You are on page 1of 9

Siguranta pe internet

Stancu Anda clasa 10 C

mesaje si programe.Internetul. Si totusi Internetul functioneaza. fie conectatae la un calculator central (server) fiecare calculator fiind amplasat în imediata vecinatate a celorlante calculatoare din retea. . Fiecare calculator din retea are o placa de retea care în functie de timeconfiguratia calculatorului poate fi o componenta interna a sistemului sau este conectata la aceasta printr-un port de date de un anumit tip. pornind un calculator si formând doar un numãr local de telefon ne putem conecta la cel mai mare sistem informatic din lume. Aceasta include un mare numar de retele locale (LAN) aflate in cadrul unor institutii comerciale. în cea mai simpla definitie a sa. Conceptual vorbind. în care poti gãsi informatii si servicii de toate tipurile. Pentru a întelege cum functioneaza Internetul. trebuie sa intelegeti ca Internetul nu este o entitate omogena. accesabile de la orice calculator conectat la retea. academice sau guvernamentale. alcatuita din milioane de calculatoare interconectate prin intermendiul unor standarde si protocoale comune. toate prin intermediul calculatorelor personale. Internetul are o structura. Mai mult chiar. Prin intermediul cablurilor sau a altor componente electronice. internetul este "o retea a retelelor". Aceste protocoale si standarde comune perimit utilizatorilor de pe tot globul sa realizeze schimburi de informatii. astfel încât daca vrei sa trimiti un E-mail la calculatorul vecinului mesajul trebuie sa strabata sute de mile. Internetul este un fel de bazã de date giganticã. masinile care sunt conectate nu au fost construite sa comunice direct între ele. fiecare placa de retea se conecteaza la un "server de retea" care gestioneaza datele si programele. rãspânditã la nivelul întregii lumi. Pot trimite mesaje sau participa la dezbateri care îi intereseazã. În cadrul unei LAN. Datoritã Internetului utilizatorul are acces la urmãtoarele servicii: -Comunicare. Exemple de LAN sunt implementate în majoritatea firmelor de pe glob. O LAN este un grup de calculatoare fie interconectate unele cu altele. fiecare utilizator conectat la retea dispune de un calculator de birou sau de un laptop. De acasã sau de la serviciu. Utilizatorii pot comunica între ei prin scris sau chiar prin vorbit. Într-adevar este un mare miracol ca totusi functioneaza. este o faimoasa retea la scara mondiala. de la liceu sau de la facultate.

Un virus informatic este un program care se caracterizeaza prin faptul ca are un potential distructiv asupra calculatorului infectat.. al avioanelor).). cei informatici se pot "înmulti" creând copii ale lor care pot infecta alte calculatoare.. -Posta electronicã.). mergând de la modificarea sau stergerea unor fisiere . Utilizatorul poate folosi reteaua Internet pentru a coresponda prin mail-uri (scrisori electronice) VIRUSII INFORMATICI Internetul a devenit în ultimii ani mediul cel mai folosit pentru raspândirea de virusi informatici. muzicã. La fel ca si virusii biologici (gripa. Utilizatorul poate folosi unele calculatoare din retea pentru a face cumpãrãturi. -Transfer de fisiere. Unii virusi folosesc calculatorul infectat doar pentru a se multiplica în vederea infectarii altor calculatoare. Contaminarea cu un virus informatic se face daca lansam în executie un fisier infectat (facem dublu click pe el). Actiunea nociva este variabila. -Servicii comerciale. copierea fãcându-se gratuit sau contra cost. pentru rezervarea biletelor.).. Utilizatorul are acces la un alt calculator de la distantã si îl poateutiliza ca pe propriul calculator. În acest fel virusul este activat si isi va incepe actiunea distructiva care poate varia foarte mult din punct de vedere al nocivitatii. pentru a afla diferite informatii utile (orarul trenurilor. E-mail. Aceste fisiere pot contine programe pentru jocuri.. Utilizatorul are acces la fisierele cu informatii stocate pe serverele din retea (informatii despre artã. Utilizatorul poate copia pe calculator fisiere de pe alte calculatoare.-Informare. Cele mai multe contaminari ale calculatoarelor personale au loc prin atasamente infectate ale unor mesaje de posta electronica si prin fisiere infectate descarcate de pe Internet. galerii. etc. pentru a primi diverse sfaturi (economice. Cei mai multi virusi au o actiune nociva care se declanseaza instantaneu la deschiderea unui program infectat sau într-o anumita zi a anului. -Acces la distantã. pentru utilizarea mai eficientã a Internetului. Acestia sunt de obicei numiti "viermi" (worms) si în aceasta categorie se încadreaza multi dintre virusii care se transmit prin atasamentele infectate ale unor mesaje de posta electronica. medicale. muzee.

stergere de fisiere.pâna la suprascrierea biosului calculatorului. Prevenirea unei infectii se face din doua directii : Prima. Cum aceasta operatie ia destul de mult timp si nu poate fi facuta de cei nefamiliarizati cu procedeul. De multe ori însa este imposibil ca fisierele afectate sa poata fi "dezinfectate" corespunzator si de aceea singura solutie ramâne stergerea. Acesta contine "semnaturile" (modificarile specifice produse în fisierele infectate) celor mai raspânditi virusi într-o baza de date si daca pe parcursul scanarii întâlneste un fisier modificat de un virus ne atentioneaza. este educarea utilizatorului unui calculator cu privire la virusii informatici. copii) . uneori nu avem alta solutie decât sa aplicam masura radicala de formatare a harddiscului. etc.) care însa se pot transforma în actiuni distructive daca se sterg fisiere de sistem sau fisiere importante depozitate pe calculatorul respectiv. Fisierele modificate sau sterse sunt alese cu grija de autorul virusului în asa fel încât calculatorul infectat sa fie incapabil sa îsi îndeplineasca functiile într-o mai mica sau mai mare masura. BAT. COM. La sfârsitul scanarii vedem care sunt fisierele infectate si putem lua masuri de a eradica infectia prin stergerea sau "repararea" fisierelor afectate. infecteaza fisierele executabile (cu extensia EXE. cea mai buna metoda de a contracara actiunea unui virus este sa evitam cu orice pret infectarea calculatorului. PIF) dar exista si virusi care infecteaza fisierele cu extensia DOC sau XLS create de aplicatiileWord sau Excel ale suitei MS Office. ambele actiuni putând fi facute de soft-ul antivirus. Acestea functioneaza la fel ca un "cal troian" oferind acces la calculatorul infectat unei persoane care nu se afla fizic lânga calculator. A doua directie este instalarea unui program antivirus care sa fie în functiune pe toata durata folosirii calculatorului. O categorie cu totul aparte sunt programele de tip "troian". Astfel un calculator infectat cu un troian poate fi manipulat foarte usor prin Internet putându-se face cu el toate operatiile obisnuite (deschidere de programe. În acest fel ne asiguram ca protectia se pastreaza chiar daca alti utilizatori ai calculatorului (de ex. De altfel cea mai sigura metoda de a ne debarasa de un virus informatic este sa formatam hardiscul si sa instalam din nou sistemul de operare. Utilizatorul trebuie sa scaneze cu un antivirus actualizat toate CD-urile sau dischetele pe care le foloseste înainte de a lansa vreun program de pe acestea. si cea mai importanta. În general acesti virusi. Cum virusii pot afecta fisiere a caror stergere poate duce la o functionare defectuoasa a sistemului de operare. Pentru a vedea daca avem calculatorul infectat scanam hard-discul cu ajutorul programului antivirus. De asemenea trebuie scanate toate fisierele descarcate de pe Internet sau atasamentele primite prin posta electronica.

fisierul respectiv nu va putea fi lansat în executie. Datele importante de pe harddisc trebuie arhivate periodic (si eventual criptate) iar arhivele rezultate trebuie transferate pe medii de stocare pe care sa le pastram la loc sigur. De exemplu. Este recomandat sa stocam datele importante în mai multe locuri. Foarte importanta este actualizarea "semnaturilor" virale din baza de date a programului antivirus care trebuie sa se faca saptamânal sau lunar. Daca antivirusul detecteaza ca un fisier infectat este pe cale de a fi deschis. pentru stocarea unor cantitati mici de date pot fi folosite si dischetele. Prevenirea retelei cu virusi din internet Pentru a preveni infectarea retelei cu virusi este necesara aplicarea a treietape simple la toate informatiile sosite din exterior. Acest modul nu ocupa multe resurse ale calculatorului si de aceea el nu deranjeaza functionarea altor programe. Toate programele antivirus au un modul de scanare automata a fisierelor deschise în timpul unei sesiuni de lucru cu calculatorul. Daca avem doar câtiva MB de date importante putem folosi pentru stocarea pe Internet serviciile de tipul Yahoo Briefcase sau o parte din spatiul oferit gratuit de serviciile de gazduire de site-uri web. dar activitatea lor se desfasoara fara cunostinta utilizatorului calculatorului infectat si este de cele mai multe ori de o nocivitate redusa. O alta metoda sigura în cazul în care vrem sa depozitam cantitati importante de date este stocarea datelor pe Internet folosind un serviciu cu plata. Aceste programe sunt denumite "spioni" (spyware) si functia lor este asa cum le-o arata si numele sa spioneze obiceiurile celor care utilizeaza calculatorul infectat. Cea mai buna metoda de a ne pune datele importante la adapost este crearea de copii de siguranta. ceea ce ne permite recuperarea integrala a datelor chiar si în situatia în care o parte dintre ele au fost sterse sau corupte de actiunea unui virus informatic. Internetul a produs aparitia si a unor programe care nu sunt virusi informatici propriu-zisi. .uita sa scaneze un CD sau o discheta. Evident. Cea mai indicata metoda este folosirea unitatilor de inscriptionare de tip CD-RW pentru crearea de discuri care sa contina datele pe care vrem sa le punem în siguranta. Toti antivirusii moderni includ capacitatea de actualizare automata prin Internet. de exemplu stocare pe CD-ROM dar si stocare pe Internet si sa le actualizam regulat. unele programe spion înregistreaza într-o baza de date site-urile web vizitate si apoi transmit prin Internet o lista cu adresele acestora.

integratesi complet adaptabile care pot preveni infectarea si distrugerea datelor din calculator. tinerii. sunteti cei mai înfocati utilizatori. Majoritatea parafocurilor include instrumente de detectie a virusilor. informatia si divertismentul sunt beneficii pentru toti oamenii indiferent de varsta si de cultura careia îi apartin. Informatiile în timp real privind modificarile pot contribui la stoparea imediata a oricaror virusi care incearca sa infecteze sistemul. În al treilea rând. mai ales voi trebuie sa tineti seama de riscurile la care puteti fi expusi daca nu respectati cateva reguli importante. În al doilea rand se va include protectia antivirus ca o componenta a parafocului astfel incât fisierele infectate sa nu poata intra in retea. trebuie sa fii selectiv în accesarea site-urilor pentru informare sau pentru downloadarea materialelor si programelor cautate. Dupa cum s-a discutat în capitolul referitor la parafocuri practic toate produsele parafoc comerciale includ facilitatea de filtrare antivirus. Fii întotdeauna atent cand navighezi pe Internet! Pentru a evita riscurile specifice Internetului. se va instala un program de protectie antivirus pe fiecare sistem de retea. 10 reguli pentru o navigare sigura si placuta pe Internet! Internetul reprezinta un spatiu fascinant. De aceea. programele executabile si anexele e-mail inainte de a le deschide pe un calculator din retea. jocurile alese pentru recreere nu trebuie sa va afecteze performantele scolare. E adevarat ca voi. pentru a preveni transmiterea virusilor de la un calculator infectat. cele mai multe parafocuri furnizeaza protectie care se extinde si asupra sesiunilor DOS.Mai intâi se va folosi un program antivirus pentru a scana toate dischetele. De asemenea. . 1. fisierele. contin sisteme de asigurare a integritatii care permit monitorizarea în timp real a modificarilor survenite în fisiere sau in sistem ca ansamblu. De asemenea. În plus. în care comunicarea. astfel ca utilizatorul nu poate fi luat niciodata prin surprindere. nefiind menite sa va înlocuiasca orele petrecute cu familia sau prietenii.

E important sa notati adresele web sau numarul de telefon de pe care ati primit mesajele. adresa. Atunci cand aceste persoane necunoscute insista (prin email. scoala la care înveti. 3. locul de munca al parintilor. Pentru a evita orice pericol. anunta-ti parintii . schimb-o imediat. Discuta mai întai cu parintii tai acest lucru. 4. Parolele sunt secrete si îti apartin.2. . varsta etc. Nu da nici unei persoane întalnite pe Internet informatii personale despre tine sau familia ta. sex. Ele sunt ca si cheile de la casa pe care nu le dai nimanui. Oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce par a fi pe Internet. nici macar cunoscutilor. Daca banuiesti ca parola ti-a fost divulgata. deoarece acestia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Datele privind identitatea lor (nume. detalii de pe cartea de credit etc. Cu exceptia parintilor! Trebuie sa-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îti cer parola. preferabil într-un loc public. cum ar fi: numele. fotografii personale. varsta. nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întalnit pe Internet. Daca vrei sa te întalnesti în mod real cu persoana cunoscuta pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil. numarul de telefon. anunta-ti parintii pentru a te însoti. pe chat sau telefonul mobil) sa afle cine esti si unde locuiesti. Nu accepta niciodata sa mergi singur.) sunt deseori false în scopul de a patrunde mai usor într-un grup de tineri.

reviste de specialitate) si creeaza-ti propria opinie cu privire la ceea ce este adevarat sau fals. o mare parte din informatii sunt neverificate. My Space. Lista cu persoanele care îti pot vedea profilul trebuie sa fie cat mai scurta pentru a evita ca informatiile despre tine sa ajunga si la alte persoane. Facebook etc. fotografiile sau filmulete. Posteaza cu mare grija fotografii cu tine sau cu familia ta! Atunci cand doresti sa încarci fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie sa-ti creezi un profil sau cont (cum ar fi. Totodata. Fii inteligent. fara a acorda tuturor acces pentru vizualizare. Fii atent la programele sau jocurile gratuite pe care le downloadezi. odata postate. Astazi. existand riscul de a fi eronate. pot ramane pentru totdeauna pe Internet chiar daca le vei sterge! 6. foloseste si alte surse (carti. Instalarea acestora cu nerespectarea drepturilor de autor este ilegala. 7. Foloseste cu discretie camera web. selecteaza fisierele cu mare atentie. Nu tot ceea ce citesti sau vezi pe Internet este adevarat. crearea unei pagini web sau postarea de informatii reprezinta operatiuni simple la îndemana multor persoane (inclusiv copiii). Nu uita. În acest mod.5. . ele pot contine virusi sau programe spyware ori urmaresc sa te directioneze catre pagini ilegale sau cu continut nepotrivit. Fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinta si pot înfatisa situatii nereale. Hi5.).

Poti scoate oricand din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei sa comuni 9. parinti. Obligatia ta este de a-i proteja si tu pe altii. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare. Hartuirea si amenintarile transmise prin email pot pune în pericol alte persoane si pot determina interventia autoritatilor. chiar daca nu-i cunosti pe cei cu care comunici.8. Cere ajutor. Nu esti obligat sa stai pe Internet mai mult decat crezi tu ca este necesar si nici sa citesti ce-ti provoaca neplacere sau teama. Daca simtiti ca nu puteti vorbi cu parintii. agresive. obscene nici unei persoane indiferent de situatia de conflict în care te gasesti. E posibil ca parintii tai sa nu stie atat de multe lucruri ca tine despre Internet si calculator. în orice situatie. profesori sau prieteni apropiati. apelati la unul din specialistii privind siguranta pe Internet a copiilor intrand pe pagina . dar ei sunt primii care te vor întelege si te vor ajuta. Daca cineva te face sa te simti inconfortabil poti oricand sa renunti la comunicarea cu acea persoana. persoanelor în care ai încredere. Da dovada de respect. 10.