You are on page 1of 66

2

A HT BNBNATI ZSOLTR (1517)

Bevezets

ogy els egyetemi eladsaitl kezdve (15131515) mekkora figyelmet szentelt Luther a zsoltroknak, azt jelen ktet is kielgten dokumentlja a Zsoltrok knyvhez rt szmos bibliai elszval s a zsoltrfordtsok mhelytitkaiba bevezet, 1531-bl val trakttussal. A ht bnbnati zsoltr (Szent gostonra is visszavezetett) knonja mr a kzpkorban kialakult, s szerepk rgzlt a liturgiban, de jelentsgket tovbb nvelte Johannes Reuchlin mrfldknek szmt, tanknyvnek sznt ktnyelv (hberlatin) kiadvnya.1 A bnbnati zsoltrok magyarzata, Luther els nll nyomtatott mve 1517 tavaszn jelent meg,2 hihetetlen rdekldst vltva ki. Az els vltozat mr kilenc kiadst rt meg 1525-ig, amikor Luther alaposan tdolgozta magyarzatait (WA 18: 479530). Erre az tdolgozsra egyrszt azrt volt szksg, mert a teljes zsoltrknyv fordtsa (1524) Luthert sok j felismerssel s tapasztalattal gazdagtotta, msrszt azrt, mert eredeti munkja mg nem a reformci teolgijnak, hanem a szerzetesi kegyessgnek a szellemben fogant (a szakirodalom ezt alzatteolginak nevezi), s utlag ez elgedetlensggel tlttte el a szerzt. Nem tekinthetjk vletlennek, hogy Luther elsknt egy anyanyelvi iratot kld a sajt al. Zsoltrmagyarzatt tudatosan sznja a laikusoknak, a durva szszoknak (WA.B 38. sz.), ezrt sem terheli teolgiai fogalmakkal, s mg a bibliai hivatkozsokkal is takarkosan bnik. Els zsoltreladsnak, tudomnyos flkszltsgnek gymlcse leginkbb abban a felismersben rhet tetten, hogy a szvegrl egyb hagyomnyos rtelmezseket lehntva nem msnak, mint a bns ember imdsgainak tekinti e
Septem psalmi pnittiales hebraici || cum grmaticali tralatione latina || IOANNIS REVCHLIN PHOR || censis .ll. doctoris in septem psalmos || pnittiales hebraicos interpretatio || de uerbo ad uerbum, & super || eisdem commentarioli sui, ad || discendum linguam hebrai || cam ex rudimentis. || (Tubing apud Thomam Anshel || mum Badensem M. D. XII.). VD 16. B 3406. 2 Az ltalam fordtott s anyanyelven magyarzott zsoltrok ha senkinek nem tetszennek, nekem igenis tetszenek. Johannes Langnak 1517. mrcius 1-jn. WA.B 35. sz. Lsd LVM 7. kt.
1

25

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

zsoltrokat, teht olyan dialgusszerepben helyezi el, amellyel brki knnyedn, eltanulmnyok nlkl azonosulhat. Luther idnknt a kzpkori versbeosztsra hivatkozik. Mivel ez eltr a ma hasznlatostl (amelyet csak a Luthert kvet nemzedk rgztett), a flrertsek elkerlse vgett ezek helyett a modern versszmokat adjuk meg. A zsoltrok szvegnek fordtst is az gynevezett 1990-es kiads (MBT) szerint hozzuk, amennyiben Luther rtelmezse ezt megengedi. A hrom els zsoltr (Zsolt 6; 32; 38) fordtja Schulek Tibor (19041989), ezek megjelentek mr nll fzetekben Gyrtt 19311935-ben. A tovbbiak (Zsolt 51; 102; 130; 143), Weltler dn (19111997) fordtsai itt ltnak napvilgot elszr.

Els kiads Die Sieben puszpsalm mit || deutscher auszlegung nach || dem schrifftlichen synne || tzu Christi und gottis gnaden, neben || seyns selben. ware erkentni. || grundlich gerichtet. || (Gedruckt tzu Wittenbergk yn der Chuerfurstlichen stad || durch Ioannem Grunenbergk Nach Christ || geburt Tausent funff hundert und jm || sibentzen jar. || Bey den Augustinern.) 4 [45]. VD 16. B 3482. Eredeti nyelv kiadsok WA 1: (154157) 158220; Calwer 2: 997. Idegen nyelv irodalom LD2 5: 110175; LW 14: (137) 139205; Freier 1918; Helbig 1950; Raeder 1967; Brush 1997; Aurelius 2000. Magyar nyelv kiads D. Luther Mrton: Bnbnati Zsoltrok. Ford. Schulek Tibor. Szab s Uzsaly, Gyr. A hatodik zsoltr. 1931. A harminckettedik zsoltr. 1932. A harmincnyolcadik zsoltr. 1935. 16; 15; 16 o. (Harangsz Knyvtr.) Magyar nyelv irodalom Ebeling 1997, 101; Verhoef 1999; Loewenich 2000, 72; Somogyi 2008.

26

A ht bnbnati zsoltr: a sz szerinti szveg alapos nmet magyarzata Isten s Krisztus kegyelmnek, valamint nmagunknak igaz megismersre (1517)*

risztus <158> minden szeretett tagjnak, akik e knyvecskt olvassk, kegyelem s bkessg nktek az Istentl. Hogy senki ne csodlkozzk, Krisztusnak kedves bartai, e ht zsoltr szvegn, tudnotok kell, hogy az a Vulgata fordtsa helyett a tisztbb rthetsg kedvrt nmely versekben Szt. Jeromos rtelmezse szerint szerepel, s Johannes Reuchlin doktornak hber Septenban olvashat fordtsa is segtsgl szolglt. A jegyzetet s magyarzatot tarthatjk egyesek jszernek vagy olyannak, ami nem fedi az rs rtelmt, de nkem mgsem illett a keresztnyeket oly kevsre becslnm, vagy pedig ktelkednem abban, hogy Krisztus kzel van hozzjuk, mintha nem mondan meg nekik, mikppen rtsk meg azt. Vakmersgem megtlst, hogy a zsoltrokat magyarzom, mghozz nmet nyelven, kinekkinek a beltsra bzom. Mert sem nnekem, sem teneked, hanem Istennek legyen rk dicsret s dicssg. men. Martinus Luther, gostonos bart Wittenbergben 1517.

Az els bnbnati zsoltr (Zsolt 6)3


2 Uram, ne feddj meg haragodban, ne ostorozz indulatodban! 3 Knyrlj rajtam, Uram, mert elcsggedtem, gygyts meg, Uram, mert reszketnek tagjaim!
*
3

WA 1: (154) 158220. Die sieben Busspsalmen mit deutscher Auslegung. Ps. 6. Domine ne in furore tuo arguas me (Vulg). Schulek Tibor fordtsa.

27

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

4 <159> Lelkem is csupa reszkets, s te, Uram, meddig ksel? 5 Fordulj hozzm, Uram, mentsd meg letemet, dvzts engem, 4 mert irgalmas vagy! 6 Mert a hall utn nem emlegetnek tged, ki ad hlt neked a srban? 7 Belefradtam a shajtozsba. Egsz jjel knnyekkel ztatom gyamat, knnyeimmel ntzm nyoszolymat.5 8 Orcm egszen rtt lett a bnattl, megvnhedtem azok kztt, akik ellensgeim. 6 9 Tvozzatok tlem mind, ti gonosztevk, mert meghallotta az r hangos srsomat! 10 Meghallgatta knyrgsemet az r, imdsgomat elfogadta az r. 11 Megszgyenl s reszketni fog nagyon minden ellensgem, meghtrlnak s megszgyenlnek egy pillanat alatt!7 E zsoltr magyarzathoz nhny pontocska jegyzend meg. 2 Uram, ne feddj meg haragodban, ne ostorozz indulatodban! Elszr: Minden szenvedsben s minden ksrtsben az ember legelszr is Istenhez fusson, s ismerje el s fogadja azzal, hogy Isten bocstja r, akr az rdgtl, akr az embertl jjjn is az. gy cselekszik itt a zsoltros,8 aki ebben a zsoltrban az ellensgeirl szl, de elszr Istenhez menekl, s ellensgeinek gyllett nem tlk, hanem Istentl fogadja el. Mert csak gy tanulhat trelem s istenflelem. Aki azonban az emberre tekint, s a szenvedst nem Istentl fogadja el, az trelmetlen lesz s megveti az Istent stb. Msodszor: Isten ktflekppen bntet: Egyszer kegyelmbl, mint jsgos atya s ideiglenesen, msodszor haragjbl, mint szigor br s rkk. Ha mr most megfeddi Isten az embert, gy a termszetnk azrt oly gyenge s csggeteg, mivel nem tudja, vajon Isten haragbl vagy kegyelembl feddi-e meg, s
MBT: szabadts meg. MBT: fekvhelyemet. 6 MBT: szemem elhomlyosodott a bnattl, fnye megtrt sok ellensgem miatt. 7 MBT: meghtrl s megszgyenl egy pillanat alatt. 8 A zsoltr szerzjt Luther tbbnyire prftnak vagy imdkoznak nevezi, az egyrtelmsg kedvrt a magyar fordts ezt a nlunk bevett zsoltros szval helyettesti.
4 5

28

A ht bnbnati zsoltr

flelmben, hogy taln haragbl teszi, kiltozni kezd: Jaj, Uram, ne haragodban feddj meg engem, hanem add, hogy kegyelembl s ideig val legyen a bntets! Atym lgy, ne pedig brm! Ebben az rtelemben mondja Szt. goston is: Isten, gess itt, sjtsl itt, verjl itt, s kmlj bennnket odat!9 Ezt kri a zsoltros is e helyen, nem mintha egszen bntetlen akarna maradni mert ez nem volna j jel , hanem hogy gy bntessk, mint gyermeket az atyja. Hogy pedig ezeket a szavakat bns ember mondja, vagy a bnsk nevben Krisztus, azt abbl ltjuk, hogy bntetst emlt, mert Isten bntetse nem az igazsg miatt van. Azrt minden szenteknek s keresztnyeknek meg kell ismernik bnssgket, s flnik Isten tlett; mert ez a zsoltr mindenkinek szl, s nem tesz kivtelt. Azrt jaj mindazoknak, akik nem flnek s nem rzik bneiket, s <160> magabiztosan mennek Isten borzaszt tlete el, ahol pedig semmifle jcselekedet elgsges nem lehet. 3 Knyrlj rajtam, vagyis kegyelmezz nkem, hogy flelemben s rettegsben el ne enysszem, el ne csggedjem. Gygyts meg engem, vagyis ersts, szerezz nkem segtsget e nyomorsgban. Mert reszketnek tagjaim, vagyis minden erm porba hullott a borzalomtl, a te bntetsedtl. Mivel elhagy engem az n erm, adjad nkem a te erdet. S itt megjegyzend, hogy ez a zsoltr meg a tbbi hozz hasonl soha igazn meg nem rthet vagy el nem imdkozhat, ha csak nyilvnvalv nem lett az ember eltt a megsemmisls, amint az a halllal s a vgs elkltzssel megvalsul. Boldogok azok, akik ezen mr az letben tesnek; mert sszeomlsnak kell elkvetkeznie minden embernl. Ha pedig az ember gy trik ssze s semmisl meg minden erejben, trekvsben s lnyben, hogy nem marad egyb belle nyomorult, tkozott, magra maradt bnsnl, akkor elrkezik az isteni segtsg s er, amint meg van rva: Csak akkor, amikor mr azt hiszed, elvesztl, ragyog fel a hajnalcsillag. (Jb 11,17)10 4 Lelkem is csupa reszkets. Mert Isten erejt s vigasztalst nem nyeri el senki, aki csak szve egsz mlybl nem kri azt. De senki sem kri teljessggel, aki teljessggel meg nem ijedt s magra nem maradt; mert nem tudja, hogy mi hinyzik neki, s magabiztosan ll azalatt msfajta erben s vigasztalsban bzva: vagy nmagban, vagy ms teremtmnyekben. Azrt, hogy a maga erejt s a maga vigasztalst ajndkozhassa neknk, megvon az Isten minden egyb vigasztalst, s ugyancsak megszomortja a lelket, hogy az kiltozzk s epekedjk az vigasztalsa utn. gy az Istennek minden bntetse igen kedves, dvssges s vigasztalsra rendeltetett, noha a balgk e rendelst renyhe s Is9 10

Ezen kzismert s gostonnak tulajdontott szllige pontos forrsa nem llapthat meg. MBT: fnyesebb lesz lted a dli verfnynl, a homly is olyan lesz, mintha reggel volna.

29

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

tenben ktelked szvkkel megakadlyozzk s eltorztjk, nem tudvn, hogy Isten jsgt s bartsgt harag s bntets al rejtve adja. s te, Uram, meddig ksel? Minden szenved embernek lassan mlik az id, s minden boldognak gyorsan. Klnsen mrhetetlenl lassan mlik azoknak, akik azt a bels fjdalmat rzik, hogy ket az Isten elhagyta s tlk elfordult; <161> amint mondjk, hogy a tisztttzben egy ra keserbb ezer esztendei testi szenvedsnl a fldn. Azrt nincsen nagyobb szenveds, mint a lelkiismeret knja, amely akkor kezddik, amikor Isten, vagyis az igazsg, igazsgossg, blcsessg stb. cserben hagyja, s nem marad ms, mint bn, sttsg, shajts s fjdalom. S ez cseppnyi zelt a pokol s rk krhozat knjbl; amirt prbra teszi az ember minden csontjt, erejt, vrt s velejt. 5 Fordulj hozzm, Uram, mentsd meg letemet! Isten elfordulsa, azaz a belsleg rezhet eltvozsa, az elhagyatottsg az, amit borzalmas ijedtsggel s a krhozat kezdeteknt tapasztal meg az ember. Amint a zsoltr mondja: De ha elrejtetted orcdat, n megrettentem. (Zsolt 30,8) Isten visszafordulsa azonban bels vigasztals s boldog remnysgben val megmarads. Azrt gy szl: mentsd meg letemet! Mintha azt akarn mondani: hiszen ez el van slylyedve s el van krhozva, hzd vagy rntsad ki ismt! dvzts engem,11 azaz tgy egszsgess; mert ez az llapot a llek legaljasabb, legslyosabb betegsge, amelyben rkre elpusztulna, ha ebben kellene maradnia. Mert irgalmas vagy! Azaz nem az n rdemeimrt, hanem a Te kegyelmedrt, hogy az dicsretet, szeretetet s magasztalst nyerjen, amirt mg a mltatlannak is segtsgre siet. Mert ha volna valaki, akinek Isten rdeme szerint segt, gy ez joggal lvezne nagyobb tiszteletet s dicsretet, mint Isten kegyelmessge; ami viszont nagy gyalzat lenne. Hogy pedig Isten kegyelmessge dicsttessk, ahhoz minden rdemnek s mltsgnak semmiv kell lennie ez a megprbltats pedig ppen erre szolgl. 6 Mert a hall utn nem emlegetnek tged, azaz a halottak nem dicsrnek tged, s nem dicstik a te kegyelmessgedet, hanem csupn az lk. gy mondja a zsoltr: Nem a halottak dicsrik az Urat, nem azok, akik a csend honba trtek, hanem mi, mi ldjuk az Urat most s mindrkk. (Zsolt 115,1718) gy teht nem a testi hallrl, hanem sokkal inkbb a szellemi hallrl szl, amikor a llek halott. Mert a bn a llek halla, a szenveds pedig a pokla. Mindkettt tli az, aki ebben a nyomorsgban van: a bnt s a bn bntetst. Azrt gy szl: Ne hagyj engem a hallban, a pokolban, hanem irgalmassgod szerint lessz jj kegyelmeddel, s vlts meg a pokoltl vigasztalsoddal.
11

MBT: szabadts meg.

30

A ht bnbnati zsoltr

Azrt ez a vers rtsnkre adja, hogy ez a szenveds kapu, bejrat az rk bnbe s bntetsbe, azaz a hallba s a pokolba. Ebben az rtelemben mondta Ezkis kirly: <162> Mr azt gondoltam, hogy letem deln kell elmennem a holtak hazjnak kapuiba, megfosztva tbbi vemtl. (zs 38,10) Azaz amikor gy reztem, ppen most a legszebb az let. Ki ad hlt neked a srban? Azrt is mondottam az imnt: mert irgalmas vagy (Zsolt 6,5), mert a krhozat az, ahol nincsen a te kegyelmed, nem dicsr tged senki, hanem csak becsmrli s gyalzza igazsgodat s igazsgossgodat. Ez pedig a legnemesebb gondolat, amelyre szenvedskben jnnek r a szentek, s amely meg is tartja ket. Klnben mindenkppen hasonltanak az elkrhozottakhoz, miknt az albbi utols bnbnati zsoltrban ll: Ne rejtsd el orcdat ellem, mert olyan leszek, mint a srba leszllk! (Zsolt 143,7) De az a klnbsg, hogy a szentek kitartanak Isten irnti szeretetkben, s inkbb flnek attl, hogy Isten irnti szeretetk, tiszteletk s dicsretk albbhagy, mintsem attl, hogy k maguk elkrhoznnak. (Mert nem azt mondja: nincsen a srban rm s vigalom, hanem: nincsen hlaads.) Azrt emlti itt, hogy nincsen a krhozatban senki, aki Istent szeretn; s ha neki is oda kellene alszllnia, gy is azokhoz lenne hasonl, akik nem szeretik Istent. Ez pedig elviselhetetlenebb fjdalom volna szmra minden szenvedsnl. Azrt ll az nekek nekben (8,6), hogy az Isten irnti szeretet ers, mint a hall, legyzhetetlen, akr a sr, mivel a hallos, pokoli szenvedsben is megmarad. Az Isten is gy szl zsais ltal: Dicssgemrt fkeztem magam, s nem puszttottalak el. (zs 48,9) Azaz irntam val igaz szeretetet akarok adni beld, s az meg fog fkezni s tartani tged minden szenvedsed kzepette, amelyben a tbbiek mind elpusztulnak. gy a 18. zsoltr: Az rhoz kiltok, aki dicsretre mlt, s megszabadulok ellensgeimtl. (Zsolt 18,4) Mert szenvedst, hallt, magt a poklot kell neknk legyznnk. De az nem gyzhet le meghtrlssal s trelmetlensggel, hanem jindulattal, kszsggel s szeretettel, ami ltal megtartatunk Isten eltt. Kemny beszd ez a rgi dm szmra, klnsen, amikor az mg zld s friss; de nincs ms segtsg. 7 Belefradtam a shajtozsba, azaz igen nagyon sokat shajtoztam, gyhogy a shajtozs foglalkozsomm lett. Sanyar s fradsgos lett az let szmomra, pusztn csak shajtozs. gy is mondjk: Erlkdtem s hajszoldtam futkosva s kszkdve, vagy emgy: Agyonshajtoztam magamat, nyugtalan lettem a shajtozstl. Mit akar ez a vers? Jegyezzk meg, hogy csak lerja s elnk trja, hogy milyen az igazi let. Mert ebben a megprbltatsban megtanulta a zsoltros, hogy az igaz let nem a sok cselekedetbl ll, mint ahogy a zsidk gondoltk, akik ellen most szlani kezd egszen a zsoltr vgig. Ha-

31

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

nem az igaz let az -dm keresztre fesztsbl s megldklsbl ll, hogy semmiss legyen a kls ember magatartsa, akr a vilg szerint, <163> akr ltszlagos szentsg szerint val legyen is az, s egyedl az maradjon meg, amirl Krisztus mondja: boldogok, akik srnak s hezik, szomjhozzk az igazsgot (Lk 6,2; Mt 5,6). Mert ne legyen ms ez az let, mint gyllet az -dm irnt, s keress, vgyds az j ember szerint val letre. Ha pedig ez az let rtelme, akkor megltom, hogy a vilg s minden, ami hs s vr, kros, hibaval dolog nevetsvel, vidmsgval, gazdagsgval, hatalmval, mltsgval s efflkkel egytt; mivelhogy nem rzi azt, amit n ltem t. Azrt az letet jnak gondolja, de nem tudja, hogy mi kvetkezik utna. Jobb ht a srs, panasz s shajts, mint a nevets, vidmsg, nek, pihens s knyelem. Egsz jjel knnyekkel ztatom gyamat. A hber szvegben emgy: egsz jjel ztatom gyamat, azaz annyit srok, hogy gyam knnyekben szik. Amint utna is kvetkezik: Knnyeimmel ntzm nyoszolymat.12 Ez ugyan gy nem lehetsges, s nem hallottunk vagy olvastunk rla, hogy valamely szenttel sz szerint megtrtnt volna. Azrt llek szerint rattak e szavak, s kpletesen is rtendk: a lelke ugyanis annyira felindult az -dm ellen, hogy ksz volna oly nagy srsra, ha a teste kpes lenne r; amennyiben rajta, a sajt akaratn mlik, annyi, mint ha meg is trtnt volna. Mert a bels akars minden kls cselekedet s let mrtke, s ha engedelmeskedne a test a lleknek, amely igaz bnbnatot rez s az igazsgban felindult, egy rn bell el kellene olvadnia s semmiv lennie, miknt a hnak. Ez pedig mind a bolond vilg ellen szl, mint hogyha azt mondan: , ti vak s nyomorult gyermekek, nagy nyugodtan s knyelmesen hevertek puha gyatokon bujlkodva, hejehujban ltek henylve s kes ltzetben. Bizony, ha tudntok, hogy ez mskpp lesz, gyatokat s vgsgos nyoszolyitokat szemetek knnyvel ztatntok, amiken most kjelegtek s vigadoztok. Istenem, nem az dvssg gya az, amely a test kvnsgnak szolgl; bizony gy kellene ket megsiratni, ha lehetne, hogy knnyekben sszanak. 8 Orcm rtt lett a haragtl,13 azaz elvltozott s rtt lett a vilg eltt az n alakom s a testi klsm, mert nem gondozom, nem polom, hanem inkbb gytrm fjdalmas, panaszos lettel. Teszem mindezt abbl a haragbl, <164> amely a hvsgos test ellen gerjedt bennem, a miatt a harag miatt, amelyet Isten rszrl reztem. A vilg pedig polja testt selyemben, aranyban s fnyes lakomkkal, akr a gazdag ember az evanglium szerint. n azonban a szegny s
12 13

MBT: fekvhelyemet. MBT: szemem elhomlyosodott a bnattl.

32

A ht bnbnati zsoltr

rt Lzrr lettem nkntes haragomban, hogy megmenekljek Isten haragjtl, amelytl senki meg nem meneklhet, ha csak keresztre nem feszti, el nem puszttja a maga -dmjt. Megvnhedtem azok kztt, akik ellensgeim,14 azaz alkalmatlan s haszontalan lettem a vilg eltt, akr egy regember. Azrt megveti az letemet s ldz engem, mert a kedve ellen van, s nem akarja trni. Azrt ez a kereszt alatti let csak ellensget szerez, mert mindannyian ellensgeim nkem. Aki ezt nem tudja vagy nem hiszi, az csak fogjon igaz, Krisztus keresztje szerint val lethez: hamar szreveszi majd, hogy az egsz vilg ellene van, s gnyolja, ldzi mint ostoba, tvelyg, gonosz embert. Alakjnak, klsejnek meg kell akkor regednie s meg kell trnie a tl okosak s nagy blcsek eltt, akik arra vetemednek, hogy kioktassk ezeket a megigazultakat, s nem akarnak semmit se hallani s elfogadni tlk, ami elkpzelseikkel vagy tetszelgskkel ellenttes. Ezeknek mindenfle ms blcsessgk s igazsguk van, mint ami a kereszten alapul. Nincs is az egsz vilgon senki, aki inkbb kzdene a kereszt ellen, mint ezek. Nincsen, aki kevsb ln vagy vetn el a maga akaratossgt, tetszelgst, nteltsgt, mint k. St mg inkbb szptgetik s erstik ezt a gonosz fogyatkozsukat ltszlagos j cselekedetekkel, szndkkal s szval, amit akr az rsbl is vesznek. S gy akarjk ldzni vagy leckztetni a valban s igazn igazat, flelem nlkl, magabiztosan s nagy btran. Ezekrl gy szl: 9 Tvozzatok tlem mind, ti gonosztevk. Ezalatt nem mindenfle hamisak rtendk, hanem azok, akik nagy blcsek, szentek s okosak. Mt evangliumban is meglthat ez, ahol az r Krisztus ppen ezt a fl verset hozza fel azok ellen (Mt 7,23), akik majd az utols tlet napjn mondjk: Uram, nem a te nevedben prftltunk-e, s nem a te nevedben tettnk-e sok csodt? (Mt 7,22) Megtudjk itt Krisztustl ezek a blcsek s szentek, hogy k operarii iniquitatis, azaz a hamissg munksai vagy gonosztevk, mert a jt nem helyesen cselekszik. Ezek azrt a keresztnysg igazi ellensgei. Mert nem volt mg ms ellensge, nincsen is s nem is lesz neki ms, mint azok, akik gy vlik, hogy nekik van igazuk. Ki akarjk irtani az igazakat vlt hamissguk miatt, kzben azonban nagy szorgalmasan gy akarnak lni, hogy valahogy csak nyugalomban, bkessgben, tisztessgben, knyelemben, bsgben lhessenek, ne pedig kereszt alatt vagy nyugtalansgban. <165> Nem klnbznek a tbbi, durva bnstl msban, mint hogy azok testi dolgokban keresik rmket, ezek pedig szellemi javaikban: blcsessgben, okossgban, kegyeskedsben; s ezek lvezsben kjesebben s mlyebben merltek el, mint a durva bnsk a testisgben.
14

MBT: fnye megtrt sok ellensgem miatt.

33

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

Mert meghallotta az r hangos srsomat! Ameddig flnyben vannak, s azt vlik, hogy igazuk van, nem hiszik el, hogy a megalzottak valamit is rnek Isten eltt, hanem azt tartjk, hogy az Istennek tesznek szolglatot letkkel, s az igazsgot tmogatjk. s ez a biztonsg s nhittsg tkozza s rontja meg minden cselekvsket. Mert flelem s alzatossg nlkl senki sem kedves Isten eltt. Azrt gy szl a zsoltros: Istennek az a szoksa, hogy szvesen meghallgatja a srkat s panaszkodkat, de nem a magabiztosakat s a knnyelmeket. Azrt a j let nem kls cselekvsbl s ltszatbl ll, hanem shajtoz s tredelmes llekbl, amint albb a negyedik bnbnati zsoltrban olvassuk: Isten eltt a tredelmes llek a kedves ldozat. A tredelmes s megtrt szvet nem veted meg, Istenem! (Zsolt 51,19) s a 34. zsoltrban: Kzel van az r a megtrt szvekhez, s a sebzett lelkeket megsegti. (Zsolt 34,19) Azrt elbbre val a srs, mint a cselekvs, a szenveds minden tettet fellml. 10 Meghallgatta knyrgsemet az r, imdsgomat elfogadta az r. Nem fejez ez ki mst, mint egy llekben szegny let szavait, amelynek nincsen mr egyebe, mint srsa, knyrgse s krse ers hitben, l remnysgben s llhatatos szeretetben. s olyan legyen minden keresztny ember lete s lnye, hogy ne tudjon msrl, s ne legyen neki semmije Istenen kvl, s Istene se mskppen, mint a hitben. Azrt a tbbieket, akik nem ilyenek, nem hallgatja meg Isten. Mert nem is a szvkbl kiltanak hozz, nem is szegnyek, s nem is szorulnak kiltozsra s knyrgsre, hanem elgedettek s jllakottak. Bocsnatkrs a neve annak az imdsgnak, amely a rossztl val szabadulst clozza, s knyrgs az, amely a jt akarja megnyerni. 11 Megszgyenl s reszketni fog nagyon minden ellensgem. Vagyis annyi krnak s veszlynek vannak kitve tetszelgskben, s amellett mg dicsekszenek is nmaguk eltt, mintha minden rendben volna. De jaj, nem tudjk, hogy milyen krhozatban vannak! Azrt j volna, ha magukba szllnnak, s igazn megismernk, hogy milyen gyalzatban s nyomorsgban llnak az Isten eltt. A nagy szellemek s blcsek mst sem tudnak, mint hogy tetszelegjenek nmaguk eltt, biztonsgba ringassk magukat, hivalkodjanak, magukat nagyra tartsk, semmi fogyatkossgukat ne rezzk; hogy szpen sznokoljanak, igazat tegyenek, szentl vlekedjenek, magukat msoktl megklnbztessk s klnbnek tartsk. Ez a legnagyobb vaksg a fldn. Mert amennyire tetszelegnek s hivalkodnak, <166> annyira megvetettek s sznalmasak Isten eltt. A zsoltros pedig, noha ellensgei, azt akarta, hogy lssk be. Mert j bartokk lennnek, hogyha magukba szllnnak, s nmaguk eltt megdbbennnek. Az nteltsg ellensgg s ldzv teszi ket, de alzatossg, azaz a szgyen s ijedtsg bartt. Meghtrlnak: mert tl mlyen s tl messze fordultak el Istentl, a maguk

34

A ht bnbnati zsoltr

tjt jrjk; s megszgyenlnek egy pillanat alatt: bensleg a sajt szemk eltt, mert oly nagy becsben tartjk magukat. s klsleg is az emberek eltt, amennyiben az a bels megszgyenlshez szksges. Mert klnben a kls megszgyenls nmagban, a bels nlkl termketlen, st veszlyes is.

A msodik bnbnati zsoltr (Zsolt 32)15


1 Boldog, akinek htlensge megbocsttatott, vtke eltrltetett. 2 Boldog az az ember, akinek az r nem rja fel bnt, s nincs lelkben lnoksg. 3 Mert elhallgattam; csontjaim megvnltek,16 egsz nap jajgatnom kellett. 4 Mert jjel-nappal rm nehezedett kezed. Nyomorsgom fel fordultam, annyira belm szrdott a tvis.17 5 Megvallottam neked vtkemet, bnmet nem takargattam. Elhatroztam, hogy bevallom htlensgemet az rnak, s te megbocstottad bnmet, amit vtettem. 6 Ezrt hozzd imdkozzk minden szent,18 amg megtallhat. Ha nagy vizek radnak is, nem rik el t. 7 Te vagy az oltalmam, megvsz a bajtl. Szabadts meg, , n rmm, azoktl, akik krlvettek engem.19 8 Blccs teszlek, s megtantalak, melyik ton kell jrnod. Tancsot adok, rajtad lesz a szemem.
15 16

Ps. 31. Beati quorum remissae sunt iniquitates (Vulg). Schulek Tibor fordtsa. MBT: mg hallgattam, kiszradtak csontjaim. 17 MBT: erm ellankadt, mint a nyri hsgben. 18 MBT: hv. 19 MBT: krlveszel a szabaduls rmvel.

35

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

9 Ne legyetek olyan oktalanok, mint a l vagy az szvr, <167> amelynek kantrral s zablval kell fkezni szilajsgt, mskppen nem kzelt hozzd. 10 Sok fjdalom ri azt, aki nem hallgat Istenre,20 de aki bzik az rban, azt szeretettel veszi krl. 11 rljetek az rnak, ujjongjatok, ti igazak! Vigadjatok mind, ti igaz szvek! 1 Boldog, akinek htlensge megbocsttatott. Mintha ezt mondan: senki sincs hiba nlkl, hanem mind htlen Isten eltt; spedig azok is, akik az igazsg cselekedeteit gyakoroljk, s azrt azt hiszik, hogy a hamissgtl megszabadulnak. Mert senki se tudja nmagt abbl kisegteni. Azrt nem azok a boldogok, akiknek nincsen bnk, vagy akik nerejkbl prblnak kikszkdni belle, hanem egyedl azok, akiknek Isten elengedte kegyelembl. De kik ezek? Majd az 5. s 6. vers megtant r. Vtke eltrltetett. Nincsen senki vtek nlkl; Isten azt nyilvn ltja mibennnk. Boldog azonban az, akit takarja be, s sem ltni, sem tudni rla nem akar, hanem pusztn kegyelembl megbocstja. Ezek olyanok, akik a vtkket nem maguk takargatjk, felejtik s bocstjk meg nmaguknak, hanem megltjk, tudjk, szmon tartjk s eltlik. 2 Boldog az az ember, akinek az r nem rja fel bnt. Vagyis nem boldog, hanem boldogtalan az, aki nmagnak nem tulajdont bnt, tetszeleg nmagban, magt kegyesnek tartja, lelkiismeret-furdalsok nlkl val, magt rtatlannak vli s magt ezzel vigasztalja s erre hagyatkozik. Pedig az apostol gy szl: mert semmi vdat nem tudok nmagamra mondani, de nem ez tesz igazz (1Kor 4,4), mintha azt mondan: Boldog az, akinek Isten nem tulajdont bnt, gy, hogy Isten nem tud az bnrl. Ez azoknl van gy, akik nmaguknak mindenkor sokfle bnt s mulasztst tulajdontanak. s nincs lelkben lnoksg, vagyis, hogy ne csalja meg a sajt szve, ha klsleg kegyesnek ltszik, s nmagt is kegyesnek, Istent szeretnek tartja, mikor bels indulata hazug, s Istennek nem az Isten, hanem nnnmaga kedvrt szolgl s azrt kegyes. Ez a gonosz, hamis, nltat lnoksg leginkbb a nagy,
20

MBT: sok fjdalom ri a bnst.

36

A ht bnbnati zsoltr

j hrkre knyes lelki embereket krnykezi meg, akik kegyes letk s sok j cselekedetk miatt nem flnek, nem figyelik aggodalmasan a lelkket s bels indulatukat, s nem akarjk felismerni, <168> hogy ez az lnok, veszlyes megtveszts senki emberfit meg nem kmli, hanem mlyen benne gykerezik mindenkinek a lelkben, s egyedl az Isten kegyelme zheti ki. Azrt mondja a zsoltros gy: lelkben lnoksg, s nem lnoksg, mit ember cselekszik s tudatosan nmaga vagy msok ellen kitervel, hanem amelynek ldozatv vlik, amelybe beleszletett. Tisztes lettel elpalstolhat s felkesthet, hogy az ember tisztnak s szabadnak vlhetn magt, noha a gonosz mocsok ugyancsak ott rejtzik alatta. A tudsok ezt nszeretetnek (amor sui), nz istenszeretetnek (amor dei concupiscentiae) nevezik; amely szerint az ember a pokoltl val flelembl vagy a mennyorszg remnyben, s nem az Isten kedvrt kegyes. De ezt nehz felismerni, mg nehezebb tle szabadulni, s mindkett egyedl a Szentllek kegyelme ltal lehetsges. Meg kell itt jegyeznnk, hogy a zsoltros ngyfle vtket emlt: hamissg, gonosztett, bn, lnoksg. Ha klnbsget akarunk tenni, gy hamissg annyit tesz, hogy az ember nem igaz az Isten eltt, ppen az ellentte annak, aminek lennie kellene, ti. igazsg s jcselekedet nlkl val. Ez az els nagy hinya. A msiknak a neve gonosztett. Ezek gonosz cselekedetek, amelyek az elsbl kvetkeznek ppgy, mint ahogy szegnysgbl lops vagy hzassgtrs, ruls s ms effle kvetkezik. s ebben az rtelemben hazugok azok a j cselekedetek is, amelyek gy az igazi kegyelembl szletett igazsg nlkl trtntek, mivelhogy pont az igazsg hibdzik s hinyzik. Harmadik nyomorsga a bn, a gonosz termszet, ami megmaradt s mindenkor meg is marad, ha gonosztett s hamissg trtnik; ez a gonosz hajlam, a gonosz szerelme s flelme, amely nnkkel sszen, velnk szletett, s a kt elbbire ingerel: maradand bne ennek a mulandsgnak, s nmagban is hallos, hacsak Isten el nem engedn kegyelembl azoknak, akik bnjk s gygyulni szeretnnek belle. Ezrt mondja gy a zsoltros: Isten nem rja fl neki, mintha ezt akarn mondani: Megvan ugyan, de Isten kegyelembl nem veszi szmtsba. Megvan nap mint nap, s csakhamar halloss lesz, ha az ember elbzza magt, s nem bnkdik szntelenl miatta. Azrt csak lnoksg s megtveszts mindazok szmra, akik j cselekedetekben gyakoroljk s igazaknak tartjk magukat: gy vlik, hogy immr tisztk, s nem abban hisznek, hogy egyedl az Isten jsga az, amely kegyelembl nem tulajdontja nekik tiszttalansgukat. 3 Mg hallgattam, azaz mieltt minderrl tudtam volna, felkeltem s dicsekedtem nmagam eltt, tetszelegtem nmagamnak derk letemmel, s nem is

37

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

gondoltam mskpp, mint hogy tiszta s kegyes volnk. De csillapult: elhallgattam, dicsekvsembl jajgats lett, mert megismertem, hogy a kegyessgem gonoszsg. Csontjaim megvnltek,21 azaz minden erm, minden kpessgem, mg a sajt kegyessgem vigasztalsa is gyenge s vn, hasznavehetetlen lett teeltted, pedig mind oly friss, ers <169> s fiatalos volt a szememben. Mghozz azt mondja a zsoltros: megvnltek. Ez gy is rthet az els bnbnati zsoltr szerint (Zsolt 6,8): a te tletedtl val flelem miatt megvnltem s megszltem. Mert ha mr a szenved embernek is lassan mlik az id, mennyivel lassabban annak, kinek a csontjai, vagyis lelknek ereje szenved, az isteni tlet megltsnl, amikor a Szentllek ijeszten vilgt be az elbizakodott llek mlybe, hogy megalzza s nismeretre brja? Azrt gy szl: Jaj Istenem, meddig tart ez a ltvny? Csontjaim megvnlnek, elgyenglnek, betegg lesznek, gy rzem, rkre el kell vesznem tle. Egsz nap jajgatnom kellett. A jajgats az nmegismersbl fakad flelemtl van, amely, mint fentebb lttuk, az isteni tlet fjdalmas felismersbl szrmazik. A jajgats mrhetetlen s szjjal ki nem mondhat; egyedl csak azok ismerik, akik maguk is megtapasztaltk. Egsz nap, mint ahogy rja mr az elz zsoltrban is mondta: Egsz jjel knnyekkel ztatom gyamat. (Zsolt 6,7) 4 Mert jjel-nappal rm nehezedett kezed, azaz a te flelmetes hatalmad tlsgosan rm nehezedett. Azrt kiltozom s jajgatok jjel-nappal. Kezed lesjtott; bntetsedet, amelyet igaz valmmal szembestve kiltsba helyezel, nem tudom elviselni. Nyomorsgom fel fordultam,22 azaz elbb mg elfordultam nyomorsgomtl, csak nmagamban tetszelegtem, most mst ltok. Azt hittem, megvan az dvssgem, pedig valjban milyen nyomorsgos lettem. Annyira belm szrdott a tvis,23 amita oly kegyetlen mlyen belm szr a te tleted vgzse, s fullnkot ereszt nyomorult lelkiismeretembe, lelkemnek minden erejt tjrja. 5 Megvallottam neked vtkemet, vagyis olyan csendes lettem, annyira elakadt a dicsekvsem, hogy beismerem: nem mveltem jt sohasem, hanem csak bnt s gonoszsgot, mg ott is, ahol helyesen cselekedtem. Bnmet nem takargattam, mikppen azok, akiknek lelki tvelygse azt a megtveszt bizakodst kelti, mintha mg nmagukat is igazolhatnk s vtkk all felmenthetnk, anlkl, hogy brmitl is tartaniuk kellene. Ezek mg civdst is kezdenek ms
MBT: kiszradtak csontjaim. MBT: erm ellankadt. 23 MBT: mint a nyri hsgben.
21

22

38

A ht bnbnati zsoltr

emberrel, elbzzk magukat, haragszanak, gyllkdnek, trelmetlenkednek, tlkeznek, <170> rgalmaznak, s rtatlansguk miatt mg nagyobb bnbe esnek. Pedig azt hiszik, hogy helyesen s jl s a legmltnyosabban cselekedtek. Ezek ugyan takargatjk gonoszsgukat, mert nigazsgukra ptenek, s nem valljk meg vtkeiket igazn s lelkk bens fenntartsa nlkl. Az igaz ember viszont nem takargatja gonoszsgt, nem haragszik s nem lesz trelmetlen, mg ha igazsgtalanul is bnnak vele. Mert azt tartja, hogy vele nem lehet igazsgtalanul bnni, mert nem hiszi igaznak magt. s dvzl, mert Isten elengedi s eltrli a hamissgt; mivel maga beismeri s bevallja, s mivel nem palstolja s rejtegeti a maga vtkt, azrt elfedi s elrejti azt az Isten. Elhatroztam, azaz megfogadtam, megfontoltam magamban. Mintha ezt akarn mondani: Te oly kegyes vagy, oly szvesen fogadod igaz bnvallsomat s alzatos gynsomat, hogy vigasztalod s felemeled az embert, mihelyt csak megksrli is, hogy magt megalzza. Mihelyt bnsnek ismeri el magt s neked elpanaszolja, azonnal igaz s kedves lesz teeltted. Hogy bevallom htlensgemet az rnak, azaz hadd vdoljam magamat, akkor Isten megdicsr; hadd gyalzzam magamat, akkor Isten megbecsl; hadd pereljek magammal, akkor Isten felment; hadd szljak magam ellen, akkor Isten szl mellettem; vtkeimet hadd soroljam el, akkor rdemeimet sorolja; amint Mria Magdolnt sorolta el a poklos Simon hzban (Lk 7,47). s te megbocstottad bnmet, amit vtettem. Te elengedted, mert n szmon tartottam s elismertem bneim engedetlensgt. Impietas tulajdonkppen annak a nem tevst jelenti, amit tenni kellene. Ez nha nmagban is megvan, de minden bnnek is velejrja, s minden j cselekedetnek, amely nem kegyelembl lett. 6 Ezrt hozzd imdkozzk minden szent,24 vagyis azrt lesznek szentek, mert elpanaszoljk nked romlottsgukat, s kegyelmedrt imdkoznak, mgpedig hozzd. Mert ha msok eltt szenteknek ltszanak is, semmire sem becslik azt, hanem flnek tletedtl, s tudjk, hogy szned eltt szentsgk semmit sem r, hanem csak kegyelmed alzatos vrsa. Amg megtallhat, vagyis a kegyelem idejben. Mert ez az alkalmas id knyrgsre, amint zsais prfta mondja: A kegyelem idejn meghallgatlak. (zs 49,8) <171> Ilyen idben vannak a szentek akkor, ha Isten a kegyelem vilgossgval megrinti s megltogatja ket. Ha nagy vizek radnak is, amikor a szentre teht arra, aki nem a maga szentsgben ll, hanem a te igazsgod szikljn: Krisztuson, akire mindenki
24

MBT: hv.

39

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

pthet, aki nmagnak vdolja, korholja, brja sok csaps s megprbltats zdul, mint znvz radsval, vagyis amikor ldzik alzatos lete miatt, amint az elz zsoltr mondta (Zsolt 6,8), nem rik el t, vagyis nem fognak neki rtani lelkben, ha testt, lett veszlyeztetnk is. 7 Te vagy az oltalmam, a megprbltats minden rohan rjban te vagy sziklaszlam, amelyre llok, hogy meg ne fulladjak, el ne nyeljen, megvsz a bajtl: ez az rvz, a megprbltatsok mindenfell. Szabadts meg, , n rmm, azoktl, akik krlvettek engem.25 Amint fentebb mr sz volt rla (Zsolt 6,9), hiszen az Isten kegyelmnek rvend lelkiismeret legyz minden elbb felsorolt megprbltatst. Erre Isten gy felel: 8 Blccs teszlek, s megtantalak, melyik ton kell jrnod, amelyen n akarom. Te krted, hogy megvltsalak. Ne bnd meg! Ne akarj engem tantani, de magadat se akard tantani; bzd magadat nrm. Elg, hogy n akarok mestered lenni; n akarlak vezetni azon az ton, amelyen tetszsem szerint jrsz. gy vled, a romlsba visz, ha nem arra megy, ahogy neked tetszik? Az ilyen gondolat neked kros, engem pedig akadlyoz. Nem rtelmed szerint, hanem rtelmeden fell kell mennie. Te merlj el balgasgba, s n az n okossgomat adom nked. Balgasg az igazi okossg; nem tudni, hogy merre mgy annyi, mint jl tudni, hov mgy. Az n okossgom egszen balgv tesz tged. gy ment ki brahm hazjbl, s nem tudta, hov megy. Az n beltsomra bzta magt, odahagyta a maga beltst, s a helyes ton a helyes clhoz jutott. <172> me, ez a kereszt tja; ezt te nem tallhatod meg; nekem kell vezetnem tged, mint a vakot. Azrt nem te, sem ember, sem teremtmny, hanem n, n magam akarlak megtantani az tra, amelyen jrj. Ne azt az utat kvessed, amelyet te vlasztasz, ne azt a szenvedst, amelyet te gondolsz ki, hanem amely neked vlasztsod, elvrsod ellenre kijut. Ezt kiltom: lgy tantvny! Eljtt az id; mestered van itt; ne lgy olyan oktalan, akr a l vagy ms llat (Zsolt 32,9)! Ha kvetsz engem s lemondasz nnnmagadrl, me: Tancsot adok, rajtad lesz a szemem. El nem hagylak tged. Nem fogsz elsllyedni; n nem feledkezem meg rlad. Nyugodtan hunyd le a szemedet, amg n a szemem nyitva tartom rajtad. Avagy nem olvastad: Az r szeme ltja az igazakat (Zsolt 34,16)? Mrijj hegye pedig azt jelenti: Dominus videbit (az r gondot visel), ktsgkvl azrt, mert nekem kell tged elltnom, mikppen brahmot ellttam ott azzal, amirl nem gondoskodott. Vagyis rviden: Isten tlnk csak igaz, egyszer hitet, ers bizalmat, ers bizakodst, l remnysget kvn. E szavakban teht nem trtnik nv szerint emlts hitrl, remnyrl, alzatossgrl, trelemrl, hanem
25

MBT: krlveszel a szabaduls rmvel.

