You are on page 1of 3

Mediul padurilor ecuatoriale

-de o parte si e alta a Ecuatorului, in medie pana la 5 grade latitudine (Baz. Amazonului, Congo,Malaezia) -climatul are un rol esential, remarcandu-se prin constanta, PMA= 28-30 grade C, umiditate peste 85% si precipitatii intre 2000-3000 mm -soluri bogate in oxizi de fier si aluminiu -vegetatia reprezentata de padurea luxurianta . Padurea, cunoscuta sub numele de selvas, hylaea, bosanes are valoare economica ( arbore de cauciuc, arbore de cafea, cacao, palmierul de vin,etc) -in muntii din zona ecuatoriala care depasesc 1000 de metri altitudine, temp. sunt de 10 grade la 3000 m si de 0 grade la 5000 m -precipitatiile scad odata cu altitudinea -la peste 3500 m se face trecerea de la pajisti inalte la pajisti scunde -este o zona populata doar pe litoral, activitatea umana nu se resimte atat de puternic fiind un mediu antropizat. Activitatea umana este reprezentata de taierile masive de padure efectuate fie in agricultura itineranta (solul folosibil doar 2-3 ani) sau pentru crearea de rute de comunicatie (Transamazonianul)

Mediul si peisajele din regiunile tropical-umede cu doua anotimpuri
- intre 5-20 grade latitudine (intre Ecuator si Tropice) -specific climatic succesiunea unui sezon cald si ploios (20-25 grade si 1000-1500 mm, umiditate 75%) cu altul cald si secetos ( 10-20 grade, precipitatii rare) -solurile bogate in oxizi de fier, aluminiu si sunt nefertile -raurile au debite mari in sezonul ploios si mici in sezonul uscat. -forme de relief specifice : pedimente, inselberguri, platourile y peisajul padurilor cu frunze cazatoare y peisajul padurilor musonice : zonele cu musoni. Copacii pot atinge 30-35 metri (santal, teck) y peisajul de savana - ierburi xerofile cu inaltimi de pana la cativa metri. (campos in Brazilia si llanos in Venezuela0 y peisaje antropizate unde activitatea umana este mare (in special pe litoral)

Medii si peisaje din regiunile tropical-uscate
-intre 15-25 grade latitudine, uneori 30 grade (N Africii, Pen. Arabica, Iran,Irak, S Africii) -mari variatii diurne si precipitatii sub 200 mm -vegetatia este aproape inexistenta, fiind prezente doar cateva specii de plante adaptate climatului -majoritatea vailor sunt seci, numai raurile mari ce izvorasc din zone cu precipitatii bogate ajung in ocean sau unele lacuri -dune mari de nisip ( erguri sahariene) si campuri de pietre (hamade) -se genereaza furtuni de nisip y deserturi propriu-zise - precipitatii sub 150 mm - cruste in pamant prin evaporarea apei y semideserturile - se desfasoara la trecerea dinspre desert spre regiunile vecine - cantitatea de precipitatii este de 300-350 mm - ierburi, arbusti, plante suculente y muntii din regiunile desertice - se ridica pana la 2000 m - amplitudini termice mari - precipitatii sub 200 mm

scrub .in Europa si America. mai ales in emisfera nordica -datorita intinderii pe continent se pot observa conditii climaterice diferite -zona temperata are unul dintre cele mai mari grade de concentrare a asezarilor omenesti. polar si arctic . poseda insemnate resurse de subsol. si unul de iarna umeda (precipitatii intre 500-1000 mm) racoroasa (5-10 grade C) -se dezvolta vanturi locale de aer rece (mistralul in Franta.se desfasoara in interirul continentelor la mare departe de oceane sau mari. cedru. constituie medii favorabile asezarilor umane si a culturilor de curmali.se ajunge la crearea unor peisaje dezolante (bad-lands) in urma spalarii solului y peisajele spatiului montan-litoral .metropole. industriale si numeroase asezari. arbori de fistic Medii subtropicale -sunt concentrate la latitudini de 30-40 grade.influente umane prin statiuni de odihna si turism y peisajul campiilor piemontane (zona Alpilor italieni) . pinul maritim.se intaind in latitudine intre 40-60 grade. conditiile naturale au fost transformate in zone de culturi agricole. leandri. Africa de S si in S Australiei -climatul are un sezon de vara calda si uscata (temp intre 20-25 grade C) cu frecvente mase de aer tropical. frigana. bora in Croatia) fie aer cald (Santa Ana in Chile) -paduri xerofite. .y oazele .precipitatii putine (sub 500 mm) . clima blanda cu veri racoroase si ierni placute (800-1000mm) . mai ales in jurul Marii Mediterane. etc) . . Ca urmare mediile naturale au suferit modificari y mediul temperat-oceanic . chiapar.fiind o zona prielnica vietii si dezvoltarii umane.se diferentiaza 3 subtipuri de mediu cu peisaje aparte . cu : stejarul de pluta.terenuri agricole.in munti s-a impus etajarea vegetatiei : paduri de foioase (la poale).cu apa permanent sau in cea mai mare parte a anului.se caracterizeaza prin frecventa maselor de aer continental. in V SUA.in spatii continentale aflate in vecinatatea oceanelor ( in special in vestul Europei).presiunea umana este puternic sesizabila. intinse suprafete agricole dar si o poluare deosebita. conifere. fiind deseori incadrate de lanturi muntoase care impiedica patrunderea de aer oceanic (estul Romaniei pana in vestul Chinei) . pajisti alpine (pe creste) dar si spatii depresionare cu asezari si activitati economice deosebite y medii temperat-continentale . zone portuare. eucalipt y peisajul tufarisurilor xerofile -maquis.asezari umane in special in zona litorala y peisajul subtropical montan de altitudine . garriga. inregistrandu-se taieri abuzive ale padurilor insotite de repercusiuni (alunecari de teren. poluare Mediile si principalele tipuri de peisaje din regiunile temperate propriu-zise . in Chile. mattora.vegetatie bogata in foioase .

extremitatile continentului nordic .8 grade C) si veri scurte pana la 20 grade C .asezari umane foarte putine doar in tinuturi arctice .latitudini 50-60 grade si apartine unor fasii de trecere la regiunile subpolare . in timpul verii polare se dezvolta cateva specii de licheni. pinguini . licheni. Groenlanda.ierni reci cu temp. mediul semiarid cu peisaje de stepa si silvostepa . Mongolia si Marele Bazin din SUA .muschi . mesteceni pitici -relief glaciar (circuri.Groenlanda. .local.in Antarctica doar statii de cercetare : din 2006 are si Romania o statie.plante xerofite (saxaul alb si negru) 3.cernoziomuri = soluri fertile 2. calde si uscate .1.3 grade C) . zada si tuia in SUA si taigaua siberiana si padurea de conifere canadiana -asezari umane in lungul soselelor transcontinentale (Transsiberiana si magistralele din Canada) Mediile latitudinilor polare si peisajele derivate . China.precipitatii intre 450-500 mm . si periglaciar (rauri de pietre) .vegetatie xerofila (stepa euroasiatica. mediul arid temperat . Alaska.asezari putine concentrate in zone cu resurse de subsol si in cele cu pajisti sau la tarm (peisajul fiordurilor) y mediul polar glaciar .temperaturi lunare negative (statia Vostok -88. extremitatea nordica a Eurasiei.ierni lungi cu temperaturi ce coboara sub -30 grade C (Oimeakon -77. veri lungi.iarna foarte rece (sub -30 grade C. vanturi intense) si vara (temp cresc pana la 10 grade C) .N Canadei. zapada.precipitatii reduse (sub 100 mm) .vegetatia de tundra : ierburi.peisajul deserturilor din Asia Centrala (Kara Kum).vai).paduri de conifere (molid. pin)in Europa. Antarctica y mediul subpolar (de tundra) . negative.precipitatii numai sub forma de zapada . pampasul argentinian preeria americana) . mediul temperat rece . insule din Oceanul Arctic si in Antarctica .fauna : morse ursul polar. muschi.in vecinatatea padurilor de foioase .