PARISI

Parisi është kryeqyteti dhe qyteti më i madh në Francë. Ai është vendosur në lumin Sene, në Francën veriore, në zemër të rajonit Ile-de-France . Qyteti i Parisit, brenda kufijve të tij administrativ , kryesisht e pandryshuar që nga viti 1860, ka një popullsi të llogaritur prej 2.211.297, por zonën metropolitane të Parisit ka një popullsi prej 12.089.098, dhe është një nga zonat më të populluara metropolitane në Europë. Parisi ishte qyteti më i madh në botën perëndimore, për rreth 1.000 vjet, para shekullit të 19, dhe më i madh në të gjithë botën në mes të shekujve 16 dhe 19 Parisi është sot një nga qendrat kryesore të biznesit në botë dhe qender kulturore, dhe ndikimet e tij në politikë, arsim, argëtim, media, fashion, shkencë dhe arte, kontribuojnë për statusin e tij si një nga qytetet më të mëdha botërore. Ai ka selitë e shumë organizatave ndërkombëtare si UNESCO, OECD, Dhoma Ndërkombëtare e Tregtisë ose joformale Paris Club.Parisi është konsideruar si një nga qytetet me te gjelberuar dhe komode ne bote. Ai është gjithashtu një nga më të shtrenjtët. Parisi eshte nje nder qytetet me zhvillim te larte ekonomik, i renditur i dyti ne Europe dhe i gjashti ne bote. Ai ka shume qendra te medha tregtare. Rajoni i Parisit ka përqëndrimin më të lartë të studentëve të arsimit të lartë në Bashkimin Evropian, është i pari në Evropë përsa i përket kërkimit dhe zhvillimin e aftësive dhe shpenzimeve dhe konsiderohet si një nga qytetet më të mira në botë për risi. Me rreth 42 milionë turistë në vit në qytetin dhe rrethinat e saj, Parisi është qyteti më i vizituar në botë. Qyteti dhe rajonin e tij përmban 3.800 monumente historike dhe katër vendet e trashëgimisë botërore të UNESCO-s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful