P. 1
1993 - Oliver Nichelson - A Doua Lege a Termodinamicii și Generatorul Fără Combustibil al lui Tesla

1993 - Oliver Nichelson - A Doua Lege a Termodinamicii și Generatorul Fără Combustibil al lui Tesla

|Views: 314|Likes:
Published by sadang
A Doua Lege a Termodinamicii și Generatorul Fără Combustibil al lui Tesla
A Doua Lege a Termodinamicii și Generatorul Fără Combustibil al lui Tesla

More info:

Categories:Types, Research
Published by: sadang on Jan 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/11/2014

pdf

text

original

Oliver Nichelson

onichelson@post.harvard.edu

A Doua Lege a Termodinamicii și Generatorul Fără Combustibil al lui Tesla
Oliver Nichelson 333 North 760 East American Fork, Utah 84003 U.S.A. © Copyright 1993

Pe durata unui interviu comemorativ al instalării generatoarelor electrice la Cascada Niagara, Nikola Tesla le-a zis ascultătorilor: Trebuie să dezvoltăm mijloacele pentru obținerea energiei din stocurile care sunt inepuizabile, să perfecționăm metodele care nu implică consumul și pierderea nici unui material. Eu sunt ferm convins că realizarea acestei idei nu este îndepărtată... posibilitățile de dezvoltare la care mă refer, și anume, cele ale funcționării motoarelor în orice punct al Pământului cu energia mediului... (Tesla, 1897) În 1902, Tesla i-a scris prietenului și editorului lui, Robert Underwood Johnson că a dezvoltat deja un dispozitiv pentru utilizarea energiei mediului înconjurător pentru a genera electricitate (Nichelson, 1993). În scrisoare el afirmă că principiile pentru acest nou tip de generator au fost discutate în articolul scris în publicația din Iunie 1900 Century Magazine (Tesla, 1902) la pagina 200, "special atunci când mă refer la fapte noi." Un Sorb Energetic El face referire la articolul "Problema Creșterii Energiei Omenirii - Prin Utilizarea Energiei Solare" (Tesla, 1900). "Noile fapte" sunt menționate într-o secțiune denumită "Energie din Mediu". În această secțiune și în următoare este locul unde au loc discuții teoretice și de dezvoltare a acestui nou tip de generator. Tesla utilizează două versiuni a unei imagini grafice simple pentru a explica cum lucrează un asemenea generator extractor de energie. În primul exemplu el ne cere să luăm cazul unui cilindru închis astfel încât energia nu poate fi transferată în el decât doar printr-un canal sau cale “O”... și ... astfel, printr-un mijloc sau altul, în această incintă este menținut un mediu care va avea puțină energie, și astfel înafara acestuia va fi mediul ambiant clasic cu multă energie... Tesla continuă: În aceste condiții energia va curge prin “O”, așa cum este indicat de săgeată, și poate fi convertită în trecerea ei, într-o altă formă de energie. Putem noi produce artificial un asemenea "sorb" în care să curgă energia mediului ambiant [și]... să fim gata să obținem în orice punct al globului o sursă continuă de energie, ziua și noaptea? (Tesla,1900).

1. Energia Mediului Ambiant

Tradus de SaDAng

1

26 ianuarie 2012

Oliver Nichelson

onichelson@post.harvard.edu

În următorul paragraf Tesla expune o altă versiune despre cum are loc acest proces al extragerii energiei. El întreabă dacă putem produce frig într-o anumită porțiune din spațiu, și să facem ca, căldura să curgă în această zonă continuu. Crearea unei asemenea “găuri reci” în mediu, va fi ca și cum s-ar crea într-un lac un spațiu gol sau un spațiu plin cu ceva mai ușor decât apa. Aceasta o putem realiza prin plasarea în lac a unui bazin, și prin pomparea întregii cantități de apă din acesta. Știm, apoi, că dacă i se permite apei să curgă înapoi în bazin, teoretic va fi capabilă să realizeze exact același volum de muncă care a fost folosit la pomparea acesteia afară din bazin, și nici un pic mai mult. (Tesla, 1900) El a observat că într-o asemenea operație, nimic nu va fi câștigat prin pomparea apei afară și permiterea acesteia să cadă înapoi în bazin. Ar fi imposibil, în acest caz, să creăm un sorb în mediu. Apoi Tesla, a cerut un “moment de reflexie” și a adăugat: Căldura, deși respectă anumite legi generale ale mecanicii, ca și fluid, nu se comportă la fel; este energie care poate fi convertită în altă formă de energiem la trecerea de la un nivel superior la unul inferior... să presupunem că apa, la trecerea acesteia înapoi în bazin, este convertită în altceva, care poate fi scoasă din bazin, fără a utiliza deloc, sau foarte puțină, putere. De exemplu, dacă căldura [este reprezentată] de apa lacului, oxigenul și hidrogenul care compun apa pot ilustra o altă formă de energie în care căldura este transformată la trecerea acesteia de la cald la rece. Corespunzător acestui caz ideal, toată apa care curge în bazn va fi descompusă în oxigen și hidrogen înainte de a atinge fundul bazinului (Tesla, 1900), iar rezultatul va fi că apa va curge continuu înăuntru, și totuși bazinul va rămâne în totalitate gol, gazele formate scăpând. Putem astfel produce, prin folosirea inițială a unui anumit volum de muncă pentru a crea „sorbul” pentru căldură, sau respectiv, pentru curgerea apei înăuntru, o condiție care ne permite să obținem orice cantitate de energie fără eforturi viitoare.

A Doua Lege a Termodinamicii Înțelegerea funcționării generatorului lui Tesla este o operație în doi pași – imaginându-l așa cum a făcut acesta în termenii științifici ai secolului 19 și explicarea acestuia în termenii științei zilelor noastre. Din fericire, el și-a încadrat explicația în contextul Legii a Doua a Termodinamicii așa cum fusese formulată de liderii teoreticieni fizicieni ai zilei. Rudolph Clausius a afrimat în 1850: “Este imposibil pentru un dispozitiv auto-acționat, fără ajutor din partea unui agent extern să convertească căldura unui corp la nivelul altui corp aflat la o temperatură mai mare.” Cum a afirmat și Kelvin, “Este imposibil ca prin intermediul unui agent material inert să se obțină effect mechanic din orice porțiune a materiei, prin răcirea acesteia sub temperatura obiectelor înconjurătoare.” Dacă un dispozitiv, ar fi fost capabil, prin el însuși, să extragă energie calorică din mediul înconjurător și să utilizeze acea energie pentru propria răcire, atunci acel dispozitiv ar fi un “perpetuum mobile”. Răcirea mediului înconjurător necesită energie dintr-o sursă externă.

Tradus de SaDAng

2

26 ianuarie 2012

Oliver Nichelson

onichelson@post.harvard.edu

În articolul lui din Century Magazine, Tesla reia subiectul termodinamicii într-o secțiune intitulată “Posibilitatea unui Motor Auto-Acționat… Inert, însă Capabil de Obține Energie din Mediu”. El contestă afirmația despre imposibilitatea abilității unui dispozitiv de răcire de a funcționa pe baza căldurii obținute din mediu printr-un simplu experiment. Dacă două bare de metal se întind de pe Pamânt până în spațiu, diferența de temperatură dintre capetele barelor va crea un curent electric în aceste bare, care pot acționa un motor electric. Acesta va fi un dispozitiv care va răci mediul și va crea lucru mecanic pe baza căldurii obținute din mediu. Cu acest exemplu, Tesla nu respinge A Doua Lege a Termodinamicii, dar prezintă limitele înțelegerii comune a acesteia. El nu neagă caracteristica cea mai de bază, precum că energia curge de la cald la rece, de la un nivel energetic ridicat către unul mai coborât. Ceea ce el afirmă este că o bună implementare poate face ca lucrul să fie făcut prin schimbarea de la un nivel energetic ridicat către un nivel energetic coborât fără a crea un “perpetuum mobile”.

Mediul Ambiant Cum poate fi creat un “sorb” energetic pe Pământ necesită două informații suplimentare presupuse de discuția lui Tesla despre termodinamică – natura fluidului din care este creat mediul și ce anume constituie o temperatură joasă în acest mediu. Pentru a înțelege conceptul de energie a mediului ambiant, este necesar să ne întoarcem la rădăcinile istorice ale științei electricității. Din timpul lui Franklin până la inceputul secolului trecut, electricitatea a fost imaginată ca un fluid care curge prin conductori și ca și aburii care alimenta motoarele de atunci, putea fi condensat înafara mediului. Condensatoarele de astăzi erau cândva cunoscute ca și condensatoare tocmai datorită acestui concept. Înainte de ultima schimbare de paradigma prin care universul a ajuns să fie privit ca o mișcare aleatorie de particule atomice în vid, fizica credea că toată materia era compusă dintr-o substanță primară. A fost acest material primar, eterul (Dunlop, 1934) lui Maxwell și Kelvin, care umplea mediul ambiant. Cât despre temperatură, Tesla a scris (Tesla, Februarie 1919) că “în lumina prezentei cunoașteri putem asemăna potențialul electric cu temperatura”. Prin crearea unei zone de temperatură joasă în mediul ambiental de înalt nivel energetic, inseamnă crearea unui potențial electric continuu. Raportat la mediu, dispozitivul care crează această zonă de presiune joasă poate fi văzut ca un dispozitiv cu ato-răcire. În principiu, fluidul electric va intra în dispozitiv, va fi transformat într-o formă de energie mai joasă și va efectua lucru cît timp fluidul va continua să intre în dispozitiv. Natura acestei transformări este presupunere în acest moment, dar se pare că fluidul electric a fost privit ca fiind transformat în potențial pozitiv și negativ.

Tradus de SaDAng

3

26 ianuarie 2012

Oliver Nichelson

onichelson@post.harvard.edu

Lucrul Termodinamic Conform cu A Doua Lege a Termodinamicii, dispozitivul lui Tesla ar utiliza energia de mișcare de la o temperatură mai mare la una mai mică, dar ar fi una auto-susținută, sau autorăcitoare prin conversia energiei care vine din mediu într-o formă diferită, într-un proces care consuma doar puțin din energia de intrare. Acest ultim element din funcționarea dispozitivului – că consumă foarte puțin din energia de lucru – este menționat (Tesla, Februarie 1919) în conexiune cu receptorul lui wireless. El a scris că “energia va fi transmisă economic și foarte puțină putere consumată atât timp cât nici un lucru nu este făcut în receptor”. Aici prin “lucru” se înțelege în termini tehnici - putere consumată în timp. Deci, dispozitivul lui Tesla de extragere a energiei din mediul ambiant, funcționa prin transformarea energei de intrare în potențial și ne-efectuarea sau efectuarea unui lucru mic în dispozitiv. Energia electrică, se măsoaură în wați pe secundă, sau amperi x volți x secunde. Volții și amperii sunt cantități ale fluidului electric și deoarece este potențialul este crescut, concluzia este că lucrul, sau energia, este conservată prin reducerea curentului de conducție in dispozitiv. Noul generator parea a funcționa prin varierea potențialului și fără sau cu foarte puțin curent. Se pare ca era un dispozitiv elecrtostatic. Deoarece receptorul din sistemul wireless a lui Tesla și noul generator au aceiași caracteristică de a nu utiliza, sau de a utiliza “foarte puțină energie”, este bine să examinăm cum a fost imaginat receptorul ca funcționând. În 1919, Tesla a detaliat metoda lui wireless în revista Electrical Experimenter, utilizând analogii hidraulice. Un sistem convențional de transmitere a energiei electrice care necesită două fire este echivalent unui sistem hidraulic cu piston alternativ, Fig. 2. Fluidul de lucru este împins și tras “cu mare viteză prin canalul îngust” astfel “încât virtual toată energia de mișcare va fi transformată în căldură prin frecare, similar cu cea acurentului electric prin filamentul becului”. Pe de altă parte, metoda wireless este asemănătoare cu sistemul de transmisie cu un singur fir demonstrat de Tesla în câteva rânduri, Fig. 3. Un 2. Transmisie Electrică prin Două Fire și cilindru alternativ împinge fluidul de lucru prin Analogia Hidraulică dispozitivul de fricțiune într-un mare rezervor elastic. Când a atins capătul cursei, rezervorul elastic este plin cu fluidul de lucru și îl trimite înapoi prin dispozitivul de fricțiune... fluidul este făcut să treacă cu mare viteză prin pasajul de restricționare, astfel generându-se căldură ca și în becul cu incandescență. Considerat teoretic, eficiența conversiei energetice ar trebui să fie la fel în ambele cazuri.

Tradus de SaDAng

4

26 ianuarie 2012

Oliver Nichelson

onichelson@post.harvard.edu

Tesla pare să afirme că un bec cu o anumită putere, poate fi alimentat fie de la o sursă comercială de curent de un anumit voltaj și amperaj, fie cu un singur fir de mai puțin amperaj dar de un mai mare voltaj. De exemplu, un bec de 100W poate fi alimentat de 100V și 1A sau de 1000V și 0,1A. Pentru un dispozitiv electric care nu face lucru, acest aranjament poate dus la un alt nivel. Lucrul reprezintă o forță care mută ceva într-o perioadă de timp. În cazul electricității lucrul este reprezentat de tensiunea care împinge un purtător de sarcină prin secțiunea unui conductor. Numărul de coulombi de sarcină care trec printr-un anumit punct printr-un conductor într-o secundă constituie un curent, q/s = i. Nefăcând nici un lucru înseamnă că numărul purtătorilor de sarcini care trec printr-un punct din conductor este apropiat de zero.
3. Transmisie Electrică printr-un Singur Fir și Analogia Hidraulică

Curentul de Deplasare

Condiția în care un curent alternativ poate fi menținut fără a exista mișcare de translație a purtătorilor de sarcini se regăsește într-un condensator. Un curent de deplasare constă într-o mișcare înainte și înapoi a sarcinilor de legătură în structura materialului dielectric ne-conductor. Nu ar fi fost făcut nici un lucru dacă dispozitivul funcționa cu curent de deplasare. Dacă o tensiune mare deplasa o mică cantitate de sarcini de legătură, puterea necesară unui consumator, cum ar fi un bec, va fi atinsă fără curent de conducție, așadar, fără consum de energie. Argumentul termodinamic al lui Tesla, cu experimentul mental cu barele care ajung până în spațiu este că diferențele energetice din mediu pot fi folosite pentru alimentarea unui dispozitiv care extrage acea energie fără a fi un “perpetuum mobile”. Cu acest nou dispozitiv de extragere a energiei, argumentul acestuia este că energia poate fi luată din mediu, și, dacă este convertită în potențial pur poate alimenta un consummator fără a face nici un lucru în dispozitiv. În primul exemplu barele lungi vor permite unui motor să funcționeze până când Pământul va avea aceiași temperatură ca și spațiul cosmic. În al doilea exemplu, acesta descrie un dispozitiv care incorporează o diferență de energie în el însuși, și nu consumă deloc, sau consumă foarte puțină din acea energie la alimentarea unui consummator. Deși al doilea dispozitiv poate apărea din exterior ca fiind un dispozitiv “perpetuum mobile”, acesta întradevăr, așa cum el a arătat, respect A Doua Lege a Termodinamicii.
5. Bobină pentru Electro-Magneți

4. Dispozitivul lui Linde

Tradus de SaDAng

5

26 ianuarie 2012

Oliver Nichelson

onichelson@post.harvard.edu

Comparația făcută de Tesla (Tesla, 1900) a extractorului cu auto-răcire a acestuia cu aparatul pentru lichefierea aerului cu dublă spirală a lui Carl Linde, Figura 4, face trimitere către bobina lui bifilară (Tesla, 1894), Fig. 5, as one likely embodiment (Nichelson, 1991) of his energy extraction device. Măsurătorile (Nichelson, 1991) obobinelor de aceiași mărime monofilare sau bifilare, amândouă cu aproximativ aceiași inductanță au arătat că, la rezonanță, amândouă, răspunsul în tensiune și câștigul în tensiune sunt cu câteva ordine de mărime mai mari pentru bobinajul bifilar. Figura 6. arată câștigul în tensiune pentru două bobine elicoidale de 10cm diametru cu același număr de spire. Curba joasă este cea a bobinei monofilare iar cea superioară este pentru bobina bifilară. Presupunând că această bobină bifilară este legată de designul lui Tesla pentru un nou dispozitiv energetic, poate fi teoretizat că aceasta va fi adusă la o tensiune atât de mare cât va permite izolația sârmei folosite, iar astfel cantitatea de sarcini stocate va fi cel puțin la fel de mare cu tensiunea și frecvența solicitate de către consumator. Pentru a lua un pur și teoretic exemplu, dacă consumatorul este un bec de 100W și potențialul în bobină este de 5000V iar bobina oscilează la frecvența de 1000 Hz, atunci într-o perioadă de o pătrime dintr-un ciclu trebuie deplasată o sarcină de 5 x 10-6 coulombi.

De aici aflăm capacitatea sistemului, care va fi

La fel ca și ecuațiile lui Maxwell și motorul de curent alternativ al lui Tesla, care amândouă au fost concepute în contextul fizicii bazate pe eterul secolului 19, și sunt încă utilizate după ce respectiva fizica a fost eliminată, la fel și noul dispozitiv energetic nu are nevoie de credința într-un mediu ambiant enegetic. Conceptul a servit doar la explicarea sursei electricității pentru cercetătorii vremurilor respective, care credeau naiv un răspuns la această întrebare fundamentală. Parctica inginerească modernă nu necesită existența unei surse primare de electricitate, ci doar descrierea modului de funcționare sau cum să poată fi făcut funcțional.

Tradus de SaDAng

6

26 ianuarie 2012

Oliver Nichelson

onichelson@post.harvard.edu

Noul “generator” al lui Tesla poate fi explicat exclusiv pe baza propriei activități electrice. O bobină bifilară este capabilă să stocheze mai multă sarcină electrică decât o bobină monofilară. Când funcționează la rezonanță, capacitatea distribuită a bobinei bifilare este capabilă să depășească contra-forța normală a bobinei, reactanța inductivă. Aceasta nu permite ceea ce Tesla a descris (Tesla, 1894) ca fiind formarea de “curenți falși”. Deoarece activitatea electrică în bobină nu lucrează împotriva ei înșiși sub forma unui contra câmp electro-magnetic, potențialul de pe bobină crește rapid la valoare mare. Diferența de potențial dintre spire suficient de mare ca (Tesla, 1892) “energia va fi practice întrgul potențial”. În acest punct, sistemul devine un oscillator electrostatic. În sistem se efectuează un lucru minim datorită absenței mișcării de translație din curentul de deplasare. Deoarece apare o mică pierdere prin căldură, oscilațiile sunt menținute prin surplusul de sarcini stocate în bobină. Consumul foarte redus de energie permite furnizarea puterii unui consumator pentru o perioadă de timp mai mare, fără altă alimentare suplimentară externă. După introducerea inițială de energie dintr-o sursă externă, noul generator al lui Tesla va funcționa ca un dispozitiv fără combustibil.

Tradus de SaDAng

7

26 ianuarie 2012

Oliver Nichelson

onichelson@post.harvard.edu

Referințe Dunalp, Orrin E., Jr., "Tesla Sees Evidence That Radio and Light Are Sound," N.Y. Times, X, p. 9, April 8, 1934. Linde, Carl, "Process and Apparatus for Attaining Lowest Temperatures, for Liquefying Gases, and for Mechanically Separating Gas Mixtures," The Engineer, p. 509, Nov. 20, 1896. Nichelson, Oliver, "Nikola Tesla's Later Energy Designs," IECEC, 26th Proceedings, Am. Nuclear Society, Vol. 4, pp. 439-444, 1991. Nichelson, Oliver, "Nikola Tesla's <Free Energy' Documents," American Fork, Utah, 1993. Tesla, Nikola, "Experiments with Alternate Currents of High Potential and High Frequency," IEE, London, Feb. 1892, reproduced in Nikola Tesla: Lectures * Patents * Articles (hereafter, LPA), pu- blished by the Nikola Tesla Museum, Nolit, Beograd, 1956, p. L-105. Tesla, Nikola, "Coil for Electro-Magnets," U.S. Patent #512,340, Jan. 9, 1894. Tesla,Nikola, "On Electricity," Electrical Review, Jan 27, 1897, in LPA, p. A-107. Tesla, Nikola, Letter to R.U. Johnson, 1902, in the Nikola Tesla Collection, Rare Book and Manuscript Library, Columbia University, New York City. Page 200 of the magazine corresponds to pages A-138 and 139 in LPA. Tesla, Nikola, "The Problem of Increasing Human Energy, Century Magazine, June 1900, in LPA, pp. A-109 to A-152. Tesla, Nikola, "Famous Scientific Publications, Feb. 1919, pp. 692-694 ff. Illusions," Electrical Experimenter, Gernsback

Tesla, Nikola, "The True Wireless," Electrical Experimenter, Gernsback Publications, May 1919, pp. 28-30 ff.

Tradus de SaDAng

8

26 ianuarie 2012

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->