A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben

1. Keringési betegségek
Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott,magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos ,nőknél menopausa (a menstruáció elmaradása) után ill. fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében .Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek belső struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnak és a linolsavnak.A diétás antioxidánsok :beta-karotén (pro A-vitamin) és E-vitamin megakadályozzák az LDL- oxidációját.Az E-vitaminnak speciális protektív hatása van,különösen a dohányzók körében. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a toxikus termékek kialakulásának megakadályozásában. A C-vitamin is rendelkezik úgynevezett gyökfogó hatással. Az erekben és az idegszövetben csökkenti az oxigénhiány következményeit ,és a plazma lipoproteinjeinek oxidációja révén szintén szerepe van az oxidatív érkárosodás és atherogenezis (az érelmeszesedés kialakulásának folyamata ) megelőzésében. A többszörösen telítetlen zsírsavak,omega-3 zsírsavak, (linolénsav) szerepe a vér koleszterinszintjének szabályozásában van. Építőkövei a sejthátyáknak és funkciójuk van a zsírok szervezeten belüli szállításában. A B, C, E-vitaminok előbb említett hatásainak protektív szerepe van Az Ischémiás Szívbetegség megelőzésében. Ebben hatékony a homoktövis tea, húsolaj és életbogyó kivonat. A Hemorrhagiás Diatézis (a véralvadási tényezők hiánya) kezelésében jelentős hatással bírhat a húsolaj és a tabletta.

A P-vitamin (polifenolok),C-vitamin és K-Vitamin fontos szerepet játszanak ebben. A K-vitamin szabályozza a II,VII,IX,X véralvadási faktorok képződését, szerepet játszik a praecursor véralvadási fehérjékben történő átalakításban széndioxid additóval. Az additio növeli a glutaminsav maradványok kalcium iránti affinitását, amely alapvető a véralvadásban és a csontok kalcium felvételének modulatiójában.

2 .Légzőszervi betegségek
Bronchitis (a hörgők gyulladása) esetén, kitűnően hat a húsolaj belsőleg és inhalálva. A működő gyógyhatású tényezők ebben az esetben a béta-karotin és C-vitamin. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja és antixoxidánsként megakadályozza a C-vitamin oxidációját. Így erősítik egymás hatását. Az A1-vitaminnak nagy jelentősége van a bőr és nyálkahártyák szerkezete és ellenálló képessége vonatkozásában. Bronchiektaziaban (a hörgők helyi kitágulással, gyulladással járó gennyes, idült betegsége) az előírt terápia mellett kiegészítőképpen jótékony hatású lehet a húsolaj ;K1-, E-, A-vitamin- tartalma következtében bíró gyulladásgátló, regeneráló hatása által. Pneumónia (baktérium, vírus v. gomba okozta tüdőgyulladás) fellépésekor kitűnően hatásos a húsolaj és a tabletta. A tabletta C-vitamin hatása miatt, a húsolaj pedig karotinoid, E-vitamin és C –vitamin hatásainál fogva. A C-vitaminnak nagy szerepe van az alapállomány egyik fontos alkotójának , a hidroxiprolinnak a kialakulásában ,így a sejtek, a sejtfalak, az erek, és egyéb kötőszöveti állomány felépítésében fontos enzimek működéséhez szükséges. Az E-vitamin –mint már említettükantioxidáns tulajdonsággal rendelkező anyag, amely képes megakadályozni a több kettős kötést tartalmazó zsírok és olajok oxidációját.(„avasodását”) E tulajdonsága révén újabban az érdeklődés

. Naponta többször evés után húsolajt ildomos tartani a szájban. A fül. A húsolaj K-vitaminja egy olyan enzim prosztetikus.homlokterébe került . Anginás betegségben (=torokgyulladás) szenvedőknek hasonlóképpen ajánlható a húsolaj mind belsőleg lenyelve és mind toroköblögetésre lenyelés előtt. Ozaena (az orrüreg nyálkahártyájának sorvadással. éjszakára olajos tampon használata hasznosnak bizonyult. csoportja amely a „félkész” alvadási faktorokból „készterméket” állít elő oly módon. melyek így képesek lesznek a thrombocytákhoz és más. okozta károsodások hajlamosítanak többek között a pneumónia kialakulására is. okozta károsodásokat. a véralvadásban közreműködő struktúrákhoz kapcsolódni. és az orr betegségei Adenoiditis (garatmandula-gyulladás) fennálltakor kiegészítőleg. A szabadgyökök. a torok. Laryngitises betegeknek (gégegyulladás) is hasonlóképpen ajánlható a homoktövis húsolaj. jellegzetes orrbűzzel járó betegsége) fennáltakor a húsolaj baktericid és regeneráló hatása következtében a napi 3-4 szeri húsolajcsepegtetés az orrba . Orrvérzés esetén segíthet a húsolajba mártott vatta vagy géz. 3. az immunrendszer sejtjei így gyorsabban és hatékonyabban kifejthetik protektív funkciójukat. Az ekkor megmutatkozó antiszeptikus és baktericid effektus révén gyorsan eliminálódnak a gyulladást előidéző pathogen kórokozók.mert számos betegség. pörkképződéssel. az antibiotikus terápia mellett immunerősítő hatása van a húsolajnak (hatásait lásd a pneumóniánál) és a tablettának. Működő gyógyhatású tényezők: a vitamincsoport. kórállapot hátterében sejtenek szabadgyökök. hogy egyes glutamincsoportokhoz karboxilgyököt kapcsol.és a baktericidhatás.

B. Ebben segít a különféle hatóanyagok antioxidáns hatása és a retinol (A vitamin) . többszörös képződmény) és Rhinitis (orrnyálkahártyagyulladás) esetében a húsolajos géztampon gyulladásgátló.A és C-vitamin jótékony hatásai a nyálkahártyára) 5.addig a különféle stomatitisekben a baktericid. regeneráló hatású. regeneráló és immunmoduláló hatás javítja a panaszokat. az orrmelléküregben ülő magányos v.tea. Míg Pulpitisben elsősorban a gyulladáscsökkentő és fogbélfájdalomcsökkentő hatás érvényesül. Paradontosisban (fogágybetegség/-elfajulás) különösen hatásos a C. 4. a húsolaj öblögetve kiválóan alkalmas Pulpitis (fogbélgyulladás) és különféle stomatitisek (szájnyálkahártya-gyulladás) kiegészítő kezelésére. A húsolaj és a tabletta belsőleg. A szem betegségei A nervus opticus atrophiája (a látóideg sorvadása) esetén kiválóan alkalmas az összes homoktövis termék a látás javítására. Ugyanez jellemző a Gingivitis ulcerosa-ra (fekéllyel járó fogínygyulladás) és a Gingivoglossitisre (fogíny és nyelvgyulladás) A húsolaj jótékony hatása az antiszeptikus hatáson kívül még megmutatkozik a fekélyellenes és immunstimuláló hatásban is. fájdalomcsökkentő.Otitis (fülgyulladás).(A B2.gyulladást csökkent és regenerálja a nyálkahártyát.Orr-polip (az alsó orrkagylón. A szájüreg és a fogak betegsége Abscessus alveolarisban (=foggyökércsúcs körüli tályog) a húsolaj segíti a tályog begyógyulását fertőtlenítő és regeneráló hatása révén.E vitamincsoport. esetleg az orrsövényen v.húsolaj) Belsőleg és öblögetve a húsolaj fertőtlenít .(Tabletta.

A retinolnak szerepe van a szemideghártya fényérzékeny anyagának. ami B2-vitamin bevitel után általában nyom nélkül gyógyul. Így érthető. a szájzug . baktericid megnyilvánulásai segít leküzdeni a gyulladást. melyek a kapillárisok áteresztőképességét és „törékenységét” csökkentik. (Az A–vitamin tartós hiánya a bőr kiszáradásához vezet. keratomalacia (szaruhártya-lágyulás) és corneaulceratio (fekély) fordulhat elő. Hemeralopiában (szürkületi vakság)-ajánlott homoktövis termékek: húsolaj. Ebben megtalálható A B2-vitamin. Gyógyhatású tényezők az: A –vitamin (hatását lásd feljebb). Az A-vitamin hiánya a hámsejtek sorvadását és fokozott elszarusodását is okozza. hogy segítik a látás élességét is. és a látást is javítja.A B2-vitamin a szem fáradtságának kitűnő ellenszere.a rodopszinnak a felépítésében. xerosis (száraz szem) . . tabletta. B2 és PP –vitamincsoport. tea. és fájdalmasan bereped (cheilosis). tea) van nagy szerepe. Tavaszi kötőhártya-gyulladás esetén főleg a Homoktövis szárazanyagnak (tabletta. Ez utóbbiak olyan növényi eredetű flavonglikozid-származékok gyűjtőneve.) A vitaminkoncentrátum-csoport hatásai és az antiszeptikus. Gyakoriak a cornea (szaruhártya) és a conjunctiva (kötőhártya) elváltozásai.Hiányában jellemzőek a bőr-és szemlencseelváltozások.építő-szerepe. Blepharitis ( a szemhéj bőrének gyulladása) esetén egyaránt alkalmazható a húsolaj és magolaj szemhéjra kenése + belsőleg az összes homoktövis termék.a szemzug. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a bőr kiegyensúlyozott működésének a szabályozásában. valamint az orrszárnyak tövében a nyálkahártya vöröses-lilásan elszíneződik.( Ezért hiányának korai tünete a szürkületben vagy a gyengébb fényviszonyoknál észlelhető látászavar : hemeralopia vagy farkasvakság) A látóbíbor hiányában csökken a szemek sötéthez való alkalmazkodási készsége.

Ezeknek a kellemetlen tüneteknek a megelõzése céljából az olajhoz egy negyed pohár 2 %-os szódabikarbónát kevernek. A moszkvai Állatorvosi Egyetem klinikáján N. A legjobb összekeverni a homoktövis magolajat a szódabikarbónás oldattal. A megfigyelt betegeknél a fekélybetegség sokéves folyamat volt. A kezelés ideje alatt a betegek diétás étrendet kaptak. evés elõtt 30 perccel. A jótékony hatás főképpen a B vitaminnak és betainnak köszönhető. Az emésztőszervek megbetegedései Gyomor. hogy a homoktövis magolaj nagymennyiségû többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A homoktövis magolaj savas reakciójának kiküszöbölése kizárta a kezdeti kellemetlen tüneteket. 17 napig. A B6 vitamin hiányában jellemzőek ugyanis a nyálkahártyatünetek.M. ha a homoktövis magolaj nem volt összekeverve szódabikarbónával. 1 kávéskanál homoktövis magolajat kaptak 3-szor naponta evés elõtt. hogy a gyomorégés erõsödött.6. és savas büfögés jelenhet meg. 3-4 héten keresztül ajánlatos szedni. 1 kávéskanál homoktövis magolajat 2-3 szor naponta. és jól összekeverik. ugyanakkor. Az elsõ 3-4 napban a betegek többsége arra panaszkodott. ami a homoktövis magolajjal való kezelés leállítását eredményezte. Szisztematikus perorális szedésnél a fájdalom. a gyomorégés fokozódott. Ebbõl a célból a homoktövis magolajjal egyidejüleg a betegek 1 pohár 2 %-os szódabikarbónát kaptak. A kezelés első 3-4 napján a gyomorégés erősödhet. a gyomorégés és a büfögés csökkennek. Ez a kezelési mód a betegek egy részénél már az elsõ héten javulást váltott ki. a javulás csak 10-15 nap után lépett fel. . A gyomor savképzõdésre a homoktövis magolaj lényegesen nem hat. egyesek 34 napon át. regeneráló és fájdalomcsillapító hatása.A fájdalmak kifejezettebbek lettek. hányás. vagy teljesen megszünnek. Megfigyelése alatt 37 beteg volt. A szerzõ nézete szerint ez azzal magyarázható. Haragyeckaja (1959) tanulmányozta a homoktövis magolaj hatásosságát a gyomor és patkóbél fekélyeinél.és nyombélfekélynél különösen a magolajnak van fekélyellenes. gyakori és hosszantartó kiújulásokkal.

béta-sitosterol. a tea fogyasztása (rostos szárazanyag) naponta többször . Candida ellen hat a béta. kúpban tamponnal . citromsav. ill. quercetin.B. Itt is hatékonyak fekélyellenes és regeneráló effektusok valamint az antiszeptikus állapot létrehozása (aszkorbinsav. olajsav és linolénsav.magolaj. Regeneráló és antiinflammatorikus (gyulladáscsökkentő) hatását a következő gyógyhatású hatóanyagainak köszönheti: aszkorbinsav. leucodelphinidin. csersav és a C-vitamin komponensek. a homoktövis tabletta 4 óránkénti fogyasztása és a húsolaj evés utáni szájbantartása. mannitol.Gyógyhatású tényezők : a C. kaempferol. Jellemző a fekélyellenes hatás (aszkorbinsav. Kvitamin) és hegesítő hatás (aszkorbinsav. Oesophagitisben (nyelőcsőgyulladás) a húsolaj/magolaj normalizálja a nyelőcső mucosájának az állapotát és megakadályozza a hegesedést. kaempferol. bétakarotin). Amiloidózisban (kóros immunglobulinok kicsapódása és lerakódása a különböző szervekben) jótékony hatással bírhat az olaj és szárazanyag mivel a vitaminkoncentrátumok révén az immunrendszert erősítik.A.Colitisben (vastagbélgyulladás) és proctitisben (végbélgyulladás) ajánlatos a húsolaj szedése belsőleg .E vitamincsoport és a mikrorostok.sitosterol és quercetin illetve immunstimuláló hatással bírnak a bétakarotin. Az amiloidozis néhány típusában így kevesebb kóros Immunglobulin képződik. a regeneráló. csersav. Candidiasisban javasolt a homoktövis tea 2 óránkénti. rostok. Achylia gastrica-ban (a gyomorelválasztás nagyfokú csökkenése) a tabletta . A különféle enteritisekben (a vékonybelek gyulladása) az összes homoktövis termék kiválóan alkalmazható. melynek felléptekor ajánlott a magolaj egy mokkáskanálnyi evés előtti fogyasztása fél dl. betakarotin. tea és levélfőzet nagymértékben pótolja a gyomor . isorhamnetin. csersav).vízzel leöblítve. kaempferol. vérzéscsillapító (citromsav. maleinsav) Ugyanez jellemző a patkóbél gyulladására is (duodenitis).

kaempferol-. csersavtartalma révén).vékonybél. tannin . tannin. B-vitamin) 7. glukose. olajsav . A máj és epe betegségei Heveny májgyulladásban (hepatitis acuta) szenvedőknek különösen ajánlott a homoktövis szedése (tabletta és olaj formájában) máriatövissel (silimarin) kiegészítve.carotin . A különféle gastritisekben is igen hamar jelentkezik a homoktövis pozitív hatása. Gastritis haemorrhagica-ban (a gyomornyálkahártya vérzéses gyulladása) és gastritis cystica/chronica-banbea sok apró tömlő kialakulásával járó sorvadásos gyomorhurut/idült gyomorhurut) szenvedőkben a húsolaj-csersavtartalmánál fogva-megállítja a vérzést és normalizálja a nyálkahártyát.és vastagbélgyulladás) felléptekor ajánlott a szárazanyag és a húsolaj alkalmazása. K1-. (aszkorbinsav.nyálkahártyájának nedvhiányát.kaempferol . isorhamnetin . A homoktövisnek magas a bioaktívtartalma. Emellett természetesen jellemző a már oly gyakran említett gyulladásgátló. quercetin-. mely részt vesz a méregtelenítésben. leucodelphinidin . Gastroenterocolitis (gyomor-. Ebben szerepet játszik a homoktövis olaj K1-vitamin hatása és fekélyellenes hatása (beta. Ebben a következő hatóanyagok érik el a kívánt antiinflammatorikus hatást: C-vitamin . baktericid =(bakteriumpusztító) és regeneráló hatás. linolénsav . quercetin . quercetin. mannitol . Flavonoid-tartalma révén májvédő hatású. pektin-. rost . gyulladáscsökkentő hatása révén. beta-sitosterol.aszkorbinsav-. K1-vitamin). Az epeutak elzáródásával járó hyperbilirubinaemiában (emelkedett .

8. antiszeptikus (C-vitamin. A-vitamin-. Ugyanez az epehajtó és magas karotinoid hatás érvényesül biliaris diszkinéziában (az epehólyag telődési és ürülési mechanizmusának zavara). lékúrát . A cseranyagok hatására a fehérjék kicsapódnak (irreverzibilisen koagulálódnak) miután a gyulladt nyálkahártyán egy védőréteget képez a kicsapódott fehérje. szedése TILOS! A homoktövishúsolaj és az összes homoktövis készítmény preventiven (=megelőzően ) hat májcirrhosisban (=májzsugorodás) és a már meglévő cirrhosis folyamatát –a B2 –vitamin-.epefesték szint a vérben) a tabletta . míg Heveny epehólyag-gyulladás és epekő esetén . és epehajtó hatása.amellyel a hatóanyag érintkezett. Ez a kezelési mód sebészeti beavatkozás nélkül is elősegíti a kövek eltávolítását az epehólyagból. A gyógyhatású tényezők itt a baktericid. Cholecystitis chronicaban (az krónikus epehólyag-gyulladás) jótékony lehet a húsolaj gyulladásgátló. majd 100200 ml-ig ajánlatos növelni az adagot.tablettát . így csökken a fájdalom. . Kezdetben egy fél teáskanállal ajánlatos használni. kolin-. kaempferol . és szárazanyagot. A nehézfémeket is megköti csapadék formájában (a tápcsatornában is). Általában a kezelés 2-3 hétig tart. citromsav. Urológiai betegségek Glomerulonephritisben használhatjuk a célzott kezelés mellett az olajat . Ebben hat a mannitol és a cseranyag. tea és olaj epehajtó hatása és a vitaminok jótékony hatása révén a kisebb elzáródások esetlegesen megszűntethetők (főképpen kövek által) ill. ha azok mérete lehetővé teszi.tartalmánál fogva . fokozatosan emelve a dózist. javul a keringés és szűnik a gyulladás azon a nyálkahártyán . a hyperbilirubinaemia csökkenthető. jantársav-.lelassítja. K1-vitamin. Ajánlatos a homoktövis magolajt evés előtt 30 perccel szedni.

A rendszeres kezelés regeneráló hatása már pár hét után látványossá válik. Különböző tanulmányok bizonyítják.csersav) regeneráló hatás révén érvényesülnek. igen elterjedtek a gynaekológiai használatban. Ajánlatos az összes homoktövis termék fogyasztása. be hogy a magasabb likopénszinttel rendelkező alanyoknál a prosztatarák előfordulása 85%-kal volt ritkább a legalacsonyabb likopénszintü csoporttal szemben. A kezelés a következõ módszerrel történik: A hüvelybe homoktövis magolajjal átitatott tampont kell felhelyezni. 16-24 óra után a tampont ajánlatos eltávolítani. Nőgyógyászati betegségek Méhnyakerosio . Ezen felül a bogyó lycopen és béta szitoszterol tartalmának antitumoros hatása is van a cervixre/ méhnyakra nézve. 9. Egy amerikai vizsgálat arról számolt. . hogy van összefüggés a szérumlikopénszint és a prosztatarák kialakulásának kockázata között. colpitis (a méhnyak gyulladása)és endocervicitis (a méhnyak méhnyálkahártyába nyúló részének gyulladása) esetén a húsés magolaj keverék tamponok Oroszországban pl. Itt főképpen a homoktövis gyulladásgátló hatása érvényesül. Prosztata adenoma –ban szenvedőknek segíthet a termékek Evitamin és fitoszterintartalma . A homoktövis gyümölcs likopentartalma anticarcinogen hatású prosztatarákban. a méhszájseb közvetlen közelébe.maleinsav. a prosztata járatai kitisztulnak a mirigy mérete csökken és megszűnnek a vizelési panaszok. Pyelitis (vesemedence-gyulladás) esetén ugyanezen termékek szedendők.

Általában 3-4 nap után a sérült felületen fehéres hám szigetecskék jelennek meg. genetikus eredetû kromószóma mutációk. amelyek minden nappal nagyobbodnak.A kezelést mindennap megismétlendő. gyulladáscsökkentő hatás segíti a vulva gyulladásában (vulva = a külső nemi szervek összefoglaló neve) a kellemetlen tüneteket (égés. A bőr repedései az olaj regeneráló effektusa révén egy-kettőre eltűnnek és a felülfertőződés az olaj baktericid mivolta miatt megszűnik. A kezelés módszere egyszerű. Ez a méhszájseb gyors gyógyulásához vezethet. A méh ödémája megszünik és a seb vérzése gyorsan eláll. fájdalmas tapintás. idővel gyakori vizelési inger ) megszűntetni. Abortus utáni állapotban az összes homoktövis termék alkalmazása s belsőleg regeneráló hatással bír az uterus sértett nyálkahártyájára hatva . amennorhoe (menstruáció elmaradása) . de gyorsabb folyamat is megfigyelhető. Az a tapasztalat. dyskomfort érzés. Ugyanez jellemző bármilyen műtét utáni állapotra: a húsolaj kúraszerű alkalmazása lerövidíti a posztoperativ lábadozási időszakot.szisztémásan pedig az egész szervezetre immunstimuláló hatással . Általában 8-12 kezelésre van szükség. C-vitamin. (E.beta karotin) A következő nőgyógyászati kórállapotokban szintén javasolhatók a homoktövis termékek: a magzat helytelen fejlõdése. nem vált ki semmilyen kellemetlen érzést vagy komplikációt. Ezek az adatok rámutatnak arra. csak egyeseknél ez a folyamat 2-3 hetet vehet igénybe. Az emlőbimbók repedéseiben kiválóan használhatóak az olajok (homoktövis mag-és húsolaj) külsőleg és belsőleg egyaránt. az anyatej elégtelensége . 8-12 kezelés után a betegnél teljesen felújul a hámréteg. A kezelés eredményei stabilak. A kezelés rövid. a hámsejtek regenerációjának ideje 8-12 nap. hogy a homoktövis magolaj a méhszájseb kezelésének effektív hatásos szere. hogy a méhszájseb kezelése sokkal eredményesebb abban az esetben hogyha a tamponnal egyidejűleg a cervikális részt is homoktövis magolajjal ecsetelik. Ugyanez a baktericid. széles körűen alkalmazható ambuláns betegeknél.

az egész szervezetet . belsőleg száraz anyag :homoktövis instant tea és tabletta szedése. Tartós kezelés során a fájdalom és a gyulladás jelentősen csillapítható.és más autoimmunbetegségek A népgyógyászatban levelekből dunszkötést készítenek rheumatoid arthritis (az ízületek tokjára és az ízületek körüli szövetekre terjedő idült gyulladás) kezelésére.10. gyakran bőrjelenségekkel járó autoimmun kollagénbetegség ) fontos cél az immunrendszer erősítése és az erek állapotának a normalizálása.xantinok és karotinoidok . Ebben játszanak fontos szerepet: a különböző flavonoidok .vérszegénység). antociánok . Izületi. Scleroderma (a bőr keményedésével járó. Dermatomyositisben (autoimmun folyamat: a bőr és a mögötte fekvő izmok gyulladása) különösen hatékony az olaj és tabletta Bvitamincsoportjának különféle megnyilvánulásai (a különböző szervek és szövetek anyagcsereszabályozásában levő szerep.ideggyulladás. A fájdalom és gyulladáscsökkentés ebben az esetben is a tüneti terápia fő részét képezi.bevérzéssel jár) betegeknek ajánlott-a már népgyógyászatban ismert-dunsztkötés mellett .antioxidánsvitaminok : Cvitamin (sejtmembránok védőfaktora). szisztémásan az erek gyulladása . Podagraban (a nagy lábujj középtőcsont-izületének köszvényes folyamata) a tabletta és tea szerves savjai: gyulladáscsökkentő és így fájdalomcsökkentő hatással bírnak. Haemorrhagias vasculitises (=autoimmun betegség. SLE –ben (szisztémás lupus erythemathodes: különböző szerveket megtámadó.A-vitamin (a bőr védőfunkciója) E-vitamin (a sejtmembránok védőfaktora) jótékony hatásai.

Szelektiv COX2-gátlók (és ezáltal fájdalom és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek): a kaempferol. különösen a húsolaj (belsőleg és külsőleg) Sjöngren szindrómások (=autoimmun betegség az összes külső szekréciós mirigyek elégtelenségével) csökkent nyáltermelése. kaempferol.A B1-vitamin (belsőleg a homoktövislében) a szövetek gyarapítására és energiatermelésére szolgál. olajsav. quercetin. linolensav. Bőr. linolensav és aszkorbinsav. szerepet játszik a kötőszövetek felépítésében. 11. érdemes a húsolajt naponta többször a szájban tartani. Szerepe van a felületi hám.isorham netin.érintő kollagénbetegség) esetén szintén ajánlott az összes termék. a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogéndonor vesz részt. hozzájárul a bőr egészségének megtartásához.beta sitosterol. Az orosz népgyógyászatban ajánlják még ezen kívül a szembe való csepegtetést (2x2 csepp naponta) A gyulladáscsökkentő hatás a következő vegyületeknek köszönhető: aszkorbinsav. így megakadályozza a telítetlen zsírsavak . ínybedörzsölés után lenyelni. quercetin. A sejthártyába beépülve védik azokat az oxidatív károsodástól. A C-vitaminnal és a szelénnel együtt elsősorban az a -tokoferol játszik fontos szerepet a kóros mennyiségű szabadgyökök hatástalanításában. a nyálkahártyák épségének fenntartásában. belső szájszárazsága esetén. mannitol. az A-vitamin védi a sejteket a szabadgyököktől. azok káros hatásaitól. Az antiszeptikus baktericidhatás jótékonyan hat a gyulladásra. Az E-vitamin a sejtmembránok védőfaktora.és nemi betegségek Balanoposthitisben (a makk és a fityma gyulladása) ajánlott a tabletta és tea. leucodelphinidin. homoktövislé (Életerő) belsőleg való szedése (erősíti az immunrendszert) és a húsolaj kenegetése külsőleg. Izületi gyulladás ellen hatnak: a quercetin. A C-vitamin (Életerő) erősen redukáló tulajdonságú.

