SOALAN-SOALAN LATIHAN

MCQ 1. B. Diberikan terus dari makmal ubat Boleh dibeli secara over the counter Diberikan dengan kawalan yang ketat Kumpulan ubat yang tidak terhad . yang manakah berkaitan dengan dadah merbahaya? A. C. D. Antara berikut.

Hanya seorang jururawat dibenarkan untuk mengendalikan pemberian ubat DDA D. Memeriksa preskripsi telah ditandatangan oleh Ketua Jururawat C.Simpan semula ampul ubat DDA yang telah digunakan B.Label ubat dibaca 2 kali sebelum pemberian kepada pesakit . Apakah tindakan jururawat yang betul dalam pemberian ubat DDA? A.2.

. B. D. Berikut merupakan cara merekod penggunaan ubat DDA yang betul KECUALI A. Garis kosong mesti dibuat di antara dua catatan rekod penggunaan ubat.3.Semua penggunaan ubat psikotropik mesti direkod dalam buku khas DDA.Rekod penerimaan ubat perlu ditulis dengan pen merah. Rekod penggunaan ubat mesti ditandatangan oleh satu orang jururawat terlatih sahaja. C.

Pethidine C.Fentanyl B.Brompton s cocktail .4. Ubat-ubat berikut tergolong dalam kumpulan ubat DDA/psikotropik kecuali A.Tramadol D.

Ubatan yang memberi kesan tekanan ke atas pemikiran seseorang. Bahan yang boleh menyebabkan kerosakan kepada tisu-tisu badan oleh tindakan kimianya. Akta Dadah Merbahaya 1952 B. Ubat yang diberikan terus dari stor/makmal ubat. Dadah yang disenaraikan di dalam Jadual Pertama Bahagian l hingga Bahagian IV. Apakah maksud ubat psikotropik? A. D.5. . C.

Nyatakan 5 tanggungjawab pengendalian ubat DDA .SEQ 1. Nyatakan 5 tanggungjawab pemberian ubat DDA. 2.