You are on page 1of 3

Taoizmus

A taoizmus Kna egyik legnagyobb autentikus si vallsa, mely jelent s mrtkben befolysolta a knai kultrt, filozfit, politikt, gazdasgot,irodalmat, zent, a knai orvoslst, kmit, a harcm vszeteket, geogrfit s tpllkozstudomnyt. A knai filozfiban az llandan mozg s szakadatlanul vltoz valsgot tanak nevezik, s olyan kozmikus folyamatnak tekintik, amelyben minden dolog benne foglaltatik. A tao a vilg soka, sprincpiuma, bel le keletkezett minden ltez l s lettelen. A taoistk gy tartjk, hogy nem kell ellenllni ennek a vilgot mozgsban tart er nek, hanem a cselekedeteinket kell hozz igaztani, s harmniban kell lni vele azrt, hogy az letnk er fesztsekt l s er szaktl mentess, pt folyamatt vljon. A taoista blcs olyan valaki, aki szik a tao ramlsban . A monoteista vallsok isteni kinyilatkoztatsai, parancsai a fels bb hatalom felttlen elfogadst kveteltk meg a hv kt l, mg a keleti vallsok nem egyszer egysgben rzik a klnbz tanok s hitek klnfle ramlatait. Elmondhatjuk, hogy a filozfia er sen meghatroz jelleg ezekben a vallsokban, olyannyira, hogy nem vallsokra plt filozfirl beszlhetnk, hanem sok esetben ppen fordtva, filozfira plt vallsok kialakulsa figyelhet meg az indiai s knai kultrkban. Ez igaz nem csak a taoizmusra, hanem gy alakult a buddhizmus, hinduizmus,konfucianizmus esetben is. A termszettel val sszeolvads, az egysghez tartozs az ember vgs clja kell hogy legyen, a tao, azaz a mindent that vgs s kiindulsi ok, a vilgtrvny megismerse nmagunk megismersvel egyenrtk . A taval eggy vlni, a mindensget ezltal megismerni, elfogadni, az ember ltezsnek egyetlen rtelme. Az iszlm s a keresztnysg hitet vdelmez harcos megnyilvnulsaival ellenttben a keleti vallsok a bels elmlylst, meditcit hirdetik: a vallsi aktivizmussal szemben a teljes visszahzdst. Hangslyozni kell, hogy a tao vezredekre visszatekint knai fogalom. filozfiai keretbe Lao-ce helyezte az i. e. 4. szzadban, mg vallsknt bizonyosan csak az i. sz. 2. szzadtl beszlhetnk taoizmusrl.(amikor Zhang Daoling az "g Mesternek" templomt megalaptotta.) A taoizmus kt legfontosabb szvege Lao-ce Tao Te King (az t s az Erny knyve ) s a Zhuang Zhou (bels fejezetek ) cm knyve.
A tao eredetileg utat pontosabban egy konkrt, meghatrozott utat, svnyt jelent, s t ma is a csillagok tjt jelenti az gbolton, de jelenti a blcs utat is, amely clhoz vezet, a rendet s a trvnyt, amely mindenben rvnyesl. Magval a kifinomult sanyaggal azonosul. Ez a trgyiasuls vezet odig, hogy a tat az id k sorn egyfajta varzser vel ruhztk fel, azaz behat ismeretvel a tuds blcs szmra elrhet v vlik a fmek talaktsa, az let meghosszabbtsa ( alkmia, blcsek kve), a levitci(lebegs), a lthatatlansg, s t az rk let is. Lao-ce A sz kebb rtelemben vett taoizmus a hagyomny szerint az i. e. 4. szzadban megjelen legends filozfus, Lao-ce tantsain alapul. Jelenleg ktsges, hogy Lao-ce vals szemly volt-e vagy legendk szltte. Neki tulajdontjk a taoizmus alapm vt, a Tao Te Kinget, m m veinek sora legendkbl tpllkozik, s eredetk er sen vitathat.

m ve mai formjban kt knyvre tagozdik, sszesen 81 fejezettel. Az els knyv trgyalja a tao-t (t), a msodik a te-t (erny).

A Jing s Jang
A termszet er inek ellenttes plusait, a plusok egysgt sid k ta a jin-jang (y nyng) ellenttprral brzolja a hagyomnyos knai gondolkods. A n ies s frfias, hajlkony s merev, a lent s fent fogalmak egymst felttelezik, egysgg az lland vltozs, talakuls, egymstl val klcsns fgg sgk kovcsolja ket. A jin-jang-szimblum a vilg kt ellenttes oldalt mutatja. Egyik sem ltezhet a msik nlkl, nem vlaszthatk szt s csak egytt, egymshoz viszonytva rtelmezhet k. A vilgon minden magban hordozza a vltozs lehet sgt. gy a vilg a jin- s a jang-jelleg er k lland vltozsbl ll. Normlis krlmnyek kztt az er k kiegyenltik egymst s egyenslyban vannak.

A csi
A csi, a mindent felpteni kpes slehelet, s t magnak az univerzumnak az sanyaga is. A titokzatos tao, amely maga a mindensget tfog vilgtrvny, rja el a csinek, hogy milyen trvnyszer sgek alapjn ptse fel a vilgmindensget.Mi emberek is, mr szletsnkkor megkapjuk azt az letleheletet, amivel egsz letnkben rendelkeznk. A csi ltet minket, ezrt ha csit vesztnk, letnk megrvidl.

Az t elem
Az kori taoista elmlet szerint a jin s jang a csi kt ellenttes termszet mdosulata, vagyis a csi jin s jang megfelel ib l jn ltre minden ltez , mg az istenek s a szellemek is. A jing jang mozgsa teht letre kelti a statikus csit, amivel a vilg megtelik mozgssal s vltozssal.[12] A kora kzpkorban kialakult elmlet szerint az univerzumnak hrom szfrja van: az g, a fld s az emberi vilg. A megtestesletlen csi tiszta sszetev je (jang eleme) felemelkedett, s ltrejtt az g, mg a nehz s zavaros rsze (jin rsz) lesllyedt, ebb l lett a fld. A maradk, sszekeveredve alkotja az embert s az sszes ltez t. A jin s jang csi-jnek t klnbz anyagi megtesteslse van: fld, vz, t z, fa, fm. Ebb l az t elemb l pl fel minden ltez .

A Wu wei
A wu wei specilisan knai fogalom, a nemcselekvs s a bels aktivits harmnija, amelyet ntudatlanul, spontn mdon, szenvedlyt l mentesen, felt ns nlkl, a termszet m kdsvel sszhangban kell gyakorolni. Az igazi dvssg rdekben lemondssal kell lnnk, s gyermekknt tadni magunkat a tao ramlsnak. A blcs cselekvse teht a cselekvs elvetse.

Istenek
A tao mtoszok szerint az istenvilg cscsn a hrom tiszta isten ll:
 

J Huang Sang-ti, a fensges Jade Csszr, vagyis az gisten. Az skezdetknt megszemlyestett tao (T'ai-ki), aki P'an Ku, azaz az els ember alakjban sajt testrszeib l (zsigereib l, hjbl) megteremtette a vilg sokflesgt ( RigvdaPurusja).

Lao-ce, aki P'an Kuval egybeolvadva alkotja a harmadik istensget. Lao-ce testb l ltrejtt a nap, a hold, hajbl a csillagok, hsbl a ngylbak, beleib l a kgyk, szvb l egy szent hegy.

Tlvilg
 

A taoistk a fldi let s a tlvilg fogalmt lesen megklnbztetik. Lie-ce gy vli: Az az ember, aki felkeresi sei nyughelyt, shajtozik s zokog, mert azt hiszi, egytt van velk, pedig egszen mshol van. [20] A hall tnyt a knai gondolkods az let termszetes velejrjnak tekinti. A hall utn az ember csatlakozik seihez, azokhoz hasonlan helyet kap a csaldi oltrnl, s ugyangy befolysolja leszrmazottai sorst, mint az el dk az vt. Egy nagyobb csald tagja lesz, amelynek az l k csak kicsinytett msai. A hall utn teht a termszet rendjbe illeszkednk. A taoizmus nem tekinthet megvlt lelki gyakorlatnak. Szerintk nincs semmi, amit l meg kellene vltdni, meg kellene meneklni, vagy amib l ppensggel meg kellene gygyulni.

A fengsuj a tr elrendezsnek tudomnya a jin s jang elvei alapjn. A taoistk felhasznltk tanaik gyakorlati szemlltetshez, azaz a mindent that letenergia praktikus hasznostshoz

A taoista valls elterjedse


A Knai Npkztrsasgban a hinyos statisztikai adatok egsz pontos feltrkpezst nem tesznek lehet v, azonban egy-kt szmot a vallsos taoistk ltszmrl nagy valszn sggel becslhetnk. A Knai Taoista Szvetsg mintegy 60 millira teszi a Knban l , hv taoistk szmt. Hozzvet legesen 8 milli taoista l Tajvanon, ahol szmos taoista iskola tallt menedket a Kulturlis Forradalom alatt. Ms zsiai orszgokban, mint pldul Malajziban, Szingaprban, Vietnamban, Japnban s Koreban szmuk sszesen krlbell 10 millira tehet , de a tengerentli s nyugat-eurpai knai kzssgek taoista tagjainak szmt sajnos mg megbecslni sem lehet.