felszíne fényes. 1-2 nap alatt kialakulnak. Vitiligo (a bőr körülírt helyein mutatkozó festékhiány) során a homoktövishúsolaj és magolaj keverék belsőleg szedve fotoszenzibilizáló hatással bír. égő. Veszélyt igazából az jelent. vagy igen tünetszegény is lehet. A homoktövisbogyó kumarintartalma kíválóan alkalmazható festék-hiány betegségekben. Toxikus irritatív dermatitis esetén valamilyen irritatív anyag a bőrön akut gyulladást hoz létre (kémiai anyagok. Gonorrhoe =kankó. viszkető érzés kíséretében. A nagyfokú gyulladás következtében hólyagok. Ez vonatkozik a többi mikózisra (többi gombás fertőzés)is. a sok zsírfogyasztás során keletkező szabadgyökök szövetkárosító hatását. húgycsőgyulladás. legtöbbször közösülés útján terjedő nemi betegség.ill. ha a kórokozó átterjed a belső nemi szervekre és meddőséget okoz. nedvezés alakul ki. kozmetikumok). csökkenti a gyulladásos folyamatok. serotonin) hatással bír. ami úgy nyilvánul meg. hámlás jelentkezik. a húsolajat bőven fel kell tenni a fertőzött területre . quercetin. másrészt garantálja a folyamatos pigmentképződést. Nőknél ez a stádium tünetmentes. tripper (Neisseria gonorrhoeae által okozott. A tünetek gyorsan. a kezdeti fertőzés vezető tünete a vizelési panasz. hogy a bőr élénkvörös. részben pedig védi a rövidhullámú sugarakkal szemben. Ilyenkor fontos a gyulladást okozó agens .szulfonamidok) mellett kezdeti stádiumban belsőleg (összes homoktövistermék) és külsőleg (húsolaj) a homoktövis regeneráló .) esetén .oxidációját.ebben az esetben a bélrendszer és a nemi szervek értendők). meleg tapintatú lesz. és így elérhető a baktericid. Candidiasisban (Candida albicans által okozott fertőzés. az ödéma következtében a bőr feszül.az orvos által előírt per os penicillin ill. A nők gonorrhoeás férfi partnerüktől fertőződnek. A béta karotin egyrészt megvédi szervezetünket az UV sugarak káros hatásától a melanin termelés elősegítésével. mannitol. a bőrt részben érzékennyé teszi. A likopéngazdag étrend is jelentősen véd az UV-káros sugarai ellen. regeneráló hatás. a bél rendszer candidiasisa esetén belsőleg szedendő a húsolaj.baktericid és fájdalomcsökkentő (aszkorbinsav .gyulladáscsökkentő . penicillin injekció vagy egyéb antibiotikumterápia (fluorokinolonok.

makacs. a beteg életkorától. corona psoriatica) megbetegedése képében jelentkezik. Csecsemőkorban leggyakrabban a pelenkás terület makacs. míg a külső ecsetelés megszűnteti a kellemetlen tüneteket. orvosi nevén psoriasis (ejtsd: pszoriázis) öröklött hajlamon alapuló. erythroderma psoriatica.mellett gyermekkorban gyakori a nem típusos tünetek fellépte is. nem fertőző bőrbetegség. bokák felett illetve a hajas fejbőrön . Gyermekkorban is gyakoriak a hajas fejbőr tünetek. bármi is álljon a háttérben a húsolaj immunerősítő és a szárazanyagok allergiaellenes hatásai csökkentik a panaszokat. gyakran enyhén viszkető tünetek megjelenése (psoriasis guttata). Bármely életkorban előfordulhat. mind felnőttkorban igen ritkán fordulnak elő a súlyos. vörös. mely megnehezíti a betegség felismerését a nem szakorvos számára. Sokszor nem is tudni hogy milyen betegség áll a kellemetlen panasz hátterében. élénkvörös. beszűrt.5-2 cm átmérőjű pikkelyesen hámló. psoriasis. Pruritusban (bőrviszketés) nagyon sok bőrbetegség kellemetlen tünete. Szerencsére mind gyermek-. főként a törzsön elszórtan megjelenő 0. 100 emberből átlag 2 szenved pikkelysömörben. Ez lehet valamilyen ekcéma. pikkelyesen hámló bőrgyulladás elsősorban a térdek könyökök. arthropathia psoriatica). éles széllel elhatárolódó gyulladása (pelenkapsoriasis). köldök . néha egész testfelületet érintő.A betegség kezelési módja függ a tünetek elhelyezkedésétől. A pikkelysömör. Típusos tünetek . atopias dermatitis =allergias folyamat és még nagyon sok minden. Alapvető és minden pikkelysömörös számára kiemelkedően fontos az általános bőrápolás.A belsőleg szedett hús – és magolaj immunstimuláló hatással bír. idült.kiiktatása . súlyosságától. hagyományos kezelésre nem gyógyuló. vagy ízületi gyulladással járó formák (psoriasis pustulosa. jellemző továbbá a testszerte. valamint a hajlatok (hónalj. Hő okozta égésekben a kötésekbe olajat teszünk az antiszeptikus és regenereló effektus révén hamarabb érhetünk el gyógyulást. A betegség gyakori. .psoriasis inversa) és a hajas fejbőr (psoriasis capitis. A kezelés beállítása bőrgyógyász szakorvosi feladat. az esetek fele serdülő illetve fiatal felnőttkorban kezdődik.

kátrány. ill. dithranol) hámlasztó.megszűnnek a pattanások is. gyulladáscsökkentő. hajlati kipállás). viszkető.E.B-vitaminok tabletta és olaj formájában. foltokban megjelenő bőrelváltozás) ajánlatos az olajok használata (kívül. antiszeptikus hatás következtében a faggyútermelés csökken. Seborrhoe –s bőr (a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésén és a termelt bőrfaggyú összetételének megváltozásán alapuló kórfolyamat) kíváló ellenszere a levélfőzet fejmosáshoz. seborrhoeás bőr (zsíros arcbőr. seborrhoeás bőrpanaszok esetén annak bőrgyógyászati kezelése. Neurodermatitisben (idegrendszeri zavar következtében kialakuló.A B2. Fontos tehát a bőr megfelelő tisztítása. Napjainkban igen hatékony és biztonságos kezelési módszer a fényterápia is emellett. steroid. A faggyútermelés normalizálásával –az olaj belsőleg való szedésével. majd különösen az orron élénkvörös papulákkal járó gyulladásos bővérűsége) esetén különösen hatékonyak a szerves savak . belül) ill. C –vitamincsoportok jótékony hatásai ugyanis időlegesen is helyrebillenthetik az immunrendszer megbomlott egyensúlyát.a bőr szárazsága.P. A magas bioaktív anyagtartalom kiválóan alkalmas a viszketéscsökkenésre és a fotószenzibilizálásra. Alkalmazzák önmagában vagy fényérzékenyítő kezeléssel együtt. maleinsav és betaszitoszterin. gyakran kombinációban. A pikkelysömör kezelésében leggyakrabban különböző hatóanyagtartalmú (salicyl. gombás bőrfertőzések (pl. A. . B6.C. az F. Tuberculoderma-ban az összestermék szedendő. hidratálása. A homoktövis antitubercularis hatóanyagai:a citromsav. A bőrgyógyászati kezelés mellett ajánlott az összes homoktövis termék fogyasztása . az olaj bedörzsölése a fejbe hajmosás előtt. értágulatokkal. Rosacea (az arc bőrének idült. zsíros haj) ugyanis mind rontják a pikkelysömörös tüneteket. a homoktövisgyümölcs levelének meleg fürdőbe való tétele. korpázó. gyullasztó külsőleges készítményeket alkalmazunk. A bakreicid. illetve megelőzhető az akne kialakulása.

homlokon. 13. levél-. valamint fekete szeplők megjelenése arcon. melyet a mellékvesekéreg pusztulása okoz. kenjük be a viszkető bőrrészt naponta többször a húsolajjal (baktericid hatás). belsőleg pedig az összes homoktövis-termék szedendő (immunstimuláló hatás) .) a klinikai gyakorlatban hatásosan alkalmazták a homoktövis olajokat magas bioaktív tartalmuk miatt. vagy műtéti beavatkozás.P –vitaminok. tumor metastasis. Addison –kórban (Primaer chronicus mellékvesekéreg-elégtelenség.C. az étvágytalanság és a kiszáradás. Etiológiaja: az esetek többségében a mellékvesét károsító tényező ismeretlen. a bőr barna elszíneződése a naptól megkímélt területeken. alacsony vérnyomás.B.és anyagcsere betegségek Diabetes Mellitus-ban ajánlható a tea. Hypothyreosis (pajzsmirigyalulműködés) esetén jótékonyan hatnak az A. amelyek megtalálhatóak az olajban. Fertőzéses megbetegedések Vírusos hepatitisben ajánlatos a homoktövislé fogyasztása.A betegség tünetei: nagyfokú gyengeség. tablettában és a teában. a hús-és magolaj egyaránt szedhetők. Az orvos által felírt terápia mellett . . Ritkábban okozhatja tbc. melynek elég jelentős méregtelenítő hatása van. fáradtságérzés. Gyógyhatású tényezők a C-és B-vitamin csoport. ágfőzet kivonat.Endokrín . Jellemző még a testsúlycsökkenés. Herpeses bőrjelenségeknél . Thyreoiditisban (pajzsmirigygyulladás) a tabletta . Hypohysis eredetű kötőszöveti elégtelenségben kiegészítőleg a húsolaj vitaminkoncentrátumként ajánlott. illetve a húsolaj mint hasnyálmirigystimuláns. az olaj gyulladásgátló hatása által megszűnik a pajzsmirigy kóros folyamata.

a szívinfarktus. állapotának feljavítása érdekében szedhetik a homoktövis tablettát és homoktövis olajokat (a célzott dysenteria ellenes terápia mellett). nyálkás-gennyes vagy véres-nyálkás-gennyes széklet) szenvedők ált. Összefüggést mutat a rákképződés folyamata és a szabad gyökök kórós mértékű jelenléte . betegségek. hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó emberekben kisebb a rákos megbetegedések előfordulása. Diphteria (torokgyík. Kimutatták. mint az egyes tápanyagok önmagukban. tünetei: láz. akiknek táplálkozásából hiányoznak a növényi élelmiszerek. A szabadgyökök károsító hatása bizonyos betegségek megjelenésén kívül (pl: koszorúérelmeszesedés. Daganatos megbetegedések és az antioxidánsok A szervezetünkben természetesen is képződő. de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabadgyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. hasi görcs. Bizonyos körülmények között. cigaretta hatására a szabad gyökök termelődése fokozódhat. Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a rosszindulatú daganatos megbetegedések gyakoriságát. hogy a különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt. bőrgyógyászati megbetegedések) a daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszik. Az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin . mivel védőoltása megoldott) a homoktövislé és olaj nagy adagban segít. Kiterjedt adatok azt mutatják.Dysenteriaban (fertőzéses bélbetegség . méregtelenítő és nyálkahártya-regeneráló hatás által. Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. A homoktövistermékek és a Flavonax 100 nevű termék segítenek a helyes antioxidáns egyensúly kialakításában. ultraibolya-sugárzás. A védelmi rendszer működéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. a baktericid. előfordulása nem gyakori. mint azoknál. tenesmus. Ám erre sokszor hajszolt életmódunk következtében nincs mód. például tartós légszennyezettség.

megnő a szív és érrendszeri betegségek. hiánya következtében romlanak az immunfunkciók.oxidációját. Laphámrákban az olajfrakciók közel 100 %-al gátolják a daganat növekedését. valamint a rák kialakulásának kockázata. de együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is.és a zöldségféle tartalmazza) nem csak antioxidáns. védelmet nyújt a stresszel és a rákkeltő anyagokkal szemben.A béta-karotin az antioxidáns hatás mellett bőrvédő tulajdonságú. A szelén igen fontos eleme a szabadgyökfogó enzimrendszernek. A bioflavonoidok meg a C-vitamin hatását fokozzák. míg az E-vitamin és a szelén fokozzák egymás hatását. hanem erősíti az immunrendszert. és gátolják annak lebomlását. A C-vitamin (szinte minden gyümölcs. Az E-vitamin védi a sejthártyákban és a szövetekben lévő többszörösen telítetlen zsírsavakat a szabad gyökök oxidáló hatásától. .4 % gyökérből-csökkenti a metaplasias növekedést. 0. A homoktövis húsolaj csökkenti a sugárterápia káros mellékhatásait. A homoktövisnek (húsolaj) és a polifenoloknak (Flavonax) szerepük főképpen a prevenció (=megelőzés) és utókezelés terén van. Gyomorrákban a teljes gyümölcs és szárazanyag-tartalom a kóros folyamatra nézve gátlón hat. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti. Más daganatos sejteknél a növényből kinyert Hipophain alkaloida-(5oxitriptamin klórhidrát) max. megtalálható az élénk narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben.

P. M. R. Singletary. Hager's Handbuch der Pharmazeutischen Praxis. Beltsville Agricultural Research Center. Madhavi. -W. Seattle. Publications and Information Directorate. page 210.Új orvosi szótár. Caldwell NJ 07006.. Akadémia kiadó. Budapest 1990 Fürst Zsuzsanna.NGRL. 2004 Pizzorno.Irodalom részlet: List.ARS . 2-6. Advance in Chinese Medicinal Materials Research. M. W. Tso and A. USDA . 2004 Herold. C. M. John Bastyr College Publications. Washington (Looseleaf).T. Semmelweis Kiadó. Beltsville. Belgyógyászat. Borchard. and Eltherton. H. The Wealth of India raw materials. New Delhi. D. L. E. Maryland ANON. Vols. Brencsán János ..) The Telford Press. Springer-Verlag. 11 volumes.E. Medicina Könyvkiadó RT. K.. Inc. 1985. Drug Dosage in Laboratory Animals: A Handbook. Isolation of Bioactive Constituents from Vaccinium myrtillus (Bilberry) Fruits and Cell Cultures. CSIR. . Farmakológia.. World Scientific Publishing Co. Plant Sci. H. Smith..H. W. and Horhammer. 1969-1979. Phytochemical Database. (3rd Ed. Philadelphia Pa. Chang. Klinikai Kórélettan . Bomser. D.. P. J. A Textbook of Natural Medicine. Budapest 2004 Szollár Lajos.. B+V Lap. Box 287. L. Berlin. J. and Murray... G. Barnes. Yeung. 1985. Eds. 1998. 131(1): 95-103. 1991. L. Koo. O..és Könyvkiadó Kft. 1948-1976.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful