P. 1
DEFICIENTA DE AUZ

DEFICIENTA DE AUZ

|Views: 78|Likes:
Published by camitzuuz

More info:

Published by: camitzuuz on Jan 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/07/2013

pdf

text

original

UNIVERSITATEA BUCURESTI, FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 1 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.

PROTEZAREA SURDITATII

DEFICIENTA DE AUZ PROTEZAREA SURDITATII

AUTORI: CHITARU ANDREEA CAMELIA MAXIM ELENA

Se mai poate vorbi de auz intern ca de o capacitate de sesizare a zgomotelor interne si de identificare a caracteristicilor si locului de provenienta ale acestora. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 2 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ. in decodarea limbajului oral iar cercetarile de psihoneurofiziologie au demonstrat ca de regula lezarea lui duce la pierderea capacitatii de percepere cat si de intelegere a limbajului celor din jur.Auzul muzical este sistemul functional specializat in perceperea sunetelor muzicii si este implicat in statutul de spectator dar mai ales de profesionist si de creator in domeniul muzicii. receptorii se afla situati in urechea interna in organul lui Corti.PROTEZAREA SURDITATII APARATUL AUDITIV Auzul este simtul prin care se receptioneaza lumea sonora. identificarea sensului cuvintelor si propozitiilor. prin ea insasi.iar senzatiile auditive sunt rezultatul integrarii informationale in plan subiectiv a proprietatilor specifice ale undelor sonore (frecventa. centrii subcorticoli se localizeaza la nivelul bulbului talamusului. Urechea umana percepe unde sonore.amplitudine si forma).22.UNIVERSITATEA BUCURESTI. sistemul auditiv-muzical. inaltimea.Sunetele au trei proprietati fundamentale: intensitatea.formei si acordurilor dintre sunetele componente ale unei melodii fara a le dizolva unele in altele. Analizatorul auditiv al omului are o organizare complexa. conditionata de frecventa undei sonore si timbrul.cel verbal este specializat in perceperea limbajului articulat si cuprinde: detectarea si diferentierea caracteristicilor fizice ale sunetelor verbale. determinata de amplitudinea unei sonore. Surditatea ca disfunctie auditiva nu are fect defavorabil asupra dezvoltarii psiho-fizice generale a copilului. identificarea tonusului si caracteristicilor de profunzime ale structurilor acestuia. stimulul senzatiilor auditive il constituie undele sonore.In lobul temporal se afla de asemenea un centru Wernikke specializat in integrarea verbala. limbajul si muzica. sistemul auditiv-verbal. .Auzul armonic presupune capacitatea de integrare intr-o configuratie unitara a caracteristicilor frecventei . Auzul orientativ este implicat in adaptare.Experimental si prin observatii clinice s-a evidentiat la om existenta a trei sisteme functionale diferite: sistemul auditiv orientativ general. ci prin mutitate.depinzand de forma undei sonore. iar reprezentanta corticola se afla in lobul temporal in ariile 41.repetate intr-o anumita ordine sau succedandu-se neregulat.Aceste sisteme sunt structurate in raport cu cele trei realitati acustice specifice: realitatea ambiantelor.deci este afectat limbajul impresiv.42. adica neinsusirea limbajului ca mijloc de comunicare si instrument operational pe plan conceptual.

De aceea auzul nu dispare ci doar diminua in cazul perforatiilor timpanului.si canale semicirculare membranoase.contractia muschiului ciocanului diminuand amplitudinea vibratiilor prea puternice.vibratia timpanului este transmisa perilimfei si endolimfei din structurile urechii interne.Spre urechea interna se gasesc fereastra ovala si fereastra rotunda.care se insera pe fata interna a timpanului si se misca prin vibratiile acestuia .care le transmite membranei timpanului.PROTEZAREA SURDITATII Aparatul auditiv este format din : urechea externa. Urechea externa. prin pavilion.Suprafata timpanului contribuie de asemenea la amplificarea sunetelor receptionate.UNIVERSITATEA BUCURESTI.iar cea a muschiului scaritei amplificand sunetele prea slabe.datorita trompei lui Eustachio.In urechea medie se afla un lant articulat de trei oscioare ( ciocanul. formand impreuna aparatul vestibular specializat pentru echilibrul si melcul membranos ( canalul cohlear) care contine segmentul receptor al auzului.care se sprijina pe membrana ce acopera fereastra ovala.formand labirintul osos.utricula si sacula.Aceste vibratii stimuleaza celulele senzitive din organul lui Corti .care comunica cu nasofaringele.prin modificarea presiunii aerului din urechea medie sub actiunea vibratiilor timpanului.Astfel.nicovala si scarita) si muschii anexati lor.In labirintul osos se afla labirintul membranos.La nivelul fiecarei componente a urechii procesul are un anumit specific.capteaza si dirijeaza undele sonore spre conductul auditiv extern.cat si pe cale aeriana.urechea medie si urechea interna.canale semicirculare osoase si cohleea osoasa.Mecanismul auzului se desfasoara astfel: vibratiile sonore sunt receptionate prin pavilionul urechii externe si transmise prin intermediul timpanului si a celor trei oscioare aflate in urechea medie.format din doua vezicule suprapuse.Articulatiile dintre aceste oscioare sunt astfel dispuse incat vibratiile ciocanului.Lantul de oscioare nu transmite pasiv vibratiile ci prin muschii ciocanului si scaritei contribuie la modificarea intensitatii sunetului.Transmiterea undelor in urechea medie se face atat prin lantul de oscioare si prin oasele craniului. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 3 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ. Urechea interna se afla in cavitatile sapate in stanca osului temporal si este alcatuita din vestibulul osos.la nivelul caruia impulsurile mecanice se transforma in excitatii nervoase care se transmit prin nervul acustico-vestibular la talamus si in continuare spre regiunea temporala a scoartei cerebrale.plina cu aer la presiunea atmosferica .labirintul urechii interne unde produc vibratii fine ale unor fibre elastice ale membranei basilare. Urechea medie este formata dintr-o cavitate a osului temporal. .determina o miscare de acelasi sens a talpii scaritei.

care la randul sunt evolutive sau neevolutive si sindroame asociate.clasificand surditatile in ereditare si dobandire.leziuni anatomopatologice ce apar datorita insuficientei oxigenari sau traumatisme obstretice.rinichilor.Pierderile de auz pot fi cauzate de afectiuni ale urechii externe.mentionata de Pufon este cea efectuata de Bringauer.postnatale. Surditatile dobandite sunt grupate in surditati prenatale.caracterizat prin lezarea capsulei osoase in care se afla componentele urechii si leziuni secundare ale celulelor senzoriale si ganglionare ale fibrei nervoase -tipul Sheibe se caracterizeaza prin atrofia nicovalei.medii.UNIVERSITATEA BUCURESTI.care foloseste criteriul etiologic.cu atrofia organului Corti si atrofia nervilor cohleari Din punct de vedere clinic.PROTEZAREA SURDITATII CAUZELE PIERDERII DE AUZ Etiologia deficientelor de auz este deosebit de complexa.vizeaza leziuni la nivelul nervului.Una dintre cele mai uzuale clasificari.hormonale sau endocrine.labirintului.cu o dilatare a canalului cohlear si a ganglionilor cohleari.neonatale. Surditatile prenatale pot fi determinate de afectiuni ale mamei sau de tulburari metabolice.In baza studiilor anatomo-patologice s-au evidentiat 3 tipuri: -tipul Siebenmann. I.Dintre surditatile asociate cu alte disfunctii enumeram: -surditate asociata cu lezarea tesutului conjunctiv (sindromul lui Marfan) -surditate asociata cu disfazie moleculara sau maladie metabolica (maladia lui Hurler) -surditate asociata cu disfunctii hormonale (sindromul lui Pendred) -surditate asociata cu procese de abiotrofie (lezarea ochilor.cu leziuni ale elementelor nervoase din canalul cohlear si leziuni la nivelul saculei. Surditatile neonatale sunt produse de: nasteri premature. . FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 4 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ. Surditatile ereditare.Exista mai multe tipuri de clasificari care au la baza criterii etiologice si temporale. leziuni ale organului Corti -tipul Mondini.interne sau de afectiuni ale traseului nervos sau cortexului auditiv.asfixieri la nastere.tesuturilor nervoase) II.se disting surditati ereditare: fara malformatii asociate.

ale nervului VIII sau ale cortexului auditiv. deficiente ce se rezolva pe cale chirurgicala in buna parte.UNIVERSITATEA BUCURESTI.deformarea acestuia. Surditatea centrala ia nastere prin lezarea nervului auditiv datorita unor traume sau tumori ale nervului sau altor tumori ce. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 5 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.Cauzele acestei surditati pot fi multiple.sau asupra anumitor zone din cortex producand leziunea acestuia.Acest tip de surditate apare ca urmare a afectarii urechii externe si urechii medii.Acest tip se poate asocia cu afectiuni la nivelul urechii externe sau urechii medii.prin compresiuni asupra nervului.Altele se datoreaza unor boli ale copilului: de natura bacteriana. .intervenindu-se pentru prevenire si nu pentru inlocuire.virala.si pot produce surditate centrala. toxemia gravidei.Cele congenitale prenatale au cauze ereditare cromozomiale sau suferinte materne. uneori pot apare surditati postvaccinale.Cea mai frecventa clasificare.Surditatea de perceptie poate duce la pierderi grave de auz sau la incapacitatea perceptiei totale a lumii sonore.inflamarea canalului auditiv. Surditatea de perceptie este cauzata de afectiuni ale urechii interne .imparte surditatile in: Surditatea de transmisie este rezultatul unor obstacole.PROTEZAREA SURDITATII Surditatile postnatale pot fi de origine infectioasa.traumatismele craniene duc la leziunile nervului auditiv. otite externe. CRITERIUL CAUZALITATII ANATOMO-FIZIOLOGICE A SURDITATII Toate surditatile sunt consecinta unor malformatii sau dereglari anatomofiziologice.ce tine seama de cauzele anatomofiziologice.de origine traumatica.aparand ca o surditate de baraj.hemoragiile cerebrale.fracturi de craniu sau expunere indelungata la zgomote foarte puternice.Surditatea de perceptie mai poate apare si datorita imbatranirii si sclerozarii componentelor urechii interne.Unele boli ca encefalita.Surditatile de perceptie mai pot fi provocate de unele afectiuni la nastere precum : prematuritate.provocata de intoxicatii cu antibiotice.a unor dificultati ivite in calea sunetului in trecerea de la exterior spre urechea interna .Dereglarile urechii medii se datoreaza celor 3 oscioare care pot fi atrofiate din nastere sau pot fi dislocate datorita unor infectii.Aceasta surditate nu poate fi tratata chirurgical.anoxie.Cauzele ce determina aceasta surditate localizate la nivelul urechii externe sunt : ceara in exces.toxica.

cand aparatul inregistreaza raspunsul reflex al muschilor din spatele pavilionului urechii la sunete de o anumita intensitate. In selectarea si aplicarea testelor de auz se iau in considerare trei principii esentiale: simplitate. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 6 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.Ele dau informatii utile dar nu complete si sunt in general folosite pentru a confirma hipoacuzia suspectata prin testele comportamentale sau pentru copii care nu au reusit sa raspunda la niciun test comportamental.auzul este testat prin teste comportamentale in care copilului i se cere sa reactioneze intr-un anumit mod la producerea unui sunet.Testele obiective cer un echipament costisitor si personal bine instruit. Dintre testele obiective amintim testul ce pune in evidenta raspunsul post-auricular miogenetic.Medicii si surdopsihologii recomanda depistarea precoce a pierderii de auz pentru interventia recuperatorie timpurie.Acest tip de interactiune inseala vigilenta parintelui care observa in ultima instanta intarzierea in comunicarea verbala a copilului fara a fi constient de existenta deficitului de auz.Acestea presupun aplicarea individualizata a unor probe in acord cu dezvoltarea copilului si cu raspunsurile pe care poate sa le dea la un moment dat.in raport cu dezvoltarea sa biologica si cu varsta mentala.flexibilitate si adecvare.UNIVERSITATEA BUCURESTI.Testarea auzului se face prin teste obiective si teste comportamentale.care sa faciliteze procesul de educatie al copilului. Testele obiective Acestea pun in evidenta anumite reactii electrice sau musculare la anumite sunete. In general. Un alt test este reactia acustica a trunchiului cerebral ce poate fi inregistrata ca un potential electric datorita faptului ca activitatea electrica din creier poate fi testata prin aplicarea unor .PROTEZAREA SURDITATII DEPISTAREA SI DIAGNOSTICAREA PIERDERILOR DE AUZ In multe cazuri pierderea de auz ramane timp indelungat nedetectata mai ales in cazul copiilor cand contactul dintre adult si copil este intim iar copilul poate reactiona la stimulii vizuali si nu la cei auditivi.

Primul test se foloseste in perioada 6-18 luni. atunci cand copilul poate sta fara sprijin in sezut si poate intoarce capul pentru a localiza diferite sunete.O ureche cu usoara hipoacuzie nu va mai da aceasta reactie. Testele comportamentale In aceasta categorie sunt incluse testele screening sau testele de triere.pentru acestea fiind necesara efectuarea altor analize mai complexe.Cuvintele de pe o pagina contin aceeasi vocala.care apare numai la urechea cu auz normal.PROTEZAREA SURDITATII electrozi.nu se obtin informatii cu privire la gradul hipoacuzei.UNIVERSITATEA BUCURESTI.ce sunt destinate verificarii capacitatii de auz a copilului foarte mic.la murmur.In acest caz se introduce o mica celula.cei doi practicieni sunt asezati unul in fata copilului si celalalt in spatele copilului.Acestea trebuie sa fie familiare copilului.de clinchetul unei lingurite in cana.intorcand capul.ca atare.este o metoda obiectiva de diagnosticare ce masoara functionarea urechii medii.Testul Boille este un test pentru aceeasi categorie de copii si testeaza raspunsurile la anumite sunete emise de clipotel.Modul de aplicare este urmatorul : copilul sta in poala mamei.la nivelul de intelegere al copilului.in canalul urechii. Intre 18-30 luni se utilizeaza testele de cooperare.Se inregistreaza valorile pentru care copilul a reactionat prin desprinderea privirilor de pe mainile ce ascund jucaria sau prin tresarire.Alegerea cuvintelor s-a facut in ideea ca exista o pierdere de auz.Ele dau primul semnal asupra unor eventuale disfunctii auditive si sunt diversificate in functie de dezvoltarea fizica si psihica a copilului. ii cere copilului sa arate pe planse imaginea indicata. Testarea impedantei sau audiometria prin impedanta.Impedanta poate fi reprezentata grafic numindu-se timpanograma si pune in evidenta mobilitatea sau rigiditatea timpanica.Specialistul care sta in spatele copilului. Printre testele folosite in perioada 6 si 18 luni amintim testul de distragere a atentiei si testul Boille.un microfon minuscul din celula va inregistra o reactie in ureche numit ecou cohlear.fara a da informatii precise asupra tipului de pierdere de auz.Testul de cooperare foloseste limbajul verbal implicat in instructiuni verbale simple.Testul auditiv cu ilustratii este format din cuvinte monosilabice ce definesc obiectele ilustrate.Cel mai jos nivel la care copilul poate raspunde este de 40 decibeli. Si tehnica emisiilor oto-acustice face parte din testele obiective.ce produce stimuli sonori. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 7 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ. De la 2 la 4 ani se aplica testele ce folosesc ilustratii.iar la producerea unui anumit sunet impulsurile electrice transmise de la cohlee spre nervii acustici trec si prin trunchiul cerebral.In general se observa o incapacitate de a diferentia consoanele. .cel din fata se joaca cu o jucarie in fata copilului.Criteriul de trecere a testului consta in identificarea dintr-un sir de 5 imagini a cel putin 4 imagini. tonul de tril.la un moment dat acopera jucaria iar cel din spatele copilului emite sunete de tril de frecvente si intensitati diferite.

Prin aceasta metoda se procedeaza la gasirea pragului audibilitatii.Se folosesc butoane specifice pentru frecventa si pentru intensitate.Audiometrele au in alcatuire doua componente electronice de baza: un oscilator ce produce sunete de frecvente diferite si au atenuator ce produce sunete de intensitati diferite.Sunetul este generat ca un curent electric de catre audiometru si este convertit in unde sonore de catre receptori (casti sau vibratorul de conductie osoasa a audiometrului).Audiometria se realizeaza la ambele urechi succesiv.Castile sunt folosite pentru a transmite sunetul pe cale aeriana si permite astfel masurarea pragului de conductibilitate a aerului. .evidentiind faptul ca subiectul a receptionat semnalul sonor dat de experimentator.PROTEZAREA SURDITATII Cea mai folosita metoda comportamentala de diagnosticare a pierderii de auz este audiometria de ton pur.Vibratorul este folosit pentru a masura pragul de conductibilitate osoasa.Acesta este un test comportamental pentru ca se asteapta o reactie din partea subiectului la sunet.Raspunsul subiectului este observat pe cadranul audiometrului prin aprinderea unui beculet.UNIVERSITATEA BUCURESTI. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 8 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.

Proteza in sine nu imbunatateste automat auzul.si de natura activitatilor de invatare.Fundamental este sistemul de activitati cunoscut sub numele de demutizare.UNIVERSITATEA BUCURESTI.Demutizarea se defineste ca fiind un ansamblu de activitati de invatare (de formare si de dezvoltare a comunicarii prin limbaj) a copiilor cu insuficiente grave de auz. .fie in purtarea unei proteze.in context situational variat.surditatile de transmisie sunt operabile.In principiu.in orele de clasa si in afara acestora.in deficientele de auz.Este necesara o perioada de acomodare cu aceasta.daca nervul auditiv este indemn iar procesele inflamatorii sau degenerative otice lipsesc.ceea ce inseamna ca posibilitatile de interventie sunt limitate si depinde de o serie de factori.PROTEZAREA SURDITATII INTERVENTIA COMPENSATOR-RECUPERATORIE Interventiile compensator-recuperatorii.in scoala si in familie. Interventii protetice constau fie in metoda mai sus amintita a implantului cohlear.Interventia chirurgicala este recomandata si in cazul implantului cohlear.tipul si configuratia acesteia fiind stabilite in urma unui consult de specialitate.cu continuturi si tehnici de lucru specifice si diferentiate. Interventii psihopedagogice sunt de mai multe feluri si ele trebuie imbinate intr-o strategie compensator-recuperatorie care sa fructifice restantul auditiv si sporul in amplificare oferit prin protezare.metoda de protezare ce da rezultate abia dupa derularea unui program de educare a auzului fonematic si de imbunatatire a pragului diferential acustic. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 9 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.aceste activitati fiind individuale si de grup.iar apoi un program de educare a ascultarii.sunt de trei feluri: Interventii chirurgicale au drept scop remedierea sau ameliorarea deficientelor cu origine organica precizata.Ceilalti factori ce influenteaza randamentul ascultarii tin de cadrul didactic –stilul sau de predare.ce se desfasoara pe tot parcursul programului zilei.

pentru a alege exact tipul protezei auditive care sa suplineasca auzul deficitar.care colecteaza sunetele si le converteste in impulsuri electrice.amplificarea si transmiterea sunetului amplificat la un receptor sau la o casca atasata de ureche.Protezele auditive au putere de amplificare diferita.Tendinta spre deformare se datoreaza si dimensiunilor aparatului.este mai usor.Fiecare tip de proteza distorsioneaza intr-o anumita forma sunetul ce il transmit urechii. Este necesar sa se cunoasca performantele aparatului auditiv din punct de vedere al capacitatii de amplificare a sunetului si al acuratetei redarii lui.Daca aparatul este mai mic.nu sunt aparate de inalta fidelitate si nu reproduc fidel sunetele.caracteristicile audiogramei lui.Pentru ca ele sunt formate din elemente plastice sau metalice care vibreaza si modifica sunetul.Ele nu pot corecta deficientele analizatorului auditiv.trebuie cunoscut tipul pierderii de auz.Mai ales in cazul deficientilor copii.UNIVERSITATEA BUCURESTI. receptor.care schimba impulsul electric in unde sonore.la inceputul mileniului trei.dar pot suplini sau minimaliza unele din efectele acestor tulburari.Toate acestea sunt activate de o baterie sau un acumulator.receptorul este despartit de corpul protezei. amplificator. mai confortabil.cu ajutorul unei olive.Nici chiar amplificatoarele cu casti nu ajung la o reproducere de inalta fidelitate a sunetelor.Daca se masoara presiunea la intrarea in microfon si se compara cu nivelul la iesirea din . care conecteaza proteza auditiva cu urechea. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 10 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.Progresele stiintifice in acest domeniu au fost rapide astfel incat. Cand se face masurarea electroacustica a performantelor protezei se urmaresc cativa parametri: 1. care mareste energia sonora.In cazul protezelor auditive de corp.PROTEZAREA SURDITATII PROTEZA AUDITIVA Caracteristici Protezele auditive maresc presiunea sunetului in organul auditiv prin captarea sunetului cu un microfon.dar este foarte dificila reproducerea cu acuratete a sunetelor. Un aparat de amplificare se compune din : microfon.Castigul in amplificare gain este volumul cu care proteza amplifica un anumit sunet.aceste probleme sunt foarte ameliorate. oliva.

normale si joase -butonul de control al iesirii maxime limiteaza nivelul de presiune al sunetului. Amplificatorul este asezat in partea centrala a aparatului.comparativ cu cel care este in fata.a tuburilor cu care este prevazut aparatul si reduce feedback-ul mecanic ( tiuitul pe care unele proteze le genereaza la frecarea de haine).de aceea cand se masoara trebuie specificata frecventa.La microfonul protezei de corp. Microfoanele pot fi: omnidirectionale si convertesc energia din tot mediul sau unidirectionale.Microfonul directional este mai sensibil la sunetele care vin din fata.UNIVERSITATEA BUCURESTI.are o sensibilitate foarte mare.cea mai buna pozitie este cea de deasupra.El este situat in partea cea mai mare a aparatului.la protezele retroauriculare acesta este situat in corpul protezei. 2. fiind un buton pentru activarea si dezactivarea protezei.El converteste energia sonora in impulsuri electrice.poate exista un buton intern prefixat care poate sa limiteze domeniul in care poate opera butonul extern -buton de control al tonului schimba raspunsul de frecventa al protezei si poate fi extern sau intern.produce doar un mic semnal electric. T.La o proteza nu se poate mari volumul la nesfarsit acesta fiind limitat de particularitatile de fabricatie. Vom descrie in continuare urmatoarele componente ale protezei: Microfonul este un traducator de energie de la o sursa la alta.Variaza si in functie de frecvente. .caz in care colecteaza sunetele doar pe o arie restransa.produce zgomot foarte putin.Trebuie sa fie sensibil la o cat mai larga gama de frecvente.Cel mai comun microfon dispune de raspunsuri pentru o gama extinsa de frecvente.Iesirea maxima se refera la nivelul maxim de presiune a sunetului pe care il poate da o proteza.Pozitionarea lui poate fi diferita.la iesire.de vibratie.ca atare castigul in amplificare.se poate determina cu cat a crescut sunetul. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 11 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.Are rotite pentru controlul volumului si tonului si o rotita pentru inchidere/deschidere.este marcat cu HNL si regleaza frecventele inalte.Dezavantajul celui asezat deasupra este ca poate fi obturat de diferite obiecte.Proteza nu reproduce sunetul cu acuratete dupa cum am spus.ea creste in mod inegal intensitatea pe anumite frecvente de aceea cand ne referim la castig.PROTEZAREA SURDITATII amplificator. N.De regula sunt patru tipuri de baza de butoane de control: -buton de control al castigului regleaza volumul sunetului si se prezinta sub forma unei rotite cu gradatii.Majoritatea protezelor sunt inzestrate cu microfoane omnidirectionale.trebuie sa indicam si frecventa la care se refera.Butoanele de control ale protezei permit reglarea sunetului care iese din receptor pentru a veni in intampinarea necesitatilor purtatorului de proteza.Este dotat cu cipuri de silicon si poate produce un castig de 70-90 decibeli. reduce problema hainelor.la unele proteze acest control poate fi combinat cu controlul de volum -buton de conectare la putere are forma unei mici rotite marcate cu : O.

Sunt de transparenta diferita si unele sunt colorate la nivelul culorii pielii.Protezele auditive atasate de corp Sunt cele mai puternice si sunt folosite de copiii mici cu deficienta de auz profunda.fabricate din materiale sintetice.in partea anterioara a corpului.ce contine partile electronice.acestea nu trebuie sa fie nici prea scurte.La protezele de corp. Olivele sunt parti adiacente protezei auditive. cu duritati diferite.ele se fabrica in urma amprentarii si executarii unui mulaj personal.care se fixeaza intr-un buzunar .purtate o parte de copii si alta parte parte de o alta persoana Protezele purtate de deficitul de auz Unele proteze se ataseaza de corpul copilului avand receptorul inclus in oliva si fixat in cochilia urechii externe.si pentru a nu bloca urechea.Din cutie pornesc doua tuburi de plastic care conduc sunetul la receptor care se introduce in .nici prea lungi.ci trebuie sa se plieze usor.unele rigide.UNIVERSITATEA BUCURESTI.Oliva este perforata pentru a putea trece un tub prin care se transmite sunetul amplificat.pentru ca acesta poate denatura sunetul sau il poate bloca. Sisteme de amplificare auditiva Exista mai multe sisteme de amplificare .si anume: -aparate purtate in intregime de deficient -aparate fixate in anumite locuri -sisteme de amplificare cu casti -proteze auditive radio.inglobate in oliva si este absolut necesar sa nu se mixeze cu alte receptoare de la alti copii.PROTEZAREA SURDITATII Receptorul sau traducatorul.Varful olivei nu trebuie sa fie foarte lung pentru a nu produce durere.Trebuie de asemenea sa nu se produca condens pe tuburi. Pentru ca olivele sunt individuale si nu se transmit de la o persoana la alta.sa nu se infasoare in jurul corpului central al protezei.Sunt formate dintr-o cutie. a.Tuburile nu trebuie sa se sparga sau sa crape pentru ca unda sonora nu se mai poate transmite.dar in trecut erau folosite si de adultii cu pierderi severe de auz.receptoarele sunt separate. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 12 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.schimba energia electrica in unde sonore.altele flexibile.Olivele trebuie reinnoite in functie de modificarile in dezvoltarea copilului aproximativ din 3 in 3 luni.Altele se ataseaza la nivelul urechii externe retroauricular sau intracanal si se fixeaza cu ajutorul olivelor.Olivele sunt formate dintr-o parte mai voluminoasa care ramane in cochilia urechii externe si un varf care se introduce pe conductul auditiv.

In ultima perioada de timp aceste proteze pot satisface cele mai exigente necesitati.incepand sa fie apreciate si in tarile dezvoltate din punct de vedere economic. .avand mare putere de amplificare.Tuburile trebuie verificate permanent.Aceste proteze pentru ca sunt mai mari.insa pot avea si ele.Implantul cohlear ii permite posesorului sa isi auda propria voce si deci sa o poata modela ceea ce face comunicarea mai usoara. Pentru a fixa proteza si a proteja tuburile de plastic.Sunetul amplificat este trecut printr-un tub.Acestea sunt mai apreciate decat cele de corp si mai putin expuse deteriorarii.PROTEZAREA SURDITATII oliva.daca le comparam cu protezele de buzunar.mari.Partile electrice sunt montate intr-o singura cutie.Se aseaza dupa ureche si se leaga de oliva printrun tub de plastic care penetreaza oliva si se fixeaza in urechea externa.UNIVERSITATEA BUCURESTI.altele ocupa si cochilia urechii externe. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 13 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.Aceste tipuri de proteze sunt mai bune pentru copiii mici pentru ca in ureche ajunge doar receptorul asigurandu-se o fixare buna in urechea mica a copilului.Cu ajutorul electrozilor trece un flux de curent prin cohleea spre nervul auditiv ce poarta spre cortex impulsul nervos.dau un raspuns pe frecventa mai bun si o distorsionare mai mica pe frecventele joase.puterea lor este limitata.Unele tipuri se fixeaza numai in conductul auditiv. c.Implantul cohlear Implantul cohlear este un tip special de proteza auditiva. b.ele fiind preferate insa din punct de vedere estetic.copilul trebuie sa poarte un ham special.pentru ca aceasta este purtata permanent.procesorul verbal si transmitatorul) si parti interioare(decodorul sau receptorul si electrozii).Aceste proteze fiind proiectate individual sunt mai scumpe. Semnalele electrice din microfon sunt transformate la nivelul procesorului verbal intr-un cod special si trimise catre transmitator care se prezinta sub forma unui disc mic amplasat in spatele urechii externe.catre receptor care este fixat sub piele si are dimensiunile unei monede mici.Protezele retroauriculare Se poarta de adulti cat si de copiii mici.Purtarea protezei auditive de corp trebuie sa fie lejera pentru copil.prin piele.Proteza purtata in ureche Aceasta proteza se fixeaza in urechea externa.Semnalul este transmis de obicei prin unde radio.Semnalul din receptor trece prin conductori la electrozi care pot fi plasati in cohlee sau pe suprafata acesteia.Toate partile electronice precum si oliva sunt combinate intr-o singura piesa.probleme de feed-back.Se formeaza astfel in cortexul auditiv senzatia de auz.Desigur prin dimensiunea lor mica.Aceste aparate sunt utilizate mai mult in Sua.conectat cu tubul de la oliva. d.In general se compune din parti exterioare( microfon.destinata persoanelor total surde care nu pot auzi nimic chiar cu cele mai puternice proteze conventionale.

catre receptorul purtat de copil.In aceste conditii copilul poate fi dotat cu o proteza cu conductie osoasa.dar sunt destinate a fi folosite individual.acestea sunt folosite in clase speciale unde invata copii cu deficiente de auz si se prezinta sub forma de aparatura fixata intr-un anumit loc. f.PROTEZAREA SURDITATII e.folosind baterii puternice si putand fi conectate la tensiune inalta.Amplificatoare auditive cu casti Copiii. g.datorita posibilitatii vorbitorului de a avea microfonul aproape de gura. Amplificatoare pentru antrenament verbal.iar controlul parametrilor acestora se realizeaza cu mai mare acuratete in comparatie cu protezele personale.amplificatoarele cu casti sunt de o mare importanta.Exista doua tipuri: Amplificatoarele auditive de grup.Pentru cei cu pierderea de auz de natura senzoriala.Pentru unii copii acest lucru nu este posibil deoarece au pavilioanele deformate si nu pot suporta oliva sau nu au canal auditiv sau anumite boli cronice impiedica fixarea olivei in ureche.ci reducerea interferentelor provocate de zgomotul din jur.Sunt folosite pentru conversatie.unele sunete produc vibratii in osul craniului.Cand o persoana aude normal.Acest vibrator este o mica piesa ce se fixeaza pe osul mastoid. folosesc si alte tipuri de proteze auditive decat cele personale.Trebuie specificat ca ceea ce determina superioritatea protezelor auditive sistem radio nu este calitatea mai buna a sunetului.Acest tip de proteza poate fi foarte folositoare in cazul copiilor care nu au pierderea de auz prea mare de natura senzorio-neurala.in spatele urechii cu o banda metalica ce trece peste cap.Sistemul de transmitere prin raze infrarosii .Se considera ca protezele auditive de grup ofera cea mai buna informatie acustica in cazul unor discutii desfasurate in grup.Vibratorul este conectat cu o proteza post aurala sau cu o proteza de corp.Proteza cu conductie osoasa Protezele de pana acum conduceau sunetul cu ajutorul olivei in canalul auditiv. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 14 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.in general.fiind interconectati.Protezele auditive sistem radio Zgomotul din ambianta sonora precum si cresterea distantei fata de ascultator sunt factori care diminueaza performantele unei proteze personale.Cand functioneaza.citire cu voce tare si munca individuala.aceste aparate au calitati acustice la fel de bune cu cele de grup.Proteza auditiva cu transmisie osoasa foloseste acest efect transferand energia sunetului direct la oasele craniului printr-un vibrator special.in special.sunt mai mici.deci se reduce distanta de microfon.Apar ca module separate dintr-un sistem de amplificare de grup.conectata la tensiune inalta.UNIVERSITATEA BUCURESTI.Aceste aparate sunt frecvent folosite de catre copiii cu deficiente de auz integrati in clasele din scoala obisnuita sau in mediile foarte zgomotoase.Toti copiii poarta casti si au un microfon propriu putand sa isi auda propria voce si pe a altora. h.transmitatorul trimite semnalele radio fm pe masura ce profesorul sau parintele vorbeste.

De asemenea in sali foarte mari puterea razei proiectate poate fi insuficienta pentru a oferi o calitate buna a semnalului.. ( 2004). Copilul cu deficiente de auz si scoala. Bazele defectologiei.PROTEZAREA SURDITATII Mecanismul de functionare a acestui sistem este similar cu cel al sistemului radio. Ed. BIBLIOGRAFIE BUICA. Metodologia procesului demutizarii. Ed. D. L. Ed. POWELL.. ( 1983).Repere psihologice si metodologice. CARAMAN.fiind proiectate raze infrarosii.P. (1993). C. Bucuresti MAESCU-CARAMAN. C.Acest neajuns poate fi depasit prin instalarea in asemenea sali a unor proiectoare speciale de infrarosii. ( 2002). D. Cantemir. A. M.Acest sistem este eficient doar in interiorul camerei. Charme-Scott.Vorbitorul poarta un transmitator iar copilul un receptor. Ed. I. Deficienta de auz. Bucuresti POPA. Bucuresti .UNIVERSITATEA BUCURESTI. Aramis.. FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI 15 STIINTELE EDUCATIEI DEFICIENTA DE AUZ.Aceste piese nu trebuie acoperite de haine.deoarece lumina proiectata de transmitator nu poate penetra obiectele precum undele radio. Targu Mures TUCKER.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->