Recenzie

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane

Departamentul de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Studii de Securitate

Titlu Tip Student Specializarea Anul Grupa Data John Gray - „Cele doua fete ale liberalismului” RECENZIE PRUNA DIANA GABRIELA RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI STUDII EUROPENE III 1 17.11.2011

și că pe lângă părțile bune are și unele dificultăți sau limite. Totodată John Gray susține în lucrarea să că regimurile liberale sunt deseori privite ca fiind soluții la problemă modernă a pluralismului și încearcă să ne facă să înțelegem de ce conflictele nu pot fi evitate. Liberalisms (1989). între care unele se ocupă de John Stuart Mill. Printre cărțile publicate : Mill on Liberty (1983). Endgames (1997). Liberalism ( 1986). Hayek . Du style. Gray are tendința de a scrie empatic despre idei și autori. Friedrich Hayek.A mai semnat cărți importante de teoria și istoria liberalismului anglo-saxon. 1998. editură All. Pe măsură ce am citit această carte am descoperit că John Gray vrea să demonstreze că gândirea liberală presupune două filozoii incompatibile. ceea ce îl face greu de situat ideologic. Aceștia căutau un consens rațional asupra celui mai bun mod de viață. John Gray a studiat la Oxford unde a fost și profesor de științe politice. 2000). 2 .El menționează că toleranța liberală am moștenit-o și că avem nevoie de un ideal bazat nu pe un consens rațional asupra celui mai bun mod de viață . Una dintre ele este toleranță liberală în care statul liberal de la originea sa a căutat un mod de a trăi optim pentru întreagă omenire. care au susținut primul tip de liberalism în timp ce Isaiah Berlin și Michael Oakeshott au susținut al doilea tip de liberalism. și Isaiah Berlin.În prezent predă filozofia europeană la London School of Economics.Tradus în numeroase limbi. poate prea empatic. Gray susține că liberalismul a avut dintotdeauna două fețe. Aceste două fețe au fost susținute de gânditorii liberali precum John Rawls. 1998) și Two Faces of Liberalism( Polity Press.A. Beyond the New Right (1993). ci pe adevărul că oamenii vor fi întotdeauna îndreptățiți să trăiască diferit. este cunoscut publicului român prin Dincolo de liberalism și conservatorism.Gray a mai predat ca profesor la Harvard.Yale și Universitatea Autonomă din Madrid. Toleranța liberală reprezintă pe de-o partecel mai bun mod de viață iar pe de altă parte reprezintă convingerea că oamenii pot trăi bine în moduri variate. F. și Liberalismul.Cele două fețe ale liberalismului Un motiv pentru care am ales această carte"Cele două fețe ale liberalismului" scrisă de John Gray în anul 2002 a fost titlul acesteia care pune în evidență faptul că liberalismul are mai multe filozofii sau mai multe forme. Cele mai recente cărți ale sale sunt: False Dawn: The Delusions of Global Capitalism ( Granta Books. False Dawn: The Delusions of Global Capitalism (1998). Post-Liberalism (1993). 1996.

Între libertățile rivale nu există soluții pentru conflictele dintre ele care să fie acceptate de toți indivizii și în acest caz pot fi potrivite asocieri diferite de libertăți pentru societăți diferite. Gray ne dă ca și exemplu prietenia. Totodată .Pentru ca noi oamenii să putem conviețui pașnic avem nevoie nu de valori comune. că libertatea nu poate fi îngrădită doar de dragul libertății deoarece atunci când este acordată prioritate libertății nu se pot exclude concepțiile despre bine.El spune că prietenii și banii sunt două lucruri incompatibile și că a avea prieteni este incomparabil mai bine decât a avea bani pentru că doar cei care nu își pun problemă prieteniei în schimbul banilor sunt capabili de a avea prieteni. Există mai multe moduri în care libertățile esențiale apărate de liberalism pot să fie rivale.Acestea pot avea revendicări care nu sunt compatibile asupra aceluiași domeniu de opțiuni iar când acest lucru se întâmplă exercitarea unei libertăți înseamnă violarea alteia. În cel deal doilea capitol se încearcă să se explice ideea de incomensurabilitate.Gray afirmă în lucratea sa. Rawls afirmă că dacă se acordă prioritate libertății nu trebuie implicată alegerea între libertăți rivale și că dreptatea cere ca fiecare să aibă gradul maxim de libertate compatibil cu libertatea echivalentă a celorlalți. să se întindă pe mai multe generații. iar în cealaltă consideră că toleranța este o condiție a păcii iar modurile de viață divergente sunt bine venite deoarece sugerează diversitatea vieții bune. Aceste moduri de viață trebuie să fie practicate de un număr de oameni . 3 .apăr când același bun este interpretat diferit de culturi diferite și apăr când bunurile diferite sunt respectate de culturi diferite.Rawls susține că prioritatea libertății asupra altor valori nu poate fi susținută deoarece " judecățile noastre despre libertate implică și concepțiile noastre despre bine".Valorile incomensurabile reprezintă imposibilitatea de a le tranzacționa unele contra altora. să aibă un simț al identității. presupunând ca fiecare să aibă libertatea cea mai extinsă cu condiția ca și ceilalți să se poată bucura de aceeași libertate. să fie recunoscute de alții și să aibă valori distincte. nu doar de unul singur. ci de institutii comune în care să poată coexista mai multe stiluri de viață. Însă aceste criterii nu dau un rezultat clar de exemplu două comunități pot avea valori comune însă se pot afla într-un conflict istoric și de aceea se poate spune despre ele că au același mod de viață însă sunt diferite din punctul de vedere al loialității față de conflictul istoric. În ultimul capitol intitulat " modus vivendi"Gray revine la ideea că liberalismul are două filozofii însă de această dată consideră că într-una dintre ele toleranța reprezintă o cale spre adevăr fiind un instrument al unui consens rațional iar divrsitatea de moduri de viață este acceptată în ideea că mai devreme sau mai târziu ea va dispărea.

În concluzie cele două fețe ale liberalismului sunt : liberalismul clasic și liberalismul modus vivendi.Liberalismul nu are viitor decât dacă privește către un mosus vivendi iar toleranța este considerată o cale spre o civilizație universală. Adoptarea unui modus vivendi presupune abandonarea unor speranțe liberale iar revendicările liberalismului. nu au fost niciodată ușor de apărat. că sistem de principii universale. 4 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful