"Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya" ~ Hamba Allah "Ilmu dan kepandaian itu

adalah sahabat yang setia dalam hidup sampai kepada penghabisan umur" ~ Hamba Allah "Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan." "Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma." "Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya." ~ Albert Camus "Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah." "Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul." "Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik." "Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya, maka tenanglah batinnya." "Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang." ~ Cecil B. DeMille "Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan." "Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu, ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu." ~ Aflatun "Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar." "Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan memerlukan keyakinan.

keyakinan pula menentukan kejayaan. kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan." "Rezeki.. ada di mana2, datang tanpa diduga, tepat pada masa, yg penting, usaha & tawakkal." "Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. apa yang dapat difikirkan menentukan apa yang akan dicapai." "Bukti yang paling jelas tentang ketajaman akal fikiran seseorang ialah apabila ia dapat mempernyatakan apa yang ia mahu dengan secara ringkas." "Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan." "Berfikir itu cahaya, kelalaian itu kegelapan, kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya." "Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya." "Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya, dan orang yang jahil membuka keaibannya." "Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah. Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar." "Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya." "Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya." "Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah." ~ Wahab B. Munabin "Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan." ~ Andre Colin

"Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa, tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka." ~ Soekarno "Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti" ~ Hukama "Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar, dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya" ~ Confucius "Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu, tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara." ~ Abraham Lincoln "Agama tanpa ilmu adalah buta. Ilmu tanpa agama adalah lumpuh." ~ Albert Einstein "Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji." ~ La Roche "Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah." "Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang." "Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan." "Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya." ~ Marcus Aurelius "Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang, melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya." ~ Stahl P.J "Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan." "Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun."

tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok." "Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan." "Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. ataupun Shakespeare menulis puisinya. iaitu kerja dan bukannya usia." "Saya percaya. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan." "Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat."Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah." "Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali." ~ Lao Tze "Awal mula pohon ialah benih." ." "Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat.. esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya." ~ Richard Brinsley Sheridan "Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi." "Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia." ~ Pepatah Arab "Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah." ~ Confucius "Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air.

dan engkau akan mencapai yang tertinggi. bersungguh. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya." ~ Khalifah Abdul Malik bin Marwan "Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. belum tentu hari ini kita akan berada di sini. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan." "Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri." "Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan." . merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi." "Jangan sesekali menggadai prinsip. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu." "Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." "Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. jangan berbelanja semua yang kamu miliki." "Jangan lakukan semua yang kamu ketahui."Lidahmu adalah bentengmu. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. Tetapkan akal pada hal tertinggi. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan.Dan engkau akan menjadi terhebat. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu." "Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. bersabar dan berdoa." "Fikirkan hal-hal yang paling hebat." "Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab." "Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya.

Tetapi bangkitlah dan bina kembali apa yang telah hilang dan pergi." "Jika anda bekerja semata-mata untuk wang. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati.cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya."Jangan sesali apa yang sudah pergi." "Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah." ~ T. dan keutamaan hati ialah keberanian." "Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan." "Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya. Bila-bila masa ia akan pecah.S Matthews "Mereka yang berjaya bukanlah mereka yang gagal dalam mencuba. susahnya ialah apabila kita tidak menyebutnya dengan perkataan yg mudah." "Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. Jangan tangisi apa yang sudah tiada. anda tidak akan menjadi kaya kerananya." ~ Ray Kroc (Pengasas McDonalds) "Komunikasi adalah sesuatu yg mudah. tetapi sungguh benar pula bahawa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya." "Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan." . Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api. kejayaan akan menjadi milik anda." "Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya . membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan." "Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. bukan juga mereka yang sering gagal tetapi mereka yang tidak pernah gagal mencuba dan terus mencuba sehingga kejayaan yang dikecapi." "Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Tetapi jika anda menyintai pekerjaan yang anda lakukan itu.

berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. Jika satu bangsa telah mula berfikir. dan bukti ilmunya ialah ucapannya.dan layarnya takwa. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat.." "Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus." "Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya." ~ Khong Hu Cu "Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya." "Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkara-perkara besar. tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya. kesusahan telah bersedia di mukanya." ~ Voltaire "Kita lahir dengan dua mata di depan wajah kita." "Sesiapa yang tidak berfikir panjang.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini." "Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. kerana kita tidak boleh selalu melihat ke belakang. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya. Tapi pandanglah semua itu ke depan." "Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama." "Dunia ini umpama lautan yang luas. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa." "Janganlah berputus asa."Agama tidak pernah mengecewakan manusia." . dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan "Fikirkan tentang dirimu. pandanglah masa depan kita.andai muatan kita adalah iman." "Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi.

Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam. kita tetap kaya. runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga. mulut bisa menyakiti. tetapi tidak memahami sesuatu. bukan dari jawapan-jawapannya." ~ Anonim "Agama menjadi sendi hidup." ~ Pepatah Arab "Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu." "Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. tapi kita hanya diberi 1 buah mulut. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan dan memilih mana yang benar dan mana yang salah." ~ Napoleon Bonaparte ." "Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan." "Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya." ~ Voltaire "Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja." "Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang." "Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua buah sisi. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyakbanyaknya. bisa menggoda. pengaruh menjadi penjaganya." "Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga. dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan. bisa membunuh. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita. binasalah hayat. Kalau tidak bersendi. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita."Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan. fikiran kita dan idea kita.

usahakanlah kemuliaannya."Jagalah dirimu baik-baik." "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai. menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang." "Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.H "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup." "Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa." . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian." "Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab." "Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita." ~ Abdullah Mansur M. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang." "Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa." "Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Yang berani mati hanya sekali.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup." "Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya." "Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan." ~ Samuel Johnson "Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh.

kehormatan telah musnah. kita akan merintisnya perlahan-lahan. walaupun tidak dipuji. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. maka matilah orang itu. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan. Newhouse "Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa." "Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM." "Hidup biarlah berbakti."Akal itu menteri yang menasihati." "Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai." . Bahasa yang paling manis SENYUM." "Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu." "Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Hati itu ialah raja yang menentukan." "Apabila kepercayaan telah hilang lenyap." "Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR." "Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya." "Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya.." ~ Whittier "Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut." "Biarpun jalan itu panjang." "Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. tetapi mampu melantun kembali." ~ Flower A. hilang kewibawaannya. Teman yang paling akrab adalah AMAL.

" ~ William J. itu adalah kunci menuju syurga." "Tiap-tiap sesuatu. Siegel "Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. Ambillah waktu untuk beramal." "Ambillah waktu untuk berfikir." "Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik. itu adalah sumber ketenangan. itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi." "Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. Ambillah waktu untuk bekerja. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. apabila banyak menjadi murah melainkan akal." "Sekali anda terjatuh."Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. bertambah banyak lagi berharga. itu adalah membuat hidup terasa bererti. itu adalah sumber kebijaksanaan." ." "Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya." "Berfikir sejenak. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.." "Manusia tidak merancang untuk gagal. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai." "Tidak penting bagimu mengetahui harganya. Ambillah waktu untuk berdoa. itu adalah nilai keberhasilan. jangan jatuh untuk berkali-kali. Ambillah waktu untuk bermain. Ambillah waktu untuk belajar. itu adalah sumber kekuatan. mereka gagal untuk merancang. Ambillah waktu untuk bersahabat. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk tertawa. tetapi penting mengetahui nilainya.Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak.

anda akan cari alasan. anda akan cari jalan." "Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia." "Jangan serahkan sesuatu yang penting seperti sifat peribadi anda kepada nasib. ingatlah menyimpan kesabaran. akan mempengaruhi diri anda sendiri." ~ Said Mustafa ." "Apa yang anda fikirkan mengenai diri anda. Namun kita harus menuju ke sana." "Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil." ~ Horatius "Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan." "Jika anda mahu membuat sesuatu.." "Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan." "Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka." "Jika kamu mendapat kesusahan." ~ Mognon Me Lauhlin "Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. Padahal mudah. sikap peribadi anda ialah tingkah laku anda. tetapi manis akhirnya.. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri." "Sifat peribadi yang kukuh adalah aset kita yang paling hebat kerana ia kuasa yang membolehkan kita berhadapan dengan kecemasan."Barangsiapa menanam." ~ Charles Cahier "Permulaan sabar adalah pahit. dia yang akan menuai. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar." ~ Peribahasa Arab "Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong." "Reputasi anda ialah apa yang orang lain fikirkan tentang diri anda.

" ." "Jika kamu berhasrat untuk berjaya. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan." "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri." "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. rugi seribu batu."Setiap kali tersadung. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terusmenerus." "Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan." "Menyimpang seinci. sebaliknya menaikkannya." "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi.. pasti akan menghasil kecemerlangan." ~ Joseph Conrad "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya." "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara." "Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang." ~ Peribahasa Cina "Manusia tak akan tahu semua perkara." ~ John Petitsenn "Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan." "Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah.

" "Orang yang bijak mempelajari banyak perkara daripada musuhnya sendiri. berfikir selepas berbuat adalah satu kebodohan. berbuat tanpa berfikir adalah seribu kebodohan." "Terdapat banyak kemungkinan untuk gagal kerana kejayaan hanya boleh dicapai dengan satu perkara iaitu USAHA." "Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya." ~ Whitney W Young "Ramai orang yang boleh memiliki jam tangan yang tinggi harganya tetapi tidak ramai boleh menetapi masa yang berharga." "Manusia yang berhati suci adalah manusia yang banyak menangis daripada ketawa." "Pengalaman ialah gelaran yang diberikan oleh setiap orang terhadap kesilapan mereka. dan beri amaran kepada mereka yang menentang." "Berfikir sebelum berbuat adalah satu kebijaksanaan." ~ Barbara Hall "Sokong mereka yang kuat." ~ Allen Tate "Kegagalan hari Ini beerti pendorong." "Kerana anda dapat mengawal kehidupan anda." "Kebodohan ialah kesilapan bagi seseorang yang mempunyai peluang untuk menjadi pandai. Jangan sesekali lupa bahawa anda adalah diri anda setelah pilihan yang anda buat secara sedar atau tidak sedar."Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai." "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran." "Jika anda hanya berbuat baik kepada diri sendiri maka anda sebenarnya tidak pernah membuat kebaikan." "Kita menilai diri sendiri berdasarkan apa yang kita mampu buat. orang lain menilai berdasarkan apa yang telah kita buat. oleh itu gantungkanlah cita-citamu setinggi-tinggi bintang di langit. dan rendahkanlah dirimu serendah-rendah rumput di bumi." ~ Dr. ingatkan mereka yang cuai. Mahathir Mohamad "Manusia berharap terlalu banyak tetapi berbuat terlalu sedikit." . namun kejayaan semalam bukan beerti kemegahan. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu dianganangankan. Didiklah hati dengan keihklasan dan kesucian agar liku-liku kehidupan ini menjadi lebih bermakna dan mengikuti arus perubahan kedewasaan. galakkan mereka yang pemalu." "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir.

itu adalah jalan menuju kebahagiaan.itu adalah muzik yang menggetarkan hati. " Ambillah waktu untuk berfikir." "Jika anda berhasrat untuk berjaya. (Hamka)." "Di mana anda berdiri.( Aristotle ). bukan asal keturunannya.itu adalah sumber ketenangan..itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.anda perlu menetapkan satu matlamat di dalam minda & menguatkannya dari hari ke hari. jangan lupa." "Setiap malam sebelum tidur. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai..itu adalah sumber kebijaksanaan.itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. anda tidak akan sampai ke mana-mana. Ambillah waktu untuk berdoa. kerana anda masih mempunyai masa depan.itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain. Ambillah waktu untuk memberi." "Jika anda hilang segala-galanya. Ambillah waktu untuk beramal.." "Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan."Anda tidak akan berjaya menjadi penulis sekiranya anda tidak menjadi pembaca terlebih dahulu...itu adalah membuat hidup terasa bererti..itu adalah nilai keberhasilan. di situlah perlumbaan kehidupan anda dan lupakan masa silam. Ambillah waktu untuk tertawa. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya. Ambillah waktu untuk bersahabat." "Adalah lebih baik untuk mengetahui kelemahan & kegagalan sendiri daripada menuding kesalahan kepada pihak lain.. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. . Ambillah waktu untuk belajar. Ambillah waktu untuk bekerja." "Tanpa permulaan." "Berhati-hatilah dengan kemarahan seorang yang sedang bersabar.itu adalah kunci menuju syurga Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang.

( Hamka).Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam. menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar. Kata Hukama. Adat juara berkalah menang.dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka)." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. ( Pepatah Melayu). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya.ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. (Hamka). Di dalam medan hidup.bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka).Oleh itu. ( Pepatah Melayu).. bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup. (Hamka).Dengan jalan menambah kecerdasan akal. dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain. . Mengikut adab kesopanan. Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.( Budiman ). Adat hidup tolong-menolong. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama. dihapus adat lama pasti timbul adat baru.tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui. Habis adat kerana kerelaan.walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. ( Hamka). ( Imam Al-Ghazali). kita hidup mesti beradat. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu. (Pepatah Melayu).bukanlah orang yang patut dihormati. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat. (Hamka).

Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka).Berani menegakkan keadilan. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. ( Hamka ).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. ( Hamka).Meskipun yang empunya telah mati. Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. ( Hamka ).Agama tidak menyuruh.Disamping kejahatan yang bermaharajalela. adalah puncak segala keberanian.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah).Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. ( Hamka).kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Hamka ). . Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan.laksana sebentuk mutiara. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. ( Hukama).Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya.yang salah tetap salah. ( Hamka ). Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. ( Hamka).Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. walaupun mengenai diri sendiri. ( Umar Al-Khatab). Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. dan melambatkannya bernama aniaya.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. ( Hamka).Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. Yang benar tetap benar. benar dan jujur. ( Hukama ). Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. ( Hamka ). manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. Maksud agama ialah merentangkan jalan.

( Hamka).membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. Walaubagaimanapun alim seseorang itu. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. Apabila sempuran akal.bukan untuk zaman kita. Kata hikmat anak. ( maksud hadis ). ( Lukmanul Hakim ).Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia.Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu.Ia perlu dituntun. Akal membentuk budi. kurang perkataan. ( saidina Ali Abi Talib ). Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu.Akal tidak diberikan semata-mata. ( Saidina Ali Abi Talib).Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir.merenungkannya. yang satu menguatkan yang lain. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Hamka ). ( Hamka ). ( Saidina Ali Abi Talib). Anak adalah untuk zaman yang akan datang. iaitu manusia. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. Orang yang berakal. .Hawa nafsu menyuruh mengelamun.beranganangan. ( Hamka). tidak berdukacita kerana miskin. Sifat pemarah adalah musuh utama akal. ( Hamka). ( maksud hadis ). ( Lidah pendeta ). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. (ulama).tetapi akal menyuruh menimbang. ( Saidina Ali Abi Talib). Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. Kata hikmat Akal. Akal yang sihat daripada badan yang sihat. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. lebih banyak pula ia berkata-kata. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. ( Hamka ).

maka setelah dia besar. ( Hamka). Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. ( Maksud hadis ). Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. bantuan dan khidmat kepada orang lain. ( Hamka ).sedekah jariah. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. kata hikmat bahagia. ( Imam Al-Ghazali ). ( saidina Ali Abi Talib ). Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. ( Hamka ). Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. (pepatah Melayu). Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. ( Maksud hadis ). Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar.Apabila mati seseorang anak Adam. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya.senyum yang tidak disertai apa-apa. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya.kerana dia tupuan harapan. .senyum yang sebenarnya senyum. ( maksud hadis). terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( Hamka ).

yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa.walaupun hanya empat atau lima baris. (peribahasa). (Francis Becon). adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. ( Peribahasa Arab ).Disinilah terletak halusnya.(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. itulah yang terbaik. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. orang memberi kita merasa. (Hamka). Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang.Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja.Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. (Marsekal Foch).nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu.(maksud hadis).Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau . kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi.beerti menumbuhkan fikiran bangsa.Bahasa itu adalah jiwa bangsa.asa dan tidak pernah gentar. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.menambah kata-kata bahasa. Dalam seni bahasa kita.buat jahat jangan sekali. Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan. ( maksud hadis). kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa.

tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. ( Hamka).Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . Benar jadi berani.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain. (Chamberlain) Katakan yang benar. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.begitu juga sebaliknya.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa.yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran. (Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. takut kerana salah.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam. ( maksud hadis). Benar akan menang.nescaya kamu selamat. (peribahasa Tibet). (pepatah Melayu). Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. (Andre Colin ). .Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. (Saidina Ali) Berani kerana benar.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.Namun.

kita jadi miskin.(pendeta).beri nasihat dan jika kamu muda.(imam Al Ghazali).(Mahatma Gandhi).( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu.terimalah nasihat.kita menjadi kaya dan bebas.(Jean Jacques Rousseau).Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.(Hamka). (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat. Kalau dua orang menunggang kuda. Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri. Kalau kita memerintah kekayaan .Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu. Kalau banyak benda yang manusia malukan.sebab benar dan adil adalah satu.tentu engkau memilih. ( Hamka).(peribahasa Arab). Kalau bekerja dianggap menyusahkan. dengan pengalaman dan dengan pelajaran.Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.dia akan dihormati. (Hamka). Kalau kamu tua. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. ( Hamka). Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi.mengganggur merosakkan.(peribahasa Arab).maka payah melaluinya. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal .seorang mesti duduk di belakang.(peribahasa Arab).(peribahasa Inggeris).(Edmund Burke).panjang jalannya dan banyak rintangannya. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.kalau kekayaan memerintah.jangan lautan hendak diduga.dengki (hamka). Kalau takut mati jangan hidup. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.(peribahsa China). .lebih mudah dia menipu dirinya. Kalau engakau disuruh pilih.

orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.(buffon).maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.(Muhammad Abduh).Kedua sifat ini ialah kawan bahagia. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.(saidina Ali). Kalau kamu berada di rumah orang. Jika nasihat orang gila itu bagus.(Feng Yu Hsiang) .itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.(Voltaire). Kalau engkau ingin menjadi raja.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.hendaklah biasakan hidup melarat. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan. (Horatius).pakailah sifat qanaah.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan. Jikalau orang perlu kawan.tidak dapat menolak demam.itu tidak penting.jaga perangaimu.pakailah budi pekerti yang baik.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.Memang kalau taida kesakitan.(Hohenemser). Kalau kamu mendapat kesusahan.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.(Beng Cu). (Hamka).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.(lukmanul hakim).jika kamu berada di tengah orang ramai.itulah orang yang bahagia.soal siapa orangnya.hendaklah kamu jaga matamu. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.adakan peraturan dalam fikiran.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.(Hamka). (Hamka).menulislah dengan sederhana.Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Kalu hendak memperbaiki karangan.tidak dapat menghindarkan maut. Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.

Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.(Umar Al Khatab). Kalau orang mengasihi anda .lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.bacalah susunan syair yang indah-indah.suka akan keindahan. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya. Letak keindahan bukan pada ejekannya. Berhiaslah ketika ke masjid.Bunga yang mekar di atas meja. Kalau kita tidak mencari sesuatu. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Kalau kita membenci orang.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.Tetapi jangan berlebih-lebihan. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.orang sihat akan memikirkan wangnya.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku. Untuk merasakan keindahan.dia akan membuat anda ketawa. Hasad dengki menghilangkan keindahan.tetapi pada cara dia mengejek.keindahan jiwa ataupun keindahan akal. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri. .kerusi yang bagus. Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.baik keindahan badan.kita tidak dapat menemui sesuatu.(Abi Zar Al Gifary). Kata hikmat Keindahan.orang akan membenci kita.aku akan terus berbicara.buku-buku yang berfaedah. Sesungguhnya Allah itu indah. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.dia kan membuat anda meratap.suara yang merdu .dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.tetapi jika orang membenci anda.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa.

Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah.Iman mesti diikuti dengan amal.berjanggut kusut masai dan sebagainya.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.Perhiasan adalah barang indah. Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. . Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik. Kata hikmat kejahatan.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.banyak tidur. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.tidak licin bersisir. kata hikmat Islam. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Orang yang membenarkan kejahatan.jiwa yang tidak mengenal keindahan.Amal adalah buah daripada iman.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.beerti sudah berbuat jahat. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan. Manusia yang hanya besar perut. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.

Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau.Kata hikmat jangan.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. .jangan engkau tionggalkan dia. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan. Jangan sekali-kali berputus-asa. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Kata hikmat sahabat.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap.nanti dia benci padamu. Bila dasar suatu cita-cita bermula.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.

Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya.. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. Sahabat sering menjadi musuh. . Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok.kemiskinan menjadi penolaknya. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu.maka ambillah dia menjadai sahabat.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat. Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.

Kerana teman saling mencontohi. Bila orang merasa dirinya besar.pertama iman kepada Allah.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. Sahabatmu suka kepadamu. Supaya engkau beroleh sahabat .kedua percaya kepada sahabat.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.kurniailah kepadanya petunjuk.dia lupa akan salahnya. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku. Suatu pendirian yang salah.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang.tetapi tanyalah siapa temannya. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.di situlah nyata kawan dan lawan. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain.Apabila datang kesusahan dan kepayahan.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.sama seperti menunda kekalahan.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan . kata hikmat saudara. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.Mempertahankan yang batil. Jangan ditanya siapa orang itu.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar. Di sana ada tiga jenis saudara.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.

kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit.alamat suatu keluarga yang runtuh. Senyuman itu kelopak. Kata hikmat sederhana.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Kata hikmat senyum dan tawa.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.bersinarlah di sana cahata kegembiraan. Denagn senyum.kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.sederhana memulai atau menjawab. . Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat. Jangan tertawa melaihat orang jatuh. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan.Kalau hal ini tidak dipedulikan.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.Semuanya dapat diatasi.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.kemanapun kita pergi. Senyumlah. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya.

. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.maut pada usia muda.dirsakan hari panas.Itu adalah perangai nafsu yang hina.jangan berubah di tepi pantai.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud..sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.dirasakan hari hujan.Pertama. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.Tetapi takut menyebut kebenaran itu.dilupakan orang yang disanjungi.Tidak mempunyai keberanian moral. kata hikmat usaha dan kerja.buta setelah melihat. .Yang palaing ditakuti ialah maut.ialah senyum. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat..Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.Dibawanya gelak pipinya.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.sakit ketika mengembara. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.Bicaranya .menyerah sebelum berjuang.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Dibawanya senyum matanya.miskin ketiak tua. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain.

kesusaha. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.lebih mulia daripada meminta-minta.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha.cantik atau jelik.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.kesengsaraan. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah. Perusahaan yang rendah melata. Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Marilah kita bekerja.(hadis).tidak mendapat rahmat daripada Allah. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.(Hamka) Selagi kita bernyawa.Itulah hasan yang sebenar.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak.Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik. .kegagalan dan kekecewaan . Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita. Penderitaan.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.

pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh. .(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.merosakkan si pandai. kata hikmat harta.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.ia akan memancung kamu. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.Masa itu umpama pedang.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.Jika kamu tidak menggunakannya. Orang yang berhemat mengatur hartanya.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. Kekayaan harta benda.mengahbiskan masa yang tidak perlu. Keinginan kepada harta tidak terbatas. Masa dihargai.(Hamka).bersikap dermawan sanagat dianjurkan. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal. Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.tiada siapa yang dapat menahannya.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.makan harta anak yatim.birakanlah. Kegunaan harta tidak dimungkiri.sihir.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.(pepatah Melayu).makan riba.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu. Hatra benda yang baik untuk orang yang baik.padahal hidup sendiri terbatas.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.bunuh diri.janji ditepati.

bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan. Harta benda amat perlu.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat.kedua bakhil. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.Fikiran yang cerdas.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah. Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga).sebaik-baik bekal ialah takwa. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum.Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.orang yang berlaku curang. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.akal yang lanjut. . Kekayaan ialah nikmat Allah.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.Pertama tamak dan haloba. Bertambah tinggi darjat iman.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful