Log In Login Registracija Pitanja Bez odgovora Tagovi Članovi Postavi pitanje Dobrodošli na nadjiodgovor.

com, zajednicu koja odgovara na postavljena pitanja.

Slaganje boja - kako okreciti stan +1 glas Slaganje boja Koje boje se najbolje slazu? Da li postoji neko pravilo pri slaganju boja? Da li je najbolje stan okreciti u jednu boju ili je bolje kombinovati vise boja? slaganje boja kako okreciti stan pitano 9 meseci pre od anonimno izmenjeno pre 9 meseci od anonimno 2 odgovora 0 glasova U svakom prostoru opsti utisak i atmosferu stvaraju boje, nacin na koji su kombinovane i uskladjene medjusobno, kao i sa namestajem i dekoracijom u prostoru. Upotrebom pravih boja pri krecenju stana mozete istaci vrline i vesto prikriti mane, vizualno povecati ili smanjiti prostor, podici ili spustiti plafone. Kako izabrati boje za zivotni prostor (ili neki drugi)? Boje koje cine dugin spektar dele se na tople i hladne. Tople su: crvena, narandzasta i zuta, a hladne: zelena, plava i ljubicasta. Svaka od njih moze da varira ka toplijoj i hladnijoj zavisno od komponente koja u njoj dominira. Osim osnovnih tu su i: crna, bela, siva, braon, bez, roze, oker, srebrna, zlatna... Ponesto o svakoj boji:

Snazno je ekstrovertna. Insistira se na ekoloskoj vezi stana i okruzenja. Koristi se kao podsticaj radnoj energiji. U praksi. U zavisnosti od boje koja joj se doda kao pigment. i po pravilu je hladna i monotona. Efektna je posebno u kupatilima i kuhinjama. a u enterijerima je prijatna kada valerski podseca na boje iz prirode. ali i budjenju emocija. Zelena boja se retko koristi u svom osnovnom tonu kao boja koja dominira enterijerom. Ublazava se belom. ali obicno caruje u vidu detalja u belo-crnim i sivim prostorima. ali i za detalje – abazuri. ili kao dominantna boja u razlicitim dezenima (tapete. optimisticna i dinamicna. strasti. . Zuta boja je najtoplija i simbolizuje svetlo. Veoma se primenjuje u enterijerima. puna zivota i optimizma. Ostavlja utisak naucne fantastike u kojoj forma i funkcija dominiraju nad estetikom. mebl stofovi. Bela je. ramovi ogledala i slika. Veoma se koristi u savremenim enterijerima svih stilova. mladalacke kuhinje i radne prostorije. Simbolizuje mir. cime zelena i banalno simbolizuje tu vezu. tepisi. Srece se u mnogo varijanti. Preporucuje se za male prostorije i sobe za mlade. Nepogresiva je kao boja sedecih mebliranih ili koznih garnitura. ali i krvi i vatre. koristite je u detaljima. daje karakter zamracenosti. zatvorenost u sebe. odlican je komplement bilo kojoj boji. Kazu da stimulise intelektualni razvoj i formiranje stabilne licnosti. sklonost ka sanjarenju. Ljubicasta boja je nastala mesanjem plave i crvene i u svom karakteru sadrzi njihove najlosije osobine. prostor dobija na toplini i zivosti. vaze. poput crne. hladnocu.. Bela boja u teoriji predstavlja skup svih duginih boja. Plava je boja neba i mora. Naucnici tvrde da podstice brzi protok kiseonika u mozgu te je psiholozi preporucuju za radne prostore i decije sobe. Treba je izbegavati kao dominantnu boju u dnevnim sobama i trpezarijama. Slaganjem crne sa bilo kojom drugom bojom prosto ne mozete da pogresite. Narandzasta boja je jedna od najtoplijih boja. Plava boja cini vecinu naseg okruzenja. to su po pravilu hladni prostori. Kao detalj uz harmonicno ujednaceni enterijer i namestaj.. zelena se srece u „kivi“ varijanti.). no u slucaju kombinovanja (sto je mnogo cesci slucaj). savrsena za sve kombinacije i slaganje sa drugim bojama. Ako bas volite ovu boju. Izaziva snazne emocije i pobudjuje na aktivnost. Prikladna je za prostore sa malo svetla jer bez obzira na velicinu prozora. ambijent je ledeno hladan. Crna boja je odsustvo boja. Uz malo plave ili sive. U engleskom jeziku reč (blue) koristi se i za plavu boju i za „tugu“. skulpture. Sa oker ili narandzastom notom. varira i karakter prostora. Odlicno se slaze sa vecinom boja.Crvena boja je simbol ljubavi. Danas se zelenom boje prijemne prostorije. Kada dominira. vise podseca na odsustvo svih boja. a izbegavaju se zeleni karakteri i jake zuto-narandzaste kombinacije.

harmonicnu. Zidovi koji su osvetljeni se po pravilu boje svetlim tonovima. izlozbenim prostorima. Namestaj visokog sjaja koristi se u fragmentima. zelena i zeleno-zuta) i principu kontrasta– komplementarne boje za koje. dok se zidovi koji su u senci boje tamnim tonovima. Princip kontrasta koristi se u dinamicnim i kreativnim prostorima. Tako je treba i primenjivati. Ne zaboravite biljke u enterijeru – njihova boja dopunjava svaku kombinaciju boja. Srebrna. birajte boje i tonove peska. zlatna. ljubicasta i zuta). Isto tako prostor u stanu se moze istovremeno i povezati i razdvojiti upotrebom transparentnih materjala (staklo i plastika). To je iz prostog razloga sto tamne boje upijaju svetlo. Oker boja je tradicionalno najkoriscenija boja u krecenju prostora za koju se kaze „ziher boja”. odgovoreno 9 meseci pre od anonimno uz kafenu koznu garnituru bi li mi odgovarala boja bijele kafe? pitano 2 meseci pre od anonimno 0 glasova Prilikom slaganja boja. snagu. privlace paznju gostiju i bude mastu. mada je ovo poslodnje i najrizicnije. restoranima. ali i neznost jeseni. dok je svetle reflektuju. Mozete koristiti samo jednu boju prilikom krecenja vaseg stana uz kombinaciju sa blagim nijansama boje koju ste izabrali. Zaboravite „kajsija” varijante. Sedefi i sljokice dobro se kombinuju sa staklom i modernim lusterima. Ukoliko zelite mirnu. koji zivo komuniciraju sa korisnicima. Isto tako mozete se u slaganju boja voditi izborom boja iste game. Metalik efekat u stanu se iskljucivo primenjuje za efekte. teoreticari boja kazu da se najbolje slazu (crvena i zelena. nikako kao celokupan izbor. Obratite paznju i na sledece prilikom izbora boja za vas stan: Boja moze da promeni karakter ako se nanosi u visokom sjaju. Slaganje boja: Boje se kombinuju po principu sklada – slicne. kao detalji u stanu su dobre.Siva boja nosi sve dobro svojih komponenti – crne i bele. Braon boja simbolizuje zemlju. analogne boje (zeleno-plava. a mozete se odluciti i za upotrebu vise razlicitih boja. biranja boja u koje cete okreciti svoj stan obratite paznju i na uticaj svetlosti na razlicite boje. tj. birajte prvi princip. Odlicno se kombinuje sa akcentima svih duginih boja. inace. plava i narandzasta. ali kao osnovne boje koriste se u klubovima. relaksirajucu kucnu atmosferu. . bakarna. isto vazi i za mat.

Vestacko svetlo. Tako da obratite paznju prilikom izbora pozicija u stanu na kojima ce vam se nalaziti osvetljenje. dok difuzno svetlo toplog osvetljenja. odgovoreno 9 meseci pre od anonimno . naglasava osnovnu boju. vrste svetla koju proizvode. ponistava osnovni karakter boja. Postoji vise vrsta svetiljki . ako je prejako.Isto tako jacina i priroda svetla imaju veliki uticaj na boje. zuto svetlo i one koje daju neutralnu svetlost. kao i na sam izbor sijalica tj.one koje daju led hladnu svetlost. one koje daju toplo.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful