S n tate pentru ochi

Prof. Banci Mihaela

Peste jum tate din popula ia globului sufer de boli oculare. În loc s îngro m cozile la cabinetele medicale, mai bine s înv m s ne protej m
Conexiunea dintre noi i lume se face în principal prin intermediul ochilor, peste trei sferturi dintre percep iile i amintirile unei fiin e umane fiind de natur vizual . De s n tatea ochilor depinde astfel întreaga noastr rela ie cu ceea ce se afl în jurul nostru.Iar din p cate, foarte mul i dintre noi nu suntem con tien i de acest lucru i, mai mult, nu tim ce pericole prezint , pentru func ia extrem de delicat a vederii, stilul de via modern. Peste jum tate din popula ia planetei a ajuns s aib probleme oculare mai mult sau mai pu in grave, cauzate de factorii nocivi pe care-i întâlnim la tot pasul. Care sunt ace tia? care-

alimenta ia deficitar . s le trat m pe cale natural .Privitul îndelungat la televizor sau în ecranul calculatoarelor. i lista ar putea continua. a a încât un procentaj tot mai mare de copii au nevoie de tratamente de specialitate. Interesant i totodata îngrijor tor este faptul c problemele oculare. cele mai multe dintre ele grave . înlocuirea luminii naturale cu lumina electric . decât s încerc m ulterior s g sim paleative sofisticate? Remediile naturale care urmeaz constituie r spunsul la aceast întrebare: . apar de la vârste tot mai fragede. for area vederii în timpul efortului intelectual prelungit . poluarea chimic . unii speciali ti i-au pus iproblema: oare nu este mai u or s prevenim aceste deficien e din timp i. eventual . s rac în minerale i vitamine naturale. Din acest motiv.

.

Bates. pentru a observa apoi cu surprindere c vederea i se clarificase brusc .Palmingul Este o metod de tratament ocular descoperit de c tre doctorul britanic William Bates. a miopiei. Dr. iar oboseala se estompase sim itor. Iat în detaliu cum se face acest exerci iu: . absolut din întâmplare. i chiar în anumite tulbur ri de irigare ocular sau în degenerescen a ocular . pe care l-a numit "palming". a blefarospasmului. A r mas astfel vreme de câteva minute. a strabismului. a ob inut rezultate mai bune decât cu cele mai sofisticate metode chirurgicale i tratamente oftalmologice. de profesie oculist. durerea de cap îi disp ruse . Cu ajutorul palmingului lefectuat consecvent vreme de câteva luni . i-a dat seama c if r s vrea a f cut o descoperire excep ional i a recomandat din acel moment pacien ilor s i cu diferite boli oculare s fac acest exerci iu. sim indu-se Întrindupeste m sur de obosit i cu vederea înce o at . i-a a ezat în mod ireflex ambele palme deasupra ochilor. în tratarea hipermetropiei. Într-o zi.

clipim de câteva ori i c ut m s sesiz m transform rile petrecute în urma acestui exerci iu: vedere mai clar . de regenerare). Este o metod simpl . pe care le-am leenumerat mai sus.Ne a ez m comod. ca i cum am vrea s le 20înc lzim. cât 2mai relaxa i. Ne punem apoi palmele cu degetele u or strânse în cau deasupra ochilor i c ut m s sim im c ldura binef c toare i energia emanat de mâini. de 4-5 ori pe zi . R mânem a a vreme de 2-5 minute. care au mult munc de birou sau care au o activitate ce necesit precizie i un grad ridicat de încordare a vederii este bine s fac de minimum dou ori pe zi acest exerci iu. lu m palmele de deasupra ochilor . apoi ne frec m vreme de 20-30 de secunde palmele între ele. câte cinci minute . La sfâr it. . cu spatele drept pe un scaun . dispari ia sau estomparea st rii de tensiune psihic . urm rind s sim im transferul de energie dinspre palme spre ochii întredeschi i i efectele benefice ale acestui transfer (starea de detensionare. poate 4vindeca sau ameliora o list impresionant de boli. f cut des . dar care ne scute te de multe nepl ceri legate de ochi i care . relaxarea corpului i a min ii. Mai ales cei care lucreaz mult pe calculator sau cu ecrane fluorescente.

.

.

Aceast metod va 1produce temporar o u oar irita ie (din cauza diferen ei de presiune osmotic ). precum i de eliminare a stresului i a oboselii mentale. putând fi f cut nu numai diminea a. care au tulbur ri de concentrare i de focalizare a privirii (le "fuge" imaginea) ori care se confrunt cu probleme oculare specifice vârstei înaintate trebuie s fac în mod special aceast aplica ie. aceast tehnic simpl este i un mijloc rapid de energizare i de revigorare psihic . ci i în timpul zilei. De altfel. .Sp latul cu ap rece Este o str veche aplica ie de medicin tradi ional . îns totodat va cre te de câteva induori afluxul de sânge din zona ochilor . va produce o cur are a acestei zone. înro indu-ne corneea. care presupune c atunci când ne facem toaleta de diminea s ne arunc m vreme de 1-2 minute cu ap pe ochii întredeschi i. Persoanele care se simt obosite. precum i o înviorare a întregii fiin e.

.

.

anumite forme de conjunctivit i blefarit (prin intensificarea circula iei la acest nivel)..m.a. hiposecre ia lacrimal . Pornindu-se de la acest fapt.Clipitul voluntar Mica mi care de închidere i de deschidere a pleoapelor pe care o numim clipit este un mijloc de protec ie natural foarte important pentru ochi . care permite ferirea lor de corpi str ini i men inerea peliculei umede de lacrima care creeaz un mediu propice pentru acest organ senzorial. 2. . cât de strâns se poate . vreme de dou -trei minute pe zi. Sacest exerci iu duce la rezultate excep ionale. 1) . i s -i deschidem apoi la maximum vreme de alte trei secunde . vreme de 3 secunde (num rând în gând: 3. S-a constatat c . în câteva afec iuni cum ar fi: miopia (prin echilibrarea presiunii la nivelul globilor oculari). clipim mai des decât de obicei. repetat zilnic.d. s-a pus problema: Pornindusce se întâmpl dac pentru o perioad de timp de câteva minute. i cu putere? Oare nu pot fi ob inute în acest mod efecte curative? Astfel a fost pus la punct un exerci iu care presupune s închidem ochii . vreme de mai multe luni.

.

emo iona i. În aparen .L crimatul voluntar De ce l crim m? Iat o întrebare la care este dificil de r spuns. . sau chiar atunci când suntem foarte ferici i. Dar l crimatul nu apare doar atunci când ochii trebuie feri i de vreun pericol. atunci când suntem deprima i. l crimarea este un proces menit s elimine orice corp str in sau substan iritativ care ajunge în contact cu ochii. ci i atunci când suntem foarte tensiona i psihic.

de posesiunea duhurilor rele i a diverselor entit i negative care împietreau mintea i sufletul. El era provocat vreme de câteva minute cu ajutorul unor substan e iritative con inute de ceap sau hrean. Se punea unul din aceste ingrediente rase în apropierea ochilor. ceea ce provoca un l crimat de 3-4 minute. Din acest motiv. neîn medicina tradi ional . l crimatul are . În medicina magic . f cea s dispar durerile de cap ap rute pe fondul st rilor de tensiune psihic . În unele cazuri. subs ante care erau eliberate prin raderea acestor legume.i o func ie de eliminare a stresului. l crimatul era provocat pentru a sc pa de blesteme. cu efecte terapeutice foarte intense: elimina durerile de ochi produse de concentrarea excesiv a privirii sau de expunerea îndelungat la lumin prea puternic . l crimatul era folosit i ca remediu de prim ajutor pentru eliminarea panului sau a a chiilor de lemn s rite accidental în ochi. care altfel ne-ar perturba. elimina mânc rimile de ochi.se pare . l crimatului i se acorda un loc foarte important. . ameliora blefaritele i conjunctivitele alergice. a emo iilor foarte puternice.Astfel.

.

cu succes în unele cazuri . în timp ce silurul a fost folosit. când se filtreaz . Iat în continuare câteva elemente despre folosirea acestor plante: Prepararea infuziei combinate se face simplu. care se folose te pentru comprese i pentru sp l turi oculare. a tulbur rilor de vedere care apar odat cu vârsta i chiar pentru ameliorarea complica iilor oculare grave ale unor boli cum ar fi diabetul sau scleroza multipl . În final se combin cele dou extracte. sunt creditate chiar cu o misterioas proprietate de a vindeca boli cum ar fi miopia sau astigmatismul. punând 1-2 linguri e de 1pulbere de plant uscat la macerat. de seara pân diminea a. pentru tratarea cancerului localizat în apropierea ochilor. ob inându-se aproximativ un inândupahar de infuzie combinat . de regul sub forma infuziei combinate. antiinfec ioase. în jum tate de pahar de ap . antialergice. dup care se strecoar . Aceasta. iar planta r mas se op re te cu o jum tate de pahar de ap clocotit i se las s se r ceasc . Unele dintre aceste plante . de exemplu frunzele de corn . Maceratul ob inut astfel se pune deoparte. având efecte antiinflamatoare oculare. .Plantele vederii Se folosesc pentru uz extern.

pentru încetinirea ritmului de evolu ie a cataractei. la care se adaug apoi o linguri ras de sare. pentru ameliorarea vederii în cazul diabetului.se face dup re eta prezentat mai sus o infuzie combinat din flori de alb strele. Cu acest preparat se fac sp l turi ale ochilor contra infec iilor oculare. contra conjunctivitelor i blefaritelor de natur infec ioas .se umeze te un tifon cu infuzie combinat de silur (2 linguri e la jum tate de pahar de ap ) i se aplic pe pleoape vreme de o or . contra afec iunilor degenerative ale ochilor. .Silurul (Euphrasia rostkoviana) . Alb strelele (Centaurea cyanus) . Este un remediu cu o eficien dovedit pentru încetinirea ritmului de evolu ie a hipermetropiei. Aplica ia se repet zilnic i este folosit contra bolilor tumorale cu localizare în zona ocular .

florile sale sunt un puternic antialergic. precum i pentru atenuarea simptomelor herpesului ocular (se folose te împreun cu infuzia combinat de n praznic).se prepar o infuzie combinat din dou linguri e de frunze uscate la un pahar cu ap . De asemenea.Cornul (Cornus mas) . Se fac sp l turi oculare zilnice cu acest preparat. tratamentul durând minimum dou luni. Se aplic sub form de comprese pe pleoape. contra blefaritei i a conjunctivitei alergice. infuzie la care se adaug o linguri de sare. preparat din 3 linguri e la un pahar de ap ). Indica ia major este tratamentul miopiei. Este eficient i ca adjuvant contra infec iilor oculare de natur bacterian (se folose te infuzia combinat . . contra durerilor de cap i de ochi produse de suprasolicitarea intelectual . compresele cu mu e el sunt eficiente contra ochilor obosi i. inclusiv al miopiei progresive. Mu e elul (Matricaria chamomilla) .

.

.

practic orice afec iune ocular . Iar în acest sens. existând câteva alimente medicament foarte utile pentru tratarea afec iunilor oculare. nu putem îns n to i cu adev rat un organ sau un sistem dac nu avem în vedere starea de armonie a întregului corp.Ochii i alimentele A a cum este bine cunoscut în medicina naturist . . ci i cele care se adreseaz întregului organism. o disfunc ie la nivelul întregului organism. care trebuie corectat . trebuie avute în vedere în tratamentul bolilor de ochi nu doar terapiile locale. are o cauz intern . Din acest motiv. În acest context. cu excep ia celor traumatice. dietoterapia este de prim importan .

20- . Pentru a preveni i a combate afec iunile oculare se consum fructe de c tin crude. pentru c are un rol decisiv în procesele de hr nire i de regenerare care se desf oar la nivelul ochilor. vitamin numit i "retinol".este campioana vitaminei A.C tina . amestecate cu miere. câte 20-30 de grame pe zi.

p trunjelul. .Efecte vitaminizante au i anumite legume consumate crude. cum ar fi: morcovii. soia (germenii). n utul.

prevenind diabetul . ajut la men inerea elasticit ii esuturilor la acest nivel. De asemenea.toate aceste fructe con in antociani. coac zele negre .Afinele.o maladie care provoac probleme oculare majore. îmbun t esc vederea nocturn . substan e care protejeaz ochii de procesele de îmb trânire. . murele. aceste fructe ajut la men inerea glicemiei la valorile normale.

O linguri de polen consumat zilnic asigur necesarul din ace ti aminoacizi.con ine aminoacizi esen iali. cu un rol extrem de important în procesele trofice care se desf oar la nivelul ochilor.Polenul de albine .precum i a celor care apar la copii. . fiind un mijloc de prevenire i combatere a afec iunilor oculare care apar odat cu vârsta.

ziare.ro/.boli-medicina./VEDEREA2.com/...ro/... www.ro ¾ Sanatate ¾ Oftalmologie 3./leacuri-de-sanatate-pentru-ochi www.eva. www..boli-medicina. www.formula-as...formula-as.com/articole/sanatate+ochi .Bibliografie 1. www.com/./leacuri-de-sanatate-pentru4./VEDEREA-SANATOASA www..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful