You are on page 1of 17

HASZNLATI UTASTS

A kazn indtsa Meg kell bizonyosodni arrl, hogy : A kazn ram alatt van A gzcsap nyitva van Ezutn az indts/ lellts gombot lltsa I-re A kazn lelltsa lltsa 0-ra gombot : ezzel megsznik az elektromos kapcsolat Folyamatos ramkimarads esetn zrja el a gzelltst. Hasznlati melegvz beszablyozsa A szablyoz-gomb lehetv teszi, hogy a kazn ltal termelt hasznlati melegvz hmrsklett megvlasszuk : A mini s az ECO kztt : a hmrsklet 38C s 50C kztt vltozik ECO : megfelel az ltalnos fogyasztskor hasznlatos maximum hmrskletnek ECO s maxi. kztt : 50 C feletti hasznlat A ftsi hmrsklet szablyozsa TLI-NYRI zemmd A szablyoz-gomb lehetv teszi a ftvz hmrskletnek kivlasztst (38 s 87C kztt) NYR zemmdban lltsa az zemmd-gombot llsba, ilyenkor nincs fts, csak melegvz szolgltats. zemzavar-jelz Rendellenessg esetn : lltsa a fkapcsolt 0-ra az 1-es gombot, Vrjon 5 mp-et lltsa vissza a gombot I-re. Ha a problma tovbbra is fennll, hvja a szervizt. A ftkr feltltse Ha a ftkrben vzhiny van, a nyomsjelz (4) -, s az zemzavar-jelz (5) villog.
1.5 1 0.5 bar 45 35

FELSZERELSI S HASZNLATI UTASTS RENOVA STAR C 24 E, RENOVA STAR F 24 E.


A kazn bemutatsa
5

3.5 3 2.5 2 1.5 1 0.5

4
75 65 55 45 35

2 1 3
0

bar C

1 - Indts/lellts. 2 - A ftvz hmrskletnek szablyozsa 3 - A hasznlati melegvz hmrskletnek szablyozsa 4 - Kijelz ftkr nyomsa (bar) s ftkr viznek hmrsklete (C). 5 - zemzavar-jelz

A Renova Star C 24 E, s F 24 E kombi kaznok (fts + folyamatos hasznlati melegvz) modull teljestmnnyel s elektronikus gyjtssal. A C modelleket egy termszetes huzat, megfelel tmrj gstermk elvezethz kell ktni (kmny). Az F modellek esetn az gstermkek eltvoltsa s a leveg beramlsa csrendszeren keresztl mestersgesen trtnik.

Kiegsztk (opci) : Klnbz eszkzk llnak rendelkezsre : - Klnfle szobatermosztt. - SD 201 padlftsi kszlet, melyet a kaznjra ktve, lehetv teszi msodik, alacsonyabb vzhmrsklet ftsi kr ltrehozst. - Szuper komfort kszlet, amely lehetv teszi a kombi kaznok trols rendszerv alaktst. Ha a rszletes listt kvnja megismerni, hvja a szervizkzpontunkat, vagy keresse fel a www.saunierduval.hu honlapot.

Tartalomjegyzk

Hasznlati utasts A kazn bemutatsa

2 3

HASZNLNAK ltalnos tudnival Karbantarts Beszablyozs, megtakarts nk gyakran krdezik

4 5-6 6-7 8-9

Ebben az esetben fel kell tlteni a ftkrt a kazn alatt lv csap megnyitsval addig, amg 1,5 bar olvashat az oszlop-nyomsjelzn

SZERELS-SZERVZ Mretek 10 Mszaki jellemzk 11 - 13 Hidraulikus kr 14 - 15 Ftkr mkdse 16 A kazn felszerelse 17 gstermk elvezets Renova star C 18 gstermk elvezetsek Renova star F 18 - 20 Szerelkszlet 21 A kazn felszerelse 22 Elektromos bektsek 22 - 23 zembe helyezs 24 - 25 Beszablyozs 26 Lerts 27 Gzfajta megvltoztatsa 27

Figyelem : 2,5 bar fltt a jelz (4) villogsa azt jelenti, hogy a ftkr tlnyoms alatt ll : engedjen le valamennyi vizet egy raditorbl a nyoms cskkentse rdekben.

LTALNOSSGOK Mkds biztonsga 28 - 29

HASZNLNAK
dvzljk a felhasznlk kztt
Ksznjk, hogy a Saunier Duval gyrtmnyt vlasztotta. A kazn, melyet felszereltek nnl, tbbszint minsgi ellenrzsen ment t. Annak rdekben, hogy kaznjt a legjobb teljestmnyen tudja hasznlni, specilis ellenrzseket s beszablyozsokat kell vgezni azon. Szakszervizek a Saunier Duval ltal kiadott jtllsi jegyben tallhatk. A Saunier Duval Magyarorszg Rt1 + 2 ves jtllst biztost nnek a gzkaznra az zembe helyezs dtumtl szmtva, ha vente legalbb 1 alkalommal (ftsi szezon eltt) a gzkaznon karbantartst vgez a szakszerviznk. A rszletes feltteleket a jtllsi fzet tartalmazza.

Karbantarts fontos tudnivalk


a kvetkez mveleteket vgzik el: hcserl, az g s az gstermk visszaramlsgtl tiszttsa szivatty ellenrzse szablyoz rszek ellenrzse s jraszablyozsa biztonsgi elemek ellenrzse, a ventiltornl presszosztt (F tpus) az gs ellenrzse.

Megfelelen tiszttva s szablyozva kaznja kevesebbet fogyaszt s hosszabb lettartam lesz. A kazn s vezetkeinek rendszeres karbantartsa elengedhetetlen a kzponti ftsi rendszer megfelel mkdshez. A karbantarts lehetv

teszi a gzkazn lettartamnak meghosszabbtst, energiafogyasztsnak s szennyezanyagkibocstsnak cskkentst. Ezt a karbantartst kpzett szakembernek kell elvgeznie, akivel SZERZDST rhat al a bezemelskor. A karbantartsnl

HASZNLNAK
Karbantarts fontos tudnivalk
szennyezdseket a vezetk bels falrl. A berendezs burkolatt egy szappanos vizes ruha segtsgvel lehet tiszttani. Ktelez az gstermk elvezetk ellen_rzse (F tpus), szksg esetn tiszttsa. Tiszttson az gstermk elvezetk bels felletnek kzvetlenl a kazncsatlakozsnl trtn tiszttst rtjk. El kell tvoltani a lerakdott Ne hasznljon csiszol vagy oldszer alap anyagot, ez krosthatja a burkolatot.

Beszablyozs, megtakartsi forrs


A Renova Star gzkaznt gyrilag gy alaktottk ki, hogy ltalnos ftsi rendszerrel egytt tudjon mkdni. Miutn sok ftsi rendszer specifikus, forduljon szakemberhez, aki kaznjnak paramtereit gy lltja be (maximlis hmrsklet vagy a ftkr maximlis teljestmnye), hogy a lehet legjobb hatsfokkal tudja hasznlni azt Termszetesen a beszablyozsok utn vltoztatni tudja mg a hmrskletet sajt ignyei szerint. Ftskor az zemmdgomb lehetv teszi, hogy vltoztassa a ftvz hmrsklett a ftkrben a min. (38C) s a max. (87C) kztt. A fotn lthat kzepes lls a legtbb esetben megfelel az ignyeknek. 50C-nak felel meg, s egy csald minden ignyt kielgti (zuhanyzs, mosogats). A maximlis llst csak a nagyon fontos s nlklzhetetlen felhasznlsokhoz alkalmazzuk, amikor valban nagyon meleg vzre van szksg. Ilyenkor kerljk a gyakori csapnyitst s zrst. A mg nagyobb knyelem s megtakarts rdekben a Saunier Duval klnbz helyisgtermoszttkat ajnl opciknt. A helyisgtermosztt hasznlata nagyobb knyelmet jelent, mert pontosan szablyozza a laks bels hmrsklett. Nagyobb megtakarts (20%-ig) lehetsges, mert klnbz hmrskleteket tud kezelni a nappali, jszakai idszakokra, valamint amikor a laks hasznlaton kvl van.

Hasznlati melegvznl az zemmd-gomb 38C s tbb mint 60C kztt enged vlasztani. Az ECO lls kb.

HASZNLNAK
nk gyakran krdezik
Szeretnm lezrni annak a helyisgnek az als s fels szellzit, ahol a kazn van, mert nagyon hideg leveg jn bellk ! Ezt semmikppen ne tegye, mert veszlyes! Elengedhetetlenek a kazn megfelel mkdshez. Elzrsuk gtoln a fstgzok tvozst, s fullads-veszlyt jelentene. A frdszobban sokig kell vrnom, amg melegvz folyik a csapbl ! Brmekkora teljestmny a kazn, a melegvz megindulsa fgg a csvekben lv hidegvz mennyisgtl. Ha a frdszoba 10 mterre van a kazntl, a melegvz megindulshoz szksges nhny tz msodperc nha hossznak tnhet! Megjegyezzk, hogy ebben az esetben a csap kzelben elhelyezhet egy Isobox modul (11 l-es, ami lehetv teszi, ami lehetv teszi az azonnali melegvz szolgltatst. Krje ki szervizese tancst. Vz hangjt hallom a raditorokbl. Lehetsges, hogy leveg van a csvekben. Lgtelentse a raditorokat a szlkn tallhat lgtelent csavar megnyitsval. Lgtelents utn mindig lltsa vissza a kaznnl a feltntetett nyomst. Ha a rendellenessg tovbbra is fennll, hvja a szervizt. A kazn biztonsgi okokbl lellt, mert vzhinyt rzklelt a ftsi rendszerben. Ha tbb napig nem vagyok otthon, krt tehet-e a fagy a ftsi rendszerben? A ftsi s hasznlati melegvz zemmdgombok mini llsa fagy elleni vdelmet biztost (gz- s elektromos ram esetn). A hosszabb ideig hasznlaton kvl ll laksokban le kell rteni a berendezst vagy specilis ftsi fagyll anyaggal elltni (ezt bzzuk szakemberre).

Fel kell tlteni a rendszert a kazn alatt tallhat kk csap megnyitsval, amg a kijelz 1 s 2 bar kztti rtket mutat. A kazn automatikusan jraindul, ha elegend nyomst rzkel. Ha tl gyakran kellene feltlteni a ftsi rendszert, ez szivrgs miatt is lehetsges. Ebben az esetben hvja a szakszervizt.

Feljegyzseim

...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ......................................................................

SZERELS-SZERVZ
Mretek
A kaznt egy csomagban szlltjuk : Az F tpus kaznok esetben tbbfle gstermk elvezets rendelhet.

Mszaki jellemzk
Vizhozam/nyoms grbe

Az elremen s visszatr ftvz kztti nyomsklnbsg (kPa)

50 40 30 20 10

1 2 3 4 5

740

500

1000
Szlltott vzmennyisg (l/ra)

1 2 3

Bypass zrva Negyed fordulattal nyitva Fl fordulattal nyitva

4 5

Egy fordulattal nyitva Kt fordulattal nyitva

410

Renova Star
Nett tmeg Brutt tmeg A B (kg) (kg) (mm) (mm)

C 24 E 32 33 184

F 24 E 36 37 165 -

125*

* gstermkelvezet minimlisan 130 mm lehet (a toldat a dobozban van)

10

11

SZERELS-SZERVZ
Mszaki jellemzk Renova Star
Fts
Ftsi teljestmny Hterhels Elremen ftvz max. hmrsklete Elremen ftvz min. hmrsklete Tgulsi tartly rtartalma Ftkr max. trfogata 75 C-on Biztonsgi szelep, nyitnyomsa a ftrendszerben min.: (kW)-tl max. : (kW)-ig min.: (kW)-tl max. : (kW)-ig (C) (C) (l) (l) (bar)

Gztpus
C 24 E
8,5 23,1 9,4 25,6 87 38 5 110 3,0

F 24 E
8,7 23 9,5 25,2 87 38 5 110 3,0

FLDGZ
g fvka szkt Nvleges gznyoms Max. gnyoms Min. gnyoms Max. gzterhels Min. gzterhels (mm) (mm) (mbar) (mbar) (mbar) (m3/h) (m3/h)

C 24 E
1,20 25 12 2,2 2,72 1,08

F 24 E
1,20 25 12 2,2 2,64 1,10

Hasznlati melegvz
Melegvz teljestmny vltoztathat Hterhels Max. hmrsklet melegvznl Legkisebb elvteli vzmennyisg Specifikus tmegram (t 30C) Min. hlzati nyoms Max. hlzati nyoms (kW)-tl (kW)-ig min.: (kW)-tl max. : (kW)-ig (C) (l/perc) (l/perc) (bar) (bar)

C 24 E
8,5 23,1 9,4 25,6 63 2,7 10,8 0,5 10

F 24 E
8,7 23 9,5 25,2 63 2,7 10,8 0,5 10

FLDGZ S
g fvka szkt Nvleges gznyoms Max. gnyoms Min. gnyoms Max. gzterhels Min. gzterhels (mm) (mm) (mbar) (mbar) (mbar) (m3/h) (m3/h)

C 24 E
1,2 25 18 3,8 3,1 1,32

F 24 E
1,2 25 18 3,8 3,1 1,32

gstermk
gstermk elvezets gsi levegbelps gsleveg igny (1013 mbar - 0C) gstermk tmegram Max. gstermk hmrsklete gstermk sszettele kmnnyel (mm) mestersgesen (mm) (mm) m /ra (g/s) (C) CO (mg/kWh) CO2 (%) NOx (mg/kWh)
3

C 24 E
130 (125)* _ _ 56 20,7 116 35 5,5 173

F 24 E
_ 60/80 100/125 56 18 146 52 6,4 162

PB Gz
g fvka szkt Nvleges gznyoms Max. gnyoms Min. gnyoms Max. gzterhels Min. gzterhels (mm) (mm) (mbar) (mbar) (mbar) (kg/h) (kg/h)

C 24 E
0,7 29 27,5 5,1 1,87 0,79

F 24 E
0,7 29 27,5 5,1 1,9 0,79

Villamos tplls
Tpfeszltsg ramfelvtel Max. villamos teljestmny Elektromos vdettsg * min. 130, a zrjeles mret a deflektor csonkjnak a mrete (V) (A) (W)

C 24 E
230 0,4 95 IPX4D

F 24 E
230 0,6 135 IPX4D

12

13

SZERELS-SZERVZ
Hidraulikus kr
Renova Star C 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 - gstermk visszaramls rzkel - Deflektor - Hcserl - Tlmelegeds korltoz - gtr - Ftsi s HMV hmrsklet hatrol - Tgulsi tartly - Ionizcis elektrda - g - Gyjt elektrda - HMV hmrsklet rzkel - Keringet szivatty - Gyjt traf - Tmegram rzkel 7 - Gzszelep - Ftvz nyoms-rzkel - By-pass - Lert csap - Bemen hidegvz szr - Feltlt egysg - Ftkri szr - 3 bar-os biztonsgi szelep

Hidraulikus kr
Renova Star F 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 - Ventiltor - Nyomskapcsol gstermk - Hcserl - Tlmelegeds korltoz friss leveg - gtr - Ftsi s HMV hmrsklet hatrol - Tgulsi tartly - Ionizcis elektrda - g - Gyjt elektrda - HMV hmrsklet rzkel - Keringet szivatty - Gyjt traf - Tmegram rzkel 7 - Gzszelep - Ftvz nyoms-rzkel - By-pass - Lert csap - Bemen hidegvz szr - Feltlt egysg - Ftkri szr - 3 bar-os biztonsgi szelep

8 9

10

8 9

10

11 12 14 16 17 18 19 20 15 13

11 12 14 16 17 18 19 20 15 13

A B C D E

Visszatr ftvz Hidegvz bemenet Elremen ftvz Melegvz kimenet Gzbemenet

21 22

D E

A B C D E

Visszatr ftvz Hidegvz bemenet Elremen ftvz Melegvz kimenet Gzbemenet

21 22

D E

14

15

SZERELS-SZERVZ
Ftkr mkdse
A Renova Star kaznokat klnbz ftsi rendszerbe bepthetjk : ktcsves, egycsves, soros vagy prhuzamos, padlfts (kzvetlen padlftsre a kazn nem alkalmas), falfts, stb. Figyelem : ha a felhasznlt anyagok klnbz minsgek (Fe, Cu, Al), korrzi lphet fel (elektrokmiai potencil klnbsg miatt). Ebben az esetben ajnlatos a ftkrbe korrzigtlt adagolni, a javasolt mennyisgben, mely megakadlyozza a gzkpzdst s az oxidci kialakulst. A cshlzatot a szoksos mdszerek szerint kell kialaktani, vzhozam-grbe segtsgvel (11. oldal). A ftkrt a vals szksgletek szerint kell kiszmtani, tekintet nlkl a kazn maximlis teljestmnyre. A kimen s a visszatr g kztti hmrsklet legyen kisebb vagy egyenl 20C-kal. A szivatty minimlis tmegrama 500 l/h lehet. A vezetkek nyomvonalt gy kell kialaktani, hogy elkerlhet legyen a lgzskok kialakulsa s knnyen lehessen a rendszert lgtelenteni, lerteni. Lgtelentket kell tervezni a cshlzat fels pontjaira. A kaznba beptett tgulsi tartly gyrilag 0,5 bar nyomsra van belltva gy a ftkr 110 liter 75C-os ftvizet tartalmazhat max. 3 bar zemi nyomson. Az zembe helyezsnl mdostani kell az zemi nyomst magasabb statikus terhels esetn. A rendszer legmlyebb pontjra leereszt csapot kell szerelni. Ha termosztatikus szelepeket hasznl, ne alkalmazza ezeket minden raditoron, hanem fleg a nagyobb hingadozs helyeken szerelje fel ket, s sohasem abban a helyisgben, ahov helyisgtermosztt kerl. Mindenkppen szksges a ftkrt alaposan tmosni, mieltt bekti az j kszlket. A szennyezdsektl szrmaz zemhiba nem jtllsos hiba. Az NK 14-nl nagyobb kemnysg hlzati vz esetn hathatsan vdekezni kell a vzk ellen, mert az a hcserlt krosthatja.

A kazn felszerelse
A kazn helynek kialaktsnl a kvetkezket kell figyelembe venni: A hozzfrhetsg cljbl mindenkppen biztostani kell egy minimum 20 mm-es oldaltvolsgot a kszlktl, (50-50 mm ajnlott). Tartsa be a minimum 1,80 m-es magassgot a deflektor als pontjig abban az esetben, ha kmnyes gstermk elvezetsrl van sz. (C modell). Ezt a felttelt teljestjk, ha a tartt a fldtl legalbb 2,05 m-re helyezzk, Kerljk a vlaszfalra (6-10 cm-es) trtn szerelst, illetve nagy felletre (kb. 8-10 m2) (membrnhats miatt magasabb zajszint alakulhat ki) Ne helyezzk a kszlket olyan berendezs fl, amelynek mkdse kros lehet (zsros gzt kibocst tzhely, mosgp, stb.) vagy olyan helyisgbe, ahol korrzit elidz kzeg van (fodrszzlettel

63,4

105

160

160

2,05 m padlzattl

747,7

37

a
70

b
102

c
70

d e
GAS

38

410

20 mini

kzs tr), vagy ahol nagy a porkibocsts (C tpus kazn) Ne helyezznk a kaznnal (C tpus) egy helyisgbe olyan berendezseket, melyek a belp gsi levegt felhasznlhatjk (elszv, szrt, stb). Emlkeztet : gyeljnk arra, hogy a fels s als szellzk sose legyenek elzrva, a kazntrnl.

A gzkazn egyes csonkjainak csatlakoztatsa az albbiak szerint trtnjen (balrl jobbra) : a - Raditortl visszatr g b - HMV bemen g c - fts elremen g d - HMV elremen g e - gzcsatlakozs

Hasznlati merlegvzkr kialaktsa


gy kell kialaktani a HMV krt, hogy igyekezznk a minimumra cskkenteni a nyomsvesztesget : hasznljunk minl kevesebb knykt s szerelvnyt, hogy a melegvz hozam elegend legyen. A kazn 0,5 bar nyomson is kpes mkdni, de csak alacsony melegvz hozammal. Ajnlatos az 1 bar fltti s lehetleg a 4 bar alatti hlzati vznyomst biztostani.

16

740

17

SZERELS-SZERVZ
Renova Star C gstermk elvezets
Az gstermk elvezetst gy kell megoldani, hogy a fggleges fstcsben esetlegesen kpzd kondenzvz semmikppen se folyjon vissza a kaznba. Az elvezet cs vzszintes rsznek legyen minimum 3 %-os lejtse a kazn fel, kivve ha ez a csszakasz rvidebb mint 1 mter. Vzszintes gstermk elvezets 60 s 100 mm-es koncentrikus csvekkel (C 12 szerelsi md). Maximlis nyomsvesztesg az elvezet rendszerben : 60 Pa. gy vzszintesen 3 mter hossz (L) cs s egy knyk hasznlhat. Valahnyszor egy tovbbi 90-os (vagy 2 db 45)-os knyk beptse szksges, a csvezetk megengedett hosszsgt (L) egy mterrel cskkenteni kell.

A kaznhoz adott szkitt a ventiltornl kell elhelyezni, ha a hosszsg (L) kisebb, mint 1 m, vagy gyjtkmnyre csatlakozik.

Tvtart
64
1%

Az gstermk elvezetnek legyen kb. 1%-os lejtse kifel az esetleges csapadk visszaramlsnak elkerlsre.

gstermk elvezetsek Renova Star F


A Saunier Duval kaznon klnbz gstermk kivezetsek lehetsgesek, amelyekbl albb bemutatunk nhnyat. Tovbbi felvilgostsrt az egyb lehetsgekkel s tartozkokkal kapcsolatban forduljon a mrkakereskedhz illetve a mrkaszerviz kzpontokhoz vagy a kszlk forgalmazjhoz.

Minimlis tvolsgok (mm-ben) amelyeket be kell tartani az gstermk elvezetk vgzdsnl* A - Ablak alatt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .600 B - Szellz nyls alatt . . . . . . . . . . . . . . . .600 C - Eresz alatt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .300 D - Erkly alatt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .300 E - Szomszdos ablaktl . . . . . . . . . . . . . . .400 F - Szellz nylstl . . . . . . . . . . . . . . . . . .600 G - Fggleges vagy vzszintes csvezetkektl . . . . . . . . . . . . . . . . . . .600 H - plet sarktl . . . . . . . . . . . . . . . . . . .300 I - plet bejrattl . . . . . . . . . . . . . . . . .1000 L - Talajtl vagy egy msik emelettll . . . .2200 M - Kt fggleges kivezets kztt . . . . . .1500 N - Kt vzszintes kivezets kztt . . . . . . . .600

G C E A B D I H L F M

* A megadott rtkek irnyadk (Franciaorszgi norma), hazai elrs hinyban

18

19

SZERELS-SZERVZ
Szerelkszlet
Fggleges gstermk elvezet rendszer 80 s 125 koncentrikus cs (C 32 tpus szerels) Maximlis nyomsvesztesg : 60 Pa. Fgglegesen 9 mter hossz gstermk-elvezett (L) s egy indtelemet hasznlhatunk A kaznhoz adott szktt a ventiltornl kell elhelyezni, ha a hosszsg (L) kisebb, mint 3 m.

Tmegram korltoz (12l/perc)

21

15 x1 mm

A
18 x 1mm

Osztott gstermk elvezets 2 x 80 mm-es csvekkel (C52 tpus megolds) Maximlis nyomsvesztesg : 60 Pa. A kt gstermk elvezet (L1 + L2) hossza egyttesen 19 mter, valamint kt knyk s egy szepartor lehet. Figyelem :
az gsi levegt szllt, valamint az gstermket elvezet csvek kivezetst nem szabad az plet ellenttes oldalaira elhelyezni /-D, vagy Ny-K/!

Gzszr Nyomsmr pont


L1
L 2

80

134

Tvtart

A - HMV 3/4 hollandi csatlakozs, 15 x 1 mm-es csvggel B - Gz csidom 1/2 hollandi csatlakozs, 18 x 1 mm-es csvggel

Fontos : A ftsi biztonsgi szelepet s a lert szelepet kssk be a csatornba manyag csvek segtsgvel.

80

A kaznhoz adott szkitt a ventiltor kimenetnl kell elhelyezni, ha a hosszsg (L1+L2) kisebb, mint 6 m.

20

21

SZERELS-SZERVZ
A kazn felszerelse
Minden egyb mvelet eltt a csvezetkeket a lehet leggondosabban meg kell tiszttani egy a clnak megfelel tiszttval, amely eltvoltja az olyan szennyezdseket, mint a reszelk, forraszanyag, olaj vagy klnbz zsrok. Ezen idegen anyagok bekerlhetnek a kszlkbe s zavarhatjk annak mkdst. Megjegyzs : oldott szennyezdsek a ftkrben krosodst okozhatnak. Felszerels : Helyezze a kszlket a felfggesztre a csatlakoz pontoknak megfelelen. Helyezze el a tmtseket (vzkorltozt, gzszrt) s a hollandi s a hollandi anykkal rgztse a kaznhoz a szerelkszletet. Termosztt A kp alapjn ksse r a termosztt vezetkeit a kt kapocsra. Fontos : A termoszttot semmikppen sem szabad a 230 V-os hlzatra csatlakoztatni!
C

Ne feledje elhelyezni a kls tltscsatlakoz hosszabbtjt.

Elektromos bekts
A ftkszlk csatlakoz vezetkt 230 V vdvezets hlzatra csatlakoztassa. Az rvnyes szabvnyok szerint ktsark levlaszt kapcsolt kell az idszakosan nedves helyisgen kvl elhelyezni, melynek rintkez nylsa legalbb 3 mm. Figyelem : a kaznba specilis villamos kbel van beptve. Ha ki akarja cserlni, a kbelt kizrlag valamelyik Saunier Duval szakszerviznl rendelje meg S1008600 ref. szmmal.

22

23

SZERELS-SZERVZ
A kazn zembehelyezse
Csatlakoztats a gzvezetkhez Nyissuk meg a gzmr csapjt Ellenrizzk, hogy a gzbekts illetve az sszes menetes cskts a kaznon bell szivrgsmentes-e. ramellts (kszlken kvl s bell) Gyzdjnk meg, hogy a kazn megfelelen kapja-e a 230 V-os ramot. Lgtelentsnk minden raditort a vz buborkmentes folysig majd zrjuk el a lgtelentket.

Hagyjuk llandan nyitva a szivatty lgtelentt.

lltsa az zemmd-gombot I llsba.

Nyissa meg a szivatty tetejn lv lgtelent zrcsavart s a ftkr automatikus lgtelentit.

Nyissuk ki a klnbz melegvz csapokat a rendszer lgtelentsre.

Gyzdjnk meg, hogy a nyomsmr a rendszer lgtelentse utn a belltott 1 s 2 bar kztti rtken marad-e. Ha nem, gy tltsnk utna.

Nyissa meg a kazn alatt lv feltlt csapot addig, amg a nyoms kijelz 2 bar-t mutat.

24

25

SZERELS-SZERVZ
Beszablyozs
A ftsi teljestmny szablyozsa A kazn teljestmny ftsi zemmdban bellthat brmely rtkre a 12. oldalon lv rtkhatrok kztt. Ez lehetv teszi, hogy megfelel teljestmny szolglja ki a rendszer relis hszksgleteit tlzott teljestmny ignybevtele nlkl, de megtartva a magas hatsfokot. Ezt a szablyozst egy csavarhzval kell elvgezni a potenciomteren (A jel az brn), a vezrlpanel bels feln. Megjegyzs : A ftteljestmny cskkentse semmilyen hatssal nincs a hasznlati melegvz teljestmnyre. Gyrilag a kaznokat 15 kW-ra szablyozzk be.

Lerts C
Ha tvollte esetn fagyveszly van, le kell rteni a rendszert. Hogy ezt a mveletet elkerljk, specilis ftsi fagyll folyadkot adagolhatunk a rendszerbe 15 tf.%-ig. (a fagyll folyadk tpusa a kereskedelemben kaphat ftsi rendszerhez ajnlott legyen) A ftkr lertse Nyissa ki a rendszer legalsbb pontjn lv csapot. Juttasson a rendszerbe levegt a rendszer egy lgtelentjnek kinyitsval, a ftkszlk leereszt csavarjt is nyissa ki (kis mennyisg kifolys)

max. maxi
15kW

mini

Szivatty mkdse A panelen lv B mikrokapcsolval vlaszthatjuk meg a szivatty mkdst : - ON llsban (gyri konfigurci) a szivatty a szobatermosztttal egytt mkdik - OFF llsban a szivatty az gvel egytt mkdik

A ftkr vzmennyisgnek szablyozsa A vzhozamot a ftsi rendszer szmtott mkdshez kell szablyozni. A ftkszlk 1/2 krre nyitott, beptett bypass (brn C jel) csavarral van szlltva, amelyen a szksgletnek megfelel szm fordulatot kell vgezni hogy a rendelkezsre ll nyomsmagassgot hozzigaztsuk a rendszer vesztesghez a hozam/nyoms grbe szerint (11. oldal).

A hasznlati melegvz lertse Zrja el a hidegvz bemen csapjt. Nyisson ki egy vagy tbb csapot.

Gzfajta megvltoztatsa
Ha megvltoztatja a rendszert ellt gz fajtjt (fldgzrl PB gzra val tlls, vagy viszont), a ftkszlk bizonyos elemeit is ki kell cserlni; ehhez a Gz tllt" kszletet kln szlltjuk. Az tszerelst s jraszablyozst csak a mrkaszerviz vgezheti el.

Minsgtansts
A Saunier Duval tanstja - a 2/1984 (III.10.) BKM Ip egyttes rendelete szerint -, hogy a szllitott kszlk a Felszerelsi s hasznlati utastsban szerepl adatoknak megfelel.

26

27

LTALNOSSGOK
Mkds biztonsga
Ebben az esetben is hvja a legkzelebbi szakszervizt. ramsznet A kazn lell. Ha jra van ram, a kszlk automatikusan jraindul. Tlmelegeds elleni vdelem/ Ha egy hiba miatt biztonsgi okbl lell a kazn (kzi mkdtets termosztt), a vezrlpanelen a piros lmpa villog. Hvja a legkzelebbi szakszervizt. Ha ez tl gyakran elfordul, hvja a szakszervizt, mert lehetsges, hogy : - a ftkrben szivrgs van, aminek meg kell keresni az eredett; - a ftsi krben korrzi van, melyet a ftsi vz kezelsvel lehet megszntetni. Fontos : Egy ftsi rendszer nem mkdhet megfelelen, ha nincs feltltve vzzel, s nincs jl lgtelentve az indulsnl. Ha ezek a felttelek nem teljeslnek, akkor klnbz zajokat szlelnk, amelyek jhetnek a kaznbl a vz felforrsa miatt, vagy a raditorokbl a vz csorgsa miatt.

Leveg jelenlte a csvekben Engedje ki a levegt a raditorokbl s lltsa be a nyomst.

Fagyvdelem Ha nhny napra tvol vagyunk, lltsuk a gombot min. llsra, hogy megvjuk a kszlket a fagytl. Tarts tvollt esetn jrjunk el a Lerts" fejezetben (27. oldal) lertak szerint. Az gstermk elvezets biztonsga (Renova Star C) Ha brmilyen, akr rszbeni elzrds keletkezik az gstermk elvezet csben, az automatikus biztonsgi

berendezs lelltja a kszlket. Ebben az esetben a vezrlpanelen villog a piros LED A kazn 15 perc mlva automatikusan jraindul. Ha ez nem trtnik meg, hvja a szakszervizt Fontos : az gstermk elvezets biztonsgi berendezst tilos zemen kvlre helyezni. A biztonsgi berendezsekhez csak a szakszerviz szerelje nylhat, s csak

a Saunier Duval ltal szlltott alkatrszek hasznlhatk fel. A lgramls biztonsga (Renova Star F) Ha a leveg-ramlsban rendellenessg mutatkozik, a biztonsgi rendszer megszaktja a kazn mkdst, s a vezrlpanelen a piros LED villog. Ebben az esetben hvja a legkzelebbi szakszervizt. Gzhiny A kszlk biztonsgi okbl lell, avezrlpanelen a piros lmpa villog.

28

29

30

31

Magyarorszg 1238 Budapest, Helsinki t 120. www.saunierduval.hu

03/04 - 4000123800-5 - Renova Star