SOALAN KUIZ BAHASA MALAYSIA (TAHAP 1 ² TAHUN 3) PUSINGAN 1 A.

PENGGOLONGAN KATA ARAHAN: Gantikan sinonim (perkataan seerti) bagi perkataan yang berikut. 1. Bakri suka makan makanan segera. A. 2. gemar B. gagah C. pandai D. berani

Murid-murid tahun tiga bijak dan cergas. A. lemah B. pintar C. aktif D. ceria

3.

Semua tanaman Pak Kassim musnah akibat banjir. A. hilang B. lenyap C. binasa D. subur

4.

Kuih itu sangat sedap. A. elok B. baik C. cantik D. lazat

5.

Nelayan itu sedang berehat di tepi pantai. A. atas B. pinggir C. luar D. bawah

ARAHAN: Sebutkan antonim (perkataan berlawan) bagi perkataan berikut.

1.

Murid-murid lelaki dilarang berambut panjang. A. singkat B. pendek C. rendah D. dekat

2.

Juliana masih menyimpan gambar-gambar lama itu. A. menghalau B. menolak C. membuang D. membiar

3.

Harga barang-barang di pasar raya itu sangat murah. A. mahal B. tinggi C. rendah D. susut

4.

Buku cerita itu nipis. A. tinggi B. panjang C. tebal D. besar

5.

Anis menulis pada sehelai kertas putih. A. merah B. hitam C. kelabu D. biru

B. Jalan ke rumah Ranjit __________ seperti ular kene palu. A. A. kura-kura anai-anai jentik-jentik . C. PEMBENTUKAN KATA ARAHAN: Lengkapkan ayat dengan kata ganda yang sesuai. B. B. A. C. Aiman bermain ____________ di padang. B. A. A. 1. C. B. sayur-sayuran buah-buahan kayu-kayuan 4. C. compang-camping bengkang-bengkok kacau-bilau 5. kacau-bilau kusut masai compang-camping 2. Mak Ani menyiram ____________ di kebunnya dua kali sehari. Rambut Salina ___________ kerana dia baru bangun dari tidur. C. kura-kura rama-rama labah-labah 3. Ibu membersihkan sarang _________ di belakang almari itu. Kayu itu reput dimakan oleh ____________.PUSINGAN 2 B. A. B. C. kuda-kuda anai-anai layang-layang 6.

4. Kek lebih sedap daripada roti. B. B. . Mana kamu hendak pergi? Ke manakah kamu hendak pergi? Hendak pergi ke mana kamu? 3. B. Saya kurang pasti. Nama awak siapakah? B. 6. Kek dan roti sama sahaja. Lembu Raju menghalaunya ke padang. Siapakah guru kelas kamu? A. AYAT/RAGAM AYAT ARAHAN: Pilih ayat yang betul. Saya tinggal bersama keluarga. Cikgu Syawal bukan guru kelas saya. C. B. 1. Saya memang tinggal di situ. 2. Kamu suka makan kek atau roti? A. Di manakah kamu tinggal? A. A. C. Saya suka makan kek. A.PUSINGAN 3 C. C. Siapakah nama awak? Nama siapakah awak? ARAHAN: Pilih ayat yang paling sesuai sebagai jawapan kepada soalan berikut. Saya tinggal di Taman Sentosa. Cikgu Nadia guru kelas saya. A. C. C. C. 5. Raju menghalau lembunya ke padang. B. Raju dihalau oleh lembunya ke padang.