UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE JURNALISM ŞI ŞTIINŢELE COMUNICĂRII RELAŢII PUBLICE ŞI PUBLICITATE – ID MASTER

Copywriting
Titular: conf. univ.dr.Costin Popescu

Bucureşti

Variaţiuni stilistice Descrierea unui obiect Texte argumentative Texte narative Texte descriptive Titluri (aspecte stilistice) Titluri (aspecte pragmatice) Imagini publicitare (stabilirea unei corespondenţe între o imagine specifică mai multe categorii de produse) Imagini publicitare (selectarea unei imagini pentru un titlu publicitar) Logotipuri. titlul şi textul reclamelor. au fost abordate posibilele relaţii între semnificaţiile fotografiilor şi valorile transmise de diverse categorii de produse. cât mai specifice –. Pentru una dintre categoriile de produse. 3. narative şi argumentative – după exerciţii preliminare care urmăreau să dezvolte capacitatea studenţilor de a modela stilistic un text. 4. fotografiei i se vor adăuga un titlu şi un text. 6. dincolo de stabilirea unei corespondenţe între imagini şi categoriile de produse. Se pleacă de la fotografia unei piese de mobilier (canapea de lemn) – imaginea C – şi fotografia unui balcon la etaj. 11. 9. Tema de faţă urmăreşte ca. Imagini publicitare Următoarea temă încearcă să mute elaborarea mesajelor publicitare pe o treaptă mai înaltă. Până acum au fost redactate texte descriptive. Trebuie depuse deci două texte şi două titluri.Etape de parcurs / Teme de realizat: 1. 10. 7. Pentru fiecare fotografie vor fi alese trei categorii de produse (ca la exerciţiul precedent). 8. cu flori – imaginea D. 2. sloganuri Reclame pentru campanii publicitare (turism) Reclame pentru campanii publicitare (o categorie de produse la alegere) 9. să semnaleze problemele de coerenţă între imaginea. de a exploata valoarea expresivă a cuvintelor şi să le cultive capacitatea de a crea cu ajutorul cuvintelor „imagini” cât mai concrete. 5. 12. . au fost scrise titluri în conformitate cu principii ale stilisticii şi pragmaticii.

mărcile au alături sloganuri. Este alcătuit dintr-o secvenţă de grafeme (caractere specifice) şi. eventual. de exemplu. cu diferite titluri. Am văzut că în cazul în care latura lingvistică a logotipului este alcătuită din nume proprii – mai precis. Toponimele transmit semnificaţii: Córdoba sau Sevilla evocă o Spanie medievală plină de pasiune şi rafinament. două săbii încrucişate – Wilkinson etc. Lancia. etc. printre asemenea mărci se întâlnesc şi veritabile sintagme: La-vache-qui-rit. din nume de familie – nu putem vorbi de existenţa unor semnificaţii care să contribuie la mesajul genei reclamei. De asemenea. ilustraţii şi texte. sloganuri Logotipul este forma grafică în care se prezintă numele de marcă. cu fildeşi sănătoşi) (Silvia Stan) tatuaje: Second skin (Silvia Stan) bomboane pentru copii: Iam-Iam (Dan Dragomirescu) ketch-up: Vendetta (Florin Coman) Evident.. cu aceeaşi suprafaţă de intersecţie – Audi). Thor (nume de zeităţi nordice) (Valeria Constantin) pastă de dinţi pentru copii: Fildent (aspectul plastic al logotipului: capul unui elefant. figurativ). cu centrul pe aceeaşi dreaptă. fie figurativ (crocodil – Lacoste. în condiţii normale. Mărie Brizard etc. diferitele reclame ale acesteia. de mare generalitate.). Adesea. Aspectul lingvistic al mărcii cuprinde mai multe tipuri: cel mai frecvent este ilustrat de substantivele proprii (Siemens. este un element de coeziune în campanie. aceste logotipuri transmit o semnificaţie. în special . în orice condiţii. un simbol plastic (geometric. Din secretele tradiţiei pentru Scandia Sibiu etc. Logotipuri. a cărui idee.10. Simbolul plastic este fie geometric (patru cercuri de raze egale. enunţuri foarte concentrate care exprimă crezul firmelor: Connecting people (Apropiind oamenii) pentru Nokia. Secvenţa specifică de grafeme este caracterizată întotdeauna. Sloganul este un factor de mare importanţă în poziţionare: contribuie în mod esenţial la cristalizarea imaginii produselor sau serviciilor. unele inventate: Kodak etc. de aceleaşi caractere.) sau comune (Canon.). Guy Laroche. nume ca Durand sau Wilson sau Popescu nu au altă funcţie decât să asigure recunoaşterea producătorului ofertei sau ofertei înseşi. De asemenea. trebuie să le cuprindă ideile specifice. Destule nume de marcă sunt alcătuite din sigle – LAR (Liniile Aeriene Române) – sau din acronime – ALCAN (Aluminium du Canada) etc. se „adună” în jurul sloganului. Iată câteva exemple de logotipuri (aspectul lingvistic) din anii precedenţi: deodorant bărbătesc: Hedonic (Oana Stoica) ciocolată cu caramel: Cara mia (Ortansa Voicu) parfum bărbătesc: Rappelle-toi! (Adina Toma) anticoncepţionale: Vestale (Adina Toma) dulciuri: Delicii (Andra Ailincăi) club de noapte: Plasma (Radu Voinescu) motociclete: Odin. unele antroponime.

nume pentru preotesele fecioare ale Vestei. continue şi mari. Paradoxal este Vestale. plasma este fie „parte lichidă a sângelui sau a limfei formată din apă. Simplul fapt de a da unui produs un nume dintr-o limbă străină celei vorbite în ţara unde se lansează produsul creează o întreagă serie de conotaţii: în suita de exemple de mai sus. Hedonic promite plăceri.cele inspirate din substantive comune: Doina. . de potenţial germinativ. în Roma antică. anticorpi etc. Termenul are astăzi sensul de femeie virtuoasă. Second skin sporeşte misterul pe care cuprinde deja sintagma A doua piele (jocul dintre aparenţă şi esenţă). În fine. Vendetta anunţă condimente foat puternice. Iuliana. Luminiţa etc. glucide.”. săruri. Un frumos nume pentru un parfum bărbătesc este Rappelle-toi! El insistă asupra importanţei trecutului într-o relaţie afectivă: acumularea de momente plăcute creează cuplului o istorie. fie „substanţă gazoasă puternic ionizată. de a le ameliora statutul (în cartierul Militari exista la un moment dat o prăvălie de reparat pantofi pe a cărei firmă scria Shoe repair. factor de stabilitate pentru viitor. A cincea notă: de scris şase logotipuri (e preferabil să se schiţeze / să se propună şi forma plastică a logotipului). gata să ardă papilele şi palatul celor care le folosesc (în imaginarul colectiv vendetta e o răzbunare violentă). în schimb. ale cărei proprietăţi fizice sunt determinate de existenţa ionilor şi a electronilor în stare liberă” (vezi plasma coroanei solare) (DEX). De altfel. lipide. greu de crezut că aici veneau să repare pantofii non români vorbitori de limbă engleză!). protide. Ca nume de anticoncepţionale. Ideea transmisă este de vitalitate. Vestale forţează analogia între absenţa sarcinii / zămislirii şi absenţa păcatului cărnii. încăpăţânarea cu care românii dau produselor nume englezeşti dovedeşte voinţa de „a înălţa” produsele.

11. uimit. „Un pescar adevărat trebuie să meargă în deltă”. sunt sensibili la reprezentările despre Românu ale străinilor şi doritori să le îmbunătăţească). Dacă ai ajuns până acolo. Mulţumeşte-te cu o bucată de pâine şi un peşte. de asemenea. am înţeles în sfârşit ce îmi spusese. din care nu lipseşte nimic.. bucură-te s-o descoperi. ploaie şi vânt pentru a descoperi ce nu se mai află decât în poveşti.. cum visează nufărul sau cum cântă stuful trebuie să aparţii deltei. Consultările cu studenţii din anii anteriori au stabilit câteva zone socotite cele mai atractive: Maramureş. gustasem. Bucovina. Cutreieră apele prin arşiţă. mi-a răspuns că trebuie să totul singur. Delta Dunării. ştiu cum să le propună turiştilor potenţiali. cunoscându-le ponderea şi interdependenţele. Aşa că mi-am luat câinele şi cortul şi am plecat. Înţelepciunea naturii (Laura Andronache) . Delta Dunării. . Reclamele campaniei trebuie să cuprindă titlu. imagine. înţelepciunea din care. O campanie publicitară invită la turism în România (am ales o zonă de turism din România pentru că studenţii – români – sunt familiarizaţi cu valorile care circulă îi societatea românească şi. Pentru a simţi cum plânge salcia. Nu visam în vară că o să ajung în delta Dunării. Iată câteva texte: Descoperă delta! Mulţumeşte-te cu o barcă! E de ajuns pentru a deveni parte a deltei Dunării. Era liniştea aceea divină la care contribuia fiecare sunet al deltei! Pacea unui univers împăcat cu sine. Reclame pentru campanii publicitare Această temă urmăreşte să pună împreună toate tipurile de exerciţii realizate. Un pescar de-ai locului mi-a spus că trebuie să conving delta să mi se arate cum e cu adevărat. logotip şi slogan. După zile de pândă în care mi se părea că avea să mi se arate cine ştie ce lostriţă. text. Când l-am întrebat mai multe. mi-au prietenii râzând de poveştile mele profane. Delta Dunării Descoperă-te! (Florin Coman) Poveste pescărească Să vă povestesc cum am devenit eu pescar.

În lipsa acestor imagini. Cu guba-n spinare. a ruptului sterpelor. un balmoş şi nişte haluşte. cioplesc porţi de lemn. Reclama face parte dintr-o campanie a unei asociaţii de sate care invită la agroturism. care răsiocire. În acelaşi loc. sprijinit de brâncă. Început de veacuri (Florin Coman) A şasea notă: de scris o reclamă (titlu. langă cotaibă. Maramureş. obiceiuri populare. Pot fi folosite imagini care să se potrivească cu beneficiile şi poziţionarea. Este vorba de sate fără lumină electrică şi fără apă curentă. nemeşul mere cu bărbânţa şi găvanul la comarnic. la o horincă. se roagă într-un cimitir vesel şi sunt bucuroşi de oaspeţi. slogan) pentru turism în Munţii Apuseni. E clar? Undeva în România se vorbeşte în acest fel. E vremea amprorului. care la hrebăn. Zona nu este acoperită de reţelele de telefonie celulară. Atracţia: viaţă aproape de natură. care la tânja. nemeşul poa să se aşăze pe şatră. frumuseţi naturale. După ce marhălele e aranjate cu stroh. oamenii aprind focuri vii. Mulgaşii trebe rânduiţi. care la văncău. bărbătească. text. frustă. . studenţii pot descrie imagini sau le pot schiţa pe o coală de hârtie A4.Iată şi un text pentru Maramureş: Focuri vii.

). ele trebuie făcute şi predate. . Reclame pentru campanii publicitare (o categorie de produse la alegere) Ultimul exerciţiu se referă la o reclamă pentru un produs dintr-o categorie aflată la alegerea studenţilor. căci sprijină judecarea temelor notate. fotografie realizată de ei înşişi etc.12. un text şi un slogan. Deşi unele teme nu sunt notate. de creat un logotip. de conceput / descris o imagine (cu atât mai bine dacă pot anexa una: fotografie decupată dintr-o revistă – NU fotografie publicitară –. Studenţii au de scris un titlu. în plus. dovedesc interesul pentru activităţile propuse.