PENGENALAN

Tahukah anda bahawa permainan yang mempunyai persamaan dan ciri-ciri bola sepak telah wujud di negeri China sejak abad ke-3 S.M? Pelbagai jenis permainan bola sepak telah diperkenalkan pada Zaman Pertengahan Eropah. Di Malaysia juga, permainan bola sepak cukup popular dan sukan ini diberi lebih perhatian berbanding sukan-sukan lain. Ia dapat dilihat dengan usaha pihak persatuan bola sepak di Malaysia merancang dan mengatur pelbagai strategi untuk memperkembangkan permainan bola sepak dari semasa ke semasa di peringkat kebangsaaan. Dengan adanya pelbagai perancangan, Malaysia diharap menjadi salah satu pasukan yang kuat di rantau Asia dan seterusnya dapat memberi saingan di peringkat antarabangsa. Oleh yang demikian, topik ini akan dapat membantu anda mengetahui dan mendalami aspek undang-undang, peraturan, kemahiran asas dan strategi dalam permainan bola sepak.

Selain itu fakta juga telah menunjukkan permainan Greek mempunyai persamaan dengan permainan daripada Rom. undang-undang dan peraturan awal telah diperkenalkan bagi menyeragamkan cara permainan dan memudahkan pemainpemain memahami peraturan-peraturan tersebut. Cara ia dimainkan ialah dengan dimulai dengan dua pasukan. Permainan ini telah bertahan selama 700 hingga 800 tahun. Argentina dan Chile pada tahun 1912 serta Amerika Syarikat pada tahun 1913. Permainan ini juga dikenali sebagai soccer di Amerika Syarikat untuk membezakannya dengan permainan "football" yang lain di sana. Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) ini telah menerima pasukan bola sepak dari Afrika Selatan pada tahun 1909/1910. Oleh kerana permainan bola sepak dimain dengan cara yang berbeza-beza di sekolah-sekolah di United Kingdom. Fakta telah menunjukkan bahawa permainan bola menggunakan kaki telah bermula sejak ratusan tahun yang lalu dan dipercayai lebih awal daripada sejarah permainan bola menggunakan tangan. Perancangan FIFA untuk mengadakan pertandingan di peringkat antarabangsa telah ditangguh kerana tercetusnya Perang Dunia Pertama. Mereka menggubal satu undang-undang bola sepak yang formal dan undang-undang ini dikembang menjadi Undang-Undang Bola Sepak yang diguna pakai sehingga kini. Objektif permainan ini adalah untuk membawa bola melepasi sempadan pihak lawan. Pada tahun 1863. Bola sepak ialah sejenis sukan berpasukan yang paling diminati dan digemari di seluruh dunia. Selepas beberapa tahun. . Ia bermula pada zaman pemerintahan Dinasti Han. menggunakan bola kecil dan bermain di kawasan padang yang bersegi empat tepat dan ditanda garisannya. di mana askar-askar mereka telah menggunakan bola yang diperbuat daripada kulit sebagai latihan fizikal. Sejarah permainan bola menggunakan kaki bermula sejak kurun ke-2 dan ke-3 di China. Persatuan Bola Sepak England telah ditubuhkan oleh beberapa kelab bola sepak. Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa atau FIFA adalah satu badan pentadbiran yang ditubuhkan untuk menguruskan bola sepak.Sejarah Permainan Sejarah awal permainan bola sepak diketahui dengan pelbagai cerita yang berbeza.

Manakala. 1958 dan 1962 sebelum Sir Stanley Rous dilantik sebagai Presiden FIFA keenam. Abel Lafleur telah dipertanggungjawabkan untuk mencipta trofi yang pertama. . FIFA telah memutuskan kejohanan itu diadakan secara berselangseli di benua Eropah dan Amerika Selatan. Beliau merancang untuk mengadakan kejohanan secara kecil-kecilan dan satu peraturan telah diluluskan pada tahun 1928. Thommen yang bertindak sebagai Penganjur Jawatankuasa Pertandingan bagi Piala Dunia 1954. Menjelang tahun 1954.Pada 1 Mac 1921. Operasi FIFA banyak dikawal selia oleh Ernst B. seorang pengukir Perancis. ahli gabungan FIFA telah terdiri daripada 85 negara dari seluruh dunia. Pemenang kejohanan akan dinobatkan sebagai juara dan akan diberikan trofi. Impiannya menjadi kenyataan apabila Perancis menjadi tuan rumah kali ketiga. Buat pertama kalinya. Piala Dunia telah terhenti apabila tercetusnya Perang Dunia Kedua. Ia diadakan di tiga gelanggang di Montevideo dengan Uruguay yang menjadi tuan rumah muncul sebagai juara selepas menewaskan Argentina 4-2 di dalam perlawanan akhir. ia selalunya digelar sebagai Pilihan Kenangan Dunia Lalu. Trofi ini dikenali sebagai Piala Jules Rimet. Jules Rimet telah dilantik menjadi presiden ketiga Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa. Walau bagaimanapun Julies Rimet telah berusaha keras di sepanjang 33 tahun beliau memegang tugas sebagai Presiden. kejohanan pertama Piala Dunia dilangsungkan di Uruguay. Rimet yang dilantik Presiden Kehormat pertama FIFA telah meninggal dunia setahun kemudian dan diganti dengan Rodolphe William Seeldrayers pada tahun 1958. pada 18 Julai 1930. Antara sumbangan besar Rous ialah menambah keahlian baru dan menyiarkan kejohanan Piala Dunia secara meluas di seluruh dunia. Bola sepak telah menjadi sebahagian daripada fenomena kehidupan dan merupakan sukan yang paling popular di dunia. Kongres pertama yang berlangsung di Barcelona telah memilih Uruguay sebagai tuan rumah yang pertama pada 1 Mei 1929. Oleh kerana itu.

bilangan pemain simpanan dan tempoh perlawanan. (b) Ukuran padang Padang permainan mestilah berukuran segi empat tepat. iaitu badan yang mempunyai kuasa dalam sukan bola sepak antarabangsa. saiz gawang. Undang-undang Permainan Kefahaman tentang undang-undang bola sepak akan dapat membantu anda memahami permainan ini dengan lebih mudah lagi. Mutu permainan atau pengadilan anda sudah tentu akan meningkat sekiranya anda dapat mempraktikkan undangundang sukan bola sepak. Undang-undang permainan bola sepak terdiri daripada 17 undang-undang yang diperakui oleh semua badan sukan termasuk FIFA.Peraturan Dan Undang-Undang Anda telah didedahkan tadi dengan sejarah asal usul bola sepak dan sejarah perkembangannya di negara kita. saiz dan berat bola. Ia bergantung pada peraturan sesuatu pertandingan. Pengubahsuaian ini termasuklah saiz padang. undang-undang tersebut dikendalikan sepenuhnya oleh Lembaga Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA). Ukuran padang permainan adalah seperti berikut (juga lihat rajah 1. Sekarang mari kita kaji pula tentang peraturan dan undang-undang bola sepak. Namun begitu. Mari kita mendalami ke semua undang-undang ini. Undang-undang bola sepak digubal untuk pertama kalinya oleh Ebenezer Cobb Morley dan diusulkan ke dalam mesyuarat Persatuan Bola Sepak pada 8 Disember 1863. Kini.5 ): Panjang : Minimum 90m (100 ela) Maksimum 120m (130 ela) Lebar : Minimum 45m (50 ela) Maksimum 90m (100 ela) . terdapat sedikit pengubahsuaian kecil akan dibuat untuk kejohanan seperti Sukan Remaja dan Program Tajaan Sekolah. Undang-undang 1: Padang Permainan (a) Permukaan Padang Perlawanan bola sepak boleh dimain di permukaan padang semula jadi atau padang tiruan.

Kemudian padang akan dibahagikan kepada dua bahagian melalui garisan tengah di mana kawasan bulatan di tengah padang mempunyai ukuran jejari 9. (d) Kawasan gol Di setiap garisan hujung padang ialah kawasan gol.5m (18 ela) dari tiang gol.15m (10 ela). Ukuran bagi semua garisan mestilah tidak melebihi daripada 12sm (5 inci) lebar. Dua garisan di sudut kanan garisan gol masing-masing berukuran 5.5m (6 ela) dari tiang gol. . (e) Kawasan penalty Kawasan kotak penalti mempunyai dua garisan di sudut kanan garisan gol dengan ukuran 16. tanda penalti dibuat 11m (12 ela) dari kawasan tengah tiang gol. Ia juga boleh diletakkan di setiap hujung garisan tengah dan mestilah berada 1m jauh dari garisan padang.Ukuran padang pertandingan antarabangsa: Panjang : Minimum 100m (110 ela) Maksimum 110m (120 ela) Lebar : Minimum 64m (70 ela) Maksimum 75m (80 ela) (c) Kawasan padang Untuk melancarkan permainan ini garisan perlu ditandakan di setiap kawasan padang untuk membezakan sesuatu kawasan.5m (5 kaki) tinggi perlu ditempatkan di setiap penjuru padang. Dua garisan panjang sempadan dipanggil garisan padang manakala dua garisan yang lebih pendek dipanggil garisan gol. (f) Tiang bendera Tiang bendera yang berukuran tidak lebih 1. Lengkungan bulatan berjejari 9.15m (10 ela) dari setiap tanda penalty dibuat di luar kawasan penalti. Dalam setiap kawasan penalti.

Peraturan pada setiap pertandingan mestilah menyatakan berapakah bilangan pemain gentian yang dibenarkan untuk membuat pertukaran (3 hingga 7 pemain).(g) Lengkungan sudut Suku bulatan dengan jejari 1m (1 ela) daripada setiap kawasan sudut tiang bendera dibuat di dalam padang permainan. Bola yang digunakan untuk pemain dewasa ialah bersaiz 5 manakala saiz 4 dan 3 lazimnya digunakan untuk sukan remaja. Undang-undang 3: Bilangan Pemain (a) Pemain Perlawanan bola sepak memerlukan dua pasukan sahaja di mana setiap pasukan mestilah terdiri daripada 11 orang pemain termasuk penjaga gol. Jarak antara tiang gol ialah 7. Undang-undang 2: Bola Bola mestilah berbentuk sfera dan diperbuat daripada kulit binatang atau bahan lain yang dibenarkan. Berikut merupakan bentuk bola yang dimaksudkan. hanya 3 orang pemain sahaja dibenarkan untuk membuat pertukaran. Ukuran lebar kedua-dua tiang gol dan palang mestilah tidak melebihi 12sm (5 inci). (h) Tiang gol Kawasan tiang gol mestilah berada di tengah-tengah di setiap garisan gol. Lilitan bola yang ditetapkan oleh FIFA adalah 68sm-70sm dan berat bola dalam lingkungan 410g-450g.44m (8 kaki). (b) Perlawanan Rasmi Setiap perlawanan rasmi yang dianjurkan oleh FIFA dan persatuan-persatuan di bawah gabungannya.32m (24 kaki) dan tinggi palang gol dari permukaan tanah ialah 2. . Perlawanan tidak boleh dimulakan sekiranya terdapat kurang daripada 7 orang pemain.

Pemain gantian yang tidak didaftarkan tidak akan dibenarkan untuk bermain. Pemain gantian hanya boleh memasuki padang selepas pemain yang hendak digantikan keluar dari padang dan selepas mendapat isyarat daripada pengadil. Pengadil mestilah dimaklumkan sebelum sebarang pertukaran dibuat. (b) Peralatan asas Setiap pemain perlu juga mematuhi undang-undang berpakaian. nama-nama pemain gantian mestilah diberikan kepada pengadil sebelum perlawanan dimulakan.(c) Nama pemain gantian Dalam setiap perlawanan. (d) Peraturan pemain gantian Pertukaran pemain gantian tidak boleh dilakukan secara sewenangwenangnya. Undang-undang 4: Peralatan Pemain (a) Keselamatan Pemain tidak dibenarkan memakai peralatan atau perhiasan yang boleh membawa bahaya kepada dirinya dan juga kepada pemain-pemain yang lain. Proses pertukaran lengkap apabila pemain gentian memasuki padang permainan dan pemain yang telah diganti itu tidak boleh lagi mengambil bahagian dalam perlawanan tersebut. gelang atau jam tangan. Berikut adalah peralatan asas yang patut dipakai oleh pemain: . (e) Pertukaran Penjaga Gol Untuk menukar penjaga gol pengadil hendaklah diberitahu terlebih dahulu sebelum pertukaran dibuat. Sebagai contoh cincin.

Jersi Kasut bola Seluar pendek Stoking Pelindung kaki (i) Pelindung kaki (shin guards) Setiap pemain juga memerlukan pelindungan pada kaki. (iii) Pelanggaran Peraturan Seseorang pemain itu tidak dibenarkan bermain sekiranya mereka melanggar peraturan. (ii) Penjaga Gol Penjaga gol perlu memakai warna jersi yang berlainan daripada pemain lain. . Pengadil akan memeriksa pemain tersebut sebelum dibenarkan meneruskan permainan dan dia hanya dibenarkan memasuki padang setelah bola terkeluar dari padang. Pelindung kaki atau shin guards yang diperbuat daripada bahan yang sesuai seperti getah atau plastik perlu dipakai di dalam stoking. pengadil dan pembantu pengadil. Pengadil akan mengarahkan pemain yang melakukan kesalahan meninggalkan padang. Undang-undang 5: Pengadil (a) Kuasa pengadil Setiap perlawanan akan dikawal oleh pengadil yang berkelayakan dan mendapat sepenuh kuasa dalam mengendalikan permainan bola sepak. Pemain tersebut tidak dibenarkan memasuki padang sehingga diberitahu pengadil.

Mengawal permainan dengan bantuan pembantu pengadil. Memberhentikan atau membatalkan permainan sekiranya berlaku sebarang gangguan daripada pihak luar. (c) Keputusan pengadil Keputusan pengadil adalah muktamad. Mengambil tindakan disiplin ke atas pemain yang membuat kesalahan yang berat dan mengarahkan pemain itu supaya keluar padang. Memastikan bola yang digunakan memenuhi syarat. . Mengambil tindakan ke atas pegawai pasukan yang gagal mengawal kelakuan semasa perlawanan. Mengenakan denda yang lebih berat kepada pemain yang melakukan lebih daripada satu kesalahan. Memberhentikan perlawanan sekiranya terdapat kecederaan teruk pada pemain dan memastikan pemain itu dibawa keluar dari padang. Memastikan peralatan pemain yang digunakan memenuhi syarat undang-undang 4.(b) Tugas Pengadil Berikut adalah tugas-tugas seorang pengadil: Melaksanakan undang-undang perlawanan. Bertindak melalui nasihat yang diberikan oleh pembantu pengadil atas kesalahan yang tidak dapat dilihat olehnya. Pengadil hanya akan menukar keputusannya apabila menyedari bahawa keputusan tersebut adalah salah atau setelah berbincang dengan pembantu pengadil. Pemain yang cedera itu hanya dibenarkan memasuki padang semula setelah mendapat isyarat daripada pengadil. Bertindak sebagai penjaga masa dan sentiasa merekodkan masa permainan. Menyambung semula permainan selepas memberhentikannya. Memastikan pemain yang mengalami pendarahan atau luka meninggalkan padang.

(b) Masa Rehat Masa rehat diberikan kepada pemain selepas menamatkan separuh masa pertama. kecuali terdapat persetujuan terhadap perubahan di antara pengadil dan keduadua pasukan. Memaklumkan pemain yang berada dalam keadaan ofsaid. Masa yang diberikan adalah tidak melebihi 15 minit. Memastikan arah tendangan sudut. tendangan gol dan balingan bola ke dalam padang. Undang-undang 7: Tempoh Masa Perlawanan (a) Tempoh permainan Tempoh permainan pada setiap separuh masa adalah 45 minit. . (b) Pembantu Memastikan pengadil mengawal perlawanan berdasarkan undang-undang permainan bola sepak.Undang-undang 6: Pembantu Pengadil / Penjaga Garisan (a) Tugas Seseorang pengadil dibantu oleh dua pembantu pengadil. Sebarang persetujuan untuk menukar masa permainan hendaklah dibuat sebelum permainan itu dimulakan. Membantu mengesan sebarang kesalahan atau kejadian yang berlaku di luar pandangan pengadil utama. Contohnya mengurangkan masa untuk setiap separuh masa kepada 40 minit. Pengadil akan memberikan tanggungjawab kepada pembantu pengadil untuk membuat laporan kepada pihak atasan apabila sesuatu keadaan itu tidak boleh dikawal. Antara tugastugas pembantu pengadil ialah: Memastikan keseluruhan bola keluar dari garisan permainan.

Jaringan yang berpunca daripada sepak mula adalah sah.(c) Masa tambahan Masa tambahan diberikan apabila berlaku pemberhentian masa sewaktu pertukaran pemain. sekiranya pihak yang menang memutuskan untuk memilih kawasan gol manakala pasukan yang menang lambungan syiling akan memulakan sepakan mula pada separuh masa kedua. Selain itu. (e) Pemberhentian perlawanan Sesuatu perlawanan yang dihentikan akan dimainkan semula melainkan peraturan pertandingan menyatakan sebaliknya. Pasukan yang kalah lambungan syiling akan memulakan pertandingan. . Undang-undang 8: Permulaan Perlawanan (a) Permulaan perlawanan Penentuan pasukan mana yang berhak sama ada untuk memilih kawasan gol atau memulakan pertandingan dilakukan dengan melambung duit syiling. (b) Sepak mula Ia adalah cara untuk memulakan perlawanan atau memulakan kembali perlawanan pada separuh masa kedua. sepak mula juga dibuat selepas jaringan gol dilakukan dan ketika permulaan di setiap separuh masa semasa tambahan masa. rawatan kepada pemain yang tercedera atau pengadil bertindak mengeluarkan pemain yang cedera dari padang untuk mendapakan rawatan. tempoh masa akan dipanjangkan sehingga tendangan penalti itu dilakukan. (d) Tendangan penalti Apabila tendangan penalti hendak diambil atau diambil semula.

membawa dan menolak dengan menggunakan lengan atau tangan. semasa sepak mula diambil dan bola mestilah dalam keadaan pegun dan berada di tengah-tengah kawasan bulatan. sepakan mula akan diambil oleh pasukan lawan. sama ada bola meleret di atas atau di udara garisan padang. (c) Jarak masa ketika sedang menunggu keputusan apabila berlaku pelanggaran undang-undang. Permainan akan diteruskan kembali dengan: (a) Perlawanan akan disambung semula dengan lambungan bola di mana tempat terakhir bola terkeluar. pemain tengah perlu membuat sepak ke hadapan untuk dihantar kepada rakan pasukannya yang lain. Undang-undang 10: Jaringan Jaringan gol akan dikira apabila seluruh bola melepasi garisan gol di antara tiang gol dan di bawah besi palang gol. Pasukan lawan hendaklah berada sekurang-kurangnya 9. Undang-undang 9: Bola Masuk dan Keluar Pengadil akan menghentikan perlawanan sekiranya bola dikira keluar dari padang apabila melintasi garisan tepi. . dengan syarat pemain pasukan penyerang tidak melempar. (b) Lambungan bola yang terkena pengadil atau penjaga garisan semasa di dalam padang permainan. Pemain yang mengambil sepakan mula tidak boleh menendang bola itu kembali sebelum ianya disentuh oleh pemain lain.15m (10 ela) daripada bola. Selepas pasukan tersebut menjaringkan gol.(c) Prosedur Semua pemain mestilah berada di kawasan mereka sendiri. Selepas pengadil memberi isyarat mula.

Undang-undang 12: Kesalahan dan Kelakuan Buruk Kesalahan berlaku dengan sengaja ataupun tidak. Undang-undang 11: Ofsaid Pemain dikira berada dalam keadaan ofsaid apabila pemain itu berada berdekatan dengan gawang pihak lawan lebih daripada bola melainkan pemain tersebut berada di separuh padang permainan pasukannya dan hanya terdapat sekurang-kurangnya 2 pemain pihak lawan berdekatan dengan gawang mereka bersama pemain itu sendiri. (e) mengganggu pemain pihak lawan dari belakang melainkan pemain pihak lawan menghalang pemain daripada mengambil bola. (c) melompat ke atas pemain pihak lawan. (f) sengaja memukul atau meludah pemain pihak lawan. . Pasukan yang menjaringkan paling banyak gol akan dikira sebagai pemenang perlawanan. (d) menolak pemain pihak lawan. Kesalahan yang boleh menyebabkan hukuman sepakan percuma ialah: (a) menendang atau cuba untuk menendang pemain pihak lawan. Pemain yang sengaja melakukan apa sahaja kesalahan akan dihukum. Denda akan dikenakan jika pemain melakukan ofsaid. sepakan percuma akan diberikan kepada pasukan lawan di mana tempat kesalahan itu dilakukan.Satu gol akan diperolehi dengan setiap jaringan. Sepakan percuma pula akan diberikan kepada pasukan lawan di mana ofsaid berlaku. Sebagai hukuman. Manakala perlawanan akan dikira µseri¶ sekiranya kedua-dua pasukan menjaringkan jumlah gol yang sama semasa tempoh perlawanan. (b) memegang pemain pihak lawan. (g) menyadung pemain pihak lawan.

secara tidak langsung pasukan lawan akan diberi sepakan percuma. Manakala bagi menjaringkan gol daripada tendangan percuma tidak langsung.15m (10 ela) dari kedudukan bola untuk membuat tendangan percuma langsung dan tidak langsung. Bola mestilah berada dalam keadaan statik dan tidak bergerak apabila sepakan percuma diambil. Jika pemain yang mengambil sepakan percuma itu menendang untuk kali kedua sebelum pemain lain menyentuhnya. pemain pertahanan boleh berdiri pada gawang mereka untuk menghalang jaringan berlaku. . Jaringan boleh dikira dengan tendangan percuma langsung. Undang-undang 14: Sepakan Penalti Sepakan penalti akan diberikan sekiranya pemain melakukan kesalahan di dalam kawasan penalti.15m daripada bola apabila pasukan penyerang diberi tendangan percuma tidak langsung dalam jarak 10 ela dari gawang pasukan pertahanan. Pemain pertahanan mestilah berada sekurang-kurangnya 9. bola mestilah disentuh dahulu oleh pemain lain selepas pemain membuat tendangan percuma sebelum bola itu melepasi garisan gawang. Pemain pertahanan boleh berada dalam jarak kurang dari 9. Semua pemain pihak lawan mesti berada di luar kawasan penalti dan sekurangkurangnya 9.(h) mengganggu pemain pihak lawan dengan bahasa dan kelakuan yang kasar atau tidak sopan. Undang-undang 13: Tendangan Percuma Terdapat 2 jenis tendangan percuma iaitu secara langsung dan tidak langsung. menarik dan menolak ke hadapan bola dengan menggunakan lengan atau tangan (melainkan ia dilakukan penjaga gol di dalam kawasan kotak penaltinya). Dalam situasi tersebut.15m dari bola apabila pemain mengambil sepakan percuma dari kawasan penalti mereka. (i) membawa.

20) Pembaling bola mestilah menghadap padang dan kaki hendaklah menyentuh garisan atau di luar garisan. Prosedur: Bola hendaklah dipegang dengan kedua-dua belah tangan dari bahagian belakang kepala. Semua pemain mestilah berada sekurang-kurangnya 9. Undang-undang 15: Balingan Masuk Perlawanan akan dimulakan kembali dengan hantaran masuk di tempat akhir sekali bola itu dikeluarkan apabila bola melepasi garisan tepi. terkeluar di belakang garisan gol sama ada melalui leretan padang atau udara. sama ada bola meleret di atas padang atau di udara. Jaringan gol daripada balingan bola yang keluar tidak akan dikira. . Penjaga gol perlu bersedia di tengah garisan gawang di antara tiang gol dan tidak dibenarkan mengangkat kaki sehingga tendangan diambil. Undang-undang 16: Tendangan Gol Tendangan gol akan diberikan apabila bola yang akhir sekali disentuh oleh pemain yang membuat hantaran. Bola mestilah ditendang ke hadapan oleh pemain yang mengambil sepakan penalti dan tidak boleh menendang bola sekali lagi sehingga bola itu disentuh oleh pemain lain.15m di luar kawasan penalti kecuali pemain yang mengambil tendangan penalti dan penjaga gol. Balingan masuk akan dilakukan oleh pasukan lawan sekiranya pemain pasukan sendiri yang menyebabkan bola terkeluar. (Rajah 1.Prosedur: Sepakan penalti diambil 11m (12 ela) di hadapan kawasan penalti dan di tengahtengah gawang. Pembaling bola tidak boleh menyentuh bola sehinggalah bola disentuh oleh pemain lain.

Jaringan tidak dikira melalui tendangan gol.15m dari bola sehinggalah tendangan sudut diambil. Tendangan gol terus kepada penjaga gol tidak dibenarkan di kawasan penalti. Tendangan hendaklah dibuat oleh pasukan lawan.Prosedur: Bola ditendang di kawasan petak penjaga gol oleh pemain pertahanan atau pun penjaga gol. Pemain pertahanan mestilah berada sekurang-kurangnya 9. Undang-undang 17: Tendangan Sudut Tendangan sudut diambil apabila bola yang dimainkan terkeluar atau melepasi garisan belakang gol. Semua pemain pihak lawan mesti berada di luar kotak penalti semasa tendangan gol diambil. Prosedur: Bola hendaklah diletakkan di kawasan lengkungan sudut pada hujung padang bersebelahan dengan tiang bendera. Pemain yang membuat tendangan tidak boleh menyentuh bola sehingga pemain lain menyentuhnya. . Pemain yang membuat tendangan tidak boleh menyentuh bola sehingga pemain lain menyentuhnya.

Soccer: The Skill of the Game. T. Teng Boon Tong. http://www. A. http://www. (1996).wikipedia. Book. (1989).fam. 3.com . 2. (2001).org 6. (2nd ed. Soccer: Steps to Success.). http://ms. 4. J. Panduan Pengajian Kemahiran Asas Permainan.my 5. United States of America: Human Kinetics Publisher.history. Kuala Lumpur: Longman.BIBLIOGRAFI 1. Luxbacher. Britain: The Crowood Press Ltd.org.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful