Resepi Kek Cheese Oreo by MrNamie on December 4, 2010 · 11 Comments Share 343

Macam yang aku janjikan di Facebook, kali ni aku kongsikan resipi untuk kek Cheese Oreo.Hehe

Bahan Base A

120g biskut oreo yang dihancurkan (biskut sahaja k) 120g Mentega cair (mentega yang dicairkan) Bahan Filling A

2 biji kuning telur 120g gula 160ml susu Bahan Filling B

250g cream cheese 2 1/2 sudu gelatin yang dicairkan dengan 6 sudu air panas 250g whipping cream (dipukul sedikit) 1/2 sudu besar jus limau (lemon) Krim oreo yang diambil dari oreo untuk bahan base A 2 Keping biskut oreo yang dipecahkan kecil (untuk hiasan bintik-bintik hitam tuh)

Masak bahan-bahan filling A atas double boiler. hehe . Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam. korang boleh la singgah di page MrNamie k.aku buat ni pun dengan kakak aku. p/s: kalau ada apa-apa tak paham. letak dalam peti ais bahagian bawah jer. Pukul sehingga sebati. Tuang bahan filling A dan B ke atas lapisan Base Oreo yang korang hancurkan dan tekan rata di bawah baking pan (base) aku taburkan lebihan oreo kat atas Sumber resipi: Myresipi Kalau nak tengok gambar lagi. korang boleh la guna kreativiti korang untuk hiaskan kek cheese ni k. pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil ] Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan filling B. [Jika tiada double boiler. Pastu letakkan dalam peti ais untuk base ni mengeras. Yang lebihan oreo tadi.. Pastu kalau dah try buat. tanya la k. share-share la kat fanpages k. Kalau macam aku. Kacau sehingga mendidih dan sebati. letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air. Masukkan bahan filling A yg telah di’double-boil’kan tadi Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1.Cara-cara Base: Campurkan bahan base A dan tekan-tekan ke baking can yang boleh bukak kat bawah.