40

A ht bnbnati zsoltr

az jut kifejezsre, hogy mi ezen ernyeknek tulajdonsga s sajtos termszete. Sokan vannak, akik az ernyekrl rnak, de inkbb csak a nevket magasztaljk, semhogy termszetket feltrnk. 9 Ne legyetek olyan oktalanok, mint a l vagy az szvr! Azok ilyenek, akik nem hagyjk, hogy n vezessek, hanem csak addig engedelmesek, amg rzkelnek valamit, akr az sztnk utn jr llatok; mihelyt nem rzkelnek semmit, nem engedelmeskednek. Lnak, szvrnek nem olyan a termszete, hogy azt, ami nem rzkelhet, felfoghatnk; azrt nem is sztklhetek ilyesmivel sem szeretetre, sem bnatra. gy van ez azokkal az emberekkel is, akik nem akarnak mst tenni, befogadni vagy elviselni, mint amit felfogni, megrteni s rezni kpesek; az n rtelmemet a maguk mrcjvel nem tudjk megragadni. gy vannak az eszkkel, mint a lovak az sztnkkel: mind a kett csak addig r fl, amg rzkel valamit Amelynek kantrral s zablval kell fkezni szilajsgt, mskppen nem kzelt hozzd. Azokat, akik nem akarnak rteni, akik olyanok, mint a lovak, s mindent sajt vlemnyk s tleteik szerint akarnak csinlni, szortsd csak mindaddig, amg meg nem adjk magukat. Vagyis: compelle intrare, knyszerts bejnni (Lk 14,23), mert a szenveds kszsgess tesz, s a knyszerbl nkntessg lesz, ezt tedd mindaddig, amg gy szl: <173> Ha kell, ht akarom; ha gy kell lennie, ht legyen. gy fkezi meg Isten a csknys lovat s szvrt, mikor nem engedi, hogy elrjk azt, amit k akarnak; spedig elszr azokat szortja, akik, akr a szilaj l, keresztbe fordulnak az Isten tjn, mg csak helyes jrsba nem jnnek s megtanulnak engedelmeskedni, s nem futhatnak a sajt akaratuk szerint. 10 Sok fjdalom ri azt, aki nem hallgat Istenre.26 Ezek azok, akik nmagukat vezetik, s Isten vezetst nem akarjk trni, akik csak a maguk okoskodsa szerint jrnak. Isten sem dessel, sem keservel, sem csalogatssal, sem fenyegetssel nem tudja megfkezni ket; kantrt, zabolt tpnek, s amellett mg azt hiszik, hogy hallgatnak Istenre s illen tisztelik, hogy a legszfogadbbak, legkegyesebbek, legigazabbak, mivel jindulatak, s az a helyes, amit a maguk jindulata mond. Ilyen embernek Isten mindenkor ellenll. Mert elbizakodottak, s nem vetettk al magukat Isten akaratnak. Azrt sokat kell szenvednik, s sok fjdalom ri ket, de ez mgis egszen hibaval, s sem rdem, sem vigasztals nem szrmazik belle. De aki bzik az rban, azt szeretettel veszi krl. Amazokat krlveszi az tlet s Isten haragja s sok szerencstlensgk, de semmi szerencsjk nincsen belle, mivel nmagukra hagyatkoznak, s remnysgket a maguk jsgba helyezik. Az igaz embert viszont, aki nem a maga okoskodsban remnykedik,
26

MBT: sok fjdalom ri a bnst.

41

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

a szeretet veszi krl, s sok ldsa, sok boldogsga van belle. Ezekrl mondja azrt befejezsl a zsoltros: 11 rljetek az rnak, ujjongjatok, ti igazak! Azaz ti, akik bztok Istenben, rvendezzetek is neki. Hiszen nem nmagatokban bztok, s nem magatok miatt rvendeztek, hanem ktsgbeestek s szomorkodtok magatokon; ellensgei vagytok nmagatoknak, s rzelmeitekben semmi sem tetszik nktek. Vigadjatok mind, ti igaz szvek! Vagyis legyetek dacosak, bszkk s rtartiak, dicsekedjetek s legyetek elgedettek magatokkal, mint a dicsekv embernek. Mert ha igaz szvek vagytok Istenhez, s nem magatok vagy ms valami fel hajoltok, ami nem az Isten, akkor az rk jsgra alapozva ersen lltok. Azrt van ok bven dicsekvsre, krkedsre, bszklkedsre, dacolsra, mint az apostol mondja: <174> Aki dicsekszik, az rral dicsekedjk. (1Kor 1,31) A korcs lelkek azonban, akik maguk fel hajlanak ncsal tetszelgssel s hazug jindulattal, magukkal krkednek, s nem Istennel.

A harmadik bnbnati zsoltr (Zsolt 38)27


2 <174> Uram, nem feddj meg felindulsodban, ne ostorozz lngol haragodban! 3 Mert nyilaid belm hatoltak, s rm nehezedett kezed. 4 Nincs p hely testemen sjt haragod miatt, nincsen srtetlen csontom vtkem miatt. 5 Mert bneim sszecsaptak fejem fltt, slyos teherknt nehezednek rm. 6 Megbzhdtek, elgennyedtek sebeim oktalansgom miatt. 7 Elcsggedtem, meggrnyedtem nagyon, gy jrklok egsz nap, mint aki gyszol. 8 Derekam g fjdalommal van tele, nincs p hely testemen. 9 Kimerltem, vgkpp sszetrtem, szvem gytrelmben kiltozom. 10 Uram, eltted van minden kvnsgom, nincs rejtve eltted shajtsom.
27

Ps. 37. Domine ne in furore tuo arguas me (Vulg). Schulek Tibor fordtsa.

42

A ht bnbnati zsoltr

11 Szvem hevesen dobog, erm elhagyott, szemem vilga sincs mr velem. 12 Szeretteim s bartaim flrellnak, mert csaps rt. Rokonaim is elhzdtak tlem. 13 Trt vetettek, akik letemre trnek, akik vesztemet akarjk, hibavalsgot prdikltak 28 s csalrd terveken gondolkodnak mindennap. 14 De n meg sem hallom, mintha sket volnk, olyan vagyok, mint a nma, aki nem nyitja ki szjt. 15 Olyan vagyok, mint aki nem hall, s szjban nincs ellenvets. <175> 16 Mert benned remnykedem, Uram, te hallgass meg engem,29 Uram Istenem! 17 Brcsak ne nevetnnek rajtam, Ha lbam meginog gondoltam , ne lennnek dlyfsek velem szemben. 18 Szenvedsre szlettem, Fjdalmam szntelenl a szemem eltt van.30 19 Bizony, megvallom bnmet, bnkdom vtkeim miatt. 20 De ellensgeim letersek, sokan vannak, akik ok nlkl gyllnek. 21 Rosszal fizetnek nekem a jrt, rm tmadnak, pedig n jra trekszem. 22 Ne hagyj el engem, Uram, Istenem, ne lgy tvol tlem! 23 Siess segtsgemre, Uram, szabadtm! Ezt a zsoltrt imdkozta Krisztus bneinkrt vllalt szenvedsben s tredelmben. Az ht a helyes szably, hogy az ember gy hallgassa mindegyik zsoltrt,
28

MBT: arrl beszlnek, hogy rtsanak nekem. MBT: te majd megfelelsz nekik. 30 MBT: hiszen mr kzel vagyok az elgshez, szntelenl gytr a fjdalom.
29

43

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

mintha Krisztus szjbl hallan, s gy ismtelgesse, ahogy a gyermek utnozza apja imdsgt. De nem ismtelheti imdsgt, ha bnbnatban s szenvedsben nem hasonlatos hozz. Azrt festi le ez a zsoltr a legvilgosabban az igazn bnbn szvnek llapott, szavait, tetteit, gondolatait s magatartst. 2 Uram, ne feddj meg felindulsodban! Ez alatt szavakkal val fedds rtend, amikppen a gonosztevt korholjk. Ne ostorozz lngol haragodban! Ez tettleg trtnik, mint a 2. zsoltrban (Zsolt 2,5): Majd gy szl hozzjuk haragjban ez a fedds szban , izz haragjban gy rmti meg ket ez pedig a fenyts tettel s cselekedettel. 3 Mert nyilaid belm hatoltak. Isten beszde, amellyel az rsban korhol s fenyeget, az nyilai. Aki azokat rzi, felkilt: Uram, nem feddj meg felindulsodban! De csak az rzi, akinek a szvbe hatoltak. Ezeket a lgyszvekbe lvi Isten. Az Isten flelme nlkl val kemnyszvekrl azonban lepattannak, mint a kemny sziklrl; s ez mindaddig marad gy, amg az igk pusztn emberi prdikci ltal szlnak, anlkl, hogy Isten kzremkdnk, s beljk ln. <176> s rm nehezedett kezed: nem csupn haragv szavad tall nagyon is szven, hanem haragv tetteid is llandan szorongatnak s rem nehezednek. Ktfle szenveds ez: klsleg a cselekedetek, a test ldztetse, bell pedig a llek flelme Isten szavtl. Mert minden kls szenvedssel bels is prosul; mert ha Isten kvl tmad rnk, megretten a szv, hogy bnvel rdemelte ki Isten haragjt. gy aztn rnk szakadnak a slyos igk s fenyegetsek is, amikor a kls bntets elr minket. Azrt knyrg elszr a bels szenveds miatt. 4 Nincs p hely testemen. Akr az els (bnbnati) zsoltrban: Knyrlj rajtam, mert elcsggedtem (Zsolt 6,3); mert a test beteg s gyenge a szenvedsre, s nem tudja a bntet Isten kezt s csapst elviselni. Sjt haragod miatt: vagyis a te bntetsed lttn. Ez a miatt sz az rsban a jelenvalsgot vagy kzzelfoghatsgot jelenti. Nincsen srtetlen csontom: vagyis nincs a lleknek bels tartsa, amint az els (bnbnati) zsoltr mondja: Gygyts meg engem, mert reszketnek tagjaim. (Zsolt 6,3) Vtkem miatt. Mert Isten nyilai s haragos szavai a szv bnt jelenvalv teszik, s ebbl tmad a lelkiismeret s a llek minden erejnek bels nyugtalansga s bels ijedtsge; Isten keze, a bntets kls formja egszen betegg, szenvedv teszi a testet. Ha ez a helyzet, akkor jl ll az ember dolga. Hiszen Krisztussal is gy volt. 5 Mert bneim sszecsaptak fejem fltt: egszen alnyomtak engem, s szmosabbak, ersebbek nlam. Ez mind a nyilaktl van; azoktl olyan sok, nagy s ers lesz a bn, hogy az ember maga sem tancsot, sem segtsget nem tud ellenk, hanem elall.

44

A ht bnbnati zsoltr

s slyos teherknt nehezednek rm, slyosabban, mint ahogy el tudom viselni. Akr a 65. zsoltrban: Ert vettek rajtunk a bnk, de te megbocstod vtkeinket. (Zsolt 65,4) <177> gy tapos bennnket lbbal a bn, mg el nem j a kegyelem, s az nem tapossa lbbal a bnt, s kiemeli fejnket belle, hogy neknk legyen hatalmunk rajta, ne pedig annak mirajtunk, s ne az uralkodjk. De azok, akik halottak bneikben, vagy pedig tlsgosan szentek, nem reznek ebbl semmit. Milyen csodlatos azrt: akinek nincsen bne, az rzi s tud rla, aki pedig bns, az nem rzi s nem tud rla. Lehetetlensg volna ugyanis, hogy a zsoltros a bnre s a bn ellen panaszkodjk, hogyha nem lne igazsgban s kegyelemben. Mert egy rdg sem zi ki a msikat, egy bn sem rulja be a maga fajtjt, s nincsen farkas, aki a msikra kgyt-bkt kiltana. s mgsem lehetsges, hogy bntelen volna, mikor ppen ellene kiltozik. Mert klttt, kitallt beszddel csak nem szlhat Isten eltt; igaznak kell lennie, hogy gy bns, amint megvallja, s ugyanakkor annak is igaznak kell lennie, hogy bn nlkl val. Amikppen Krisztus valjban egyszerre volt igazn l s halott, gy kell egyben bnsnek s bntelennek lennie az igaz keresztnynek. 6 Megbzhdtek, elgennyedtek sebeim. Mikppen sebek s daganatok rothadnak, gennyednek s bzlenek a testen, gy romlik meg az emberi termszet gonosz gyarlsga, s megbdsdik, ha nem poljk s gygytjk naponta a kegyelem rjval: nem mossuk meg Isten igjnek, az imdsgnak s a bnbnatnak a frdjvel. Most jr-kel az ember biztonsgban, s figyelembe sem veszi ezeket a tneteket, mintha csak egszsges volna. Azrt gy folytatja: Oktalansgom miatt, amely nyilvnval. Mert a blcsessg az a s s vz, amely a sebet tiszttja; ez a blcsessg semmi ms, mint alapos nismeret, amint a Pldabeszdekben ll: A szernysggel blcsessg jr egytt. (Pld 11,2) Ez a felismers ugyanis nem engedi, hogy az ember gy megromoljk. Balgasg pedig az, mikor az ember nem ltja meg magt, hanem azt hiszi, hogy teljesen egszsges. Ama nyilak azonban (Zsolt 38,3) nyilvnvalv teszik ezt a badarsgot s az ember felismeri, hogy mennyire vak volt az nismeretben. Az rtelme teht ez: amikor oktalansgomat s nismeretem hinyt szrevettem, arra is rjttem, hogy milyen remnytelenl elmrgesedtek s megbdsdtek sebeim, amit elbb oktalansgomban nem lttam meg. 7 Elcsggedtem, meggrnyedtem nagyon, mint az olyan ember, aki szomor, s rosszul rzi magt. Az ilyennek a kls tartsa is bnatos; lehorgasztja fejt, s nincsen kedve felemelni, se ltni, se hallani vagy beszlni, hanem csak a fldre sti szemt. <178> gy jrklok egsz nap, mint aki gyszol. Ez az alapos bnbnatnak

45

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

igazi jele. Ilyen volt az evangliumi vmszed, aki nem merte felemelni szemt (Lk 18,13), elcsggedt s meggrnyedt inkbb a szvvel, mint testileg. 8 Derekam g fjdalommal van tele. Ht ne rezzem magamat rosszul, amikor ltom, hogy nem tallok bensmben mst, mint bnt s gonosz hajlamot, amibl Isten eltt csak gyalzatom s szgyenem szrmazik? Derekam a zsoltrosnl a szvnek gonosz s mlyen gykerez tiszttalansgt jelenti; s amikppen a tisztasg tisztessg, azonkppen a tiszttalansg csfsg. Ezt a bels gyalzatot csak azok nem tekintik nagy dolognak, akik kls tisztasguk miatt nmagukban tetszelegnek, amikor pedig Isten eltt mindenkppen teljes tisztasg szksges. Nincs p hely testemen. Ezt Pl apostol is mondja Rm 7-ben: Mert tudom, hogy nbennem, vagyis a testemben nem lakik j, hanem csak gyalzat s bn. (Rm 7,18) Hogy mindez: sebek, genny, bz, bn stb. elvtessk tlnk, azrt vette magra Krisztus is testben a bntetst hasonl mrtkben, amennyi vtket s bnt testnkben hordozunk. E verseket teht mindkettre vonatkoztatta.31 Mert az apostol azt mondja (Rm 8,3), hogy Krisztus teste hasonlv lett a mi bns testnkhz; az v a bn testi gytrelme, a mienk a bn lelki kra. 9 Kimerltem, vgkpp sszetrtem, mint a megszomorodott szv, amely llandan nyugtalankodik: nem lel magban mst, csak bajt s nyomorsgot, s levertnek s megalzottnak kell ltnia magt. Szvem gytrelmben kiltozom, mikpp az oroszln bmbl s ordt. Ez akkor van, amikor a szv annyira csordultig van szenvedssel s shajtozssal, hogy nem brja mr magban tartani, hanem kitr panaszos kiltozsa. Ez az egszen tkletes bnbnat.32 10 Uram, eltted van minden kvnsgom, nincs rejtve eltted shajtsom. Azaz vgyakozsom oly nagy, hogy szavakkal ki nem mondhatom; krni sem tudok mr. A szvem? Te ltod, mit mondhatnk mg? Nyomorsgom nagyobb annl, hogy elmondhatnm. gy mondja az els bnbnati zsoltr is: Belefradtam a shajtozsba (Zsolt 6,7), mintha ezt mondan: shajtozs kzben tele voltam szenvedssel s nyomorsggal. <179> 11 Szvem hevesen dobog: az ers szv bizakodik s biztos; ha ellenben a szv bgyadt s bnatterhes, akkor ez meg is ltszik rajta, s hnykoldik a nyugtalan kszkdsben. Hordhoz hasonlt, amit ide-oda rznak, felborta-

31 Luther szerint a bnsk nevben Krisztus mondja a zsoltrt (lsd a magyarzat elejt), a mindkettre teht azt jelenti: Krisztusra s a bns emberre. 32 A skolasztikus teolgia megklnbzteti a tkletes bnbnatot, a bnk miatti szinte tredelmet attl a megbnstl, amelyet a bntetstl val flelem vagy a mennyei jutalom remnye kelt.

46

A ht bnbnati zsoltr

nak s folyton lblnak, mert sok s nagy oka van szenvedsnek, amely egyik nyugtalansgbl a msikba zi. Erm elhagyott, gyhogy a szvem nerejbl kptelen elcsendesedni s megnyugodni. Krisztus is gy szl: Szvem, mint a viasz, megolvadt bensmben, s az erm elszikkadt. (Zsolt 22,1516) Ezt mind ama nyilak teszik (Zsolt 38,3); azok okozzk ezt a bens nyomorsgot. Szemem vilga sincs mr velem, vagyis tancstalan lettem. Azeltt, amikor mg ers volt a szvem, segthettem magamon a magam erejbl, tancsot merthettem a magam blcsessgbl, s vigasztaldhattam a magam beltsa alapjn. Ez most mind odavan; vigasztals, segtsg, tancs nlkl llok most, mert a te kezed, a te nyilaid nehezednek rem. De ez a kt szenveds sem elg. Hozzjrul a harmadik s legnagyobb is, amit a szenvednek szenvedsben el kell szenvednie: 12 Szeretteim s bartaim flrellnak, mert csaps rt. A szenved embernek mltn kijr az egyttrzs, knyrlet s segtsg, klnsen legjobb bartaitl. A valsgban azonban senki sem lesz nagyobb ellensgg, mint a bartok. Mert ki volna inkbb bartja az igazsgossgnak, igazsgnak, blcsessgnek, s kinek volna tbb joga segtsgkre lenni, mint az igazaknak, blcseknek, igazsgosaknak? Mrpedig senki sem harcol elszntabban az igazi igazsg ellen, mint az igazak (mr akik annak nevezik s tartjk magukat); senki sem ellensge annyira az igazi blcsessgnek, mint a blcsek: kptelenek elviselni a valjban igaz ember beszdt, cselekedett s lett, mert nem akarnak sem bnsk, sem bolondok lenni. Erre gondol a zsoltros azzal, hogy flrellnak, mert csaps rt, vagyis hogy ellensgei s ldzi lettek szenved letnek, dresgnek tartottk azt, s el akartk puszttani. Rokonaim is elhzdtak tlem. Ezek azok a bizonyos bartok, akiknek kzel kellene lennik, de messze kitrnek elle. Mert ellensgei a keresztnek, s ldzik mindenkiben, aki hordja, abban a hitben, hogy helyesen cselekszenek gy. Ezt mr Krisztus lete is pldzza: termszet adta bartai, a zsidk ldztk t. Azrt mondja rluk a 109. zsoltr: <180> Nem volt gondja arra, hogy msokkal szeretettel bnjon, hanem a nyomorult s szegny embert, a megtrt szvt hallba kergette. (Zsolt 109,16) s a 69. zsoltr: Mert azt ldzik, akit megvertl, annak a knjrl beszlgetnek, akit megsebeztl. (Zsolt 69,27) De nem is lehetett mskpp: a lelki gazdagoknak ldznik kell a lelki szegnyeket, miknt zsaunak Jkbot.33 13 Trt vetettek, azaz minden hatalmukat s tudomnyukat bevetettk, s
33

Az els boldogmondst (Mt 5,3) Luther itt a ptrirkk pldjval vilgtja meg (1Mz 27).

47

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

nem fukarkodtak se szval, se cselekedettel, akik letemre trnek, akik lelkem romlst kerestk. Tettleg akadlyoznak engem, s szavakkal ksrtenek, amint kvetkezik: akik vesztemet akarjk, vagyis akik rosszat kvntak a lelkemnek, noha az dvssgemet akartk elsegteni ltala. Hisz emiatt vitatkoznak a zsidk Istvnnal (ApCsel 6,910); s mindig kzbeszlnak s ellene mondanak az nmaguk szerinti blcsek a tnyleg igaznak, hogy semmiv tegyk beszdt, s sajt szavukat bizonygassk, amely pedig rossz s llekront. Hibavalsgot prdikltak.34 Nem akarjk a keresztnek s a kpmutats nlkli alzatnak tjt hirdetni vagy tantani, hanem a sajt maguk cselekedett s igazsgt. Pedig ez bekpzelt s hibaval tants, mert nem teszi blccs s igazz az embereket, hanem inkbb akadlyozza s ldzi Isten blcsessgt s igazsgt. s csalrd terveken gondolkoznak mindennap. Sohasem tantanak mst, csak azt, ami a kegyelemmel ellenkezik, de az igazsg s az igazsgossg ltszatban. Azrt csalrdsg ez a lelkek szmra s hibavalsg, ami nem termi meg azt, amit megtveszten gr; ez bizony annyi, mint trt vetni a lelkeknek, s mindenron krukra, vesztkre trni. Mert szorgalmasabban prdikljk hazugsgaikat, mint msok a tiszta igazsgot, s erre fordtjk minden erejket. Csalrdsg az, ami jnak ltszik, s mgsem j ez pedig mindig akkor trtnik, amikor a j cselekedetekrl tantanak, Isten kegyelmnek s irgalmnak hirdetse nlkl. 14 De n meg sem hallom, mintha sket volnk, vagyis hamis, szpen cseng szavaikat nem fogadtam be, megmaradtam a te igazsgod mellett, miknt Krisztus mondja Jn 10-ben brnyairl, hogy nem az idegen tantk szavra hallgatnak, hanem az szavra (Jn 10,5.27). <181> Olyan vagyok, mint a nma, aki nem nyitja ki szjt, hallgattam s nem mondtam ellent nekik, mert erszakosan s krlelhetetlenl szorgalmaztk gyket. Mert az ember ne szrja a szentet a kutyknak, sem a drgagyngyt a disznk el (Mt 7,6). Tovbb: Sket flekre ne fecsreld szavad!, mondotta Salamon.35 15 Olyan vagyok, mint aki nem hall, s szjban nincs ellenvets. E kt vers arrl panaszkodik, hogy mindig azok kerlnek fellre, akik az igaz tan s a valdi igazsg ellen tantanak; hogy tbbre becslik ket s tbb a hallgatjuk, mint a valban igazaknak. Mert a kisebbsg kveti az igazsgot, a tbbsg
MBT: arrl beszlnek, hogy rtsanak nekem. Bizonytalan, melyik helyre gondolt itt Luther, taln Pld 18,13, vagy valamelyik msik hallgatni arany tartalm kzmonds: Pld 14,3; 21,23; 26,4; 29,11.
34 35

48

A ht bnbnati zsoltr

az igazsg ltszata utn jr. Ez teht az rtelme: Nemde siralmas az, hogy az igazsg, amelynek pedig egyedl volna szabad szlnia, hallgatni knytelen? A csals-mts pedig nem tr beleszlst, rosszallst, ellentmondst. Kierszakolja, hogy csak t hallgassk, s egyedl akar szlani. Azrt olyan lettem, mint a nma s sket ember. Mert nincs merszem szlani, a beszdkre hallgatni meg nem tudok s nem is akarok. Hogy azonban e kt verset nem a kereszten fgg Krisztus mondta a sz bet szerinti rtelmben, az nyilvnval. Mert nem mtst s res szavakat hallott akkor, az ugyanis mindig valami hamis ltszatba burkolzik, hanem nylt gyalzst s gonosz beszdet, a jnak minden ltszata nlkl. Hallani s szlani e helyen annyit jelent, mint tantvnynak, illetve mesternek lenni. Nem hallani azt jelenti: nem akarok tantvny lenni, nem szlani azt jelenti: nem akarok mester lenni. 16 Mert benned remnykedem, Uram, azrt nem hallom meg ket, s hallgatok. Mert nem akarom, amint k tantjk s cselekszik, a magam vigasztalst tulajdon blcsessgemre, tisztessgemre s igazsgomra bzni, hanem egyedl tered s a te kegyelmedre. Te hallgass meg engem,36 n Istenem s Uram: Remnysgemet nem fogod semmiv tenni, hanem vlaszolsz krsemre, s eleget teszel neki. Az n dolgom krnem s vrnom tged s a te kegyelmedet. A te dolgod pedig, hogy meghallgass, krsemre vlaszolj, s remnysgem bevltsad. Akik azonban nelgltek s semmiben szksget nem reznek, azok nem is vrnak, nem is remlnek semmit; azrt nem is hallgatja meg ket senki, nem is vlaszol nekik senki, nem is elgti ki ket senki; hiszen mr mindenk megvan. 17 Mert azt gondoltam: ez volt a gondom, s gy gondolkodtam magamban: , adn Isten, hogy ne telnk rmk bennem! Brcsak ne nevetnnek rajtam! <182> Hogy vgl is igazuk ne legyen, hanem megszgyenljenek, amint az els bnbnati zsoltrban ll (Zsolt 6,11), s rstelkednik kelljen, ha a valdi igazsg megismersre eljutnak, amelyet nbennem annyira ldznek, s hamissguk megismersre, amelyet oly nagyra rtkelnek! Ha lbam meginog, ne lennnek dlyfsek velem szemben. Vagyis fltem tle, s megmondtam, hogy a lbam taln meginoghat, s nem tudnk az igazsg mellett kitartani. Ha ez megtrtnnk, akkor fennhangon dicsekednnek, hencegnnek s krkednnek flttem. Mivel azonban beld vetem remnysgemet, hallgass ht meg, n Istenem, s ne engedj odig jutnom, hogy krrmket s dicsekvsket lelhessk bennem! Elgedj meg azzal, hogy gyllnek s ldznek engem az igazsgrt; ne engedd, hogy mg igazuk is legyen! Hiszen nincsen nekik igazuk, mert nmagukban bizakodnak s nem tebenned.
36

MBT: te majd megfelelsz nekik.

49

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

18 Szenvedsre szlettem, s fjdalmam szntelenl a szemem eltt van:37 Nem szabadkozom a szenvedssel s a bntetssel szemben, vllalom s ksz vagyok r. Bizony mltnyos s jogos, hogy szenvedjek, szinte szenvedsre szlessem s rendeltessem, mert telve vagyok bnnel. A bnsnek pedig kijr Istentl a maga bntetse s szenvedse. n csak azt krem, hogy ne azoknak legyen igazuk, akik ellensgei a szenved, alzatos s megfesztett letnek, mintha ppen nekik volna igazuk, s nem szenvedst, hanem bkessget s tisztessget rdemelnnek. De hogyan van a fjdalmam szntelenl a szemem eltt? A zsoltros azt akarja mondani: Szemem eltt van, amitl fjdalmam szrmazik, s amitl szenvednem kell: a bneim. 19 Bizony, megvallom bnmet, bevallom s nem is akarom tagadni, hogy bns vagyok, s magamnak semmi igazsgot nem tulajdontok; s amirt mindig szenvednem kell, annak az az oka, hogy telve vagyok bnnel. Bnkdom vtkeim miatt, amint a kvetkez, negyedik bnbnati zsoltrban ll: Bneim mindig szemem eltt vannak, s meg akarom vallani bnmet. (Zsolt 51,6) Ugyanazt jelenti, mint ez a vers. Nos ht, a blcs, igaz s szent kevlykedk kszek bkessget s nyugalmat, knyelmet s tisztessget elfogadni, s nem ltnak semmit, ami szomortan s bntan ket, hanem csak azt, ami kvnatos s tetszets a szemkben. Hiszen elrejtik a bnket, s nem valljk meg, nem is gondolnak arra, hanem csak a maguk kivlsgra meg a msik ember bnre (amint a kvetkez vers mondja). Viszont a helyes alapon ll ember e kt vers szerint ppen az ellenkez. <183> Szent Pl apostol is gy mondja (Rm 7,23), hogy bn lakozik benne s hogy ez foglyul ejtette, pedig semmi rosszat nem tett, hanem ellenkezleg, sok jt. Krisztus is megparancsolja minden hvnek (Lk 14,26), hogy gylljk meg lelkket. Mrpedig semmi ms nem gylletes, egyedl csak a bn. Honnt kerl ht a bn az igaz emberbe, hogy azt meggyllhesse? (Mert Krisztus nem azt mondja, hogy csak a rgi bneiket gylljk, a mr megbntakat s amelyekrt mr bocsnatot nyertek, hanem a lelkket s letket, amely ktsgkvl most is bennk van.) Ezeket a bnket a kevlykedk semmibe sem veszik. Nyugodtan jrnak-kelnek, s azt mondjk, hogy ezek csak mindennapi bnk, s nem Isten parancsolata ellen vtk. Ha ez igaz, akkor mirt parancsolja Krisztus, hogy gylljk ket, s mirt panaszkodik az apostol, hogy rabul adatott nkik? (Szerintk nincs is parancsolat a mindennapi bnk ellen, s azok nem is ejtenek rabsgba senkit.) 20 De ellensgeim letersek, sokan vannak, akik ok nlkl gyllnek. Vagyis sokat szenvedek s rosszul megy sorom, de ellensgeimnek j dolguk van,
37

MBT: hiszen mr kzel vagyok az elgshez, szntelenl gytr a fjdalom.

50

A ht bnbnati zsoltr

amint azt Jeremis 12 s Habakuk 1 lerja (Jer 12,1; Hab 1,23). k lnek, n haldom szntelen. k hatalmasak s ersek, engem szntelenl megalznak. k tisztessgben, n gyalzatban, k bkessgben, n bktlensgben; k sokan vannak s sokan hznak hozzjuk, akik dicsrik ket s velk tartanak; n magamban llok, elhagyottan, s senki sem tart velem vagy ragaszkodik hozzm. Ennyire egyenltlenl s mskppen ll a tnyleges, valdi szent a ltszlagos, hamis, ncsal szentekkel szemben. 21 Rosszal fizetnek nekem a jrt, rm tmadnak, pedig n jra trekszem. Az nmagukban blcsek s nelgedettek nem is tudnak mst, mint jrt rosszal fizetni. Mert az igaz tants, amellyel a legjobbat nyjtja nekik az ember, s igazn javukra szolgl, ami pedig bizony j, azt ldzik s gyllettel, gytrssel viszonozzk. Amellett rgalommal rossz hrbe hoznak mindenkit, aki ezt a jt keresi s kveti. Mert ez a j nem nyilvnval, hanem elrejtetett a kereszt alatt s az Istenben val megsemmislsben. De k nem akarnak letkben s tisztessgk ltszatban megsemmislni. k is akarnak valakik lenni, pedig inkbb haragszanak s bajt okoznak. Amellett gy vlik, hogy a jra trekszenek, pedig az a valsgban gonosz s nmaguk romlsa. Elkerli azt az igaz, k pedig ezrt rossz hrbe hozzk. 22 Ne hagyj el engem, Uram, Istenem, ne lgy tvol tlem! Magnyos ember vagyok, akit mindenki cserbenhagyott s megvet. Karolj fel azrt, s ne hagyj magamra engem! Istennek az a termszete, <184> hogy a semmibl alkot valamit. Aki azrt mg nem lett semmiv, abbl nem is alkothat az Isten valamit. Az emberek azonban a valamibl formlnak msvalamit, de az mind csupa haszontalansg. Azrt Isten csak az elhagyottakat karolja fel, csak a betegeket gygytja meg, csak a vakokat teszi ltkk, csak a halottakat lkk, csak a bnsket igazakk, csak a tudatlanokat blcsekk, rviden: csak a nyomorultakon knyrl, s csak azoknak ad kegyelmet, akik szklkdnek kegyelem nlkl. Azrt a fennhjz, blcs s igaz szent nem lehet Isten nyersanyagv, s nem rheti meg soha, hogy Isten munklkodjk benne. Az ilyen ember a sajt cselekedeteinek hnrjban marad, s klttt, festett, hamis kirakatszentet forml nmagbl: azaz lszent kpmutatt. 23 Siess segtsgemre, Uram, szabadtm! Siess segtsgemre, mert a tbbi mind arra siet, hogy megrontson engem. Mert ott nincsen Isten segtsge, ahol emberi segtsg van, hanem csak ott, ahol az embert ms vagy nmaga ldzi. Mert Isten nem a gazdagok atyja, hanem a szegnyek, zvegyek s rvk; a gazdagokat elkldte res kzzel (Lk 1,53). Uram, szabadtm: vagyis dvssgemet, szabadulsomat sem nmagamban, sem msban nem keresem, hanem egyedl csak tenlad. gy ll ez a 4. zsoltrban is: Hallgass meg, mert hozzd

51

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

kiltok, igazsgos Istenem! (aki ti. az igazsgot adja). (Zsolt 4,2) A kevlyeknek azonban elg dvssgk, elgltsgk van nmagukban. Az dvssgk nem az Isten dvssge. nmaguknak szereztk, mert semmikppen sem krhoztatnk magukat. Isten azonban csak az elkrhozottakat dvzti. Nem minthogyha ezek mikppen egyesek mondjk csak gondolnk magukat krhozottaknak, noha valjban dvzltek, hanem valjban is elkrhozottak. Ez nem klttt nrtkels. Mert Istent nem lehet flrevezetni. gy kell lennie, ahogyan gondoljk, ha mskpp volna, Isten szne eltti kpmutats s hazugsg lenne.

A negyedik bnbnati zsoltr (Zsolt 51)38


3 Knyrlj rajtam kegyelmeddel, Istenem, trld el htlensgemet nagy irgalmaddal! 4 Teljesen mosd le rlam bnmet, s vtkemtl tisztts meg engem! 5 Mert tudom, hogy htlen voltam, s vtkem mindig elttem van. <185> 6 Egyedl ellened vtkeztem, azt tettem, amit rossznak ltsz. Ezrt igazad van, ha szlsz, s jogos az tleted. 7 Lsd, n bnben szlettem, anym vtekben fogant engem. 8 Te pedig a szvben lev igazsgot kedveled, s a blcsessg titkaira tantasz engem. 9 Tisztts meg izsppal, s tiszta leszek, moss meg engem, s fehrebb leszek, mint a h! 10 Engedd meg, hogy vidmsgot s rmet halljak, s megjuljanak tagjaim, amelyeket sszetrtl! 11 Rejtsd el orcdat vtkeim ell, trld el minden bnmet! 12 Tiszta szvet teremts bennem, Istenem, s az ers lelket jtsd meg bennem! 13 Ne vess el orcd ell, szent lelkedet ne vedd el tlem!
38

Ps. 50. Miserere mei Deus (Vulg). Weltler dn fordtsa.

52

A ht bnbnati zsoltr

14 Vidmts meg jra szabadtsoddal, tmogass, hogy lelkem kszsges legyen, 15 hogy tanthassam utaidra a htleneket, s a vtkesek megtrjenek hozzd. 16 Ments meg a vrrokonoktl,39 , Isten, szabadt Istenem! s igazsgodat ujjongva hirdeti nyelvem. 17 Nyisd meg ajkamat, Uram, s dicsretedet hirdeti szm. 18 Hiszen a vres ldozatot nem kedveled, s ha gldozatot adnk is, nem vennd szvesen. 19 Isten eltt a tredelmes llek a kedves ldozat. A tredelmes s megtrt szvet nem veted meg, Istenem! 20 Tgy jt a Sionnal kegyelmesen, ptsd fel Jeruzslem kfalait! 21 Akkor majd kedveled a helyesen bemutatott ldozatokat, s az gldozatot s a tbbi ldozatot. Akkor majd ldozhatnak oltrodon borjakat. 40 3 Knyrlj rajtam kegyelmeddel, Istenem! Az szinte s bnbn szvet semmi sem foglalkoztathatja jobban, mint bne s lelkiismeretnek nyomorsga. Ezrt e szavakat senki sem mondhatja komolyan, aki szvben rez mg valamilyen kpessget vagy kiutat, ezrt nem sllyed a nyomor mlyre, hanem tall mg vigasztalsmorzst Isten irgalmassgn kvl. <186> Az ige rtelme teht ez: , Istenem, senki emberfia, semmilyen teremtmny nem kpes segteni rajtam vagy megvigasztalni; oly nagy a nyomorsgom. Hiszen bajom nem testi, sem tmeneti, ezrt knyrlj ht te rajtam, aki Isten vagy s rkkval. s egyedl te segthetsz rajtam. Irgalmad nlkl minden dolgom borzalmas s keserves. De nem csekly kegyelmet krek tled, amely testi s tmeneti nyomorsgomon megknyrl hanem knyrlj rajtam a te nagy irgalmassgoddal, amellyel lelkem nsgn knyrlsz. Trld el htlensgemet nagy irgalmaddal! Elbb az irgalom nagysgt,
39 40

MBT: ments meg, mert vrt ontottam. MBT: s az gldozatot s a teljes ldozatot. Akkor majd ldozhatnak oltrodon bikkat.

53

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

most sokasgt emeli ki. Mindezek ama alapos bnbnatnak a szavai, amely Isten kegyelmt nveli s szm szerint is sokastja azzal, hogy sajt bneit nagynak s soknak mutatja. Mivel, mint azt az apostol mondja: ahol megnvekedett a bn, ott mg jobban kirad a kegyelem. (Rm 5,20) Azrt nemigen zlik a ggsknek, ntelteknek a kegyelem, mivel bneiket mg nem utltk meg. 4 Teljesen mosd le rlam bnmet, s vtkemtl tisztts meg engem! Az elbbiekben a zsoltros mint olyan ember, aki jat akar kezdeni, krt kegyelmet s bocsnatot az elkvetett bnkre s az j let kezdetre. Mostantl pedig szinte egszen a zsoltr vgig mint valaki, aki nvekedni szeretne, kri a mind alaposabb megmosdatst s megtiszttst. Mivel az els kegyelem41 csak bevezetse, kezdete a megtisztulsnak; ebben rekednek meg azok, akik csupn a tnyleges,42 kls bnt ltjk, mi tbb, mg a visszaess veszedelme is fenyegeti ket. Ezenfell mg a kegyelmet is elvesztik, mivel megkemnyednek s gonoszabb lesznek, mint annakeltte voltak, br ezt nem ltjk, s nincs is szndkukban. Helyzetnk valjban a kvetkez: kell, hogy dm kitakarodjk Krisztus pedig betrjen hozznk. dmnak meg kell semmislnie Krisztusnak pedig egyedl uralkodnia s jelen lennie. Ezrt nincsen vge ebben az letben a mosdatsnak s megtiszttsnak; mivel a velnk szletett dm azokat a j cselekedeteinket is, amelyeket a megkezdett s nvekv j letben tesznk, megrontja s bnn teszi, ha Isten nem arra lenne tekintettel, hogy a kegyelem mr elkezdte tisztra mossunkat. 5 Mert tudom, hogy htlen voltam, s vtkem mindig elttem van. Ez klnbzteti meg a valdi szenteket az lszentektl, hogy ltjk nyomorsgukat, hogy nem azok, amik lenni szeretnnek, illetve aminek lennik kellene. Ezrt tlik el magukat, s nem trdnek msok vlemnyvel. A tbbiek ezzel szemben nem ismerik fel nyomorsgukat, gy vlik, hogy mr olyanok, mint amilyennek lennik kell, folyton szem ell tvesztik magukat, s a tbbiek gonoszsgt brljk. <187> gy ferdtik el e zsoltrvers rtelmt: Tudom msok htlensgt, s vtkk mindig elttem van, s mindez azrt van gy, mivel sajt vtkket htukon hordozzk, s szemkben gerenda van (Mt 7,3). gy aztn visszjra fordtjk ezt a kis mondatot: Bnm mindig elttem ltom. Az elttem, mint ahogyan azt nmetre fordtottuk, azt jelenti: szemem eltt vagy szemben, a szemkzt lthat trgyat jelenti. 6 Egyedl ellened vtkeztem, azt tettem, amit rossznak ltsz. Ez a vers
41 A skolasztikus teolgia megklnbzteti az els kegyelmet az emberben folyamatosan munklkod kegyelemtl (gratia praeveniens et subsequens). 42 Az aktulis s az eredeti bn megklnbztetse (peccatum actuale et originale).

54

A ht bnbnati zsoltr

arra tant, hogy kls j cselekedeteinket alapjban semmire se becsljk, s azt a dicsretet s tisztessget, amelyre emberek rdemestik ket, ne higgyk el. Mivel azok tiszttalansgban s bnben szletnek, Isten sem tartja ket jnak, kivve ha mi nem rtkeljk ket semmire. Ezrt az a magyarzat, amely ezt a verset kizrlag a kls bnkre vonatkoztatja, teljessggel helytelen, mert ami a kls vtkeinket illeti, ktsgen fell ll, hogy azokkal nemcsak Isten ellen, hanem emberek ellen is vtkeznk s gonoszt cseleksznk. Ezrt igazad van, ha szlsz, s jogos az tleted. Mit jelent ez? Istennek tn csak akkor van igaza, amikor mi, bnsk vtkeznk? Vagy ki krdjelezi meg Isten tlett? Hogy Istent, ami ltt s lnyegt illeti, senki sem tlheti meg vagy igazolhatja, nyilvnval. Mivel az rkk rvnyes, valsgos s soha meg nem vltoztathat igazsgossgban nmagnak s minden dolgoknak legfelsbb brja. De szavval s tetteivel az nigazol, bekpzelt emberben llandan ellentmondsba, ellenllsba, brlgatsba s tlkezsbe tkzik, s gy kzte s azok kztt szakadatlan perpatvaros brsgi trgyals folyik szava s tettei miatt. Ezzel az igazad van, ha szlsz mondattal az jut kifejezsre, mintha ezt mondannk: Hogy szavadat igaznak, megalapozottnak, jogosnak talljuk s elismerjk. Most ugyan lehetetlensg mindezen szavakat felsorolnunk, amelyeket ellentmonds r az nteltek rszrl. Summsan azonban a kvetkezk jellemzik: az rs s Isten igje Krisztus szenvedsre utalnak, ahogyan nmaga tanstja: gy van megrva: Krisztusnak szenvednie kell, de harmadnapon fel kell tmadnia (Lk 24,46). gy ht a Szentrs nem tartalmaz egyebet, mint a Krisztus szenvedse ltali kegyelem s bnbocsnat grett. Csak az dvzlhet, aki benne bzik, s senki ms. Ennek az igazsgnak: Krisztus szenvedsnek s a benne val hitnek ellene mondanak mindazok, akik nem akarnak bnsk lenni, s klnskppen azok, akikben az j let mr kezdett vette. Nem akarjk rvnyesnek elismerni, hogy bnsk; nem svrognak flelemmel teljes kvnsggal Krisztus utn. Mikzben Isten minden igjben meggrte Krisztusrl, hogy a bnskrt hal meg. Aki azrt tbb nem tartja magt bnsnek, s nem akarja, hogy annak tartsk, az Istent hazugg teszi, nmagt pedig igazsgg; ez azonban a legslyosabb bn s minden blvnyimds feletti blvnyimds. Ezrt rta Jnos apostol: Ha azt mondjuk, <188> nincsen bennnk bn, nmagunkat csaljuk meg, s igazsg nincsen bennnk. (1Jn 1,8) Tovbb: Ha azt mondjuk, nem vagyunk bnsk, hazugg tesszk t, s nincs meg bennnk az igje. (1Jn 1,10) Ezrt szl gy a zsoltros: hogy az nteltsgnek ez a borzalmas vtke ne rjen, ezrt megvallom, hogy bns vagyok eltted, hogy semmi jt nem cselekszem, azrt, hogy te igazsgban megllhass, igazad legyen, s az ellened perlekedket

55

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

mind legyzzed, akik nmagukat tartjk igaznak, amikor tged szavaidban meghazudtolnak. Isten lesz vgl is az igazsg, s fellkerekedik, vagy emitt jsgval, vagy pedig amott komoly tletvel, s akkor bizony mit sem hasznl, ha nmagam vagy az emberek eltt vagyok igaz. Erre nem lehet pteni, el kell tle tekinteni s flelemmel vrni, mit tart rla Isten. 7 Lsd, n bnben szlettem, anym vtekben fogant engem. me, enynyire igaz, hogy bns vagyok eltted, hiszen mr szletsem, letem kezdete, fogantatsom bnben trtnt nem szlva a szavaimrl, tetteimrl, gondolataimrl s tovbbi letemrl. Rossz fa vagyok (Mt 7,1718) s termszetem szerint a harag s bn gyermeke; s mg ez a termszet s az ilyen llapot bennnk, rajtunk megmarad, bnsk vagyunk, s azt kell krnnk: Bocssd meg a mi bneinket stb. (Mt 6,12) mg a test meghal s elpusztul. Mivel dmnak meg kell halnia s megsemmislnie, mieltt Krisztus teljesen feltmad (Rm 6,5), s ez a bnbnatra ksz lettel kezddik s a halllal fejezdik be. Ezrt a hall dvs mindazoknak, akik Krisztusban hisznek, mivel nem cselekszik egyebet, mint hogy mindazt megemszti s porr teszi, ami dmtl szletett, hogy bennnk egyedl Krisztus lakozzk. 8 Te pedig a szvben lev igazsgot kedveled. Azaz a kls igazsgossg s a lthatv vlt igazsg csupa csals s mts, mivel a bels bnket eltakarja, s a valdi, tnyleges igazsgossgnak csak ltszata. Ennek ellensge vagy, mikzben az emberek pp ezt szeretik. gy ht te a bels igazsgot szereted, k ellenben a kls hamissgot; te a ltet, k a ltszatot. Ezrt nem mondjk: Eltted bns vagyok stb. s a blcsessg titkaira tantasz engem. Isten blcsessge az ntelteknek csupn klsleg nyilatkozik meg, az alzatosaknak ezzel szemben bels igazsgban s rejtett titkaiban lesz nyilvnval. Ezt olvassuk: a te blcsessged, hiszen valjban nem is a mienk, hanem Isten, aki neknk adja. Ennek a blcsessgnek kls rsze, hogy az ember sok beszddel, gondolattal s cselekedettel Istent szolglni, megkzelteni igyekszik: mindezt pedig klsleg is lthat mdon, gyhogy mindenki szabadon <189> kvetheti; hiszen sokfle ilyenfajta kls magatarts s viselkeds ltezik. Mindezekben azonban Istent teljesen fonkul, hibavalan keresik; bensejkben kevesebbet tudnak Istenrl, mint brki ms mivel tulajdonkppen nmagukat keresik, s ppen ily mdon igyekeznek Isten utn, s akarjk t megismerni stb. A blcsessg bels s rejtett titka nem egyb, mint hogy nmagunkat ismerjk meg alaposan, s ezltal nmagunkat utljuk meg, minden igazsgossgot nem nmagunkban, hanem Istennl keressnk, legynk nmagunkkal folyvst elgedetlenek, s Isten utn vgyakozzunk, azaz Istent alzatosan szeressk, s feledkezznk meg sajt magunkrl. Erre a bels, ismeretlen igazsgossgra valamennyi kls szertartsban s formban,

56

A ht bnbnati zsoltr

minden szban s cselekedetben csupn utals trtnik. Az nteltek azonban megmaradnak ennl, megkemnyednek ebben, mivel kedves nekik a ltszat s a kpmutats ezrt gylli Isten ket, aki a valt s az igazsgot szereti. 9 Tisztts meg izsppal, s tiszta leszek! Itt a zsoltros mindjrt egy pldn mutatja be, amit az elbb mondott. Mintha ezt akarn mondani: Mzes s a trvny papjai nmagukat s a npet is izsppal, amelyet a bak vrbe mrtottak, meghintettk (amirt is megtisztultnak tartottk magukat). Ez ugyan kls cselekedet s kpletes tett, de nem maga az igazsg, amelyet megjelent, amelyet szeretsz, kvnsz, mg csak nem is blcsessged titka, amelyet kinyilatkoztattl nekem. Ezrt ht hints meg engem az igazi ldozati vrrel, Jzus Krisztus vrvel: ettl igazn, teljes alapossggal bensmben tisztulok meg, minden cselekedetem s rdemem nlkl.43 Moss meg engem, s fehrebb leszek, mint a h! A kznek s a lbnak a trvny szerinti kls megmossa nem tisztt meg engem, hanem ltszatval flrevezeti azokat, akik az ltala megjelentett belsrl nem tudnak, holott az ama valsgos, igaz blcsessg. Ezrt az izsppal trtn kls meghints s a vzzel trtn megmoss semmit sem hasznl a bels megmoss s meghints dolgban ez mindssze kpes cselekedet s puszta jel. Hasonl a helyzet minden egyb kls szertartssal s ceremnival: nem akarnak egyebet, mint hogy Isten megfelel mdon belsleg hintsen meg, mosson, hasson, szljon s poljon a Szentllek kegyelmvel. Ebben az rtelemben a rgi, kedves atyk az szvetsgben kpes szemlltetst lttak, s prbltk mgtte Isten blcsessgt s a bels, elrejtett igazi rtelmet megkeresni. 10 Engedd meg, hogy vidmsgot s rmet halljak! A kls igazsgossg minden magatartsa s tevkenysge kptelen megvigasztalni a lelkiismeretet s elvenni a bnt. Minden tevkenysget s valamennyi j cselekedetet mg bernykolja az ijedt, szorong s remeg lelkiismeret mindaddig, mg te kegyelemmel meghintesz, megmosol, s olyan tiszta lelkiismeretet teremtesz bennem, <190> hogy csendes suttogsodat halljam: Megbocsttattak a te bneid. Ezt senki sem szlelheti, csak az, aki meghallja; senki sem lthatja, senki sem kpes ezt felfogni. Ezt csak meghallani lehet, s ez a halls teremt megvigasztalt, rvendez lelkiismeretet s bizalmat Istenben. s megjuljanak tagjaim, amelyeket sszetrtl, ez azt jelenti, hogy a llek minden ereje, amely a bnterhelt lelkiismeret miatt egyidejleg kimerlt s sszetrt, majd rvendezik s felfrissl, ha a lelkiismeret a bnbocsnat rmt hallja. Hiszen a bn minden lelkier szmra slyos, szomor, szorongat teher. Mgsem szabadulhatunk meg tle kls, emberi cselekedettel, hanem egyedl Isten bels munkja ltal.
43

V. 2Mz 12,22; 24,68; Zsid 9,1114.

57

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

11 Rejtsd el orcdat vtkeim ell! Ne nzz tl szigoran cselekedeteimre, mivel azok csupa vtkek, ha azokat szned s tlszked el lltod. Ezrt a zsoltros nem gy szl: Fordtsd el bnmet orcdtl mintha lenne nhny olyan cselekedet, amely kibrn Isten tekintett, gyhogy csupn a gonosz tetteket kellene elrejteni orcjtl, s a jk megmaradhatnnak. Annl inkbb kell orcjt elrejtenie, hogy cselekedeteink s magunk is megllhassunk s megmaradhassunk. Azaz: kegyelembl nem rja fel neknk azt, ami termszetnk szerint ugyan bn lenne, mint az fennebb olvashat: Boldog, akinek htlensge megbocsttatott, vtke eltrltetett. (Zsolt 32,1) Trld el minden bnmet! Engedd el, ami mg hinyzik igazsgombl, gy, ahogyan azt tled krtem, ti. hogy elfordtod orcdat attl a gonosztl, amely mg itt van. Mivel Isten eltt, mint mr emltettem, minden cselekedetnkben megvan az, aminek nem volna szabad meglennie (nevezetesen bnben trtnnek, mivel ebben szlettnk), s nincsen meg az, amire szksgnk lenne (nevezetesen a teljes tisztasg, mivel dm bne rvn azt elvesztettk). 12 Tiszta szvet teremts bennem, Istenem! Tiszta kz, szp szavak kls megjelensre nzve knnyen elrhetk, s emberi akarat kpes erre; de tiszta szvet, amely a dolgok irnti minden szeretetrl lemondott, ez egyedl a Teremt mve s Isten hatalmban van. Ennek megfelelen mondja az rs, hogy tiszta szve senkinek sincsen (1Mz 6,5; 8,21). Ezrt mindenki bns Isten eltt, mivel eltte minden szv nyitott, ahogyan nyilvnval az ember eltt a kz vagy a tett. A tiszta szv, ama igazsg, amelyet Isten szeret (Zsolt 51,8), ama bels igazsgossg, amely ugyan e fldi letben sohasem rhet el, mgis szntelen keresend. <191> s az ers lelket jtsd meg bennem! A meggrnyedt llek a test, dm lelke. Minden dolgban nmaga fel grbed s a maga hasznt keresi. Velnk szletett. Az ers llek a jakarat, amely egyenesen Istenre irnyul s egyedl Istent keresi. Ezt Istennek kell jjteremtenie s a szv belsejbe ntenie, nehogy szemernyi tettets legyen lelknkben, hanem Isten akaratt szvnk mlysgbl szeressk. 13 Ne vess el orcd ell! Ez trtnik mindazokkal, akik nem vetik meg nmagukat tulajdon szemkben, s nem is tartanak attl, hogy maga Isten veti el ket orcja ell, st odamerszkednek Isten szne el, s felmagasztaljk nmagukat. Ezrt alztatnak meg s vetik el ket mivel azt hiszik, hogy tisztk, kegyesek, megvilgosodottak, s ezrt nem vethetk el. A tbbiek ezzel szemben tudjk s rzik, hogy bneik miatt jogosan elvetendk. gy flelmkben elbe mennek az elvettetsnek, s alzatos knyrgssel nyerik el azt, amirl az nteltek gy vlik, hogy sajt szentsgkkel mr kirdemeltk. Szent Lelkedet ne vedd el tlem! Mivel nmagamban romlott vagyok, Lelked kell hogy megeleventsen,

58

A ht bnbnati zsoltr

megtartson: maga a Szentllek nlkl Isten eltt egyetlen ajndk vagy kegyelem sem elgsges. 14 Vidmts meg jra szabadtsoddal, mivel dm ltal valamennyien elvesztettk szabadsgunkat; ezrt kell rdem nlkli kegyelembl jra megkapnunk. A Szentrs Krisztust nevezi Isten dvssgnek. az Istentl adott dvssg s szabaduls. Benne megvan minden vigasztals s rm a llek szmra, amelynek fjnak bnei. Tmogass, hogy lelkem kszsges legyen, ami annyit jelent: Szentlelked ltal, aki kszsges embereket teremt, akik nem a bntets miatti flelembl vagy szmtsbl44 szolglnak Istennek. Mivel akik flelembl szolglnak, csak addig llhatatosak s szilrdak, mg a flelmet rzik; hiszen knyszer alatt llnak, s akaratuk ellenre szolglnak Istennek, s valjban, ha pokol vagy bntets nem ltezne, egyltaln nem szolglnnak neki. Hasonlan azok sem, kik Istent csupn a jutalomrt vagy jttemnyei remnyben szolgljk, ugyancsak nem llhatatosak; ha ugyanis nem tudnnak jutalomrl, vagy elmarad a jttemny, k is felhagynak a szolglattal. Mindezek nem rlnek Isten szabadtsnak, nincsen tiszta szvk, sem ers lelkk, hanem jobb szeretik nmagukat Istennl. Akik azonban szinte jakaratbl szolgljk, azok ersek az r szolglatban, brhogyan alakuljon is a helyzet, <192> rje ket dessg vagy kesersg; mivel Istentl kapott nemes, kszsges, fejedelmi, nem rjuk knyszertett akaratbl llhatatosak s llnak helyt. A fejedelmi llek sz, amely itt olvashat, a hber nyelvben nkntes, kszsges, knyszerre s figyelmeztetsre nem szorul lelket jelent. Amit a knyszer fog ssze, az nem tarts, amit viszont a szabad akarat tart fenn, az megmarad. 15 Hogy tanthassam tjaidra a htleneket, s a vtkesek megtrjenek hozzd. Mostantl fogva soha tbb nem akarom az emberi igazsgossgot s emberek tjait tantani, amint azt az nteltek teszik, hanem a kegyelem s igazsgossg tjt. Hiszen a vtkesek csak gy jutnak el hozzd s trnek meg valjban. Emberi igazsgossggal ugyanis mindig csak eltvolodunk Istentl a gg kvetkeztben, amelynek jelen kell lennie ott, ahol nincsen kegyelem. 16 Ments meg engem a vrrokonoktl, 45 , Isten, szabadt Istenem! A vrrokonok azok az ntelt emberek, akiknek dm volta szletsktl fogva vrkk vlt. k mindig is ellenkeznek ezzel a tantssal s az igaz blcsessggel, s aki tantani akarja ket, szmoljon rszkrl ellenllssal s ldzssel, mivel
Eredetileg: ungeordnete Liebe. MBT: mert vrt ontottam. Luther az 1517-es els fordtsban mg a vrrokonok (Blutverwandten) szt hasznlja, ksbb, az 1524-es zsoltrfordtsban s az 1525-s magyarzatban javtotta ki helyesen a vronts bnre (Blutschuld).
44 45

59

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

klnsen azt nem akarjk eltrni, hogy amit cselekszenek, az semmi, hogy k mg nem llnak a kegyelem llapotban, sokkal inkbb testi mivoltuknak s vrrokonsguknak megfelelen csupn emberi beltsuk alapjn s kls ltszatra kegyesek; ezt becslik nagyra, s elvrjk, hogy ket is nagyra becsljk. Ezrt szl gy a zsoltros: Isten, szabadt Istenem, azaz akitl dvssgem egyedl fgg, nem pedig tlem, sem igaz voltomtl, de nem is valamilyen ms teremtmnytl. Szabadts meg a vr gyermekeitl, mivel ezek nigazsgukra ptik dvssgket, s azrt llnak ellen ennek a tantsnak, amely csak a bnsket hvja megtrsre, pontosan gy, ahogyan a zsidk az apostoloknak lltak ellen, a pognyok a mrtroknak, az eretnekek a egyhzatyknak, s ahogyan az nteltek az egyszer igazakkal ma is teszik. s igazsgodat ujjongva hirdeti nyelvem. Teht: Nem akarom tbb emberek igazsgt hirdetni, tetteiket dicsteni, egyedl a te mvedet! Elmondom, nincsen nagyobb igazsgossgodnl, amely ltal minden megigazult igaz, amelyen kvl mindenki ms bns. Mert akit te meg nem igaztasz, az cselekedeteibl soha sem lesz igaz. Ezrt is hvjk a te igazsgodnak, mivel kegyelembl adod meg neknk azt, amit cselekedeteinkkel soha el nem rhetnnk. Ezrt ht: 17 Nyisd meg ajkamat, Uram! Adj ert s btorsgot, hogy szabadon s merszen prdikljak a vrrokonok ellen. <193> s dicsretedet hirdeti szm. A te erddel elg mersz leszek mindenkit rendre utastani s arrl meggyzni, hogy bnsk, s nincsen bennk semmi, ami dicsretet s tiszteletet rdemelne inkbb szgyent s bntetst rdemelnek. Azutn ismerjk vgre fel, hogy dicsret s magasztals egyedl tged illet, mivel az igazsgossg s blcsessg stb. csak a tid! Mivel tged senki sem dicsrhet s magasztalhat csak gy, hogy nmagt ne szidalmazza s csfolja; senki sem tulajdonthat neked blcsessget s igazsgossgot msknt, ha nem mond le nmagrl, s nem tulajdont nmagnak csupa bnt s esztelensget. Ilyen dicsretet s ilyen tiszteletet terjesszen nyelvem rlad, ha szm megnyitod. Akit Isten ugyanis nem kld, akiben nem szl, az kptelen ezt a tantst hirdetni s Isten rszre dicsretet begyjteni. Ez a legnagyobb, amit Istenrt tehetnk, s ezt kvnja leginkbb tlnk. Hogy a dicsretet, tisztessget s minden jt, ami csak ltezik, neki tulajdontsuk. Ezrt is mondja a zsoltros: 18 Hiszen a vres ldozatot nem kedveled, s ha gldozatot adnk is, nem vennd szvesen. Azt akarod, hogy ne nmagunknak, hanem egyedl neked ldozzunk dicsretet s tisztessget igazsgodrt s blcsessgedrt. Ezrt nem keresed az ldozatot, mg kevsb a tbbi jelentktelen j cselekedetet, noha az ldozat a legnagyobb. Knyrlni akarsz, s nem tlkezni. Nem arra vagy tekintettel, mennyire akarunk mi igazak lenni, hanem arra, mennyire lesznk majd

60

A ht bnbnati zsoltr

igazak teltalad. gyhogy tged dicsrjnk s magasztaljunk, s hogy semmit ne adjunk neked, hanem mindent tled kapjunk: igazsgossgot, blcsessget, igazsgot, rdemet, jcselekedetet stb. Ezrt: 19 Isten eltt a tredelmes llek a kedves ldozat. A tredelmes s megtrt szvet nem veted meg, Istenem! Mintha ezt akarn mondani a zsoltros: Mindent megvet Isten, kivve azt a szvet, amely tredelmes s megtrt: mivel az ilyen neki adja a dicsretet nmagnak pedig a vtket. Az ilyen semmit sem ad Istennek, csak elfogad tle. Isten is gy akarja ezt, hogy valsgosan Isten legyen, hiszen Istenhez az mlt, hogy adjon, nem pedig, hogy kapjon. 20 Tgy jt a Sionnal kegyelmesen, ptsd fel Jeruzslem kfalait! Ha a ggs szentek ezt a tantst nem akarjk elfogadni, radsul nigazsgukat tantjk msoknak is, te mgis add meg a tbbi kivlasztottnak kegyelmedet, nem rdemeik alapjn, hanem jakaratod szerint, hogy a falak felpljenek, vagyis tmadjanak a keresztnysgben megvilgosult emberek, <194> akik a tbbieket vdik s tantjk. Nehogy flrevezessk ket az nigazult, hamis tantk s tantsuk. A falak ugyanis az egyhz lelki elljri, elssorban ezeket kell erre a tantsra felpteni. 21 Akkor majd kedveled a helyesen bemutatott ldozatokat. A zsoltros mondanivalja: Nem bakokat, juhokat, borjakat ldoznak majd neked, hanem az igazsgossg ldozatt, teht nmagukat. Mivel az ldozza Istennek az igazsgossg ldozatt, aki azt ldozza, amivel ads. Mi azonban Istennek tbbel tartozunk, mint amennyivel rendelkeznk. Ezrt nem is fizetnk neki msknt, mint hogy mindent, amink csak van, s amik vagyunk, tadunk neki, s ezt bneink alzatos felismersvel s az igazsgossgnak megvallsval tesszk, ti. hogy igazsgos, brmiknt is bnik velnk isteni akarata. Az Isten irnti hsges odaads a legnagyobb igazsgossg, amelyet birtokolhatunk, az igazi ldozat, amelyet holocaustumnak neveznek,46 mint ahogyan folytatlagosan olvashatjuk. s az gldozatot s a tbbi ldozatot. Akkor majd ldozhatnak oltrodon borjakat.47 A nmet nyelvben ezeket a hber szavakat nem tudjuk kifejezni. A hberben azonban sok s egymstl eltr megjellst talljuk az ldozatnak, mint pldul sacrificium, gy neveztk a szent templomi ldozatot, hasonlan mint az egyhzban a mise, a matutinum, a vespers stb.48 A msfle ldozatok kztt voltak olyanok, amelyeket holocaustumnak hvtak (nmetl: a teljesen elgett lTeljesen elgett (gr.) gldozat vagy teljes ldozat. MBT: s az gldozatot s a teljes ldozatot. Akkor majd ldozhatnak oltrodon bikkat. 48 A jeruzslemi templomban rendszeresen vgzett reggeli s esti ldozatokat Luther a napi miszshez s zsolozsmkhoz hasonltja.
46 47

61

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

dozat), ebbl a papok vagy ldozathozk semmit sem kaptak. A tbbi ldozat: hostiae pacificae, victimae stb.49 alkalmi, kegyes felbuzdulsbl hozott ldozatok voltak, amilyenek jelenleg a rendkvli alkalombl vllalt felajnlsok, imdsgok s fogadalmak. Nos, a zsoltros azt mondja ezekrl: tulajdonkppen csak akkor lesznek igazi ldozatok. Ezzel azt akarja mondani: amit most ldoznak, nem igazi, mivel neked nincsen tetszsedre ez az ldozat (mint azt fent a 18. versben olvashattuk). Mindennek alapja pedig az, hogy a kls ldozatok hibavalak, ha a szv nem istenfl, s nem ldoztuk mr korbban oda. Ha azonban istenfl, s belsleg mr felldoztatott, akkor az igazsgossg ldozatnak kls cselekedetei rszben teljesen elgett, rszben rendszeres, rszben alkalmi, klnleges szndkbl trtn ldozatok, ahogyan Isten ezt kegyelmesen mindenkinek a maga helyzetben elvgezni engedi. A borjakat a zsoltros nv szerint is megemlti, br ezek az ppen emltett ldozatokhoz tartoztak, mintha ket ppen az akkori idben nem ldoztk volna. Azt mondja: akkor borjakat Mintha azt akarn hangslyozni: ez csupn kpi jelentsg, ha ebben az idben borjakat ldoznak. Akkor ldozzk majd az igazi borjakat, teht az dm szerinti kls embert a kereszten felldozzk, megsemmistik, keresztre fesztik Krisztussal, akinek keresztje minden borj ldozati oltra.

Az tdik bnbnati zsoltr (Zsolt 102)50


2 <195> Hallgasd meg, Uram, imdsgomat, jusson hozzd kiltsom! 3 Ne rejtsd el tlem orcdat, ha szorult helyzetben vagyok! Fordtsd felm fledet, ha kiltok, siess, hallgass meg engem! 4 Mert elmlnak napjaim, mint a fst, izzanak csontjaim, mint a parzs. 5 Szvem olyan, mint a levgott s elszradt f, mg az evsrl is elfelejtkeztem. 6 Hangos jajgatsom kzben hsom a csontomra szradt.
49 A bke- vagy engesztel ldozatot s a hlaldozatot Luther a fogadalmi felajnlsokhoz s vezeklsekhez hasonltja, mint a zarndoklatok, imk, rendkvli bjtk stb. 50 Ps. 101. Domine exaudi orationem meam (Vulg). Weltler dn fordtsa.

62

A ht bnbnati zsoltr

7 A pusztai peliknhoz hasonltok, olyan vagyok, mint bagoly a romok kzt. 8 lmatlan vagyok s oly magnyos, mint madr a hztetn. 9 Mindennap gyalznak ellensgeim, akik dicsrtek engem, azok eskdtek ssze ellenem.51 10 Hamut eszem kenyr gyannt, s italomat knnyekkel keverem 11 hborg haragod miatt, mert flemeltl s eldobtl engem. 12 Napjaim olyanok, mint a megnylt rnyk, n pedig elszradok, mint a f. 13 De te, Uram, rkre megmaradsz, nemzedkrl nemzedkre emlegetnek. 14 Indulj irgalomra Sion irnt, mert ideje, hogy megkegyelmezz neki, itt van mr az ideje! 15 Mert szolgid az kveit tetszetss formltk, a port sznalomra mltv tettk.52 16 Flik majd, Uram, nevedet a npek, s a fld kirlyai dicssgedet, 17 amikor flpti Siont az r, s megjelenik dicssgesen. 18 Trdik a gymoltalanok imdsgval, nem veti meg imdsgukat. 19 <196> Meg kell ezt rni a jvend nemzedknek, hogy dicsrje az Urat az jjteremtett np. 20 Mert letekintett az r szent magassgos templombl,53 lenzett a mennybl a fldre, 21 hogy meghallja a foglyok shajtst, s megszabadtsa a hallratlteket. 22 Hirdessk az r nevt a Sionon, s dicsrett Jeruzslemben,

52

MBT: csfolim tkoznak engem. MBT: mg a kveiben is gynyrkdnek szolgid, a porn is sznakoznak. 53 MBT: mert letekintett az r a szent magassgbl.
51

63

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

23 amikor sszegylnek a npek s orszgok.54 24 Erm megtrt az ton, megrvidltek napjaim. 25 De ezt krem: Istenem, ne vedd el letemet annak deln, te, kinek vei nemzedkrl nemzedkre tartanak. 26 Te vetettl hajdan alapot a fldnek, az g a te kezed alkotsa. 27 Azok elpusztulnak, de te megmaradsz. Mind megavulnak, mint a ruha, vltod ket, mint az ltzetet. k vltoznak, 28 de te ugyanaz maradsz, veidnek soha sincs vge. 29 Szolgid fiai szned eltt lakhatnak, utdaik is megmaradnak. 2 Hallgasd meg, Uram, imdsgomat, jusson hozzd kiltsom! Az imdsg abban ll, hogy Krisztust kvnja a zsoltros; a kilts abban, hogy feltrja nyomorsgt, amint kvetkezik. 3 Ne rejtsd el tlem orcdat! Ne haragudj rm, mint megrdemelnm. Hisz az elrejts a haragnak, mg az odafordts a kegyelemnek a jele. Fordtsd felm fledet, ha kiltok, hallgass meg szomorsgom s szenvedsem idejn. Mert a fl odafordtsa nem egyb, mint figyelni a beteg szv kiltsra. Ez a flels mg azt is kifejezi: ha netn kptelen volna oly hangosan kiltani, vagy a kvnsgot oly ervel eladni, hogy az eljusson Isten flig, gy ht kri: hajoljon le Isten az meghallgatsra. Siess, hallgass meg engem, ha szorult helyzetben vagyok! Nemcsak akkor, ha msok ldzstl szenvedek (errl szl az elz vers), hanem mindenfle nsg idejn. Ez a zsoltr ugyanis <197> a tbbihez hasonlan elsknt (Zsolt 102,36) azt a bels szenvedst rja le, amelyet a szenteknek bneik miatt bnbn llekkel el kell hordozniuk, ezt kveten (Zsolt 102,712) szl az ldztetsrl, amely msok rszrl ppen keresztet hordoz letfolytatsuk miatt ri ket. 4 Mert elmlnak napjaim, mint a fst, teht napjaim semmiv vltak, s hasztalanul tltttem el ket ahogyan a fst eltnik a levegben s megsem54

MBT: amikor sszegylnek a npek s orszgok, hogy az Urat tiszteljk.

64

A ht bnbnati zsoltr

misl. Boldogok, akik felismerik, hogy az e vilgi let dm bne kvetkeztben nem egyb haszontalansgnl. Ebben az rtelemben mondja: Ezrt hibavalsgban hagyta telni napjaikat (Zsolt 78,33), azaz mint a fst. Hiszen nem marad meg belle semmi, ami ebben az letben hasznos volna, mi tbb, semmi sem marad meg az ilyen letbl a ltszaton vagy egy jelzsen kvl, mint ahogyan a fst is csak ltszata s jele a tznek, de nem maga a tz. Izzanak csontjaim, mint a parzs, mint ahogyan a tz minden zsrosat kiolvaszt, s szraz tepert a maradvny, hasonlan e vilg dolgainak imdsa amely gonosz tzhz hasonlt a llek minden erejt megaszalja, gyengv s az rk javak irnt fsultt teszi. Ezt a tzet minden ember megtallja eredend bne folytn. Eltrtett az rk jtl, amelyhez erteljes s letertl duzzad szeretettel s jkedvvel kellene fordulnunk. gy, sajnos, a mulandsg s nmagunk fel hajolva lnk, benne leljk kedvnket, rmnket s szeretetnket (azaz ltet nedveinket). J azoknak, akik ezt az lvezetet mr itt felismerik, eltlik s meggyllik. 5 Szvem olyan, mint a levgott s elszradt f. A f, ha levgjk, lekaszljk, elveszti nvekedse forrst, teht ltet nedveit s a nedvessget; megszrad, j tzel lesz belle. gy valamennyien dmban az rdg ltal levgatunk, s az sforrstl, amelytl tpllva zldellnnk s nvekednnk kellene, azaz Istentl megfosztva lnk, ezrt kegyelemvesztett vlunk, szraz tzelv, az rk tz martalka lesznk. Ezzel szemben a 72. zsoltrban azokrl olvashatunk, akik az let: Virgozzanak a vrosok, mint a fldn a f! (Zsolt 72,16) me, e szv szraz, mivel nincsen kedve az rk jhoz mindaddig, mg az e vilgi dolgokban virgzik. Mg az evsrl is elfelejtkeztem. Hogyne vlnk szrazz, ha eledelemrl megfeledkeztem? A megszradt szv kenyere senki ms, mint Isten, aki egyedl kpes a szveket tpllni. Hiszen a szvnek rk telre van szksge, ha jl akar lakni. Ezen a megfeledkezsen a zsoltros azt a fent emltett nyomorsgot rti, hogy a teremtettsg feletti rmnkben, rzkisgben lve megfeledkeznk s lemondunk az rk kenyrrl. De j annak, aki ezt a feledkenysget legalbb megltja s panaszkodik rla! Boldogtalanok azonban azok, <198> akik ezt a feledkenysget is elfelejtik, mint az rzki bnsk s bekpzelt szentek. Mindketten elteltek, ezek kls, azok bels javakkal. 6 Hangos jajgatsom kzben hsom a csontomra szradt. Olyannyira knldom shajtssal teli letemben, annyira viaskodom gonosz termszetem ellen, gyhogy mr csak csont s br vagyok, amint Jb mondja: Brm s hsom a csontomhoz tapad. (Jb 19,20) Ezen a shajtson gy nemcsak testi s rvid llegzet shaj rtend, hanem a teljes bnbn let, a fradsgos nmegtartztats. Az ilyen emberek tapasztaljk meg ugyanis, mennyire megrontott minket az

65

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

eredend bn. Azok azonban, akik nem birkznak nmagukkal, nem is tudjk, mi a bajuk. Ezrt aztn hsuk nem tapad csontjukra, hanem friss letkedvtl virulnak, s termszetk letervel teli, testk pedig jl tpllt. Ebben az rtelemben olvassuk az els bnbnati zsoltrban: Belefradtam a shajtozsba. (Zsolt 6,7) 7 A pusztai peliknhoz hasonltok. Itt kezddik a msik szenveds, amikor a vilg s az nmagukban blcsek ezeket a megfradt s tredelmes embereket ldzik, megvetik s gnyoljk. Hiszen az ilyen j let bolondsgnak kell hogy tnjk, mivel az illet elfordul mindattl, amivel a tbbiek foglalatoskodnak. Olyan vagyok, mint bagoly a romok kztt. Olyan madrhoz hasonltja nmagt a zsoltros, amely magnyos, s nappal nem jn el, mivel megvetsben van rsze, s elhagyatott. Senki sem tart vele, nappal meg sem trik, azaz: vilgi tisztsgben s vilgi dicssgben. Ezrt hasonlt lete pusztasghoz s jszakhoz. A pelikn megjellsnl a magyarzk sok tulajdonsgot emlegetnek, de itt olyan madrrl van sz, amely pusztasgban, termketlen vidken, magnyosan l. 8 lmatlan vagyok s oly magnyos, mint madr a hztetn. Nem aludtam el s nem jrtam-keltem anlkl, hogy ne lettem volna figyelmes nmagamra. Hiszen a vilg alszik, mint azt az apostol mondja: Ne aludjunk, mint a tbbiek, hanem legynk berek s jzanok. (1Thessz 5,6) Hiszen az ideig val javak az rkkvalkkal szemben brndkpek, gy mondja azt zsais (zs 29,8), hogy a bns pontosan gy jr, mint az a szomjas, aki azt lmodja, hogy iszik, s amikor felbred, mgis res a lelke. Ezrt ez az alvs nem egyb a teremtett dolgok irnti szeretetnl <199> s a hozzjuk val ragaszkodsnl. Az lmatlansg viszont az rk j kutatst, a bel val kapaszkodst, az utna val vgyakozst jelenti. Ebben azonban a zsoltros teljesen magnyos maradt, senki sem ll mell, mert azok mind alusznak. gy mondja: a hztetn, s ezzel azt akarja mondani: a vilg egy nagy hz, amelyben mindenki bezrkzva alszik, de n mindenestl egyedl vagyok a hzon kvl, a tetn, nem is az gben, nem is a fldn. A vilg alattam van, a menny felettem, s gy a vilgi let s az rk let kztt lebegek magnyosan a hitben. 9 Mindennap gyalznak ellensgeim. Azok, akik ellenem s letvitelem ellen vannak, s akik nmaguk letben tetszelegnek, ezek tlnek el s krhoztatnak engem szntelen, elvetik s megvetik szavamat s tetteimet. Akik dicsrtek engem:55 ugyanezek az ellensgeim, gnybl s csfsgbl dicsrtek. Az ilyenfajta dicsret ugyanis tbb a ketts csfoldsnl, ezrt a hber szveg gy fordthat: akik bolondot csinltak bellem, azok eskdtek ssze ellenem.56

55 56

MBT: csfolim. MBT: tkoznak engem.

66

A ht bnbnati zsoltr

Azaz szvetkeztek ellenem. Rgi idben volt szoks, de most is jtt ltre ilyen eskvel megerstett szvetsg, a tagjait esktrsnak nevezik.57 10 Hamut eszem kenyr gyannt. Nem mintha a zsoltros hamut evett volna; hanem az rs a kiads telt kenyrnek, a szegnyeset pedig hamunak nevezi, mivel az evs a kegyesnek nem jelent tbbet, mint a hamu, szemben azokkal, akiknek az tkezs csupa dnom-dnom. A vers rtelme gy a kvetkez: eledelem amazokhoz hasonltva hamu, s ennek ellenre olyan szvesen, oly buzgn fogyasztom, mint k kltsges lakomikat. Ezrt haragszanak rm. Mert k lelkesen tplljk, tmik testket, mg n megsanyargatom az enymet, gy szemben llunk egymssal. s italomat knnyekkel keverem, k ellenben isznak, nevetnek, dalolnak s kzben boldogok, ugyanis nem halljk, amit Isten mond: Boldogok, akik srnak, s jaj nektek, akik most nevettek (Lk 6,21.25). Mert ami a testet illeti, azt kereszt alatt, s nem lvezetekben kell hordoznunk, ha valban helyesen akarunk lni. 11 Hborg haragod miatt. Isten szigor haragjnak s tletnek ltvnya elzi a test minden kvnsgt, s kszsgess tesz mrtkletesen enni, inni s pihenni, <200> s gy egyetlen kereszt sem vlik elhordozhatatlann. Ezrt azok, akik letket magabiztosan s nigazsgban tltik el, gnyoljk s megvetik azokat, akik bnbnatban s alzatban lnek, amint azt az utols bnbnati zsoltrban olvassuk (Zsolt 143). Mert flemeltl s eldobtl engem. Ezrt rettegek haragodtl, s nmagamat trm ssze, hogy a te tlszked megelzzem. Mivel ez hozztartozik lnyegedhez: akit felmagasztalsz, azt megalzod, s akit kiteljestesz, azt sztzzod. Ezrt jaj azoknak, akik rlnek, amikor felmagasztaltatnak. 12 Napjaim olyanok, mint a megnylt rnyk; idm haszontalanul mlt el, s nem maradt meg belle semmi. Ahogyan az rnykbl semmi sem marad meg, gy az egsz letbl sem, ha az testi s e vilgi rmkben telik. Ez az let azonban mindannyiunkban megtallhat, mivel mindnyjan testiek vagyunk. Ezrt mindannyiunk lete hasztalan, j annak, aki ezt felismeri. n pedig elszradok, mint a f, azaz lelkem bensmben ment tnkre, mikzben ltszlag lete virgjban volt, vgl mgis elmlt. A zsoltros eddig nyomorsgt panaszolta, s Isten irnt vgyat bresztett magban. Mostantl az istenes let utni vgyt, h hajt fejezi ki, amint a 63. zsoltrban olvassuk: Utnad szomjazik lelkem (Zsolt 63,2), valamint Krisztust hvja s az kegyelmt. 13 De te, Uram, rkre megmaradsz. n muland vagyok, napjaim sem57 Az Eidgenossen sz a 16. szzadban a svjci kantonoknak a fggetlensget mr kivv szvetsgt jelentette.

67

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

miv lesznek. Ezrt megelgeltem letemet, hozzd vgyakozom, akinl minden lland. Nemzedkrl nemzedkre emlegetnek. Ahogyan lnyed rkkval, gy neved s emlkezeted is rkre megmarad. Az n nevem ellenben ltemmel egytt elmlik, ahogyan a 9. zsoltrban olvassuk: Mg emlkk is kiveszett. (Zsolt 9,7) gy ht, Istenem, hogyan juthatok el magamtl tehozzd, hogy az n ltem s nevem is rkk megmaradjon? n sajnos tl tvol vagyok tled, a messzesgben s a mlysgben. 14 Indulj irgalomra Sion irnt! n kptelen vagyok hozzd eljutni, ezrt ht, Istenem, indulj, jjj te hozzm, s vigyl magadhoz! Ez a meginduls Isten legdrgbb s legkegyelmesebb emberr vlst jelenti. <201> Mivel azrt jtt el hozznk, hogy minket maghoz leljen, gy knyrlt meg Sionon, azaz npn. Mert ideje, hogy megkegyelmezz neki, Sionnak, azaz az egsz npednek, itt van mr az ideje. Neked idejben, jkor jn, neknk pedig t az ra, hogy te magad jjj el hozznk. Mert Isten addig nem ad kegyelmet, mg a megfelel s alkalmas id el nem jtt. Hogy ezen mit rtnk, az a kvetkezkbl derl ki: 15 Mert szolgid az kveit tetszetss formltk.58 Sion kvei Isten kivlasztottai. ket ksztik el a prftk, apostolok s prdiktorok a kegyelemre. Ez az elkszts Isten igje ltal trtnik, amennyiben azt prdikljk, hogy minden ember a bn folytn kegyvesztett lett, s Isten kegyelme nlkl senki nem llhat meg nigazsgval Isten eltt, amint Pl apostol a Rmai levlben mondja, hogy az evangliumban Isten kegyelme s haragja vlik nyilvnvalv (Rm 1,1718). Aki ezt jl meghallja, alzatos lesz, megrmlve Isten lba el borul, elpanaszolja nyomorsgt, amint ezt a zsoltros eddig megtette (Zsolt 102,712). Ha ez megtrtnt, akkor jtt el az alkalmas, igazi id, hogy Isten eljjjn, mivel csak az alzatosokhoz jn el, senki mshoz. gy tette az sszes prfta a npet Istennek tetszv, teht alzatoss, alkalmass a kegyelem elfogadsra, br emiatt a bekpzelt szentek ldztk mindegyikket, mivel azok mindig csak nigazsguk kimutatsn mesterkednek. A port sznalomra mltv tettk,59 azaz ppen ez az igehirdets munklta, rte el azt, hogy kpesek legyenek kegyelmed elfogadsra, s vgyakozzanak utna. A Sion pora a np legalja s a tkletlenek. gy knyszerlt Keresztel Jnos is, hogy szzatval Krisztus eltt jrjon, hogy felksztse a npet, s nyilvnvalv tegye bneiket, hogy szomjazzanak s vgydjanak a kegyelemre. Azok szmra pedig, akik nem akarnak bnsk lenni, mg nem jtt el a kegyelem

58 59

Luther fordtsa. MBT: mg a kveiben is gynyrkdnek szolgid. MBT: a porn is sznakoznak.

68

A ht bnbnati zsoltr

megfelel, alkalmas ideje; k persze mg nem fogadjk el Isten kveteit s szolgit igjkkel egytt. 16 Flik majd, Uram, nevedet a npek. A zsoltros itt jvendl. Mivel a zsidk nagyrszt ellensgeiv lettek a fentebb emltett alzatosoknak, ezrt kerlt sor a kegyelem sztosztsra a pognyok kztt. <202> s a fld kirlyai dicssgedet, azaz: flelemben s alzatos szolglatban engedelmeskednek neked. Hiszen szeretet s istenflelem a valdi istentisztelet; ezek nlkl minden ms cselekedet s ldozat, amelyre a zsidk s az nteltek ptenek, egyszeren semmi. 17 Amikor felpti Siont az r, azaz: Isten vrost, a szent keresztnysget, ezek nem emberi tantssal vagy emberi ervel plnek, hanem egyedl Isten igjvel s kegyelmvel. s megjelenik dicssgesen. Isten kegyelemteljes emberr vlsbl az kvetkezik, hogy az ismeretlen Isten ismertt lesz, gyhogy minden dicssg egyedl t illeti, s senki, egyetlen ember sem lehet igaz, j, blcs, szent s igazsgos, egyedl Isten. Ez a dicssg korbban ismeretlen volt, amikor az emberek magukat tartottk blcsnek, igaznak, jnak stb., s gy Isten dicssgt maguknak tulajdontottk. 18 Trdik a gymoltalanok imdsgval. A dicssg teljesen az v, mindent birtokba vett, s gy mindenkit nincstelenn tett. Akik azonban nem akarnak gymoltalanok lenni, azokkal nem is trdik. De akik gymoltalanok, llekben szegnyek, akik lland szomjsgukban kegyelmt s igazsgossgt szntelen krik, azokkal kegyesen trdik, s megelgti ket nmagval, mint a zsoltrban olvassuk: Izrel, nyisd ki szdat, s n megtltm! (Zsolt 81,11) Hiszen az Isten senkinek sem adhat kegyelmet, csak az alzatosoknak, hezknek, szomjazknak, gymoltalanoknak, szegnyeknek, bnsknek s bolondoknak. Nem trdik a gazdagok, blcsek s szentek szp szavval vagy nagy alkotsval (mivel ezek szemben az dicssge semmiv lett), hanem azok vgyakozsa, imdsga rdekli t, akiknek nincs semmijk. Nem veti meg imdsgukat. Isten senkit sem vet meg annyira, mint a megelgedetteket s az ntelteket, akik nem vgyakoznak kegyelmre, akik egyenesen azt hiszik, adhatnak Istennek valami nagyot, tehetnek rte valami rendkvlit, s ezrt aztn azt kpzelik, hogy Isten inkbb dicsri s tiszteli ket, mint k maguk Istent. 19 Meg kell ezt rni a jvend nemzedknek. Ezeket a dolgokat nem ebben a nemzedkben fogjk hirdetni, lerni s emlkezetben tartani, amely a trvny alatt l,60 hanem a kegyelem idejben, az jszvetsgben, mivel ez a nemzetsg, amely nigazsgban elvakult, kptelen eme dolgok megrtsre. <203> Hogy dicsrje az Urat az jjteremtett np. A lelki np, amely Krisztus keresztsge
60

Ebben a nemzedkben a trvny alatt a zsoltros sajt korra rtend.

69

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

ltal jj van teremtve, kpes lesz ezen dolgok megrtsre. Azoknak pedig, akik nem szlettek meg msodszor, valamint llekben s kegyelemben nem lettek j teremtss, lehetetlen Istent s dicssgt megismerni. gy aztn nem is dicsrhetik, inkbb nmagukat dicsrik. Mivel csak azok dicsrik Istent, akik nmagukat krhoztatjk, akik Istentl csak kapnak, neki nem adnak semmit. Hiszen tnyleg nincs semmijk javaik Istennl vannak. Ezrt dicsretk Istenben, Istennl tallhat, s nem nmagukban. 20 Mert letekintett az r szent magassgos templombl. 61 Isten szent magassgos temploma az ember Jzus Krisztus, mivel benne lakozik az rk Isten, test szerinti teljessggel. Ez a templom neknk propitiatorumnak adatott, azaz a kegyelem trnjnak (Rm 3,25); aki csak megalzkodik eltte, az minden bn bocsnata s a kegyelem teljessge. A mondat rtelme: egyedl Isten dicsrett hirdetik; mivel eljtt az az ra, hogy Isten, aki tekintett tlnk, kegyvesztettektl eddig elfordtotta, most teljes kegyelmvel s szeretetvel letekint rnk Jzus Krisztus Urunkrt, aki az temploma, s senki ms kedvrt. Ha sehol sincsen semmi j, csak Krisztusban, akkor el is kell nmulnia minden dicsretnek, s egyedl Isten magasztalhat Krisztusban. Lenzett a mennybl a fldre, azaz: a szegny bnsket Krisztusrt elfogadta (a menny s Isten temploma egy s ugyanaz), mivel Isten semmit sem ad msknt, csak gy, hogy minden Krisztustl szrmazik. Isten tekintete s nzse semmi egyb, mint kegyelmes akarata, knyrlete s segtsge. Ebbl kvetkezik: 21 Hogy meghallja a foglyok shajtst! Ezek azok, akik maguktl is felismerik, milyen nyomorultan szenvednek a bn rabsgban, akik kegyelemrt s megvltsrt kiltanak, amint fentebb a zsoltros maga is tette (Zsolt 102,2). Mivel azokat, akik nem foglyok, akik nem ltjk, mennyire fogsgban senyvednek, nem hallhatja meg; hiszen nem is shajtoznak. s megszabadtsa a hallratlteket! Teht valamennyit, akik felismerik, hogy a hallnak, a haragnak s a krhozatnak a gyermekei, s akiket mg hozz a tbbiek testileg ldznek s knoznak. Mivel Istennek az a hrneve, hogy a mltatlanokra rtekint, s akik haragot rdemelnnek, azokat kegyelmben rszesti, amint a tovbbiakban lthatjuk. <204> 22 Hirdessk az r nevt a Sionon! Nem emberek nevt. Mivel Isten nevt s dicssgt gy prdikljk az egsz keresztnysgben, hogy azt mondjuk s tudjuk, minden teljesen Isten kegyelmtl s munkjtl fgg, mi pedig senkik vagyunk. s dicsrett Jeruzslemben. Dicsret, nv s dicssg egy s ugyanazon dolgok. Mert aki az alkots, az ugyanis a tett, aki pedig a tett,
61

MBT: mert letekintett az r a szent magassgbl.

70

A ht bnbnati zsoltr

az teljesen megrdemelten a hrnv. Aki a hrnv, az a dicsret, s a dicssg annak jut osztlyrszl, aki a dicsret. 23 Amikor sszegylnek a npek s orszgok. 62 Isten dicsrete Jeruzslemben akkor s gy jn ltre, amikor a npek s kirlyok, azaz minden egyes pspk a templomban sszegylik a npvel, hogy istentiszteletet, szentmist tartson, mivel gy kell s kteles prdiklnia, hiszen az apostol is (1Kor 11,24.26), st maga Krisztus is (Lk 22,19) ezt parancsolta: prdikljunk, r emlkezznk, amikor istentiszteletet tartunk. gy ez a vers annak rendjt s mdjt fejezi ki, miknt kell Isten dicssgt prdiklni, azaz a szent evangliumot, amelyben megtallhat, amit Isten kegyelmbl rtnk tett, s amirt dicsret illeti t. 24 Erm megtrt az ton. Mostantl a zsoltros jra magrl s nmagval egytt mindenki msrl is szl: Isten ermet ez letben megalzta s megtrte. Mivel Krisztus orszga tletbl ll, szeretett szentjeit e fldi letben klnbz mdon sszetri, megfeddi, megalzza, megengedi, hogy knozzk is ket, azrt, hogy ne klsleg legyenek ersek, kemnyek, hanem belsleg. De a vilgot, amelyet tkzben, azaz ebben az letben felemel s megerst, vgl majd megalzza. Ezrt a zsoltros s a lelki np azzal vigasztaldik, hogy k Krisztussal csak tmenetileg, az ton s nem vgleg trtek meg. Megrvidltek napjaim. Isten az regember lett derkba tri. De ez a vers klnsen a szent mrtrokat rinti. Ebben az rtelemben mondja Szent Pter (1Pt 4,17): mert itt van az id, amikor elkezddik az tlet az Isten hza npn, teht szentjein kezdi a sort, s a vge pedig az rdg hza npn lesz. 25 De ezt krem: Istenem! Br megtr s megnyomort, mgsem meneklk elle, sokkal inkbb mg jobban bzom benne, s knyrgve krem: <205> Ne vedd el letemet annak deln! Ami annyit jelent: ne engedd, hogy kszletlenl haljak meg. Azok ugyanis, akik megelgeltk az letet, s meghalni vgynak, mint Dvid (1Krn 24,1) s brahm (1Mz 25,8) s Pl (Fil 1,23), azok napjaik vgn elvtetnek, hiszen mr elbcsztak e vilgtl, s meg akarnak halni. De azok, akik mg ehhez az lethez ragaszkodnak s kedvket lelik benne, azok mg letk deln jrnak, mint Ezkis kirly (zsais 38,10). Ezek nem szvesen halnak meg, s Krisztus tlett s knszenvedst csak nehezen hordozzk el. Meg kell jegyezni, hogy a Vulgata fordtsa lnyegesen mskpp hangzik e kt versben (2425.), mgpedig a kvetkezkppen: Vlaszolt neki ereje tjn. Ismertesd meg velem napjaim cseklysgt. Ne vgy el engem stb.63 Mindez
MBT: amikor sszegylnek a npek s orszgok, hogy az Urat tiszteljk. Ps. 101,2425: respondit ei in via virtutis suae, paucitatem dierum meorum nuntia mihi, ne revoces me in dimidio dierum meorum (Vulg).
62 63

71

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

gy hozhat sszhangba: akiket klsleg eljuttat oda, hogy hozz kiltsanak, azoknak vlaszol, s meghallgatja ket erejnek tjn, mgpedig gy, hogy bensejkben sajt erejvel ersti meg ket, mivel sajt kls erejket megtri. Ezrt vgyakoznak tudni napjaik cseklysgt, hogy a hall ne rje ket kszletlenl. Te, kinek vei nemzedkrl nemzedkre tartanak, teht vg nlkliek, rkk. Mivel Krisztus birodalmnak nincsen vge st kezdet nlkli is , amint megratott: 26 Te vetettl hajdan alapot a fldnek, az g a te kezed alkotsa. Hiszen Krisztus istensge alapjn az Atyval egytt minden teremtmny alkotja. gy idzi ezt a verset az apostol a Zsidkhoz rt levlben (Zsid 1,10). 27 Azok elpusztulnak, de te megmaradsz. Mind megavulnak, mint a ruha, vltod ket, mint az ltzetet. k vltoznak. Ha mg az g sem marad meg, mennyivel kevsb a fld? Ezrt minden teremtmny, a menny is, elvltoznak, nem mlnak el, nem semmislnek meg, inkbb megjulnak. 28 De te ugyanaz maradsz. Te sohasem vltozol msik vagy j Istenn. Ezt mondjk majd a zsidk, amikor meghalljk, hogy te emberr lett Isten vagy. Ezt a szemrehnyst teszik majd a tieidnek, hogy j Istenk van, mghozz ms, mint aki kezdetben a fldnek alapot vetett. Br fld s menny megvltozik, te ugyanazon lnyegedben maradsz meg. veidnek soha sincs vge, mint azt a zsidk s pognyok gondoltk. Orszgod s nped veled megmarad rkk. <206> 29 Szolgid fiai: ezeken azok rtendk, akiket az apostolok s pspkk a keresztnysgben megkereszteltek s tantottak; mivel a lelki elljrink az atyink s Isten szolgi, szned eltt lakhatnak. A fiak rksk s azok is maradnak. Azok a szolgk azonban, akiknek Isten mr ebben az letben megadta brket (Jn 8,35), nem rklnek az rkkvalsgban a fiakkal egytt. Utdaik is megmaradnak. Ez a fiakra vonatkozik, a Krisztus-hvkre; k llekben utdok s rksk, rkstrsai az atyknak. Isten szne eltt rkk megmaradnak, jllehet ebben az letben a vilg eltt megvetettek.

72

A ht bnbnati zsoltr

A hatodik bnbnati zsoltr (Zsolt 130)64


1 A mlysgbl kiltok hozzd, Uram, 2 Uram, halld meg szavamat, fled legyen figyelmes knyrg szavamra! 3 Ha a bnket szmon tartod, Uram, Uram, ki marad meg akkor? 4 De nlad van a bocsnat, ezrt flnek tged. 5 Vrom az Urat, vrja lelkem, s bzom gretben. 6 Lelkem vrja az Urat, jobban, mint az rk a reggelt, mint az rk a reggelt. 7 Bzzl, Izrel az rban, mert az rnl van a szeretet, s gazdag , meg tud vltani. 8 Meg is vltja Izrelt minden bnbl. 1 A mlysgbl kiltok hozzd, Uram! Ezek egy igaz bnbnatot rz szvnek heves fjdalombl fakadt, valban szinte szavai, amely szv a legmlyebben szembeslt nyomorsgval; oly szavak, amelyeket senki sem rthet meg, csupn azok, akik ezt maguk is tltk, megtapasztaltk. Mlysges s nagy-nagy nyomorsgban vagyunk mindannyian, de nem mind rezzk, hol is vagyunk. <207> A kilts nem egyb, mint az Isten kegyelmre val nagyon ers, komoly vgyakozs. Ez csak akkor tmad az emberben, amikor megltja, micsoda mlysgben van. 2 Uram, halld meg szavamat, brcsak fled figyelmes volna knyrg szavamra, ami azt jelenti: te hallgatsz, elfordulsz, megveted nyomorsgos kiltsomat, s mgsem segthet itt rajtam ms, egyedl te. Ezrt: Fled legyen figyelmes knyrg szavamra! gy akkor beszl az ember lelke, amikor szreveszi: egyetlen teremts sem hallgatja meg nyomorsgt, s gy tnik neki, Isten s valamennyi teremtmny ellene vannak; ezrt hangzik tovbb: 3 Ha a bnket szmon tartod, Uram, azaz ha a bnket tleted al vonod, s nem akarod megbocstani, aki egyes-egyedl kegyelmes s hatalmas Megbocst vagy, akin kvl senki sem bocsthat meg, Uram, ki marad meg akkor? Mit
64

Ps. 129. De profundis clamavi ad te Domine (Vulg). Weltler dn fordtsa.

73

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

hasznlna rajtam, ha minden teremtmny kegyelmes lenne hozzm, bneimet figyelmen kvl hagynk s elengednk, ugyanakkor Isten azokat szmba venn, fenntartan? S vajon rthatna nekem, ha valamennyi teremtmny szmon tartan s elm trn bneimet, Isten ellenben elengedn, nem rn fl? Ez az, amit a kvetkez bnbnati zsoltr mond: Ne szllj perbe szolgddal, hiszen egy l sem igaz eltted! (Zsolt 143,2) S ez a vers pontosan azt juttatja kifejezsre, amibl a zsoltr tulajdonkppen keletkezett, nevezetesen Isten szigor tletnek megpillantst, aki egyetlen bnt sem hagy bntetlenl, nem is akar. Ezrt rvnyes: aki Isten tlett nem ltja, nem is fl. Aki nem fl, nem is kilt. Aki nem kilt nem nyer kegyelmet! Ezrt kell az igaz emberben llandan jelen lennie az Isten tlettl val flelemnek: mgpedig az -dm miatt, akit Isten ellensgnek tart s ellene van; s e flelem mellett a kegyelemre tekint remnysgnek kell llnia, amely kegyelem ezt a flelmet bartsggal fogadja az j ember kedvrt, amely az -dm irnt ellensges, s gy Isten tletvel egyetrt. gy flelem s remnysg megfrnek egyms mellett. s amint Isten tlete flelmet kelt, gy a flelem kiltani knyszerl, a kilts pedig kegyelmet nyer. Amg az -dm l, ez a flelem, azaz nmagunk keresztre fesztse s megldklse ne sznjk meg, s meg ne feledkezzk Isten tletrl. Aki kereszt nlkl, flelem nlkl s Isten tletre nem gondolva l az helytelenl l. Az ilyen emberre vonatkozik: Azt hiszi, hogy messze van tleted. Azt mondja magban: Nem rendlk meg, nemzedkek vltjk egymst, de engem nem rhet baj. (Zsolt 10,56) <208> 4 De nlad van a bocsnat, ezrt nincsen menekvs msvalakihez, ahol megllhatnnk, megmaradhatnnk, mivel hasonl a helyzet, mint ahogy Pl apostol tantja: Ha Isten velnk, kicsoda ellennk? (Rm 8,31) S gy rvnyes ez is: kicsoda lehet velnk, ha Isten ellennk van? Mivel egyedl nla van a bocsnat. Ezrt flnek tged, ami azt jelenti, mint mr az elbb emltettk: aki Istent nem ismeri nem is kilt hozz , az nem is rszesl kegyelemben. gy ht ha a kegyelmet kvnjuk elnyerni, flni kell t, mghozz t egyedl, mint ahogyan egyedl az, aki megbocst. Mivel ha valaki mst fl, nem Istent, az attl vr jindulatot s kegyelmet, s nem keresi Istent. Aki azonban Istent fli, az kegyelmre vgyik, s nem gondol mindarra, ami nem Isten. Hiszen bizton tudja, senki sem rthat neki, ha Isten kegyelmes hozz. 5 Vrom az Urat. Mindeddig a flelmet rta meg miknt kell az -dm keresztjt elhordozni, elfogadni. Ezek utn a remnysgrl r, az j ember letrl, hogyan viselkedjnk ebben. Ezt a kt rszt ugyanis minden zsoltrban, st a Szentrsban mindentt tantjk. Isten ugyanis olyan klnsen bnik gyermekeivel, hogy egymsnak szgesen ellentmond s nem sszeegyeztethet dolgok ltal dvzt. Hiszen a remnysg s ktsgbeess egymsnak ellentmondanak,

74

A ht bnbnati zsoltr

mgis ktsgbeessben kell remnykednnk. Hiszen a flelem nem ms, mint a ktsgbeess kezdete a remnysg pedig a megmentets kezdete. Ennek a kt ellenttes rzsnek azrt kell meglennie bennnk, mivel kt egymsnak ellentmond termszet is ltezik bennnk, az - s az j ember termszete. Az ember fljen, essk ktsgbe, s szenvedjen veresget; az j ezzel ellenttben remnykedjk, tartson ki s diadalmaskodjk, s mindennek egyazon emberben, egyetlen folyamatban egyszerre kell trtnnie. Olyan ez, mint a fafarag mvsz esetben. ppen azzal, hogy elveszi, lehntja, ami a faanyagban nem val a kphez, ezzel segti el a kp kialaktst. gy nvekszik a flelem kzepette, amely az embert lefaragja, maga a szobor, a remnysg, amely az j embert formlja, alaktja. Ezrt mondotta a zsoltros: vrom az Urat, azaz amikor kiltottam s a kereszt all nem futottam meg, akkor nem estem ktsgbe, hanem bizakodom Isten kegyelmben, amelyre vgyakoztam, s vrok az rra, mg Istenem jnak nem ltja, hogy rajtam knnytsen. Nos, akad ember, aki Istennek szinte elrja a segtsg cljt, mdjt, rendjt, idejt s mrtkt; akadnak emberek, akik elterjesztik, hogy sajt akaratuk szerint hogyan segtsen rajtuk; s ha nem ilyenformn segt rajtuk, akkor ktsgbeesnek, s ha tallnak valahol, akkor msutt keresnek segtsget. Ezek nem bizakodnak Istenben, nem vrnak r. Inkbb Isten igazodjk hozzjuk, azonnal ugorjon, hogy segtsen, mgpedig ppen gy, ahogy k akarjk. <209> Akik azonban Istent vrjk (r hagyatkoznak), azok ugyan krik kegyelmt, de rbzzk Isten akaratra, mikor, hogyan, hol s miltal akar segteni. Nem ktelkednek a segtsgben, de nem is adnak neki nevet. Istenre hagyatkoznak, hogy megkeresztelje, nevn nevezze azt, mg akkor is, ha ez nagyon ksik. Aki a segtsgnek nevet ad, az nem kapja azt meg, mivel nem vr, s nem tri el Isten tancst, akaratt s ksst. Vrja lelkem, ami annyit jelent: lelkem vrakoz, kitartan bizakod magatartsomm lett. Mintha csak azt mondan a zsoltros: egsz lelkem lte s lete nem egyb, mint csupa vrakozs, svrgs az Istenre. Ez latinra gy fordthat: Sustinui dominum, sustentrix (seu expectatrix) fuit anima mea (vrom az Urat, lelkem csupa vrakozs lett), ezzel fejezhet ki ers s lland vrakozsa, amikor a llek nem rez egyebet, mint hogy vr s kszenltben ll. Ahogyan ezt a zsoltrban olvassuk: Ahogyan a szarvas kvnkozik a folyvzhez, gy kvnkozik a lelkem hozzd, Istenem (Zsolt 42,2); ugyangy rthet itt is. Svrogva kvnta lelkem az Urat, gyhogy maga is vrakozss lett, letem ezentl nem egyb bizakodsnl, remnykedsnl, kitart vrakozsnl. s bzom gretben. Azaz igjre, gretre s szavra hagyatkoztam. Ez ht az j, bels ember lnyege: az llandan magban hordozott Istenre val

75

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

hagyatkozs, remnysg, bizalom s Isten irnti hit. Ezrt Isten nem is hagyja el t, hiszen kegyelmt s segtsgt grte mindazoknak, akik benne bznak, r hagyatkoznak. S ez az ige s gret az j ember alapja, meglhetse; aki nemcsak kenyrbl l, hanem Isten ezen igjbl (Mt 4,4). 6 Lelkem vrja az Urat, jobban, mint az rk a reggelt. Azaz lelkem mindenkor feszlt figyelemmel tekint Istenre, s vrja jttt s segtsgt, amint a 123. zsoltrban olvashat: Szemnk llandan az Istenre tekint, amg vgl meg nem knyrl rajtunk. (Zsolt 123,2) A Szentrs az jszakt ngy rszre osztja, s az jszaka egyes szakaszait rsgvltsnak, virrasztsnak nevezi. Mint ahogyan a vrosi jjelirk rkdnek, virrasztanak, vigyznak, nem jn-e valaki, vagy megy ki a vrosbl. Minden rsgvlts 3 rig tart; az els 6-tl 9-ig, a msodik 9-tl 12-ig, a harmadik 12-tl 3-ig, a negyedik, a reggeli rszolglat 3-tl 6-ig. A mlyebb magyarzatot65 most mellzzk, elg ennyi: egyik reggeltl a msikig llandan, megszakts nlkl Istenre hagyatkozzunk. Akkor is, ha Isten kslekedne s egy egsz napig megvrakoztatna, <210> mi mgis msnapig vrakozzunk. Annak, hogy a zsoltros a reggeli rsget, rsgvltst ktszer is emlti, 66 s nem az estit vagy jflit, az oka a kvetkez: reggel kezdnk el minden munkt, este fejezzk be s jjel pihennk; a zsoltros ht azt akarja mondani: ha Istenre hagyatkozva kezded munkdat, gy ne hagyd bizakodsod abba, hadd mljk el az este s jszaka, maradj meg llhatatosan a vrakozsban az j reggelig. Az j ember, akinek nincs ms tennivalja, mint Istent vrni, r hagyatkozni, ezt nem szaktja meg, mint ahogyan a kls ember munkjval teszi s knytelen tenni. Ilyenformn az let lnyege a hrom ernyben (hit, remny, szeretet) jelenik meg, amelyeknek mibenlte s termszete (i. e. affectus et opera eorum) a zsoltrokban megratott. gy ebben a rvid zsoltrban a bels ember teljes lete, cselekedete, magatartsa valban mesterien ratott meg, hogy az nem ll msban, mint hogy egszen Istenre hagyatkozik s Isten akaratban megmarad. 7 Bzzl, Izrel, az rban! Minden lelkileg s bensjben megjult np, amint mr mondottuk, gy ll meg, hogy egsz lete bizodalom, Istenre hagyatkozs, vrakozs, svrgs Isten utn. Hiszen Izrel hberl olyan embert jelent, aki Istenre tekint, vagy aki Isten eltt egyenes.67 Ez azokra ll, akiknek szve szinAz allegorikus magyarzattl zrkzik itt el Luther. A kvetkez magyarzat a reggeli rsgvltstl a reggeli rsgvltsig rtelmezsre tmaszkodik. 67 Az els etimolgia: is-raah-l: a frfi Istenre tekint, a msik pedig a jasar (egyenesnek lenni) igbl szrmazik. 1Mz 32,9 ugyanezt a nevet a szarah (kzdeni) igbl rtelmezi.
65 66

76

A ht bnbnati zsoltr

tn Istenhez hz, mindig r tekintenek, figyelnek, szemk r fggesztik, s nem nmagukba gubznak. Mivel a directus cum deo vagy directus dei (seu deo)68 az az ember, aki kitart Isten mellett. Ezrt nem vr Istenre ms, mint az igazi Izrel; ezek az Istenhez igazodk, valjban azok, akik ers hittel, remnysggel s szeretettel tekintenek Istenre. Mert az rnl van a szeretet, azok szmra, akik vrjk t, s akik az Izrel. Izrel az igaz ember, nem nmaghoz menekl, a maga erejhez, igazsgossghoz s blcsessghez. Az utbbi ember ugyanis nem Izrel, hanem nmagba gubzik, s nem igaz. Hiszen valjban nem tallnak nmaguknl sem segtsget, sem kegyelmet. ket magukat nzve csak bnsk s elkrhozottak. Ebben az rtelemben mondja Isten Hsesnl: , Izrel, nlad nincs ms, mint krhozat, nlam pedig a te segtsged.69 Ezt Izrel bizonyra jl tudja, hogy sajt magnl harag, kegyetlensg, bn s nyomorsg van, hiszen ezt az elbbiekben mr megvallotta. Ezrt menekl nmaga ell Istenhez, akinl kegyelmet, dvt s igazsgossgot tall s mindezt nem emberi rdembl. s gazdag , meg tud vltani, azaz megvltani abbl a sok mlysgbl, amelyekrl az els versben olvastunk. Ms megvlts szmunkra nincsen. Ennek ellenre a bekpzeltek nmaguknl keresnek elgttelt70 s megvltst a maguk cselekedeteivel. <211> Sajt magukat akarjk kimenekteni nmaguk segti, megvlti s knyrli akarnak lenni, s gy igazsgot s megigazulst nyerni. De mi kvetkezik a befejez mondatban? 8 Meg is vltja Izrelt minden bnbl. , , maga Isten s nem k maguk vltja meg Izrelt, a hozz igazodkat, akik t ltjk s ismerik, akik t vrjk s benne bznak. Figyelj csak: Izrel bns, kptelen nmagn segteni. Mennyire bekpzelt Mb s Izmel,71 ezek az ntelt szentek, akik nem akarjk tudomsul venni, hogy az az igazsg, amelynek birtokban igazak szeretnnek lenni, semmi egyb, mint Isten meg nem rdemelt, tiszta irgalmnak kegyelmes ajndka! Ezrt nmagunk irnt ne legynk elnzek, hanem szigorak s haragosak hogy Isten irgalmas legyen irntunk, s ne haragjt ontsa ki rnk. Mivel aki nmaga irnt knyrletes, az irnt Isten knyrtelen, s aki nmagval kegyetlen, azzal Isten kegyelmes.
Az Izrel nv latin fordtsa: Isten szmra vagy Isten ltal egyenes. Hs 13,9 Luther rtelmezsben. MBT: Az vitt romlsba tged, Izrel, hogy ellenem, segtd ellen lzadtl. 70 Satisfactio, a bnbnat s vezekls folyamatnak j cselekedetekben megvalsul rsze a skolasztikus teolgiban. 71 Izmel itt Izrellel szembelltva szjtkknt is hat.
68 69

77

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

A hetedik bnbnati zsoltr (Zsolt 143)72


1 Uram, hallgasd meg imdsgomat, figyelj knyrgsemre! Hallgass meg, mert h s igaz vagy te! 2 Ne szllj perbe szolgddal, hiszen egy l sem igaz eltted. 3 Mert ellensg ldz engem, fldre tiporja letemet, sttsgbe taszt, mint a rgen meghaltakat. 4 Lelkem elcsggedt bennem, szvem megdermedt bensmben. 5 Visszaemlkszem a rgi napokra, vgiggondolom minden tettedet, kezed alkotsairl tantottam.73 6 Imdkozva nyjtom feld kezem, lelkem utnad eped, mint a kiszikkadt fld. (Szela.) 7 Siess, Uram, hallgass meg, mert odavan lelkem! Ne rejtsd el orcdat ellem, mert olyan leszek, mint a srba leszllk. 8 Hadd halljam minden reggel, hogy hsges vagy, hiszen benned bzom! Ismertesd meg velem, melyik ton jrjak, mert lelkemet felemelem hozzd.74 9 <212> Ments meg ellensgemtl, Uram, nlad keresek oltalmat. 10 Tants akaratod teljestsre, mert te vagy Istenem! A te j lelked vezreljen az egyenes ton.
72 73

Ps. 142. Domine exaudi orationem meam (Vulg). Weltler dn fordtsa. Luther fordtsa. MBT: elmlkedem kezed alkotsain. 74 Luther fordtsa. MBT: mert hozzd vgydik lelkem.

78

A ht bnbnati zsoltr

11 Tartsd meg letemet nevedrt, Uram, hozz ki engem a nyomorsgbl a te igazsgodrt! 12 Nmtsd el ellensgeimet a te hsgedrt, puszttsd el azokat, akik letemre trnek, mert a te szolgd vagyok n. Valamennyi zsoltr, rs kegyelemrt kilt, dicsti a kegyelmet, keresi Krisztust, s egyedl Isten mveit magasztalja; minden emberi m viszont elveti ezeket. gy ez a zsoltr knnyen rthet az t megelzkbl, mivel minden egybecseng. Figyelemre mlt, hogy Krisztus npnek nevben rdott (s egyidejleg minden egyes embernek a sajt nevben is). Ennek a npnek naponknti ellensgei a vilg blcsei s az nmagukban igazak. k nem tudnak a kegyelemrl, nem is akarnak rla tudni, st vak szentsgktl s j szndkuktl flrevezetve azt hiszik, senki sem becsli tbbre az Isten kegyelmt, mint k. 1 Uram, hallgasd meg imdsgomat! A szent ember lete sokkal inkbb abbl ll, amit Istentl kap, mint amit ad neki inkbb a vgybl, mint a birtoklsbl, inkbb a megigazulsbl, mint az igazsgbl. Ilyen rtelemben mondja Szent goston: A hit elnyeri, amit a trvny kvetel.75 Ezrt a bels ember igazi lnye, hogy kr, vgyakozik s keres. gy olvashat ez a 34. zsoltrban: Akik azt rhoz folyamodnak, nem nlklzik a jt. (Zsolt 34,11) s a 105. zsoltrban: Keresstek orcjt szntelen! (Zsolt 105,4) Ezzel szemben az ntelt lszentekrl azt olvasni: nincsen senki, aki Istent keresn (Zsolt 14,23) (hiszen maguk mr mindent megtalltak). Figyelj knyrgsemre! Hallgass meg, mert h s igaz vagy te! Ne az n hsgemrt, mivel az muland s hamis. Ne az n igazamrt, mivel az bn s igazsgtalansg. Mintha csak ezt mondan a zsoltros: kegyelembl tgy igazz, igazsgoss, mivel ltok egyeseket, akik a maguk igaza s igazsga szerint vrjk el, hogy igazuk legyen s igazak legyenek ettl kmlj meg! Mindenron szeretnnek valakik lenni, valjban pedig senkik, haszontalanok, hazugok, ostobk s bnsk. Itt hangslyozand, hogy az a te igazad, a te igazsgossgod szavak nem, mint sokan gondoljk, azt az igazat, igazsgot jelentik, amelynek rvn Isten igaz s igazsgos, hanem ama kegyelmet, amellyel Isten Krisztusrt igazz, igazsgoss tesz minket. gy nevezi Pl apostol
75

Fides namque impetrat, quod lex imperat. Enchiridion de fide, spe et charitate I,31,117; PL 40: 287.

79

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

a Rmai levl 13. fejezeteiben Isten igazsgt, amely a Krisztusban val hit ltal adatik neknk. <213> S Isten igazsga itt nem is csupn igjre, sokkal inkbb cselekedeteire s szavnak beteljesedsre vonatkozik. Ez a beteljeseds ppen kegyelme s irgalmassga. Egy jtkfillr vagy festett tallr nem valdi pnz, hanem annak csupn a kpe. Tulajdonkppen haszontalansg, st csals, ha valdi tallrknt adjk tovbb s fogadjk el; az igazi rme azonban megllja a prbt, s nem csap be. Hasonlan a bekpzelt, ggs szentek lete, tette, igazsga Isten kegyelmes igazsgossghoz s cselekedethez hasonltva mer ltszat, letveszlyes csals, ha azt igaznak s rvnyesnek tartjk. Itt nincsen semmifle igazsg, kizrlag Isten. adja a valdi, alapjban j igazsgossgot, s ez a Krisztusban val hit. Ezrt a te igazsgodban a hberbl gy fordthat: in fide tui, azaz a te hitedben, a beld vetett hitben. 2 Ne szllj perbe szolgddal! Ha mg Isten szolgja sem llhat meg az tlet eltt, aki pedig minden ktsgen fell ura kegyeiben van, hanem az irgalmassghoz menekl, hov forduljanak akkor ellensgei s a bnsk? St, hol lelnek maradst az nteltek? Vak elbizakodottsgukban gy gondoljk, hogy cselekedeteik alapjn s j letk rdemeirt jutalmat, jindulatot s ksznetet nyernek Isten igazsgossgtl, nem flik Isten tlett a j cselekedeteikre nzve, csupn a gonosztetteik miatt, mintha k maguk tudhatnk, hogy Isten tlete eltt mi szmt jnak s mi gonosznak. Hiszen egy l sem igaz eltted. A zsoltros ezzel bizonyra azt akarja mondani: nmagam s az emberek szemben igazknt llhatok ugyan meg, de egy l sem igaz eltted. Aki pedig halott, az megigazult a Rmai levl szerint. Mert aki meghalt, az megszabadult a bntl. (Rm 6,7) Ez a meghals az letben a bnbnattal kezddik, s a srig tart, amint a zsoltr mondja: Miattad gyilkolnak minket naponta! (Zsolt 44,23) 3 Mert ellensg ldz engem. Azok az ellensgeim, akik nigazsgukkal s sajt blcsessgkkel mindig is ellenem voltak. gy minden belnek megvan a maga Kainja, minden Izsknak megvan a maga Izmelje, minden Jkbnak megvan a maga zsauja, s Krisztusnak megvan a maga Jdsa, aki lelknek ellenll, klnsen azokban a dolgokban, amelyek a lelket rintik az igazsgban s az igazsgossgban. Az nteltek ugyanis nem akarjk elismerni, hogy nigazsguk semmi, s ezrt ldzik a valban igaz embereket, akik kizrlag Isten igazsgbl s igazsgossgbl lnek. Fldre tiporja letemet. Azaz: dicssgben lnek, magasan trnolnak, az emberek szemben pffeszkednek talmi csillogsukkal. Miattuk kell egszen megalztatnom, <214> hogy az emberek eltt megvetett s gylletess vljak. Mindezekkel a zsoltros azt akarja kifejezni, mekkora megvets ri az embert, aki kegyelemben, Krisztusban l. Az ilyet senki sem

80

A ht bnbnati zsoltr

becsli, ellenkezleg, mindenki lenzi, s minden emberi foglalatossgban teljesen haszontalan, alkalmatlan s krtkony embernek tartjk. S ha valaki minderre mg nem jutott volna el, s akinek nincsenek ilyen ellensgei, akik valamennyi j cselekedett, szavt, tancst s szndkt bolondnak, rossznak s rtelmetlennek tartjk, az igazbl mg nem jutott el Krisztushoz, hacsak nem nmaga ellensge, s nem magnak rt annyit, amennyit msok tehetnnek; akkor nmagt ltja minden j szavval, cselekedetvel s plds letvel haszontalan s bolond embernek, s ilyennek tli meg magt mindenestl, anlkl, hogy szvt megtveszten. Sttsgbe taszt, mint a rgen meghaltakat. Azaz a bekpzeltek vilgossgban lnek, az emberek eltt ismertek s hresek, befolysosak s npszerek. Engem azonban ellensgem olyan helyzetbe hoz, amelyben teljesen megvetnek, s senki sincsen rm tekintettel, mint egy halottra, aki a vilg szemben mr nem szmt. Ilyen rtelemben szlt a zsoltros fentebb: A pusztai vakvarjhoz76 hasonltok, olyan vagyok, mint bagoly a romok kztt. (Zsolt 102,7) Ilyen a val let: az igaz ember nem kell semmilyen foglalkozsra vagy hivatalra, mg csak nem is gondolnak rjuk. Tudni sem akarnak rluk, elismersben nem rszeslnek. A feltnst kelt szenteket ellenben mindenki megbmulja. 4 Lelkem elcsggedt bennem, szvem megdermedt bensmben. Ez az igazi, Istennek tetsz ldozat, mint a 4. bnbnati zsoltrban is olvashattuk (Zsolt 51,19). Amikor a llek nlklz minden, a teremtett vilgbl szrmaz vigasztalst, nmagtl elhagyatva s nmaga ltal ldzve l, gyhogy mr csak Isten tiszta kegyelmre vrakozik. Ezek ama boldogok, akik srnak, mert k megvigasztaltatnak (Lk 6,21; Mt 5,4). 5 Visszaemlkszem a rgi napokra. Teht azok a befolysos emberek, akik fennklten az emberek csodlatban ragyognak, nem megterheltek, sem megszomorodottak, rmket lelik abban az letformban s teljestmnyben, amelyet a jelenben nerejkkel, blcsessgkkel s igazsgukkal elrnek; k nem szorulnak Istenre. n azonban, aki e dolgokban teljessggel szegny vagyok, nem tudok ms vigaszrl, mint hogy arra gondolok, hogy Isten a rgi idkben valamennyi szentjt hasonl nlklzssel ltogatta meg, s soha egyetlenegyet sem kmlt meg rdemeire val tekintettel, tettei vagy kpessgei miatt, tudomnyrt vagy jravalsgrt. Ebben az rtelemben olvashat a zsoltrban: Isten, sajt flnkkel hallottuk, elbeszltk neknk apink, mit vittl vghez napjaikban a rgi idkben. Kezeddel npeket ztl el, ket pedig a helykre plntltad. Nemzeteket zztl ssze, ket pedig a helykre kldted. Mert nem
76 Fent a 102. zsoltr magyarzatban a Vulgata alapjn mg peliknnak fordtja Luther ezt a hber madrnevet, az 1524-es zsoltrfordtsban gmknt adja vissza.

81

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

a maguk fegyvervel vettk birtokba az orszgot, s nem a sajt karjuk segtette meg ket, <215> hanem a te jobbod s a te karod, a te orcd vilgossga, mert kedvelted ket (Zsolt 44,24) s nem mintha ezt megrdemeltk volna. Vgiggondolom minden tettedet. Vagyis: az emberek cselekedeteire s szavaira, brmennyire is ragyognak s elnyerik a vilg tetszst nem figyelek, mivel tudom, hogy azok nem tudnak senkit dvzteni, s semmi msra nem jk, csak hamis, hi dicssgre vezetnek. Annl inkbb minden vigasztals, segtsg s boldogsg kizrlag a te tetteidtl fgg. Ha te cselekszed a mi dolgainkat, s gy a mi tetteink tulajdonkppen nem a mieink, hanem a tieid akkor vlnak azok neked tetszv, igazz, helyess. Kegyelmed ilyen munkjt azonban nem ismerik azok, akik a maguk vilgossgnak, blcsessgnek s erejnek mveit teszik s azokat nagyra rtkelik. Hogy a zsoltros gy fogalmaz: minden tettedet, amikor pedig Isten mve szmtalan, megszmllhatatlan, gy rtend, hogy ezek azok a tettek, amelyekrt a zsoltros fradozik, hogy az kizrlag Isten dolga legyen, ellenben senki emberfia munkjt magasztalni nem kvnja. Mert egyetlen emberi tett sem r semmit, egyedl az r tettei. gy e szavakkal egszen pontosan rja krl a kegyelem lnyegt a termszet lnyegtl eltren. Tovbb: a meditabar szcska, amit a fordtsban vgiggondols-sal fejeztnk ki, a Szentrsban gyakran prdiklst, szlst jelent. Pldul: Blcsen beszl az igaznak szja, s nyelve igazat mond. (Zsolt 37,30) Itt megfontolt, blcs prdiklst jelent. Isten mvnek s kegyelmnek hirdetsbl szrmazik minden perpatvar s ldzs, mint azt fentebb (Zsolt 143,3) a zsoltros elpanaszolta. Mivel a bekpzeltek nem Isten kegyelmre s munkjra hagyatkoznak, hanem ntevkenysgkre, a maguk segtsgre, tancsra s tudsra; ezek az gondolataik. Kezed alkotsairl tantottam.77 Ezt tantottam nekik, a te kezed alkotsaira hvtam fel figyelmket, nehogy a sajt munkjukat tl nagyra rtkeljk. De ezen felbosszantotta ket, s ellensgeim lettek. Isten keze alkotsai az igazak, akiket kegyelembl nemz s teremt. De ez semmifle kzremkdskkel nem trtnik, mert gy lettek s lesznek j teremtss Krisztusban. Cselekedeteik abbl a tevkenysgbl s szenvedsbl llnak, amelyeket Isten ltaluk vgez, miutn gy megalkotta ket, ebben az munkatrsai. Ez Isten ketts munklkodsa, amelyrl a zsoltr szl: Mivel nem figyelnek az r tetteire, sem keznek munkjra, lerombolja, nem pti ket. (Zsolt 28,5) Tovbb: Az egek hirdetik Isten dicssgt, keznek munkjrl beszl a mennyboltozat. (Zsolt 19,2) gy az apostolok kizrlag arrl az igazsgossgrl prdiklnak,

77

Luther fordtsa. MBT: elmlkedem kezed alkotsain.

82

A ht bnbnati zsoltr

amelyet Isten bennnk munkl, s semmit sem arrl az igazsgrl, amelyre az emberek magukban kpesek. 6 Imdkozva nyjtom feld kezem. Mindaddig, amg minden a te munkdon s kegyelmeden mlik, a tovbbiakban joggal nem cselekszem mst, mint kegyelmedet keresem, <216> s soha tbb nem ringatom magam tetteim alapjn biztonsgba, mint azt ellensgeim teszik. k nem feld nyjtjk kezket, hanem lkben pihentetik azt, semmit sem vrnak tled, nmagukban lelnek rmet. Keznket Isten fel kinyjtani lelki rtelemben annyi, mint imdkozni Istenhez, hogy minden cselekedetnk Istennek tulajdonttassk. Lelkem utnad eped, mint a kiszikkadt fld. Miknt a kiszikkadt fld az est szomjazza, hasonlan eped lelkem kegyelmedrt, mint azt a zsoltrban olvassuk: Utnad szomjazik lelkem. (Zsolt 63,2) s ez abbl a felismersbl fakad, hogy Isten kegyelme nlkl minden cselekedetnk semmi. Ezt az nteltek nem hiszik el, ezrt keringenek gondolataik, szavaik, tantsuk kizrlag nmaguk cselekedetei krl. k teljesen nelgltek, nem szomjazzk a kegyelmet, kezket sem nyjtjk ki Isten fel. letket rendben valnak tartjk, amelyben minden elgedettsgkre ad okot. 7 Siess, Uram, hallgass meg, mert odavan a lelkem! Mint mr mondtuk (Zsolt 143,5), az ilyen vigasz nlkli llek, amely nmagban semmit sem tall, Isten eltt a legkedveltebb ldozat, klnsen akkor, amikor kegyelmrt kilt. Isten ugyanis semmit sem hall szvesebben, mint az irgalma utni kiltst s svrgst. De ez a szomjsg nem lehet az, aki letben sok jt tall, s ugyanakkor Isten tlettl nem fl. Nos, a zsoltros gy szl: szomjhoztam a kegyelem utn olyan hossz ideje, s most mr nem brom tovbb. Elepedtem a svrgsban. Azrt itt az ideje, hogy jjj, siess hamar hallgass meg engem! Ez tanulsgul mondatott neknk: vrjuk trelemmel Isten kegyelmt, s ne essnk ktsgbe, ha kslelteti azt. Ne rejtsd el orcdat ellem, mert olyan leszek, mint a srba leszllk! Az isteni kegyelem s segtsg elmaradsa okozza a llek flelmt, htha magra maradt vagy elkrhozott. Valjban azonban csupn azrt ri ez a feszltsg, hogy mindig inkbb s komolyabban kvnja a kegyelmet, s ennlfogva mindig tkletesebb kegyelmet kaphasson. Ez aztn a Krisztus szerinti igaz ember. Bensejben lelke tele vigasztalansggal, szomorsggal lland vgyakozsban g Isten kegyelmre s segtsgre; de amikor errl a keresztrl msoknak akar valamit tantsknt elmondani, akkor nemhogy rszvtet kelt vagy meghallgatsra tall, hanem hltlansgban s gylletben lesz rsze, s Krisztussal egytt belsleg is, klsleg is megfesztik. Mivel az nteltek vakmersgkben gy pzolnak, mint akik egyenest a menny fel tartanak; nincsen bennk semmi flelem a pokoltl s semmi szomjsg a kegyelemre.

83

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

8 Hadd halljam minden reggel, hogy hsges vagy! Hasonlan a negyedik bnbnati zsoltrhoz: Engedd, hogy vidmsgot s rmt halljak! (Zsolt 51,10) Azaz hadd halljam kegyelmedet, hogy szvemnek ezt mondja: megbocstattak a te bneid. (Mt 9,2) Ilyetnkppen hirdeti Isten bkjt az npnek szvben. A reggel jelentse: sietve, ne kslekedj, mivel elfradtam, kptelen vagyok tovbb kitartani. <217> Hiszen benned bzom. Az hasson meg tged, hogy nem keresek ms vigaszt, egyedl tged! Ez valami egszen nagyszer dolog: a szenveds kzepette nem emberektl vagy valami ms teremtmnytl vrni segtsget, hanem megnyugodni, s Istenben remnykedve alzatosan vrni a szenvedstl val szabadtsra. E fldn kevs az ilyen ember. Ismertesd meg velem, melyik ton jrjak, amint azt mr a msodik bnbnati zsoltrban olvastuk: Blccs teszlek, s megtantalak, melyik ton kell jrnod. (Zsolt 32,8) Mivel lehetetlen, hogy az ember letben nmagt vezesse. Ennek oka az, hogy vakk kell vlnia, Istenre kell hagyatkoznia igaz hitben. A hit maga azonban semmit sem lt, hanem maga a stt t, errl hallunk a zsoltrban: homly volt lba alatt (Zsolt 18,10), ezrt lovak s szvrek (Zsolt 32,9) azok, akik az rtelem vilgossgt kvetik, mikzben gy nem jutnak messzebb, mint ameddig szemkben helyesnek, Istentl valnak s jnak tnik; ami azonban ms benyomst kelt bennk (ahogyan ez a hit esetben trtnik), attl meneklnek. Mert lelkemet felemelem hozzd,78 hiszen mr rd hagyatkoztam, tadtam magam akaratodnak. Isten csak olyan embereket tanthat s vezethet, akik lelkket tengedik neki s felldozzk, hagyjk, hogy vezesse ket; ellenben azokat, akik lelkket megtagadjk s magukba rejtik, nem tudja vezetni. Tudni kell teht: ez az ige, lelkemet felemelem hozzd, annyit jelent, mint azt odaldozni, mivel a trvnyben megparancsolt ldozatokat felemeltk Isten fel.79 gy ennek az az rtelme: nem ezstt s aranyat, nem borjakat s brnyokat, hanem szvemet s lelkemet ldozom amelyeket te neked tetsz ldozatnak tartasz, amint ez a Pldabeszdek knyvben olvashat: Praebe, fili, cor tuum mihi, Add nekem a szvedet, fiam! (Pld 23,26) A szvet, a lnynk mlysgeit akarja Isten. Amint azt a 119. zsoltrban olvassuk: Anima mea in manibus meis semper. Lelkemet szntelen neked ajnlom, mindig kezemben tartom80 (Zsolt 119,109), azaz mindenkor neked adom, nem gubzok magamba. Ez a vers imdsgot tr elnk, amely oly hatalmas (de nagyon hasznos is), hogy itt az ember Istenhez gy kpes szlni: Nzz ide, fogadd el szvemet, s vezess a te akaratod szerint; teljesen tadom magam neked.
Luther fordtsa. MBT: mert tehozzd vgydik lelkem. Pl. 3Mz 14,12; 23,11.20. 80 A Vulgata rtelmezse. MBT: letem folyton veszlyben van.
78 79

84

A ht bnbnati zsoltr

9 Ments meg ellensgeimtl, Uram, azaz a blcsektl s szentektl, nehogy ert vegyenek rajtam, s tled nmagukhoz knyszertsenek, amint a zsoltrban is olvashat: Ha az idegenek nem ejtenek rabul, gy megmaradok tisztn.81 (Zsolt 19,14) Mint mr emltettk, az igazak ldzi csupn azt keresik, miknt ejthetnk ket hatalmukba s vezethetnk ket erszakkal a maguk tjra, amelyet az egyedli helyesnek tartanak; ezrt szksges ezek szmra Isten vdelme s segtsge, hogy az ldzs kzepette megllhassanak. Ezt tettk a zsidk az apostolokkal; minden tmadsuk nem trekedett egybre, mint hogy trvnyesked felfogsukat s eljrsukat rvnyestsk, s a keresztnyeket erszakkal a maguk oldalra knyszertsk. <218> Nlad keresek oltalmat. 10 Tants akaratod teljestsre! Ellensgeim nem tartanak ignyt sem rd, sem tantsodra. Ezrt nem is meneklnek hozzd, st megksrlik, hogy tantsanak engem, hogy megmondjk, mitv legyek, mindenki mestere akarnak lenni. Ez zig-vrig hamis fecsegs. Ezrt ht kmlj meg engem tlk, s magad lgy Mesterem. Ebben az rtelemben mondja a zsoltr: Uram, ments meg engem a hazug ajkaktl s a csalrd nyelvtl (Zsolt 120,2), azaz a hamis tantktl s a furfangos nyelvektl, akik az igazsg nevben tvelygst tantanak. Ilyen prdiktorok ma is nagy szmban tallhatk a keresztnysgben, mikzben kevesen vannak olyanok, akik olyat prdiklnak, aminek van fle-farka. Mivel te vagy Istenem. Azaz blcsessgembl s igazsgombl nem ksztek magamnak blvnyt, mint azt ellensgeim teszik, hanem kegyelmedbe kapaszkodom, s tled veszek blcsessget s igazsgot, ahogyan az tebenned van, s rkk megmarad. A te j lelked vezreljen az egyenes ton. Ne engedd meg, hogy k vezessenek engem vagy brmely ember. Mivel grbe utakon vezetnek, s a te gonosz lelked vezrli ket. Megjegyzend, hogy mindkt llek Isten hatalma al tartozik, a j s a rossz is. A gonoszt Isten az ntelteknek adja: gy ratott meg Saulrl (1Sm 16,14; 18,10), hogy Isten gonosz lelke uralkodott rajta. Ez a haragos, mogorva llek, amellyel sajt jogukat s a maguk igazsgt vdik s a jkat ldzik, gy olvashat ez a Rmai levlben: Isten a gyllet s a harag lelkt adta nekik (Rm 11,8); a j llek a Szentllek, teremt szeld, csendes s jsgos szveket, amelyek az egyenes ton jrnak, amely ton minden dolgukban egyedl Istent keresik, s nem nmagukat. 11 Tartsd meg letemet nevedrt, Uram! Teht, hogy a te neved dicsttessk. Dicstse pedig gy trtnik, amikor megvalljuk, hogy az, aki letet s igazsgot kegyelembl, minden rdem nlkl ad. Ebben az rtelemben, ilyen
81 Luther fordtsa. MBT: A kevlysgtl is tartsd tvol szolgdat, ne uralkodjk rajtam. Akkor feddhetetlen maradok.

85

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

lelklettel mondhatjuk: Isten jsgos, kegyelmes, knyrl; ezek az nevei, amelyek dicsrendk. Az nelgltek ezzel szemben sajt nevket dicsrik, k is szeretnnek lni, de a maguk igazsgossga alapjn. Ezrt nem becslik Isten igazsgt; mivel Isten ezt a bnsknek adja kegyelembl, s gy valjban megelevent az ltala adott igazsgossgban. Ezrt a zsoltros nem azt mondja: adj jutalmat igazsgomrt, hanem: elevents meg a te igazsgodban. Hasonlan imdkozzk minden keresztny, ha tnyleg igaz keresztny, s tudja, hogy a cselekedeteken alapul klsdleges igazsgossg mer csals. <219> Hozz ki engem a nyomorsgbl a te igazsgodrt! A zsoltros nem csupn azt kri, hogy ellensgei, a nagyon igazak ell oltalmat talljon, hanem hogy azok krnyezetbl vgleg kihozzk. Br az igazak ellensgeik kzepette vdelmet kapnak, mgis kzttk mintegy fogsgban lnek addig, mgnem vagy ket mentik ki onnan, vagy ellensgeik trnek meg s lesznek bartaikk. 12 Nmtsd el ellensgeimet a te hsgedrt; azaz a te irgalmassgodrt, kegyelmedrt, hogy ezeket dicsrjk, elismerjk. Ennek a dicsretnek s elismersnek ugyanis az ellensgeim mindenkor ellene mondanak, mivel a maguk igazt dicstik s a maguk blcsessgvel hencegnek. Puszttsd el azokat, akik letemre trnek! Ezek alatt ugyanazon nhitteket rti, akik az igazak lelkt hljukkal, azaz megtvesztskkel akarjk megfogni, lsd: Lelknk megmeneklt, mint a madr a madarsz trbl, a tr sszetrt, s mi megmenekltnk. (Zsolt 124,7) Ezrt itt azt mondja a hber szveg, mint Jeromos is rtelmezi: mindazok, akik lelkemet megktzik (vagy megfogjk). Mert a te szolgd vagyok n, azaz kegyelemben lek, ezrt teljes letem neked szolgl, s nem magamnak. Mert nem magamat s a magamt keresem, hanem tged, s ami a tied! Erre azonban kptelenek azok, akik a sajt igazsgukban lnek; k inkbb nmaguknak szolglnak, s minden dolgukban a sajtjukat keresik.

Utsz
Azt mondhatn nekem valaki: nem tudsz msrl, csak igazsgossgrl s blcsessgrl s emberek erejrl sznokolni, semmi egyebet, mint Isten igazsgossgt s kegyelmt az rs alapjn hirdetni teht semmi mst, mint egyetlen hron kornyiklni s csupn egy dalocskt nekelni? Vlaszom: mindenki vizsglja meg inkbb nmagt; a magam rszrl ezt vallom: valahnyszor a Szentrsban kevesebbet talltam Krisztusnl, sohasem laktam jl vele, amikor azonban Krisztusnl tbbet talltam benne, sohasem lltam szegnyebben nmagam

86

A ht bnbnati zsoltr

eltt, mint akkor. gy tnik, hogy igaz az, hogy a Szentllek Isten nem akar tbbrl tudni, mint Jzus Krisztusrl, gy mondja ezt rla Jnosnl: De amikor elj , az igazsg lelke, elvezet titeket a teljes igazsgra; mert nem nmagtl szl, mert nem nmagrl szl, hanem azokat mondja, amiket hall, s az eljvend dolgokat hirdeti nektek. engem fog dicsrni, mert az enymbl mert, s azt jelenti ki nektek. (Jn 16,1314) Krisztus maga az Isten kegyelme, irgalmassga, igazsgossga, igazsga, blcsessge, ereje, vigasza s dvssge amely neknk Istentl minden rdemnk nlkl adatott. Maga Krisztus, hangslyozom, nem Krisztus causaliter (okozatilag), mint egyesek vak, res szavakkal mondjk, azaz hogy br igazsgot ad, de maga kvl marad az igazsgon.82 De az ilyen igazsgossg halott, nem is adatik anlkl, hogy Krisztus maga is benne lenne, hasonlan, mint a nap vilgossga s a tz melege sincs jelen ott, ahol nincsen jelen a nap s a tz maga is. Nos, vannak emberek, akik annyira knnyelmen veszik a kegyelemrl szl igket, hogy bekpzelten gy nyilatkoznak: ugyan ki ne rten, hogy kegyelem nlkl nincsen bennnk semmi j? <220> Az a vlemnyk, hogy nagyon is rtik ezt, mi tbb: ha azt krdezzk tlk, sajt igazsgossgukat vajon semminek rtkelik-e, gyorsan hangzik vlaszuk: Igenis, ebben biztos vagyok. De ez siralmas, slyos elvakultsg, azt hiszik ugyanis, hogy a tkletessg legmagasabb fokra jutottak, holott mg a legaljt sem rtk el, zleltk meg. Lehet-e ugyanis ember nteltebb annl, mint amikor azt meri lltani: tiszta minden ggtl s bns hajlamtl? Az ilyen fajta lelki nteltsg valban a legalbbval s legmlyebb vtek, hiszen mg pusztn a testi s emberi hajlamoktl sem tisztk. Ezrt soha egyetlen szent sem volt annyira vakmer, hogy magrl azt lltsa: az blcsessge s igazsgossga sajt szemben semmi; sokkal inkbb valamennyi szent nmagval perlekedik s veszekszik e dolgokrl. Ismt megjelennek ht amazok megtveszt szavukkal: Igen, csakhogy a bns hajlam mg nem hallos bn, s jra csak azt hiszik, hogy nem vakok, hogy nagyon is jl tudjk, hogy mi a naponknti s mi a hallos bn.83 Pedig pontosan vve, ppen ezen vaksgukban nylnak Krisztus tlszke utn. Br igaz, hogy a naponknti bn nem visz krhozatba, mgsem lteznek termszetnkbl folyan ilyen naponknti bnk, csupn azok szmra, akiknek Isten kegyelmbl ilyet naponknt engedlyez. De csak azokkal tesz ilyen kivtelt, akik egyltaln nem veszik semmibe a naponknti bnket. ppen ezrt nagyon is veszlyes naponknti bnrl beszlni, ha ebbl biztonsgot akarunk merteni
82 83

Imputatv igazsg (iustificatio forensis). A bocsnatos s a hallos bn megklnbztetse (peccatum veniale et mortale).

87

Bibliafordts, vigasztals, imdsg

s hamis vigasztalst, amely tjban ll az istenflelemnek, s titokban Isten tletnek megvetst tantja. Mert ha az embernek az tlet napjn minden felesleges, hibaval szrl szmot kell adnia (Mt 12,36), akkor ki merszelne olyan btornak lenni, hogy ne tartzkodjk a naponknti bntl, illetve nem knnyek kztt bnja meg azokat, s gy alzatos flelemben komolyan ne vgyakozzk Isten kegyelme s irgalmassga utn?

88