Kemahiran Memainkan Alat Perkusi

Dalam permainan alat perkusi, murid-murid diberikan peluang belajar membaca skor perkusi yang terancang. Mereka belajar :

y

Menunggu giliran mengikut skor.

y

Menyebut menepuk dan mengetuk bersama-sama

y

Memainkan alat dan berhenti mengikut arahan

y

Mula dan berhenti bersama-sama mengikut skor muzik

y

Merasai situasi bermain seperti sebuah orkestra yang penuh dengan peraturan dan disiplin

Cara Memegang dan Teknik Memainkan Kastenet
Rupa bentuk Kastanet diperbuat daripada kayu atau plastik. Alat ini mempunyai dua bahagian yang diikat dengan tali atau getah. Cara memegang dan memainkan kastanet : Lazimnya gelung tali atau getah kastanet disarungkan pada jari tengah dan biarkan kastanet terletak di atas tapak tangan kiri @ kanan. Ketuk kastanet dengan hujung jari tangan kanan @ kiri.

Cara Memegang dan Teknik Memainkan Tamborin
Tamborin merupakan sebuah gelung yang lazimnya diperbuat daripada kayu atau plastik. Di sekelilingnya terdapat ceper-ceper besi kecil yang menghasilkan bunyi apabila digoncang. Terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit. Lazimnya tamborin dimainkan dengan dua cara iaitu:

Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan. Pegang tamborin dengan tangan kiri @ kanan. 2.1. Cara memegang dan memainkan tik-tok 1. Ketuk tepi tamborin atau kulit tamborin dengan hujung jari tangan kanan @ kiri. Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir. Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk. 2. Cara Memegang dan Teknik Memainkan Tik Tok Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu. Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk. Pegang tamborin dengan tangan kanan dan goyangkan ke kiri dan ke kanan. Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tik-tok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri. Cara Memegang dan Teknik Memainkan Tik Tok Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu. Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut. Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir. Cara memegang dan memainkan tik-tok 1. Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan. 2. . Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tik-tok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri. Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful