Ce

se

asteapta

de

la

un

lider?

Sa

obtina

rezultate.

Cum? Prin oameni. De aceea, putem spune ca leadershipul se intampla in contextul relatiilor interpersonale. Cu cat un lider este mai priceput in gestionarea relatiilor cu oamenii pe care ii conduce, cu atat este mai eficient. Liderii adevarati ne entuziasmeaza, ne stimuleaza imaginatia si ne motiveaza. Ei pot sa ne trezeasca pasiunea pentru ceea ce realizam in comun si stimuleaza tot ceea ce este mai bun in noi. Liderii adevarati fac apel la emotii. Stiu cum sa-si gestioneze propriile emotii, la fel cum stiu sa perceapa si sa controleze emotiile unui grup, descifrand in acestea impactul propriilor actiuni si manifestari. De aceea, coeficientul de Inteligenta Emotionala al unui lider este un element extrem de important atat pentru succesul liderului respectiv, cat si pentru succesul organizatiei pe care o conduce. Termenul de "Inteligenta Emotionala" contine doua elemente de baza: "emotie" si "inteligenta" si se refera la a intelege, a accepta si a da inteligenta emotiilor noastre. Sarcina fundamentala a unui lider este aceea de a inspira sentimente pozitive in cei pe care ii conduce. Din acest punct de vedere, dimensiunea emotionala a leadershipului determina daca celelalte lucruri pe care le face un lider vor functiona asa cum ar trebui. Fie ca este vorba de schimbari marunte intr-o companie, fie ca organizatia se afla intr-o criza grava, toti ochii se intorc spre lider, asteptand reactia sa. Aceasta reactie va functiona ca o calauza emotionala. Prin raspunsul sau, liderul ofera grupului o cale de a interpreta semnificatia evenimentelor si, astfel, de a reactiona emotional la ele. Daca el intra in panica, aceasta stare se va raspandi aproape automat in toata organizatia. Daca el este nervos si iritat, starea de nervozitate si de iritabilitate o sa-i caracterizeze in scurt timp si pe oamenii cu care lucreaza. Daca el arata incredere si optimism, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta, de aceste stari se vor "molipsi" si oamenii din echipa sa. Liderii de mare succes emana puternice energii pozitive care se transmit intregii organizatii. Chiar daca liderul este foarte bun din punctul de vedere al

1

De-a lungul istoriei. Pentru a putea face asta insa cu succes liderul trebuie sa stie ca se poate baza pe un istoric pozitiv al relatiei cu oamenii lui. Dispozitia sa afectiva si tonul pe care il foloseste in relatia cu ceilalti au un impact enorm asupra climatului emotional din companie. nimic din ceea ce vor face impreuna nu va functiona pe cat de bine ar fi putut sau ar fi trebuit. liderul oricarui grup uman a fost cel la care ceilalti au cautat siguranta si claritatea.competentelor "tehnice". oamenii isi indreapta privirea spre lider. sa stii cum si cand sa spui "nu" si sa stii cum sa dai un feedback negativ in mod constructiv atunci cand nu esti multumit de rezultatele obtinute de oamenii tai. Cei mai multi dintre ei sunt atat de coplesiti de aceste emotii negative incat nici macar nu mai constientizeaza ce li se intampla si cat de mult rau fac astfel celor din jur si organizatiilor lor. stilul si comportamentul lor afecteaza starea de spirit si performanta oamenilor din echipele lor. iritati sau anxiosi. Ei trebuie sa constientizeze faptul ca modul in care comunica. Sunt uneori momente in care un lider chiar trebuie sa fie dur. atacuri din partea competitiei sau diferite situatii de criza. Ei sunt oamenii care frecvent sunt suparati. In cazul companiilor. A conduce inseamna si sa iei decizii fara ezitari sau menajamente. prin emotiile pe care le manifesta si prin cele pe care le declanseaza celor din jur climatul emotional la locul de munca. E vorba de acei lideri care pot sa otraveasca. de exemplu. cel de la care si-au luat indiciile emotionale. In orice grup. Arta emotionala a unui lider consta. Daca el intra in panica si acest lucru se vede. nervosi. in special atunci cand are loc un eveniment important. SUNT SI LIDERI TOXICI EMOTIONAL Opusul liderilor inteligenti emotional sunt liderii "toxici" emotional. pierderea sau castigarea de cota de piata. liderul este cel care are rolul de ghid emotional. Inseamna si sa fii ferm. Liderii nu trebuie sa fie din cale afara "draguti". cum ar fi lansarea unui nou produs sau serviciu. La fel se intampla si in organizatiile moderne: liderul are capacitatea maxima de a influenta emotiile tuturor. daca el esueaza in canalizarea emotiilor oamenilor in directia potrivita. panica 2 . in a impune cerintele profesionale fara a-i supara inutil pe oameni.

asa cum fac si ei cu noi. ranchiuna si apatie sau inspre optimism.se va raspandi in intreaga organizatie. la randul sau. se "molipsesc" de starea celorlalti. Emotiile au fost si sunt un mod de comunicare foarte eficient. Chiar daca "seful cel mare" nu este foarte vizibil pentru toata lumea. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand esti suparat. atitudinea lui . afectand astfel climatul emotional din intreaga organizatie. Trebuie sa analizezi intotdeauna care va fi impactul manifestarilor tale emotionale asupra persoanelor cu care lucrezi. De aceea. iritat sau furios de-a dreptul. furie. Ele nu au nevoie de cuvinte. Oamenii. Emotiile manifestate ale liderului pot sa conduca oamenii din echipa sa inspre panica. prin inducerea constienta sau inconstienta a starilor emotionale sau a atitudinilor comportamentale" (Schoenewolf. Fiecare dintre noi influentam continuu starea de spirit a celorlalti. Daca liderul reuseste sa-si pastreze optimismul si increderea. A influenta starea emotionala a unei persoane in bine sau in rau este un fapt normal si natural.C. dezorientat. Ca urmare. deoarece oamenii isi preiau cu preponderenta indiciile emotionale din varful piramidei. fiinte sociale fiind. aceste stari se vor transfera si oamenilor din echipa sa.sau a ei. afecteaza dispozitia afectiva a echipei manageriale care. ca de un fel de virus social. implicare si mandrie. In cazul liderului. ostilitate. exprimarea neinhibata a unor emotii toxice la serviciu otraveste aproape automat climatul emotional din interiorul companiei. atunci cand esti lider nu-ti poti permite luxul de a arata intotdeauna ceea ce simti. o transmite mai departe pe linie ierarhica. 1990). acest lucru este si mai evident. Caile prin care liderul reuseste sa aiba un impact emotional atat de mare asupra celorlalti sunt: 3 . a fost printre primii oameni care au studiat contagiunea emotionala si a folosit termenul "isterie" pentru a se referi la trecerea unei stari de agitatie de la o femeie nemaritata la alta. descurajat. EMOTIILE LIDERULUI SUNT CONTAGIOASE Toata lumea este atenta la "sefu"!!! Contagiunea emotionala este "un proces in care o persoana sau un grup influenteaza emotiile sau comportamentul altei persoane sau grup. Hipocrate in anul 400 i.

de regula. el vorbeste cel mai mult la intalniri si este ascultat cu cea mai mare atentie este de multe ori primul care isi spune opinia despre un subiect ceilalti fac des referire la punctul de vedere deja exprimat de lider chiar si atunci cand nu vorbesc. Liderii inteligenti emotional: • • • • • • • genereaza energie si optimism ofera oamenilor sentimentul claritatii si directiei ii incurajeaza pe ceilalti sa faca tot ce pot mai bine pot sa faca fata haosului si schimbarilor furtunoase sunt sinceri in legatura cu adevarurile dureroase stiu cand sa fie fermi sau chiar duri pentru a mentine controlul creeaza un climat emotional care incurajeaza si cultiva inovatia. semnalele nonverbale pe care le transmit fiind rapid receptionate si interpretate de catre ceilalti • • • • membrii grupului considera. Acestia vor cauta in mod automat pe altcineva. loialitatea si increderea Studiile arata ca intre 50% si 70% dintre factorii care influenteaza modul in care angajatii percep climatul organizational sunt relationati direct cu dispozitia. Atunci cand persoana numita lider nu are si credibilitatea unui lider autentic nu va avea influenta emotionala despre care am vorbit asupra oamenilor din echipa sa. Acesta va deveni liderul care poate modela reactiile emotionale ale celorlalti. ca reactia emotionala a liderului este cea mai buna si isi modeleaza dupa ea propriile reactii emotionale Nu intotdeauna. liderii sunt urmariti cu mare atentie de catre cei din grup. Ca urmare. insa.• de regula. nu este doar o problema privata ea are un impact dramatic asupra rezultatelor obtinute de companie. pe care il respecta si in care au incredere. Calitatea dispozitiei afective 4 . abilitatea liderului de a-si controla dispozitiile afective si de a influenta dispozitiile afective ale celor din jurul sau. comportamentul si atitudinea unui singur om: LIDERUL. liderul "oficial" este si liderul recunoscut al unui grup. Emotiile si dispozitiile afective influenteaza cantitatea si calitatea muncii oamenilor.

trainer al TMI. George Avram Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac managerii este sa ignore nevoia angajatilor de a-si exprima trairile emotionale. conflictele si gestionarea lor. Cand oamenii se simt bine. Un lucru deja bine stiut este acela ca. cum ar fi furia. ce tine un curs de Inteligenta Emotionala. de multeori. anxietatea s. deturnand atentia de la activitatea desfasurata. pur si simplu. mai ales in companiile comerciale. "Din pacate. Una dintre definitii prezinta inteligenta emotionala ca abilitatea. o problema in dezvoltarea afacerilor. evalua si gestiona propriile emotii. gestionand probleme financiare. asa cum spunea cunoscutul filosof Ralph Waldo Emerson: "Orice organizatie este umbra prelungita a unui singur om". "Foarte multi manageri isi concentreaza mare parte din atentie. care apar la locul de munca". dezamagirea. cat si in raporturile de afaceri cu clientii. din resurse.a. Atunci cand oamenii nu se mai simt bine intr-o organizatie. frustrari. ei se revolta. capacitatea sau priceperea de a percepe. angajatii nu parasesc compania ci isi parasesc seful. ei dau tot ceea ce au mai bun.dicteaza calitatea muncii. gelozii. resentimentul. liderii "toxici" din punct de vedere emotional sunt. Din acest punct de vedere. apreciaza George Avram. perturba grav munca. in cadrul Qualians. se victimizeaza sau pleaca. Trainerul explica fenomenul atentiei reduse acordate emotiilor prin faptul ca facem lucrurile pe care am fost invatati sa le facem. invidia. micile invidii. Emotiile negative. Acest lucru genereaza comportamente negative atat in relatiile interne. ale altora si ale grupurilor. Pentru ca. de marketing sau de resurse umane. este aceea ca se pune un accent prea mare pe discutii si analize legate de afaceri. Sunt lasate deoparte problemele emotionale. O greseala cu o frecventa mare care se intampla in organizatiile corporatiste. frustrarea. atunci cand pleaca. nu-i invata nimeni pe oameni nici la scoala si nici la locul de munca cum sa faca fata 5 .

dezamagit performeaza mai slab decat unul optimist. iar 20% in retail si distributie. afirma Avram. ii determina pe angajati sa-si inabuse emotiile.problemelor care apar in lumea relatiilor interpersonale". In proportii sensibil egale. Hai sa lasam emotiile deoparte. ai unor companii de consultanta sau ai unor firme industriale. sunt angajati ai unor societati de asigurare. se simte implinit." Existenta unei culturi organizationale care nu permite exprimarea emotiilor. clienti din domeniul bancar au solicitat cursuri pentru managementul stresului si controlul furiei. cate 15%. respectat si ca are parte de respect si atentia celor din jur". suparat. frustrat. "Un om care se simte iritat. "Investitia acestor companii de servicii in angajati mai inteligenti emotional contribuie la constructia si consolidarea 6 . care are incredere in sine. Aproximativ 30% din participantii la cursurile deschise de Inteligenta Emotionala organizate de catre Qualians lucreaza intr-o banca. spune Avram. la care se adauga credinta proprie ca a vorbi despre ele este un semn de slabiciune. Companiile de servicii si mai ales cele care presupun o interactiune directa cu clientul sunt cele mai afectate de emotii. Spre exemplu. In limbajul managerial exista expresii tipice de genul: "Aici ne ocupam de business. Restul de 5% provin din diverse alte sectoare. adauga Avram. "La noi exploziile de furie provoaca mari daune".

Managing Director al Qualians. Aproape 20% din participanti ocupa pozitii manageriale de top. spune chiar ca un sef care are o zi proasta produce o paguba mai mica daca lipseste de la munca decat daca vine la birou. Modul in care simt oamenii influenteaza cantitatea si calitatea muncii. arata Mihaela Pantis. astfel incat sa creasca valoarea afacerii". concluzioneaza el. modul in care le traieste si le manifesta influenteaza in mod dramatic modul in care se simt si se comporta cei din echipa lui". "Emotiile liderului fiind contagioase. Atunci cand esti lider nu iti mai poti permite luxul sa arati ceea ce simti". De altfel. 7 . unul dintre cursurile Qualians trateaza rolul emotional al liderului pe langa capitolele mari ale inteligentei emotionale: constientizare. iar 10% ocupa functii nonmanageriale. Circuitul emotiei in companie Emotia in companie se transmite de sus in jos. Claus Moeller. presedintele fondator al TMI. spune Avram. autocontrol. "Sa fii lider presupune foarte mult autocontrol. liderul este cel care da tonul emotional. empatie si abilitati sociale.brandurilor. automotivare. aproximativ 70% din acestia provin din "middle management". Trairile sefului coboara la angajati si se reflecta apoi in calitatea si cantitatea muncii lor. In orice organizatie.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful