CARCINOMUL HEPATIC

Ivascu Catalin-Constantin Oprescu Alexandra-Georgiana Grupa 3501

Cancerul hepatic primar pot ap rea în cazul în care animalul este expus la agen i cancerigeni în mediul înconjur tor. deoarece contine aditivi d un tori. Ingerarea de substan e chimice toxice pot cauza cancer de ficat.carcinomul colangio-celular (ce provine din arborele biliar) . Tumori primare (celule canceroase se dezvolta din celule hepatice): . Cancerul hepatic primar apare mai frecvent la caini cu varsta inaintata (10 ani sau mai mari) si are o frecventa mai redusa in comparatie cu cel secundar. plante si carnea altor animale pot ac iona. datorita faptului ca toxinele trebuie s treac prin ficat în timpul procesului de detoxifiere i acestea pot ac iona ca fiind cancerigene.TUMORI HEPATICE MALIGNE Clasificare 1. Tumori secundare ( metastazele hepatice. dupa apar simptome specifice afectiunilor hepatice: -pierderea poftei de mâncare -pierderea de greutate -v rs turi -diaree -letargie -anemie -polidipsie -poliurie -durere abdominal -bradipnee . care se g sesc în alimente stricate.angiosarcomul si hemangio-endoteliomul ( care se dezvoltã din capilarelesinusoide) -Limfomul hepatic (tumora hepatica de tip leucemic) 2. ca fiind cancerigene. arome i conservan i. celule canceroase din ficat provin dintr-un cancer localizat initial in alt organ de obicei tub digestiv dar si alte zone plaman. rinichi etc) Hepatocarcinomul Hepatocarcinomul = tumora hepatica maligna primara cu originea in celulele hepatice. de asemenea.carcinomul hepato-celular ( hepatocarcinomul) .SIMPTOMATOLOGIE Initial evolueaza asimptomatic. mâncarea pentru câini utilitari este listat ca o cauza principala a cancerului hepatic. Exist un risc u or crescut de tumori hepatice primare la câinii masculi in comparatie cu femelele. iar acestea pot metastaza in alte parti ale corpului. Hepatocarcinomul este mai frecvent la caini decat la pisici. 1.Otr vurile din ciuperci.

Are o mare afinitate pentru vasele porte si suprahepatice. determinând hemoperitoneu. suprarenale si pe cale limfaticã cãtre ganglionii din hilul hepatic. os. la carcinom anaplazic b).-ascita -palparea abdominala poate dezvalui hepatomegalie SIMPTOME MAI RAR INTALNITE : -icterul=insuficien a hepato-celular (ciroza) -f.varice esofagiene. rar: invazia c ilor biliare icter obstructiv -hemoperitoneu.form ini ial multicentric sau metastaze precoce -microscopic: de la adenocarcinomul bine diferen iat. 3.ruperea varicelor 2. cu compresiunea ficatului adiacent -extensia parasinusoid = invazia tumoral in parenchimul adiacent .tromboza portal.tumor difuz :-zone infiltrative cu noduli multipli . Metastazarea se face pe cale hematogenã cãtre plãmâni.MORFOPATOLOGIE -trei forme distincte. pe care tinde sã le invadeze.tumor incapsulat :-tumora are o capsul care uneori atinge 1 cm grosime -cre te lent -metastazeaz mai tarziu decat forma precedenta c).tumora fibro-lamelar :-cre te ca un nodul solitar pan la dimensiuni mari -apare frecvent pe ficat anterior normal (f r ciroz !!!) -microscopic:hepatocarcinom + elemente de colangiocarcinom -supravie uirea este mai indelungat Hepatocarcinomul se poate necroza sau chiar se poate rupe în cavitatea peritonealã. cu diferen e prognostice semnificative a). soc hemoragic -ruptura spontan a tumorii subcapsulare -hemoragie digestiv superioar -invazia venei porte.CAILE DE EXPANSIUNE SI DISEMINARE -cre terea centrifuga.

STADIALIZARE .-prin spa iile parasinusoidale -prin sinusoide -diseminarea venoas :-anterograd : -retrograd : trunchiului principal -diseminarea limfatic -in ganglionii hilului hepatic -in ganglionii mediastinali -invazia diafragmului:-in cancerele dezvoltate pe fa a diafragmatic a ficatului venele hepatice vena port metastazele pulmonare tromboza ramurilor portale sau chiar a 4.

.

cu aspect infiltrativ în 20-30% din cazuri.EXAMENE PARACLINICE -grade variate de anemie (hemoleucograma) -hipoglicemie (tumorile mari au un consum crescut de energie) -hipercalcemie (doar in 3% din cazuri) -accelerarea VSH -crestera activitatii enzimelor hepatice (ALT. . ceea ce face ca diagnosticul sã fie dificil. când ecografia nu poate pune în evidenta decât o plajã de ecostructurã heterogenã.dilatatia unei cãi biliare intrahepatice în amonte de compresia tumoralã.5.invazia venei porte si/sau a venelor suprahepatice. . în aceste cazuri fiind util dopplerul pulsat sau color. cu structurã mixtã predominant hiperecogenã. .ALP) 6.EXAMEN ECOGRAFIC -una sau mai multe tumori cu aspect hipocogen într-un parenchim hiperecogen de ficat cirotic. al cãrei nivel de ecogenitate este adesea foarte apropiat de cel al restului ficatului. AST.

pentru cã existã riscul necrozei hepatice masive cu insuficientã hepato-celularã mortal DOXORUBICIN 10mg Mecanismul de actiune al clorhidratului de doxorubicin. insuficienta hepatica determina eliminarea lenta a medicamentului si.Tratament chirurgical 1. doxorubicin nu trece bariera hematoencefalica 2. Calea principala de eliminare este calea biliara. transplantul hepatic (in cazul animalelor nu se practica) .survenitã pe un ficat sãnãtos sau pe un ficat cu insuficientã hepato-celularãputin severã 2. alcoolizarea. evidentiata prin metoda fluorimetrica. scopul tratamentului este obtinerea unei necroze prin anoxie si citotoxicitate.. care constã în injectarea în artera hepaticãa unui amestec de chimioterapice (antracicline sau cisplatine) si agenti ocluzivi(spongel. sub ghidaj ecografic -biopsierea simultana a parenchimului adiacent dg. dg. lipiodol ultrafluid). la pacientii care nu au indicatie chirurgicala. incomplet elucidat se refera la capacitatea de a forma legaturi cu ADN-ul si de a inhiba sinteza acizilor nucleici. tratamentul simptomatic al durerii prin utilizarea de morfinã sau alteopiacee. se poateaplica în tumori pânã la 5 cm. 40-50% din doza administrata regasindu-se in bila sau fecale sapte zile. consecutiv.-ul cirozei asociate -biopsia simultana = importanta pt. cresterea retentiei si acumularea in plasma si tesuturi. contraindicatia metodei este reprezentata de invazia neoplazicã a trunchiului venei porte. indicatã în tumorile mici. care produce necrozarea acesteia. reprezinta aproximativ 4-5% din doza administrata in cinci zile. -splenomegalie 7. Eliminarea pe cale urinara.PUNCTIA-BIOPSIA HEPATICA -folose te acele fine. 3.-ul diferential cu -hiperplazie nodulara focala -macronodul de regenerare (ciroza) -contraindicat la pacien ii cu posibilitate de rezec ie curativ a hepatocarcinomului -risc de diseminare neoplazic pe traiectul acului de punc ie 8. fãrã invazie extrahepaticã. care constã în injectarea de alcool absolut în tumora sub controlechografic sau în cursul laparotomiei. hepatectomie partialã. corticoizi b).Tratament nechirurgical 1. Studiile de farmacocinetica arata ca dupa administrarea intravenoasa de clorhidrat de doxorubicin radiomarcata este urmata de scaderea rapida a nivelelor serice datorita legarii semnificative de tesuturi.TRATAMENT a).semne de hipertensiune portalã. chimiolipioembolizarea arterialã.

Hepatocarcinom caine .

pdf http://www.com/dogs/hepaticneoplasia-liver-tumors-in-dogs/page1.com/vetmed/ar ticle/articleDetail.jsp%3Fid%3D335710%26sk%3D%26date%3D%26pageID%3D2&ei=pyMXT9eVKMHT4Q T5wviIBA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CEEQ7gEwAg&prev=/search%3Fq%3DHepat ocellular%2BCarcinoma%2Bin%2BDogs%26hl%3Dro%26client%3Dfirefoxa%26hs%3DZgc%26rls%3Dorg.ro/translate?hl=ro&langpair=en|ro&u=http://www.google.aspx http://curriculum.html http://translate.google.medicina.google.dvm360.ro/medicamente/doxorubicin-flacoane-injectabile_10393 http://translate.Bibliografie: http://translate.ro/translate?hl=ro&langpair=en|ro&u=http://www.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://veterinarymedicine.ro/imagini/ghiduri/chirurgie4/7.com/causes-ofcanine-liver-cancer.mozilla:enUS:official%26biw%3D1600%26bih%3D765%26prmd%3Dimvns .scribd.petplace.sfatulmedicului.8_tumorile_hepatice.com/doc/13268207/Tumorile-hepatice http://www.vetinfo.umfcluj.