STEREOTOMIE

Studenta: Moise Theodora Andrada Grupa:33I

1

textura si valoare decorativa a fladerului au facut ca lemnul sa fie unul dintre cele mai cutate materiale pentru lucrarile de decoratie interioara a cladirilor si pentru constructia mobilierului. Mobilierul din lemn stratificat . a apei si a timpuli ca si usurinta cu care poate fi prelucratcomparativ cu alte materiale.Valentele estetice dar si rezistenta la umezeala si uzura fac ca finisajele din lemn sa fie foarte des utilizate . Acestea sunt urmatoarele : -raspandirea sa . mulat reprezinta un adevarat castig in tehnica mobilierului insumand usurinta de fabricare cu economia de material si calitatea superioara a produselor. al finisajelor. placajele din fibra lemnoasa presatasau cele din aschii aglomerate cu ajutorul rasinilor sintetice. finisaje precum tapele din lemn pe panza sau pe hartie . 2 . Un aspect ce mi-a atras atentia in mod deosebit la acest material este versatilitatea acestuia desigur intr-un mod pozitiv .pe de=o parte acesta poate constitui un finisaj si pe de alta parte o casa. Exista cateva aspecte care fac ca acest material sa fie unul dintre cele mai folosite in constructiile de cladiri. Lemul este un material foarte accesibil si eficient permitand acoperirea pe deschideri de zeci de metri. Cautarile constante in privinta utilizarii lemnului de exterior in arhitectura a dus la o crestere a numarului de solutii aplicate in aproape toate domeniile pietei constructiilor. calitatile sale din punct de vedere al rezistentei la agentii atmosferici.LEMNUL Lemnul si materialele din lemn ofera arhitectlui sau designerului multiple posibilitati atat din punctul de vedere al constructiei cat si al finisajelor. In alta ordine de idei caldura .

Are stabilitate dimensionala buna. renumit pentru soliditate si nuantele superbe de maron intens cu usoare reflexe rosiatice. este foarte dur si rezistent la socuri si uzura. de culoare caramel cu reflexe aurii. oferind superbe reflexe luminoase. intariti de lambriuri catre plafon si de grindaj si dusumele catre pardoseala. precum. Ipe-ul imprima mult stil unei tersase si o discreta amprenta de exotism elegant. Intre straturile astfel formate de lambriuri si dusumele se va 3 . Garapa: lemn cu aspect modern. ce permit rezolvarea unor situatii dificile si acolo unde expunerea este indelungata.Imbinarea etansa a bustenilor este asigurata si de un strat de spuma poliuretanica asezat in santul de imbinare. In ultima perioada au revenit in atentie casele din lemn si mai ales cele realizate din busteni prelucrati. Casele din busteni prelucrati manual sunt concepute pe principiul zidariei autoportante. rezistenta aspectul si nu in ultimul rand calitatile ecologice. Peretii sunt alcatuiti din busteni suprapusi care se articuleaza printr-o imbinare speciala . Massaranduba: lemn cu aspect modern. foarte rezistent la socuri. Garapa. Massaranduba etc. Pardoseala din lemn pentru exterior (deck-ul) sub forma de lamele / listoni cu frezari laterale se realizeaza din lemn de esenta exotica (Ipe. Planseele se se realizeaza din busteni fasonati si chertati la capete. Foarte rezistent la socuri. ce se inchide in timp. intemperii si inghet.) de diferite sectiuni. Casele din lemn o serie de avantaje ce trebuie sa fie luate in seama .Noi solutii si noi materiale destinate pardoselilor si placarilor exterioare au fost revelate odata cu utilizarea lemnelor exotice cu durabilitatea foarte inalta. Ipe: lemn cu aspect modern. are o stabilitate dimensionala excelenta. are o culoare brun rosiatic intens. ce contribuie la crearea unei atmosfere intense si calduroase. Venatura este densa si subtire. cu usoare reflexe indigo..

la fel cum o pot ceda atmosferei din casa cand aerul devine uscat. Casele din lemn masiv rotund se acopera cu sarpante clasice. casele din lemn au capacitatea de a mentine un aer proaspat/filtrat biologic la interior. lemnul permite peretilor sa „respire”. In plus. comportandu-se ca un adevarat regulator al umiditatii aerului din interiorul casei. Un aspect deosebit de important este acela ca peretii din lemn masiv au capacitatea de absorbi si retine umezeala excesiva din aer. Astfel se constata ca aceste case realizate din lemn sunt foarte rezistente la cutremure fiind caracterizate de o elasticitate superioara care nu permite aparitia fisurilor in pereti. Acestia amortizeaza vibratiile si absorb undele seismice de asemenea un alt avantaj este acela ca peretii unei case din lemn ofera un grad mare de izolare termica. 4 .monta vata minerala pentru cresterea izolatiei fonice si termice dintre nivelele constructiei. iar capriorii se pot realiza si din lemn rotund sectionat pe jumatate si pot fi vizibili in cazul mansardelor sau a spatiilor lasate deschise pana la coama casei. In concluzie lemnul este un material deosebit datorita multiplelor sale calitati acestea conferindu-i posibilitatea de a fi utilizat intr-o gama larga de proiecte atat la nivel de constructie mobilier cat si finisaj. filtrand totodata aerul prin structura sa.

ca si structura. pardoseli . Un material special ce mi-a atras in mod deosebit atentia prin unicitatea sa este marmura . Este alba sau colorata de diversi oxizi metalici cu care a venit in contact. piatra naturala. -piatra de talie . Acesta este de natura calcaroasa avand o structura cristalina . prin realizarea unor produse unicat. Dintre diversele clasificari ale rocilor cea care este deseori amintita este aceea dupa modul lor de formare. astfel incat.De asemenea trebuie luata in calcul rezistenta la uzura si rezistenta la foc.PIATRA Inca din cele mai vechi timpuri durabilitatea pietrei . marmura este o roca metamorfica de contact . Buna rezistenta la intemperii . Natura ne surprinde mereu cu unicitatea creatiilor sale. scari . In functie de diferitele sale moduri de prelucrare se poate obtine piatra: -piatra bruta. rezistenta sa deosebita la actiunea agentilor atmosferici . 5 . -piatra cioplita-moloane. faptul ca este usor de slefuit si desenul original al fiecarei placi face ca acest material sa fie des folosit in constructii la placaje . comportarea deosebita in fata diferitelor solicitari si nu in ultimul rand valentele sale estetice au atras atentia oamenilor . a constructorilor. poate intrece asteptarile celor mai rafinate gusturi. piatra a fost folosita masiv in constructi datorita durabilitatii acesteia. Astfel. sculpturi. Astfel datorita acestor calitati si cu toate ca prelucrarea acestui material nu este tocmai una usoara . venatura si culoare. -placaje sub forma de dale.

se fisureaza foarte usor la prelucrare astfel incat nu poate fi folosita in piese mari. Acest tip de marmura este utilizat si in holul facultatii.Judetul Arad Aceasta poate avea culoarea rosie in diverse nuante cu vine de calcit albe sau neagra cu vine albe fiind deosebit de compacta. Datorita materialului sau fin si a vinaturilor deosebite . Caras-Severin roz . 6 .Judetul Poate fi alba si roz cu vine Un dezavantaj al acestui tip nu rezista bine la exterior fiind de apa de ploaie. Aceasta poate avea sau nu vine paralele cafenii.un tip de marmura compacta de culoare rosie. Marmura de Alun. Marmura de Ruschita.Judetul Hunedoara Este o marmura compacta avand doua nuante . verzui si galbui. Marmura de Moneasa. cafenii si albastre. caafenie cu vine calcit sau albe. Marmura de Caprioara-Judetul Arad Este o marmura compacta avand culoarea cafeniu deschis cu vine fine cafenii si rosiatice. Acest tip de marmura este cu succes utilizat la amenajarile de interior datorita desenului fin si culorii delicate . Insa acest inconvenient este pus in plan secund datorita avanatajului ca se poate utiliza atat la interior cat si la exterior . galbui si ruginii.In tara noastra exista si numeroase zacaminte de piatra naturala astfel incat exista si numeroase zacaminte de marmura. de marmura este faptul ca usor corodata si patata Marmura de Tulcea . Acest tip de marmura a fost utilizat la Palatul telefoanelor si la Opera Romana. marmura de Alun se preteaza la lucrari de interior. Acest tip de marmura se comporta deosebit la lustruire si rezista foarte bine la agentii atmosferici. Acest tip de marmura are insa un inconvenient. visinie. Marmura de Barasti. si alb vanata dreapta cu vine albastrui.Judetul Hunedoara Aceasta are culoare rosiatica . de culoarea fildesului.

piatra naturala de constructie este prin rezistenta si calitatile sale plastice un important material de constructie iar rezervele mari de asemena materiale din tara noastra pun la dispozitia designerilor si arhitectilor multiple mijloace de finisare a cladirilor.Marmura de Severin – Judetul Mehedinti Acest tip de marmura este potrivit pentru a fi utilizat ca finisaj de interior . 7 . Marmura de Vasiova – Judetul Caras-Severin Aceasta poate avea diferite culori de la alb pana la vanat inchis cu pete cenusii sau negre. se lustruieste foarte usor avand o culoare inedita anume galbuie. In concluzie .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful