz Maşină de spălat Frigider Televizor Telefon mobil Internet NU . Da (treci la întrebarea 8) b). Foarte des 11. Destul de rar c).) 7. mai mult de 8 ore 9. Alte surse (care? ……………………………………. În fiecare zi b). Niciodată b). Dintre următoarele facilităţi. Îmi ajung pentru tot ceea ce am nevoie 10. Eşti angajat? a). internetul este singura legătură pe care o mai am cu prietenii mei pentru că nu mai am timp să-i întâlnesc 12. Cât de des au avut loc petreceri în camera/ casa ta de la începutul acestui an universitar? a). A-ţi asigura strictul necesar b).d). Banii de care dispui lunar îţi ajung pentru: a). Destul de des e). Destul de rar c). Uneori d). mai puţin de 4 ore b). 6 ore d).

Deloc mulţumit b). Şi să acumulez cunoştinţe şi să mă distrez d). Cel mai important pentru mine în timpul studenţiei este: a). Nu am un partener stabil c). Peste 8 ore 16. eşti un student de nota: a).13. Să acumulez cunoştinţe b). Foarte mulţumit 14. Somnul tău de noapte se intinde pe parcursul a: a). În general. 2-3 noaptea c). Să mă distrez c). Sub 7 18. 8-9 c). Ţi-ai dori ca situaţia ta locativă să fie alta decât cea actuală? (Dacă ai domiciliul în Bucureşti. Cât de mulţumit eşti de condiţiile actuale de locuit? a). Înainte de 12 noaptea b). Dimineaţa 17. să stai la cămin. ai şi bursă b). Mulţumit d). Cât de cât mulţumit c). 10. Altele ………………… . 6-7 d). Mai puţin de 6 ore b). Am un partener stabil b). Momentan nu mă preocupă găsirea unui partener 19. sau dacă stai la cămin. În ceea ce priveşte viaţa de cuplu: a). te culci la ora: a). Nu 15. Ca şi performanţe şcolare. Da b). să ai domiciliul în Bucureşti?) a). 6-8 ore c).

. expoziţii Altele …………. În general.20. Timpul liber mi-l ocup cu: Activitate Lectura unei cărţi Ieşiri cu prietenii Cluburi. masculin b). Feminin Vârsta: ………. ocazional Frecvent Sex: a). Localitatea de provenienţă: ……………………….. discoteci Concerte Teatre Ascult muzică Sport Excursii Muzee.. cât de mulţumit eşti de viaţa ta prezentă? (pe o scară de la 1 la 10 unde 1= deloc mulţumit şi 10= foarte mulţumit) ……………… Foarte rar/deloc Frecvenţa Uneori. 21.

Texte alese.html . Editura Fundaţiei România de Mâine. ediţia a treia.ccsd.iccv. Economică. Daniela Pârlea.Bibliografie: Bălţătescu.ro http://www. Bucureşti 2007 Mărginean.Psihologie socială.dictsociologie. Ioan.Conceptualizări ale calităţii vieţii. Metode cantitative si calitative. Polirom.Proiectarea cercetării sociologice. Laura Goran – Metodologia cercetării sociologice – Metode şi tehnici de cercetare. Septimiu. Ion.ro/ http://www. Iaşi 1997 Surse de pe Internet: http://www.ca/noll1. ed.netfirms.Metodologia cercetării sociologice.htm http://dexonline. Oradea 2004 Cauc. Iaşi 2004 Zamfir. ed. Bucureşti 2002 Chelcea. ed. Elena. Ankarom. Beatrice Manu. Sergiu.com/C/CTermeni/CalitateaVietii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->