INSTITUT PERGURUAN TUANKU BAINUN PULAU PINANG

Disediakan oleh: UMMU SARAFILZA BT ZAMRI NURUL ATHIRAH BT FAUZI PS/BI/BM2

´Ramai pelajar yang belajar tetapi tidak ramai pelajar yang tahu bagaimana untuk belajar dengan betul . Belajar bukan semata ± mata membaca buku tetapi belajar merangkumi aspek mencari , menyimpan , memproses dan menghasilkan kembali maklumat yang diperolehi dari aktiviti belajar ´

Bagaimana cara yang berkesan untuk mengingat setiap butiran atau maklumat daripada mata pelajaran yang dipelajari ? .

Ingatan asas sangat mustahak kepada pemikiran dan tindakan . Kalau manusia tidak boleh mengingat .DEFINISI INGATAN Ingatan bermaksud kebolehan memanggil balik atau menyebut dan menulis fakta atau kejadian yang berlaku selepas beberapa lama . . kesannya banyak kegiatan harian tidak dapat berjalan dengan baik dan lancar .

JENIS ± JENIS INGATAN Jenis ingatan manusia terbahagi kepada 2 bahagian iaitu ‡ ingatan jangka pendek ‡ ingatan jangka panjang . .

Ingatan jangka pendek merujuk kepada proses simpanan dalam jangka masa yang singkat . Kadar luputnya maklumat di dalam jangka Ingatan Jangka Pendek adalah cepat kerana muatannya sistem ini terhad. iaitu di antara 30 saat ke 24 jam . Kebiasaannya maklumat yang paling mudah luput ialah maklumat yang abstrak seperti angka .

Sebahagian ahli psikologi berpendapat bahawa Ingatan Jangka Panjang tidak mempunyai batas simpanan maklumat yang dapat ditentukan dengan ukuran angka .Ingatan Jangka Panjang berlaku apabila maklumat yang tersimpan sebentar direkodkan supaya kekal dalam ingatan . Peringkat ingatan ini pula berfungsi menahan maklumat pada jangka masa yang lama sehingga sebahgiannya kekal sepanjang hayat .

.PROSES INGATAN Mendaftar maklumat hingga boleh dikekalkan Langkah ini dipanggil Enkod . Langkah kedua ialah penyimpan . Langkah ketiga ialah memanggilnya kembali atau dekod .

perlu dikaitkan atau dihubungkannya dengan maklumat baru . Ingatan juga boleh berlaku dengan mengingatkan maklumat yang sepasang atau serupa . Dengan itu kalau anda hendak mengingat maklumat lama .TEKNIK MENGINGAT Teknik mengingat ini boleh menolong membaiki ingatan . Ingatan selalu tersusun dan berkaitan . .

MEMBAIKI INGATAN 1.Maklumat mestilah diterima dengan betul Kadang kala kita tidak dapat mengingat kembali sebahagian maklumat kerana kita tidak membaca atau menelitinya dengan betul . Ini mungkin berpunca daripada : 1)kecuaian semasa membaca 2)maklumat yamg tidak teratur atau tidak ditulis dengan jelas 3)membaca terlalu laju atau perlahan . malah adakalanya tafsiran kita mengenai satu ± satu maklumat itu kabur atau salah sama sekali .

2.Sekiranya anda mempunyai satu motif pembacaan yang jelas dengan sendirinya anda akan membuat pemilihan dan penilaian terhadap maklumat yang relevan sahaja . . Membaca dengan tujuan Untuk mengingat sebarang rangkap maklumat kita memastikan apakah sebenarnya yang paling kita perlukan daripada bahan itu .

. Pada masa yang sama otak anda dapat menyusun semula perspektif maklumat yang telah dipelajari . penumpuan kita akan menjadi kurang berkesan . Selepas tempoh itu . Pastikan had masa yang berkesan had masa yang paling sesuai untuk belajar dan dalam masa yang sama mengingat dengan baik ialah 40 minit yang pertama .3. Luangkan sedikit masa rehat iaitu dalam lingkungan 5 hingga 10 minit agar anda dapat mengurangkan kelesuan pada mata .

. Cuba libatkan ego anda Anda mestilah mempunyai daya motivasi tersendiri dan yakin bahawa maklumat yang ingin diingat akan mendatangkan kesan yang jelas .4. Jika anda pesimistik dan tidak merasa terdorong untuk mengingat maklumat tersebut . maka anda tidak akan mengingatnya dengan baik .

Sekiranya anda ingin mengingat kandungan sesebuah buku .5. . luangkan sedikit masa untuk membaca teks di kulit belakang dan ruangan pendahuluan atau prakata di permulaannya . Pandangan maklumat keseluruhan tentang Pastikan anda dapat membaca corak atau struktur maklumat sebelum terus membaca untuk mengingat .

tentulah agak sukar bagi anda untuk menimbulkan kefahaman . Hubungkan maklumat itu Semua pembelajaran dan ingatan merupakan proses hubung kaitan . . Akal kita memahami sesuatu rangkap maklumat berdasarkan maklumat yang telah kita ketahui . apatah lagi membuat penilaian yang sempurna . Tanpa menghubungkan sesuatu maklumat yang baru dipelajari dengan maklumat yang telah sedia anda ketahui .6.

berkaitan atau bercanggah dengan sesuatu yang pernah anda maklumi? .suggestion) Cuba tanya pada diri anda tentang pandangan dan intipati yang cuba ditonjolkan oleh penulis dalam teks yang dibaca . Pastikan teknik saran diri ini diamalkan setidak ± tidaknya selepas meneliti semua subtopik supaya nada tidak mengalami kesamaran .7. Secara tidak langsung. . kaedah ini melibatkan anda dalam wadah perbincangan secara lebih sedar dan aktif . Saran diri (Auto . Adakah isinya menyamai .

8. Rumuskan teks dalam perkataan anda sendiri Cara ini dapat mengurangkan ketegangan atau ketidakpastian yang biasa dialami oleh pembaca . . anda sebenarnya memecahkan sebahagian daripada kebuntuan yang mungkin anda alami . terutama sekali apabila menemui jargon atau bahasa yang sukar dimengertikan .Dengan melakukan aktiviti ini . Rumuskan semua dalam bahasa yang sehabis mudah .

9. Kajian telah menunjukkan bahawa persekitaran juga memainkan peranan yang tidak kurang pentingnya dalam aktiviti ingatan seseorang . Kaitkan maklumat dengan persekitaran Cuba kaitkan persekitaran anda dengan apa sahaja maklumat yang sedang anda pelajari pada satu ± satu masa . .

CARA ± CARA MENGINGAT ‡Buat cerita ‡Cara irama ‡Gunakan alat mengingat ‡Membuat catatan ‡Cara keseluruhan ‡Dengan kefahaman ‡Lakonan ‡Senarai semak (ujidiri) ‡Akronim ‡Secara rantaian atau berlawanan ‡Gambar .

kita gabungkan yang rapat atau ikut susunan ke atas dan ke bawah . Ingatan ini ialah cara kumpulan . Mula ± mula pecah dua iaitu 45 dan 21 .Atau mengingatkan nombor . Contohnya 4521 . Misalnya untuk mengingat 1945 kita kaitkan dengan Peperangan Dunia Kedua iaitu 31 Ogos 1957 .CARA MENGINGAT TARIKH DAN NOMBOR Antara cara yang berkesan ialah mengaitkan nombor dengan perkataan yang berkaitan . adalah hari kemerdekaan . Bila kita ingat nombor pertama iaitu 4 ingat 5 kerana susunannya ke atas dan apabila kita ingat 2 kita ingat 1 kerana susunannya ke bawah . .

kita camkan ciri ± ciri luar biasa yang terdapat pada seseorang itu seperti saiz badan . Untuk mendapatkan daya ingatan yang lebih baik . suara . Ada juga orang mengingat tempat dengan mengingat tanda atau landmark yang berhampiran dengan tempat tersebut . RUPA DAN TEMPAT Boleh diingati dengan cara melihat dan boleh juga bermula dengan mendengar nama atau melihatnya secara sepintas lalu . kegemarannya dan keanehannya yang lain .MENGINGAT NAMA .

. Cra ini dengan menggunkan akronim atau kod atau huruf singkatan seperti LKTP atau FELDA bagi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan atau Federal Land Development Authority . Pertama ialah dengan cara mengurangkan beban ingatan .LATIHAN MENGINGAT SEMULA CARA PERTAMA Ada dua kaedah membaiki cara menyimpan maklumat .

Untuk menguatkan ingatan . . Kaedah ini sangat sesuai untuk mengingat ucapan dan teks .CARA KEDUA Cara ini dipanggil kaedah mengumpul maklumat kepada kumpulan yang seragam . sama dan jenis . prinsip asosiasi digunakan .

Kaedah ini dibuat dengan menetapkan gambaran di kepala . Gambaran ini berkait dengan maklumat yang hendak diingatkan atau dipanggil semula . Maklumat diingat semula dengan menggunakan lakonan atau perlakuan sendiri atau orang lain . Dengan lakonan ini .CARA KETIGA Cara ini menggunakan sistem Mnemonic . kita boleh ingat semula fakta yang terlupa .

ingatannya supaya boleh menjadi tanda yang dapat menolong anda mengingat perkataan yang hendak diingati . . Jika anda boleh membentuk perkataan baru .LATIHAN MENGINGAT CARA PERTAMA Langkah 1 ± Campurkan perkataan yang hendak diingati dengan perkataan ± perkataan lain . Langkah 2 ± Tulis huruf pertama bagi setiap perkataan yang hendak diingati tadi . Langkah 3 ± Campuradukkan huruf ± huruf untuk dijadikan perkataan .

CARA KEDUA Langkah 1 ± Buat tajuk besar dan tajuk kecil dengan beberapa perkataan kunci . Langkah 2 ± Apabila mengingat semula . . Tajuk besar dan tajuk kecil dipanggil cara mengumpul maklumat kepada beberapa ketegori yang sama . seragam atau sejenis . jalin tajuk dan perkataan kunci hingga menjadi rangkaian teks yang bersambung .

lima sama Langkah 2 ± Sebut bahasa irama supaya anda mendengarnya .CARA KETIGA Langkah 1 ± Ingatkan dengan menyanyi bahasa irama seperti satu batu .tiga gila . empat rapat . dua dia .

Dengan itu . kita akan lakonkan atau bayangkan semula apa yang kita buat setelah kita ketahui kunci kita hilang .MEMBAIKI KEBOLEHAN MENGEMBALIKAN MAKLUMAT Ingatan mempunyai ciri yang sangat tersusun dan berkaitan . cuba ingatkan segala peristiwa kebelakangan atau peristiwa hadapan secara imaginasi . fakta boleh diingati semula dengan cara berikut : ‡Ubah situasi atau suasana yang ada sekarang ‡Dapatkan suasana atau tanda yang hampir sama untuk menolong mengingati kembali ‡Cuba dapatkan sebanyak mungkin punca maklumat yang berkaitan dengan maklumat yang sedang diingati kembali ‡Apabila dapat punca yang berkaitan . segala maklumat yang terlupa dapat diingati . Dengan melakonkan segala peristiwa tersebut . seperti kita hendak mencari kunci yang telah hilang . .

cuba ingatkan peristiwa berikut : ‡Nama guru Bahasa Malaysia anda semasa di tingkatan satu ‡Di mana anda berada dan apa yang anda buat pada hari terakhir tahun lalu ‡Alamat dan nombor telefon rumah anda yang lama .LATIHAN MENGEMBALIKAN MAKLUMAT Berasaskan kepada langkah ± langkah di atas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful