afgggggg

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA FACULTATEA DE AGRICULTURǍ SECŢIA: SISTEME DE PROCESARE SI CONTROLUL CALITATII PRODUSELOR ALIMENTARE, ID

Utilizarile scortisoarei in industria alimentara

MASTERAND: Pop Ana Viorica An 1

1

Utilizarile cu rol terapeutic ale scortisoare 4.CUPRINS : 1. Contraindicatiile utilizarii scortisoarei 7. Alegerea si pastrarea scortisoarei 6. Istoria scortisoarei 3. Utilizarile scortisoarei in arta culinara 5. Bibliografie 2 . Incadrare taxonomica si cateva dintre caracteristicile scortisoarei 2.

deseori avand la baza glande ce produc un nectar parfumat. fructele sunt bace sau drupe. bisexuate sau unisexuat-monoice (ex. dar numarul de elemente se reduce si devine relativ bine definit Polenizarea este realizata mai cu seama de diptere si albine. s. sincarp superior • • Formula florala pastreaza structura de la magnoliacee. Sunt in general pe tipul 3. Canellaceae. in cadrul caruia se diferentiazafamiliile: Lauraceae. adesea cu un peduncul ingrosat (ex: la Sassafras).500 sp. raspandite majoritar in zonele tropicale si subtropicale. cu invelis diplo sau haplochlamideu. mai cunoscuti si mai importanti sub aspect economic sunt dafinul. Reprezentantii se caracterizeaza prin: • • Consistenta lemnoasa Flori mici. Calycanthaceae. Monimiaceae. dispuse pe un receptacul convac. cu stamine care se deschid prin doi (rareori 4) pori (fiecare prevazut fiind cu un opercul). la dafin).a. familia Lauraceae este considerata ca cea mai evoluata dintre magnoliide (POP et al. 3 .1. iar semintele au un embrion mare si lipsit de albumen Dintre reprezentanti. Incadrare taxonomica si cateva dintre caracteristicile scortisoarei Incadrarea taxonomica Regn: Plantae Încrengătura: Magnoliophyta Clasa: Magnoliatae Suclasa Magnoliidae Ordin: Magnoliales Familie: Lauraceae Gen: Cinnamomum Cu peste 1. si cu gineceu monocarpelar si uniovulat sau tricarpelar. Laurales. In multe sisteme de clasificare se distinge un ordin aparte. 1983).

se confera persoanei respective imortalitate si o viata fericita in Paradis! Pentru recoltare se folosesc ramurile de 1-2 ani. nu se mai rade partea externa. De la el se foloseste scoarta si ritidomul de pe ramuri. Iata de 4 . 2. Cu importanta mai mult locala intre tipurile de scortisoara se mai utilizeaza cea produsa de C. C. arborasul de scortisoara. Cassia (syn C. originara din Indochina). precum si cinzelanina si cinzelanolul ( doua substante cu proprietati insecticide. cu o aroma mai puternica . atat ca aromatizant. in cazul scortisoarei de Ceylon. fiind considerata un tonic traditional. ceea ce determina rasucirea tubuliforma a scoartei desprinse.a ) cu cca 250 sp. Arborasul de scortisoara apartine genului Cinnamomum (in acceptiunea larga.aromaticum).A aparut mentionata acum 4000 de ani in textele medicinale chinezesti. recent. Dintre reprezentanti. cumarine. arborele de camfor si avocado. Frunzele sale contin taninuri. Scortisoara se obtine in principal de la doua specii: C.arborasul de scortisoara. antimicrobian). cunoscute in comert sub numele de ‚”Flores cassiae”). cca 4-10%). Istoria scortisoarei Scortisoara a fost foarte populara inca din cele mai vechi timpuri. rezine. antihelmintic. in aldehida cinamica (cca 6075%) etc. mucilagii. protejate de o cupa. monosperme. La cea de China se folosesc ramurile de 6-10 ani. arborele de camfor si avocado. Zeylanicum (syn. Ceylanicum . preferata fiind de asiatici. considerand ca. raspandite in Extremul Orient si Indo-Malaiezia. antidiareic. asemanandu-se cu mici ghinde. mai cunoscuti si mai importanti sub aspect economic sunt dafinul. Ultima specie este pentru chinezi si pentru japonezi un adevarat arbore al vietii. denumita scortisoara de Sri-Lnka sau de Ceylon. respectiv C. Canella s. carminativ. astfel ca nu mai apare rasucirea (sau este foarte putin accentuat ). cat si in scop terapeutic (spasmolitic. burmannii (scortisoara de Birmania su de Malabar) sau de C. prin consumarea fructelor sale baciforme (mici. laureiri (scortisoara de Saigon. la care se rade partea externa. verum). In comertul mondial aceasta scortisoara este cea care detine cea mai mare pondere. scortisoara de China sau cassia. s-a separat in mai multe genuri Cynnamodendron. structuri bogate in uleiuri eterice (in special eugenol. cu o aroma fina si mult apreciata de europeni. MULET PASCUAL 1991). deoarece. C.

apoi au intrat in concurenta olandezii (care au detinut suprematia pana la finele secolului urmator). scortisoara este hrana obisnuita a nemuritorilor . In evul mediu ruta comerciala a scortisoarei intra prin porturile comerciantilor venetieni care detineau monopolul condimentul. Tot atunci se folosea scortisoara pentru a preveni mancarea sa se strice.ce este folosita in metodele taoiste care urmaresc purificarea trupurilor prin infranare de la consumul cerealelor. ceea ce se poate dovedi util si in profilaxia complicatiilor diabetului. fiind de natura yang. scortisoara se utiliza inca in mileniul III i. moment din care cultura ei s-a extins pana in Brazilia). In mileniul II i. De 5 . Ei previn. cand zona din care se importa devine aliat cu comerciantii germani si apoi in 1796 de englezi. era folosita si pentru prepararea ‚”uleiului sfant” de marele preot Aaron. 3. Pe vremea Plagii bubonice bureti inmuiati in pasta facuta din scortisoara si catei de usturoi erau pusi in camerele bolnavilor. Egiptenii au importat-o din China si au folosit-o la ritualurile de imbalsamare. scortisoara era adusa din China pentru placerile rafinate ale faraonilor. India si Vietnam. De fapt. Polimerii polifenolici sunt substante hidrosolubile si de aceea nu sunt prezente in uleiul esential. este apoi mentionata din vremea lui Hatschepsut in Egipt . doar Sri Lanka (fostul Ceylon) exporta scortisoara. In prezent cca 40% din productia de scortisoara este data de China.n. comertul cu scortisoara a fost acaparat de portughezi.n. in studiile efectuate. In scop terapeutic. formarea de radicali liberi in trombocite.e. este si astazi un component al Marelui Mir. Ruloul de scortisoara era un cadou rezervat monarhilor sau oamenilor influenti al unui stat. bogatie pe care au aparat-o peste 100 de ani. In Vechiul Testament se descria mirosul din vesmitele si patul iubitei care aducea cu aromele libaneze de scortisoara. ea confera trupului culoarea aurului. pentru ca o scurta perioada sa fie concurati de englezi (care au ridicat restrictiile comerciale. cam la jumatatea secolului XIX-lea. pana in 1638.e. Gasirea scortisoarei a fost un motiv principal pentru explorarea lumii in secolele XV si XVI. In timpul romanilor scortisoara era sacra si Nero a ars rezerva unui an la inmormantarea sotiei lui. Utilizarile cu rol terapeutic ale scortisoarei Proprietatile terapeutice ale scortisoarei au fost descoperite cu milenii in urma si sunt exploatate cu succes si in ziua de astazi. Dupa ocupatia otomana. Pana la jumatatea secolului XVII.

cum este Alzheimer. de aceasta data. atat prin propriile efecte. extractul apos de scortisoara reduce tensiunea arteriala la animalele de laborator chiar inainte de a creste sensibilitatea la insulina. viteza vizual-motorie in timpul lucrului la un program pe calculator. similar insulinei. Experimentele au inclus si alte plante aromate (menta. se pare. datorita puterii antioxidante. in care sinteza exagerata de insulina de catre celulele canceroase conduce la insulinorezistenta. propilgalat). in care pare a fi implicata de asemenea insulinorezistenta. Oamenii de stiinta au indicat eventualele efecte pozitive in cancerul de pancreas. ea contribuind in acelasi timp si la ameliorarea palatabilitatii produselor la care este adaugata.asemenea. Ea s-a dovedit mai eficienta decat alte produse naturale (anason. Cascada insulinica este declansata si de polimeri. In diabetul de tip 2. Un studiu referitor la compusii scortisoarei. administrarea lor putand eventual reduce necesarul de insulina care trebuie injectat pacientului. vanilie) sau de sinteza( BHA. ghimbir. insulinorezistenta si Alzheimer este in curs la Beltsville Agricultural Research Center. Un avantaj este si acela ca extractele apoase de substante active sunt intotdeauna mai putin toxice decat uleiurile. Unii cercetatori considera ca polimerii fenolici ar putea fi utilizati si in diabetul de tip 1. dar pentru moment aceasta este doar o ipoteza. Polimerii fenolici si insulina actioneaza sinergic. memoria de lucru. dar efectul cel mai importamt s-a 6 . iasomie). Un studiu efectuat in 2004 arata ca aroma condimentului creste functiile cognitive. Studii efectuate la Universitatea din Sao Paolo au aratat ca scortisoara . datorat. nucsoara. BHT. Interferenta compusilor din scortisoara in metabolismul insulinei deschide calea punerii la punct a unor terapii eficiente dedicate si altor afectiuni. Polimerii amelioreaza utilizarea periferica a glucozei. poate fi utilizata cu bune rezultate in conservarea alimentelor. O alta actiune a scortisoarei este cea antioxidanta. de aceea extractul apos de scortisoara poate fi utilizat fara pericolul aparitiei precoce de efecte colaterale. lemndulce. existand de regula o rezistenta la insulina. polimerii pot fi o solutie demna de luat in seama. cat si prin abilitatea de a potenta actiunea insulinei. Un studiu condus la Universitatea din Hong-Kong a urmarit activitatea antioxidanta a 26 de condimente. compusilor aromati ai acesteia este. in SUA. oligomerii amplificand actiunea insulinei si de 4-5 ori. sau in boli neurodegenerative. indeosebi atentia. Un alt efect al scortisoarei.. memoria de recunoastere virtuala. cel de amplificare a functiilor cerebrale. Scortisoara si-a dovedit si aici eficienta.

Din punct de vedere al sigurantei alimentare. oxalati sau purine). Aceasta este. Este utilizata la prepararea de ciocolată. probabil. de asemenea. băuturi si dulciuri. Combinarea calciului cu fibrele alimentare este utila in profilaxia anumitor afectuni. Utilizarile scortisoarei in arta culinara Scortisoara este în principal folosita în gastronomie ca si condiment şi aromatizant. mai ales la pacientii varstnici. scortisoara este o sursa excelenta de mangan si o sursa foarte buna de fibre alimentare. amintit de farmacopeea chineza. utilizata în conservare. 4. scorţişoara şi zahărul sunt adesea folosite pentru a aroma cereale. un amestec de scorţişoară si zahăr sunt chiar vândute separat pentru astfel de scopuri. utilizata la prepararea unor tipuri de deserturi. Scorţişoara pudră a fost mult timp un condiment important în bucătăria persană. cum ar fi cancerul de colon. în special în Mexic. Studiul a creat premizele unor cercetari ulterioare care se concentreaza pe potentialul de amplificare a cognitiei de catre scortisoara. calciu si fier. Intre alte efecte pozitive ale scortisoarei amintim efectul antidiareic si astringent. multe din ele ramanand. Scortisoara poate fi. scortisoara nu are valente alergenice marcate si nici nu contine nivele masurabile de antinutrienti (goitrine. In concluzie. la persoane cu anxietate de test si chiar la pacientii cu afectiuni care au ca efect declinul cognitiei.obtinut dupa inhalarea aromei de scortisoara. administrat pe cale orala. Din punct de vedere nutritional. cum ar fi placinta cu mere. În Orientul Mijlociu. si fructe. mancaruri pe baza de paine. precum şi ceai. ciocolata calda şi lichioruri. de asemenea. efectul cicatrizant al extractului alcoolic. gogosi. în special mere. este deseori utilizat în mâncăruri savuroase de carne de pui şi de miel. sa fie investigate ulterior. Acesta este adesea amestecat cu apa de trandafiri sau alte mirodenii pentru a face o pudra pe baza de scortisoara. care este principalul importator de scorţişoară. 7 . colonul iritabil. se poate observa ca scortisoara are multiple efecte benefice asupra organismului. Scorţişoara este unul din putinele condimente care pot fi consumate direct. Determina si o diminuare a colesterolemiei. utilizate într-o varietate de supe groase. prin cresterea eliminarilor de saruri biliare. efectul de "incalzire". În Statele Unite.

4. Daca mirosul nu este unul dulce. Scortisoara se comercializeaza sub forma de: .masaje si chiar intern) 8 . Scortisoara trebuie adaugata cu putin timp inainte de a fi servita caci. Acest condiment se prezinta sub forma de bete si de praf. . Se poate prelungi perioada in care scortisoara isi pastreaza proprietatile daca se tine in frigider. Scortisoara trebuie pastrata intr-un recipient din sticla bine inchis. pentru a-si pastra principiile active ( scortisoara e higroscopica). insa praful are o aroma mai puternica. mai ales ca pe suprafata sa exterioara se gaseste intotdeauna o bogata flora microbiana care se dezvolta rapid in prezenta unor conditii favorabile). prin fierbere.esente sau tincturi (pentru inhalare. insa. in vinul fiert este de preferat sa se puna fasii. in timp ce praful de scortisoara rezista astfel in jur de sase luni. Tuburile de scortisoara isi pastreaza foarte bine aroma in aceste conditii. inchisa intr-un vas sau invelita in hartie. Betisoarele de scortisoara pot fi pastrate pentru mai mult timp. cafeaua. care pot fi mult mai plăcute dacă presărăm un pic de scorţişoară în ele. care poate fi obtinut prin zdrobirea tuburilor de scortisoara. 3. numai preambalata in folie izolanta fata de umiditate si aer. absoarbe apa si mucegaieste. Alegerea si pastrarea scortisoarei 1. Daca in turta dulce. 2. in umplutura placintei cu mere sau pe orezul cu lapte se pune pudra de scortisoara.Se poate incerca aromatizarea cu scortisoara si in cazul altor deserturi. Se poate verifica daca scortisoara mai este in stare proaspata mirosindu-o.scoarta uscata sau pisata. sau in anumite mancaruri cu carne cu tenta exotica. Exista o varietate de bauturi. pentru aproximativ un an. Trebuie. laptele ori vinul. bai . betele sau praful de scortisoara se pot arunca. 5. precum ceaiul. intr-un loc uscat si ferit de lumina. devine usor amaruie. folosita cumpatat. Iar eficienţa scorţişoarei nu trebuie pusă sub semnul întrebării. comprese . daca se pastreaza in magazii umede. De aceea. pentru ca este foarte aromata. pentru ca sunt mai usor de indepartat si nu dau vinului aspect tulbure. 5.

9 . celor afectati de epuizare nervoasa celor care au pielea foarte sensibila. Industria farmaceutica pune la dipozitia doritorilor o gama larga de astfel de extracte de scortisoara. fie ca acesta este adaugat in mancaruri. Insa trebuie tinut seama de faptul ca scortisoara contine sute de compusi chimici. unii din ei cu actiune toxica. Contraindicatiile utilizarii scortisoarei Se poate observa ca site-urile de profil ne propun diferite retete apetisante care aduc in alimentatie doze mai mari sau mai mici de scortisoara. numai fractiunile hidrosolubile utile. care sa contina. In functie de aspectul patologic caruia i se adreseaza. dar este de preferat ca utilizarea lor sa se faca totusi sub indrumare medicala. atunci cand se adreseaza pacientilor diabetici. acesta este un lucru bun.fiecare in flacoane de cate 30.350 capsule continand 100% scortisoara fara alti excipienti. in bauturi sau in deserturi. 6. Desigur.-capsule 625mg. Scortisoara nu este recomandata gravidelor. mai ales ca savoarea condimentului este larg apreciata si in lumea contemporana. de exemplu. este necesar ca scortisoara sa fie ingerata sub diferite forme purificate. Bineinteles ca efectul negativ apare dupa un consum mare de scortisoara. o substanta toxica ce afecteaza ficatul.60. De asemeni scortisoara contine contine cumarina.

http://en.studentie.org/wiki/Cinnamon 6. POP et al.ro/campus/IARNA_CU_SCORTISOARA/c-236-a-35273 7. Mulet Pascual. Albulescu D. http://www.html 10 .wikipedia.1980.Vasile Cristea.Farmacognoyie . Plante vasculare (Cormobionta): sistematica. Repta M. diversitate. 1991 3. http://www.com/medicina/SCORTISOARA34361118.ro/farmacologie/scortisoara-condiment-sau-medicament-ii. 4..php 8...pharma-business..Ciulei I. http://www. importanta. IMF-Bucuresti . Estudio Etnobotánico de la Provincia de Castellón. 1983 5.scritube.Mulet Pascual. Palade M. ecologie. Cluj-Napoca.Bibliografie: 1. L. vol II. 2007 2.

11 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful