Telah menceritakan kepada kami oleh Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham

dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda : 1. Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya. Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh ( 70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu, dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera da! ri penyakit gila, sawan (gila b**i) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu : 1. Susu 2. Cuka 3. Coriander (Ketumbar) 4. Apple Masam Saidina Ali r.a bertanya : Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..? Baginda menjawab : Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak. Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak. Saidina Ali r.a bertanya : Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang..? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan) . Baginda menjawab : Apabila ia minum cuka! semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna. Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran. Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya.

2. Wahai Ali..! janganlah engkau berjima dengan isterimu pada awal (hari pertama) bulan, pada pertengahannya (sehari) dan pada akhir (dua hari) di hujung bulan. Maka sesungguhnya penyakit gila, gila b**i dan sopak mudah mengenainya dan anaknya.

3. Wahai Ali..! janganlah berjima dengan isterimu selepas zuhor, sesungguhnya jika Allah s.w.t. mengurniakan kepada kamu berdua anak kerana jima pada waktu itu, maka ia akan bermata juling dan syaitan sangat suka kepada manusia yang bermata juling.

maka anak itu sentiasa kencing di tempat tidur seperti kaldai yang suka kencing di merata-rata tempat. Wahai Ali.! janganlah lihat kepada faraj perempuanmu dan jagalah pandanganmu sewaktu berjima . 6.! janganlah kamu berdua menyapu dengan menggunakan satu tuala.t....! janganlah kamu berjima dengan isterimu di bawah cahaya matahari (secara langsung direct) dan terkena warna (cahayanya). Wahai Ali..t. Wahai Ali. 9. maka sesungguhnya jika Allah s.w.t. janganlah membaca Al-Quran.. nanti akan jatuh syahwat keatas syahwat (salah seorang akan kuat syahwatnya daripada yang lagi satu)..! janganlah berjima de! ngan isterimu kecuali ada padamu satu tuala dan pada isterimu satu tuala. mengurniakan kepada kamu berdua anak dengan jima yang demikian. kecuali kamu mengenakan tutupan (bumbung). maka anak itu tidak selamat daripada bisu.t.4. Wahai Ali. (jika tidak) sesungguhnya mewarisi buta iaitu anak. Wahai Ali. mengurniakan kepada kamu berdua anak anak itu seorang yang cacat dan tidak mendapat anak baginya kecuali sudah tua. anak itu akan menjadi pondan yang bersifat benci dan hina. maka sesungguhnya aku bimbang akan turun kepada kamu berdua api (bala) dari langit yang membakar kamu berdua. 12. Wahai Ali. mengurniakan kepada kamu berdua anak aku bimbang ia akan menjadi seorang yang berjari enam atau empat.! janganlah berjima dengan perempuanmu dengan syahwat terhadap perempuan lain. Wahai Ali.w. apabila Allah s. 11.. 10. maka sesungguhnya yang demikian itu daripada perbuatan kaldai. maka sesungguhnya jika kamu berdua berjima pada malam tersebut. 7. maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.t. Wahai Ali. Wahai Ali..! janganlah bercakap-cakap semasa jima . maka sesungguhnya yang demikian itu akan mengakibatkan permusuhan kemudian membawa kamu berdua kepada berpecah dan talak..! janganlah kamu berjima dengan isterimu secara berdiri.w.! janganlah berjima dengan isterimu pada malam Aidil Fitri (Raya Puasa). mengurniakan kepadamu berdua anak. mengurniakan kepada kamu berdua anak.! jika kamu berjunub di tempat tidur.w.w. nanti anak itu . jika Allah s.! janganlah kamu berjima deng! an isterimu pada malam Aidil Adha. sesungguhnya jika Allah s. Wahai Ali.. 13. 8. jika tidak maka sesungguhnya kalau Allah mengurniakan kepada kamu berdua anak. 5.

. Wahai Ali. 16.! janganlah kamu berjima dengan isterimu pada pertengahan (Nisfu) Sya ban.. mengurniakan kamu berdua anak. Wahai Ali.! janganlah kamu berjima dengan isterimu pada malam kamu hendak keluar musafir kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah s..! janganlah kamu berjima dengan isterimu semasa ia hamil kecuali kamu berdua berwudhu .akan menjadi seorang sentiasa hidup dalam meminta-minta dan faqir sehingga mati. 17.! janganlah kamu berjima dengan isterimu dengan syahwat terhadap saudara perempuannya ! (ipar kamu) kerana yang demikian itu sesungguhnya kalau Allah s. pelampau yang melewati batas.w. dan Rasulullah s. nanti anak itu akan menjadi penolong dan pembantu kepada orang yang zalim dan pada tangannya membuat kebinasaan kepada manusia. mengurniakan kepada kamu berdua anak. Wahai Ali. 20.t. jika tidak maka sesungguhnya jika Allah s. mengurniakan kepada kamu berdua anak nanti anak tersebut menjadi seorang yang sentiasa perlu meminta-minta.. membaca ayat Al-Quran : Innal Mubazziriina kaanu ikhwan Nas Syayathin.w. maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.! janganlah kamu berjima dengan isterimu di atas loteng maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.w. 14. Wahai Ali.a.w. . nanti ia menjadi seorang yang menumpahkan darah. mengurniakan anak kepada kamu berdua nanti anak itu menjadi seorang munafiq. 21..w.w. tukang sebat atau seorang ketua yang bengis.t.! janganlah kamu berjima dengan isterimu pada akhir bulan (yakni tinggal dua hari) maka sesungguhnya yang demikian itu jika Allah s.nanti anak itu akan mempunyai tanda yang jelek pada muka dan rambutnya.! janganlah kamu berjima dengan isterimu di bawah pohon kayu yang berbuah..t. 15. 19. sesun! gguhnya jika Allah mengurniakan anak pada kamu berdua. maka sesungguhnya jika Allah s.t.w.. Wahai Ali. Wahai Ali.t. ia akan membelanjakan harta kepada yang tidak Haq.t. 18. Wahai Ali.w.! janganlah kamu berjima dengan isterimu sewaktu antara azan dan iqomah. mengurniakan kamu berdua anak. jika berjima pada waktu demikian. mengurniakan kepada kamu berdua anak. mengurniakan kamu berdua anak. Wahai Ali.t. nanti ia akan menjadi seorang yang buta hati dan bakhil tangan. nanti anak itu akan menjadi seorang tukang gojo..

! jika kamu berjima dengan isterimu pada malam Jumaat dan nanti anak kamu berdua adalah seorang pemidato yang berwibawa dan petah. 30.! jika kamu berjima dengan isterimu pada hari Jumaat.t..t. Allah s.. Wahai Ali.t.w. tidak dimudaratkan oleh syaitan terhadapnya selama-lamanya. ia akan menjadi seorang yang berpegang teguh kepada kitab Allah (Al-Quran) dan redha terhadap segala pemberian Allah s. mengurniakan kepada kamu berdua anak.di kalangan orangorang yang alim.t. 26.. Wahai Ali.. Maka yang demikian itu kalau Allah s.t.! jika kamu berjima dengan isterimu sewaktu matahari di tengah langit. maka yang demikian itu sesungguhnya bil! a Allah s. akan . 23. mengurniakan kepada kamu berdua anak.w.! jika kamu berjima dengan isterimu pada malam Selasa. Wahai Ali. tidak azabkannya (turun bala kepadanya) bersama-sama orang musyrikin. berdusta dan mengadu-domba.w. nanti ia menjadi seorang pembantu kepada setiap orang yang zalim. maka Allah s. maka sesungguhnya jika dikurniakan anak kepada kamu berdua. Wahai Ali.. selepas Asar.22. rezekikan kepadanya keselamatan agama dan dunia. ANJURAN BERJIMA 24.w.w. Wahai Ali. 28.. mengurniakan kepada kamu berdua seorang anak yang tidak di hampiri syaitan sehingga ia beruban (tua) dan menjadi seorang yang faqih serta Allah s. mulutnya berbau harum yang akan melembutkan hati orang. Allah s. Wahai Ali. 25.! hendaklah kamu berjima dengan isterimu pada malam Isnin maka sesungguhnya jika Allah s.! janganlah kamu berjima dengan isterimu pada awal malam..! janganlah kamu berjima dengan isterimu bila kamu keluar bermusafir dalam tempoh tiga hari tiga malam. (baik d! an buruk Qada dan Qadar Allah).! jika kamu berjima dengan isterimu bacalah : Allahumma Jannibnis Syaitan Wajanibis Syaitan Mimma Rozaktani.w. akan memberi kepada kamu berdua anak yang mendapat nikmat Mati Syahid sesudah syahadah : Anla ilahaillallah wa anna Muhammada ar-Rasulullah dan Allah s. sunglap. atau seorang yang alim.t. 27. Wahai Ali.t. 29.w.t.w.. akan mengurniakan kepada kamu berdua anak yang bijaksana. Wahai Ali. bersih lidahnya daripada mengumpat.w. ia menjadi seorang tukang sihir. Wahai Ali. Allah s.t. dan menghendaki dunia daripada akhirat. mengurniakan kepada kamu anak..! jika kamu berjima dengan isterimu malam Khamis.t.w.

kurniakan seorang anak yang terkenal. . maka sesungguhnya di harapkan anakmu nanti menjadi seorang yang abdal (terkemuka)..! jika kamu berjima dengan isterimu pada malam Jumaat selepas Isyak yang akhir. masyhor dan alim. Wahai Ali. 31.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful