Asezare geografica: in Europa de Sud-Vest; are iesire la Golful Biscaya, Marea Mediterana, Oceanul Atlanticului de Nord; se delimiteaza

de Franta prin muntii Pirinei; situata la sud-vest de Franta. Vecini:Andorra (63.7 km), Franta (623 km), Gibraltar (1.2 km), Portugalia (1.214 km), Maroc (Ceuta 6.3 km), Maroc (Melilla 9.6 km) Suprafata: total: 504.782 km2, uscat: 499.542 km2, apa: 5.240 km2 Relieful din Spania este dezvoltat pe doua categorii de structuri geologice: alpine si hercinice. Structurile alpine formeaza majoritatea regiunilor muntoase, dar indeosebi cele doua catene ale orogenezei alpine: Sierra nevada si Muntii Pirinei. Structurile hercinice se regasesc sub forma unor resturi din vechile masive hercinice inglobate in orogeneza alpina. Exista si un relief de campie, care se regaseste mai ales pe litoral sau in unele bazine hidrografice interioare, cum ar fi Campia Aragonului (pe raul Ebru) si Campia Andaluziei (pe raul Guadalquivir). Principalele rauri care strabat Spania sunt: Ebru, Guadalquivir, Guadiana, Tejo, Duero. Datorita precipitatiilor reduse din interiorul peninsulei au fost amenajate pe aceste rauri si pe afluentii lor mari acumulari de apa, utilizate pentru hidroenergie si irigatii. In Pirinei si Sierra Nevada exista lacuri glaciare. aproximativ 43 mil. Locuitori din care circa ¾ spanioli, in rest cataloni, basci si galicieni. Forma de guvernamant: monarhie constitutionala Madrid (Populatie: 3 128 600) Madrid este capitala Spaniei. Acest oras a devenit unul infloritor, iar astazi este rivalizat cultural doar de catre Barcelona.Puncte importante culturale si turistice includ faimosul Muzeu Prado, Centrul de Arta Regina Sofia, Casón del Buen Retiro, Palatul Regal, Puerta del Sol, si Parque de Retiro.Madrid este cunoscut si pentru viata sa de noapte si discotecile sale. . Barcelona (Populatie: 1 605 602) Barcelona este capitala Cataloniei, in nord-estul Spaniei. Este de asemenea al doilea cel mai mare oras al Spaniei, dupa Madrid. Barcelona se afla pe coasta Mediteranei. Populaţia orasului este de aproximativ 1,6 milioane, iar a zonei metropolitane de aproximativ 3 milioane. Barcelona ofera o oportunitate unica pentru turisti, de a se plimba spre cetatea medievala, şi spre orasul modern. Orasul modern are bulevarde deschise si toate intersectiile sunt largi. Centrul istoric al orasului este aproape plat, in timp ce orasul modern se intinde spre dealuri, avand strazi care se aseamana cu San Francisco. Valencia (Populatie: 805 304) Valencia este capitala comunitatii Valencia. Este al treilea oras spaniol ca marime, si o arie industriala pe Coasta Azahar din Spania. Populatia ariei urbane este de 1.012.000, conform estimarilor din 2000. Valencia este principala piata de desfacere a produselor agricole pentru fermele inconjurătoare. Sevilia (pronunțat se-'vi-lia; în spaniolă Sevilla) este al patrulea oraș ca mărime al Spaniei, cu o populație de 699.451 locuitori (în oraș) și peste 1.458.731 (în zona metropolitană). Sevilia este de asemenea capitala și principalul oraș al Andaluziei și al provinciei Sevilia.

Are peste 2000 de camere decorate in modul cel mai luxos cu putinta. constructia a tot fost amanata.Palatul Regal Palatul Regal sau Palacio Real este cel mai mare si cu siguranta unul dintre cele mai impresionante palate din Europa. . a dorit sa construiasca o catedrala pentru noua capitala. care atunci era un oras mult mai mare. Este situat in estul centrului istoric al orasului Madrid si destul de aproape de Plaza de Espana. La putin timp dupa ce Regele Filip al II-lea a facut Madrid capitala Spaniei in anul 1561. La scurta vreme dupa ce Fortareata Regala a ars din temelii in ajunul Craciunului din anul 1734. dintre care 50 pot fi vizitate. A fost in cele din urma sfintita de Papa Ioan Paul al II-lea in anul 1993. Din cauza turbulentelor politice si opozitie puternice din partea arhiepiscopiei orasului Toledo. Regele Filip al V-lea a vrut sa inlocuiasca fortareata cu un palat contruit din piatra si granit pentru ca acesta din urma sa nu mai arda asa usor Catedrala Almudena Catedrala Almudena din Madrid a avut nevoie de mai bine de 100 de ani pentru a fi construita.